Nα φύγω ή να μείνω

Ιδού το ερώτημα που με βασανίζει και παιδεύει το νου μου το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας, διότι ο μόνος λόγος που παραμένω ακόμη στην ιερή πατρίδα μας είναι όλοι εσείς, όλοι οι συνάνθρωποί μου οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα τα οποία πηγάζουν από το ίδιο κοινωνικό σύστημα που μας ενώνει όλους. Έτσι ότι αφορά εσάς, αφορά και εμένα, και ότι αφορά εμάς, αφορά και εσένα που διαβάζεις το κείμενο μου.

Το ερώτημα λοιπόν παραμένει, να φύγω ή να μείνω ;

Ποια είναι η πατρίδα μου τελικά; Είναι αυτή που με έμαθε και με διαπαιδαγώγησε ως απόγονο των Ελλήνων ή εκείνη που στην συνέχεια της με έκανε ένα καταναλωτικό ζώο το οποίο καλύπτει τις ανάγκες της ύπαρξης του με ατομικές ευχαριστήσεις και υλικά αγαθά ;

Ποιοι είναι οι συμπολίτες μου; Είναι όλοι εκείνοι που ζουν και λειτουργούν σε ένα σύστημα που έχει ως σκοπό του την ευημερία και την ψυχική ολοκλήρωση, ή όλοι εκείνοι οι οποίοι κοιτάνε πώς να αποκομίσουν ατομικό κέρδος και να πατήσουν πάνω από το πτώμα του άλλου σε μία εκπολιτισμένη και τεχνολογικά προηγμένη ζούγκλα ;

Ποιο είναι το κράτος μου ; Είναι εκείνο το οποίο θα έπρεπε να θεσπίζει τις κατάλληλες δομές και να δημιουργεί τα ανάλογα πλαίσια έτσι ώστε όλοι μας να ζούμε αρμονικά, έχοντας ισχύ κρατική, και άμυνα ισχυρή, με απώτερο σκοπό την αναβίωση και την εξέλιξη του πολιτισμού των προγόνων μας ή είναι εκείνο το οποίο ως παράσιτο μας πίνει το αίμα και σε κάθε του ευκαιρία μας διαχωρίζει και μας εναντιώνει έτσι ώστε να μας εξουσιάζει ;

Σε ποιόν ανήκουμε άραγε; Στον ίδιο μας τον εαυτό, στην ίδια μας την οικογένεια, στην ίδια μας την πατρίδα ή είμαστε απλά αριθμοί και ανήκουμε σε βάσεις δεδομένων και φορολογικές λίστες και θα πρέπει να μας υπολογίζουν ή όχι, έτσι ώστε να βγαίνει το αποτέλεσμα της πράξεις όσων μας θεωρούν απλά νούμερα ;

Σκοπός των ερωτημάτων μου δεν είναι να ρίξω το ήδη ριγμένο ηθικό σας, ούτε να σας μαυρίσω την ψυχή με άλλο ένα κείμενο που αποπνέει απόγνωση.

Σκοπός μου είναι να σας δείξω πως υπάρχει απάντηση σε όλα τα ερωτήματα που έθεσα παραπάνω, η απάντηση είναι στην γνώση, στην σοφία, στην κριτική σκέψη, στην ηθική και στην συλλογικότητα που πρεσβεύουμε ως Έλληνες.

Πριν από μερικές δεκαετίες απολαμβάναμε όλα όσα οι πρόγονοί μας έπραξαν έτσι ώστε εμείς να ζούμε ελεύθεροι ή έστω να νομίζουμε ότι είμαστε. Κοιμόμασταν με τις πόρτες μας ξεκλείδωτες και τα καλοκαίρια αράζαμε στα μπαλκόνια μας έως ότου μας πάρει ο ύπνος, ακόμη και στις μεγάλες πόλεις που κτίσαμε, τα πράγματα ήταν ειρηνικά και αλληλέγγυα. Είχαμε την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον, για μία καλύτερη ζωή που θα μας έβγαζε από τον πόλεμο και τον θάνατο που ρίχνουν στην πατρίδα μας συνεχώς, όσοι θέλουν να μας έχουν σε καταστολή.

Μας ξεγέλασαν όμως, ξεγέλασαν τους γονείς μας και εκείνοι εμάς στην συνέχεια, έκαναν τους ανθρώπους να θέλουν και άλλα, σαν να χρειαζόμασταν ποτέ κάτι περισσότερο από την πανέμορφη πατρίδα μας και την παρέα των συνανθρώπων μας, έκαναν τους ανθρώπους να αγαπούν τα ξένα αμάξια, τις τηλεοράσεις και τις πρόστυχες γυναίκες, έκαναν το μεσημεριανό και το βραδινό δείπνο να μοιάζει γελοιότητα σε σύγκρισή με ένα σουβλάκι και ένα φραπέ κάπου έξω.

Όλα όμως μπορούν να αλλάξουν και αυτό εξαρτάτε από εμάς, από τον καθένα και από όλους μαζί, διότι πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε ότι είμαστε ένα, ανήκουμε σε ένα σύμπαν, σε έναν πλανήτη, σε μία ανθρώπινη κοινωνία και όλοι επηρεάζουμε ο ένας το άλλον, είτε έμμεσα, είτε άμεσα.

Πολύς πόνος και ακόμη περισσότερος θάνατος έρχονται εις το μέλλον, τίποτα δεν προμηνύει την ζωή και την ευδαιμονία, ο κύριος λόγος όμως είναι διότι το έχουμε πιστέψει, έχουμε πιστέψει πως η καταστροφή είναι αναπόφευκτη πριν καν παλέψουμε για να την αποτρέψουμε, έχουμε πιστέψει πως έστω και μετά την πάλη μας τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα, έτσι δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα εκτός από το να περιμένουμε την επόμενη χαοτική κοινωνική έκρηξη ώστε να εκτονωθούμε, έως ότου τελικά εξοντωθούμε.

Θα ήθελα να προτείνω σε όλους να ψάξουν μέσα τους, να ξαναθυμηθούν όλα τα πραγματικά όμορφα και αγνά πράγματα που ήθελαν ή έζησαν από όταν ήταν παιδιά έως σήμερα, να ξαναθυμηθούν τις μνήμες εκείνες που πηγάζουν όχι μόνο από την δική τους ζωή αλλά και από όλους όσους έζησαν πριν από αυτούς, ας κοιτάξουν τους οικείους τους στα μάτια και ας ξεκινήσουν και πάλι να βλέπουν σε αυτούς το πραγματικό τους πρόσωπο, την πραγματική τους ταυτότητα, ας βγουν έξω και ας αρχίσουν να στρέφουν το βλέμμα τους στα πράγματα που μπορούν να διορθώσουν, όχι σε όσα θα τους κάνουν να ξεφύγουν από την πραγματικότητα, υπάρχουν συνάνθρωποί μας οι οποίοι πεινάνε, διψάνε, πονάνε, δεν ήρθαν από άλλον πλανήτη αλλά πάντα υπήρχαν, απλά τώρα είναι περισσότεροι, τώρα δεν μπορείς παρά να τους δεις παντού, διότι τώρα φαίνεται το πραγματικό πρόσωπο της δήθεν πολιτισμένης κοινωνίας μας.

Και για να μην σας αφήσω με την πορεία, δεν πάω πουθενά, θα μείνω εδώ, μαζί σας, πλάι σας, όσο σκατά και αν γίνουν τα πράγμα στην συνέχεια, διότι όσο και αν αλλάξαμε, όσα άσχημα πράγματα και αν μας παραπλάνησαν να κάνουμε για να ξεχάσουμε, εγώ θυμάμαι και είμαι σίγουρος ότι θυμάστε και εσείς, όλοι ξέρουμε ποιοι είμαστε και για το τι είμαστε ικανοί . Θα μείνω εδώ λοιπόν και θα παλέψω, δεν φοβάμαι τον θάνατο, διότι ήμουν ήδη νεκρός, είχε πεθάνει η ψυχή μου και αισθανόμουν μόνος, ακόμη και όταν βρισκόμουν με πολλούς γύρω μου, τώρα όμως αντιλαμβάνομαι ότι αντιλαμβάνεστε και εσείς, δηλαδή ότι πρέπει να ξαναγεννηθούμε, πρέπει να γίνουμε και πάλι Έλληνες άνθρωποι.

Δημήτρης

31 thoughts on “Nα φύγω ή να μείνω”

 1. ΑΠΕΧΕΙΣ……ΜΕΤΕΧΕΙΣ……..η ΕΠΕΧΕΙΣ…………………ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ……και οχι εάν Φύγεις η Μείνεις……?

  Like

 2. Πηγαινε βρε Δημητρη μου εκει που σκεφτηκες και σε βεβαιω οτι σε αυτη την φαση δεν σε χρειαζομαστε γιατι θα εχωμε και εσενα στο κεφαλι μας και την θυσια σου δεν την αποδεχομαι εγω.Τωρα αν μεινεις για τους γερους σου η για την κοπελια σου η για κατι που δεν ξερω ε τοτε μεινε αλλα μη μας βαζεις σε δειληματα να σου πουμε εμεις τι θα κανεις.Καθαρα δικο σου θεμα.Οταν αργοτερα θα φτιαξωμε τον τραχανα θα σε φωναξωμε στη μοιρασια.Τελικα Δημητρη για να σοβαρευτουμε σε εχει παρει απο κατω και αυτο ειναι το χειροτερο,κοιτα να το ξεπερασεις.Δεν εισαι ο μονος.

  Like

 3. ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΕΙ Η ΖΩΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ.
  ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΑΛΛΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΡΕΠΤΗ.
  ΕΙΤΕ ΦΥΓΕΙΣ ΕΙΤΕ ΜΕΙΝΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ………

  Like

 4. Φιλοι συσχολιαστες,
  Δεν καταλαβαινω το πνευμα των σχολιων που ειτε εκφραζουν καποια ειρωνεια ειτε ερμηνευουν μετην κλασικη μεθοδο του τυπου “ο καθενας μονος του”, τη στιγμη που ο Δημητρης αυτο ακριβως αρνειται ,στιγματιζει ως καταστροφικο και επιχειρει να “ξεριζωσει” απο τη συνειδηση μας.Αλλωστε ποιος δεν εχει προβληματιστει γυρω απο το φαινομενο της απωλειας της κοινωνικης φυσης μας- στο βαθος της ,φυσικα – και ποσες φορες δεν ειπαμε ,σε διαφορες καταστασεις ” πώς εχουμε γινει ετσι!”? Ο Δημητρης εκφραζει ανοιχτα ο,τι μας φοβιζει και μας απελπιζει.Κι αναζητα το μεγιστο ζητουμενο -ποθουμενο,θα πρεπε να πω – της εποχης μας : την αποκατασταση της εμπιστοσυνης και αλληλεγγυης προς το συνανθρωπο-συμπολιτη-συνελληνα.

  Like

 5. Η Ελλαδα εχει αναγκη και τον “τελευταιο” ΕΛΛΗΝΑ. (…αν υπαρχει τετοιος.)

  Δεν εχει αναγκη απο “πολιτικους” του ΨΕΥΤΟΡΩΜΑΙ-ΙΚΟΥ,δοσιλογους δηλαδη μη Ελληνικης καταγωγης… που εχουν το θρασος και εμφανιζονται ως Ελληνες!

  (απο τον πρωθυπουργο αρξασθε,”αξιωματικη”αντιπολιτευση,λοιπη αντιπολιτευση και δε συμαζευεται,-προς το παρον ομως δε συμαζευεται…)

  Οι Ελληνες να μεινουν! Σε λιγο θα ανατειλει Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ!

  Like

 6. Αδελφέ, αν το ερώτημα μου το έθετες πριν 5 χρόνια, θα σου έλεγα, ΝΑΙ φύγε, γιατί τότε υπήρχαν ευκαιρίες έξω. Τώρα όμως, και με τη κατάσταση που επικρατεί στη περιοχή, καλύτερα μείνε εδώ. Δεν θές να είσαι έξω και να γίνει πχ επέμβαση Αμερικανών στη Συρία…

  Like

 7. Άμα θες να φύγεις,φύγε!-Άμα θες να μείνεις μείνε! Να γκρινιάζεις όμως πάψε,δεν μπορώ να τ’ανεχτώ….(Δεν στο λέω εγώ αυτό η κυβέρνηση στο λέει!)

  Like

 8. Δεν ξερω εαν μπορει κανεις απλα και επιφανειακα να σε συμβουλεψει ή να σου προτεινει κατι ουσιωδες, οταν η διασταση στο διλημμα σου ειναι κατι αγνωστο . Αλλα η ειλικρινεια, δλδ, αυτες οι εσωτερικες μας ερωτησεις ειναι ενα δειγμα αυτογνωσιας, παιδειας με την αρχεγονη εννοια της λεξεως.

  Εαν ποτε απφασησεις ή οποιος αλλος να ξενιτευτει, το μονο που θα συμβουλευα ειναι να παρει μαζι του λιγο χωμα λιγο θαλασσα λιγο ηλιο, να τα κανεις φυλαχτο μεσα στην καρδια σου.
  Ειναι δυσευρετα και θα χρειαστουν οσο η ιδια η ζωη.

  Like

  1. Δεν χρειαζεται ουτε “λιγο χωμα” ουτε αλλα σπαραξικαρδια να παρει μαζι του και να κλαιει καθε ημερα.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΘΕΙΑ ΣΟΥ ΜΑΤΙΑ ΤΙΣ ΕΦΤΑΙΞΕ,ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΑΥΤΟς ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Η ΜΙΚΡΟΣ.Και αναλογα τις ωρες που θα ξαποστας εκει θα κανεις την σουμα σου μηπως μεσα στους φταιχτες ειναι και ο γειτονας σου,ο φιλος σου,ο θειος η ο πατερας σου ο ιδιος και αναλογα θα μοιρασεις ΠΟΙΝΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ αν και οποτε μπορεσεις να αποδωσεις δικαιοσυνη.Αλλα ειμαι βεβαιος οτι εξω θα γαληνεψεις και ολα αυτα θα σου φαινονται σαν ενας εφιαλτης που δεν σου αξιζε στην αρχη της κοινωνικης σου ζωης.Και τοτε θα ξαναοργηστεις αλλα σου συστηνω και τοτε ακομα να τους συγχωρησεις φτυνοντας τους και να συνεχισεις την Ζωη σου που ειναι ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ,ασχετα αν αυτο αρεσει η μη σε υποκριτες και Φαρισαιους.

   Like

   1. τελικα εισαι και πολυ γκαου…
    και τι ειναι ο ανθρωπος να αποδωση ευθυνες? δικαστης?
    και για ποιο λογο να ριξει το φταιξιμο στους γειτονες κλπ?
    μαλλον τα εχεις παιξει Νικολαε που εγινες Nic….

    Like

 9. Μακριά ρεεεεε !

  Δεν το αξίζουν, όχι μόνον οι Κυβερνώντες αλλά κι αυτοί που τους ψηφίζουν… Πάντα θα τούς ψηφίζουν !

  Θα αφήσουμε τα παιδιά μας στο Ελεος των Βαρβιτσιώτιδων, των Παπανδρέιδων ή των Βενιζέλων ;
  Δεν αλλάζει τίποτε στον γεωγταφικό χώρο της Ελλάδας. Θα σέρνονται ΟΛΑ.

  Εχουμε υποχρέωση στα παιδιά μας , πάνω από Πατρίδες κτλ……

  Εξω, ΕΚΤΙΜΟΥΝ την προσπαθειά σου και τα προσόντα σου, υπάρχει ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΞΙΟΚΡΑΤΕΙΑ !!!!!!

  Η Ελληνική συνείδηση είναι ΜΕΣΑ ΜΑΣ ..

  Ευρώπη, Αμερική ή Αυστραλία αν έχετε παιδιά έως και το Λύκειο,
  Μέση Ανατολή αν τα παιδιά είναι μεγάλα και θέλετε για 1-3 χρόνια να τα εξασφαλίσετε οικονομικά !

  Κι ο Ελληνας ποτε΄δεν πεθαίνει, ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ εξω…

  Προσωπικές Εμπειρίες

  Like

  1. Φύγε φίλε μακρυά από το Ραγιαδιστάν για να προκόψεις εσύ και η οικογένεια σου.
   Το έθνος το κάνουν οι άνθρωποι και δεν έπεσε από τον ουρανό.

   Λοιπόν οι άνθρωποι που ζουν στο σημερινό ellada είναι απλά ραγιάδες με όλη τη σημασία της λέξης.
   Βλέπεις τι ψηφίζουν και με τι ασχολούνται καθημερινά…με τη κατσίκα του γείτονα.

   Να φάει ο ένας τον άλλο και μετά όλοι μαζί να ψηφίσουν αντωνάκη, τζεφράκο, βαγγελάκι.
   Πήγαινε σε μια σοβαρή χώρα όπου θα αναγνωρίζουν την αξία σου και δεν θα χρειάζεσαι ρουσφέτ και μπαξίς.
   Αν κάποια στιγμή η κρίσιμη μάζα των ραγιάδων πέσει κάτω από το 50% θα το καταλάβεις και θα υπάρχει λόγος επιστροφής.

   Like

 10. ναι φυγε κ παρε μαζι σου κι αλλους που νιωθουν ετσι…που ξερεις αν η ελλαδα ξεμεινει απο ελληνες μπορει να παραγραφει και το χρεος!
  απο που θα ζητησουν λεφτα ? απο βουλγαρους και αλβανους? ιχως ετσι μετονομαστει και η χωρα απο ελλαδα σε “χωρα εμπατε σκυλοι αλεστε” τοτε ολοι που εχουν φυγει εξω θα μπορεσουν να νιωσουν ακομα πιο περιφανοι που τα “καταφεραν” !

  ευγε νεοελληνα που πολεμας για την πατριδα σου!!!!!!!!!!

  Like

  1. Εγραψα και κατοχυρωσα ΠΡΩΤΟΣ /να συνεχισεις την Ζωη σου που ειναι ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ,ασχετα αν αυτο αρεσει η μη σε υποκριτες και Φαρισαιους./ΦΑΡΙΣΑΙΟΥΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑΝΕ ΜΟΙΡΑΣΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ-ΘΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΑΘΩΕΣ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Ο “ΓΙΟΣ ΤΟΥΣ”.Αντε επιτελους να αρχισουμε σωστες και εντιμες σκεψεις γιατι ΠΑΡΑΤΡΑΒΗΞΕ ΑΥΤΗ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

   Like

   1. γνωμες ζηταει και γνωμες λαμβανει…δεν του βαζει κανεις μαχαιρι στο λαιμο..εννοειται οτι μονος θα αποφασισει…
    γιατι μια γνωμη διαφορετικη απο την δικη σου δεν ειναι εντιμη αυτο ασε να το κρινει ο καθενας μας ατομικα…
    ακου “παρατραβηξε αυτη η συμπεριφορα..” ποια συμπεριφορα λες? γνωμες λεμε αν εχεις θεμα μην δινεις βαση και ισως ετσι η συνειδηση σου να ειναι πιο ησυχη…ισως ετσι να συγχωρεσεις ολους που φταινε για το οτι εσυ νιωθεις ετσι…
    οπως ειπα..ευγε νεοελληνα!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    σημειωση…
    ερχονται οι 65αρηδες που εχουν μεγαλο μεριδιο ευθυνης για την σημερινη κατασταση να λενε “εξω ρε”?
    και εμεις τωρα πρεπει να τους ακολουθουμε γιατι ?επειδη δεν ψηφιζαν ολα αυτα τα χρονια τους εγκληματιες της ελλαδας κατα εξακολουθηση? ασε ρε μας τα παν κι αλλοι…

    Like

   1. Στίχοι:
    Μανώλης Ρασούλης
    Μουσική:
    Βάσω Αλαγιάννη
    1. Μανώλης Ρασούλης
    2. Νίκος Παπάζογλου
    3. Λαυρέντης Μαχαιρίτσας & Φίλιππος Πλιάτσικας

    Χαρά στον Έλληνα που ελληνοξεχνά
    και στο Σικάγο μέσα ζει στη λευτεριά
    εκείνος που δεν ξέρει και δεν αγαπά
    σάμπως φταις κι εσύ καημένη
    και στην Αθήνα μέσα ζει στη ξενιτιά

    Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ
    και βαθιά σ’ ευχαριστώ
    γιατί μ’ έμαθες και ξέρω
    ν’ ανασαίνω όπου βρεθώ
    να πεθαίνω όπου πατώ
    και να μην σε υποφέρω

    Αχ Ελλάδα θα στο πω
    πριν λαλήσεις πετεινό
    δεκατρείς φορές μ’ αρνιέσαι
    μ’ εκβιάζεις μου κολλάς
    σαν το νόθο με πετάς
    μα κι απάνω μου κρεμιέσαι

    Η πιο γλυκιά πατρίδα
    είναι η καρδιά
    Οδυσσέα γύρνα κοντά μου
    που τ’ άγια χώματα της
    πόνος και χαρά

    Κάθε ένας είναι ένας
    που σύνορο πονά
    κι εγώ είμαι ένας κανένας
    που σας σεργιανά

    Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ
    και βαθιά σ’ ευχαριστώ
    γιατί μ’ έμαθες και ξέρω
    ν’ ανασαίνω όπου βρεθώ
    να πεθαίνω όπου πατώ
    και να μην σε υποφέρω

    Αχ Ελλάδα θα στο πω
    πριν λαλήσεις πετεινό
    δεκατρείς φορές μ’ αρνιέσαι
    μ’ εκβιάζεις μου κολλάς
    σαν το νόθο με πετάς
    μα κι απάνω μου κρεμιέσαι

    Like

 11. Εάν αποφασίσεις να “φύγεις”, Δημήτρη, έχε το νου σου πάντα στην Ιθάκη. Και, όπου κι αν βρεθείς, μελέτησε, εμβάθυνε όσο μπορείς πιο πολύ σε αυτό που είναι Ελληνικό. Από τα λίγα που μου έμαθε η ως τώρα άγνοιά μου, υπάρχει εκεί μέσα πολύ Φως. Ενώ στις κοινωνίες π.χ. της κεντρικής Ευρώπης όπου έχω ζήσει τα τελευταία χρόνια, το Σκοτάδι είναι βαθύ. Κι εκεί οι κοινωνίες είναι διαλυμένες, ακόμη πιο “πολυπολιτισμικές”, οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι, δημοκρατία δεν υπάρχει πουθενά, ενώ τα παιδιά μεγαλώνουν χωρίς πυξίδα, συχνά δε χωρίς γονείς. Εκεί λοιπόν, δεν υπάρχει κάτι να πιαστεί κανείς, να αναγεννηθεί, να νιώσει ποιος είναι και πού πάει. Στην Ελλάδα όμως, κάτι έχει μείνει ακόμα από την Οικογένεια, έχουμε ακόμη Εκκλησία, έχουμε ζωντανές μνήμες γονιών και παππούδων από εποχές αγώνων, ολιγάρκειας, αξιοπρέπειας, αρχοντιάς, έχουμε και μοναδικό Φως που μιλά ελληνικά και μας περιμένει στις βιβλιοθήκες μας ή στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Αρκεί να το ψάξουμε, να το αναζητήσουμε, να πάρουμε από την λάμψη του και, ως Έλληνες, να καταφέρουμε να μεταδώσουμε αυτό το Φως στους συνανθρώπους μας. Μπορεί η χώρα μας, ως γεωγραφικός χώρος, να υποφέρει, όμως η Ελληνική Γλώσσα δεν έχει σύνορα και έχουμε Χρέος να την διαδώσουμε εκεί όπου βασιλεύει σήμερα το Σκοτάδι. Μια αχτίδα φωτός αρκεί να το διαλύσει.
  Αυτά, τα Μεγάλα, είναι το Μέτρο μας. Δεν απογοητευίμαστε από το κατάντημα των πολλών. Δεν είναι ψταίξιμό τους ουσιαστικά. Είναι θύματα πλάνης. Το στοίχημα είναι να τους δια-Φωτίσεις εσύ μια μέρα! Κι αν δεν τα καταφέρεις εσύ, να το κάνει το παιδί σου… διότι το Χρέος αυτό είναι σαν την σκυτάλη σε αγώνα δρόμου… δεν μας ανήκει, το παραδίδουμε στις επόμενες γενιές.
  Αυτές τις λίγες σκέψεις δεν τις έκανα όσο ζούσα στην Ελλάδα. Στα “ξένα” λοιπόν, γίνεσαι περισσότερο Έλληνας, περισσότερο Άνθρωπος. Οι υπόλοιποι, που φεύγουν και “ρίχνουν μαύρη πέτρα πίσω”, δεν ήταν ΠΟΤΕ Έλληνες -ούτε όσο ζούσαν στην Ελλάδα.
  Καλή λευτεριά στην Πατρίδα μας -είναι μέρος του Χρέους μας κι αυτό, όπου κι αν ζούμε ανά τον κόσμο.

  Like

 12. Ποιοί ήμαστε εμείς που θα πούμε στόν καθένα αν θα μείνει η αν θα φύγει?Οτι και να πούμε,οτι και να σκεφτούμε,μόνο η ψυχή μας μπορεί να μας πει το σωστο. Ας ψάξουμε βαθιά μέσα μας.

  Like

  1. Μπραβο Ταλως.Το πολυ το κυρ ελεησον το βαριεται και ο παπας.Ο καθενας και ο πονος του που πανε να τον περασουνε στον αλλο.Δεν τους εχει πει κανεις ουτε το εχουνε βιωσει οτι αν εχεις αξια θα αναγνωριστει σε ολες τις χωρες εκτος απο την ελλαδα που θα σε βουλιαξουν.Αν δεν εχεις μη περιμενεις να σε υποδεχτουνε με στρωμμενο κοκκινο χαλι επειδη εισαι….ελληνας.Αντε μπραβο με τον καθενα ασχετο

   Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s