Όλοι οι πλειστηριασμοί στο ίντερνετ από το ΥΠΟΙΚ

Στη δημιουργία ειδικού site στο οποίο θα αναρτώνται όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων τα οποία έχει κατασχέσει η εφορία προχωρά το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι περισσότεροι πλειστηριασμοί ακινήτων κηρύσσονται άγονοι λόγω μη εμφάνισης ενδιαφερομένων και στο ΥΠΟΙΚ εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι, εκτός από την οικονομική κρίση που προκαλεί μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, υπάρχει και μεγάλο πρόβλημα με την ελλιπή ενημέρωση της αγοράς αναφορικά με τους πλειστηριασμούς που διενεργούνται. Το αποτέλεσμα είναι να κηρύσσονται άγονοι και το δημόσιο να χάνει σημαντικά έσοδα.

Με βάση το υφιστάμενο νομικό καθεστώς οι φορολογικές αρχές μπορούν με συνοπτικές διαδικασίες να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Μάλιστα στην περίπτωση χρεών προς το δημόσιο δεν υπάρχει και προστασία της μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη, όπως ισχύει για τα χρέη προς τις τράπεζες εφόσον το χρέος είναι έως 200.000 ευρώ. Ο προϊστάμενος της εφορίας εκδίδει κατασχετήριο και σε συνεργασία με έναν δικαστικό επιμελητή προχωρά σε πρόγραμμα αναγκαστικής εκποίησης του ακινήτου με δημόσιο πλειστηριασμό. Για να είναι έγκυρος θα πρέπει η περίληψη της κατάσχεσης και το πρόγραμμα του να δημοσιευτούν σε μια τοπική εφημερίδα της περιοχής του ειρηνοδικείου στον οποίο θα πραγματοποιηθεί ο πλειστηριασμός. Η ελάχιστη τιμή στην οποία, βάσει νόμου, μπορεί να πωληθεί ένα ακίνητο με πλειστηριασμό είναι η αντικειμενική αξία. Εφόσον η διαδικασία πλειστηριασμού κηρυχθεί άγονη μετά από τρεις πλειστηριασμούς, τότε ο ενδιαφερόμενος (στην περίπτωση αυτή το ελληνικό δημόσιο) μπορεί με αίτησή του προς το πρωτοδικείο να ζητήσει διόρθωση της τιμής προς τα κάτω προκειμένου να είναι δυνατή η πώληση σε τιμή κατώτερης της αντικειμενικής.

Τα τελευταία δυο χρόνια και ειδικά μετά τις αρχές του 2012 οι περισσότεροι πλειστηριασμοί κηρύσσονται άγονοι. Ο λόγος, όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ, δεν είναι μόνο η ύφεση, τα μειωμένα εισοδήματα και η μείωση της ελκυστικότητας των ακινήτων. Είναι και το γεγονός ότι οι πλειστηριασμοί δεν γίνονται γνωστοί στο ευρύτερο κοινό. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει μια επίσημη βάση δεδομένων όπου θα καταχωρούνται όλα τα προγράμματα πλειστηριασμού προκειμένου ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος να τα πληροφορηθεί και να λάβει εφόσον το επιθυμεί μέρος σε αυτά. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα επαγγελματικών ακινήτων που βγαίνουν στο σφυρί στην περιφέρεια (π.χ. στην Κρήτη) και δεν μπορούν μάθουν γιʼ αυτά ενδιαφερόμενοι από την πρωτεύουσα διότι τα προγράμματα πλειστηριασμών τους δημοσιεύονται μόνο σε τοπικές εφημερίδες.

Στο ΥΠΟΙΚ θεωρούν ότι η αγορά δεν λειτουργεί αποτελεσματικά στο συγκεκριμένο πεδίο και θα πρέπει να γίνει μια παρέμβαση για το άνοιγμα της πληροφόρησης. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται ένας νέος δικτυακός τόπος στον οποίο, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα αναρτώνται όλα τα προγράμματα πλειστηριασμού. Με αυτόν τον τρόπο θεωρούν ότι θα αυξηθεί η συμμετοχή στους πλειστηριασμούς και από την εκποίηση των ακινήτων το ελληνικό δημόσιο θα εξασφαλίζει πρόσθετα έσοδα σε μια εποχή μάλιστα που τα έχει ιδιαίτερη ανάγκη. Το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογούμενων προς την εφορία ανέρχεται σε 56 δισ. ευρώ από τα οποία ευελπιστεί φέτος να εισπράξει τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ.

Εκτός από τους πλειστηριασμούς ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών προχωρά και σε κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων», δηλαδή μισθών και συντάξεων (ακατάσχετο έως 1.000 ευρώ), ενοικίων,  καταθέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, απαιτήσεων από πελάτες κ.ά.

8 σκέψεις σχετικά με το “Όλοι οι πλειστηριασμοί στο ίντερνετ από το ΥΠΟΙΚ”

 1. Η αλήθεια είναι πως χρειαζόμασταν μια ιστοσελίδα να ενημερωνόμαστε ωστε να αγοράσουμε το σπίτι του συνανθρώπου μας από χρέη και ας χάσουμε το δικό μας…. από άλλα χρέη…(τραπεζικά και φορολογικά)
  Μήπως πρέπει να γίνει και μια ιστοσελίδα για αυτούς που τα αγοράζουνε….
  ώστε να δούμε ποιος έχει το χρήμα….τελικά ????

  Μου αρέσει!

 2. Στό Ρέθυμνο τής Κρήτης,κάθε Τετάρτη πού γίνονται πλειστηριασμοί,μαζεύεται πλήθος κόσμου καί δέν αφήνει νά γίνουν οι πληστηριασμοί…οι υπάλληλοι τών τραπεζών,όταν βλέπουν τόσο κόσμο,τά μαζεύουν καί
  φεύγουν…Μήπως τό παράδειγμα τής Κρήτης να επεκταθεί σέ όλη τήν Ελλάδα…?????

  Μου αρέσει!

  1. Να κάνουμε το ίδιο πιο οργανωμένα. Να φροντίσουμε να κρατάμε και τίποτα κλούβια αυγά και αν πέσουμε σε ζωηρούς τραπεζικούς να τους τα ξεφορτώσουμε κανονικά !!!
   Και ξέρεις πόσο βρομάει το υδρόθειο …….!

   Μου αρέσει!

 3. Η ελάχιστη τιμή στην οποία, βάσει νόμου, μπορεί να πωληθεί ένα ακίνητο με πλειστηριασμό είναι η αντικειμενική αξία.
  _________________________

  Στην αντικειμενική αξία;

  Κοίτα τι θυμήθηκα
  Στο Ψυχικό ΜΟΝΟ (κατά τα λεγόμενα του δημάρχου) έγινε αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών το 2011 και αυτές είναι πλέον 10.000 το τετραγωνικό (γιατί άραγε; )
  Δηλαδή αν κάποιος κληρονόμησε σπίτι εκατό τετραγωνικών είναι κάτοχος περιουσίας ενός εκατομμυρίου
  ____________________________

  Υπάρχει όμως κι αυτό

  Εφόσον η διαδικασία πλειστηριασμού κηρυχθεί άγονη μετά από τρεις πλειστηριασμούς, τότε ο ενδιαφερόμενος (στην περίπτωση αυτή το ελληνικό δημόσιο) μπορεί με αίτησή του προς το πρωτοδικείο να ζητήσει διόρθωση της τιμής προς τα κάτω προκειμένου να είναι δυνατή η πώληση σε τιμή κατώτερης της αντικειμενικής.

  πόσο όμως ποιό κάτω απ΄την αντικειμενική;
  Κι αν το πρωτοδικείο έχει φόρτο εργασίας;

  Μου αρέσει!

 4. Ως παλιός μεσίτης ακινήτων φρονώ ότι οι πωλήσεις ακινήτων πρέπει να γίνονται σε καθεστώς διαπραγμάτευσης στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς και όχι υπό καθεστώς πίεσης, είτε μέσω πλειστηριασμών είτε πλειοδοσιών . Τα ακίνητα αποτελούν funds όπου το καθένα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα δομικά, πολεοδομικά,νομικά και οι αγοραστές έχουν την δυνατότητα και τον χρόνο να ψάξουν και να αποφασίσουν ή όχι την αγορά. Πάντως οι πλειστηριασμοί που ανακοινώνονται σήμερα αποβαίνουν άγονοι και οι τράπεζες έχουν χιλιάδες ακίνητα κατασχεθέντα ήδη με άκαρπες πλειοδοσίες όταν ανακοινώνονται, καθόσον στην ελεύθερη αγορά οι ζητούμενες τιμές είναι χαμηλότερες της αντικειμενικής των αξίες.

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s