olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας.

Στην Ελλάδα η Νυρεμβέργη δεν ήλθε ποτέ, έτσι κύριε υπηρεσιακέ πρωθυπουργέ;

Posted by olympiada on June 9, 2012

Μετά τις αποκαλύψεις για τις μπίζνες του κυρίου Ζανιά, την κυρία Κιάου υπερμάχης του Ανάν, τρίτωσε για την υπηρεσιακή κυβέρνηση με την αποκάλυψη του κορυφαίου συγγραφέα Δημοσθένη Κούκουνα που επιμένει να θυμάται. Εύγε άξιε Έλληνα.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση που υπογράφει με ευκολία τους διωγμούς μικροοφειλετών και τις κατασχέσεις περιουσιών, που δίνει τα δις στις τράπεζες με χαρακτηριστική ευκολία…

Στο νέο βιβλίο του με τίτλο “Η ελληνική οικονομία κατά την Κατοχή και η αλήθεια για τα κατοχικά δάνεια”, εκτός από άλλα ενδιαφέροντα, ο ιστορικός Δημοσθένης Κούκουνας, ειδικευμένος στα κατοχικά θέματα, κάνει αποκαλύψεις και για την οικογένεια του σημερινού υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμένου.

exofilo-koukouna

Ο νυν πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας όταν στα δώδεκά του, το 1957, γράφτηκε στο γυμνάσιο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, δεν είχε κανένα άλλο λόγο εκτός από το ότι ο πατέρας του ήταν φανατικός θαυμαστής των Γερμανών. Μετά το

τέλος της Κατοχής πέρασαν δώδεκα χρόνια μέχρι να ξανανοίξει η Γερμανική Σχολή και ένας από τους πρώτους μαθητές της ήταν ο μικρός Παναγιώτης. Εντελώς συμπτωματικά το νέο κτίριο της σχολής (το κατοχικό στην οδό Αραχώβης είχε περιέλθει στο Γαλλικό Ινστιτούτο) χωριζόταν από μια μεσοτοιχία με την κλινική του πατέρα Χριστοφοράκου, ο γιος του οποίου φοίτησε κι αυτός στην ίδια σχολή (βέβαια ο γνωστός μας από άλλη αιτία Μιχάλης Χριστοφοράκος ήταν μερικά χρόνια νεώτερος από τον υιό Πικραμένο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχε φιλικός δεσμός).

Έτσι λοιπόν κάθε πρωί ξεκινούσε περιποιημένος, καλοντυμένος και καλοχτενισμένος ο μικρός Παναγιώτης για τη Γερμανική Σχολή στην οδό Μετσόβου. Ξεκινούσε με τα πόδια από το αριστοκρατικό σπίτι του με τα 18 δωμάτια στην οδό Ακαδημίας 52 για να φτάσει στην περιοχή Μουσείου.

etaireia-pikramenos

Το σπίτι αυτό των 450 τ.μ. ανήκε στην οικογένειά του πριν ο ίδιος γεννηθεί το 1945, όταν ο κόσμος άλλαζε με το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Είχε αγοραστεί λίγες μέρες αφότου άρχισε η Κατοχή με γερμανικά χρήματα, όταν ο πατέρας του μόλις είχε αναλάβει την αποκλειστική πώληση σε όλη την κατεχόμενη Ελλάδα των προπαγανδιστικών εντύπων του κατακτητή.

Πέρασαν 67 χρόνια από το 1945, όταν κατέρρευσε η Γερμανία του Χίτλερ και μεσολάβησαν πολλά μέχρι το 2012, οπότε η Γερμανία της Μέρκελ έχει καταστρέψει την Ελλάδα. Η απόπειρά της να επιβάλει τον Ράιχενμπαχ ως προτέκτορα-ψευτοπρωθυπουργό δεν πέτυχε, αλλά το σχέδιο ανανεώθηκε με τον δοτό πρωθυπουργό Παπαδήμο. Αυτός όμως δεν ήταν της γερμανικής κουλτούρας, αλλά της αμερικανικής, ως απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών. Χρειαζόταν άλλος πρωθυπουργός με τη γερμανική να την έχει ως μητρική του γλώσσα.

Αυτός είναι ο σημερινός πρωθυπουργός μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης, η σύνθεση της οποίας δεν είναι τυχαία. Κάλλιστα αυτή η “υπηρεσιακή” μπορεί να γίνει “μεταβατική” αν οι συνθήκες το επιτρέψουν και να παραμείνει στην εξουσία για να εκτελέσει το πρόγραμμα του μνημονίου, αν οι εκλογές της 17ης Ιουνίου δεν δώσουν ισχυρή κυβέρνηση. Οι Γερμανοί έχουν το κεφάλι τους ήσυχο πάντως, αφού επικεφαλής της είναι ο γιος του παλιού συνεργάτη του Γκαίμπελς, συνεργάτη με το αζημίωτο.

Άλλωστε η επιλογή του Πικραμένου ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού έγινε με τη σύμφωνη γνώμη όλων των πολιτικών αρχηγών που είχαν συσκεφθεί στο προεδρικό μέγαρο υπό την προεδρία του Κάρολου Παπούλια. Όλων πλην ενός. Πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου κατά σύμπτωση, ο οποίος δεν είχε κληθεί.

Θεωρήθηκε άραγε ως πολύ χιτλερικός για να εγκρίνει τον υιό Πικραμένο ως πρωθυπουργό; Αλλά ο πατέρας του Μιχαλολιάκου δεν ήταν ο στενός συνεργάτης του Γκαίμπελς στην Ελλάδα, ούτε κέρδιζε απ’ αυτό βέβαια…

oikia-pikramenou

Το πατρικό της οικογένειας Πικραμένου, όπου στεγαζόταν μέχρι την Κατοχή κάτω το πρακτορείο και επάνω η κατοικία της.

Μεγάλο προνόμιο ούτως ή άλλως είναι ο πατέρας σου να κάθισε δίπλα-δίπλα με έναν απεσταλμένο του ίδιου του Γκαίμπελς και να συνεταιρίστηκε μαζί του για μια επικερδή μπίζνες: τη διακίνηση όλων των προπαγανδιστικών εντύπων του εχθρού σε όλο το διάστημα της Κατοχής. Την ώρα που κάποια κορόιδα καρδιοχτυπούσαν για να γράψουν και μετά να τυπώσουν με χίλιες δυο προφυλάξεις ένα εφημεριδάκι, αφού προηγουμένως με απίθανα τεχνάσματα εξασφάλιζαν το απαραίτητο χαρτί (συνήθως χαρτί προοριζόμενο για συσκευασίες ή άλλες χρήσεις), και που κάποια άλλα κορόιδα έκρυβαν προσεκτικά πάνω τους μερικά αντίτυπα για να τα μοιράσουν σε έμπιστα πρόσωπα. Επρόκειτο για τον πολυθρύλητο μυστικό Τύπο της Εθνικής Αντίστασης, στον βωμό του οποίου πολλοί ήρωες θυσιάστηκαν όταν ανακαλύφτηκαν τα μυστικά μικρά τυπογραφεία ή οι διανομείς εντοπίστηκαν να έχουν επάνω τους έστω και ένα αντίτυπο. Η τιμωρία δεν ήταν παρά μία και μοναδική: ο θάνατος! Εκείνοι που τα έγραφαν αυτά τα «εφημεριδάκια» και εκείνοι που τα τύπωναν ή στη συνέχεια τα μοίραζαν, αριστεροί ή δεξιοί, άνθρωποι της καθημερινότητας, δεν πληρώνονταν και το έκαναν με την καρδιά τους, με την πεποίθηση ότι συμμετείχαν στον καθολικό αγώνα ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Υπήρχαν όμως και κάποιοι άλλοι, ελάχιστοι βέβαια, που είχαν αντίθετη άποψη. Που αναγνώριζαν ότι είχαν χρέος να μην διαβάζουν τέτοια εφημεριδάκια, ούτε και φυσικά να ασχολούνται με το γράψιμο, το τύπωμα και τη διανομή τους, που τόσους και τόσους κινδύνους έκρυβαν – και που, το κυριότερο, δεν απέδιδαν το παραμικρό οικονομικό όφελος.

Επί Κατοχής, το μοναδικό πρακτορείο που είχε την αποκλειστικότητα όλων των εφημερίδων και περιοδικών που έβγαιναν υπό καθεστώς λογοκρισίας ήταν η «Ένωσις Ελληνικού και Ξένου Τύπου» Α.Ε. Η εταιρία αυτή ιδρύθηκε λίγες εβδομάδες μετά την αρχή της Κατοχής, αφού προηγουμένως έφτασε από το Βερολίνο στην Αθήνα ειδικός απεσταλμένος του Γκαίμπελς, υπουργού Προπαγάνδας του Τρίτου Ράιχ. Αυτός είχε την ιδιότητα του πληρεξουσίου της εταιρίας «Mundus», που ανήκε εξ ημισείας στα γερμανικά υπουργεία Προπαγάνδας και Εξωτερικών. Εγκαταστάθηκε σ’ ένα γραφείο της γερμανικής πρεσβείας, στον τρίτο όροφο της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας 4, και άρχισε τις επαφές του.

Με την καθοδήγηση του Χέρμπερτ Σβέρμπελ, ο οποίος μόλις λίγους μήνες νωρίτερα είχε διοριστεί ακόλουθος Τύπου στην Αθήνα, αλλά από πολλών ετών είχε πλούσιες διασυνδέσεις με παράγοντες του ελληνικού Τύπου, ο Μάουραχ, ο εκπρόσωπος του Γκαίμπελς στην Αθήνα, εκτός άλλων προσώπων, είχε μακρές συζητήσεις με τον Όθωνα Πικραμένο. Κατέληξαν στην απόφαση να ιδρύσουν από κοινού μια νέα εταιρία, την Α.Ε. «Ένωσις Ελληνικού και Ξένου Τύπου». Συμφώνησαν ότι η γερμανική κρατική εταιρία θα διατηρούσε το 51%, ενώ πλην του Πικραμένου ποσοστά δόθηκαν και στους ανταγωνιστές του, τους κληρονόμους του Σπύρου Τσαγγάρη, αλλά και σε μια στενή συνεργάτιδα και συνεταίρο του, την Ελισάβετ Τσιβόγλου, η οποία μέχρι τότε διαχειριζόταν όλες τις ξένες εφημερίδες και περιοδικά.

Ο Όθων Πικραμένος διορίστηκε γενικός διευθυντής της νέας εταιρίας, που δημιούργησε ο ίδιος με τους εκπροσώπους του Γκαίμπελς, με τους οποίους και συνεταιρίστηκε, έχοντας ένα σημαντικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο και φυσικά στα τεράστια κέρδη του μονοπωλιακού πρακτορείου. Ο ίδιος κέρδισε πολλά, όχι μόνον από την αποκλειστική διακίνηση των ελληνόγλωσσων και ξενόγλωσσων (κυρίως γερμανικών και ιταλικών) προπαγανδιστικών εντύπων και βιβλίων, αλλά και με τις εκτυπώσεις διαφόρων εντύπων για λογαριασμό του κατακτητή, ως ένας από τους βασικούς μετόχους της εταιρίας «Πυρσός» που ήταν.

etaireia-tempo

Διαφήμιση του ιταλικού προπαγανδιστικού περιοδικού “Τέμπο” που το είχε αναλάβει αποκλειστικά ο Όθων Πικραμένος με τη νέα εταιρία που είχε συστήσει με τους Γερμανούς και της οποίας ήταν γενικός διευθυντής.

Το παλαιό πρακτορείο που είχε μέχρι την αρχή της Κατοχής και που το είχε ιδρύσει ο πατέρας του Τάκης Πικραμένος το 1927 στεγαζόταν σε τετραώροφο ακίνητο, στην οδό Σωκράτους 43. Βάσει της συμφωνίας που έκανε ο Όθων Πικραμένος με τους Γερμανούς, ο Πικραμένος θα εγκατέλειπε την ιδιοκτησία του ακινήτου για να το ρευστοποιήσει. Το αγόρασε μια εταιρία που μόλις είχε περιέλθει υπό τον έλεγχο των Γερμανών, η ΑΕΜ «Βωξίται Παρνασσού», και πλήρωσε 22 εκατομμύρια δραχμές στον μέχρι τότε ιδιοκτήτη του (την οικογένεια Πικραμένου, που χρησιμοποιούσε τους δύο ορόφους για κατοικία της), αναλαμβάνοντας στη συνέχεια να το ενοικιάσει στη νέα εταιρία, της οποίας γενικός διευθυντής ήταν ο Όθων Πικραμένος.

Για την αυθεντικότητα των όσων αναφέρονται, μπορεί ο αναγνώστης να ανατρέξει στο νέο βιβλίο του ιστορικού Δημοσθένη Κούκουνα “Η ελληνική οικονομία κατά την Κατοχή και η αλήθεια για τα κατοχικά δάνεια” (Εκδόσεις Ερωδιός).

To θεμα δημοσιευεται στην αυριανή “Κυριακάτικη Δημοκρατία”

24 Responses to “Στην Ελλάδα η Νυρεμβέργη δεν ήλθε ποτέ, έτσι κύριε υπηρεσιακέ πρωθυπουργέ;”

 1. ΣΠΥΡΟΣ Ο ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ said

  Ο Μεταξάς κατηγορήθηκε γιά φασίστας,όμως είπε τό ΟΧΙ καί τούς τσάκισε στήν αλβανία,τούς φασίστες τού μουσολίνι

  Ο ΜΙχαλολιάκος κατηγορείται γιά ναζιστής,αποκλείστηκε όμως στήν επιλογή τού γερμανοτραφούς πικραμένου….

  Τί ΔΕΝ πάει καλά εδώ…??????

  Like

  • σάι said

   ότι δεν παραλογίζεσαι 🙂

   Like

  • Τους φασίστες του Μουσολίνι τους τσάκισε ο ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΣ και ο ΚΩΣΤΑΚΗΣ και όλοι οι άλλοι άγνωστοι ΗΡΩΕΣ…
   Ο Μεταξάς παρόλο την ΕΛΛΗ άφησε το Αλβανικό μέτωπο ξεκρέμαστο και ήθελε να ΥΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝΕ στην Πρέβεζα…
   Το ΟΧΙ ήταν συμβολικό…νόμιζε δε, ότι θα κάνουν περίπατο οι μελανοχίτωνες…
   Ο ΜΕΓΑΣ ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΣ ήταν αυτός που πήρε την κατάσταση στα χέρια του ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ ΟΥΤΕ ΕΚΑΤΟΣΤΟ…
   Διαβάστε Ιστορία και κόφτε αυτήν την μαλ!@#$#$ που μας μάθανε από το δημοτικό με το Μεταξά…
   Στην Ολυμπία και σε άλλα σάιτ έχουν γραφεί χιλιάδες άρθρα με πηγές…
   Διάβασε την 1η σελίδα…10 σελίδες είναι…ψάξε μόνος σου και μάθε.

   ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940 και ο στρατηγός Χ. Κατσιμήτρος

   Δημήτριος Λιμνιάτης, Αντιστράτηγος ε.α.
   (Περιοδικό «Ιστορία Εικονογραφημένη», τ. 352, Οκτ. 1997)

   Η καθοριστική συμβολή ενός άξιου ηγήτορα, του διοικητή της VIII Μεραρχίας Πεζικού, στον θρίαμβο των ελληνικών όπλων. Συμβολή που συνήθως αγνοείται κατά τους εορτασμούς της ιστορικής επετείου.

   Από τους πρώτους μήνες του 1939 τα σύννεφα του πολέμου αρχίζουν να εμφανίζονται στον ευρωπαϊκό ουρανό.
   Το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου 1939 η Ιταλία, με τη σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας, καταλαμβάνει, με σαθρές αιτιολογίες, την Αλβανία, για ν’ αποκαλύψει έτσι τα επεκτατικά σχέδια της στον χώρο της Χερσονήσου του Αίμου και στη Μεσόγειο.
   Η κατάληψη της Αλβανίας και η προώθηση ισχυρών ιταλικών δυνάμεων προς την ελληνοαλβανική μεθόριο ήταν φυσικό ν’ ανησυχήσουν την ελληνική κυβέρνηση, η οποία σπεύδει να ενισχύσει με μικρές μονάδες τους τομείς ευθύνης της VIII Μεραρχίας (Ήπειρος) και της IX Μεραρχίας (Δ. Μακεδονία). Να τονίσουμε εδώ ότι από το 1936 έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων σε ελαφρύ και βαρύ οπλισμό.
   Ο Μουσολίνι, με προσωπικές επιστολές προς τον Ιωάννη Μεταξά, προσπαθούσε να τον πείσει για τις φιλικές σχέσεις των δύο λαών και ότι η Ιταλία θα σεβόταν την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.
   Ο διοικητής της VIII Μεραρχίας υποστράτηγος Χαράλαμπος Κατσιμήτρος, ο οποίος γνωρίζει όλες τις κινήσεις των Ιταλών στο αλβανικό έδαφος, περνάει στιγμές αγωνίας γιατί η δύναμη της μεραρχίας είναι ασήμαντη και δεν έχει γίνει καμιά αμυντική οργάνωση του εδάφους. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν το είχε απασχολήσει ως το 1939 το ενδεχόμενο ιταλικής επίθεσης από την ξηρά.
   Γι’ αυτό δεν υπήρχε σχέδιο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής. Όμως, από το 1914, περίοδο του αγώνα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου για την αυτονομία τους, η Ιταλία έχει αποκαλύψει τα σχέδια της για την κυριαρχία της στην Αδριατική και στη χερσόνησο του Αίμου.
   Οι αγωνίες του Κατσιμήτρου κορυφώνονται όταν την Κυριακή του Πάσχα (9 Απριλίου 1939) έλαβε τηλεφωνικά (χωρίς έγγραφη επιβεβαίωση) από το ΓΕΣ μια διαταγή «γρίφο» η οποία, μεταξύ των άλλων, περιείχε τούτες τις διαφορούμενες εντολές:
   «Η κυβέρνηση εν όψει ενδεχομένης εισβολής του ιταλικού στρατού εις ημέτερον έδαφος, εξουσιοδοτεί τον διοικητήν της μεραρχίας να επιστράτευση ταύτην και δίδει αυτώ εντολήν ν’ απόκρουση δια των όπλων πάσαν απόπειραν εισβολής».
   Στη διαταγή τονίζεται ιδιαίτερα ότι: «Η επιστράτευσις της μεραρχίας θα ενεργηθή μόνο εν περιπτώσει επιθέσεως σοβαρών ιταλικών δυνάμεων κατά της μεθορίου…» Δηλαδή χρονικά αδύνατο, γιατί επιστράτευση στο θέατρο των επιχειρήσεων είναι ανέφικτη, εφόσον διεξάγονται επιχειρήσεις, ή τουλάχιστον είναι άκαιρη. Ακόμη, στην Ήπειρο δεν υπήρχε οργανωμένη τοποθεσία για την κάλυψη της επιστράτευσης με αμυντικό αγώνα.
   Ο Χ. Κατσιμήτρος στο βιβλίο του Η Ήπειρος προμαχούσα (σελίδες 18-19) γράφει: «Είναι ευνόητον πάσας και ποίας βαρυτάτας ευθύνας δημιουργεί η εντολή αυτή εις τον διοικητήν της Μεραρχίας, όστις όμως δεν είχε τα μέσα ίνα εκπλήρωση την αποστολήν του». Και συνεχίζει: «Καθ’ όλην την μακράν αυτού στρατιωτ-κήν ζωήν και τους τεσσάρας πολέμους εις ους μετέσχεν από του 1912 και εντεύθεν, τους αγώνας και τας μάχας εις ας έλαβε μέρος, ουδέποτε ευρέθη υπό δυσμενεστέρας και δυσχερεστέρας περιστάσεις εν τη εκτελέσει των καθηκόντων του».
   Ο Χ. Κατσιμήτρος επισκέπτεται συχνά τις μονάδες της μεραρχίας από την Κακαβιά ως την Πρέβεζα, και με ομιλίες του προς τα στελέχη και τους οπλίτες τονώνει ιδιαίτερα το ηθικό. Δίνει επιτόπου εντολές, κυρίως στα τμήματα προκαλύψεως. Μεταβάλλει τη Μεραρχία σε εργοτάξιο αμυντικής οργάνωσης του εδάφους στον βόρειο μα και στον παραλιακό τομέα, αφού η απειλή είναι σχεδόν σφαιρική. Έχει επιλέξει ως κύρια αμυντική προσπάθεια την τοποθεσία Ελαίας. Διαμαρτύρεται εντονότατα προς το Γενικό Επιτελείο Στρατού για την μη διάθεση επαρκών πιστώσεων για την αμυντική οργάνωση του εδάφους.
   Το αμυντικό δόγμα του Γενικού Επιτελείου Στρατού και της κυβέρνησης έχει μείνει στις αρχές άμυνας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, δηλαδή στη στατική άμυνα βασισμένη στην οχύρωση του εδάφους και όχι στην οργάνωση ευέλικτων και ταχυκίνητων μονάδων. Από τις 4 Μαΐου 1939 συντάχθηκε το σχέδιο IB (Ιταλία -Βουλγαρία) που ιεραρχούσε τις απειλές αντίστροφα: «Βουλγαρία – Ιταλία». Για την αμυντική οργάνωση του εδάφους από τον Απρίλιο του 1939 ως τον Οκτώβριο του 1940 επί συνολικής δαπάνης 851 εκατ. δραχμών, διετέθησαν 769 εκατ. (90,4%) για οχυρωματικά έργα στον βουλγαρικό τομέα και 82 εκατ. (9,6%) στον αλβανικό, αν και ήταν πλέον ορατή η ιταλική απειλή.
   Η αμυντική οργάνωση του εδάφους στην Ήπειρο, για τον στρατηγό Κατσιμήτρο, ήταν μια από τις βασικές προϋποθέσεις επιτυχίας του σχεδίου του, μπροστά στη συντριπτική υπεροχή των ιταλικών δυνάμεων. Τον συγκινεί ιδιαίτερα η εθελοντική προσφορά εργασίας των κατοίκων.
   Οι απροκάλυπτες πλέον υποσχέσεις προς τους Αλβανούς των Μουσολίνι, Τσιάνο και στρατάρχη Μπαντόλια, για επέκταση των ορίων της Αλβανίας προς «Τσαμουριά», η προώθηση σοβαρών ιταλικών δυνάμεων με επιθετική διάταξη, υποχρεώνουν το Γενικό Επιτελείο Στρατού στα τέλη του μηνός Αυγούστου 1939 να διατάξει την μερική αρχικά και καθολική αργότερα (5 Οκτωβρίου 1940), επιστράτευση της VIII Μεραρχίας. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι Ιταλοί «Τσαμουριά» έλεγαν την «Θεσπρωτία», γιατί εκεί υπήρχε η μειονότητα των Τουρκαλβανών «Τσάμηδων», οι οποίοι κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου διέπραξαν βιαιότητες κατά του ελληνικού πληθυσμού της περιοχής.
   Το 1940 βρίσκει τη Μεραρχία σε πλήρη οργασμό, που καλύπτει όλους τους τομείς (οργάνωση, εκπαίδευση, αμυντική οργάνωση του εδάφους, διασπορά αποθηκών) από τη μια άκρη ως την άλλη, της πολύ μεγάλης ζώνης ευθύνης της.

   Like

   • Παύλος said

    Εσύ μη μιλάς για Μεταξά κόκκινε γιατί όταν ήρθαν οι ναζί στην Ελλάδα με λουλούδια τους υποδεχτήκατε,ενώ η ΕΟΝ στα οχυρά με πολυβόλα.
    Πλαστογράφε.
    Σε λίγο θα μας πεις ότι ο Μεταξάς “πέθανε” από αμυγδαλίτιδα.

    Like

   • @Παύλος
    Εχεις καταντήσει αηδία τελικά.Συναγωνίζεσαι τον hippo τον νεοφιλελεύθερο που είχα και γέλαγα.
    Για να μην μιλάω ΠΡΕΠΕΙ να είμαι ΝΕΚΡΟΣ…κι εσύ ΔΕΝ μπορείς να με σκοτώσεις.
    Αντε, πήγαινε παιδί μου να υμνήσεις τα Waffen SS…

    http://jungle-report.blogspot.com/2012/03/blog-post.html
    http://jungle-report.blogspot.com/2012/05/2.html

    Like

   • Γιάννης Μ. said

    Αμετανόητε το σημαντικό είναι ότι το 40 οι έλληνες ενωμένοι στάθηκαν απέναντι στον φασισμό και στον ναζισμό. Σήμερα η αριστερά τι θέσεις έχει όταν οι ταξικές διεκδικήσεις βρίσκονται σε αντίθεση με τις εθνικές θέσεις ?
    Γιατί συνεχίζει μια πρακτική που λειτουργεί σαν δεκανίκι των κέντρων που αντιπαλεύει? Ειλικρινά δεν μπορώ να το κατανοήσω.

    * χρησιμοποιώ τον όρο αριστερά συμβολικά γιατί είμαι αντίθετος στο να μπαίνουν ταμπέλες στους ανθρώπους και εκτός αυτού θεωρώ ότι οι πράξεις είναι που μετράνε και όχι οι θεωρίες

    Like

   • @Γιάννης Μ
    Οι ταξικές διεκδικήσεις δεν βρίσκονται ΠΟΤΕ πίσω από τις Εθνικές θέσεις…Συμβαδίζουν απόλυτα.
    Αυτό είναι μία άθλια προπαγάνδα που την καλλιεργούν στον κόσμο πολλά χρόνια τώρα οι αντίπαλοι των κομμουνιστών…
    Δες τι πάει να γίνει τώρα σε όλη τη Λατινική Αμερική…

    Το Παγκοσμιοποιημένο πλέον Κεφάλαιο που το υπηρετούν συγκεκριμένες Οικονομικά τάξεις, δεν κοιτά αν τοποθετήσει τα χρήματά του στην Τουρκία ή στο Τζιμπουτί…
    Ετσι και εδώ οι αδίστακτοι ντόπιοι κεφαλαιοκράτες που βρίσκονται στις ελίτ της εξουσίας όχι μόνο έβγαλαν και σιγούρεψαν τα χρήματα τους εκτός Ελλάδας αλλά ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΑΝ τη χώρα για τα επόμενα 50 χρόνια…
    Οχι ότι δεν το έκαναν και παλιότερα…το βιβλίο του Ν.Μπελογιάννη το “ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα” καταμαρτυρεί και καταγράφει πως κινείται και το ντόπιο και το ξένο κεφάλαιο από το 1821…

    Ο όρος αριστερά είναι αδόκιμος αφού και ο Κουβέλης με τη Ρεπούση αριστεροί το παίζουν…
    Οπως το “σοσιαλιστικό” ΠΑΣΟΚ του 80.
    Υπάρχουν πολλά κόμματα αριστερής ιδεολογίας (μεταμαρξιστικής-κομμουνιστικής) που σαφέστατα έχουν ΑΛΛΕΣ προτεραιότητες για την κοινωνία και την Ελλάδα…
    Τις θέσεις κάθε κόμματος μπορεί να τις βρείς στο διαδίκτυο…αυτό μόνο που θα πώ και κλείνω,γιατί το ερώτημά σου (για τις θέσεις) δεν απαντάται σχολιάζοντας σε 2-3 παραγράφους είναι ότι η πραγματική Αριστερά υπερασπίζεται μία Ελλάδα με την Κοινωνία όρθια και να μπορεί ο κάθε εργαζόμενος πολίτης αυτής της χωρας να χαίρεται και να ορίζει τον πλούτο του και το σπίτι του…
    Σου απάντώ με τη φράση που είπε ο Τσάβεζ όταν τον ρώτησαν, μετά τα πραξικοπήματα που του στήσανε οι Αμερικάνοι…
    “…την επόμενη φορά να ξέρουν, ότι ο Λαός της Βεναζουέλας θα είναι οπλισμένος…”
    Ετσι και εδώ την επόμενη φορά, για να πέσουν υπογραφές δουλείας,όπως του Αντωνάκη,του Γιωργάκη και του Παπαδήμου θα τους είναι αδιανόητο…
    Η Ελλάδα δεν ΠΩΛΕΙΤΑΙ σε κανέναν.

    Like

  • Νεφέλη said

   Απάντηση σε Σπύρο και Σάι:
   ότι ο λύκος δεν βγάζει το τομάρι του τράγου αν δεν μπει πρώτα στην στάνη

   Like

 2. σάι said

  όλα αυτά θα είχαν ηθική αξία αν έβγαιναν στη φόρα πριν τα σημερινά χάλια…
  όταν ο πικραμένος έκανε την καριέρα του

  τώρα που έγινε υπηρεσιακός πρωθυπουργός, τί ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

  υπαινίσσεται κανείς ότι δεν μπόρεσε να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού το μάιο ώστε να αναλάβει ο …πικραμμένος υπηρεσιακός πρωθυπουργός;

  αυτά είναι λαικισμοί κατά την άποψή μου που εκτρέπουν την προσοχή μας από τα προβλήματα που τρέχουν και διογκώνονται.

  και που λύνονται ερήμην της ελλάδας γιατί δεν έχουμε να στείλουμε κανέναν εκεί έξω με πρόγραμμα και στρατηγική…

  Like

  • Σωτήριος Καλαμίτσης said

   Απλώς θέλει να πει ότι οι δωσίλογοι της Κατοχής εξακολουθούν να κυβερνούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ως οι αρεστοί του κατεστημλενου..

   Like

 3. ΜΑΧΗΤΗΣ said

  Σας το λεω…

  Ξενοφερτοι ελληνοποιημενοι κυβερνουν την Ελλαδα….αιωνες!

  Οταν αλλοι εχυναν αιμα στην Αλβανια…

  καποιοι αλλοι γινονταν πλουσιοι….

  Και οι γονοι τους διαδεχονται την εξουσια!

  Ειναι κλειστη η…δημοκρατια, ειναι στοα…δεν αφηνουν Ελληνοπουλο να ανεβει!

  Εξοντωνουν τα Ελληνοπουλα μεσα απο την εξουσια που τους δινουμε …καλη ωρα σαν μεθαυριο!

  Οταν ..ξυπναμε…μας ριχνουν εκλογες….

  Παλι εμεις στην ελπιδα του υπνου!

  Οταν μας πιανει το πατριωτικο….βαζουν γειτονα να μας φοβιζει…

  Τοσο απλα , στειρα μυαλα μας κυβερνουν!

  Και εμεις…το ανεχομαστε….

  Αντε . ψηφιστε μεθαυριο….τους κρυφοδηθενελληνες…

  και περιμενετε σωτηρια…

  Like

  • Andreas tzinieris AT said

   Πολυ καλη τοποθετηση μαχητη.
   Ομως το ΟΠΛΟ τους ΗΤΑΝ η δικια μας ΑΓΝΟΙΑ.
   Μας κοιμιζαν και μας πηδούσαν
   Γράφουν στα Πρωτοκολλα οτι ο κοσμος δεν μπορει να πολεμησει εναν εχθρο ο οποιος ειναι αορατος.Και αυτοι ηταν αορατοι μεχρι τωρα.
   ΟΜΩΣ ΟΧΙ ΠΙΑ.
   .Αυτοι που εχουν καταλαβει τι γίνεται ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να ενημερώσουν αυτους που δεν εχουν παρει μυρωδια τι παίζεται.
   Και οι ψυχοπαθεις που θέλουν να κάνουν ολο τον κόσμο δικό τους, με καθε τιμημα,θα καταλαβουν,συντομα , οτι οι ΕΛΛΗΝΕΣ δεν ειναι Νιγηριανοι, που τους εχουν κατακλεψει και ζουν στην αθλιοτητα.Οπως δεν εγιναν Νιγηριανοι οι Αργεντινοι, οι του Ισημερινου, οι Κολομβιανοι, οι Ρωσσοι κλπ.
   ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ τον κοσμο για αυτο που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ συμβαίνει.

   Like

   • ΜΑΧΗΤΗΣ said

    Ναι φιλε μου!

    Συμφωνω απολυτα.

    Αλλα ..εχω δοκιμασει τη μεθοδοτου διαλογου…38 χρονια κυνηγημενος απο ηλιθιους…

    Αν δεν ακουνε…να ριχνω σφαλιαρες?

    Like

   • Ένας Έλληνας said

    ΜΑΧΗΤΗ

    Κανένας δεν μπορεί να καταλάβει με το ζόρι.
    Όποιος είναι έτοιμος να καταλάβει θα καταλάβει, εσυ δεν χάνεις τίποτα με το να λες αυτά που πιστεύεις, το καλό πράγμα αργεί να γίνει 🙂

    Like

 4. Εμενα με ειχε εντυπωσιασει η φροντιδα των επαϊόντων
  να μας ενημερωσουν για τα χομπυ και τις αλλες επιδοσεις
  του υπηρεσιακου πρωθυπουργου…
  Στην αναρτηση αναφερεται οτι για την επιλογη του Πικραμενου
  ως υπηρεσιακου πρωθυπουργου ειχαν συμφωνησει ολοι οι
  πολιτικοι αρχηγοι, πλην του κ. Μιχαλολιακου, ο οποιος δεν ειχε
  κληθει να συμμετασχει σ’ αυτη την διαδικασια.
  Μπορει καποιος να τους κατονομασει αυτους τους πολιτικους
  αρχηγους, για να ξερουμε οι απλοι πολιτες ποιοι αποφασιζουν
  για μας πριν απο μας και αν ολοι αυτοι ειχαν καποια νομιμη
  εξουσιοδοτηση γι’ αυτη την ενεργειά τους και απο ποιοιυς;
  Ζηταω πολλα;

  Like

  • σάι said

   σε τέτοιες περιπτώσεις πριμοδοτείται ο πλέον άσχετος, άχρωμος, διαχειρίσιμος υποψήφιος
   γι αυτό και χαίρει της κοινής αποδοχής

   Like

   • ΕΡIΧΘΟΝΙΟΣ said

    Βασικά τυχαίο είναι το γεγονός, αφού λόγω της μη συμφωνίας σε κάποιο πρόσωπο κοινής αποδοχής, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις ανέλαβε ο γηραιότερος από τους ανώτατους δικαστές, και αυτός έτυχε να είναι ο Πικραμμένος που συνταξιοδοτείται στις 30/6…

    Like

   • ΑΝΕΜΟΣ said

    Ενικός: Σαγιάν = Βοηθός του Ισραήλ
    Πληθυντικός: Σάγιανιμ

    Ο πρώην πράκτορας της Μοσσαντ Βίκτωρ Οστροβσκι που έγραψε το βιβλίο « Με την Μέθοδο της Διαφθοράς» αλλά και ο Γκόρντον Τόμας έχουν γράψει εκτεταμένα για τις ενέργειες των σάγιανιμ στις χώρες που τους φιλοξενούν.

    Οι σάγιανιμ λοιπόν παρέχουν πολυποίκιλη βοήθεια στους πράκτορες του Ισραήλ η οποία μπορεί να είναι παροχή ιατρικής βοηθείας σε μια πληγή από τραυματισμό σφαίρας (μακριά από κλινική η ιατρικό κέντρο χωρίς την ενημέρωση της αστυνομίας) μεγάλο ποσό χρημάτων, ακόμα και συλλογή πληροφοριών τοπικού ενδιαφέροντος αλλά πολύτιμες πληροφορίες για τους πράκτορες του Ισραήλ.

    Οι σαγιανιμ προέρχονται απ όλες τις τάξεις της κοινωνίες που ζουν. Μπορεί να είναι γιατροί, τραπεζικοί, δικηγόροι, καθηγητές Πανεπιστήμιων δικαστές, «ειδικοί» μάρτυρες σε μια δικαστική υπόθεση,

    αστυνομικοί , δημοσιογράφοι-προπαγανδιστές, δημόσιοι υπάλληλοι που χειρίζονται διαβαθμισμένα έγγραφα, ανώτεροι υπάλληλοι υπουργείων, ενοικιαστές αυτοκίνητων, ακόμα και κάποιος που διατηρεί κατάστημα ενδυμάτων η κάποιο κέντρο διασκέδασης.

    Φαντασθείτε αν κάποιος διπλωματικός υπάλληλος ενός κράτους θέλει να μετακομίση από μια γειτονιά σε άλλη και να προσλάβη (λόγω εξαιρετικά χαμηλής τιμής) μια μεταφορική εταιρία που ιδιοκτήτης της είναι ένας σαγιάν. Τα υπάρχοντα του θα φορτωθούνε στο φορτηγό και θα κάνουν υποχρεωτική στάση σε αποθήκη της Μοσσαντ και θα συνεχίσουν την πορεία τους ΜΟΝΟΝ όταν οι πράκτορες τοποθετήσουν κοριούς σε καίρια έπιπλα του διπλωμάτη όπως το κρεβάτι του και η τραπεζαρία του η το γραφείο του. Έτσι πολύ νωρίς οι οβριοί θα ξέρουν τις σεξουαλικές αδυναμίες του εν λόγω διπλωμάτη αλλά και άλλα μυστικά μελών της οικογενείας του.

    Συνήθως οι σαγιανιμ είναι εβραίοι με κάποια επιρροή στην κοινωνία και είναι διατεθειμένοι να κάνουν το παν για να βοηθήσουν το κράτος του Ισραήλ εναντίον των εχθρών του (οποίοι δηλαδή αντιτίθενται στην εγκληματική πολιτική του)

    Οι σάγιανιμ δεν είναι αναγκαίο να αναμειγνύονται ευθέως στην επιχείρηση της Μοσσαντ και πληρώνονται ΜΟΝΟ για τα έξοδα τους.

    Είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ να είναι 100% εβραίοι και να ζουν εκτός Ισραήλ. Αν και δεν θεωρούνται Ισραηλινοί υπήκοοι η επαφή γίνεται μέσω γνωστών η συγγενών τους που ζουν στο Ισραήλ. Οι πράκτορες έχουν το πρόσταγμα σ αυτή την σχέση και επισκέπτονται τον σαγιάν μια φορά κάθε τρεις μήνες η και συχνότερα με μία συνάντηση που διαρκεί 3-4 ώρες αλλά συμπληρώνεται και με πολλά τηλεφωνήματα μεταξύ τους.

    Αυτό το σύστημα επιτρέπει στις υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ να δρουν με ένα ελάχιστο αριθμό προσωπικού και να είναι σχεδόν αδύνατον αν εντοπιστούν χρησιμοποιώντας 5-6 άτομα σε μια «βάση» ενώ η αντίστοιχη της CIA χρειάζεται περίπου 100 άτομα. Η ύπαρξη και η χωρίς χρήματα προσφορά υπηρεσιών των κατά τόπους εβραίων μειώνη στο ελάχιστον και τα έξοδα της συντήρησης και ύπαρξης αυτών των «βάσεων» (νοικιασμένα διαμερίσματα ) στην αλλοδαπή.

    Πρέπει να σημειωθή ότι ο ας πούμε «έλληνας» σαγιαν δεν θα διστάση να βοηθήση τους δολοφόνους της Μοσσαντ ακόμα και αν υποψιάζεται ότι στην τρομοκρατική μελλοντική επιχείρηση τους πιθανόν να τραυματιστούν η και να δολοφονηθούν αλλα αθώα θύματα ακόμα και γείτονες τους.

    Το Ισραήλ τους να ‘ναι καλά

    Like

 5. kota salonikiotiki said

  εγω να πω μονο οτι “εκατσε” η στιγμη
  που ηταν και ο αρχαιοτερος για να παρει την θεση… 😉

  και αν σου κατσει;;; οπως λεει και ο ΟΠΑΠ

  Like

  • gim said

   Αν κοιταζες το προφιλ και τις σπουδες του ζανια θα καταλαβαινες αμεσως οτι ειναι βαλτος απο τους εξω(Γερμανους) με συμφωνια βεβαια εκ των δικων μας γιδιων.

   Like

 6. popolaros said

  Αυτός ο κύριος δεν ήταν που από το Συμβ. Επικρατείας, έκρινε ως συνταγματικό το πρώτο μνημόνιο.
  Ναι το παράνομο πρώτο μνημόνιο που έστησαν σε μια νύχτα και από τότε τρέχουν να το νομιμοποιήσουν με κάθε τρόπο.
  Μέχρι και τον αντιμνημονιακό Σαμαρά μετέτρεψαν σε ένα βράδυ σε μνημονιακή κομανέτση.

  Like

 7. Σοφία said

  Οι πολιτικοί αρχηγοί
  οι πωλητικοί αρχηγοί…
  όλοι συμφώνησαν στην “προσωπικότητα” του Πικραμμένου.
  Όλοι, πωλητικοί και “προσωπικότητες” που έγιναν “προσωπικότητες” για να χρησιμποιηθούν την κατάλληλη στιγμή.
  Τίποτα δεν είναι τυχαίο.
  Είναι όλα μελετημένα και βασίζονται στο ότι εμείς δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι υπάρχει τόση μελέτη και ότι θα τα αφήνουμε να κυλάνε ανεμπόδιστα.

  Ο “υπηρεσιακός” υπήρέτης του μνημονίου είναι γόνος του υπηρέτη των γερμανών.
  (αλλά ο Κασιδιάρης, 30 ετών, είναι γερμανοτσολιάς….)

  Like

 8. Η πραγματική οικονομία της ευρωζώνης πέφτει, ενώ η Γερμανία ανθίζει. Αυτό αποδεικνύει ότι η απόκλιση μεγεθύνεται. Παράλληλα, η πολιτική και κοινωνική δυναμική διευκολύνει την πορεία διάλυσης. Η κοινή γνώμη, όπως εκφράστηκε στις τελευταίες εκλογές, είναι εναντίον της λιτότητας, και αυτή η τάση θα συνεχιστεί, μέχρι η σημερινή πολιτική αντιστραφεί οριστικά. Κάποιος πρέπει να υποχωρήσει.

  Like

 9. Δημήτρης/cfu said

  Ερώτηση:
  Ο Καμμένος, πρότεινε Πικραμένο;

  Like

Σχολιάστε Ελεύθερα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: