Η Ε.Παπακωνσταντίνου,η “S&B”,ο Κυριακόπουλος και οι «καλές γνωριμίες»

Η Ε.Παπακωνσταντίνου,η “S&B”,ο Κυριακόπουλος και οι «καλές γνωριμίες»

Το προφίλ και οι δραστηριότητες της κόρης του πρώην υπουργού Μιχάλη Παπακωνσταντίνου και ξαδέλφης του διαγραφέντος από το ΠΑΣΟΚ πρώην συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου, το όνομα της οποίας «εξαφανίστηκε» από τη λίστα Λαγκάρντ

Του Λουκιανού Κάλλιμπαν

Μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας «S&BΒιομηχανικά Ορυκτά» και συνεργάτρια του καταδικασμένου ρυπαντή της Μήλου κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου έχει διατελέσει η κ. Ελένη Παπακωνσταντίνου, η μία από τις δύο ξαδέρφες που προσπάθησε να καλύψει ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχετικά με την εμπλοκή τους στη λίστα Λαγκάρντ.

Δεν είναι μόνο ο διάβολος αλλά και η διαπλοκή που έχουν πολλά ποδάρια στη χώρα μας. Ύστερα από μια σύντομη έρευνα ανακαλύψαμε κάτι πολύ ενδιαφέρον.

Λίγο καιρό μετά το διορισμό (σ.σ. προσέξτε καλά) της κ. Μιράντας Ξαφά στη θέση της αναπληρώτριας εκτελεστικής διευθύντριας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην Ουάσινγκτον, άνοιξε μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της “S&B”. Ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας, ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος επέλεξε την κ. Ελένη Παπακωνσταντίνου – Σικιαρίδη, τη μια από τις δύο ξαδέλφες που καλύπτει ο πρώην υπουργός στην υπόθεση της λίστα Λαγκάρντ, ως αντικαταστάτρια της κ. Ξαφά.

«Καλωσορίζουμε την κ. Παπακωνσταντίνου στο διοικητικό συμβούλιο της “S&B Βιομηχανικά Ορυκτά” Α.Ε. Είμαι βέβαιος ότι η κ. Παπακωνσταντίνου, με την ελληνική και τη διεθνή της εμπειρία, θα συμβάλει σημαντικά μέσα από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας μας στην περαιτέρω ανάπτυξη παγκοσμίως της δραστηριότητάς μας», δήλωσε τότε ο κ. Κυριακόπουλος, ο οποίος συμπλήρωνε το τέταρτο έτος της εξαετούς θητείας του ως πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Σε Κυριακόπουλο και ΕΛΙΑΜΕΠ

Στη διοίκηση της “S&B” επελέγη η κ. Παπακωνσταντίνου ως διακεκριμένη νομικός η οποία ασχολείτο με θέματα εμπορικού, εταιρικού και Ευρωπαϊκού δικαίου, συγχωνεύσεων και εξαγορών και δικαίου ανταγωνισμού, αλλά και διότι έχει διδάξει δίκαιο συγχωνεύσεων, εξαγορών και ανταγωνισμού στο ιδιωτικό κολλέγιο ALBA. Αυτά ως προς τα τυπικά διότι στα ουσιαστικά, συμμετείχε παράλληλα στο διοικητικό συμβούλιο του γνωστού και πανίσχυρου ΕΛΙΑΜΕΠ, ως νομική σύμβουλος.

Στο «Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής», η κ. Παπακωνσταντίνου είχε άμεση συνεργασία με γνωστά πρόσωπα που προωθούν δράσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και έχουν υποστηρίξει κατά καιρούς πρωτοβουλίες και επιλογές του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ειδικά στην Παιδεία και στην Εξωτερική Πολιτική.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τους καθηγητές κ.κ. Θάνο Βερέμη, Θεόδωρο Κουλουμπή και Πάνο Ιωακειμίδη, τον πάλαι ποτέ ισχυρό άνδρα του ΟΤΕ κ. Παναγιώτη Βουρλούμη, τον εβραϊκής καταγωγής ισχυρό άνδρα της “Coca-Cola” κ. Γιώργο Δαυΐδ, τον γνωστό δημοσιογράφο κ. Αλέξη Παπαχελά της «Καθημερινής» και τον κ. Θάνο Ντόκο.

Ως μέλος της διοίκησης στην “S&B” και στενή συνεργάτρια του κ. Κυριακόπουλου, η κ. Παπακωνσταντίνου θα γνώριζε πολύ καλά τι συνέβαινε στις εγκαταστάσεις της Μήλου και πώς λαμβάνονταν ευνοϊκές αποφάσεις από νομάρχες (και στη συνέχεια βουλευτές) του ΠΑΣΟΚ. Όλο αυτό το κουβάρι πιθανώς να εξηγεί πώς το 2010, μια εφημερίδα όπως η «Καθημερινή» ασχολήθηκε με τα έργα ενός υποψηφίου νομάρχη Κυκλάδων, τον οποίο κατακεραύνωνε έως ότου παραιτήθηκε, ενώ στη Μήλο λένε πως «τον έφαγαν από ψηλά». 

Η απόφαση του ’08 για τη Μήλο

Επίσης θα μπορούσε να καταλάβει κανείς τι έγινε το 2007 όταν ο «πολιτικός αντίπαλος» αφού ανήκε σε κυβέρνηση της ΝΔ κ. Γιώργος Σουφλιάς ενέκρινε τα πρόστιμα που εισηγήθηκαν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος για την περιβαλλοντική επιβάρυνση της Μήλου από τις δραστηριότητες της “S&B”. Τότε είχε βεβαιωθεί πρόστιμο ύψους 392 χιλιάδων ευρώ επειδή δεν βρέθηκε άδεια διάθεσης στερεών αποβλήτων από την επεξεργασία του περλίτη.

Όπως εκτιμούν καλά πληροφορημένες πηγές, νομικοί με την εμπειρία της κ. Παπακωνσταντίνου πιθανώς έδωσαν κατάλληλες συμβουλές και χρήσιμες εισηγήσεις ώστε να αντιμετωπιστούν τα «προβλήματα» όσον αφορά στη νομιμότητα διαδικασιών λειτουργίας των εργοστασίων εταιρείας στο νησί. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι τον Μάιο του 2008, η νομαρχία βοήθησε την S&B εκδίδοντας άδεια τελικής θέσης απόθεσης υγρών αποβλήτων με προσωπική παρέμβαση του τότε νομάρχη.

Η απόφαση της νομαρχίας ήρθε να δώσει επίφαση νομιμότητας στις παρανομίες που διαπίστωσαν οι ελεγκτές Περιβάλλοντος και κάνει λόγο περί «χωροθέτησης του αποδέκτη» των αποβλήτων (ΦΕΚ 835/ 12/5/2008). Μια νομικός όπως η κ. Παπακωνσταντίνου με ειδίκευση στο «εταιρικό, εμπορικό, ευρωπαϊκό, εργατικό, χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό, συγχωνεύσεων και εξαγορών, δίκαιο ανταγωνισμού», δεν μπορεί να μην έχει καταθέσει ψήγματα της πολύτιμης εμπειρίας της.

Να θυμίσουμε ότι με την απόφαση της νομαρχίας Κυκλάδων για τη «χωροθέτηση του αποδέκτη» αποβλήτων τέθηκαν απαγορεύσεις στην κολύμβηση και την αλιεία, ώστε η εταιρεία να ρυπαίνει ανενόχλητη! Προφανώς ο νομάρχης Κυκλάδων νόμιζε εαυτόν ισχυρότερο από τον τότε υπουργό κ. Γιώργο Σουφλιά ή ίσως και από τον τότε πρωθυπουργό, λειτουργώντας ως παράγοντας κράτους εν κράτει.

Κι έτσι πέρασε ο καιρός… Το ΥΠΕΧΩΔΕ καταργήθηκε, ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος έγινε πρόεδρος του ΙΟΒΕ (σ.σ. όπου απασχολείτο ο κ. Γιάννης Στουρνάρας έως ότου έγινε υπουργός Οικονομικών της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά), ο ξάδελφος Γιώργος έγινε υπουργός Οικονομικών και μετά Περιβάλλοντος, ενώ ξεχάστηκε ακόμα και η υγειονομική διάταξη Λοβέρδου για τη Μήλο και την “S&B, μετά την ακύρωσή της από το ΣτΕ και τελικά φθάσαμε στις αποκαλύψεις για την υπόθεση Λαγκάρντ.

Αυτά τα ολίγα για να σκιαγραφήσουμε το προφίλ της κ. Ελένης Παπακωνσταντίνου – Σικιαρίδη, το όνομα της οποίας απασχολεί σήμερα τα ΜΜΕ.

7 σκέψεις σχετικά με το “Η Ε.Παπακωνσταντίνου,η “S&B”,ο Κυριακόπουλος και οι «καλές γνωριμίες»”

 1. KATA TA ΑΛΛΑ Η S&B ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1000 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ , ΜΕ ΑΠΟΔΩΣΗ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΣΕ ΦΟΡΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΡΥΠΑΝΣΗ ……….ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΑΡΑΓΕ ΟΙ ΟΨΙΜΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ? Η ΘΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΟΤΙ ΑΚΟΜΗ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ Σ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ .

  Μου αρέσει!

 2. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι εγγονός του Κοζανίτη Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, στον οποίο η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου παρέδωσε το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας της Πτολεμαῒδος για εκμετάλλευση.
  Ο θείος του Μιχαήλ Παπακωνσταντίνου επολιτεύθη με το κόμμα της πλουτοκρατίας Ένωση Κέντρου και μεταπολιτευτικώς στην ΝΔ. Ως υπουργός εξωτερικών του Μητσοτάκη, υπεστήριζε και προωθούσε την αναγνώριση των Σκοπίων με την ονομασία Μακεδονία, υπείκων στα κελεύσματα ξένων συμφερόντων.
  Τα ονόματα που αναφέρονται γενικώς στο κείμενο σαν του Βερέμη, Κουλουμπή,Ιωκειμίδη έχουν καταγραφεί στην χωρία πρακτόρων ξένων κρατών. Το ΕΛΙΑΜΕΠ ιδρύθηκε για να εξυπηρετεί αμερικοΕβραϊκά συμφέροντα. Η μη διάλυση του στοιχειοθετεί έγκλημα εσχάτης προδοσίας για τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.
  Ο Γεώργιος Δαυϊδ δεν είναι Εβραίος, αλλά Έλλην εκ Κύπρου κληρονόμος από μητέρα τμήματος του Ομίλου Λεβέντη. Είναι βεβαίως, όπως και τα αναφερόμενα ονόματα Κυριακόπουλος,Παπακωνσταντίνου κλπ., θαμών της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ και ανήκει στην κατηγορία των αφελληνισμένων Ελλήνων επιχειρηματιών, που επιδιώκουν την μετατροπή της Ελλάδος σε τουρκική επαρχία.

  Μου αρέσει!

 3. https://olympia.gr/2012/12/27/stern-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%87%ce%bf%cf%8d%cf%86%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%af%cf%83%cf%87%cf%85%cf%81%ce%b1-%cf%84%ce%b6%ce%ac%ce%ba%ce%b9%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d/#more-222559

  Κατά την άποψη σου Αντώνη…δραστηριοποιείται στην Αειφόρο Ανάπτυξη ???;;;;;;;;;;;;;;;;

  Μήπως πρέπει να ζυγίσουμε πιο κατάλληλα τα ..οφέλη …με τις επιπτώσεις.??

  Τα αυτά θα σου αποκαλύψουν και οι μεγάλοι εργολήπτες της χώρας μας όλα αυτά τα χρόνια με απόδωση φόρων προς το ελληνικό δημόσιο αλλά με εκτέλεση έργων απο……………..αλλοδαπά χέρια.

  Και θέλω να υποβάλλω αλλο ενα ερώτημα, πιστεύουμε ποτέ οτι άτομα που ειναι επισκέπτες – μέλη στη λέσχη Μπίλντερμπεργκ… θα προβεί κάποια στιγμή το ΣΔΟΕ ή η Δικαιοσύνη να τους καλέσει για να λογοδοτήσουν ??

  Εμείς πιστεύουμε οτι η Πολιτεία έχει νόμιμη υποχρέωση να δημοσιοποιήσει και να καταγγέλει τους ενόχους και υπαίτιους του σφετερισμού του Δημοσίου ή Περιβαλλοντικού Πλούτου απο μάλλον άτακτη – ανεξέλεγκτη και ιδιοτελή οικονομική διαχείριση…σε βάρος του Δημοσίου Οικονομικού συμφέροντος και να προβεί στις επιβαλλόμενες νόμιμες κυρώσεις.

  Το ως άνω άρθρο δέν σκιαγραφεί ενα συγκεκριμένο περιστατικό. Μάλλον σκιαγραφεί μία γενικευμένη μορφή πρακτικής στη Χώρα μας εδω και μισό αιώνα.
  Μάλλον σκιαγραφεί το διαχρονικά «κατακάθι» – καθεστώς του πελατιακού μεταπρατικού «εργολαβιστάν», σύμφωνα με το οποίο ο επιχειρηματικός κόσμος λειτουργεί και διαπρέπει …………..εν ελ λαδι.

  http://kyameftopedioareos.blogspot.com

  http://polmarkarch.wordpress.com

  http://www.asda.gr/elxoroi

  Μου αρέσει!

 4. Μπορειτε να απολαυσετε εδω http://www.ubiview.eu/app/webroot/events/2008/03/05_debate/index.php?id_video=4#anker4 την ξαδερφη του υπουργου να επιχειρηματολογει γιατι τα παιδια μας πρεπει να πανε σε ξενα πανεπιστημια και οχι σε ελληνικα. Μαλλον για να μορφωθουν «σωστα» οπως και η ιδια και να ερθουν μετα να καταστρεψουν την Ελλαδα χωρις δευτερες σκεψεις. Να για παραδειγμα οπως η S&B ας πουμε ή οπως ο Παπακωνσταντινου που υπεγραψε για να γινουν τα μεταλλεια χρυσου στην Χαλκιδικη και να δηλητηριαστει μια τεραστια εκταση για δεκαετιες. Ή οπως υπεγραψε την συμφωνια με τον Μυτηλιναιο και με το νομοσχέδιο-σκούπα που προωθήθηκε το τρίτο πακέτο απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, άνοιξε ο δρόμος για γρήγορες εκποιήσεις πηγών, παρασχέθηκαν διευκολύνσεις σε επιχειρηματίες για φτηνή και γρήγορη αξιοποίηση ορυκτού και μεταλλευτικού πλούτου, ενώ πίσω από δυσνόητα άρθρα κρύφτηκαν φωτογραφικές ρυθμίσεις για παλαιούς μεγάλους παίκτες του τομέα, ίσως και για νέους.
  Τελικα δεν ειναι ανθρωποι αυτοι ειναι ανθρωπακια που αμα ριξεις ενα κερμα των 2 λεπτων θα πεσουν απο πανω του με μπουνιες για το ποιος θα το παρει.

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s