olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Γιατί οι Έλληνες δεν μαθαίνουν Αρχαία Ελληνικά στο σχολείο;

Posted by olympiada στο Αύγουστος 10, 2012


Ο βασικός λόγος που τα ελληνόπουλα δεν μαθαίνουν Αρχαία Ελληνικά στο σχολείο είναι διότι το υπουργείο παραπαιδείας εδώ και δεκαετίες έχει θέσει ως σκοπό του να μην διδάσκεται σωστά η Αρχαία Ελληνική Γλώσσα.

Η γλώσσα είναι εργαλείο σκέψεως. Όσο πιό πολλές λέξεις χρησιμοποιούμε, όσο πιό αφηρημένες έννοιες συλλαμβάνουμε, όσο πιό καλή σύνταξη προτάσεων οικοδομούμε, τόσο περισσότερο ακονίζουμε την σκέψη μας. Όποιος δεν χρησιμοποιεί σωστά την γλώσσα, δεν μπορεί να μεταφέρει τις σκέψεις του στον έξω κόσμο. Δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τους γύρω του, δεν μπορεί να ενεργήσει γρήγορα.

Αυτός μάλλον πρέπει να είναι ο σκοπός του υπουργείου παραπαιδείας για να διδάσκει με τέτοιο βασανιστικό τρόπο την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα στα δύσμοιρα ελληνόπουλα.

Επιβάλλει στους μαθητές να μαθαίνουν αμέτρητους τύπους, καταλήξεις και κανόνες. Αυτό αποτελεί σαδομαζοχιστική τάση. Μετά 3 χρόνια διδασκαλίας οι Έλληνες μαθητές δεν μπορούν να καταλάβουν τί θέλει να πει ένα απλό Αρχαίο Κείμενο. Και ακόμη χειρότερα: Οι μαθητές δεν μπορούν να γράψουν ένα απλό κείμενο στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, αλλά ούτε και να μιλήσουν Αρχαία Ελληνικά.

Αλλά αυτός ακριβώς είναι ο βασικός σκοπός εκμαθήσεως μίας γλώσσης, το να γράφεις, το να σκέφτεσαι και το να μιλάς με αυτή την γλώσσα. Και όχι απλώς να γνωρίζεις τους γραμματικούς κανόνες και το συντακτικό. 

Γιατί λοιπόν τα ελληνόπουλα δεν μαθαίνουν την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα; Διότι απλούστατα το υπουργείο παραπαιδείας δεν ακολουθεί κανόνες διδασκαλίας που ισχύουν για όσους μαθαίνουν μία ξένη γλώσσα ή κανόνες που ακολουθούνται για τα νήπια.

Για παράδειγμα όποιος πηγαίνει σε ένα φροντιστήριο ξένων γλωσσών για να μάθει την αγγλική γλώσσα, μετά από 3-4 μαθήματα ο καθηγητής ζητά από τον μαθητή να προφέρει κάποιες λέξεις. Να συντάξει μία απλή πρόταση, πχ «This is a cat». Του ζητά να συντάξει μία μικρή παράγραφο με την χρήση της αγγλικής γλώσσης.

Δηλαδή από τις πρώτες εβδομάδες ένας καθηγητής ξένων γλωσσών προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όλους τους αισθητήρες του εγκεφάλου για να κάνει τον μαθητή να μιλήσει την ξένη γλώσσα. Οι καλοί καθηγητές ξέρουν ότι ο μαθητής πρέπει να διαβάζει δυνατά μία λέξη για να μαθαίνει την προφορά της, να την αντιγράφει σωστά για να μαθαίνει την ορθογραφία της, και να σχηματίζει προτάσεις έτσι ώστε η γλωσσική του μνήμη να συμπλέκει συνεχώς λέξεις με εικόνες για να αρχίσει ο μαθητής να σκέφτεται στην ξένη γλώσσα αντί απλώς να μεταφράζει από την μητρική του γλώσσα το νόημα που θέλει να εκφράσει.

Άρα το βασικό κλειδί για να μάθουμε μία γλώσσα είναι από την πρώτη ημέρα ει δυνατόν, να την μιλάμε, να την μιλάμε, να την μιλάμε, να την μιλάμε, να την μιλάμε!!! Πότε επιτέλους θα κατανοήσει το υπουργείο παραπαιδείας ότι με την διδασκαλία ατελείωτων συντακτικών και γραμματικών κανόνων δεν πρόκειται ποτέ να μιλήσεις μία γλώσσα;

Ακόμη και αν κάποιος μαθητής απομνημονεύσει όλους τους γραμματικούς κανόνες η ψυχολογία διδάσκει ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα τους ξεχάσει. Οτιδήποτε δεν χρησιμοποιείς, το ξεχνάς.

Γιατί δεν σκέπτονται οι κύριοι του υπουργείου παραπαιδείας πώς τα νήπια μαθαίνουν τα Νέα Ελληνικά; Μήπως οι μητέρες στέκονται πάνω από την κούνια τους και αρχίζουν να τους μαθαίνουν τις χρονικές καταλήξεις των ρημάτων; Προφανώς όχι. Αρχίζουν και τους προφέρουν λέξεις τις οποίες τα βρέφη σιγά-σιγά συνδυάζουν στο μυαλό τους με εικόνες, αντικείμενα, μορφασμούς προσώπων κλπ. Τα νήπια δεν καταλαβαίνουν αφηρημένες έννοιες αλλά κατανοούν αντικείμενα όπως τόπι, νερό, μαμά, κούκλα, κ.α.

Έτσι ακριβώς θα μάθουν και τα ελληνόπουλα τα Αρχαία Ελληνικά, συνδυάζοντας λέξεις με αντικείμενα και εικόνες.

Στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια εισήλθαν πολλοί ξένοι, νόμιμοι και παράνομοι. Ωρισμένοι από αυτούς έμαθαν τα Νέα Ελληνικά σε πολύ καλό επίπεδο. Πώς τα έμαθαν; Μήπως με την μέθοδο του υπουργείου παραπαιδείας; Μήπως άρχισαν να μαθαίνουν συντακτικό και γραμματική; Ή μήπως η πρώτη λέξη που έμαθαν ήταν «δουλειά»; Οι ξένοι άρχισαν να μαθαίνουν μικρές προτάσεις όπως «θέλω δουλειά», «ψάχνω για σπίτι», «πού είναι το ταχυδρομείο;», «ήρθε ο λογαριασμός της ΔΕΗ» κλπ. Έτσι άρχισαν οι ξένοι να μαθαίνουν την νεοελληνική γλώσσα.

Έτσι θα μάθουν και τα ελληνόπουλα την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα. Πρέπει να την μιλήσουν. Αυτό το έγκλημα έχει διαπράξει το υπουργείο παραπαιδείας. Δεν επιβάλλει στο αναλυτικό πρόγραμμα την ΟΜΙΛΙΑ της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης μέσα στην σχολική τάξη. Όταν ένας μαθητής αρχίζει να επαναλαμβάνει «τίς βούλεται αγορεύειν;» τότε αρχίζει να μαθαίνει Αρχαία Ελληνικά. Στην αρχή δεν χρειάζεται ανάλυση υποκειμένου, αντικειμένου, ρήματος και απαρεμφάτου. Αυτά θα γίνουν πολύ αργότερα, για όσους ενδιαφέρονται.

Οι περισσότεροι Έλληνες αγρότες είναι αγράμματοι, δεν ξέρουν τί σημαίνει απαρέμφατο, και όμως μιλούν τα Νέα Ελληνικά. Δεν χρειάζονται ατελείωτοι γραμματικοί κανόνες για να μιλήσει κάποιος την Αρχαία Ελληνική. Απαιτείται να την χρησιμοποιεί στην ομιλία του. Απαιτείται η καθημερινή χρήση της Αρχαίας μας Γλώσσης στην οικία, στο σχολείο, στην εργασία. Μικρές προτάσεις στην  αρχή, με απλά νοήματα. 

Δεν είναι δυνατόν τα νήπια, οι ξένοι που μαθαίνουν Νέα Ελληνικά, και όσοι Έλληνες διδάσκονται ξένες γλώσσες να ακολουθούν αυτή την βασική μέθοδο διδασκαλίας, ενώ οι μαθητές των Ελληνικών σχολείων να διδάσκωνται ανουσίους γραμματικούς κανόνες, επειδή έτσι αρέσει σε κάποιους ημιμαθείς γραφειοκράτες του υπουργείου παραπαιδείας. Και φυσικά μετά από ένα χρόνο, αφού τελειώσουν το λύκειο, οι μαθητές δεν θυμούνται τίποτε. Και το χειρότερο είναι ότι δεν δύνανται να συντάξουν ούτε μία πρόταση στα Αρχαία Ελληνικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι πηγαίνουν να δώσουν εξετάσεις για ένα πτυχίο σε μία ξένη γλώσσα, εκτός από το να διαβάσουν ένα κείμενο και να το αναλύσουν, τους ζητούν να γράψουν ένα κείμενο και να δώσουν μία προφορική συνέντευξη. Όμως αυτό δεν ισχύει στις εξετάσεις για τα Αρχαία Ελληνικά. Επί δεκαετίες δεν ζητείται από τους μαθητές να γράψουν ένα κείμενο στα Αρχαία Ελληνικά ούτε να δώσουν συνέντευξη στα Αρχαία Ελληνικά. Κάτι που το κάνουν όσοι δίνουν εξετάσεις για μία ξένη γλώσσα ακόμη και από το πρώτο τρίμηνο διδασκαλίας.  

Ευρυδίκη Βουτσινά

Φιλόλογος

227 Σχόλια to “Γιατί οι Έλληνες δεν μαθαίνουν Αρχαία Ελληνικά στο σχολείο;”

 1. שי said

  καλά όλα αυτά, αλλά ξεχάσατε να απαντήσετε εκ των προτέρων στην ερώτηση που θα έκανε ένα 3χρονο:

  ΓΙΑΤΙ;

  Μου αρέσει!

  • Le Goff said

   Για τον ίδιο λόγο που το «δημοκρατικό πολίτευμα» κατήργησε τη χρήση της καθαρεύουσας, ως αναχρονιστικό κατάλυπο και την χρήση των πνευμάτων ως δείγμα ελιτισμού, ασύμβατα με τη «δημοκρατική διαπαιδαγώγηση»….. Βέβαια ο τελευταίος Ελληνας πολιττικός που μπορούσε να χρησιμοποιεί ευχερώς την αρχαία και την καθαρεύουσα, και το έκανε απολαμβάνοντάς το, κατέληξε στη φυλακή, καταδικασμένος σε ισόβια…

   Μου αρέσει!

   • Ενας Πολίτης said

    Οι μεγαλύτεροι λογοτέχνες και ποιητές μας μεγαλούργησαν γράφοντας στην δημοτική γλώσσα, δηλαδή την γλώσσα που μιλούσε η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και όχι στην τεχνητή γραπτή γλώσσα, την καθαρεύουσα, που ομιλούνταν από ελάχιστους και είχε καταντήσει συνώνυμο του πνευματικού συντηρητισμού και κρατισμού.

    Μου αρέσει!

   • שי said

    legoff

    καλησπέρες.
    μάλλον παραήμουν λιτός, αν και νόμιζα ότι ήταν προφανής η ερώτηση.

    το ερώτημα είναι: γιατί να μάθουμε να ΜΙΛΑΜΕ την αρχαία ελληνική [όπως πχ τα αγγλικά, ή τα γαλλικά ή τα γερμανικά] αφ ης στιγμής έχουμε μητρική γλώσσα;

    τα αγγλικά τα μαθαίνουμε για να συνεννοούμεθα πχ στο εξωτερικό, ή με τουρίστες στο εσωτερικό.
    τα αρχαία ελληνικά να τα μάθουμε για ποιο λόγο ακριβώς;

    νομίζω ότι όταν αναπτύσσει κάποιος μια θέση, πρέπει να φτάνει και στο διαταύτα. το κείμενο ανωτέρω δεν απαντά το βασικότερο ερώτημα, αλλά περιορίζεται μόνο στο πώς [να μάθουμε αρχ. ελληνικά]

    Μου αρέσει!

   • Anonym said

    Πέθανε ο Λευτέρης Βερυβάκης – Κανείς δεν λέει ότι ήταν αυτός που ΝΥΧΤΑ επέβαλε το μονοτονικό σύστημα στη γλώσσα μας όμως…

    «Έφυγε» στα 77 του ο Λευτέρης Βερυβάκης

    Την τελευταία του πνοή άφησε στην Κρήτη, σε ηλικία 77 ετών, ο παλαίμαχος πολιτικός Λευτέρης Βερυβάκης.

    Στο πλαίσιο των διακοπών του στο Μπαλί Ρεθύμνου, ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ , χανιώτικης καταγωγής, αισθάνθηκε αδιαθεσία. Άμεσα του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες αλλά, καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο Ρεθύμνου, έφυγε από τη ζωή μέσα στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

    Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τον επί χρόνια βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και στελέχος του αντιδικτατορικού κινήματος της περιόδου 1967-1974, να υπέστη καρδιακή προσβολή.

    Πηγή: defencenet

    Πως ψηφίστηκε το μονοτονικό -πρακτικά συνεδρίασης 11ης Ιαν. 1982
    »»» Ελευθέριος Βερυβάκης Υπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, από την εισήγησή του στη Βουλή το βράδυ της 11ης Ιανουαρίου 1982

    Για την συνέχεια: abnet.agrino.org

    Μου αρέσει!

   • Γιάννης Μ. said

    Σάι η ανάρτηση δεν γράφει να μιλάμε αρχαία στο σπίτι, στο σχολείο και παντού. Είναι σαφής ο τίτλος :Γιατί οι Έλληνες δεν μαθαίνουν Αρχαία Ελληνικά στο σχολείο;

    Μην το παιδεύουμε σε λάθος κατεύθυνση

    Μου αρέσει!

   • «τα αρχαία ελληνικά να τα μάθουμε για ποιο λόγο ακριβώς;» ! ! !

    Μου αρέσει!

   • @ Σαι.

    12.ΜΑΧΗΤΗΣ είπε
    Αυγούστου 11, 2012 στις 1:14 πμ
    Και μονο η λεξη Αρχαια…

    Ξυπνα στον Ελληνα χιλιαδες χρονια ιστοριας του…

    Ξυπνα τη Διαθηκη του…

    Αλλοιμονο στους αλλους αν την διαβασει!

    Μου αρέσει!

   • Le Goff said

    Και η λεγόμενη δημοτική τί είναι????? Αν δεν υπήρχε η Εκκλησία που κρατούσε την χρήση της βιβλικής και μια ομάδα λογίων που διαμόρφωσε την καθαρεύουσα, ποιά δημοτική θα μιλούσαμε????? τις μερικές δεκάδες διαλέκτους, το εξαρθρωμένο λεξιλόγιο με τις μισές λέξεις ξενικής προελεύσεως????
    Η δημοτική, αυτή τουλάχιστον που μάθαμε και μιλάμε-γράφουμε σήμερα είναι επίσης μια τεχνική γλώσσα που διαμορφώθηκε από τη συγχώνευση στοιχείων της κοινής (βιβλικής) ελληνικής, της καθαρεύουσας και στοιχείων από τη δημώδη… Αλλά κακά τα ψέμματα αν δεν ήταν η συντηρητική καθαρεύουσα δε θα λέγαμε φαρμακείο αλλά σπετσιέρικο, αντί του εφημερίδα γκαζέττα και αντί του κοπάδι ζώων κουράδα……..
    Αν κάποιος θέλει πράγματι να δει τί θα επικρατούσε αν δεν υπήρχαν οι «συντηριτικοί» λόγιοι δεν έχει παρά να διαβάσει τη Βαβυλωνία του Βυζάντιου….
    Βέβεα αν θέλι κάπιος να σταματίσι η διδασκαλία τον αρχέον ελινικόν στα σχολία θα πρέπι να μάθι να γράφι κε να διαβάζι κάπος έτσι, όπος επίσις κε να χρισιμοπιί αποκλιστικά μεταφράσις γι να προσεγκίσι κε το πιό απλό κίμενο τις αρχεοελινικίς γραματίας…

    Μου αρέσει!

   • שי said

    Γιάννης Μ. είπε
    Αυγούστου 11, 2012 στις 1:35 πμ
    Σάι η ανάρτηση δεν γράφει να μιλάμε αρχαία στο σπίτι, στο σχολείο και παντού. Είναι σαφής ο τίτλος :Γιατί οι Έλληνες δεν μαθαίνουν Αρχαία Ελληνικά στο σχολείο;

    Μην το παιδεύουμε σε λάθος κατεύθυνση

    Φίλε καλημέρες, όπως και προς όλους τους άλλους

    το παιδεύουμε σε λάθος κατεύθυνση;!;!
    φοβούμαι ότι θα διαφωνήσω. δυστυχώς τόσο ο γνωστός και μη εξαιρετέος τύπος όσο κι η μπλογκόσφαιρα μας έχουν ΕΘΙΣΕΙ στην »ανισόρροπη» [με λίγη δόση χιούμορ ο όρος] κι επιδερμική ανάγνωση. είναι προφανές ότι ο τίτλος δεν κολλάει με το κείμενο. Ο ΤΙΤΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΟΧΟΣ

    θα κολλούσε εάν το κείμενο σταματούσε μετά τη …φράση >>>Ο βασικός λόγος που τα ελληνόπουλα δεν μαθαίνουν Αρχαία Ελληνικά στο σχολείο είναι διότι το υπουργείο παραπαιδείας εδώ και δεκαετίες έχει θέσει ως σκοπό του να μην διδάσκεται σωστά η Αρχαία Ελληνική Γλώσσα.>>>>

    ΟΛΟ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΩ, φίλε μου, ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ [ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΚΑΝ ΠΟΙΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΕΝΤΩΜΕΤΑΞΥ!!!!!!!!!] ΣΗΜΕΡΑ, ενώ τόσο ο τρόπος εκμάθησης όσο και η σκοπιμότητα εκμάθησης παρομοιάζονται και »συγκρίνονται» με τα ΣΥΓΧΡΟΝΑ αγγλικά ή γενικότερα τις ξένες γλώσσες.

    ΛΕΕΙ Η ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

    Αλλά αυτός ακριβώς είναι ο βασικός σκοπός εκμαθήσεως μίας γλώσσης, το να γράφεις, το να σκέφτεσαι και το να μιλάς με αυτή την γλώσσα. […] Άρα το βασικό κλειδί για να μάθουμε μία γλώσσα είναι από την πρώτη ημέρα ει δυνατόν, να την μιλάμε, να την μιλάμε, να την μιλάμε, να την μιλάμε, να την μιλάμε!!! […]

    Ακόμη και αν κάποιος μαθητής απομνημονεύσει όλους τους γραμματικούς κανόνες η ψυχολογία διδάσκει ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα τους ξεχάσει. Οτιδήποτε δεν χρησιμοποιείς, το ξεχνάς. […]

    Μήπως οι μητέρες στέκονται πάνω από την κούνια τους και αρχίζουν να τους μαθαίνουν τις χρονικές καταλήξεις των ρημάτων; Προφανώς όχι. Αρχίζουν και τους προφέρουν λέξεις τις οποίες τα βρέφη σιγά-σιγά συνδυάζουν στο μυαλό τους με εικόνες, αντικείμενα, μορφασμούς προσώπων κλπ. Τα νήπια δεν καταλαβαίνουν αφηρημένες έννοιες αλλά κατανοούν αντικείμενα όπως τόπι, νερό, μαμά, κούκλα, κ.α. Έτσι ακριβώς θα μάθουν και τα ελληνόπουλα τα Αρχαία Ελληνικά, συνδυάζοντας λέξεις με αντικείμενα και εικόνες.
    [ΜΑΛΛΟΝ Η ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΨΗΣ Η ΚΑΘΕ ΜΗΤΕΡΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΤΕΚΝΟ ΤΗΣ ΥΔΩΡ κι όχι νερο, ΜΗΤΗΡ κι όχι μαμά…] Έτσι θα μάθουν και τα ελληνόπουλα την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα. Πρέπει να την μιλήσουν […]
    ==================================================================================================
    Απαιτείται να την χρησιμοποιεί στην ομιλία του. Απαιτείται η καθημερινή χρήση της Αρχαίας μας Γλώσσης στην οικία, στο σχολείο, στην εργασία
    ==================================================================================================

    για να τελειώνουμε, η αρθρογράφος ΔΕΝ προτείνει βελτιωτικές, σύγχρονες, ευχάριστες κι αποτελεσματικές μεθόδους παθητικής εκμάθησης της αρχαίας για την μελέτη σπουδαίων έργων της αρχαιοελληνικής γραμματείας.

    ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΠΟΥ ΘΙΓΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ότι θα ήταν πλέον χρήσιμο να καταδειχθεί αυτή η συνέχεια απ τον όμημο μέχρι τον παπαδιαμάντη,

    αντιθέτως, η αρθρογράφος προτείνει μια »επάνοδο» της αρχαίας που θα βγει απ τις σχολικές αίθουσες και θα επεκταθεί στην »οικία» και στην »εργασία».

    η αρθρογράφος προτείνει στην ουσία μια ΝΕΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

    ε, αυτό ΕΑΝ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ και δεν την έχω παρεξηγήσει 100 τοις εκατό [στην οποία περίπτωση ζητώ ΣΥΓΝΩΜΗ], ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ Φ Α Ι Δ Ρ Η ΘΕΣΗ, και γιαυτό, άλλωστε, δεν πρόκειται να έχει καμία τύχη ούτε στην 1βάθμια, ούτε στη 2βάθμια ούτε στη 3βάθμια εκπαίδευση.

    ίσως βέβαια να υπάρξουν μερικοί που θα κάνουν τον πλεύρη να φαίνεται οπαδός της …μαλλιαρής.
    ας υπάρξουν.

    πάω σε άλλη ανάρτηση

    Μου αρέσει!

   • Κερκυραίος said

    Σωστές οι επισημάνσεις σου Σάι,
    γι αυτό και εγώ υπεράσπίστηκα πρωταρχικά την γνώση-καταννόηση των αρχαίων ελληνικών
    αλλά να συμπληρώσω για να είμαι σαφέστερος τι εννοώ
    αρχαία Ελληνικά δεν είναι μόνον η αττική διάλεκτος και αυτή του κλασσικισμού
    ο σκόπός είναι (έστω και για πιό προχωρημένους)
    να μπορούν να απολαύσουν την ποίηση της Σαπφούς,
    να κατανοούν επίσης την αιολική και δωρική
    αλλά και την ομηρική γλώσσα.
    Εκεί θα φανεί και η συνέχεια και το αδιάσπαστον της ελληνικής γλώσσας δια μέσου των αιώνων,
    με τις αρχαίες γλωσσικές διαφορές θα αποφύγουμε και την δικτατορία της αττικής διαλέκτου
    που οδηγεί στην ιδεοληψία ότι αρχαία γλώσσα είναι μία, στατική και άκαμπτη
    όπως στατικές και άκαμπτες είναι οι αντιλήψεις πολλών περί γλώσσας!

    Μου αρέσει!

   • שי said

    έτσι είναι.

    πάντως δεν μπορώ παρά να επισημάνω και μια άλλη λεπτομέρεια: δεν έχω δει κανέναν απ αυτούς που προβληματίζονται με την ιστορική συνέχεια ή με τη θέση ζητημάτων πίστης στην σημερινή εποχή, να ζητά το προφανές, δηλαδή την επαναφορά της αρχαιοελληνικής στο σχολείο για να μπορεί να διαβάσει ΚΑΙ πατρολογία. καθότι οι συγγραφείς εκτός από θεολόγοι ήταν ήδη φιλόσοφοι και δεινοί ρήτορες και χειριστές της γλώσσας.

    τα έργα αυτά επομένως είναι μέρος της αρχαίας [ύστερης, ή ελληνιστικής] ελληνικής γραμματείας.

    κάτι λέει αυτή η αδιαφορία.

    Μου αρέσει!

   • Κόριννα said

    Σάϊ

    ἡ Ἑλληνικὴ εἶναι μία γλῶσσα ἄρα μητρικὴ εἶναι ὅοοοοοοοολη ἡ Ἑλληνική καὶ ὄχι ἡ μία μορφή της.

    Ἐξηγημένοι;

    Ἄλλωστε ἐσεῖς γιατί γυρίσατε στὴν γλῶσσα πού μιλούσατε κάποτε;

    Μου αρέσει!

   • שי said

    κόριννα καλημέρα

    ΚΟΨΕ ΤΙΣ Μ@ΛΑΚΕΙΕΣ, καταντάς βαρετή.

    και τις γλωσσικές μ@λακείες, αλλά και τα »εσείς».

    υπάρχουν διάλεκτοι, υπάρχουν και περίοδοι.
    τα ομηρικά, τα κλασσικά του 5ου, τα αλεξανδρινά, η αιολική, η δωρική, η αττική, η μεσαιωνική δημώδης, η σύγχρονη καθαρεύουσα και η δημοτική, η μαλιαρή είναι όροι για να περιγράψουν την εξέλιξη ΜΙΑΣ γλώσσας κι όχι 10 διαφορετικές.

    και κόψε τα ψευδομάγκικα του μικροαστικού σαλονιού [»ξηγημένοι» με …αύξηση], γιατί θα με αναγκάσεις να συμπεριλάβω και την ψευδομαγκικήν στην ομάδα.

    Μου αρέσει!

   • Ενας Πολίτης said

    Η Κορίννα μπορεί να διαβάσει από το πρωτότυπο χωρίς βοηθήματα Ομηρο,Πίνδαρο,Ηρόδοτο,Αλκαίο,Σαπφώ,Θεόκριτο,Θουκυδίδη, δηλαδή αρχαία ελληνικά κείμενα σε ιωνική,δωρική,αιολική και αττική διάλεκτο με την ίδια άνεση που διαβάσει Καζαντζάκη και Ελύτη.
    Μάλλον έχουμε πέσει σε περίπτωση κορυφαίας φιλολόγου αλλά και έτσι να είναι ανήκει σε μια επιστημονική ελίτ λίγων εκατοντάδων ανθρώπων και δεν αντιπροσωπεύει τον μέσο Ελληνα που με δυσκολία καταλαβαίνει, όταν πάει στην εκκλησία κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα, τι διαβάζει ο παπάς από το Ευαγγέλιο.

    Μου αρέσει!

   • XAPOYMENOΣ MΠΟΥΦOΣ said

    Σάι αν σε προσβάλει ξανά η Κόριννα μην της απευθύνεις εκ νέου τον λόγο διότι αυτό ακριβώς επιδιώκει,να τραβάει το ενδιαφέρον των υπολοίπων σχολιαστών και ας την υβρίζουν…..!Μην πέφτεις στην παγίδα της…….!Πονηρό θυληκό κατεργάρα γυναίκα λέμε………! 😉

    Μου αρέσει!

   • Περιμενουμε από έναν οβργιο, να υπερασπισει την αρχαια Ελληνικη γλωσσα?

    Αυτοι, πανω από όλα εχουν «λυσσαξει» να καταργησουν και την νεα γλωσσα, μαζι και το αλφαβητο..

    Που θα παει όμως θα τους παρει ο …αιολος μια και καλη…..

    Ετσι για να μην πω: ο …διαολος…

    Μου αρέσει!

   • ἕκτωρ said

    τό γιατί καταδικάστηκε σέ ἰσόβια δέν θά πεῖς καί σέ ἐμᾶς νά μάθουμε;..

    Μου αρέσει!

  • Χαλδαίος said

   Για πες μας Σάι για τα εβραϊκά;
   Είναι ή δεν δεν είναι η αρχαία εβραϊκή γλώσσα αυτή που μαθαίνουν στο Ισραήλ τα παιδιά;
   Αντιγράφω από το h..p://el.wikipedia.org/wiki/εβραϊκή γλώσσα
   «Η εβραϊκή γλώσσα, επί μακρόν ανενεργός έξω από το λειτουργικό περιβάλλον του Ιουδαϊσμού, αναβίωσε κατά το τέλος του 19ου αι. από τον Εβραίο γλωσσολόγο Ελιέζερ Μπεν-Γεχούντα (Eliezer Ben-Yehuda) εξαιτίας της ανάπτυξης της σιωνιστικής ιδεολογίας. Ο Ben-Yehuda ίδρυσε το 1889 στην Ιερουσαλήμ το «Συμβούλιο Εβραϊκής Γλώσσας» με σκοπό την αναβίωση της επί 1700 έτη μη ομιλουμένης πλέον Βιβλικής Εβραϊκής. Εν τέλει, η Εβραϊκή έφθασε μέχρι του σημείου να αντικαταστήσει αρκετές άλλες γλώσσες που μιλούσαν οι Εβραίοι εκείνον τον καιρό, όπως Λαντίνο (Ισπανοεβραϊκή γλώσσα), Γίντις (Γερμανοεβραϊκή γλώσσα), Ρωσική, καθώς και άλλες γλώσσες της Διασποράς.»
   Καταλάβατε παιδιά τί παίζεται εδώ μέσα;;;;;;;;;;;

   Μου αρέσει!

   • שי said

    μάλλον πλάκα κάνεις…

    οι σιωνιστές με προεξάρχοντα τον μπεν γεχούντα [κάτι αντίστοιχο του κοραή] αναβίωσαν τα αρχαία εβραικά για να έχει το νεοσύστατο κράτος τη δική του επίσημη γλώσσα και να μην υπάρχει πολυγλωσσία [λαντίνο, γίντις, παλαιστινιακά*, γεμενίτικα εβραικά κλπ]

    διαδικασία που περάσαμε πάνω κάτω κι εμείς, με τους μεγάλους έλληνες διαφωτιστές, τον ΚΟΡΑΗ και την γλωσσική-εκπαιδευτική πολιτική του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

    τί σχέση έχουν τα αρχαία εβραικά με την ανάρτηση που προτρέπει να ΜΙΛΑΜΕ αρχαία ελληνικά στο σπίτι, το σχολείο και το χώρο εργασίας;

    ===
    * προπολεμικά, πριν τον 1ο π.π, ο όρος »παλαιστίνιος» σηματοδοτούσε τον εβραίο της παλαιστίνης, κατ αντιδιαστολή του σεφαρδίτη, του ασκενάζι ή του μιτσράχι, ενώ σταδιακά, και σε κάθε περίπτωση μετά το 1948, οι σιωνιστές επέλεξαν τον όρο ισραηλινός και τον όρο παλαιστίνιος τον πήραν οι άραβες.

    Μου αρέσει!

   • Σαι η διαφορά είναι τα εβραϊκά δεν τα μιλαγε κανείς,οι Εβραίοι εθνικιστές,ξέθαψαν τη γλώσσα.
    Το εβραϊκό,είναι ένα έθνος δημιούργημα,δεν υπήρχε συνείδηση,φτιάχτηκε.

    Μου αρέσει!

   • Χαλδαίος said

    Με κάλυψε ο Kostas Kostakouta.

    Μου αρέσει!

   • שי said

    κώστα το θέμα μας στην παρούσα ανάρτηση δεν είναι καν τα εβραικά. αλλά επειδή ο χαλδαίος το έθιξε του απάντησα. θα σου απαντήσω κι εσένα, γιατί πάντα μιλάμε. 🙂
    τα αρχαία εβραικά ως ΤΕΤΟΙΑ δεν τα μίλαγε κανείς. στην εξορία οι εβραίοι μιλούσαν μπασταρδεμένες γλώσσες με πάρα πολλούς εβραικούς όρους, θεολογικούς, τελετουργικούς κλπ. ως εκ τούτου ήταν μια γλώσσα ζόμπι, κι όχι μια νεκρή γλώσσα, όπως συνοπτικά λέγεται σε αυτές τις περιπτώσεις. παρόμοια φαινόμενα υπάρχουν και σήμερα. θα σου πει κάποιος πχ στις ηπα »yeah, but i dont care to be shomer shabbat, even if its kiddush hashem. davening at shul once in a while is more than enough» [τί γλώσσα μιλάει;]

    όλα τα έθνη δημιουργήματα είναι. το εβραικό δεν αποτελεί εξαίρεση. δεν είναι αυτό όμως το θέμα μας.

    Μου αρέσει!

   • שי said

    Χαλδαίος είπε
    Αυγούστου 11, 2012 στις 1:09 πμ
    Με κάλυψε ο Kostas Kostakouta.

    σου έκανα μια ερώτηση, >>>>τί σχέση έχουν τα αρχαία εβραικά με την ανάρτηση που προτρέπει να ΜΙΛΑΜΕ αρχαία ελληνικά στο σπίτι, το σχολείο και το χώρο εργασίας;>>>>

    και απαντάς ότι σε κάλυψε ο κώστας; πάλι καλά, μη μας κρυώσεις αυγουστιάτικα…

    Μου αρέσει!

   • Χαλδαίος said

    Σάι σου έχω απάντήσει σε παρακάτω σχόλιο.
    Πάντως μου κάνει εντύπωση η εμμονή σου σε ορισμένα θέματα, αν και δεν θα έπρεπε να με ξενίζει.

    Μου αρέσει!

   • Σαι,σαφως και ειναι κατασκευές ολα,το θέμα ειναι ο λόγος που κατασκευάστηκαν.
    Πέρα απο αυτο,καλημέρα.
    Περα κι απ’αυτο.
    Ρε’συ να σε ρωτήσω,χρονια τώρα αναρωτιέμαι..
    Παίζει οι Εβραίοι να είναι Άραβες,απλά με διαφορετική θρησκεία ή θεώρησε το και αντίστροφα΄;
    Οι αρχαίοι,οχι οι σύγχρονοι

    Μου αρέσει!

   • שי said

    χαλδαίε,
    »εμμονή» έχει κάποιος που του αποδεικνύεις ότι 1+2=3 κι επιμένει ότι κάνει 4,32°C

    από κει και πέρα μπορείς να το δεις ευρύτερα: »εμμονή» έχει ο γιατρός να σου παίρνει την πίεση απ το μπράτσο κι όχι απ τον αστράγαλο. »εμμονή» έχει κι ο ψαράς να ψαρεύει κολλιό τον αύγουστο με τσαπαρί κι όχι το φλεβάρη με κιούρτο…

    τί να κάνουμε βρε χαλδαίε; »εμμονές» είναι αυτές
    .-

    Μου αρέσει!

   • שי said

    Kostas Kostakouta είπε
    Αυγούστου 11, 2012 στις 12:20 μμ

    στην αρχαιότητα βρίσκεις φοίνικες, αμμονίτες, εδομίτες, μοαβίτες, εβραίους, χαναανίτες, αιγύπτιους, ασσύριους κλπ. η αρχαιότερη [μία] αναφορά »αράμπ» έχει βρεθεί στα ακκαδικά 9ο αι. πχ. άλλοι λένε ότι ο όρος είναι απ το γκαράμπ που δήλωνε συλλήβδην τους κατοίκους δυτικά της μεσοποταμίας. άλλοι λένε ότι ο όρος προέρχεται απ τον γιάραμπ [εθνάρχης].

    από θρησκευτικής απόψεως, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. πότε και πώς περνάμε απ τον πολυθεισμό, στον ενοθεισμό, στον μονοθεισμό και πώς ξεκινά η »διαδικασία» λαών που αρχίζουν να αυτοπροσδιορίζονται σταδιακά μέσα από συγκεκριμένα »κριτήρια» [που υπερισχύουν μεταξύ πολλών άλλων] μέσα στις χιλιετίες είναι και η μαγιά της μυθοποιητικής.

    είναι ένα ανοιχτό θέμα πάνω απ το οποίο ερίζουν οι ειδικοί.
    επί του προκειμένου, ό,τι έχω διαβάσει αναφορικά με τους αρχαίους άραβες με τη σημερινή έννοια του όρου αναφέρεται στις ειδωλολατρικές νομαδικές φυλές της σαουδαραβικής χερσονήσου κι όχι στην μεσοποταμία πχ ή την εγγύς ανατολή.

    φυσικά μπορεί αύριο να έρθουν στο φως αρχαιολογικά ευρήματα που να ανατρέπουν πολλά απ όσα θεωρούμε σωστά, ή που να απαντούν αυτά που θεωρούμε ακόμη ερωτηματικά

    Μου αρέσει!

   • Εχω μπερδευτεί ρε’συ υπο την έννοια οτι φυσιογνωμικά,είναι λες και βλέπεις το ιδιο πράμα..

    Μου αρέσει!

   • שי said

    χαχαχαχα κώστα
    εντάξει, κι ο αραφάτ στα νιάτα του, φυσιογνωμικά, θα μπορούσε να είναι δευτεροξάδερφος του κρανιδιώτη.

    λες να ήταν;
    :p :p :p

    Μου αρέσει!

   • Ακέλας said

    Σάι,δεν γνωρίζω αν διαβάσεις το σχόλιο μου επάνω στο δικό σου (που παρεπιπτόντως το θεωρώ απόλυτα εύστοχο),νομίζω λοιπόν ότι κάποιοι δεν ήθελαν επ’ουδενί την εκμάνθηνση της όποιας χρονικής περιόδου εκ μέρους του Ε. Λαού.Υποτίθεται ότι στο γυμνάσιο μαθαίναμε την Αττική διάλεκτο των κλασσικών χρόνων,μόνο που:1)ο τρόπος της διδαχής ήταν τόσο άχαρος που γινόταν αντιπαθητικός(μεγάλη σημασία στο συντακτικό-γραμματική)με αποτέλεσμα να μένουν πίσω οι έννοιες των κειμένων που τις περισσότερες φορές δεν εφθανε ολόκληρο το σχολικό έτος γιά να ολοκληρωθούν γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο!2)Παντελής έλειψις της αρχαίας προφοράς πράγμα που θα έλυνε σε μεγάλο,ΠΟΛΥ μεγάλο βαθμό,τα προβλήματα ορθογραφίας!…Η δικαιολογία ήταν ότι δεν γνωρίζαμε πως πρόφεραν οι αρχαίοι τα:η,ι,υ,ω,ει,οι,αι, ου, ευ,νν,σσ,μμ,ττ,και λοιπά.Τι βλακεία, ή τι ψέμμα!-Για όλα οι αρχαίοιΠ!, είχαν φροντίσει να αφήσουν κώδικα προφοράς,πέραν των πνευμάτων που εισήγαγαν στα ελληνιστικά χρόνια!Π.χ.Ητα=η(Του)α!δλδ ένα ι που ήταν μεταξύ ι και α,κλπ. Γιά παράδειγμα λάθους προφοράς σου φέρνω την Ιουδαϊκή λέξη Γιοχάν=Ιωάνν(ης).Η προφορά της λέξης στην «Δημοτική»(Γιάννης) είναι πολύ πιό σωστή από το άσχετο της απόδοσης μιάς εβραϊκής λέξης στα Αρχαία Ελληνικά όπως τουλάχιστον τα μαθαίναμε,(Ιωάννης)….αφού το Ι όταν ακολουθούσε φωνήεν ακουγόταν σαν γάμμα .βάλε μετά το ω που ή προφορά του ηραν λίγο πιό βαριά από το πως θα προφέραμε εμείς σήμερα το ω με θαυμαστικό(ω!) μετα τα δύο νν σαν βαρύ ν και έχεις την προφορά της λέξης(Johan)+την κατάληξη(ης)…της ελληνοποίησης και εκείνο που ..βγαίνει δεν έχει Καμία σχέση με εκείνο που μάθαιναν σε εμάς!
    …Θέλω να πω με όλα αυτά, ότι τελικά μάλλον σκόπιμα έγινε αυτή η επιλογή τρόπου διδασκαλίας των Α. Ελληνικών με στόχο μα μη τα μάθουν ποτέ τα Ελληνόπουλα!

    Μου αρέσει!

  • Φρίξος said

   Εγώ θα απαντήσω στο Γιατί Δεν Πρέπει να μαθαίνουμε τα Αρχαία Ελληνικά!
   Για δύο λόγους:

   1ον. Γιατί μπορεί να ανακαλύψουμε ότι πρόκειται για την ίδια ολόιδια γλώσσα, με κάποιες ψιλοδιαφορές στη σύνταξη της.
   2ον. Γιατί αν αρχίσουμε να έχουμε ευχέρεια στα Αρχαία Ελληνικά,
   τότε μπορεί να αρχίσουμε να διαβάζουμε Αριστοτέλη και Πλάτωνα στο πρωτότυπο,
   εκεί που λένε για τη δομή και τη διάρθρωση της αρχαίας ελληνικής δημοκρατίας, και των νόμων της
   και αυτό δεν συμφέρει καθόλου να συμβεί στο πρωτεκτοράτο που λέγεται: «η ωραία Ελλάς»,

   γιατί όπως λέει και ο Τσόμσκι στο βιλίο του «Η νέα παγκόσμια τάξη», στην νέο-αποικειακή εποχή μας,
   οι άνθρωποι δεν πρέπει να μελετάνε τους θεσμούς, και τα βιβλία που το κάνουν αυτό θα πρέπει ή να εκδίδονται από περιθωριακές εκδόσεις,
   ή σε πολύ λόγια μορφή γιά πανεπιστημιακούς, λίγους και ειδικούς.
   Και συνεχίζει: διότι αν μελετήσουν τους θεσμούς οι άνθρωποι, (βλέπε νόμους),
   τότε εύκολα θα καταλάβουν τον τρόπο με τον οπόιο τους έχουν βάλει τα δυό πόδια σ ένα παπούτσι.

   Μου αρέσει!

   • Κόριννα said

    Φρίξο
    αὐτό ἀκριβῶς!

    Καί μάντεψε ποιοί εἶναι πίσω ἀπὸ ὃλα αὐτὰ.

    Μου αρέσει!

   • ΕΛΛΗΝΑΣ said

    Μπράβο Φρίξο ,τα είπες όλα. Μόνο μια μικρή αλλά σπουδαία επισήμανση.Είναι ποτέ δυνατόν αυτό το βυζαντινορωμαίικο
    κράτος,με τις αρχές αυτών που το κατέστρεψαν,να αναβιώσει τον πραγματικό Ελληνισμό ??? Να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει
    και ο μπαμπούλας ,της δικτατορεύουσας εκκλησίας,που καραδοκεί στο Υπουργείο Παιδείας και Παραπαιδείας(θρησκεύματος).
    Τα αρχαία τα διδάσκουν λοιπόν αυτοί οι ανθέλληνες,με τρόπο που να τα μισούν οι μαθητές. Α ρε ανώμαλοι Δίας που σας χρειάζεται…

    Μου αρέσει!

   • Κερκυραίος said

    Να απαντήσω εγώ;
    Οι νεοταξίτες!
    Αυτοί που ταλαιπωρησαν και με, με αναρίθμητες γραμματικές και συντακτικά που γρήγορα ξέχασα
    και αρχαία ελληνικά δεν έμαθα … ούτε μας είπαν γιατί μιλούσαν!
    Οι νεοταξίτες της εποχής του Παπαδόπουλου που εγώ έκανα το εξατάξιο γυμνάσιο …

    Μου αρέσει!

   • שי said

    κερκυραίε,

    όποιος δεν θέλει να ζυμώσει 10 μέρες κοσκινίζει.

    όποιος δεν θέλει να μάθει αρχαία, δεν θα μάθει. ούτε στο σχολείο, ούτε έξω απ αυτό.
    όποιος θέλει, θα μάθει.

    αυτά τα »ποιοι είναι πίσω από ποιον» για να εξηγήσουν την πνευματική νωθρότητα, την ελάσσονα προσπάθεια, τις ιδεολογικές διαμάχες, τους κοκκορο-εγωισμούς των φιλολόγων [δημοτικιστών, καθαρών, μαλιαρών, τονιστών κι ατονιστών και όλων γενικώς των γκρουπούσκουλων τα τελευταία 100 χρόνια], τις εκπαιδευτικές παλινωδίες δεκάδων κυβερνήσεων,και πολλά άλλα, είναι επιδερμικές απαντήσεις σε ένα πολύ σύνθετο φαινόμενο. αφενός δείχνουν άγνοια, αφετέρου δεν είναι τυχαίο ότι ως επιχειρήματα ανθούν μεταξύ του κόσμου κι όχι μεταξύ των εμπειρογνωμόνων.

    δεν είδα πουθενά τον μπαμπινιώτη πχ να κατηγορεί τον τσομπανάκη ότι είναι βαλτός του …σόρος, επειδή διαφωνούν σε ορισμένα γλωσσικά ζητήματα.

    τα αρχαία πρέπει να διδάσκονται στο σχολείο ΚΑΙ στο πανεπιστήμιο, ανεξαρτήτως σχολής. τα χρειάζονται δεκάδες ειδικότητες.

    το πώς πρέπει να διδάσκονται, τί βελτιστοποιεί σε κάθε περίπτωση η διδασκαλία τους είναι βεβαίως το ζητούμενο, όχι το γιατί. το γιατί έχει απαντηθεί. ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ για πάρα πολλούς γενικούς και ειδικούς λόγους.

    Μου αρέσει!

   • Γιώργης said

    Κοίτα νά δῆς πού πάλι …«τσακώνονται» καί …«διαφωνοῦν»!
    Χέ-χέ-χέεεε-χε-χέ…!

    :mrgreen: 😈 😈 😈 :mrgreen:

    Μου αρέσει!

 2. hellanews said

  Αγαπητή Ευριδίκη,
  Εγώ είχα την τύχη να μάθω αρχαία ελληνικά ξεκινώντας από το Ζούκη. Θέλω μια ειλικρινή απάντηση σ’ αυτό που θα σε ρωτήσω!
  Πόσοι φιλόλογοι καθηγητές σήμερα ΞΕΡΟΥΝ αρχαία ελληνικά, και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να τα διδάξουν κιόλας!
  Σ’ ευχαριστώ.

  Μου αρέσει!

 3. Σοφία said

  Το υπουργείο αφελληνισμού και λοβοτομής θέλει να ξεχάσουμε και τα νέα ελληνικά.
  Το ενοχλούν τα ελληνικά και οι Έλληνες.
  Έχει φροντίσει όμως να βγάλει πρόγραμμα εκμάθησης της τουρκικής
  http://www.pi-schools.gr/lessons/turkish/APS_turkish_gymn.pdf
  Μπείτε εδώ να δείτε με τι λεπτομέρεια έχει εκπονηθεί το πρόγραμμα.
  Για τα αρχαία ελληνικά ποτέ δεν έκαναν κάτι τέτοιο…

  Σε χρόνο μηδέν θα μαζευτούν πάλι διάφορα σούργελα του πανεπιστημιακού τσίρκου να της πουν ότι είναι χαζή και δεν ξέρεις τι της γίνεται, όπως και στην κυρία Χρυσού.
  Το νεοταξίτικο καθεστώς αντιδρά ακαριαία σε κάθε αμφισβήτηση

  Μου αρέσει!

 4. astillais said

  ανουσίους γραμματικούς κανόνες,

  Ωωωωωπα καλέ
  ανούσιοι οι γραμματικοί κανόνες;
  Φιλόλογος είπες;;;
  Μπαααα
  για φελλόλογο σε κόβω

  Μου αρέσει!

 5. Ενας Πολίτης said

  «Γιατί οι Έλληνες δεν μαθαίνουν (να μιλούν εννοεί μάλλον η φιλόλογος) Αρχαία Ελληνικά στο σχολείο;»

  Γιατί τα αρχαία Ελληνικά (Αττική διάλεκτος) έχουν πάψει να μιλιούνται εδώ και αιώνες και αποτελούν πλέον νεκρή γλώσσα.

  Επίσης η αξία αυτής της ερώτησης ισοδυναμεί με τις παρακάτω ερωτήσεις:

  Γιατί οι Ιταλοί δεν μαθαίνουν να μιλούν Λατινικά στο σχολείο ;
  Γιατί οι Αιγύπτιοι δεν μαθαίνουν να μιλούν αρχαία Αιγυπτιακά στο σχολείο ;
  Γιατί οι Ιρακινοί δεν μαθαίνουν να μιλούν Σουμεριακά στο σχολείο ;
  Γιατί οι Ινδοί δεν μαθαίνουν να μιλούν Σανσκριτικά στο σχολείο ;
  Γιατί οι Γερμανοί δεν μαθαίνουν να μιλούν Γοτθικά στο σχολείο ;
  Γιατί οι Γάλλοι δεν μαθαίνουν να μιλούν Φραγκικά στο σχολείο ;

  Μου αρέσει!

  • kota salonikiotiki said

   «Γιατί τα αρχαία Ελληνικά (Αττική διάλεκτος) έχουν πάψει να μιλιούνται εδώ και αιώνες και αποτελούν πλέον νεκρή γλώσσα.»

   γιατι η βλακεια δεν εχει αρχη και τελος…..

   Μου αρέσει!

   • XAPOYMENOΣ MΠΟΥΦOΣ said

    Νομίζω ότι ο πολίτης εννοούσε πως είναι πολύ δύσκολο να ομιληθεί ξανά όπως την εποχή των αρχαίων Ελλήνων,λόγω του ότι τυγχάνει αρκετά (τουλάχιστον για μένα και γι αυτόν) δύσκολη…….!

    Η σημερινή ελληνική γλώσσα,τυγχάνει γλώσσα που ναι μέν έχει αρκετές ομοιότητες με την αρχαία,όμως έχει δεχτεί τόσες επιδράσεις από γλώσσες και διαλέκτους άλλων τριγύρω μας πολιτισμών,που μάλλον είναι φύσει αδύνατον να επανέλθει στην αρχική της μορφή……..!

    Μου αρέσει!

   • astillais said

    Τι δέχτηκε;
    επιδράσεις;
    Για ψάξτο λιγουλάκι
    Τι λες να ξαναομιληθεί
    Δεν έχει πάψει να μιλιέται.

    Μου αρέσει!

   • Διηδάμεια said

    Μπούφε εγώ που μιλώ τα γειτονικά βουλγάρικα μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι έχει δεχτεί άπειρες επιδράσεισ από την Ελληνική χωρίς να προσμετρώ το αλφάβητο. Γι αυτό ήταν και τόσο εύκολο να φτάσω σε επίπεδο Γ1 σε 3 μόνο χρόνια.

    Μου αρέσει!

   • Διηδάμεια said

    προσθέτω ότι τα αρχαία μιλιούνται ακόμα. εδώ στο βορρά έχουμε πολλούς ποντίους. έλα να τους ακούσεις 🙂

    Μου αρέσει!

   • XAPOYMENOΣ MΠΟΥΦOΣ said

    Λέξεις που λίγο πολύ χρησιμοποιούμε στην καθομιλουμένη…..!
    Τσεκάρω,κουμαντάρω,σνιφάρω,αλισβερίσι,κραγιόν,παπιγιόν,γιαούρτι,αλάνι,ταβάνι,τζάκι,μελτέμι,χατήρι,καυγάς,τσομπάνης,γιλέκο,καζάνι,κασμάς,κουσούρι,λαγούμι,μπακάλης,μανάβης ,φλυτζάνι,ντουλάπι,καρπούζι,σουγιάς,μπέικον κτλκτλ κτλ…Δεν προέρχονται από την αρχαία ελληνικη, παρόλα αυτά στο διάβα των αιώνων σταδιακά τις «υιοθετήσαμε» και σήμερα τις χρησιμοποιούμε ως λέξεις που πλέον τυγχάνουν μέρος της σημερινής εθνικής μας γλώσσας……..!

    Δυστυχώς ή ευτυχώς όπως θέλετε πάρτε το,τίποτε απάνω στον πλανήτη δεν διατηρείται «αναλλοίωτο» για πάντα…..!Ειδιαίτερα δε οι εθνικές γλώσσες λαών που αναγκαστικά ήδη εδώ και χιλιετίες έρχονται σε επαφή με άλλους πολτισμούς και κουλτούρες…….!

    Μου αρέσει!

   • Πριν αρχίσετε να μιλάτε για αρχαία,συνέχειες κλπ
    Μάθετε να μιλάτε τα ελληνικά σωστά,ΕΛΛΗΝΙΚΑ και όχι Βαυαρικά.

    Μου αρέσει!

   • Διηδάμεια said

    Για όλες αυτές τις λέξεις που αναφέρεις υπάρχει κι η αντίστοιχη Ελληνική. Για όλες τις Ελληνικες που χρησιμοποιούν άλλοι έχουν αντίστοιχες δικές τους;

    Μου αρέσει!

   • XAPOYMENOΣ MΠΟΥΦOΣ said

    Α ναι …..»ιδιέταιρα»……!Βιασύνη και δαύτη….!

    Μου αρέσει!

   • Διηδάμεια ,εννοείς του ύφους πατάτα=γεώμηλο γιατι είχαμε ας πούμε απο αρχαιοτάτων χρόνων;

    Μου αρέσει!

   • XAPOYMENOΣ MΠΟΥΦOΣ said

    @Δηιδάμεια δεν αντιλέγω,όμως αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι κατα πάσα πιθανότητα τυγχάνει αδύνατον να ομιληθεί ξανά ατόφια,η Αρχαία Ελληνική γιατί κακά τα ψέμματα είναι για εμάς τους ΝεοΈλληνες αρκετά δύσκολη γλώσσα….!

    Μου αρέσει!

   • Γιάννης Μ. said

    Την καλησπέρα μου Μπούφε

    το θέμα το βάζετε λάθος. Σου αντιγράφω ένα απόσπασμα για να καταλάβεις τι εννοώ :

    <>>

    Παρακάτω έχω και τον σύνδεσμο

    Μου αρέσει!

   • Δηιδάμεια said

    Πχ τσεκάρω – ελέγχω, κουμαντάρω- διοικώ, κλπ

    Μου αρέσει!

   • XAPOYMENOΣ MΠΟΥΦOΣ said

    Ο Ιωάννης ο Καποδίστριας έφερε στην νεοσύστατη τότε(Δεκαετία του 1830) χώρα το γεώμηλο ως κάτι το καινούργιο αν δεν κάνω λάθος…..!

    Μου αρέσει!

   • Γιάννης Μ. said

    Το κείμενο που εξαφανίστηκε πριν 🙂

    – Και τι προτείνετε; Να επανέλθει το πολυτονικό προαιρετικά;
    “Προαιρετικά ο καθένας γράφει όπως θέλει. Και στα σουαχίλι. Δε μπορεί όμως, το παιδάκι της της εξοπλιστικής ηλικίας, που λένε οι ψυχολόγοι, του δημοτικού δηλαδή, να το ξεκόβουν από τις γλωσσικές του ρίζες. Θα έπρεπε να διδάσκεται στο δημοτικό, 3-4 ώρες, την αρτιμελή ελληνική γραφή. Για να μη γινόμαστε ρεζίλι και στους ξένους, δηλαδή”.
    – Γιατί γινόμαστε ρεζίλι;
    “Διότι οι Ευρωπαίοι ξέρουν ελληνικά. Τα σπουδάζουν. Και βλέπουν ότι εμείς δεν τα ξέρουμε πια. Και κουνάνε το κεφάλι τους και λένε τι αίσχη είναι αυτά που κάνατε με τη γλώσσα σας. Κατήργησαν οι Γάλλοι το πολυτονικό τους; Οι Άγγλοι τη δασεία, το h; Όχι. Έχουν ένα σωρό σύμφωνα που δεν προφέρονται. Γιατί αυτοί ξέρουν πως η γλώσσα είναι η πνευματική τους ρίζα. Ο πολιτισμός τους. Εάν χαθεί, χάθηκαν”.

    Μου αρέσει!

   • XAPOYMENOΣ MΠΟΥΦOΣ said

    😯 Τι εννοείς Γιάννη…….?

    Μου αρέσει!

   • XAPOYMENOΣ MΠΟΥΦOΣ said

    ok 😉

    Μου αρέσει!

   • Δηιδάμεια said

    Διαφωνώ μπούφε διότι όλη μέρα ακούω ποντίους 😆

    Μου αρέσει!

   • XAPOYMENOΣ MΠΟΥΦOΣ said

    @Δηιδάμεια ο πολύς λαός όμως κυρίως δε οι σημερινοί νέοι της έχουν αλλάξει τα φώτα της γλώσσας μας……!Επίσης γνωρίζω για τους Γραικανους της κάτω Ιταλίας που ομιλούν μια υπέροχη ελληνική διάλεκτο,προς το παρόν ανεπηρέαστη από την εδώ κακοποιημένη νεοελληνική….!

    @Γιάννη Μ συμφωνώ και επαυξάνω…….!

    Μου αρέσει!

   • Και πως στο διάολο θα γινεις Ευρωπαίος αμα δε ξεχάσεις τη γλώσσα,τα ήθη,τα έθιμα;
    Ευρωπεη δε θελετε να γίνετε;
    Ε λοιπόν φάτε σκατουλες.

    Οταν ψηφίζατε ΝΔ και λοιπες ευρωπεηκές δυνάμεις δαγκωτό,όταν φοβάστε μη φύγετε απο το ευρώ,τη συνθήκη πουτσενγκεν και τις υπόλοιπες ευρωαρχιδιες,τι περιμένετε να γίνει ρε ζωαααααααα!!!
    Η οικονομία μόνο ειναι το ζουμί;

    Πως έλεγαν οι δεξιουληδες του 50,επι του αρχιδαρχη/προδότη καρα αμαν αλη ξεκωλοτερου;
    Ελα νταρλινγκ να πιουμε ενα ντρινκ,ενα απεριτιφ.
    Τσιμπάτε άγρια αρχιδακια τώρα.
    Το αυτό ισχύει και για τα άλλα ζώα,του αριστερουληδες,με τις ιντελιγκεντσιες,ινστρουχτορες και σπρωχτορες..
    Ανήκομε!!

    Μου αρέσει!

   • שי said

    XAPOYMENOΣ MΠΟΥΦOΣ είπε
    Αυγούστου 11, 2012 στις 1:22 πμ
    Επίσης γνωρίζω για τους Γραικανους της κάτω Ιταλίας

    μπούφε, άκου αυτό… στα γκρίκο [και μετάφραση]

    Μου αρέσει!

   • Κόριννα said

    Μποῦφε
    μονίμως ἐπαληθεύεις τὸ nick σου.

    Μου αρέσει!

   • XAPOYMENOΣ MΠΟΥΦOΣ said

    @Κόριννα Σοβαρά επιχειρήματα που να καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς μου υπάρχουν……?Aν ναι,τότε παρουσίασέ τα,αλλιώς…….@@$#$%*@…..!

    Μου αρέσει!

   • XAPOYMENOΣ MΠΟΥΦOΣ said

    @Σάι πολύ ωραίο το βίντεο ευχαριστώ…….!

    Υπάρχουν όμως και άλλοι και μάλιστα εντός Τουρκίας μουσουλμανικοί όμως πληθυσμοί που συνεχίζουν και ομιλούν άλλη μία υπέροχη διάλεκτο που συγγενεύει σε μεγάλο βαθμό με την αρχαία Ελληνική…..!

    Μου αρέσει!

  • Νάρκισσος said

   Μην κουράζεσαι. Σε έχουμε καταλάβει όλοι. Δεν σου δίνει κανείς σημασία. Αν μπορούσα θα σου αφαιούσα την Ελληνική ιθαγένεια.

   Μου αρέσει!

   • Ενας Πολίτης said

    Μπορείς να ξαναγράψεις το υπέροχο σχόλιο σου στα Αρχαία Ελληνικά για να μου αποδείξεις πόσο άδικο έχω ;
    Χλωμό το βλέπω, γιατί με δυσκολία σε βλέπω να εκφράζεσαι ακόμη και στα Νέα Ελληνικά!

    Μου αρέσει!

   • astillais said

    Καλέ εσύ (ένας πολίτης)
    είναι λέει ένας Ισπανός που γράφει στα αρχαία
    ψάξε βρες τον και ρώτα τον
    γιατί το κάνει;

    Μου αρέσει!

   • Ενας Πολίτης said

    Ενας φιλόλογος, αρχαιολόγος,ιστορικός ή ερευνητής που ειδικεύεται στην μελέτη και στην έρευνα της Αρχαίας Ελλάδας οφείλει να γνωρίζει πολύ καλά αρχαία ελληνικά για να μπορεί να διαβάζει από το πρωτότυπο κείμενα και επιγραφές.

    Το να μπούμε όμως στην διαδικασία να μάθουμε τα παιδιά να μιλούν μια διάλεκτο (αττική) που δεν μιλούν οι παππούδες και οι γονείς τους και είναι ανενεργή πάνω από 2000 χρόνια πέραν του ότι δεν έχει κανένα νόημα είναι και κάτι ανεφάρμοστο, εκτός κι αν πιστεύει κανείς ότι μπορούν οι Ιταλοί να μιλούν πάλι λατινικά, οι Γάλλοι φραγκικά και οι Γερμανοί γοτθικά.

    Μου αρέσει!

   • Κόριννα said

    Ἀνόητε Πολίτη

    γνωρίζω ἀρχαῖα ἑλληνικὰ σημαίνει μπορῶ νὰ διαβάζω καὶ νὰ καταλαβαίνω τὴν ἀρχαία ἑλληνικὴ γραμματεία.

    Δὲν εἶναι ἀνάγκη νὰ τὴν μιλῶ ἤ νὰ τὴν γράφω,καὶ αὐτο δέν μπορεῖ νὰ γίνη διότι ἀπαιτεῖται ἐξάσκησις πού φροντίζει τὸ ὑπουργεῖο ἀ-παιδείας νὰ μὴν ἔχουν οἱ ἑλληνόπαιδες.

    Ἡ γλῶσσα ἡ ἀρχαία δέν εἶναι νεκρή·δέν εἶναι λατινικὰ.

    Ἄν πιστεύης αὐτὰ πού λές τότε εἶσαι παντελῶς ἀγράμματος.

    Κατάλαβες θολοκουλτούρα;

    Μου αρέσει!

   • Γιώργης said

    Ὅπως βλέπεις Κόριννα, ὁ τυπᾶκος αύτός «δουλεύει» μόνο μέ «ἐπιχειρήματα» ὅπως φαίνεται καί ἀκριβῶς ἀπό κάτω…
    3500 χρόνια -του χαρίζο τα …ιπόλιπα- ἀκόμα περιμένει…

    :mrgreen: 😈 :mrgreen:

    Μου αρέσει!

   • XAPOYMENOΣ MΠΟΥΦOΣ said

    @Κόριννα παραδέχομαι το υψηλό σου μορφωτικό επίπεδο όμως η συμπεριφορά σου είναι επιεικώς απαράδεκτη……..!Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί προτιμάς την απαξιωτική για σένα οδό της προσβολής του συνομιλητή σου και δεν εκφράζεις με πιό κόσμιο τρόπο την όποια διαφωνία σου……?

    Eπίσης αν ποτέ σε προσέβαλα πριν λίγο καιρό σου ζητώ ειλικρινά συγνώμη,όμως να ξέρεις ότι εσύ άρχιζες πρώτη…….!Θυμάσαι……?

    Αν όμως επιμένεις στον απαράδεκτον αυτόν σου τρόπο,χωρίς προηγουμένως να έχεις προκληθεί,το να συνεχίζεις να μας γράφεις για την γλώσσα και την θρησκεία ως δύο απαραίτητα συστατικά που κρατούν ενωμένο τον ελληνικό λαό,δεν θα έχει κάποιο νόημα,αφού μέσω των γραπτών σου εσύ η ίδια θα συνεχίζεις να καλλιεργείς διχόνια,ειδικά τώρα που επιβάλλεται να είμαστε ενωμένοι,και όχι τσακωμένοι……!

    Φιλικά Ιωάννης…..!

    Μου αρέσει!

   • Ενας Πολίτης said

    Οι δασείες και οι περισπωμένες σ’ένα υβριστικό με ανύπαρκτα επιχειρήματα κείμενο δεν το μετατρέπουν σε ευπρεπές και δομημένο.

    Με απλά λόγια τα ράσα δεν κάνουν τον παπά.

    Μου αρέσει!

   • XAPOYMENOΣ MΠΟΥΦOΣ said

    Ας διορθώσω σε κάποια τμήματα του προηγούμενου σχολίου μου το απαράδεκτον συντακτικό διότι σε αντίθεση με μερικούς μερικούς,εγώ δυστυχώς δεν τυγχάνω δα και αλάνθαστος……!:
    Eπίσης αν ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ σε προσέβαΛΛα πριν λίγο καιρό σου ζητώ ειλικρινά συγνώμη,όμως να ξέρεις ότι εσύ άρχιζες πρώτη…….!

    Μου αρέσει!

   • Γιώργης said

    _ ιεπιχιρίματαααα…!
    _ ιεδό τά καλά ιεπιχιριματα…
    _ πάρε κόσμε… κιέ δομές έχοοοο….!!!
    _ ιεδό ί καλές δομεεεέςςς
    _ κιέ δομές κιέ επιχιριματα!!! Γιά περάστε, γιά περάστε….!
    _ κιέ παλιά κιέ νέα….!!!!
    …!!!…!!!
    _ ι-έ-πιχιρί-μα-τάααα….!!!

    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: 😈 😈 😈 😈 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

    Μου αρέσει!

  • αήρ said

   Γιατί είσαι τόσο μεγάλος νεοταξίτης;
   Από συμφέρον ή από αφέλεια;

   Μου αρέσει!

   • Ενας Πολίτης said

    Κανένα επιχείρημα εκτός από χαρακτηρισμούς έχεις να μου απευθύνεις ή προτιμάς το βρισίδι ;

    Μου αρέσει!

   • αήρ said

    Δεν σε βρίζω! Σε χαρακτηρίζω.
    Και δεν έχει νόημα να επιχειρηματολογήσω σε όποια κατηγορία από τις δύο κι αν ανήκεις!
    Οι λόγοι είναι προφανείς.

    Μου αρέσει!

   • ΕΛΛΗΝΑΣ said

    @Αήρ
    Ως γνωστόν οι φανατικοί χριστιανοταλιμπάν,βγάζουν σπυράκια,όταν ακούν κάτι για οτιδήποτε Ελληνικό.
    Ο » Πόλίτης»,αν δεν το γνωρίζεις,ανήκει σ’αυτήν την κατηγορία.Οπότε άστον να πορεύεται με το «κουσούρι» του.
    Άντε π’αμε λίγο μπροστά ,μην ασχολείστε,με θρησκόληπτους μεσιανιστές.

    Μου αρέσει!

  • Γιάννης Μ. said

   Ένας Πολίτης, γιατί όπως έχει αποδειχθεί με έρευνες ότι η διδασκαλία των αρχαίων έχει θετικές επιπτώσεις σε μαθητικές δεξιότητες. Ψάξτο λίγο.

   h..p://olympia.gr/2012/07/23/%ce%bc%ce%ac%ce%b8%ce%b5-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%af-%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b1%ce%af%ce%b1/

   Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα κινέζικα που είναι ακόμα δυσκολότερη γλώσσα.

   Μου αρέσει!

   • XAPOYMENOΣ MΠΟΥΦOΣ said

    Τα Αραβικά και τα Εβραικά να δεις ……..! 😀

    Μου αρέσει!

   • Ενας Πολίτης said

    Δεν υποστήριξα ότι πρέπει να καταργηθεί η διδασκαλία των αρχαίων Ελληνικών.

    Μου αρέσει!

   • Γιάννης Μ. said

    Επίσης , τα Αρχαία Ελληνικά είναι όπλο κατά της δυσλεξίας και άλλων μαθησιακών δυσκολιών

    h..p://www.e-paideia.net/News/article.asp?lngEntityID=53008&lngDtrID=

    Μου αρέσει!

   • Γιάννης Μ. said

    Αντιγράφω εδώ τον επίλογο από τον προηγούμενο σύνδεσμο :
    «Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την κατάργηση του πολυτονικού συστήματος, που δεν συνοδεύτηκε από καμία επιστημονική μελέτη, καταγράφηκε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων μαθησιακών δυσκολιών.»

    Μου αρέσει!

   • Διηδάμεια said

    Τα κινεζικα ακονίζουν την μνήμη λόγω των ιδεογραμάτων. Κατά τα άλλα μιλάμε για ατελέστερη γλώσσα σε σχέση με τα Ελληνικά γιατί απλούστατα δεν έχει αλφάβητο. Σκέψου ότι οι Ασιάτες που ζουν έξω καιρό αρχίζουν και ξεχνούν τα ιδεογράμματα, δηλαδή ολόκληρες λέξεις!

    Μου αρέσει!

   • Γιάννης Μ. said

    Δες έναν ακόμα σύνδεσμο μήπως και καταλάβεις πως κάτι δεν πάει καλά

    h..p://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=41795&Itemid=169

    Μου αρέσει!

   • Γιάννης Μ. said

    Αντιγράφω κι εδώ τον επίλογο από τον προηγούμενο σύνδεσμο :
    «Εν τούτοις, από φέτος, τα μεν παιδιά της Αγγλίας του Δημοτικού στην περιοχή της Οξφόρδης, με επιστημονική πρόταση, επιπροσθέτως των μαθημάτων τους θα μαθαίνουν Αρχαία Ελληνικά, τα δε αντίστοιχης ηλικίας Ελληνόπουλα, μόνον με πολιτική απόφαση, δεν θα διδάσκονται την Αρχαία Γλώσσα ενώ θα έπρεπε, αλλά Αγγλικά!!»

    Μου αρέσει!

   • Γιάννης Μ. said

    Πολίτη, σε άρθρο του ο Γιανναράς είχε γράψει ότι δύο θα έπρεπε να είναι τα κύρια μαθήματα, τα αρχαία ελληνικά και τα μαθηματικά. Τα άλλα τα θεωρούσε συμπληρωματικά. Μάλιστα το είχε γράψει με εξαιρετικό τρόπο : να μαθαίνουν οι έλληνες τα μαθηματικά ως γλώσσα και τα αρχαία ελληνικά ως μαθηματικό μοντέλο 9 τα γράφω από μνήμης και ίσως δεν είμαι ακριβής)

    Μου αρέσει!

   • Γιάννης Μ. said

    Κάντε μια έρευνα να βρείτε τις αποσιωπημένες έρευνες για τα δεινά των γλωσσικών μεταρυθμίσεων. Ψάξτε να δείτε τι λένε κλινικοί ψυχολόγοι, με μετρήσιμα μεγέθη σε έρευνες και όχι με αερολογίες

    Μου αρέσει!

   • Γιάννης Μ. said

    Ένας ακόμα σύνδεσμος :

    Η εκδίκηση των τόνων κατά των πνευματοκτόνων

    h..p://ellas2.wordpress.com/2010/07/23/%ce%b7-%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%af%ce%ba%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%84%cf%8c%ce%bd%cf%89%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%80%ce%bd%ce%b5%cf%85%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf/

    Μου αρέσει!

   • Γιάννης Μ. said

    Και τέλος αντιγράφω μερικές θέσεις πνευματικών ταγών την εποχή του γλωσσικού πραξικοπήματος :

    ξέρεις τὴν ἐτυμολογία τῶν λέξεων». (Καὶ πῶς θὰ καταλάβεις ἄραγε Ἐλύτη χωρὶς αὐτὴ τὴν ἔρμη τὴν ἐτυμολογία;) Κι ἀλλοῦ ξανά, γραφικότερα: «…κάθε ὕψιλον, κάθε ὀξεία, κάθε ὑπογεγραμμένη, δὲν εἶναι παρὰ ἕνας κολπίσκος, μιὰ κατωφέρεια, μιὰ κάθετη βράχου πάνω σὲ καμπύλη πρύμνας πλεούμενου, κυματιστοὶ ἀμπελῶνες, ὑπέρθυρα ἐκκλησιῶν…». Δὲν ἤξερε αὐτός, ἦταν ποιητής!
    Κι ἄς ἐπέμενε ὁ Καστοριάδης: «Ν’ ἀφήσετε τοὺς τόνους καὶ τὰ πνεύματα, γιατὶ αὐτοὶ ποὺ τοὺς βάλανε ἤξεραν τὶ κάνανε. Ἡ κατάργησή τους εἶναι κατάργηση τῆς ὀρθογραφίας, ποὺ ἀποτελεὶ καταστροφὴ τῆς συνέχειας. Ἤδη τὰ παιδιὰ δὲν μποροῦν νὰ καταλάβουν Καβάφη, Σεφέρη, Ἐλύτη, γιατὶ αὐτοὶ εἶναι γεμάτοι ἀπὸ τὸν πλοῦτο τῶν ἀρχαίων ἑλληνικῶν. Δηλαδή, πάμε νὰ καταστρέψουμε ὅ,τι χτίσαμε!» Ἦταν ἀπισθοδρομικὸς αὐτός, παρωχημένος!
    Κι ἄς ἀνέλυε ὁ Ρένος Ἀποστολίδης, φιλολογικότατα: «Ἡ ὀρθογραφία δὲν μπορεῖ παρὰ νὰ εἶναι ἱστορική, ἀφοῦ ἡ ὀρθὴ γραφὴ κάθε λέξης ἀκριβῶς […] ἐκκαλεῖ ὅλο τὸ παρελθὸν ἐμπειρίας, ποὺ αἰῶνες ποικιλοχρησίας συσσώρευσαν μέσα της, δυναμικοποιεῖ δηλαδὴ τὸ θησαυρὸ της σὲ νόημα καὶ ποιότητες ἀνεκτίμητες καὶ βοηθεῖ ἄρα στὸ νὰ ξελαμπικάρεται ἡ λέξη διαρκῶς, ν’ ἀναπαρθενεύεται, νὰ γίνεται ἡ σημασία της πολυδύναμη…!»

    Μου αρέσει!

   • Γιάννης Μ. said

    Η παράγραφος ξεκινά ως εξής :

    Κι ἄς φώναζε ὁ Ἐλύτης: «Εἶμαι ὑπὲρ τοῦ παλαιοῦ συστήματος, ἐναντίον τοῦ μονοτονικοῦ καὶ ὑπὲρ τῆς διδασκαλίας τῶν Ἀρχαίων. Εἶναι ἡ βάση γιὰ νὰ ξέρεις τὴν ἐτυμολογία τῶν λέξεων».

    Μου αρέσει!

   • שי said

    γιάννη κι εγώ υπέρ της διδασκαλίας των αρχαίων είμαι.
    αλλά όχι με τον τρόπο που τα διδάχτηκα.

    Μου αρέσει!

   • Γιατι ρε;
    Δεν έπαιρνες φραπέ εσυ στο μάθημα,μπας και μείνεις ξύπνιος;

    Μου αρέσει!

   • Γιάννης Μ. said

    Σάι συμφωνώ και επαυξάνω, θα πρέπει οι μέθοδοι διδασκαλίας να γίνουν πιο φιλικοί και πιο σύγχρονοι. Τα μέσα υπάρχουν, η πολιτική βούληση αναζητείται εδώ και χρόνια.

    Μου αρέσει!

   • שי said

    κώστα την πρώτη μου επαφή με τα αρχαία την είχα στην τρίτη δημοτικού. φυσικά καταλάβαινα μια λέξη στις 100 [κι οι άλλοι λέγανε, αν το παιδί δεν βγει βλαμμένο, θα γίνει φιλόλογος]
    [όχι δεν έγινα …φιλόγογος……]

    Μου αρέσει!

  • Διοτι καμια γλωσσα απο αυτες που αναφερεις, δεν εξασκει τον εγκεφαλο,
   στο βαθμο που δυναται ,να τον εξασκησει η αρχαια Ελληνικη.
   Εμεις οι Ελληνες, παντα εχουμε αντιρρησεις σε οτι μας λενε..
   Αυτο βεβαια μπορει να ειναι καλο Η κακο…
   Στην περιπτωση της κυριας Ευρυδίκης Βουτσινά,
   Την οποια δεν γνωριζω, εχω να προσθεσω μια προσωπικη πειρα.
   3 ξενες γλωσσες, εκτος της μητρικης φυσικα,
   οταν αρχισα να της μαθενω και να της μιλαω.
   ΔΕΝ ειχα ουδεμια σχεση με γραμματικη, και πρασινα αλογα.
   Οπως και τα παιδια πριν πανε στο δημοτικο,
   μιλουν θαυμασια, και εχουν μεσανυχτα απο γραμματικη.
   για μενα λοιπον θα ελεγα αν ειναι δυνατον,
   να σκευτομαστε περισσοτερο να να μιλαμε λιγοτερο.
   Χωρις να ξερω αρχαια Ελληνικα,παρατηρω το εξης,
   μεταξυ αρχαιας, και..οποιασδηποτε νεας Ελληνικης…
   Με ελαχιστες λεξεις αρχαιας,μπορεις να εκφρασεις,ισχυρα νοηματα,
   τα οποια γαι να τα μεταφρασεις στης ..νεες Ελληνικες , θελεις τριπλασιες λεξεις..
   Και παλι κατι εχεις χασει.
   Για μενα, οσο ποιο νεα ειναι τα Ελληνικα,τοσο ποιο αστοχα ειναι.
   Η εκφραση » Νεκρη γλωσσα» η αρχαια Ελληνικη ειναι αστοχη,
   Την εποχη τουλαχιστον, που σε ξενα πανεπιστημια,την μελετουν και την μαθενουν..
   Για μενα επισης, μονο εχθροι του Ελληνικου πνευματος, υπερασπιζουν..
   Την πολιτικη της «δια βιου ..μαθησης»
   ? Αληθεια τι εγινε αυτη η ..κυρια ?

   Μου αρέσει!

   • Ενας Πολίτης said

    Ως νεκρή χαρακτηρίζεται μια γλώσσα που δεν μιλιέται πλέον από κανέναν πληθυσμό.
    Και τα σανσκριτικά ή τα λατινικά μελετούνται και διδάσκονται στα πανεπιστήμια αλλά αυτό δεν τα καθιστά ζωντανές γλώσσες.

    Μου αρέσει!

   • Αγαπητε δες τα βιντεο, και θα καταλαβεις οτι ΔΕΝ ειναι καθολου νεκρη.
    Η αρχαια Ελληνικη γλωσσα, και υπαρχουν και αρκετοι σημερινοι Ελληνες που την γνωριζουν.
    Μεχρι και ο Ερρίκος Σλήμαν την εμαθε…..

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%81%CF%81%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CE%A3%CE%BB%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CE%BD

    Μου αρέσει!

   • Ενας Πολίτης said

    Υπάρχουν πάμπολλοι φιλόλογοι που μπορούν να μιλήσουν και να γράψουν στην Λατινική γλώσσα.
    Επίσης υπάρχουν πάρα πολλές λέξεις των λατινικών που επιβιώνουν στο λεξιλόγιο των Ιταλών.
    Αυτό δεν καθιστά τα Λατινικά ζωντανή γλώσσα γιατί δεν μιλιέται και δεν διαβάζεται από τον γηγενή πληθυσμό παρά μόνο από μερικές κατηγορίες ειδικών επιστημόνων.

    Μου αρέσει!

   • astillais said

    Βρε μανία με τα λατινικά
    Για τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ μιλάμε καλιέεεεεε
    για τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ
    κεντράρισε λίγο

    Μου αρέσει!

 6. φουεγκο said

  Γιατι οι παραπανω ειστε τοσο ανθελληνες….Γιατι..

  Μου αρέσει!

 7. V. said

  Ναί στά Αρχαία Ελληνικά όχι όμως στήν Νεοειδωλολατρία.
  (Άνθρωποι, που στόν 21ο αιώνα, πιστεύουν τό Δωδεκάθεο ώς θεούς, προφανώς χρειάζονται ψυχιατρική παρακολούθηση.)

  Μου αρέσει!

  • Μην ανακατευουμε τα θεματα..
   Μην δημιουργουμε εχθρες…
   Πανω απο ολα, σαν Ελληνες να ειμαστε ενωμενοι.
   Οι καιροι ειναι δυσκολοι….
   Οι ξενοι εκμεταλλευονται, ολες της διαφορες μας, προς οφελος τους..

   Μου αρέσει!

  • ΕΛΛΗΝΑΣ said

   @ V. Eιδωλολάτρης είσαι εσύ **,που σε λίγες μέρες θα σέρνεσαι να προσκυνήσεις ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
   και όχι την εικόνα της Παναγίας που έχεις στο σπίτι σου,γιατί αυτές οι εικόνες είναι ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΕΣ.
   Αυτό ειναι ειδωλολατρία και καλά θα κάνεις να σέβεσαι την θρησκεία των προγόνων σου ** ,γιατί ο Ελληνισμός τότε μεγαλούργησε,ενώ σήμερα προσκυνημένε,με την δική σου θρησκεία και της εξ αυτής απορρέουσες αρχές ,έχουμε μεταβληθεί ,σε ζήτουλες…

   Μου αρέσει!

   • V. said

    Εσύ είσαι απευθείας απόγονος των αρχαίων Ελλήνων όπως και οι Σκοπιανοί ισχυρίζονται των Μακεδόνων?
    Από το 330 μ.Χ. έως σήμερα δέν είχες προγόνους? Τήν θρησκεία αυτών των προγόνων σου γιατί δεν την σέβεσαι?
    Προσκυνημένοι είναι αυτοί πού από Ορθόδοξοι Χριστιανοί αλλαξοπίστησαν και έγιναν γενίτσαροι.
    Κτυπάτε τον Ελληνορθόδοξο Πολιτισμό όπως καί άλλες περίπου 800 σέκτες στά πλαίσια της Νέας Εποχής. Μοιάζετε με τους Σκοπιανούς.

    Μου αρέσει!

 8. Χαλδαίος said

  Αγαπητή Ευρυδίκη Βουτσινά,
  έγραψες ένα εξαιρετικό άρθρο και γιαυτό τρως κράξιμο.
  Η μέθοδος που προτείνεις είναι νομίζω η καλύτερη για να μπορέσει κάποιος να μπει στο πνεύμα των αρχαίων ελληνικών.
  Ρωτάει κάποιος γιατί;
  Μα γιατί τότε θα καταλάβουμε πόσο κοντά είναι τα αρχαία με τα νέα ελληνικά. Κυρίως όμως θα διαβάσουμε όλα αυτά τα διαμάντια που γράψανε οι Αρχαίοι Έλληνες στην αρχική τους μορφή, έτσι όπως ακριβώς γραφτήκανε και όχι μεταφρασμένα.

  Μου αρέσει!

  • ++++++++++++++++
   ++++++++++++++++++++++++
   ++++++++++++++++++++++++++++++++++

   Μου αρέσει!

  • שי said

   ναι, εγώ ρώτησα ένα πολύ συγκεκριμένο γιατί, κι απάντηση δεν έχω λάβει ακόμη. θα με ενδιέφερε φυσικά και πρωτίστως η γνώμη της αρθρογράφου.

   από κει και πέρα συμφωνώ μ αυτό που λες, ότι ζητούμενο είναι, και θα είναι πάντα, η ικανότητα να διαβάσουμε τα διαμάντια της γραμματείας στο πρωτότυπο κείμενο ή εκ παραλλήλου με μια καλή, έγκριτη μετάφραση.

   αλλά η θέση της φιλολόγου είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ.
   δεν βάζει τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ως βοηθητική διαδικασία κατανόησης επιλεγμένων διαμαντιών της αρχαιοελληνικής γραμματείας. ούτε προτείνει ουσιώδεις βελτιωτικές εκπαιδευτικές λύσεις.

   στην ουσία προτείνει εκμάθηση της αρχαίας ελληνικής απ την πρωιμότερη κατά το δυνατόν ηλικία, και καθημερινή χρήση της παντού. ωραία μέχρι εδώ. τα νέα ελληνικά τί θα τα κάνουμε;

   ό,τι κερδίσουμε σε πλάτωνα, αριστοτέλη και ευρυπίδη, θα το χάσουμε σε σουρή, καζαντζάκη, παπαδιαμάντη και παλαμά;

   ή μήπως θα γίνουμε φυσικοί δίγλωσσοι και θα μιλάμε αρχαία μεταξύ μας και νέα ελληνικά με τους μετανάστες;

   Μου αρέσει!

   • Χαλδαίος said

    «Φυσικοί δίγλωσσοι» όταν θα γνωρίζουμε τις ρίζες της γλώσσας μας;
    Τα νέα ελληνικά είναι η συνέχεια των αρχαίων ελληνικών, μια γλώσσα αποδεδειγμένα ζωντανή, με 3000 χρόνια γραπτών αποδείξεων.
    Είναι δικαίωμα και υποχρέωσή μας να ξέρουμε από πού προέρχονται οι λέξεις που μιλάμε στην καθημερινότητα.

    Μου αρέσει!

   • Ενας Πολίτης said

    Το γλωσσικό ζήτημα ταλάνισε την Ελληνική κοινωνία από την εποχή που η Ελλάδα έγινε ανεξάρτητο κράτος μέχρι και την δεκαετία του 1970.
    Μέχρι τραυματίες και νεκρούς είχαμε στον βωμό του γλωσσικού διχασμού (βλ.Ευαγγελικά,Ορεστειακά).
    Είναι φανερό ότι κάποιοι αγνοούν την ιστορική πορεία της ελληνικής γλώσσας, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο πέρασμα χιλιετηρίδων και βάζουν σε πρώτο πλάνο μόνο τις ιδεοληψίες τους, λες και την νεοελληνική γλώσσα την επέβαλλαν κάποιες σκοτεινές δυνάμεις και ξένα κέντρα, ενώ οι ρίζες της βρίσκονται στην δημώδη γλώσσα ήδη από τον 10ο και 11ο αι (βλ.πχ. Έπος του Διγενή Ακρίτα).

    Μου αρέσει!

   • Χαλδαίος said

    Για πες μας Σάι για τα εβραϊκά;
    Είναι ή δεν δεν είναι η αρχαία εβραϊκή γλώσσα αυτή που μαθαίνουν στο Ισραήλ τα παιδιά;
    Αντιγράφω από το h..p://el.wikipedia.org/wiki/εβραϊκή γλώσσα
    “Η εβραϊκή γλώσσα, επί μακρόν ανενεργός έξω από το λειτουργικό περιβάλλον του Ιουδαϊσμού, αναβίωσε κατά το τέλος του 19ου αι. από τον Εβραίο γλωσσολόγο Ελιέζερ Μπεν-Γεχούντα (Eliezer Ben-Yehuda) εξαιτίας της ανάπτυξης της σιωνιστικής ιδεολογίας. Ο Ben-Yehuda ίδρυσε το 1889 στην Ιερουσαλήμ το «Συμβούλιο Εβραϊκής Γλώσσας» με σκοπό την αναβίωση της επί 1700 έτη μη ομιλουμένης πλέον Βιβλικής Εβραϊκής. Εν τέλει, η Εβραϊκή έφθασε μέχρι του σημείου να αντικαταστήσει αρκετές άλλες γλώσσες που μιλούσαν οι Εβραίοι εκείνον τον καιρό, όπως Λαντίνο (Ισπανοεβραϊκή γλώσσα), Γίντις (Γερμανοεβραϊκή γλώσσα), Ρωσική, καθώς και άλλες γλώσσες της Διασποράς.”

    Μου αρέσει!

   • Χαλδαίος said

    @ Ένας Πολίτης
    Ποιος μίλησε για «γλωσσικό διχασμό»;
    Δηλαδή δεν υπάρχει πρόβλημα όταν ένα παιδί ξέρει να κάνει προτάσεις στα αγγλικά, στα γερμανικά και στα κινέζικα, αλλά θα γίνει πόλεμος αν μάθει στα αρχαία τον Αίσωπο, τον Ηρόδοτο, τον Όμηρο.
    Βέβαια θα μου πεις τα γερμανικά θα τα μάθει για να πάει να πιάσει δουλειά στην Γερμανία ή για να συνεννοείται με τους τροϊκανούς στην Ελλάδα. Ποιος να ασχοληθεί με την πνευματική τροφή του παιδιού…
    Πώς μεταφράζεται το Μολών Λαβέ στα γερμανικά;
    Στα αγγλικά;
    Στα ιταλικά;
    Στα ισπανικά;
    Στα γαλλικά;
    …………..
    h..p://en.wikipedia.org/wiki/Molon_labe (οι Άγγλοι ξέρουν ότι δεν μεταφράζεται)
    Αλλά τί κάθομαι και γραφω βραδιάτικα…

    Μου αρέσει!

   • שי said

    Χαλδαίος είπε
    Αυγούστου 11, 2012 στις 12:53 πμ
    “Φυσικοί δίγλωσσοι” όταν θα γνωρίζουμε τις ρίζες της γλώσσας μας;
    Τα νέα ελληνικά είναι η συνέχεια των αρχαίων ελληνικών, μια γλώσσα αποδεδειγμένα ζωντανή, με 3000 χρόνια γραπτών αποδείξεων.
    Είναι δικαίωμα και υποχρέωσή μας να ξέρουμε από πού προέρχονται οι λέξεις που μιλάμε στην καθημερινότητα.

    Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΔΕΝ ΘΙΓΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΡΙΖΩΝ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΑ Μ Ι Λ Α Μ Ε ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

    ΚΑΝΕΙΣ ΠΛΑΚΑ Η ΤΡΟΛΛΑΡΕΙΣ;

    ΕΚΑΝΑ ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΕΤΑΩ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΜΕ ΛΕΞΙΚΟ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ. ΤΗ ΒΙΒΛΟ, ΤΗΝ ΠΑΛΑΤΙΝΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ, ΤΟ ΛΟΥΚΙΑΝΟ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ, ΔΕΝ ΜΟΥ ΤΟ ΕΠΕΒΑΛΕ ΚΑΝΕΙΣ, ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΩ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ Μ ΑΡΕΣΕΙ. ΜΕ ΞΕΚΟΥΡΑΖΕΙ. ΤΟ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΩ.

    ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΣΚΕΠΤΟΜΑΙ, ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Η Α Ν Α Ρ Τ Η Σ Η

    ΔΙΑΒΑΣΕ
    Ε Π Ι Τ Ε Λ Ο Υ Σ
    ΤΙ
    ΛΕΕΙ
    Η
    Α Ν Α Ρ Τ Η Σ Η
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Μου αρέσει!

   • שי said

    όχι το μολών λαβέ δεν μεταφράζεται στα αγγλικά
    όπως και στα ελληνικά δεν μεταφράζεται το have fun

    κι όποιος νομίζει ότι το have fun είναι …ανάξιο μετάφρασης, ας πάει να διαβάσει το homo ludens του χουιζίνγκα, για να δει ότι δεν είναι καθόλου ανάξιο.

    Μου αρέσει!

   • @ Ενας Πολίτης

    ? Θελεις να συζητησουμε, την αιτια της μεταβασης απο την αρχαια,
    στην καθαρευουσα, και μετα στη δημοτικη , και στα περιφημα , νεα Ελληνικα,
    «καθομιλουμενη» και δεν συμαζευετε ?
    Αποφοιτοι σημερινου λυκειου εχουν αγνοια βασικων Ελληνικων λεξεων ,
    της οποιες εσυ γνωριζεις…
    Για να αφησουμε στην ακρη το «σουπερ μαρκετ»,το «ντανς» και το «αις κρημ»..
    Εχεις υπο οψη σου οτι υπαρχει μια γλωσσα στον πλανητη , στην οποια ειναι αδυνατο,
    Να εισχωρησει μια ξενη λεξη και να γραφει με το αλφαβητο τους ?
    Αιωνιως θα φαινεται οτι ειναι μια ξενη λεξη…

    Μου αρέσει!

   • Χαλδαίος said

    χαχαχαχα!!!!
    Φίλε μου δεν έχεις κατανοήσει τί λέει η ανάρτηση.
    Δες τον τίτλο της για αρχή και μετά διάβασέ την Π Ρ Ο Σ Ε Χ Τ Ι Κ Α!
    Αξίζει μια δεύτερη ανάγνωση.

    Μου αρέσει!

   • have fun= διασκεδασε..
    σκεδασις….

    Μου αρέσει!

   • kostakoutas said

    Χαλδαιος, στα νέα ελληνικά πως νοείται;

    Μου αρέσει!

   • שי said

    χαλδαίε,
    επειδή τη διάβασα προσεκτικά όχι δύο αλλά 5 φορές μπρος πίσω μαζί με τα σχόλια, κάνω τις ερωτήσεις που κάνω, αρχής γενομένης απ το γιατί να μιλώ [όχι να διαβάζω ή να καταλαβαίνω] αρχαία, στο σπίτι, το σχολείο και τη δουλειά.

    αυτές τις ερωτήσεις όμως μόνο η αρθρογράφος μπορεί να τις απαντήσει, αλλά είναι απούσα.

    Μου αρέσει!

   • Ενας Πολίτης said

    @ΑΝΕΜΟΣ

    Αλλο θέμα είναι η αντικατάσταση ξενικών όρων από αντίστοιχους ελληνικούς που αποδίδουν επακριβώς την σημασία τους πχ. supermarket-υπεραγορά, dance-χορός κτλ και διαφορετικό αυτό που αναφέρει το κεντρικό άρθρο:
    «Δεν χρειάζονται ατελείωτοι γραμματικοί κανόνες για να μιλήσει κάποιος την Αρχαία Ελληνική. Απαιτείται να την χρησιμοποιεί στην ομιλία του. Απαιτείται η καθημερινή χρήση της Αρχαίας μας Γλώσσης στην οικία, στο σχολείο, στην εργασία.»

    Μου αρέσει!

   • Χαλδαίος said

    @ Kostakoutas
    Στα λόγια μου έρχεσαι. Γιαυτό είναι αναγκαία η σωστή εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών.

    Μου αρέσει!

   • Astillais said

    Το have fun σημαίνει διασκέδασε;
    πλάκα έχει
    σαν χαϊβάνι μου ακούγετε
    το fun είναι απ΄το φαντασία ή το φανταστικό ή το φαντασμένο
    βρε μπα και είναι όλα τα παραπάνω;
    Επειδή δεν σου απαντάει η αρθρογράφος
    κι επειδή όοοοολοι οι άλλοι
    ( μηδέ της πολυαγαπημένης μου ΔΑΣΚΑΛΑΣ Κ Ο Ρ Ι Ν Ν Α Σ εξαιρουμένης)
    θεωρούν ότι πρέπει να διαφυλάξουμε την γλώσσα και τα νοήματά της
    για κάτι ανώτερω και πιθανόν άπιαστο
    σου λέω (το επαναλαμβάνω δηλαδή)
    Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ και δή αυτά που όνομάζουμε ΑΡΧΑΙΑ
    είναι ρυθμιστές ΥΓΕΙΑΣ
    ΑΠΛΟ;
    Απλό

    Μου αρέσει!

  • Δυστυχως για μας ,εχουμε ..ξεφυγει…

   Μου αρέσει!

  • @ Απάντηση σε Χαλδαίος

   Να γελασουμε και λιγο…. 😀 😀 😀
   Μολων λαβε στα ιταλικα=»Ela mariaparton.»

   Μου αρέσει!

 9. isidoros sourgelokounelos said

  Συμφωνώ απόλυτα με την κ.Βουτσινά. Στο γυμνάιο δεν κάναμε καθόλου αρχαία και όταν πήγα πρώτη λυκείου η καθηγήτρια άρχιε κατευθείαν να μας ζητάει απαρέμφατα και μετοχές ενώ εμείς μέχρι τότε δεν ξέραμε ούτε το ρήμα ειμί με αποτέλεσμα στο τέλος να μισήσω τα αρχαία.

  Πρέπει να ξεκινάς απο τα απλά για να μπορούν να μάθουν όλοι και μετά περνάς στα πιο πολύπλοκα(που είναι ας πούμε για τους καλούς μαθητές).

  Να γίνεται σύνδεση αρχαίων λέξεων με τις σημερινές ώστε να βλέπεις την άμεση σχέση των δύο γλωσσών και να γνωρίζεις τη ρίζα της κάθε λέξης(πχ χρόνια χρησιμοποιούσα τη λέξη άναυδος χωρίς να ξέρω πως προέκυψε. Καμμιά φιλόλογος δεν μου είπε πχ για τη λέξη αυδή)

  Να δημιουργείς κείμενο στην αρχαία και να μιλάς στην αρχαία στο σχολείο.Μόνο τότε κατέχεις σίγουρα κάτι απο τη γλώσσα.

  Απαραίτητοι και οι κανόνες αλλά όλα στην ώρα τους.

  Μου αρέσει!

 10. Μου αρέσει!

 11. Διηδάμεια said

  Οποιοσδήποτε ξέρει μια ξένη γλώσσα συμφωνεί με την κα. Βουτσινά. Καλοί και οι κανόνες και πρέπει να διδαχθούν όταν πρέπει αλλά τα Ελληνικά έχουν άλλες τόσες εξαιρέσεις!

  Μου αρέσει!

 12. ΜΑΧΗΤΗΣ said

  Και μονο η λεξη Αρχαια…

  Ξυπνα στον Ελληνα χιλιαδες χρονια ιστοριας του…

  Ξυπνα τη Διαθηκη του…

  Αλλοιμονο στους αλλους αν την διαβασει!

  Μου αρέσει!

 13. Κερκυραίος said

  Το αρχικό και βασικό ζητούμενο είναι νομίζω να ΚΑΤΑΝΝΟΟΥΜΕ τα αρχαία Ελληνικά!
  Να μπορούμε τουλάχιστον να διαβάσουμε (καταννοήσουμε! και τώρα διαβάζουμε!) ένα αρχαίο κείμενο.
  Σ’ αυτό το ζητούμενο η προτεινόμενη μέθοδος νομίζω προσφέρεται καλύτερα.
  Μιά εμπειρική δηλαδή εκμάθηση της γλώσσας όπως και τα πρώτα νέα μας ελληνικα.
  Και αυτό είναι το κύριο ζητούμενο κατ’ εμε για όλες τις βαθμίδες και τομείς εκπαίδευσης.
  Όλοι οι Έλληνες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οποιασδήποτε κατεύθυνσης να κατανννούν τα αρχαία ελληνικά!

  Σταδιακά, και αναλογα με το ζητούμενο εύρος και εμβάθυνση κατά κατεύθυνση
  θα υπεισέρχεται και η πιό συστηματική και τεκμηριωμένη διδασκαλία
  με τους γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες …
  φθάνοντας στο πανεπιστημιακό επίπεδο και για την παραγωγή καθηγητών της γλώσσας.

  Το να μπορούμε να την μιλήσουμε κιόλας
  είναι επιθυμητό τουλάχιστον σε στοιχειώδες επίπεδο
  αλλά από κεί και πέρα (πλήν των επαγγελματιών του είδους)
  είναι ανέφικτο και μάλλον ανώφελο …
  δεν νομίζω ότι το ζητούμενο είναι να ρητορεύουμε στα καφενεία σε αρχαία ελληνικά!

  Αυτό που θέλω να σημειώσω όμως
  είναι ότι είναι σχεδόν αδύνατο να μιλήσεις σωστά, σαφή και πλούσια νέα ελληνικά
  χωρίς στοιχειώδη έστω γνώση της αρχαίας γλώσσας.
  Όπου ο πλούτος και η εμβάθυνση της αρχαίας
  είναι ομοίως πλούτος και εμβάθυνση της νέας γλώσσας
  και αναφέρομαι κυρίως στην εννοιολογική και ετυμολογική ακρίβεια.

  Ωραία τα λέμε όμως!
  Το ερώτημα είναι:
  ποιός είναι ικανός αυτήν την στιγμή να διδάξει αρχαία ελληνικά με τέτοιους στόχους και προδιαγραφές;
  Οποιαδήποτε στροφή θα είναι μακρόχρονου ορίζοντα
  πρέπει πρώτα να προσαρμοστούν τα πανεπιστήμια και οι εκπαιδευτικοί που θα βγαίνουν από εκεί!

  Μου αρέσει!

  • Ενας Πολίτης said

   «Όλοι οι Έλληνες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οποιασδήποτε κατεύθυνσης να κατανοούν τα αρχαία ελληνικά!»

   Η πρόταση αυτή ισοδυναμεί με το όλοι οι Έλληνες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οποιασδήποτε κατεύθυνσης να κατανοούν τις διαφορικές εξισώσεις, την θεωρία της σχετικότητας και την κβαντομηχανική.

   Ας ξεκινήσουμε πρώτα με τα βασικά, δηλαδή οι φοιτητές της Φιλολογίας και των σχετικών τμημάτων να κατανοούν τα αρχαία ελληνικά και μετά περνάμε και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αν χρειαστεί.

   Προς το παρόν το μάθημα των αρχαίων Ελληνικών διδάσκεται σε όλη την β’θμια εκπαίδευση και όποιος μαθητής έχει κλίση στην εκμαθηση της, μπορεί να πάρει τα αναγκαία εφόδια για να προχωρήσει περαιτέρω.

   Τώρα, αν κάποιοι έχουν σαν όνειρο να μιλάμε στις λαικές αγορές και στις πλατείες την γλώσσα που μιλούσαν οι αρχαίοι Αθηναίοι στην Αγορά κατά την κλασσική περίοδο – κάτι τέτοιο υπονοεί το άρθρο – είναι άλλο ζήτημα.

   Μου αρέσει!

   • Κερκυραίος said

    Ελληνικά είναι Πολίτη!
    Ο τρόπος που τα μάθαμε εμείς μας έκανε να τα θεωρούμε ξένη γλώσσα!
    Πόση απόσταση νομίζεις έχουν αυτά της κλασσικής περιόδου από την εκκλησιαστική ελληνική που νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε; κατά 90% τουλάχιστον;
    Αλλά εδώ τα παιδιά πάνε και δίνουν για proficiency κάπου στην Α’ και Β’ Λυκείου αν δεν κάνω λάθος, δεν μπορούν να καταννούν αρχαία ελληνικά τελιώνοντας το Λύκειο;
    Και είναι αυτό τόσο υψηλή ειδίκευση και δυσκολία, επιπέδου κβαντομηχανικής και θεωρίας της σχετικότητος;
    Για δες το στις πραγματικές του διαστάσεις!
    Εγώ νομίζω ότι η βασική (εμπειρική) καταννόηση μπορεί να έχει επιτευχθεί ήδη στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο να γίνεται η εμβάθυνση και συστηματική διδασκαλία με τους γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες.
    Σε έξι χρόνια μαθαίνεις καλά μια ξένη γλώωσα, τα αρχαία ελληνικά είναι το ζόρι; Που λίγο να μπεις στο «νόημα» που λέμε, σου φαίνεται λες και τάμαθες κιόλας;

    Μου αρέσει!

   • Ενας Πολίτης said

    Τις ξένες γλώσσες αγγλικά, γαλλικά κτλ, τις μαθαίνουμε για να μπορούμε να επικοινωνούμε και να συνεννοούμαστε με αλλόγλωσσους.
    Τα αρχαία ελληνικά για ποιο λόγο θα πρέπει να τα μιλάμε, αν δεν είμαστε σχετικοί επιστήμονες, όπως φιλόλογοι, γλωσσολόγοι, αρχαιολόγοι κτλ ;
    Η νεοελληνική γλώσσα στην οποία γράφτηκε ο εθνικός μας ύμνος καθώς και εκατοντάδες λογοτεχνικά ,ποιητικά και επιστημονικά έργα, η οποία αποτελεί ιστορικά συνέχεια και εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής για ποιο λόγο θα πρέπει να αντικατασταθεί ξανά από την αρχαία ελληνική, αν υποθέσουμε ότι αυτός είναι σχετικά εύκολα εφικτός στόχος ;(που σε διαβεβαιώνω ότι δεν είναι)
    Πιστεύεις ότι αν μιλούσαμε και γράφαμε στην αρχαία αττική διάλεκτο αντί στην νέα ελληνική γλώσσα θα ζούσαμε καλύτερα ως πολίτες και θα ήμασταν πιο προοδευμένοι ως κράτος ;
    Διευκρινίζω ότι αναφέρομαι στην θέση του άρθρου «Δεν χρειάζονται ατελείωτοι γραμματικοί κανόνες για να μιλήσει κάποιος την Αρχαία Ελληνική. Απαιτείται να την χρησιμοποιεί στην ομιλία του. Απαιτείται η καθημερινή χρήση της Αρχαίας μας Γλώσσης στην οικία, στο σχολείο, στην εργασία.» και όχι στην κατάργηση της εκμάθησης των αρχαίων ελληνικών γενικότερα.

    Μου αρέσει!

   • Κερκυραίος said

    Ποιός μίλησε για αντικατάσταση της νεας ελληνικής από την αρχαία;
    Το κύριο άρθρο όχι! Εγώ διατύπωσα την δική μου άποψη με σαφήνεια νομίζω.
    Άρα σε κάποιον άλλον σχολιαστή αναφέρεσαι.
    Εγώ μίλησα για γνώση-καταννόηση και εξηγώ και το πλεοναστικόν γιατί αμέσως από κάτω.
    Η άποψη να μιλάμε αρχαία ελληνικά στην καθημερινή μας ζωή δεν νομίζω να βρήκε οπαδούς εδώ μέσα!

    Μου αρέσει!

   • astillais said

    @Ενας Πολίτης

    Οι αρχαίοι ,ως γνωστόν, (αν γνωρίζεις είναι γνωστόν αν δεν γνωρίζεις μάθε το τώρα)
    έγραψαν και για την υγεία και για τα μαθηματικά και για την οικεία και για ψυχή και για αρμονία και για μουσική και για και για και για
    άαααααρα
    αν εμπίπτεις σε κάποια απ΄την επιστήμη με την οποία ασχολείσαι ΠΡΕΠΕΙ να την μάθεις απ΄την ΠΗΓΗ
    και ποιά καλλίτερη ΠΗΓΗ απ΄την μελέτη των ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ;

    Μου αρέσει!

   • Ενας Πολίτης said

    Ισχυρίστηκα πουθενά ότι είμαι εναντίον της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών, πόσο μάλλον εναντίον της μελέτης των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων,ιστορικών,ποιητών ή επιστημόνων ;

    Κάποιες θέσεις του άρθρου και μερικών αναγνωστών, με τις οποίες διαφωνώ, σχολίασα.

    Μου αρέσει!

  • Κερκυραίος said

   Ο προφανής λόγος βέβαια που πρέπει να καταννούμε την αρχαία ελληνική, αλλά που για κάποιους δεν είναι καθόλου προφανής και πρέπει να δίνουμε φαϊ μασημένο, είναι αυτός για τον οποίο διαμαρτυρόμαστε όσοι διδαχθήκαμε αρχαία ελληνικά!
   Μας τα έσπασαν με ατέλειωτους γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες, μας ζητούσαν και μία κατά το δυνατόν πιστή μετάφραση, αλλά από νόημα και ουσία του κειμένου μηδέν!
   Απλό μαρτύριο δηλαδή! Και πράγματα για να ξεχαστούν γρήγορα, όταν οι πραγματικές διδαχές και έννοιες δεν ξεχνιούνται ποτέ!

   Μου αρέσει!

 14. Ενας Πολίτης said

  Κάποιοι αναφέρονται στο θέμα της κατάργησης του πολυτονικού.
  Ιστορικά η χρήση των τόνων σε μαζική κλίμακα εισήχθει στον γραπτό λόγο σε συνδυασμό με την μικρογράμματη γραφή από τον 9ο αι μ.Χ και μετά, όταν δηλαδή γινόντουσαν μόνο αντιγραφές αρχαίων ελληνικών κειμένων και όχι παραγωγή νέων.
  Αρα η χρήση των πνευμάτων και των τόνων συνδέεται με την βυζαντινή εποχή και όχι με την αρχαία Ελλάδα.
  Ο Ομηρος,ο Σοφοκλής,ο Ευριπίδης,ο Πλάτων,ο Αριστοτέλης, ο Θουκυδίδης, ο Ξενοφώντας, ο Ευκλείδης, ο Ιπποκράτης μεγαλούργησαν γράφοντας τα ποιητικά,ιστορικά,φιλοσοφικά,επιστημονικά τους έργα χωρίς να χρησιμοποιούν τόνους και πνεύματα όπως και χιλιάδες άλλοι αρχαίοι συγγραφείς που δεν κινδύνεψαν να χάσουν την γλωσσική τους ικανότητα ή να γίνουν δυσλεκτικοί.

  Μου αρέσει!

  • Γιώργης …π$ορο-τ$ιριζούλη$ said

   Εἶσαι ἐντελῶς ἄσχετος… Ὕποπτα ἄσχετος.

   Μου αρέσει!

  • Ο πολίτης εχει δίκιο εν μερη,γιατι νομίζω οτι οι τόνοι μπήκαν ή με τα ελληνιστικά βασίλεια ή πιο μετα,σε καθε περίπτωση,μπηκαν για να μπορούν να διαβάζουν και να μιλάνε σωστά,οι ξένοι.
   Εμεις,ναι μεν έχουμε τους τόνους αλλα τους καταργήσαμε ολους εκτός από έναν(μιας και είμαστε πιθήκια)για να διαβάζουμε αλλά έχουμε χάσει τη λαλιά μας,μιλάμε βαυαρικά ή μήπως βαρβαρικά;
   χμμ..

   Μου αρέσει!

  • Le Goff said

   Οι τόνοι και τα πνεύματα εισήχθησαν όταν οι Έλληνες άρχισαν να εγκαταλείπουν την προσωδία, δλδ οι Αλεξανδρινοί φιλόλογοι του 1ου π.Χ. αι. που αντέγραψαν και επεξεργάστηκαν τα κείμενα των κλασσικών της Αττικής το έκαναν χρησιμοποιώντας οι ίδοι τόνους και πνεύματα. Από εκεί και πέρα όμως στη Βιβλιακή, δλδ την γραφή που χρησιμοποιούσαν κυρίων για να γράφουν βιβλία, και η οποία τον καιρό εκείνο ήταν μεγαλόσχημη, δεν χρησιμοποιούσαν τόνους και δεν άφηναν κενά. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι τους αγνοούσαν, υπάρχουν φιλολογικές μαρτυρίες αλλά και διασωθέντα παπυρικά ευρήματα, με δείγματα της καθημερινής γραφής στα οποία φαίνεται ότι οι άνθρωποι στον καθημερινό τους βίο, όταν έγραφαν τα χρησιμοποιούσαν, ειδικά όταν επρόκειτο για κείμενα της εκπαιδευτικής-σχολικής διαδικασίας. Όταν τον 9ο αι. για λόγους οικονομίας η μεγαλόσχημη αντικαταστάθηκε από την γραφή των δημοσίων εγγράφων, για λόγους καλύτερης κατανόησης (όσοι έχουν δει μεσαιωνικά χειρόγραφα με καταλαβαίνουν) άρχισαν να χρησιμοποιούνται τα πνεύματα και οι τόνοι. Το ότι μέχρι τότε δεν χρησιμοποιούνταν στις βιβλιακές γραφές δε σημαίνει ότι τότε ανακαλύφθηκαν…

   Μου αρέσει!

   • θενξ!
    χεχεχε

    Μου αρέσει!

   • Ενας Πολίτης said

    Είναι γνωστό ότι το πολυτονικό σύστημα εφευρέθηκε κατά την ελληνιστική εποχή.
    Το ζήτημα είναι ότι χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα και κυρίως σε έμμετρα κείμενα καθ’όλη την διάρκεια της ελληνιστικής και ρωμαικής περιόδου.
    Στον δε καθημερινό τους βίο δεν το χρησιμοποιούσαν καθόλου, τουλάχιστον από τις επιγραφές και τα κείμενα που έχει αποκαλύψει η αρχαιολογική και ιστορική έρευνα.
    Εσύ μιλάς με υποθέσεις, εγώ σου μιλώ με αποδείξεις.
    Αν κάποια στιγμή η αρχαιολογική έρευνα αποκαλύψει επιστολές ιδιωτών,σχόλια ή επιγραφές των ελληνιστικών χρόνων σε πολυτονικό, το ξανασυζητάμε.

    Μου αρέσει!

  • Κόριννα said

   Λές Μποῦρδες Πολίτη.

   Ὁ ἐφευρέτης καὶ χρήστης τῶν τόνων ἤ τῶν σημείων τῆς προσῳδίας εἶναι ὁ
   Ἀριστοφάνης ὁ Βυζάντιος τὸ 200 π.χ.

   Ἀπό τὸν 5ο αἰῶνα π.χ τοὺς ἀπασχολοῦσε τὸ θέμα τοῦ τονισμοῦ καὶ ὁλοκληρώθηκε τὸν 6ο-7ο ἀιῶνα μ.χ.

   Ὁ τονισμὸς τῶν λέξεων εἶχε ἀπασχολήσει καὶ τὸν Ἡράκλειτο ἀκόμα.

   Ἄσχετε!

   Μου αρέσει!

   • XAPOYMENOΣ MΠΟΥΦOΣ said

    Κόριννα είπες….!:
    «Ὁ ἐφευρέτης καὶ χρήστης τῶν τόνων ἤ τῶν σημείων τῆς προσῳδίας εἶναι ὁ
    Ἀριστοφάνης ὁ Βυζάντιος τὸ 200 π.χ.

    Ἀπό τὸν 5ο αἰῶνα π.χ τοὺς ἀπασχολοῦσε τὸ θέμα τοῦ τονισμοῦ καὶ ὁλοκληρώθηκε τὸν 6ο-7ο ἀιῶνα μ.χ.

    Ὁ τονισμὸς τῶν λέξεων εἶχε ἀπασχολήσει καὶ τὸν Ἡράκλειτο ἀκόμα.»

    Να σαι καλά για αυτήν σου την διευκρίνηση,μόλις τώρα από εσένα το ‘μαθα αυτό……!Τώρα τα λίγα υπόλοιπα του σχολίου σου,προσωπικά τα «πετάω» δεν νομίζω ότι είναι αναγκαία…..!Χωρίς πλάκα αναγνωρίζω ότι πραγματικά ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ αρκετά σε τούτην την ιστοσελίδα………!Μην χαθείς ΠΟΤΕ από τα εδώ Ολυμπία σχόλια…..!

    Μου αρέσει!

 15. שי said

  h==p://www.polytoniko.org/apops.php?open=0&newlang=el&font=Palatino+Linotype&right=no

  εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα..

  Μου αρέσει!

 16. asdf said

  Τα αρχαία ελληνικά ΔΕΝ είναι ξένη γλώσσα…

  Μου αρέσει!

 17. Δρ. ΚΚ said

  Γιατί μια ζωή, – όταν ήταν μάθημα κανονικό τα Αρχαία , ενα σωρό ΗΛΙΘΙΟΙ, ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΙ Καθηγητές φιλόλογοι τα δίδασκαν !!!!!! Απίθανοι τύποι, ουσιαστικά μικρόνοες, εστίαζαν στην ..δοτική και εχαναν την ουσία του Αρχαιοελληνικού πνεύματος !!! Ο Θεός να τούς συγχωρέσει, τελέιως μουχλιασμένοι, μας γυριζαν πολλά χρόνια πίσω………..,
  Ενας που τον άφηναν ανεξεταστέο σχεδόν κάθε χρόνο , … ΙΗ Γυμνάσιο Πατησίων 1962 -1968

  Μου αρέσει!

  • Evridiki said

   εαν δεις τη Γερμανικη που σε λιγο θα πας μα μαθεις για να ζησεις θα πεσεις πανω στη δοτικη κι εκει δε σε αφηνουν απλα μεταξεταστεο σ εχουν χεσμενο οταν δε τη μιλας σωστα
   ανικανοι εγκεφαλοι υπαρχουν παντου στον κοσμο και η δυσλεξια ειναι μια πραγματικη κατασταση δες το κι ετσι αλλα μην τολμησεις να πεις στο Γερμανο για τη δοτικη του θα σε φαει

   Μου αρέσει!

 18. Evridiki said

  To αποτυπωμα της Ελληνικης και δη της αρχαιας εμεινε ανεξιτηλο στις γλωσσες των πεπολιτισμενων λαων οπως ειναι οι αγγλοι οι ιταλοι οι ισπανοι οι γαλλοι και ειμαι χαρουμενη γι αυτο, οσο για τα ντοπια ζαβα δεν τους αξιζει η αρχαια ελληνικη. Οι νεοελληνες ειναι ανικανοι να τη μιλουν να την προστατευουν και να τη φερουν ως κληρονομια.
  Χθες το συνειδητοποιησα αυτο οταν ακουγα μουσικη ακομα κι αν καταργηθουν τα διπλα συμφωνα και το ονομα Φιλιππος γραφεται πλεον μ ενα π ο διασημος γαλλος κοντρα τενορος Filippe Jaroussky θα διατηρει το μεγαλειο του ονοματος του με τα διπλα συμφωνα του .
  Ακομα κι αν καταργηθει εδω μεσα το υ και τη ητα στη Γαλλια το Υγκρεκ θα θυμιζει τους ελληνες που εξαφανιστηκαν από το συγχρονο πολιτισμενο κοσμο λογω αδυναμιας να συγρατησουν τον πλουτο της γλωσσας που ετυχε να βρουν από τους προγονους τους. Τρεξτε πλεον ελευθερα να πληρωνετε χρυσι για να μαθαινετε αγγλικα και για να ξαναμαθετε ετσι τα ελληνικα και δειτε και τουρκικα σηριαλ μια και σε αυτους θ ανηκει πλεον δικαιωματικα ο αρχαιος ελληνικος κοσμος γιατι ξερουν να τον διαφυλαττουν και αποδεικνυουν καθημερινα οτι οι νεοελληνες ειναι ανικανοι γι αυτο
  Ζητω ο Καμερον και η Εζελ ζαβα ε ζαβα

  Μου αρέσει!

 19. Απο Πλατεια Βαθης said

  Βλεπω οτι υπηρξε ολονυκτια συζητηση περι αρχαιας ελληνικης…
  Θελω να καταθεσω την αποψη / γνωμη μου … ζητωντας κατ’ αρχας συγνωμην για το Α-τονικο μου. (Δεν ειμαι επαγγελματιας του πληκτρολογιου και οι τονοι με δυσκολευουν πολυ).

  Ειμουν «θετικος νους» και στο Γυμνασιο ( 1968 – 72 ) ειχα σοβαρη «δυσκολια» στα «Αρχαια». Η μανα μου εφερε ενα γερο (συνταξιουχο τοτε) φιλολογο να με «βοηθησει»…
  ( μαλακο το χωμα που τον σκεπαζει. Ο Φιλολογος (με «Φ») Ανδρεαδης υπηρξε απο τα λαμπρα προσωπα που συμαδεψαν την ζωη μου).

  Ο Φιλολογος (με «Φ») Ανδρεαδης, λοιπον, με μεθοδο «μαθηματικη» και εξασκηση στο βιβλιο «Αρχαια γραμματικη» του Τζαρτζανου, μου εμπαιδωσε και συστηματικοποιησε την «αναγνωριση» ουσιαστικων μαι ρηματων, εντος 3 μηνων !!!
  Απο τοτε, η αναγνω-ση και αναγνω-ριση συνταξης και μεταφραση Αρχαιων κειμενων μετεβληθη σε ενα «προκλητικο παιχνιδι αποκαλυψης σοφιας».

  Μετα ηλθε ο Ο Φιλολογος (με «Φ») Θωμοπουλος στις ταξεις του Λυκειου. Ομιλων 3 ζωντανες και 3 αρχαιες γλωσσες (Ελληνικα, Λατινικα και … Ινδικα !! ), ο βαθυτατος αυτος στοχαστης δεν εκανε ποτε «τυπικο μαθημα» στην ταξη !!. Εκεινο που με σημαδεψε απο αυτον ειναι (εν καιρο Χουντας και πολεμου του Βιετναμ) ηταν η χαμηλοφωνη φραση του:
  «παιδια… εμεις ποτε δεν πολιτικολογουμε.. !! …ομως, οταν ακουτε για πολεμους και διχονοιες το μυαλο σας να πηγαινει σε μια λεξη…. «ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ» !!!!
  Αυτος μας εβαλε στον φαυμαστο κοσμο της ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑΣ !!
  Μας εδειξε και επεσημανε, π.χ., οτι :
  1) Οχι τυχαια το «τελειωνω», η «τελεία» και ο «τέλειος» εχουν την ΙΔΙΑ ΡΙΖΑ !!
  2) η λεξη «συ-ζυγος / οι » απεδιδε την ουσια της σημασιας που εδιδαν οι αρχαιοι στον ΓΑΜΟ δυο ανθρωπων.
  Εν ολιγοις…
  Καθε λεξη αποτελει μια «μικρη φιλοσοφια» και περισσοτερες λεξεις αποδιδουν «αιωνια Σοφια», μεσω της συναρπαστικης -δι’ εμε- ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑΣ. Αυτη θαμπωνει και χανεται με την ΑΠΟΚΟΠΗ της «ατονης και, τωρα, «αφωνης Νεο-Ελληνικης» με την Αρχαια.

  Και εκει -κατ’ εμε- εγκειται η σημασια της Αρχαιας Ελληνικης.
  Κανενας δεν μας απαγορευει να μιλαμε και γραφουμε οπως θελουμε (και συνηθως αναλογα σε ποιον απευθυνομαστε). ΟΜΩΣ, πρεπει να τηρουμε τους «δεσμους σοφιας» του Αρχαιοελληνικου πνευματος που ταξιδευει μαζι μας στους αιωνες και :
  «… μας κανει να διακρινομαστε, και να πιστευομε οτι μπορουμε παντα να νικαμε.. ΠΝΕΥΜΑΤΙ !! »

  Καλο Σαββατοκυριακο σε ολους !!

  Μου αρέσει!

  • Evridiki said

   Eτσι ειναι
   ολα ειναι θεμα διδασκαλιας
   Μονο ετσι λαμβανεις τη σοφια οχι μονο των λεξεων αλλα και των νοηματων και των ιδεων που αυτες σχηματιζουν συνδυαζομενες
   Ολα τ αλλα εινα προφασεις εν αμαρτιαις
   αποτελεσματα της οξειας ανικανοτητας διδασκαλων και βαρειας οκνηριας των μαθητων

   Μου αρέσει!

  • Κερκυραίος said

   Ωραίο!
   Και να κρατησουμε ότι μια σωστή διδαχή από άξιους δασκάλους , από μαρτύριο μετατρέπεται σε ικανοποίηση και ευχάριστη νοητική πρόκληση!

   Μου αρέσει!

  • ++++++++++++++++++++++++++++

   Μου αρέσει!

  • Ενας Πολίτης said

   @Απο Πλατεια Βαθης

   Ειλικρινά χωρίς διάθεση να σε προσβάλλω προσωπικά, αλλά απλά κρίνοντας από τον τρόπο γραφής σου, μάλλον τα μαθήματα αρχαίων ελληνικών με τον χαρισματικό φιλόλογο δεν σε βοήθησαν αρκετά στην νεοελληνική γλώσσα, τουλάχιστον όσον αφορά στην ορθογραφία.
   Μπορεί να φταίει το πληκτρολόγιο, όπως ανέφερες και πριν, όμως κρίνω από αυτό που βλέπω.

   Μου αρέσει!

   • Απο Πλατεια Βαθης said

    @ πολιτης…
    Αν καταλαβες απο τα ετη που αναφερθηκα, ειμαι κοντα 60 χρονων. Επι 40 χρονια μεταξυ εξωτερικου και φαμπρικας δεν ειχα την «ευκαιρια» να συντηρησω -ποσο μαλλον να εμπλουτισω τις κλασικες μου γνωσης.
    Απολογουμαι..

    Μου αρέσει!

   • Ενας Πολίτης said

    Δεν χρειάζεται να απολογείσαι για θέματα ορθογραφίας.
    Μια χαρά κατάλαβα το νόημα των γραφομένων σου με την ουσία των οποίων συμφωνώ.
    Την παρατήρηση δεν την έκανα για να σε προσβάλλω, αλλά για να καταδείξω ότι η εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών, παρότι είναι αναγκαία προκειμένου να γνωρίζουμε τις ρίζες της γλώσσας και του πολιτισμού μας, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την μητρική μας γλώσσα που είναι η νέα ελληνική (κάτι που υπονοεί σαφώς το κύριο άρθρο).

    Μου αρέσει!

 20. Κυρία Εὐρυδίκη Βουτσινᾶ,

  Συγχαρητήρια γιὰ τὸ τολμηρό σας ἄρθρο. Θέτετε τὰ κρίσιμα ἐρωτήματα τῆς ἐπισήμου γλωσσικῆς πολιτικῆς τῆς τελευταίας τριακονταετίας, μὲ σκοπὸ τὸν ἀφελληνισμὸ τοῦ τόπου καὶ τὴν ἐξαφάνισή μας ὡς ἐλευθέρου λαοῦ. Ἄκρως ἐνδιαφέροντα τὰ σχόλια ἀπηχοῦν δύο πράγματα: πρῶτον, τὴν ἔμφυτη ἀνησυχία ὅλων μας, γιὰ τὸ ὕπουλο σχέδιο τοῦ ἀφελληνισμοῦ, τὸ ὁποῖο πολλοὶ εἶχαν παραβλέψει στὰ πρῶτα χρόνια τῆς ἐφαρμογῆς του. Δεύτερον, τώρα ἀντιλαμβάνονται πλήρως τὸ κίνδυνο καὶ τὸ μέγεθος τῆς καταστροφῆς καὶ ἀντιδροῦν συνολικὰ οἱ Ἕλληνες, ἀναλόγως τῶν δυνατοτήτων τους καὶ τῶν γνώσεών τους, ἀλλὰ βρίσκονται σὲ κατάσταση ἐγρηγόρσεως, ὅπως ἀποδείχθηκε καὶ στὸ θέμα τῶν φωνηέντων τῆς ἑλληνικῆς, μὲ τὴν ἀποκάλυψη τοῦ ρόλου τῶν πανεπιστημιακῆς μας κοινότητος, ὅλοι τους σχεδὸν τυφλὰ ὄργανα τῆς ἰσοπεδώσεως τῆς ἑλληνικῆς γλώσσης καὶ τῆς ἀφομοιώσεώς μας στὴν ὑποτιθέμενη προοδευτικότητα τῆς προτεσταντικῆς ἐσχατολογίας. Ἡ ἑλληνικὴ εἶναι μία καὶ ἑνιαία ἀπ’ τὸν Ὅμηρο ὥς τὶς μέρες μας, ὥς τὴν πραγματικὴ δημοτική, μὲ τὶς παραλλαγές της κατὰ περιοχές, συνέχεια τῶν ἀρχαίων τεσσάρων διαλέκτων, κι ὄχι τῆς τεχνητῆς γλώσσης τῶν σχολείων μας τὴν ὁποία ἐπέβαλαν «φιλόλογοι» στὴν Ἀμερικὴ καὶ ἐφάρμοσαν πιστὰ τὰ ἐδῶ ὄργανά τους. Τὸ πολυτονικὸ εἶναι τὸ σύστημα τῆς ἑλληνικῆς γλώσσης, ὅπως καταγράφεται ἀπ’ τὸν Ἡράκλειτο ἕως τὸν Πλάτωνα καὶ τὸν Ἀριστοτέλη, τοὺς μεγάλους γραμματικοὺς τῆς ἑλληνιστικῆς καὶ μεσαιωνικῆς ἐποχῆς, τοὺς φυγάδες στὴν ἀναγέννηση σοφούς, τοὺς διδασκάλους τοῦ γένους καὶ τοὺς πραγματικοὺς φιλολόγους τῆς νεώτερης ἐποχῆς. Γνωστὰ αὐτά. Κατήργησαν τὸ πολυτονικὸ γιὰ τὴν ἀποβλάκωση τῶν Ἑλλήνων, ὅπως καὶ μὲ τὴν ἀντικατάσταση πολλῶν ἐπιρρημάτων μὲ ἄλλα, τὸ χρονικὸ ἀμέσως μὲ τὸ τροπικό, ἄμεσα. Σκεπτόμστε καὶ μιλᾶμε σὲ πολυτονικό, ὅπως χρησιμοποιοῦμε καὶ τὴν προσῳδία, ἀλλὰ ἐπέβαλαν τὴν γραφὴ στὸ μονοτονικό, ὁπότε γεννᾶται ὁ πρῶτος διχασμὸς στὸ μυαλὸ τῶν παιδιῶν καὶ ὅσων χρησιμοποιοῦν τὸ μονοτονικό. Τὸ παιδὶ προσπαθεῖ νὰ γράψει στὸ χαρτί, «κι ἄμεσα πῆγα…», ἐνῶ τὴν ἴδια στιγμὴ φωνάζει, «Γιαγιά, τὸ γάλα!» «Ἀμέσως παιδί μου», ἀπαντάει ἡ γιαγιά. Ἑλληνική, εἶναι ἡ γλῶσσα τῆς γιαγιᾶς. Τὸ παράδειγμα εἶναι ἐμφανέστατο. Ἡ ἱστορία διδάσκει ὅτι ὅλα τὰ ὁλοκληρωτικὰ καθεστῶτα ἐπιβάλλουν τὴν ἐξαχρείωση τῆς γλώσσης γιὰ τὴν ὑποδούλωση των λαῶν τους.

  Συγχαρητήρια καὶ πάλι.

  Χρῆστος Ζ. Καρανίκας

  Μου αρέσει!

  • Ενας Πολίτης said

   «Τὸ πολυτονικὸ εἶναι τὸ σύστημα τῆς ἑλληνικῆς γλώσσης, ὅπως καταγράφεται ἀπ’ τὸν Ἡράκλειτο ἕως τὸν Πλάτωνα καὶ τὸν Ἀριστοτέλη».

   Σοβαρολογείτε ;
   Μπορείτε να μας παρουσιάσετε αυτές τις καταγραφές ;

   «τοὺς μεγάλους γραμματικοὺς τῆς ἑλληνιστικῆς … ἐποχῆς»

   Όντως οι γραμματικοί της ελληνιστικής εποχής εφηύραν το πολυτονικό σύστημα για μετρικούς κυρίους λόγους. Μπορείτε να πείτε στο κοινό που μας διαβάζει πόσα λογοτεχνικά, φιλοσοφικά και επιστημονική κείμενα έχουν γραφτεί σε μικρογράμματη γραφή και πολυτονικό σύστημα κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο ;

   Μου αρέσει!

   • Τὸ πολυτονικὸ ἀναφέρεται στὸ ἀπόσπασμά 10 τοῦ Ἡρακλείτου, καὶ γιὰ περισσότερες πληροφορίες δαβάστε τὴν ἀνάλυση, «Ἀπὸ τὴν μουσικὴ στὴ γραμματική», στὶς «ἀναλύσεις» τοῦ «Ἐμμελοῦς», ἐκεῖ θὰ βρεῖτε καὶ τὶς ἀναφορές, στὸν Πλάτωνα, στὸν Ἀριστοτέλη καὶ στοὺς ἄλλους «μεγάλους γραμματικοὺς» τῆς ἑλληνιστικῆς καὶ μεσαιωνικῆς ἐπιοχῆς, διότι εἶναι περιττὸς χρόνος ἡ ἐπανάληψή τους. Ἡ μικρογράμματη γραφὴ ἐφευρέθηκε τὸν ὄγδοο αἰῶνα μ.Χ. κατὰ τὴν διάρκεια τῆς εἰκονομαχίας καὶ στὴ συνέχεια μεταγράφηκε σὲ αὐτὴν ὁλόκληρη ἡ ἀρχαία ἑλληνικὴ γραμματεία, ὅπως μᾶς σώθηκε σχεδὸν ὅλη ὥς τὶς μέρες μας. Τὸ πολυτονικὸ ἐδιδάσκετο στὴν ἀρχαία ἐποχή, μαζὶ μὲ τὴν προσῳδία, ἀπ’ τὴν πρώτη τάξη τοῦ ἀντιστοίχου σημερινοῦ δικοῦ μας Δημοτικοῦ καὶ δὲν ἐγράφετο, διότι χρησιμοποιοῦταν ἡ μεγαλογράμματη γραφή. Οἱ ἀρχαῖοι «φιλόλογοι» καὶ φιλόσοφοι κάνουν σαφέστατη ἀναφορὰ στοὺς τόνους καὶ στὰ πνεύματα καὶ δὲν χρειάζεται ἡ ἐπανάληψή τους στὴν ἀλληλογραφία αὐτή. Ὅλοι οἱ Ἕλληνες καὶ ξένοι συγγραφεῖς στὴν ἑλληνικὴ ἔγραφαν καὶ γράφουν σὲ πολυτονικό, μὲ τὴν ἐξαίρεση κάποιων … τὴν τελευταία τριακονταετία. Τέλος, ὡς ἐπιπρόσθετο, ἡ ἐπανάσταση τῆς ψηφιακῆς τεχνολογίας ἐπιβάλλει τὴν γραφὴ σὲ πολυτονικό, διότι εἶναι ἀπαραίτητη ἡ ἄρση τοῦ διχασμοῦ τῆς σκέψεως καὶ τοῦ λόγου μὲ τὴν γραφή.

    Χρῆστος Ζ. Καρανίκας, ἐπώνυμος

    Μου αρέσει!

   • Ενας Πολίτης said

    Απ’ όσο γνωρίζω δεν υπάρχει ούτε ένα φιλολογικό, ιστορικό ή αρχαιολογικό τεκμήριο που να επιβεβαιώνει αυτήν την θέση.
    Το fragmentum B 10 του Ηρακλείτου αναφέρει:» συλλάψιες ὅλα καὶ οὐχ ὅλα, συμφερόμενον διαφερόμενον, συνᾷδον διᾷδον, καὶ ἐκ πάντων ἓν καὶ ἐξ ἑνὸς πάντα.»
    Από που προκύπτει η αναφορά χρήσης του πολυτονικού στο συγκεκριμένο χωρίο ;

    Επίσης είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα ο προσωδιακός ή μουσικός τονισμός (όπου γίνονται αναφορές στον Πλάτωνα και στον Αριστοτέλη) από τον δυναμικό τονισμό στον οποίο αναφερόμαστε και το πολυτονικό σύστημα που χρησιμοποιήθηκε σε ευρεία κλίμακα από τον 9ο αι π.Χ και μετά.

    Και ερωτώ ξανά: Ο Ηράκλειτος, Πλάτων και ο Αριστοτέλης που μνημονεύεις έγραψαν το λαμπρό φιλοσοφικό και επιστημονικό τους έργο χρησιμοποιώντας πολυτονικό ;

    Μου αρέσει!

   • Συνεχίζω τὸν διάλογο, παρὰ τὴν ἀνωνυμία, ἀπὸ σεβασμὸ πρὸς τὴν ἱστοσελίδα. Τὸ ἀπόσπασμα Β10 τοῦ Ἡρακλείτου ἀναφέρει, «μουσικὴ δὲ ὀξεῖς ἅμα καὶ βαρεῖς μακρούς τε καὶ βραχεῖς φθόγγους μείξασα ἐν διαφόροις φωναῖς μίαν ἀπετέλεσεν ἁρμονίαν, γραμματικὴ δὲ ἐκ φωνηέντων καὶ ἀφώνων γραμμάτων κρᾶσιν
    ποιησάμενη τὴν ὅλην τέχνην ἀπ’ αὐτῶν συνεστήσατο», Diels, Β10, Ἀριστοτέλους, «Περί κόσμου», παρ. 5, (396β15-19), δηλαδὴ ἔχει ληφθεῖ ἀπ’ τὸ «Περὶ κόσμου», τοῦ Ἀριστοτέλους. Ἐπαναλαμβάνω ὅτι τὸ μονοτονικὸ ἐδιδάσκετο καὶ δὲν ἐγράφετο μὲ τὴν μεγαλογράμματη γραφή. Ἐδιδάσκετο δὲ καὶ στὴ συνέχεια, ἀκόμη καὶ στὸ Κρυφὸ Σχολειό, μέχρι τὴν ἐπανάσταση τοῦ ’21. Αὐτὰ πρὸς ἀποκατάσταση τῆς ἱστορικῆς ἀληθείας. (Βρίσκομαι ἐκτὸς Ἀθηνῶν καὶ δὲν εἶμαι σὲ θέση νὰ προσδιορίσω τὸν ἀριθμὸ τοῦ ἀποσπάσματος ποὺ ἀναφέρετε).

    Χρῆστος

    Μου αρέσει!

   • Ενας Πολίτης said

    Διόρθωση: από τον 9ο αι μ.Χ και μετά

    Μου αρέσει!

   • Ενας Πολίτης said

    Το συγκεκριμένο χωρίο του Ηρακλείτου αναφέρεται στην προσωδία δηλαδή στην μουσικότητα των φθόγγων και στην γραμματική διάκριση μεταξύ φωνηέντων και αφώνων.
    Βλέπεις πουθενά να μιλάει για πνεύματα και για τόνους ή να υπονοεί χρήση τονικών σημείων ;

    Οσον αφορά το σχόλιο για το υποτιθέμενο (κατ’εμέ αλλά και πολλούς ιστορικούς) «κρυφό σχολείο» το αφήνω ασχολίαστο, γιατί θα βγούμε τάχιστα και πλήρως εκτός θέματος.

    Μου αρέσει!

   • Ὅταν λέει ὁ Ἡράκλειτος, «ὀξεῖς καὶ βαρεῖς μακρούς τε καὶ βραχεῖς», ἐνοεῖ τὴν ὀξεῖα καὶ τὴν βαρεῖα, ὅπως τὶς ἀναφέρουν καὶ οἱ ὑπόλοιποι συγγραφεῖς (στὶς ἀναλύσεις τοῦ «‘Ἐμμελοῦς» βρίσκονται πολλὲς ἀναφορές, ἀπ’ τὸν Πλάτωνα, τὸν Ἀριστοτέλη καὶ τοὺς ἄλλους, μὲ συμπλήρωμα τὰ πνεύματα). Ἡ προσῳδία καὶ τὸ πολυτονικὸ εἶναι ἄρρηκτα συνδεδεμένα στὴν μία καὶ ἑνιαία ἑλληνικὴ γλῶσσα μέχρι τὸ Κρυφὸ Σχολεῖο. Ἀπ’ τὴν παρατήρηση γιὰ τὸ Κρυφὸ Σχολεῖο καταλαβαίνει ὁ ἀναγνώστης πολλά… Ἀλλά, γιατὶ ἡ ἀνωνυμία; Ἡ ἰσηγορία εἶναι ταυτόσημη μὲ τὴν ἑνιαία καὶ δημιουργικὴ ἑλληνικὴ γλῶσσα.

    Χρῆστος

    Μου αρέσει!

   • Ενας Πολίτης said

    Επίσης δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα σου με την ανωνυμία.
    Η πλειοψηφία των αναγνωστών σ’αυτήν την ιστοσελίδα με ψευδώνυμα σχολιάζει.
    Εξάλλου φιλολογικό διάλογο κάνουμε και όχι καταγγελίες ώστε να είναι αναγκαία η επωνυμία.

    Μου αρέσει!

   • Ενας Πολίτης said

    «ἐνοεῖ τὴν ὀξεῖα καὶ τὴν βαρεῖα,»

    Αυτό είναι δικό σου αυθαίρετο συμπέρασμα.
    Ο Ηράκλειτος αναφέρεται ξεκάθαρα στην μουσική, άρα σε προσωδιακό(μουσικό) τονισμό και όχι σε δυναμικό.
    Αλλωστε η εφεύρεση των τόνων από τους αλεξανδρινούς φιλολόγους κατά την ελληνιστική περίοδο αυτόν ακριβώς τον σκοπό εξυπηρετούσε,δηλαδή την τήρηση της προσωδίας με τονικά σημάδια, ακριβώς γιατί υπήρχε δυσκολία στους μη Ελληνες κατοίκους των ελληνιστικών βασιλείων να αποδώσουν σωστά το μέτρο.
    Η χρήση του πολυτονικού, όπως προανέφερα επανειλημμένως ήταν περιορισμένη (έχουν βρεθεί ελάχιστα σπαράγματα σε παπύρους) και ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε από τους απλούς ιδιώτες μέχρι και την ρωμαική εποχή.

    Μου αρέσει!

   • Ἐνδιαφέρων ὁ διάλογος καὶ οὐσιαστικός, πέρα ἀπ’ τὸν συνήθη τόνο τῆς ἀνωνυμίας, διότι ἀποκαλύπτει καὶ ἄλλα πολλὰ πράγματα. Πάντως συνεχίζω… Ἐπαναλαμβάνω ὅτι, «προσῳδία καὶ πολυτονικὸ» εἶναι ἄρρηκτα συνδεδεμένα στὴν ἑνιαία ἑλληνικὴ γλῶσσα. Ἐπειδὴ γίνεται διαστρέβλωση τοῦ Ἡρακλείτου καὶ μᾶλλον δὲν ἀναζητᾶς τὶς παραπομπὲς ποὺ ἀνέφερα, ἀρκεῖ ἕνα μόνο: Τὰ γράμματα, φωνῆεν, ἡμίφωνον καὶ ἄφωνον, προφέρονται, «ταῦτα δὲ διαφέρει σχήμασίν τε τοῦ στόματος καὶ τόποις καὶ δασύτητι καὶ ψιλότητι καὶ μήκει καὶ βραχύτητι, ἔτι δὲ ὀξύτητι καὶ βαρύτητι καὶ τῷ μέσῳ· περὶ ὧν καθ’ ἕκαστον ἐν τοῖς μετρικοῖς προσήκει θεωρεῖν». Ἀριστοτέλης, «Περὶ Ποιητικῆς», 1456β36-39. Αὐτὰ σὲ ἀπάντηση τῆς φραγκόδουλης ἀφελληνιστικῆς προπαγάνδας, ὅτι οἱ Ἀλεξανδρινοὶ ἐφεῦραν τὸ πολυτονικό. Ὅσο γιὰ τὴν χρήση του, τὸ ἐπαναλαμβάνουμε, ἄλλωστε, «ἡ ἐπανάληψις μήτηρ μαθήσεως», ἔλεγον οἱ δημοδιδάσκαλοί μας, ἐδιδάσκετο τὸ πολυτονικό, ὅπως καὶ ἡ προσῳδία, δὲν ἐγράφετο μὲ τὴν μεγαλογράμματη γραφή, μὲ τὴν μικρογράμματη ἐγράφη.

    Χρῆστος

    Μου αρέσει!

   • Ενας Πολίτης said

    Στο απόσπασμα της Ποιητικής του Αριστοτέλη, που επίσης αναφέρεται σε ζητήματα προσωδίας, μαρτυρείται ή έστω υπονοείται κάποιο σύστημα τονικής σηματοδότησης ;
    Υπάρχει ένα αρχαιολογικό η φιλολογικό εύρημα της κλασσικής περιόδου που να οδηγεί σε μια τέτοια υπόθεση ;

    Ο τονισμός της αρχαίας ελληνικής γλώσσας ήταν προσωδιακός και όχι δυναμικός (όπως των περισσοτέρων σύγχρονων ευρωπαικών γλωσσών συμπεραλαμβανομένης και της νέας ελληνικής).Την περίοδο των ελληνιστικών βασιλείων, όταν πολλοί μη ελληνικοί πληθυσμοί μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, η προφορά των αρχαίων ελληνικών έχει διαφοροποιηθεί από αυτήν της κλασσικής περιόδου και επικρατεί ο δυναμικός έναντι του προσωδιακού τονισμού, οι αλεξανδρινοί φιλόλογοι δημιουργούν το πολυτονικό σύστημα προκειμένου να μπορούν οι ομιλούντες την ελληνική να βοηθηθούν στην ανάγνωση των αρχαίων κειμένων κυρίως των έμμετρων.

    Η μετατροπή του προσωδιακού τονισμού της αρχαίας ελληνικής σε δυναμικό τονισμό είχε ολοκληρωθεί στους πρώτους μετά Χριστόν αιώνες, την ίδια περίοδο που είχε πάψει να γίνεται διάκριση μεταξύ μακρών και βραχέων φωνηέντων στον προφορικό λόγο.
    Για παράδειγμα τα πατερικά κείμενα της πρωτοβυζαντινής εποχής χρησιμοποιούν δυναμικό και όχι προσωδιακό τονισμό.

    Το πολυτονικό σύστημα,όπως καθιερώθηκε μετά την μαζική υιοθέτηση της μικρογράμματης γραφής από τον 9ο αι π.Χ, αποτελεί επι της ουσίας βυζαντινό σύστημα τονισμού και όχι αρχαιοελληνικού.

    Για όποιον αμφιβάλλει περί των ανωτέρω υπάρχουν ως τεκμήρια τα γραπτά κειμήλια που έχουν διασωθεί από τους κλασσικούς χρόνους μέχρι τους βυζαντινούς.

    Αν κάποιος έχει υπόψη του κάποιον πάπυρο ή περγαμηνή παλαιότερους του 2ου αι π.Χ που να έχει τονικά σημεία ή κάποιο αντίστοιχο κείμενο της ελληνιστικής ή ρωμαικής περιόδου που υποδηλώνει συστηματική χρήση του πολυτονικού συστήματος από συγγραφείς και ιδιώτες και μαζική χρησιμοποίηση -και άρα εκμάθηση του-, ας το παρουσιάσει.

    Μου αρέσει!

   • Ἡ ἐπανάληψη τῆς ἴδιας ἐπιχειρηματολογίας δὲν ὀδηγεῖ πουθενά, συμπληρώνει μόνο τὴν ἀνωνυμία… Ἡ προσῳδιακὴ προφορὰ εἶναι ὁλοζώντανη καὶ στὴν νέα ἑλληνική, ὅπως καὶ στὴν ἀρχαία, τὴν μία καὶ ἑνιαία ἑλληνική. Ὅσοι σκέπτονται ἐλεύθερα καὶ δημιουργικὰ ὁμιλοῦν μὲ τὴν προσῳδιακὴ προφορά, ὅσοι εἶναι δοῦλοι, φύσει ἢ θέσει ἐλάχιστη σημασία ἔχει, ἰσοπεδώνουν τὰ πάντα καὶ δὲν χρησιμοποιοῦν τὴν προσῳδιακὴ προφορά, δηλαδὴ τὸ πολυτονικό. Τὰ παραδείγματα εἶναι πολλὰ καὶ στὴν ἀρχαιοελληνικὴ γραμματεία. Οἱ ἐπαναστάτες σὲ ὁλόκληρη τὴν ἑλληνικὴ ἱστορία χρησιμοποιοῦσαν τὴν προσῳδιακὴ προφορά, μὲ τὴν πλήρη ἐναρμόνισή της μὲ τὸν πολιτικὸ στίχο. Οἱ δοῦλοι κάθε ἐποχῆς, ὅπως οἱ σημερινοὶ ὀπαδοὶ τῆς προτεσταντικῆς ἐσχατολογίας καὶ τοῦ ἀφελληνισμοῦ τοῦ τόπου, δὲν τὴν ἀντέχουν οὔτε ὡς ἀντικείμενο ἐρεύνης. Ἔτσι συμβαίνει πάντοτε μὲ τοὺς δούλους.

    Χρῆστος

    Μου αρέσει!

 21. Ξυπνήστε βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Πρέπει το βλέμμα μας να ξεφύγει απο τα στενά καθορισμένα εθνικά πλαίσια. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και τι κατάσταση εχει διαμορφωθεί και επικρατεί και εκτός Ελλάδος που σίγουρα μας επηρεάζει …αφου τίποτα πλέον δέν μας αφήνει μετά το μεταναστευτικό …. ανεπηρέαστους.

  Ο καθηγη. των Οικονομικών στο Παν.της Οτάβα Μ.Chossudovsky διαχειριστής του σαιτ http://www.globalresearch.ca συγγρ….του βιβλ. The Globalization of Poverty and The New Word Order….το 2003 σε πολλαπλά σημεία του βιβλίου του…τονίζει οτι αυτό το απάνθρωπο σύστημα νεοταξικό σύστημα Διακυβέρνησης φτωχοποιεί και εξαθλιώνει μεγάλες κοινωνικές ομάδες και κατ΄επέκταση υποβαθμίζει και αποκλείει απο την πρόσβαση στην Παιδεία και την εκπαίδευση εκατομμύρια πολίτες …Η παιδεία, γίνεται χρόνο με το χρόνο, κτήμα των ολίγων και εκλεκτών και αποκλείει από την εκπαίδευση όσους είναι οικονομικά ασθενέστεροι. ( στοιχεία Παγκόσμιας Τράπεζας ).

  Ο Ντάνιελ Εστούλιν στο μπεστ σέλερ βιβλ. Η Αληθινή Ιστορία της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ …….στη «λίστα των θέλων και στόχων τους για την Παγκόσμια Κυβέρνηση και συνεπώς Παγκόσμια Εταιρεία » αναφέρεται επίσης και στον Ελεγχο της Παιδείας:
  και γράφει…..
  «Ενας απο τους λόγους που η Ευρωπαική Κοινότητα, η Αμερική και η Μελλοντική Ασιατική Ενωση επιθυμούν μεγαλύτερο έλεγχο της παιδείας ειναι για να μπορέσει η Παγκόσμια Κυβέρνηση να …………εξαλείψει το πραγματικό ιστορικό παρελθόν, Οι προσπάθειες τους αρχίζουν και πιάνουν τόπο. Τα σημερινά παιδιά αγνοούν παντελώς την ιστορία, την έννοια της προσωπικής ελευθερίας και της ελευθερίας εν γένει…….Απο την άποψη των μελών της, αυτή η προσέγγιση αδρανοποιεί τα πολεμικά ή εχθρικά ένστικτα ενάντια σε έναν ανύπαρκτο εχθρό …..!!!!!!!!!!!

  Εξάλειψη του Ιστορικού παρελθόντος:
  Μας είπαν άραγε μετά τον καταστροφικό και στημένο πόλεμο στο Ιράκ τι απέγιναν τα αρχαία μνημεία ?? …. “Στημένοι πόλεμοι, εξεγέρσεις και κρίσεις”. Ιράκ, Λιβύη, Συρία, Λίβανος, Σομαλία, Σουδάν, Ιράν. Η Ιστορία επαναλαμβάνεται αδιάκοπα. Δυστυχώς. (Δείτε τα videos). [Ενημερώνεται].http://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com/2011/03/27/%CE%B9%CF%81%CE%AC%CE%BA-%CE%BB%CE%B9%CE%B2%CF%8D%CE%B7-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%BB%CE%AF%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%83%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CE%BF%CF%85/

  Μου αρέσει!

 22. APOLLO11 said

  O Λ Ο Γ Ο Σ ——Ε Ι Ν Α Ι —— Α Π Λ Ο Σ ——-ΣΑΝ ΤΗΝ Α ΛΗΘΕΙΑ !!!

  ( Αληθεια = ‘α’ στερητικο + ληθη. αρση της ληθης, αποκατασταση της μνημης, «αναμνηση». Οποτε γνωριζω=ξαναθυμαμαι.. Πλατωνας…..)

  έτσι δεν Κατα νοείς Ομηρο – Αριστοτέλη – Εμπεδοκλή – Ηράκλειτο κλπ ! αλλά Παρα νοείς με τα γνωστά….

  …. ποτέ δεν θα Δια νοηθείς…..αλλά θα πρέπει μόνο να Μετα νοείς !

  TO NOY..ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΜΑΡΜΕΝΗ…!

  Φινάλε με τους 7 ΥΠΕΡΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΟΦΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ !!!

  Μου αρέσει!

  • ΕΛΛΗΝΑΣ said

   Θέλω να δώσω συγχαρητήρια ,στην κ Ε. Βουτσινά,για την πρόταση της που ,όπως θα παρακολουθήσατε ,πολεμήθηκε λεκτικά
   από τους ανθέλληνες θρησκόληπτους,παρέα με τον Εβραίο της παρέας.Αυτόι λοιπόν έχουν τους δικούς τους λόγους,που δεν θέλουν ΤΙΠΟΤΕ,που να αναφέρεται στην Αρχάία Ελλάδα,γι αυτό και την κατέστρεψαν ,( Οι λόγοι βέβαια είναι γνωστοί).
   Συγχαρητήρια επίσης και στον APOLLO 11,γιά την αδάμαστη αγωνιστικότητα του,για να μπορέση να ενημερώση σωστά τους
   Έλληνες,για το ποιοί είμασταν και πώς μας κατάντησαν ,αυτοί ακριβώς οι που μας κατέστρεψαν,προκειμένου να μετατρέψουμε
   τις αξίες μας και τα πιστεύω μας,με τις είσαγώμενες εβραικές αξίες.
   Η Πατρίδα μας για να μπορέσει να προχωρήσει ,χρειάζεται να επανελληνισθεί,κάθε άλλο μοντέλο,είναι σίγουρο πως θα αποτύχει.

   Μου αρέσει!

   • Δηιδάμεια said

    Ρε συ «Έλληνα»……Ποιοί είναι οι ανθέλληνες θρησκόληπτοι; Ή μήπως «βλέπεις» μόνο αυτά που ταιριάζουν στις ιδεοληψίες σου; Ρωτώ διότι δεν θυμάμαι κανείς από τους άνωθεν σχολιαστές να σε έχει προσβάλει με διάφορους χαρακτηρισμούς όπως πχ νεοταξίτικο παγάνι. Το θέμα σχολιασμού στην παρούσα ανάρτηση είναι η αρχαιότερη μορφή της γλώσσας μας. Αν θες να μας ενημερώσεις για πολλοστή φορά για το ποιοί είναι κατά τη γνώμη σου ανθέλληνες πήγαινε σε άλλη.

    Μου αρέσει!

   • שי said

    έλληνα,
    η »επιχειρηματολογία» σου θα είχε κάνει να αυτοκτονήσουν από απελπισία όλοι οι φιλόσοφοι, οι σοφιστές [πρώτης και δεύτερης σοφιστικής], κι οι ρήτορες.

    αντιθέτως, ο αριστοφάνης θα είχε [γ]ράψει πάνω σου μια εξαιρετική κωμωδία.

    Μου αρέσει!

   • Χαλδαίος said

    ΕΛΛΗΝΑ, σε πετυχαίνω πολλές φορές σε άσχετες αναρτήσεις να μιλάς για την «εβραϊκή» θρησκεία των σύγχρονων Ελλήνων.
    Σου έχω ερώτηση: Πόσους Θεούς είχαν δανειστεί από άλλους πολιτισμούς οι αρχαίοι Έλληνες; (Μέσα υπάρχουν και μεγάλα ονόματα)
    Κάποια στιγμή να κόψεις την πιπίλα, κάνει κακό.

    Μου αρέσει!

   • APOLLO11 said

    ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΑΝΑΦΈΡΕΤΑΙ ???

    Μου αρέσει!

   • APOLLO11 said

    @ΕΛΛΗΝΑ

    Μου αρέσει!

   • ΕΛΛΗΝΑΣ said

    ΓΕΝΟΙΤΟ !!!!!
    Σ’ευχαριστώ APOLLO 11. TO ΠOTAMI ΔΕΝ ΓΥ΄ΡΙΖΕΙ ΠΟΤΕ ΠΙΣΩ….Η ΕΠΑΝΕΛΛΗΝΙΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑΧΥΤΑΤΟΥΣ
    ΡΥΘΜΟΥΣ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ,Η ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ.
    ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ APOLLO11,ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΔΥΝΑΤΑ,ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΛΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ.
    ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ -ΜΙΑ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ.

    Μου αρέσει!

 23. Κώστας said

  α) Προφανώς και πρέπει να μαθαίνουμε Αρχαία Ελληνικά σωστά, άσχετα αν τα μιλάμε, τα χρησιμοποιούμε επικουρικά σε κάθε σκέψη.
  β) Ναι τα αρχαία Ελληνικά είναι «νεκρή» γλώσσα, αλλά την χρησιμοποιούμε ΚΑΘΕ φορά που η Νέα Ελληνική προβληματίζεται να μας εκφράσει σωστά και με ακρίβεια.Άρα δεν είναι και «Θαμμένη».
  γ) Είναι προφανές ότι οι γλώσσες του κόσμου μεταλλάσσονται και μετεξελίσσονται στο πέρασμα του χρόνου,πράγμα απόλυτα φυσιολογικό,όταν στις αξίες και τις ανάγκες συμβαίνει το ίδιο.(Ότι ακριβώς έχει συμβεί και με λέξεις, όπως τα «καρπούζια» που χάριν συντομίας τα λέμε έτσι αντί του σωστού όταν αναφερόμαστε σ’ αυτά ως «Καρπούς Υδροπέπονας [ καρπούσ{ζ}υ-δροπέπονας ])
  δ) Όσον αφορά το πολυτονικό, δασείες οξείες περισπωμένες κλπ βοηθήματα της Καθαρεύουσας, καλό θα ήταν πρώτα να «θυμηθούμε» την σωστή προφορά των λέξεων μέσα από την ορθή γραφή που τόσα χρόνια μας δίδασκαν στα σχολεία με τον πιο λάθος τρόπο (Γιατί άραγε ο τρόπος γράφεται με «ο» και όχι με «ω»; Μα γιατί έτσι προφέρεται.Δεν λέμε «τρόοποος», λέμε «τρόπος». Όπως λέμε «αγαπώ» και όχι «αγαπό»)
  Το πρόβλημα , κατά την γνώμη μου, είναι η σωστή εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας , κατά κύριο λόγο, η οποία βεβαίως, δεν είναι αποκομμένη από την Αρχαία Ελληνική, καθώς η σημερινή γλώσσα (όταν το καλημέρα δεν είναι kalhmera, ούτε καλημερα χωρίς τόνο) δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ζωντανή μετεξέλιξη της γλώσσας του Πλάτωνα και του Σοφοκλή, που, δυστυχώς, πολύ λίγοι μπορούν να διαβάσουν και να καταλάβουν και ΔΕΝ είμαι ένας από αυτούς. Δυστυχώς.
  Και με αυτά, πιστεύω, ότι απλά «έξυσα την επιφάνεια» του θέματος.

  Μου αρέσει!

 24. PETROS.BOLOS said

  ΕΕΕ΄΄΄΄΄΄……ΑΥΤΟ ΠΑΛΙ;;;;;…………

  Μου αρέσει!

 25. APOLLO11 said

  Η πρώτη γραφή της ανθρωπότητας (!)-Επιγραφή Δισπηλιού 7.270 Ετών

  olympia.gr/2011/10/12/%CE%B7-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B3%CF%81/

  ΦοινικοΙνδοευρωπαικός Μύθος σε ελεύθερη πτώση….

  Μου αρέσει!

 26. XAPOYMENOΣ MΠΟΥΦOΣ said

  Η ΜΑΡΙΑ που γράφει με το πολυτονικό σύστημα που στην ευχή εχάθη……? 😀

  Μου αρέσει!

 27. Ellinaki said

  Δεν θέλω το παιδί μου να μάθει αρχαία ελληνικά. Έχω αυτό το δικαίωμα;

  Μου αρέσει!

 28. http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/225376/i-elliniki-glossa-einai-i-arhaioteri-ston-kosmo

  Μου αρέσει!

 29. Σαι Αν…. ζεις…
  Θα μου απαντησεις ? ? ?

  Το «κρατος»ισραηλ, Είναι καθαρη ιδιοκτησία …ροτσα-ιλντ, ΝΑΙ η ΟΧΙ ?

  Μου αρέσει!

 30. asdf said

  Αντί να σκεφτείτε τα προβλήματα της καθομιλουμένης που προέρχονται από την αρχαία καταγωγή της, δηλαδή ότι η φωνολογία της ΔΕΝ ανταποκρίνεται στην γραμματική της (πχ ι,η,ει,οι,υ … = ι ) , κοιτάτε την αρχαία καταγωγή και αναρωτιέστε γιατί δεν διδάσκετε στα σχολεία …

  Νεκροί οι αρχαίοι του χτες. Νεκρή και η σκέψη σας σήμερα.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: