Κύκνος: Η παλαιότερη ελληνική κονσερβοποιία

Με ιστορία 101 ετών και άμεση σύνδεση με την ελληνική αγροτική παραγωγή, η «Κύκνος» έχει συνδέσει τα προϊόντα της με τις περιπέτειες της σύγχρονης Ελλάδας. Και σήμερα είναι μια από τις υγιέστερες οικονομικά εταιρείες της χώρας!

 

Από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο

Ας προσπαθήσουμε να περιγράψουμε την καθημερινότητα στην Ελλάδα, 100 χρόνια πίσω στο παρελθόν. Ήταν μια χώρα που μπορεί να μην διέθετε Internet και τηλεόραση, αλλά που οι ειδήσεις ήταν τόσες και τόσο σημαντικές που ούτε με την βοήθεια της τεχνολογίας θα τις προλάβαινε όλες κάποιος. Γιατί ήταν μια χώρα που άλλαζε με ρυθμούς καταιγιστικούς. Ονειρευόταν το μέλλον της, προσπαθούσε να επουλώσει ακόμη τις πληγές από την χρεωκοπία του 1893 και τον πόλεμο του 1897, αλλά την ίδια ώρα… είχε το βλέμμα στις αλύτρωτες πατρίδες του Βορρά και της Ανατολής.

Στα ρομαντικά λευκώματα των δεσποινίδων της Αθήνας που ντύνονταν πια σαν Ευρωπαίες, δεν υπήρχαν μόνο ποιήματα και σημειώσεις για ευγενείς νέους, αλλά και πολιτικές και οικονομικές σκέψεις, που έφερνε ο επιδραστικός Ελευθέριος Βενιζέλος, καθώς και η ωμότητα που φέρνει ο συμβιβασμός με την ιδέα του πολέμου: Ο Μακεδονικός Αγώνας, οιΒαλκανικοί Πόλεμοι, ο Α’ Παγκόσμιος αργότερα… Η Ελλάδα βρισκόταν συνεχώς στα χαρακώματα.

Βάλτε τώρα έναν επιχειρηματία στην εξίσωση. Κάποιον που έχει μια ιδέα και θέλει να ζήσει από αυτή, στήνοντας ένα μικρό μαγαζάκι, μια βιοτεχνία, ένα εργαστήρι. Ίσως λίγο οι συνθήκες να σας θυμίσουν αυτές που επικρατούν σήμερα, έναν αιώνα μετά: Οικονομικές δυσκολίες, αλλά και ευρωπαϊκή προοπτική. Αβεβαιότητα για το αύριο, αλλά και γερά θεμέλια στην ελληνική φύση και το ελληνικό δαιμόνιο. Ακριβώς σε αυτό το περιβάλλον που περιγράφουμε, γεννήθηκεη πρώτη ελληνική κονσερβοποιία. Δεν είναι άλλη από την γνωστή σε όλους μας «Κύκνος». 101 χρόνια μετά την ίδρυσή της, είναι σήμερα μια από τις πιο υγιείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με προϊόντα υψηλής ποιότητας και εξαγωγές στο εξωτερικό. Μια εταιρεία – πρότυπο, μια επιχείρηση – ιδανικό παράδειγμα για την στήλη μας «Ψωνίζουμε Ελληνικά» που κάθε Τρίτη σας παρουσιάζει μια μάρκα στην οποίαν αξίζει να επενδύσουμε όλοι (μέχρι σήμερα: Boxer ΦειδάςBic-ΒιολέξApivitaHerbal TeaΚορρέςΚρι-Κρι). Όχι μόνο επειδή είναι ελληνική. Αλλά επειδή το κάνει σωστά και δείχνει το δρόμο και στους άλλους. Και η «Κύκνος», με εμπειρία 100 και βάλε ετών, έχει πολλά να μας διηγηθεί…

Η Ελλάδα σε μια κονσέρβα

Όταν το καλοκαίρι του 1911 ο Μιχαήλ Μανουσάκης, καθηγητής Φυσικής τότε στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, παρασκεύασε μαζί με τον αδελφό του Κωστή, 1.000 κουτιά τομάτες σε κονσέρβα, η μέθοδος αυτή διατήρησης των τροφίμων μετρούσε ήδη έναν αιώνα ζωής. Είχε θεωρηθεί μια επαναστατική εφεύρεση για την εποχή της, αλλά η δυσκολία στην παραγωγή της την έκανε ένα προϊόν πολυτελείας στην αρχή –ένα σύμβολο προόδου και ευμάρειας. Η Ελλάδα του 1911, 100 χρόνια από την πρώτη κονσέρβα, ήταν μια χώρα που ήθελε να προοδεύσει. Η αγροτική κρίση είχε οδηγήσει ήδη ένα μεγάλο κύμα μεταναστών στην Αμερική, αλλά οι περισσότεροι επιστήμονες έψαχναν τρόπους για την βελτίωση της παραγωγής και της συντήρησης των προϊόντων. Και το επίτευγμα των αδελφών Μανουσάκη δεν πέρασε απαρατήρητο…

Η οικογένεια Παπαντωνίου αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την ιδέα του Μιχαήλ Μανουσάκη και το 1914 η παραγωγή κουτιών με ολόκληρες τομάτες, μπάμιες και τοματοπολτό είχε φτάσει τις 100.000. Χρειαζόταν πια δικές της, μεγάλες εγκαταστάσεις. Από την Ασίνη της Αργολίδας, όπου βρισκόταν το κτήμα του Κωστή Μανουσάκη, μεταφέρθηκε λίγο πιο πέρα, στο Ναύπλιο, σ’ ένα δικό της εργοστάσιο. Τι φιλόδοξη και ριψοκίνδυνη κίνηση με τον πόλεμο προ των θυρών! Τον Απρίλιο του 1915, μάλιστα, συντάχθηκε το καταστατικό της “Ανωνύμου Ελληνικής Εταιρίας Κονσερβών”, πρώτης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρα τα Βαλκάνια, με ιδρυτές τους: Μιχαήλ Μανουσάκη, Αθανάσιο Παπαντωνίου, Κωνσταντίνο Μανουσάκη, Βασίλειο Παπαντωνίου, Ιωάννη Δάρμο.

Πρακτικά η ίδρυση της “Ανωνύμου Ελληνικής Εταιρίας Κονσερβών” σήμαινε ότι η παραγωγή που δεν έβρισκε άμεσα διάθεση και αναγκαστικά σάπιζε στα χωράφια και τα καρότσια, πλέον θα έμπαινε σε κονσέρβες και θα πουλιόταν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Και με τον πόλεμο σύντομα να στέλνει τα απόνερά του και στη χώρα μας, η κονσέρβα έγινε, από είδος πολυτελείας, ένα είδος πρώτης ανάγκης.

Ταχύρρυθμη ανάπτυξη

Δεν δίστασαν, λοιπόν, οι Μανουσάκηδες και οι Παπαντωνίου να επενδύσουν ακόμη κι όταν οι συνθήκες ήταν αντίξοες. Δουλεύοντας σωστά το προϊόν τους, παρακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις (το 1928 εγκατέστησαν στο δεύτερο εργοστάσιό τους πρώτους ταχυσυμπυκνωτές που ήλθαν ποτέ στην Ελλάδα), ξεπέρασαν κάθε αντιξοότητα της πολεμικής και οικονομικής κρίσης και έφτασαν πολύ γρήγορα πολύ ψηλά. Το 1960 η εταιρεία διέθετε ήδητρίτο εργοστάσιο στην Αργολίδα ενώ τρία χρόνια αργότερα άνοιξε άλλο ένα στην Ηλεία.

Ήταν όχι μόνο η παλαιότερη, αλλά και η κορυφαία ελληνική κονσερβοποιία και σύντομα ξεκίνησε και την παρασκευή και άλλων προϊόντων. Και, βέβαια, σύντομα έφυγε από τα στενά πλαίσια της Ελλάδας (που, η αλήθεια είναι ότι μεγάλωνε με κάθε πόλεμο) και άρχισε να εξάγειστις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Με την ίδια συνταγή πορεύεται μέχρι σήμερα: Όσφρηση για τις νέες τεχνολογίες (Το 2005 έγινε η πρώτη εταιρία μεταποίησης τομάταςπου εφάρμοσε, ολοκληρωμένο σύστημα προσέγγισης και διαχείρισης της καλλιέργειας της βιομηχανικής τομάτας σε συνεργασία με τους παραγωγούς που την προμηθεύουν), προσήλωση στην ποιότητα και συνετές, σωστές επενδυτικές κινήσεις, που βασίζονται περισσότερο στις δυνατότητες της ελληνικής φύσης, παρά σε φιλοδοξίες εύκολου πλουτισμού.

100 χρόνια μετά

Η εταιρεία, ακόμη και σήμερα, διοικείται από τους απογόνους των ιδρυτών της. Απασχολεί περίπου 150 υπαλλήλους (και, φυσικά, συνεργάζεται με εκατοντάδες Έλληνες παραγωγούς), οι οποίοι αυξάνονται στους 400 από τα μέσα Ιουλίου ως τα μέσα Σεπτέμβρη, κατά την διάρκεια, δηλαδή, της παραγωγικής περιόδου. Σήμερα, από το μεγάλο της εργοστάσιο στην Ηλεία, βγαίνουν καθημερινά 2.100 τόνοι νωπού προϊόντος. Το οποίο, βέβαια, μπαίνει στις κονσέρβες και τις χάρτινες συσκευασίες της εταιρείας, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς για την αισθητική τους!

Η Ελλάδα, φυσικά, αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά για την «Κύκνος». Ποια νοικοκυρά δεν έχει χρησιμοποιήσει τα προϊόντα της στο μαγείρεμα άραγε; Αλλά η εταιρεία έχει προχωρήσει και σε σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα. Οι χώρες στις οποίες μπορεί κανείς να βρει της προϊόντα της σήμερα είναι κυρίως η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία και ο Καναδάς. Αλλά, σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας, αναζητούνται αυτήν την περίοδο κι άλλες πιθανές συνεργασίες. Με βασικό γνώμονα, πάντα, να πρόκειται για αγορές υψηλής ποιότητας, αφού σε καμία περίπτωση η «Κύκνος» δεν θα ήθελε να ρίξει τα στάνταρ της απλά για να παρασκευάσει κάποιο πιο οικονομικό προϊόν.

Όχι ότι τα προϊόντα της είναι πανάκριβα κι απρόσιτα: Το αντίθετο! Ακόμη και τώρα με την κρίση, η συμπυκνωμένη ντομάτα που έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από την φρέσκια, είναι εκ των ων ουκ άνευ για ένα νοικοκυριό. Η «Κύκνος» όχι μόνο δεν επλήγη από την κρίση, αλλά και ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον, αφού μπορεί στην Ελλάδα να προσφέρει τα προϊόντα της σε καλύτερες τιμές απ’ ότι οι αντίστοιχες ξένες. Όχι τυχαία, το ινστιτούτο ICAP την κατέταξε ανάμεσα στις υγιέστερες οικονομικά επιχειρήσεις στην Ελλάδα…

 

newsbomb.gr

43 σκέψεις σχετικά με το “Κύκνος: Η παλαιότερη ελληνική κονσερβοποιία”

   1. ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΝΟΣ ΒΡΕ……..
    ΜΑΘΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΜΑΝΤΖΟ!

    Ένα πραγματικό love story, ένας κερυνοβόλος έρωτας με την πρώτη ματιά έκανε το πρωθυπουργικό ζευγάρι να ζήσει 22 χρόνια μια όμορφη οικογενειακή ζωή.
    Η ιστορία αγάπης ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τη Γεωργία Κρητικού αποδεικνύει ότι πράγματι ο νέος πρωθυπουργός έχει επιμονή και υπομονή. Αν βάλει ένα στόχο, δεν σταματά μέχρι να τον πετύχει. Έτσι ακριβώς κι εκείνο το απόγευμα του 1989 ο Μεσσήνιος βουλευτής Αντώνης Σαμαράς καθώς μιλά σε πολιτική συγκέντρωση στη Nέα Eρυθραία, προσέχει μια όμορφη μελαχρινή. Αμέσως μετά την ομιλία του ζητά από τους συνεργάτες του να του φέρουν όλες τις φωτογραφίες από την εκδήλωση ώστε να καταφέρει να εντοπίσει τη νεαρή κοπέλα.
    Χρειάστηκε να κοιτάξει πάνω από 300 φωτογραφίες… Στο τέλος βρήκε φωτογραφία που την απαθανάτιζε αλλά κανείς ωστόσο από τους συνεργάτες του δεν γνώριζε ποια είναι η κοπέλα. Δεν πτοήθηκε. Ακούμπησε τη φωτογραφία πάνω στο γραφείο του, στο πατρικό του σπίτι στη Μουρούζη. Ο αδεργός του Αλέξανδρος την είδε και αναγνώρισε τον πατέρα της κοπέλας. Ήταν ο επιχειρηματίας Άκης Κρητικός (ιδιοκτήτης της «Κύκνος»).

    Γνωστοί και φίλοι έλαβαν το μήνυμα ότι θέλει οπωσδήποτε να τη γνωρίσει. Το πρώτο τους ραντεβού κλείστηκε έναν μήνα αργότερα έξω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Bρετάνια ανήμερα της προεκλογικής ομιλίας Μητσοτάκη στο Σύνταγμα. Η Γιωργία ήταν μόλις 24 χρονών και πολιτικός μηχανικός. Εκείνος 38 χρονών και ήταν ήδη υπουργός. Ένα χρόνο μετά, το Μάιο του 1990, το ζευγάρι παντρεύτηκε στην Πύλο. Το απλό νυφικό το είχε σχεδιάσει ο Billy Bo. Ο Αντώνης Σαμαράς είχε χρηματίσει ήδη υπουργός Οικονομικών, από το Νοέμβριο του 1989 ήταν υπουργός Εξωτερικών. Ο γάμος του χαρακτηρίστηκε ο “γάμος της χρονιάς”.

    Το ήθος και το στιλ της Γεωργίας Σαμαρά

    Όσοι γνωρίζουν τη Γεωργία, μιλούν για μία γυναίκα με μεγάλη εσωτερική δύναμη, πνευματικότητα, αστική ευγένεια και ήθος. Έχει αποδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο πολύ ανθεκτική, αλλά και πολύτιμος συμπαραστάτης. «Έχω περάσει δύσκολες ώρες πολιτικής απομόνωσης, αλλά έχω γίνει καλύτερος άνθρωπος μέσα από αυτές. Στα 11 χρόνια πολιτικής μοναξιάς μοναδικό στήριγμα για μένα ήταν η γυναίκα μου» είχε δηλώσει παλιότερα ο Αντώνης Σαμαράς. Μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, την Λένα και τον Κωνσταντίνο. Η Γιωργία δεν δίνει συνεντεύξεις και στις δημόσιες εμφανίσεις της ντύνεται πάντα κομψά και απλά. «Δεν είναι στο δικό μας στυλ να δίνουμε συνεντεύξεις, ούτε εγώ αλλά ούτε και τα παιδιά. Δεν είναι του δικού μας ύφους», έχει δηλώσει η Γεωργία Σαμαρά.

    Τα παιδιά
    O κ. Σαμαράς συνηθίζει να λέει στους φίλους του με περηφάνια ότι η πολιτική του περιπέτεια τον οδήγησε στο να ζήσει από κοντά το μεγάλωμα των παιδιών του. Μεγάλωναν η Λένα κι ο Kωνσταντίνος κι εκείνος ήταν στο σπίτι και τα έβλεπε, κι αυτό ήταν το καλό κομμάτι της πολιτικής μοναξιάς, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος.

    H Λένα είναι 21 ετών και αποφοίτησε από το Κολέγιο Aθηνών, μαζί με την κόρη του πρωθυπουργού Mαργαρίτα Παπανδρέου. Σήμερα και τα δύο κορίτσια σπουδάζουν στο Λονδίνο. Η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται αφού και ο πατέρας της ήταν συμφοιτητής αλλά και συγκάτοικος του Γιώργου Παπανδρέου στο πανεπιστήμιο Άμχερστ της Μασαχουσέτης.
    O Kωνσταντίνος είναι 15 χρονών και μαθητής του Kολεγίου, όπου πρόεδρος είναι ο θείος των παιδιών κι αδερφός του Aντώνη, ο Aλέξανδρος Σαμαράς.

    Μου αρέσει!

  1. εχω το φακελακι .. προιον ΕΕ γραφει. ουτε ελληνικο ουτε κινεζικο, τρεχα γυρευε.. ουτε τι ντοματα χρησιμοποιουν ουτε που παραγεται ουτε φυσικα αν ειναι μεταλλαγμενη

   Μου αρέσει!

  2. Φίλε δούλευα 6 χρόνια εκεί, 6 καλοκαίρια. Η ντομάτα είναι από ντόπιους παραγογούς που τετοια περιοδο παραδίδουν την ποσοτητά τους στο εγαστάσιο. (Αν είναι η όχι μεταλλαγμένη δεν ξέρω) Ο πελτές είναι 100% ελληνικός.
   Δεν ξέρω για ποιο λόγο ορισμένοι αμφισβητούν κάποια στοιχεία χωρίς να ξέρουν.
   Το εργοστάσιο είναι λίγο έξω από την Αμαλιάδα. Το καλοκαίρι παίρνουν εποχικούς σε 3 βάρδιες με καλά λεφτά και συνθήκες εργασίας. Σχεδόν όλοι οι νέοι από την περιοχή, προσπαθούν το καλοκαίρι να βρούν μια θέση εργασίας εκεί.
   Αλλά όποιος δεν ξέρει μπορεί ευκολα να λέει ότι θέλει…

   Μου αρέσει!

   1. Φίλε ευχαριστούμε για το άψογο προιόν που παρήγαγες ώς εργάτης εκεί το λέω και το εννοώ διότι ο κύκνος είναι η καλύτερη πάστα πελτέ που μπορείς να βρείς στα ράφια των καταστημάτων.
    Στο στρατό που την χρησιμοποιούσαμε μπορούσε να στρώσει ένα φαί απο μέτριο να το κάνει άψογο.
    Πραγματικά ελάχιστα με ενδιαφέρει ποιανού έλληνα είναι η εταιρία για να κρίνω την ποιότητα, με ενδιαφέρει οτι είναι ελληνικό προιόν και πολύ καλής ποιότητας σταθερά.

    Μου αρέσει!

   1. KNOW πρέπει να είσαι πολύ νουδο΄πυλας για να έχεις όρεξη να γράφεις τόσα πολλά για το θέμα

    εμείς γνωρίζουμε και άλλα που τα παρέλειψες σκοπίμως άρα άσε το love story δεν μασάμε

    Μου αρέσει!

  1. Σοφία, μην αγχώνεσαι
   για το κλείσιμο της επιχείρισης φροντίζει ο ίδιος ο γαμπρός
   αφού το πρόγραμμα που ακολουθεί είναι να μην μείνει τίποτα όρθιο στην Ελλάδα

   ΤΟΜΑΤΟΠΟΛΤΟΣ ΚΥΚΝΟΣ 410 g

   1,79€ δηλαδή 609,94 δρχ έτσι για να εξοικιωνόμαστε ξανά με τις δραχμές

   γιατί δεν αγόρασα άλλο;;;;;

   μα ήταν το μοναδικό που είχε ο ΝΔούλας

   Μου αρέσει!

  2. to proto episimo merokamato mou itan otan eimoun 14 xronon to pira apo ton kykno ergostasio sta savalia ileias 1975 k ksero poli kala apo proto xeri apo pou itan i ntomates ntopio prama. xerome afantasta pou akoma yparxei k protostati…..imoun k ego stin dimiourgia tou anamnisis ORAIES

   Μου αρέσει!

 1. «Ποια νοικοκυρά δεν έχει χρησιμοποιήσει τα προϊόντα της στο μαγείρεμα άραγε;»
  Ρε κολλητέ, τι κοινοτοπίες είναι αυτές;
  Επειδή μου φαίνεσαι αρθράκιας-μαμάκιας, μάθε ότι σ’ αυτή τη χώρα, όπως και σε άλλες χώρες, μαγειρεύουν και οι αρσενικοί.
  Ε λοιπόν, εγώ που μαγειρεύω χρόνια, δεν χρησιμοποιώ πελτέ ΚΥΚΝΟΣ για τους ακόλουθους λόγους:
  1) για κονσέρβα, είναι πανάκριβος
  2) δεν κατεβάζει την τιμή του από Ιούνιο-Οκτώβριο
  3) δεν είμαστε στο ’50 και το ΄60
  4) ο τοματοπελτές πηδάει το ελαιόλαδο στο μαγείρεμα

  Κι αν ποτέ νοσταλγήσω τα πέτρινα χρόνια, φτιάχνω το δικό μου πελτέ.

  Δώσε στον κόσμο οδηγίες παρασκευής τοματοπελτέ κι’ άσε τις διαφημίσεις στα ντοματάδικα.

  Μου αρέσει!

   1. Αλέκο κόψε τους πελτέδες. Μόνο για κατάπλασμα στα εγκαύματα πρώτου βαθμού είναι χρήσιμοι, κι εφόσον έχουν ψηθεί σε φούρνο. Άντε και για καμιά φασολάδα.
    Στη φακή είναι προτιμότερο να βάζεις χυμό τομάτας (αυτόν που βρίσκεις δίπλα στις λεμονοπορτοκαλάδες).
    Τι εννοώ με το 4; Εξουδετερώνεις τη γεύση και τις λέπτες ποιότητες του λαδιού. Το λάδι χρειάζεται τα υγρά της ντομάτας για να αναδείξει το άρωμά του και να αποδώσει γευστικά και μαγειρικά η μίξη. Όταν αφομειώνει μόνο το συμπύκνωμα, ξερνάει σαν από λιγούρα τη ντοματίλα. Είναι χαζό να έχεις πληρώσει 4-7 ευρώ για ένα καλό λάδι και να το ανακατέψεις με πελτέ στο μαγείρεμα, ειδικά στα φαγητά που ψήνονται σε φούρνο.
    Ποτέ στις σάλτσες ζυμαρικών τοματοπελτέ, ποτέ!

    Καλημέρα

    Μου αρέσει!

   2. Toriki σε βρίσκω γευσιγνώστη πρώτου βαθμού.
    Καμμιά καλή συνταγή για σάλτσα ντομάτας μακροχρόνιας αποθήκευσης έχεις, γιατί φτιάχνω κι εγώ σάλτσα ντομάτας για τον χειμώνα οπότε όλες οι συνταγές είναι ευπρόσδεκτες.

    Μου αρέσει!

 2. To γλύψιμο είναι μάλλον για την γυναίκα του Σαμαρά.
  …Τα παιδάκια στο κολλέγιο Αθηνών για να μας φορτωθούν αργότερα (ότι είναι συμμαθητές με την κόρη του βλαμμένου για καλό μας το λέει;) και αι σιχτίρ στα τσουτσέκια που μας έχουν κάτσει στο σβέρκο χρόνια τώρα.
  Οσο για τον κύκνο (επειδή μόνον αυτή την ντομάτα χρησιμοποιώ, από τότε που άρχισα να μαγειρεύω), τελευταία έχει χάσει την ποιότητά του και δεν έχει ανανεώσει το αξιόλογο προιόν του σε άλλες μορφές πολτοποίησης, όπως έχει κάνει για παράδειγμα η pummaro.
  Το να κάνει όμως διαφήμιση το newsbomb, εμένα μου ακούγεται σαν δυσφήμιση.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 3. ΑΦΟΥ Η ΕΤΕΡΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΡΑΜΑΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕ…………………………………………….

  Μου αρέσει!

  1. Ρε παιδιά, τόσα άρθρα έχουν μπει για ελληνικές επιχειρήσεις, γιατί κάθε φορά κάνετε τα ίδια σχόλια (δεν αναφέρομαι μόνο σε εσένα φίλς Against New World Order, αλλά σε όλους). Υποτίθεται ότι γίνεται μία προσπάθεια να αποδειχθεί ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα λειτουργεί ακόμη. Έχουν γραφεί παρόμοια άρθρα για τον ΚΟΡΡΕ, την ΟΛΥΜΠΟΣ, την ΒΟΧΕR ΦΕΙΔΑΣ, δεν είναι θέμα διαφήμισης μίας εταιρείας, αλλά όλων των γνωστών ελληνικών εταιρειών.

   Μου αρέσει!

 4. και τώρα το σχόλιο για το άρθρο
  έμαθα πολλά

  έμαθα ότι το κολλέγιο καλά κρατεί ……
  έμαθα τον έρωτα που δεν τον γνώριζα
  εγώ άλλα γνώριζα …….

  ΄πόσο αγοράζει ο κύκνος τις ντομάτες από τους παραγωγούς;;;;;

  υπάρχει κανένας παραγωγός στην παρέα να μας πεί;;;;

  Μου αρέσει!

  1. Προσωπικά πιστεύω οτι κάνει εισαγωγή με δική του εταιρεία, δεν είναι δα τίποτα σπουδαίο να έχεις 1-2 άτομα έξω -στην τουρκία, αιγυπτο ή αλλού με χαμηλό φορ. συντελεστή- και να υπερτιμολογείς)

   Σε τι ποσοστό άραγε είναι οι γηγενείς Έλληνες στους 250 εποχιακούς υπαλλήλους?

   Μου αρέσει!

 5. Από ότι γνωρίζω η «ΚΥΚΝΟΣ» είναι εταιρεία που ανήκει στον Σαμαρά. Καλά κάνει και κάνει εξασγωγές, αλλά εγώ τα προϊόντα που παράγει ένας προδότης της χώρας μας, δεν θα τα αγοράσω.
  Ευτυχώς υπάρχουν και άλλες ανάλογες βιομηχανίες που παράγουν ποιοτικά προϊόντα, καλύτερα από αυτά της «ΚΥΚΝΟΣ» και ανήκουν σε Έλληνες, που τουλάχιστον δεν είναι προδότες της πατρίδας τους.

  Μου αρέσει!

 6. Φίλοι μου, μακρυά απ΄’ο τα προϊόντα της «ΚΥΚΝΟΣ» του Εβραίου Σαμαρά.

  Εκτός αν είσθε υποστηρικτές των Εβραίων τοκογλύφων μας, και προδοτών Εβραίων πολιτικών ανδρών μας

  Μου αρέσει!

  1. Εγω ειμαι απο την γαστουνη και γνωριζω καλα και τον κυκνο και το εργοστασιο της ελαις στη γαστουνη που βγαζει το πουμαρο. Φατε αφοβα ειναι ντόπια προιοντα και τα δυο. Και ζει η περιοχη άο αυτες τις επιχειρεισεις. Αγοραστε ελληνικα.

   Μου αρέσει!

 7. Το 1976 ένα κοριτσάκι 14 ετών, εργαζόμενο στο » ΚΥΚΝΟΣ» ……………. έκοψε ……..τα χεράκια του σε μηχάνημα. Μήπως μπορεί κανείς να με πληροφορήσει για το πού βρίσκεται; Νοσηλεύτηκε στο «ΥΓΕΙΑ».

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s