olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Οικογενειακή υπόθεση των Παπακωνσταντίνου το εργοστάσιο της ΔΕΗ

Posted by docimastikos στο Μαΐου 28, 2012

Οικογενειακή υπόθεση των Παπακωνσταντίνου το εργοστάσιο της ΔΕΗ

Στο βιβλίο του Δημοσθένη Κούκουνα αποδεικνύεται πως ο υπουργός των Μνημονίων έχει λύσει το οικονομικό του πρόβλημα αδιαφορώντας για την εξόφληση των κατοχικών δανείων.Η σχέση της οικογένειας Παπακωνσταντίνου με το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα περιγράφεται στο νέο βιβλίο του Δημοσθένη Κούκουνα «Μια οικογένεια για όλες τις εποχές», που διατρέχει τη σύγχρονη ελληνική ιστορία από το 1941 μέχρι σήμερα.

Μέσω σπάνιων φωτογραφιών – ντοκουμέντων, ο ιστορικός και δημοσιογράφος Δημοσθένης Κούκουνας παραθέτει στοιχεία για το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας που η οικογένεια Παπακωνσταντίνου και συγκεκριμένα ο Γεώργιος Μ. Παπακωνσταντίνου, είχε αποκτήσει το 1941 σύμφωνα με το προνόμιο παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Πτολεμαΐδα που του είχε παραχωρήσει ο κατοχικός πρωθυπουργός Γεώργιος Τσολάκογλου.

Ο Μακεδόνας πολιτικός Σωτήριος Γκοτζαμάνης, ως υπουργός Οικονομικών της κατοχικής κυβέρνησης Τσολόκογλου, υπέγραψε τα κατοχικά δάνεια, που θα όφειλε η μεταπολεμική Γερμανία να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου (1919-2000), υιός του Γεώργιου Παπακωνσταντίνου,  υπηρέτησε ως διερμηνέας των Γερμανών στην Κοζάνη. Ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη όμως, αδιαφόρησε για την είσπραξη των κατοχικών δανείων.

Το ίδιο έκανε και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εγγονός του επιχειρηματία που ευνοήθηκε από τον Τσολάκογλου, όταν ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου το 2009-11 αντί να ζητήσει την εξόφληση των κατοχικών δανείων προτίμησε να υπογράψει το μνημόνιο και την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας.

Ποιος είναι ο Δημοσθένης Κούκουνας

Ο Δημοσθένης Κούκουνας είναι δημοσιογράφος και ιστορικός συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1950 στην Πάτρα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει οικονομικά στην Αγγλία, αλλά από νεαρή ηλικία δραστηριοποιήθηκε στη συγγραφή βιβλίων, τη δημοσιογραφία και γενικά στον εκδοτικό χώρο.

Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, κυρίως ιστορικών και βιογραφικών, μεταξύ των οποίων: «Η γερμανική εισβολή και η συνθηκολόγηση», «Η είσοδος των Γερμανών στην Αθήνα», «Η Μάχη της Κρήτης», «Έλληνες Πολιτικοί», «Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός», «Ίων Δραγούμης», «Άρης Βελουχιώτης, ο αμφιλεγόμενος πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ», «Νίκος Ζαχαριάδης» κ.ά.

Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα κατοχικά θέματα, δείγμα των οποίων αποτελεί και το παρόν βιβλίο του που πραγματεύεται την ελληνική οικονομία επί Κατοχής και την αλήθεια για τα κατοχικά δάνεια.

Το βιβλίο του Δημοσθένη Κούκουνα έχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό με προσωπικότητες που σημάδεψαν την σύγχρονη ελληνική ιστορία και αποτελεί ένα χρήσιμο ανάγνωσμα πριν την άσκηση -για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο διάστημα- του εκλογικού μας δικαιώματος.

 

koukounas1

Ο τότε πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής κατά την επίσκεψή του στην Πτολεμαΐδα το 1958, την εποχή που η ΔΕΗ εξαγόρασε το εκεί εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας που είχε αποκτήσει η οικογένεια Παπακωνσταντίνου το 1941.


koukounas2

Ο τότε υπουργός Συντονισμού της κυβέρνησης Παπάγου Παναγής Παπαληγούρας επισκέπτεται το 1954 την Πτολεμαΐδα. Μετά το ταξίδι αυτό, οργανώθηκε στη δυτικομακεδονική αυτή πόλη επίσκεψη γερμανικής αποστολής υπό τον περίφημο υπουργό Έρχαρτ.

 koukounas3

Ο Γερμανός φρούραρχος Πτολεμαΐδας φον Λάνγκε, αξιωματικός των Ες Ες.


koukounas4

Το εργοστάσιο της ΔΕΗ σήμερα. Το προηγούμενο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας της Πτολεμαΐδας ανήκε στην οικογένεια Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με το προνόμιο που είχε παραχωρήσει τον Οκτώβριο 1941 ο Τσολάκογλου.


koukounas5

Ο στρατηγός Γ. Τσολάκογλου το 1941

 

koukounas6

Ο παλαιός πολιτικός Μιχάλης Παπακωνσταντίνου (1919-2000), υιός του δαιμόνιου επιχειρηματία Γεωργίου Μ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος το 1941 απέκτησε από τον Τσολάκογλου το προνόμιο παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Πτολεμαΐδα. Ο ίδιος υπηρέτησε ως διερμηνέας των Γερμανών στην Κοζάνη.

 

koukounas7

Ο κατοχικός πρωθυπουργός Γεώργιος Τσολάκογλου, με την υπογραφή του οποίου παραχωρήθηκε το προνόμιο ηλεκτρικής ενέργειας στην οικογένεια Παπακωνσταντίνου το 1948.


koukounas8

Ο Μακεδόνας πολιτικός Σωτήριος Γκοτζαμάνης, ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών της κατοχικής κυβέρνησης Τσολόκογλου υπέγραψε τα κατοχικά δάνεια, που θα όφειλε η μεταπολεμική Γερμανία να επιστρέψει στην Ελλάδα. Το 1954 ο Μιχ. Παπακωνσταντίνου τον είχε χαρακτηρίσει ως τη “μεγαλυτέρα ζώσα πολιτική φυσιογνωμία της Ελλάδος” και υπήρξε θερμός οπαδός και συνεργάτης του. Ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη όμως αδιαφόρησε για την είσπραξη των κατοχικών δανείων. Το ίδιο έκανε και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εγγονός του επιχειρηματία που ευνοήθηκε από τον Τσολάκογλου, όταν ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου το 2009-11 αντί να ζητήσει την εξόφληση των κατοχικών δανείων προτίμησε να υπογράψει το μνημόνιο και την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας. Τρεις γενιές – τρία σκάνδαλα…

 
koukounas9

Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο κύριος συντελεστής του μνημονίου, της χρεοκοπίας και της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας. Δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί. Ούτως ή άλλως είναι κάτοχος μεγάλης περιουσίας που προέρχεται από μια υπογραφή του Τσολάκογλου…

newsbomb.gr

12 Σχόλια to “Οικογενειακή υπόθεση των Παπακωνσταντίνου το εργοστάσιο της ΔΕΗ”

 1. antart22 said

  Τυχαίο? Δεν νομίζω…

  Μου αρέσει!

 2. ΑΡΙΑΔΝΗ said

  Και φέτος θα είναι πρώτο τραπέζι πίστα το παιδί:
  http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=43059&Itemid=131

  Μου αρέσει!

 3. ΑΝΕΜΟΣ said

  Ειπαμε, μερικες οικογενειες νεμοντε την Ελλαδα..
  την οποια θεωρουν απλως «φαρμα» τους.
  Δυστυχως δεν τα ξερουν ολοι, οσοι τους ψηφιζουν…

  Μου αρέσει!

 4. ΑΝΕΜΟΣ said

  Η γνωστή ελληνική «ομάδα Bilderberg» αποτελούμενη από τους Γιώργο Δαβίδ, πρόεδρο της Coca Cola, τον Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργό Οικονομικών (κάπου 550 σταυρούς πήρε στις εκλογες στην Περιφέρεια Αττικής), τον Λουκάς Τσούκαλη, πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ, τον Α.Παπαχελά, επίσης του ΕΛΙΑΜΕΠ, κλπ, ετοιμάζεται για την φετινής συνάντηση της κλειστής – κατ’άλλλους «σκοτεινής» – Λέσχης Bilderberg, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Μαΐου μέχρι τις 3 Ιουνίου στο Shantilly της πολιτείας Virginia των Η.Π.Α. Στο παρελθόν στις κλειστές συναντήσεις είχαν συμμετάσχει η Ν.Μπακογιάννη, ο Γ.Παπανδρέου, ο Γ.Αλογοσκούφης κλπ. Ποτέ και τίποτα δεν έχει διαρρεύσει για το τι συζητείται μέσα στην Λέσχη.

  Στη συνάντηση αυτή φέτος θα παρευρεθούν -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, η βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη, η αφρόκρεμα των Βρυξελλών με επικεφαλής τον Ιωακείμ Αλμούνια, ο Ξαβιέ Σολάνα, ο πρόεδρος της Deutsche Bank Ιωσήφ Άκερμαν, ο Μπιλ Γκέιτς πρόεδρος της Microsoft, o Χένρυ Κίσσινγκερ κ.ά..Να υπενθυμίσουμε ότι η Λέσχη ανήκει στο ίδιο δίκτυο επιρροής με την Τριμερή Επιτροπή και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, και μάλλιστα πολύ από τους συμμετέχοντες πηγαίνουν και στις τρεις οργανώσεις όπως ο David Rockfeller, και ο Bαρόνος Rothchild για πολλούς οι πραγματικοί οργανωτές των συνεδριάσεων αυτών και για άλλους οι πραγματικοί κυρίαρχοι του πλανήτη, αφού έμμεσα ή άμεσα, ο μισός πλανήτης εργάζεταιγια τις οικογένειές τους.

  Κατά τις συζητήσεις είθισται να μην τηρούνται πρακτικά και όσα κείμενα διανέμονται θεωρούνται απόρρητα και ειδικού χειρισμού.

  ht*p://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=43059&Itemid=131

  Μου αρέσει!

 5. «Ο κατοχικός πρωθυπουργός Γεώργιος Τσολάκογλου, με την υπογραφή του οποίου παραχωρήθηκε το προνόμιο ηλεκτρικής ενέργειας στην οικογένεια Παπακωνσταντίνου το 1948.»
  Δεν νομίζω να είναι σωστή η ημ/νία. Το ’48 ο Τσολάκογλου πέθανε ενώ είχε παραιτηθεί από πρωθυπουργός το 1942.

  Ο Τσολάκογλου μην ξεχνάμε ότι ήταν ήρωας στην μάχη του Μόραβα, όταν οι άλλοι αξιωματικοί δείλιασαν.
  Δεν είμαι απολύτως βέβαιος για τον χαρακτηρισμό ως προδότη του Τσολάκογλου. Νομίζω ότι έπραξε ό,τι αυτός νόμιζε σωστό. Το εάν ήταν σωστό ή όχι είναι άλλο θέμα.

  Ο ίδιος είπε:
  «Ευρέθην αντιμέτωπος ιστορικού διλήμματος : Ή ν’ αφήσω να συνεχισθή ο αγών και να γίνη ολοκαύτωμα, ή υπείκων εις τας παρακλήσεις όλων των ηγητόρων του στρατού ν’ αναλάβω την πρωτοβουλίαν της συνθηκολογήσεως… «Τολμήσας» δεν υπελόγισα ευθύνας… Μέχρι σήμερον δεν μετενόησα δια το τόλμημά μου. Τουναντίον αισθάνομαι υπερηφάνειαν.»

  Ακόμη όμως και εάν δεν ήταν προδότης και έπραξε το σωστό κατά την συνθηκολόγηση, εάν δηλαδή ορθώς προφύλαξε, όπως ο ίδιος είπε, τον αγώνα από το ολοκαύτωμα, ήταν απολύτως λογικό το μεταπολεμικό Ελληνικό κράτος να τον τιμωρήσει, γιατί δεν είναι σωστό για ένα έθνος να έχει ατιμώρητο κάποιον που συνθηκολόγησε με τον εχθρό. Είναι δηλαδή ζήτημα συμβολισμών. Όμως κατά την Γερμανική επίθεση ίσως και να έπραξε το σωστό. Δεν τον κατατάσσω εύκολα στους προδότες και δεν μασάω την καραμέλα.

  Αναρωτιέμαι όμως, πως θα μπορούσαμε σήμερα να αντλήσουμε τα πετρέλαια μας. Μην ξεχνάμε ότι τα εργοστάσια της ΔΕΗ ήταν γερμανικής τεχνολογίας. Δεν υπήρχε τότε ΔΕΗ, ιδιωτικές ήταν οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού.
  Ίσως δηλαδή εάν δεν περνούσαν από εδώ οι Γερμανοί εμείς να ήμασταν ακόμη με δαδία. Πρέπει να μπορούμε να δούμε και τους εαυτούς μας. Είμαστε σήμερα έτοιμοι να βγάλουμε τα πετρέλαια μας ή όπως το 1941 θα περιμένουμε να μας τα βγάλουν οι Γερμανοί;
  Διότι μέχρι σήμερα δείξαμε ότι είμαστε ανίκανος λαός. Ακόμη και για να κάνουμε έναν δρόμο, την Εγνατία οδό, χρειάστηκαν 30 χρόνια. Για να πάει το ρεύμα και το νερό στα χωριά χρειάστηκε μια χούντα 30 χρόνια μετά την έναρξη της ηλεκτρικής παραγωγής. Για να γίνει το ΙΚΑ και η ΕΡΤ χρειάστηκε μια δικτατορία του Μεταξά. Γι
  Μήπως πρέπει να σκοτώσουμε τον μ@λ@κ@ εαυτό μας;

  Δεν δικαιολογώ τον Παπακωνσταντίνου, τον Υπ.Οικ. αλλά να τα βλέπουμε όλα.
  Τέλος, ίσως να είναι καλύτερα που δεν διεκδίκησε κανένας τις αποζημιώσεις μέχρι σήμερα. Θα είχαν ενταχθεί και αυτές στο ΠΑΣΟΚικό κράτος και θα είχαν γίνει βίλες και κότερα. Κάθε εμπόδιο σε καλό.

  Μου αρέσει!

  • Επισκέπτης said

   Αν είχε σταματήσει στη συνθηκολόγιση, ίσως δεν θα είχε κατηγορηθεί για προδοσία. Μην ξεχνάς ότι υπήρξε κατοχικός πρωθυπουργός και δικαίως κατηγορήθηκε και δικάστηκε για συνεργασία με τον κατακτητή. Ο Έλληνας Πετέν (;)

   Μου αρέσει!

   • Κοίταξε, δεν την έχω μελετήσει την περίοδο της πρωθυπουργίας του. Επειδή όμως θέλω να είμαι καλοπροαίρετος θα προσπαθήσω να μπω στο μυαλό του.
    Εισβάλει ο κατακτητής και θέλει να βάλει Έλληνα πρωθυπουργό. Λέει λοιπόν ο Τσολάκογλου: ας αναλάβω εγώ για να ελέγχω όσο μπορώ τον κατακτητή μπας και σώσω ό,τι σώζεται.

    Εικασία κάνω έτσι; Δεν γνωρίζω, δεν έχω μελετήσει. Εάν θέλεις όμως πες μου τι κακό έκανε ο Τσολάκογλου στον 1,5 χρόνο που κυβέρνησε και εάν πιστεύεις ότι μας γλίτωσε από άλλα δεινά. Δεν ήταν Ο πρωθυπουργός της κατοχής, ήταν ΈΝΑΣ από τους πρωθυπουργούς της κατοχής.
    Θα μπορούσαμε να τον συγκρίνουμε με τον Γεννάδιο Σχολάριο που ανέλαβε Οικουμενικός Πατριάρχης (πρωθυπουργός των Ρωμιών κατά κάποιον τρόπο) μετά την άλωσιν της Πόλεως. Και αυτός με τον κατακτητή συνεργάστηκε.
    Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο το θέμα για να το αντιμετωπίζουμε με ταμπέλες. Πως θα ήταν λ.χ. η οθωμανοκρατία εάν ο Σχολάριος είχε αυτοκτονήσει αντί να παραλάβει τον θρόνο. Καλύτερα; Χειρότερα;
    Αλλά και πάλι δεν γνωρίζω πολλά.

    Μου αρέσει!

 6. Τι πασοκ,τι ΝΔ,ε;
  Α ρε θύματα….

  Μου αρέσει!

 7. Γιωργος said

  ΤΟ ΓΟΥΔΙ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ????????

  Μου αρέσει!

 8. τελικά τίποτε δεν είναι τυχαίο σ’ αυτό τον κόσμο…

  Μου αρέσει!

 9. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

  Μου αρέσει!

 10. ellhn said

  Τώρα θα πάει στην βιρτζίνια να πιει καφέ στην buildeberg. Δεν τελείωσε η αποστολή του δηλαδή. Οι Έλληνες πρέπει να ξυπνήσουν και να τους εξαφανίσουν όλους αυτούς στις εκλογές. Το λιγότερο που έχουν να κάνουν είναι να μην ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τα κόμματα των δοσιλόγων δηλαδή.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: