Η Πράσινη Απάτη δημιούργησε στην ΛΑΓΗΕ έλλειμα 300εκ € ! Ελάτε γίδια να πληρώσετε !

netakias

Εδώ στο ολυμπια προβλέπαμε από τις 8 Οκτωβρίου 2010 (ΔΕΗ : Θα πληρώσουμε το κόστος της “Πράσινης” Απάτης; ) ότι κάτι θα πάει “στραβά” στην “πράσινη” μεθόδευση της “πρασινης” ρεμούλας για “πρασινα” φωτοβολταϊκά στην Ελληνική Υπαιθρο.

Θα γίνουμε η σύγχρονη μπανανία, στην Γουατεμάλα κατέστρεψαν όλες της καλλιεργήσιμες εκτάσεις για να φυτέψουν μπανάνες (εξ ου και μπανανία) κι εδώ με το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ θα “φυτέψουν” φωτοβολταϊκα.(Για να μην συνεχίσουμε στους αείμνηστους “ιδιωτικούς” παρόχους)

Η ΔΕΗ το 2010  αγόραζε από φωτοβολταικα πάρκα στην τιμή 0,45-0,55 €/κιλοβατώρα και στη συνέχεια το ρέυμα αυτό το  πούλαγε στους καταναλωτες στην τιμή των… 0,14 €/ κιλοβατώρα (!!!), καθιστώντας την οικονομική συναλλαγη εντελώς “παράδοξη” ή…..απάτη;   Ακόμη και με τις αυξήσεις του ρεύματος από τότε, 13,8% (2010) + 12% (2012) χωρίς να υπολογίζουμε την αύξηση του ΦΠΑ καθώς το ρεύμα πήγε στον συντελεστή 13% από 11%, αλλά και εξαιτίας των τελών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τελευταία προσετέθη και το… χαράτσι. Πρασινος Λογαριασμός, μαύρη τσέπη…..

Τι κατάφεραν λοιπόν; Μια εταιρία με κέρδη 1 δις € το 2009 μέσα σε 24 μήνες να έχει ζημίες!

Σήμερα τα σαϊνια (βλ.ΕΘΝΟΣ Κυριακής “Οικονομία” σελ.5 ) ανακάλυψαν έλλειμμα 300.000.000,00 € στην ΛΑΓΗΕ ! και θέλουν να μειώσουν τις εγγυημένες τιμές κατά 5% μπας και σωθούμε. Αλλά αυτό και πάλι θα ισχύει μόνο για τις νέες συμβάσεις, από 1/8/2012 – 31/1/2013. Επίσης η Ελλάδα, σαν πιο κουβαρντάς έχει, επίσης “παραδόξως” τις υψηλότερες ταρίφες της Ευρώπης (από την Γερμανία και την Ιταλία +50%, από την Ισπανία και την Γαλλία +40%) παρά του ότι έχει την μεγαλύτερη Ηλιοφάνεια..και κρίση….! Πλήρωνε Μήτσο…..! 

Αυτοί που πήραν αυτές τις αποφάσεις (ΓΑΠ, Παπακωνσταντίνου, Μπιρμπίλη κτλ) ή είναι κοροϊδα που τους κλέβουν ακόμη και στο ζύγι ή είναι τόσο οιΚΩΛΟγοι που θυσιάζουν την μεγαλύτερη εταιρεία της Ελλάδος για το καλό του οικοσυστήματος ή δείχνουν μια  ”παράδοξη” ευννοια στους οφελειμένους.

Ποιοι είναι αυτοί;

1) Οι Τράπεζες που δίνουν δάνεια, σε μια εποχή που έχουν κλείσει οι στρόφιγγες, με “εγγυηση” της ΔΕΗ, για 15-20 χρόνια….

2) Οι Εισαγωγείς φωτοβολταϊκων αλλά και τα εργοστάσια κατασκευής (Χριστοφοράκο δραπέτευσες νωρίς….)

3) Οι Γερμανοί κι όλο το σκυλολοϊ της Τροϊκας και της Κυβέρνησης Tραπεζιτών, Εφοπλιστών, Εργολάβων και λακέδων (γαλλ.laquais = υπηρέτης) που θα “αξιοποιήσουν” την περιουσία της ΔΕΗ (και της ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ, ΑτΕ)

4) Η Μερκελ θα πάρει δώρο το υπερπολύτιμο  λιγνίτη, που εμείς θα χαρίσουμε, όταν αυτός θα είναι στο limit-up, γιατί για όσους ξέρουν, ο λιγνίτης μαζί με τα υδροηλεκτρικά είναι ΤΟ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ρεύμα, μακράν…..και αν κάποιος βλέπει πιο μακριά θα ξέρει ότι οι Γερμανοί, μετά τη Φουκοσίμα, αποφάσισαν να κλείσουν τα Πυρηνικά εργοστάσια μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ενώ το πετρέλαιο τσούζει….

Με τα φωτοβολταϊκα να παράγουν, όποτε τους γουστάρει, μόνο πρωϊ, χωρίς νεφώσεις, κορύφωση μόνο μεσημβρινές ώρες, το βράδυ…γιοκ (χα χα χα χα χα ) κι όχι όταν το θέλεις πάντα, δηλαδή ώρες αιχμής…είναι τόσο μαλ@κες οι Γερμανοί να περιμένουν να δουλέψει το Εργοστάσιο της Siemens (παράδειγμα δίνω), ανάλογα με το πότε θα έχει ήλιο στα Φάρσαλα;

Πήραν το λιγνίτη του Κοσσυφοπεδίου με τον “γνωστό” τρόπο, βομβαρδίζοντας βόμβες την Σερβία, τώρα θα “αξιοποιήσουν” την ΔΕΗ “βομβαρδίζοντας” τους λογαριασμούς…..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/

36 thoughts on “Η Πράσινη Απάτη δημιούργησε στην ΛΑΓΗΕ έλλειμα 300εκ € ! Ελάτε γίδια να πληρώσετε !”

 1. Ολυμπία,
  για να μην λές ανυπόστατα πράγματα και μισές αλήθειες, τις ταρίφες ΑΠΕ (τιμή πώλησης KWh στην ΔΕΗ/ΔΕΣΜΗΕ/ΛΑΓΗΕ), τις έβγαλε η Κυβέρνηση Καραμανλή το 2006-2007 και είχε πολύ συγκεκριμένο πλάνο και αιτιολόγηση που το έκανε…

  Like

   1. O Αντρέας παραπάνω μου φαίνεται ότι αναφέρεται σε αυτό το σημείο: “Αυτοί που πήραν αυτές τις αποφάσεις (ΓΑΠ, Παπακωνσταντίνου, Μπιρμπίλη κτλ) ή είναι κοροϊδα που τους κλέβουν ακόμη και στο ζύγι ή είναι τόσο οιΚΩΛΟγοι που θυσιάζουν την μεγαλύτερη εταιρεία της Ελλάδος για το καλό του οικοσυστήματος ή δείχνουν μια ”παράδοξη” ευννοια στους οφελειμένους.”

    Δηλαδή… πιο λιανά, ότι και η κυβέρνηση Καραμανλή το έχει βάλει το χεράκι στο “βαζάκι” και να μην τον αδικούμε!

    Like

   2. Παιδιά, μην παρεξηγηθώ, ούτε τρώω ούτε έχω ΦΒ. Απλά, η δουλειά μου είναι οικονομικά και ασχολούμαι με τα τμήματα προμηθειών (εκτός Ελλάδος σε διεθνείς επιχειρήσεις, για να μην ξανα παρεξηγηθώ).
    αυτό που έκαναν ήταν να μοιράσουν τον κίνδυνο προμήθειας πρώτης ύλης (εν προκειμένω ενέργειας) σε πολλούς μικρούς ανεξάρτητους παραγωγούς, οι οποίοι δεν θα είχαν και λόγο / δύναμη να επηρρεάζουν την τιμή (supplier’s dominance κατά τον Porter).
    Προσωπικά την θεωρώ (ακόμη) καλή στρατηγική γι’ αυτό που θέλει να πετύχει και το κόστος ευκαιρίας της είναι πολύ χαμηλότερο απο την εισαγωγή π.χ. απο τα Σκόπια / Βουλγαρία / Τουρκία / Μυτιληναίο / Iberdrola / κλπ σε περιόδους μεγάλης ζήτησης.
    Συγγνώμη αν στεναχωρώ μερικούς εδώ μέσα (και ξέρω ότι θα ακούσω τα εξ αμάξης).

    Like

   3. Andreas αυτά που γράφεις είναι αβάσιμα, κίνδυνος προμήθειας σε σε πολλούς μικρούς παραγωγούς ; Πόσο κοστίζει αυτή η μείωση κινδύνου όταν δεν έχει ηλιοφάνεια ; Πρώτη ύλη σε ασυνέχεια δεν είναι μορφή ενέργειας, είναι πανάκριβη (λόγω απάτης) εξοικονόμηση ενέργειας.

    Like

   4. Αν μπορούμε να μιλάμε για εξοικονόμηση καθότι παράλληλη ηλεκτροπαραγωγή (άρα μη αποσόβηση εκπομπών) από τα λιγνητικά, παρασιτικές είναι οι ΑΠΕ άνευ τεχνολογίας αποθήκευσης

    Like

   5. @A.K.

    μάλλον δεν με κατάλαβες.
    Υπάρχει ένας δείκτης, ο Herfindahl Index. Αυτόν προσπάθησαν να μειώσουν. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι ο χώρος εδώ για μαθήματα οικονομικών, αν θέλεις θα μπορούσα να σου το εξηγήσω.

    Like

   6. Ουδεμία σχέση, η συγκέντρωση (και η έλλειψη ανταγωνισμού κλόγω ταρίφας ) υφίσταται και στις ΑΠΕ

    Like

 2. Επίσης, για να μην ξεχνιώμαστε, κάθε φοιτητής ηλεκτρολόγος μηχανικός ξέρει στο 2 ή 3 έτος οταν κάνουν για την εισαγωγή στην ηλεκτρική ενέργεια πως..
  τα φωτοβολταικά και οι ανεμογεννήτριες ακόμη και οι γεννήτριες πετρελαίου συγκαταλέγονται στις λεγόμενες παροχές ενέργειας που λέγονται “αιχμές” και τα θερμοηλεκτρικά,πυρινικά εργοστάσεια σε σταθμούς βάσης!
  Επομένως δεν μπορείς να έχεις ηλεκτρική ενέργεια αν δεν ΈΧΕΙΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΒΑΣΗΣ, ανεξάρτητα αν έχεις βάλει φωτοβολταικά ή ανεμογεννήτριες.
  Επισης, οι ανεμογεννήτριες έχουν το πολυ απόδοση 23% και είναι πανακριβες..

  Like

  1. Ακριβώς!
   Βασικά η στρατηγική αυτή βασίστηκε σε μια παλιά μελέτη της McKinsey (που αν και δεν τους πολυπάω, εντούτοις θέλω να πραδεχτώ ότι έκαναν πολύ καλή δουλειά), η οποία εν ολίγοις πρότεινε το συγκεκριμένο μείγμα περισσότερο στην βάση ενός πολυσυλλεκτικού / λαϊκού καπιταλισμού και κατ’ επέκταση για να απαγκιστρωθεί κάποια στιγμή η ΔΕΗ από γνωστά εγχώρια λαμόγια που στις κορυφές της ζήτησης (Peaks) ειδικά το καλοκαίρι χρέωναν ότι ήθελαν την κάθε KWh.
   Βλέπετε τώρα γιατί ορισμένα ΜΜ”Ε” μαγαζιά έχουν αρνητική άποψη για τα ΦΒ… μα γιατί τρώνε την μπουκιά του πατερούλη τους…
   Και να που το παζλ συμπληρώνεται…

   Like

 3. εσυ δε μας ειπες γιατι εχεις ΤΟΣΟ θετικη αποψη ομως……………..!! προσωπικα ας κανουν οσα ΦΒ θελουν τα μεγαλολαμογια και ο καθε ιδιωτης αφου θεωρειτε οτι ειναι τοσο καλη επενδυση….αρκει να μην τα πληρωνω ΕΓΩ (μεσω φορο ΑΠΕ στο λογαριασμο μου!!) ουτε το κρατος (δηλαδη παλι εγω)!!! Για να σας δουμε εκει………

  Like

  1. Ρε Αδαη πάλι εσυ θα τα πλήρωνες αφού πρέπει με καποιο τροπο να ισοσκελιζες τους ρύπους που θα παρήγαγε η ιδιωτική ΔΕΗ…
   Οπότε και πάλι καλα να λες μικρο χαζοπαλικαρο που έχεις και άποψη που εμφανίστηκαν ιδιώτες να δωσουν τα λεφτουδακια τους….
   ….εμένα ο πατέρας μου μικρο μου έλεγε όταν δεν ξέρεις κάτι μη μιλάς καλύτερα γιατι δείχνεις μαλακας….αν με πιάνεις…

   Like

 4. “Σήμερα τα σαϊνια (βλ.ΕΘΝΟΣ Κυριακής “Οικονομία” σελ.5 ) ανακάλυψαν έλλειμμα 300.000.000,00 € στην ΛΑΓΗΕ ! και θέλουν να μειώσουν τις εγγυημένες τιμές κατά 5% μπας και σωθούμε”

  Ερώτηση: 1)Ποιοι να σωθούμε;

  2) Το ότι ΛΑΓΗΕ είναι μέσα 300.000.000 τι ακριβώς σημαίνει;

  α) Σημαίνει ότι όπως πάει το μαγαζί δεν θα έχει να πληρώσει αυτούς που βάλανε και βάζουν φωτοβολταϊκά;

  ή

  β) Ότι όλοι θα πληρώσουν αυτούς που βάλανε φωτοβολταϊκά;

  Like

 5. προσωπικά αναρωτιέμαι καιρό τώρα αυτήν την μανταμ ΑΡΑΠΟΓΙΑΝΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ απόφοιτο ΕΠΜ και “θεωρητική” της πράσινης απάτης πως την αποδέχονται έστω για συνομιλητή οι Ευρωπαίοι …θα αναρωτιέμαι…

  Like

 6. ΟΝΤΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΔΩ .ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΡΕΑ ΠΑΡΑΠΆΝΩ ΤΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΛΑΘΟΣ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΠΤΕΡΥΞ:#Ο ΛΙΓΝΊΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΚΑΥΣΙΜΟ#
  ΕΓΚΛΗΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ SITE ΝΑ ΘΕΩΡΕΊ ΦΘΗΝΟ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟ (ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ).ΓΕΝΙΚΑ ΟΠΟΥ ΣΠΑΤΑΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΚΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
  ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΉ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΟΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΝΑ ΑΠΕΜΠΟΛΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΑΣ
  (ΛΙΓΝΗΤΗΣ)Ή ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ(ΑΠΕ).

  Like

 7. ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ. ΜΟΝΟ ΠΑΛΙ Ο ΧΑΡΥ ΚΛΥΝ ΘΑ ΒΓΕΙ ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ:

  Like

 8. Ρε παιδιά;
  Τι θέλατε να κάνω;
  Να το επιβάλω πρώτα στην Αμερική να πατώσει ο Ομπάμα;
  Το κανα πρώτα σε εσάς που είστε ζώα να δούμε αν τραβάει να γίνει αύξηση της τιμής του ρεύματος x10 μέσα σε λίγα χρόνια!

  Θα ζείτε μόνο για να πληρώνετε ρεύμα!!!!!
  χα χα χα χα χαχ χαχχχ!!!

  Like

 9. Παπαγαλοι χωρίς γνώση …
  Ποια 330 και πως δημιουργήθηκαν , ξέρει κανένας σας ?
  Αυτός που έγραψε το άρθρο ξέρει ότι η ΔΕΗ παράγει και η ίδια ρεύμα ακριβότερο απο ότι το πουλάει και ρίχνει το μέσο όρο με τον λιγνίτη ?
  Που εβγαλες και συμπέρασμα με περισπουδαστο ύφος αν καταλάβαμε

  Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s