Ο ΟΜΗΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ (και όχι μόνον) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΑΠΛΑ ΔΙΑΘΕΣΤΕ 3 ΛΕΠΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΄΄ΜΝΗΣΤΗΡΟΦΟΝΙΑ΄΄ ΟΤΑΝ ΔΗΛΑΔΗ Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΦΟΝΕΥΣΕ ΤΟΥΣ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΟΥΣΑΝ ΤΟ ΒΙΟΣ ΤΟΥ, ΕΙΧΑΝ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ, ΕΙΧΑΝ ….. ΠΡΟΓΡΑΨΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΓΥΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ.

Είναι πολύ σημαντικό, αυτές τις κρίσιμες ώρες, να ρίξουμε μια ματιά στην βίβλο των Ελλήνων, δηλαδή στα ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ και να διδαχτούμε, έστω και την τελευταία στιγμή, από το πνεύμα του Οδυσσέα.

ΔΗΛΑΔΗ: Να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, να ελέγξουμε την παρόρμηση, να έχουμε τις
αισθήσεις μας και τις αντένες μας ΑΝΟΙΧΤΕΣ και να μην παρασυρθούμε από την οργή και το μένος που μας διακατέχει, ώστε να γίνουμε βορρά στους σύγχρονους “μνηστήρες”, …που επιβουλεύονται τον τόπο μας και το μέλλον μας.

Όταν ο Οδυσσέας φτάνει στην Ιθάκη, η μεγίστη επιθυμία του είναι ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ, τον κόσμο που του έκλεψαν. (Τι μου θυμίζει ;;;;)

Παρά την μεγάλη του λαχτάρα, διατηρεί την ανωνυμία του και μεταμορφωμένος σε ζητιάνο από την ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ ! (Λίγη Σοφία δεν έβλαψε κανέναν ποτέ)

Πηγαίνει στο παλάτι, ώστε να ελέγξει την κατάσταση και να πάρει τις πληροφορίες που θέλει, υπομένοντας καρτερικά τις προσβολές και την χλεύη των μνηστήρων. (προσβολές – χλεύη, τι μου θυμίζει ;;;;)

ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ, ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΣΤΕΙΡΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ.

Γι αυτό τον λόγο και είναι ο αγαπημένος της Θεάς ΑΘΗΝΑΣ, της Θεάς που αντιπροσωπεύει την ΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΣ, την ΣΟΦΙΑ, την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. Της Θεάς που μελετά τον εχθρό και τον πολεμά με στρατηγική, με τα ίδια του τα όπλα, όχι με παρορμητισμό.

Όταν όμως έρχεται η ώρα, όταν τους έχει στριμώξει όλους άοπλους σε ένα δωμάτιο, όταν φανερώνεται πάνοπλος, ΤΟΤΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΟΥ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΙΚΤΟ, ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΙΟΣ ΤΟΥ, που δημιούργησε με τον δικό του ιδρώτα.

ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ που οι μνηστήρες καταχράστηκαν και καπηλεύτηκαν (ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ;;;) μαζί με την φιλοξενία του οίκου του, που τίμησε τον ΞΕΝΙΟ ΔΙΑ.

Ο ισχυρότερος αντίπαλός του είναι ο ΑΝΤΙ-ΝΟΟΣ.

Η λέξη μιλά από μόνη της. Είναι η ΑΝΤΙ-ΝΟΗΣΗ, είναι αυτό που μας κάνουν ΤΩΡΑ, είναι ο τρόπος με τον οποίο θολώνουν τις καταστάσεις και την πραγματικότητα, ώστε ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ. Είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την καθυπόταξη και δουλεία
του ανθρώπου.

Ο επόμενος είναι ο ΕΥΡΥ-ΜΑΧΟΣ. Αυτός που μάχεται με κάθε τρόπο, με εύρος, ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟΝ, ο δεινός και αδίστακτος μαχητής, χωρίς αξίες, ο σφαγέας.

Ο ΑΜΦΙ-ΝΟΜΟΣ! Αυτός που διαστρεβλώνει τον ΝΟΜΟ και την τάξη των πραγμάτων, ο επικίνδυνος γιατί πάντα κάνει το Νόμο μέσο επιβολής του παραλογισμού και όχι μέσο επιβολής του δικαίου είναι ΕΤΣΙ και ΑΛΛΙΩΣ!

Και φυσικά Ο ΑΓΕ-ΛΑΟΣ! Ο Λαοπλάνος. Αυτός που άγει τον λαό, που τον παρασύρει με την βοήθεια του ΑΝΤΙ-ΝΟΟΥ, του ΕΥΡΥΜΑΧΟΥ και του ΑΜΦΙΝΟΜΟΥ. Που τον μετατρέπει με την αντινόηση, την αμφινομία και με πολεμόντας τον με κάθε τρόπο, σε ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΑΓΕΛΗ!

Κανένα όνομα στα Ομηρικά έπη δεν είναι δοσμένο στην τύχη! Κρύβουν βαθύτατα νοήματα και στο χέρι μας είναι να τα αποκρυπτογραφήσουμε και να διδαχτούμε, ή καλύτερα να συνετιστούμε.

Οι πρόγονοί μας μιλούν, ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ, μας λένε ΠΩΣ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ, μας λένε πώς να τινάξουμε τον ζυγό. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ.

Και ο Αντίνοος, ο στόχος της πρώτης φονικής βολής του Οδυσσέα. Είναι αυτός ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ να πεθάνει πρώτος.

Και τον σκοτώνει ρίχνοντας του το βέλος στον ΛΑΙΜΟ, το ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ δηλαδή της επικοινωνίας που την χρησιμοποιεί ενάντια στην νόηση των ανθρώπων !!!

Γι αυτό, μακριά από την προπαγάνδα των ΜΜΕ.

Αν υπήρχαν αυτά το 1821,είναι αμφίβολο αν θα γίνονταν η επανάσταση των Ελλήνων, θα κινδύνευαν να μείνουν καθυποταγμένοι στην πλάνη και την θολούρα της καθαρής κρίσης, εξ αιτίας της προπαγάνδας.

ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΤΑ ΕΙΠΕ ΟΛΑ Ο ΟΜΗΡΟΣ !!! ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Δευκαλίων Κωνστ. Βατιμπέλλας

34 thoughts on “Ο ΟΜΗΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ (και όχι μόνον) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ”

 1. +++++

  υπάρχει και άλλο όμως ειδάλλως τα έπη ανακυκλώνονται

  για να λυτρωθεί ο Οδυσσέας…ΝΑ πάει στην Θεσπρωτία που δεν ξέρουν το κουπί και το αλάτι, να θυσιάσει στον Ποσειδώνα για να συμφθιλιωθεί και μετά να γυρίσει πίσω…διότι ο μπάσταρδος υιός του με την Κίρκη…ο Τηλέγονος καταστρέφει τα πάντα στην Ιθάκη

  αφού αλληλοεξοντωθεί με τον Τηλέγονο…τότε επέρχεται η λύτρωσις, όπως και του Αρθούρου άλλωστε.

  Like

 2. +1000000000000000000000000000000000000000
  Ένα ποτήρι κρασσί στην υγειά σας κ.Βατιμπέλλα!

  Like

 3. Οταν πεταξουν απο τα σχολεια τη ..θυσια του αβρααμ,
  την κιβωτο του νοε,τον λοτ και της..κορες του,
  και βαλουν τον ομηρο, απο το δημοτικο.
  Τοτε θα αρχισει η αναγεννηση της Ελλαδος.
  Στο κατω κατω της ..γραφης ειναι αλλο πραγμα ο χρηστιανισμος ,
  και αλλο το ταλμουδ Η η βιβλος…
  Μας εχουν κατσει στο κεφαλι, με πολυ υπουλο τροπο..

  Like

  1. Τραβας ζορι και εσυ με την θρησκεια παγανακι;;;Σου δοθηκε παλι ευκαιρια και εκλασες απο το στομα!!Λες και σου φταιει η θρησκεια μας για το καταντημα της χωρας,και οχι κατι λαμογια σαν και εσενα που ψηφιζανε και ψηφιζουν τους μασωνους καταστροφεις μας!!Και που’σαι …κλανιαρη ,αν δεν ειχαμε την θρησκεια μας ,τωρα δεν θα μπορουσες να λες και να γραφεις οτι εισαι Ελληνας!!Γιατι η θρησκεια κρατησε ζωντανη την φλογα της ελευθεριας συμφωνα με τον Κολοκοτρωνη και καναμε την επανασταση το ’21!!!Εκτος και αν αμφισβητεις και τον Κολοκοτρωνη!!!

   Like

   1. κατι ξεχνας … τον Κολοκοτρωνη ελληναραδες τον φυλακισαν οπως και πολλους αλλους αξιους , μαλλον ο Σατζετακης ειχε δικιο ..ειμαστε εθνος αναδελφον … και κατι αλλο μη ξεχνας ποτε πως θρησκεια κρατος ηθικη και ΜΜΕ ειναι μεσο χειραγωγησης και μονο αυτο ! και δεν ειναι αναγκη να μιλαμε ασχημα εδω μεσα και να προσβαλλουμε ο ενας τον αλλο … αυτα μας φαγανε , νασαι καλα φιλε

    Like

  2. Αβρααμ εγέννησε ισαάκ,ισαάκ εγέννησε ιακώβ………..ονόματα τελείως άγνωστα στά ομηρικά έπη……..

   Οταν ό Ιησούς αντάμωσε τούς Ελληνες,τότε ανεφώνησε τώρα θά
   δοξαστεί ό Υιός τού Θεού…..

   Γνώριζε,ο Κύριος,ότι μέ τήν Ελληνική καί μόνον γλώσσα,ή και-
   νούργια θρησκεία θά διεδίδετο στά πέρατα τού κόσμου….

   Καί έτσι έγινε…..έτσι γράφτηκε ή καινή διαθήκη…τά ευαγγέλια τού
   Κυρίου……

   Η παλαιά διαθήκη…..έγραφε αν σού βγάλει κάποιος τό μάτι,βγάλτου
   κι΄εσύ τό δικό του….αν σού βγάλουν τό δόντι,βγάλτους τό δικό τους
   ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ μέ τή διδασκαλία ΑΓΑΠΗΣ τού Κυρίου…..

   Like

   1. οχι με την έννοια που έχει στην σύγχρονη εποχή η λέξη αγάπη

    αγαπάω-ώ = φροντίζω μεριμνώ για κάτι – στέργω – φιλώ. ας μας πει η Κόριννα αν κάνω λάθος που είναι και η ειδικός επί γλωσσικών ζητημάτων της ελληνικής με μόνη της απουσία στην ανάλυση της λέξεως μπεν-ακη που την κάλεσα και την καλώ ξανά να μου βρει έστω και ΜΙΑ λέξη αρχαία ελληνική που ξεκινά με το μπεν.

    στην ουσία ο Κύριος μίλησε για την αλληλεγγύη όταν είπε αγαπάτε αλληλους, φροντίζετε/φιλείτε ο ένας τον άλλον, το μήνυμά του είχε κυρίως τρεις πλευρές, αυτή που προανέφερα, έπειτα την αυτοθυσία κι ύστερα την αυτογνωσία. (βάση της αλληλεγγύης τα φιλικά / θετικά συναισθήματα προς τον συνάνθρωπο που τα ανταποδίδει όμως.)

    μην ξεχνάμε ποιοι ήταν οι τρεις βασικοί πειρασμοί

    ο Κύριος είπε δεν μπορείς να έχεις δύο κυρίους δηλαδή τον Θεό και τον ποιον; δεν είπε διάβολο, είπε την λέξη ΜΑΜΜΩΝΑΣ.
    οι τρεις λοιπόν πειρασμοί στην έρημο είναι τα κλειδιά για την αυτοθυσία, την αυτογνωσία, και την αλληλεγγύη. το να υποκύπτεις στους τρεις βασικούς πειρασμούς σε απομακρύνουν από την θέωση. γι’ αυτό και στους Φαρισαίους είπε πως καλύτερη τύχη θα έχουν τα σόδομα και τα γόμορα από τα υποκριτικά χρηματόδουλα ιερατεία.

    Like

 4. ΖΗΤΕΙΤΑΙ επειγόντως ΟΔΥΣΣΕΑΣ λοιπόν…………. ΑΝ βρεθεί ξέρει πως να τους ξεκάνει…

  Like

 5. Κι εγώ,ως συνήθως,αναρωτιέμαι…
  Ποιοι να είναι άραγε ο ΑΝΤΙ-ΝΟΟΣ,ο ΕΥΡΥ-ΜΑΧΟΣ,ο ΑΜΦΙ-ΝΟΜΟΣ κι ο ΑΓΕ-ΛΑΟΣ;
  Γιατί αν δε τους ταυτοποιησουμε,πως θα τους ξολοθρέψουμε;

  Like

  1. τράβα σε μια μασωνική στοά, θα τους βρεις όλους μαζεμένους εκει.

   Like

   1. με λάθος cosmos τα έχεις βάλει – ο δε cosmos μπορεί και να δει τι σόϊ είδωλα είχε ή έχει, εσύ αν δεν αλλάξεις είδωλο που είναι η άποψή σου για τον cosmos θα μείνεις στείρος από νέες ιδέες και νέες νοοτροπίες. amen.

    Like

   2. ο “cosmos” εδω,δεν μπορεί να δει ούτε στα 2 μέτρα με τον ήλιο απο πάνω του και αυτο φαίνεται απο το τι γράφει.
    Τώρα όσον αφορά τα υπόλοιπα,να μάθεις τα σταφυλακια που δεν μπορείς να φτάσεις,να τα αφήνεις ως έχουν,γιατί οσο και να προσπαθείς να τα φέρεις στα μέτρα σου,εσύ θα παραμένεις πάντα κρεμαστάρι..

    Like

   3. χαζή απάντηση βεβιασμένη και θυμωμένη. επίσης δεν βγάζει νόημα. θα μένω κρεμαστάρι γιατί θα προσπαθώ να φτάσω άλλα σταφύλια; ήμαρτον. γίνου πιο προσεχτικός στο μέλλον άλλοι μπορεί να μην είναι τόσο light μαζί σου.

    Like

 6. ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ. ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΗΝ ΟΝΕΙΡΕΥΤΙΚΑ ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ. ΤΑ ΝΟΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΝΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ. ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΜΑΣ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΠΟΥ Η ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ. ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΣΎΛΛΗΠΤΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΟΜΗΡΟΣ

  Like

 7. Τέλειο άρθρο. Μετά από τόσο μελάνι που έχει χυθεί χωρίς λόγο πολλάκις, αυτό ξεχωρίζει. Η ευφυΐα των Ελλήνων είναι μοναδική. Και μετά πιστεύουν οι ξένοι ότι θα τα βγάλουν πέρα μαζί μας. Τους βλέπω να πηγαίνουν μαζικά τον ψυχίατρο.

  Like

 8. Μοιάζει με κάποιον που επιτίθεται στον εχθρό τόσο γρήγορα και με τόσο κοφτερό ξίφος, που , πριν καν κινηθεί ο αντίπαλος , του κόβει τον λαιμό και το κεφάλι του απλά δεν φεύγει από την θέση του, για να πέσει στο εδαφος

  Τα πάντα δείχνουν όπως πριν, αλλά δυστυχώς για κάποιους δεν είναι
  Αυτό έπαθε ο σιωνισμός στη Μακεδονία. Του κόπηκε το κεφάλι και απλά αυτό δεν έχει πέσει ακόμα στο έδαφος.
  Δεν αποκολλήθηκε από το σώμα…….

  Υποπτεύεται ότι κατι τρομερό του εχει συμβεί και εχει καθηλωθεί από τον φοβο του…….

  Αυτό που ένιωσε ως ένα μικρό ΄΄ κάψιμο ΄΄ απλά του έκοψε το λαιμό…
  Το τέρας, που λέγεται Ελληνισμός απλά είναι ανίκητο……

  Η ισχυρότερη πνευματικά δύναμη , που γνώρισε ποτέ ο κόσμος…….

  Like

 9. Από : Ίωνα Πισίδιο

  Κύριε Βατιμπέλλα,

  Ίσως η μεγαλοσύνη του λόγου ως μορφή τέχνης να έγκειται πρώτιστα στο ότι προκαλεί τους ίδιους ή παράλληλους νοητικούς συνειρμούς στους σκεπτόμενους αποδέκτες, που με τη σειρά τους οδηγούν στη συνειδητοποίηση – τόσο επιτακτική για την εποχή μας – της ομοιότητας και όχι της διαφορετικότητας των ατόμων και των κοινωνιών διαχρονικά, και συνεπώς στην προώθηση της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης.

  Έδώ κι ενάμισυ χρόνο περίπου έκαμα μια επιλογή ζωής, η οποία προέκυψε φαινομενικά τυχαία αλλά ίσως να μην είναι. Δίχως να έχω καμμία πρότερη σχέση με την αρχαία ελληνική και ειδικότερα με την ομηρική γλώσσα, ξεκίνησα ένα δύσβατο πνευματικό οδοιπορικό, μια πραγματική “Οδύσσεια” με προορισμό τη ψυχική μου “Ιθάκη”. Αρνούμενος σκόπιμα την οποιαδήποτε επαφή με υφιστάμενη μετάφραση της ομηρικής Οδύσσειας, έπιασα το πρωτότυπο, και ψάχνοντας λέξη, λέξη το άγνωστο κείμενο, πήρα να το αποδίδω έμμετρα. Τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, βρίσκομαι ακόμα στα μισά της ραψωδίας δ’, με άλλα λόγια διακρίνω ακόμα πίσω μου την ακτή απ’όπου ξεκίνησα τον μακρινό, μάταιο, μα και τόσο γόνιμο περίπλου. Η καθυστέρηση οφείλεται, όχι μόνο στον τρόπο που διάλεξα να πορευτώ, ώστε η διαδρομή που θα χαράξω εν τέλει να είναι πρωτότυπη και να αποδίδει τη ιδιαίτερότητα της ψυχοσύνθεσής μου, αλλά και στο ότι τον τελευταίο χρόνο άρχισα παράλληλα να εκφράζω με ελεύθερη στιχουργηματική τον εσωτερικό μου κόσμο.

  Στις αρχές του 2011, όντας στη ραψωδία β’, βρέθηκα μπροστά σ’ένα δεκάστιχο που με συντάραξε, γιατί αποτύπωνε μεταφορικά κατά τον πιό έκδηλο και εμφατικό τρόπο, την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας, η κοινωνία και τα άτομα, τις ισχνές αυτές μέρες, με τα λόγια του απεγνωσμένου Τηλέμαχου προς τους συμπατριώτες του στην αγορά της Ιθάκης. Η συγκίνηση που με κατάκλυσε, νομίζω αποτυπώνεται στην απόδοση που συνέθεσα. Πέρασαν αρκετοί μήνες, όταν τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου, επηρεασμένος ίσως από όσα συνέβαιναν γύρω μου, θυμήθηκα την ομηρική αποστροφή και με βάση αυτή συνέθεσα ένα στιχούργημα, βγαλμένο πραγματικά από τα σώτερά μου.

  Έξι μήνες αργότερα, Απρίλης πιά φέτος, βαθειά συγκλονισμένος από την ηρωϊκή, με όλη τη σημασία της λέξης, πράξη του Δημήτρη Χρίστουλα στη πλατεία Συντάγματος, έστειλα ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στό κύριο Στέλιο Κούλογλου αναφερόμενος στις σχετικές δημοσιεύσεις στο tvxs, παρακαλώντας τον να μεταβιβάσει στην οικογένεια του ήρωα, ως φόρο τιμής ενός απλού πολίτη, το συγκεκριμένο στιχούργημα μαζί με ένα ακόμη, που κι αυτό, γραμμένο επτά μήνες νωρίτερα με αφορμή την “αραβική άνοιξη”, ήταν σαν νά’χε γραφτεί προοιωνίζοντας την αδιανόητη στον κοινό και μέτριο νού όλων μας θυσία του Δημήτρη Χρίστουλα. Δυστυχώς ο κύριος Κούλογλου, ως άλλος “Καίσαρ” του υπέροχου και διδακτικού ποιήματος “Μάρτιαι Ειδοί” του Καβάφη, αγνόησε παντελώς αυτά που πάσχισε να του πεί ο τυχαίος “Αρτεμίδωρος”.

  Και τώρα, την σωτήρια 3η Ιουνίου 2012, πέφτω πάνω στο εξαιρετικό κείμενό σας, που πέραν ολών των άλλων, με κάμει να αισθάνομαι δικαιωμένος για τη επιλογή μου, που σε πολλούς φαντάζει μάταιη και άσκοπη, να κολυμπήσω δηλαδή χωρίς σωσίβιο στον Ωκεανό των Ομηρικών Επών, μόνο και μόνο για την προσωπική ευφροσύνη της πνευματικής δημιουργίας.

  Παρακάτω θα βρείτε το μήνυμά μου στον κ. Κούλογλου, όπου περιλαμβάνονται τα δύο στιχουργήματα, “Για τους πραγματικούς ήρωες” και “Ο κύκλος” που αφορά στο ομηρικό απόσπασμα από την ραψωδία β’, που τόσο ταιριάζει στα γραφόμενά σας.

  “Μήνυμα:

  09-04-2012

  Κύριε Κούλογλου

  Φορτισμένος συναισθηματικά και πνευματικά από την ημέρα της ηρωικής,
  περήφανης όσο και απεγνωσμένης εξόδου από τη ζωή του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑ,
  που συνέπεσε τόσο σημαδιακά με την Έξοδο του Μεσολογγίου, και έχοντας
  διαβάσει τα κείμενα του Jose Manuel Lamarque,του Γιάννη Μακριδάκη και
  του Χαΐνη, νοιώθω την ανάγκη να αρθρώσω λόγο μέσω δυό στιχουργημάτων
  που έγραψα πριν περίπου έξι μήνες και τα οποία αφιερώνω στην πραγματι-
  κά ιερή μνήμη -με την ιστορική σημασία της λέξης -αυτού του ανθρώπου.

  Το πρώτο γράφτηκε ως φόρος τιμής στους πεσόντες της Αραβικής Άνοιξης,
  που ακόμα συνεχίζει να ανθοφορεί τα άλικα τριαντάφυλλά της στη Συρία,
  κάτω από τα στεγνά, αλαζονικά και υποκριτικά μάτια της “πολιτισμένης”
  Διεθνούς Κοινότητας της παγκοσμιοποιημένης εξαθλίωσης.

  Τώρα τον Απρίλη του 2012 στην Ελλάδα της αβύσσου, νά που ο ανώνυμος
  Ήρωας αποκτά όνομα και μάλιστα κεφαλαίο: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΣ,όπως ο
  ο ομόηχος και ομοούσιος ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΣ πριν από περίπου πενήντα
  χρόνια,και μακάρι αυτό το όνομα να γίνει το σκαρί για ν’αρμενίσει
  ξανά τα πέλαγα ο Οδυσσέας του Lamarque και του δεύτερου στιχουργήμα-
  τος.

  Θέλω να σας ζητήσω να μεταβιβάσετε ως δύο στεφάνια ελιάς τα στιχουργή-
  ματα αυτά στην οικογένεια του πραγματικού ΕΛΛΗΝΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑ,και
  εάν το θεωρείτε σκόπιμο να τα δημοσιεύσετε στην ιστοσελίδα του TVXS,
  μαζι με το παραπάνω κείμενο.

  Ευχαριστώ για την προσοχή σας

  Ίων Πισίδιος”

  Σεπτέμβρης 2011 – Αθήνα

  Γ ι α τ ο υ ς π ρ α γ μ α τ ι κ ο ύ ς Ή ρ ω ε ς

  Ποιά πίστη, ποιά ελπίδα, ποιά τραγική απόγνωση
  ποιές διαδρομές αλλόκοτες του νού και της συνείδησης
  ποιά σπίθα ανάβει τη φωτιά που θα σε κάνει μάρτυρα
  λουλούδι αμάραντο, μυροβολιά, της ιστορίας ροδώνα
  φώς ιερό κι ανέσπερο, ήλιο που σε τυφλώνει
  αστροφεγγιά που τη θωρείς και νοιώνεις τιποτένιος

  Απ΄τους φραγμούς ξεφεύγεις, η θεία μετουσίωση
  ήσουν μονάδα ταπεινή και γίνεσαι το όλο
  η δύναμή σου η κραυγή, η ίδια σου η ύπαρξη
  μοιάζεις ανήμπορος μπροστά στου τύραννου τους κεραυνούς
  μα σαν τον Προμηθέα, κρατάς στα χέρια το πυρσό
  που τα δεσμά θα κάψει, που θα γυρίσει το τροχό

  Kι αν η θυσία μάταιη, αν του Σισύφου η μοίρα
  συμπαντική κατάρα, γραφτό θαρρείς ανθρώπινο
  αδερφοσύνη, λεφτεριά, ισότητα και δίκιο
  εξόριστοι πλανήτες σε γαλαξίες άγνωστους
  κι αν τους παληούς δυνάστες πολλοί θε να ζηλώσουν
  εσύ αγνός κι αμόλευτος, αφέντης δε θα γίνεις
  δε θά’σαι εκεί να ζήσεις της παρακμής σου τη πομπή

  O σπόρος θά’σαι στις ψυχές για το καινούργιο σηκωμό
  τη χάρη σου θα προσκυνώ, Ήρωα εσύ ανώνυμε …

  Αφιερωμένο σ’όλους εκείνους τους ταπεινούς και ανώνυμους ήρωες του ανθρωπινου γένους που πέφτουν με ορθωμένα στήθια και μόνο όπλο τη φωνή και την ύπαρξή τους, μήπως και κάποτε η επόμενη μέρα είναι διαφορετική.

  Ι.Π.

  Οκτώβρης 2011 – Αθήνα

  Ο κ ύ κ λ ο ς

  Λέει λοιπόν ο Όμηρος στο άσμα του Οδυσσέα :

  «Τη μάνα μας μνηστήρες ζυγώσαν κι ας μη νοιάζεται,
  βλαστοί πολυαγάπητοι τρανών και αφεντάδων,
  κι εκεί στο έρμο σπιτικό ολημερίς βουρλίζονται
  να σφάζουν τα κριάρια μας, ρίφια καλοθρεμμένα
  και σιτευτά μοσχάρια, να τρώγουν, να γλεντοκοπούν,
  κρασί φλογάτο να ρουφούν ώσπου να γένουν λιώμα .
  Έτσι ρημάζεται το βιός, τι λείπει ο αντρειεμένος
  στου Οδυσσέα τα χνάρια, για ν’αποδιώξει τα τραγιά
  που σπούν τ’αρχοντικό μας. Κι εμείς μοιραίοι κι άβουλοι,
  ανήμποροι να ορθώσουμε τα στήθια μας σα βράχια,
  αμάθητοι κι αζύμωτοι, απόλιπέ μας η ψυχή
  η τόλμη τα κουράγια .»

  Άλλο τι νά βρει ο ποιητής πιο δυνατό και φλογερό
  για να ξυπνήσει το θεριό που υπνώνει στη σπηλιά του
  συθέμελα να σείσει της ανομίας το βουνό
  και τα ποτάμια τες ροές να στρέψουν για να πνίξουν
  σάπιους δυνάστες των ζωών και δήμιους πληρωμένους

  Χείμαρρος ίδιος η φωνή από του χρόνου τα βαθειά
  ξεχύνεται από φράγματα, εμπόδια κι αναχώματα
  μέσα απο μυστικά περνά υπόγεια κανάλια
  λαγούμια ανεξήγητα, και καταρράχτης διάφανος
  ν’αποκαθάρει τα κορμιά, το λογισμό απ’τη λάσπη

  Ο Οδυσσέας θα φανεί για μιά φορά ακόμα
  κακότυχος μα ζωντανός, λέφτερος από Κύκλωπες
  Αίολους, Ποσειδώνες, Κίρκες και Συμπληγάδες
  τον επικό του κύκλο ξανά να συντελέσει …

  Το ομηρικό απόσπασμα είναι από την Οδύσσεια, ραψωδία β’ στίχοι 50, 51, 55-61,σε ελεύθερη απόδοσή μου :

  «Μητέρι μοι μνηστήρες επέχραον ουκ εθελούση, 50
  των ανδρών φίλοι υίες, οί ενθάδε γ’εισίν άριστοι,
  …………………………………………
  οι δ’εις ημέτερον πωλεύμενοι ήματα πάντα, 55
  βούς ιερεύοντες καί όϊς καί πίονας αίγας
  ειλαπινάζουσιν πίνουσι τε αίθοπα οίνον
  μαδιψίως.Τά δέ πολλά κατάνεται.Ου γάρ επ’ανήρ,
  οίος Οδυσσεύς έσκεν, αρήν από οίκου αμύναι.
  Ημείς δ’ού νύ τι τοίοι αμυνέμεν.Ή και έπειτα 60
  λευγαλέοι τ’εσόμεσθα και ου δεδαηκότες αλκήν .»

  Ι.Π.

  Like

 10. Καταπληκτικό!!! Το διάβασα τρεις φορές.. βάλτε και άλλα άρθρα.. για να μαθαίνω ο αγράμματος.

  Like

 11. Σε τουτο τον τοπο που κατοικει εθνος αναδελφον (κατα Σαρτζετακη ! ) υπαρχει μια πηγη σκεψης που ισως μας δικαιωνει σαν ειδος , στις πραξεις ισως πασχουμε , παντα ενας εφιαλτης καραδοκει .Οι περισσοτεροι μεγαλοι ανδρες εχουν διωχθει η δολοφονηθη (μη παει ο νους σας στον Ακη…)

  Like

 12. “Αν υπήρχαν αυτά (τα ΜΜΕ) το 1821…”

  Κι όμως,υπήρχαν.Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ( h**p://el.wikipedia.org/wiki/Ελληνικά_Χρονικά ) του Μάγερ,ήταν το όπλο του Μαυροκορδάτου κατά των Ελλήνων οπλαρχηγών (Καραϊσκάκη,Ανδρούτσου κ.α.) και μέσω αυτής της εφημερίδας τους συκοφαντούσε και έσπερνε την διχόνοια,για να φέρει σε πέρας τα σκοτεινά σχέδια των Άγγλων. (Βλ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ του Δ.Φωτιάδη)

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s