Λίγο πριν την ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ, σε έναν καφενέ στην Σαμψούντα…

ΣαμψουνταΟι θαμώνες του παραλιακού καφενείου του Σουκρή αγά, χαμένοι μέσα στους καπνούς των τσιγάρων και των ναργιλέδων, άκουγαν με προσοχή το γραμμόφωνο που σκορπούσε τους ήχους ενός μελαγχολικού αμανέ στο μισοσκόταδο. Καθισμένοι παρέες – παρέες γύρω στα ξύλινα τραπέζια, ρουφούσαν την υγρή νικοτίνη και βούλιαζαν σε μια ναρκωτική και απόκοσμη ρέμβη. Κάπου – κάπου άλλαζαν καμμιά κουβέντα συναμεταξύ τους, ή έσκυβαν ο ένας στο αυτί του άλλου , για να πουν κανένα χοντρό αστείο και να ξεσπάσουν μετά σε πνιχτά γέλια, που έμοιαζαν με φωνές κρωκτικών πουλιών σ’ έρημο δάσος.

Στο βάθος της αίθουσας ξεχώριζε μια παρέα κάπως επίσημη. Τα μέλη της φορούσαν φράγγικα κοστούμια και καινούριες στολές αξιωματικών με σειρήτια και καλογυαλισμένα χρυσά κουμπιά. Στο περισπούδαστο ύφος τους, καθώς κουβέντιαζαν, διακρινόταν μια αλαζονική αυτοπεποίθηση. Μόνο ο πιο ηλικιωμένος της παρέας, ένας καλοκάγαθος άντρας που φορούσε πράσινο σαρίκι τυλιγμένο γύρω στο βυσσινί φέσι του, έδειχνε μετριοπαθής και γεμάτος αμφιβολίες για τα λεγόμενα των άλλων. Φαινόταν καθαρά πως διαφωνούσε ριζικά με τους συνομιλητές του, γιατί στο πρόσωπό του άναβε συχνά ένας συγκρατημένος θυμός. Τα μεγάλα γλαρά μάτια του έλαμπαν ανήσυχα και το παχύ πάνω χείλι του ανεβοκατέβαζα νευρικά το χοντρό καλοστριμμένο μουστάκι του. Ωστόσο οι σύντρoφοί του, μόλο που δεν συμφωνούσαν κι αυτοί μαζί του, τον πρόσεχαν και τον άκουγαν με σεβασμό.

 • -Μην είστε αχάριστοι, είπε δυνατά σε μια στιγμή. Οι χριστιανοί είναι σήμερα το στήριγμα του κράτους μας. Είναι εργατικοί άνθρωποι, έξυπνοι και δραστήριοι. Το Δοβλέτι μας κερδίζει πολλά από τους φόρους που πληρώνουν, και οι συμπατριώτες μας εξυπηρετούνται από τις δουλειές, που ανοίγουν κάθε τόσο.

 • -Καλύτερα να λείψουν από τη γη μας, Μουράτ αγά, κι ας είναι για ζημία μας, είπε ο δικηγόρος Εμίν, ένας γεροδεμένος και μελαψός άντρας με εξογκωμένα μογγολικά μάγουλα και μικρά ευκίνητα μάτια.

 • -Είναι βδέλλες οι χριστιανοί και ρουφούν το αίμα μας, πρόστεσε βιαστικά κι ο Μουσταφά ζαδέ, ο πιο νέος άντρας της παρέας με ισχνό πρόσωπο και μαύρα, χωμένα στις κόχες τους μάτια.

 • -Αν δεν λείψουν αυτοί, δε θα δει χαΐρι το μιλέτι μας, κι όλο πίσω – πίσω θα πηγαίνει, συμπλήρωσε σα να ήταν συννενοημένος κι ο Χατζή Χουσείν, ένας μεσήλικας με κόκκινο πρόσωπο και άσπρα μαλλιά στους κροτάφους του.

Ο γερό Μουράτ έστρεψε το πρόσωπό του προς τον αστυνομικό Διευθυντή Αλή – Ριζά , σα να του ζητούσε ενίσχυση στον άνισο αγώνα που έκανε, μα ο κουμαντάν της αστυνομίας χαμογελούσε ειρωνικά και σώπαινε. Ο γέρος κυριεύτηκε από αμηχανία και ταραχή. Τέτοια αλλαγή στα αισθήματα και τη σκέψη των φίλων του δεν την περίμενε. Ωστόσο δεν τα έβαλε κάτω. Κοίταξε στα μάτια τον πιο φανατικό Νεότουρκο, τον Χατζή Χουσείν και του είπε.

 • -Όπως και να κάνετε, όσα και να λέτε, ένα είναι η αλήθεια. Οι Ρωμιοί μας άνοιξαν τα μάτια. Τι θα ήταν η Σαμψούντα χωρίς αυτούς; Ένα χωρίο ένα μαραζιάρικο λιμανάκι βουτηγμένο στα μπατάκια και τις καλαμιές.

Ο Χουσείν έσμιξε τα φρύδια του στη ρίζα της μύτης του, μισόκλεισε τα μάτια του και σφίγγοντας τα φτενά χείλη του είπε:

 • -Μουράτ αγά, εσύ τα βλέπεις τα πράματα απ’ έξω. Είσαι χτηματίας, έχεις τα ζώα σου, παίρνεις τα νοίκια σου από τα καπνοχώραφα, που νοικιάζεις σε Ρωμιούς αγρότες, και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, σαν όλους τους όμοιούς σου. Μα ρώτα και μας; Ρώτα τους μικροκαπνέμπορους και τους επαγγελματίες που δεν μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι; Έλα μαζί μας στα καπνοχώραφα, στα καπνοχώρια, κατέβα στην αγορά, στην πιάτσα, στο λιμάνι, μπες στις τράπεζες, ρίξε μια ματιά στα μαγαζιά και στα εργαστήρια και θα δεις ποιοι είναι εκείνοι που τρώνε το ψωμί μας. Ποιοι είναι οι αφέντες μέσα στην Σαμψούντα, μα και σ’ όλα τα αστικά κέντρα του Πόντου. Μας πατάνε σα σκουλήκια, Μουράτ αγά. Βήμα δε μπορούμε να κάνουμε. Όλος ο παράς είναι στα χέρια τους και μας εκτοπίζουν απ’ όλα τα πόστα, απ’ όλες τις δουλειές. Πρέπει να μπει ένας φραγμός, ένα ντουβάρι, για να σπάσουν τα μούτρα τους, έτσι που τρέχουν πίσω από το χρήμα! Η Τουρκία πρέπει να μείνει μόνο για τους Τούρκους! Αυτό πρέπει να γίνει! …

Ο Μουράτ αγάς τρόμαξε με τα λόγια του συνομιλητή του. Του φάνηκε πως κάποιος κακός δαίμονας γύρισε ξαφνικά τα μυαλά των συμπατριωτών του, που ήθελαν, από καθαρό φθόνο και αντιζηλεία, ν’ αναστατώσουν την ήρεμη ζωή του τόπου. Το μέλλον της Τουρκίας με τούτους τους Νεότουρκους διαφαινόταν πια μαύρο και ματωμένο.

 • Ένα πράμα να ξέρεις Χατζή Χουσείν, εσύ και οι ομοϊδεάτες σου, είπε ο Μουράτ αγάς, ότι πολύ προχωράτε! Πολύ επιπόλαια παίρνετε στο λαιμό σας τον κόσμο γεμίζοντάς τον φούμαρα και άδικο μίσος. Τι σας έφταιξαν οι καημένοι οι χριστιανοί και τους βάλατε στο μάτι; Δε σκέφτεστε, τουλάχιστον, πως αν τύχει και τους χάσουμε, θα μας έρθουν ξένοι στο σβέρκο, που θα μας γδύσουν, θα μας ξεζουμίσουν, και τα χρήματά μας θα τα κουβαλήσουν στο εξωτερικό; Οι ξένοι είναι ο κίνδυνος! Όχι οι χριστιανοί, που είναι δικοί μας, κατοικούν μαζί μας, ξέρουν τη γλώσσα και τα ατέτια μας, έχουν αδελφικές φιλίες μαζί μας, σα να είμαστε ένα μιλέτι.

Τα λόγια του Μουράτ αγά, ειπωμένα με πάθος και πόνο, έβαλαν σε βαθιά συλλογή την παρέα. Μα ο δικηγόρος Εμίν εφέντης, μπήκε στη μέση για να βγάλει τους φίλους του από τις αμφιβολίες τους.

 • Μουράτ αγά, είπε, εγώ ένα πράμα ξέρω. Οι Ρωμιοί και οι Αρμένιοι κρατάνε σήμερα όλο το χρήμα στα χέρια τους. Αυτό βλέπω κι αυτό έχει σημασία προς το παρόν. Στη δική μας την τσέπη όμως τι μπαίνει; Τίποτε! Το δεύτερο που ξέρω είναι ότι ο τούρκικος λαός ζη ανάμεσα σε εχθρικές φυλές, ανάμεσα σε Ρωμιούς, σε Αρμένιους, σε Κούρδους, σε Τσερκέζους, σε Λαζούς, σε Κιζιλμπάσηδες και άλλους. Όλοι αυτοί έχουν γερή οργάνωση, συνοχή και οικονομική δύναμη που θα τους βοηθήσουν μια μέρα να κυριαρχήσουν. Πρέπει λοιπόν, να προλάβουμε να τους επιβληθούμε εμείς! Με κάθε μέσο…

 • -Έχεις δίκιο, Εμίν, είπε ο Χατζή Χουσείν αναθαρρημένος. Πολύ δίκιο. Είμαστε κυκλωμένοι. Από ανατολή μας απειλούν οι Κούρδοι και οι Αρμένιοι. Από τη δύση οι Γιουνάνηδες, τ’ αδέλφια των Ρωμιών, κι από βορρά είναι οι Ρώσοι, οι θείοι τους. Και μέσα στη χώρα μας τι γίνεται; Σας το είπε ο Εμίν. Για κοιτάξτε και στην περιφέρειά μας; Η πυκνότητα του Ρωμαίικου πληθυσμού είναι φοβερή. Είναι δυο αυτοί και ένας εμείς. Για κοιτάξτε και την οργάνωσή τους; Σχολεία, εκκλησίες, επιτροπές, αυτοδιοίκηση, γερά οικονομικά. Ο,τι συμβαίνει, δηλαδή και στις πόλεις.

 • -Βρισκόμαστε στο χείλος της αβύσσου, συνέχισε ο Εμίν ξαναμμένος. Κι όλα αυτά γιατί; Γιατί οι Σουλτάνοι μας έδειξαν μεγαλοψυχία. Άφησαν τους άπιστους γκιαούρηδες, αυτά τα φίδια, να μεγαλώνουν μέσα στον κόρφο της πατρίδας μας, και σήμερα μας απειλούν, αντί να τους είχαν εξοντώσει όλους ως τώρα!…

 • -Πολύ σωστά, διέκοψε ενθουσιασμένος ο Χατζή Χουσείν.

 • Ο Γερμανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, συνέχισε ο παθιασμένος δικηγόρος, στις παραμονές του κινήματος για το Χουριέτ, ξέρετε τι έλεγε; Ότι οι χριστιανοί Ρωμιοί και Αρμένιοι, απορροφούν σιγά σιγά όλες τις οικονομικές δυνάμεις της Τουρκίας και ετοιμάζουν μέσα στη χώρα μας την πολιτική κυριαρχία τους. Για αυτό σας λέω πως πρέπει να ξυπνήσει αυτό το κοιμισμένο έθνος μας, που μετά τις λαμπρές καταχτήσεις του στους περασμένους αιώνες, έπεσε σε λήθαργο, σε χειμερία νάρκη. Πρέπει να ξυπνήσει και να εξοντώσει το χριστιανικό στοιχείο. Όχι σε μιας. Τώρα πια είναι αργά για κεραυνοβόλες ενέργειες, γιατί ξεσηκώνονται αμέσως οι Ευρωπαίοι. Τώρα πρέπει να γίνει το ξεπάστρεμα κρυφά, σιγά σιγά, με μέθοδο , και με κάθε ευκαιρία που θα μας παρουσιάζεται.

 • -Εγώ δε συμφωνώ στο σιγά – σιγά, είπε αγριεμένος από τα ίδια τα λόγια του Εμίν ο Μουσταφά ζαδέ. Θα έβλεπα με πολλήν ευχαρίστηση μια κεραυνοβόλο ενέργεια. Το φίδι, αν δεν το χτυπήσεις ξαφνικά στο κεφάλι δε γλυτώνεις.

Εκείνη τη στιγμή άνοιξε η πόρτα του καφενείου και στο κατώφλι της πρόβαλλε ο Γιουσούφ. Με γοργές και εξεταστικές ματιές ανακάλυψε στη γωνιά το τραπέζι των φίλων του. Προχώρησε βιαστικά ως εκεί, έβγαλε το φέσι του, σα να τον βάραινε και σέρνοντας μια καρέκλα δίπλα στον φίλο του τον Αλή -Ριζά, κάθισε.

 • -Τι έγινε; ρώτησε ψιθυριστά και με αγωνία ο αστυνόμος.

 • -Τίποτε απάντησε ο Γιουσούφ. Έλειπε από το σπίτι η παλιογυναίκα.

 • -Και κείνος;

          -Εκείνος ήταν πάλι εκεί. Σωστός Τσάκαλος. Θαρρείς και το ήξερε και την έκρυψε…

 ……………………

στη συνέχεια  ο Γιουσούφ που ποθεί τη Ρωμιά γυναίκα του Τσάκαλου, της επιτίθεται να την βιάσει, αλλά τον σκοτώνει ο Τσάκαλος πριν προλάβει και βγαίνει στο κλαρί…

Ότι είπε ο Μουράτ έγινε… 

Από το “Ακριτική Γενιά” του Χρήστου Σαμουηλίδη, για την αντιγραφή Antexoume

19 σκέψεις σχετικά με το “Λίγο πριν την ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ, σε έναν καφενέ στην Σαμψούντα…”

 1. Οι τούρκοι υπερασπίστηκαν τή πατρίδα τους,αφανίζοντας τίς μειονότητες….φανταστείτε γιά λίγο τή τουρκία..μέ ΟΛΟΥΣ τούς Ελληνες ,αρμενιους κλπ
  μέσα στήν τουρκία..οι τούρκοι σήμερα θά ήταν τά γκαρσόνια τών Ελλήνων,τών αρμενίων…………γιά σκεφτείτε το…μόνο γιά λίγο…..

  Σήμερα,εμείς οι Ελληνες,μέ τόσους λαθρομετανάστες στήν Ελλάδα….έχουμε ελπίδα Ελληνικού κράτους,μετά από 10 χρόνια…ΓΙΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ..!!!!!

  Μου αρέσει!

  1. ti les re ti les re anistorite panivlaka pou tha miliseis kai gia istoria pane anikse kana vivlio na ksestravotheis vodi,ksereis apo pote katikousan oi Pontioi sth maurh thalassa?ante kai sto diavolo me ton kathe asxeto malaka pou anigei to stoma tou kai leei thn kathe eidous paparia pou tou erxete sto kefali,mathe istoria kai ton A kai B apikismo kai meta grapse gia thn gh ton Pontion panivlaka

   Μου αρέσει!

 2. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΑΝ ΜΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ!!!! ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!! ΕΚΕΙΝΗ Η ΓΗ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΙ ΟΜΩΣ, ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΗΤΑΝ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΟΥΣΑΝ!!!! ΕΤΣΙ ΕΔΙΩΞΑΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ, ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΤΑ ΧΩΜΑΤΑ ΕΚΕΙΝΑ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!!! ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΕΔΙΩΞΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΕΚΕΙΝΟΙ ΗΤΑΝ!!!! ΚΙ ΟΜΩΣ…..
  ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑ;; ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ (ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ) ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΛΑΘΡΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΝ ΕΜΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΙΕΡΑ ΜΑΣ ΧΩΜΑΤΑ!!!! ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ!!!!

  Μου αρέσει!

  1. ΟΙ ΕΚΕΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΙΑΤΙ ΣΑΛΤΑΡΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΩΜΟΣΣΥΣΙΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΗ ΑΝΕΡΓΕΙΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!
   ΕΝΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟ ΚΑΙ ΣΑΣ ΜΑΜΙΣΑΝ ΤΗ ΜΑΝΑ!
   ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΕΚΑΝΑΝ!

   Μου αρέσει!

  2. Θα ερθει η ωρα Ηλεκτρα, λιγο υπομονη ακομα, μεχρι να φτασει το μαχαιρι στο λαιμο του Ελληνα. Μετα θα δεις !!!
   Δεν ειναι και η σωστοτερη αντιμετωπιση των πργματων αλλα δυστηχως ο Ελληνας ετσι ειναι , αντι να λυνει τα προβληματα στην γεννηση τους τα λυνει αργοτερα, με αιμα δικο του και των εχθρων του…..

   Μου αρέσει!

 3. Εγώ όταν γυρίσουμε στην Σαμψούντα, θα ανοίξω το καφενείο… Στα χνάρια του παππού μου! Την συνταγή την θυμάμαι πώς έκανε καφέ, πώς έφερνε νερό με το παγουρι από την βρύση, πώς κουβαλούσε τον χάλκινο δίσκο…

  Μου αρέσει!

 4. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝΟΙΓΩ ΣΑΜΠΑΝΙΕΣ!

  ΤΟ 2100 ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
  ΘΑ ΑΠΑΛΑΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ!

  ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΝ ΕΜΕΙΣ!

  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΟΝΟΙ!
  ΟΠΩΣ ΤΟ ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΑΜΕ!

  ————
  Εφιαλτικό: Το 2100 θα έχουν απομείνει μόλις 2,3 εκατομμύρια Έλληνες!
  05/15/2013 – 07:38 102

  “»Έλα αγάπη μου, έλα. Να κάνουμε έναν Έλληνα ακόμα…» Κάτι ήξερε η Χάρις Αλεξίου όταν έγραφε και τραγουδούσε τον «Έλληνα» τη δεκαετία του ΄90, ή μάλλον, κάτι είχε ψυλλιαστεί για τη μεγάλη δημογραφική κρίση που έμελλε να αντιμετωπίσει η Ελλάδα. Αφορμή στάθηκε ένα άρθρο του Σωτήρη Μητραλέξη («Ελληνικό δημογραφικό πρόβλημα, το μέγιστο εθνικό θέμα»), που περιγράφει αναλυτικά τις τεράστιες διαστάσεις που έχει πάρει –όχι μόνο τα τελευταία χρόνια και λόγω κρίσης- η δημογραφική σμίκρυνση στη χώρα μας. ”

  Σύμφωνα με το άρθρο, «κάθε γενιά για να αναπαραχθεί χρειάζεται κατ’ ελάχιστον 2.1 (δείκτης γεννητικότητας / total fertility rate) παιδιά κατά μέσο όρο ανά γυναίκα: η ελληνική οικογένεια γεννά 1-1.3, αριθμός εφιαλτικά χαμηλός. Σύμφωνα με αυτόν τον αριθμό, το 2100 οι απόγονοι των σημερινών Ελλήνων (…αν δεν έχουν μεταναστεύσει όλοι) θα είναι περίπου 2,3 εκατομμύρια. Αναλογιστείτε λίγο τον αριθμό: 2,3 εκατομμύρια». Εννοείται, αν παραμείνουν σταθερές οι συνθήκες, οι αριθμοί των ατόμων που δεχόμαστε στο εσωτερικό, τα ηλικιακά όρια, κτλ. Όσο υποθετικό κι αν ακούγεται, είναι ανησυχητικό για το πόσα μύρια έπονται του ενός κακού.

  Ίσως να μην απασχολεί ιδιαίτερα το πρόβλημα στην παρούσα –ήδη- μακρόχρονη κρίση που βιώνουμε, όμως από προσεκτικότερη εξέταση, μοιάζει με…Λερναία Ύδρα, αφού οι προεκτάσεις του είναι εξίσου σημαντικές (η ελληνική κοινωνία γερνάει, η ενσωμάτωση των μεταναστών γίνεται πιο δύσκολη, η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας δυσχεραίνει, και κυρίως, η πολυπόθητη-πολυπρόβλητη ανάπτυξη που όλοι ευαγγελίζονται, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το δημογραφικό).

  «Είναι ένα θέμα που δεν συγκινεί ιδιαίτερα, δεν είναι πχ λίστα Λαγκάρντ», μου λέει ο Νίκος Ράπτης, διδάκτωρ Παιδαγωγικής, που έχει ασχοληθεί αρκετά με το θέμα. «Η περίπτωση είναι ίδια με αυτή του κρατικού χρέους. Το αφήναμε, το αφήναμε, και μια ωραία πρωία, συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε μεγάλο χρέος. Το ίδιο συμβαίνει και μπορεί ενδεχομένως να συμβεί με το «δημογραφικό χρέος». Το ενδιαφέρον κομμάτι είναι, πως αν δεν αλλάξει κάτι στα επόμενα χρόνια, οι δυνατότητες αντιμετώπισης του προβλήματος θα λιγοστεύουν, λόγω του χρονικού πλαισίου μέσα στο οποίο θα πρέπει να δράσουμε. «Αν δεν υπάρξει πολιτική προστασίας των γεννήσεων, μετά το 2040, θα χάνουμε ένα εκατομμύριο σε γεννήσεις κάθε δέκα χρόνια», συμπληρώνει ο κ. Ράπτης.

  Ενδιαφέρον είχαν επίσης και κάποια συμπεράσματα που «βγήκαν» στην κουβέντα μας και που αγνοούσα, όπως ότι μεγάλο μέρος του «παιχνιδιού» χάθηκε στη δεκαετία του ΄80 και όχι στην τωρινή-όπως πολλοί θα νομίζαμε, όταν και ο δείκτης γεννητικότητας έπεσε κάτω από το 2, ή ότι υπέρ των πολλών γεννήσεων «συνηγορούσε» ο –άλλοτε- κραταιός δημόσιος τομέας, που λόγω σιγουριάς, γεννούσε πολύ περισσότερα παιδιά σε σχέση με τον «καριερίστικο» ιδιωτικό. Άρα η ρίζα του προβλήματος, φαίνεται να βρίσκεται «στο έλλειμμα ισότητας που υπάρχει ανάμεσα στα φύλα, και στην ανικανότητα της πολιτείας (όχι γενικά και αόριστα βεβαίως βεβαίως) να ενισχύσει τη θέληση των μελλοντικών γονέων στο να αποκτήσουν παιδιά. Ενδιαφέρον, τέλος, μετά από όλα αυτά, είχε η ερώτηση (που μου έκανε ο πατέρας μου), «κι εσείς, η νέα γενιά, τι κάνετε για αυτό;». Τότε ήταν που όλοι οι δείκτες, οι αριθμοί και τα fertility rates πήγαν περίπατο.

  [Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό εθνικό ζήτημα που έχει παρουσιαστεί ουκ ολίγες φορές από το defencenet.gr με διαφορετικές αφορμές και δεν θα σταματήσουμε να το αναδεικνύουμε. Εδώ αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο του Θάνου Καμπύλη από το aixmi. r]

  Τμήμα ειδήσεων defencenet gr
  ————

  Μου αρέσει!

  1. ΕΜΕΙΣ ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΑΥΡΟΙ ΜΕ ΠΑΓΚΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 45% ΦΠΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΜΕ!
   ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ!

   Μου αρέσει!

 5. Ρουπακιώτης: Θα τιμωρείται η εκφώνηση ρατσιστικών φράσεων
  Μετά την ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου ο κ. Ρουπακιώτης στοχεύει, όπως είπε στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΡΗΜΑΔ, να θωρακίσει τη χώρα από φαινόμενα ρατσισμού. Επίσης στόχο του νομοσχεδίου αποτελεί η διάκριση της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος και παράλληλα των ρατσιστικών φαινομένων.

  Θα μπορέσετε, πανσοφολογιότατε, να επισυνάψετε στον νέο Νόμο και ένα παράρτημα με τις απαγορευμένες ρατσιστικές φράσεις;
  Για παράδειγμα,
  –// η φράση «μάθανε πως γ@μιόμαστε, πλακώσανε κι οι γύφτοι» θεωρείται ρατσιστική;
  –// ο προσδιορισμός «μ@λάκας» θεωρείται ρατσιστικός;
  –// η φράση «φως στην άκρη του τούνελ» ή «σβήσε το φως να κοιμηθούμε» ή «ανάψτε κανένα φως να οργανωθούμε» θεωρούνται ότι κρύβουν ρατσιστικά υπονοούμενα, δεδομένου ότι το φως είναι λευκό (και όχι μαύρο);

  Αυτά προς το παρόν, πανσοφολογιότατε· βοηθήστε μας όσο μπορείτε μην τυχόν και υποπέσουμε σε αμάρτημα.

  Ευχαριστώ,

  Μου αρέσει!

 6. Ρωσικό πολεμικό πλοίο σε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Ισραήλ !!!!!!! ( μα τι παιχνίδια παίζονται ;;;)
  From HEIL GAP (or mind the GAP)
  http://heilgap.blogspot.com/2013/05/blog-post_5927.html

  και πολλα αλλα καινουργια οπως αυτο που πρεπει τουλαχιστον να το δειτε οπως το

  Δεν υπάρχουν λόγια …
  From HEIL GAP ( or mind the GAP)
  http://heilgap.blogspot.fr/2013/05/blog-post_15.html

  Μου αρέσει!

 7. Μία στατιστική έρευνα το 18ο αιώνα, έλεγε ότι με τους ρυθμούς ανάπτυξης της Νέας Υόρκης, στα μέσα του 19ου αιώνα οι δρόμοι θα είχαν υπερυψωθεί κατά τουλάχιστον 80 εκατοστά από τα περιττώματα των …αλόγων!!!
  Καλό είναι να μελετούμε για να έχουμε επίγνωση τι συμβαίνει και τι μέλλει έρχεσθε, αλλά όχι πανικός. Πάντοτε υπάρχουν και παράμετροι που δεν είχαν και δεν έχουν προβλεφθεί.

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s