Μάθε που ψηφίζεις

[ΑΝΑΝΕΩΣΗ 2019]

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2019 ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, το Υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει τους ψηφοφόρους για θέματα που…
άπτονται της εκλογικής διαδικασίας.

Χρήσιμες πληροφορίες για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου:

– Πότε θα ψηφίσω;
Οι εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 17 Ιουνίου 2012, ενώ μπορείτε να ψηφίζετε από τις 7 το πρωί (07.00) έως τις 7 το απόγευμα (19.00).

– Πού ψηφίζω;
Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου παραμένουν ίδιοι όπως και στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Επομένως, ψηφίζετε όπου ψηφίσατε και στις προηγούμενες εκλογές. Μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με τον τόπο άσκησης του εκλογικού σας δικαιώματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.ypes.gr/Services/eea/eea.htm. ή να καλέσετε στα τηλέφωνα 213 136 1500 και 213 136 4500 από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ. το Σάββατο και την Κυριακή, ενώ από τη Δευτέρα 11/6/2012 και μέχρι την ημέρα των εκλογών οι γραμμές θα είναι ανοιχτές για τους πολίτες μεταξύ 08:00 έως 21:00 συνεχώς.

– Τι γίνεται με τους ετεροδημότες;
Οι ετεροδημότες που είχαν υποβάλει σχετική αίτηση έως την 29η Φεβρουαρίου του 2012 ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όπου και είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους ως ετεροδημότες. Σημειώνεται ότι αιτήσεις που έγιναν μετά την 29η Φεβρουαρίου του 2012 δεν έχουν ισχύ για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.

– Tι κάνω σε περίπτωση που το όνομά μου δεν είναι γραμμένο σε κανέναν εκλογικό κατάλογο του Δήμου, όπου είμαι γραμμένος, και δεν στερούμαι του εκλογικού μου δικαιώματος;
Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε, μέχρι το πέρας της ψηφοφορίας, να αναζητήσετε πιστοποιητικό εγγραφής σας στα δημοτολόγια, με την επίδειξη του οποίου ασκείτε κανονικά το εκλογικό σας δικαίωμα. Το ίδιο ισχύει και για τους πολίτες που είναι γραμμένοι μόνο στα μητρώα αρρένων. Σημειώνεται ότι για το λόγο αυτό τα καταστήματα των Δήμων θα παραμείνουν ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

– Πώς ψηφίζω;
Μπορείτε να ψηφίσετε επιδεικνύοντας την αστυνομική σας ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό σας (ακόμα και αν έχει λήξει) ή την άδεια οδήγησης ή ακόμα και το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων

– Έχω δικαίωμα να ψηφίσω;
Δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος και είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων της χώρας και δεν έχουν στερηθεί το εκλογικό τους δικαίωμα για οποιονδήποτε λόγο.

– Είναι υποχρεωτικό να ψηφίσω;
Ναι. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.

– Γιατί οι εκλογές της 17ης Ιουνίου γίνονται με λίστα;
Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, σε περίπτωση που εκλογές διενεργούνται πριν από τη συμπλήρωση 18 μηνών από τις προηγούμενες , η εκλογή των βουλευτών δεν γίνεται με σταυρό προτίμησης, αλλά με λίστα.

– Πώς ψηφίζουμε στις εκλογές με λίστα;
Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μόνο το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούν να ψηφίσουν , χωρίς να βάλουν σταυρούς προτίμησης υπέρ των υποψήφιων βουλευτών. Εντούτοις, ψηφοδέλτια με σταυρό προτίμησης δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν ως άκυρα.

– Πώς εκλέγονται οι νέοι βουλευτές;
Οι βουλευτές εκλέγονται κατά τη σειρά που αναγράφονται στο συνδυασμό του κόμματος , δηλαδή στη λίστα (όπως αντίστοιχα συμβαίνει με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας). Ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει το κάθε κόμμα στην κάθε περιφέρεια ορίζονται και οι βουλευτικές έδρες.

– Πόσοι βουλευτές εκλέγονται σε κάθε εκλογική περιφέρεια;
Πρόκειται για κατανομή 288 εδρών στις 56 βασικές περιφέρειες της χώρας. Οι υπόλοιπες 12 έδρες καταλαμβάνονται από βουλευτές επικρατείας.

– Πώς μπορώ να αποδείξω ότι ψήφισα, εάν μου ζητηθεί από την υπηρεσία μου;
Μετά την άσκηση του εκλογικού σας δικαιώματος μπορείτε να ζητήσετε από το δικαστικό αντιπρόσωπο να σας χορηγήσει σχετική έντυπη βεβαίωση.

– Δικαιούμαι βοήθεια κατά την άσκηση του εκλογικού μου δικαιώματος;
Άτομα που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε παρατεταμένη αναμονή, όπως για παράδειγμα έγκυες, υπερήλικες, ανάπηροι, ασθενείς κλπ. ψηφίζουν με απόλυτη προτεραιότητα.

– Τι δικαιώματα έχω σε περίπτωση που αντιμετωπίζω κάποια κινητική αναπηρία;
Ειδικότερα για άτομα με αναπηρίες, έχει εκδοθεί ξεχωριστή εγκύκλιος του Υπουργού Εσωτερικών σχετικά με την παροχή διευκολύνσεων προς άσκηση του εκλογικού σας δικαιώματος και πρέπει να γνωρίζετε ότι ο δικαστικός αντιπρόσωπος είναι υποχρεωμένος να σας παράσχει τη συνδρομή του κατά προτεραιότητα και προς πάσα διευκόλυνσή σας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, εάν υπάρχει αντικειμενική αδυναμία προσέλευσής σας στο εκλογικό τμήμα, όπου ψηφίζετε, ο δικαστικός αντιπρόσωπος υποχρεούται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα απρόσκοπτα με ταυτόχρονη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου σας.

* Σημαντική υπενθύμιση:

Το Υπουργείο Εσωτερικών σας υπενθυμίζει ότι τα ψηφοδέλτια αυτών των εκλογών έχουν αλλάξει και επομένως τα παλαιά ψηφοδέλτια των εκλογών τις 6ης Μαΐου δεν ισχύουν και αν βρεθούν μέσα στην κάλπη θα ληφθούν υπ’ όψιν ως άκυρα.

4 σκέψεις σχετικά με το “Μάθε που ψηφίζεις”

 1. «EKTAKTO: Μπαίνει στον μηχανισμό στήριξης η Ισπανία το ΣΚ. Ξεφορτωθείτε τα ευρώ προτείνουν μεγάλοι οικονομικοί οίκοι!
  Μετά την υποβάθμιση-ΣΟΚ της Ισπανίας από την Fitch κατά 3 βαθμίδες, εκτάκτως συγκαλείται το Eurogroup αύριο, με επίκεντρο τις ισπανικές τράπεζες, καθώς όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν οτι η Μαδρίτη…
  θα καταθέσει αίτημα κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου για να μπεί στον μηχανισμό στήριξης και να σώσει τις τράπεζες της!

  Να σημειωθεί ότι η τηλεδιάσκεψη δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, αλλά έχει διασταυρωθεί από δύο πηγές της ΕΕ και μία εκ Γερμανίας από το Reuters.

  Η ανακοίνωση για την είσοδο της Ισπανίας στον μηχανισμό αναμένεται το απόγευμα του Σαββάτου, δηλώνει αξιωματούχος της ΕΕ, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας. Ωστόσο, η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο αιτήματος στήριξης για τις τράπεζες αυτό το Σαββατοκύριακο.

  Την ίδια ώρα Morgan Stanley, Barclays, J P Morgan, CA, FX Concepts προτείνουν στους επενδυτές τους να προχωρήσουν σε μαζικές πωλήσεις ευρώ!

  Η κατάρρευση της Ευρωζώνης προ των πυλών;»

  Μου αρέσει!

 2. Βλέπω να ψηφίζουν χιλιάδες μετανάστες και εγώ που είμαι δημόσιος υπάλληλος μακριά από τον τόπο καταγωγής μου δεν εχω δικαιωμα να ψηφίσω ….γιατί λέει δεν υπέβαλα αίτηση ως ετεροδημότης μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου (λές και ξέραμε ότι θα γίνουν εκλογές τον Μάιο).
  Στην εποχή της τεχνολογίας και του ηλεκτρονικού κράτους (ΤΡΟΜΑΡΑ ΤΟΥΣ) ακόμα δουλεύουν με χειρόγραφες αιτήσεις και τις μαζεύουν λέει ανά τρίμηνο και κάτι τέτοια τριτοκοσμικά.
  Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που θέλω τόσο πολύ να ψηφίσω αλλά δεν έχω και 600 ευρώ εισητήρια να πάω και ναρθω και βλέπω όλους τους μη Έλληνες να αποφασίζουν για μένα.
  Με έχουν σκάσει οι ανίκανοι…
  ΥΓ από την άλλη ακούω ότι οι στρατιωτικοί ψηφίζουν πάντοτε στον τόπο δουλειά τους – δύο μέτρα και δύο σταθμά;;;

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s