Όλα όσα κρύβονται πίσω απο τις Ειδκές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ)

Ειδική Οικονομική Ζώνη είναι μια γεωγραφική περιοχή, που υπόκειται σε ένα νομικό πλαίσιο ελεύθερης αγοράς, δηλαδή μιας αγοράς όπου ένα μέρος των νόμων του κράτους δεν θα είναι σε ισχύ. Στα Αγγλικά είναι γνωστές με το όνομα SEZ (Special Economic Zones).

Οι ΕΟΖ είναι περιοχές μειωμένης εθνικής κυριαρχίας για τις οποίες μίλησε πρώτος ο καθ.ΓΑΠ, που δεν εγνώριζε τι είναι CDS…

Κρίμα τα σεμινάρια που πλήρωσαν οι Ελληνες φορολογούμενοι για να του κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Στην κατηγορία των ΕΟΖ ανήκουν οι ζώνες ελεύθερου εμπορίου, οι ζώνες ελεύθερων εισαγωγών και εξαγωγών, οι βιομηχανικές ζώνες που θα μπορούν να εκμεταλλεύονται τον πάσης φύσης πλούτο της χώρας με φθηνά εργατικά χέρια και ελάχιστους φόρους (καλλιέργειες, ηλιακά, νερό, αέρας, αλιεία, τουριστικά θέρετρα κλπ), τα ελεύθερα λιμάνια (η Ελλάδα έχει ήδη ΕΟΖ…), οι ελεύθερες οικονομικές ζώνες (χώρος που θα δρούν επιχειρήσεις χωρίς έλεγχο και φορολογία) και ότι άλλο προκύψει.

Όσον αφορά την Ελλάδα, δεν είναι ακόμη σίγουρο αν θα υπάρξουν γεωγραφικές περιοχές στις οποίες θα υπάρξουν ΕΟΖ ή αν θα υπάρξει καθεστώς ΕΟΖ για κάποια είδη επιχειρήσεων ή επενδύσεων σε όλη την Ελλάδα. Οι Ελληνες πολιτικοί και οι κομπογιαννίτες είναι πολύ ευρηματικοί σε τέτοια θέματα.

Πέραν της δημιουργίας θέσεων εργασίας επιπέδου ζωής Κίνας δεν θα υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας και ότι οικονομικό προιόν ή δραστηριότητα προκύπτει στις ΕΟΖ δεν θα ενσωματώνεται στους δείκτες ανταγωνιστηκότητάς της, διότι πολύ απλά αφού δεν θα υπάρχει ενδελεχής έλεγχος δεν θα μπορούν να προσμετρώνται και τα οικονομικά στοιχεία απο κάθε είδους δραστηριότητα στις ΕΟΖ, παράνομη ή όχι.

Αναφέρθηκα σε “παράνομες” δραστηριότητες, διότι τα όρια ανάμεσα στη μη τήρηση των νόμων του κράτους και στη τέλεση παράνομων δραστηριοτήτων στις ΕΟΖ θα είναι πολύ δύσκολο να διακριθούν. Αυτό είναι και το αποτέλεσμα του status της μειωμένης εθνικής κυριαρχίας στο οποίο θα ευρίσκονται οι ΕΟΖ στην Ελλάδα. Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπονοήσω πολλά για το ρόλο των αριστερών κομμάτων της Ελλάδας από τη μεταπολίτευση έως τώρα.

Οι ΕΟΖ που δημιουργήθηκαν στην Κίνα αυτή τη περίοδο αδειάζουν και οι κεφαλαιούχοι ψάχνουν να βρούν άλλες περιοχές του κόσμου για να κάνουν την ίδια “ανάπτυξη” που έκαναν στην Κίνα, με χαμηλό οικονομικό ρίσκο, με μικρούς φόρους, με φτηνά εργατικά χέρια, με φτηνή ενέργεια και χαμηλό κόστος αναλώσιμων, μια ανάπτυξη απο την οποία θα επωφεληθούν οι ίδιοι και το συνδικάτο των ντόπιων πολιτικών. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος, που οι Κινέζοι δημιουργούν αυτή τη περίοδο προβλήματα στους Ιάπωνες για τα Ιαπωνικά νησιά, που απο το 1972 έχουν παραχωρηθεί από τις ΗΠΑ στην Ιαπωνία. Οι πολιτικοί της Κίνας χάνουν τους “πελάτες” τους και έχουν πανικοβληθεί. Ερχεται πείνα στην Κίνα.

Οι ΕΟΖ της Πολωνίας είναι στο επίπεδο των Κινέζικων EOZ και έχουν κατηγορηθεί πολύ για αυτό οι κυβερνώντες στην Πολωνία απο τα εργατικά συνδικάτα της χώρας. Η εμπλοκή των ΜΚΟ που ειδικεύονται στη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος, όπως θα έχετε παρατηρήσει είναι απούσες… Η Γερμανία επίσης σιωπά…

Στη Ρωσία έχουν ευνοηθεί οι τεχνολογικές εταιρείες. Αυτό όμως που τις διακρίνει είναι ότι ανήκουν στο κράτος και ελέγχονται απο αυτό. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο Ιράν, που οι ΕΟΖ του ελέγχονται απο το Υπουργικό συμβούλιο (14 άτομα) και τον ίδιο τον Πρόεδρο. Οι ΕΟΖ του Ιράν είναι κυρίως λιμάνια υψηλής λειτορυγικότητας, όπως και καταστήματα transit. Θέλω να ακούσω τις απόψεις των αριστερών κομμάτων της Ελλάδας για το θέμα και ιδιαίτερα της ΔΗΜΑΡ.

Στις φωτογραφίες, που ακολουθούν φαίνονται κατά σειρά οι ΕΟΖ της Κίνας, της Πολωνίας και της Ρωσίας. (Μπορείτε να τις δείτε μεγενθυμένες κάνοντας κλίκ επάνω τους)

 

Όπως αντιλαμβάνεστε, η Ελλάδα θα εμπλακεί σε επενδύσεις σχετικές με ηλιακά, με λιμάνια, με offshore, με τουριστικά, με τα πάντα πλήν των τεχνολογικών.

Πολλές φορές παρουσιάζεται το εξής κοινό “κόλπο…” στις ΕΟΖ, μια μεγάλη εταιρεία φτιάχνει π.χ. χρυσαφικά και μέσα απο αυτή τη δραστηριότητα εξάγει χωρίς έλεγχο το χρυσό που ειναι σε μορφή ορυκτού στη περιοχή της ΕΟΖ, που αυτή ευρίσκεται. Παρόμοια μπορεί να γίνει και με άλλα μεταλλεύματα, ορυκτά ή ειδικά προιόντα.

Μην ξαφνιαστείτε επίσης αν δείτε αεροδρόμια μέσα σε ΕΟΖ, όπως και Τράπεζες ειδικών προδιαγραφών!

Μένει το θέμα της προπαγάνδας… Θα γίνει όμως και αυτό. Λεφτά υπάρχουν. Αν ήμουν Τούρκος θα ήθελα να γινόντουσαν πολλές ΕΟΖ στη Θράκη!

Στην Ελλάδα όλα τα κόμματα – κρυφά ή φανερά – υποστηρίζουν τη παρουσία των παράνομων μεταναστών. Ανάλογες απόψεις δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου ότι υπάρχουν σε κάποιο ανεπτυγμένο κράτος του κόσμου και έχω ζήσει σε αρκετά.

Δεν ανήκα ποτέ σε κάποιο κόμμα γιατί έβλεπα από παιδί τα χάλια τους. Νομίζω ότι ο ρόλος των υποστηρικών των λαθρομεταναστών είναι πλέον κατανοητός. Αυτά τα περί διεθνισμού που ισχυρίζονται ότι αποτελούν τη βάση των επιχειρημάτων τους είναι τρίχες, Ούτε στη Ρωσία ούτε στην Κίνα περνάνε πλέον αυτές οι αντιλήψεις. Αν δεν αντιδράει εκεί ο κόσμος αυτό δεν οφείλεται στο ότι δεν καταλαβαίνουν τι παίζει αλλά στο ότι φοβούνται. Για την Ελλάδα οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει το ρόλο του εκφοβιστή στην ισλαμοφασιστική Τουρκία και με το αζημίωτο.

zcode-gr.blogspot.gr

6 σκέψεις σχετικά με το “Όλα όσα κρύβονται πίσω απο τις Ειδκές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ)”

 1. Νίκη ΤΖΑΒΕΛΑ: Πακέτο διάσωσης Γερμανικών Τραπεζών δόθηκε από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ

  EurActiv.gr Παρ, 07/09/2012

  Πακέτο διάσωσης Γερμανικών Τραπεζών δόθηκε από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (FED) ύψους 531 δισ. δολάρια το έτος 2008-2009 σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλα σε επίκαιρη ερώτηση της προς την Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα.

  Η πηγή των στοιχείων της ευρωβουλευτού είναι το άρθρο «Η μεγάλη διάσωση της Γερμανίας» του Δρ. Χαραλαμπάκη της εταιρίας Οικονομικών συμβούλων Blacksummit finanical group, INC.

  Η κα Τζαβέλα επικαλείται πίνακα του Γενικού Λογιστηρίου των ΗΠΑ, (GAO) όπου αναφέρονται τα ποσά που δόθηκαν από τη κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προς Ευρωπαϊκές Τράπεζες το 2008, κατά τη διάρκεια της αμερικανικής οικονομικής κρίσης, που απείλησε με κατάρρευση και τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

  Στον πίνακα αναγράφεται επίσης το ποσό των 625 δισ. δολαρίων που δόθηκαν για τη διάσωση τραπεζών του Ηνωμένου Βασιλείου.

  «Ήταν τα οικονομικά αυτών των Γερμανικών τραπεζών υγιή; Σώθηκαν αυτές οι τράπεζες; Θα είχαν επιζήσει του οικονομικού τσουνάμι αν δεν τις είχαν διασώσει οι ΗΠΑ; Θα μπορούσαν να καυχώνται και να επιβάλουν όρους σήμερα σε όλη την Ευρώπη αν δεν τους είχε σώσει η Αμερικανική βοήθεια; καταλήγει στην ερώτηση της προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα η ευρωβουλευτής.

  Μου αρέσει!

 2. Ολυμπια παρακαλω μη σβυσης την ανακοινωση ,ειναι ενδιαφερουσα και ισως υπαρχουν καποιοι που διαθετουνε σπορους

  Στα πλαίσια της δημιουργίας μιας «Ζωντανής» Τράπεζας Ντόπιων Σπόρων, κατά το Σχέδιο «Ελληνικό Παραδοσιακό Αγρόκτημα» της Τ.Ο. Εύβοιας-Βοιωτίας της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, συλλέγουμε ντόπιους σπόρους κάθε είδους καλλιεργούμενου φυτού(λαχανικά, λουλούδια, βότανα, αλλά και δένδρα) ελληνικών ποικιλιών. Τα μέλη μας ψάχνουν στα χωριά των νομών μας, όπου υπάρχουν ακόμη ηλικιωμένοι που κρατούν περιβόλια και κήπους με υλικό των γονιών και των παππούδων τους.

  Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο Ελληνικό Παραδοσιακό Αγρόκτημα, με κάθε είδους ελληνικά παραγωγικά φυτά (αργότερα και ζώα), αυστηρά βιολογικής καλλιέργειας, με παραδοσιακό τρόπο και σύγχρονη τεχνογνωσία, που θα παράγει όλα όσα χρειάζεται διατροφικά η ελληνική οικογένεια. Από το Αγρόκτημά μας θα μπορούν οι Έλληνες αγρότες (ερασιτέχνες ή επαγγελματίες) να προμηθευτούν το γενετικό υλικό που επιθυμούν για να ξεκινήσουν τη δική τους παραγωγή, αποδεσμευόμενοι από τις πολυεθνικές των στείρων μεταλλαγμένων σπόρων της μιας χρήσης.

  Παρακαλούμε όποιον διαθέτει ελληνικές ποικιλίες φυτών να συμβάλλει στην προσπάθειά μας, στέλνοντάς μας μια μικρή ποσότητα σπόρων. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6993955634.

  Για τη Γη του Λαού μας!
  Λαϊκός Σύνδεσμος ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
  Τ.Ο. Εύβοιας-Βοιωτίας

  Μου αρέσει!

  1. Βασιλική δες και τη μέθοδο Φουκότα που είναι απίστευτη, και δες και τις κατασκευες σπιτιών από οικολογικά υλικά, πηλό, άχυρο, και άλλα.
   Εχω βρει εξαιρετικά πράγματα.
   Και δες κι αυτό ρε παιδί μου.. από τεχνικά δεν ξέρω αλλά άλλοι μπορεί να μάθουν.

   Μου αρέσει!

   1. Σοφια υπαρχει η τεχνολογια για πολλα πραγματα,απλως δεν την αφηνουνε.Και αυτο με τους σπορους ειναι επισης πολυ σημαντικο γιατι εχει να κανη με την υγεια του λαου.Μακαρι σιγα-σιγα ο κοσμος να αρχιση να καταλαβαινη .

    Μου αρέσει!

 3. Το κειμενο ειναι πιο ολοκληρωμενο αυτη την φορα αφου μιλαει για το οτι το Ελληνικο κρατος και κατ επεκταση οι πολιτες του δεν θα δουν καποιο καλο απο αυτες τις ζωνες ομως δεν σχολιαζει την δηλωση Χατζηδακη που μιλα και για ξεχωριστο διοικητικο καθεστως σε αυτες τις Ζωνες.
  Τελος μια παρατηρηση.
  Οι Ανεξαρτητοι Ελληνες ειναι κατα των ΕΟΖ και μαλιστα μιλανε για την ενοχη μεταφορα λαθρομεταναστων στην Θρακη με σκοπο την χρησιμοποιηση τους στις ΕΟΖ.

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s