olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Η Αργεντινή διδάσκει: Η Εθνική δικαιοσύνη στο πλευρό του λαού, οι «επικριτές» της, στο πλευρό των κερδοσκόπων..

Posted by olympiada στο Φεβρουαρίου 8, 2013

Άρθρο – βόμβα από την Guardian, που παραπέμπει απ’ ευθείας στις Ελληνικές εξελίξεις. Οι αποφάσεις της Αργεντίνικης δικαιοσύνης για ακύρωση / επανεθνικοποίηση δημόσιου πλούτου και σύγκρουση με τα Vulture Funds, αποδίδονται σε ηρωϊκούς λειτουργούς όπως ο Έλληνας Γρηγόρης Πεπόνης.

Δεν είναι τυχαίες λοιπόν οι επιθέσεις που δέχεται. Οι δημοσιογράφοι και πολιτικοι που δρουν ως dealers των Vulture Funds γνωρίζουν ότι η κατάληξη της έρευνας Πεπόνη θα δώσει τη νομική διάσταση στην μάχη κατά τον όρνεων που θησαυρίζουν από την φρίκη της πατρίδας. Ήδη έχουν αποκομίσει δισεκατομμύρια, γι’ αυτό και θα κάνουν τα πάντα να σταματήσουν κάθε δικαστική απόφαση. Χρήμα και συνεργάτες έχουν πολλούς. Πεπόνης – Μουζακίτης έχουν να αντιπαρατάξουν το ήθος και την παλλαϊκή στήριξη στην μάχη τους. Ας δούμε ποιός θα κερδίσει.

H Αργεντινή και πάλι στην επικαιρότητα. Η χώρα που κατάφερε με επιτυχία μια εξωτερική αναδιάρθρωση του χρέους μετά από μια μεγάλη οικονομική κρίση το 2001-02, και απέφυγε το στάνταρ πακέτο λιτότητας για να επωφεληθεί από μια αξιοσημείωτη οικονομική ανάκαμψη, δέχεται επίθεση από ένα συνδυασμό των δικαστικών αποφάσεων και επιθετικών κινήσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η Elliott Capital Management, ένα vulture fund (κεφάλαιο- γύπας) εγκατεστημένη στο φορολογικό παράδεισο Cayman, που ανήκει στο συντηρητικό κεφαλαιούχο Paul Singer (μεγάλο δωρητή στην εκστρατεία Romney), αρνήθηκε να δεχτεί τους όρους της αναδιάρθρωσης του χρέους, που έγινε δεκτή από περισσότερο από το 92% των κατόχων ομολόγων το 2005 και 2010. Έχει ζητήσει πλήρη εξόφληση, και ασχολήθηκε ενεργά με την περίπτωσή του σε διάφορα δικαστήρια σε όλο τον κόσμο. Πριν από λίγους μήνες, η φρεγάτα Libertad της Αργεντινής, που κατά ειρωνική σύμπτωση σημαίνει ελευθερία στα ισπανικά, κατασχέθηκε στην Γκάνα, αφότου ένα τοπικό δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της Elliott. Ο δικαστής Thomas Griesa αποφάνθηκε πρόσφατα σε ένα περιφερειακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής πρέπει να πληρώσει 1,3 δισ. $ για το ίδιο vulture fund – η πλήρης ονομαστική αξία των μετοχών τους καθώς και οι συσσωρευμένοι τόκοι αρχίζουν στα τέλη του 2001 – με βάση μια ασυνήθιστη ερμηνεία της αρχής ‘pari passu’ (επί ίσοις όροις) στις συμβάσεις χρέους.

H Elliott και τα άλλα ‘vulture funds’ δεν είναι συνήθεις επενδυτές. Αγοράζουν ομόλογα σε χαμηλές τιμές κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, με πρόθεση να σύρουν τις προβληματικές χώρες στα δικαστήρια χωρών του εξωτερικού, απαιτώντας την καταβολή στο ακέραιο χωρίς επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Προφανώς δεν ασχολούνται με λεπτότητες, όπως το πώς συσσωρεύτηκε το χρέος, την αρχή ότι τα χρέη θα πρέπει να εξυπηρετούνται σύμφωνα με την ικανότητα του οφειλέτη να πληρώσει, ή το πώς η εξόφληση θα επηρεάσει την ευημερία των πιο ευάλωτων. Αντιπροσωπεύουν την παγκόσμια οικονομία στην πιο ακραίας εκμετάλλευσης, επιθετική της μορφή.

Η απόφαση Griesa περιλαμβάνει επίσης μία εντολή που απαγορεύει από τρίτους ‘αυτουργία και η συνέργεια’ σε κάθε παράβαση της απόφασης, εμποδίζοντας έτσι την Αργεντινή από το να είναι σε θέση να συνεχίσει τις πληρωμές στους πιστωτές, που είχαν δεχθεί την αναδιάρθρωση. Αυτό έχει εκτεταμένες συνέπειες και πέρα ​​από αυτή την περίπτωση αυτή, δεδομένου ότι θέτει υπό αμφισβήτηση όλες τις προσφορές αναδιάρθρωσης χρέους που δεν είναι μόνο πιθανές, αλλά και απαραίτητες για τη διατήρηση της διεθνούς χρηματοδότησης. Γιατί εκείνοι που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, για παράδειγμα, να αποδεχθούν ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους που θα μπορούσε να είναι αναγκαίο για μια λύση και επωφελές για όλους, αν ξέρουν ότι τα vulture funds μπορεί να το εμποδίσουν και να λάβουν τη δικαστική συνδρομή διεθνών δικαστηρίων;

Η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την αμερικανική νομοθεσία για εσωτερική πτώχευση, που αναγκάζει τους πιστωτές της μειονότητας να αποδεχτούν συμφωνίες αποδεκτές από το 70% των πιστωτών. Εάν η απόφαση αυτή στηριχτεί στα ανώτερα δικαστήρια (τόσο η Αργεντινή, όσο και οι υπόλοιποι πιστωτές έχουν ήδη κάνει έφεση) θα δημιουργήσει μια μη βιώσιμη κατάσταση για τις παγκόσμιες αγορές ομολόγων. Οι πιστωτές θα πρέπει να επενδύουν με μοναδικό τρόπο, αν δεν υπάρχει πιθανότητα αποδεκτής αναδιάρθρωσης, με μόνες τις επιλογές πλήρους πληρωμής ή μηδενικής (πλήρης πτώχευση).

Αλλά αυτό δεν είναι η μόνη επίθεση που αντιμετωπίζει η Αργεντινή. Αυτή την εβδομάδα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, ο οποίος έδωσε νωρίτερα στα sub-prime ομόλογα των ΗΠΑ αξιολογήσεις ΑΑΑ, υποβάθμισε τα ομόλογα της Αργεντινής σε ελαφρώς πάνω από το καθεστώς σκουπιδιών. Πολλοί οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν τώρα μια ακόμα πτώχευση για την Αργεντινή.

Όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι η χώρα βρίσκεται κοντά σε μια πτώχευση. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι σε ισορροπία, τα διεθνή αποθεματικά είναι πάνω από 46 δις $ και η αναλογία των πληρωμών για την εξυπηρέτηση του χρέους προς τις εξαγωγές είναι μικρότερη από 20%. Στο πρόσφατο παρελθόν, η Αργεντινή ήταν μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο, με την ανεργία να μειώνεται από περίπου 22% σε περίπου 7%. Πώς εξηγείται λοιπόν η υποβάθμιση και υπονόμευση της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης;

Ο πραγματικός λόγος μπορεί να βρίσκεται στην ίδια την επιτυχία της οικονομίας της χώρας μετά την αθέτηση του χρέους και την αναγκαστική διαδικασία αναδιάρθρωσης. Μετά το 2002, η Αργεντινή αντιστρέφει τα μέτρα λιτότητας που προωθούνταν από το ΔΝΤ, επανεθνικοποιεί βασικούς παραγωγικούς τομείς όπως οι ασφάλειες, οι αερομεταφορές, και πιο πρόσφατα το πετρέλαιο, ενισχύει την κοινωνική προστασία και τη μεταβίβαση εισοδήματος στους φτωχούς, μειώνοντας ουσιαστικά τη φτώχεια. Οι πραγματικοί μισθοί έχουν αυξηθεί, και οι ανισότητες των μισθών έχει μειωθεί.

Αυτή είναι μια επικίνδυνα επιτυχής ιστορία. Δείχνει ότι υπάρχει ζωή μετά από μια πτώχευση, και ότι η λιτότητα δεν είναι η καλύτερη διέξοδος από την κρίση. Αυτά τα δύο μαθήματα είναι που τρομάζουν σαφώς τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τους συμμάχους τους στο δικαστικό σύστημα, και προφανώς υπάρχει ανησυχία ότι και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να μιμηθούν αυτό το παράδειγμα. Εξ ου και η προθυμία να δείξουν ότι αυτό δεν είναι μια ιστορία επιτυχίας τελικά, και να διατηρήσουν την πίεση για την Αργεντινή με δικαστικές αποφάσεις, υποβαθμίσεις και παρόμοια μέτρα.

Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτό μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγικό. Δεν είναι μόνο ότι αυτές οι πρόσφατες κινήσεις είναι βαθιά άδικες και αντιδημοκρατικές – είναι ότι απειλούν και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Επιτρέποντας vulture funds να δικαιώνονται έναντι των άλλων ομολογιούχων που δέχονται την αναδιάρθρωση, υπονομεύει κάθε δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης των χρεών, χωρίς την οποία δεν μπορεί να λειτουργήσει το πιστωτικό σύστημα. Το ‘επίπεδο της μοχθηρίας’ στην απόφαση Griesa δείχνει πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα δικαστικό σύστημα που δε λειτουργεί υπέρ του απόλυτου κέρδους, δίνοντας κίνητρα σε ιδιώτες επενδυτές. Το να επιτρέπεται στους οργανισμούς αξιολόγησης με τις εκτεταμένες συγκρούσεις συμφερόντων να λειτουργούν ανεξέλεγκτα παράγει παραπληροφόρηση χωρίς λογοδοσία.

Ακόμη και ένα κατάφωρα άδικο καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να επιβιώσει με αυτόν τον τρόπο για πολύ καιρό. Έτσι, για άλλη μια φορά, οι διεθνείς πιστωτές και οι συνεργάτες τους μπορούν να δαγκώνουν τα χέρια που τους ταΐζουν, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες ακόμη και για την ίδια την οικονομία.

Πηγή: Guardian μετάφραση tvxs.gr

23 Σχόλια to “Η Αργεντινή διδάσκει: Η Εθνική δικαιοσύνη στο πλευρό του λαού, οι «επικριτές» της, στο πλευρό των κερδοσκόπων..”

 1. μακαρη να εχουν δηναμη μεχρι το τελος .αλλα και να βρεθουν επητελους και καποιοι να τους ακολουθησουν αυτους τους συνχρονους ηρωες …εχουν ισοπεδοση τα παντα αυτοι οι αλητες δεν υπαρχη τιποτες που να μην το εχουν διαβροση για να μπωρουν να κανουν τις απατεονιες τους ανενοχλητοι ,εως ποτε ομως ;;;;;

  Μου αρέσει!

 2. ΣιλάΪλα said

  Λίγα τα ψωμιά σας πια όρνεα. Για αιώνες κάνουν κουμάντο οι ίδιο άρρωστοι αλλά το κάνανε στα κρυφά και υπόγεια. Τώρα πια αποκτήσανε όνομα.διεύθυνση, φωτογραφίες κλπ. Αποκτήσανε σάρκα και οστά και αυτό δεν είναι υπέρ τους

  Μου αρέσει!

 3. Reblogged this on supporterslead and commented:
  Η πόρτα της απελευθέρωσης κρύβει πολλές «παγίδες»

  Μου αρέσει!

 4. ΦΟΥΧΤΕΛΟΣ said

  Φοβερό

  Μου αρέσει!

 5. Η Θέμις said

  Ρε παιδιά, έχω βαρεθεί ν’ ακούω «ο ηρωικός Πεπόνης»!
  Δεν κάνει τίποτα ηρωικό, τη δουλειά του κάνει, όπως θα την έκανε σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα.
  Όμως, το ερώτημα είναι: «ξέρει από οικονομικό έγκλημα;»
  Γιατί, μέχρι τώρα, δεν έχω δει κανέναν να έχει οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου.
  Μόνο προφυλακίσεις έχουν γίνει. Δηλαδή, σε 18 μήνες, αν δεν έχουν δικαστεί, θα αποφυλακισθούν.
  Ο Πεπόνης θα βγει στη σύνταξη το 2013 και ΟΛΑ ΜΕΛΙ ΓΑΛΑ!
  Χθες, πήγε και κατέσχεσε τους υπολογιστές στο υπουργείο, κάτι που σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα θα είχε γίνει από την αρχή που μαθεύτηκε η λίστα Λαγκάρντ.
  Γι’ αυτό, καλοί οι «ηρωικοί» δικαστές, αλλά μηδένα προ του τέλους μακάριζε…

  Μου αρέσει!

  • Astillais said

   Η βιάση ψήνει το ψωμί μα δεν το καλοψήνει.

   Μου αρέσει!

   • ΜΠΑΜΠΗΣ said

    Πόσο δίκιο έχεις Θέμις….
    Θυμάστε τον περιβόητο Διώτη που τον έκαναν φούσκα τα ΜΜΕ και μετά κοιταχθήκαμε στον καθρέφτη και είδαμε ότι όχι μόνο δεν έκανε τίποτε αλλά ψαχνόταν για το στικάκι και ΗΤΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΣΑΠΙΩΝ ….

    Καιρός να τα μζεύει λοιπόν και ο Πεπόνης για τη Βρυσούλα να παίζει πρέφα στα καφενεία και να διηγείται τις κομπορυμοσύνες του κι αυτός όπως και παλαιότερα ο άλλος Ζορμπάς και ουκ έστιν …..-.

    Μου αρέσει!

   • Astillais said

    Μπάμπη φοβάσαι κάτι;

    Μου αρέσει!

  • Silence t. said

   Μιλάμε για πολύ ότι ναναι !
   Προφανώς ο ήρωας Πεπόνης δεν χρειάζεται την επιβράβευση σου , δεν θα μπορούσε άλλωστε να χαίρει της εκτίμησης όλων των Ελλήνων (κι όμως υπάρχουν άτομα που τον χλευάζουνε) και το ξέρει .
   Αυτή η πηγή έμπνευσης (μοναδική απο όσο μου έρχεται στο μυαλό) για οποιονδήποτε ονειρεύεται μια Ελλάδα χωρίς λαμογιά . το πρότυπο για οποιονδήποτε νέο ψάχνει για τέτοια , η ελπίδα για όλους μας , έχει περάσει με χρυσά γράμματα στην πιο μαύρη σελίδα της πολύπαθης πατρίδας μας .
   Πεπόνη σε ευχαριστούμε …….

   Μου αρέσει!

 6. ΜΠΑΜΠΗΣ said

  Μιά άποψη ενός μη ΕΛΛΗΝΑ για τους ΕΛΛΗΝΕΣ….

  Θεωρεί κατ’ αρχάς την βοήθεια προς την Ελλάδα σωστή απόφαση. Η χώρα μας αποτελεί κατ’ αυτόν χαρακτηριστικό παράδειγμα σύνδεσης πολιτικής και οικονομικής δύναμης. Υπάρχει μια μικρή ελίτ. Η ελίτ αυτή κατέχει τη χώρα μας, την πολιτική, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δεν πληρώνει καθόλου φόρους. Το σύνολο της περιουσίας της βρίσκεται στο εξωτερικό. Οι μοναδικοί που πληρώνουν στην πραγματικότητα φόρους είναι αυτοί που απασχολούνται στον δημόσιο τομέα και κάποιες μικρές επιχειρήσεις. Επομένως, είναι απολύτως ορθό να απαιτεί κανείς την αλλαγή συμπεριφοράς από τους Έλληνες. Αλλά ποια είναι η ελπίδα που τους δίνεται; Τους λέγεται μονίμως να διαλύσουν το κοινωνικό τους κράτος. Όμως έτσι δεν μπορούν να οικοδομήσουν καμία μοντέρνα οικονομία. Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια για να αλλάξει το κρατικό της μοντέλο. Αυτό χρειάζεται, όπως λέει, πολύ ευρύτερες παρεμβάσεις στην αυτονομία ενός ανεξάρτητου ωστόσο κράτους.

  «:Το βαθύ μας σάπιο σοβιέτ κράτος παρακράτος κάνει κουμάντο και θα συνεχίσει να κάνει ….»

  Με ¨αλλα λόγια όταν πάψουμε νάμαστε κατσαπλιάδες , ίσως δούμε φως …αν υπάρχουμε ως τότε…

  Μου αρέσει!

 7. Λιάκος Κασιδιάρης said

  Ακούτε να μαθαίνετε

  Βενιζεεεεεεεεέλο πάρε τον Πάγκαλο κι ελάτε.
  Έχω γουρνόπουλο στη σούβλα.

  Υψηλοί προσκεκλημένοι μονο.

  Μου αρέσει!

 8. nikas said

  k

  Μου αρέσει!

 9. Απο Πλατεια Βαθης said

  Εχω μια απορία, επι μιας αντιφασης :

  1) «Ο δικαστής Thomas Griesa αποφάνθηκε πρόσφατα σε ένα περιφερειακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής πρέπει να πληρώσει 1,3 δισ. $ για το ίδιο vulture fund… »

  2) «Γιατί εκείνοι που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, για παράδειγμα, να αποδεχθούν ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους που θα μπορούσε να είναι αναγκαίο για μια λύση και επωφελές για όλους, αν ξέρουν ότι τα vulture funds μπορεί να το εμποδίσουν και να λάβουν τη δικαστική συνδρομή διεθνών δικαστηρίων;«.

  Τι ισχύει… και τι θα υπερισχύσει ;;

  Μου αρέσει!

 10. Λιάκος Κασιδιάρης said

  Κάντε και κανά διάλλειμα ρε.

  Η φτώχεια θέλει καλοπέραση

  Στο κουκλί μου πούλεγα χθές.
  Παραγγελιά.
  Άφιερωμένο εξαιρετικά με δυό ντουζίνες τριαντάφυλλα.

  Αι υπόλοιπαι κερίαι άκρα αριστερά να περάσουμε.

  Μου αρέσει!

 11. Ακέλας said

  Tι πιο προφανές:…Κερδοσκοπούν από τα αποφάγια των ..κερδοσκόπων!

  Μου αρέσει!

 12. Εξαιρετικό…!!!

  Μου αρέσει!

 13. V. said

  Ο Κίρτσνερ έδωσε το 2002 τις σωστές λύσεις γιά τη Αργεντινή.
  Αποδέσμευση του πέσο από το δολλάριο και υποτίμηση του από 1 πρός 1 στό 1 πρός 4, μετατροπή των δολλαρίων σε πέσος, κλπ. Αποτέλεσμα έχουν μία μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ 6-7% από τότε μέχρι σήμερα.
  Οί δικοί μας οι ανόητοι έκαναν το μέσο (ευρώ) αυτοσκοπό!!! Ενώ η αύξηση του ΑΕΠ έχει σημασία όχι το νόμισμα το μέσο!

  Η κατάσταση δεν διορθώνεται πλέον σήμερα. Η ευκαιρίες εχάθηκαν.
  Καί οί άθεοι της αριστεράς όταν έρθουν στην εξουσία προφανώς θα διαλύσουν ότι απέμεινε, κάνοντας πόλεμο κατά της εκκλησίας και ελληνοποιόντας τους μουσουλμάνους λαθρομετανάστες.

  Μάς διέλυσαν την οικονομία, μας διαλύουν δημογραφικά, πολιτιστικά και εθνικά.
  Η εδαφική ακεραιότητα της χώρας κινδυνεύει και από την νεο-οθωμανική Τουρκία και από την δημογραφική αλλοίωση. Χρήματα γιά εξοπλισμούς δεν υπάρχουν.

  Εάν επέστρεφε ο κόσμος στόν Θεό, που πολλοί έχουν ξεχάσει και άλλοι αποστατήσει, θα είχαμε κάποια ελπίδα.

  Μου αρέσει!

 14. Μινώταυρος said

  Τὸ παρὸν ἀναδημοσιεύθηκε στὸ Μινώταυρος καὶ σχολίασε:
  Add your thoughts here… (optional)

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: