Επανήλθαν τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σε Αμερικάνικα ΜΜΕ

Η «Ουάσιγκτον Ποστ» αναφέρει ότι υπάρχει πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο για να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, με όλες τις οδυνηρές συνέπειες που θα είχε για το κοινό νόμισμα, αλλά και την πορεία της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας… Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, απαιτήθηκαν πολλοί μήνες διαπραγματεύσεων για τη διαμόρφωση του σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα, αλλά χρειάσθηκαν μόλις 12 ώρες εκλογικής διαδικασίας για να τιναχθεί η συμφωνία στον αέρα, επαναφέροντας τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται ότι οι Έλληνες περιόρισαν την επιρροή των δύο κομμάτων που στήριξαν το μνημόνιο. Οι περισσότεροι πολιτικοί και αναλυτές προσβλέπουν στην αποτυχία των προσπαθειών για σχηματισμό κυβέρνησης και στη διενέργεια νέων εκλογών τον Ιούνιο.

Οι ξένοι ηγέτες ωστόσο δεν άφησαν χθες πολλά περιθώρια αλλαγής του εφαρμοζόμενου προγράμματος λιτότητας, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος, ‘Αγκελα Μέρκελ, επανέλαβε την εμμονή της στο πρόγραμμα σταθεροποίησης, ενώ ο Αυστριακός καγκελάριος, Werner Faymann, επανέφερε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η «Νιου Γιορκ Τάιμς» υπογραμμίζει ότι «η προοπτική αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη αυξάνεται ολοένα και περισσότερο». Σύμφωνα με τη νεοϋορκέζικη εφημερίδα, πολλοί αναλυτές δηλώνουν, ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αναδυθεί από την τρέχουσα κρίση με μια κυβέρνηση ικανή ή πρόθυμη να εφαρμόσει τις εντολές των διεθνών δανειστών της για αυστηρές περικοπές, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις πολύ ευρύτερες από τα εθνικά όρια της χώρας.

Άλλες χώρες, τονίζεται χαρακτηριστικά, που έχουν δανείσει απευθείας την Ελλάδα, όπως η Ισπανία, θα αντιμετωπίσουν ενδεχομένως μεγάλες απώλειες, δεδομένου ότι ένα χρηματοπιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα θα καταστήσει τους επενδυτές ακόμη πιο επιφυλακτικούς να συνεχίσουν το δανεισμό προς την ισπανική κυβέρνηση. Εκτός αυτού, σημειώνεται στη σχετική ανταπόκριση, οικονομικοί αναλυτές ανησυχούν ότι μια ελληνική χρεοκοπία μπορεί να βλάψει τη Γερμανία και τη Γαλλία, χώρες οι οποίες μέχρι στιγμής δεν θεωρούνται ότι βρίσκονται σε επισφαλή θέση. Σε άλλο κείμενο στην ίδια εφημερίδα, προβάλλεται η άποψη ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί να παραμείνει η χώρα εντός ευρωζώνης, ωστόσο σύμφωνα με τον Kenneth S. Rogoff, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, «δεν είναι σαφές πως οι Έλληνες μπορούν να παραμείνουν εντός Ευρωζώνης επί μακρόχρονη περίοδο».

«Μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα υπογράμμιζε ότι δεν υφίσταται μακροπρόθεσμο σχέδιο για την Ευρώπη και θα μπορούσε να οδηγήσει σ’ ένα χαοτικό τέλος για το υπόλοιπο της ευρωζώνης» δήλωσε ο κ. Rogoff, προσθέτοντας ότι «με ένα αντιμνημονιακό πλήθος να κυριαρχεί στην ελληνική Βουλή, ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ότι είναι απλώς ζήτημα χρόνου να αθετήσει η χώρα τις υποσχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για μεγάλες περικοπές στις δαπάνες και για υψηλότερους φόρους». Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» αναφέρει ότι οι δραματικές εξελίξεις στην ελληνική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκαν την επαύριον των γενικευμένων αλλαγών στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, όταν οι ψηφοφόροι κουρασμένοι από τα μέτρα λιτότητας σε Γαλλία, Ελλάδα και άλλες χώρες, αντέδρασαν στους καθιερωμένους πολιτικούς ηγέτες τους. Όπως σημειώνεται, η υπομονή των Ευρωπαίων έναντι της Ελλάδας αρχίζει να εξαντλείται και ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός Ευρωπαίων διαμορφωτών πολιτικής αρχίζει να συντάσσεται με την άποψη οικονομολόγων του ιδιωτικού τομέα, που δηλώνουν ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα προκαλέσει γενικότερη καταστροφή.
 
prionokordela.gr

9 thoughts on “Επανήλθαν τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σε Αμερικάνικα ΜΜΕ”

 1. Εδώ και δύο χρόνια έχει παρθεί η απόφαση της οικοθελούς αποχώρησής μας…αλλά εμείς τυρβάζουμε επαναστατώντας
  οι αθεόφοβοι

  ώστε να αλλάξει η σχέση δολλαρίου/ευρώ στην λογική νόμισμα συναλλαγής/νόμισμα αποθησαυρισμού

  Οπως έχει παρθεί και η απόφαση της συνεκμετάλλευσης με τους Τούρκους των πετρελαίων
  Οπως και του γυρίσματος μετά…στο δολλάριο

  όπως και ότι μετά το χάος που έρχεται…θα είμαστε χειρότερα από επαίτες νοσταλγώντας ετούτες εδώ τις μέρες

  όταν σχεδιάζει κάτι ο μεταπαίκτης….οι χρήσιμοι ηλίθιοι είναι τα καλύτερα πιόνια του

  και η Ελλάδ δόξα τω Θεώ….βρίθει τέτοιων, όπως και Εφιαλτών άλλωστε
  τον τελευταίο καιρό δε…τους ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ μέσω δημοκρατικών διαδικασιών….θου κύριε

  Like

  1. Εννοείς ότι ο Τσίπρας θα μας γλιτώσει από την συνεκμετάλλευση; Αν ναι πώς; Όταν θα βγεις από την Ευρώπη και θα φτάσουν οι Τούρκοι στο Σούνιο, ο Τσίπρας πώς θα σε εχει βοηθήσει;

   Like

   1. Γιατι πριν 4 μηνεςτι κανανε Ο πλους πρόκληση της ΚΕΜΑΛ ΡΕΙΣ.
    h@@p://w@w.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=8846

    Like

   2. όχι εννοώ το αντίθετο

    ότι ο τσίπρας θα ευωδώσει τα σχέδια της εσπερίας περί συνεκμετάλλευσης….μετά από το χάος που θα έλθει

    Like

 2. Ολυμπία, γιατί επαναλαμβάνεις αυτό το άρθρο;
  Είναι ένα άρθρο βίας και απειλών.
  Το βάλατε κι εχθές γιατί αναπαράγετε τις απειλές των εντεταλμένων οργάνων της νέας τάξης;

  ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΝΤΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ!

  Η “ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ”¨ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΟΡΤΩΣΕΙ ΤΑ ΤΟΞΙΚΑ ΤΟΥΣ ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΛΕΒΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΔΙΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΦΑΝΕΡΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΙΖΩΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ “ΕΧΕΙ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ” ΚΙΟΛΑΣ!!!!

  ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ, ΚΙ ΟΙ ΦΟΒΕΡΕΣ, ΜΗΝ ΠΟΛΥΚΟΥΝΙΕΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΣΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΛΕΗΛΑΤΗΣΟΥΜΕ.

  Κι εσείς ρε Ολυμπία αναπαράγετε την τρομοκρατία και την παπαρολογία των εφημερίδων των “αγορών” Ροθτσάιλντ-Ροκφέλερ, πάλι;

  Like

 3. Προσωπικὰ δὲν ἔχω κανένα πρόβλημα μέ ἔξοδο ὄχι μόνο ἀπὸ Εὐρὼ ἀλλὰ καὶ ἀπὸ Εὐρώπη,τέτοια ποὺ εἶναι.
  Δὲν γνωρίζω οἰκονομικά γιὰ νὰ σκεφθῶ καὶ τὶ συνέπειες θὰ ὑπάρξουν.
  Ξέρω ὅμως πώς ὅ,τι λένε εἶναι τρομοκρατία,διότι κανένας δὲν μπορεῖ νὰ μᾶς βγάλη.

  Αὐτή ἡ τρομοκρατία σκοπὸ ἔχει νὰ μᾶς κάνη νὰ ψηφίσουμε τὰ δύο αὐτὰ προδοτικὰ κόμματα.

  Ὅμως προτιμῶ νὰ εἶμαι ἐλεύθερη καὶ φτωχὴ παρὰ σκυμμένη καὶ δουλικὴ σὲ ὃ,τι πεῖ μιὰ Εὐρώπη διεφθαρμένη.

  Ἡ Ἑλλάδα δὲν θὰ μείνη μόνη καὶ ἀβοήθητη μέ τὴν γεωπολιτικὴ θέσι ποὺ ἔχει καὶ ἄς λέη ὅ,τι θέλει ὁ κάθε Friedman καὶ οἱ λοιποὶ ἠλίθιοι ποὺ τὸ παίζουν “σοφοί”.

  Ἄν μᾶς κολλήσουν πολὺ,μᾶς βλέπω ὄχι μὲ δολλάριο ἀλλὰ μὲ ἀλλαγὴ προσανατολισμοῦ,γιὰ νὰ ἔρθη τελικὰ καὶ ἡ ἐκδίκησι ἐναντίον τῆς αἰσχρῆς Εὐρώπης πού αἰῶνες τώρα δὲν θέλει παρὰ τὴν καταστροφή μας.

  Like

 4. μονο οικιοθελως βγαινουμε απο το Ευρω.
  αρα, σταση πληρωμων εντος ευρωζωνης παμε για ουζα και τσιπουρα και αστους να ψαχνονται στην Ευρωπη μετα.

  Like

  1. Καταφωνη και ο Ρομανο!

   Ρ. Πρόντι: Μια ελληνική έξοδος θα σήμαινε το τέλος των πάντων

   Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s