olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Γιατροσόφια από την λεβεντογένα Κρήτη!

Posted by antexoume στο Μαρτίου 1, 2013

fysika-giatrosofia

Τα παραδοσιακά γιατροσόφια, εμπεριέχουν ένα μέρος από τη ΣΟΦΙΑ και την  πολύχρονη εμπειρία του λαού μας. Σίγουρα δεν αντικαθιστούν ή υποκαθιστούν τη σύγχρονη Ιατρική επιστήμη.

Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι για παράδειγμα, αν χρειάζομαι μαϊντανό, που θα τον βρω και αν θα είναι πραγματικά μαϊντανός, όπως είχε κάποτε η γιαγιά στο χωριό. Τυχεροί όσοι έχουν «δικά τους» ή πρόσβαση σε «γνήσια» προϊόντα…

Για αυτό η Ολυμπία, έχει εκεί αριστερά μόνιμα το ΣΠΟΡΕΙΟ… Μια απόφαση είναι, λίγη θέληση χρειάζεται, βάλτε μια καλή αρχή, όσοι ζείτε στην ύπαιθρο και έχετε «δυο μέτρα γη».

Κρατείστε όσοι θέλετε τα παρακάτω σε ένα έγγραφο, ή εκτυπώστε τα, νομίζουμε θα σας φανούν χρήσιμα στο κοντινό μέλλον… Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, σίγουρα θα γνωρίζουν κάτι παραπάνω αν τους ρωτήσετε.

Καλή μελέτη και καλό μήνα, Antexoume.

Για τον πονοκέφαλο

Βράζουμε σε μία κατσαρόλα μπόλικο ξύδι, έπειτα βουτάμε στο ζεστό ξύδι ένα μαντήλι για το κεφάλι και τυλίγουμε με το ζεστό ξύδι το κεφάλι του ατόμου που πονάει.
Για τον πόνο των ματιών
1) Παίρνουμε δροσερά πλατανόφυλλα, τα βράζουμε με κρασί και τα βάζουμε πάνω στα πονεμένα μάτια.
2) Παίρνουμε ροδοπέταλα, τα κοπανίζουμε και τα σφίγγουμε. Ανακατεύουμε το ζουμί τους με μητρικό γάλα και το βάζουμε μέσα στα πονεμένα μάτια.
3) Παίρνουμε χαμομήλι, το κοπανίζουμε και το ανακατεύουμε με κρόκο αυγού. Φτιάχνουμε μία αλοιφή και τη βάζουμε στο κούτελο εκείνου που πονάνε τα μάτια του.
Για τον πόνο των αυτιών
1) Παίρνουμε φύλλα ελιάς, τα κοπανάμε και τα σφίγγουμε. Ανακατεύουμε το ζουμί με μέλι και φτιάχνουμε μία αλοιφή. Από αυτήν την αλοιφή στάζουμε πότε πότε λίγο μέσα στο πονεμένο αυτί και θα γίνει καλά.
2) Ανακατεύουμε καλά κρασί με ζεστό μέλι και το βάζουμε στο αυτί που πονάει.
3) Κοπανάμε καλά φύλλα κολοκυθιάς, τα σφίγγουμε και παίρνουμε το ζουμί. Από αυτό το ζουμί στάζουμε λίγο στο αυτί που πονάει.
4) Εάν μπήκε στο αυτί κάποιου κανένα μαμούνι ή ψύλλος, κοπανάμε φύλλα από κάπαρη και στάζουμε το ζουμί μέσα στο αυτί.
Για τον πόνο του στομάχου
Παίρνουμε αλάτι και πιπέρι τα κοπανάμε καλά μέχρι να γίνουν σκόνη και κάθε πρωί τρώμε με λίγες σταγόνες λεμόνι και από λίγο, για σαράντα ημέρες.
Για την αιμορραγία του στομάχου
Παίρνουμε μερικά χαρούπια, τριαντάφυλλα και βάρσαμο και τα βράζουμε όλα μαζί με κρασί. Έπειτα δίνουμε να πιει στον άρρωστο και θα γίνει καλά.
Για τον πονόδοντο
1) Κοπανίζουμε βάρσαμο ξερό για να γίνει σκόνη και έπειτα το ανακατεύουμε με δυνατό ξύδι. Δίνουμε στον άρρωστο να πιει μερικές φορές όταν είναι νηστικός και θα γίνει καλά.
2) Βράζουμε τη ρίζα του σπαραγγιού με ξύδι και με αυτό το ζουμί κάνουμε πλύσεις στο στόμα του αρρώστου πολλές φορές και για κάμποση ώρα.
3) Παίρνουμε σκόρδο και το ψήνουμε στα κάρβουνα. Έπειτα, παίρνουμε μία ζεστή ζεστή σκελίδα και τη βάζουμε πάνω στο πονεμένο δόντι.
4) Κοπανίζουμε φύλλα κολοκυθιάς προσθέτουμε λίγο δυνατό ξύδι και όλα μαζί τα βάζουμε πάνω στο πονεμένο δόντι και θα γίνει καλά.
5) Ξεραίνουμε στο φούρνο αρισμαρί (δεντρολίβανο) και φύλλα τσουκνίδας. Έπειτα τα κοπανίζουμε όλα μαζί και τα κάνουμε σκόνη. Με εκείνη τη σκόνη τρίβουμε καλά καλά τα δόντια και τα ούλα εκείνου που πονάει.
Για τον πονόλαιμο
Παίρνουμε δυνατό ξύδι, το βράζουμε καλά και ύστερα ρίχνουμε μέσα αλεύρι και το ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός. Με αυτό το ζεστό χυλό τυλίγουμε το λαιμό εκείνου που πονάει και βάζουμε και ένα πανί από έξω και θα γίνει καλά.
Για τις ψείρες
1) Βράζουμε νερό της θάλασσας και λουμπούνια και μ’  αυτό το νερό λούζουμε πολλές φορές το κεφάλι που έχει τις ψείρες.
2) Παίρνουμε τη χολή του προβάτου, την ανακατεύουμε με κρασί και αλείφουμε το κεφάλι. Οι ψείρες θα ψοφήσουν.
3) Παίρνουμε δροσερά φύλλα του κισσού τα κοπανίζουμε και τα σφίγγουμε. Ανακατεύουμε αυτό το ζουμί με μέλι και αλείφουμε το κεφάλι.
Για την ψώρα
Παίρνουμε απείρι (θειάφι), αλάτι και μπλάβη πέτρα σε ίση ποσότητα. Κοπανίζουμε και τα τρία μαζί καλά καλά, τα ανακατεύουμε με λάδι και τα βάζουμε στη φωτιά να βράσουν μέχρι να γίνουν πηχτή αλοιφή. Με αυτήν την αλοιφή αλείφουμε την περιοχή που έχει ψώρα και θα γίνει καλά.
Για την κασίδα
Παίρνουμε φύλλα αγριοσυκιάς, τα κοπανίζουμε καλά, τα ανακατεύουμε καλά με ξύδι και αλείφουμε το κεφάλι.
Για τους ορμίγκους (σκουλήκια της κοιλιάς)
1) Παίρνουμε ξερό βασιλικό, μυρθιά και φασκομηλιά, τα βράζουμε καλά καλά μία ώρα με κρασί μέχρι να μείνει το ένα τέταρτο του κρασιού και δίνουμε το ζουμί στον άρρωστο να πίνει μια φλυτζάνα πρωί βράδυ και σε λίγες μέρες θα κάνει τα σκουλήκια
2) Κάθε πρωί νηστικός να τρώει ο άρρωστος λίγες σκελίδες σκόρδο και θα κάνει όλα τα σκουλήκια.
Για τις μυρμηγκιές
Παίρνουμε λάδι και αλείφουμε τα χέρια μας. Από πάνω πασπαλίζουμε πολλές φορές κοπριά του προβάτου. Οι μυρμηγκιές
Για τη μυρωδιά του στόματος
Παίρνουμε ξερά τριαντάφυλλα και τα κοπανάμε μέχρι να γίνουν σκόνη και με αυτή τη σκόνη τρίβουμε τα δόντια μας. Η άσχημη μυρωδιά θα κοπεί αμέσως.
Για το κόψιμο μαχαιριού
1) Παίρνουμε φρέσκο ψωμί ή ξερό, το βρέχουμε με κρασί και το δένουμε πάνω στην πληγή.
2) Παίρνουμε ξερά φύλλα φασκομηλιάς και αρισμαρί (δεντρολίβανο) και τα καίμε για να γίνουν στάχτη. Από αυτή τη στάχτη βάζουμε πάνω στην πλγή και την δένουμε.
Για τις αιμορροΐδες
Παίρνουμε τους σπόρους τις δρακοντιάς και καταπίνουμε ένα πρωί μεσημέρι και βράδυ.
Για τα δαγκώματα σκορπιού
Κοπανίζουμε σπανάκι φρέσκο και πίνουμε το ζουμί. Επιπλέον βάζουμε το κοπανισμένο χόρτο πάνω στην πληγή.
Για την ευκοιλιότητα
1) Βράζουμε φύλλα και κορυφές από βάτο και πίνουμε το βραστό αυτό
2) Κοπανίζουμε μοσχοκάρυδο, καρύδα, μαστίχα, γαρύφαλλα, σκόρδο, πιπέρι και μαύρη σταφίδα και τρώμε από λίγο.
Για την δυσκοιλιότητα
Κοπανίζουμε καλά λίγο γλυκάνισο, λίγο γαρύφαλλο και λίγο κανέλλα και βάζουμε σε ζεστό νερό αυτή τη σκόνη και το πίνουμε.
 
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΜΕ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ
 
ΑΚΜΗ
Με μαϊδανό: μέσα σε ένα κιλό νερό βράζουμε 30-50  γραμμάρια φύλλα, βλαστούς ή και άνθη μαϊντανού και πλένουμε καλά καλά το πρόσωπό μας πρωί, μεσημέρι και βράδυ και καθημερινά μέχρι να καθαρίσει το δέρμα μας από την ακμή.
ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ
1) Με πατζάρι: παίρνουμε χυμό από δροσερά παντζάρια, βάζουμε μέσα και λίγο χυμό λεμονιού φρέσκου και πίνουμε πρωί, μεσημέρι και βράδυ από ένα φλυτζάνι του τσαγιού καθημερινά.
2) Με λάδι ελιάς: καθαρίζουμε τα μαλλιά μας καλά με λούσιμο μία φορά την εβδομάδα και μετά κάνουμε μασάζ στη ρίζα της τρίχας 15-20 λεπτά με καθαρό λάδι ελιάς.
ΑΝΩΜΑΛΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ  Ή ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
1) Με θυμάρι: μέσα σ’ ένα κιλό νερού βράζουμε 10- 20 γραμμάρια ανθισμένες κορυφές θυμαριού και πίνουμε 1-2 φλυτζάνια του τσαγιού τη μέρα μέχρι να τακτοποιηθεί η περίοδος.
2) Με φασκομηλιά: μέσα σ’ ένα κιλό νερού βράζουμε 30-50 γραμμάρια φύλλα, βλαστό ή και άνθη φασκομηλιάς δροσερά ή και ξερά και πίνουμε 1-2 φλυτζάνια τσαγιού την ημέρα ή και τρία φλυτζάνια ανάλογα με την ανωμαλία της περιόδου.
3) Με δίκταμο: Μέσα σ’ ένα κιλό νερού βράζουμε 20 -30 γραμμάρια φύλλα βλαστό ή και άνθη από δίκταμο δροσερό ή και ξερό και πίνουμε 2-3 φλυτζάνια τσαγιού την ημέρα.
ΑΜΥΓΔΑΛΕΣ
Με λεμόνι: μέσα σ’ ένα ποτήρι νερό βάζουμε το χυμό δύο λεμονιών με λίγο αλάτι φαγητού και κάνουμε γαργάρες στο λαιμό μας 8-10φορές την ημέρα.
ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ
1) Με μάραθο: μέσα σ’ ένα κιλό νερό βράζουμε 25-30 γραμμάρια δροσερό μάραθο και πίνουμε 2-3 φλυτζάνια τσαγιού την ημέρα.
2) Με άνηθο: μέσα σ’ ένα κιλό νερό βράζουμε 25-30 γραμμάρια άνηθο και πίνουμε 2-3 φλυτζάνια τσαγιού την ημέρα.
ΑΣΘΜΑ
1) Με δεντρολίβανο: μέσα σ’ ένα κιλό νερό βράζουμε 25-30 γραμμάρια φύλλα και άνθη δεντρολίβανου και πίνουμε δύο κουταλιές σούπας την ημέρα.
2) Με τριφύλλι: παίρνουμε φύλλα από τριφύλλι, τα ξεραίνουμε καλά, φτιάχνουμε τσιγάρα με αυτά και καπνίζουμε 3-4 φορές την ημέρα.
3) Με ζουρνά (είναι λουλούδι θάμνος και κάνει άσπρα μεγάλα άνθη σαν κρίνος). Παίρνουμε άνθη του ζουρνά τα ξεραίνουμε καλά και φτιάχνουμε με αυτά τσιγάρα και καπνίζουμε 1-3 την ημέρα.
4) Με ρίγανη: μέσα σ’ ένα κιλό νερό βράζουμε 15 γραμμάρια ρίγανη φύλλα και άνθη δροσερή ή και ξερή και πίνουμε δύο φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα.
5) Με μενεξέ: (λουλούδι) παίρνουμε φύλλα από μενεξέ τα ξεραίνουμε καλά και τα καπνίζουμε σαν τσιγάρο τυλιγμένα σε τσιγαρόχαρτο 2-3 φορές την ημέρα.
6) Με πουρνάρι: μέσα σε ένα κιλό νερό βράζουμε 20-25 γραμμάρια ρίζες από πουρνάρι δροσερές και πίνουμε τρία φλυτζάνια του τσαγιού κάθε μέρα πρωί, μεσημέρι και βράδυ.
ΒΗΧΑΣ
1) Με θυμάρι: μέσα σ’ ένα κιλό νερό βράζουμε 15 γραμμάρια φύλλα και άνθη δροσερά θυμαριού και πίνουμε ζεστό ζεστό ένα φλυτζάνι την ημέρα ή και το βράδυ πριν τον ύπνο.
2) Με αμάραντο: μέσα σ’ ένα κιλό νερό βράζουμε 15  γραμμάρια  άνθη του αμαράντου και πίνουμε ζεστά ζεστά 2-3  φλυτζάνια τσαγιού  την ημέρα.
3) Με πεύκο: μέσα σ’ ένα κιλό νερό βράζουμε 25-30  γραμμάρια  δροσερές κορυφές του πεύκου και πίνουμε ζεστά ζεστά 2-3  φλυτζάνια τσαγιού  την ημέρα ή και το βράδυ πριν από τον ύπνο.
4) Με καστανιά: μέσα σ’ ένα κιλό νερό βράζουμε 35-40 γραμμάρια φύλλα καστανιάς δροσερά και πίνουμε ζεστά δύο φτυτζάνια τσαγιού την ημέρα.
5) Με κυδωνιά: μέσα σ΄ένα κιλό νερό βράζουμε 25-30 γραμμάρια φύλλα και άνθη κυδωνιάς και πίνουμε ζεστά δύο φλυτζάνια τσαγιού τη μέρα.
ΓΡΙΠΗ
1) Με λεμόνια: πίνουμε καθημερινά το χυμό δύο λεμονιών αφού έχουμε προσθέσει και δύο κουταλιές  της σούπας μέλι και λίγη κανέλλα κοπανισμένη.
2) Με φλαμουριά και χαμομήλι: μέσα σ’ ένα κιλό νερό βράζουμε 20 γραμμάρια άνθη φλαμουριάς και 20 γραμμάρια άνθη από χαμομήλι και πίνουμε ζεστά ζεστά δύο φλυτζάνια τσαγιού την ημέρα.
3) Με εισπνοές: μέσα σ’ ένα κιλό νερό βράζουμε 10  γραμμάρια φύλλα ευκαλύπτου και 10  γραμμάρια δεντρολίβανου φύλλα με κορυφές και κάνουμε εισπνοές πάνω από το βραστό ατμό 5- 10 φορές τη μέρα.
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ
1) Με ελιά: μετά από κάθε δηλητηρίαση από οποιαδήποτε αιτία να προκαλούμε εμετό στο στομάχι μας και μετά να πίνουμε ένα ποτήρι του κρασιού λάδι ελιάς.
2) Με σπαράγγι: μέσα σε ένα κιλό νερού βράζουμε 15  γραμμάρια ρίζες από σπαράγγι και πίνουμε ανά δεκάλεπτο δύο φλυτζάνια του τσαγιού, προσπαθώντας κάθε φορά αφού το πιούμε να κάνουμε εμετό, αυτό επαναλαμβάνεται 4-5 φορές μέχρι να καθαρίσει καλά το στομάχι.
3) Με μέντα: μέσα σε ένα κιλό νερό βράζουμε 40-50  γραμμάρια φύλλα μέντας δροσερά ή και ξερά και πίνουμε ανά δεκάλεπτο δύο φλυτζάνια του τσαγιού, προσπαθώντας κάθε φορά να κάνουμε εμετό. Αυτό επαναλαμβάνεται 4-5 φορές.
ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ
Κόβουμε κάθε μέρα λίγες κορυφές από βασιλικό βάζουμε και λίγο λάδι και τις τρώμε σαν σαλάτα.
ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ
Με λάχανο: παίρνουμε πολλά φύλλα από λάχανα και τα βάζουμε ένα ένα πάνω στο έγκαυμα, καταπραΰνουν τον πόνο και δροσίζουν το δέρμα με το έγκαυμα. Μόλις τα φύλλα ζεσταθούν και μαραθούν τα αλλάζουμε με φρέσκα. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με φύλλα από μαρούλι, με φέτες από τομάτα, με φέτες από πατάτα και με αλάτι.
ΕΡΠΗΣ
Παίρνουμε χυμό λεμονιού και κάνουμε καθημερινά και πολλές φορές την ημέρα επαλείψεις στο δέρμα με τον έρπη.
ΚΑΛΟΙ
Παίρνουμε σκελίδες από σκόρδο, τις καθαρίζουμε, τις πολτοποιούμε στο γουδί και αυτό το πολτό το βάζουμε πολλές φορές πάνω στον κάλο μέχρι να μαραθεί και να πέσει.
ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ (ο τσίτος του ματιού)
Μέσα σε ένα κιλό νερού βράζουμε 25-30  γραμμάρια άνθη από χαμομήλι και με αυτό βάζουμε ζεστά επιθέματα στο μάτι μας ή κάνουμε εξωτερικές πλύσεις.
ΜΑΣΤΙΤΙΔΑ
1.  Με λίπος χοιρινού: παίρνουμε ένα χοντρό κομμάτι λίπος χοιρινό άψητο  και μ’; αυτό κάνουμε μασάζ πάνω στο μαστό.
2.  Παίρνουμε φύλλα από γεράνι, τα πολτοποιούμε και τον πολτό αυτό βάζουμε σαν κατάπλασμα πάνω στο μαστό.
ΠΙΤΥΡΙΔΑ
Να τρώμε καθημερινά άφθονα παντζάρια μαγειρεμένα ή και ωμά, και γενικά όλα τα είδη φρέσκων λαχανικών και καρότα.
ΩΤΙΤΙΔΑ
Με μαντζουράνα: παίρνουμε χυμό από κοπανισμένα δροσερά φύλλα μαντζουράνας και στάζουμε 1-2 σταγόνες μέσα στο αυτί μας και ο πόνος σταματά.
Ομορφιά του προσώπου μας
ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
Για το δέρμα του προσώπου μπορούμε να κάνουμε καθημερινά μία μάσκα: α) από χυμό όλων των φρέσκων λαχανικών κάρδαμου, αγγουριού, καρότου, μαϊνδανού, φράουλας, ροδάκινου κ.ά. Μέσα σε αυτό το χυμό βάζουμε και λίγες σταγόνες λεμόνι. β) από χυμό όλων των φρούτων μήλου, καρπουζιού, πεπονιού, μπανάνας, ανανά κ.ά. γ) Μάσκα μπορούμε ακόμα να κάνουμε με ψύχα φρέσκου ψωμιού βρεγμένη με λίγο νερό ή με ένα ασπράδι αυγού φρέσκου χτυπημένου καλά και μέσα να ρίξουμε πέντε σταγόνες λεμόνι και δύο σταγόνες λάδι.
ΛΟΣΙΟΝ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
Σαν λοσιόν προσώπου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νερό βρασμένο με χαμομήλι, ή με θυμάρι, ή με φασκομηλιά, ή με δεντρολίβανο, ή με άνιθο, ή με μαϊντανό, ή με μαρούλι. Όταν το δέρμα μας είναι ξερό μπορούμε αντί για γαλάκτωμα και λοσιόν να χρησιμοποιούμε γάλα κατσίκας ή προβάτου ή αγελάδας ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα μυζήθρα φρέσκια, γιαούρτι, ανθόγαλο κ.ά. Μάσκα για το ξηρό δέρμα μπορούμε να κάνουμε με ένα κρόκο αυγού καλά χτυπημένο με μια κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο. Την μάσκα αυτήν την αφήνουμε στο πρόσωπο 15-20 λεπτά και μετά ξεπλένουμε το πρόσωπό μας με ένα βαμβάκι βουτηγμένο μέσα σε ζεστό γάλα.
ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΣΤΙΓΜΑΤΑ
 Τα μαύρα στίγματα από το λιπαρό δέρμα φεύγουν αν κάνουμε συχνά μασάζ στο πρόσωπό μας με φλοιό φρέσκιας ντομάτας ή με ένα κομμάτι ώριμο κολοκύθι.
Το είδαμε στο http://www.ftiaxno.gr/

35 Σχόλια to “Γιατροσόφια από την λεβεντογένα Κρήτη!”

 1. dimitrios Agiasofitis said

  Για την οξεία μαλακίτιδα που τους δέρνει και ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ έχουν τίποτε οι Κρητικοί;

  Έρρωσθε Κρητικοί και κριτικοί

  Δημήτριος Αγιασοφίτης

  Μου αρέσει!

 2. Διονύσιος Βούτος said

  Πάντα χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες …

  Μου αρέσει!

 3. Σοφία said

  «..δεν αντικαθιστούν ή υποκαθιστούν τη σύγχρονη Ιατρική επιστήμη.»
  Αλοίμονο… ποιος να αντικαταστήσει ή να υποκαταστησει το καρτέλ των φαρμακοβιομηχανιών της «σύγχρονης ιατρικής»… τι λέτε τώρα…

  Διαβάστε το άρθρο με τίτλο: David Icke : «Η δολοφονική μηχανή … που λέγεται « σύγχρονη ιατρική »».
  εδώ: h**p://www.epirus-ellas.gr/2013/01/david-icke.html
  Πώς να υποκαταστήσουν τα βότανα του Θεού που είναι για να θεραπεύουν μια δολοφονική μηχανή;; φυσικά δεν γίνεται.

  Εξαιρετικό το άρθρο Ολυμπία! Μπράβο!!!!

  Μου αρέσει!

 4. «1) Εάν μία γυναίκα δεν κάνει παιδιά να πάρει αβδέλλες να τις σκοτώσει και τις ξεράνει στην καμινάδα (καπνοδόχο) και όταν ξεραθούν καλά να τις κοπανίσει μέχρι να γίνουν σκόνη. Αυτή τη σκόνη να τη βάζει στο φαγητό και στο νερό της για τρεις μέρες και να λέει:
  «Έτσά που κολλούνε οι αβδέλλες στο σώμα τ’ αθρώπου, έτσά να κολλήσει το κοπέλι απάνω στη δούλη του Θεού …………… τάδε.»
  2) Εάν μία γυναίκα δεν κάνει παιδιά να πάρει σαράντα αυγά βατεμένα από κόκορα, να τα σπάσει, να πάρει το σπόρο του πετεινού και να τα φυλάξει σε μία κούπα. Μετά από εννιά μέρες να φάει νηστικός ο άντρας της τους σπόρους του πετεινού να ξαπλώσει μία ώρα από την δεξιά του μεριά και να πάει μετά με τη γυναίκα του και θα μείνει αμέσως έγκυος.»

  Και μετά να πάρετε και μια σκούπα και να πετάξετε καραγκιοζομάγισσες….

  Μου αρέσει!

 5. Antexoume που το βρήκες το άρθρο με τα μαγικά;;;

  Στην Κρήτη έχει πολύ μαγεία και θειούδες με γιατροσόφια που κοιμάσαι άνθρωπος και ξυπνας λερναία ύδρα….

  Μου αρέσει!

  • antexoume said

   Μην κοιτάς τις «μαγείες», επίτηδες μπήκαν… για να θίξουν ΚΑΙ αυτό το θέμα, που για πολλά χρόνια ταλαιπωρεί το λαό μας.
   Αν πατήσεις στην πηγή, θα δεις και από πιο βιβλίο ακριβώς πάρθηκαν.

   Οσον αφορά τα κατεξοχήν γιατροσόφια,ο μοναχός Αγάπιος εκ Κρήτης ήταν ο πρώτος που τα μάζεψε όλα και έχει αφήσει τρομερό έργο…

   Μου αρέσει!

   • Έχει πολύ αφελή κοσμο όμως φίλε και κάποιοι μπορεί να δοκιμάσουν και τα μαγικά γιατροσόφια.

    Θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από το άρθρο. Αλλά αυτή είναι δική σου επιλογή και απόφαση.

    Μου αρέσει!

   • 8) Αν το μωρό δεν κοιμάται καλά παίρνουμε δέρμα από όφη, το ξεραίνουμε και κοπανίζουμε μέχρι να γίνει σκόνη. Έπειτα το ανακατεύουμε με κρασί και βάζουμε λίγο λίγο στη μύτη του παιδιού.

    4) Αν σε κάποιο νοικοκυριό δεν γεννιόνται παιδιά αλλά μόνο πεθαίνουν, οι νοικοκυραίοι βρίσκουν κέρατο από ελάφι, το καίνε και με τον καπνό θυμιάζουν για επτά ημέρες το σπίτι τους.

    Μιλάμε τώρα για Ελληνικό Σάλεμ…..Vampire Diaries…..

    Μου αρέσει!

   • Ενας Πολίτης said

    χαχαχαχαχαχα

    Μου αρέσει!

   • antexoume said

    Μπα υπάρχουν και χειρότερα…… με κανονική μαγεία, αυτά είναι πολύ «light»
    Διάβασε τις γητείες.

    Ψιτ αυτά μερικές φορές ΠΙΑΝΟΥΝ κανονικότατα, αν δεν έχεις μυστηριακή ζωή…

    Μου αρέσει!

   • Ε τότε τι τα βάζεις; Για να αρχίσουν τα μαγικά τίποτα πατσαβούρες και να ξυπνάμε με βυζιά στις μασχάλες;;;

    Μου αρέσει!

   • antexoume said

    Άντε να κάμω υπακοή…

    Μου αρέσει!

   • Να κάμεις…

    ευχαριστώ……

    Μου αρέσει!

   • Δε μου λες…..

    αυτές οι γητείες τι είναι;;;

    Αμα τις διαβάσω θα με παίρνει ο ύπνος ή θα κάνω αναρρίχηση στο πάπλωμα τα βράδυα;

    Μου αρέσει!

   • antexoume said

    Δε σε φοβάμαι.
    🙂

    έχεις υπόβαθρο.

    Θα την συνέχιζα την κουβέντα, και πως η ΚΑΘΑΡΗ θεραπευτική αγωγή της φύσης, έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από «μάγισσες» αλλά ίσως το κάνουμε άλλη φορά…
    Ίσως για αυτό να μολύνθηκαν όλα… δεν ήμασταν άξιοι;;;

    υ.γ το πιασες τώρα γιατί τα άφησα;

    Μου αρέσει!

   • Θα μπορούσες άνετα να το κάνεις ένα ξεχωριστό άρθρο. Στοχευμένο καθαρά επάνω σε αυτό που θες να θίξεις.

    Ασε που τώρα έτσι όπως ήταν όλα μαζί θα πήγαινε καμιά θείτσα να κάνει τσάι για τις αιμορροΐδες θα μπερδευε τον «όφ绨και θα ξυπνούσε από κανένα κοπέλι έγκυος….

    Ασε δεν διαβάζω τίποτα…..αν είναι να τρώω κάθε βράδυ σκορδαλιά μη μας την πέσουν τίποτα νοσφεράτου…..

    ε ρε και χέζομαι με αυτά,,,,να με πάει…..

    Μου αρέσει!

   • Δηιδάμεια said

    Για να αρχίσουν τα μαγικά τίποτα πατσαβούρες και να ξυπνάμε με βυζιά στις μασχάλες;;;

    😆

    Ε σιγά και ‘συ… και μου επικαλείσαι και τα …Vampire Diaries 😆

    Εκεί τα ξόρκια…έχουν «βάθος» ….και στο supernatural ακόμα χειρότερα.

    Να μη μιλήσω για το σιχαμένο game of thrones!

    Βλέπεις τι ….σαβούρια βλέπω λόγω του μπείμπι σίτινγκ που κάνω;;; Αλλά δυστυχώς με γράφει κανονικότατα το ..μωρό!

    Μόνο από βυζιά στις μασχάλες δεν κινδυνεύεις!!!! 😆

    antexoume εμένα το μόνο που με πιάνει είναι ένας βαθύτατος ύπνος από ανείπωτη βαρεμάρα.

    😆

    Μου αρέσει!

   • antexoume said

    Δηιδάμεια (μην το πάρεις πάνω σου), αλλά καλά οδεύεις!!! Συνέχα…

    Μου αρέσει!

   • το Game of Thrones ΕΙΝΑΙ ΓΑΜΑΤΟ

    άσχετη…..

    Μου αρέσει!

   • antexoume said

    Το βλέπεις και κοιμάσαι τα βράδια;

    Μου αρέσει!

   • Δηιδάμεια said

    Δεν παίρνω τίποτες…

    Το game of thrones είναι η μεγαλύτερη ανωμαλία που έχω δει στη ζωή μου!

    Άντεξα μόνο την πρώτη σαιζόν, μετά το μυαλό μου έπαθε οβερλοουντ από την ανώμαλη νταρκίλα κι έθεσα βέτο: όταν βρίσκομαι εγώ στο χώρο η παπάτζα δεν θα παίζει ούτε καν στο μπακράουντ. 😛

    Μου αρέσει!

   • Το Game of Thornes δεν έχει βαμπίρια…..

    Εχει μια ξανθιά ξεβράκωτη με δράκους……

    καλό κορίτσι και από σπίτι…..

    στον πρώτο κύκλο ήταν μόνιμα στο σπρώξιμο αλλά μετά πέθανε ο κάνγκουρας που την έσπρωχνε και ησυχάσαμε….

    ασε πολύ άγχος…

    Μου αρέσει!

   • Δηιδάμεια said

    Αν μιλάμε για θηλυκά κι όχι θηλυκωτά …εγώ εστίασα στην πορφυρή πόρνη που γέννησε ένα σκοτεινό θηρίο κι εκεί έπεσε το βέτο…εεεε αρκετά με τις παπάτζες!

    Μου αρέσει!

   • Εκείνη είναι 50 χρονών ρε…

    είπαμε αλλά όχι και τις γιαγιάδες…..

    αντε γεια!!!!!

    Μου αρέσει!

   • Δηιδάμεια said

    Στα λόγια μου ήρθες… λολ

    Μου αρέσει!

 6. Νίκος Κούκος said

  Για το κόψιμο:

  Χυμός λεμονιού σε ρακοπότηρο και μια κουταλιά Ελληνικό καφέ.
  Είναι για αιμετό αλλα δουλεύει 😛

  Μου αρέσει!

 7. Δάφνη said

  Για τον πυρετο
  Μου το ανεφεραν, το δοκιμασα και δουλευει μια χαρα.
  Ωμη πατατα κομμενη σε λεπτες φετες (σαν τα πατατακια τσιπς περιπου), τις οποιες απλωνουμε κατ ευθειαν επανω στην κοιλιτσα του παιδιου μεσα απο το σλιπ του. Απορροφουν την θερμοτητα και κατεβαζουν τον πυρετο.
  Μετα απο 2-3 ωρες που ο πυρετος πηρε την υγρασια της πατατας, και η πατατα ειναι ζεστη, βαζουμε καινουργια.
  Μαζι με τις κομπρεσσες νερο+ξυδι στο μετωπο και στα χερια, ειναι ο΄τι πρεπει για να αποφυγουμε να δινουμε ντεπον και λοιπα στο παιδι, ή δινουμε τα αντιπυρετικα αλλα ανα μεγαλυτερα χρονικα διαστηματα.
  Εγγυημενα !
  Θα το δειτε στη ζωντανια του παιδιου και στο θερμομετρο!

  Μου αρέσει!

 8. Δάφνη said

  ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΙΜΟ

  Το ωμο πατζαρι ειναι πολυ καλο.
  Το κοβετε σε λεπτες φετες και ξαναβαζετε τις φετες την μια πανω στην αλλη.
  Αναμεσα στις φετες βαζετε λιγη ζαχαρη.
  Το αφηνετε για μερικες ωρες να βγαλει το ζουμι του.
  Ειναι ενα τελειο σιροπι που αγαπουν παιδια και μεγαλοι.
  Βεβαια δεν φτανει μονο ενα πατζαρι…

  Οσο για το πατζαρι που μενει αφου αφαιρεθει το ζουμι του, ειναι νοστιμοτατο και τραγανο. Κανει την ιδια δουλεια. Βεβαια τα παιδια προτιμουν το ζουμι του.
  Εγγυημενο και αυτο.

  Μου αρέσει!

 9. 2) Εάν μία γυναίκα δεν κάνει παιδιά να πάρει σαράντα αυγά βατεμένα από κόκορα, να τα σπάσει, να πάρει το σπόρο του πετεινού και να τα φυλάξει σε μία κούπα. Μετά από εννιά μέρες να φάει νηστικός ο άντρας της τους σπόρους του πετεινού να ξαπλώσει μία ώρα από την δεξιά του μεριά και να πάει μετά με τη γυναίκα του και θα μείνει αμέσως έγκυος.”

  ΚΑΛΑ ΡΕ ΓΑΜΩ ΤΙΣ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΜΑΓΙΣΣΕΣ……

  ΓΕΝΝΑΕΙ ΑΥΓΑ Ο ΚΟΚΚΟΡΑΣ;;;;;;

  Μου αρέσει!

 10. […] Τα παραδοσιακά γιατροσόφια, εμπεριέχουν ένα μέρος από τη ΣΟΦΙΑ και την  πολύχρονη εμπειρία του λαού μας. Σίγουρα δεν αντικαθιστούν ή υποκαθιστούν τη σύγχρονη Ιατρική επιστήμη. Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι για παράδειγμα, αν χρειάζομαι μαϊντανό, που θα τον βρω και αν θα είναι πραγματικά μαϊντανός, όπως είχε κάποτε η γιαγιά στο χωριό. Τυχεροί όσοι έχουν “δικά τους” ή πρόσβαση σε “γνήσια” προϊόντα… Για αυτό η Ολυμπία, έχει εκεί αριστερά μόνιμα τοΣΠΟΡΕΙΟ… Μια απόφαση είναι, λίγη θέληση χρειάζεται, βάλτε μια καλή αρχή, όσοι ζείτε στην ύπαιθρο και έχετε “δυο μέτρα γη”. Κρατείστε όσοι θέλετε τα παρακάτω σε ένα έγγραφο, ή εκτυπώστε τα, νομίζουμε θα σας φανούν χρήσιμα στο κοντινό μέλλον… Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, σίγουρα θα γνωρίζουν κάτι παραπάνω αν τους ρωτήσετε. Καλή μελέτη και καλό μήνα, Antexoume. Για τον πονοκέφαλο Βράζουμε σε μία κατσαρόλα μπόλικο ξύδι, έπειτα βουτάμε στο ζεστό ξύδι ένα μαντήλι για το κεφάλι και τυλίγουμε με το ζεστό ξύδι το κεφάλι του ατόμου που πονάει. Για τον πόνο των ματιών 1) Παίρνουμε δροσερά πλατανόφυλλα, τα βράζουμε με κρασί και τα βάζουμε πάνω στα πονεμένα μάτια. 2) Παίρνουμε ροδοπέταλα, τα κοπανίζουμε και τα σφίγγουμε. Ανακατεύουμε το ζουμί τους με μητρικό γάλα και το βάζουμε μέσα στα πονεμένα μάτια. 3) Παίρνουμε χαμομήλι, το κοπανίζουμε και το ανακατεύουμε με κρόκο αυγού. Φτιάχνουμε μία αλοιφή και τη βάζουμε στο κούτελο εκείνου που πονάνε τα μάτια του. Για τον πόνο των αυτιών 1) Παίρνουμε φύλλα ελιάς, τα κοπανάμε και τα σφίγγουμε. Ανακατεύουμε το ζουμί με μέλι και φτιάχνουμε μία αλοιφή. Από αυτήν την αλοιφή στάζουμε πότε πότε λίγο μέσα στο πονεμένο αυτί και θα γίνει καλά. 2) Ανακατεύουμε καλά κρασί με ζεστό μέλι και το βάζουμε στο αυτί που πονάει. 3) Κοπανάμε καλά φύλλα κολοκυθιάς, τα σφίγγουμε και παίρνουμε το ζουμί. Από αυτό το ζουμί στάζουμε λίγο στο αυτί που πονάει. 4) Εάν μπήκε στο αυτί κάποιου κανένα μαμούνι ή ψύλλος, κοπανάμε φύλλα από κάπαρη και στάζουμε το ζουμί μέσα στο αυτί. Για τον πόνο του στομάχου Παίρνουμε αλάτι και πιπέρι τα κοπανάμε καλά μέχρι να γίνουν σκόνη και κάθε πρωί τρώμε με λίγες σταγόνες λεμόνι και από λίγο, για σαράντα ημέρες. Για την αιμορραγία του στομάχου Παίρνουμε μερικά χαρούπια, τριαντάφυλλα και βάρσαμο και τα βράζουμε όλα μαζί με κρασί. Έπειτα δίνουμε να πιει στον άρρωστο και θα γίνει καλά. Για τον πονόδοντο 1) Κοπανίζουμε βάρσαμο ξερό για να γίνει σκόνη και έπειτα το ανακατεύουμε με δυνατό ξύδι. Δίνουμε στον άρρωστο να πιει μερικές φορές όταν είναι νηστικός και θα γίνει καλά. 2) Βράζουμε τη ρίζα του σπαραγγιού με ξύδι και με αυτό το ζουμί κάνουμε πλύσεις στο στόμα του αρρώστου πολλές φορές και για κάμποση ώρα. 3) Παίρνουμε σκόρδο και το ψήνουμε στα κάρβουνα. Έπειτα, παίρνουμε μία ζεστή ζεστή σκελίδα και τη βάζουμε πάνω στο πονεμένο δόντι. 4) Κοπανίζουμε φύλλα κολοκυθιάς προσθέτουμε λίγο δυνατό ξύδι και όλα μαζί τα βάζουμε πάνω στο πονεμένο δόντι και θα γίνει καλά. 5) Ξεραίνουμε στο φούρνο αρισμαρί (δεντρολίβανο) και φύλλα τσουκνίδας. Έπειτα τα κοπανίζουμε όλα μαζί και τα κάνουμε σκόνη. Με εκείνη τη σκόνη τρίβουμε καλά καλά τα δόντια και τα ούλα εκείνου που πονάει. Για τον πονόλαιμο Παίρνουμε δυνατό ξύδι, το βράζουμε καλά και ύστερα ρίχνουμε μέσα αλεύρι και το ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός. Με αυτό το ζεστό χυλό τυλίγουμε το λαιμό εκείνου που πονάει και βάζουμε και ένα πανί από έξω και θα γίνει καλά. Για τις ψείρες 1) Βράζουμε νερό της θάλασσας και λουμπούνια και μ’  αυτό το νερό λούζουμε πολλές φορές το κεφάλι που έχει τις ψείρες. 2) Παίρνουμε τη χολή του προβάτου, την ανακατεύουμε με κρασί και αλείφουμε το κεφάλι. Οι ψείρες θα ψοφήσουν. 3) Παίρνουμε δροσερά φύλλα του κισσού τα κοπανίζουμε και τα σφίγγουμε. Ανακατεύουμε αυτό το ζουμί με μέλι και αλείφουμε το κεφάλι. Για την ψώρα Παίρνουμε απείρι (θειάφι), αλάτι και μπλάβη πέτρα σε ίση ποσότητα. Κοπανίζουμε και τα τρία μαζί καλά καλά, τα ανακατεύουμε με λάδι και τα βάζουμε στη φωτιά να βράσουν μέχρι να γίνουν πηχτή αλοιφή. Με αυτήν την αλοιφή αλείφουμε την περιοχή που έχει ψώρα και θα γίνει καλά. Για την κασίδα Παίρνουμε φύλλα αγριοσυκιάς, τα κοπανίζουμε καλά, τα ανακατεύουμε καλά με ξύδι και αλείφουμε το κεφάλι. Για τους ορμίγκους (σκουλήκια της κοιλιάς) 1) Παίρνουμε ξερό βασιλικό, μυρθιά και φασκομηλιά, τα βράζουμε καλά καλά μία ώρα με κρασί μέχρι να μείνει το ένα τέταρτο του κρασιού και δίνουμε το ζουμί στον άρρωστο να πίνει μια φλυτζάνα πρωί βράδυ και σε λίγες μέρες θα κάνει τα σκουλήκια 2) Κάθε πρωί νηστικός να τρώει ο άρρωστος λίγες σκελίδες σκόρδο και θα κάνει όλα τα σκουλήκια. Για τις μυρμηγκιές Παίρνουμε λάδι και αλείφουμε τα χέρια μας. Από πάνω πασπαλίζουμε πολλές φορές κοπριά του προβάτου. Οι μυρμηγκιές Για τη μυρωδιά του στόματος Παίρνουμε ξερά τριαντάφυλλα και τα κοπανάμε μέχρι να γίνουν σκόνη και με αυτή τη σκόνη τρίβουμε τα δόντια μας. Η άσχημη μυρωδιά θα κοπεί αμέσως. Για το κόψιμο μαχαιριού 1) Παίρνουμε φρέσκο ψωμί ή ξερό, το βρέχουμε με κρασί και το δένουμε πάνω στην πληγή. 2) Παίρνουμε ξερά φύλλα φασκομηλιάς και αρισμαρί (δεντρολίβανο) και τα καίμε για να γίνουν στάχτη. Από αυτή τη στάχτη βάζουμε πάνω στην πλγή και την δένουμε. Για τις αιμορροΐδες Παίρνουμε τους σπόρους τις δρακοντιάς και καταπίνουμε ένα πρωί μεσημέρι και βράδυ. Για τα δαγκώματα σκορπιού Κοπανίζουμε σπανάκι φρέσκο και πίνουμε το ζουμί. Επιπλέον βάζουμε το κοπανισμένο χόρτο πάνω στην πληγή. Για την ευκοιλιότητα 1) Βράζουμε φύλλα και κορυφές από βάτο και πίνουμε το βραστό αυτό 2) Κοπανίζουμε μοσχοκάρυδο, καρύδα, μαστίχα, γαρύφαλλα, σκόρδο, πιπέρι και μαύρη σταφίδα και τρώμε από λίγο. Για την δυσκοιλιότητα Κοπανίζουμε καλά λίγο γλυκάνισο, λίγο γαρύφαλλο και λίγο κανέλλα και βάζουμε σε ζεστό νερό αυτή τη σκόνη και το πίνουμε.   ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΜΕ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ   ΑΚΜΗ Με μαϊδανό: μέσα σε ένα κιλό νερό βράζουμε 30-50  γραμμάρια φύλλα, βλαστούς ή και άνθη μαϊντανού και πλένουμε καλά καλά το πρόσωπό μας πρωί, μεσημέρι και βράδυ και καθημερινά μέχρι να καθαρίσει το δέρμα μας από την ακμή. ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ 1) Με πατζάρι: παίρνουμε χυμό από δροσερά παντζάρια, βάζουμε μέσα και λίγο χυμό λεμονιού φρέσκου και πίνουμε πρωί, μεσημέρι και βράδυ από ένα φλυτζάνι του τσαγιού καθημερινά. 2) Με λάδι ελιάς: καθαρίζουμε τα μαλλιά μας καλά με λούσιμο μία φορά την εβδομάδα και μετά κάνουμε μασάζ στη ρίζα της τρίχας 15-20 λεπτά με καθαρό λάδι ελιάς. ΑΝΩΜΑΛΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ  Ή ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1) Με θυμάρι: μέσα σ’ ένα κιλό νερού βράζουμε 10- 20 γραμμάρια ανθισμένες κορυφές θυμαριού και πίνουμε 1-2 φλυτζάνια του τσαγιού τη μέρα μέχρι να τακτοποιηθεί η περίοδος. 2) Με φασκομηλιά: μέσα σ’ ένα κιλό νερού βράζουμε 30-50 γραμμάρια φύλλα, βλαστό ή και άνθη φασκομηλιάς δροσερά ή και ξερά και πίνουμε 1-2 φλυτζάνια τσαγιού την ημέρα ή και τρία φλυτζάνια ανάλογα με την ανωμαλία της περιόδου. 3) Με δίκταμο: Μέσα σ’ ένα κιλό νερού βράζουμε 20 -30 γραμμάρια φύλλα βλαστό ή και άνθη από δίκταμο δροσερό ή και ξερό και πίνουμε 2-3 φλυτζάνια τσαγιού την ημέρα. ΑΜΥΓΔΑΛΕΣ Με λεμόνι: μέσα σ’ ένα ποτήρι νερό βάζουμε το χυμό δύο λεμονιών με λίγο αλάτι φαγητού και κάνουμε γαργάρες στο λαιμό μας 8-10φορές την ημέρα. ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ 1) Με μάραθο: μέσα σ’ ένα κιλό νερό βράζουμε 25-30 γραμμάρια δροσερό μάραθο και πίνουμε 2-3 φλυτζάνια τσαγιού την ημέρα. 2) Με άνηθο: μέσα σ’ ένα κιλό νερό βράζουμε 25-30 γραμμάρια άνηθο και πίνουμε 2-3 φλυτζάνια τσαγιού την ημέρα. ΑΣΘΜΑ 1) Με δεντρολίβανο: μέσα σ’ ένα κιλό νερό βράζουμε 25-30 γραμμάρια φύλλα και άνθη δεντρολίβανου και πίνουμε δύο κουταλιές σούπας την ημέρα. 2) Με τριφύλλι: παίρνουμε φύλλα από τριφύλλι, τα ξεραίνουμε καλά, φτιάχνουμε τσιγάρα με αυτά και καπνίζουμε 3-4 φορές την ημέρα. 3) Με ζουρνά (είναι λουλούδι θάμνος και κάνει άσπρα μεγάλα άνθη σαν κρίνος). Παίρνουμε άνθη του ζουρνά τα ξεραίνουμε καλά και φτιάχνουμε με αυτά τσιγάρα και καπνίζουμε 1-3 την ημέρα. 4) Με ρίγανη: μέσα σ’ ένα κιλό νερό βράζουμε 15 γραμμάρια ρίγανη φύλλα και άνθη δροσερή ή και ξερή και πίνουμε δύο φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα. 5) Με μενεξέ: (λουλούδι) παίρνουμε φύλλα από μενεξέ τα ξεραίνουμε καλά και τα καπνίζουμε σαν τσιγάρο τυλιγμένα σε τσιγαρόχαρτο 2-3 φορές την ημέρα. 6) Με πουρνάρι: μέσα σε ένα κιλό νερό βράζουμε 20-25 γραμμάρια ρίζες από πουρνάρι δροσερές και πίνουμε τρία φλυτζάνια του τσαγιού κάθε μέρα πρωί, μεσημέρι και βράδυ. ΒΗΧΑΣ 1) Με θυμάρι: μέσα σ’ ένα κιλό νερό βράζουμε 15 γραμμάρια φύλλα και άνθη δροσερά θυμαριού και πίνουμε ζεστό ζεστό ένα φλυτζάνι την ημέρα ή και το βράδυ πριν τον ύπνο. 2) Με αμάραντο: μέσα σ’ ένα κιλό νερό βράζουμε 15  γραμμάρια  άνθη του αμαράντου και πίνουμε ζεστά ζεστά 2-3  φλυτζάνια τσαγιού  την ημέρα. 3) Με πεύκο: μέσα σ’ ένα κιλό νερό βράζουμε 25-30  γραμμάρια  δροσερές κορυφές του πεύκου και πίνουμε ζεστά ζεστά 2-3  φλυτζάνια τσαγιού  την ημέρα ή και το βράδυ πριν από τον ύπνο. 4) Με καστανιά: μέσα σ’ ένα κιλό νερό βράζουμε 35-40 γραμμάρια φύλλα καστανιάς δροσερά και πίνουμε ζεστά δύο φτυτζάνια τσαγιού την ημέρα. 5) Με κυδωνιά: μέσα σ΄ένα κιλό νερό βράζουμε 25-30 γραμμάρια φύλλα και άνθη κυδωνιάς και πίνουμε ζεστά δύο φλυτζάνια τσαγιού τη μέρα. ΓΡΙΠΗ 1) Με λεμόνια: πίνουμε καθημερινά το χυμό δύο λεμονιών αφού έχουμε προσθέσει και δύο κουταλιές  της σούπας μέλι και λίγη κανέλλα κοπανισμένη. 2) Με φλαμουριά και χαμομήλι: μέσα σ’ ένα κιλό νερό βράζουμε 20 γραμμάρια άνθη φλαμουριάς και 20 γραμμάρια άνθη από χαμομήλι και πίνουμε ζεστά ζεστά δύο φλυτζάνια τσαγιού την ημέρα. 3) Με εισπνοές: μέσα σ’ ένα κιλό νερό βράζουμε 10  γραμμάρια φύλλα ευκαλύπτου και 10  γραμμάρια δεντρολίβανου φύλλα με κορυφές και κάνουμε εισπνοές πάνω από το βραστό ατμό 5- 10 φορές τη μέρα. ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ 1) Με ελιά: μετά από κάθε δηλητηρίαση από οποιαδήποτε αιτία να προκαλούμε εμετό στο στομάχι μας και μετά να πίνουμε ένα ποτήρι του κρασιού λάδι ελιάς. 2) Με σπαράγγι: μέσα σε ένα κιλό νερού βράζουμε 15  γραμμάρια ρίζες από σπαράγγι και πίνουμε ανά δεκάλεπτο δύο φλυτζάνια του τσαγιού, προσπαθώντας κάθε φορά αφού το πιούμε να κάνουμε εμετό, αυτό επαναλαμβάνεται 4-5 φορές μέχρι να καθαρίσει καλά το στομάχι. 3) Με μέντα: μέσα σε ένα κιλό νερό βράζουμε 40-50  γραμμάρια φύλλα μέντας δροσερά ή και ξερά και πίνουμε ανά δεκάλεπτο δύο φλυτζάνια του τσαγιού, προσπαθώντας κάθε φορά να κάνουμε εμετό. Αυτό επαναλαμβάνεται 4-5 φορές. ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ Κόβουμε κάθε μέρα λίγες κορυφές από βασιλικό βάζουμε και λίγο λάδι και τις τρώμε σαν σαλάτα. ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ Με λάχανο: παίρνουμε πολλά φύλλα από λάχανα και τα βάζουμε ένα ένα πάνω στο έγκαυμα, καταπραΰνουν τον πόνο και δροσίζουν το δέρμα με το έγκαυμα. Μόλις τα φύλλα ζεσταθούν και μαραθούν τα αλλάζουμε με φρέσκα. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με φύλλα από μαρούλι, με φέτες από τομάτα, με φέτες από πατάτα και με αλάτι. ΕΡΠΗΣ Παίρνουμε χυμό λεμονιού και κάνουμε καθημερινά και πολλές φορές την ημέρα επαλείψεις στο δέρμα με τον έρπη. ΚΑΛΟΙ Παίρνουμε σκελίδες από σκόρδο, τις καθαρίζουμε, τις πολτοποιούμε στο γουδί και αυτό το πολτό το βάζουμε πολλές φορές πάνω στον κάλο μέχρι να μαραθεί και να πέσει. ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ (ο τσίτος του ματιού) Μέσα σε ένα κιλό νερού βράζουμε 25-30  γραμμάρια άνθη από χαμομήλι και με αυτό βάζουμε ζεστά επιθέματα στο μάτι μας ή κάνουμε εξωτερικές πλύσεις. ΜΑΣΤΙΤΙΔΑ 1.  Με λίπος χοιρινού: παίρνουμε ένα χοντρό κομμάτι λίπος χοιρινό άψητο  και μ’; αυτό κάνουμε μασάζ πάνω στο μαστό. 2.  Παίρνουμε φύλλα από γεράνι, τα πολτοποιούμε και τον πολτό αυτό βάζουμε σαν κατάπλασμα πάνω στο μαστό. ΠΙΤΥΡΙΔΑ Να τρώμε καθημερινά άφθονα παντζάρια μαγειρεμένα ή και ωμά, και γενικά όλα τα είδη φρέσκων λαχανικών και καρότα. ΩΤΙΤΙΔΑ Με μαντζουράνα: παίρνουμε χυμό από κοπανισμένα δροσερά φύλλα μαντζουράνας και στάζουμε 1-2 σταγόνες μέσα στο αυτί μας και ο πόνος σταματά. Ομορφιά του προσώπου μας ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Για το δέρμα του προσώπου μπορούμε να κάνουμε καθημερινά μία μάσκα: α) από χυμό όλων των φρέσκων λαχανικών κάρδαμου, αγγουριού, καρότου, μαϊνδανού, φράουλας, ροδάκινου κ.ά. Μέσα σε αυτό το χυμό βάζουμε και λίγες σταγόνες λεμόνι. β) από χυμό όλων των φρούτων μήλου, καρπουζιού, πεπονιού, μπανάνας, ανανά κ.ά. γ) Μάσκα μπορούμε ακόμα να κάνουμε με ψύχα φρέσκου ψωμιού βρεγμένη με λίγο νερό ή με ένα ασπράδι αυγού φρέσκου χτυπημένου καλά και μέσα να ρίξουμε πέντε σταγόνες λεμόνι και δύο σταγόνες λάδι. ΛΟΣΙΟΝ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Σαν λοσιόν προσώπου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νερό βρασμένο με χαμομήλι, ή με θυμάρι, ή με φασκομηλιά, ή με δεντρολίβανο, ή με άνιθο, ή με μαϊντανό, ή με μαρούλι. Όταν το δέρμα μας είναι ξερό μπορούμε αντί για γαλάκτωμα και λοσιόν να χρησιμοποιούμε γάλα κατσίκας ή προβάτου ή αγελάδας ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα μυζήθρα φρέσκια, γιαούρτι, ανθόγαλο κ.ά. Μάσκα για το ξηρό δέρμα μπορούμε να κάνουμε με ένα κρόκο αυγού καλά χτυπημένο με μια κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο. Την μάσκα αυτήν την αφήνουμε στο πρόσωπο 15-20 λεπτά και μετά ξεπλένουμε το πρόσωπό μας με ένα βαμβάκι βουτηγμένο μέσα σε ζεστό γάλα. ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΣΤΙΓΜΑΤΑ  Τα μαύρα στίγματα από το λιπαρό δέρμα φεύγουν αν κάνουμε συχνά μασάζ στο πρόσωπό μας με φλοιό φρέσκιας ντομάτας ή με ένα κομμάτι ώριμο κολοκύθι. Το είδαμε στο http://www.ftiaxno.gr/ ΠΗΓΗ ΠΗΓΗ: olympia.gr […]

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: