Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΠΑΦΗ!

Με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε πως πρόσφατα (Νοέμβριος 2011) διανεμήθηκε προς διδασκαλία, στα δημοτικά σχολεία της χώρας μας ένα καινούργιο βιβλίο γραμματικής, για την Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη, αντικαθιστώντας την μέχρι τώρα ισχύουσα γραμματική του Μανώλη Τριανταφυλλίδη, η οποία εδιδάσκετο πλέον των 30 χρόνων.
Σύμφωνα με την καινούργια γραμματική που…
συντάχθηκε από τους: κ. Ειρήνη Φιλιππάκη – Warburton, κ. Μιχάλη Γεωργιαφέντη, κ. Γεώργιο Κοτζόγλου και την κ. Μαργαρίτα Λουκά και εκδόθηκε από τον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, με την ευθύνη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ανακαλύπτουμε πως:

τα φωνήεντα της Ελληνικής Γλώσσας είναι 5 (πέντε)!!!

Τα: α, ε, ι, ο, και το ου. Καθώς και ότι τα φωνήεντα η, υ, ω έχουν καταργηθεί!!!

Και τα σύμφωνα από 17, έμειναν μόνον τα 15!!! Τα ξ και ψ δεν υπάρχουν πλέον!!!

Σημειωτέον, πως στα φωνήεντα συγκαταλέγεται και ο δίφθογγος «ου», καθώς και στα σύμφωνα συμπεριλαμβάνονται τα δίψηφα σύμφωνα ντ, μπ, γκ!.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς στον πρόλογο του βιβλίου : «Στόχος του εγχειριδίου είναι να οδηγήσει με τρόπο ευχάριστο και παιγνιώδη τους μικρούς μαθητές στην συνειδητοποίηση του συστηματικού χαρακτήρα της γλώσσας. …Τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά του βιβλίου Γραμματική Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού υπαγόρευσαν κάποιες απαραίτητες απλοποιήσεις αλλά και ορισμένες σημαντικές διαφοροποιήσεις από τις παραδοσιακές γραμματικές»!!!!!!!
Και παρακάτω :
«Δεν εξετάζουμε λεπτομερώς τους φθόγγους της γλώσσας μας, γιατί δεν θέλουμε να προκαλέσουμε σύγχυση σε μαθητές και δασκάλους με την ανάλυση φαινομένων αλλοφωνίας.»
Έτσι λοιπόν ο Βρασίδας, ο συμβολικός δάσκαλος του βιβλίου, ο οποίος βοηθά τον μαθητή να εξιχνιάσει τα μυστήρια της γλώσσας στις σελίδες 35 και 36 όπου γίνεται αναφορά στους φθόγγους, παρουσιάζει τα παραπάνω. Το αλφάβητό μας, τα πραγματικά φωνήεντα και σύμφωνα δεν παρουσιάζονται ξεκάθαρα πουθενά αλλού στο βιβλίο, παρά μόνον σε ένα σχέδιο τύπου ταχυμέτρου αυτοκινήτου (σελ. 39)! Όσο για τα φωνήεντα, δεν γίνεται καμία μνεία, παρά μόνον η ελλιπής αυτή αναφορά των πέντε φθόγγων!
Με την προγενέστερη Γραμματική του Μαν. Τριανταφυλλίδη, γαλουχήθηκαν γενιές Ελλήνων, που μάθανε να ομιλούνε την Ελληνική Γλώσσα. Αλλά και αλλοδαποί που γεννήθηκαν, έζησαν και σπούδασαν σε ελληνικά σχολεία, και πέτυχαν στα ελληνικά πανεπιστήμια είχαν γαλουχηθεί με την ίδια γραμματική χωρίς να δυσκολευτούν!… Εφ’ όσον οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει, ποιόν λόγο εξυπηρετεί η αλλαγή της κλασσικής γραμματικής σε «φωνητική» γραμματική;
Η γλώσσα μας, η αρχαιότερη όλων των λαών, τις τελευταίες δεκαετίες έχει υποστεί αλλεπάλληλους βιασμούς από τους εκάστοτε υπευθύνους, οι οποίοι εντελώς ανεύθυνα λειτουργώντας ωσάν γλωσσοπλάστες, αποφάσιζαν για την «εκλαΐκευση» της, και ταυτόχρονα την καταστροφή της!
Με τις αλλεπάλληλες αλλαγές ανά 15 – 20 χρόνια (βλέπε: αυγό ή αβγό; Ξύδι ή ξίδι; Μονοτονικό σύστημα!) οι γενιές των Ελλήνων μαθαίνουν η κάθε μία και από μια ελαφρώς διαφοροποιημένη ελληνική γραμματική, μη μπορώντας καν να παρακολουθήσουν ούτε οι γονείς τα παιδιά τους!!
Θέλω να πιστεύω πως το βιβλίο αυτό εκδόθηκε χωρίς τον ενδελεχή έλεγχο, και ως εκ τούτου, εκ παραδρομής δημοσιοποιήθηκε κάποια πρόταση κάποιου ανθέλληνα φιλόλογου, και όχι εσκεμμένα, πάρθηκε η απόφαση ενός ακόμα βιασμού της ελληνικής γλώσσας, μιας γλώσσας που τόσο διψασμένα άνθρωποι από όλο τον κόσμο προσπαθούν να κάνουν κτήμα τους.
Και ερωτώ, όχι μόνο εγώ αλλά και όλοι οι Έλληνες:

1) Δεν μας φτάνει η οικονομική κατακρήμνιση της πατρίδος μας, πρέπει να υποστούμε και την εθνική μας εξολόθρευση;
2) Πρέπει να θυσιάσουμε την γλώσσα μας για να μοιάσουμε στους Δυτικούς, για να γίνουμε αρεστοί από αυτούς; Οι οποίοι, επανήλθαν και ζητούν πλέον την ίδια μας την πατρίδα;
3) Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το βιβλίο είχε εγκριθεί από το 2007, αλλά λόγω αντιρρήσεων δεν εκδίδετο. Υπ’ όψιν, ότι οι αποσπασμένοι δάσκαλοι στο Ινστιτούτο όταν ερωτήθηκαν σχετικώς έκριναν το βιβλίο ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!!
4) Τι περίμεναν άραγε για να εκδώσουν αυτό το βιβλίο της Γραμματικής; Μήπως την εγκατάσταση στον υπουργικό θώκο της κ. Διαμαντοπούλου, που θεωρεί ότι «η αγγλική γλώσσα πρέπει να γίνει επίσημη γλώσσα της Ελλάδος»;;;
5) Σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες επιστημόνων, το μονοτονικό σύστημα έφερε την δυσλεξία στην πρώτη θέση των μαθησιακών δυσκολιών, εξαιτίας της ελλείψεως βασικών κανόνων γραμματικής και τονισμού. Με τόσα πολλά παιδιά να δυσκολεύονται από την απουσία των κανόνων, σκέφτεστε τι θα συμβεί με την απουσία των φωνηέντων τα οποία ενυπάρχουν στο DNA μας από την αρχή της υπάρξεως μας στον πλανήτη;;;

Εφαρμόζοντας την νέα Γραμματική, η ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΘΑ ΧΑΘΕΙ και η ελληνική γλώσσα θα γίνει μια συμβατική γλώσσα όπως και τόσες άλλες.
Οι δάσκαλοι τελικά καλούνται να «μορφώσουν» Έλληνες;;;;;;;;;;;;;;;;;
Με ποια γλώσσα;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Με ποια γραμματική;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Ας θυμηθούμε τις ομολογίες των ιδίων των πρωταγωνιστών των προηγούμενων αλλαγών (π.χ. δηλώσεις Ράλλη) και ας αξιώσουμε να διατηρηθεί η Ελληνική γλώσσα, έτσι όπως μας παραδόθηκε, με την ετυμολογία της, με την μουσικότητα της και το βασικότερο όλων την σημασιολογία της! Γιατί το κάθε γράμμα μας έχει την βαρύτητά του, ο κάθε φθόγγος έχει την μουσικότητα του, και ο κάθε τόνος είχε την αξία του. Ας εκτιμήσουμε την ελληνική μας γλώσσα για να μας σεβαστούνε και οι εταίροι μας σαν λαό με θέληση, με δυναμισμό και με υπόσταση!

Σε αυτές τις σελίδες θα παρατηρήσετε αλλαγές και παραλήψεις που κάνουν οι συγγραφείς, έτσι ώστε το βιβλίο να τείνει να μοιάσει στην αγγλική γραμματική.

Μιας και ο κύριος Βρασίδας μας κάνει εισαγωγή στα φωνήεντα και στα σύμφωνα, στην επόμενη σελίδα, λογικό θα ήταν να μας συστήσει τα (7) επτά φωνήεντα της ελληνικής γλώσσας…
Όμως,…….

Τα φωνήεντα (4 + 1) εμφανίζονται μόνον στο εξώφυλλο της τσάντας! Τα η, υ, ω είναι ανύπαρκτα!
Αλλά και τα σύμφωνα: ξ και ψ έχουν εξαφανιστεί!

Και η ανάλυση στις επόμενες 2 σελίδες συνεχίζει μόνο με τα σύμφωνα… Ουδέν σχόλιο για τα φωνήεντα…

Τα χειλικά, οδοντικά και λαρυγγικά σύμφωνα ενώθηκαν, ανακατεύθηκαν και ξαναχωρίστηκαν όπως βόλευε τους συγγραφείς σε τριβόμενα και κλειστά !
Και η «ανάμιξη» των συμφώνων συνεχίζεται…
Ευτυχώς που υπάρχει και το «ταχύμετρο» για να διδάσκονται τα παιδιά μας την αλφάβητο! – βέβαια, με στροβιλισμό το δίχως άλλο!

Και ολοκληρώνοντας την ενότητα, γίνεται και μια μικρή αναφορά για τα ξ και ψ σαν διπλά γράμματα, ενώ καθιερώνονται τα γκ, μπ, ντ στην αλφάβητο…

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ ( www.syllogosdelmouzos.gr)(τελευταίες αναρτήσεις) , ΑΝΆΡΤΗΣΕ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ » Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΠΑΦΗ» ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ , ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΑΠΟΣΤΑΛΛΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ (ΚΥΡΙΑΣ) ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ.

http://www.syllogosdelmouzos.gr/012/elgl12.pdf

334 σκέψεις σχετικά με το “Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΠΑΦΗ!”

 1. Η ελληνική γλώσσα είναι η γλωσσα που μιλάει ο ελληνικός λαός. Από τον Δελμούζο και τον Ψυχάρη μέχρι σήμερα έχουν επέμβει στο γλωσσικό ζήτημα πολλά φωτεινά μυαλά Τριανταφυλλίδης, Βοστατζόγλου, Δημητράκος, Κριαράς κ.α. που έδωσαν τα φώτα τους για την απλοποίηση της γλώσσας μας και την κατανόησή της. Η εισβολή όμως των ιών στα computrs, βλέπε Μπαμπινιώτης, προκάλεσαν όχι μόνο ανορθογραφία αλλά και παραποίηση στην ελληνική γλώσσα. Οι διασυνδέσεις του τελευταίου με οποιαδήποτε κυβερνητικό σχήμα, είχε ως αποτέλεσμα την προώθηση του σκουπιδιού αυτού που λέγεται Λεξικό, στον «Ορθογραφικό Ελεγχο». Ως υπουργός Παιδείας προώθησε τη δική του αμάθεια σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Κι έγινε και καθηγητής.
  Δεύτερο κρούσμα το σημερινό. Τα παιδιά του σήμερα να μάθουν να μελετούν με τα παλιά δεδομένα αν θέλουν να μιλάνε ελληνικά.

  Μου αρέσει!

 2. Ουχ!!! Πάλι έχουμε εδώ από τα blogs την “αποκάλυψη” . . . ανθελληνικής συνομωσίας. Μη βιαζόμαστε να αναπαράγουμε μαλακίες. Το βιβλίο της γραμματικής αναφέρεται σε φθόγγους (ήχους) της ελληνικής γλώσσας και όχι σε γράμματα της αλφαβήτου.
  Περισσότερα εδώ: http://sarantakos.wordpress.com/2012/07/06/grammatik/

  Μου αρέσει!

 3. Ὑπεκφυγὲς καὶ δικαιολογίες προοδευτικάριων: «μὰ δὲν μιλᾷ γιὰ τὰ γράμματα, ἀλλὰ γιὰ τοὺς φθόγγους, ἄρα σωστὸ εἶναι τὸ «πέντε φωνήεντα»». Ὅμως, αὐτὸ ἀκριβῶς εἶναι τὸ θέμα· ὅτι ἡ γραμμα-τικὴ αὐτὴ δὲν μιλᾷ γιὰ τὰ γράμματα ἀλλὰ γιὰ τοὺς φθόγγους. Τὰ γράμματα τὰ ἀναφέρει δευτερευόντως.

  Πρόκειται γιὰ τὸ θεμελιῶδες δόγμα τῶν ἐκσυγχρονιστῶν -προοδευτικάριων γλωσσολόγων καὶ γλωσσοκοπάνων, ὅτι σημασία ἔχει πρωτίστως ὁ προφορικὸς καὶ ὄχι ὁ γραπτὸς λόγος.

  Τὸ λένε ἐπιστημονικοφανῶς «προτεραιότητα» τοῦ προφορικοῦ λόγου, ἀλλά, ἐνῶ πρόκειται γιὰ προφανὴ κοινοτυπία (πρῶτα οἱ φυλὲς ἀναπτύσσουν τὸν προφορικὸ καὶ μετὰ τὸν γραπτὸ λόγο, πρῶτα τὸ παιδὶ μαθαίνει νὰ μιλᾷ καὶ μετὰ νὰ γράφῃ κ.λπ.), αὐτοὶ τοῦ δίδουν ἀξιολογικὴ καὶ ἰδεολογικὴ -πολιτικὴ σημασία. Δηλαδή, ὑποτίμησις τοῦ γραπτοῦ λόγου καὶ συνακόλουθα ὑποτίμησις τῆς γλωσσικῆς παραδόσεως. Δηλαδή, ὅ,τι λέγει ὁ καθένας εἶναι σωστό, δὲν ὑπάρχουν λάθη, δὲν ἔχει σημασία ἂν μιλοῦμε ἀγγλικὰ ἢ πακιστανικά, ἀφοῦ ἡ γλῶσσα εἶναι ζωντανή· θὰ εἴμαστε ζωντανοὶ πακιστανοί· μιὰ χαρά!

  Μου αρέσει!

 4. Προσέξτε τὶ εἶχε γράψει ἡ ἴδια ἡ συγγραφεὺς τοῦ βιβλίου, Εἰρήνη Φιλιππάκη-Warburton (;) σὲ ἀνύποπτο χρόνο. Εἶδα τὴν ἀναφορὰ ἐδῶ: (Ἔχει καὶ σύνδεσμο πρὸς τὴν πρωτότυπη ἐπιστημονικὴ δημοσίευσι.)

  «Είναι ξεκάθαρο εδώ, λοιπόν, ότι η λέξη γράµµατα σηµαίνει γενικά την παιδεία [κακῶς κατὰ τὴν συγγραφέα]. Χαρακτηριστικό είναι και το τραγούδι:
  «Εγώ γράµµατα δεν έµαθα και στο σχολειό δεν πήγα αλλά ξέρω πως 2+2 κάνουν 4 και πως τα φωνήεντα είναι εφτά…»
  Ο απλός αυτός στίχος τα λέει όλα. Το γεγονός ότι ο τραγουδιστής πιστεύει [κακῶς κατὰ τὴν συγγραφέα] πως τα φωνήεντα της Ελληνικής είναι εφτά, δείχνει ότι λειτουργεί µέσα στον γραπτό λόγο όπου έχουµε όντως 7 γραφήµατα ι, η, υ, ε, α, ο, ω, που προφέρονται ως φωνήεντα, ενώ στον προφορικό έχουµε µόνο τέσσερα (πέντε αν προσθέσουµε το δίψηφο ‘ου’ που συµβολίζει το φωνήεν /υ/). Ας το πούµε και λίγο διαφορετικά. Με την όραση, µέσα σε γραπτά κείµενα, διαφοροποιούµε και αναγνωρίζουµε 7 γραφήµατα και αυτό µας οδηγεί στο λανθασµένο [sic] συµπέρασµα ότι η ελληνική γλώσσα έχει 7 φωνήεντα.»

  Δηλαδή, παρόλο ποὺ ἡ γλωσσικὴ παράδοσις (ἑπτὰ φωνήεντα) εἶναι ἐντυπωμένη, βιωματικὴ πλέον γνῶσις ἀκόμη καὶ στὸν λαϊκὸ ἄνθρωπο ποὺ «γράμματα δὲν ἔμαθε καὶ στὸ σχολειὸ δὲν πῆγε», ἡ ἐκσυγχρονίστρια τύπισσα τὸ θεωρεῖ «λανθασμένο» καὶ ἐπιχειρεῖ νὰ τὸ ἀλλάξῃ, διότι ὁ προφορικὸς λόγος ἔχει, λέει, «προτεραιότητα». Οὔστ ρέ!

  Μου αρέσει!

 5. Στὸ ἱστολόγιο τοῦ Ν.Σ. ἔγραψα τὸ κάτωθι σχόλιο -τὸ μεταφέρω ἐδῶ λίγο χτενισμένο-, γιὰ νὰ δεἰξω ποῦ εἶναι ἡ ἔνστασίς μου. (Τὰ εἴπαμε καὶ πιὸ πάνω, ἀλλὰ ἂς συμπληρώσουμε μερικὰ σημεῖα.)

  Ἡ γραμματικὴ αὐτὴ δὲν ἀναφέρει κἂν ποιὸ εἶναι τὸ ἀλφάβητο. Γραμμα-τικὴ χωρὶς γράμματα. Μιλᾷ γιὰ φθόγγους (κουτσουρεμένους), καὶ ἁπλῶς μετὰ πετᾷ καὶ κάποια σκόρπια σύμβολα, τὰ γράμματα, μὲ τὰ ὁποῖα μπορεῖ νὰ συμβολίζουμε τοὺς φθόγγους. Φοβοῦμαι ὅτι τὸ παιδί, ἐὰν δὲν ξεκινήσῃ ἀπὸ τὸ ἀλφάβητο (ὅπως στὴν ἀριθμητικὴ μὲ τὴν προπαίδεια), δὲν θὰ ἐμπεδώσῃ τὴν βασικὴ ὕλη, τὶς ψηφίδες τὶς ὁποῖες θὰ χρησιμοποιῇ γιὰ νὰ διαβάζῃ καὶ νὰ γράφῃ. Δὲν θὰ μάθῃ νὰ γράφῃ σωστά, ἀλλὰ θὰ κραυγάζῃ καὶ θὰ γρυλίζῃ.

  Δίκιο ἔχουν οἱ δάσκαλοι ποὺ φωνάζουν. Διότι, σωστὰ μὲν λὲς Νίκο ὅτι δὲν γράφει γιὰ γράμματα τὸ βιβλίο, ἀλλὰ γιὰ φθόγγους, ἄρα τὸ «5 φωνήεντα» δὲν εἶναι λάθος. Ἀλλὰ αὐτὸ ἀκριβῶς εἶναι τὸ πρόβλημα: ὅτι αὐτὴ ἡ γραμματικὴ δὲν γράφει γιὰ γράμματα ἀλλὰ γιὰ φθόγγους.

  Νίκο, γιὰ ρώτα τὴν μικρή σου κόρη, ξέρει τὴν ἀλφαβήτα; Ἄλφα, βῆτα, γάμμα, … Φαντάζομαι ναί. Διότι δὲν διδάχθηκε αὐτὴ τὴν γραμματική. Γραμματική, ἡ ὁποία δὲν ἀναφέρει κἂν τὸ ἀλφάβητο (παρὰ μόνον δευτερευόντως, στὶς μέσα σελίδες, μέσα σὲ μιὰ ροδέλα)!

  Ὅταν πήγαινα σχολεῖο, μαθαίναμε πρῶτα τὸ ἀλφάβητο.

  Ἐπαναλαμβάνω. Πρῶτον καὶ κύριον. Μαθαίνουμε ἀπ᾿ ἔξω τὴν ἀλφαβήτα: Ἄλφα, βῆτα, γάμμα, …

  Μετὰ μαθαίναμε τὰ φωνήεντα καὶ τὰ σύμφωνα. (Μάλιστα, ἐκτὸς ἀπὸ τὴν ἀλφαβήτα, ἡ δασκάλα μᾶς εἶχε μάθει (Β’ Δημοτικοῦ; ) καὶ τὰ σύμφωνα ἀπ᾿ ἔξω· πιάσε (τὰ θυμοῦμαι): βηγαδεζηθί, καλαμινιξί, πιροσιγματαύ, φί, χί, ψί.) Τοὺς διφθόγγους. Τὶς κατηγορίες φωνηέντων (βραχέα, μακρὰ καὶ δίχρονα) καὶ συμφώνων (ὀδοντικά, λαρυγγικά, χειλικά, ὑγρά, ρινικά, συριστικά -αὐτὲς ἦταν οἱ κατηγορίες τῶν συμφώνων· ἐτοῦτο τὸ βιβλίο ἀναφέρει κάτι ἄλλες περίεργες -τὸ ἄλλαξαν κι αὐτό!-, οἱ ὁποῖες οὔτε ἀπομνημονεύονται, οὔτε χρησιμεύουν στὴν ὀρθογραφία). Καὶ θυμοῦμαι ὅτι μᾶς εἶχε βάλει διαγώνισμα ἡ δασκάλα, τὶς κατηγορίες συμφώνων, καὶ μάλιστα παίζει νὰ ἦταν Β’-Γ’ Δημοτικοῦ, ὄχι Ε’-Στ’!) Καὶ μετὰ πληροφορίες γιὰ τὸ πῶς προφέρεται κάθε γράμμα καὶ συνδυασμός.

  Ἐτούτη ἡ γραμματικὴ χωρὶς γράμματα, κάνει τὸ ἀντίστροφο. Μιλᾷ γιὰ φθόγγους (κουτσουρεμένους), ἐπιχειρῇ νὰ ἐντυπώσῃ στὸ παιδὶ τὴν ἰδέα ὅτι τὰ φωνήεντα καὶ τὰ σύμφωνα, οἱ ψηφίδες τῆς γλώσσας ἀφοροῦν στοὺς φθόγγους (καὶ τὰ φωνήεντα εἶναι πέντε), καὶ μετά; τί τὰ θέλουμε τὰ γράμματα; ἔρχονται σκόρπια ὡς πλίνθοι καὶ κέραμοι ἀτάκτως ἐρριμένοι.

  Μου αρέσει!

  1. Καλησπέρα σας.
   Εφόσον η γραμματική προορίζεται για παιδιά Ε΄και ΣΤ΄ δημοτικού σχολείου, θα έχουν διδαχθεί αρχικά το αλφάβητο στις μικρότερες τάξεις και μετέπειτα τα σύμφωνα, τα φωνήεντα και τις κατηγορίες τους.Γιατί θεωρείτε ότι θα μπερδευτούν στη συνέχεια αν μάθουν τους φθόγγους?

   Μου αρέσει!

   1. Η αλφάβητος , Ελένη
    Η
    όχι το αλφάβητος ούτε το αλφάβητο
    Η αλφάβητος
    της αλφαβήτου
    ούτε αυτό το γνωρίζεις ούτε αυτό σου μάθανε, Ελένη;
    άντε κάτι έμαθες και σήμερα
    Η αλφάβητος.
    Εντάξει Ελένη;
    όπως λέμε Η ψήφος και όχι ο ψήφος

    Μου αρέσει!

  2. Πάλι ψεύδεσαι Φειδία και μάλιστα χοντρά. Η Γραμματική παραθέτει το αλφάβητο αμέσως μετά τους φθόγγους, ακριβώς όπως έκανε και η γραμματική του Τριανταφυλλίδη. Σοβαρέψου ή επισκέψου οφθαλμίατρο. Τις ίδιες ανοησίες που μας έγραφες στα ntua.* γράφεις κι εδώ.

   Μου αρέσει!

   1. Aυτά τα τρία πουλάκια που κάθονται δεν λένε να σηκωθούν.

    Γραμματική Μανόλη Τριανταφυλλίδη:

    4. Τα γράμματα που μεταχειριζόμαστε για να γράψουμε τους φθόγγους της γλώσσας μας είναι 24 και όλα μαζί κάνουν το ΑΛΦΑΒΗΤΟ της ελληνικής γλώσσας ή ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ.

    Μου αρέσει!

 6. Λαμβάνοντας υπόψιν αφενός τη γνωστή φράση του Βολταίρου, ο οποίος υπερασπιζόμενος την ελευθερία σκέψης και πνευματικής έκφρασης, είπε : «Διαφωνώ με αυτό που λες αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες» και αφετέρου τη φράση του Hubert Humphray που είπε » Το δικαίωμά σας να ομιλείτε δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά», θα σας αφιερώσω από το ανθολόγιο της Α’ δημοτικού το παρακάτω ποίημα:

  Σαν έμαθε τη λέξη «Kαλησπέρα»
  ο παπαγάλος, είπε ξαφνικά:

  «Είμαι σοφός, γνωρίζω ελληνικά.
  Τι κάθομαι εδώ πέρα;»

  Την πράσινη ζακέτα του φορεί
  και στο συνέδριο των πουλιών πηγαίνει
  για να τους πει μια γνώμη φωτισμένη.

  Παίρνει μια στάση λίγο σοβαρή,
  ξεροβήχει, κοιτάζει λίγο πέρα,
  και τους λέει: «Καλησπέρα».

  Ο λόγος του θαυμάστηκε πολύ.
  «Τι διαβασμένος, λένε, ο παπαγάλος!
  Θα’ ναι σοφός αυτός πολύ μεγάλος,
  αφού μπορεί κι ανθρώπινα μιλεί.

  Απ’ τις Ινδίες φερμένος, ποιος το ξέρει
  πόσα βιβλία μαζί του να ‘χει φέρει,
  με τι σοφούς εμίλησε και πόσα
  να ξέρει στων γραμματικών τη γλώσσα!

  -Κυρ παπαγάλε, θα’ χουμε την τύχη
  ν’ ακούσουμε τι λες και παραπέρα;»

  Ο παπαγάλος βήχει, ξεροβήχει,
  και τους λέει… «Καλησπέρα»!

  ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

  Μου αρέσει!

 7. 42. spyros είπε
  Ιουλίου 6, 2012 στις 6:54 μμ
  Διαβασε κανεις σας την Γραμματικη του Τριανταφυλλιδη; Ξερει κανεις σας τη διαφορα του φθογγου απο το γραμμα; Αν οι δασκαλοι των παιδιων μας ειναι ημιμαθεις και η πλειονοτητα των 140+ σχολιαστων με τοση ευκολια ειναι ετοιμοι να ριξουν στην πυρα οτι κινειται, αλλοιμονο μας. Φτανει πια.
  Απάντηση
  43.
  Biku είπε
  Ιουλίου 6, 2012 στις 7:17 μμ
  Η ημιμάθεια τελικά είναι χειρότερη από την αμάθεια και όταν δηλώνεις και δάσκαλος γίνεσαι ακόμα πιο επικίνδυνος ημιμαθής.Προφανώς και η εν λόγω δασκάλα δεν άνοιξε ποτέ της την γραμματική Τριανταφυλλίδη και αμφιβάλλω αν πέρασε έστω και από εσωτερικό πανεπιστημίου.Είναι πολύ λυπηρό να κατακρεουργείται τόσο βάναυσα ένα εξαιρετικό βιβλίο όπως αυτή η νέα γραμματική μόνο και μόνο από την ασχετοσύνη αυτών των δήθεν ελληναράδων.Όσο για το τι ισχύει, νομίζω η απάντηση έχει δοθεί από κάποιους σχολιαστές παραπάνω : όντως μιλάει για φθόγγους, δλδ ήχους και όχι για γράμμα, δλδ απόδοση του ήχου.Τι να πω…πόση όρεξη και ελεύθερο χρόνο έχουν μερικοί απαίδευτοι για να ψάχνουν θεωρίες συνωμοσίας ακόμα και σε κάτι τόσο απλό.Και να φανταστείς ότι ο συντάκτης αυτής της βλακείας διδάσκει σε σχολείο και προσπαθεί να μάθει στα παιδιά μας ελληνικά…Πραγματικά λυπηρό
  Απάντηση
  44.
  Βενέδικτος Βασιλείου είπε
  Ιουλίου 6, 2012 στις 9:03 μμ
  Όλοι εσείς που καλείστε να μορφώσετε παιδιά, κάποια στιγμή θα ήταν καλό εκτός από παιδαγωγική κατάρτιση, εθνική συνείδηση και κουκλοθέατρο να μάθετε και λίγη επιστήμη. Διαβάστε γλωσσολογία, μάθετε 2-3 πράγματα για την ιστορία και την εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας που τόσο γενναία υπερασπίζεστε και επιτέλους πάψτε να λιθοβολείτε με τέτοιου είδους γραφικά επιχειρήματα το έργο ανθρώπων που “έλιωσαν” μέσα στα γλωσσολογικά εργαστήρια και επεξεργάστηκαν τη γλωσσολογική σκέψη μια ολόκληρη ζωή. Βρείτε άλλους τρόπους εθνικής παλιγγενεσίας και αφήστε τη γλώσσα στους ειδικούς.

  Πείτε τα βρε παιδιά διότι μερικοί εδώ μέσα δεν καταλαβαίνουν τίποτα και καταφέρνουν μονάχα να προβάλλουν την πασίδηλη ημιμάθειά τους!!!! Άλλο φθόγγος – ήχος ΚΑΙ άλλο γράμμα – γραφή!!!!!!!!!!!! Μα δηλαδή, σχολείο δεν πήγατε ποτέ;;;;;;;;;;;; Έλεος με τους Ελληναράδες που αμέσως άρχισαν να ψέγουν τους πάντες και τα πάντα, δίχως πρώτα να λάβουν μια στοιχειώδη ενημέρωση και πάνε με τη μάζα για τα μπάζα!!!!!!!!!!!!! Κλείστε για λίγο την ΤV!!!! Ανοίξτε και κανένα βιβλιαράκι!!!!!!!!! Δεν θα σας κάνει κακό! Το αντίθετο μάλιστα! Μια χαρά τα λέει το σχετικό βιβλίο που όλοι βρίζετε αν μπείτε στον κόπο έστω να το ξεφυλλίσετε!!!!!! Αν είχατε έστω και λίγη ευσυνειδησία, όλοι εσείς οι προλαλήσαντες «γλωσσολόγοι» (χαχα!) θα έπρεπε να βρείτε τρόπο να κατεβάσετε τα ανωτέρω σχόλιά σας!!!! Βλέπω όμως, τώρα που μίλησαν οι γνωρίζοντες επιστημονικά τα πράγματα (ο Μ. Τριανταφυλλίδης από τον……….. τάφο!!!!!!!! ο Μπαμπινιώτης και λοιποί!), δεν αναρτεί κανείς αγανακτησμένος Ελληναράς για τον ασύμμετρο «πόόόόλεμο» που δέχεται η ελληνική γραφή μας!!!!!!!!!! Έλεος δηλαδή….!!!!!!!Λίγη σοβαρότης!!!!!! Τώρα όλοι σιώπησαν ξαφνικά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Το πιο κουφό απ’ όλα είναι το ότι η εν λόγω δασκαλίτσα (υποβαθμίζω και τον όρο «δασκαλίτσα» καθεαυτόν που τον χρησιμοποιώ, αλλά τι να κάνω!!) επικαλέστηκε τη Γραμματική τού Μ. Τριανταφυλλίδη ως αμάχητο επιχείρημα η οποία όχι μόνο δεν επιβεβαιώνει τα ΑΒΑΣΙΜΑ και ΚΑΘ’ ΟΛΑ ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ πράγματα που η ίδια υποστηρίζει αλλά επιδοκιμάζει ακριβώς εκείνα τα οποία αντιμάχεται!!!! Το ΑΠΟΛΥΤΟ ρεζιλίκι!!!!!!!!! Αλλά το μόνο που ενδιαφέρει είναι να πιάσουμε την θεσούλα σε αυτόν τον τόπο και μέχρι εκεί… Η συγκεκριμένη αλλά και όσοι εκ του….. Συλλόγου (ο Θεός να τον κάνει δηλαδή!!!!!!!!) αλλά και άλλοι που τα υποστήριξαν, έστω και από ελάχιστη ευσυνειδησία προς το επάγγελμά τους, θα πρέπει να κάψουν τα πτυχία τους και να παραιτηθούν!!!! Πόσα άτομα που πραγματικά αξίζουν πολύ περισσότερο σε αυτόν τον τόπο, περιμένουν μια δουλειά!!!!!… Αν δηλαδή δεν απογοητευτούν από αυτές τις θλιβερές και μικρόνοες νοοτροπίες και φύγουν (όπως εγώ…) στο εξωτερικό! Είναι κρίμα πραγματικά….

  Μου αρέσει!

  1. Αν δηλαδή δεν απογοητευτούν από αυτές τις θλιβερές και μικρόνοες νοοτροπίες και φύγουν (όπως εγώ…) στο εξωτερικό! Είναι κρίμα πραγματικά….

   Ααααα απ΄τα ξωτερικά γράφεις;;;;
   ε τοτε έχεις κάποια δικαιολογία για το αρλουμπιστάν που κουβαλάς
   κάποια όμως

   Μου αρέσει!

 8. Στου κουφού την πόρτα……………… ας τον κουφό στην κοσμάρα του!!!!!!!!!!! ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΤΕ (ΕΣΤΩ) ΤΗΝ ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΗ ΓΚΑΦΑ ΣΑΣ!!!!!!!!! Δεν το είδα από μερικούς αυτό εδώ μέσα…. Λίγη αυτοκριτική δεν θα σας βλάψει!!!!! Μερικοί από εσάς τους γλωσσαμύντορες (no comment επί τούτου…. – και δεν εννοώ το λανθασμένο «επίτηδες» που θα σκεφτούν οι ημιμαθείς! Για να μάθετε, ανατρέξτε σε καμιά Γραμματική!!!!!!) ούτε στον κόπο να αναρτήσετε τη συνέχεια επί των επιστημονικών απαντήσεων – άρθρων, δεν μπήκατε!!!!!!!!! Και για να ΞΕΣΤΡΑΒΩΘΟΥΝ και μερικοί εδώ μέσα, ας διαβάσουν (αν διαθέτουν αυτήν την ικανότητα δηλαδή!) τα ακόλουθα. Συνελόντι ειπειν, ελπίζω να λυθούν ΟΛΕΣ ΜΑ ΟΛΕΣ οι απορίες, στους μικρούς μας μαθητές!!!!!!! Μάθημα, αύριο την ίδια ώρα!!!!!

  Πόλεμος για τα… φωνήεντα
  Τι λέει για το θέμα ο κ. Γ. Μπαμπινιώτης
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/07/2012 21:17

  «Πόλεμος για τα φωνήεντα» ξέσπασε στο χώρο της εκπαίδευσης. Το θέμα ξεκίνησαν δάσκαλοι από την Ανατολική Αττική οι οποίοι κατήγγειλαν ότι στο νέο βιβλίο «Νέα Ελληνική Γραμματική», για την Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού αντικαταστάθηκαν γράμματα από φθόγγους.

  Ξέσπασε μάλιστα και διαδικτυακή «θύελλα», δεδομένης και της εθνικιστικής υπερβολής που ακολουθεί αντίστοιχα θέματα τις τελευταίες ημέρες, καθώς πολλοί ανήρτησαν σχόλια περί νόθευσης της ελληνικής γλώσσας με τη χρήση ανεπίτρεπτων νεωτερισμών.

  Πάντως, όπως εξηγούν οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου Παιδείας σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, η σύγχυση που δημιουργήθηκε αφορά την διαφορά μεταξύ φωνητικής και γραπτής διδασκαλίας της γραμματικής.

  «Κανένα γράμμα δεν αφαιρείται ούτε παραλείπεται στο διδασκόμενο σχολικό εγχειρίδιο »Νέα Ελληνική Γραμματική της Ε΄και ΣΤ΄ Δημοτικού» το οποίο χρησιμοποιείται από το 2010-11» επισημαίνει σε δήλωση του ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας κ. Ι. Καζάζης.

  Ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, το οποίο αποτελεί τον κατά τον νόμο επιστημονικό σύμβουλο του υπουργείου Παιδείας, σημειώνει χαρακτηριστικά τα εξής:

  Πρώτον, «τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου, τα οποία χρησιμοποιούμε στον γραπτό λόγο είναι εικοσιτέσσερα (24). Επομένως κανένα γράμμα δεν αφαιρείται ούτε παραλείπεται στο διδασκόμενο σχολικό εγχειρίδιο».

  Δεύτερον, «Οι φθόγγοι (ή ήχοι) που χρησιμοποιούνται στον προφορικό λόγο διακρίνονται σε φωνήεντα και σύμφωνα. Όπως διδάσκει ομόφωνα η επιστήμη της γλωσσολογίας (από τη μεγάλη ή «κρατική» Γραμματική Τριανταφυλλίδη του 1940 ως εκείνη των Κλαίρη -Μπαμπινιώτη του 2011), τα φωνήεντα, δηλαδή οι φωνηεντικοί φθόγγοι, είναι πέντε (5) (a, e, i, o, u), ενώ τα γράμματα, δηλαδή η γραπτή απόδοσή τους, είναι δώδεκα (12): επτά μονά γράμματα (α, ε, ι, η, υ, ο, ω) και πέντε διγράμματα: τα ει, οι, υι (για τη γραπτή απόδοση του φθόγγου /i/), το αι (για την απόδοση του /e/), και το ου (για τη γραπτή απόδοση του /u/)».

  Τρίτον, «σε πολύ παλαιότερες -προεπιστημονικές– σχολικές γραμματικές συγχέονταν οι φθόγγοι (ό,τι προφέρουμε) με τα γράμματα (ό,τι γράφουμε). Αντίθετα, στην εν χρήσει σχολική «Νέα Ελληνική Γραμματική της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού», και η επιστημονική διάκριση ακουόμενων ήχων και γραφόμενων συμβόλων παρουσιάζεται με απλότητα και ακρίβεια, και η άσκηση των μαθητών στην ορθή γραφή είναι συστηματική και αναλυτική μέσα από σαφείς και κατάλληλες ασκήσεις.

  Εδώ και η παραδοσιακή ιστορική ορθογραφία τηρείται (αυτή που επιβάλλει την ποιοτική και την αριθμητική διάκριση ‘φθόγγων’ και ‘γραμμάτων’) και η επιστημονική αλήθεια εκφράζεται στο ακέραιο».
  Τέταρτον, «η επιστημονική ορθότητα αποτελεί τη μόνη βάση τόσο για την ορθή εκπαίδευση των Ελλήνων μαθητών, όσο και για την προάσπιση της Ελληνικής Γλώσσας.»

  Το συγκεκριμένο βιβλίο προκηρύχθηκε το 2003. Το 2005 η συγγραφή του ανατέθηκε στη συγγραφική ομάδα: Ειρήνη Φιλιππάκη- Warburton, Μιχάλης Γιωργιαφέντης, Γεώργιος Κότζογλου, Μαργαρίτα Λουκά, ενώ εγκρίθηκε από το συντονιστικό συμβούλιο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου το 2008.

  Παρέμβαση Μπαμπινιώτη

  Στο θέμα παρενέβη σήμερα και ο καθηγητής γλωσσολογίας και πρώην υπουργός Παιδείας κ. Γ. Μπαμπινιώτης.

  «Πληροφορούμαι ότι έχει εγερθεί ζήτημα για το πόσα είναι τα φωνήεντα τής γλώσσας μας! Πέντε (5), όπως γράφει η νέα σχολική γραμματική (και η γραμματική Τριανταφυλλίδη ήδη από το 1940! και η δική μας επιστημονική γραμματική Κλαίρη -Μπαμπινιώτη 2011), ή επτά (7), όπως μαθαίναμε στις παλαιότερες σχολικές γραμματικές; » αναρωτιέται σε ανάρτηση στην προσωπική του ιστοσελίδα ο κ. Μπαμπινιώτης.

  Και συνεχίζει: «Επιστημονική γλωσσολογική απάντηση: τα φωνήεντα ως φθόγγοι είναι πέντε (a, e, o, i, u). Τα γράμματα με τα οποία τα γράφουμε είναι επτά (α, ε, ι, η, υ, ο, ω) ή, ακριβέστερα, δώδεκα (12), αν προσθέσουμε τα διγράμματα ει, οι, υι (που χρησιμοποιούμε επίσης για τη γραπτή απόδοση τού φθόγγου i), το αι (για την απόδοση τού e) και το ου (για την απόδοση τού u). Ήτοι:

  φθόγγος a = γράμμα α

  φθόγγος e = γράμμα ε και δίγραμμα αι (επαινώ)

  φθόγγος o = γράμματα ο και ω (χώρος)

  φθόγγος i = γράμματα ι, η, υ (κυρία, τύπος) και διγράμματα ει, οι, υι (ειρηνικοί, υιός)

  φθόγγος u = δίγραμμα ου (πού)

  Στην παλαιότερη σχολική γραμματική -προτού αναπτυχθεί η φωνητική και η φωνολογία στην επιστήμη τής γλωσσολογίας- συγχέονταν οι φθόγγοι (οι ήχοι που προφέρουμε στη γλώσσα μας) με τα γράμματα (με τους τρόπους που παριστάνουμε στη γραφή μας τους ήχους, δηλ. τους φθόγγους).

  Στη γλώσσα μας προφέρουμε πέντε (5) φωνηεντικούς φθόγγους, πέντε (5) φωνήεντα, αλλά έχουμε περισσότερα γράμματα, επτά μονογράμματα (7) και 5 διγράμματα για να δηλώνουμε στη γραφή των λέξεων τα 5 φωνήεντα: για τον φθόγγο /i/ (τον αποδίδω φωνητικώς) που προφέρουμε λ.χ. στη λέξη πύλη (για λόγους που συνδέονται με την ετυμολογία και την ιστορική ορθογραφία τής λέξης) χρησιμοποιούμε στη γραπτή απόδοση τής λέξης τα γράμματα υ και η. Για τον φθόγγο /i/ που προφέρουμε στη λέξη θείοι χρησιμοποιούμε τα διγράμματα ει και οι»

  «Προσοχή! Είναι κρίμα -αν όχι ντροπή- να ξαναγυρίσουμε σήμερα στον 21ο αιώνα στα λάθη, δηλαδή στη σύγχυση φθόγγων και γραμμάτων ή, αλλιώς, στη σύγχυση προφοράς και γραφής, που γίνονταν στις παλαιότερες γραμματικές. Έχουμε τόσα άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε» καταλήγει ο καθηγητής γλωσσολογίας.

  Παπαματθαίου Μάρνυ

  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=466654

  Μου αρέσει!

  1. Τέτοιες απαντήσεις δίνουν οι διαεθνιστές φίλοι μας τέτοιες σας λέμε. Ρε δεν πα να…μαζέψετε χόρτα που θέλετε να λεγόσαστε επιστήμονες… της απάτης ίσως ΑΠΟ πότε το λατινικό αλφάβητο υποκατέστησε το ελληνικό στις αναφορές σας ; Ας μας εξηγήσει ο κύριος Μπαμπινιώτης της – κάποτε – δηλώσεις του για την σχέση ελληνικής και εβραϊκής γλώσσας και ποιό συγκεκριμένα για το ποιά θεωρεί πρώτη σε εμφάνιση και μετά λέμε όλα τα άλλα. Σε αντίθετη περίπτωση βουλόστε το γιατί θα δείτε την δήλωση φάτσα κάρτα σε δημοσίευση. ΔΕΝ ξεχνάμε.

   Μου αρέσει!

   1. Το σχόλιό μου στον Γλωσσο…πλάνο.

    ΥΓ γιατί γράφεις το όνομά σου με δύο σ ; Πές να μάθουμε. Μόνο σε αυτό ισχύουν οι κανόνες ; Στα υπόλοιπα η σύγχρονη απόδοση γίνεται καθ υποδείξεως ;

    Μου αρέσει!

   2. Μέ πρόλαβες! Ἁπλῶς περίμενα κάποια «ἀπάντηση» πρίν τόν …ἀρπάξω…!

    Ἁπό ποῦ κι ὥς ποῦ ὁ «μέγας καταστροφέας» τῆς γλώσσας μας ἀναφέρεται στήν φωνητική ἐκφορά τῶν ΕΠΤΑ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΕΝΤΕ) φωνηέντων τῆς Ἑλληνικῆς Γλώσσης μέ λατινικούς χαρακτῆρες…;;;

    Καί παρακαλῶ -σέ κάθε περίπτωση- Γιάννη Μ., νά μᾶς φέρης τήν περιβόητη δήλωση ἀλλά ἀποδεδειγμένα ὅμως.

    Μου αρέσει!

   3. Καλημέρα Γιώργη

    δυστυχώς χάθηκε η δήλωση αυτή από το PC μου μετά από πρόβλημα στον σκληρό δίσκο και θα πρέπει να την αναζητήσω εκ νέου.
    Με λίγα λόγια ο μεγάλος καθηγητής σε δήλωσή του πριν 5 – 6 χρόνια και με αφορμή κάποια εκδήλωση είχε αναφέρει ότι η ελληνική είναι η αρχαιότερη ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΒΡΑΙΚΗ από την οποία κατάγεται.

    Η εκδήλωση εάν θυμάμαι καλά ή ήταν σε κάτι σχετικό με τους εβραίους ή είχε παραστεί εβραίος αξιωματούχος και σε κάθε περίπτωση έιχε να κάνει με πολιτισμό και γλώσσα

    Δεν έχω ασχοληθεί σοβαρά να την ξαναβρώ αλλά εάν χρειαστεί θα το κάνω. ΄Σε κάθε περίπτωση εάν καταφέρεις να την βρείς πρώτος σε παρακαλώ ενημέρωσέ με.

    Μου αρέσει!

   4. Εὐχαριστῶ Γιάννη καί «θά φάω τόν κόσμο» νά τή βρῶ! Καί θά ἐνημερώσω πάραυτα…
    Αύτό ἴσως νά ἐξηγεῖ καί ἐκ τῶν ὑστέρων τήν ἐμφάνιση διάφορων «διατριβῶν» γιά «συγγένειες» ἐτυμολογικές καί χρηστικές μεταξύ ἑλληνικῶν καί ἐβραϊκῶν λέξεων… Τά καθίκια δέν χαλαρώνουν οὖτε στιγμή…!
    100 χρόνια προσπαθοῦν…

    Μου αρέσει!

   5. Γιώργη , γραμματική τι πάει να πεί;
    Το σύνολο των κανόνων της γραπτού λόγου
    Τι πάει και μπλέκει τον προφορικό;
    Ο προφορικός είναι προφορικός ΤΕΛΟΣ
    Ο γραπτός είναι γραπτός ξανά ΤΕΛΟΣ

    Και με την ευκαιρία
    Οι άγγλοι θα αφαιρέσουν τα κ απ΄την γλώσσα τους;
    Τιιιιι λένε επ΄αυτών οι …. γλωσσολόγοι;
    Πως ορίζεται η «επιστήμη» της γλωσσολογίας;
    Γνωρίζεις;

    Μου αρέσει!

   6. Σας αντιγράφω κι εδώ ένα σχόλιό μου που έκανα στο Δελτίο τύπου για την Ελληνική γλώσσα κλπ :

    «Για να προεκτείνω λίγο το σκεπτικό και την θεματική απλά αναφέρω ότι καλό είναι να ανατρέξετε στην επιχειρηματολογία των Εβραίων όταν το 1948 επεδίωξαν και πέτυχαν την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Εάν δεν υπήρχε αποδείξιμη συνέχεια θα ήταν δυνατή η απόφαση του ΟΗΕ ; Φανταστείτε λοιπόν την όποια συνέχεια είτε αναφερόμαστε στο τώρα και την μικρή υπό διωγμό Ελλάδα σε 50 – 100 χρόνια. Είτε την άλλη Ελλάδα…ως επιγόνων της …

    Ο σχεδιασμός μας εάν είναι κοντόφθαλμος και φτάνει μέχρι το αύριο θα αποδειχτεί εύκολα ξεπεράσιμος»

    Δεν ξέρω εάν βλέπω εφιάλτες ή όχι αλλά κάτι δεν μου πάει καλά

    Μου αρέσει!

  2. Τώρα προσεξα ότι έχεις βάλεις και θαυμαστικό μετά το όνομα που επέλεξες : Γλωσσολόγος!

   τόσο πίτουρο είσαι είσαι τόσα λες και αυτοθαυμάζεσαι αποπάνω

   Είσαι για πολλά γέλια και θέλεις να σε παίρνουμε στα σοβαρά, αμ δε

   Μου αρέσει!

   1. «η σύγχρονη απόδοση γίνεται καθ υποδείξεως» είναι μία φράση άνευ νοήματος. Το ορθό κατ’ αρχάς είναι «καθ’ υπόδειξη» (ή αν γουστάρετε πιο αρχαιοπρεπώς, «καθ’ υπόδειξιν»). Αλλά και πάλι δε βγάζει νόημα.
    Θα ήθελα να συστήσω φιλικά σε όλα τα αμαθή φασιστάκια που θέλουν και να … διορθώσουν τους γλωσσολόγους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην εκτίθενται άλλο, διότι η καμπάνια ενάντια στην υποτιθέμενη «κλοπή των φωνηέντων» βαίνει ολοταχώς να γίνει από τα πιο διασκεδαστικά ανέκδοτα στην ιστορία του γλωσσικού ζητήματος στην Ελλάδα.
    Αυτή η ιστορία με το «υπάρχει μια δήλωση, να εδώ την είχα … αχ τι κρίμα, ως διά μαγείας χάθηκε» είναι μόνο ένα μικρό δείγμα της όλης γελοιότητάς σας.

    Μου αρέσει!

   2. Εϊναι γνωστή η πρακτική να αποκαλούνται φασίστες όσοι δεν αποδέχονται τις δικτατορικές επεμβάσεις στην ελληνική γλώσσα.

    Φασισμός είναι η όποια απόπειρα επιβολής συγκεκριμένων θέσεων και πρακτικών με σκοπό να ανατρέψουν προυπάρχουσες καταστάσεις. Αυτά για να μην ξεχνιώμαστε ποιοί είναι οι φασίστες πίσω από την αμφίεση του δημοκράτη ή του «κατά δήλωση προοδευτικού» που καταντά φερέφωνο τρίτων είτε εν αγνοία του είτε εν γνώση του

    Βέβαια μετά το κράξιμο τα θαυμαστικά τα κράτησες για τον καθρέφτη ναχεις και κάτι να σε ανεβάζει

    Κάνε έναν κόπο και διάβασε την δημοσίευση για την γραμματική του Τζάρτζανου

    https://olympia.gr/2012/07/15/%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%b7%ce%bd-%ce%be%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%b9%cf%8c%ce%bc%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5-4/

    και εάν ακόμα θεωρείς ότι όλα είναι τα ίδια δώσε μας και αντίστοιχες προτάσεις για την απλοποίηση της αγγλικής αφού άλλωστε είναι διεθνής γλώσσα και εκεί οι λόγοι είναι όντως σημαντικοί

    Αλλά που να τολμήσετε να πειράξετε την γλώσσα των αφεντικών σας

    Μου αρέσει!

   3. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται απλοποίηση της ελληνικής. Υπάρχουν προηγούμενα καθώς και οι δηλώσεις μετανοίας αυτών που τις επικρότησαν στην εποχή τους. ΑΥτό και μόνο θα πρέπει να σε προβληματίζει. Το θέμα δεν είναι εάν είναι μείζον ή όχι η απλούστευση που επιχειρείται\ στα φωνήεντα κλπ. ΤΟ θέμα είναι προς τι αυτή η απλούστευση ;
    Αντί λοιπόν να αφορίζεις όσους δεν συμφωνούν άρχισε να χρησιμοποιείς αυτό που σε διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα ζώα και να μην δέχεσαι άκοπα και αδιαμαρτύρητα τις όποιες αδόκιμες θεωρίες. Και λεω αδόκιμες γιατί είναι γνωστό ότι οι όποιες θεωρείες σπάνια είναι αποκομμένες από το υπόλοιπο πολιτικο και κοινωνικό γίγνεσθαι του πλανήτη. Με απλά λόγια η ιστορία μας έχει δείξει ότι οι κατά καιρούς θεωρήσεις εξυπηρετούν πρώτιστα τα εκάστοτε παγκόσμια αφεντικά και ελάχιστα ενδιαφέρονται για την πραγματικότητα

    Μου αρέσει!

   4. Καλημέρα Γιώργη. Ναι οι διεθνομηδενιστές έχουν να λένε… και δεν καταλαβαίνουν ότι κουβαλούν νερό εκεί που υποτίθεται ότι καταγγέλουν. Η κενότης στο μεγαλείο της.

    Μου αρέσει!

   5. Ἔτσι!
    Καί ἐξαιρετική ἡ δημοσίευση τῆς ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΗΣ Γραμματικῆς τοῦ Τζάρτζανου…
    Νά κάτσουν νά ξεστραβωθοῦν ἀρκετοί καί νά κάνουν μόκο κατόπιν…

    Μου αρέσει!

 9. Είστε ανόητοι και ανελλήνιστοι.
  Με τη γραμματική αυτή ΔΕΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ. Έχει γραφεί και ξαναγραφεί σε όλους τους τόνους (και εξάλλου αν γνωρίζατε ελληνικά, και γραμματική, θα έπρεπε να το είχατε αντιληφθεί από μόνοι σας ήδη εξαρχής και να μην θέσετε καν θέμα).
  Φασίστες είναι όσοι εκφράζονται αντισημιτικά και προσπαθούν ό,τι [κατά τη γνώμη τους] κακό συμβαίνει να το συνδέσουν με τους Εβραίους, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος. Τα δείγματα είναι παραπάνω και ο καθένας μπορεί να τα διαβάσει.
  Όσο για προτάσεις σχετικά με την αγγλική ή με οποιαδήποτε άλλη γλώσσα, είναι ελεύθερος να κάνει ο καθένας και, αν είναι εύστοχες, δεν αποκλείεται οι αρμόδιες αρχές ή οι χρήστες της αντίστοιχης γλώσσας να τις υιοθετήσουν. Είτε όμως γίνουν είτε δεν γίνουν, αυτό δεν επηρεάζει σε τίποτα την απόλυτη εγκυρότητα του βιβλίου Γραμματικής της Ε και ΣΤ δημοτικού εναντίον του οποίου έχετε λυσσάξει χωρίς να καταλάβετε τι λέει.

  Μου αρέσει!

   1. Τό ρημάδι τό κ/π…

    «Όσο για προτάσεις σχετικά με την αγγλική ή με οποιαδήποτε άλλη γλώσσα, είναι ελεύθερος να κάνει ο καθένας και, αν είναι εύστοχες, δεν αποκλείεται οι αρμόδιες αρχές ή οι χρήστες της αντίστοιχης γλώσσας να τις υιοθετήσουν.»

    _ Καί τί τό πέρασες ἐδῶ μέσα ρέ «nomadicuniversality»…, ἀστικό λεωφορεῖο νά μπαινοβγαίνης κατά τό δοκοῦν;
    _ Ἔεε…;;;
    _ Ἔεεεε…;;;

    Μου αρέσει!

  1. Πήγαινε στην πρόσφατη δημοσίευση για το ίδιο θέμα που έχει το Ολυμπία
   και θα σου λυθούν όλες οι απορίες (= φτωχές σκέψεις)
   Όλα έχουν τις απαντήσεις τους εάν πραγματικά θέλεις να τις δεις – γιατί σε κόβω κομματάκι αλλήθωρο

   Μου αρέσει!

 10. Επ’ ευκαιρία τής κουβέντας μας, ας μάθεις και κάτι μικρό μου κούτσουρο, αφού μυαλά ούτε με εγχείρηση δεν πρόκειται ν’ αλλάξεις!!!!!

  Γιάννης Μ. είπε Ιουλίου 4, 2012 στις 11:48 μμ «Φίλε Κερκυραίε, δεν είπα ότι έκρινες λάθος για βιβλίο απλά τοποθετήθηκα σε κάποια σημεία των συλλογιμσμών σου καθώς – όπως σωστά επισημαίνεις θεωρητικολογούμε.»

  Ιουλίου 15, 2012 στις 3:37 πμ «Για να προεκτείνω λίγο το σκεπτικό και την θεματική απλά αναφέρω ότι καλό είναι να ανατρέξετε στην επιχειρηματολογία των Εβραίων…»

  Απλώς, φίλε μου!!! Απλώς! Που σημαίνει: μόνο, μόνο που!!!! Άσε το «απλά» εκεί που κάθεται. Αυτό σημαίνει: ανεπιτήδευτα, με απλό τρόπο!!!!!!!! Δεν χωράει εδώ μέσα, όσο κι αν το θες!

  Γιάννης Μ. είπε Ιουλίου 5, 2012 στις 1:31 πμ «Δεν σου προκαλεί την περιέργεια ότι είχαμε τουλάχιστον τρείς εκπαιδευτικές μεταρυθμίσεις – έτσι το λένε τώρα – από την μεταπολίτευση μέχρι τώρα ; Και να μεταρυθμίσεις μια αποτυχημένη συνταγή τι ποιό λογικό. Να μεταρυθμίζεις όμως την γλώσσα που έδωσε τα φώτα του πολιτισμού σστην υφηλιο το θεωρείς λογικό;»

  Μεταρρυθμίσεις!!!!!!!! Μα 3 λάθη επανωτά;;;; Θα σε μαλώσω!!!! Αυτό δείχνει ότι έγινε συνειδητά και όχι εκ παραδρομής!!!!!!! Να μη σου πω τον λόγο που γράφεται με δύο «ρ»!!!! Φαντάζομαι τον…………………… ξέρεις (χαχαχ…!!!!)

  Γιάννης Μ. είπε Ιουλίου 6, 2012 στις 9:15 μμ «Μέγα λάθος του λαού θα είναι να αφήσει την τύχη του στα χέρια των ειδικών άνευ όρων. Το πρόσφατο παρελθόν μας έχει δείξει τι είναι ικανοί να κάνουν κάποιοι “ειδικοί”.»

  Το πρόσφατο παρελθόν μας;;;;;;; Κτητικό είναι και δεν το κατάλαβα;;;;;;!!!!!!!! «Το πρόσφατο παρελθόν μάς έχει δείξει τι είναι…». Ο αδύναμος τύπος τής προσωπικής αντωνυμίας (μάς) τονίζεται και στα ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ και στα ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Μόνο που στα αρχαία παίρνει περισπωμένη αλλά δεν την είχα πρόχειρη συγγνώμηηηηη (χαχαχ…!). Είμαι αστοιχείωτος!!!!!!

  Γιάννης Μ. είπε Ιουλίου 7, 2012 στις 8:14 πμ «Από εγγράματους αμόρφωτους έχουμε χορτάσει κύριέ μου οπότε λογική η επιφυλακτικότητα.»

  Κατ’ αρχάς (και ΟΧΙ κατ’ αρχήν!!!!) ξεκινάμε απ’ τα βασικά: Εγγράμματους!!!! Από αμόρφωτους αμόρφωτους να δεις πόσο έχουμε χορτάσει οι οποίοι ασχολούνται με πράγματα που δεν κατέχουν!!!!! Αυτό την έφαγε αυτήν την χώρα!!!!! ΟΙ ΞΕΡΟΛΕΣ!!!!! Κάτσε αγοράκι μου στα χωράφια σου και μην μπαίνεις σε ξένα χωράφια τα οποία δεν κατέχεις και δεν πρόκειται ποτέ σου να καταλάβεις!!!! Αλλιώς στρώσε τον ποπό σου και διάβασε κανένα βιβλιαράκι να μάθεις και δύο (το αριθμητικό έτσι, όχι το αόριστο άρθρο) πραγματάκια και μετά να μιλάς!!!!!!

  Γιάννης Μ. είπε Ιουλίου 15, 2012 στις 3:48 πμ «Ελένη, εκτός των όσων αναφέρει η Άστι θα σε παραπέμψω σε ένα δημοσίευμα στο Olympia που έχει δηλώσεις του Σαββόπουλου για την γλώσσα ( τα ελληνικά είναι τραγούδι : https://olympia.gr/2012/07/13/%cf%84%ce%b1-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%b1-%ce%b5%ce%b9%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%85%ce%b4%ce%b9/ ) Θα καταλάβεις ότι το θέμα δεν είναι απλό. Το κάθε γράμμα έχει την προφορά του, όπως και σε άλλες γλώσσες πχ την αγγλική – που δεν τίθεται θέμα απλοποίησης αφού είναι διεθνής γλώσσα. Ακόμα και ή λέξη γλώσσα έχει δύο σ. Γιατί ; Σκέψου. Αναζήτησε. Ψάξε. ΜΕ την λογική των απλοποιήσεων θα αλλάξουν τη γλώσσα και δια μέσου αυτής την ιστορία που εμπεριέχεται.»

  Αυτά είναι!!!!!!! Εσύ παραθέτεις «επιστημονικές και γλωσσολογικές» απόψειςμ τού……………. Διονύσιου Σαββόπουλου, (δεν σχολιάζω….) ενώ εγώ του Γ. Μπαμπινιώτη, Ομότιμου και Επίτιμου Καθηγητή τής Γλωσσολογίας τής Φιλοσοφικής Σχολής τού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρύτανη τού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εντάξει, πες μου ότι μου κάνεις πλάκα τώρα!!!! Ζούμε στη ζώνη τού Λυκόφωτος δηλαδή!!!!!

  ΠαρεΜΠιπτόντως (και ουχί: ΠαρεΠιπτόντως, που όλοι το σκοτώνουν!!!!!), το διά δυστυχώς για ’σένα…… είναι ΔΙΣΥΛΛΑΒΟ και τονίζεται!!!!!!!!!!!!!!!!

  Γιάννης Μ. είπε Ιουλίου 15, 2012 στις 12:51 μμ «Φασισμός είναι η όποια απόπειρα επιβολής συγκεκριμένων θέσεων και πρακτικών με σκοπό να ανατρέψουν προυπάρχουσες καταστάσεις. Αυτά για να μην ξεχνιώμαστε ποιοί είναι οι φασίστες πίσω από την αμφίεση του δημοκράτη ή του “κατά δήλωση προοδευτικού” που καταντά φερέφωνο τρίτων είτε εν αγνοία του είτε εν γνώση του».

  Εντάξει, εδώ ΣΗΚΩΝΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΨΗΛΑ!!!!!!! Εν Γνώσει, ασχετίδη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Εν + ΔΟΤΙΚΗ….. Σημείωνε Γιάννη Μ. παιδί μου… Είναι SOS…. Δοτική… Για πάμε μαζί: ΔΟΟΟΟ-ΤΙΙΙΙΙΙΙ-ΚΗΗΗΗΗΗΗ!!!! Ναι… Ξέρεις… Η τρίτη λεξούλα… ΕΣΥ ΠΟΥ ΔΙΑΤΕΙΝΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΠΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΤΕΤΟΙΟ ΛΑΘΟΣ;;;;;;;;;!!!!!! ΟΧΙ ΠΕΣ ΜΟΥ, ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ;;;;;;;;;;;;;;;!!!!!!!

  Συγγνώμη ρε παιδιά, blog που βάλλει εναντίον των εχθρών τής γλώσσας είναι αυτό ή το blog τού Π.Σ.Ε.Α.Γ.;;;;;;;;; (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Αμόρφωτων Γλωσσολόγων!!!!!!!)… Χαχαχαχαχαχα… Ας κάνουμε και λίγη πλάκα γιατί δεν μάς βλέπω καλά!!!!!

  Γιάννης Μ. είπε Ιουλίου 15, 2012 στις 2:10 πμ «Τέτοιες απαντήσεις δίνουν οι διαεθνιστές φίλοι μας τέτοιες σας λέμε. Ρε δεν πα να…μαζέψετε χόρτα που θέλετε να λεγόσαστε επιστήμονες…»

  Ναι, όπως το είπες είναι!!!! Διαεθνιστές!!!!!!!! Τι γλωσσοπλάστης είσαι εσύ βρε!!!!!!! Θα ξεχάσω κι αυτά που ξέρω!!!!! Καλά ρε παιδιά τι παίζει εδώ μέσα ΡΕΕΕΕΕΕ;;;;;; Τι γίνεται ρε;;;;;; Κατέλαβαν τις θέσεις των Ελλήνων Πακιστανοί;;;;;;;;!!!!!!!!!!!! Συνίζηση αγόρι μου ξέρεις τι θα πει;;;;;; ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ…

  ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ:
  1) ΠΟΙΟΣ ΑΓΑΠΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ!!!!!!!!!!!!!!! ΚΑΙ,
  2) ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΚΑΤΑΡΤΙΣΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΓΕΛΟΙΟΣ!!!!!!!!!!!!!

  ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΤΗΝ ΜΑΘΕΙ ΑΜΕΣΩΣ!!!!!!!!!!!!!! (ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ! Και ΟΧΙ «ΑΜΕΣΑ» ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ, ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΠΙΚΟ ΕΠΙΡΡΗΜΑ!!!!!!!!) ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΜΕΡΙΚΟΙ ΟΤΙ Η ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΖΩΝΤΑΝΟ ΚΑΙ ΟΤΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ (ΟΠΩΣ ΟΛΕΣ) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ, ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ!!!!!!!!!!!! ΨΑΞΤΕ ΛΙΓΟ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΞΦΟΡΔΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 1ο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΔΙΔΑΞΕ ΑΠΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΚΟΣΜΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΑΙ ΛΑΤΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ «ΚΑΙ» ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Απαντησούλα όμως δεν πήρα!!!!!!! Κάτι γενικολογίες μόνο!!!!!!!! ΤΗΝ ΓΚΑΦΑ ΣΑΣ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΤΕ ή θα γυρνάτε την κουβέντα σε ΑΣΧΕΤΑ ζητήματα σε σχέση με το θέμα μας!!!!!!!! Ποια βιβλία τεκμηριώνουν τις γελοίες απόψεις που υποστηρίζετε;;;;;;;;

  Πραγματικά μερικοί εδώ μέσα είναι για ΚΑΘΑΡΗ λύπηση!!!!!!! ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ και θέλουν να συμμετάσχουν (ναι, μη με ρωτήσεις: παίρνει 2 «μ» η λέξη!!!!!!!!!!!!!!) και σε συζήτηση περί γλωσσολογικών ζητημάτων!!!!!!!!!!!!!! ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ, ΜΗ ΜΙΛΑΣ!!!!! ΕΙΣΕΒΑΛΑ ΕΓΩ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΟΥ ΠΕΔΙΟ;;;;;;;;;;;;; ΗΡΘΑ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΩ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ;;;;;;;;;; ΜΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ!!!!!!!! ΠΩΩΩΩΩΣ ΝΑ ΕΡΘΩ!!!!!!!!!

  Ένας άλλος χρήστης πιο πάνω μπέρδεψε τα χειλικά σύμφωνα με τα χειλικόληκτα!!!!!!!!!!!!!!! Άλλο το ένα……. άλλο το άλλο!!!!!!! Αλλ’ αντ’ άλλων δηλαδή!!!!!!!! Τα βιβλία του τα ’χει και σε………… άλλο δωμάτιο κατά δήλωσή του και εμπιστεύεται το Google!!!!! ΗΜΑΡΤΟΝ!!!!! Pathetic!!!!

  Μου αρέσει!

  1. «ΨΑΞΤΕ ΛΙΓΟ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΞΦΟΡΔΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 1ο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΔΙΔΑΞΕ ΑΠΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΚΟΣΜΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ»

   ρε πανίβλακα κατανοείς τι γράφεις; Σεβαστή η Οξφόρδη αλλά που πρωτομίλησαν ελληνικά , στην Οξφόρδη ;
   Γιατί θα πρέπει να μάθω τι διδάσκεται στην Οξφόρδη εάν πρώτα δεν έχω μάθει τι δίδασκαν οι αρχαίοι έλληνες φιλόσοφοι που τους έχουν εικόνισμα στην Οξφόσρδη ; Ρε τράβα μάζεψε χόρτα. Γι αυτό ίσως να είσαι καλός
   Η στείρα γνώση είναι χειρότερη από την άγνοια ή την ημιμάθεια
   Όταν οι πρόγονοί σου πανιβλακα είχαν οργανώσει τον τελειώτερο κώδικα επικοινωνίας της εποχής εκείνης που λέγεται γλώσσα το αντίστοιχο επίπεδο των εγγλέζων ήταν το ΟΥΓΚ. Τράβα μια βόλτα σε κανένα μουσείο να μάθεις την ιστορία σου πρώτα και μετά έλα να μου κάνεις μαθήματα ορθογραφίας ( καλοδεχούμενος σε αυτό το θέμα)

   Μου αρέσει!

   1. Και με την ευκαιρία πες και στους δασκάλους σου να υπογράψους για την επιστροφή των ΚΛΕΜΕΝΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ – εσυ αλήθεια τι υποστηρίζεις στο θέμα ;

    Μου αρέσει!

   2. …ἀλλά καί ὅλων τῶν ἄλλων εὐρημάτων, ἐπιστολῶν, συγγραμάτων κλπ., πού εὔρισκαν οἱ περιβόητοι «περιηγητές»
    τους πού ὄργωναν τήν ἑλληνικἠ ὕπαιθρο χωρίς νά δίνουν λογαριασμό σέ κανέναν…!

    Μου αρέσει!

   3. ΤΙ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΞΦΟΡΔΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 1ο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΔΙΔΑΞΕ ΑΠΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΚΟΣΜΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!!!!!!!!!!!

    Και από που τα έμαθαν για να τα διδάξουν ,γλωσσολόγε;
    Γιατί από κάπου τα έμαθαν.
    Ναι;

    Αλήθεια μιας και το κατέχεις το άθλημα, ωχ λάθος επιστήμη ήθελα να πω, για δώσε τον ορισμό της επιστήμης σου.
    Γιατί χωρίς ορισμό κι εγώ μπορεί νάμαι πεπονατζού και να μην το γνωρίζω.
    Ο πρώτος γλωσσολόγος με πτυχίο εν Ελλάδι ποιός είναι;

    Μου αρέσει!

  2. Καλησπέρα σας. Ευτυχώς που υπάρχουν άτομα όπως το Γλωσσολόγο στην εν λόγω συζήτηση,διαφορετικά θα ένιωθα ότι βρισκόμουν σε άλλο πλανήτη και προσπαθώ να διευκρινίσω στους εξωγήινους τη διαφορά του φθόγγου από το γράμμα. Καλό θα ήταν όπως εμείς δεν προσπαθούμε να υπεισέλθουμε σε τομείς που δεν κατέχουμε, έτσι και η εδώ πλειοψηφία να μη «χώνει τη μύτη της» (Ιδιωματισμός:φράση της οποίας το νόημα δεν αποτελεί συνδυασμό των νοημάτων των επιμέρους λέξεων. Εντάξει παιδάκια;;;Το καταλάβατε αυτό;;;) σε θέματα για τα οποία την χαρακτηρίζει η ημιμάθεια.Κι ακόμη κι αν το κάνετε-σεβόμενη τη δημοκρατία του λόγου το αναφέρω αυτό- τουλάχιστον μην προσπαθείτε να επιβάλλετε τη λανθασμένη γνώμη σας.
   Αντ’ αυτού, αν σέβεστε έστω και λίγο τον εαυτό σας, ξεκινήστε από τα βασικά. Ποτέ δεν είναι αργά για να μάθει κανείς ορθογραφία για παράδειγμα.Αλλά τι λέω…στον στενόμυαλο τον άνθρωπο όταν δείχνεις το δάσος, κοιτάζει το δάχτυλό σου…

   Μου αρέσει!

   1. «Ευτυχώς που υπάρχουν άτομα όπως το Γλωσσολόγο…»
    … το Γλωσσολόγο…!
    … 😯

    Καί ἔρχεσαι τώρα ἐσύ νά μᾶς κάνεις καί «συστάσεις» γιά …λανθασμένες γνῶμες καί ὀρθογραφία…

    Ρέ…! Ὅοοοοοξω ρεεεεέ….!!!

    (φίου…, ρέ τί τραβᾶμε!!!
    … 😆 )

    Μου αρέσει!

    1. Σίγουρα στον έλεγχό σου, στο πεδίο «Διαγωγή» αναγραφόταν «κοσμιοτάτη»…άνθρωπε των σπηλαίων! Ελπίζω να μην έχεις παιδιά και τους κληροδοτήσεις την καφρίλα σου!

     Μου αρέσει!

    1. Την ελληνική γλώσσα δεν την γνωρίζει κανείς στον απόλυτο βαθμό της και δεν ειπώθηκε κάτι παρεμφερές από οποιονδήποτε συμμετέχοντα στη συγκεκριμένη συζήτηση. Επίσης δεν είμαι γλωσσολόγος.Έχω διδαχθεί το μάθημα της γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο.Αν όμως έχεις τόσες απορίες σχετικά με την επιστήμη της γλωσσολογίας, το wikipedia θα στις λύσει όλες http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%BB%CF%89%CF%83%CF%83%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1.
     Καλό βράδυ!

     Μου αρέσει!

   2. Μία έχω και απλούστατη
    Τι είναι γλωσσολογία.
    Τόσο δύσκολο είναι;
    Εσύ μια εγγράμματος του πανεπιστημίου και να μην γνωρίζει τον ορισμό της γλωσσολογίας;
    και αντ΄αυτού να με λινκάρεις
    ε δεν λέει
    Θα χάσεις το κύρος σου

    Μου αρέσει!

    1. Δεν δέχομαι χλευασμό από ανθρώπους που χρησιμοποιούν τη λέξη «λινκάρουν» (!!!) και θεωρούν ότι η γλώσσα τους απειλείται από ένα βιβλίο το οποίο αναφέρει ότι ο αριθμός των φωνηέντων -όσον αφορά τους φθόγγους- είναι 5. Δεν συνεργάζομαι με κανένα σε αυτό το blog , σε αντίθεση με τους περισσότερους . Επίσης απαντάω σε ανθρώπους που μπορούν να κατανοήσουν κάποια βασικά πράγματα και δεν είναι στημένοι στη γωνία για να «χτενίσουν» την απάντησή μου ψάχνοντας να βρουν τυχόν κουσούρι και έτσι να ξεσπάσουν τα όποια απωθημένα τους θεωρώντας ότι καθ’αυτόν τον τρόπο επιδεικνύουν ανωτερότητα γνώσεων. Επειδή λοιπόν έχω καταλάβει πολύ καλά εδώ και μέρες σε ποια κατηγορία ανήκετε όλοι οι αντιρρησίες και καθώς διακρίνω ότι διαθέτετε ηθελημένα και συνειδητά μειωμένη αντίληψη, γι’αυτό ακριβώς παρέθεσα την ηλεκτρονική διεύθυνση και γι’αυτόν ακριβώς το λόγο είναι και η τελευταία φορά που απαντάω γενικώς στη συγκεκριμένη συζήτηση. Δείτε το κλίμα «εμφυλίου πολέμου» που έχετε διασπείρει αλλά και που επικρατεί γενικότερα γύρω μας εξαιτίας του φόβου και της καχυποψίας,επικεντρωθείτε σε ουσιαστικά θέματα και δείξτε σεβασμό στο συνάνθρωπό σας.
     Αντίο.

     Μου αρέσει!

   3. Πσστ…!
    Κυρα-Λένα…!
    Ποῦ ’σαι κυρά-Λένα…, μᾶσε τὸ …γλωσσολόγο σου καί ἄϊντε στήν Ὀξφόρδη (μήπως Ὀξφόρδι.., ἤ μᾶλλον Ὀξφόρδυ,
    τί λές;) σέ κανένα ἀγγλόπουλο νά πουλήσετε τήν «πραμάτεια» σας…
    Μέ δυό λόγια δηλαδή…

    …ὅοοοοξω ρεεέ!!!

    Μου αρέσει!

   4. Στο χωριό μου ,Ελένη, αυτό το λένε
    «αφορμίτσα τον κλα… να κλ…»
    αναμενόμενο
    Αμα δεν γνωρίζεις τα στοιχειώδη ,Ελένη, μην βγαίνεις για κολύμπι.
    ή μάλλον πες αυτούς που σε βγάλαν να σου δώκουνε μπρατσάκια , ξέρεις απ΄αυτά τα φουσκωτά.

    Μου αρέσει!

   5. Ελένη είπε : «Δεν δέχομαι χλευασμό από ανθρώπους που χρησιμοποιούν τη λέξη “λινκάρουν” …»

    έρχεσαι εδώ αδιάβαστη, αδυνατώντας να κατανοήσεις τα όρια της γλώσσας σου – να αφομειώσει ξένες προσλαμβάνουσες και θέλεις να μας κάνεις «μάθημα» για την γλώσσα

    Ας μην χαρακτηρίσω τον επαρχιωτισμό σου, κάπου θα βρει στέγη, τόσες λέξεις έχει η Ελληνική

    Μου αρέσει!

  3. Ψιτ πανίβλακα. τώρα που έπεσαν οι τόνοι και έφυγαν οι προβολείς εάν σε ενδιαφέρει η «επιστήμη σου» για πες μου, είναι μετρήσιμο μέγεθος το γράμμα ; ή ο φθόγγος είναι μετρήσιμο μέγεθος ;

   Μην πανικοβάλλεσαι, για καλό είναι το ερώτημα – να προάγουμε την επιστήμη σου – ως προς την φωνολογία φυσικά

   Μου αρέσει!

 11. Σενέχισε να αυτοθαυμάζεσαι και να κρατιέσαι από κλωστές και λεπτομέρεις ανούσιες
  Αν αυτό σε κάνει να νοιώθεις καλά να μας ξανάρθεις

  Προς το παρόν πήγαινε να διαβάσεις τα σχόλια στην πρόσφατη δημοσίευση για το ίδιο θέμα και ίσως ενημερωθείς για όσα αγνοείς. Ο καθηγητής που επικαλείσαι εάν έχεις υπ όψιν σου είχε δηλώσει ότι η ελληνική είναι η αρχαιότερη ΄ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΒΡΑΙΚΗ από την οποία προέρχεται… εκτός αυτού εξήγησέ μας τις προβληματικές λύσεις του λεξικού του και μετά έλα πάλι να τον επικαστείς αφού ξεκαθαρίσεις που συμφωνείς μαζί του και που όχι

  Απαντώντας και στους δύο αναρωτιέμαι ποιός είναι ο ανόητος όταν αποδέχεστε άκριτα την χρήση λατινικών χαρακτήρων σε παιδιά που ήδη μιλούν την ελληνική. Εκτός αυτού αναρωτιέμαι ποιός είναι ο αμόρφωτος τελικά όταν κατά κοινή παραδοχή ο ευρωπαϊκός πολιτισμός έχει τις ρίζες του στην ελλάδα απ όπου πήρε τα φώτα αλλά εσείς προτιμάτε την ετερόφωτη γνώση. Το τελευταίο συνδιάστε το με τα σχόλια στο δημοσίευμα που ανέφερα και ο σύνδεσμος είναι :

  https://olympia.gr/2012/07/15/%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%cf%87%ce%b1%ce%af%cf%81%ce%b9%ce%b1-%ce%bf%ce%b9-%ce%b3%ce%bb%cf%89%cf%83%cf%83%ce%bf%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%bf%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%ce%b5%ce%bb/

  και για να μην αφήνουμε εκρεμμότητες δεν διεκδικώ δικαιώματα από τον ορθογράφο του word ούτε δηλώνω αρχαιολάτρης αλλά πιστεύω όπως έχω δηλώσει και σε άλλες περιπτώσεις ότι τα ελληνικά δεν είναι θέμα στείρας γνώσης αλλά αγάπης.
  Εσείς όμως αυτό που δείχνετε είναι μια στείρα θεωρητικολογία αποκομμένη από το υπόλοιπο πολιτικοκοινωνικό γίγνεσθαι και κατά τ΄ άλλα θέλετε να λεγόσαστε επιστήμονες στον 21ο αιώνα όταν από το 500 πχ οι έλληνες φιλόσοφοι είχαν αποδείξει ότι όλα σχετίζονται μεταξύ τους

  Μου αρέσει!

 12. Γιώργης είπε Ιουλίου 15, 2012 στις 2:32 πμ «Ἁπό ποῦ κι ὥς ποῦ ὁ «μέγας καταστροφέας» τῆς γλώσσας μας ἀναφέρεται στήν φωνητική ἐκφορά τῶν ΕΠΤΑ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΕΝΤΕ) φωνηέντων τῆς Ἑλληνικῆς Γλώσσης μέ λατινικούς χαρακτῆρες…;;;»

  Θα σου απαντήσω με τις ακόλουθες τονισμένες ερωτήσεις:
  astillais είπε Ιουλίου 15, 2012 στις 3:19 πμ «Γιώργη, γραμματική τι πάει να πεί;…», «….Πως ορίζεται η “επιστήμη” της γλωσσολογίας; Γνωρίζεις;»*

  Αν τυχόν δεν γνωρίζεις έλα τον Σεπτέμβριο πάλι!!!!

  * Σημείωση: τόνισα μόνο το «Πώς» διότι το ερωτηματικό «πώς» τονίζεται.

  nomadicuniversality είπε Ιουλίου 15, 2012 στις 10:41 πμ «“η σύγχρονη απόδοση γίνεται καθ υποδείξεως” είναι μία φράση άνευ νοήματος. Το ορθό κατ’ αρχάς είναι “καθ’ υπόδειξη” (ή αν γουστάρετε πιο αρχαιοπρεπώς, “καθ’ υπόδειξιν”). Αλλά και πάλι δε βγάζει νόημα.
  Θα ήθελα να συστήσω φιλικά σε όλα τα αμαθή φασιστάκια που θέλουν και να … διορθώσουν τους γλωσσολόγους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην εκτίθενται άλλο, διότι η καμπάνια ενάντια στην υποτιθέμενη “κλοπή των φωνηέντων” βαίνει ολοταχώς να γίνει από τα πιο διασκεδαστικά ανέκδοτα στην ιστορία του γλωσσικού ζητήματος στην Ελλάδα.
  Αυτή η ιστορία με το “υπάρχει μια δήλωση, να εδώ την είχα … αχ τι κρίμα, ως διά μαγείας χάθηκε” είναι μόνο ένα μικρό δείγμα της όλης γελοιότητάς σας.»

  Κατ’ αρχάς, σ’ ευχαριστώ και για τη διόρθωση ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ τού Γιάννη Μ.: καθ υποδείξεως!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ξέχασε και τον απόστροφο ο…………………. αρχαιολάτρης μαϊμού Γλωσσολόγος!!!!!!!!!!!!!! Είναι λίγος και συμπλεγματικός τα μάλα…..!

  ΠΕΣ ΤΑ ΠΙΑ!!!!! ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!!!!!!! ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΡΕΝΤΙΚΟΛΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΚΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ!!!!!! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΛΥΠΗΡΟ….

  Οι εκπρόσωποι του τίποτε, οι αμπελοφιλόσοφοι της φάπας, οι ψευτοδιανοούμενοι της κωλοτούμπας και τα τεμπελόσκυλα, δεν έχουν ανάγκη από αγρανάπαυση… Συνεχώς ξάπλα είναι!!!!!!!!!!!! ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ!!!!!!!!!!!!!!

  Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ προχωράει κι εσείς εκεί μια ζωή στο περιθώριο και την πίκρα!!!!!!!!! Να πίνετε κρασάκι και να λέτε ανοησίες, προσπαθώντας να πείσετε τους εαυτούς σας ότι είστε μορφωμένοι, παντελώς αγράμματοι όντες… Δεν πειράζει… Ζωή είναι θα περάσει!!! Θα συνηθίσετε να είστε στη φάπα και να βγάζετε τη βούβα ενώ τα γεγονότα σάς ακυρώνουν πανηγυρικά!

  Το θέμα είναι ότι εγώ θα έπρεπε να σάς πάρω στα σοβαρά!!!!!! Νομίζω σε κάλυψα απόλυτα με τα θαυμαστικά πάλι!!!!!!!!!! Άντε και καλή μελέτη, όπως είπαμε!!!!!

  Μου αρέσει!

  1. «ΨΑΞΤΕ ΛΙΓΟ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΞΦΟΡΔΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 1ο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΔΙΔΑΞΕ ΑΠΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΚΟΣΜΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ”

   Πανίβλακα όπου κι αν πας η φράση σου θα σε ακολουθεί όπως κι ο ίσκιος σου. Παρέα θα πηγαίνουν πανίβλακα

   Ρε μπας και είσαι πόντιος ;

   Ξεκόλα. Η διασικασία της γνώσης δεν είναι το αναμάσημα, ούτε να κρέμεσαι από ασήμαντες και ανούσιες λεπτομέρειες

   Μου αρέσει!

   1. Για πες πότε γεννήθηκες μπας και κατανοήσουμε πότε είναι για εσένα η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

    χαχαχχαχαχαααχ

    και χώρια από την πλάκα κατανοώ το νεαρό την ηλικίας αλλά για να καταφέρεις την υπάρχουσα στείρα γνώση που αναμφίβολα διαθέτεις διάβασε κλασσικούς, άρχισε να ψάχνεις με απλά ερωτήματα τον ίδιο σου τον εαυτό
    κάτι δεν πάει καλά όπως καταλαβαίνεις και οι σπουδές από μόνες τους δεν θα σου δώσουν απαντήσεις σε αυτό
    Το ένα έργαλείο είναι οι σπουδές σου
    το άλλο και σημαντικότερο εργαλείο είσαι εσύ, οπότε σταμάτα την άκριτη αναπαραγωγή και το αναμάσημα.

    Και κάτι ακόμα, κόψε τα θαυμαστικά. Εκτός κι αν χρειάζεσαι επιβεβαίωση και αυτοθαυμασμό, που δεν το πιστεύω.
    Δείχνει αδυναμία, έλλειμα αυτοεκτίμησης και πολλά άλλα, τι να λέμε τώρα δημοσίως…

    Μου αρέσει!

   2. ΔΙόρθωση , το σωστό είναι : για να καταφέρεις την υπάρχουσα στείρα γνώση που αναμφίβολα διαθέτεις, να την κάνεις ουσιαστική, διάβασε κλασσικούς και άρχισε να ψάχνεις με απλά ερωτήματα

    Μου αρέσει!

   3. Τι είδους ερώτηση είναι το «μπας και είσαι πόντιος;» ???
    Από αυτό και μόνο καταλαβαίνει κανείς με τι ανθέλληνες έχουμε να κάνουμε.
    Έχεις κανένα πρόβλημα με τους πόντιους;
    Τότε είσαι ρατσισταράς. Μόνος σου το είπες.
    Ζήτα και καμιά συγνώμη τώρα.

    Μου αρέσει!

   4. nomadicuniversality απ’ ‘οτι καταλαβαίνω από αντίληψη σκίζεις. Σπίρτι είσαι αλλά με την ζέστη δεν κατανοείς τα απλά
    Εάν δεν μπορείς να κατανοήσεις απλές εκφράσεις καλό θα είναι να διαβάζεις χωρίς να μιλάς. Εάν θέλεις μπορώ να σου προτείνω κάποιες σελίδες με ανέκδοτα αρκετά από τα οποία έχουν πρωταγωνιστές πόντιους. Ίσως τότε καταλάβεις το ρητορικό ερώτημα προηγουμένως. Το ποιός είναι ανθέλληνας και ποιός το αντίθετο ασε να το κρίνουν οι τρίτοι που θα μας διαβάσουν με βάση τις θέσεις μας υπερ ή κατά της γλώσσας.

    Μου αρέσει!

   5. nomadicuniversality οι φασιστικές μέθοδοι που χρησιμοποιείς είναι γνωστές και δεν πιάνουν πλέον. Πες κάτι καινούργιο μπας και τραβήξεις το ενδιαφέρον.

    Μου αρέσει!

  2. Μια ακόμα ερώτηση για να μην προτρέχω. Ομολογώ ότι οι γνώσεις μου για την ιστορία των Εγγλέζων δεν ειναι στο επίπεδο που θα ήθελα και ίσως τους αδικώ. Για πες μας εσυ λοιπόν το 800 – 500 πχ ποιό ήταν το γλωσσικό επίπεδο των δασκάλων σου ; (δεν υπονοώ κάτι πέραν αυτών που σου αναφέρω και δεν έχω σκοπό να χλευάσω ή κάτι ανάλογο παρά μόνο να πληροφορηθώ εάν΄η μέχρι τώρα ενημέρωσή σου είναι σωστή αλλά και ταυτόχρονα να κατανοήσουμε αμφότεροι τις διαφορές των δύο πολιτισμών)

   Μου αρέσει!

  3. Ἄχου-το, ἄχου-το, σᾶς μαθαίνουν καλά τίς γαργᾶρες στό …κολεῖο ἔ…;
   Ἐλα μου, μιά γουλίτσα ἀκόμα…
   _ γκλούπ…
   Ψηλά τό κεφαλάκι τώρα καί πᾶμε…
   _ γαρ-γα-αγ-γρ-αγ-ρ-αγραγα-ργαγρ-γαργργαρρρρ…
   Τώρα φτύνουμε…
   _φτού….
   Μπραααάβο! Πᾶμε πάλι…, γουλίτσα, …ψηλά τό κεφαλάκι…
   _ γαααρρρ-γα-ργ-αγρ-γ-αργαρ-γα-γουργαγουργααρρρρρρ…
   _φφφφτού….! γκούχ-γκούχ….
   Σιγά καλό μου, ΘΑ ΠΝΙΓΗΣ…!

   100 χρόνια προσπαθεῖτε…, ΟΣΕΣ ΓΑΡΓΑΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ, ΣΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΣΑΣ ΚΑΘΟΝΤΑΙ….

   Μου αρέσει!

 13. Κάποιος πρέπει να μάθει στη συντάκτη του άρθρου (δασκάλα, όπως ισχυρίζεται) ότι η λέξη «παράλειψη» γράφεται με -ει- και όχι με -η-, δηλαδή «παράληψη».Πρόκειται για λάθος που κάνει δύο φορές, πράγμα που δείχνει ότι δεν το ξέρει. Η λέξη είναι σύνθετη: παρά + λείπω και όχι παρά + λαμβάνω. Μάθε πρώτα τη γλώσσα και ύστερα την υποστηρίζεις…

  Μου αρέσει!

  1. Τι να πει κανείς… Απ’ όπου και να το πιάσεις αυτό το κείμενο μπάζει. Εγώ το είπα και πιο πάνω: αυτή (αλλά και άλλοι που το υποστήριξαν) θα πρέπει να κάψει το πτυχίο της και να παραιτηθεί!!!! Έπρεπε ήδη να το ‘χε κάνει δηλαδή! Πόσα άτομα που πραγματικά αξίζουν πολύ περισσότερο σε αυτόν τον τόπο, περιμένουν μια δουλειά!!! Το Υπ. Παιδείας δεν θα ήταν πρόσφορο να κάνει μία αναφορά επ’ αυτού;! Προς τούτο θα έπρεπε να παλεύουν οι περισσότεροι προλαλήσαντες! Να καθαρίσει ο τόπος από τους βολεμένους και όσους δεν αξίζουν. Αυτοί διαιωνίζουν γλωσσικά λάθη (εν προκειμένω) και καταβαραθρώνουν τον κόσμο στην άκρα ημιμάθεια! (παράλειψη: και η πλειοψηφία των εργαζομένων στα παντός τύπου ΜΜΕ!)

   Μου αρέσει!

  2. Μητσέλος Σπύρος Φιλόλογος,
   ξέρεις έστω και έναν (1) που να γνωρίζει την ΕΛΛΗΝΙΚΗ στον απόλυτό της βαθμό;
   Έναν ψάχνω, ένα και μόνο από την αρχαιότητα ως σήμερα
   Αν μου βρείς έναν και με δεδομένο ότι η γλώσσα εξελίσσεται , τότε αυτός θάναι ο Θ Ε Ο Σ
   καθ΄όσον μόνο αυτός γνωρίζει τα προηγηθέντα και τα μελλούμενα
   Ναι;

   Μου αρέσει!

   1. Μια χαρά τα είπε η σύμβουλος και πολύ σωστά μάλιστα! Ο έχων νουν νοειν! Κι αν μπέρδεψε – αν κατάλαβα καλά – τον Τίτλο τού τραγουδιού, δεν είναι και υποχρεωμένη να τον γνωρίζει! Τι ποινή να προτείνω… Την ποινή τού…………… πενταγράμμου!!!!! Αν τυχόν προσεβλήθησαν οι οικείοι τού αποβιώσαντος Γιώργου Μουφλουζέλη, μπορούν κάλλιστα να απευθυνθούν στην……….. Α.Ε.Π.Ι., (αρμόδια για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας τραγουδιών) ή περαιτέρω στα αρμόδια Δικαστήρια!!!

    Πάντως, ο κος Γιώργος Μουφλουζέλης (σημ: ο στιχουργός), μάλλον δεν θα πήγε σχολείο απ’ ό,τι φαίνεται. Στο επίμαχο τραγούδι έχει και άλλο λάθος όταν αναφέρει ότι: «η προπαραλήγουσα ποτέ δεν περισπάται όταν η λήγουσα είναι μακρά». Ο κανόνας αναφέρει απλώς ότι: «όταν η λήγουσα είναι μακρόχρονη η προπαραλήγουσα δεν τονίζεται»!!!

    Πού την είδε την περισπωμένη, ο Θεός κι η ψυχή του! Ανοίξτε και τον Τζάρτζανο που τον έχετε περί πολλού (μαζί σας σε αυτό! Κι εγώ τον συμβουλεύομαι!), αν δεν με πιστεύετε…Αφού δεν το κατέχουν, τι γράφουν και τραγούδια, μπερδεύουν και τον κόσμο δημιουργώντας παρερμηνείες και χάσματα!!!! Άρα, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να βασιζόμαστε για να συνάγουμε επιστημονικά συμπεράσματα……… σε στιχουργούς και στο πάλκο!!!

    Δεν υπάρχει αυτός που ψάχνεις… Δυστυχώς, όλοι κάνουμε και θα κάνουμε λάθη ή δεν τα γνωρίζουμε όλα! Η τριβή και το προσωπικό ενδιαφέρον είναι που μετράνε ώστε να μαθαίνουμε συν τω χρόνω περισσότερα πράγματα και να γινόμαστε καλύτεροι! Άλλο στα blogs… Εδώ κάνουμε και λίγη πλάκα, ανάβουν τα αίματα για να έχει και ένα…. ψυχαγωγικό ενδιαφέρον! Διότι οι εκατέρωθεν προσβολές δεν είναι προσωπικές, αφού δεν γνωριζόμαστε, και δεν χαρακτηρίζουν κανέναν μας, θέλω να πιστεύω… Θέσεις & απόψεις σχολιάζουμε απλώς…

    Μου αρέσει!

   2. Γλωσσολόγε, η συνγκαβεύς (βρες εσύ τα στοιχεία που συνθέτουν την λέξη , μεγάλο παιδί είσαι και δή του εξωτερικού) παραποιεί ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ τους στίχους για να στηριχτεί στο Ψ Ε Υ Δ Ο Σ
    Αυτό συνιστά επιστημοσύνη;
    Εμ σωστά
    Δεν συνιστά
    Το ψεύδος πρέπει να μένει ατιμώρητο;
    Εεεε;;;
    πρέπει;

    Μου αρέσει!

 14. Γιάννης Μ. είπε Ιουλίου 15, 2012 στις 7:08 μμ «“ΨΑΞΤΕ ΛΙΓΟ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΞΦΟΡΔΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 1ο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΔΙΔΑΞΕ ΑΠΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΚΟΣΜΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ”
  ρε πανίβλακα κατανοείς τι γράφεις; Σεβαστή η Οξφόρδη αλλά που πρωτομίλησαν ελληνικά , στην Οξφόρδη ;
  Γιατί θα πρέπει να μάθω τι διδάσκεται στην Οξφόρδη εάν πρώτα δεν έχω μάθει τι δίδασκαν οι αρχαίοι έλληνες φιλόσοφοι που τους έχουν εικόνισμα στην Οξφόσρδη ; Ρε τράβα μάζεψε χόρτα. Γι αυτό ίσως να είσαι καλός
  Η στείρα γνώση είναι χειρότερη από την άγνοια ή την ημιμάθεια
  Όταν οι πρόγονοί σου πανιβλακα είχαν οργανώσει τον τελειώτερο κώδικα επικοινωνίας της εποχής εκείνης που λέγεται γλώσσα το αντίστοιχο επίπεδο των εγγλέζων ήταν το ΟΥΓΚ. Τράβα μια βόλτα σε κανένα μουσείο να μάθεις την ιστορία σου πρώτα και μετά έλα να μου κάνεις μαθήματα ορθογραφίας ( καλοδεχούμενος σε αυτό το θέμα)»
  «Ξεκόλα. Η διασικασία της γνώσης δεν είναι το αναμάσημα, ούτε να κρέμεσαι από ασήμαντες και ανούσιες λεπτομέρειες.»
  Έεεελα βρε Γιάννη μου. (είσαι και συνονόματος!) Να ’σαι καλά που μου «μαθαίνεις» ότι πρωτομίλησαν αρχαία ελληνικά στην…….. αρχαία Ελλάδα!! Τι να πω…. Μου άνοιξες τα μάτια. Μήπως δεν ξέρω και την Ακαδημία τού Πλάτωνα;;;;;;;;;; Ν’ αρχίσω ν’ ανησυχώ δηλαδή! Πάντως όσο και να χτυπιέσαι το πρώτο Πανεπιστήμιο… Πανεπιστήμιο όμως! (με τη σύσταση που τα γνωρίζουμε σήμερα…) που πρώτο δίδαξε Αρχαία Ελληνική Γραμματεία ήταν η Οξφόρδη. Τι να κάνουμε τώρα…. Ν’ αλλάξουμε την ιστορία ή να μην μας αφορά;; Να κάνουμε ότι δεν την βλέπουμε. Πολύ εθνικιστικό αυτό…

  Και κόψε (κι εσύ και κάποιοι άλλοι μικρόνοες σ’ αυτήν την χώρα) αυτήν την χιλιοειπωμένη καραμέλα: «Όταν οι πρόγονοί σου πανιβλακα είχαν οργανώσει τον τελειώτερο κώδικα επικοινωνίας της εποχής εκείνης που λέγεται γλώσσα το αντίστοιχο επίπεδο των εγγλέζων ήταν το ΟΥΓΚ.»!!! Έλεος. Το θέμα είναι, σήμερα τι κάνουν όλοι οι Έλληνες για να αξίζουν αυτό το ένδοξο παρελθόν;;!

  Γιατί τόσα χρόνια που ο Έλληνας φοροδιέφευγε, που έκανε τα στραβά μάτια σε τόόόόόόόσα στραβά κι ανάποδα, (μην αρχίσω να τα αραδιάζω…. θα ξημερώσω!!!) που είχε βολευτεί σχεδόν όλο το – ελληνικό – ανθρώπινο δυναμικό στο Δημόσιο (υπερβολή αυτό ένεκα του μεγέθους) ή στα παρακλάδια αυτού, δεν ξεσηκώθηκε κανείς μα κανείς να φωνάξει για την ανομία που συντελείτο!!! Τόσα χρόνια κανείς δεν μιλούσε. Όταν ο Έλληνας λοιπόν, μηχανεύεται και υποστηρίζει όλα αυτά, μη μου θυμάται ξαφνικά και όποτε τον συμφέρει την αρχαία Ελλάδα!! (η αναφορά δεν απευθύνεται σε εσένα προσωπικά διότι εν πρώτοις δεν σε γνωρίζω καθόλου και εν δευτέροις τα γραφόμενά σου κρίνω, στο πλαίσιο ενός πολύ συγκεκριμένου θέματος. Αόριστα μιλώ και τα αναφέρω απλώς μέσα στην κουβέντα).

  Ανέκδοτο έχει γίνει πλέον αυτό!!! Τι κάνει σήμερα ο Έλληνας για να αξίζει αυτό το παρελθόν;;; Από τα χάλια τής χώρας, καταλαβαίνουμε όλοι τι έκανε! Διότι, ξέέέχασα: πάντοτε οι άλλοι φταίνε, ο Έλληνας ΠΟΤΕ!!! Αυτό λοιπόν το σάπιο πολιτικό σύστημα που κυριαρχούσε τόσα χρόνια, δεν υποστηρίχθηκε από……… εξωγήινους (!) αλλά από την πλειοψηφία των σάπιων Ελλήνων που σήμερα κάνουν ότι δεν ήταν εκείνοι που χθες και προχθές λειτουργούσαν μέσα σε διαδικασίες διαφθοράς και αδικίας προς τον διπλανό τους! Έτσι, μου τιμούν το ένδοξο παρελθόν;;;;;;

  Αν είναι ασήμαντη λεπτομέρεια να μιλάμε και να γράφουμε ορθά τότε μην μάχεστε γι’ αυτό! Να νομιμοποιήσουμε τότε τόσα λάθη που γίνονται από ανθρώπους οι οποίοι δεν πάσχισαν να μάθουν σωστά τη γλώσσα που υποτίθεται αγαπούν! Θεωρώ σημαντικό όποιος υπερασπίζεται τη γλώσσα στη διαχρονία της, να την γνωρίζει ορθώς αλλιώς να καθίσει να την μάθει για να την υπερασπιστεί. Αυτό δείχνει το λιγότερο μια στάση. Βεβαίως και η γλώσσα είναι κάτι ζωντανό αλλά μερικά λάθη θα οδηγήσουν σε γλωσσική αναρχία!!!!! Ειδάλλως να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά! Όπως καταλαβαίνεις είναι (και) κοινωνικό το πρόβλημα και όλα συμπλέκονται…

  Γιάννης Μ. είπε Ιουλίου 15, 2012 στις 7:21 μμ «Για πες πότε γεννήθηκες μπας και κατανοήσουμε πότε είναι για εσένα η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ χαχαχχαχαχαααχ και χώρια από την πλάκα κατανοώ το νεαρό την ηλικίας αλλά για να καταφέρεις την υπάρχουσα στείρα γνώση που αναμφίβολα διαθέτεις διάβασε κλασσικούς, άρχισε να ψάχνεις με απλά ερωτήματα τον ίδιο σου τον εαυτό
  κάτι δεν πάει καλά όπως καταλαβαίνεις και οι σπουδές από μόνες τους δεν θα σου δώσουν απαντήσεις σε αυτό
  Το ένα έργαλείο είναι οι σπουδές σου
  το άλλο και σημαντικότερο εργαλείο είσαι εσύ, οπότε σταμάτα την άκριτη αναπαραγωγή και το αναμάσημα.

  Και κάτι ακόμα, κόψε τα θαυμαστικά. Εκτός κι αν χρειάζεσαι επιβεβαίωση και αυτοθαυμασμό, που δεν το πιστεύω.
  Δείχνει αδυναμία, έλλειμα αυτοεκτίμησης και πολλά άλλα, τι να λέμε τώρα δημοσίως…»

  Σε αυτό με τη στείρα γνώση θα με βρεις σύμφωνο αλλά να τονίσω ότι το να έχεις ως επιχειρήματα στο πλαίσιο μιας συζήτησης, τεκμηριωμένες και επιστημονικά αποδεκτές απόψεις δεν είναι καθόλου αναμάσημα! Από την άλλη όμως, όταν κάποιος αντιμάχεται κάτι τέτοιο και το θεωρεί και μειονέκτημα από πάνω, δεν είναι και το πιο υγιές, δεν νομίζεις;;; Το θέμα εξ αφορμής τού οποίου συζητούμε είναι πολύ συγκεκριμένο από την αρχή.
  Από ’κει και πέρα, κάτι από κλασσικούς, ιστορία και μουσεία, θα ’χει πάρει κι εμένα το αφτί μου για να γνωρίζω κάποια πράγματα…. Δεν πέρασα κι απ’ έξω ούτε φοράω παρωπίδες. Όσο για τα ερωτηματικά στον εαυτό μου…. (πέρα από τη συμβουλή που είναι θεμιτή) Ολίγον άτοπο μέσα σε ένα απρόσωπο blog να είσαι βέβαιος ότι δεν ισχύει και το πώς εγώ αντιμετωπίζω την επιστήμη μου… Αυτό μένει να το γνωρίζω πολύ καλά εγώ, όπως κι εσύ γνωρίζεις τι από όλα τα προειρηθέντα ισχύει ειλικρινώς για εσένα και τι όχι. Για όσα γράφουμε εδώ μέσα, ούτε πρόκειται να σε πείσω, ούτε πρόκειται να με πείσεις!

  ΥΓ: Τα θαυμαστικά συνέχισαν να μπαίνουν έπειτα από δική σου παρότρυνση. Και στο κάτω κάτω της γραφής, ο καθείς γράφει όπως τον βολεύει καλύτερα. Αλλά είπα να σεβαστώ τα υπερβολικά θαυμαστικά, αφού άλλαξε η επιθυμία.
  ΥΓ2: Αφού λοιπόν είμαι καλοδεχούμενος και μπράβο σου που το επικροτείς: Ξεκόλλα (2 «λ») και έλλειμμα.

  Μου αρέσει!

   1. Παραετυμολογίκες; (είδες μέχρι και οι τόνοι κάνουν τα δικά τους όταν θέλουν)
    άρα η αυστηρότητα θα πρέπει νάναι αυστηρότητα και να μην μετατρέπεται σε αυστηράδα

    καλύτερος εεε;
    και το κάλλιστος πως θα το γράψω για νάχει συνέχεια;

    Θα δώσεις τον ορισμό του γλωσσολόγου ή θα ρωτάω μέχρι την δευτέρα παρουσία

    Μου αρέσει!

   2. Μην συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα καλύτερα. Άλλο τα λάθη απροσεξίας – πληκτρολογίου και άλλο τα λάθη κατά συρροή. Η προαναφερθείσα «αυστηράδα», μάλλον θα πρέπει να ανήκει στο προσωπικό σας (εκδοθέν;) λεξικό διότι εμένα δεν μου λέει κάτι και δεν μου το έχετε δανείσει κιόλας για να το διαβάσω, όχι τίποτα άλλο.

    Ανάτρεξε (και όχι ανέτρεξε! Αχ, αυτές οι Προστακτικές έχουν κακοπάθει τη σήμερον!) σε οποιαδήποτε Γραμματική τής Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης (ε, του Τζάρτζανου που την έχεις και πρόχειρη σε link πιο πάνω, αν κοιτάξεις…) και θα διαπιστώσεις ιδίοις όμμασι ότι το επίθετο «καλός» σχηματίζει ιδιάζοντα – ανώμαλα παραθετικά με θέμα (καλλ- ): καλλίων/ον, κάλλιστος. Άλλο πράγμα δηλαδή! Δεν υπάρχει λοιπόν κάποια «συνέχεια» που επικαλείσαι και η οποία θα μπορούσε να σε διευκολύνει επ’ αυτού. Πρέπει να το μάθεις ως έχει, όσο «επώδυνο» και αν αποτιμάται κάτι τέτοιο.

    Η Δευτέρα Παρουσία ήρθε…. και μια απάντηση απ’ ό,τι πήρε το μάτι μου σού την έχει ήδη παραθέσει η Ελένη άνωθεν. Ας κλείσει εδώ αυτή η αδήριτος αναζήτηση διότι από τις τόσες φορές που είχες αναρτήσει την ερώτηση, πήγα να πιστέψω ότι είσαι κάποιο διαδικτυακό τρολλ! (διαδικτυακός νεολογισμός η λέξη, αν γνωρίζετε!)

    Μου αρέσει!

   3. Είδες λοιπόν τι σπάει με τις μη παραετυμολογικές γλωσσικές συνδέσεις;
    σπάει η συνέχεια
    γιατί αν γράψω «καλλίτερα» και όχι καλύτερα τότε θάχω τα
    καλλιστεία
    Καλλιόπεια
    Καλλιόπη
    Καλλιοπλία
    καλλίσυλος
    Καλλιούργημα
    καλλίροος
    Καλλιθέα

    Θες κι άλλα;
    τίγκα το λεξικό

    Τα εις -άδα όπως ασπράδα φαντάζομαι να τα γνωρίζεις
    ε κάνε και κάποιον συνειρμό και όλο και κάπου θα σε βγάλει το ταξείδι της γλώσσας

    Μου αρέσει!

  1. Διαπιστώνω βελτίωση προς το καλύτερο ή είναι λάθος αίσθησή μου. Τέλος πάντων πιο πάνω έδωσα ένα link με νεότερη δημοσίευση για το θέμα. Για να μην επαναλαμβάνω διάβασε εκεί όσα αναζητάς

   https://olympia.gr/2012/07/15/%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%cf%87%ce%b1%ce%af%cf%81%ce%b9%ce%b1-%ce%bf%ce%b9-%ce%b3%ce%bb%cf%89%cf%83%cf%83%ce%bf%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%bf%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%ce%b5%ce%bb/#comments

   Μου αρέσει!

  2. « Τι κάνει σήμερα ο Έλληνας για να αξίζει αυτό το παρελθόν;;; »
   Σοβαρά…;
   Καί σύ ποιός εἶσαι φτωχέ κι ἀσήμαντε πού τό ζηλεύεις καί τό φθονεῖς καί θές νά τοῦ τό πάρης;

   ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΗ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΗΜΕΡΑ, ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ ΑΝΗΚΕΙ Σ’ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ…

   Οἱ ὑπόλοιποι σάν καί σένα πού δέν εἶχαν καί τώρα προσπαθοῦν νά «φτιάξουν», ἁπλῶς γουρλῶστε τά μάτια…
   (καί βγᾶλτε τόν …σκασμό!)

   Μου αρέσει!

 15. @ astillais

  1ον: Ούτε γνωρίζω ποια είναι η χρήστης Ελένη.

  2ον: Σημείωση: Το «ταξίδι» (τάξις > ταξίδιον) γράφεται ως τέτοιο και όχι, «ταξείδι».

  3ον: Συγγνώμη. Τη σημείωση για το «ανάτρεξε» την έκανα ως προσωπικό σχόλιο μιας που το ανέφερα! Δεν πήγαινε σ’ εσένα!

  4ον: Όπως είπαμε ο συγκριτικός «καλύτερος» σχηματίζεται όπως τα υπόλοιπα επίθετα με θέμα – υς. Κι εγώ αν γράψω «καλύτερος», πάλι θα έχω κάποιες εκ των λέξεων που ανέφερες. π.χ. τα καλλιστεία. Προσοχή: Όχι όλες! Διότι κάποιες εξ αυτών τις αγνοώ…. (πάντοτε χωρίς απόστροφο το εξ. Δεν έχουμε φαινόμενο έκθλιψης για να βάλουμε απόστροφο! – προσωπικό σχόλιο κι αυτό). Μάλλον θα υπάρχουν ΜΟΝΟ στο προσωπικό σου λεξικό το οποίο προανέφερα… Δεν με εμποδίζει το «καλύτερος» από το να τις έχω! Απλώς εγώ (και τόσοι άλλοι μαζί μ’ εμένα) θα γνωρίζω ότι η ρίζα παράγωγων (όπως π.χ. τα καλλιστεία) προέρχεται από το ΑΡΧΑΙΟ θέμα καλλ- , του συγκριτικού βαθμού «καλλίων/ον», του επιθέτου «καλός»! Από το ΑΡΧΑΙΟ «καλός», είναι και το «καλύτερος» που ανέφερα πιο πάνω. Μια χαρά ιστορική συνέχεια διακρίνω επί τούτων!!!

  5ον: Θα το θέσω τώρα λίγο αντίστροφα κι ελπίζω να μην σε μπερδέψω: Εσύ όμως με τη γλωσσικο-φιλολογική αρματωσιά σου και με τη μάχη που δίνεις για τη συνέχεια στη γλώσσα μας, πώς από το «καλλιστεία» και το «καλλίτερος» (ορθή γραφή τού συγκριτικού βαθμού κατ’ εσέ!!!) μού μεταφέρεσαι εντελώς ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ και ΑΝΑΙΤΙΑ στο επίθετο «καλός» (θετικός βαθμός) από το οποίο προέρχεται το «καλλίτερος» που υποστηρίζεις!!!!! Για να το πω αλλιώς: πώς ο θετικός βαθμός «καλός» υποστηρίζει τον συγκριτικό βαθμό «καλλίτερος» (που αναφέρεις εσύ) για να φτάσουμε στο παράγωγο «καλλιστεία»;;;;;;;;; Για εξήγησέ μου να καταλάβω κι εγώ ο αφελής;;;;;;;;;;!!!!!!!

  Για να υπάρξει, με το δικό σου σκεπτικό, ιστορική συνέχεια λοιπόν καλή μου, δύο διεξόδους έχεις για να σωθείς:

  1. Είτε θα μου μεταγράψεις ορθογραφικά το επίθετο «καλός» σε (αχ, τι γράφω εδώ μέσα)………. «καλλός» (ΠΡΟΣΟΧΗ: Όχι το……….. κάλλος), με δύο ΛΑΜΔΑ, ώστε να επέλθει η πολυπόθητη ιστορική συνέχεια με το «καλλίτερος» και περαιτέρω με το «καλλιστεία».

  2. Είτε θα μου μετατρέψεις το «καλλίτερος» (κατ’ εσέ) και «καλλιστεία», (και όλα τα παράγωγα) σε «καλίτερος» (γκρρρρρρ) και (ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν ευθύνομαι για την ορθογραφία και το ό,τι υποστούν οι οφθαλμοί σας εξ αιτίας του!!!!)………… καλιστεία!!!!!!!!! ώστε το θέμα το θέμα καλ – , (εκ του «καλός») να διατηρηθεί ιστορικά!

  Όπως βλέπεις γελοία πράγματα τα 1 & 2, και μόνο που τα συζητούμε!!!!!! Νόημα δεν βγαίνει από όλον τον συλλογισμό σου και σε τι άσχετα κάθομαι και μπλέκω δηλαδή!!!!! Και σ’ τα γράφω και πολύ περιληπτικά όλα διότι δεν είναι τόσο απλό το θέμα τής ανάλυσης ενός τέτοιου ζητήματος.

  OΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ, ΤΟ ΝΑ ΑΝΑΛΥΟΥΜΕ «««ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ»»» ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΕ BLOGS ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ Ή ΜΟΝΟΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΝΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΟΙ ΕΠΕΙΔΗ ΜΙΛΑΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΟΠΩΣ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ, ΔΕΝ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΕΝ ΧΡΗΣΕΙ ΤΩΝ 4.000 ΧΡΟΝΩΝ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ!!!!!!!!!!!!!

  @ Γιώργης

  Καλά μαζί σου δεν ασχολούμαι! Και ν’ ασχοληθώ δηλαδή δεν θα καταλάβεις!!! Είσαι το ευχάριστο μουσικό μας ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ!!!!!! Οι απαντήσεις σου μπορούν να κάνουν κάποιον πραγματικά να λυθεί στα………… γέλια!!! Μα πού τις σκέφτεσαι βρε παιδί μου!!!! Αποκάλυψις 5χρονου!!!!

  Μάλλον εγώ και πολλοί πολλοί άλλοι, κινδυνεύουμε από κάποιους φτωχούς (στο μυαλό!) και ασήμαντους, οι οποίοι κατακρεουργούν την γλώσσα μου καθημερινά δίχως τύψεις και της αλλάζουν τα φώτα!!!!! Οι οποίοι ληστεύουν τη χώρα μου (όπως τόσα χρόνια) και τώρα ψάχνουν τον υπαίτιο σε πολιτικούς αντί να κάνουν την αυτοκριτική τους!!! Τα ξαναείπα άνωθεν, μην τα ξαναγράφω, δεν λέει… Να φύγουν όλοι αυτοί (πολιτικοί και πολίτες) οι οποίοι γίνονται βάρος σε αυτήν την χώρα, παντελώς ΑΧΡΗΣΤΟΙ όντες!!!!!! Η χώρα αυτή δεν τρώει τα παιδιά της! Οι άνθρωποί της τα τρώνε!!! Και που τόσοι Έλληνες που διέπρεψαν εκτός συνόρων, επιστρέφουν οι οποίοι αγαπούν πραγματικά τη χώρα τους, με την τόση διαφθορά που συντελείται αναγκάζονται να φύγουν πάλι… Αυτό και μόνο τα λέει όλα!!!!

  Μου αρέσει!

  1. (…πήξαμε στό θαυμαστικό πάλι!!!!!!!!! :mrgreen: )

   Λοιπόν!
   Μεγάλε «ἐπιστήμονα» τί ἔγινε; Ἀπαντήσεις θά μᾶς δώσεις ἤ σᾶς τελείωσε τό κουβαδάκι μέ τά «ἐπιχειρήματα» καί δέν σᾶς ἔφεραν ἄλλο; Νά τούς κάνης παράπονα…, πῶς σᾶς παρατᾶνε ἔτσι σέ τέτοιο «καύσωνα» καί ΞΕΦΤΙΛΙΖΟΣΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ…;;;

   «Φαινόμενο ἔκθλιψης γιά νά βάλουμε ἀπόστροφο» στήν πρόθεση [ἐξ] …ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ βρέ …παπαρολόγε
   τῆς δεκάρας…;!;!

   «Απλώς εγώ (και τόσοι άλλοι μαζί μ’ εμένα) θα γνωρίζω ότι η ρίζα παράγωγων (όπως π.χ. τα καλλιστεία) προέρχεται από το ΑΡΧΑΙΟ θέμα καλλ- , του συγκριτικού βαθμού «καλλίων/ον», του επιθέτου «καλός»! Από το ΑΡΧΑΙΟ «καλός», είναι και το «καλύτερος» που ανέφερα πιο πάνω. Μια χαρά ιστορική συνέχεια διακρίνω επί τούτων!!! »
   😡 Τί λές βρέ ἄσχετε καλαμπόρτζη τῆς συμφορᾶς… 😡
   Ἀπό ποῦ κι ὡς ποῦ εἶναι παράγωγο τά [καλλιστεῖα]…, καί τί κουραφέξαλα εἶναι αὐτά γιά τό ἀρχαῖο καλλ- καί τρέχα-γύρευε…;!;!

   Λοιπόν νετοξίτικο τσιράκι, -πού «συμβουλεύεσαι» καί τόν Τζάρτζανο- τά ’χεις κάνει μούσκεμα! Μαντάρα…
   Δεεεεέν σώνεται…
   Καί γιά νά τελειώνουμε ἐδῶ τό ἠλίθιο «ἀστεῖο» μέ σένα…, ὅπως εἶπα καί στήν «φίλη» σου πιό πάνω:

   Μαζέμπστε τα καί ἄϊντε στήν Ὀξφόρδη σέ γκανένα ἀγγλόπουλο νά μπουλήσετε τήν «πραμάτεια» σας…
   (μήπως εἶναι Ὀξφόρδι..; Ἤ μᾶλλον Ὀξφόρδυ… Ἤ… καλύτερα Ὀκσφώρδυ. Μπά! Καλλίτερα Ὀκσφόρδι…, τί λές;)

   Μέ δυό λόγια δηλαδή…

   …ὅοοοοξω ρεεέ!!!

   Μου αρέσει!

 16. Ελένη είπε

  Ιουλίου 16, 2012 στις 3:49 πμ

  Δεν δέχομαι χλευασμό από ανθρώπους που χρησιμοποιούν τη λέξη “λινκάρουν” (!!!) και θεωρούν ότι η γλώσσα τους απειλείται από ένα βιβλίο το οποίο αναφέρει ότι ο αριθμός των φωνηέντων -όσον αφορά τους φθόγγους- είναι 5. Δεν συνεργάζομαι με κανένα σε αυτό το blog , σε αντίθεση με τους περισσότερους . Επίσης απαντάω σε ανθρώπους που μπορούν να κατανοήσουν κάποια βασικά πράγματα και δεν είναι στημένοι στη γωνία για να “χτενίσουν” την απάντησή μου ψάχνοντας να βρουν τυχόν κουσούρι και έτσι να ξεσπάσουν τα όποια απωθημένα τους θεωρώντας ότι καθ’αυτόν τον τρόπο επιδεικνύουν ανωτερότητα γνώσεων. Επειδή λοιπόν έχω καταλάβει πολύ καλά εδώ και μέρες σε ποια κατηγορία ανήκετε όλοι οι αντιρρησίες και καθώς διακρίνω ότι διαθέτετε ηθελημένα και συνειδητά μειωμένη αντίληψη, γι’αυτό ακριβώς παρέθεσα την ηλεκτρονική διεύθυνση και γι’αυτόν ακριβώς το λόγο είναι και η τελευταία φορά που απαντάω γενικώς στη συγκεκριμένη συζήτηση. Δείτε το κλίμα “εμφυλίου πολέμου” που έχετε διασπείρει αλλά και που επικρατεί γενικότερα γύρω μας εξαιτίας του φόβου και της καχυποψίας,επικεντρωθείτε σε ουσιαστικά θέματα και δείξτε σεβασμό στο συνάνθρωπό σας.
  Αντίο.

  ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΕΛΕΝΗ!!!!! ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!! ΜΕΣΤΗ ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΕΥΘΥΒΟΛΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ!!!!! ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ!!! (Αν και δεν έπρεπε να αναλυθώ κι εγώ με τη σειρά μου, σε γλωσσικά σφάλματα των συνομιλητών μου αλλά δεν άφησαν και άλλο περιθώριο λογικής συζήτησης…) Άσε τον χαζούλη στην κοσμάρα του!!!! Κακώς που ασχολήθηκα κι εγώ χάνοντας τον χρόνο μου!!!! Ούτε λογική κουβέντα με επιχειρήματα δεν μπορεί να κάνει κανείς εδώ όταν κάποιοι από τους συνομιλητές είναι κολλημένοι σε άκρατες εθνικιστικές και επικίνδυνες φασιστικές ιδεολογίες και οι οποίοι μέσω των λόγων τους προωθούν την……….. προπαγάνδα!!! Το blog κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να λέγεται αλλιώς βάσει ενός video & της τοποθέτησης χρήστη που είδα πιο πάνω κι έφριξα!!!!!!!!!!! Αλλά τι φταίει κι αυτό… για τους θαμώνες του θα απολογηθεί;;;!!!!! Αν δηλαδή οι θαμώνες δεν είναι και τόσο «άγνωστοι» μεταξύ τους!!!!! Είναι και αυτή η δήλωση του Α. Αϊνστάιν: «Δυο πράγματα είναι άπειρα, το Σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, αλλά για το Σύμπαν δεν είμαι σίγουρος!» Κάτι ήξερε που το ’λεγε…!!!! Δυστυχώς η φωνή τής λογικής θα είναι πάντοτε εκεί (για εσάς) ώστε να δείχνει σ’ ετούτον τον κόσμο με τον πιο σαφή τρόπο και σε ορισμένους μονόφθαλμους, τις αναπηρίες τους…!!!! Όμοιος ομοίω αεί πελάζει!!!!!!!! Δεν πρόκειται να φύγει ΠΟΤΕ, όσο κι αν χτυπιούνται σε πληκτρολόγια και μη!
  Πραγματικά η απάντησή σου Ελένη, με κάλυψε απόλυτα!!!!

  Μου αρέσει!

  1. διαθέτετε ηθελημένα και συνειδητά μειωμένη αντίληψη

   δε νομιζω, ακρατο εγωισμο διαθετουν που ειναι ιδιον της φυλης μας σε συνδυασμο με γεροντικη ανοια κ ταλιμπανισμο

   Μου αρέσει!

 17. H καφρίλα της Ρωμηοσύνης……!
  ———————————————————
  Υστερόγραφον……! Είναι επιβελημένο να κριτικάρουμε την πατρίδα μπάς και την κάνουμε καλύτερη……!

  Μου αρέσει!

  1. Θα πρέπει να μπούμε στο βιβλίο Γκίνες όχι για την υπερβολική αυτοκριτική που μας χαρακτηρίζει αλλά για τις αυτοκαταστροφικές τάσεις που χαρακτηρίζουν ορισμένους θεωρώντας ότι ασκούν κριτική

   Έχουμε χάσει τα όρια της κριτικής με την αυτοκαταστροφή

   Μου αρέσει!

   1. Είναι μια παράλληλη κατάσταση με αυτή της διαφοράς ελευθερίας – αναρχίας ( με την κακώς εννοούμενη αναρχία και όχι φυσικά με την αντιεξουσιστική θεώρηση της λέξης – έννοιας)
    Και όπως γνωρίζουμε μια γραμμούλα χωρίζει τις δύο λέξεις – καταστάσεις. Μία και μόνο λεπτή…

    Μου αρέσει!

 18. Εγώ σαν αναρχικός ξέρω ποιά είναι η λύση:

  Να τα ΚΑΨΟΥΜΕ αν δεν τα πάρουν πίσω.

  ΞΥΠΝΉΣΤΕ ΡΈ!

  Δεν βλέπετε το ι πως είναι γραμμένο με λατινικό χαρακτήρα (γρεεκλισ);

  Προφέρεται το ίδιο το ι με το η το υ κτλ 140 μαλάκες, ηλίθιοι γλωσσολόγοι του κώλου και του (μ)παρά;

  Στόχος τους είναι να ξεκόψουν τη γλώσσα μας από τις ρίζες τις. Ίδιο στόχο έχουν για όλες τις γλώσσες του κόσμου. Θέλουν να καταστρέψουν κάθε πολιτισμό και γνώση και να διμιουργήσουν τη νέα γενιά των σκλάβων-γραναζιών της καπιταλιστικής μηχανής που ούτε θα μπορούν να σκέφτονται, ούτε θα μπορούν να μιλάνε (μόνο να γρυλλίζουν τη νέα παγκόσμια ‘γλώσσα’) για να καλοπερνάνε αυτοί.

  Μου αρέσει!

 19. Στον ηλίθιο που κάνει πλάκα με την πεντάλφα, ένα έχω να πώ:
  Πιάσε διάβασε παιδί μου κανένα σοβαρό βιβλίο για να δεις τι εστί πεντάλφα στην αρχαία Ελλάδα.
  Προσβάλλεις τους προγόνους σου με τις ανοησίες των θρησκόληπτων που τάχατες εμπαίζεις.

  Μου αρέσει!

 20. Οι όποιες πολιτικές ή ρυθμιστικές παρεμβάσεις στη γλώσσα είναι έγκλημα και αποβλέπουν, συν τοις άλλοις, στο να διευκολύνουν το ψηφιακό φακέλωμα. Όσο για σας κ. Ειρήνη Φιλιππάκη – Warburton κερδίσατε έναν ακόμη τίτλο που θα σας συνοδεύει ες αεί: PRESCRIPTIVE linguist!!! You should be proud of it!

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s