Η Ισλανδία κλείνει τους Στουρνάρες της φυλακή. Εδώ τους κάνουμε υπουργούς.

iceland-thumb-largeΗ ισλανδική δικαιοσύνη ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος 15 ιθυνόντων των τέως δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, της Kaupthing και της Landsbanki, για απάτες με τις οποίες συγκάλυπταν την κακή οικονομική τους κατάσταση πριν πτωχεύσουν, στα τέλη του 2008.Ο ειδικός εισαγγελέας Ολάφορ Τορ Χάουκσον δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στις 24 Απριλίου θα οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου ο τέως γενικός διευθυντής της τράπεζας Χάινταρ Μαρ Σίγκουρντσον μαζί με άλλα οκτώ υψηλόβαθμα στελέχη της Kaupthing. Ο ίδιος προέβλεψε ότι η δίκη θα διαρκέσει “περίπου ένα χρόνο”.
Το κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί σε βάρος του Σίγκουρντσον επικεντρώνεται στην αγορά μετοχών της Kaupthing με δάνειο από την ίδια τράπεζα, ύψους 572 εκατ. κορόνων (3,6 εκατ. ευρώ στη σημερινή ισοτιμία) ανεβάζοντας τεχνητά την αξία της μετοχής της στο ισλανδικό χρηματιστήριο. Ο ίδιος ο Σίγκουρντσον κέρδισε 325 εκατ. κορόνες χάρη σε αυτή την συναλλαγή, που έγινε δύο μήνες πριν από τη χρεοκοπία της τράπεζας, αναφέρεται στο κατηγορητήριο.
Παράλληλα θα διωχθούν έξι ανώτατα στελέχη της δεύτερης μεγαλύτερης την εποχή εκείνη ισλανδικής τράπεζας, της Landsbanki, συμπεριλαμβανομένου του πρώην γενικού διευθυντή Σίγκουρσον Άρνασον και πέντε ακόμα στελεχών που είχαν επίσης επιδοθεί σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τεχνητά την τιμή των μετοχών της Landsbanki με διάφορες τεχνικές χειραγώγησης.
Αυτές οι δύο τράπεζες μαζί με μία ακόμα, τη Giltnir, εντέλει χρεοκόπησαν το φθινόπωρο του 2008.
Πηγή:ΑΠΕ, Reuters

13 thoughts on “Η Ισλανδία κλείνει τους Στουρνάρες της φυλακή. Εδώ τους κάνουμε υπουργούς.”

 1. Ερώτηση προς τους εκλεκτούς κυρίους συναδέλφους.

  Πόσο ασφαλείς και καλυμμένοι νοιώθετε ;

  Πόσο δεν σκέπτεσθαι ότι οι καιροί -πλέον- δεν είναι οι παλαιοί ;

  Πόσο leverage δίδετε στα αποθέματα θράσους που έχετε, έτσι ώστε να το παρουσιάστε ως θάρρος ;

  Κύριοι συνάδελφοι, όχι. H GS δεν σώζει. Ούτε η …… brothers. Ούτε η honk kong and Shanghai bank.

  Κύριοι συνάδελφοι, ούτε ψύλλος στον κόρφο σας πλέον (ούτε υπήρξα, ούτε θα γίνω)

  Like

 2. Ατυχέστατη η σύγκριση με τον Στουρνάρα.

  Τον Αλογοσκούφη,τον Παπαθανασίου τον Παπακωνσταντίνου και τον Αρσένη (ναι το Γεράσιμο που τώρα φλερτάρει με το Σύριζα) πρέπει να περάσουν από δικαστήριο πρώτα.

  Αλλά σε αυτή τη χώρα επικρατούν μόνο οι κραυγές και όχι οι σοβαρές αναλύσεις.

  : (

  Like

 3. Για να κάνεις τέτοιο πράγμα πρέπει να’χεις εισαγγελείς, δικαστές, κτλ. με @ρχίδια. Δυστυχώς στο ελλάντα είναι ΚΑΙ αυτοί πουλημένοι.

  Like

 4. Η Ισλανδία άφησε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Εδώ (και δυστυχώς τώρα και στην Κύπρο) τις σώζουμε πληρώνοντας πάρα πολλά δις για “ανακεφαλοποίηση”.

  Like

 5. @Διαχειριστές του site
  Γιατί δεν ενημερώνετε τα κορόιδα αναγνώστες; Τους προτιμάτε στην ημιμάθεια, ε; Αν τολμάτε κάντε υην παρακάτω είδηση ξεχωριστό θέμα:

  “Ακόμα ένα πλήγμα στην προσπάθεια της κυβέρνησης Κίρχνερ στην Αργεντινή να σταθεροποιήσει την οικονομία της χώρας απετέλεσε η απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου εφέσεων στη Νέα Υόρκη να απορρίψει το αίτημά της να επανεξεταστεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που υποχρέωνε την Αργεντινή να πληρώσει στο ακέραιο ποσό 1,3 δισ. σε αναδιαρθρωμένα ομόλογα εκδόσεως των δεκαετιών 90 και 00, τα οποία μέχρι σήμερα διατηρούν στην κυριότητά τους κερδοσκοπικά αμερικανικά κεφάλαια που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο “κούρεμα” του αργεντίνικου χρέους.

  Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το δικαστήριο εφέσεων στο Μανχάταν αποφάσισε ότι δεν θα εξετάσει εκ νέου την υπόθεση, διατηρώντας την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου που απαγορεύει στην Αργεντινή να μην πληρώσει όσους αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση.

  Μετά την απόφαση αυτή τα κρατικά ομόλογα της Αργεντινής σε δολάρια με ωρίμανση το 2033 έπεσαν 1,16 σεντς, στα 54,8 σεντς ανά δολάριο, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Νοεμβρίου.

  Στον αντίποδα το κόστος έναντι χρεοκοπίας της Αργεντινής τα επόμενα πέντε χρόνια αυξήθηκε κατά 304 μονάδες βάσης, στις 3.428 μονάδες βάσης, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από του τελευταίου μήνα.

  Η απόφαση θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική καθώς συνιστά μια ακόμα “νίκη” των funds απέναντι σε χώρες-εκδότριες χρέους που προχωρούν σε αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών τους έναντι τρίτων…”

  Like

  1. Δεν λες κάτι που δεν ξέρουμε. Τα funds και τα κράτη που τα εκπροσωπούν θα βγάζουν πάντα αποφάσεις που ευνοούν τους εαυτούς τους… Πάρε παράδειγμα την Κύπρο… μέχρι και το 2012 εκθείαζαν το οικονομικό μοντέλο και όταν αποφάσισαν να φάνε το φυσικό αέριο κλπ, θυμήθηκαν πως αυτό το μοντέλο δεν είναι βιώσιμο (όπως είναι των ΗΠΑ, τής Γαλλίας, του Βελγίου, της Αγγλίας, κλπ ςςς.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2186rank.html).

   Με τον ίδιο τρόπο (με τα funds) κι εγώ θα μπορούσα να αποφασίζω πως όσο μου χρωστάει το κράτος επιστροφές φόρων, ή ανταποδοτικά οφέλη στην υγεία βάση των εισφορών μου, κλπ δικαιούμαι να μην αναγνωρίζω τους φόρους που μου επιβάλει και να μην ξαναπληρώσω τίποτα, αφού θα είμαι εγώ το δικαστήριο του εαυτού μου (ελπίζω να κατάλαβες την αναλογία).

   Η λογική του να μην αντιστεκόμαστε στην ροή του ποταμού δεν θα μας σώσει από τον πνιγμό… αντίθετα θα μας παρασύρει ακόμα μακρύτερα από τα συνεργεία διάσωσης.

   Η μεγαλύτερη πυραμίδα όλων των εποχών είναι οι τράπεζες.

   Like

   1. Μπορείς να το πεις κι έτσι.
    Ποιός ελληνοκύπριος θα περιμένει να δικαιωθεί από τουρκικό δικαστήριο ???

    Like

 6. Από την επανάσταση(και πολύ πιό πριν )όλοι όσοι άξιζαν σ’αυτόν τον τόπο είχαν κακό τέλος ή πέθαναν πάμφτωχοι!…Τα καθίκια όμως επέζησαν και έφτιαξαν “οικογένειες”,”τζάκια”,φατρίες,για κακή μας τύχη, και μέσω αυτών με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κυβερνούν αυτή την Χώρα αδιαλείπτως!…Ούτε βασιλιάδες να ήταν οι προδότες!

  Like

 7. Οι Ισλανδοι μελετησαν τους Αρχαιους Ελληνες…

  Εμεις μελετουμε τη Δυση….!

  Μικροδιαφορες βλεπεις…

  Αλλο Ελληνες…..αλλο Ουννοι!

  Like

 8. εεεε…. καλά και εδώ δεν πρόκειται να τους κάνουν άγαλμα ή προτομή ……

  Like

 9. Γλυ΄κιά μου εδώ τους προστατεύει η “εκλεκτή” βαρωνία….
  Οι “βαυαροί” ανάδελφοι.

  Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s