olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Ο νέος φόρος για τα ακίνητα

Posted by arch στο Σεπτεμβρίου 17, 2012

Βαρύ θα αποδειχθεί τελικά το «κεραμίδι» πάνω από το κεφάλι μας!
Έναν ενιαίο φόρο ακινήτων θα πληρώνουν ετησίως από το 2013 όλοι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, γραφείων, καταστημάτων, αποθηκών και για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων και ιδιωτικών δασικών εκτάσεων. Ο νέος φόρος θα αντικαταστήσει το… χαράτσι που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που ακόμη δεν έχει εισπραχθεί, θα απλοποιήσει τη φοροεισπρακτική διαδικασία και θα εντάξει όλες τις κατηγορίες ακινήτων που βρίσκονται εντός και εκτός σχεδίου πόλεως.
Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο, που τελεί υπό την έγκριση της τρόικας, θα περιληφθεί σε φορολογικό νομοσχέδιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση και, όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι να εισπράττει το κράτος «λιγότερα από περισσότερους».

«Το Βήμα της Κυριακής» παρουσιάζει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα την κλίμακα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, η οποία θα βρεθεί το επόμενο διάστημα στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών, των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση και της τρόικας.
Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα αντικαταστήσει τους δύο βασικούς φόρους που επιβαρύνουν σήμερα την περιουσία των Ελλήνων, ενώ δεν υπάρχει σκέψη ούτε για κατάργηση των τελών και των φόρων που εισπράττουν οι δήμοι, αλλά ούτε και να υπάρξει ριζική αλλαγή στον φόρο μεταβίβασης ακινήτων. Ακόμη, «κλειδωμένη» φαίνεται να είναι η απόφαση να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αλλά να επεκταθεί ο αντικειμενικός προσδιορισμός σε όλη την επικράτεια και σε κάθε είδους ακίνητο, όπως είναι για παράδειγμα τα αγροτεμάχια. Αλλωστε και ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης είχε δηλώσει προσφάτως ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει την αύξηση των υφιστάμενων τιμών ζώνης αλλά την επέκταση του συστήματος εκεί που δεν υπάρχει αντικειμενικός προσδιορισμός.
Ωστόσο τον τελικό λόγο φαίνεται ότι για ακόμη μία φορά θα τον έχει η τρόικα, καθώς στο δεύτερο μνημόνιο περιλαμβάνεται σαφής πρόβλεψη για αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης στα επίπεδα της αγοράς, ενώ θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι από τις αλλαγές στη φορολογία δεν θα μειωθούν τα έσοδα του κράτους.
Με βάση τη φορολογική κλίμακα που δημοσιεύεται παραπλεύρως, κάποιος που έχει μία και μόνη κατοικία στις περισσότερες περιπτώσεις και περιοχές της επικράτειας θα είναι αφορολόγητος, καθώς το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση για συνολική ατομική αξία ακινήτων ως 100.000 ευρώ. Η νέα κλίμακα θυμίζει κατά πολύ αυτή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, η σημαντική διαφορά όμως είναι ότι πλέον ό,τι ακίνητο αναγράφεται στο έντυπο Ε9 θα λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό της συνολικής αξίας περιουσίας του φορολογουμένου και επ’ αυτής θα εφαρμόζονται οι κατά περίπτωση συντελεστές.
Σημαντική φορολογική ελάφρυνση θα προκύπτει για όσους έχουν ατομική ακίνητη περιουσία ως 200.000, ενώ από ‘κεί και πάνω όσο μεγαλύτερη είναι η αντικειμενική αξία των ακινήτων τόσο μεγαλύτερη θα είναι η φορολογία.
Στο υπουργείο Οικονομικών στόχο έχουν από τη φορολογία των ακινήτων κάθε χρόνο να εισπράττουν περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θεωρείται αρκετά υψηλό και γι’ αυτό για πρώτη φορά θα φορολογηθούν και τα γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, επί των οποίων έχουν δικαίωμα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας φυσικά πρόσωπα, καθώς και τα δάση και οι δασικές εκτάσεις που ανήκουν σε ιδιώτες. Από τη νέα ενιαία φορολογία θα εξαιρεθούν τα αγροτεμάχια που ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες και τα οποία καλλιεργούνται.
Ακόμη θα συνεχίσουν να φορολογούνται τα ακίνητα των νομικών προσώπων, αλλά υπάρχει εισήγηση η φορολογία από 6‰ που ισχύει σήμερα να μειωθεί σε 3‰. Τέλος, με 3‰ αντί για 1‰ εξετάζεται να φορολογούνται τα κτίσματα των ακινήτων τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας από επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών.

1ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Θα υπολογίζεται το σύνολο της περιουσίας

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα επιβαρύνει κάθε φυσικό πρόσωπο ξεχωριστά και θα υπολογίζεται επί του συνόλου της οικογενειακής περιουσίας. Αυτό σημαίνει ότι με αφορολόγητο 100.000 ευρώ έγγαμοι που έχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ και ποσοστό συνιδιοκτησίας 50% δεν θα επιβαρυνθούν με φόρο.
Η αξία της περιουσίας θα προκύπτει από το άθροισμα του συνόλου των ακινήτων για κάθε φυσικό πρόσωπο και στη συνέχεια θα φορολογείται με βάση τη νέα κλίμακα. Για παράδειγμα, έστω ότι κάποιος έχει ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας 400.000 ευρώ. Θα φορολογηθεί ως εξής: για τα πρώτα 100.000 ευρώ μηδέν φόρος, για τα επόμενα 100.000 ευρώ 100 ευρώ φόρος και για τα υπόλοιπα 200.000 ευρώ 400 ευρώ φόρος. Σύνολο: 500 ευρώ.

2ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Μικρή επιβάρυνση για όσους έχουν μόνο ένα ακίνητο

Με την εφαρμογή αφορολογήτου ορίου 100.000 ευρώ οι περισσότεροι ιδιοκτήτες που έχουν μόνο μία κατοικία δεν θα επιβαρυνθούν με τον νέο φόρο, σε αντίθεση με αυτό που ισχύει με το χαράτσι της ΔΕΗ. Για παράδειγμα, έστω ότι κάποιος έχει διαμέρισμα δεκαετίας 110 τ.μ. στο Περιστέρι αντικειμενικής αξίας 82.500 ευρώ. Για το χαράτσι της ΔΕΗ θα πληρώσει 440 ευρώ, ενώ για τον ενιαίο φόρο ακινήτων δεν θα πληρώσει καθόλου φόρο.
Μικρότερο φόρο θα πληρώσει κάποιος που έχει νεόδμητο διαμέρισμα στο Μαρούσι 120 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 216.000 ευρώ. Το χαράτσι θα του έρθει εφέτος 900 ευρώ και ο ενιαίος φόρος ακινήτων από το 2013 θα ανέλθει σε μόλις 132 ευρώ.
tovima.gr,
taxalia.blogspot.com

27 Σχόλια to “Ο νέος φόρος για τα ακίνητα”

 1. DonSar said

  Γιατί ένα καλό νέο το παρουσιάζουνε σαν κακό? Αφού θα είναι πιο light από το χαράτσι της ΔΕΗ το νέο χαράτσι…

  Μου αρέσει!

  • enaoum said

   εχω την αποψη οτι καποιο λακο εχει η φαβα , εξ στο μπουρ!!!! κρατος που ζουμε ολα μποερις να τα περιμενης .γιατι σε πρωτη αναγνωση και με τα παραδειγματα που εχουμε ,οι εχοντες μικρη ακινητη περιουσια ΔΕΝ πληρωνουν. αυτο ομως σαν ονειρο θερινης νυκτος μου μοιαζει . ΙΔΩΜΕΝ

   Μου αρέσει!

  • μανος2626 said

   εχεις την εντυπωση οτι δεν θα σκεφτουν αλλο νομο εντωμεταξυ ωστε αυτα που θα χασουν απο το χαρατσι να μας τα παρουν διπλα απο αλλου?

   Μου αρέσει!

  • Αλκης said

   γιατί και ο βενιζέλος πέρσι έλεγε οτι το τέλος θα είναι απο 0,5-4 ευρώ και είδατε πόσο είναι.
   Γιατί και ο Σα(χλα)μαρας έλεγε για τα 18 σημεία και αυτή που φάγαμε είναι 180 πόντους.
   Επίσης μην ξεχνάτε τα ψιλά γράμματα «Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο, που τελεί υπό την έγκριση της τρόικας-Ωστόσο τον τελικό λόγο φαίνεται ότι για ακόμη μία φορά θα τον έχει η τρόικα» οπότε να είστε σίγουροι οτι το χαράτσι θα είναι διπλάσιο απο το βενιζελικό.
   Αν και δεν πιστευω οτι θα υπάρχει κυβέρνηση τότε.

   Μου αρέσει!

  • Ανεξάρτητος_ΕΛΛΗΝ said

   Απλό είναι γιατί κάποιοι…. έχουν πολλά στην κατοχή τους..
   και τους κακοφαίνεται να πληρώνουν μεγάλα ποσά..
   ενώ κανένας κακομοίρης με κανένα 2 κτήματα κληρονομιά..
   θα πρέπει να πληρώσει … τα κέρατά του.

   κι ένας θεός ξέρει τι άλλα παράθυρα.. θα αφήσουν ανοιχτά ή θα δημιουργήσουν έπειτα..

   που ζούμε..

   Μου αρέσει!

 2. dimitrt said

  Οταν αλλαζει ενας φορος στην ελλαδα ο αντικαταστατης του ειναι παντα χειροτερος αυτο ειναι νομος δεν αλλαζει ,πρεπει να εισαι πολυ νεος ,θα μαθεις .

  Μου αρέσει!

  • DonSar said

   Βάλε κάτω τα νούμερα και θα δείς ότι είναι πιο δίκαιος ο νέος νόμος από το απεχθές χαράτσι της ΔΕΗ.

   Μου αρέσει!

   • ΝΙCK said

    ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΥΡΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΙΔΕΡΕΝΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΓΚΙΣΤΡΙ …ΠΡΟΣΕΧΕ ΜΗ ΤΣΙΜΠΑΣ….ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ..ΠΧ…ΚΑΙ ΠΟΛΑ ΑΛΛΑ….

    Μου αρέσει!

   • Petros.p said

    Βάλε το μυαλό σου να δουλέψει. Πολλές περιοχές με τον καλλικράτη έχουν μπει στο σύστημα αντικειμενικων προσδιορισμών. Αν κάποιος έχει 5 στρέμματα γη και δεν είναι 100% αγρότης, γιατί το έχει ελιές και βγάζει το λάδι του, έρχεται το κράτος και τον φορολογεί μέχρι και 4.000 ευρώ αν αυτή η περιοχή ειναι κοντά σε πόλη. Ομως, δεν έχει τα χρήματα αυτά, ουτε μπορεί να το πουλήσει γιατί μπορεί να μην περνά δρόμος και να μην είναι οικοδομίσιμο αλλά φορολογείται. Επίσης με νομο που ψήφισαν, αν δεν μπορείς να πληρώσεις μπορείς να τους δώσεις το χωράφι. Το χωράφι περνά στο κράτος και απο το κράτος στους δανειστές. Ελπίζω να σου άνοιξα λιγακι το κεφάλι

    Μου αρέσει!

   • ΝΙCK said

    +10000000000

    Μου αρέσει!

 3. Σοφία said

  ……….@@
  ……..@@@
  …..@@ @@
  @@@@@@@
  Αυτά θα πάρουν!

  Μου αρέσει!

 4. λες και τα έχουμε κλέψει. Οι Τούρκοι έκαναν κάτι τέτοια το 1942 για να διώξουν Ελληνες και Αρμένηδες από την Πόλη. Varlik Vergisi. Νόμος εξόντωσης των μη ηΤούρκων, Τώρα νόμος εξόντωσης των Ελλήνων από την Κυβέρνηση Φούχτελ. Πεθαίνει τον κόσμο της για να βάλει ο Γερμανός ΑΠΕ.

  Μου αρέσει!

 5. α δε πατε καλα μου φαινεται. αυτο ειναι το θενα ποιος φορος ειναι καλυτερος?
  και το χαρατσι της δεη και ο φορος ιδιοκατοικησης ειναι απαραδεκτοι.

  Μου αρέσει!

  • שי said

   φόρος ιδιοκατοίκησης υπάρχει σχεδόν παντού στην ευρώπη…
   το πρόβλημα δεν είναι στο φόρο… το πρόβλημα είναι ότι απ την ευρώπη έχουμε μόνο τα στραβά και κανένα καλό.

   Μου αρέσει!

   • μανος2626 said

    αν ειχαμε την ποιοτητα ζωης και τις παροχες που εχει το Βελγιο σε ολους τους τομεις ας πληρωναμε και μεις εδω παρομοιους φορους.αλλα μπορει να γινει συγκριση?

    Μου αρέσει!

   • Σοφία said

    Πόσοι φόροι βαραίνουν τα ακίνητα στο Βέλγιο που ζεις Σάι;
    Εδώ είναι γύρω στους 40!
    Έλεος δηλαδή, σε τιμωρούν επειδή ζεις και τους ενοχλείς που αναπνέεις.
    Ο φόρος είναι μια συνεισφορά στο κοινό ταμείο, με τον οποίον γίνονται πράγματα για όλους.
    Ο φόρος θα έπρεπε να είναι ένα ανταποδοτικό πράγμα.
    Εδώ πρόκειται για την επίσημη πλέον αναβίωση των ληστρικών επιδρομών ενός κατακτητή.
    Εδώ μιλάμε ότι πληρώνουμε λύτρα για να εξαγορασουμε το δικαίωμά μας να ζούμε στο σπίτι που χτίσαμε με τους κόπους μας.
    Ε όχι δα!

    Μου αρέσει!

  • Σοφία said

   Του άλλαξαν το όνομα και το ξανάφεραν να το καταπιούμε.
   Εν τω μεταξύ το χαράτσι το στέλνουν κανονικά.

   Μου αρέσει!

 6. […] Ο νέος φόρος για τα ακίνητα….ΑΜΗΝ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ […]

  Μου αρέσει!

 7. Ολύμπιος said

  Οι πιστεύοντες πως ο νέος φόρος θα είναι μικρότερος ή δικαιότερος των παλαιών είναι βαθειά νυχτωμένοι.Ας ρίξουν μια ματιά στο πως διολίσθησε η κλίμακα φυσικών προσώπων η οποία όπου να’ναι καταλήγει σε μηδενικό(!!!!) αφορολόγητο όριο και θα καταλάβουν που μας οδηγούν.Έχουν στόχο την ΕΚΠΟΙΗΣΗ και της μικρής περιουσίας(γη,κατοικίες).Έχουμε πόλεμο.Τα δημόσια έσοδα καταλήγουν στα χέρια των τοκογλύφων και οι ηλίθιοι εκεί έξω αναμασούν την προπαγάνδα περί χτυπήματος της φοροδιαφυγής(φταίει ο κακός ιδιωτικός τομέας),περί αναγκαιότητας απολύσεων(φταίει ο κακός δημόσιος τομέας) και κάθε ελπίδας και φόβου που τους πουλούν οι χαραμοφάϊδες.

  Μου αρέσει!

 8. ΜΑΧΗΤΗΣ said

  Καταλαβαμε πλεον που το πανε…

  Τερμα η ιδιοκτησια και ανεξαρτησια των πολλων …των μαζων….

  Ολα στα χερια τους..!

  Οταν γονατισεις δουλε μπροστα τους,

  οταν σε τσιπαρουν σαν ελεγχομενο σκυλο, αγελαδα….

  τοτε θα δεις …ψιχουλο….

  Και τους ..κοιταμε….!

  Αυτο μου εχει κατσει στο στομαχι!

  Ενα σπιτι που μια ζωη το εχουμε σε αυτους χρυσοπληρωμενο….να τους αφηνουμε στο τελος να μας το παρουν…χωρις να εχουν βαλει μια σταγονα ιδρωτα…

  Μου αρέσει!

 9. ilios said

  Γιατι σκοτίζεστε ρε Ελληνες.
  Μπαίνεις στο ταχις καί από τό Ε9 διαγραφεις ότι έχεις.
  Ετσι απλά.
  Ας έρθουν νά πάρουν τά @@@@@ μας.

  Μου αρέσει!

 10. antiepanastatis said

  Κανεις δεν πρεπει να ξαναυποβαλλει φορολογικη δηλωση μεχρι να ξεκουμπιστουνε τα λαμογια που μας εχουνε γινει τσιμπουρια και να ερθει μια ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ @@@@ KAI OXI @@@@ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ οπως εχουμε τωρα και να αποκαταστησει μια στοιχειωδως αντικειμενικη και δικαιη φορολογηση.

  Μου αρέσει!

  • Nίκολας Β" said

   Έχω ένα «δασωμένο» οικόπεδο,εκεί μέσα,κατοικούν δυό όμορφα @@@@@@@ και επάνω τους αναπαύεται,ένας όμορφος Κύριος.Εάν πλησιάσετε για κάνετε αστεία με το οικόπεδο και ότι άλλο είναι μέσα και σας πάρει χαμπάρι ο ¨Κύριος»…..»γιασάν στα παιδιά!!!

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: