olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Η πραγματική ζωή του Ιωάννη Βαρβάκη: Όντως ο θεός αγαπούσε το χαβιάρι;

Posted by olympiada στο Οκτώβριος 15, 2012

varvakis_or

Ο θεός αγαπάει το χαβιάρι. Με αυτόν τον τίτλο ο Ιωάννης Σμαραγδής, σκηνοθέτης της ταινίας "Ελ Γκρέκο", κάνει τη δεύτερη απόπειρα του να δημιουργήσει μια πολυδάπανη ταινία με πρωταγωνιστή την εμβληματική φιγούρα του Ιωάννη Βαρβάκη. Οι κριτικές που απέσπασε είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία αρνητικές. Η ιστορία του ανθρώπου που πλούτισε από το εμπόριο χαβιάρι σε ολόκληρη την Ευρώπη, του ανθρώπου που δρούσε ως πειρατής στις θάλασσες του Αιγαίου είναι αναμφισβήτητα συναρπαστική. Ποιος λοιπόν ήταν ο πραγματικός Βαρβάκης, ο άνθρωπος που κατάφερε ολόκληρη Ρωσία να πίνει νερό στο όνομα του;
Σ’ενα μικρό νησί δίπλα από τη Χίο, γεννήθηκε ο γιος του Ανδρέα Λεοντίδη και της Μαρίας Μάρου, Ιωάννης Λεοντής. Η ημερομηνία γέννησής του δεν είναι πλήρως εξακριβωμένη αλλά οι ιστορικοί θέτουν ως πιθανότερη την 24η Ιουνίου 1745. "Στο νησί που ονομάζεται Ψαρά -γράφουν οι ιστορικές πηγές- κατοικεί ένα είδος γερακιού ονόματι Ιέραξ ο οξύπτερος. Οι κάτοικοι όμως αποκαλούν το αρπακτικό πουλί βαρβάκι. Όταν ο Ιωάννης ήταν μικρός, οι φίλοι του συνηθίζουν να τον αποκαλούν έτσι εξαιτίας των μεγάλων ματιών του και της ορμητικότητας του χαρακτήρα του. Φαίνεται πως αυτό το παρατσούκλι του άρεσε πολύ και έτσι από Λεοντής μετατράπηκε σε Ιωάνης Βαρβάκης.
Ένας πειρατής γεννιέται
Σαν αυθεντικός νησιώτης της εποχής, σε ηλικία των 15 ετών ξεκινάει η ασχολία του με τη ναυτική ζωή ως ακόλουθος στον καράβι του πατέρα του. Έπειτα από δύο χρόνια αποκτά τη δικό του γαλιότα την οποία ονομάζει "Άγιος Ανδρέας". Αρχικά ασχολείται με το εμπόριο όμως έπειτα αρχίζει η δράση του ως πειρατής, κουρσεύοντας τούρκικα πλοία μαζί με τον αδερφό του Γεώργιο. Το πλοίο του διέθετε πυροβόλα και το πλήρωμα ήταν εξοπλισμένο με πολεμοφόδια.
Την περίοδο του ρωσοτουρκικού πολέμου και με τη βοήθεια των Ρωσων, ξεκινάει η εξέγερσή των Ελλήνων της Πελοποννήσου, των νησιών του Αιγαίου και των δυτικών ακτών της Μικράς Ασίας. Η επιχείρηση αυτή έμεινε γνωστή ως Ορλωφικά. Ο Ιωάννης Βαρβάκης με την παρότρυνση του πατέρα του ξοδεύει όλη του την περιουσία για να μετατρέψει τη γαλιότα σε πολεμικό πλοίο με 29 κανόνια. Εντάσσει το πλοίο του στη ρώσικη δύναμη μετά από συνάντησή του με τον αντιναύαρχο Αλέξιο Ορλώφ για να πέσει στη μάχη εναντίον των Τούρκων. Τη νύχτα της 26ης Ιουνίου 1770 ο Βαρβάκης με τον τίτλο του υποπλοίαρχου του ρώσικου ναυτικού, παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ναυμαχίας του Τσεμσέ. Εκεί αναδεικνύεται ήρωας μιας και δέ διστάζει να κάψει το πλοίο του προκειμένου να επιτύχει την καταστροφή της τούρκικης αρμάδας.
Ταξίδι στη Ρωσία
Ioannis_InsΜε τη λήξη του ρωσοτουρικού πολέμου, την ήττα των Τούρκων και την υπογραφή της Συνθήκης του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, ο Βαρβάκης βρίσκεται απένταρος μιας και προσπαθεί να πουλήσει το πλοίο του στην Κωνσταντινούπολη. Δεν τα καταφέρνει μιας και το περιβάλλον εκεί είναι αφιλοξενο γι’αυτόν και οι τούρκικες αρχές προχωρούν σε κατάσχεσή του. Στην κακή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται έχοντας χάσει τα πάντα, αναγκάζεται να στραφεί στη βοήθεια της Ρωσίας και ξεκινά το μακρύ ταξίδι προς των Αγία Πετρούπολη για να συναντηθεί με την Μεγάλη Αικατερίνη και να ζητήσει τη βοήθειά της. Ο εραστής της τσαρίνας και γνωστός του Βαρβάκη, Πότεμκιν, μεσολαβεί και κανονίζει τη συνάντηση. Παρά τις προσδοκίες του η Αικατερίνη φαίνεται ιδιαίτερα γενναιόδωρη προς το πρόσωπό του αναγνωρίζοντας τη βοήθεια που είχε προσφέρει. Του δίνει προνομιακή αφορολόγητη άδεια αλιείας στην Κασπία Θάλασσα και αμοιβή 10.000 χρυσά ρούβλια. Ο Ιβάν Αντρέγεβιτς Βαρβάτσι γίνεται πλέον ρώσος πολίτης.
To χαβιάρι στη ζωή του Βαρβάκη
Έχοντας τα χρήματα ανα χείρας μεταβαίνει στο Αστραχάν όπου και ξεκινάει μια επιχείρηση αλιείας. Γρήγορα καταφέρνει να κάνει ξανά περιουσία ψαρεύοντας οξύρρυγχους, λευκούς σολωμούς και άλλα ψάρια. Ανακαλύπτει το χαβιάρι σε ένα από τα θαλάσσινά ταξίδια του και συνειδητοποιεί το κέρδος που θα τους προσέφερε η εξαγωγή αυτού του ακριβού ψαριού. Πολύ γρήγορα αποκτά περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους και μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο την περιουσία του.
Φιλανθρωπικό έργο
Έχοντας στο μυαλό του τη γενναιοδωρία της Ρωσίας, παραχωρεί μεγάλο μέρος της περιουσίας του για κοινωφελή έργα στην περιοχή του όπως, νοσοκομεία, διώρυγες, γέφυρες και χάριζει τα χρήματα για την ανέγερση διδακτηρίου στη Σινασό. Για τις υπηρεσίες του παρασημοφορείται με τον τίτλο ευγενείας από τον Τσάρο Αλέξανδρο Α’ και παίρνει το επίθετο Κομνηνός Βαρβάκης. Το 1812 μετακόμιζει στην πόλη Ταγκαρόγκ (Ταϊγάνι), όπου ανθούσε μια μεγάλη ελληνική κοινότητα. Διαθέτει 600.000 ρούβλια για την ανέγερση του μοναστηριού, όπου εψάλη η νεκρώσιμος ακολουθία για τον τσάρο Αλέξανδρο Α’.
Εκτός από τη φιλανθρωπική του δράση στη Ρωσία ο Ιωάννης Βαρβάκης προσφέρει πάρα πολλά και στον απελευθερωτικό αγώνα της Ελλάδας. Εξοπλίζει τους στρατιώτες του Αλέξανδρου Υψηλάντη και εξαγοράζει την ελευθερία πολλών Ελλήνων αιχμαλωτών. Παρά το δουλεμπόριο που επικρατούσε στη Ρωσία εκείνη την εποχή, ο ίδιος δε δεχόταν να έχει κανένα σκλάβο στην κατοχή του.
Στη διαθήκη του κληροδοτεί 1.000.000 ρούβλια για την ίδρυση του Βαρβάκεου Λυκείου και με δική του δωρεά κατασκεύαζεται στο κέντρο της πρωτεύουσας η κλειστή αγορά της Αθήνας, η σημερινή Βαρβάκειος Αγορά. Μεγάλο μέρος της περιουσίας του το αφήνει στο ελληνικό δημόσιο για κοινωφελή έργα.
Μετά την καταστροφή των Ψαρών στο ολοκάυτωμα της Ολόμαυρης Ράχης του 1824,ο Βαρβάκης επιστρέφει στην Ελλάδα και εγκαθίσταται στη Ζάκυνθο όπου και παραμένει μέχρι το τέλος της ζωής του, στις 10 Ιανουαρίου 1825. Για το μεγάλο έργο του και τις αμέτρητες αγαθοεργίες του στη Ρωσία του απονεμήθηκε το αυτοκρατορικό δίπλωμα και οικόσημο ως ισόβιος και κληρονομικός τίτλος ευγενείας.
Ο θεός αγαπάει το Χαβιάρι;
Η ταινιά του Ιωάννη Σμαραγδή που πραγματεύεται στο βίο του Ιωάννη Βαρβάκη έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στις 6 Σεπτεμβρίου στο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ του Τορόντο.
Η ταινία με το γερμανό ηθοποιό Σεμπάστιαν Κοχ στο ρόλο του Βαρβάκη ακολουθεί τη ζωή του ευεργέτη από την εποχή που υπήρξε πειρατής στα νερά του Αιγαίου μέχρι και το θάνατό του, το 1825. Σύμφωνα με κριτικές ο σκηνοθέτης δεν μπόρεσε να αποτυπώσει τη σημαντική πορεία της ζωής της εμβληματικής και συναρπαστικής φιγούρας του Βαρβάκη. Μέσα από μεγαλεπίβολες σκηνές άφησε μια ανεκπλήρωτη αίσθηση στους θεατές, καταστρέφοντας της αφηγηματική ροή αφού προσπάθησε να πει πολλά χωρίς να καταφέρει εν τέλει να πει τίποτα.
OXI ALLO KAPBOYNO

21 Σχόλια to “Η πραγματική ζωή του Ιωάννη Βαρβάκη: Όντως ο θεός αγαπούσε το χαβιάρι;”

 1. ΜΠΑΜΠΗΣ said

  ΠΑΝΤΩς ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΧΥΤΗΡΙΟ.
  ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟ ΣΥΝΙΣΤΩ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΣΤΩ ΚΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΑΤΕΛΕΙΕΣ ΟΠΩΣ ΔΙΑΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑΤΖΕΣ.
  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΙ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ Ο ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ.
  Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ …..

  Μου αρέσει!

 2. ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ said

  Σαν ασχετος εχω δικαιωμα να ρωτησω εαν σκηνοθετης ηταν ο Σπηλμπεργκ η καποια παστα φλωρα ανθελλην οι κριτικες θα ηταν οι ιδιες;

  Μου αρέσει!

 3. Toriki said

  Δεν πιστεύω να είχε τον Τατσόπουλο στην ιστορική έρευνα και τεκμηρίωση!

  Με το κριτικό μάτι το θεατή, χωρίς την ιδιότητα και τις προθέσεις του τεχνοκρίτη, δυσκολεύομαι να κατανοήσω αρκετές επιλογές του Σμαραγδή, τόσο αναφορικά με τα πρόσωπα που επιλέγει όσο και με τον τρόπο που δουλεύει τη φωτογραφία και τη σκηνοθεσία εν γένει.
  Είναι τολμηρός, αλλά….

  Άν θέλουμε να κάνουμε λόγο για την ελληνική σκηνοθετική οξυδέρκεια και περιεκτικότητα, προτιμώ τον Οικονομίδη. Μου κάνει πολύ, διότι δουλεύει σεναριολογικά και σκηνοθετικά στο πετσί, τραβώντας όμως απ’ το μεδούλι.

  Μου αρέσει!

 4. Λεωνίδας said

  «Οι κριτικές που απέσπασε είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία αρνητικές.»

  και μονο αυτο ειναι η υπογραφη οτι προκειται περι αριστουργηματος !!!!!

  διοτι ολοι γνωριζουμε ποιοι ειναι αυτοι οι «κριτικοι» …….

  Μου αρέσει!

 5. Αρίσταρχος said

  Την ταινία την είδα εχθές, για μένα δεν λέει ΤΙΠΟΤΑ. Δεν υπάρχουν σκηνές που μπορούν να σε συγκινήσουν, δεν υπάρχουν σκηνές δράσης, δεν υπάρχει κάποια κατάληξη. Γενική κι αόριστη. Γενικά είναι απλά μια εξιστόρηση της ζωής του χωρίς τίποτα αξιομνημόνευτο.

  Μου αρέσει!

  • Υπήκοος said

   To αξιομνημονευτο αγαπητε ειναι το τελος του Ι. Βαρβακη οπου μαθαινουμε οτι οι Εγγλεζοι αμεσως μετα την επανασταση του 1821 με καταλληλες ενεργειες απομονωσης των ελευθερων Ελληνων αγωνιστων καταφεραν να βαλουν στις Ελληνικες θεσεις-κλειδια υπηρετες των συμφεροντων τους και οπωσδηποε οχι του Ελληνικου λαου!

   Μου αρέσει!

 6. stephanos sotiriou said

  Γενικα ο Σμαραγδης εχει μια ταση… Τσατσοπουλου-Λαζοπουλου.Δηλαδη εμμενει σε λαθος συνταγες. Στην ταινια του για τον Καβαφη, εμμενει στην προβολη και μονο σε αυτην, της ομοφυλοφιλικης ιδιοτητας του ποιητη. Πολυ κακη ταινια. Στον Ελ Γκρεκο, ξεφυγε καπως απο την μετριοτητα, αλλα γενικα, δεν ειναι και κατι ιδαιτερο… τωρα παλι, κατω του μετριου με τον Βαρβακη.

  Μου αρέσει!

  • ELLHN-1821 said

   Αναθεμα κι αν ηταν ταινια ο El Greco. Εκμηδενιζει τις προσωπικοτητες και τις κανει να φαινονται ασημαντοι ανθρωποι. Τον Λαζοπουλο τον εκανε να φαινεται οτι παιζει στο Τσαντιρι.

   Μου αρέσει!

 7. george said

  Άφού άπέσπασε άρνητικές κριτικές,σημαίνει ότι ή ταινία θά είναι πολύ άξιόλογη……Τώρα σίγουρα θά τήν δώ

  Μου αρέσει!

 8. xifos said

  ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ
  ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
  [ΔΑΝΕΙΑ ΑΓΓΛΙΑΣ -ΤΟΚΟΙ- ΜΙΚΡΟ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΕΗ ΒΡΑΤΑΝΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ -ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΗΘΕΛΑΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ
  -Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΡΩΣΩΦΙΛΩΝ -ΑΓΓΛΟΦΙΛΩΝ
  ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΝ ΔΙΚΙΟ ΟΙ ΡΩΣΟΦΙΛΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΗΤΑΝ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΡΒΑΚΗ, ΚΛΠ ΚΛΠ

  Μου αρέσει!

 9. zonitis said

  Οταν κουρσευεις τουρκικα πλοια που ειναι εχθρικα εισαι πειρατης; Δηλαδη και αλλοι ηρωες του Εθνους ηταν τρομοκρατες;

  Μου αρέσει!

 10. ΓΙΩΡΓΟΣ Τ. said

  Παιδιά την ταινία την είδα προ ολίγου. Μεγαλύτερο φέσι δεν έχω ξαναδεί. Δεν ξέρω αν είναι επιδοτούμενο και δεν πρόλαβα να ψάξω, πάντως δεν έχει πλοκή, συνοχή, χαρακτήρες, διαλόγους της προκοπής, αξιοπρεπείς ερμηνείες, ευρηματικότητα, γενικώς χωλαίνει παντού. Κατά τα άλλα την έχει την προπαγανδίτα, αλλά μέσα στο γενικό τίποτα ούτε »σωστή» προπαγάνδα δεν μπορεί να κάνει. Αν είναι επιδοτούμενη η ταινία τότε εξηγούνται πολλά. Τα σκετσάκια σε επίπεδο αισθητικής αποτίμησης έχουν περισσότερο βάθος.

  Μου αρέσει!

 11. Dominique said

  Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Γ. Σμαραγδής …. με τα αποκαϊδια του…..!!!!!

  Μου αρέσει!

 12. M.E. said

  Μου άρεσε πολύ η ταινία, αν και νομίζω ότι το βασικό θέμα δεν ήταν αυτή καθ’αυτή η βιογραφία του Βαρβάκη και γενικά η απόδοση ιστορικών γεγονότων. Το θέμα τέθηκε μέσω του Έλληνα δασκάλου, που προσπαθούσε να μυήσει τον Βαρβάκη στο αρχαίο ελληνικό πνεύμα
  Το ευδαίμον το ελεύθερον, το δε ελεύθερον το εύψυχον.
  Ο ήρωας στην αρχή της ταινίας επιθυμεί την απόλυτη ελευθερία αλλά, ως ατομιστής νεαρός, την ταυτίζει με την προσωπική του ανεξαρτησία από κάθε είδους εξουσία. Ως το τέλος της ταινίας όμως βιώνει την πραγματική ελευθερία στην καλοσύνη της ψυχής, στην αρετή, στην εξασφάλιση της ελευθερίας και της ευτυχίας των άλλων. Αυτό βέβαια κανένας από τους περισπούδαστους «κριτικούς» δεν το έθιξε.
  Νομίζω δε ότι το βραβείο της πιο κακόβουλης κριτικής διεκδικεί επάξια ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, που προσπαθεί μάλιστα να προκαταλάβει τον αναγνώστη, ώστε αν τυχόν τολμήσει να του αρέσει η ταινία, να νιώσει ηλίθιος «..μπλοκάροντας απίστευτο αριθμό αιθουσών στο κοινό που… μπορεί να μην είναι υπερβολικά σινεφίλ, αλλά δεν είναι καθυστερημένο…».
  Και το αποκορύφωμα της αριστερίστικης εμμονής: «Οι Ελληνες επιχειρηματίες είναι πρωτίστως Ελληνες λέει η ταινία, και επειδή είναι Ελληνες τολμούν να ονειρεύονται… σαν όλους εμάς τους ταπεινούς… και έχουν αίσθηση του εθνικού καθήκοντος. Αφήστε τους πάνω στις δυσκολίες, να ορθοποδήσουν, να στεριώσουν, να μεγαλώσουν και μη φοβάστε, μην ανησυχείτε, Ελληνες είμαστε όλοι, κι αυτοί σαν Ελληνες φιλεύσπλαχνοι προς τους ομοεθνείς τους. Και δουλειές θα δώσουν (12ωρα με 400 ευρώ ανασφάλιστοι) και φιλανθρωπίες άμα χρειαστεί… σε εσάς τους κακομοίρηδες που τους αυγατίζετε τα κέρδη για την επόμενη κερδοφόρα επένδυση… Η εργατική τάξη πρέπει να μάθει να είναι ευγνώμων στα αφεντικά και σε δύσκολες ώρες, όπως έπραξε στο παρελθόν η φυλή να δείχνει ομοψυχία και να πληρώνει αγόγγυστα αυτά που, δια νόμου, δεν πληρώνουν οι πάμπλουτοι… Κι όταν, με τη βοήθεια του Θεού που αγαπάει το χαβιάρι, «αλλά μισεί το προλεταριάτο» – όπως έξυπνα και δηκτικά αναφέρει ο Αμερικανός κριτικός Nicholas Bell – βγούμε στο ξέφωτο τότε… τότε…»
  Αυτό συμπέρανε από την ταινία το έμπειρο κομμουνιστικό, διανοουμενίστικο πνεύμα!!!! Αυτό προκύπτει, φαίνεται, αβίαστα και από την σκηνή που ο ήρωας χαρίζει τα δικαιώματα της επιχείρησης στους υπαλλήλους του. Αηδία πια!!!
  Σας προτείνω να δείτε την ταινία χωρίς προκαταλήψεις και να κρίνετε μόνοι σας. Άλλωστε και μόνο το ότι την έθαψε το σύνολο του αριστερού και δεξιού, εθνομηδενιστικού και οσφυοκάμπτη τύπου, αποτελεί μεγάλη επιτυχία!

  Μου αρέσει!

 13. Anna Fotiou said

  Πήγα να δώ την ταινία ελπίζοντας να μάθω την ιστορία και γενικά τη δράση ενός μεγάλου Ελληνα ευεργέτη Εφυγα απογοητευμένη γιατί δεν είδα την πλατειά φιλανθρωπική δράση,,την αγάπη του για τους κατατρεγμένους ,την ευρύτητα του πνεύματος του Βαρβάκη αλλά μια ταινία που σπαταλιέται σε ανόητες φιγούρες στα σαλόνια ΄σε σπαρακτική ερωτική ιστορία (πόσο αληθινή νάναι !! ) και οπωσδήποτε δεν με άγγιξε όσο με συγκίνησε η πραγματική του ιστορία που διάβασα όταν την κατέβασα στο διαδίκτυο.Αρκούσε η πιστή απεικόνιση της ζωής αυτου του Ανθρώπου για να είναι ο σκηνοθέτης πιστός στην ιστορία και να μη θυμίζει η ταινία χολλυγουντιανή υπερπαραγωγή.

  Μου αρέσει!

 14. Κέφαλος said

  Για μένα η ταινία αποτέλεσε ερέθισμα να διαβάσω για το μεγάλο αυτό ευεργέτη. Θα μπορούσε να σχοληθεί περισσότερο με τη φιλανθρωπική του δράση και να μας δώσει περισσότερα στοιχεία για το τέλος του . Πάντως το μήνυμα μέσα από τη ταινία το πήραμε. Ότι ανέκαθεν σε αυτή τη χώρα, οι άξιοι και αγνοί άνθρωποι ήταν και είναι μαύρα πρόβατα.

  Μου αρέσει!

 15. kalinda said

  Reblogged στις olympia.gr.

  Μου αρέσει!

 16. Σπύρος said

  Η ταινία είναι πολύ ΠΟΙΗΤΙΚΉ. Όσοι περιμένουν να δουν αμερικανιές ή τους ενοχλεί η αίσθηση του εθνικού καθήκοντος φυσικό είναι να μην μείνουν ικανοποιημένοι.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: