F.Times: Οι τρεις ένοχοι της ευρωπαϊκής κρίσης

https://i1.wp.com/www.euro2day.gr/dm_pictures/ft-rachman-100_95045_u922G3.jpg«Aυτά είναι που πρέπει να πράξετε αν θέλετε ο κόσμος να σηκώσει το άγαλμά σας καβάλα σε άλογο». Ο Valéry Giscard d’ Estaing επέδειξε αναμφίβολα μεγάλη φαντασία για να προτρέψει τους ομολόγους του να λάβουν δραστικές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Το σχόλιο του Γάλλου πρώην προέδρου, πάντως, δίνει μια πολύ λογική εξήγηση για τη νοοτροπία που προκάλεσε τη μεγάλη ευρωανακατωσούρα του παρόντος.

Η Ε.Ε. πλέον πρέπει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της ύβρεως των μεγάλων… Ευρωπαίων της προηγούμενης γενιάς. Οι άνθρωποι που δημιούργησαν το ευρώ -άνδρες όπως ο Helmut Kohl, πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, και ο αλλοτινός επικεφαλής της Κομισιόν Jacques Delors- μοιράζονταν την άποψη του Giscard d’ Estaing για τα βιβλία Ιστορίας. Αλλά το όνειρό τους να αφήσουν το κληροδότημα μιας Ενωμένης Ευρώπης με ενιαίο νόμισμα στον πυρήνα της έχει γίνει εφιάλτης.

Εν μέσω μιας απόλυτης οικονομικής και πολιτικής κρίσης, ίσως είναι άσκοπο ή και εκδικητικό να επικρίνουμε τους ηγέτες του παρελθόντος. Όμως, η απάντηση στην ερώτηση «τίς πταίει;» θα είναι σημαντική για να επιλυθεί η κρίση του ευρώ. Η χώρα ή οι ομάδες που θα καταλήξουν να επωμιστούν το μεγαλύτερο μίσος για την κρίση θα καταλήξουν και με ζημιωμένα τα συμφέροντα και τη διεθνή άποψη. Μιλώντας γενικά, υπάρχουν τρεις ομάδες που ανταγωνίζονται για τη θέση του «κακού»: οι Γερμανοί, οι Νοτιοευρωπαίοι και οι… Αγγλοσάξονες.
Η απέχθεια για τη Γερμανία είναι μεγάλη στη Νότια Ευρώπη. Ένα ζωηρό πρόσφατο παράδειγμα ήρθε από την Ιταλία, όπου η Il Giornale είχε πρωτοσέλιδο που ούρλιαζε κατά του γερμανικού Δ΄ Ράιχ. Όμως, η άγρια επίθεση κατά των Γερμανών δεν περιορίζεται στον Νότο. Ο Anatole Kaletsky, βαρυσήμαντος Βρετανός σχολιαστής, έγραψε σε στήλη του: «Κανείς δεν πρέπει να εκπλήσσεται που η Γερμανία έχει γίνει η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη. Στο κάτω-κάτω, το ίδιο πράγμα έχει γίνει δύο φορές».

Η αντιγερμανική άποψη είναι ότι η πιο ισχυρή οικονομία της Ευρώπης αρνείται να αποδεχτεί τις αμοιβαίες υποχρεώσεις που προϋποθέτει το ενιαίο νόμισμα. Λέει ότι το ευρωσύστημα ευνοεί μαζικά τη Γερμανία. Αντί όμως να ξαναφέρει την ισορροπία με αμοιβαία υποχρέωση και αύξηση στην εγχώρια κατανάλωση, η Γερμανία δρέπει τους καρπούς, ενώ επιβάλλει λιτότητα στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Όπως είναι φυσικό, αυτή η άποψη δεν έχει σχεδόν κανέναν οπαδό στη Γερμανία ή στις άλλες πιστώτριες χώρες της Βορείου Ευρώπης, όπως η Φινλανδία και η Ολλανδία. Οι Βόρειοι πιστεύουν ότι οι ίδιοι έχουν κάνει όλα τα απαραίτητα, επιβάλλοντας βαθιές μεταρρυθμίσεις. Έχουν επίσης συνεισφέρει σε ταμεία διασώσεων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων. Λένε ότι για την κρίση φταίνε οι σπάταλοι και διεφθαρμένοι Νότιοι, που το μόνο που θέλουν είναι να έχουν μια εύκολη ζωή με τα λεφτά των σκληρά εργαζόμενων Βορείων εταίρων τους. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Ολλανδό πρωθυπουργό ότι γίνεται «δούλος που πέφτει στα πόδια της ιταλικής και της ισπανικής μαφίας».

Βρετανοί και Αμερικανοί σχολιαστές μπορεί να πιστεύουν ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο αυτής της ανταλλαγής κατηγοριών, αλλά σφάλλουν. Υπάρχει μια πολύ έντονη σκέψη στην Ευρώπη ότι ο πραγματικός ένοχος αυτής της κρίσης είναι ο χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός, όπως τον εφαρμόζουν η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Ο José Manuel Barroso, πρόεδρος της Κομισιόν, σχολίασε θυμωμένα σε σύνοδο του G20 ότι «η κρίση δεν προήλθε από την Ευρώπη… Η κρίση προήλθε από τη Βόρεια Αμερική και μεγάλο κομμάτι του δικού μας χρηματοπιστωτικού κλάδου μολύνθηκε από ανορθόδοξες πρακτικές».

Πολλοί Ευρωπαίοι σχολιαστές έχουν επιτεθεί στον ρόλο που έπαιξε η Goldman Sachs όταν βοήθησε την Ελλάδα να ωραιοποιήσει τα μεγέθη για το χρέος, πριν από την κρίση. Αυτές οι απόψεις εμπίπτουν εύκολα στον ορισμό της θεωρίας συνωμοσίας. Υπάρχουν ανώτατοι αξιωματούχοι στην Ε.Ε. που δείχνουν να πιστεύουν πραγματικά ότι οι Financial Times είναι κομμάτι της αγγλοσαξονικής συνωμοσίας για την καταστροφή του ενιαίου νομίσματος (δεν ισχύει, αν αναρωτηθήκατε). Για πολλούς φιλοευρωπαϊστές είναι εύκολο να θαφτούν οι διαφορές εντός της ευρωζώνης με αποδιοπομπαίους τράγους από το εξωτερικό, όπως οι αγγλοσαξονικές χρηματαγορές.

Αυτές οι θεωρητικές ανταλλαγές δεν έχουν μόνο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον. Η μορφή που θα πάρει η συζήτηση θα σχηματοποιήσει επίσης τη μορφή της μελλοντικής πορείας της κρίσης. Η άποψη ότι φταίει ο αγγλοσαξονικός καπιταλισμός έχει ήδη δημιουργήσει μια τάση προς αυστηρότερη χρηματοοικονομική ρύθμιση και μια μίνι κρίση στις σχέσεις μεταξύ της ευρωζώνης και της Βρετανίας. Αν συνεχιστούν οι επιθέσεις, μπορεί να καταλήξουν στο να βρεθεί η Βρετανία πιο κοντά στην έξοδο από την ίδια την Ε.Ε.

Αντιθέτως, αν οι Νοτιοευρωπαίοι συμφωνήσουν συλλογικά ότι οι Γερμανοί είναι οι πραγματικοί φταίχτες, ίσως προσπαθήσουν να απομονώσουν τη Γερμανία εντός της Ευρώπης. Και αν οι Γερμανοί συνεχίσουν να πιστεύουν ότι η κοροϊδία της Ν. Ευρώπης είναι το πρόβλημα, θα επιμείνουν σε όλο και μεγαλύτερη λιτότητα.

Οπότε, ιδού ένας πιθανός συμβιβασμός. Αντί να επιτίθενται ένας στον άλλον, οι Ευρωπαίοι μπορούν να επιρρίψουν τις ευθύνες στους «μεγάλους Ευρωπαίους» του παρελθόντος. Άνδρες όπως ο Kohl και ο Delors ήταν πράγματι «μεγάλοι» από άλλες απόψεις. Ο Kohl οδήγησε τη γερμανική επανένωση. Ο Delors κατασκεύασε την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά. Όμως, όσον αφορά το ευρώ, προώθησαν το μεγάλο όραμά τους αγνοώντας τις αντιρρήσεις εκείνων που αμφισβητούσαν ότι θα αποδώσει ένα ενιαίο νόμισμα σε τόσο διαφορετικές οικονομίες.
Η σημερινή Ευρώπη ζει με τις επιπτώσεις της ύβρεώς τους…
euro2day.gr

9 σκέψεις σχετικά με το “F.Times: Οι τρεις ένοχοι της ευρωπαϊκής κρίσης”

 1. Τέσσερα απλά βήματα για τη δημιουργία της κρίσης:

  1) Οφσόρ, φορολογικοί παράδεισοι και διάφορες ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις για το μεγάλο κεφάλαιο δεν επιτρέπουν το κράτος να πάρει τη μερίδα το λέοντος των φόρων.
  2) Το κράτος αυξάνει τις δαπάνες του με υπερτιμολογήσεις και μίζες, που καταλήγουν πάλι στο μεγάλο κεφάλαιο.
  3) Το κράτος δανείζεται για να καλύψει αυτές τις δαπάνες: από πού; Μα από το μεγάλο κεφάλαιο!
  4) Ο λογαριασμός (με τους αβάσταχτους τόκους) έρχεται στις πλάτες του λαού.

  Στο τέλος αυτό που μένει είναι από τη μια την φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου και από την άλλη την εξοντωτική υπερφορολόγηση των υποιλοίπων.

  Έτσι το κράτος και οι φορολογικοί μηχανισμοί του δεν είναι τίποτα παραπάνω από εργαλείο συστηματικής αναδιανομής πλούτου, που ρουφάει χρήμα από τον κοσμάκη και το διοχετύεει στους δισεκατομμυριούχους.

  Απλά πράγματα, που όμως εδώ και τέσσερα χρόνια σε καμιά επίσημη συνάντηση δεν έχουν ειπωθεί. Τάχα κάνουν αναλύσεις, τάχα κάνουν κάθε τρεις και λίγο Eurogroup και συναντήσεις κορυφής, τάχα οι τεχνοκράτες γράφουν εκθέσεις, τάχα μέχρι σήμερα το μελετάμε το θέμα.

  Μου αρέσει!

 2. Δεν ξέρω τι θα κάνει ο Ομπαμα αν επανεκλεγεί πάντως , πάντως αν αναμιχτεί το FBI θα ξεθάψει λαυράκια επί καιρό Μπους , αναρτιέμαι πως οι Δημοκρατικοί δεν ξέθαψαν την αμαρτωλή Goldman Sachs θα μιλούσαμε για νέο Watergate θα το φυσούσαν και δεν θα κρύωνε οι Ρεπουμπλικάνοι.

  Όσο για το Ράιχ της Μερκελ αν, αν αποδειχτεί φούσκα η Κίνα τότε θα τους κουνάμε τα μαντιλάκια …

  Δεν έχουν όραμα και δεν μπορεί η Γερμανία να έμπνευση μια Νέα πορεία , ακούσαμε για σχέδια Μάρσαλ ακούσαμε για Ευρωπαϊκά Νομισματικά Ταμεία ακούσαμε πολλά …

  Η Ελλάδα μοιάζει με αεροπλάνο, με σβησμένες μηχανές αν καταφέρει η εφεδρική γεννήτρια του αεροπλάνου να δώσει έγκαιρα ρεύμα τότε μπορεί να ανακτήσει τον έλεγχο του αεροσκάφους κάνοντας μια εντυπωσιακή προσγείωση αν όχι τότε το αεροπλάνο μπορεί να πέσει οπουδήποτε προκαλώντας μια νέα τραγωδία όπως αυτήν της 9/11, μπορεί να πέσει και στην θάλασσα αλλά η ουσία είναι να διασφαλιστεί η πορεία της ΕΕ… και η Γαλλία θα μπορούσε να πρωτοστατήσει δείχνοντας μια διαφορετική πορεία για την σωτηρία της ΕΕ, όχι ότι οι μηχανές της ΕΕ η Γερμανία δεν είναι αναγκαίες σε αυτό το βήμα αλλά σίγουρα καθοριστικό ρόλο θα μπορούσε να έχει η Γαλλία πιλοτάροντας το αεροπλάνο της ΕΕ.

  Μου αρέσει!

  1. Τη φοροδιαφυγή των δισεκατομμυριούχων κανένας από αυτούς που είπες δεν έχει καν δηλώσει πως θα κυνηγήσει. Αμερικάνοι, Γερμανοί, Γάλλοι, Κινέζοι, Ρώσοι προστατεύουν τη φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου. Αν δεν γίνει κάτι με αυτό, τα δημοσιονομικά θα πάνε κατά διαόλου με τις γνωστές συνέπειες.

   Μου αρέσει!

 3. Δηλαδή εμείς θα είμαστε στο σφαγείο ,πρόθυμοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το μαχαίρι της εξαθλίωσης ,της διάλυσης και της εξαγοράς ,και το πολύ-πολύ να πούμε την γνώμη μας -και αυτό με αβεβαιότητα – για το ποιός φταίει που θα σφαχτούμε..
  Εγώ το ξαναλέω ότι ένωση με 17 τιμαρίθμους ,επίπεδα ανεργίας και επιτόκια ομολόγων δεν υπάρχει ούτε για αστείο.πόσο μάλλον όταν έχεις έναν τρελλό πυρομανή -τον τρελλογερμανό-που ήδη έχει κάψει σε ένα αιώνα το σύμπαν δυό φορές ,να κυκλοφορεί με ένα αναμμένο πυρσό και να παριστάνει τον οσιομάρτυρα..Καλά θα κάνουμε να δούμε την πραγματικότητα όσο σκληρή και άν είναι,να επαναστατήσουμε απέναντι σε αυτούς τους ανάξιους διεφθαρμένους και σάπιους γελοίους πειναλέους γύφτουλες που μα κυβερνούν εδώ και 70 χρόνια και να το σκάσουμε από την ένωση που οι μεγάλοι εξαθλιώνουν και συκοφαντούν τους μικρούς για να κερδοσκοπήσουν ενώ παράλληλα δηλωνουν ότι τους βοηθούν..Τα πόδια στον ώμο,δασμοί,τελωνεία,εθνικό νόμισμα (με δική μας δυνατότητα έκδοσης) και στομ διάολο οι ποσοστώσεις και οι συνθήκες σέγκεν..άσε που θα απαλλαγούμε και από λαθρομετανάστες που θα αναζητήσουν πιο ισχυρά νομίσματα..

  Μου αρέσει!

  1. όπως το ξαναείπες είναι σωστές οι σκέψεις σου, και φυσικά πρέπει να τους γυρίσουμε την πλάτη αλλά δυστυχώς φίλε, έξω ο κοσμος μουγκανίζει δυστυχώς… δεν κλείνουν τα βοθροκάναλα δεν ανοίγουν το μυαλό τους πρέπει να πέσει μεγάλη φτώχεια κι ανέχεια να τους κοπεί η όρεξη για τηλεοπτική απομώρανση, να φτάσει το στομάχι πλάτη, να γίνεται έξω στις γειτονιές το έλα να δεις, να φτάσει η «φωτιά» που έβαλε ο Τζέφρυ ως τΑ σπίτια τους.

   Μου αρέσει!

  2. βλέπουν μπάλα στα καφενεία ζαχαροπλαστεία όπου περνάω στρωμμένοι όλοι ζαμάνφου κι απάνω τούρλα, τίποτα δεν δείχνει ότι κάτι άλλαξε στην νοοτροπία τους. δεν θέλουν να ακούνε οι μπακαλόγατοι, περιμένουν ως δια μαγείας να λυθούν όλα, ο στρουθοκαμηλισμός τους δεν έχει όρια.

   Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s