Παγκόσμια διάκριση για Ελληνίδα ερευνήτρια

Παγκόσμια διάκριση για Ελληνίδα ερευνήτριαΠαγκόσμια επιστημονική διάκριση, ως αρχιτέκτων, για τον σχεδιασμό νοσοκομείων ψυχικής υγείας κατέκτησε η δραστήρια Ελληνίδα αρχιτέκτονας-νοσοκομειολόγος, δρ Ευαγγελία Χρυσικού στο συνέδριο της Διεθνούς Ακαδημίας Θεραπευτικής Αρχιτεκτονικής, που διεξήχθη στην Κουάλα Λουμπούρ.

Η έρευνά της απέσπασε το Βραβείου του Καλύτερου Εργου και κατά τη διάρκεια της απονομής η ίδια καταχειροκροτήθηκε από εκατοντάδες επιστήμονες απ’ όλο τον πλανήτη.

«Οταν έφτασα στην Κουάλα Λουμπούρ δεν το περίμενα» δήλωσε η κ. Χρυσικού και πρόσθεσε: «Από την πρώτη στιγμή που έφτασα στη Μαλαισία όλοι με ρωτούσαν κυρίως για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Οταν όμως πήρα το βραβείο, όλοι έσπευσαν να με συγχαρούν. Αποδείξαμε ότι η χώρα μας έχει ακόμη πολλά να δώσει».

Ο ανταγωνισμός για τη δόκτορα Ευαγγελία Χρυσικού ήταν μεγάλος, καθώς είχε να αντιμετωπίσει μερικά από τα κορυφαία διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το Imperial College του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και το Πανεπιστήμιο του Ορεγκον, που επίσης έλαβαν διακρίσεις. «Ηταν μία αίσθηση Δαβίδ με Γολιάθ, αλλά τα καταφέραμε» σχολίασε η επιστήμονας.

Τα βραβεία του International Academy for Design & Health αποτελούν την κορυφαία παγκόσμια διοργάνωση του κλάδου και αναγνωρίζουν την επαγγελματική αριστεία για την έρευνα και τον σχεδιασμό θεραπευτικών χώρων.

Τα ετήσια βραβεία έχουν σημαντική επίδραση στο παγκόσμιο design ανθρωπιστικών δομών και χώρων που υποστηρίζουν την υγεία, την ευεξία και την ποιότητα ζωής. Ο στόχος τους είναι η καθιέρωση των διεθνών σημείων αναφοράς για την έρευνα και τον σχεδιασμό του ψυχοκοινωνικά υποστηρικτικού περιβάλλοντος και η αναγνώριση των πρωτοποριακών επιτευγμάτων των ερευνητών, των αρχιτεκτόνων και των επαγγελματιών του κλάδου της υγείας για την προώθηση καινοτόμων λύσεων.

Η Ελληνίδα επιστήμονας έλαβε τη διάκριση για την έρευνά της στην αρχιτεκτονική κτιρίων για την ψυχική υγεία και, πιο συγκεκριμένα, για τη δημιουργία ενός πρότυπου μοντέλου σχεδιασμού των δομών αυτών. Το μοντέλο αποτελεί παγκοσμίως την πρώτη επιστημονικά τεκμηριωμένη μεθοδολογία που ασχολείται με τα εν λόγω κτίρια και ανατρέπει τις μέχρι σήμερα θεωρίες και πρακτικές για τον σχεδιασμό ψυχιατρικών δομών.

Με την εφαρμογή των αρχών σχεδιασμού του μοντέλου, αλλά και ευρύτερα των αρχών της θεραπευτικής αρχιτεκτονικής προκύπτουν πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς, το προσωπικό που εργάζεται στις δομές, τις οικογένειές τους και το σύστημα υγείας, καθώς γίνεται ορθολογική αξιοποίηση των πόρων, μειώνεται το συνολικό κόστος λειτουργίας και αυξάνεται σημαντικά η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως και η ποιότητα ζωής και εργασίας στις δομές.

Πηγή: Espressonews.gr

5 thoughts on “Παγκόσμια διάκριση για Ελληνίδα ερευνήτρια”

  1. Μπράβο !!Μπορούμε …αλλά μόνοι μας με σκληρή δουλειά ,μυαλό έχουμε ή μήπως δεν έχουμε;

    Like

  2. Πότε θα γίνει πράξη το σχέδιο για να μετοικήσουν οι ενδιαφερόμενοι; Μας αρέσει σαν ιδέα και είμαστε πολλοί υποθέτω 😉

    Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s