olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Συκοφάντες…

Posted by olympiada στο Σεπτεμβρίου 29, 2012

20120929-175848.jpgΓράφει ο Ιάκωβος Ποθητός

Συκοφάντες. Το πιο επικίνδυνο είδος ανθρώπων. Φαρμακερά φίδια που όπου χύνουν το δηλητήριό τους γίνονται αιτία δεινών, δυστυχίας, προστριβών.
Συκοφάντες. Αρρωστημένο είδος ανθρώπων που χαίρεται όταν με τις ψευδείς κατηγορίες που εκτοξεύει, κάποιος καταστρέφεται.
Συκοφάντες. Το πιο αξιολύπητο είδος ανθρώπων που δύσκολα θα νιώσει το συναίσθημα της αγάπης, της φιλίας, της ταπείνωσης.
Αναρίθμητοι είναι οι συκοφάντες μέσα στις σελίδες της ιστορίας.
Πρώτο και καλύτερο το φίδι, ο όφις της Παλαιάς Διαθήκης. Αυτός που παραπλάνησε τους
πρωτόπλαστους κατηγορώντας τον Θεό.
Κίνητρο γι’ αυτή την ενέργεια η δυσφήμιση του Θεού κι η επανάσταση του δημιουργήματος κατά του Δημιουργού.
Όφελος για το φίδι, η ικανοποίηση που ένιωσε βλέποντας να διαταράσσεται η αρμονική σχέση Θεού και ανθρώπου.
Τιμωρία τόσο για τον συκοφάντη, όσο και γι’ αυτούς που πίστεψαν στις ψευδείς κατηγορίες, η εξορία τους από τον Παράδεισο.
Ο Ρασπούτιν κι ο Μακιαβέλι είναι δύο χαρακτηριστικές μορφές της Ιστορίας και κατέχουν την πρώτη θέση στις δολοπλοκίες και τις μηχανορραφίες.
Φίδια, Ρασπούτιν και Μακιαβέλι, συναντάμε και σήμερα ανάμεσά μας.
Γιατί σπάνια συκοφάντης ασχολείται με άτομα τα οποία δεν γνωρίζει εκτός κι αν αυτά είναι δημόσια πρόσωπα.
Κύρια αιτία που γίνεται κάποιος συκοφάντης είναι ο φθόνος.
Ο φθόνος υπάρχει φωλιασμένος στην ψυχή του εγωιστή και γίνεται σαράκι που τον κατατρώει όταν βλέπει κάποιον γνωστό ή συνεργάτη, να ανεβαίνει ψηλότερα, να μην του δίνει τη σημασία που αυτός θέλει, να γίνεται σκιά στο φως του ικανού. Και τότε ο φθόνος ξεχειλίζει την ψυχή, γίνεται χολή και με τη μορφή ψευδών κατηγοριών, γίνεται συκοφαντία.
Είναι επομένως ψυχικά άρρωστοι οι συκοφάντες, υποφέρουν από την πρόοδο των άλλων, δεν αντέχουν άλλοι να κερδίζουν την προσοχή του κόσμου, να μην είναι μοναδικοί φίλοι ή συνεργάτες.
«Εκ του περισσεύματος της καρδίας λαλείν». Τα λόγια του Χριστού είναι πάντοτε επίκαιρα. Και στην περίπτωση του συκοφάντη, χολή και δηλητήριο υπάρχει στην καρδιά του κι αυτά βγάζει όταν κατηγορεί. Έχει την ικανότητα να παρουσιάζει έτσι τα γεγονότα που οι άλλοι να πείθονται. Άλλες φορές πάλι σπέρνει τα ζιζάνια του φθόνου και της έχθρας σε ομάδες ανθρώπων. Όμως τιμωρούνται σκληρά. Όπως τα φίδια τιμωρήθηκαν από τον Θεό να έρπουν, έτσι κι οι συκοφάντες έχουν τιμωρηθεί να δηλητηριάζονται συνεχώς από τις επιτυχίες των άλλων και να έρπουν ζητώντας πιεστικά την αναγνώρισή τους από γνωστούς και αγνώστους.
Αλλά κι οι επιπτώσεις από τις ενέργειες του συκοφάντη στην κοινωνία είναι μεγάλες. Σπέρνοντας ψευδείς κατηγορίες καταφέρνει να κλονίσει την εμπιστοσύνη μεταξύ φίλων, συνεργατών, ανδρόγυνου. Τα μικρόβια της αμφιβολίας και της πίκρας που σπέρνει στις καρδιές των θυμάτων του, προκαλούν πολλές φορές ανεπανόρθωτες ζημιές. Κι αν για τον καταδότη, τον κουκουλοφόρο της Κατοχής, τον σπιούνο της Ασφάλειας, υπάρχει ίσως μια μικρή δικαιολογία, ένα μικρό ελαφρυντικό, για τον συκοφάντη, δεν υπάρχει. Ο καταδότης προδίδει ειδήσεις, σπιλώνει υπολήψεις, καταστρέφει οικογένειες, φιλίες. Στοχεύει στην καταστροφή του άλλου μέσα από το ψέμα ή τη διαστρέβλωση γεγονότων. Κι αυτό τον κάνει επικίνδυνο, πιο καταστροφικό κι από την πιο ανίατη ασθένεια.
Αξίζει λοιπόν όχι μόνο να φυλαγόμαστε από τους συκοφάντες αλλά πολύ περισσότερο να μην παρασυρθούμε κι εμείς από οργή σ’ αυτό το αμάρτημα.
Ας ελέγχουμε πάντα τα όσα μας λένε οι άλλοι αν είναι αλήθεια ή ψέματα και να μην επαναπαυόμαστε στο γεγονός ότι αυτός που μας μιλά είναι φίλος, συνεργάτης, συνάδελφος. Το ψέμα δεν κρύβεται κάτω από κάποια συγκεκριμένη ιδιότητα. Κρύβεται πολύ καλά μέσα στην ψυχή των ανθρώπων, κρύβεται πίσω από τον καθωσπρεπισμό εκείνων που θέλουν να φαντάζουν σπουδαίοι, μοναδικοί.
Εύκολα διακρίνει κανείς τον συκοφάντη δίπλα του. Τα λόγια του για τους άλλους στάζουν δηλητήριο εκτός κι αν έχει κάποιο όφελος απ’ αυτούς. Κατηγορεί όλους όσους κάνουν προσπάθειες για να ανέβουν επαγγελματικά, κοινωνικά, έχουν καλές δημόσιες σχέσεις, πολλούς φίλους. Μηδενίζει τις επιτυχίες των άλλων και παρουσιάζει τα δικά του επιτεύγματα σαν σπουδαία. Παρουσιάζεται σαν θύμα ενώ είναι θύτης ψυχών.
Συκοφάντες. Ασθενείς που χρειάζονται άμεση θεραπεία. Αρρωστημένες ψυχές, διαβρωμένες από τον εγωισμό, από το σαράκι του φθόνου. Είναι ιάσιμη ή όχι αυτή η αρρώστια;
Σίγουρα θεραπεύεται. Αλλά ο ασθενής θα πρέπει πρώτα να μετανοήσει, να νιώσει το μεγαλείο της ταπείνωσης, ν’ ανοίξει την καρδιά του και να γευτεί τη χαρά της απλότητας, της ισότητας, της ελευθερίας. Να μάθει να δίνει κι όχι να ζητά, ν’ αρπάζει. Να χαρίζει αγάπη, συμπόνια, στοργή κι όχι να μένει αδιάφορος στη δυστυχία που τον περιτριγυρίζει.
Συκοφάντες. Παγιδευμένες ψυχές στον όλεθρο. Σίγουρα υπάρχει και γι’ αυτές ο δρόμος της σωτηρίας, της γαλήνης. Αρκεί να θελήσουν να τον βαδίσουν…

9 Σχόλια to “Συκοφάντες…”

 1. επικοος said

  Ο συκοφαντης ειναι το πιο επικινδυνο απο τα ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ, απο τα ΗΜΕΡΑ ειναι ο ΚΟΛΑΚΑΣ…

  Μου αρέσει!

 2. שי said

  οι ψεύτες:

  οι περισσότεροι άνθρωποι λένε ψέματα από φόβο [πχ τα παιδιά], βαριεστημάρα [να εξηγούν], ή συμφέρον.
  για πολλούς γίνεται δεύτερη φύση. άρα λένε ψέματα από συνήθεια. ενίοτε, σε πιο προχωρημένες καταστάσεις, αδυνατούν πλέον να διαχωρίσουν την αλήθεια απ το ψέμα.

  άρα μπορούμε να πούμε ότι το ψέμα γίνεται ένα όχημα »φυγής» απ την πραγματικότητα.
  [κατά μία φιλοσοφική έννοια, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οι τέχνες κι η λογοτεχνία είναι μια μορφή φεύδους. αληθούς! 🙂 ]

  το να ξέρεις πως ζεις ανάμεσα σε ψεύτες, γνωστούς, φίλους, πολιτικούς, συναδέλφους ή και σε συντρόφους, είναι εξαιρετικά δύσκολο και προυποθέτει κότσια. θέλεις να ρωτήσεις 100 πράγματα, και κολλάει το στόμα, μήπως η ερώτηση γίνει αφορμή για ακόμη περισσότερα ψέματα.

  οπότε καταδικάζεσαι τρόπω τινά στη σιωπή. frustrating.

  ————————————
  οι συκοφάντες:

  ειδική υποκατηγορία ψευτών. δεν είναι απλώς »παθητικοί» ψεύτες, αλλά ενεργητικοί.
  συνδυάζουν ψέμα με δειλία, καθώς επίσης, αν τους βγει το παιγνίδι, με μικροψυχία κι εκδικητικότητα.
  δεν είναι πάντα σαφές ποιο είναι το ακριβές αντικείμενο της εκδικητικότητας αυτής. καμιά φορά, στο βάθος, είναι ο ίδιος ο συκοφάντης. εν είδει αυτοκαταστροφικότητας.

  διότι είτε στην πρώτη περίπτωση, είτε στη δεύτερη, »ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται»

  ———————————-

  και τέλος, ο τρίτος πόλος της υπόθεσης, οι ψευδαποδόχοι [νεολογισμός κατά το κλεπταποδόχοι]:

  συνένοχοι σε κάποιο βαθμό. πχ, το εκλογικό σώμα με τους πολιτικούς. ενώ ξέρει ότι αυτοί ψεύδονται, εξακολουθεί να τους πιστεύει. όχι μόνο αυτό. αλλά λειτουργεί και ως αναμεταδότης των ψευδών σε ακόμη μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες.

  Μου αρέσει!

  • …..

   Μου αρέσει!

  • βασιλικη ομογενης said

   Διαψεύδει κατηγορηματικά ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος

   Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2012 – 01:34

   Επιστολή Παναγιώτη Ηλιόπουλο προς Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

   Οφείλω να σας ενημερώσω πως έχετε πέσει θύματα παραπληροφόρησης και διακινείτε ψευδείς ειδήσεις οι οποίες παράλληλα αποτελούν και συκοφαντική δυσφήμιση προς το πρόσωπο μου. Προς αποκατάσταση της αλήθειας σας ενημερώνω ότι : Σήμερα Σάββατο και ώρα 19:25 ομάδα εγκληματιών προερχόμενη από τον αναρχικό χώρο που εδράζεται σε κατάληψη του πανεπιστημίου επιχείρησε να επιτεθεί στα γραφεία της Χρυσής Αυγής του Βόλου. Επενέβη η αστυνομία, σταμάτησε τους παρανομούντες και προσήγαγε έξι από αυτούς. Έξι μέλη της Χρυσής Αυγής – όχι εγώ φυσικά – μετέβησαν οικειοθελώς στην αστυνομική διεύθυνση και έδωσαν κατάθεση για το συμβάν. Όλα όσα αναφέρονται στην «είδηση» (εντός πολλών εισαγωγικών) που μέσω του πρακτορείου σας έχει διακινηθεί σε πάρα πολλές ιστοσελίδες είναι ανυπόστατα ψεύδη που στρέφονται κατά του προσώπου μου ως βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου. Η πρόθεση όσων την διαρρέουν είναι κακόβουλη και αποτελεί ξεκάθαρη συκοφαντική δυσφήμιση εις βάρος μου. Σε προσωπική επικοινωνία που είχα με την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας διαψεύσθηκε και επισήμως το φανταστικό συμβάν που δημοσιεύετε.

   Παρακαλώ όπως δημοσιευτεί αυτούσια η διάψευση μου και επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματος μου.

   Παναγιώτης Ηλιόπουλος
   Βουλευτής Μαγνησίας
   Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή

   Μου αρέσει!

 3. βασιλικη ομογενης said

  Εμενα αυτος με την κουκουλα και το δαχτυλο να δειχνη,μου θυμιζει την κουρτοβικ ,που εφαγε το αυγο στα μουτρα,και ζητησε την συλληψη της γηραιας κυριας που το εριξε.

  Μου αρέσει!

 4. Α/A said

  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

  ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ

  ΚΑΤΩ ΟΙ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΦΑΣΙΣΤΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ
  ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ
  ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ

  Μου αρέσει!

 5. ερευνητης said

  την σημερινη εποχη οπου με τα ηχητικα και τα εικονικα εφε που μπορουν και μεσα απο ενα κινητο τηλεφωνο να παραχθουν, ειναι πανευκολο να σου παρουσιασουν διαστρεβλωμενα τα παντα,τα οπλα μας ειναι η δυνατη κριτικη των πραγματων και η εξεταση των με λεπτομερια,ενστικτο,και λογικη,πριν αφησουμε τον εαυτο μας να πιστεψει κατι.Παραδειγματος χαρη,ο παγκακος δεν ειναι συκοφαντης οταν εξεστομισε το»μαζι τα φαγαμε»?το διεθνες συστημα προβολης ανθρωπων δεν ειναι συκοφαντης οταν προβαλει τον ΓΑΠ ως μεγα διανοητη της δημοκρατιας??αν τον δουμε να προτεινεται για Νομπελ ξερω γω δημοκρατιας,δεν θα υπαρξουν ανθρωποι που θα πιστεψουν οτι αυτος ο ανθρωπος ειναι πραγματι διανοουμενος και εμεις τον προγγιζουμε,κιομως αυτην την εποχη ολα ειναι υποκινουμενα,απο επιτηδιους και πρακτορες της νεας ταξης πραγματων,και επιβαλλεται να εχουμε τα ματια μας δεκατεσερα,ανοιχτα τα αυτια μας και οτι το κρινουμε παραξενο να το απομονωνουμε και να το δυσπιστουμε…απιστος Θωμας θα γινω αν δεν δω την πληγη δεν πιστευω σε τιποτα πλεον,κοσμικο,γιατι τον Χριστο μας τον πιστευω ως μονη μας ελπιδα.

  Μου αρέσει!

  • ΓΙΩΡΓΟΣ Π. said

   ΤΑ ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΕΔΩ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ….
   ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΩ ΚΟΝΤΡΑΡΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΕΝΟΣ ΠΑΡΑΝΟΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΦΕΡΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΤΑΞΕΙ ΕΔΩ ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΛΙ…..

   ΟΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΟΡΙΟ ΣΤΑ ΒΙΝΤΕΑΚΙΑ…
   ΔΙΑΒΟΛΟ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΣΕ ΜΗΔΕΝ ΧΡΟΝΟ…..

   Μου αρέσει!

 6. ΜΑΧΗΤΗΣ said

  Δυστυχως…αλλα σχεδον ολοι επι 40 χρονια ….μετα τη χουντα….ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ….

  Μπορω να ειπω οτι ειχε γινει της μοδας στην ελλαδα…τη δημοκρατικη ελλαδα της ΝΔ και του πασοκ….

  ΟΛΟΙ ΦΟΡΕΣΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΚΟΥΚΟΥΛΑ!

  ΟΤΑΝ ΑΝΕΒΑΙΝΕ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΚΟΜΜΑ …ΕΒΑΖΕ ΚΟΥΚΟΥΛΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΑΖΕ ΤΟΥΣ ΔΙΩΓΜΟΥΣ…..ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΩΝ!

  ΧΟΝΤΡΕΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ …στην ενωση που καποιοι επικαλεισθε τωρα….(!)

  των ελληνανων…

  Εκεινοι που την πληρωσαν ΑΓΡΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥ ΣΑΣ

  ηταν οι ΕΛΛΗΝΕΣ ….ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΝ ΠΙΣΩ!

  Τα μονα θυματα…..

  ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ…ΕΠΕΖΗΣΑΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ …ΑΠΟΡΟΥΝ!

  Εχει βαθια ιστορια η κουκουλα…απο τον Εφιαλτη…

  Εφιαλτης εγεννησεν ..Εφιαλτοπουλο

  Εφιαλτοπουλο εγεννησεν …..

  και ξαναγεννησεν και ξαναγεννησεν

  μεχρι τις ημερες μας!

  Εφαγαν βεβαια καποιους οι ιδιοι οι γερμανοι…

  Εφαγαν και οι κομμουνιστες…

  αλλα ειναι τοσοι πολλοι απκλωμενοι…που να προλαβεις!

  Γεννοβολανε οι κουκουλες …

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: