Η συμμορία Σημίτη – Παπανδρέου έδωσε τον Χρυσό της Χαλκιδικής. Συμφωνίες από επίορκους δεν αναγνωρίζονται κύριοι.

20130223-191452.jpgΣύμφωνα με τους αντιδρώντες, από το 2003 το πράγμα αρχίζει να περιπλέκεται και ξεκινούν χατιρικές συμφωνίες με χαμένο το ελληνικό Δημόσιο – και μάλιστα εν γνώσει του.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2003 υπογράφεται η μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην «Ελληνικός Χρυσός», με αποκλειστικούς μετόχους την «ΑΚΤΩΡ», συμφερόντων Μπόμπολα, και τον Δημήτρη Κούτρα, γενικό διευθυντή της «ΑΚΤΩΡ». Είχε προηγηθεί η υπογραφή ενός «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ της «Ακτωρ», του Δημήτρη Κούτρα, της «European
Goldfields» (EG) και της «Global Mineral Resources» (GMR).

Ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της «EG» είναι ο Ρουμάνος επιχειρηματίας Φρανκ Τίμις, ο οποίος ελέγχει και την «GMR». Το 2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οδήγησε τα υπουργεία Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς η συναλλαγή αυτή θεωρήθηκε παράνομη κρατική ενίσχυση. Κι αυτό γιατί στις 12 Δεκεμβρίου 2003 το ελληνικό Δημόσιο αγόρασε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας από την εταιρεία «TVX Hellas» (θυγατρική της πολυεθνικής Kinross) έναντι 11 εκατ. ευρώ. Την ίδια ημέρα το ελληνικό Δημόσιο μεταπώλησε στην ίδια τιμή τα Μεταλλεία Κασσάνδρας μαζί με 70 άλλα περιουσιακά στοιχεία της στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».

Χωρίς διαγωνισμό

Η πώληση έγινε απευθείας, χωρίς δημόσιο διαγωνισμό, όπως ορίζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Εξι μήνες αργότερα, η αξία των στοιχείων ενεργητικού των Μεταλλείων εκτιμούνταν σε 408 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία μεταβίβασης απάλλασσε την «Ελληνικός Χρυσός» από υποχρέωση καταβολής φόρου μεταβίβασης και εξασφάλιζε μειωμένες δαπάνες δικηγόρων και συμβολαιογράφων. Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης είχε βάλει την υπογραφή του ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Πάχτας, νυν δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής.

Χάρισμα 2,2 εκατ. ευρώ

Στις 8 Ιανουαρίου 2004 η Βουλή κύρωσε τη συμφωνία. Ως αποτέλεσμα, το ελληνικό Δημόσιο χάρισε στην «TVX» 2,2 εκατ. ευρώ από βεβαιωμένους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, πλήρωσε 11 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις των 472 απολυμένων της «TVX», 28 εκατ. ευρώ για «Πρόγραμμα Επανακατάρτισης» 350 από 472 απολυμένους της «TVX» (τους κατέβαλλε 800 ευρώ το μήνα και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές μέχρι να συνταξιοδοτηθούν) και χάρισε στους Μπόμπολα – Κούτρα – Τίμις, «κατά πλήρες δικαίωμα νομής και κατοχής», το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Στις 23 Ιανουαρίου 2004 ο Χρήστος Πάχτας παραιτήθηκε από υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας εξαιτίας της εισαγωγής τροπολογίας σε αναπτυξιακό νομοσχέδιο που επέτρεπε στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Πόρτο Καρράς» να κατασκευάσει τουριστικές εγκαταστάσεις σε παρακείμενη δασική έκταση.

Αμέσως μετά η «Ελληνικός Χρυσός» προχωρεί στη σύνταξη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επαναλειτουργία του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών. Το μεταλλείο ξεκινά τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2005. Τον Ιανουάριο του 2006 υποβάλλεται ενιαίο επιχειρηματικό σχέδιο για την παράλληλη ανάπτυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών. Το Μάιο υποβάλλεται προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΠΠΕ). Τον Οκτώβριο του 2009 παίρνει τη θετική γνωμοδότηση των 5 συναρμόδιων υπουργείων (Ανάπτυξης, ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΠΠΟ, Γεωργικής Ανάπτυξης, Εμπορικής Ναυτιλίας). Τον Αύγουστο του 2010 κατατίθεται στο ΥΠΕΚΑ η τελική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ). Η έγκρισή της θα αποτελεί την τελική περιβαλλοντική αδειοδότηση του επενδυτικού σχεδίου.

Κέρδος 95 εκατ. ευρώ

Στις 9 Φεβρουαρίου 2004 η «European Goldfield» ανακοινώνει τη συμφωνία εξαγοράς ποσοστού 30% της «Ελληνικός Χρυσός» για 18 εκατ. ευρώ. Η «Global Mineral Resources» εξαγοράζει επιπλέον ποσοστό 21% της «Ελληνικός Χρυσός» για άλλα 18 εκατ. ευρώ. Το κέρδος για τους Μπόμπολα και Κούτρα είναι 36 εκατ. ευρώ.

Στις 30 Νοεμβρίου 2004 η «European Goldfield» ανακοινώνει την εξαγορά του 21% της «Ελληνικός Χρυσός» που κατέχει η «Global Mineral Resources» για 100 εκατ. δολάρια, καθώς και του 14% που κατέχει ο Δημήτρης Κούτρας αντί 66,25 εκατ. δολαρίων (53 εκατ. ευρώ). Ο Δ. Κούτρας παίρνει θέση μη εκτελεστικού προέδρου στο Δ.Σ. της «EG», η οποία αυξάνει το ποσοστό της σε 65% και γίνεται απόλυτη κυρίαρχος των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Τον Απρίλιο του 2006, ο Φρανκ Τίμις πουλάει όλες του τις μετοχές στην «EG».

Στις 2 Ιουλίου 2007 η «European Goldfield» ανακοινώνει την εξαγορά επιπλέον ποσοστού 30% στην «Ελληνικός Χρυσός» από την «Ακτωρ» και ανεβάζει έτσι το μερίδιό της στο 95%. Η αξία του 30% ορίζεται στα 178 εκατ. δολάρια, το οποίο πληρώνεται μέσω ανταλλαγής μετοχών της «Ακτωρ» με το 19,9% των μετοχών της «EG» και 8,4 εκατ. δολάρια σε μετρητά (6,7 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με τους αντιδρώντες στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, οι Μπόμπολας και Κούτρας, έχοντας καταβάλει μόνο τα αρχικά 6 εκατ. ευρώ, πουλώντας τα ποσοστά της «Ελληνικός Χρυσός» είχαν καθαρό και άκοπο κέρδος 95,7 εκατ. ευρώ. Εγιναν επίσης κάτοχοι του 19,9% της «European Goldfield» και του 5% της «Ελληνικός Χρυσός».

23 σκέψεις σχετικά με το “Η συμμορία Σημίτη – Παπανδρέου έδωσε τον Χρυσό της Χαλκιδικής. Συμφωνίες από επίορκους δεν αναγνωρίζονται κύριοι.”

 1. Αυτός ο πάχτας, παρ’ ότι τον έδιωξαν από το πασοκ ξαναμπήκε ο άχρηστος σαν δήμαρχος του ελληνικού χρυσού, Έφαγε, έφαγε. και Ακόμητρώει οπα΄χτας φάχτας φατα ούλας. και τον ψήφισαν οι καλοί. πασόκοι της Χαλκιδικής. Μήπως φάγατε και εσείς ή μόνον ο πάχτας???

  Μου αρέσει!

  1. Δεν «ξαναμπηκε» σαν δημαρχος φιλε…Τον εξελεξαν δημαρχο οι Αριστοτελιοι!!Σαν ολα τα ανεγκεφαλα λαμογια που τοσα χρονια ψηφιζουν για εκπροσωπους τους στο Ελληνικο(?) κοινοβουλιο προσωπα σαν τον Γεωργιαδη,την Γκερεκου,τον Δημα,τον Παντζα το Ρεππα..ακομα και τον ΓΑΠ στις προσφατες εκλογες..
   Μην διαμαρτυρεστε λοιπον γιατι ολα αυτα εμεις τα δημιουργησαμε δια της ψηφου μας..Και τωρα εκ του ασφαλους σκιζουμε τις ζαρτιερες μας στον καναπε με οπλο το πληκτρολογιο,μεταξυ τσοντας και επαναστασης!!Ξερουμε πιοι ειμαστε και αν κανουμε πως δεν γνωριζουμε ας κοιταχτουμε στον καθρεφτη και σε οποιους εχει απομεινει λιγο φιλοτιμο ας τον φτυσουν..Ειναι χρεος μας απεναντι στις γενιες που ερχωνται!!!

   Μου αρέσει!

 2. Άνθρακες ο χρυσός στη Χαλκιδική;

  Το 2003 τα Μεταλλεία της Κασσάνδρας «περνούν» στην Ελληνικός Χρυσός.
  Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν 8 χρόνια για να αρχίσουν μετ’ εμποδίων οι εργασίες εξόρυξης το 2012.
  Το Φεβρουάριο του 2013 η περιβόητη επένδυση εξακολουθεί να αποτελεί το μήλον της έριδος ανάμεσα σε πολιτικούς, επιχειρηματίες, οικολόγους, οργανώσεις και συλλογικότητες.
  Πόσο αξίζουν τα κοιτάσματα χρυσού στις Σκουριές;
  Τι μπορούν να αποφέρουν;
  Bλάπτουν το περιβάλλον;
  Πωλήθηκαν επάξια τα μεταλλεία από το ελληνικό δημόσιο;
  Πόσες θέσεις εργασίες θα δημιουργηθούν;

  Μια σειρά από οργανώσεις και κινήσεις πολιτών που τάσσονται κατά της επένδυσης επισημαίνουν ότι τα μεταλλεία πωλήθηκαν από το ελληνικό δημόσιο στην Ελληνική Χρυσός, χωρίς διαγωνισμό, έναντι μόλις 11 εκατ. το 2003, με τη σημερινή τους αξία να εκτιμάται στα 2,2 δις. Προσθέτουν δε πως τα κοιτάσματα χαλκού και χρυσού στις Σκουριές υπολογίζεται ότι αξίζουν έως και 15 δις, σημειώνοντας ότι το ελληνικό δημόσιο δεν θα εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τα δικαιώματα εξόρυξης. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι σε βάθος 10ετίας θα δημιουργηθούν συνολικά 1.300 θέσεις εργασίας.

  Ο οικονομολόγος – αρθρογράφος Γιώργος Καισάριος εκφράζει τον αντίλογο. Όπως αναφέρει, δεν λαμβάνεται υπόψη ότι την περίοδο της πώλησης ο χρυσός άξιζε μόλις 300 δολάρια ανά ουγκιά. Για μία ολόκληρη 10ετία εκείνη την περίοδο – μέσα του 1990 έως και το 2004 – η παραγωγή χρυσού δεν συνέφερε, γι’ αυτό και ουσιαστικά δεν υπήρχε άλλη προσφορά πέραν αυτής των 11 εκατ. (η καναδική εταιρεία TVX Gold στην οποία ανήκαν τα μεταλλεία πριν από το 2003 είχε πτωχεύσει). Ο ίδιος προσθέτει ότι μέσα από τις συμβάσεις προβλέπονται εισπράξεις για το ελληνικό δημόσιο ύψους περίπου 400 εκατ. ετησίως και υπολογίζει στις 4-5.000 τις θέσεις εργασίας οι οποίες θα έχουν δημιουργηθεί στην κορύφωση της επένδυσης, με τις αμοιβές των εργαζόμενων στη συγκεκριμένη δραστηριότητα να ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ. Όσον αφορά στο περιθώριο κέρδους από την εξόρυξη χρυσού, εκτιμά ότι από τα 12 δις στα οποία χοντρικά υπολογίζεται η αξία των κοιτασμάτων στις Σκουριές, τα πραγματικά έσοδα θα ανέρχονται περίπου στα 3 δις, λόγω του υψηλού κόστους της απαιτητικής παραγωγικής διαδικασίας στον τομέα του χρυσού. Σε αυτό το πλαίσιο, φέρνει ως παράδειγμα τον ισολογισμό της εταιρείας Barrick Gold η οποία το 2011 είχε 14 δις έσοδα αλλά 4,5 δις κέρδη. …
  Την ίδια ώρα, οικολογικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι η μεταλλευτική περιοχή, 317.000 στρεμμάτων, είναι κυρίως δάσος με μεγάλη υδροφορία. «Η συγκεκριμένη περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη, με σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες, όπως παραγωγή μελιού, ελιάς, κηπευτικών, αλιευμάτων, ενώ η Χαλκιδική είναι ο τρίτος τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα», αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι θεωρούν ότι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν δεν θα αναπληρώσουν τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν από άλλους τομείς της τοπικής οικονομίας. Συμπληρώνουν δε πως για κάθε μισό γραμμάριο χρυσού παράγεται ένας τόνος αποβλήτων. Πάντως, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών υποστηρίζει ότι ύστερα από τεκμηριωμένη υδρογεωλογική μελέτη δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα με τη μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή.

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s