olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

ΟΙ ΑΥΣΤΡΑΛΟΙ ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Posted by olympiada στο Αύγουστος 15, 2012

(εδώ στην πατρίδα τους θεωρούνται «νεκρή γλώσσα»)

Γράφει η Σοφία Τ.

Να μάθουν αρχαία θέλουν οι κάτοικοι της Μελβούρνης

Ξεκίνησαν τα μαθήματα για ενήλικες και παιδιά

Mεγάλη ήταν η ανταπόκριση για το πρόγραμμα διδασκαλίας Αρχαίων Ελληνικών σε µαθητές και ενήλικες, που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.Ειδικότερα, άρχισαν 2 τάξεις για ενήλικες και μια τάξη για μαθητές. Το ενδιαφέρον για τα μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών ήταν μεγάλο κι ο αριθμός εγγραφών ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ενώ προβλέπεται να λειτουργήσει και 3ο τμήμα το 2013. Χαρακτηριστικό, είναι επίσης, το γεγονός ότι συμμετέχουν κι άτομα μη ελληνικής καταγωγής. Το πρόγραμμα αποτελεί εισαγωγή ενός αρχάριου στα Αρχαία Ελληνικά και προσφέρεται σε ενήλικες όλων των ηλικιών. Δεν απαιτείται καμία προηγούμενη γνώση της σύγχρονης ή αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Υπεύθυνος για τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών, αναφέρει το ΑΜΠΕ, είναι ο καθηγητής Αλέξανδρος Γιανναδάκης. «Από το 1ο κιόλας εισαγωγικό μάθημα ήταν αξιοσημείωτο τοενδιαφέρον και η συμμετοχή των μαθητών που με υπευθυνότητα και θετική διάθεση έχουν αποφασίσει να «ταξιδέψουν» σε μια άλλη χρονική στιγμή της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, σ’ εκείνη της περιόδου που ορίζεται από τον 5ο και 4οπ.Χ. αι.»λέει. «Στο ταξίδι τους αυτό προσβλέπουν τόσο στην απόκτηση των γλωσσικών και πολιτιστικών γνώσεων, που αποδεδειγμένα έδωσαν τις βάσεις του σημερινού πολιτισμού, όσο και στην πρακτική ωφέλεια της εξασφάλισης υψηλής βαθμολογίας για την αυριανή τους εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μια που η τελική επίδοση στο μάθημα αυτό σε επίπεδο VCE πριμοδοτείται με επιπλέον βαθμούς» αναφέρει.

7 Σχόλια to “ΟΙ ΑΥΣΤΡΑΛΟΙ ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ”

 1. Περσέας said

  Δέν καταλαβαίνω τήν ἔκπληξι τῆς ἀρθρογράφου σας, ἡ ὁποῖα ἀνακάλυψε τήν διδασκαλία τ[ς Άρχαίας ¨Ελληνικῆς στήν Αὐστραλία!!!!
  ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ.
  Σέ ϊδιαιτέρως μεγάλους ἀριθμούς!!!
  Στήν Γερμανία ὑπάρχουν τμήματα ‘Λαϊκῆς ἐπιμορφώσεως» (VHS), στα ὁποῖα ἡ Άρχαῖα ¨Ελληνική ἔχει τήν τιμητική της!
  Στίς Η.Π.Α. ἀνακάλυψαν ὅτι μαθηταί μέ γνώσεις Ἀρχαίων Ἑλληνικῶν, διαπρέπουν σέ Θετικές Ἐπιστῆμες!!!
  Στήν Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία, Γαλλία ὑπάρχουν πρόθυμοι νά διδαχθοῦν άρχαῖα Ἑλληνικά.
  Αὐτό πού συμβαίνει στήν Αὐστραλία εἶναι μέρος τοῦ μεγάλου κύματος γιά ἐπαφή μέ τήν άρχαῖα ἑλληνική γλῶσσα και φιλοσοφία.
  Μιά, περισσότερο ἐμπεριστατωμένη μελέτη, θά εἶχε μεγαλύτερο ἐνδιαφέρον!!!!

  Μου αρέσει!

  • Περσέας said

   Ἔχει ἁπόλυτοι δίκαιο ἡ αρθρογράφος, που παραπονεῖται ὅτι στήν χῶρα μας πολλοί τήν θεωροῦν ‘νεκρή γλῶσσα’.
   Τό εἶχε ὑποστηρίξει δυστυχῶς και σύμβουλος φιλολόγων σέ ἐπίσκεψή του σέ σχολεῖο !!

   Μου αρέσει!

   • Ενας Πολίτης said

    Αν βγείτε στον δρόμο, θα διαπιστώσετε ότι όλοι μιλάνε αρχαία ελληνικά από τους περιπτεράδες και τους ταξιτζήδες μέχρι και τους υπαλλήλους και τους πωλητές.
    Αν ρωτήσετε 100 τυχαίους Έλληνες :»Ἆρ’ οὖν ἄν τι ἡμᾶς ὀνήσειεν, εἰ ἐπισταίμεθα γιγνώσκειν περιιόντες ὅπου τῆς γῆς χρυσίον πλεῖστον κατορώρυκται;» θα σας απαντήσουν οι περισσότεροι, γιατί τα αρχαία είναι ζωντανή γλώσσα και την μιλούν στο σπίτι, στην δουλειά, στις πλατείες και στις καφετέριες.

    Το ότι διδασκόμαστε την αρχαία ελληνική γραμματική, το συντακτικό, το λεξιλόγιο της και διαβάζουμε αρχαία κείμενα από το πρωτότυπο, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να εκφραστούμε προφορικώς ή γραπτώς στην καθημερινή μας ζωή στα αρχαία ελληνικά.
    Όταν αναφερόμαστε δε στην αρχαία ελληνική γλώσσα εννοούμε αποκλειστικά μια διάλεκτο, την Αττική της κλασσικής περιόδου.
    Αν ακόμα και οι έχοντες κλασσική παιδεία δυσκολεύονται να αποδώσουν επακριβώς στην νέα ελληνική ένα κείμενο του Πλάτωνα ή του Θουκυδίδη, θα αντιμετωπίσουν αξεπέραστες δυσκολίες μπροστά σε ένα κείμενο δωρικής, αιολικής ή αρκαδοκυπριακής διαλέκτου.

    Όσον αφορά τον προφορικό λόγο είναι αδύνατον για έναν νεοέλληνα να προφέρει τα φωνήεντα και τα σύμφωνα, όπως τα πρόφερε ένας Αθηναίος του 5ου ή 4ου αι π.Χ.
    Η προφορά των μακρών και βραχέων φωνήεντων, η δασύτητα και η οξύτητα των φθόγγων και ο προσωδιακός τονισμός έχουν εκλείψει από τον προφορικό λόγο έως τον 4ο αι μ.Χ.

    Ο όρος «νεκρή γλώσσα» αναφέρεται σε μια γλώσσα που δεν μιλιέται από τον γηγενή πληθυσμό μιας χώρας.Εχετε ακούσει συμπολίτες μας να εκφράζονται και να επικοινωνούν σε κάποια από τις αρχαίες ελληνικές διαλέκτους ;

    Μου αρέσει!

  • ΓΙΩΡΓΟΣ Π. said

   ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ???

   ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΘΑΡΜΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΚΥΝΗΓΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΧΤΥΠΟΥΝ ΣΑΝ ΤΟΝ ΓΑΙΔΑΡΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΒΡΩΜΙΚΗ ΨΥΧΗ ΤΟΥ…

   ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ??
   ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΣΚΕΠΑΖΟΥΜΕ ΚΑΘΥΜΕΡΙΝΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΕΤΣΙ ΑΝ ΕΧΩ ΕΝΑ ΒΡΩΜΙΑΡΗ ΚΙ’ΕΓΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΠΟΙΟΥΜΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ???

   ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΝΑΚΙΑ???
   ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ…

   ΑΡΚΕΤΑ ΠΟΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΘΟΛΟΚΟΥΛΤΟΥΡΑ,ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ Π@ΥΣΤΗΔΕΣ….

   Μου αρέσει!

 2. Πέτρος said

  Σε όλο τον κόσμο διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά. Μόνο στην Ελλάδα τα καταργήσαμε.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: