Νηστικοί οι μαθητές στα σχολεία – Κραυγή μαθήτριας σε έκθεση: “Θέλω μόνο να έχουμε ψωμί να φάμε”

Νηστικοί πηγαίνουν στο σχολείο τουλάχιστον 100 μαθητές δημοτικών σχολείων της… Καλαμάτας χωρίς να έχουν χρήματα για να αγοράσουν κάτι να φάνε, σύμφωνα με την Ενωση Γονέων Καλαμάτας, που συγκέντρωσε στοιχεία από διευθυντές σχολείων.

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τραγικές καταστάσεις υποσιτισμένων μαθητών και προσπαθούν να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν, άλλοτε προσφέροντας ένα κουλούρι και άλλοτε προσφέροντας φαγητό στις άπορες οικογένειες. 

Η σοβαρότητα της κατάστασης αποτυπώνεται ακόμη και στις εκθέσεις των μαθητών. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα μιας μαθήτριας που έγραψε πως: “Το μόνο που θέλω είναι μια δουλειά για τη μανούλα μου για να έχουμε ψωμί να φάμε και παπούτσια να φορέσουμε”!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελευθερία” τραγική είναι η κατάσταση στο Δημοτικό Σχολείο Ασπροχώματος, όπου πάνω από το 50% των μαθητών δεν έχει ούτε κολατσιό, ούτε μεσημεριανό. Από το Σεπτέμβρη μέχρι τώρα έχουν λιποθυμήσει από την πείνα 5 μαθητές, σύμφωνα με τη διευθύντρια που αναζητεί τρόπους να εξασφαλιστεί φαγητό για τους μαθητές της.

Προβλήματα σε μικρότερο ποσοστό παρατηρούνται και σε σχολεία του κέντρου. Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο για παράδειγμα, το 8% έως 10% των παιδιών δεν έχει κολατσιό, ενώ η δουλειά στο κυλικείο έχει μειωθεί κατά 70% αφού πολλά παιδιά δεν έχουν πλέον χαρτζιλίκι.

Μικρότερο ποσοστό μαθητών υποσιτίζεται στο 21ο Δημοτικό Σχολείο, ενώ στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, σύμφωνα με γονείς, 5 -6 ντόπιες οικογένειες μικρών μαθητών αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα και στα παιδιά προσφέρεται πρωινό από ανθρώπους που το έχουν αναλάβει εθελοντικά. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων, Ευάγγελος Σιδερέας, επισκέφθηκε το Επιμελητήριο, ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο Δημήτρη Μανιάτη και τον πρόεδρο της ΕΤΑΠ (Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου) Γιώργο Γκούμα. Ζήτησε τη βοήθεια των επαγγελματιών της Καλαμάτας που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να προσφέρεται σε αυτά τα παιδιά δωρεάν δεκατιανό.

Επίσης, όπως δήλωσε ο ίδιος, έχει ενημερώσει την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Υποστήριξης Μαρία Οικονομάκου και τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Σαράντο Μαρινάκη, οι οποίοι ετοιμάζουν παρέμβαση για τη φροντίδα των μαθητών που υποσιτίζονται.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων τόνισε ότι επιβάλλεται να υπάρξει άμεση παρέμβαση για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος και εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την αντίδραση των υπευθύνων του δήμου και του επιμελητηρίου.

Το επιμελητήριο σε ανακοίνωσή του για τη συνάντηση σημειώνει: «Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μαθητές στα σχολεία του Δήμου Καλαμάτας και ιδιαίτερα το μείζον θέμα του υποσιτισμού. Από πλευράς επιμελητηρίου εκφράστηκε η άποψη πως βλέπει με ευαισθησία το θέμα και υπήρξε δέσμευση ότι θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου».

newsit.gr

10 thoughts on “Νηστικοί οι μαθητές στα σχολεία – Κραυγή μαθήτριας σε έκθεση: “Θέλω μόνο να έχουμε ψωμί να φάμε””

 1. Γμ το κέρατό μου…

  Ο λαός μας στενάζει κάτω από μια ιδιότυπη κατοχή. Κατοχικές δυνάμεις είναι οι ηγεσίες της κομματοκρατίας. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Αυτό το σύμπλεγμα ανθρώπων άνοιξε τις πόρτες στην οικονομική κατοχή που εφαρμόζει στον λαό μας η ξένη και η εγχώρια οικονομική ολιγαρχία.

  Αλλά δεξιές και αριστερές (κυρίως αυτές) κομματικές ηγεσίες είτε σπάνια είτε ποτέ, μιλάνε για την κατοχή αυτή. Οι αριστερές ηγεσίες μάλιστα το μόνο πρόβλημα που βλέπουν είναι ο …καπιταλισμός. Μόνο ο καπιταλισμός φταίει μας λένε. Και για το πολίτευμα, αυτό το ολιγαρχικό σούργελο, δεν λένε τίποτε απολύτως. Το ονομάζουν μάλιστα και δημοκρατία, οι φωστήρες.

  Το ελληνικό κομματικό σύστημα έχει επιβάλλει μια ιδιότυπη κατοχή στα πολιτικά μας δικαιώματα και στην πολιτική μας ισχύ. Ολου του λαού και όλης της κοινωνίας. Είναι κατοχή επί των πολιτικών μας δικαιωμάτων. Διότι ουσιαστικά μόνο τα κομματικά στελέχη που μας κυβερνούν, μας νομοθετούν και διορίζουν και την κεφαλή της δικαιοσύνης, είναι οι μόνοι που έχουν πραγματικά πολιτικά δικαιώματα. Εμείς οι υπόλοιποι, ο λαός, οι έλληνες, είμαστε οι καρπαζοεισπράκτορές τους.

  Κι έχουμε ακόμα, ακόμα κι εδώ μέσα, έλληνες πολίτες, που είτε γιατί δεν έχουν καταλάβει τίποτε, είτε ποιος ξέρει για ποιους λόγους, υπερασπίζονται ακόμα τα κόμματα και αυτό το πολιτικό σύστημα και αυτό το ολιγαρχικό πολίτευμα.

  Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ελευθερωθούμε από αυτή την ιδιότυπη κατοχή. Πρέπει να κάνουμε σύναξη των ελλήνων, σύναξη του έθνους, να μαζευτούμε όσο περισσότεροι γίνεται, εί δυνατόν όλοι, σε έναν χώρο και να δούμε τι θα κάνουμε.

  Μπείτε στο Μαραθών 2013 και ενημερωθείτε. Πάρτε μέρος.

  Δήλωση συμμετοχής στο email: 2013marathon.fighter@gmail.com.
  Πληροφορίες: http://2013marathon.org/

  Θραξ Αναρμόδιος

  Like

 2. Εκείνοι οι οποίοι πήγαιναν σχολείο κατά την περίοδο της “χουντας” μπορούν να μου πουν αν δίδονταν συσσίτια στα σχολεία του δημοτικού τότε και πότε σταμάτησαν;;;;

  Like

  1. Πρέπει να ήταν το 1963-1964 αν θυμάμαι καλά, όταν σταμάτησαν τα συσσίτια στα σχολεία. Η χούντα ήλθε το 1967 και δεν είχε συσσίτια τουλάχιστον στα μέρη μου.

   Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s