Τα Αιολικά Πάρκα της Φωτιάς (και στην Χίο; Ποιός είπε ότι δεν υπάρχει ελληνοτουρκική συνεργασία;)

Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Γέμισαν ανεμογεννήτριες τα καμμένα της Πάρνηθας! Ποιό fund “πράσινης ανάπτυξης” τις φύτεψε;

“Συμπτωματικές” πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις που δείχνουν αιολικά στον χάρτη της ΡΑΕ. Φύση και κοινωνία μπουρλότο για να θησαυρίσουν οι κολλητοί της οικογενείας.

Γράφει ο Βίκτωρ Τσιλώνης

Η Πιτυούσα, Αιθαλία, Μαυρονήσι  ή απλά Χίος είναι ακόμη στις φλόγες.

Το όνομα της νήσου Χίου, πιθανόν προέρχεται από τη Χιόνη που ήταν νύμφη και κόρη του πρώτου Βασιλιά της Χίου, του Οινοπίωνα ή από τους Σύρους, σύμφωνα με τον Ισίδωρο, στη γλώσσα των οποίων σημαίνει μαστίχα, μολονότι  ο περιηγητής Ντέιπερ (Dapper) αναφέρει ότι Chia σημαίνει επίσης όφις στη συριακή γλώσσα.
Το πολύπαθο νησί, γνωστό και από τη σφαγή της Χίου που διέπραξαν οι Τούρκοι και την ηρωική πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας του Καρά Αλί  από τον Κωνσταντίνο Κανάρη στις 6 Ιουνίου του 1822, έχει μείνει από την αρχαιότητα γνωστό για τα μαστιχόδεντρά του και την παραγωγή της θαυματουργής φυσικής μαστίχας.

Εν έτει 2012, ο εχθρός  μπορεί να μην έχει ουσιαστικά αλλάξει καθώς το νησί απέχει 3,5 μόλις ναυτικά μίλια από τις απέναντι ακτές και οι Τούρκοι ούτε έχουν πάψει να εποφθαλμιούν  τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου ούτε να δημιουργούν προβλήματα με εμπρησμούς (βλ. τις περίφημες δηλώσεις Γιλμάζ για την εποχή της πρωθυπουργίας της Τσιλέρ, ασχέτως αν μετά ανασκευάστηκαν).

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή στο νησί διάχυτη φαίνεται να υπάρχει η άποψη ότι ο μεγάλος αυτός εμπρησμός που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου (18/08/2012) με δύο εστίες φωτιάς και έχει κάψει ως τώρα περί τα 100000 στρέμματα μέχρι τώρα έχει ομοεθνείς δράστες και άλλους στόχους. (βλ. ενδεικτικά http://www.environment.gr/magazine/index.php/apocisthesismenu/ximerinoskatigoria/item/311-purkagiaxios-xeimkolumvitis)
Συγκεκριμένα υποστηρίζεται ως ένα σφόδρα πιθανό σενάριο η μεγάλη αυτή πυρκαγιά να σχετίζεται άμεσα με την φετινή απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας  (ΣτΕ 2499/2012). Σύμφωνα με την απόφαση αυτή η Ολομέλεια του ΣτΕ  με ψήφους 16-9 δέχθηκε ότι είναι συνταγματικά ανεκτή η ανάπτυξη αιολικού πάρκου σε περιοχές που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακομή οι αναδασώσεις εφόσον η εκτέλεση του έργου είναι απολύτως αναγκαία και επιτακτική και εξυπηρετεί  ιδιαίτερα κοινωνικά, εθνικά ή οικονομικά συμφέροντα.
Σήμερα υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς στη θέση Ποταμοί στους Ολύμπους κι αυτό ανάγκασε μεγάλο μέρος των πυροσβεστικών δυνάμεων να μεταφερθούν εκεί. Επιπλέον σε εξέλιξη παραμένει το μέτωπο της Ελίντας, με τη φωτιά να έχει φθάσει πίσω από το Μετόχι και τα Αυγώνυμα- Ανδρόλακο, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι έχει δημιουργηθεί και άλλο μέτωπο στο ύψωμα Τράχωνας προς τα Μεστά.

 

Ευχής έργο τα επόμενα έτη να ξαναδούμε δάση και μαστιχόδεντρα στο πανέμορφο αυτό νησί και όχι Αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά. Στη δεύτερη περίπτωση όμως, τα Αιολικά αυτά παρκα θα πρέπει να ονομαστούν «Αιολικά Πάρκα της Φωτιάς».
Ας είναι τουλάχιστον υποχρεωτικό αυτό το όνομα να αναγράφεται σε μια τεραστίων διαστάσεων πινακίδα.

Πηγές: Κατερίνα Στάμου

15 σκέψεις σχετικά με το “Τα Αιολικά Πάρκα της Φωτιάς (και στην Χίο; Ποιός είπε ότι δεν υπάρχει ελληνοτουρκική συνεργασία;)”

  1. Απλώς, δεν θέλουν να ξέρουν ,για να μην στενοχωριούνται ή δεν πιστεύουν αυτό που έρχεται.
   Οπως εμείς, αν θυμάσαι!
   Εμείς τα είδαμε όλα, νωρίτερα από αυτούς,τώρα είναι η σειρά τους.
   Θα μπορούσα να το περιγράψω ως *το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου*.
   Το λέω, γιατί ήμουν στην επαρχία και είδα πολλά, πολλά, πολλά τέτοια *βόδια*.

   Μου αρέσει!

 1. Κακό της κεφαλής τους θα κάνουν αν χρεωθούν για τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά.
  Θα χάσουν οι πολλοί και θα κερδίσουν οι λίγοι.Ας ξυπνήσουν και να κοιτάξουν πως θα ξαναφυτέψουν μαστιχόδενδρα και ας αφήσουν την φύση να ξαναγεννηθεί.

  Μου αρέσει!

  1. Με το φτωχό μου μυαλό χωρίς να γνωρίζω από αυτά σαν δύσκολο μου φαίνεται να μπήκε η φωτιά για φωτοβολταικά ή ανεμογεννήτριες.
   Γιατί (πάλι χωρίς να ξέρω μιλάω) μεσολαβεί η θάλασσα,φαντάζομαι υποθαλάσσια καλώδια,έξοδα δηλαδή,οπότε μάλλον ασύμφορα για τους μίζερους γερμανούς, μου φαίνονται όλα αυτά.
   Αντίθετα η τουρκιά έχει πολλά να ωφεληθεί από την καταστροφή.
   Και σ΄ένα έγκλημα, βασικό στοιχείο για την διελεύκανσή του, είναι το κίνητρο.
   Οι τούρκοι φωνάζουν,ουρλιάζουν θάλεγα.
   Οποιος δεν τους ακούει, απλώς είναι βαρύκοος.

   Μου αρέσει!

   1. Υπάρχουν φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες (Βόρεια Χίος).Δεν μπήκαν σε καμμένες περιοχές αλλά στα άγονα σημεία.
    Συμφωνώ ως προς τον συλλογισμό σου.

    Μου αρέσει!

 2. Πρώτον, τι μανία κι αυτή να ψάχνουμε τις ρίζες των ελληνικών τοπονυμίων σε ξένες πηγές; Τι δουλειά έχουν οι Σύροι με το όνομα του νησιού που το χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες κάτοικοί του; Δεύτερον, αλήθεια »ομοεθνείς δράστες»; Από πού προκύπτει αυτό; Ο Δένδιας έβαλε την ΕΥΠ στην προστασία των δασών, λέτε να το έκανε για »ομοεθνείς δράστες»;

  Μου αρέσει!

  1. Για το όνομα της Χίου έχουν πλεχτεί πολλοί μύθοι. Το παλαιότερο όνομα του νησιού ήταν κατά τον Όμηρο προελληνικό, Κίος ή Κέως , ονόματα παραπλήσια με το σημερινό. Οι παλαιότεροι μύθοι αναφέρουν ότι το όνομα «Χίος» προέρχεται από τη Χιόνη που ήταν νύμφη, κόρη του πρώτου Βασιλιά της Χίου του Οινοπίωνα. Εκτός από τη Χιόνη, την πατρότητα της Χίου διεκδικεί και άλλο μυθικό πρόσωπο ο Χίος, γιος του Ωκεανού ή του Ποσειδώνα, που ονομάστηκε έτσι επειδή κατά τη γέννησή του έπεσε πολύ χιόνι. Κατά τον ιστορικό- γεωγράφο Ισίδωρο οι Σύριοι αποκαλούσαν Χίο τη μαστίχα. Ο περιηγητής Dapper λέει ότι Chia σημαίνει όφις στη συριακή γλώσσα. Εξού και το άλλο όνομα της Χίου Οφιούσα, το οποίο δόθηκε λόγω των πολλών φιδιών που είχε. Άλλο όνομα της Χίου ήταν Πιτυούσα μάλλον λόγω των πολλών πεύκων που υπήρχαν ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της. Άλλο όνομά της ήταν Αριούσα από το δέντρο «αριών», το οποίο είναι ένα είδος δρυ – πρίνου. Τα άρια (δρυς) κάλυπταν ένα μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Χίου. Άλλα ονόματα ήταν Αιθάλη (αναφέρει ο έφορος Πλίνιος) και Αρέθουσα, αναφέρουν ο Ιταλός Ruberto Valentino και ο Ιερώνυμος.

   Η προϊστορική παράδοση αναφέρει δύο ανθρώπους που πρωτοκατοίκησαν στο νησί, τον Οινοπίωνα και τον Μάκαρα. Ο Οινοπίωνας ήταν ο πρώτος μυθικός βασιλιάς της Χίου , είχε κρητική καταγωγή και ήταν αυτός που έφερε στη Χίο την καλλιέργεια του αμπελιού και την παραγωγή του καλύτερου οίνου της εποχής, του Αριούσιου Οίνου.

   Τα εγκώμια γι’ αυτό τον οίνο ήταν πολλά, όπως νέκταρ, γλυκύτατος, θεραπευτικός, αρωματικός και εύπεπτος. Πατέρας του Οινοπίωνα ήταν ο Θεός Διόνυσος και μητέρα του ήταν η Αριάδνη, κόρη του Βασιλιά της Κρήτης, Μίνωα. Από τον πατέρα του κληρονόμησε την αγάπη του για το κρασί και την μετέδωσε και στους Χιώτες. Με τον Οινοπίωνα συνδέεται και ο μύθος του Ωρίωνα, του διασημότερου μυθικού ήρωα της Χίου . Ο Ωρίων ήταν γιος του Θεού Ποσειδώνα και της Ευρυάλης, κόρης του Μίνωα, ήταν επίσης γίγαντας και περίφημος κυνηγός. Ο Ωρίων αγάπησε τη κόρη του Οινοπίωνα Μερόπη, της οποίας το χέρι ζήτησε από τον πατέρα της.

   Ο Οινοπίωνας του ανέθεσε αρχικά να εξολοθρέψει τα άγρια θηρία της Χίου. Ο Ωρίωνας τα κατάφερε να τα εξολοθρέψει , αλλά ο Οινοπίωνας αθέτησε το λόγο του και δεν του έδινε την κόρη του. Ο Ωρίωνας φανερά στεναχωρημένος, μέθυσε και έκλεψε την κόρη του Οινοπίωνα Μερόπη. Για την ασέβειά του αυτή ο Οινοπίωνας τον τύφλωσε και τον έδιωξε από το νησί . Υπάρχουν βεβαίως και άλλες εκδοχές του μύθου. Η Χίος τιμούσε σαν ήρωα τον μυθικό Οικιστή και εκπολιτιστή της, Οινοπίωνα και η λατρεία του συνεχίστηκε μέχρι τα μέσα του Β’ μ.Χ. αιώνα.

   Μου αρέσει!

 3. Το γνωριζεται οτι αν διαμενεται κοντα, σε υψηλης τασις, μεταφορας ηλεκτρικης ενεργειας (ΔΕΗ) κολονες ειναι επικινδυνο για την υγεια.? Το ιδιο ισχυ για τα κινητα. Μηπως το ιδιο ισχυ για ανεμογεννητριες.?

  Μου αρέσει!

 4. ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ στην Ελλάδα μας : Πάντα ταύτα…..σύμφωνα με την ταπεινή μας άποψη.

  Γιατί γιατί καίγεται η χώρα μας ?;;;;;;;;;;;;;;;;;

  Πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας !!……… αφου σίγουρα ΔΕΝ ειναι Τούρκοι.

  Στη χώρα του………….. Aftherestan.

  Ο πατροπαράδοτος ιστορικός τρόπος για κατασκευή αυθαιρέτων εντός Δασικής εκτάσεως εκτός εκείνου τι βοηθεία “βούλας και απαξίωση της Πολιτείας”….οπως στο Πεδίον του Αρεως που μέχρι σήμερα κατασκευάζονται αυθαιρετα κτίσματα !!! ήταν……. ο συμβατικός τρόπος οπου στήνεις ενα κοντέινερ λιόμενο …………….και αργότερα το νομιμοποιείς ……….πολλαπλα΄παραδείγματα πανελλαδικώς και κατά μήκος του αιγιαλός Σαρωνικού μέχρι το Σούνιο. { πρίν 25 χρόνια οι κατασκευές του νυκτ.κέντρου απομακρυνόμενοι απο τη Βάρκιζα αριστερά στούς πρόποδες της ανηφόρας εθεωρούντο αυθαίρετα – το αυτο και ο οικισμός «Αιολος» πριν τα Λεγραινά όπου προσφάτως στο οριο των σπιτιών μέχρι τα βράχια !! ΕΛΕΟΣ της θάλασσας… ξαναβάλαν φωτιές: Σήμερα όλα αυτά με τις ευλογίες της Πολιτείας εχουν …….νομιμοποιηθεί !!!!! }

  Ο άλλος τρόπος…….. ο των “Modern Times” !..με οικολογικό μανδύα που δήθεν συμβαδίζει με την “πράσινη ανάπτυξη” ειναι……….ο αποχαρακτηρισμός της Δασικής έκτασεως και η μετατροπή – μετάλλαξη της σε………..χορτολιβαδική.

  Ανάλυση της Εγκληματικής Ενέργειας:

  Τι συνεργασία του Θεού …Αιόλου !!!….οργάνωση – σχεδιασμός – σημειακή τοποθέτηση “εύφλεκτων στοιχείων -γκαζάκια..” και πρόκληση πυρκαγιάς.
  Διαδικασία μετάλλαξης – μεταχαρακτηρισμού της συγκεκριμένης εκτάσεως…………απο Δασική σε……..χορτολιβαδική………Δημόσιες Σχέσεις – επαφές – κονέ….. κ.λ.π……….ελλάς εν ελέω !!!!

  Και ερωτώ συμφωνείτε αραγε έτσι ανεξέλεγκτα να επιλέονται περιοχές για την κατασκευή των δικτύων – υποδομών των αιολικών πάρκων χωρίς να ελέγχουμε το “Ισοζύγιο οφελιών”..να βλέπουμε τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον ή στη καταστροφή του δασικού ανάγλυφου και των αγροτοκαλλιεργειών π.χ μαστίχα Χίου.??;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

  Αλλά τι κάθομαι και αγανακτώ και προβληματίζομαι..??………………….

  Εδω απο το 2007 – 2012 δέν ολοκλήρωσαν ποτέ την τότε μοναδική μακετοποιημένη υποστηριγμένη απο τα κόμματα και τα ΜΜΕ……..ανάπλαση δημοσίου έργου του Πεδίου του Αρεως………… ( εκρεμει Δίκη στο ΣτΕ – αναβολές )…. συνεχίζουν και κατασκευάζουν μέχρι και σήμερα Αυγ – Σεπτ. 2012 αυθαίρετα έργα εντός δασικής εκτάσεως – κατασπαταλήθηκαν πλέον των 10.000.000 $ απο τον “Κουμπαρά του φορολογούμενου”… και η αλλοίωση του δασικού ανάγλυφου ( απο τους όγκους των δομικών υλικών ) ειναι εμφανής……… αφου το σύνολο των υπαρχόντων δένδρων ………………….ειναι γεμάτα…………………………………………. κουφάλες.

  ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  Αποκλειστική χρήση του πάρκου σήμερα κάνουν οι αλλοδαποί.

  Το πάρκο δέν εχει προσωπικό φύλαξης και συντήρησης ….και εχει μεταβληθεί σε κωπρόνα.

  Το πάρκο εχει μεταβληθεί σε χώρο απόκρυφων συναλλαγών σεξουαλικών δραστηριοτήτων των «δίποδων».

  http://kyameftopedioareos.blogspot.com

  http://polmarkarch.wordpress.com

  Μου αρέσει!

 5. θα ηθελα να απαντησω σχετικα με τις φωτιες.οσω υπαρχει αυτος ο γελειος νομος της χρησηκτισιας ,η ελλαδα θα καιγετε.Αν ανοιξουμε τα κτηματολογια αυτοι που κυβερνησαν την φουκαριαρα την πατριδα , θα βρεθουν με εκατονταδες στρεματα .Η χωρα μας δυστιχως παραγη λαμογια, απατεωνες, και χαζους πολιτες …

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s