olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

«Δικό σου είναι μόνο αυτό που μπορείς να προστατεύσεις»: Το άγνωστο ντοκουμέντο ηρωϊσμού στον άγνωστο Ελληνοτουρκικό «πόλεμο» του 1967.

Posted by olympiada στο Δεκέμβριος 6, 2012

Η εθνική επιβίωση είναι υπεράνω ιδεολογιών, ταξικών διαφορών, προσωπικών αδικιών, συμφερόντων κ.λπ.
Διαχρονικά επίκαιρο κείμενο του ΜΕΓΑΛΟΥ Δ. Χαριτόπουλου
Κείμενο από τη συλλογή δοκιμίων «Ημών των Ιδίων»

» Ένα γεγονός που έχει επιμελώς αποσιωπηθεί είναι ότι στις 16 Νοεμβρίου 1967 η Τουρκική Εθνοσυνέλευση κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της Ελλάδας.

Στα σύνορα του Έβρου η απέναντι όχθη πλημμύρισε με τουρκικά άρματα μάχης, που μάρσαραν νυχθημερόν εκφοβιστικά και πανέτοιμα να περάσουν το ποτάμι. Στη δική μας πλευρά ο αριθμός των αρμάτων ήταν ασήμαντος σε σχέση με των Τούρκων και αρχίσαμε τα «κολοκοτρωναίικα» τα κάναμε κυκλικές βόλτες μέσα από δάση και χωριά για να φαίνονται περισσότερα. (Εικόνα τρομακτικής ανισότητας, που θα έπρεπε να την έχουν αντικρίσει όσοι με ασυγχώρητη ανευθυνότητα μιλάνε για μείωση των εξοπλισμών.)

Ο ίλαρχος Ν.Μ., διοικητής μιας Ίλης Αναγνωρίσεως, διέθετε στον τομέα ευθύνης του πλάι στο ποτάμι 4 έφεδρους αξιωματικούς και 144 στρατιώτες, συν 2 «βοηθητικούς» που δεν έφεραν όπλο.

Εκείνες τις κρίσιμες στιγμές έλαβε μια επείγουσα διαταγή από τη Μεραρχία και κάλεσε προσκλητήριο στη μονάδα του. Ανέλυσε στους συγκεντρωμένους την κατάσταση, μίλησε για την τουρκική υπεροπλία και ζήτησε από τους στρατιώτες του 30 εθελοντές να περάσουν την ίδια νύχτα το ποτάμι, με επικεφαλής τον ίδιο και τους 4 έφεδρους αξιωματικούς τους, για δολιοφθορά στα εχθρικά τανκς. Οι πιθανότητες να γυρίσουν ζωντανοί ήταν μηδαμινές, είτε πετύχαινε η αποστολή τους είτε όχι γι’ αυτό τούς έδωσε είκοσι λεπτά προθεσμία να συζητήσουν μεταξύ τους και να αποφασίσουν μόνοι τους ποιοι θα συμμετείχαν εθελοντικά. Μάλιστα προέτρεψε όσους ήταν παντρεμένοι ή είχαν προστατευόμενα μέλη στην οικογένειά τους να μη συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

Στην ουσία ο ίλαρχος Ν.Μ. απάλλαξε τους στρατιώτες του από κάθε όρκο και υποχρέωση και τους έδωσε το δικαίωμα να επιλέξουν οι ίδιοι αν θα ζήσουν ή θα πεθάνουν.

Ο Έβρος ήταν ανέκαθεν για τον στρατό ο κάλαθος των «αχρήστων». Ήταν μία χρόνια πρακτική  των προηγούμενων κυβερνήσεων, στην οποία η δικτατορία είχε προσδώσει διαστάσεις τιμωρίας. Στον Έβρο έστελναν όλους τους παρίες, που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα για καλύτερη μετάθεση, τους κοινωνικά απροσάρμοστους και κυρίως τους αντίθετους στο καθεστώς, στους οποίους μάλιστα επιφύλασσε και την ανάλογη περιποίηση.

Αυτή πάνω κάτω ήταν η κοινωνική σύνθεση και της μονάδας του Ν.Μ., που οι οπλίτες της συσκέπτονταν μεταξύ τους για είκοσι λεπτά και συγκεντρώθηκαν πάλι με τον ήχο της σάλπιγγας. Ο ίλαρχος διέταξε οι 30 εθελοντές να κάνουν ένα βήμα μπροστά για να αποσπαστούν από τους υπόλοιπους. Τότε ένα βήμα μπροστά δεν έκαναν μόνο 30 άντρες, αλλά αυτομάτως και οι 144, μαζί τους και οι 2 «βοηθητικοί».

Αυτά τα παιδιά ήταν απλοί στρατιώτες.

Δεν είχαν την ψυχοτεχνική εκπαίδευση για καταδρομικές επιχειρήσεις ούτε τον απαιτούμενο ειδικό εξοπλισμό και την ανάλογη υποστήριξη, εύλογα θα μπορούσαν να διαμαρτυρηθούν γι’ αυτή την αποστολή θανάτου. Όμως αποφάσισαν να υπερβάλουν εαυτόν, διέγραψαν τις ταλαιπωρίες που τους υπέβαλλε το ανελεύθερο καθεστώς και ήταν έτοιμα να δώσουν τη ζωή τους για την πατρίδα, όπως ακριβώς οι πατέρες τους πολέμησαν τους Ιταλούς υπό τη μεταξική δικτατορία: η αντίθεσή τους στο δικτατορικό καθεστώς δεν επηρέασε σε τίποτα τη φιλοπατρία τους.

Ένιωθαν ως το κύτταρό τους, χωρίς να χρειαστεί να τους το πει κανείς, ότι η εθνική επιβίωση είναι υπεράνω ιδεολογιών, ταξικών διαφορών, προσωπικών αδικιών, συμφερόντων κ.λπ.

Γιατί το κράτος δεν είναι πατρίδα.

Το κράτος είναι απλώς ένα σύστημα διαχείρισης της κοινωνίας που αλλάζει ανάλογα με τα πρόσωπα τα οποία εντελώς πρόσκαιρα και συγκυριακά το στελεχώνουν. Το κράτος πιθανόν να είναι δίκαιο ή άδικο, ικανό ή ανίκανο, αφερέγγυο, αυταρχικό και σπανίως στοργικό να δέρνει τους συνταξιούχους, να μη σέβεται ζώντες και τεθνεώτες, να μεροληπτεί, να ψεύδεται, να εξαπατά, να χρηματίζεται, να τρομοκρατεί.

Η πατρίδα είναι κάτι ακλόνητο, βαθύ και καθοριστικό για τον άνθρωπο.

Η πατρίδα είναι η πανάρχαιη γειτονιά μας στον κόσμο.

Αυτή μας προσδιορίζει και νοηματοδοτεί την ύπαρξή μας. Επειδή είμαστε πρόσωπα, και όχι τυχαία άτομα, υπάρχουμε εν χώρω και χρόνω με δικό μας ήθος και έθος. Άλλωστε η ανθρώπινη ποικιλία τρόπων, αισθημάτων, εμπειριών και έκφρασης συνιστά τη διαφορετικότητα, που είναι ζωή και ευλογία, δίνει μορφή και περιεχόμενο στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.

Τελικώς η σύγκρουση τότε με την Τουρκία αποσοβήθηκε με οδυνηρές υποχωρήσεις εκ μέρους μας, μία από αυτές ήταν η επαίσχυντη απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο, που άνοιξε το δρόμο για την τουρκική εισβολή στο νησί το 1974.

Και από τότε, χωρίς να γίνει πόλεμος, επί 40 ολόκληρα χρόνια χάνουμε σταθερά ανθρώπους και δικαιώματα.

Ιδίως από το 1996 και μετά έχουμε οδηγηθεί σε μια κατάσταση «φινλανδοποίησης» έναντι της Τουρκίας, η οποία συνεχώς διατυπώνει νέες απειλές και νέες απαιτήσεις: Ίμια, γκρίζες ζώνες, S-300, υφαλοκρηπίδα, Θράκη, casus belli για τα 12 μίλια, αποστρατιωτικοποίηση των νησιών (για να ακολουθήσουν τη μοίρα της Κύπρου), διχοτόμηση του Αιγαίου και ίσως άλλα που δεν τα γνωρίζουμε. Και, επειδή «τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει αν κάτι άλλο δεν υποχωρήσει», εμείς τα τελευταία δέκα χρόνια, άτολμοι και περιδεείς, γλείφουμε για «ελληνοτουρκική φιλία», μεταμφιέζουμε τον τρόμο μας σε «σωφροσύνη» και σκιζόμαστε να εξυπηρετήσουμε τους απέναντι σε ό,τι θέλουν: υποστήριξη στην Ευρώπη, τερατούργημα Ανάν, οικονομικά ανοίγματα και διάφορα άλλα αναξιοπρεπή, ενώ ο κατάλογος των πεσόντων μας μεγαλώνει ασταμάτητα: Σιαλμάς, Βλαχάκος, Γιαλοψός, Καραθανάσης, Ηλιάκης.

Όμως όλα έχουν ένα όριο.

Η πορεία ενός έθνους δεν καθορίζεται από ευκαιριακά συμφέροντα και ανεπαρκείς ηγεσίες. Περιλαμβάνεται στις θυσίες των νεκρών μας, στο παρόν το δικό μας και στο μέλλον αυτών που έρχονται. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μπορεί να τα χάσουμε μόνο μετά από στρατιωτική ήττα, ουδείς από τους κρατούντες νομιμοποιείται να τα παραχωρήσει σε διαπραγματεύσεις.

Όποιος μιλάει για ελευθερία και ανεξαρτησία χωρίς να είναι έτοιμος να ματώσει είναι απατεώνας. Ούτε το δικαστήριο της Χάγης ούτε οποιοσδήποτε άλλος διεθνής οργανισμός μπορεί να αποφανθεί αν επιτρέπεται να αναπνέουμε ακόμη τον αέρα της πατρίδας μας ή αν η Θράκη, η Κύπρος και τα νησιά είναι δικά μας.

Η αλήθεια είναι μία και πανάρχαιη:

Δικό σου είναι μόνο αυτό που μπορείς να προστατεύσεις.

  * Δημοσιεύεται στο βιβλίο του «Ημών των Ιδίων»

54 Σχόλια to “«Δικό σου είναι μόνο αυτό που μπορείς να προστατεύσεις»: Το άγνωστο ντοκουμέντο ηρωϊσμού στον άγνωστο Ελληνοτουρκικό «πόλεμο» του 1967.”

 1. karageo said

  ο Χαριτοπουλος εχει πει και αλλα και για αλλους να τα πειτε και να τα αναρτησετε και αυτα……

  Μου αρέσει!

 2. ΓΙΩΡΓΟΣ Π. said

  Ο Έβρος ήταν ανέκαθεν για τον στρατό ο κάλαθος των «αχρήστων». Ήταν μία χρόνια πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων,

  ΣΟΒΑΡΑ??
  ΠΑΝΤΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ???

  ΡΩΤΗΣΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΝΑ ΣΟΥ ΠΕΙ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ,ΠΟΣΑ ΛΕΠΤΑ ΕΚΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ….
  ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΠΑΛΙ ΦΩΝΟΥΛΕΣ…..

  Μου αρέσει!

  • βασιλης said

   Μου αρέσει!

  • βασιλης said

   εχεις γνωμη και για τον εβρο υψηλωτατη!!!!!!!!!!!!!!χαχχααχχαχαχαχααααα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!αντε τραβα να σε διαβασει κανενας παπας ρε δαιμονισμενε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Μου αρέσει!

  • βασιλης said

   αααχχχχχχχχχχχχχ καλε δεν σερβιρουν φου ακρα στον εβρο!!!!!!!!!!!!!χααααααααχχ!!!!!!!!!!!!!!αχαχαχαχαχ κυριε πρεσβη μας!!!!!!!!!!!χααχαχαχχααχαχχααχαααααα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Μου αρέσει!

  • βασιλης said

   προσεχε γιωργο π αμα γινει κανα ντου ξερεις εσυ να τρεξεις στην πρεσβεια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!χαχαχααχαχαχαχαααχααχαχαχαααααααααα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ρε πατρηδοκαπειλεεεεεεεεεεε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Μου αρέσει!

  • βασιλης said

   αρε λαμογιο!!!!!!!!!!!!!!!που θα μιλησεις για εβρο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!βαψε τα νυχακια σου φορα και τα τρεντι φουστανακια σου και μην αναφερεις τον εβρο ρε πισωγλεντη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!χαχααχαχαχααα ο γιωργος πις υπηρεσια αρμα μαχης χαχαχααχαχααααααα!!!!!!!!!!!!!μπορει να το παιζε και στο κουμαρο το αρμα! με τους τουρκαλαδες!!!!!!!!!!!!!χαχαχαχαχαχαχααχααχαχχααααααααααααααααα

   Μου αρέσει!

  • βασιλης said

   ρε γιωργο π χααχχαααχααααααααααα ενα g3 να σου δωσουν θα το παιξεις στο κουμαρο!!!!!!!!!!!!!!!μιλας και για εβρο!!!!!!!!!!!χαααχααχααααααααααααααααααα!!!!!!!!!!!!!!!!

   Μου αρέσει!

  • βασιλης said

   ρε γιωργο πις αλλο πραμα ο εβρος και αλλο πραμα ο διαδυκτιακος τζογος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!μπερδεψες την π*τσα με την βουρτσα!!!!!!!!!!!χαχαχαχαχαχαχααααααααααααααααααααααααα!!!!!!!!!!!!!

   Μου αρέσει!

  • βασιλης said

   ρε γιωργο π αμα σου δειξουνε το χαρτη της ελλαδας να δειξεις που ειναι ο εβρος θα γελαει ο καθε πικραμενος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!χααχαχαχααχαχαχαχααχαχαχαχααχαχαααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααα!!!!!!!!!!!!!!!ρε τον γιωργο π(ισογλεντη)!!!!!!!!!!!!!αμαζονα μου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!χαχαααααααααααααααααααααααχχχχχχχ

   Μου αρέσει!

  • ΓΙΩΡΓΟΣ Π. said

   ΒΑΣΙΛΗ…

   ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ???
   ΒΡΕ,ΜΕ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΩ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ…
   ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΠΑΝΤΩΣ….

   Η ΛΥΣΗ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙΣ…..

   Μου αρέσει!

 3. Миша said

  «….οι ανόητοι κοσμοπολιτισμοί και διεθνισμοί της Αριστεράς αλλά και των εκσυγχρονιστών, η προσπάθεια να μην αναφέρεται καν η λέξη πατρίδα λες και είναι βωμολοχία, άφησαν χώρο για να εισβάλουν οι μεταπράτες που ξεφτιλίζουν την έννοια της πατρίδας, που για τον άνθρωπο είναι οντολογικής σημασίας.

  Εξοβελίστηκε η αναφορά τού πού ανήκεις, του να μην είσαι ένα τυχαίο άτομο στον χώρο και στον χρόνο. Πατρίδα είναι εκεί που είναι θαμμένοι οι γονείς σου, εκεί που θα ζήσουν τα παιδιά σου. Διεθνισμός είναι να υπάρχουν έθνη, όχι να καταργηθούν. Αυτά λέω και με λένε αριστερό πατριώτη».

  Διονύσης Χαριτόπουλος

  Μου αρέσει!

 4. Mprosta! said

  ΦΟΒΕΡΟ ΑΡΘΡΟ!

  ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΓΡΑΦΕΤΑΙ Μ*ΛΑΚΙΕΣ ΑΠΟ ΚΆΤΩ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΛΥΝΕΤΕ!

  Μου αρέσει!

  • Mprosta! said

   ΓΡΑΦΕΤΕ*

   Μου αρέσει!

  • βασιλης said

   ρε μπροστα τι μ@λακιες?εδω εχουμε εναν γιωργο π το γνωστο τρολλ που ποτε δεν υπηρετησε στον εβρο να μας κανει μαθηματα!!!!!τοσο θρασος!!!!!!!!!επειδη με δεσμευει ο ορκος ως κληρωτος οταν ημουν 18 απο αυλωνα στο εβρο 16 εμα και 212 εμα ταξιαρχια λαγος!!!!!!!!τι να πουμε μπερδεψε τα φρουτακια και τα ζαρια το κουμαρο με τον ελληνικο στρατο!!!!!!!!!!!!!!γνωστη ψυχοπαθεια του κουμαρτζη να νομιζει οτι η ελλαδα ειναι διαδυκτιακο καζινο!!!!!!!!!!!!!!

   Μου αρέσει!

  • ΓΙΩΡΓΟΣ Π. said

   ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΙΠΟΤΑ…
   ΧΑΜΠΑΡΙ ΔΕΝ ΠΗΡΕ,ΜΗ ΤΟ ΠΑΡΕΞΗΓΕΙΣ ΟΜΩΣ….
   ΑΜΑΡΤΙΑ ΕΙΝΑΙ….

   Μου αρέσει!

   • Ήμουνα κάποτε ΛΑ.Ο.Σ κι'εγώ said

    Γειά σου ρε Πρέκα «γάτα» όλα τα πιάνεις, που να σε καταλάβουν

    Μου αρέσει!

   • Ήμουνα κάποτε ΛΑ.Ο.Σ κι'εγώ said

    ΓΙΩΡΓΟΣ Π. (Πρέκας) «Εγγύηση»

    «IQ Πιθήκου αγέννητου»

    Μου αρέσει!

   • ΓΙΩΡΓΟΣ Π. said

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ…
    ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΤΑ ΕΚΑΝΑ ΣΚΟΝΗ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙΣ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΛΜΑΣ ΝΑ ΛΕΣ ΑΥΤΑ….
    ΟΜΩΣ ΦΙΛΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΠΕΣ ΚΙ’ΑΛΛΑ,ΠΕΣ ΚΙ’ΑΛΛΑ….

    Μου αρέσει!

   • ΓΙΩΡΓΟΣ Π. said

    ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΕΣ ΜΟΥ ΠΟΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΚΙ’ΕΓΩ…
    ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΠΕΣ ΜΟΥ……

    h**p://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=DbG5mM50yN8&NR=1

    Μου αρέσει!

 5. […] […]

  Μου αρέσει!

 6. 805 said

  θα τα πούμε στην πολη

  Μου αρέσει!

 7. Λεωνίδας said

  ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

  Στις 19 Οκτωβρίου απελευθερώνεται η Λαμία. Δυνάμεις του ΕΛΑΣ, αντιπροσωπεία της ΠΕΕΑ και του ΕΑΜ, καταφτάνουν στην πόλη. Στις 29 Οκτωβρίου και με αφορμή την επέτειο του ΟΧΙ, συγκαλείται στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης, πανηγυρική συγκέντρωση του ΕΑΜ με παμφθιωτική λαϊκή παρουσία. Ο Άρης εκφωνεί από το περίφημο μπαλκόνι τον παρακάτω λόγο.
  Γιατί αγωνίστηκα.

  Αδέλφια, Έλληνες και Ελληνίδες της Λαμίας και της περιοχής της!

  Από μέρους του Γενικού Στρατηγείου του Ε.Λ.Α.Σ, σας φέρω τους πιο θερμούς χαιρετισμούς.

  Όπως βλέπετε, πρόκειται «να βγάλω λόγο». Μα ο λόγος μου αυτός δεν θα μοιάζει καθόλου με τους λόγους που γνωρίσατε μέχρι σήμερα. Δεν πρόκειται να σας υποσχεθώ ούτε πως θα σας φτιάξω γεφύρια ή ποτάμια, όπως σας υποσχόντουσαν πως θα σας φέρουν οι παλιοί κομματάρχες. Ούτε και θα σας τάξω λαγούς με πετραχήλια. Δεν επιδιώκω ν’ αποσπάσω επαίνους για τη ρητορική μου δεινότητα. Επιδιώκω απλώς ν’ ακούσετε αυτά που θα σας πω. Προσέξτε. Θ’ αρχίσω σαν τα παραμύθια:
  Η αθάνατη ελληνική φυλή.

  Κάποτε η γωνιά αυτή της γης που πατάμε και λέγεται Ελλάδα ήτανε δοξασμένη κι ευτυχισμένη κι είχε ένα πολιτισμό, οπού επί 2 1/2 χιλιάδες χρόνια συνεχίζει να παραμένει και να θαυμάζεται απ’ όλο τον κόσμο. Κανένας σοφός η άσοφος δεν μπορεί μέχρι σήμερα να γράψει ούτε μια λέξη, αν δεν αναφερθεί στα έργα που άφησαν οι δημιουργοί αυτού του πολιτισμού, που λέγεται αρχαίος ελληνικός πολιτισμός.

  Κάποτε, λοιπόν, η χώρα μας ήτανε δοξασμένη, μα αργότερα την υποδούλωσαν κι έχασε την παλιά της αυτή δόξα. Μα ύστερα από κάμποσα χρόνια η χώρα μας σηκώθηκε στο πόδι κι ύστερα από σκληρούς αγώνες ενάντια στη σκλαβιά, πάλι λευτερώθηκε.

  Στην εποχή της σκλαβιάς πέρασε σκληρά, μαύρα χρόνια και πολλοί «έξυπνοι», αναμεσα στους οποίους και κάποιος Φαλμεράγιερ, ισχυρίστηκαν πως η ελληνική φυλή έσβησε κι ότι αυτή διασταυρώθηκε μ’ άλλες φυλές, που δεν έχουν τίποτα το κοινό με την αρχαία ελληνική φυλή.

  Μα ότι κι αν πούνε, αυτό δεν έχει καμία αξία. Την ελληνικότητα μας την αποδείξαμε. Γεγονός είναι ότι η χώρα μας ξεσηκώθηκε και ξαναγένηκε πάλι λεύτερη.

  Αυτό κάνεις δεν το ήθελε. Ούτε οι ξένοι βασιλιάδες, ούτε οι ντόπιοι κοτζαμπάσηδες. Οι ξένοι δεν το θέλανε, γιατί φοβισμένοι από τη γαλλική επανάσταση, χτυπούσαν όλες τις εξεγέρσεις και δημιούργησαν γι’ αυτό μεταξύ τους την Ιερή Συμμαχία. Οι ντόπιοι κοτζαμπάσηδες γιατί τα είχανε καλά με τους Τούρκους και ξεζουμίζανε το λαό.
  Η αντίδραση ουρλιάζει.

  Μα ο ελληνικός λαός δεν θάτανε αυτός ο λαός, ο λαός δηλαδή της χώρας της λευτεριάς και του πολιτισμού, αλλά λαός ζούγκλας, αν δεν έβγαζε μέσα από τα σπλάχνα του τους αρχηγούς εκείνους, που θα οδηγούσανε στη λευτεριά του. Όπως βλέπετε, λοιπόν, όλοι – ξένοι και ντόπιοι – πάλεψαν για να μην ξεσηκωθεί ο λαός κι αποχτήσει τη λευτεριά του.

  Μέσα στα χρόνια της σκλαβιάς δε σταμάτησαν οι αγώνες. Μικροί ή μεγάλοι. Ένοπλοι ή όχι. Κι ύστερα μέσα απ’ αυτό το λαό ξεπήδησε ο μεγάλος βάρδος της επανάστασης, πού ύμνησε με τα τραγούδια του την ιδέα της εξέγερσης του έθνους, ο πρόδρομος της Φιλικής Εταιρίας: ο Ρήγας. Η αντίδραση τον σκότωσε, πριν προλάβει να φέρει σε πέρας τις αρχές του. Μα ο σπόρος που έσπειρε βλάστησε σύντομα.

  Σε λίγο, η Φιλική Εταιρία έγινε κι αγκάλιασε χιλιάδες Έλληνες.

  Ας ούρλιαζε η αντίδραση. Ας υπόγραφε άτιμα χαρτιά, σαν αυτό πού υπογράφηκε στη διάσκεψη της Βιέννης στα 1815, κάτω από το όποιο έβαλε την υπογραφή του κι ο πολύς Γιάννης Καποδίστριας και που διαλάμβανε, ότι όχι μόνο δε θα ευνοηθεί και επιτραπεί ένα εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα στην Ελλάδα, μα και θα πνιγεί στο αίμα αν ξεσπάσει.

  Ο Γιάννης Καποδίστριας, που μας τον παρουσιάζουν στα σχολειά σαν μεγάλο και τρανό, με προτομές και πορτραίτα, είναι ο πρώτος καταστροφέας της Ελλάδας. Μα ότι έκανε, δεν το έκανε σαν Καποδίστριας, μα σαν εκπρόσωπος όλης της ελληνικής αντίδρασης. Ας ούρλιαζε λοιπόν, μαζί με τη διεθνή και η ντόπια αντίδραση. Κι ας υπογράφανε άτιμα χαρτιά.
  Ο λαός προχωρεί.

  Τίποτα δεν ήτανε ικανό να συγκρατήσει τη φλόγα για τη λευτεριά, που έκαιγε μέσα στις καρδιές του λαού μας. Έτσι, στα 1821, ύστερα από κόπους και θυσίες και χάρη στον ενθουσιασμό και τη φλόγα του Παπαφλέσσα, που χρησιμοποίησε όλα τα μέσα, ακόμα και την ψευτιά, κηρύσσοντας την εξέγερση, ξεσηκώθηκε πρώτος ο Μοριάς. Από δω, από το Μοριά, άρχισε η επανάσταση του 1821.

  Στο άκουσμα της εξέγερσης όλοι οι ισχυροί της γης, ξένοι και ντόπιοι, τρόμαξαν. Οι κοτζαμπάσηδες, όμως, βλέποντας ότι δεν τους ήτανε δυνατό να συγκρατήσουν το λαό και φοβούμενοι την οργή του, αναγκάστηκαν να κόψουν τη συνεργασία τους με τους καταχτητές και για να ευνουχίσουν το λαϊκό απελευθερωτικό κίνημα, πήρανε όλοι μέρος στην επανάσταση κι έτσι αυτή πήρε χαραχτήρα πανεθνικό.

  Οι τρανοί της γης τρόμαξαν και, χρησιμοποιώντας όλα τα τερτίπια, προσπάθησαν να πνίξουν την επανάσταση. Μα γελάστηκαν. Επί 7 ολόκληρα χρόνια πάλεψαν οι προπάτορες μας, παρά το γεγονός ότι η ελληνική αντίδραση, δυο φορές, το 1823 και 1825, οργάνωσε τον εμφύλιο πόλεμο για να σπάσει ακριβώς τους αγώνες αυτούς. Έτσι οι πρόγονοι μας ανάγκασαν όλους τους εχθρούς μας να γλύψουν εκεί που έφτυσαν και ν’ αναγνωρίσουν τους αγώνες μας και την ανεξαρτησία μας.

  Κανείς δεν πίστευε προηγούμενα σ’ αυτό το θαύμα, που συντελέστηκε από τις ίδιες τις δυνάμεις και τα μέσα του λαού. Άλλοι περίμεναν να τους έλθει η λευτεριά από τη Ρωσία κι άλλοι από τη μεγαλοψυχία των βασιλιάδων της Ευρώπης. Μα η επανάσταση απόδειξε, ότι αυτή μόνη της χάρισε τη λευτεριά της πατρίδας μας. Τα παραμύθια του φιλελληνισμού, χάρη στον οποίο αποκτήσαμε δήθεν τη λευτεριά μας, εφευρέθηκαν μόνο και μόνο για να γίνει πιστευτό, ότι η πατρίδα μας λευτερώθηκε, όχι από τις ίδιες της τις δυνάμεις, μα από τους ξένους. Υπήρξαν βέβαια φιλέλληνες, που αγωνίστηκαν, πολέμησαν κι έχυσαν το αίμα τους για τη λευτεριά της πατρίδας μας. Τιμή και δόξα σ’ αυτούς κι αιώνια ας είναι η ευγνωμοσύνη του έθνους. Μα αυτοί υπήρξαν μεμονωμένα άτομα μονάχα. Η θεωρία του οργανωμένου φιλελληνισμού είναι καθαρό παραμύθι.

  Με την επικράτηση της επανάστασης αμέσως οι δικοί μας κοτζαμπάσηδες επιβλήθηκαν πάνω στη χώρα μας. Η αντίδραση, ντόπια και ξένη, για να ευνουχίσει το λαϊκό χαραχτήρα του κινήματος και να επιβάλει νέα σκλαβιά, χρησιμοποίησε όλα τα μέσα. Και στο τέλος το πέτυχε. Η αρχή έγινε κολλώντας στο σβέρκο της πατρίδας μας αυτόν που σας είπα πρωτύτερα:

  Τον Καποδίστρια. Ο Γιάννης Καποδίστριας από την ανασύσταση του ελληνικού κράτους άρχισε την καταστροφή της χώρας μας, κι ένας άλλος Γιάννης, ο Μεταξάς, έβαλε σ’ αυτήν το καπάκι.
  Πώς μας επιβλήθηκαν οι βασιλιάδες.

  Ο λαός νόμιζε, ότι μια που πέτυχε πια η επανάσταση, θα επακολουθούσαν τα χρόνια της ευτυχίας του, ότι όλη η ανθρωπότητα θάτανε στο πλευρό της χώρας μας και πως η χώρα μας, για μια ακόμα φορά, θα βρισκότανε σε θέση να ξαναπάρει, όπως και παλιότερα, ολόκληρη την ανθρωπότητα από το χέρι και να της δείξει καινούργιους δρόμους πολιτισμού και προόδου. Μα στη θέση αυτών η ντόπια και ξένη αντίδραση επιβλήθηκαν και φέρανε τον Καποδίστρια, τη Βαυαρική δυναστεία με τον Όθωνα.

  Χρόνια και χρόνια απάτης και ρεμούλας μας κράτησαν μακριά από την ευτυχία και τον πολιτισμό και μας ρίξανε μέσα στην εξαθλίωση, την πείνα, την κακομοιριά και τη δυστυχία. Έτσι η Ελλάδα που υπήρξε κάποτε η πηγή των φώτων και του πολιτισμού, κατάντησε να βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο οικονομικής, κοινωνικής και εκπολιτιστικής ανάπτυξης, όχι μόνο έναντι των λαών της Ευρώπης, αλλά και των Βαλκανίων.
  Η προδοσία του αλβανικού έπους.

  Η ουσία αυτού βρίσκεται στο γεγονός, ότι αντίδραση σκεφτόταν μόνο πώς να εκμεταλλευτεί, να βασανίσει, και να ξεζουμίσει το λαό, οργανώνοντας κινήματα κάθε τόσο και καλλιεργώντας τις φαγωμάρες, προπαγανδίζοντας και πείθοντας το λαό ότι είναι απαραίτητο να ζει φτωχός και κακομοιριασμένος.

  Χαρακτηριστικό είναι ότι πιάνοντας μια λέξη του Κολοκοτρώνη, που ονόμασε κάποτε τη χώρα μας Ψωροκώσταινα, κατάφερε να πείσει το λαό ότι το ελληνικό κράτος δε μπορεί να ορθοποδήσει μόνο του κι ότι θα έπρεπε να μας κυβερνήσουν οι ξένοι, ονομάζοντας γι αυτό και τα πολιτικά κόμματα ρωσικά, αγγλικά και γαλλικά. Σ’ αυτό το σημείο μας φέρανε οι κορυφές που διοικούσαν τον τόπο μας. Κάποτε φτάσαμε και στη δημοκρατία. Μα αυτό έμοιαζε με την παροιμία που έλεγε ο λαός: Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.

  Μυρίστηκαν οι έξυπνοι ψητό από τη μοναρχία και βρίσκοντας ότι «έφταιγε» η δημοκρατία για τη δυστυχία του λαού, ξαναφέρανε το βασιλιά. Και τότε άρχισαν πιο ξετσίπωτα ακόμα να ξεζουμίζουν και να καταπιέζουν το λαό. Και για να μπορούν να πνίγουν τις κραυγές του, βάλανε στο κεφάλι μας το Μεταξά, που ήτανε πάντα πράχτορας του ΙΙ γραφείου του γερμανικού επιτελείου, από τον καιρό που σπούδαζε στη στρατιωτική σχολή της Γερμανίας.

  Έτσι, ύστερα από 120 χρόνια, ξαναπέσαμε πάλι στη σκλαβιά, γιατί έτσι κακά μας κυβερνήσανε στο διάστημα αυτό.

  Σ’ αυτή την κατάσταση βρεθήκαμε, όταν ξέσπασε η πολεμική λαίλαπα και η σύγκρουση μεταξύ των κολοσσών. Μα κανένας απ’ αυτούς δε σκέφτηκε ελληνικά και να δει πώς θα ξέφευγε η χώρα μας τη λαίλαπα αυτή. Με την επίγνωση ότι η χώρα μας θα τραβούσε στην καταστροφή μπήκανε στον πόλεμο.

  Έχουμε ντοκουμέντα στα χέρια μας, πού μας αποδείχνουν, ότι οι άνθρωποι αυτοί είχανε σκοπό να ρίξουνε μόνο τρεις τουφεκιές στο Αλβανικό μέτωπο κι ύστερα να μας παραδώσουν στους φασίστες. Υπάρχουν ντοκουμέντα που μας πείθουν ότι το Νοέμβρη προς το Δεκέμβρη του 1940 μπορούσαμε να πετάξουμε τους Ιταλούς στη θάλασσα. Μα αυτοί συγκρατούσαν το στρατό μέχρι που να λύσει το στρατιωτικό της πρόβλημα, η Γερμανία στην Ευρώπη κι ύστερα να δικαιολογηθούν ότι δε μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα με δυο κολοσσούς. Δεν πίστευαν στις δόξες του στρατού μας, στο θάρρος, στην τόλμη, στην αυταπάρνηση και τον ηρωισμό του, που πολεμούσε με φλόγα ενάντια στο φασισμό, νηστικός και ξυπόλυτος πάνω στα βουνό της Αλβανίας με τη βοήθεια όλου του ελληνικού λάου. Αυτοί δεν πίστευαν σ’ αυτά και περιμένανε πως θα καμφθεί. Γι’ αυτό το έπος της Αλβανίας είναι ολοκληρωτικά έργο του λαού. Είναι έργο του λαού που το πραγματοποίησε με το μένος που είχε ενάντια στο φασισμό και το ζυγό του Μεταξά, με θυσίες και ηρωισμούς.

  Έτσι, μας ξαναδέσανε στη σκλαβιά.

  Μα ο λαός μας δεν ήτανε σε θέση να συνεχίσει το έργο του αυτό. Όσο φλογερά κι αν ήτανε τα στήθη του, η φλόγα αυτή δεν θα άντεχε στα σιδερόφρακτα μεγαθήρια των φασιστών, μια που είχε μέσα του και την προδοσία των ηγετών του. Έτσι αναγκάστηκε να υποκύψει, μα όχι σαν ηττημένος. Γιατί αυτή η συνθηκολόγηση που έκαναν, υπογράφηκε πριν ακόμα πολεμήσει ο στρατός μας. Αυτή δεν ήτανε ήττα του λαού μας, μα ήττα και χρεοκοπία των καθεστώτων που μεσολάβησαν από το 1821-1941. Γι αυτό κι ο λαός μας τιμωρεί σήμερα την ήττα αυτή και θα την τιμωρήσει αργότερα πιο σκληρά ακόμα.

  Έτσι ήλθαν οι Γερμανοί στον τόπο μας και μας σκλαβώσανε. Μα για μας, για το λαό μας, καμιά κηλίδα δε θα μπορούσε να προσαφθεί, ότι εγκαταλείψαμε τα εδάφη μας. Αυτή θα κολλούσε, όταν δεν ξεσηκωνόμαστε.

  Τι μπορούσαμε να περιμένουμε απ’ αυτούς που φορούσαν τα κλακ και τα μπακαλιαράκια; Τι μπορούσαν να μας πούνε αυτοί; Το μόνο που βρίσκανε να μας λένε ήτανε:

  Ησυχία, παιδιά, και τάξη. Κάναμε κυβέρνηση, ησυχάστε. Αυτό όμως θέλανε κι οι Γερμανοί. Μα τα λόγια αυτά τα εκστομίζανε οι άνθρωποι εκείνοι που δεν έχουν το δικαίωμα να ονομάζονται Έλληνες.

  Κι όμως, δε θα συμβιβάζονταν με τη λογική και τη ράτσα μας, αν δε βγαίναν πάλι τα στοιχεία αυτά που θα κρατούσανε ψηλά την τιμή του έθνους μας, μέσα από το λαό μας.
  Στο δρόμο του αντάρτικου.

  Μια μαυρίλα πλάκωνε τον ελληνικό ορίζοντα. Κανείς δεν ήξερε τι θα έφερνε η αύριο και πώς θα ξεφεύγαμε από τη σιδερένια τανάλια που μας έσφιγγε. Κείνοι που ένιωθαν βρίσκονταν στις φυλακές και τα ξερονήσια. Κι εδώ πρέπει να στιγματιστεί μια άλλη ατιμία των ανθρώπων της 4ης Αυγούστου, που φεύγοντας, τους παράδωσε στα χέρια των καταχτητών.

  Μια άλλη μερίδα πού ένιωθε, ασχολούνταν με τις μαύρες και άσπρες αγορές. Έτσι, όλο το βάρος έπεσε πάνω σε μια χούφτα ανθρώπων, απ’ αυτούς που τρώγανε καρπαζιές μέσα στα αστυνομικά μπουντρούμια και τις ασφάλειες, μα που φλέγονταν από ηρωισμό και ανδρεία και μέσα τους υπήρχε μια ζεστή ελληνική καρδιά κι έτρεχε στις φλέβες τους πραγματικό ελληνικό αίμα. Αυτοί άναψαν το δαυλό κι έδωσαν το σύνθημα για τον ξεσηκωμό του Έθνους. Αυτοί που δώσανε το κουράγιο στους Έλληνες. Αυτοί που δημιούργησαν τη νέα Φιλική Εταιρία: το ΕAM.

  Βέβαια, ποιος θάτανε κείνος που μπορούσε να πιστέψει τότε. Ότι αυτή η φούχτα των ανθρώπων θα έφερνε στη χώρα μας τη μεγαλόπρεπη αυτή νίκη. Μα η υφή, η ψυχοσύνθεση, το σκαρί των ανθρώπων αυτών ήτανε τέτοιο. Παρά τις φυλακές, τους κατατρεγμούς, τις δολοφονίες, τα βασανιστήρια, τις ομαδικές εκτελέσεις και την τρομοκρατία, οι άνθρωποι αυτοί οδηγούσαν ηρωικά και θαρραλέα τις μάζες στον δρόμο της λευτεριάς.

  Ξέρετε όλοι πως άρχισε το κίνημα αυτό και δε σταματώ στις λεπτομέρειες του. Όταν έχουμε τη μέρα της εθνικής ανεξαρτησίας μας, πού γιορτάζουμε στις 25 Μάρτη, χαιρόμαστε, τραγουδάμε και κλαίμε από τη συγκίνηση. Μα από δω και πέρα θα έχουμε δυο εθνικές γιορτές: την 25η Μάρτη και την 27η Σεπτέμβρη επέτειο της δημιουργίας του ΕΑΜ, που αποτέλεσε τη βάση της σημερινής μας απελευθέρωσης.
  Αυτό πρέπει να το νιώσουμε.

  Στα προηγούμενα χρόνια πολλοί περνούσανε από την πλατεία του Διάκου, μα κανείς δεν ένιωθε τον παλμό που περιείχε το τραγούδι, που μας δίδασκε στο σχολείο ο παλιός καθηγητής μας Λάσκαρης: Σας ευλογεί του Διάκου μας το τιμημένο χέρι…

  Κανείς δεν ένιωθε, ότι έπρεπε να φύγει μακριά από τα μικροσυμφέροντα του και να παλέψει για τη λευτεριά. Μα η χούφτα αυτή των ανθρώπων, που σας μίλησα πιο πάνω, ρίχτηκε ολόψυχα στον αγώνα.

  Η αντίδραση στο άκουσμα της χρησιμοποίησε όλα τα μέσα κι έθεσε σε ενέργεια όλες τις ατιμίες για να τη σαμποτάρει. Μα όλα αυτά στάθηκαν ανίκανα να σπάσουν τον αγώνα της. Αντίθετα, αυτή ρίζωνε κάθε μέρα και πιο πολύ κι ανέπτυσσε τη δράση της. Κι επειδή δεν είχε σκοπό να καταπιαστεί με χαρτοπόλεμο έβγαλε στο βουνό το αντάρτικο.

  Θυμάμαι όταν το χειμώνα του 1941 ήλθα εδώ σαν «μαυραγορίτης» για να βάλω μπροστά τη δουλειά. Σας γνώριζα όλους, μα κανείς από σας δεν ήξερε τι επεδίωκα εγώ. Τότε μαζί με το Γ. Φράγκο και Γ. Γιαταγάνα βγάλαμε το πρώτο διάγγελμα του ΕΑΜ. Πολλοί νομίζανε τότες, ότι αυτό ήτανε μόνο ντόρος και τίποτα άλλο.

  Όταν λέγαμε ότι σε λίγο θα σφυρίζει το μάλιγχερ και θα κροταλίζει ξερά το πολυβόλο στις βουνοκορφές και τα φαράγγια μας κι οι Γερμανοί και Ιταλοί θα φεύγουν ντροπιασμένοι, ίσως πολλοί να λέγανε πως αυτά δεν ήτανε παρά ηχηρές φράσεις.

  Μα ύστερα από 2 1/2 μήνες άρχισε πραγματικά να λαλεί το ντουφέκι. Και τι δεν είπανε τότε! Όπως και στα 1821 όλη η αντίδραση συνωμότησε εναντίον μας και στην αρχή δεν έλεγε τίποτα για το αντάρτικο, κάνοντας το ίδιο πού κάνει και η στρουθοκάμηλος, όταν κρύβει το κεφάλι της, ενώ όλο της το σώμα φαίνεται. Έτσι κι αυτοί, νομίζανε, ότι αν δε λέγανε τίποτα για το αντάρτικο και το αγνοούσαν, δε θα ξαναβροντούσε το καριοφίλι. Μα μπορούσε να σταματήσει αυτό; Κάθε μέρα κοκκίνιζαν τα βουνά και τα φαράγγια από το αίμα.

  Κι όταν είδαν ότι το αντάρτικο μεγάλωνε, παρά τη σιωπή τους, τότε κι αυτοί άλλαξαν τρόπο για να μας πολεμήσουν. Μας ονόμασαν πλιατσικολόγους, κατσικοκλέφτες, ληστοσυμμορίτες κλπ. Ακόμα βρέθηκαν άνθρωποι να μας αποκηρύξουν με την υπογραφή τους γιατί σκοτώσαμε τον προδότη και εκβιαστή Μαραθέα. Αυτοί οι κύριοι ήτανε κυριολεκτικά ηλίθιοι.

  Δεν ξέρανε ούτε το ατομικό τους συμφέρον. Νόμισαν, πως αν μας αποκήρυσσαν θα σταματούσε κι ο αγώνας μας κι ότι δεν θα είμαστε κάποτε ικανοί να τους σφίξουμε το λαιμό και να τους πνίξουμε.

  Ας είναι. Τέτοιοι ηλίθιοι ήτανε και τέτοιες ηλιθιότητες λέγανε. Ας κάνουν τώρα τα ψηλά τους καπέλα κλωσοφωλιές.
  Η ύπαιθρος αναπνέει.

  Μα ήτανε δυνατό να πιάσει αυτό; Οι χωριάτες είχανε δει για πρώτη φορά το θαύμα ν’ αφήνουν τα πράματα τους έξω χωρίς να τους τα πειράζει κανείς.

  Η ζωοκλοπή είχε καταργηθεί στην ύπαιθρο και η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας ποτέ δεν ήτανε σ’ αυτό το σημείο. Ήτανε θαύμα αυτό; Όχι. Αλλά για πρώτη φορά το χωριό γνώρισε την εξουσία, η οποία βγήκε για να χτυπήσει την εσχάτη προδοσία, το έγκλημα, τη ζωοκλοπή κλπ. και να εμπεδώσει την ασφάλεια.

  Κι όταν χτυπήσαμε τα εγκλήματα αυτά και πατάξαμε την προδοσία, αυτοί σαν δεσποινίδες της αριστοκρατίας, που δε βλέπουν γύρω τους τη δυστυχία και την κακομοιριά πού βασιλεύει, αλλά συγκινούνται από ένα άρρωστο γατάκι, έμπηξαν τις φωνές και μας κατηγόρησαν ότι σκοτώνουμε. Επί Μεταξά βιάστηκαν γυναίκες, υπέστησαν μαρτύρια χιλιάδες άνθρωποι, σκοτώθηκαν και γκρεμίστηκαν από τα μπαλκόνια της Ασφάλειας γέροι, έγιναν τόσα εγκλήματα, μα κανείς απ’ αυτούς δεν είπε τίποτα. Μα τώρα φωνάζουνε ότι ο Άρης σφάζει.

  Ναι, σφάξαμε κι είμαστε έτοιμοι να ξανασφάξουμε, αν χρειαστεί. Ποιους όμως σφάξαμε; Εμείς είμαστε πιο πονόψυχοι απ’ αυτούς. Απόδειξη είναι ότι εμείς είμαστε κείνοι που τρώγαμε χρόνια τώρα τις καρπαζιές και καταδιωκόμασταν. Σφάξαμε κείνους που πρόδιδαν στους καταχτητές τους Έλληνες, κείνους που κλέβανε το λαό και διαπράττανε εγκλήματα.

  Κι είναι κυριολεκτικά ηλίθιοι κείνοι πού τους πήρε ο πόνος γι’ αυτούς, που τόσο δικαιολογημένα χτυπήσαμε, για να παίρνουν το μέρος τους ή είναι ολοκληρωτικά συνένοχοι τους. Μα ούτε και το κόλπο αυτό έπιασε.
  Το αντάρτικο σώζει το λαό.

  Τότε όμως αυτοί, σαν καλοί ζαχαροπλάστες που ήτανε, κατασκευάσανε ένα νέο χρυσό χάπι:

  -Ναι, φωνάζανε. δεν υπάρχει αντίρρηση, ότι οι αντάρτες διεξάγουν εθνικό αγώνα. Μα το ζήτημα αυτό θα λυθεί από τους ισχυρούς. Τι μας χρειάζονται, λοιπόν, οι αγώνες κι οι σκοτωμοί, αφού τα ζητήματα μας θα τα λύσουνε άλλοι;

  Λυτό το σύνθημα έπιανε. Είχανε όμως δίκιο; Ασφαλώς όχι!

  Γιατί δεν είχανε δίκιο;

  Στα 1941-42 το ΕΑΜ δεν ήτανε ακόμα ισχυρό. Γι’ αυτό δεν είχε αρχίσει ο αγώνας να παίρνει μαζικό χαραχτήρα. Ούτε κι αντάρτικη δράση υπήρχε. Κι όμως. Στα 1941-42 πέθαναν από την πείνα και τις αρρώστιες, που επακολούθησαν απ’ αυτήν, 300.000 άνθρωποι μόνο στην Αθήνα, τον Πειραιά και τα περίχωρα τους. Και θα πέθαιναν αργότερα ακόμα περισσότεροι, αν το ΕΑΜ δεν κινητοποιούσε με συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, συλλαλητήρια και απεργίες το λαό και δεν τον εμψύχωνε: 1. Να επιβληθεί το σταμάτημα της αρπαγής της παραγωγής μας από μέρους των κατακτητών. 2. Να επιβληθεί σ’ αυτούς ν’ αφήσουν το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό να αναλάβει την τροφοδοσία του λαού μας. 3. Να προσέξουν την κατάσταση της Ελλάδας στο εξωτερικό.

  Αν το αντάρτικο δε σταματούσε τις φάλαγγες των Γερμανών που κλέβανε την παραγωγή της χώρας μας και δεν καταργούσε τη συγκέντρωση της παραγωγής που τη βάζανε στο χέρι οι καταχτητές, αν δε γίνονταν όλα αυτά, τότε τα θύματα από την πείνα και τις αρρώστιες θα ήταν πολύ περισσότερα. Όλες οι χιλιάδες των θυμάτων, που πέσανε για τη ζωή και τη λευτεριά του λαού μας, ποτέ δε φθάνουν τα θύματα της πείνας και των ασθενειών.

  Πότε ακούστηκε στην ιστορία της ανθρωπότητας να πραγματοποιείται η απελευθέρωση μέσω της μπαγαποντιάς; Ποτέ. Η λευτεριά δεν κερδίζεται με ξόρκια, αλλά με αγώνες και θύματα!

  Μα κι αν το θέλαμε, δεν είχαμε αυτό το δικαίωμα. Το δικαίωμα δηλαδή να κηλιδώσουμε την ιστορία της πατρίδας μας. Αυτό θα ήτανε ασέβεια στη μνήμη των ηρωικών μας προγόνων.

  Μα ούτε είχαμε το δικαίωμα να κολλήσουμε μια ατιμωτική σφραγίδα, μια σφραγίδα αίσχους, στο κούτελο των επερχομένων γενεών, των παιδιών μας και των εγγονιών μας, ότι κατάγονται από γενιά ευνούχων, που δέχονται να πεθαίνουν στα πεζοδρόμια από τον ατιμωτικότερο των θανάτων, από την πείνα, παρά να πεθαίνουν με το όπλο στο χέρι, παλεύοντας για τη λευτεριά.

  Τι θα έπρεπε να προτιμούσαμε; Το πρώτο ή το δεύτερο; Όχι! Χίλιες φορές όχι!

  Καλύτερα να γινότανε το παν ένα μπουρλότο, παρά να υποταχθούμε στους καταχτητές.

  Αυτό ο λαός μας το κατάλαβε, τους μούντζωσε κι έδωσε αυτά τα γενναία παλικάρια, πούναι τώρα στεφανωμένα με δόξες, με δάφνες και με νίκες.
  Η αντίδραση συνωμοτεί.

  Τότε κι αυτοί αναγκάστηκαν ν’ αλλάξουν βιολί κι αποφάσισαν να βγάλουν στο βουνό δικές τους ανταρτοομάδες.

  Μα γιατί αυτό; Το ΕAM είχε δηλώσει ότι δεν είχε μονοπώλιο τον αντάρτικο αγώνα. Γι’ αυτό και τους κάλεσε να σχηματιστούν κοινές ανταρτοομάδες. Αν είχανε την πρόθεση να παλέψουν ενάντια στους καταχτητές, θα το κάνανε. Τότε όμως, ισχυρίζονται, ότι η χωρογραφία της Ελλάδας και η πυκνότητα της κατοχής δεν επέτρεπε την ύπαρξη ανταρτοομάδων.

  Όταν όμως είδανε εμάς, όταν λευτερώσαμε την ύπαιθρο, τότε κι αυτοί αποφάσισαν να δημιουργήσουν αντάρτικο.

  Τι θα περίμενε κανείς άπ’ αυτούς αρχή αρχή; Ποια κραυγή, έστω και τυπικά, να βγει από το στόμα τους; Φυσικά, “Κάτω οι καταχτητές” !

  Μα την θέση τους τη γνωστοποίησαν από την αρχή. Η πρώτη κραυγή τους ήτανε:
  “Κάτω το ΕΑΜ!”

  Μα εμείς και πάλι τους καλέσαμε για να ενωθούμε. Αυτοί όμως αρνήθηκαν, γιατί δεν θέλανε να υποβληθούν σε κόπους και μόχθους για να πολεμήσουν τον καταχτητή. Γιατί αυτοί δεν ήτανε εντολοδόχοι του ελληνικού λαού, μα της αντίδρασης από το φόβο της λαοκρατίας που ζητούσαν να πολεμήσουν.

  Στο τέλος μας κήρυξαν κι ανοιχτά τον πόλεμο, ένοπλα, συνεργαζόμενοι με τους καταχτητές.

  Θα είμαστε ασυνεπείς στον αγώνα μας και προδότες του λαού μας, αν σιχαινόμαστε τα αίματα. Γι’ αυτό, σαν εντολοδόχοι του λαού, συντρίψαμε τους συνεργάτες αυτούς των καταχτητών, τους πολέμιους του εθνικού μας αγώνα.
  Ο ΕΛΑΣ στο πλευρό των συμμάχων.

  Ύστερα απ’ αυτό χρησιμοποίησαν το κόλπο: Μας κατηγόρησαν, ότι δε βοηθάμε το συμμαχικό αγώνα, αλλά θα υπακούσουμε μόνο στους Ρώσους. Κι απειλούσαν ότι όταν θάρθουν οι σύμμαχοι εδώ, θα μας κανονίσουν. Αυτοί, που συνεργάζονταν με τους Γερμανούς, απειλούσανε ότι θα μας χτυπήσουν οι σύμμαχοι!

  Αυτοί που στα 1941 πρόδωσαν το συμμαχικό αγώνα. Αυτοί που μαγάρισαν τις Θερμοπύλες και τους Τριακόσιους μας κι άφησαν τους συμμάχους Άγγλους να μάχονται μόνοι τους εκεί, ενώ αυτοί είχαν παραδώσει την Ελλάδα με τη συνθηκολόγηση του Τσολάκογλου, μας κατηγορούσαν ότι δεν ενισχύουμε τον

  συμμαχικό αγώνα κι έβαζαν στο μυαλό των συμμάχων την άτιμη σκέψη, ότι δήθεν θα μας χτυπούσαν ερχόμενοι εδώ.
  Ο Γοργοπόταμος.

  Μα σε λίγο τους ήλθε το πρώτο χαστούκι! Η πρώτη ομάδα των Άγγλων αλεξιπτωτιστών έπεφτε, όχι σ’ αυτούς, μα στον Άρη, πάνω στη Γκιώνα. Και μαζί μ’ αυτούς τραβήξαμε κι ανατινάξαμε το Γοργοπόταμο. Ο αρχηγός των συμμαχικών στρατευμάτων της Μ. Ανατολής, στρατηγός Ουίλσον, δήλωνε ανοιχτά, ότι οι επιτυχίες των συμμάχων στην Αφρική οφείλονται κατά 80% στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, γιατί αυτή εμπόδισε την αποστολή γερμανικών ενισχύσεων και εφοδιασμού. Μα να κι ένα τελευταίο: Στην Πελοπόννησο προτείναμε στους τσολιάδες να καταθέσουν τα όπλα κι εμείς θα τους αφήσουμε ελεύθερους. Μα οι Άγγλοι το απέρριψαν αυτό και συνέλαβαν όλους τους τσολιάδες, τους έκλεισαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και τους παραπέμπουν να δικαστούν από τα στρατοδικεία.

  Στο κάτω-κάτω, να τώρα οι Άγγλοι μπροστά σας. Διαβαίνουν τους δρόμους της Λαμίας και πάνε να χτυπήσουν τους Γερμανούς μαζί με μας. Μαζί τους θα πολεμήσουμε εμείς κι όχι αυτοί, μέχρι την ολοκληρωτική συντριβή του φασισμού.

  Μα τα κατακάθια αυτά βρήκανε νέο τροπάρι: Μας κατηγορούν ότι είμαστε όλοι κομμουνιστές και ισχυρίζονται, ότι το ΕΑΜ. και ο ΕΛΑΣ είναι σκεπασμένες κομμουνιστικές οργανώσεις. Μα αυτή η κατηγορία μπορεί ν’ αποτελέσει ντροπή ή έπαινο;
  Αγωνιζόμαστε για την Δημοκρατία.

  Το Κομμουνιστικό Κόμμα δε βαδίζει τώρα για τον κομμουνισμό. Το ΚΚΕ έχει βέβαια στο πρόγραμμα του σαν τελική του επιδίωξη τον κομμουνισμό. Μα όχι για τώρα. Τον κομμουνισμό θα τον επιβάλλετε σεις, ο λαός κι όχι το ΚΚΕ. Κι είμαι βέβαιος ότι πολλοί από τους μορφωμένους μας, που δεν τον θέλουν σήμερα, θα ψηφίσουν τότε για να επικρατήσει ο κομμουνισμός.

  Σήμερα, όμως, το ΚΚΕ. δεν επιδιώκει παρά μόνο μια δημοκρατική λύση του ελληνικού προβλήματος.

  Μα ας πούμε, ότι το ΚΚΕ. θα εφαρμόσει τον κομμουνισμό. Λένε ότι ο κομμουνισμός χαλνά τις εκκλησιές και γδέρνει τους παπάδες. Τόσο χαζοί είναι λοιπόν οι κομμουνιστές να χαλάσουν τις εκκλησιές, που δεν τους εμποδίζουν σε τίποτα;

  Οι εκκλησιές μας φταίνε ή τα καράβια του Εμπειρίκου; Γιατί λοιπόν να κάψουμε τις εκκλησιές;
  Ποιος χτυπά τη θρησκεία;

  Θα γδάρουμε τους παπάδες; Μα γιατί; Εμείς βλέπουμε, ότι χιλιάδες παπάδες βρίσκονται τώρα στην πρωτοπορία του κινήματος μας και η συμβολή του κλήρου, που στάθηκε στο πλευρό μας, υπήρξε ανεκτίμητη.

  Μήπως συμβαίνει το αντίθετο; Γιατί αυτοί που εμφανίζονται σαν προστάτες της εκκλησίας, γκρεμίσανε μαζί με τους Γερμανούς και γδέρνουνε παπάδες.

  Ο κομμουνισμός, λένε, θα καταργήσει την θρησκεία. Μα η θρησκεία είναι ζήτημα συνείδησης. Πώς θα καταργηθεί λοιπόν; Η κατάργηση της θρησκευτικής συνείδησης είναι πράμα αδύνατο, έστω κι αν ακόμα οι κομμουνιστές θέλανε να την καταργήσουν. Η θρησκευτική συνείδηση δεν καταργείται με απλές διαταγές. Αν συνέβαινε ένα τέτοιο πράμα, αυτό θα έμοιαζε με την διαταγή πού έβγαλε κάποτε ένας αστυνόμος στην Ανάφη, με την οποία απαγόρευε την πάλη των τάξεων!

  Το τι θα γίνει στο πολύ μακρινό μέλλον, το πώς θα σκέπτονται οι άνθρωποι τότε, είναι άλλο πρόβλημα. Και κανένας πολιτικός δε μπορεί να βγάλει νόμο για το τι θα πρέπει να γίνει ύστερα από 200 η 500 χρόνια. Ούτε λοιπόν κι εμείς θα βγάλουμε τέτοιο νόμο. Μας ενδιαφέρει το πώς θα προκόψει ο λαός μας σήμερα κι όχι το τι φιλοσοφικές πεποιθήσεις θα έχει ύστερα από 500 χρόνια.

  Συνεπώς καταλαβαίνετε τώρα, ότι αυτοί που διαδίδουν αυτές τις συκοφαντίες επιδιώκουν άλλους σκοπούς, προσπαθώντας με το μέσο αυτό της συκοφαντίας να εξαπατήσουν το λαό και να διαιωνίσουν την κυριαρχία τους πάνω του. Αν μάλιστα εξετάσουμε βαθύτερα το πράμα αυτό, θα δούμε ότι αυτοί είναι άθρησκοι, γιατί σε αυτούς δεν υπάρχει ούτε ίχνος θρησκευτικής συνείδησης κι ο μόνος που λατρεύουν είναι ο Θεός Μαμμωνάς, ο Θεός του χρήματος…
  Θα συσπειρώσουμε την οικογένεια.

  Κατηγορούν τους κομμουνιστές, ότι αυτοί θα διαλύσουν επίσης την οικογένεια. Λες κι εμείς κατεβήκαμε από τον ουρανό και δε γεννηθήκαμε από σπίτια ή φυτρώσαμε μόνοι μας σαν τα μανιτάρια. Η οικογένεια δημιουργήθηκε από ορισμένες οικονομικές συνθήκες. Σε μια ορισμένη ανάπτυξη της κοινωνίας δημιουργήθηκε η ανάγκη της οικογένειας, γιατί έτσι θα αντιμετωπίζονταν καλύτερα οι ανάγκες της ζωής.

  Χρειάζονταν να δουλεύουν όλοι: ο πατέρας και τα παιδιά στα χτήματα, οι γυναίκες στον αργαλειό και το σπίτι, γιατί μόνο με τον τρόπο αυτό θ’ αντιμετωπίζονταν οι βιοτικές ανάγκες τους.

  Αυτού του είδους οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούσαν τότε, πλησίαζαν όπως βλέπετε, πιο στενά τα μέλη της οικογένειας μεταξύ τους. Σήμερα όμως τι γίνεται; Οι σημερινές οικονομικές συνθήκες αναγκάζουν όχι πια το στενό πλησίασμα της οικογένειας, αλλά αντίθετα την απομάκρυνση της.

  Να ένα παράδειγμα: Ένας άντρας παντρεύεται, μα την επομένη του γάμου του φεύγει στην Αμερική για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της ζωής του και της γυναίκας του. Ποιος διαλύει στην περίπτωση αυτήν την οικογένεια; Οι κομμουνιστές ή οι οικονομικές συνθήκες πού δημιούργησε η κεφαλαιοκρατία;

  Κι εδώ, λοιπόν, βλέπουμε φανερά, ότι αυτοί που μας κατηγορούν πως θέλουμε να διαλύσουμε την οικογένεια, δεν είναι άλλοι, παρά αυτοί οι ίδιοι πού τη διαλύουν στην πραγματικότητα, ενώ εμείς επιδιώκουμε το στερέωμα της. Θα δώσουμε στο λαό τα οικονομικά μέσα για να μπορεί να μη σκορπάει την οικογένεια του στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

  Μας κατηγορούν ότι θέμε να καταργήσουμε τα σύνορα και να διαλύσουμε το κράτος. Μα το κράτος εμείς το φτιάχνουμε σήμερα, γιατί δεν υπήρξε, μια που αυτοί οι ίδιοι το είχανε διαλύσει. Ποιος είναι λοιπόν πατριώτης; Αυτοί ή εμείς; Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και τρέχει να βρει κέρδη σ’ όποια χώρα υπάρχουνε τέτοια. Γι’ αυτό δε νοιάζεται κι ούτε συγκινείται με την ύπαρξη των συνόρων και του κράτους.

  Ενώ εμείς, το μόνο πού διαθέτουμε, είναι οι καλύβες μας και τα πεζούλια μας. Αυτά αντίθετα από το κεφάλαιο που τρέχει, οπού βρει κέρδη, δε μπορούν να κινηθούν και παραμένουν μέσα στη χώρα που κατοικούμε.

  Ποιος, λοιπόν, μπορεί να ενδιαφερθεί καλύτερα για την πατρίδα του; Αυτοί που ξεπορτίζουν τα κεφάλαια τους από τη χώρα μας ή εμείς που παραμένουμε με τα πεζούλια μας εδώ;

  Όταν έξαφνα στα 1929-31 το κράτος ζήτησε, λόγω της οικονομικής κρίσης πού μάστιζε τότε τη χώρα μας να κατεβάσουν οι ξένοι ομολογιούχοι το ποσοστό που πληρώναμε σε τοκοχρεολύσια, οι Άγγλοι δέχτηκαν να το μειώσουν σε 35%, αλλά οι Έλληνες ομολογιούχοι αρνήθηκαν. Να λοιπόν, ποιος είναι ο πατριωτισμός τους! Αυτός φτάνει μέχρι το σημείο που δεν θίγονται τα οικονομικά τους συμφέροντα. Αυτοί λοιπόν οι ίδιοι που μας κατηγορούν ότι επιδιώκουμε την κατάργηση των συνόρων και την διάλυση του κράτους, αυτοί τα ξεπουλάνε αυτά στην πρώτη ευκαιρία.
  Όταν οι άτιμοι μιλάνε για τιμή.

  Μας κατηγορούν επίσης, ότι εμείς επιβουλευόμαστε την τιμή. Βλέπετε, όλοι αυτοί οι «ηθικοί», που όταν περπατάνε μπερδεύουνται τα κεφάλια τους στα σύρματα, μιλάνε για τιμή!

  Αυτοί που πούλησαν τις γυναίκες και τις αδελφές στον κατακτητή, για να κάνουν τα νταραβέρια μαζί του και μας σκλάβωσαν διπλά, αυτοί πάνε τώρα να μας πείσουν ότι είναι οι κέρβεροι της τιμής και της ηθικής. Με αυτά τα μέσα προσπαθούν να εξαπατήσουν το λαό για να συνεχίσουν το ξεζούμισμα και την εκμετάλλευση του. Και πολλές φορές το καταφέρνουν αυτό και μας πείθουν μάλιστα ότι έτσι είναι όπως τα λένε.

  Πάρτε ένα παράδειγμα, απ’ αυτό που γίνεται στα χωριά: Ο χωριάτης καπνίζει τον καπνό που παράγει ο ίδιος. Μα τον πείσανε ότι αυτός είναι λαθραίος. Κι ο ίδιος ο χωρικός σου λέει ότι καπνίζει λαθραίο καπνό. Λες και δεν τον έσπειρε αυτός στον τόπο μας, αλλά τον έφερε από την Αμερική. Όπως βλέπετε λοιπόν κι ο ίδιος ο χωριάτης το πίστεψε, πως ο καπνός του είναι «λαθραίος».

  Η αντίδραση δεν σταματά σε τίποτα μπροστά προκειμένου να εξαπατήσει το λαό, χρησιμοποιώντας γι αυτό όλα τα μέσα, όλη τη συκοφαντία και το ψέμα. Μα αυτές οι συκοφαντίες στην ύπαιθρο, όπου μας είδανε και μας νιώσανε, έγιναν συντρίμμια. Στις πόλεις θα γίνει κι αυτού το ίδιο.

  Σε λίγες μέρες θα δείτε κι εσείς μόνοι σας την πραγματικότητα. Γιατί ο δικός μας σκοπός είναι ένας: Πώς θα ζήσει καλύτερα ο λαός μας!

  Όταν είταν εδώ ο κατακτητής, αυτοί θέλανε τότε την τάξη. Εμείς θέλαμε την αταξία για να κάνουμε ανυπόφορη τη ζωή του κατακτητή. Τώρα αυτοί θέλουνε την αταξία. Μα εμείς θέλουμε την τάξη. Αυτοί είναι οι οργανωτές του εμφυλίου πολέμου για να εκμεταλλεύονται το λαό μας. Αυτοί είναι οι λύκοι, που προσπαθούν να κατασπαράξουν το κοπάδι, εμάς, εσάς, όλους μας, το λαό δηλαδή.
  Τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας.

  Ο ΕΛΑΣ και το ΕΑΜ υποσχέθηκαν στο λαό την πάλη ενάντια στον κατακτητή και την απελευθέρωση της χώρας μας. Αυτές τις υποσχέσεις τις τηρήσαμε. Εμείς δεν δημιουργήσαμε κυβερνητικό τύπο. Αυτός δημιουργήθηκε μόνος του από το λαό. Από τον Οκτώβρη του 1942 μόνος του ο λαός τράβηξε στις εκλογές της αυτοδιοίκησης του.

  Ο θεσμός αυτός της αυτοδιοίκησης, που για πρώτη φορά εμφανίστηκε στην Ευρυτανία, αποτέλεσε την απαρχή της δημιουργίας του από το χωριό μέχρι την Π.Ε.Ε.Α. αργότερα.

  Εμείς είμαστε υπέρ της ενότητας και χάρη στις προσπάθειες τις δικές μας οφείλεται κατά 9 5% η δημιουργία της εθνικής κυβερνήσεως, κάτω από την οποία αγωνιζόμαστε σήμερα. Μέχρι τη Λάρισα η πατρίδα μας είναι τώρα ελεύθερη. Και γρήγορα θ’ απελευθερώσουμε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

  Έτσι και η δεύτερη μας υπόσχεση τείνει να πραγματοποιηθεί ολοκληρωτικά.
  Η πάλη μας για τη λαοκρατία.

  Μα εμείς υποσχεθήκαμε στο λαό και κάτι άλλο: Ότι δεν θ’ αφήσουμε το όπλο από το χέρι μας αν δεν πετύχουμε και τη διπλή λευτεριά: τη λαοκρατία. Για αυτό θα παλέψουμε για να εκτελέσουμε κι αυτή την υπόσχεση μας, αφιερώνοντας και θυσιάζοντας την ζωή μας ακόμα για τη λαοκρατική λύση του ελληνικού προβλήματος.

  Ο ΕΛΑΣ στα χέρια πρώτα της Κ.Ε. του ΕΑΜ και της ΠΕΕΑ αργότερα αποτέλεσε το δυνατό όπλο της διατήρησης του λαού μας στη ζωή. Τον μοχλό της γρηγορότερης απελευθέρωσης μας. Τώρα, στα χέρια της εθνικής μας κυβέρνησης, που αποτελείται απ’ όλα τα κόμματα και τις οργανώσεις και που υπόσχεται στο πρόγραμμα της λαοκρατικές λύσεις, θ’ αποτελέσει την εγγύηση, ότι θα συνεχίσουμε τον πόλεμο μέχρι την ολοκληρωτική συντριβή του φασισμού κι ότι θα εξασφαλισθούν οι ως τώρα κατακτήσεις του λαού μας και θα κερδηθούν και νέες.

  Φωνάζατε πολύ για την θανατική καταδίκη των προδοτών, των συνεργατών του καταχτητή και των εκμεταλλευτών της δυστυχίας τού λαού στα χρόνια της κατοχής. Όταν εμείς δεν είχαμε τη δυνατότητα να τους δικάσουμε, τους εκτελούσαμε. Αργότερα τους δικάζαμε σε στρατοδικεία. Τώρα, όσους έχουμε συλλάβει θα τους παραδώσουμε στην δικαιοσύνη. Υπάρχει η νόμιμη πια κυβέρνηση και αυτή θα αποφασίζει για όλα. Μη φωνάζετε λοιπόν. Αυτοί θα δικασθούν και θα καταδικασθούν. Μα δεν θάχει και μεγάλη σημασία.

  Τεράστια σημασία θάχει αν καταδικάσετε και θανατώσετε εσείς, ο κυρίαρχος λαός, το καθεστώς που γεννάει τέτοια καθάρματα.

  Μεθαύριο θα τραβήξουμε στις εκλογές. Το πρώτο ράπισμα πρέπει να δοθεί στο δημοψήφισμα, με την οριστική καταδίκη του φιλοβασιλισμού και την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας.

  Αλλά γιατί στρεφόμαστε με τόση μανία ενάντια στο βασιλιά;

  1.Γιατί αυτός πρώτα-πρώτα δεν είναι ούτε Έλληνας. 2.Γιατί μας τον φέρανε με το ψεύτικο δημοψήφισμα του 1935. 3.Γιατί είναι επίορκος. Καταπάτησε το Σύνταγμα του 1911 κι έβαλε δικτάτορα τον πεμπτοφαλαγγίτη Γιάννη Μεταξά. 4. Γιατί άφησε όλους τους ανίκανους και πεμπτοφαλαγγίτες στρατηγούς και υπουργούς να προδώσουν τον πόλεμο της Αλβανίας και να υποδουλώσουν την πατρίδα μας. 5. Τέλος, γιατί στην εθνική μας συμφορά του 1941, αντί να καθίσει εδώ και να θυσιαστεί σαν άλλος Κόδρος των Αθηνών, μας εγκατέλειψε.

  Αν ήτανε καλός έπρεπε να καθίσει εδώ κι αντί να βγει στο κλαρί ο Άρης και δεν ξέρω ποιος άλλος, να βγει αυτός να οργανώσει τον αγώνα και να είναι τώρα δικαιωματικά βασιλιάς μας και αρχηγός μας. Με τη στάση του ο ίδιος παραιτήθηκε ουσιαστικά και τυπικά του δικαιώματος επί του θρόνου της Ελλάδος.

  Αυτά βέβαια γι’ αυτόν προσωπικά κι ανεξάρτητα από την πεποίθηση μας πώς δεν χρειάζεται κανένας θρόνος, μα δημοκρατία για να προκόψει η Ελλάδα μας.
  Σεβόμαστε τη λαϊκή θέληση.

  Το δεύτερο ράπισμα πρέπει να δοθεί στις εκλογές, που θα καθορίσουν το πολίτευμα της χώρας μας. Εμάς, η μόνη μας φιλοδοξία είναι να είμαστε υπηρέτες του λαού. Γι’ αυτό θα σεβαστούμε την ετυμηγορία σας, όποια κι αν είναι αυτή.

  Μα έχουμε αυτές τις απαιτήσεις: Να ψηφίσει ο λαός ανεπηρέαστα και να σεβασθούν το λαό.

  Αν αυτά δεν εκτελεστούν, τότε σας υποσχόμαστε ότι πάλι θα ξαναβγούμε στο βουνό. Μα είμαι βέβαιος ότι αυτά δεν θα συμβούν. Γιατί ο λαός μας χειραφετήθηκε πια. Δοκιμάσθηκε και ξύπνησε. Θ’ ακολουθήσει τους δρόμους που του δείχνουμε και που μοναδικά τον συμφέρουν.

  Με την πεποίθηση αυτή, τελειώνοντας, σας καλώ να φωνάξουμε:

  Ζήτω ο κυρίαρχος λαός μας!

  Μου αρέσει!

  • ΓενηθητωΦως said

   Συγχαρητηρια για τον κοπο σου Συνελληνα ! Αυτη ειναι η ΑΛΗΘΕΙΑ !

   Μου αρέσει!

   • Ναι.. αυτή είναι.. ο Καποδίστριας φταίει… @#$%&^&5 δεν μπορώ να διαβάζω παπαριές το κέρατό μου μέσα…. ο Καποδίστριας, που ήταν η αντίδραση!!!!!!!!! που εβαλε τις βάσεις για ότι σήμερα λέμε κράτος!!!!!! που δολοφονήθηκε από τα ξένα συμφέροντα!!!!!! που μισήθηκε και θαυμάστηκε όσο κανένας άλλος ακόμη και από τους μεγαλύτερους μισέλληνες της εποχής!!!!!!!!! Πόσο ακόμη θα αδικηθείς ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ!!!!! ΠΟΣΟ!!!!!!!!!!!!!!

    Μου αρέσει!

   • Λεωνίδας said

    Christos Apostolidis

    «Ας υπόγραφε άτιμα χαρτιά, σαν αυτό πού υπογράφηκε στη διάσκεψη της Βιέννης στα 1815, κάτω από το όποιο έβαλε την υπογραφή του κι ο πολύς Γιάννης Καποδίστριας και που διαλάμβανε, ότι όχι μόνο δε θα ευνοηθεί και επιτραπεί ένα εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα στην Ελλάδα, μα και θα πνιγεί στο αίμα αν ξεσπάσει.»

    κι αν ειναι αληθεια ;;;

    Μου αρέσει!

   • «Σχετικά με τη στάση του Καποδίστρια στα ελληνικά ζητήματα είναι απαραίτητο να αναφερθεί το συγκεκριμένο περιστατικό: σε κάποια στιγμή των εργασιών του συνεδρίου θεώρησε ότι ήταν και η καταλληλότερη στιγμή να θέσει υπόψη του συνεδρίου το ζήτημα των Ελλήνων που παρέμεναν υπό τον τουρκικό ζυγό. Τότε πλησιάζοντας τον Αυτοκράτορα Αλέξανδρο του μίλησε ιδιαιτέρως προκειμένου εκείνος ν΄ αναλάβει την πρόνοια υπέρ των Ελλήνων προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι οι Έλληνες μετά τον Θεό θεωρούν προστάτη τους μόνο την ομόθρησκη Αυτοκρατορία (Ρωσία).[11] Τότε ο Τσάρος του έδωσε την άδεια να θέσει το ζήτημα σε μία των συνεδριάσεων και στη συνέχεια θ΄ αναλάμβανε εκείνος το βάρος. Πράγματι ο Καποδίστριας στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση λαμβάνοντας τον λόγο είπε: «Νομίζω πως χρέος των Μεγαλειοτάτων είναι να λάβετε οποιαδήποτε πρόνοιαν και δια το καταδυναστευόμενον ελληνικόν έθνος παρά της Οθωμανικής εξουσίας, το οποίον υποφέρει τόσους αιώνας τον τυραννικόν οθωμανικόν ζυγόν και το οποίον διακινδυνεύει να πέση εις την τελευταίαν εξόντωσιν και τον μηδενισμόν, όθεν δεν μου φαίνεται δίκαιον το να αδιαφορήσουν οι Βασιλείς.».[12] Τότε ο Μέττερνιχ, που καλλιεργούσε αντιλαϊκά πνεύματα,[12] σηκώθηκε και απαντώντας στον Ρώσο διπλωμάτη Καποδίστρια με έντονο ειρωνικό, προσβλητικό αλλά και απειλητικό τρόπο[12] είπε: «Κύριε Κόμη! Η Ευρώπη δεν γνωρίζει Έλληνας, γνωρίζει την Οθωμανικήν Αυτοκρατορίαν υπό της οποίας την εξουσίαν είναι οι κατοικούντες σ΄ αυτήν Έλληνες. Δια τούτο φαίνεται, Κύριε Κόμη, υποστήριξες τόσον, και άφησες εκτός Συνδέσμου της Ιεράς Συμμαχίας, το απέραντον Οθωμανικόν Κράτος, αλλά δεν θα επιτύχεις τις ελπίδες σου περί τούτων».[12][13] Τότε ο Αυτοκράτορας Αλέξανδρος θεωρώντας την προσβολή αυτή του αντιπροσώπου του ως ενάντια του προσώπου του εγέρθηκε και με έντονη φωνή διέκοψε τον Μέττερνιχ[12] λέγοντάς του: «Οι Έλληνες διά της Θείας Πρόνοιας και της Ευρωπαϊκής αιχμής ενόπλου βοήθειας θέλουν ελευθερωθούν ταχέως και συμφώνως προς τα αρχαία πατρογονικά των δίκαια, θα μείνουν ελεύθεροι, αυτόνομοι και ανεξάρτητοι.»[12][13] Κατόπιν αυτών ο μεν Καποδίστριας δεν συνέχισε την ομιλία του αλλά και ούτε ο Μέττερνιχ τόλμησε ν΄ απαντήσει,[12] στη δε δημιουργηθείσα εκείνη ένταση που φαίνεται πως μάλλον επέφερε κάποια διακοπή, ανέλαβε στη συνέχεια ο αρχηγός της ρωσικής αντιπροσωπίας Νέσελροντ να θέσει αντιπρόταση επί της εισήγησης του Καποδίστρια της οποίας ακολούθησαν διάφορες ανταλλαγές απόψεων, που εκλήφθηκαν τελικά μόνο ως βολιδοσκοπήσεις των άλλων Ηγεμόνων, επί του ελληνικού ζητήματος, χωρίς να ληφθεί σχετική απόφαση.»

    Στην διάσκεψη της Βιέννης ο Νέσελροντ ήταν τυπικά αρχηγός της ρωσικής αντιπροσωπείας και όχι ο Καποδίστριας στον οποίο όμως αποδίδεται μεγάλο μέρος της συνθήκης που προέκυψε. Η κριτική που έγινε έναν αιώνα αργότερα για την υποβάθμιση δια της συνθήκης της Αμερικάνικης και Γαλλικής επανάστασης είναι εν πολλοίς άδικη δεδομένων των συνθηκών της εποχής. Αν και συντηριτηκό, το αποτέλεσμα της διπλωματίας επέφερε σε μεγάλο βαθμό υποτυπώδη σταθερότητα στην ριμαγμένη από πολέμους ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας οραματιστής μιας ενωμένης ευρωπαικής οικογένειας σαν τον Καποδίστρια συνέβαλε στην συνθήκη αυτή και το γεγονός ότι Γαλλία και Ελβετία του οφείλουν σε μεγάλο βαθμό την ύπαρξή τους ακόμα θα έπρεπε να προβλιματίζει τυχόν κριτική εναντίον του….

    Είναι λογικό μετέπειτα «επαναστάτες» να κάνουν κριτική για τον Καποδίστρια όμως δεν ήταν εκεί να κάνουν επανάσταση όταν όλες οι ευρωπαικές δυνάμεις ήθελαν το αντίθετο. Το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα τα Αγγλικά αρχεία της εποχής που αφορούν στο πρόσωπό του είναι απόρρητα θα έπρεπε να προβληματίζει όλους αυτούς τους «επαναστάτες» και το γεγονός ότι ο Καποδίστριας έδωσε την ζωή του για την πατρίδα όχι μόνο με την δολοφονία του αλλά με τον τρόπο ζωής του κυρίως, το γεγονός ότι όταν όλοι γύρω του θέλαν ανταμοιβή για την συμμετοχή τους στην επανάσταση ο ίδιος έδινε την περιουσία του για να συντηρήσει και να δημιουργήσει ένα κράτος που δεν θα διαλυόταν σε λίγα χρόνια, θα έπρεπε να μας κάνει όλους να προβληματιζόμαστε για την ποιότητα όλων όσων μετά Καποδίστρια ανέλαβαν οποιαδήποτε μορφή εξουσίας στην πατρίδα μας.

    Η Ελλάδα έπαψε να έχει Ελπίδα το πρωινό που ο Κυβερνήτης άφησε την τελευταία του πνοή χτυπημένος από Ελληνικά χέρια. Ίσως να πρέπει να περιμένουμε ακόμη 200 χρόνια πρίν βρεθεί κάποιος τίμιος, ικανός και με θέληση να οδηγήσει την πατρίδα και το έθνος σε μια νέα επανάσταση αυτή την φορά απέναντι στον κακό μας ευατό που σκλάβώνει και εξορίζει τους πολίτες της χώρας αντί να τους ανοίγει τον πραγματικό δρόμο προς την ελευθερία…

    Η συμμετοχή Καποδίστρια στην συνθήκη της Βιέννης το 1815 μπορεί να μην ήταν επαναστατική αρκετά για μερικούς, ήταν όμως η αρχή μιας μακράς πορείας που έφερε στην πολύ πρόσφατη προσπάθεια δημιουργίας μιας Ευρωπαικής Ένωσης … και να είμαστε όλοι σίγουροι ότι με σημείο καμπής ίσως τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, η ελπίδα το όραμα μεγάλων ανδρών με πρώτο ίσως τον Καποδίστρια για μια ενωμένη ευρώπη των ΛΑΩΝ έχει αρχίσει να χάνεται…. όπως έχουν χαθεί και οι μεγάλοι ηγέτες και διπλωμάτες που κάποτε έδιναν ελπίδα και όραμα στους ευρωπαίους πολίτες… δυστυχώς σήμερα δεν είμαστε πολίτες.. είμαστε απλά πελάτες των τραπεζιτών στους οποίους έχουμε παραδόσει τα όνειρα μας…

    Θα αντάλασσα ευχαρίστως τα 30 αργύρια της προδοσίας ενός μεγάλου οράματος για τον Φοίνικα της Εθνικής αναγέννησης, της Καταξίωσης του Έθνους σε μια πραγματικά ενωμένη ευρώπη και όχι σε μια Ευρώπη που δικτατορικά κυβερνούν διορισμένοι γραφειοκράτες με την χρηματοδότηση των τραπεζιτών.

    Τελειώνω αναφερόμενος στον οποιονδήποτε Λεωνίδα ή και Βελουχιώτη…
    Δεν μπορείς να κερδίσεις εναν τίμιο αντίπαλο… αυτό είχε πεί ο Μεττερνιχ για τον Καποδίστρια.
    Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί την προσφορά του Κυβερνήτη γιατί πολύ απλά σε μεγάλο βαθμό και προς μεγάλη στεναχώρια ορισμένων, το έργο του και τα αποτελσματα των πράξεών του έχουν αντέξει στον χρόνο…

    Η αχαριστία είναι η μέγιστη ύβρης των Ελλήνων απέναντι στους ευεργέτες τους…

    Μου αρέσει!

   • Nikiforos33 said

    Για τον Καποδίστρια πριν τον πιάνει στο στόμα του ο κάθε Βελουχιώτης θα επρέπε να ήξερε την πορεία του και τους αγώνες του για τον ελληνισμό μέσα στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι αλλάγες που συνέβαιναν συνέχεια απο συνθήκη σε συνθήκη, ο Καποδίστριας ήταν 100 χρόνια σε πολλά θέματα μπροστά και είχε καταλάβει την δημιουργία και την άνοδο του βουλγαρικού εθνικισμού. Λογικά για τον Βελουχιώτη οι δολοφόνοι του Καποδίστρια θα έπρεπε να ήταν τυραννόκτονοι και Βαυαροί λυτρωτές.
    Καλά ο Μεταξάς πεμπτοφαλαγγίτης δεν το συζήτω… μα να λέει οχι στη σύμμαχο της μήτερας ΕΣΣΔ ντροπή!!

    Μου αρέσει!

   • Λεωνίδας said

    200 χρονια μετα η Ιστορια γραφετε απο τους εχοντες την εξουσια σε καθε χωρα ,λογικο αυτο ιστορικα .Ευτυχως εδω σε μας υπηρξε και ο Κορδατος ….αλλα (φευ) και ο Μαρκεζινης (ναι ο χουντικος!!!) οποιος εχει τις Ιστοριες τους ας διαβασει για τον Καποδιστρια (ο οποιος σημειωτεον ηταν και …εν Στοα),

    ΑΛΛΑ εμενα ενα πραγμα ρε παιδια μου κανει εντυπωση :

    Απο ολο τον λογο του Αρη ,βρηκατε να διαφωνησετε στο κομματακι των δυο γραμμων που λεει για τον Καποδιστρια (που ενταξει αυτες τις πληροφοριες και γνωσεις ειχε και μπορει να εκανε και λαθος) ;;;;;;;;;;

    Μου αρέσει!

   • Nikiforos33 said

    Ναι, ναι ευτύχως που υπάρχει ο Κορδάτος και η μαρξίστικη αντίληψη και μας διαφωτίζει πλήρως, ποιος Μαρκεζίνης αντε να χαθεί ο παλιοχουντικός, σαν τον κκ είναι τον μέγα ευεργέτη δεν έχει
    Εμένα πάντως αυτό που κάνει εντύπωση οτι τις στοές τις θυμούνται με τον Καποδίστρια και ξεχνούν αυτο: h**p://antipliroforisi.blogspot.gr/2012/08/blog-post_20.html

    Ο Βελουχίωτης πάντως δεν μπορεί να κάνει κυρήγματα περι ξενοκρατίας και να λέει τέτοια πράγματα 100 χρόνια και… μέτα τον θάνατο του Καποδίστρια

    Μου αρέσει!

   • Ακριβως ετσι !!! Η μονη «Μυστικη» εταιρεία που αποδεδειγμένα ήταν μέλος και μάλιστα ιδρυτικό ο Καποδίστριας ήταν η Φιλικη Εταιρεία… χωρίς την οποία δεν θα υπήρχε επανάσταση…!!! Παρόμοια άποψη με τον Καποδίστρια εξέφραζε και ο Κέννεντυ λίγο πριν τον δολοφονήσουν.. τυχαίο? Δεν νομίζω!

    Μου αρέσει!

  • ZIN said

   τετοιες μαλακιες ελεγε και ακομα χειροτερα εκανε ο σφαγιας -η κραγμενη αδερφη -και ακομη τα ασπ0αζεστε και ακομη τα πιστευετε
   ΙQ ραντικιου
   αντε συνεχιστε ετσι και θα πατε οχι στο 4 αλλα στο 0,4%
   αξια η πορεια σας
   ΣΤΟΚΟΙΙΙΙΙ

   Μου αρέσει!

  • ΓΙΩΡΓΟΣ Π. said

   ΑΝΤΕ ΝΑ ΚΡΥΦΤΗΤΕ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ…ΣΥΓΝΩΜΗ ΕΧΕΤΕ ΠΟΤΕ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΦΑΞΑΤΕ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ??

   Την ιστορία την γράφουν πάντοτε οι νικητές. Στην Ελλάδα συνέβη μεταπολεμικά το εξής οξύμωρων , την ιστορία την έγραψαν οι ηττημένοι κομμουνιστές Αυτό αποτελεί έναν άλλο άθλο του Εθνάρχη της Δεξιάς που από τη μια μεριά νομιμοποίησε το ΚΚΕ από την άλλη επέδειξε εγκληματική αδιαφορία να ενημερώσει για τις σφαγές και τα εγκλήματα των κομμουνιστών τις νέες γενιές. Έτσι οι κομμουνιστές μέσα από τη «θυματοποίηση» χωρίς καμία αντίδραση έπλασαν για τον εαυτό τους μια εικόνα αγνού πατριώτη που αδικήθηκε από το σύστημα . Ποιοί αυτοί που για πρώτη φορά στην Ελλάδα εισήγαγαν τις σφαγές με κονσερβοκούτια. Όμως τα γραπτά μένουν γι αυτό από καιρό εις καιρό θα τα μνημονεύουμε , γιατί συγχωρούμε αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε. Αυτά με την ευκαιρία του μνημόσυνου που τελείται στο Φενεό Κορινθίας…
   για τη σφαγή αδίκως 3000 ελλήνων πατριωτών εν μέσω γερμανικής κατοχής από τους κομμουνιστοσυμμορίτες επιλέγοντας σαν τόπο σφαγής το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου για να δείξουν ότι ποτέ δεν είχαν ιερό και όσιο. Όλοι εκεί Κυριακή 15-7-2012.

   ΘΕΛΕΙΣ ΚΙ’ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ???
   ΕΧΩ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΝΤΕΧΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΔΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΥΜΜΟΡΙΤΗ???
   ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΙΛΑΣ ΘΑ ΤΑ ΒΑΖΩ ΕΝΑ ΕΝΑ,ΝΑ ΣΑΣ ΜΑΘΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΔΟΤΙΚΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΑΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΣΑΝ ΣΤΟΧΟ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΕΧΕΤΕ ΣΤΗΝ ΤΥΦΛΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ…..

   Μου αρέσει!

  • Mha Yai said

   Ναι ο Καποδίστριας φταίει , σοβαρός άνθρωπος ο Βελουχιώτης και όπως λέει και ο αρθρογράφος «η πατρίδα είναι υπεράνω ιδεολογίας» . Και ακόμα πιο σοβαρό , ο Βελουχιώτης μας μιλά για τον άλλον «ήρωα» τον Γιαταγάνα που τον έφτυσε ακόμα και η ίδια του η μάνα για τα τόσα «καλά» που έκανε στον ελληνικό λαό . Για τόσο «πατριώτες» μιλάμε .
   Βρήκαν αφορμή οι υμνητές σφαγέων να μας πλασάρουν την προπαγάνδα τους πάλι . Ναι οι νικητές γράφουν την ιστορία και εκείνη την στιγμή την έγραφε ο Βελουχιώτης σαν «νικητής» , μετά έγινε της πουτ@νας και το αίμα ποτάμι .
   Βρε δεν πάτε να μας κατουρήσετε τα φύλα μπας και φυτρώσουν ;

   Μου αρέσει!

 8. βασιλης said

  ρε ολυμπια τον ρουφιανο με το τσακακωμενο πουκαμισο που εκανε το νταλαβερι στο wordpress το ξερουμε ας ειχε τα αρχιδια ο φλωρος να εμφανιστει ο πισωγλεντης!!!!!!!!τωρα υπογραφει μονο με το μικρο του ονομα!!!!!!!!!!τοσο ρομπα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!καμμενε οι αντρες φορουν παντελονια οχι ρομπες!!!!!!!!!!διωχτον τον πισογλεντη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ντροπη!!!!!!!!!αυτα ειναι πουστικα πραματα!!!!!!!!!!!!!!!!!!ρε αυτον αμα τον αφησεις δυο λεπτα θα ντυθει νυφουλα ρε καμμενε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Μου αρέσει!

  • βασιλης said

   κι αν κανω εγραφη στην ολυμπια ρε πανιβλακα και πανηλιθιε με το τσαλακωμενο πουκαμισο θα με σταματησεις?εσυ εδωσες δειγματα γραφης ως ο υποψηφιος βουλευτης των ανελ που ορμα σε σπιτια ελληνων πολιτων και βιαζεις γυναικες,γιαγιαδες,θειες και κρυβεσαι κατω απ τα κρεβατια και αλλα τετοια αρρωστημενα και χαριτωμενα!!!!!!ποσο μ@λακας εισαι συ και ακομα ποσο μ@λακας ειναι ο καμμενος που σε κρατα ρε αρρωστε!!!!!!ωρες ωρες να ξαναβγεις και να κανεις και κυριγμα υπερ των παιδοφιλων!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Μου αρέσει!

 9. κωστας said

  Μια στιγμη παιδια, ποσοι απο σας ξερουνε τι ητανε τα πειθαρχικα ταγματα της χουντας εκεινη την εποχη;
  Στην ιλη αναγνωρισεως(τεθωρακισμενα) την πλειοψηφια των στρατιωτων αποτελουσανε «αντιθετοι» στο τοτε καθεστως!!!;;;
  Ειναι για να γελανε και οι ρεγγες!, στο κυριο οπλο, το πιο σημαντικο, των χουντικων(οπλο των αποφασεων το λεγανε) υπηρετουσανε………αντιχουντικοι!;
  Εκει ακριβως χρειαζοτανε τα πιο «καθαρα» χαρτια και για να το κανω πιο καθαρο, ισως δεν επρεπε αναγκαστικα να εχεις πατερα ταγματασφαλιτη(αν και ηταν ιδιαιτερα ευνοικο στοιχειο) για να αποσπαστης εκει, υπηρχαν και ενα σωρο δεξιας καταγωγης φανταροι που δεν μπορουσε κανεις να τους κατηγορηση για προδοτικο οικογενειακο ιστορικο, ομως μεχρι εκει.
  Επειδη αυτη η αναρτηση εχει ξανανεβει πριν δυο χρονια περιπου και τοτε ειχα ξαναγραψει σχολια δεν θα συνεχισω, απλα θυμαμαι την ακαριαια ενοπλη απαντηση που εδωσε μια ομαδα μουλαραδων του 12ου ΤΟΜ(ολοι τους αριστεροι με γενικο επιπεδο μορφωσης πολυ πιο πανω απο των «μαυροσκουφηδων») σε επισης ενοπλη προκληση των τουρκων.
  Ειπαμε……αλλον πατριωτισμο διδαχτηκε ο γυιος του ελασιτη και αλλον ο γυιος του ταγματασφαλιτη.

  Μου αρέσει!

  • κωστας said

   Την ανωτερω ιστορια την εχω ακουσει απο τοτε ηδη, σε διαφορες παραλλαγες,(μεχρι και οτι περασανε απεναντι και γραψανε στα τουρκικα αρματα «ζητω η ελλας»!).
   Οι πρωτοι παντως που θα περναγανε τον εβρο ηταν οι ντοπιοι εθνοφυλακες που ξερανε και τα περασματα.
   Οι αρματιστες μενουνε παντα διπλα στα αρματα και αυτο ειναι το σωστο.

   Μου αρέσει!

  • Λεωνίδας said

   Το 78 (οχι μακρυα απο την χουντα χρονικα) ενας κομμουνιστης ΟΥΚας μαζι με 3 ακομα «δικους» του βρεθηκε με την ομαδα στην Κω για 2 φεγγαρια .Τους επιασε ο επικεφαλης να διαβαζουν κρυφα τον Ριζοσπαστη και εκτος την τιμωρια ,τους εφτελισε μπροστα στους αλλους στην αναφορα .Την αλλη μερα το πρωι στην αναφορα του φερανε 5 τουρκικα δικοχα και τα ριξανε στα ποδια του .

   Μου αρέσει!

   • ΓΙΩΡΓΟΣ Π. said

    ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ….

    Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ,ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΟΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΘΑ ΗΤΑΝ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΙΧΕ ΔΙΩΞΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΓΑΠΕΣ,ΤΟΥΡΚΙΑ,ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΡΓΑΡΙΑ…

    ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ??
    ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ???
    ΘΑ ΕΙΧΕ ΓΛΥΤΩΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ΣΗΜΕΡΑ,ΔΕΝ ΘΑ ΕΥΡΙΣΚΕ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ Ο ΔΙΑΒΟΛΙΚΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ…..

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ,ΔΡΟΜΟ ΕΚΕΙ ΖΗΣΤΕ….

    Μου αρέσει!

 10. Αν αληθεύει αυτό το άρθρο και πουλήθηκε η Εθνική Τράπεζα στην Deutche Bank, τότε μιλάμε για το τελειωτικό ξεπούλημα της χώρας. http://bit.ly/TKclFP

  Μου αρέσει!

 11. ΜΑΧΗΤΗΣ said

  Eξοχο!

  Η ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕΧΡΟΝΙΑ ..
  Πραγματι ποθηκες , ταγματα ανεπιθυμητων στο καθε καθεστως τα Συνορα μας..

  Παντα τα φυλαξαν αυτοι που ειχαν αλλη αποψη , αυτους που δεν ηθελαν οι καθε .ελληναραδες!

  Και παντα οι απλοι ΕΛΛΗΝΕΣ στρατιωτες με ΧΑΜΗΛΟΒΑΘΜΟΥΣ αξιωματικους

  ΕΓΡΑΨΑΝ ΛΑΜΠΡΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΔΟΞΑΣ!

  Και το παραδοξο ειναι,
  οτι οι χουντοσποροι

  βγαζουν και Σημερα γλωσσα εκ του..ασφαλους!

  Η Τουρκια κηρυξε πολεμο…

  και οχι μονο μας το εκρυψαν οι Δειλοι..Χουντικοι,

  αλλα Κιοτεψαν! ΚΙΟΤΕΨΑΝ!

  και κανενασ δεν αναφερει

  οτι ειχαν αφησει αοπλο…ΑΟΠΛΟ τον Στρατο!

  Οι Επιστρατευμενοι εκει πανω , βρηκαν ….ΠΕΤΡΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΙΒΩΤΙΑ ΟΠΛΙΣΜΟΥ!

  Που τα ειχαν πουλησει οι…στρατιωτικοι?

  Πολλα δεν μαθαινουμε.

  Πολλα μας κρυβουν.

  ΕΚΕΙΝΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΕΙΔΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΣΤΑ ΤΕ (!)

  Σε ολες τις μοναδες πρωτης γραμμης

  ηταν ΕΝΩΜΕΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ!

  ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΑ!

  Για αυτο παντα γραφουμε σελιδες δοξας…ΑΛΛΑ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΠΟ….ΤΟΥΣ ΔΕΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΟΥΣ!

  ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΠΟΥΘΕΝΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ

  ΟΤΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΕ ΧΟΥΝΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ….ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΟΠΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

  Στρατιωτικοι ορκισμενοι να δωσουν το αιμα τους για την ΠΑΤΡΙΔΑ …

  αλλα προτιμησαν να ..κρυφτουν (!) οι δειλοι,

  ανοιγοντας απο τοτε την Ορεξη των Τουρκων!

  Και δυστυχως ..απο τοτε μας κυβερνα η γεννια τους!

  Η ΠΟΥΛΗΜΕΝΗ ΔΕΙΛΗ ΧΟΥΝΤΙΚΗ ΓΕΝΝΙΑ

  Και οχι η Γεννια του πολυτεχνειου….που

  ΜΑΣ ΑΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΕ ΧΡΟΝΙΑ…ΧΟΥΝΤΟΣΠΟΡΟΙ! ΣΤΑΓΟΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ!

  Μου αρέσει!

  • ΓΙΩΡΓΟΣ Π. said

   ΠΟΤΕ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΜΑΧΗΤΗ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ???
   ΔΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ…..

   ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΘΛΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΤΟΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΤΣΙ

   ΔΕΣ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΤΥΧΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ…..

   ὁ Ἑλληνικὸς στρατὸς τὸ ’74 ἦταν σὲ πολὺ καλὸ ἐπίπεδο καὶ θὰ μποροῦσε ἄνετα νὰ ἐξευτελίσει τοὺς Τούρκους. Ἡ Ἑλλάδα εἶχε τότε 38 «Φάντομς», 60 βομβαρδιστικὰ Α7 ποὺ μποροῦσαν νὰ δράσουν ἀκόμα καὶ μέχρι τὸ Ἰρᾶν χωρὶς ἀνεφοδιασμό, φέροντας μεγάλες ποσότητες βομβῶν καὶ ρουκετῶν, εἶχε 4 ταχύτατα σύγχρονα γερμανικὰ ὑποβρύχια μὲ 16 τορπίλες τὸ καθένα, 6 πυραυλάκατους μὲ αὐτοκατευθυνόμενους πυραύλους, 10 ἀντιτορπιλικά, ἐνῶ ἡ Τουρκία δὲν εἶχε κανένα φάντομ, κανένα βομβαρδιστικό, καμία πυραυλάκατο, παρὰ μόνο 12 παμπάλαια ὑποβρύχια καὶ 14 παλαιᾶς κοπῆς ἀντιτορπιλικὰ καὶ φυσικὰ δὲν εἶχαν δεύτερη νηοπομπή, οὔτε ὑπῆρχαν ἄλλα ἀποβατικὰ ἐκτὸς ἀπ’ αὐτὰ ποὺ βγῆκαν στὴν Κερύνεια, οὔτε εἶχαν στὰ νότια τουρκικὰ παράλια λιμάνι μὲ πολεμικὴ ὑποδομή.

   ΒΛΕΠΕΙΣ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΧΗΤΗ???
   ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΠΡΟΣΕΧΩ ΤΟ ΧΟΥΝΤΑ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ???….

   Μου αρέσει!

   • Κανένας said

    Μηπως μπορεις να μου πεις ολες αυτες οι δυναμεις που αναφερεις τι συμμετοχη ειχαν στα γεγονοτα της Κυπρου; Τα Α-7 εφταναν στο Ιραν. Στην κυπρο ; Τα F-4 ηταν κυριαρχα αλλα στο αεροδρομια ολα τα αεροσκαφη ιδια ειναι…..
    ΕΓΩ ΒΛΕΠΩ ΑΘΛΙΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΜΕ ΤΙΜΗ!
    ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕΙ ΟΤΑΝ ΕΧΑΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΑΝ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ!

    Μου αρέσει!

   • Λεωνίδας said

    ΤΟΥς ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΑΝ ΜΕ 6 ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
    ΚΑΙ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΒΛΑΚΑΚΟΣ ΓΙΑ ΦΑΝΤΟΜ ΚΑΙ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ

    ΛΟΒΟΤΟΜΗ ΣΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΡΕ;;

    Μου αρέσει!

  • ΓΙΩΡΓΟΣ Π. said

   ΕΙΧΕ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΤΟΤΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ???
   Η ΔΙΑΤΑΓΗ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΡΙΨΗ!!!
   ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΘΕΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ…..

   ΤΩΡΑ ΜΑΧΗΤΗ,ΤΩΡΑ??????

   Μου αρέσει!

  • Mha Yai said

   @ΜΑΧΗΤΗΣ

   Σ’αυτό συμφωνώ , μου το είπε και ο αδελφός μου που υπηρετούσε εκείνη την εποχή . Πέτρες μέσα κιβώτια , ο κάθε στρατιώτης είχε 5-6 σφαίρες στην διάθεσή του και τίποτα άλλο .

   Μου αρέσει!

   • Mha Yai said

    Και κάτι άλλο φίλε Μαχητή , τα κιβώτια μας τα πούλαγαν με πέτρες οι «φίλοι» μας οι Αμερικάνοι , όταν τα άνοιξαν οι στρατιώτες είδαν την «ευχάριστη» έκπληξη» .

    Μου αρέσει!

   • ΜΑΧΗΤΗΣ said

    ΓΙΩΡΓΟΣ Π.

    Φιλε μου κρινουμε την αναρτηση και οχι ..εφ ολης της υλης τη χουντα.

    Και σε διαβεβαιω…οτι ΤΑ ΕΙΔΕ και τα εζησε Ο ΞΑΔΕΔΕΛΦΟΣ ΜΟΥ!

    ΑΡΑ…τον πιστευω!

    Και μαλιστα του εδωσαν μια λογχη!

    Και σε μερικους που δεν ειχαν οπλα…

    και ..το διασκεδασαν οτι θα παρουν απο το διπλανο τους το οπλο οταν πεθανει…ή απο τον εχθρο!

    Μπορει να εχει δικιο ο φιλος απο πανω Mha Yai οτι ετσι μας τα ειχαν στειλει οι φιλοι μας……και συμαχοι…..

    Και πραγματι ο στρατιωτης μας ηταν σε φορμα!

    Και πραγματι στο τραινο που πηγα τον αδελφο μου και ξαδελφια μου…εφευγαν ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ τα παληκαρια μας…

    και πραγματι στενοχωρηθηκα που δεν πηγαινα και εγω μαζι τους……

    Γιατι το γενελογικο μου δεντρο

    εχει ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΙΩΝΕΣ στους πολεμους για ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!

    Και μη ξεχνας…ποιος ηταν ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΟΠΛΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΥΒΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΗΡΥΝΕΙΑΣ…ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΠΟΧΗ!

    Αυτα!

    Μου αρέσει!

   • Φίλε Μαχητή , σχεδόν όλοι οι Έλληνες έχουμε κάποιον που αγωνίστηκε για την πατρίδα , στην Μάνη υπάρχει ένα άγαλμα προγόνου μου ήρωα των Μακεδονικών αγώνων . Υπάρχουν και άλλοι που δεν έχουν άγαλμα αλλά δεν ήταν λιγότερο άξιοι . Και η ιστορία για τις πέτρες να την πιστεύεις , και ο αδελφός μου που υπηρετούσε τότε μου το είχε πει και δεν υπάρχει λόγος να μην το πιστέψω .

    Μου αρέσει!

   • Mha Yai said

    το πιο πάνω σχόλιο είναι του δικό μου (Mha Yai)

    Μου αρέσει!

 12. Μαλέας said

  Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουν τα παραμύθια. Οι αντιφρονούντες είτε δεν υπηρετούσαν καν είτε στέλνονταν σε μη μάχιμα τάγματα και έκαναν κυρίως αγγαρείες. Στον Έβρο πήγαιναν αυτοί που δεν είχαν βύσμα. Κυρίως παιδιά απο χωριά κλπ. Για αυτό και θα έκαναν όλοι μπροστά.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: