olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Άγιον Όρος, το ζωντανό παρελθόν της Ελληνικής Αυτοκρατορίας

Posted by olympiada στο Απρίλιος 3, 2012

20120402-232025.jpgΓράφει ο ΑΠΕΛΛΗΣ

Ένα από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά-πνευματικά κέντρα του κόσμου, είναι το Άγιον Όρος στην χερσόνησο του Άθω. Στον χριστιανικό κόσμο είναι αναμφισβήτητα μοναδικό. Είναι το πιο οργανωμένο θρησκευτικό, και αυτοδιοικούμενο πολιτειακό σύστημα και είναι ανώτερο του Βατικανού, από την άποψη, ότι ενώ εκεί εδρεύει μια κοσμοκράτειρα διοικητική Αρχή, στο Άγιον Όρος αντίθετα εδρεύει μόνο το ταπεινό Πνεύμα του ορθόδοξου μοναχισμού και των ασκητών.

Όποιος έχει ταξιδέψει στο Άγιον Όρος, θα έχει οπωσδήποτε νιώσει, ότι η Ουρανούπολη, είναι πράγματι μια πόρτα του κόσμου που κλείνει πίσω του. Λίγα χιλιόμετρα στενής λωρίδας γης, είναι σε θέση να του δώσουν μια εικόνα του παρελθόντος, αναλλοίωτης από τον χρόνο. Μια άποψη της αρχέγονης, παρθένας φύσης και μια όψη της ζωντανής Ιστορίας, που ανθίστανται στα κύματα των αιώνων και των επίβουλων εχθρών. Στο Άγιον Όρος το
παρελθόν ζει ακόμη. Είναι παρόν και κάθε στιγμή που περνά γίνεται μέλλον. Εκεί, ο δικέφαλος Αετός δε σταμάτησε ποτέ να κυματίζει. Οι αυτοκράτορες δεν έπαψαν ποτέ να μνημονεύονται. Ο χρόνος μέτρησης της ώρας και το ημερολόγιο δεν άλλαξαν ποτέ. Οι πέτρινες πλάκες στα δάπεδα των καθολικών ναών, συνεχίζουν να κάνουν γούβες, από τα εκατομμύρια βήματα. Ο χρόνος κάθεται σαν προσκυνητής στο αρχονταρίκι, πίνοντας καφέ και τρώγοντας λουκούμι.

Το Άγιον Όρος εξακολουθεί για 1070 χρόνια, δίχως διακοπή, να είναι η γέφυρα, που συνδέει το νέο Ελληνικό Κράτος με το μεσαιωνικό παρελθόν του και με την Ελληνική Αυτοκρατορία της Ρωμανίας. Στην πραγματικότητα, το πνεύμα της Ρωμανίας δεν έφυγε ποτέ από το Άγιον Όρος. Ζει μέσα σε αυτό και έτσι το καθιστά, μαζί με το Πατριαρχείο στην Πόλη, το τελευταίο εν ζωή οργανικό τμήμα της αυτοκρατορίας, το οποίο επέζησε του δικού της «θανάτου» το 1453. Το εκπληκτικό, λοιπόν, σε ό,τι αφορά το Άγιον Όρος, δεν είναι το μεσαιωνικό του σκηνικό, ούτε οι παλαιοί πύργοι και τα εξαίσια έργα τέχνης. Πράγματα με μουσειακό και τουριστικό ενδιαφέρον, που θα βρεις και αλλού. Είναι το γεγονός, πως δεν πρόκειται για ένα κέλυφος άδειο. Εδώ, το «σκηνικό» έχει ουσία και περιεχόμενο, έχει ιδέες ζωντανές και έμψυχο υλικό που ζει εκεί διαχρονικά, αγωνιζόμενο για να παραδώσει την πνευματική σκυτάλη.

Τις τρεις ευλογημένες φορές, που αξιώθηκα να επισκεφτώ το Άγιον Όρος, εκείνο μου «διηγήθηκε» όσα ήθελα να μάθω. Το Όρος σου δίνει πάντα, εκείνα που εσώψυχα αναζητάς. Έχω κρατήσει στα ημερολόγια μου ζωντανές αυτές τις στιγμές, μαζί με τη μνήμη ενός εξαίσιου γεγονότος, που μου συνέβη την πρώτη φορά στη Μονή Ιβήρων. Από αυτά, που υπερβαίνουν τους φυσικούς νόμους. Ευτυχώς, που δεν ήμουν μόνος, διότι θα νόμιζα ότι το έχω ονειρευτεί, μετά από τόσα χρόνια που έχουν περάσει από τότε. Ο καλός και πιστός μου φίλος, που συμβαίνει να είναι επίσης σχολιαστής στο ιστολόγιο, θα χαμογελά τώρα διαβάζοντας όσα γράφω, ενθυμούμενος τη συγκλονιστική εμπειρία μας. Αυτή η εμπειρία, πάντα με στήριζε στις περιόδους της χλιαρής πίστης, που κάθε άνθρωπος περνάει στη ζωή του. Πέρα όμως και από τέτοιες πνευματικές εμπειρίες, πέρα από τις υπέροχες τοιχογραφίες του Πανσέληνου στο Πρωτάτο, για τον οποίο θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στο μέλλον, το Άγιον Όρος μου αποκάλυψε, τρόπον τινά, και τη δομή της αυτοκρατορίας.

Μου έδωσε μια καλή εικόνα του πως θα πρέπει να ήταν η αυτοκρατορία. Από την άποψη αυτή, της θρησκευτικής συνισταμένης, το Άγιον Όρος είναι σε θέση να ανασυνθέσει στο νου το όραμα της Ρωμανίας και της βαλκανικής ένωσης του Ρήγα Φεραίου. Στις εβδομάδες της περιήγησης μου στις μονές και στα μονοπάτια του Άθω, συνάντησα μια πολυεθνική πανσπερμία, μονάζουσα και προσκυνηματική. Από τον ξανθό Γερμανό μοναχό, που με πήρε ώτο-στοπ με το τζιπάκι της μονής ως τη Σιμωνόπετρα, μέχρι τον Αυστραλό ιερέα στην Φιλοθέου και τον Περουβιανό μοναχό στις Καρυές, ή τον παπα Σάββα από την Σερβία. Πρόσωπα και πρόσωπα διαφορετικά, που ζουν αρμονικά γύρω από μια κοινή ομολογία πίστης, που γνωρίζουν οι περισσότεροι να μιλούν ελληνικά, και μάλιστα τα μελετούν στην αρχαία μορφή τους.

Αν όμως αντικαθιστούσαμε τον όρο της κοινής θρησκευτικής πίστης, ως ένα από τα δύο βασικά στοιχεία της κοινωνικής συνοχής, και βάζαμε στη θέση του το έτερο συνεκτικό στοιχείο, το πολιτικό, την αναγνώριση δηλαδή μιας κυβερνητικής αρχής, εν προκειμένω της αυτοκρατορικής, θα είχαμε μια κάπως σχετική αντίληψη. Θα παρουσιαζόταν μπροστά μας, μια, έστω κατ΄αναλογία και διαφορά είδους, εικόνα της πολυεθνικής Ελληνικής αυτοκρατορίας και του τρόπου που λειτουργούσε σε σχέση με τις εθνότητες που τη συναποτελούσαν. Τα έθνη που τη συνέθεταν, πότε οικειοθελώς για να αποικήσουν εδάφη ή άλλοτε δια της βίας όταν στασίαζαν, αναγνώριζαν την αυτοκρατορική αρχή και διατηρώντας ιδιαιτερότητες και γλώσσα, συμμετείχαν σε κρατικές θέσεις και σε αξιώματα. Βασική προϋπόθεση όμως της πολιτικής συνοχής, ήταν η θρησκευτική ομοιογένεια. Και αυτό δείχνει, πως το πάθημα της Δυτικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, έγινε μάθημα για τον Μ. Κωνσταντίνο και εξηγεί εν μέρει την πολιτική του, όσο και την πολιτική των Ρωμανών, στο να εκχριστιανίζουν τους λαούς που εισέρχονταν στη σφαίρα επιρροής τους.

Η εθνότητα, όμως, που ασκούσε αναμφισβήτητα τη διοίκηση στην πολυεθνική αυτοκρατορία, τουλάχιστον από τον 10ο αιώνα και μετά, ήταν η Ελληνική. Και αυτό, σε κάθε επίπεδο της πολιτικής και θρησκευτικής εξουσίας. Διότι, στο επίπεδο της γλώσσας, της γραμματείας και των επιστημών, η πνευματική ελληνική ηγεμονία στην ανατολική μεσόγειο, δε διεκόπη ποτέ. Όλα αυτά παρέμεναν επίσημα, ζωντανά στοιχεία, από την εποχή ακόμη της ίδρυσης της αυτοκρατορίας. Ελληνικές επιγραφές υπήρχαν ήδη στο ναό της του Θεού Σοφίας από την ημέρα των εγκαινίων της, το 537 μ.Χ.

Η πτώση, όμως, της Ρωμανίας, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, του ότι η θρησκεία είναι ανεξάρτητη από το Κράτος, αφού δεν ακολουθεί τη μοίρα του. Το ίδιο συμβαίνει και με την έννοια της πατρίδας, που δεν εξαρτάται από την ύπαρξη ή μη ενός ελεύθερου κράτους (Οθωμανοκρατία). Το τελευταίο πράγμα, από όπου πιάνεται ο άνθρωπος, είναι η πίστη και η γλώσσα του. Σημεία, που αποδεικνύουν, πως ο πολιτισμός και οι ιδέες, είναι οι φορείς της εθνικής ταυτότητας σε στιγμές κινδύνου. Είναι τα τελευταία χαρακώματα. Δείχνει ακόμη την υπεροχή του θρησκευτικού συνεκτικού στοιχείου έναντι του πολιτικού, σε ό,τι αφορά την ιδιαιτερότητα της φύσης και των δομών τους. Το ένα συντίθεται από δομές και ανθρώπινες δραστηριότητες, το άλλο υποστασιώνεται από το πνεύμα. Το ένα μπορεί να καταστραφεί και να αποδομηθεί, το άλλο όχι! Το ίδιο συμβαίνει με όλες τις Ιδέες. Έτσι, το Άγιον Όρος, ως σύμβολο της ορθοδοξίας, είναι εκείνο που απέμεινε ζωντανό από τη μεσαιωνική αυτοκρατορία, όταν το πολιτικό της σκέλος και το κράτος κατέρρευσαν, μαζί με τον τελευταίο της αυτοκράτορα.

Στον Άθω, υπάρχουν μονές Ελληνικές και άλλες από την Σερβία, την Ρωσία, την Βουλγαρία, και την Ρουμανία. Όλες οι μονές είναι κυρίαρχες και αυτοδιοικούμενες και η κάθε μια έχει την δική της παράδοση και το δικό της τυπικό. Όλες όμως υπάγονται με εκπροσώπους τους στην αρχή της Ιεράς Επιστασίας, που λαμβάνει τις επίσημες αποφάσεις, σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις της Αθωνικής Πολιτείας. Εδώ, φυσικά, δεν υπάρχει πια η αυτοκρατορική αρχή και το ρωμανικό συνεκτικό πολιτικό στοιχείο απουσιάζει. Έχει αντικατασταθεί όμως από το νέο Ελληνικό κράτος δια της παρουσίας πολιτικού Διοικητή. Υπάρχει όμως η θρησκευτική συνοχή, που την εκφράζει μια αυτοδιοικούμενη, δημοκρατική οργάνωση του αθωνικού πολυεθνικού συστήματος. Και ωστόσο, κανείς δεν αμφισβητεί τη διοικητική και πνευματική πρωτοκαθεδρία των Ελλήνων στο πολυεθνικό Άγιον Όρος. Κάτι που δεν οφείλεται μόνο σε πληθυσμιακούς λόγους, αλλά κυρίως στην αναγνώριση της ιστορικής ελληνικής προτεραιότητας.

Όλες αυτές τις σκέψεις πυροδότησε η γνωριμία μου με το Άγιον Όρος. Κυρίως δε, τη συνειδητοποίηση της τεράστιας εθνικής και ιστορικής σημασίας του, αφού είναι ο πνευματικός κρίκος που μας συνδέει αυθεντικά με το μεσαιωνικό παρελθόν μας. Και αυτό εξηγεί τη μανία των εχθρών του. Είναι πολύ πιθανό, βεβαίως, το παράδειγμα του Αγίου Όρους, σε σχέση με την εικόνα του κράτους της Ρωμανίας, όπως αυτή ανασυντίθεται στο νου μέσα από τη σύγκριση του, να αποτελεί ένα τολμηρό παραλληλισμό. Και αυτό, επειδή, το ένα αφορά το πολιτικό στοιχείο και το άλλο το θρησκευτικό, πράγματα, δηλαδή, πολύ διαφορετικά. Ωστόσο, παρακάμπτοντας τις όποιες εξωτερικές διαφορές του είδους και των συνθηκών των δύο συγκρινόμενων εικόνων, θα καταφέρουμε να φτάσουμε στο αειφόρο πνεύμα που κινεί και τις δύο. Απλώς, στο Άγιο Όρος το πνεύμα αυτό θεάται από την θρησκευτική του πλευρά. Και το πνεύμα αυτό λέγεται Ρωμιοσύνη. Τουτέστιν, η Ελληνική Χριστιανική Αυτοκρατορία της Ρωμανίας.

ΥΓ: Και πάνω από όλα χαίρομαι, επειδή δε χρησιμοποίησα ούτε μια φορά τον νεο-ιστορικό όρο «Βυζάντιο», παρά μόνο για να το επισημάνω.

Εικόνα: ΑΠΕΛΛΗΣ, «Ι. Μ. Σταυρονικήτα», 2011, σχέδιο με μολύβι.

190 Σχόλια to “Άγιον Όρος, το ζωντανό παρελθόν της Ελληνικής Αυτοκρατορίας”

 1. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ. said

  Εκπληκτική γραφή.

  Εμπεριστατωμένο άρθρο.

  Και όσο πρέπει,συναισθηματικά φορτισμένο.

  Χωρίς μελοδραματισμούς,χωρίς προκαταλήψεις.

  Μιά παράκληση μονάχα: Το άρθρο σου,τα λέει όλα από μόνο του.

  Επειδή θα επακολουθήσει καταιγισμός ασεβών και κακοπροαίρετων

  σχολίων, παρακαλώ σε Θερμά,απόφυγε να ταίσεις το μένος τους,

  με κάποια απάντησή σου. Περιόρισε τις αποκρίσεις σου,

  στους ευγενείς,στους συνετούς και στους καλόπιστους.

  Σέβας, φίλε ΑΠΕΛΛΗ και την συγγνώμην σου ζητώ,

  γιά την υπόδειξη.

  ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ.

  Μου αρέσει!

  • apellis said

   Με σέβας υιοθετώ την υπόδειξη,
   που προέρχεται από χείλη φιλικά και καλοπροαίρετα….

   Μου αρέσει!

  • Κ. Κωνσταντίνος said

   Δεν διεκδικείτε την αποκλειστικότητα στο πατριωτισμό.
   Καλώς ή κακώς, υπάρχουν και Έλληνες που δεν είναι χριστιανοταλιμπάν.

   Μου αρέσει!

  • Πατρικιος said

   Λοιπον:
   Μπαινει ενας πολλα βαρυς και οχι σε ενα μπαρ και πραγγελνει ενα διπλο ουϊσκι!

   Αρχιζει με τον διπλανο του μια κουβεντα για τον Καραμανλη και τον Παπανδρεου.
   Ακουει ο Μπαρμαν και για να προλαβη το χειροτερο τον κοβει.
   «Ακου φιλε απαγορευονται οι πολιτικες συζητησεις εδω μεσα».

   Δεν του απαντα ο αλλος και γυριζει την κουβεντα με ενανα αλλο πελατη για τον Ολυμπιακο.
   Αμεσως παλι ο Μπαρμαν του λεει:
   «Ααααα ουτε αθλητικα φιλε μου γιατι δεν θελω καυγαδες στο μπαρ μου»

   Χωρις να του απαντηση παλι ο πελατης αρχιζει κουβεντα με μια ξανθια που καθοτανε απεναντι για τους Ταλιμπαν, τους Ραβινους κλπ.

   Παλι ο μπαρμαν του την βγαινει και τον αποπαιρνει.
   «Συγνωμη» του λεει «τι θες να κανεις στο μπαρ μου με τα θρησκευτικα σου; Να μπει κανενας αφιονισμενος και μας βαλη μπομπα;»

   Απηυδησμενος ο πολλα βαρυς πελατης γυρναει και του λεει.
   «Πολιτικα δεν μας αφηνεις να μιλησουμε, αθλητικα επισης, τωρα δεν μας αφηνεις να μιλησουμε ουτε θρησκευτικα θεματα. Για σεξουαλικα θεματα μπορουμε να μιλησουμε τελος παντων;»

   «Για σεξουαλικα θεματα μιλα οσο θες» του απανταει ο μπαρμαν.

   Και ο πολλα βαρυς:
   «Εεεεε τοτε σαλτα και γαμησου παλιοπουστα»

   Μου αρέσει!

 2. Διηδάμεια said

  Πολύ όμορφο.
  Μου θύμισες ότι τις καλύτερες και πιο κατανυκτικές γιορτές της Ορθοδοξίας τις πέρασα στη Σλαβία.

  Τέτοια ευσέβεια μέσα σε ναό στην Ελλάδα δεν βλέπεις πουθενά δυστυχώς…ακόμα

  Μας χρειάζεται η χαστούκα για να στρώσουμε λίγο….

  Μου αρέσει!

 3. Κ. Κωνσταντίνος said

  Πότε θα καταλάβετε εσείς οι (ντε και καλά) χριστιανοί πως η εκκλησία είναι το δεξί χέρι της εξουσίας;
  Πότε θα καταλάβετε πως η διαίρεση που προωθείται είναι άκρως ανθελληνική;

  Επιτέλους:
  1. ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑΣ: Απειλεί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος όσους πολεμούν την παναίρεση του Οικουμενισμού
  pentapostagma.gr
  2. Διαβάστε και τη δήλωση του Ναυπάκτου: http://www.romfea.gr/epikairotita/12085-naupaktou-katastasi-simerini-europi

  Μου αρέσει!

 4. Ζάγκλος said

  Γκρέμισαν υπέρλαμπρους Ναούς της Αρτέμιδος Και του Διός,
  για να χτίσουν τα τούρκικα καλύβια τους!

  Μου αρέσει!

  • Nikolaos said

   Δεν γκρέμισαν τίποτε οι χριστιανοί! Δες την μελέτη του καθηγητή Σεισμολογίας κ. Παπαζάχου και θα δεις ότι ο κύριος λόγος κατακρήμνισης πολλών ναών ήταν οι σεισμοί.

   Η πατρώα θρησκεία σας μαζί με όλες τις αρχαίες θρησκείες, ήταν κόλαφος για το ανθρώπινο είδος… Ανθρωποθυσίες, βρεφοθυσίες, παιδεραστίες, μαγείες και δεν συμμαζεύεται…

   Κι όσο για την Αρτέμιδά σας…
   «Προς χάριν τής Αρτέμιδος σας βασανίζονταν οι νέοι.
   «Εις το μέρος που ονομάζεται Λιμναίον υπάρχει το ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος. Το άγαλμα της Ορθίας Αρτέμιδος που έχουν οι Λακεδαιμόνιοι προήλθε από τους βαρβάρους. Αυτοί που βρήκαν αυτό, ο Αστράβακος και ο Αλώπεκος γυιοί του Ίρβου, όταν βρήκαν το άγαλμα ΑΜΕΣΩΣ ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΑΝ. Επίσης οι κάτοικοι των συνοικιών της Σπάρτης θυσιάζοντες εις την θεά για να λύσουν διαφορά την οποία είχαν, όχι μόνο δεν την έλυσαν, αλλά και ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΝΑ ΣΚΟΤΩΘΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΦΟΝΕΥΤΗΚΑΝ κατά την συμπλοκή γύρω από τον βωμό της θεάς, ενώ όσοι έζησαν πέθαναν όλοι από φοβερή ασθένεια. Και υπάρχει παράδοση ότι έπειτα από το γεγονός αυτό, έκαναν ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ στον βωμό και θυσιαζόταν εκείνος στον οποίο έπεφτε ο κλήρος. Ο Λυκούργος κατήργησε το έθιμο αυτό και το αντικατέστησε με ΜΑΣΤΙΓΩΣΕΙΣ ΕΦΗΒΩΝ γύρω από τον βωμό και έτσι γεμίζει με αίμα όταν γίνονται οι μαστιγώσεις. Έτσι ΕΚΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΘΕΛΗΣΗ της θεάς, αφού ο βωμός ΓΕΜΙΖΕΙ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΑΙΜΑ.

   Η ιέρεια που κρατάει το ξόανο βρίσκεται εκεί την ώρα της μαστίγωσης. Το ξόανο είναι πολύ μικρό και ελαφρύ, αλλά όταν οι μαστιγωτές χτυπούν ελαφρά κάποιον έφηβο, λόγω της ωραιότητάς του ή του αξιώματός του, τότε το ξόανο γίνεται πολύ βαρύ στα χέρια της ιέρειας. Τότε αυτή κατηγορεί τους μαστιγωτές και φωνάζει ότι πιέζεται από το βάρος εξαιτίας τους. Έτσι το άγαλμα αυτό συνήθισε από τις ανθρωποθυσίες στην Ταυρίδα να ευχαριστιέται από τα αίματα των ανθρώπων». (Παυσανίας Λακωνικά, 3, 16, 10-11)

   Ο Φλάβιος Φιλόστρατος, στο «Βίο Απολλωνίου Τυανέως» ΣΤ’ 20 αναφέρει το μαστίγωμα των νεαρών προς τιμήν της Ορθίας Αρτεμης αλλά ο φιλόσοφος «μεσσίας» Απολλώνιος ΔΕΝ το αποκηρρύτει!

   Δείτε σε τι βρωμερούς θεούς πιστεύουν οι Παγανιστές! Δείτε τι δαίμονες λατρεύουν! Δείτε το ηθικό και νοητικό τους επίπεδο! Δείτε τι διαστροφή θεωρούν αντάξια τών Ελλήνων, αντί για τον γλυκύτατο Ιησού! Άραγε αξίζει οι Έλληνες να λατρεύουν τέτοιους διεστραμμένους αιμοχαρείς βρυκόλακες;
   Όμως δεν ήταν αυτό το μόνο έγκλημα τής δαιμονικής «θεάς» και τών ανθρωπόμορφων δαιμόνων ιερέων της, αλλά όπως και στη δαιμονική Κυβέλη, ΕΥΝΟΥΧΙΖΑΝ επίσης για χάρη της τους νέους! Γιατί άραγε; Μήπως για να τους εκμεταλλεύονται σεξουαλικά;

   Ο Στράβων στο ΙΔ’ 1, 23 αναφέρει τον ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟ ΝΕΑΡΩΝ στο ναό της Αρτέμιδος στην Εφεσο: «ιερέας δ’ ευνούχους είχον ους εκάλουν Μεγαβύζους».

   Και ο Παυσανίας Η’ 13, 1 μιλάει για ΕΥΝΟΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ στην Ορχομενό και την Έφεσο. Γενικευμένη ήταν φαίνεται η διαστροφή στους ναούς τής ψευτοθεάς αυτής.

   Τι λέτε; ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΥΝΟΥΧΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ;;;

   Και μετά παραπονιούνται οι Νεοπαγανιστές, γιατί οι Χριστιανοί γκρέμισαν μερικά από τα πορνεία τής αρχαίας θρησκείας! Όχι θα τους άφηναν να σακατεύουν, να βασανίζουν και να βιάζουν τον κόσμο!

   Μου αρέσει!

   • ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ said

    –ΝΙΚΟΛΑΟΣ–

    Η ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ» ΣΟΥ,ΞΕΠΕΡΝΑ ΚΑΘΕ ΟΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ.ΔΕΝ ΕΚΠΛΗΣΣΟΜΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ,Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ,ΑΠΟ ΤΗΝ «ΠΙΟ ΧΥΔΑΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΠΙΝΟΗΣΗ» ΟΠΩΣ ΟΝΟΜΑΖΑΝ ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΝΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ,ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΣΤΟ ΝΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ..
    Στην αγωνιώδη έκκληση σου να αποκηρύξω(!!!) τους θεούς της ελληνικής πατρώας θρησκείας,(θεούς που καμία σχέση δεν έχουν με αυτό που εσύ φαντάζεσαι),σου απαντώ ότι είμαι αρκετά υγιής άνθρωπος και λογικός,ούτως ώστε να μην αντικαταστήσω την ελληνική ιδεολατρεία και κοσμοθέαση (πατρώα θρησκεία δηλαδή) με την εβραική αίρεση.

    Μου αρέσει!

   • Ζάγκλος said

    Ένας ακόμα γενίτσαρος που χυδαιολογεί κατά των προγόνων μας και στα σεβάσματα τους, αυτό
    το μεγαλείο του πολιτισμού που όλος ο κόσμος θαυμάζει, αυτοί οι προσκυνημένοι αφορίζουν!

    Ο φόβος που έσπειραν στις ψυχές τους οι δαιμονισμένοι παραχαράκτες της ιστορίας χριστιανοί,
    τους κατανίκησε και για να κερδίσουν την εύνοια του ασιάτη εκδικητικού θεού τους που βασανίζει
    τους ανθρώπους αιώνια στην κόλαση, δεν διστάζουν να χυδαιολογούν κατά των προγόνων τους!
    Αίσχος και ντροπή!

    Μου αρέσει!

   • Μιχαήλ said

    «εὐλογεῖτε τούς καταρῶντας ὑμᾶς»…

    «ἡ ἀγάπη οὐκ ἀσχημονεῖ…οὐ ζητεῖ τά ἑαυτῆς…πάντα στέργει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει…» κλπ.

    δέν κάνω τόν δάσκαλο ἀδερφέ μου Ζάνγκλο…

    ἀπαντῶ στά περί…»ἐκδικητικοῦ»…

    Υ.Γ. «ἀγαπήσεις τόν πλησίον σου ὡς ἐαυτόν»…συγχώρεσέ με πού δέν τό κατάφερα ἀκόμη…πίστωσέ με ὅτι ἀγωνίζομαι…

    Μου αρέσει!

   • Νikos T. said

    Μα βρε ανιστόρητε ο διωγμός στην Θεσσαλονίκη ΔΕΝ ήταν ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ! ΑΛΛΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ! Και ανάμεσα στα θύματα ήταν και ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ που τζόγαραν τότε!

    Δες και αυτό και πες μου την γνώμη σου… Και μάθε επιτέλους να συζητάς βάση των πηγών και όχι βάση χουλιγκανικών συνθημάτων.

    «Ο λόγος του Λιβανίου «Υπέρ των Ιερών» δεν γράφτηκε λόγω ακροτήτων, που έγιναν εις εφαρμογήν του διατάγματος κατά της αρχαίας θρησκείας. Το διάταγμα εξεδόθη το 391 και το κείμενο του Λιβανίου γράφτηκε το 386, δηλαδή πέντε ολόκληρα χρόνια ενωρίτερα με άλλη ευκαιρία. (P. Petit, “Sur la date du “pro Templs” de Libanius”, στο Byzantion XXI (1951), fasc., 285-310). Ο Θεοδόσιος διόρισε ύπαρχο της Ανατολής κάποιον συμπατριώτη και φίλο του, τον Ίβηρα Μάτερνο Κυνήγιο. Ο άνθρωπος αυτός ήταν φανατικός θρησκόληπτος και έξαλλος. Υπεκίνησε πράγματι τον όχλο, επί κεφαλής του οποίου ήταν φανατικοί καλόγεροι, και άρχισαν να καταστρέφουν τα αρχαία ιερά, στην αρχή κυρίως τα μικρά και απροστάτευτα) ιερά της υπαίθρου και εν συνεχεία άρχισαν να μπαίνουν και να καταστρέφουν ιερά και μέσα στις πόλεις. Τότε ο Λιβάνιος γράφει τον περίφημο και ωραιότατο λόγο του «Υπέρ των Ιερών». Η αντίδραση του «θρησκόληπτου» Θεοδοσίου ήταν να… απαγορεύσει στους μοναχούς την είσοδο στις πόλεις, προστατεύοντας έτσι τα εθνικά ιερά των άστεων και όταν σε λίγο πέθανε ο Μάτερνος Κυνήγιος τοποθέτησε Ύπαρχο της Ανατολής τον σώφρονα ΕΘΝΙΚΟ Ευτόλμιο Τατιανό, ο οποίος κατάφερε να ηρεμήσει τα πράγματα και να φέρει την καταλλαγή»!!!!!!!!!!

    Μου αρέσει!

   • Κόριννα said

    Ἀπολλώνιε,

    Σοῦ ἀναφέρει ὁ Νικόλαος,Παυσανία καὶ Στράβωνα καὶ σὺ ἀπαντᾶς μὲ τὸ:
    Τὶ κάνεις Γιάννη,κουκιά σπέρνω.

    Μου αρέσει!

   • Κόριννα said

    Ζάγκλε

    Σοῦ ἔχω ξαναγράψει γιὰ τὸν «δῆθεν» Ἀσιάτη Θεό.

    Μὴ μέ κάνεις νὰ στείλω στὴν Ὸλύμπω»
    ὁλόκληρο κείμενο.

    Μου αρέσει!

   • ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ said

    ΚΟΡΙΝΝΑ

    Με άτομο που σύμφωνα με δήλωσή του,μελέτησε όλη την αρχαιοελληνική γραμματεία (για εσένα λέω) και ύστερα από όλη αυτή τη μελέτη,ασπάστηκε τον χριστιανισμό (και μάλιστα χωρίς να έχεις διαβάσει χριστιανικά κείμενα-πάλι κατά δήλωσή σου) δεν έχω να πω τίποτα.Είμαστε ΑΠΕΝΑΝΤΙ!!!
    Τώρα άν έχεις να μου δώσεις καμιά συνταγή για σουφλέ,μπορεί να σε πάρω στα σοβαρά!!Μέχρι εκεί όμως,μην πάρεις παραπάνω αέρα!

    Μου αρέσει!

   • Ζάγκλος said

    Χε..χε.. Η ΚΟΡΙΝΝΑ Απολλώνιε, μη γελάς, μπορεί να αποδείξει οτι
    το Ιησούς προέρχεται από το Ιάσων, ο Γιαχβέ δεν θυμάμαι από τι Ελληνική ριζα,
    αλλα στο ίδιο μοτίβο και εγώ, λέω ότι η Βραζιλία προέρχεται από το βράζει-ήλιος! 🙂

    Μου αρέσει!

   • ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ said

    ΖΑΓΚΛΟΣ

    Ναι η ΚΟΡΙΝΝΑ μπορεί να αποδείξει τα πάντα όλα.δηλαδή το απόλυτο τίποτα!!!Αυτό που δεν θυμάσαι είναι ο Βάκχος!!!Γι αυτό κι εγώ την παροτρύνω να μας δώσει καμιά συνταγή να γλυκαθούμε!!!Εκεί μπορεί να την παραδεχτώ!!!

    Μου αρέσει!

   • Κόριννα said

    Δηλαδή Ἀπολλώνιε,
    ἄν σοῦ παραθέσω τό κείμενο τοῦ Πλουτάρχου ἀπὸ τὰ «Συμποσιακά»,μὲ τὶτλο
    «Τὶς ὁ Παρ᾿Ἰουδαίοις Θεὸς» τὶ θὰ πῆς;

    Ἡ ἀλήθεια εἶναι ὅτι στὸ Σουφλέ καὶ γενικῶς στὴν κουζίνα δὲν εἶμαι ἡ καλλίτερη.

    Ἄν ἐσὺ γνωρίζης πῶς γίνεται νὰ μὴν ξεφουσκώνη τὸ σουφλέ μόλις βγαίνει ἀπὸ τὸν φοῦρνο,γράφτο καὶ πολύ θὰ τὸ ἐκτιμοῦσα.

    Τὸ ἄν θὰ πάρω ἀέρα ἤ ὄχι δέν ἐξαρτᾶται ἀπὸ σένα.

    Ἡ Κόριννα παίρνει ἀέρα ὅποτε θέλει, ὅπου τῆς ἀρέσει καί μέ ὅποιον τῆς κάνει κέφι.

    Μου αρέσει!

   • ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ said

    ΚΟΡΙΝΝΑ

    Το ήξερα ότι ήσουν ανυπότακτη γυνή και νταρντάνα!!!Λυπάμαι δεν μπορώ να σε βοηθήσω στο ερώτημά σου,δεν έχω γνώση.Για το θέμα Βάκχου-Γιαχβέ,δεν έχω ακόμα κατασταλάξει.

    Μου αρέσει!

  • Nikolaos said

   ΙΔΟΥ ΤΟ ΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΠΑΓΑΝΙΣΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΝΑΩΝ!

   Το 307 π.Χ. οι Αθηναίοι μετά την εκδίωξη τού Δημητρίου τού Φαληρέως, ΓΚΡΕΜΙΣΑΝ 360 αγάλματά του κατά τον Πλίνιο, και έλιωσαν τα μεταλλικά, και τα έκαναν ακόμα και δοχεία νυκτός («κατέσπασαν και κατεχώνευσαν ένιοι δε και προστιθέασιν και εις αμίδας» Γεωγραφικά C398. Naturalis Historia, XXXIV, 12).
   Κατά τον Δίωνα τον Χρυσόστομο, οι ανδριάντες που καταστράφηκαν ήταν 1500. Την ίδια τύχη είχαν και οι ανδριάντες τού Φιλίππου τού Μακεδόνος, τού πατρός τού Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τους ΓΚΡΕΜΙΣΑΝ και με αυτούς έφτιαξαν ΟΥΡΟΔΟΧΕΙΑ. «Ετόλμησαν δε και Φιλίππου τής Μακεδονίας αμίδας κατασκευάσαι. Αθηναίοι μεν ουν τής εικόνος ούρον κατέχεον, εκείνοι δε τής πόλεως αίμα και τέφραν και κονίαν (Κορινθιακά 41).

   Το 498 π.Χ. (Ηρόδοτος: Ιστορίαι,, Ερατώ 19) κατά την διάρκεια της Ιωνικής επανάστασης ο αρχαιότερος βωμός και ο ναός των Ιώνων, που είναι αφιερωμένος στον Απόλλωνα, ο οποίος ονομάζεται στην Μίλητο και «Διδυμαίος», καταστρέφεται, οι θησαυροί του καταλήγουν στους Πέρσες και οι λιγοστοί επιζώντες σύρονται αιχμάλωτοι στα Σούσα ενώ κατά άλλη εκδοχή το ιερό καταστράφηκε από τον Ξέρξη, αλλά προ της καταστροφής οι Βαγχίδες παραδίδουν τους θησαυρούς στους Πέρσες [προδοσία ιερού και χρηματισμός -λάδωμα Περσών για μη θανάτωση;] και καταφεύγουν σε περιοχή της Κεντρικής Ασίας για να αποφύγουν τις συνέπειες της άνευ όρων ιεροσυλίας (Αριστοφάνης: Λυσσιστράτη [Σχόλια] 1283 και Στράβων: Γεωγραφικά, xiv, 634). Ο οικισμός των βραγχιδών εντοπίζεται στην βακτρία, στην διαδρομή από τα Βάκτρα προς την Ταρμίτα, πριν από τον ποταμό Ώξο και παρά την παράδοση του στον Μ. Αλέξανδρο το 329 π.Χ., όπως καταγράφει ο Κούρτιος, η ευθύνη για την τύχη του παραδίδεται στους Μιλήσιους μισθοφόρους [είτε σήμερα είτε τότε τις βρωμοδουλειές πάντα οι μισθοφόροι.] του εκστρατευτικού σώματος, οι οποίοι για τον εξιλασμό της ιεροσυλίας, και παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι δεν μιλούσαν πλέον με άνεση Ελληνικά [παρά τα ξόανα βλέπετε δεν είχαν μείνει Έλληνες], ΕΞΟΝΤΩΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΣΚΑΨΑΝ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ, ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ [τους εκπολίτισε ο υιός του θεού Δία!!!!! μην το ξεχνάμε αυτό.] (Quintus Curtius: Historiae Alexandrii, xii, 28 – vii, 35) ( Νεοεθνικό περιοδικό Ιχώρ, τεύχος 37, άρθρο «Οιωνοσκοπία, η διάγνωση του μέλλοντος, σελίδες 44 – 45).

   Ο Ξέρξης κατά την εισβολή στην Ελλάδα, στο πέρασμά του πυρπόλησε ή λεηλάτησε όλα τα μνημεία και καλλιτεχνήματα. Κατά την κάθοδό του προς τη Βοιωτία και την Αττική, ένα τμήμα τής στρατιάς του στράφηκε προς τους Δελφούς για λαφυραγωγία. (Ηρόδοτος Η΄ 34) «Πλούσιον θυσαυροίσι και αναθήμασι πολλοίσι κατεσκευασμένον…και τούτο το ιερόν συλήσαντες ενέπρησαν». (Ηρόδοτος Η’ 33). Στην Αθήνα οι Πέρσες εσύλησαν όλους τους ναούς και πυρπόλησαν την Ακρόπολη «το ιερόν συλήσαντες ενέπρησαν πάσαν την Ακρόπολιν» (Ηρόδοτος Θ΄ 53). Ο Μαρδόνιος εγκαταλείποντας την Αττική, πυρπόλησε την Αθήνα και κατεδάφισε ό,τι είχε απομείνει όρθιο από τα τείχη, τα ιερά και τις κατοικίες. «υπεξεχώρεε εμπρήσάς τε Αθήνας και εί κού τι ορθόν ήν τών τειχέων ή τών οικημάτων ή τών ιερών (Ηρόδοτος Θ΄ 13). Γιατί όμως όλες αυτές οι καταστροφές από τους Πέρσες; Ο Ηρόδοτος γράφει ότι οι καταστροφές Ελληνικών μνημείων και έργων τέχνης αποτελούσαν Περσική ΕΚΔΙΚΗΣΗ για τον εμπρησμό τού ναού τής Κυβέλης κατά την άλωση τών Σάρδεων από τους Έλληνες τής Ιωνίας το 499 π.Χ.

   Κατά τον Φωκικό πόλεμο (348 π.Χ.) οι Φωκαείς μετά την ήττα τους από τους Θηβαίους, κατέφυγαν ικέτες στον ναό τού Αββαίου Απόλλωνος. Αλλά οι Θηβαίοι τους ΕΚΑΨΑΝ μαζί με το ιερό και τα έργα τέχνης, για δεύτερη φορά μετά τους Μήδους (Παυσανίας Χ, 35,3).

   Μετά τον πόλεμο των Ηλείων κατά τών Λακεδαιμονίων, ο Ναός της Ήρας στην Ολυμπία έπαθε ζημιές στη στέγη. (Παυσανίας 5.20.4-5).

   Διόμισυ περίπου αιώνες μετά τις Περσικές καταστροφές, ο Μέγας Αλέξανδρος παραδίδει στις φλόγες τα ανάκτορα και τα μνημεία τής Περσέπολης. Οι συνθήκες τής καταστροφής ήταν οι εξής:

   Οι Αιτωλείς, με επικεφαλής τον Σκόπα, εισβάλλουν στη Μακεδονία, κυριεύουν το Δίον, παραδίδουν στο πυρ τις στοές γύρω από τον ναό, και ανατρέπουν όλους τους ανδριάντες. «Ενέπρησε τας στοάς τας περί το τέμενος και τα λοιπά διέφθειρε των αναθημάτων, έτρεψε δε τας εικόνας των βασιλέων απάσας (Πολύβιος, Ιστορίαι, Δ΄ 62, 2-3).

   Τον ίδιο χρόνο, (219 π.Χ.), ο στρατηγός των Αιτωλών Δωρίμαχος, πυρπόλησε το ιερό της Δωδώνης, κατέστρεψε τα αναθήματα, και «κατέσκαψε την ιεράν οικίαν». (Πολύβιος, Ιστορίαι, Δ΄ 67,3).

   Με τη σειρά τους οι Μακεδόνες (υπό τον Φίλιππο Ε΄), εισβάλλουν στο Θέρμον και επιδίδονται σε χειρότερες βαρβαρότητες. Μετά τη λεηλασία της περιοχής, πυρπόλησαν τις στοές των ναών και κατέστρεψαν τα αφιερώματα, που ήταν πολύτιμα έργα εξαιρετικής τέχνης. «όντα πολυτελή ταις κατασκευαίς και πολλής επιμελείας ένια τετευχότα και δαπάνης». Ξεθεμελίωσαν τα κτίρια, γκρέμισαν τα αγάλματα που υπολογίζονταν σε δύο χιλιάδες, και προχώρησαν στον θρυμματισμό τους, εκτός από εκείνα που στο βάθρο είχαν εγχάρακτα τα ονόματα των θεών, από ευλάβεια ή φόβο. «Ανέτρεψαν δε τους ανδριάντας όντας ουκ ελάττους δισχιλίων» (Πολύβιος Ιστορίαι, Ε΄ 9). Όλα αυτά έγιναν με εντολή του Φιλίππου και των συνεργατών του «τους περί αυτόν φίλους», που πίστευαν ότι ενεργούν «δικαίως και καθηκόντως». Κατά τον Μεγαλοπολίτη ιστορικό, η καταστροφές αυτές, δεν αποτελούν βάρβαρες πράξεις «αναγάζουσιν οι του πολέμου νόμοι και τα τούτου δίκαια». (Πολύβιος Ιστορίαι, Ε΄ 11, 3).

   Το 201 π.Χ., ο Φίλιππος εισβάλλει στη Μ. Ασία, κυριεύει την Πέργαμο όπου ηγεμόνευε ο Άτταλος Α΄, και με λυσσώδη οργή «λυττώντι τω θυμώ», (όπως γράφει το Πολύβιος), καταστρέφει μνημεία και έργα τέχνης. «Εις τα των θεών έδη και τεμένη διετίθετο την οργήν» Δεν αρκείται όμως στον εμπρησμό και την κατακρήμνιση των ναών, των βωμών και των αγαλμάτων. Κατασυντρίβει και τους λίθους για να μην ξαναχτιστούν τα ξεθεμελιωμένα ιερά. «προς το μηδέν ανασταθήναι των κατεφθαρμένων. Πελέκησε ακόμα και τα ιερά άλση. (Πολύβιος Ιστορίαι ΚΑ΄ 1).

   Το 200 π.Χ., ο Φίλιππος πάλι, κατέστρεψε και τα έργα τέχνης της Αττικής κατά την εισβολή του. Όπως κατήγγειλαν οι Αθηναίοι στο συνέδριο των Αιτωλών (στο Θέρμον), θρήνισαν για τον χαλασμό του τόπου τους, για τον αφανισμό της σοδειάς, την κατεδάφιση των σπιτιών και τη λαφυραγωγία. Αλλά εκείνο που τους συγκλόνισε και τους εξαγρίωσε, γράφει ο Λίβιος, ήταν οι βέβηλες και ανίερες πράξεις του Μακεδόνα μονάρχη. Το γκρέμισμα των μνημείων, η βεβήλωση των ιερών, η καταπάτηση κάθε θείου και ανθρώπινου νόμου. «Κατέστρεψε τα προγονικά ιερά που στόλιζαν και τον μικρότερο δήμο (της Αττικής), πυρπόλησε ΟΛΟΥΣ τους ναούς, ακρωτηρίασε τα αγάλματα των θεών που κατάκεινται σήμερα ανάμεσα στις γκρεμισμένες πύλες των ναών» (Λίβιος Τίτος Ρωμαϊκή ιστορία ΧΧΧΙ, 30).

   Στα τέλη της αρχαϊκής εποχής, μετά τον οστρακισμό του τυραννόφιλου Ίππαρχου Χάρμου, οι Αθηναίοι ΕΛΙΩΣΑΝ τον ανδριάντα του, κατασκεύασαν μεταλλική στήλη και χάραξαν επάνω τον νόμο κατά των εχθρών της πόλης (Λίβιος Ρωμαϊκή ιστορία ΧΧΧΙ,44). Για τους ίδιους λόγους, με αξίωση των δημοκρατικών πολιτών, καταστρέφεται το άγαλμα του τελευταίου βασιλιά της Κυρηναϊκής Αρκεσίλαου Δ΄, υποτελούς των Περσών.

   Παραμονές της εκστρατείας στη Σικελία, στην Αθήνα με διοργανωτή των βανδαλισμών (πιθανότατα) τον Αλκιβιάδη, λαϊκή εξέγερση ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ τις ορθογώνιες μαρμάρινες στήλες με το κεφάλι τού Ερμή στην κορυφή. «Περιεκόπησαν τα πρόσωπα» γράφει ο Θουκιδίδης. Τις στήλες αυτές, τις τοποθετούσαν στις αυλόπορτες των σπιτιών και στους ναούς. «Και εν ιδίοις προθύροις και εν ιερείς» (ΣΤ΄ 27,28).

   Το 356 π.Χ. ο Ηρόστρατος «ΕΝΕΠΡΗΣΕ» τον ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο. Υποβλήθηκε σε βασανιστήρια και ισχυρίσθηκε ότι με την πράξη του αυτή φιλοδοξούσε να κερδίσει την αθανασία (Κυριάκου Σιμόπουλου η λεηλασία και η καταστροφή των Ελληνικών αρχαιοτήτων» Εκδόσεις Στάχυ Αθήνα 2003, σελ. 116).

   Ο Διαγόρας ο Μήλιος, ο επικαλούμενος Άθεος, (σοφιστής και ποιητής), χρησιμοποίησε ως καύσιμη ύλη ένα ξύλινο άγαλμα του Ηρακλή. Και καθώς το ξόανο καιγόταν, έλεγε ο Διαγόρας: «Έλα, κάνε τώρα τον δέκατο τρίτο άθλο σου και βράσε το ζουμί στη χύτρα μου!». Ήταν επικηρυγμένος από τους Αθηναίους το 416 π.Χ. με τεράστιο ποσό (ενός ταλάντου) επειδή ήταν άθεος, και καταδικάστηκε σε θάνατο το 415 π.Χ. (Αριστοφάνη Όρνιθες, στ. 1071 – 1072).

   Οι Έλληνες της Σικελίας, αγανακτισμένοι από τα εγκλήματα του Ρωμαίου επάρχου Verres που απογύμνωσε όλες τις πόλεις από τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς, ανέτρεψαν όλους τους ανδριάντες του, όπως μαρτυρεί ο Κικέρων. (Actio ΙΙ, 154). Οι κάτοικοι του Ταυρομενίου, ανέτρεψαν το άγαλμα του Verres και άφησαν το βάθρο για καταισχύνη. Στην αγορά της Τυνδαρίδος, γκρέμισαν το άγαλμά του, και άφησαν από το άλογο πάνω στο οποίο βρισκόταν. Στις Συρακούσες το ίδιο, ανατράπηκαν όλα του τα αγάλματα.

   Σε άλλη περίπτωση, μόλις ο ανθύπατος της Μακεδονίας L. Calpurnius Piso έφυγε από την επαρχία, ο λαός της πόλης γκρέμισε τα αγάλματά του σε ένα άγριο ξέσπασμα οργής. (Κικέρων, In L. Pisonem, XXXIV).

   Μερικοί οχλοκρατικοί βανδαλισμοί Ελλήνων ειδωλολατρών κατά μνημείων, που διασώθηκαν επειδή καταγράφηκαν, (μόνο στους Ελληνιστικούς χρόνους), είναι τουλάχιστον 60. (Dieter Metzler, Bildersturme und Bilderfeindlichkeit in der Antike (στο Martin Warnke, Bildersturm. Die Zesturung des Kunstwerks, Frankfurt 1988, σ. 15).

   Όλα αυτά τα στοιχεία, τα καταγράψαμε για να δείξουμε πόσο λάθος κάνουν όσοι Νεοειδωλολάτρες κατηγορούν τους Χριστιανούς για καταστροφές αρχαίων ειδωλολατρικών μνημείων. Αν οι ίδιοι οι ειδωλολάτρες τα κατέστρεφαν, που τα πίστευαν και τα λάτρευαν, σε τι είναι χειρότεροι από αυτούς οι Χριστιανοί, που στο κάτω – κάτω όλα αυτά τα θεωρούσαν είδωλα;

   Ίσως κάποιος εδώ να παρατηρήσει, ότι οι περισσότερες από αυτές τις καταστροφές, (οι περισσότερες, όχι όλες), έγιναν κατά ανδριάντων Τυράννων, από αγανακτισμένο όχλο που οι Τύραννοι αυτοί είχαν ταλαιπωρήσει για χρόνια. Όμως και εδώ, όσοι το λένε αυτό ως δικαιολογία, ξεχνούν, ότι και οι Χριστιανοί βασανίστηκαν, διώχθηκαν και σκοτώθηκαν για τρεις συνεχόμενους αιώνες, από τους Τυράννους αυτοκράτορες των ειδωλολατρών, και μπροστά στα αγάλματα των δαιμονικών θεών τους. Τι πιο φυσιολογικό λοιπόν, όταν οι Χριστιανοί ελευθερώθηκαν από αυτή τη φριχτή καταπίεση τριών αιώνων, από την τυραννία των ειδωλολατρών και των δαιμονικών θεών τους, να ξεσπάσουν πάνω στους ανδριάντες ανθρώπων και δαιμόνων;

   Και πολύ περισσότερο, οι αρχαίοι Ειδωλολάτρες, κατέστρεφαν ΟΛΟΥΣ των ανδριάντες των τυράννων τους. Οι Χριστιανοί ΜΟΝΟ τους λατρευτικούς, και σπανίως όσα αγάλματα ήταν για στόλισμα. Μάλιστα, πολλά από αυτά τα αγάλματα, τα διατήρησαν, και τα θαύμαζαν σε πλήθος πόλεων για την τέχνη τους, για πολλούς αιώνες. Για παράδειγμα το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, έργο του Φειδία, δεν καταστράφηκε, όπως δεν καταστράφηκαν και τα ιερά του χώρου. Αντίθετα το άγαλμα μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, για τη διακόσμηση της πρωτεύουσας του κράτους! (όπως είχε μεταφερθεί εκεί και το άγαλμα του Απόλλωνα, και πλήθος άλλων αγαλμάτων). Άρα το πρόβλημα ήταν η λατρεία των ειδώλων, και όχι η τέχνη. Αυτό που απορρίφθηκε, δεν ήταν η επιστήμη η τέχνη και η διανόηση, αλλά το ειδωλικό Πάνθεο, «ό,τι εις δαίμονας φέρει», κατά την επισήμανση του αγ. Γρηγορίου του Θεολόγου (Επιτ. Εις τον Μ. Βασίλειον, κεφ. 11).

   Μου αρέσει!

   • Nikolaos said

    ΠΟΙΟΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΝΑΟΥΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Τα ακόλουθα στοιχεία προέρχονται από το: «Αρχαίοι Ελληνικοί Ναοί» του T. Spawforth, εκδ. Ελευθερουδάκη, 2006.

    Ο συγγραφέας είναι καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Newcastle-upon-Tyne, πρώην βοηθός διευθυντή της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα και έλαβε μέρος σε πολλές ανασκαφές στον ελληνικό χώρο.

    Α. Κατεστραμμένοι ναοί, από ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ (ως λατομεία ή για άλλες χρήσεις) ή από ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ, ή από ΠΥΡΚΑΓΙΑ, πριν από τον Χριστιανισμό ή μετά από τη βυζαντινή εποχή

    Άραγε ποιοι άλλοι, (αν όχι οι ίδιοι οι Παγανιστές), είναι υπεύθυνοι για τις περισσότερες από τις ακόλουθες καταστροφές ειδωλολατρικών ναών; Αυτές οι καταστροφές γιατί δεν ενοχλούν τους Νεοπαγανιστές;

    Στην Ποσειδωνία της Ιταλίας, ο ναός της Ήρας «τον 1ο αιώνα π.Χ. είχε εγκαταλειφθεί και χρησιμοποιούνταν ως πηγή οικοδομικού υλικού» (σελ. 112).

    Στην Ποσειδωνία (Φότσε ντελ Σέλε), το αγροτικό ιερό της Ήρας «επέζησε μέχρι τον 2ο αιώνα μ.Χ.» (σελ. 115) και μετά εγκαταλείφθηκε.
    Στο Ιππώνιο (Vibo Valenzia) της Ιταλίας, το οποίο επαναποικίστηκε από τη Ρώμη το 192 π.Χ., οι Ρωμαίοι άποικοι «χρησιμοποίησαν το ναό ως λατομείο» (σελ. 116).

    Στην Κρίμισα της Ιταλίας, ο ναός του Απόλλωνα Αλαίου καταστράφηκε «κατά τις πολεμικές συρράξεις του 3ου αι. π.Χ.» (σ. 119).

    Στο Μεταπόντιο της Ιταλίας, τρεις ναοί «είχαν καταστραφεί ήδη από τον πρώιμο 3ο αιώνα π.Χ.» (σ. 119). Ο ναός της Ήρας (Tavole Palatine) «ήταν ερειπωμένος τους ρωμαϊκούς χρόνους» (σ. 120).

    Στις Συρακούσες της Σικελίας, ένας ιωνικός ναός «δεν ολοκληρώθηκε ποτέ» (σ. 122).

    Στον Ακράγαντα της Σικελίας, ο ναός του Δία έμεινε ημιτελής «με την καταστροφή του 406 π.Χ.» (σ. 127).

    Στον Σελινούντα της Σικελίας, ο ναός C καταστράφηκε από τους Καρχηδόνιους το 250 π.Χ. (σ. 128).

    Στον Σελινούντα της Σικελίας, ο ναός D «είχε σταματήσει να χρησιμοποιείται ήδη από τον 3ο αιώνα π.Χ.» (σ. 130).

    Στην Έγεστα της Σικελίας, ο ναός έμεινε ημιτελής (σ. 132).

    Στην Ιμέρα της Σικελίας, ο ναός καταστράφηκε από τους Συρακούσιους το 409 π.Χ. (σ. 132).

    Στην Αγορά της Αθήνας, ο ναός του Άρη είχε γκρεμιστεί και μέλη του βρέθηκαν ενσωματωμένα στο τείχος της πόλης το οποίο χτίστηκε περίπου στα 280 μ.Χ. (σ. 136).

    Στην Παλλήνη, η ανοδομή ενός ναού μεταφέρθηκε στην Αγορά για το κτίσιμο του ναού του Άρη (σ. 144).

    Στο Σούνιο, ο εκεί ναός του Ποσειδώνα «ενδέχεται να περιλαμβάνεται σε εκείνους που κατέστρεψε ο Φίλιππος Ε’ της Μακεδονίας το 200 π.Χ.» (σ. 146).

    Στο Σούνιο, ο ναός της Σουνιάδας Αθηνάς «πρέπει να καταστράφηκε από τον Φίλιππο Ε’ και κατόπιν να εγκαταλείφθηκε. Τον 1ο ή τον 2ο αιώνα μ.Χ. έξι κίονες του ναού μεταφέρθηκαν για δεύτερη χρήση στην αθηναϊκή Αγορά» (σ. 146).

    Στο Θορικό της Αττικής, ένας δωρικός ναός του 425-400 π.Χ. έμεινε ημιτελής και «στους χρόνους της ρωμαϊκής κυριαρχίας έξι κίονες απέπλευσαν για να χρησιμοποιηθούν εκ νέου στην Αγορά της Αθήνας» (σ. 146).

    Στο Άνω Μαζαράκι της Πελοποννήσου ο ναός της Άρτεμης «καταστράφηκε κατά τον 4ο αιώνα π.Χ.» (σ. 150).

    Στην αρχαία Ολυμπία, ο ναός της Ήρας «όταν η πόλη της Ολυμπίας οχυρώθηκε, γύρω στο 267 μ.Χ., το Ηραίο εγκαταλείφθηκε και η στέγη του κατέρρευσε μετά από σιεσμό λίγο πριν από το 400 μ.Χ.» (σ. 152).

    Στην Αρχαία Ολυμπία, ο ναός της Μητρός (Μητρώον) «κατεδαφίστηκε, όταν η Ολυμπία οχυρώθηκε γύρω στο 267 μ.Χ.» (σ. 154).

    Στη Γόρτυνα της Πελοποννήσου, η οικοδόμηση ενός ναού εγκαταλείφθηκε ίσως μετά το 362 π.Χ. (σ. 159).

    Στη Νεμέα της Πελοποννήσου, υπήρχε το ιερό του Δία. «Τον 1ο αιώνα π.Χ. όμως, η εορτή είχε μεταφερθεί στο Άργος και όταν ο Παυσανίας επισκέφθηκε το ιερό, ο ναός του Δία είχε μείνει αστέγαστος και το άγαλμα του θεού είχε εξαφανιστεί» (σ. 161).

    Στην Ερέτρια της Εύβοιας ο ναός του Απόλλωνα «τον 1ο αιώνα μ.Χ. είχε γίνει χώρος λατομείου» (σ. 166).

    Στην Ερέτρια ο ναός του Διονύσου «υπέστη ζημιές κατά τη ρωμαϊκή δήωση της Ερέτριας το 198 π.Χ., αφού τρία από τα τρίγλυφά του χρησιμοποιήθηκαν εκ νέου στα τείχη της πόλης κατά την περίοδο εκείνη» (σ. 167).

    Στη Λιβαδειά ένας ναός έμεινε ημιτελής, «είτε λόγω του μεγέθους είτε λόγω των διαδοχικών πολέμων», όπως λέει ο Παυσανίας (σ. 169).

    Στην Καλυδώνα της Αιτωλίας, υπήρχε το ιερό της Άρτεμης Λαφρίας. Όταν η πόλη μεταφέρθηκε το 30 π.Χ. στην Πάτρα, «η ανωδομή του ναού ίσως αφαιρέθηκε ή μεταφέρθηκε κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους» (σ. 174).

    Στην Στράτο της Ακαρνανίας, η οποία έπεσε σε παρακμή μετά το 30 π.Χ., υπήρχε ημιτελής ναός. «Το εσωτερικό πλακόστρωτο δάπεδο έχει υποστεί ζημιές από αρχαίο σεισμό» (σ. 175).

    Στην Αμβρακία της Ηπείρου, η οποία παρήκμασε μετά το 30 π.Χ. υπήρχε ναός. Η θέση του «είχε ήδη μετατραπεί σε λατομείο κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους» (σ. 176).

    Στη Πασσαρώνα της Ηπείρου υπήρχε ιερό του Άρειου Δία. «Κρίνοντας από ένα στρώμα θραυσμένων λίθων που επικάλυπτε τη θέση, ο ναός πρέπει να καταστράφηκε σκόπιμα, ίσως κατά τη ρωμαϊκή δήωση της Ηπείρου (167 π.Χ.)» (σ. 176).

    Στην Τορώνη της Χαλκιδικής, «τον 2ο ή τον 1ο αιώνα π.Χ. πολλά θραύσματα από έναν πώρινο ναό του 6ου αιώνα π.Χ. πετάχτηκαν μέσα σε μια αρχαία δεξαμενή στο ακρωτήριο της Ληκύθου, ίσως από το ναό της Αθηνάς» (σ. 179).

    Στη Νάξο υπήρχε ναός του Απόλλωνα. «Η λατρεία εγκαταλείφθηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. Τα ερείπια μετασκευάστηκαν σε εκκλησία τον 5ο ή τον 6ο αιώνα μ.Χ.» (σ. 181).

    Στη Σάμο υπήρχε ο ναός της Ήρας. «Τον 3ο αιώνα μ.Χ. είχε ήδη ξεκινήσει η αφαίρεση λίθων από το ναό» (σ. 184).

    Στη Σάμο, υπήρχε άγνωστης θεότητας ναός. «Στους ρωμαϊκούς αυτοκρατορικούς χρόνους ο ναός είχε ερειπωθεί, ενώ κατά την ύστερη αρχαιότητα οικοδομήθηκε στο ίδιο σημείο ένα είδος κατασκευής» (σ. 185).

    Στην Πριήνη της Μ. Ασίας υπήρχε ναός της Αθηνάς. «Ένα στρώμα στάχτης δείχνει ότι τα ξύλινα μέρη του ναού κάηκαν, ίσως κατά τον ύστερο 3ο αιώνα μ.Χ. Λίγο αργότερα η λίθινη ανωδομή κατέρρευσε από σεισμό» (σ. 203).

    Στη Μίλητο υπήρχε ναός της Αθηνάς. «Η συστηματική λεηλασία του οικοδομικού υλικού ξεκίνησε από την καταστροφή της Μιλήτου από τους Πέρσες» (σ. 204).

    Στα Μύλασα της Μ. Ασίας ο ναός της Ρώμης και του Αυγούστου «καταστράφηκε ολοσχερώς λίγο πριν από το 1765, προκειμένου να οικοδομηθεί ένα τζαμί» (σ. 210).

    Στην Απολλωνία της Αφρικής υπήρχε ναός, ο οποίος «παρέμεινε σε χρήση μέχρι τον 2ο αιώνα μ.Χ.» (σ. 227).
    Σύνολο: 36 ναοί

    Β. Ναοί που καταστράφηκαν από ΠΥΡΚΑΓΙΑ κατά ή μετά την Ύστερη Αρχαιότητα

    Στην Κόρινθο, ο ναός Ε (αυτοκρατορική λατρεία) «καταστράφηκε από πυρκαγιά γύρω στο 350 μ.Χ.» (σ. 162).

    Στην Εύρωμο της Μ. Ασίας υπήρχε ναός του Δία Λειψηνού, ημιτελής. «Η ξύλινη στέγη του κατέρρευσε μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε κατά την ύστερη αρχαιότητα. Περεταίρω ζημιές έχουν προκαλέσει στο κτίσμα οι σεισμοί» (σ. 209).

    Στη Λάβρανδα της Μ. Ασίας υπήρχε ναός του Δία. «Σε βυζαντινά κτίσματα έχουν χρησιμοποιηθεί λίθοι από το ναό, που ίσως καταστράφηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε το ιερό τον 4ο αιώνα μ.Χ.» (σ. 209).
    Σύνολο: 3 ναοί

    Γ. Ναοί που καταστράφηκαν στην Ύστερη Αρχαιότητα ΣΚΟΠΙΜΑ, για θρησκευτικούς ή μη θρησκευτικούς λόγους (εκτός από λατομεία)

    Στο Ραμνούντα της Αττικής «ο ναός και το άγαλμα καταστράφηκαν σκόπιμα στην ύστερη αρχαιότητα» (σ. 147).

    Στις Βάσσες της Πελοποννήσου, ο ναός του Απόλλωνα «στους πρώιμους μεσαιωνικούς χρόνους υπέστη βανδαλισμούς για την απόσπαση των μεταλλικών συνδέσμων του, με συνέπεια την πτώση της στέγης και των τοίχων» (σ. 158).

    Στα Ίσθμια της Κορίνθου υπήρχε ναός του Ποσειδώνα, που «κατεδαφίστηκε πιθανόν τον 6ο αιώνα μ.Χ., για να κτιστεί το κοντινό ιουστινιάνειο διίσθμιο τείχος» (σ. 162).

    Στην Υάμπολη της Φωκίδας, όπου υπήρχε ναός, «ο χώρος και η λατρεία εγκαταλείφθηκαν κατά το 350-400 μ.Χ., όταν ο κυρίως ναός υπέστη σοβαρές ζημιές, πιθανόν από χριστιανούς. Από τότε η θέση επιβίωσε ως λατομείο έτοιμου οικοδομικού υλικού» (σ. 170).

    Στη Χίο υπήρχε ο ναός του Απόλλωνα Φαναίου. «Ο ναός είχε καταστραφεί ήδη από τον 6ο αιώνα μ.Χ., όταν μια τρίκλιτη βασιλική κτίστηκε στα θεμέλιά του. Η παρουσία στο χώρο ασβεστοκαμίνων αποκαλύπτει και την τύχη μεγάλου τμήματος της ανωδομής του» (σ. 186).

    Στο Μέσσον της Λέσβου υπήρχε ναός των Δία, Διόνυσου και της αιολικής θεάς. «Μια ερειπωμένη σήμερα εκκλησία, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν πολλοί αρχαίοι λίθοι, κτίστηκε επάνω από το ναό τον 5ο- 7ο αιώνα μ.Χ.» (σ. 186).

    Στην Κλάρο της Μ. Ασίας υπήρχε ναός του Απόλλωνα. «Στην ύστερη αρχαιότητα κατέστρεψαν το ναό για να αποσπάσουν τα μάρμαρά του. Πολλοί λιθόπλινθοι μεταφέρθηκαν στην κοντινή ακτή, αλλά αρκετοί βρίσκονται στο χώρο» (σ. 197)

    Στην Έφεσο υπήρχε κορινθιακός ναός. «Γύρω στο 400 μ.Χ. ο ναός καταστράφηκε, προφανώς από χριστιανούς ζηλωτές» (σ. 200).

    Στην Ξάνθο της Μ. Ασίας, υπήρχε ναός του Απόλλωνα. «Οι κυνηγοί μετάλλων επιτάχυναν την καταστροφή του ναού» (σ. 215).

    Στην Σίδη της Μ. Ασίας υπήρχαν ναοί της Αθηνάς και του Απόλλωνα. «Η καταστροφή ξεκίνησε κατά την ύστερη αρχαιότητα, όταν ο χώρος μετατράπηκε σε προαύλιο μιας μεγάλης εκκλησίας» (σ. 216).

    Στην Ελεούσα-Σεβαστή της Μ. Ασίας υπήρχε ναός της Αφροδίτης. «Ένα εκκλησάκι κτίστηκε μέσα στο ναό γύρω στο 500 μ.Χ.» (σ. 217).

    Στη Σέλγη της Μ. Ασίας υπήρχε ναός του Δία. «Μετά τον 4ο αιώνα μ.Χ. μια παλαιοχριστιανική βασιλική κτίστηκε επάνω στην κρηπίδα του κατεστραμμένου ναού» (σ. 223).

    Στη Σελεύκεια Πιερίας της Συρίας υπήρχε ναός που «λειτούργησε μέχρι το 150 μ.Χ. Μεγάλο μέρος του οικοδομικού υλικού χρησιμοποιήθηκε ξανά σε κοντινούς πύργους νεότερων χρόνων, ενώ ο ναός μετασκευάστηκε σε οχυρωματικό έργο» (σ. 224).

    Στη Μεγάλη Ερμούπολη της Αιγύπτου υπήρχε ναός. «Φαίνεται ότι παρέμεινε σε χρήση μέχρι τη στιγμή που κατεδαφίστηκε για να οικοδομηθεί η βασιλική» (σ. 225).

    Θρησκευτικοί λόγοι: 9 ναοί
    Μη Θρησκευτικοί λόγοι: 4 ναοί
    Σύνολο: 13 ναοί

    Δ. Ναοί που καταστράφηκαν στην Ύστερη Αρχαιότητα ή το Μεσαίωνα ως ΛΑΤΟΜΕΙΑ

    Στις Άκρες της Σικελίας δωρικός ναός «στην ύστερη αρχαιότητα είχε μετατραπεί σε λατομείο» (σ. 125).

    Στην Αίγινα, ο ναός του Απόλλωνα «κατά το μεσαίωνα απογυμνώθηκε για την επαναχρησιμοποίηση των λίθων του. Η θεμελίωση αφαιρέθηκε τον 19ο αιώνα, για να κτιστεί η προκυμαία της σύγχρονης πόλης της Αίγινας» (σ. 148).

    Στις Πλαταιές, από το 307 μ.Χ. «από τότε και στο εξής ο ναός χρησίμευσε ως πηγή έτοιμου οικοδομικού υλικού» (σ. 168).

    Στην Κέρκυρα, υπήρχε δωρικός ναός της Ακραίας Ήρας. «Στους μεσαιωνικούς και ενετικούς χρόνους ο ναός υπέστη συστηματική αφαίμαξη του οικοδομικού του υλικού» (σ. 177).

    Στην Πέργαμο της Μ. Ασίας υπήρχε ναός του Δία και του Τραϊανού. «Από το τέλος της αρχαιότητας τα υλικά του οδηγήθηκαν στις ασβεστοκαμίνους» (σ. 192).

    Στις Σάρδεις της Μ. Ασίας υπήρχε ναός της Άρτεμης. «Γύρω στο 600 μ.Χ. πολλοί λιθόπλινθοι θρυμματίστηκαν, για να πάρουν το δρόμο τους για τα καμίνια της περιοχής. Οι κατολισθήσεις που ακολούθησαν έθαψαν το μεγαλύτερο μέρος από ό,τι απέμεινε» (σ. 194).

    Στην Έφεσο ο ναός των Ρωμαίων αυτοκρατόρων «καταληστεύτηκε ώς τα θεμέλια ήδη από την ύστερη αρχαιότητα» (σ. 200).
    Σύνολο: 7 ναοί

    Ε. Ναοί που απλώς εγκαταλείφθηκαν στην Ύστερη Αρχαιότητα ή το Μεσαίωνα

    Στους Δελφούς, ο ναός του Απόλλωνα «αφού επέζησε και μετά την έλευση του Χριστιανισμού, εγκαταλείφθηκε τελικά κατά τη διάρκεια των σλαβικών επιδρομών (ύστερος 6ος αιώνας μ.Χ.)» (σ. 171).

    Σύνολο: 1 ναός

    ΣΤ. Κατεστραμμένοι ναοί από ΣΕΙΣΜΟ, πριν ή μετά την χριστιανική επικράτηση

    Στην Ιταλία, στη Ρώμη, ο ναός της Αφροδίτης «το 847-53 είχε καταστραφεί, πιθανόν από σεισμό» (σ. 120).

    Στον Σελινούντα της Σικελίας, το ναό του Απόλλωνα (G) «ένας σεισμός τον μετέτρεψε σε χαοτικό σωρό λίθων» (σ. 131).

    Στην Αρχαία Ολυμπία, στο ναό του Δία, «οι κίονες γκρεμίστηκαν από σεισμό κατά τη διάρκεια του 6ου αιώνα μ.Χ.» (σ. 154).

    Στο Μάκιστον της Πελοποννήσου, ο ναός της Αθηνάς μετά από καταστροφή από σεισμό μετατράπηκε σε λατομείο (σ. 154).

    Στην Τεγέα της Πελοποννήσου υπήρχε ο ναός της Αθηνάς Αλέας. «Τον 6ο αιώνα μ.Χ. ένας σεισμός κατεδάφισε το ναό και μια βυζαντινή εκκλησία ιδρύθηκε στα ερείπιά του» (σ. 160).

    Στην Κόρινθο, ο ναός του Απόλλωνα «ίσως καταστράφηκε από σεισμό κατά τον 6ο αιώνα μ.Χ. και κατόπιν ο χώρος μετατράπηκε σε λατομείο» (σ. 162).

    Στην Επίδαυρο, ο ναός του Ασκληπιού «μάλλον κατέρρευσε από σεισμό τον 6ο αιώνα μ.Χ.» (σ. 165).

    Στα Δίδυμα της Μ. Ασίας υπήρχε ναός του Απόλλωνα. «Εκεί κτίστηκε μια επισκοπική εκκλησία τον 5ο ή τον 6ο αιώνα μ.Χ. και αργότερα μια δεύτερη. Το 1495 ένας μεγάλος σεισμός άφησε όρθιους μόνο τρεις κίονες» (σ. 207).

    Στη Στρατονίκεια της Μ. Ασίας υπήρχε ναός της Εκάτης, ο οποίος «κατέρρευσε λόγω σεισμού» (σ. 212).

    Στην Κάσταβο της Μ. Ασίας υπήρχε ναός της Ημιθέας. «Στις τελευταίες μέρες του ναού η ανωδομή κατέρρευσε από μόνη της» (σ. 214).

    Στην Κυρήνη της Αφρικής υπήρχε ναός του Δία. «Πριν από την τελική καταστροφή του ναού από σεισμό (πιθανόν το 365 μ.Χ.) έγιναν περεταίρω επισκευές. Στην καταστροφή συνέβαλαν και εμπρηστές – προφανώς οι ντόπιοι χριστιανοί –, οι οποίοι έσπασαν τα αγάλματα» (σ. 226).
    Σύνολο: 11 ναοί

    Ζ. Ναοί που μετατράπηκαν σε ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

    Στην Ποσειδωνία της Ιταλίας, ο ναός της Αθηνάς μετατράπηκε σε εκκλησία (σ. 114).

    Στις Συρακούσες της Ιταλίας, ο ναός του Απόλλωνα «μετασκευάστηκε αργότερα σε νορμανδική εκκλησία» (σ. 122).

    Στις Συρακούσες της Σικελίας, ο ναός της Αθηνάς είχε μετασκευαστεί σε εκκλησία «γύρω στο 600 μ.Χ.» (σ. 123).

    Στον Ακράγαντα της Σικελίας δωρικός ναός Ε είχε μετασκευαστεί σε εκκλησία (σ. 126).

    Στον Ακράγαντα της Σικελίας, ο ναός της Ομόνοιας μετατράπηκε σε εκκλησία (σ. 126).

    Στην Αθήνα ο ναός του Ηφαίστου μετατράπηκε σε εκκλησία (σ. 138).

    Στην Ακρόπολη της Αθήνας, ο Παρθενώνας, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 267 της «ποτέ δεν ανοικοδομήθηκε πλήρως. Αντί αυτού, μια νέα στέγη από πήλινα κεραμίδια (όχι πια μαρμάρινα) κάλυψε μόνο το σηκό» (σ. 142). Αργότερα μετατράπηκε σε εκκλησία.

    Στην Ακρόπολη της Αθήνας, το Ερέχθειο μετατράπηκε σε εκκλησία (σ. 144).

    Στη Σικυώνα της Πελοποννήσου, ο ιωνικού ρυθμού ναός «στην ύστερη αρχαιότητα μετασκευάστηκε σε εκκλησία» (σ. 164).

    Στη Νύσα της Μ. Ασίας ο ναός του Πλούτωνα «μετασκευάστηκε αργότερα σε εκκλησία» (σ. 201).

    Στην Αφροδισιάδα της Μ. Ασίας ο ναός της Αφροδίτης «μετατράπηκε πιθανόν τον 5ο αιώνα σε μια επιβλητική καθεδρική εκκλησία» (σ. 208).

    Στην Ξάνθο της Μ. Ασίας υπήρχε ναός της Λητούς. «Η καταστροφή του ναού ξεκίνησε από την κλοπή των χάλκινων συνδέσμων των κιόνων. Ο κύριος ναός παρέμεινε όρθιος και μάλλον μετατράπηκε σε εκκλησία» (σ. 215).

    Στη Σελεύκεια Καλυκάνδου της Μ. Ασίας υπήρχε ναός κορινθιακού τύπου, που «μάλλον μετασκευάστηκε σε εκκλησία» (σ. 216).

    Στη Διοκαισάρεια της Μ. Ασίας υπήρχε ναός του Δία, που μετατράπηκε σε παλαιοχριστιανική εκκλησία (σ. 217).

    Στην Άγκυρα της Μ. Ασίας υπήρχε ναός των ρωμαίων αυτοκρατόρων. «Τον 5ο αιώνα μ.Χ. μετασκευάστηκε σε εκκλησία» (σ. 218).

    Στους Αιζανούς της Μ. Ασίας υπήρχε ναός του Δία. «Ό,τι είχε απομείνει από τον ήδη διαλυμένο ναό κατά τους πρώιμους χριστιανικούς χρόνους μετασκευάστηκε σε εκκλησία η οποία αργότερα καταστράφηκε από πυρκαγιά» (σ. 220).

    Στη Σαγαλασσό της Μ. Ασίας, υπήρχε ναός του Απόλλωνα και των αυτοκρατόρων. «Τον 5ο ή τον 6ο αιώνα μετασκευάστηκε σε εκκλησία» (σ. 222).

    Σύνολο: 17 ναοί

    Η. Ναοί που διατηρούνται σε καλή κατάσταση

    Στην Ιταλία, στην Ποσειδωνία, ο ναός του Ποσειδώνα «διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση» (σ. 112).

    Σύνολο: 1 ναός

    Θ. Κατεστραμμένοι, άγνωστο πότε ή πώς ή γιατί, ναοί

    Στην Αλίφειρα της Πελοποννήσου, στον εκεί δωρικό ναό της Αθηνάς, «κάποια στιγμή, αφότου ο ναός είχε καταρρεύσει, κτίστηκε στα θεμέλιά του ένα βυζαντινό παρεκκλήσι» (σ. 158).

    Στην Περαιθηίδα της Πελοποννήσου, αναφορικά με τον εκεί δωρικό ναό, «σε νεότερους χρόνους τα ερείπια του ναού εντοιχίστηκαν σε μια εκκλησία» (σ. 159).

    Στην Ερμιόνη της Πελοποννήσου, υπήρχε δωρικός ναός. «Επάνω στα θεμέλιά του οικοδομήθηκε μια μεσαιωνική εκκλησία» (σ. 160).

    Στην Καλαύρεια της Πελοποννήσου, υπήρχε ιερό του Ποσειδώνα. «Σήμερα έχουν απομείνει λιγοστά ερείπια, ενώ πολλοί λιθόπλινθοί του εντοιχίστηκαν της εκκλησίες της γειτονικής Ύδρας» (σ. 160).

    Στην Αίγινα, στο ναό της Αφαίας, «οι μετόπες που απουσιάζουν ίσως αφαιρέθηκαν ως έργα τέχνης ήδη από της ρωμαϊκούς χρόνους. Αργότερα, μεγάλο μέρος του ναού κατέρρευσε, εν μέρει εξαιτίας της κλοπής των μεταλλικών συνδέσμων του» (σ. 149).

    Στο Άργος, για το ναό της Ήρας «οι τελευταίες ημέρες ζωής μένει ακόμα να ανασυσταθούν, πολλοί της από της λίθους του είναι εντοιχισμένοι σε κοντινές εκκλησίες» (σ. 164).

    Στη Θάσο, από έναν ναό του Ηρακλή «στους μεσαιωνικούς χρόνους διατηρούνταν από το ναό μόνο τα μαρμάρινα θεμέλια, ενώ μέλη του χρησιμοποιήθηκαν σε ένα βυζαντινό ξωκλήσι» (σ. 179).

    Στη Ρόδο, υπήρχε ναός του Δία Πολιέα και της Αθηνάς πολιάδας. «Και οι δυο ναοί προσέφεραν οικοδομικό υλικό για τα τείχη της μεσαιωνικής Ρόδου» (σ. 182).

    Στην Κω υπήρχε ο ναός του Ασκληπιού. «Επάνω από τον πρόναο κτίστηκε αργότερα ένα βυζαντινό εκκλησάκι, σήμερα κατεστραμμένο. Στο δάπεδο του τελευταίου είχε διατηρηθεί το αρχαίο πλακώστροτο του ναού» (σ. 183).

    Στη Νεάνδρεια της Μ. Ασίας υπήρχε αρχαϊκός ναός. «Ένα στρώμα στάχτης δείχνει ότι ο ναός κάηκε˙ στη συνέχεια ο χώρος μετατράπηκε σε λατομείο» (σ. 189).

    Σύνολο: 10 ναοί

    ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: 99 ΝΑΟΙ

    Κατεστραμμένοι ναοί, από ανθρώπινη επέμβαση (για λατομεία ή για άλλες χρήσεις) ή από εγκατάλειψη, ή από πυρκαγιά, πριν τον Χριστιανισμό ή μετά τη βυζαντινή εποχή + κατεστραμμένοι από σεισμούς ναοί + ναοί σε καλή κατάσταση + ναοί που απλώς εγκαταλείφθηκαν + ναοί που μετατράπηκαν σε εκκλησίες = 66 ΝΑΟΙ

    Ναοί που καταστράφηκαν από ΠΥΡΚΑΓΙΑ κατά ή μετά την Ύστερη Αρχαιότητα + Ναοί που καταστράφηκαν στην Ύστερη Αρχαιότητα ΣΚΟΠΙΜΑ, για θρησκευτικούς ή μη θρησκευτικούς λόγους (εκτός από λατομεία) + Ναοί που καταστράφηκαν στην Ύστερη Αρχαιότητα ή το Μεσαίωνα ως ΛΑΤΟΜΕΙΑ + κατεστραμμένοι, άγνωστο πότε ή πώς ή γιατί, ναοί = 33 ΝΑΟΙ

    Συμπέρασμα: Ακόμη κι αν συμπεριληφθούν στους για θρησκευτικούς λόγους κατεστραμμένους ναούς όλοι οι ναοί εκείνοι για τους οποίους δε γνωρίζουμε πώς, πότε και από ποιους ή γιατί καταστράφηκαν (10 ναοί) καθώς και ακόμη κι αν όλοι οι από πυρκαγιά κατεστραμμένοι ναοί (3 ναοί) συμπεριληφθούν στους για θρησκευτικούς λόγους κατεστραμμένους ναούς, το ποσοστό των ναών που δεν καταστράφηκαν για θρησκευτικούς (χριστιανικούς) λόγους ως και τον Μεσαίωνα είναι διπλάσιο του ποσοστού των ναών που καταστράφηκαν για θρησκευτικούς λόγους. Επιπλέον η χρήση των υλικών αρχαίων ναών για καινούργιες οικοδομικές δραστηριότητες ήταν σύνηθες φαινόμενο ήδη πριν την επικράτηση του Χριστιανισμού.

    Είναι απορίας άξιο, πώς είναι δυνατόν ένας λαός καταπιεσμένος και διωγμένος σκληρά για τρεις αιώνες, σαν τους Χριστιανούς, όταν έλαβε την εξουσία, όχι μόνο δεν σκότωσε ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ από τους διώκτες του, αλλά ακόμα και από τους ναούς των παλιών διωκτών τους, κατέστρεψε σε μια ολόκληρη αυτοκρατορία, και σε διάστημα αιώνων, μόνο 10 – 20 ναούς!

    Μία απλή πρόσθεση, δείχνει ότι οι ναοί που ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ καταστράφηκαν από τους ίδιους τους αρχαίους Παγανιστές, είναι περισσότεροι από τους ναούς που ΠΙΘΑΝΟΝ να καταστράφηκαν από Χριστιανούς για θρησκευτικούς λόγους!

    Γιάννης Τ.

    Μου αρέσει!

   • apellis said

    Νικόλαε,

    Είσαι καταπέλτης!

    Μου αρέσει!

   • ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ said

    ΚΑΗΜΕΝΕ ΝΙΚΟΛΑΕ

    Σε συμπονώ,φιλικά μια συμβουλή,σταμάτα να γράφεις ότι νάναι γιατί αυτογελοιοποιείσαι αυτοαναιρόντας αυτά που λες.Μέχρι να θεραπευτείς από την νόσο,ή μάλλον για να θεραπευτείς ξεκίνα να διαβάζεις την Θεογονία του Ησιόδου,για να πάρεις μια ιδέα από πού γεννήθηκαν οι θρησκείες,μεταξύ των οποίων και η δικιά σου.Μετά διάβασε τους 2 κώδικες του Ιουστινιανού και του Θεοδόσιου για να καταλάβεις πως με νόμους του κράτους έγινε η μεγάλη καταστροφή.Και ρίξε μια ματιά σε αυτά που γράφεις.Μία λες ότι έπεσαν από σεισμούς μία από τους χριστιανούς.Διχασμένη προσωπικότητά μου, εσύ!!!!

    Μου αρέσει!

   • ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ said

    ΝΙΚΟΛΑΕ

    Πάρε μια γεύση από τον χριστιανικό «πολιτισμό» του βυζαντίου που είσαι λάτρης..

    ΟΙ ΦΡΙΚΑΛΕΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΝΟΥ
    Στο Βυζάντιο άναψαν οι πρώτες πυρές για την θανάτωση αιρετικών και μάγων. Στο Βυζάντιο η πρώτη Ιερά Εξέταση. Καινούργιες μέθοδοι βασανισμού και εκτελέσεων εφαρμόζονται για κατάδικους και εχθρούς της εξουσίας. Όλα αυτά μαζί με τη διαφθορά του συστήματος, συνθέτουν μια τοιχογραφία φρίκης και τρόμου. Η κατάκτηση και η διατήρηση της αυτοκρατορικής ηγεμονίας, γράφει ο Μιχαήλ Ψελλός, γινόταν «φόνοις και αίμασιν»…
    Βασάνιζε η αυτοκρατορική εξουσία, βασάνιζε και η πατριαρχική. Με την ίδια αγριότητα. Οι βασανιστές του πατριαρχείου συναγωνίζονταν τους βασανιστές του παλατιού σε σκληρότητα και εφευρετικότητα.
    Η αγριότητα των βυζαντινών ηθών, ο σαδισμός και οι εκδικητικές επινοήσεις στους βασανισμούς εξεικονίζονται στα κείμενα των χρονογράφων. Αναρωτιέται ο Νικήτας Χωνιάτης ποιός από τους πασίγνωστους τύραννους της αρχαιότητας υπήρξε τόσο θηριώδης όσο οι σύγχρονοί του ηγεμόνες. Μήπως ο Καμβύσης ή ο Ταρκύνιος, μήπως ο Έχετος ή ο Φάλαρις;
    Δεν είναι επομένως περίεργο που πολλοί αυτοκράτορες χαρακτηρίζονται από Βυζαντινούς συγγραφείς αίσχιστοι, παμμίαροι, δυσεβείς, θεοβδέλυκτοι, ωμότατοι, ανόσιοι, τρισάθλιοι, θηριώδεις, αιμοχαρείς, θεομισείς, αλιτήριοι, παλαμναίοι (δηλ. δολοφόνοι, βδελυροί).
    Οι ποινές στους Βυζαντινούς χωρίζονταν σε τρεις κατηγορίες. Σα κείνες που συνεπάγονταν θάνατο, στις σωματικές ποινές και σε κείνες που όριζαν χρηματική αποζημίωση. Στις κεφαλικές ανήκαν αρχικά ο αποκεφαλισμός, η πυρά, η κρεμάλα, ο απαγχονισμός, ο καταποντισμός, ο λιθοβολισμός κι ακόμα η εξορία, ο περιορισμός και η δουλεία. Αργότερα θα προστεθούν στις θανατικές ποινές η εκτύφλωση, ο ακρωτηριασμός και το μεταλλισθήναι – ισόβια καταναγκαστικά έργα στα μεταλλεία.
    Απέραντη ποικιλία αυθαίρετων βασανισμών και μαρτυρικών θανατώσεων. Ψήσιμο στη θράκα, εκδορά, θανάτωση σε κοχλαστό νερό, βραστό λάδι ή αναλειωτή πίσσα, ανασταύρωση, παλούκωμα, κατόρυξη, πυρωμένα σίδερα, φαρμάκωμα, ακόμα και ευνουχισμός.
    Ο τεράστιος αριθμός των ακρωτηριασμών στο Βυζάντιο φαίνεται και από τα παρωνύμια που δίνονταν σε όσους είχαν υποστεί ρινοτομία, αποκοπή αφτιών, χεριών κλπ, Κοψόρρινος, Αργυρομύτης, Ασημομύτης, Χαλκομύτης – επειδή τα θύματα αντικαθιστούσαν την κομμένη ή πλαγιασμένη μύτη με ομοίωμα, ένα είδος θήκης από μέταλλο – Κουτσομύτης, Κουτσοχέρας, Κουτζοδάκτυλος, Δερμοκαΐτης. Κι ακόμα το όνομα Γάλλος που σημαίνει τον «αποτετμημένον τα αιδοία», τον ευνούχο.
    Οι Βυζαντινοί αναζητούσαν και θεωρητική κάλυψη των ακρωτηριασμών και των εκτυφλώσεων, που κυριαρχούσαν στον κολασμό των πολιτικών, κυρίως, εγκλημάτων, με θεολογικά επιχειρήματα και αναγωγές στα ιερά κείμενα. Επιστράτευαν λ.χ. την ίδια τη διδασκαλία του Χριστού, τα ευαγγελικά ρήματα.
    Βγάλε το μάτι σου, κόψε το χέρι σου ή το πόδι σου αν σε σκανδαλίζει. Καλύτερα κουτσός ή κουλός παρά αρτιμελής και κολασμένος – «και εάν σκανδαλίζει σε η χειρ σου, απόκοψον αυτήν. καλόν σοι εστί κυλλόν εις την ζωήν εισελθείν, ή τας δύο χείρας έχοντα απελθείν εις την γέενναν, εις το πυρ το άσβεστον… και εάν ο πούς σου σκανδαλίζει σε, απόκοψον αυτόν. καλόν εστί σοι εισελθείν εις την ζωήν χωλόν, ή τους δύο πόδας έχοντα βληθήναι εις την γέενναν… και εάν ο οφθαλμός σου σκανδαλίζει σε, έκβαλε αυτόν. Καλον σοι κλπ.». (Μαρκος, θ΄, 43-47).
    Αλλά και στον Ματθαίο ε΄, 29: «ει δε ο οθφαλμός σου ο δεξιός σκανδαλίζει σε, έξελε αυτόν και βάλε από σου. Συμφέρει γαρ ίνα απόληται εν των μελών σου, και μη όλον το σώμα σου βληθή εις γέενναν. Και ει η δεξιά σου χειρ σκανδαλίζει σε, έκκοψον αυτήν και βάλε από σου».
    Και μιά άλλη, νομικοθεολογική αυτή τη φορά, θεμελίωση. Η εκτύφλωση και οι ακρωτηριασμοί αντικαθιστούν τη θανατική ποινή δίνοντας στον δράστη του εγκλήματος την ευκαιρία να μετανοήσει… πρόκειται φυσικά για σοφιστικές προφάσεις και υποκριτικές δικαιολογίες. Οι ακρωτηριασμοί και οι εκτυφλώσεις είναι η φρικαλεότερη μορφή βασανισμού, χειρότερη ποινή κι από τον θάνατο γιατί καταδικάζει το θύμα σε ισόβια δυστυχία.
    Με τη συχνότητα, πολλαπλότητα και έκταση που παρουσιάζονται στο Βυζάντιο οι αποτρόπαιες αυτές τιμωρίες, δημιουργούν τη εντύπωση πνεύματος διαστροφής και κύματος βαρβαρότητας…
    ΧΕΙΡΟΚΟΠΙΑ
    Ήταν η πιο συνηθισμένη ποινή, για όποιους έγδυναν νεκρούς, παραχάραζαν νομίσματα, έκοβαν ξένο αμπέλι, πυρπολούσαν αποθήκες, γκρέμιζαν φράχτες, όποιος ξέκοβε κοπάδι από βοσκοτόπι ή μαντρί, προκαλούσαν βαρύ τραύμα με γροθιά, έπαιζαν ζάρια κ.ά. Από τις αρχές του Η΄ αιώνα οι ακρωτηριασμοί, με την ένταξή τους στην ποινική νομοθεσία, κατάντησαν ένα οικτρό φαινόμενο του βυζαντινού καθημερινού βίου. Σε ορισμένες περιόδους έπαιρναν διαστάσεις τρομακτικές. Σε κάθε βήμα συναντούσε κανείς ανθρώπους με κλαδεμένα μέλη.
    ΡΙΝΟΤΟΜΙΑ
    Ήταν ο ποιο συνηθισμένος ακρωτηριασμός. Θύματα ακόμα και αυτοκράτορες. Επιβαλλόταν για πολλά και ποικίλα εγκλήματα, πολιτικά και του κοινού δικαίου, και έπληττε άτομα όλων των τάξεων, κρατικούς αξιωματούχους, κληρικούς και απλούς πολίτες. Αποτελούσε είδος βασανιστηρίου αλλά και ηθικής, κοινωνικής και πολιτικής εξόντωσης σε περιόδους εσωτερικών αναστατώσεων ή θρησκευτικής διαμάχης, όπως στα χρόνια της εικονομαχίας. Επιβαλλόταν συνήθως στους δίγαμους, αιμομίκτες, πορνεύοντες σε μοναστήρι, βιαστές, απαγωγείς κοριτσιού κ.ά.
    Επιβαλλόταν και στους μοιχούς μαζί με ξυλοδαρμό δημόσιο και κούρεμα ατιμωτικό. Σε περίπτωση μοιχείας ελεύθερης με δούλο η γυναίκα μαστιγωνόταν, κουρεύονταν και έχανε τη μύτη της ενώ ο δούλος καιγόταν ζωντανός ή θανατώνονταν με ξίφος.
    Ρινοτομία στους Βυζαντινούς δεν σήμαινε πάντοτε αποκοπή της μύτης με μαχαίρι, κλάδεμα από τη ρίζα, όπως γινόταν επί τουρκοκρατίας. Έκοβαν με μια κοφτερή λαβίδα, ψαλίδιζαν δηλαδή, μόνο τον χόνδρο που χωρίζει τους δύο ρώθωνες. Έτσι η μύτη, χωρίς το εσωτερικό υποστήριγμα, έγερνε στο πλάι. Η αποκοπή του χόνδρου γινόταν από χειρουργό.
    ΓΛΩΣΣΟΤΟΜΙΑ
    Ποινή επί ψευδορκία.
    ΤΑΥΤΟΠΑΘΕΙΑ
    Πολλές φορές, έκοβαν το μέλος του σώματος που είχε προκαλέσει την εγκληματική πράξη ή επέβαλλαν την ταυτοπάθεια. Έκοβαν την γλώσσα του ψεύδορκου, έρριχναν στην πυρά τον εμπρηστή και φούρκιζαν τον φονιά ληστή στο σημείο ακριβώς που έγινε η ανθρωποκτονία.
    0 χρονογράφος Γεώργιος Κεδρηνός αναφέρεται στον βαρύ κολασμό με τη μέθοδο της ταυτοπάθειας μιας ομάδας αρρενοφθόρων (παιδεραστών) στον δεύτερο χρόνο της βασιλείας του Ιουστινιανού. Ανάμεσά τους και δύο επίσκοποι, ο Ησαΐας ο Ρόδιος και ο Αλέξανδρος Διοσπόλεως Θράκης. Ακρωτηριασμός των γεννητικών μορίων, έμπηξη μυτερών καλαμιών στην ουρήθρα, γύμνωση, περιαγωγή στους δρόμους, θάνατος.
    ΚΑΥΛΟΚΟΠΙΑ
    Ήταν θανατηφόρα εξαιτίας της αιμορραγίας που προκαλούσε. Με αποκοπή των γεννητικών οργάνων κολάζονταν και οι κτηνοβασία. Βλ. ταυτοπάθεια. Ο Ιουστινιανός και η Θεοδώρα χρησιμοποιούσαν την απειλή αποκοπής των γεννητικών μορίων ως όπλο τρομοκρατίας ή εκδικητικό μέσο εναντίον των αντιφρονούντων και μη υπάκουων. Για να εξοντώσει έναν επίφοβο εχθρό το αυτοκρατορικό ζεύγος έδινε εντολή να χαλκευθεί κατηγορία για παιδεραστία, με συνέπεια τον άμεσο ακρωτηριασμό του. Αυτή την τύχη είχε κάποιος Βασιανός που τόλμησε να μιλήσει σαρκαστικά για την Θεοδώρα.
    ΕΚΤΥΦΛΩΣΗ
    Στο Βυζάντιο τους ακρωτηριασμούς ακολουθεί σε συχνότητα η εκτύφλωση. Ως ποινή, βασανιστήριο, ανταπόδοση, ως προληπτικό ή κατασταλτικό μέτρο η εκτύφλωση κυριαρχεί στον δημόσιο και ιδιωτικό βίο επί αιώνες με την τραγικότητα και τη φρίκη που προκαλεί. Η ευκολία προσφυγής σ’ αυτή την αποτρόπαιη τιμωρία ή εκδίκηση εξεικονίζει, περισσότερο από κάθε άλλο κοινωνικό χαρακτηριστικό βίας και ανομίας, τα ήθη του Βυζαντίου.
    Κολασμός για τα εγκλήματα κατά της εξουσίας η εκτύφλωση είχε καταντήσει καθημερινό φαινόμενο εξαιτίας των μόνιμων εσωτερικών αναστατώσεων και των αδιάκοπων πολέμων, εξωτερικών και εμφύλιων, της πολιτικής διαφθοράς, των αναρίθμητων ανταρσιών, στάσεων και στρατιωτικών κινημάτων, των πραξικοπηματικών ανατροπών, της εξοντωτικής θρησκευτικής διαμάχης, του ανταγωνισμού των φατριών και της αρχομανίας… Θύματα αυτοκράτορες, πατριάρχες, στρατηγοί, βασιλόπαιδες, αξιωματούχοι. Αλλά και ιερόσυλοι, αιρετικοί και μάγοι…
    Η εκτύφλωση προβλεπόταν αρχικά από την νομοθεσία αλλά μόνο για τους ιερόσυλους. Με αυτοκρατορική, ωστόσο, εντολή ή συγκατάθεση θα επεκταθεί αυθαίρετα και στα εγκλήματα καθοσιώσεως, για κάθε δηλαδή επιβουλή κατά της εξουσίας και του βασιλικού οίκου… Ο αυτοκράτορας, επίγειος εκπρόσωπος του θεού, ενσαρκώνει το ιερό και όσιο, όποιος επιβουλεύεται τον μονάρχη και την εξουσία προσβάλλει τα ιερά και τα όσια, ασεβεί στο θείο, είναι επομένως ιερόσυλος…
    Δεν περνούσε μέρα στην Κωνσταντινούπολη χωρίς εξομματισμούς και φονικά, γράφει ο Νικήτας Χωνιάτης. … η βασανιστική αυτή ποινή εφαρμοζόταν με δύο τρόπους. Ο πρώτος, με πυρωμένο σίδερο που κρατούσε ο δήμιος μπροστά στα μάτια του θύματος. Ο δεύτερος, με τη χρησιμοποίηση αιχμηρών αντικειμένων ή με κάποιο καυτό ή κοχλαστό υγρό.
    Οι Βυζαντινοί συνήθιζαν και τις ομαδικές τυφλώσεις αιχμαλώτων. Κορυφαίο παράδειγμα, ίσως το πιο μαζικό και βάρβαρο της ιστορίας, η εκτύφλωση 15.000 Βουλγάρων στρατιωτών του Σαμουήλ, ύστερα από την μάχη του Μελένικου, το 1014.
    ΚΑΨΙΜΟ «ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ» ΚΑΙ «ΜΑΓΩΝ».
    Συχνότατες ήταν και οι θανατώσεις στην πυρά. Φαίνεται μάλιστα πως το Βυζάντιο έχει το προβάδισμα στο κάψιμο των «αιρετικών» και «μάγων». Στη Δύση οι φωτιές άρχισαν να φουντώνουν ύστερα από την περίφημη βούλα του πάπα Ιννοκέντιου Δ΄ «ad extirpanda», – για το «ξερίζωμα των αιρέσεων – μόλις το 1252. Αλλά αιώνες πριν, στο Βυζάντιο, είχε οργανωθεί – επί Ιουστινιανού – ειδική κρατική υπηρεσία με αποστολή την ανακάλυψη και εξόντωση αιρετικών. Ο επικεφαλής αυτής της υπηρεσίας – της πρώτης στον χριστιανικό κόσμο – που υπήρξε εγκληματική όσο και η μεσαιωνική Ιερά Εξέταση, ονομαζόταν κοιαίστωρ – από το λατινικό quaestor – εξεταστής, ανακριτής.
    Όπως αργότερα οι ιεροεξεταστές στη Δύση, οι Βυζαντινοί κοιαίστορες φυλάκιζαν, βασάνιζαν και θανάτωναν υπόπτους χωρίς διατύπωση κατηγορίας, χωρίς μάρτυρες, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία και, φυσικά, χωρίς δίκη. Τα πάντα ήταν σκότος. Ήταν μια μέθοδος αφανισμού των ανυπάκουων και συγχρόνως επιχείρηση κερδοσκοπίας. Γιατί η καταδίκη αιρετικού συνεπαγόταν δήμευση της περιουσίας του. (Στη συνέχεια αναφέρονται συγκεκριμένες περιπτώσεις από συγγραφείς και χρονογράφους της εποχής) .
    ΚΑΨΙΜΟ ΒΙΒΛΙΩΝ
    Το Βυζάντιο έχει και ένα άλλο θλιβερό προβάδισμα. Τη δημόσια ρίψη στην πυρά ανεπιθύμητων βιβλίων. Διαπομπεύονταν – «περιβωμίζονταν» – μάλιστα και οι κάτοχοί τους στους δρόμους της «βασιλεύουσας». Ήταν η εποχή που απαγορεύτηκε η διδασκαλία της φιλοσοφίας και έκλεισαν – το 529 με εντολή του Ιουστινιανού – οι αθηναϊκές σχολές. Όπως μας πληροφορεί ο χρονογράφος Ιωάννης Μαλαλάς ρίχτηκαν στην πυρά ελληνικά βιβλία των κλασσικών και μετακλασσικών χρόνων και έργα τέχνης πολυμίσητα για τη νέα θρησκεία.
    Δεν είναι το μοναδικό περιστατικό. Το 724 ο εικονομάχος αυτοκράτορας Λέων Γ΄ πρόσταξε να πυρποληθεί η περίφημη Οικουμενική Σχολή, το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της εποχής, όπου στεγαζόταν η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του Βυζαντίου, επειδή οι δάσκαλοι του εκπαιδευτηρίου αρνήθηκαν να γνωματεύσουν εναντίον της λατρείας των εικόνων.
    Οι χρονογράφοι Κεδρηνός, Ζωναράς, Γλυκάς και Μανασσής βεβαιώνουν ότι ο αυτοκράτορας έδωσε εντολή να κυκλωθεί από ένοπλους στρατιώτες το κτίριο κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς και να απαγορευθεί η έξοδος του προσωπικού από τη Σχολή, με αποτέλεσμα να καούν όχι μόνο οι θησαυροί της βιβλιοθήκης αλλά και οι διδάσκαλοι.
    Εφτά περίπου αιώνες αργότερα, το 1463, δέκα χρόνια μετά την άλωση, ο πατριάρχης Γεννάδιος (Γεώργιος Σχολάριος) έκαψε το βιβλίο του Πλήθωνος (Γεμιστού) «Νόμοι», εξαιτίας εισηγήσεών του για πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Έτσι εγκαινίασε η Εκκλησία τη δράση της μετά τον σκλαβωμό του Γένους…
    ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΩΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ
    Οι Βυζαντινοί είναι οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν κρατουμένους ως πειραματόζωα για ιατρική έρευνα. Έχουν, δηλαδή, τα πρωτεία στα λεγόμενα επιστημονικά βασανιστήρια. Ο Θεοφάνης μας πληροφορεί ότι επί Βασιλείου Β΄ Βυζαντινοί πράκτορες πήγαν στη Βουλγαρία με αποστολή την απαγωγή ενός χριστιανού εξωμότη. Οι πράκτορες κατόρθωσαν να τον αρπάξουν και να τον μεταφέρουν δέσμιο στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, αφού του έκοψαν χέρια και πόδια, κάλεσαν τους γιατρούς. Κι εκείνοι τον άνοιξαν ζωντανό με τα νυστέρια τους από τα γεννητικά όργανα ως το στέρνο για να μάθουν τα μυστικά του ανθρώπινου σώματος.
    ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ
    Η διαπόμπευση, η ατιμωτική δηλαδή περιαγωγή καταδίκου στους δρόμους και η παράδοσή του στη χλεύη, στους ονειδισμούς αλλά και στις βάναυσες επιθέσεις του όχλου ήταν το κατ’ εξοχήν βυζαντινό βασανιστήριο. Άγριος βασανισμός ψυχικός και σωματικός γιατί η περιφορά των θυμάτων στην Αγορά συνοδευόταν όχι μόνο από τον ηθικό εκμηδενισμό τους, με τις λοιδορίες και τις προσβολές αλλά και από βιαιοπραγίες και κάθε λογής κακώσεις.
    Δεν ήταν «ιδία ποινή», αποκλειστική δηλαδή η διαπόμπευση, αλλά προσθετική, συμπληρωματική και εφαρμοζόταν πριν από την τελική τιμωρία – πριν από τη φυλάκιση, τον ακρωτηριασμό, την εκτύφλωση ή τη θανάτωση…
    Πριν από την διαπόμπευση, τον «θρίαμβο» όπως την αποκαλούσαν χλευαστικά, μαστίγωναν σκληρά τον κατάδικο, τον κούρευαν «εν χρω», τον ξούριζαν (μαλλιά, γένεια, μουστάκι, φρύδια), μουτζούρωναν το πρόσωπό του με καπνιά ή το άλειφαν με πίσσα, τον στεφάνωναν με μια πλεξάνα σκόρδα, τον τύλιγαν με βρωμερά άντερα από το χασαπιό, κρεμούσαν στο λαιμό του σαπιοκοιλιές και στους ώμους του κουδούνια.
    Κατά την πάνδημη περιαγωγή του στους δρόμους και στην αγορά ή στον Ιππόδρομο κάθιζαν το θύμα γυμνό ή ημίγυμνο σε γάιδαρο, παλιομούλαρο, ψωριασμένη καμήλα, ακόμα και σε γελάδα ανάστροφα και το υποχρέωναν να κρατάει την ουρά του υποζυγίου.
    Στην πομπή που σχηματιζόταν προπορεύονταν σαλπιγκτές και διαλαλητές. Και το πλήθος των συγκεντρωμένων περίεργων του πετούσαν στο πρόσωπο λάσπες και ανθρώπινες ακαθαρσίες, άδειαζαν πάνω του δοχεία με ούρα, τον χτυπούσαν στο στόμα με βορβορώδη εντόσθια σφαγίων. Μουτζούρωναν παλάμες και δάκτυλα με την καπνιά και τη γάνα των τσουκαλιών και των τζακιών, ζύγωναν τον «γαϊδουροκαθισμένο» και τον πασάλειβαν. Τον έφτυναν, τον πετροβολούσαν, τον χτυπούσαν με ραβδιά και μαστίγια, τον έβριζαν, τον λοιδορούσαν.
    Διαπομπεύονταν γιατροί που δεν εφάρμοζαν καλή θεραπεία με αποτέλεσμα να πεθάνει ο ασθενής. Ανάγκαζαν, μάλιστα, τον άτυχο Ασκληπιάδη να κρατάει κατά την περιαγωγή δοχείο νυκτός….
    Ακόμα και εκταφές και διαπομπεύσεις νεκρών γίνονταν στην Κωνσταντινούπολη. Όπως το πτώμα του αυτοκράτορα Λέοντος Ε΄ του Αρμενίου που ύστερα από τη δολοφονία στο ναό σύρθηκε – το 820 – στους δρόμους και ρίχτηκε στον Ιππόδρομο. Ξέθαψαν τον πατριάρχη Ιωάννη «μετά του ωμοφορίου» και έφεραν τα λείψανά του στον Ιππόδρομο σε ήμέρα αγώνων. Εκεί, μπροστά στο πλήθος, αφού αποκάλυψαν και μαστίγωσαν τον σκελετό – «έτυψε μαγκλάβια» – τον έκαψαν.
    ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΦΡΙΚΑΛΕΟΤΗΤΕΣ
    Μετά το πραξικόπημα και τον αποκεφαλισμό του στρατηγού Αλέξιου Βρανά ο αυτοκράτορας Ισαάκιος Άγγελος πρόσταξε να περιαχθούν στους δρόμους της Πόλης το κεφάλι του κι ένα πόδι καρφωμένα σε παλούκια. Αλλά δεν αρκούσε η εκπόμπευση των λειψάνων του στασιαστή. Κατά την διάρκεια του επινίκιου γεύματος στο παλάτι ο αυτοκράτορας ζήτησε το κεφάλι του Βρανά και το κύλησε στο πάτωμα ανάμεσα στους συνδαιτημόνες. Άρχισαν τότε όλοι να το λακτίζουν πέρα – δώθε, «δίκην σφαίρας», όπως γράφει ο Ν. Χωνιάτης, που περιορίζεται να χαρακτηρίσει την πράξη του αυτοκράτορα «επεισόδιον ουκ ευπρεπές».
    Ο Αλέξιος Κομνηνός έβρασε κάποιον σε καζάνι και έστειλε ύστερα το πτώμα του στους οικείους του μέσα σε μεγάλο κοφίνι. Άλλον έκλεισε σε σακί και τον πέταξε στη θάλασσα. Για τον αρχηγό όμως των στασιαστών ήταν πιο εφευρετικός. Πρόσταξε να ετοιμάσουν ένα χαλκωματένιο στέμμα, άνοιξε τέσσερες τρύπες γύρω – γύρω, στερέωσε το «διάδημα» στο κεφάλι του θύματος και έμπηξε με σφυρί τέσσερα σιδεροκάρφια από τις τρύπες στο κρανίο…
    Οι αυτοκρατορικοί δήμιοι άλειφαν τα γένια και τα μουστάκια του δεμένου χεροπόδορα θύματος με κηρέλαιο και έβαζαν φωτιά με αποτέλεσμα να καίγεται το κεφάλι σαν αλειμματοκέρι. Άλλοτε, αντί κηρέλαιο, χρησιμοποιούσαν πίσσα και ελαιόλαδο.
    Κατά την περίοδο των ενδοχριστιανικών διενέξεων οι αντιμαχόμενες μερίδες συναγωνίζονταν σε βασανισμούς και κακουργίες, απαράλλαχτα όπως κατά τους θρησκευτικούς πολέμους στη Δύση. Έγδαραν λ.χ. το γενειοφόρο τμήμα του προσώπου ενός μοναχού βγάζοντας το δέρμα μαζί με τα γένεια (υπενθυμίζουμε ότι όλες οι πληροφορίες στο βιβλίο του Σιμόπουλου είναι τεκμηριωμένες και ότι από τις αποτρόπαιες αυτές πράξεις που αναφέρει μόνο ένα μέρος αντιγράφουμε εδώ).
    Η Θεοδώρα βασάνιζε τους εχθρούς της τυλίγοντας και σφίγγοντας με βούνευρο το κεφάλι τους τόσο πολύ που έβγαιναν τα μάτια από τις κόχες.
    ΓΔΑΡΣΙΜΟ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
    Ο δρουγγάριος των βυζαντινών πλωίμων (στόλαρχος) Νικήτας Ωορύφας (Θ΄ αιώνας), που διακρίθηκε στις εκστρατείες κατά των Αράβων πειρατών, όταν αιχμαλώτιζε χριστιανούς εξωμότες στα εχθρικά καράβια, τους έγδερνε ζωντανούς. Χάραζε το δέρμα στον αυχένα και τραβούσε με δύναμη λωρίδες ως τις φτέρνες.
    ΒΡΑΣΙΜΟ ΣΕ ΚΟΧΛΑΣΤΗ ΠΙΣΣΑ
    Ο προηγούμενος Ωορύφας άλλους εξωμότες κρεμούσε με τροχαλία πάνω σε καζάνια με κοχλαστή πίσσα και τους άφηνε, χαλαρώνοντας τα σχοινιά, να βυθιστούν λέγοντας πως τους βαφτίζει στη νέα θρησκεία τους.
    ΑΝΑΣΚΟΛΟΠΙΣΜΟΣ – ΠΑΛΟΥΚΩΜΑ
    Η περιγραφή που ακολουθεί είναι από τον Σερραίο συγγραφέα Γιώργο Καφταντζή και αναφέρεται στο βιβλίο του «Η ΣΕΡΡΑΪΚΗ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΣΥΝΑΔΙΝΟΥ», έκδ. της Μητροπόλεως Σερρών 1989.
    «Το παλούκωμα (φούρκισμα, ανασκολοπισμός) γίνονταν δημόσια και σε θέση περίοπτη με τον εξής τρόπο. Έπαιρναν μια μακριά ως 3 μέτρα σούβλα σιδερένια ή ξύλινη με σιδερένια μύτη, την οποία κουβαλούσε ο κατάδικος στον ώμο ως τον τόπο του απαίσιου μαρτυρίου. Εκεί τον ξάπλωναν καταγής μπρούμυτα γυμνό μέχρι τη μέση και χειροπόδαρα με ανοιγμένα σκέλια. Ύστερα ο μπόγιας αφού ξέσχιζε το πανταλόνι και φάρδαινε με το μαχαίρι την τρύπα του απευθυσμένου, έχωνε τη σούβλα αλοιμένη λίπος για να γλιστρά και χτυπώντας σιγανά προσέχοντας να μη βλάψει βασικά όργανα όπως τα έντερα, καρδιά, πλεμόνια, την έβγαζε από το πίσω μέρος της δεξιάς πλάτης..»
    ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ ΑΠΟΚΟΠΗ ΤΩΝ ΤΕΝΟΝΤΩΝ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙ
    Προκαλούσε παράλυση.
    ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΣ
    Μια από τις πολυδοκιμασμένες μεθόδους για οριστικό παραμερισμό, για αχρήστευση και στιγματισμό εχθρών, αντιπάλων αντιφρονούντων και κυρίως νεαρών διεκδικητών ή κληρονόμων του θρόνου ήταν ο ευνουχισμός… Αναρίθμητα τα περιστατικά βίαιου ευνουχισμού για πολιτικούς λόγους.

    Μου αρέσει!

   • Ζάγκλος said

    Έριξα μια ματια στα σεντόνια σου, με τις χρονολογικές καταστροφές, αν και δεν γνωρίζω
    κατά ποσο αληθεύουν η όχι, μια απορία πλανάται στο κεφάλι μου, τι θέλεις να αποδείξεις?
    Ότι εμείς οι Έλληνες καταστρέφαμε ο ένας του αλλουνού τα γλυπτά και Ναούς,
    και αυτό δικαιολογεί την αγριότητα των χριστιανών?

    Λες δεν σκότωσαν κανέναν Έλληνα οι χριστιανοί! Μα ποσο βλάκας ψεύτης είσαι?
    Θα σε αναφέρω μονο τον μέγα θεοδόσιο, αυτόν τον εβραίο που σε μια μέρα εφόσον
    συγκέντρωσε με δόλο ένα πλήθος 20 χιλ από γυναίκες παιδιά και άνδρες σε
    στάδιο της Θεσ/νίκης, τους έσφαξε όλους!

    Για αυτό ονομάσθηκε και μέγας, κατάλαβες ανόητε ανθέλληνα?

    Μου αρέσει!

   • Nikos T. said

    Ρε κούκλε, πηγές έχεις;;; Και στο κάτω κάτω, έστω ότι αρκετά από αυτά που περιγράφεις έγιναν; Έχεις ιδέα από ποια κουλτούρα τα ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ;;; ΜΗΠΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΚΗ ΡΩΜΗ;;; ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ;;;

    Μου αρέσει!

   • Akis said

    Καλά, είναι φοβερό… Τι εγκληματικές συνήθειες των ανθρώπων, οι οποίοι και στην αρχαιότητα, και στα ρωμαϊκά χρόνια και στα βυζαντινά χρόνια και πολύ αργότερα, μέχρι και τον 20ό αιώνα, τις χρεώνουν στον Χριστιανισμό, λες και δίδαξε κάτι τέτοιο ο Χριστός (που είπε ΑΚΡΙΒΩΣ τα αντίθετα), ή λες και λένε αυτά τα Ευαγγέλια.

    Επίσης, Απολλώνιε, διαψεύδεις έστω και μία από τις παραπομπές του Νίκου; Αν ναι, ποια; Αν όχι, τι συμπέρασμα βγάζεις από αυτές;

    Μου αρέσει!

   • ΜΑΡΙΑ said

    Νίκο Τ. ὅλη αὐτή ἡ μποῦρδα:

    ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ είπε
    Απριλίου 3, 2012 στις 1:11 μμ

    Εἶναι ἀπό βιβλίο τοῦ Σιμόπουλου,ὑβριστή τῆς Ὁρθοδοξίας καί τοῦ Μ.Ἀλέξανδρου πού τόν ἀποκαλεῖ σφαγέα καί ἄλλες βρωμιές.
    Νεοταξίτης τοῦ κερατᾶ,στόν ὁποῖον πλέκει τό ἐγκώμιο τό ἄθενς-ἰντιμίνια……
    ….τό γνωστό σάϊτ τοῦ ἀνθελληνισμοῦ!!!!

    Ἀξιοπιστία πολύ κάτω τοῦ ὑπογείου….

    Μου αρέσει!

   • Γιώργης said

    Ἐξαιρετικά Νικόλαε, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ!

    Τό ‘χουνε δαγκώσει γιά τά καλά τά γιαχωβίτικα ἀρούρια!

    Μου αρέσει!

 5. Ονόμαρχος said

  Ωραίο το άρθρο. Έχει μία ομορφιά αναντίρρητα.
  Παρατηρήσεις: όπως δεν υπήρξε ποτέ κάποια «βυζαντινή» αυτοκρατορία (που σωστά το αναφέρεις στο ΥΓ), θα μου επιτρέψεις να πω ότι δεν υπήρξε και καμία «ελληνική» αυτοκρατορία! Αν ο πρώτος προσδιορισμός («βυζαντινή») είναι αυθαίρετος (από τον Γερμανό ιστορικό Βολφ, τον 16ο αι.), ο δεύτερος («ελληνική») είναι επιπλέον και ανιστόρητος.
  Η Αυτοκρατορία ήταν των αρχόντων και των παπάδων και κανενός άλλου! Ο λαός, ο οποίος μιλούσε ελληνικά, ήταν δούλος και δουλοπάροικος και τίποτα περισσότερο!
  Υποχρεώθηκε δια της βίας να αλλαξοπιστήσει, ενώ δεν μπορούσε ελεύθερα να χρησιμοποιήσει το όνομα της καταγωγής του, επειδή το «Έλληνας» είχε απαγορευθεί επί ποινή καρατομήσεως! (από τους χριστιανογενίτσαρους και το παπαδαριό)
  Όταν λοιπόν απαγορεύεται ο όρος «Έλληνας», πώς μπορεί να ονομαστεί η αυτοκρατορία… ελληνική;
  Αφήστε που πίσω από μία τέτοια ιστορική «υπέρβαση», συγκαλύπτεται η ιστορική πραγματικότητα (την οποία περιγράφω συνοπτικά πιο πάνω) ενώ «παρακάμπτονται» οι ρόλοι των χριστιανών και των αρχόντων οι οποίοι επέπεσαν επί του Έλληνα και του ελληνισμού με μίσος και μανία τέτοια που τα αποτελέσματά τους ισοδυναμούν με γενοκτονία του Γένους των Ελλήνων! (Κάποτε θα πρέπει να αναγνωρίσουμε και αυτή την γενοκτονία).
  Ας δούμε την αλήθεια πρώτα κατάματα, χωρίς ιδεοληψίες και χριστιανο-φροσύνες, και μετά σίγουρα θα γίνουμε πιο Έλληνες!
  Να γνωρίσουμε την ιστορική αλήθεια σε ότι αφορά την ιστορική πορεία του Γένους λοιπόν! Και να βάλουμε «κάθε κατεργάρη στον πάγκο του», των χριστιανών μη εξαιρουμένων!
  Τελειώνοντας, θα ήθελα να πω, να επιστραφούν βεβαίως όλα τα αρχαία που μας έκλεψαν οι ξένοι, να επιστραφούν όμως και αυτά που μας έκλεψαν οι παπάδες και βρίσκονται σφηνωμένα σε ένα σωρό ναούς και μοναστήρια τους!

  Μου αρέσει!

  • Αναστασία Μ. said

   Ονόμαρχε, γι’ όλα αυτά που καταλογίζεις στο Βυζάντιο μπορείς να παραθέσεις επώνυμες πηγές; Ή είναι του κεφαλιού σου; Γιατί όπως βλέπεις οι απολογητές χριστιανοί είναι πολύ επιστημονικότεροι υμών των αρχαιομανών μιας και παραθέτουν επώνυμες πηγές και μάλιστα λεπτομερέστατες.

   Μου αρέσει!

   • Ονόμαρχος said

    Γράφει ο Απολλώνιος πιο πάνω: «…διάβασε τους 2 κώδικες του Ιουστινιανού και του Θεοδόσιου για να καταλάβεις πως με νόμους του κράτους έγινε η μεγάλη καταστροφή». (για αρχη)
    Αν αναζητάς πηγές για το ότι ήταν δούλοι και δουλοπάρικοι ή για την «χριστιανική» μεταχείρισή τους από τους άρχοντες και επισκόπους, όλες οι ιστορίες της «Βυζαντινής» αυτοκρατορίας το λένε, με τον ένα ή άλλον τρόπο.
    Για το ότι αλλαξοπίστησε δια της βίας, πάλι τα διατάγματα απαντούν στο ερώτημα, όπως και η απαγόρευση του ονόματος Έλληνας (το θεωρούσαν συνώνυμο του ειδωλολάτρη). Εξ αυτού δε κυριάρχησε και το όνομα Γκρις στας Ευρώπας (αντί του Ελλάς).
    Το ότι η αυτοκρατορία δεν ήταν ελληνική, χρειάζεσαι «επώνυμες πηγές»;
    Για τη γενοκτονία των Ελλήνων: χμμ.. και μόνον ο αφορεσμός της επανάστασης του ’21 (και όλων των επαναστατικών κινημάτων) φτάνει!!! (ο αφορεσμός ισχύει ακόμα; …για ψάξτο)
    Για το ότι έχουν χρησιμοποιηθεί αρχαίο υλικό και έργα τέχνης για να χτίσουν ναούς και μοναστήρια, ε, κάνε καμιά βόλτα τριγύρω…
    Θες και άλλα;
    Α… ξέχασα και την Υπατία… (κερασάκι….)

    Σου έχω και καλύτερο: Ένα βράδυ, κοιμήθηκαν στην Κων/λη με τα σύνορα στο Ιρακ, την Άκαμπα και το…Σουέζ. Και ξύπνησαν το πρωί (τρόπος του λέγειν) και τα σύνορα ήταν στην…Αντιόχεια! (απέναντι από την Κύπρο). Ποιος τα είχε καταλάβει; οι…μουσουλμάνοι!! Μιλιούνια! Πού βρέθηκαν αυτά τα.. μιλιούνα; Ποιοι ήταν; Ήταν οι χριστιανικοί πληθυσμοί των συνόρων και των περιοχών αυτών, οι οποίοι μην αντέχοντας την καταπίεση των αρχόντων και των επισκόπων, αλλαξοπίστησαν μαζικά και τους πήραν στο κυνήγι!!! Ακόμα τρέχουν οι …παπάδες!
    Κρύβει κάτι γεγονότα αυτη η ιστορία… άλλο πράμμα!

    Μου αρέσει!

   • Κόριννα said

    Ὀνόμαρχε,

    Διάβαζε πρίν γράψεις.

    Κατὰ τὸν Ἡσίοδο(Ἠοῖαι ἤ Κατάλογος γυναικῶν):

    Κούρη δ ἐν μεγάρησι
    ἀγαθοῦ Δευκαλίωνος
    Πανδώρη Διί πατρί,
    θεῶν σημάντωρι πάντων,
    μειχθεῖσ᾿ἐν φιλότητι
    τέκεν Γραικὸν μενεχάρμην.

    Δλδ,

    Ἡ Πανδώρα ἡ κόρη τοῦ ἔξοχου Δευκαλίωνος
    πλάγιασε ἐρωτικὰ μέ τὸν Δία-τὸν ἐξουσιαστή ὅλων τῶν θεῶν- στὰ ἀνάκτορά του, καὶ γέννησε τὸν ἀνδρειωμένο Γραικὸ.

    Σωστὰ λοιπὸν ὁ Ἀριστοτέλης ἀναφέρει ὅτι ἡ ὀνομασία Γραικὸς εἶναι ἡ παλαιοτάτη γιὰ τοὺς Ἕλληνες.

    Ὁ ἀφορισμὸς τῆς ἐπαναστάσεως ἦταν πολιτικὴ πρᾶξις καὶ αὐτὸ γὶνεται φανερό ἀπὸ τὸ γεγονὸς ὅτι ὁ Πατριάρχης ἦταν Φιλικὸς,καὶ ἀπὸ τὸ ὅτι τὸν ἀπηγχόνησαν.

    Εἶναι γεγονὸς ὅτι οἱ ἕλληνες τῆς Μικρᾶς Ἀσίας ἔγιναν μουσουλμᾶνοι ὄχι ὅμως ἀπὸ τὴν καταπίεσι τῆς ἐκκλησίας ἀλλά ἀπὸ τὴν κακοδιοίκησι τῆς Αὐτοκρατορίας.

    Ἄκουσε ἀγαπητὲ,
    τὰ ἄσχημα καὶ γενικῶς οἱ συμφορὲς καταγράφονται στὴν συλλογικὴ μνήμη τοῦ καθε λαοῦ ἀνεξίτηλα.
    Χαράζονται στὸ DNA τῆς ἐθνικῆς ψυχῆς.

    Ἄν τὰ πράγματα ἦταν ὅπως τὰ λέτε οἱ ἐπιθυμοῦντες ἐμφύλιο παντί τρόπῳ,δὲν θὰ ξεσηκωνόταν τὸ Γένος «γιὰ τοῦ Χριστοῦ τὴν Πίστι τὴν ἁγία καὶ τῆς Πατρίδος τὴν ἐλευθερία».

    Μου αρέσει!

  • Κόριννα said

   Ὀνόμαρχε
   μήπως θἄταν καλλίτερα νὰ φρουρῆς ἄνευ ὕβρεως τὸν Εὐμένη παρὰ νὰ γράφης ἱστορικές ἀνακρίβειες;

   Οἱ Diehl,Du Cange,Vasiliev,Ranciman,Hesseling,Romein,Ostrogorsky,Ouspensky, γράφουν γιὰ Βυζαντινὴ Αὐτοκρατορία πού ἐσὺ δὲν παραδέχεσαι ὅτι ὑπῆρξε.

   Γράφεις δὲ ὃτι δὲν ὑπῆρξε ποτέ Ἑλληνικὴ.

   Ὅμως ἐγώ ἐδῶ στὴν εἰσαγωγὴ τοῦ Vasiliev διαβάζω:

   Ὁ Γάλλος λόγιος καὶ ἐκδότης Labbé(Labaeus)κυκλοφόρησε μία ἔκκλησι πρός ὅλους τοὺς λάτρας τῆς Βυζαντινῆς ἱστορίας,μὲ τὴν ὁποία τόνιζε τὴν σημασία τῆς ἱστορίας τῆς «Ἀνατολικῆς Ἑλληνικῆς Αὐτοκρατορίας»,»τῆς τόσον ἐκπληκτικῆς σέ γεγονότα,τόσον δελεαστικῆς σέ ποικιλία καὶ τόσον ἀξιόλογης γιὰ τὴν μακροχρόνιά της διάρκεια».

   Γιατὶ δὲν πληροφόρησες τὸν Labbé ὅτι γράφει γιὰ κάτι ἀνύπαρκτο;

   Ἀγαπητέ μου,σὲ ἀποστομώνουν οἱ ξένοι,διότι ἡ ἐθνικὸτης μιᾶς αὐτοκρατορίας κοαθορίζεται ἀπὸ τὴν γλῶσσα πού χρησιμοποιεῖται-καὶ πολύ γρήγορα ἀντικατέστησε τὴν Λατινική ἡ Ἑλληνικὴ γιὰ νὰ γίνεται ἀντιληπτή ἡ Νομοθεσία ἀπό τὴν πλειοψηφία τῶν κατοίκων-καὶ ἀπὸ τὸν πληθυσμὸ·καὶ ὁ πληθυσμὸς ἦταν Ἕλληνικὸς.

   Κῦττα μέ τό κόμμα σου νὰ μιλήσετε πρῶτα γιὰ ἄλλες γενοκτονίες,π.χ τὴν Ποντιακὴ καὶ Μικρασιατικὴ,καὶ ἔτσι πράγματι νὰ κάτση ὁ κάθε κατεργάρης στὸν πάγκο του.

   Ἀ! καί μή ξεχάσης καί τὴν τωρινὴ κεκαλλυμένη γενοκτονία πού λαμβάνει χώρα μπροστά στὰ μάτια μας μέ ἐργαλεῖα τὶς Ὑπατίες καὶ τὴν Τρὸϊκα!!!!!

   Μου αρέσει!

 6. ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ said

  Βεβαίως για μία ακόμη φορά αποκρύπτεται σκόπιμα η αληθινή ιστορία της Α.Ε. ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ.Ας πάμε λίγο μερικούς αιώνες πίσω…

  Το ιερόν Ἀθως των αρχαίων Ελλήνων και σημερινό άγιο όρος των χριστιανών,ήταν το ιερό Άλσος της θεάς Άρτεμης, πριν επικαθήσει σε αυτό η βαρβαρότητα των μαυροφορεμένων μοναχών του ασιάτη θεού.
  Υπήρχαν ναοί και ιερά πάνω στα ερείπια των οποίων είναι χτισμένα τα χριστιανικά μοναστήρια, σε εφαρμογή του Θεοδοσιανού και Ιουστινιάνειου κώδικα.
  Τα Ελληνικά ιερά της Άρτεμης υπηρετούσαν οι ιέρειες των Μουσών που ήταν αφιερωμένες στη θεά και απαγορευόταν κάθε προσέγγιση των ανδρών.
  Στο άκρο της χερσονήσου του Άθωνα δέσποζε των γιγαντιαίων διαστάσεων άγαλμα του Δία και αυτό δέχθηκε τις ευγενικές εκδηλώσεις της νέας θρησκείας η οποία το έκανε κομμάτια και το εξαφάνισε.
  Ονομάστηκε ιερό από τη συχνή παρουσία των Ελλήνων θεών, λόγω των έντονων ενεργειακών φαινομένων που παρουσιάζει, που ούτε καν φαντάζονται οι αδαείς καλόγεροι.
  Πάνω και γύρω από τον Άθωνα υπήρχαν πανάρχαιες Ελληνικές πόλεις που ήκμαζαν μέχρι τον +6ο αιώνα οπότε γνώρισαν την καταστροφική μανία των μαυροφορεμένων απεσταλμένων του θεού και σωριάστηκαν μαζί με τα ιερά και τους ναούς σε σωρούς ερειπίων. Οι κάτοικοι Έλληνες ή σφαγιάστηκαν ή διώχθηκαν ή εξανδραποδίστηκαν.
  Πόλεις ήταν η Ουρανούπολη, Σάνη, Δίον και Ολόφυξον, Θύσσος, Χαραδρία, Κλωνές, Απολλωνία και Ακρώθωοι.
  Το +321 ο μισέλληνας και βάρβαρος Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας της Ρώμης και σημερινός χριστιανός άγιος, έδωσε εντολή να γκρεμιστούν τα ιερά και να σφαγούν οι ιέρειες των Ιερών της θεάς Άρτεμης όπως και έγινε.
  Οι ιέρειες προσπάθησαν να διασώσουν ότι μπορούσαν από τα ιερά κειμήλιά τους στα σπήλαια του βουνού, πριν νοιώσουν το μεγαλείο της χριστιανικής θηριωδίας, όπως αυτή εκφράζεται από τους άγιους καλόγερους που έβαψαν τα χέρια τους με αίμα.
  Για 500 και πλέον χρόνια οι Έλληνες αντιστεκόταν και οι μοναχοί δεν τολμούσαν να βεβηλώσουν την ιερότητα του χώρου χτίζοντας μοναστήρια.
  Όταν βεβαιώθηκαν ότι οι Έλληνες εκχριστιανίστηκαν, τότε άρχισε και η οικοδόμηση μοναστηριών.
  Από Άλσος της Άρτεμης και Άλσος των Μουσών, μετονομάστηκε σε Άγιον Όρος από τον Κωνσταντίνο Θ’ τον Μονομάχο (1042-1054) και περιβόλι της Παναγίας.
  Στη μονή της Μεγίστης Λαύρας υπάρχει μια αγιογραφία κάποιου αηθέστατου καλόγερου. Παριστάνει την Παναγία να πιάνει από το μανίκι την Ελληνίδα Άρτεμη και να τη διώχνει από τα ιερά και το σπίτι της που υπεξαίρεσαν με τη βία οι χριστιανοί μοναχοί.
  Η θεά Άρτεμης ήταν σύμβολο της αγνότητας και της αιώνιας παρθενίας, της άσπιλης και αμόλυντης παρθένας, η οποία ουδέποτε γνώρισε τον έρωτα, την ανδρική κλίνη και ουδέποτε γέννησε. Από βρέφος είχε ζητήσει από τον πατέρα της Δία την αιώνια παρθενία και ούτε υπέκυψε στα βέλη του θεού Έρωτα όταν αισθάνθηκε το ερωτικό σκίρτημα για τον εκπάγλου καλλονής Ενδυμιώνα.

  Μου αρέσει!

  • Ζάγκλος said

   Ραγίζει η καρδια μου φιλε και συνέλληνα Απολλώνιε, διαβάζοντας και μαθαίνοντας
   το ιστορικό του ορος Ἀθως καθώς και άλλων Ναών, το μισος και τις σφαγές
   των χριστιανών κατά των Ελλήνων, και σήμερα τα ξεχάσαμε όλα!
   Τι ντροπή? Να προσκυνάμε τους δυνάστες μας!
   Και να υμνούμε εβραίους εγκληματίες!

   Μου αρέσει!

   • ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ said

    Καλημέρα συνέλληνα Ζάνγκλος,

    και που να δεις το θράσος τους και τα ανόητα βιβλία που έχουν γράψει για το θέμα.Σε ένα εξ αυτών,κάποιου Φ.Γιαγκιόζη με τίτλο Άθως αναφέρονται ένα κάρο παράλογα όπως τα παρακάτω.
    «Ο ευαγγελιστής Ιωάννης και η Παναγία μετά την ανάσταση του Χριστού πήγαν στην Κύπρο να επισκεφθούν τον Λάζαρο. Τους έπιασε θαλασσοταραχή έχασαν τον προσανατολισμό τους και βρέθηκαν στο λιμένα του Κλήμεντα, του ορμίσκου της μονής Ιβήρων, στο Άγιο Όρος».»
    «Φθάνοντας στον Κλήμεντα της μονής Ιβήρων, η Παναγία μαγεύτηκε από τη γαλήνη και την ομορφιά της περιοχής και ζήτησε από το Χριστό να της το κάνει δώρο». Ο Χριστός σαν καλός γιός που ήταν για την ευχαριστήσει της είπε με φωνή εξ ουρανού «Ας είναι ο τόπος αυτός δικό σου κτήμα και περιβόλι και παράδεισος, ακόμη δε και λιμάνι σωτήριο αυτών που θέλουν να σωθούν».»
    «Η Παναγία πήγε στο Άγιο Όρος για να διδάξει χριστιανισμό στους ειδωλολάτρες Έλληνες. Όταν έφθασε στο Όρος έγινε σύγχυση και φασαρία μεγάλη από τα είδωλα που υπήρχαν και ακουγόταν κραυγή «Άνδρες του Απόλλωνα να πάτε όλοι στο λιμανάκι του Κλήμεντα και να συναντήσετε τη μητέρα του μεγάλου θεού Μαριάν. Τα είδωλα έτρεμαν και μίλαγαν». Τότε όλοι οι Έλληνες των πόλεων του Άθωνος πήγαν να υποδεχθούν την Θεοτόκο η οποία τους εξήγησε στα Ελληνικά (!!!) τον υπερφυσικό ερχομό του Χριστού .
    Ακολούθησαν προσευχές και ο αρχάγγελος Μιχαήλ διάβαζε την ακολουθία. Η Παναγία ζήτησε από τον Χριστό το Όρος Άθως να γίνει δικό της και κατοικιτήριο όπως και έγινε»

    Από εκεί και πέρα ο καθένας ας βγάλει τα συμπερασματά του.Άλλα οι χριστιανοί έχουν για όλα απαντήσεις.Συνεργάστηκε η εκκλησία με τον Σουλτάνο και με τους Ναζί;;;Αφού το έκανε η εκκλησία ονομάζεται πολιτική!!!!Δολοφονήθηκαν εκατομμύρια εθνικών Ελλήνων επειδή δεν ασπάζονταν την θρησκεία τους;;;Ο χριστιανός το ισοφαρίζει με τις «διώξεις» εναντίον των προγόνων του που έκανε η ρωμαική αυτοκρατορία και έχει την συνειδησή του ήσυχη.Κατά τα άλλα με πολυτονικό και σέβας και μεγαλόστομες αρλούμπες,παριστάνουμε τους καμπόσους!!!Τι να πει κανείς!!!

    Μου αρέσει!

   • OMOGENIS/PATRIOTIS said

    Βρήκε ο γύφτος τη γενειά του κι αναγάλιασε η καρδιά του!!!!

    Μου αρέσει!

   • Ονόμαρχος said

    «…πετάχτηκε και μια πορδή που την έλεγαν…Ομογενή»!

    Μου αρέσει!

  • Ζάγκλος said

   ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΙΕΡΑΣ ΕΠΙΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΥ ΕΞΟΧΟΤΗΤΑ
   ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ Γ’ ΡΑ’Ι’Χ ΑΔΟΛΦΟΝ ΧΙΤΛΕΡ

   ΗΜΕΙΣ ΟΙ 20 ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΙΣΑΡΙΘΜΩΝ ΙΕΡΩΝ ΜΟΝΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΩΝ ΤΗΝ ΜΟΝΑΣΤΙΚΗΝ
   ΠΟΛΙΤΕΙΑΝ ΤΟΥ ΑΓΙΩΝΥΜΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΘΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΜΕΝ ΕΙΣ ΑΠΗΚΟΟΝ ΠΑΝΤΩΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗΝ ΤΑΥΤΗΝ
   ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗΝ ΔΙΑ ΤΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΩΝ ΝΙΚΑΣ ΣΑΣ.

   ΚΑΙ ΑΓΑΛΛΟΜΕΝΟΙ ΚΡΑΥΓΑΖΟΜΕΝ ΕΝ ΘΑΥΜΑΣΜΩ:
   EΠΕΣΕΝ ΤΟ ΖΙΤΟΜΙΡ (ΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΟΧΥΡΟ) ΚΑΙ ΕΣΩΘΗ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗ…
   ΚΥΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΚΡΑΤΥΝΗ ΤΗΝ ΥΜΕΤΕΡΑΝ (ΧΙΤΛΕΡΙΚΗ) ΕΞΟΥΣΙΑΝ ΕΙΣ ΕΤΗ ΠΛΕΙΣΤΑ .

   ΟΙ 20 ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΤΗΣ ΕΝΙΑΥΣIΟΥ ΣΥΝΑΞΕΩΣ ΤΩΝ 20 ΚΥΡΙΑΡΧΩΝ ΜΟΝΩΝ ΤΗΣ ΑΘΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ.

   Α’ ΤΕΤΡΑΔΟΣ: ΛΑΥΡΑΣ…ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ
   Β’ ΤΕΤΡΑΔΟΣ: ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ…ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗΤΑ
   Γ’ TETΡΑΔΟΣ: ΙΒΗΡΩΝ….ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ
   Δ’ ΤΕΤΡΑΔΟΣ: ΧΙΛΙΑΝΔΡΙΟΥ…ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
   Ε’ ΤΕΤΡΑΔΟΣ: ΑΓ.ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ…ΚΩΝΣΤΑΜΟΝΙΤΟΥ
   ΑΓΙΩΝΥΜΟΝ ΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΘΩ, ΣΕΛΙΣ 57

   Μου αρέσει!

  • OMOGENIS/PATRIOTIS said

   Νάτοι και οι άλλοι δύο ο Σαρακατσανόβλαχος και ο
   γυφτοσκοπιανός !!!!
   Βγαίνουν με το σύστημα πύρ και κίνηση, μόνο που έχουν
   νεροπίστολα!!!

   Μου αρέσει!

  • Ζάγκλος said

   Απολλώνιε, το θράσος των προσκυνημένων και αρχιτεκτόνων του ψευδους,
   μπορεί κανεις να το δει και στα σχόλια ορισμένων γενιτσάρων.

   Γραφει παρακάτω ο απελλής μια μεγάλη αλήθεια:
   ”Η μέλισσα από τη φύση της πηγαίνει στα λουλούδια.
   η μύγα από τη φύση της πηγαίνει στις ακαθαρσίες”.

   Και τα λουλούδια για αυτόν είναι οι μαυροφορεμένες αδελφές
   που με απέραντο μισος κατέστρεψαν τον πολιτισμό μας!
   Δεν είναι η Ελλάδα αλλα η jerusalem, δεν είναι ο Δευκαλίων και ο Έλλην,
   αλλα ο avraam και ο jacob, δεν είναι ο Δημόκριτος, ο Λεωνίδας, ο Σοφοκλής,
   αλλα οι εβραίοι ανθέλληνες και αγράμματοι που έκαιγαν οποιος έλεγε η γη είναι στρογγυλή!

   Ζούμε υπό εβραϊκή κατοχή αδελφέ μου, αλλα η ενημερωτική επανάσταση άρχισε!

   Μου αρέσει!

   • Μάνια said

    πΑΛΙ ΕΔΩ;ΣΤΑΣΙΔΙ

    ΜΗΝ `ΜΠΕΡΔΕΥΕΙς ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑ ΤΟΝ ΙΟΥΔΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
    ΣΤΟ ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΕΚΑΤΟ ΦΟΡΕς ΕΔΩ ΜΕΣΑ
    πΗΓΑΙΝΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙς ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΡΧΑΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΟ
    ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΛΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙς ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

    Μου αρέσει!

   • ΜΑΡΙΑ said

    «Όλοι εσείς οι οι ελληναραδες δωδεκαθειστες που κατηγορείτε την ορθοδοξία και το βυζάντιο εξυπηρετείτε τα νεοταξικα σχέδια. κατηγορείτε ως ανθελληνικό το βυζάντιο. Δηλαδή χίλια χρόνια ανθελληνισμού!. Διασπάτε την πολυχιλιετη φυλετική συνέχεια του έθνους μας κάτι το οποίο επιχειρείται τόσο έντονα από τους νεοταξικούς (όπως ο Κίσσινγκερ). Εγκληματείτε σε βάρος του Γένους. Χωρίζετε τους Έλληνες σε ελληναραδες και ανθέλληνες(!) Ρωμιούς…
    Κοπρόσκυλα!!!!! »

    Comment από Pingback | Ιανουαρίου 3, 2011

    Μά παντοῦ σᾶς ἔχουν καταλάβει…τς τς τς….τί ξευτίλα….

    Μου αρέσει!

  • Nikos T. said

   ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΔΙΑΦΘΟΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΔΑΙΜΟΝΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ…

   Οι (γυναικείοι – ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΑΝΔΡΙΚΟΥΣ) έρωτές του, περιελάμβαναν μεταξύ άλλων την Κορωνίδα, τη Δάφνη, την Αρσινόη, την Κασσάνδρα, την Ψαμάνθη, την Φιλωνίδα, την Χρυσόθεμι και πολλές άλλες, τις οποίες σχεδόν ΠΑΝΤΑ ΓΚΑΣΤΡΩΝΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΟΥΣΕ.
   Ενώ ο ίδιος ο Απόλλωνας κοιμόταν με όποια τού κάπνιζε, ήταν ζηλιάρης. Και θύμωσε όταν ένας κόρακας του απεκάλυψε ότι η ερωμένη του θα παντρευόταν θνητό (λες και αυτή ήταν αθάνατη!) Πρώτα όμως ξέσπασε στον καημένο τον κόρακα, (τόσο μυαλό είχε ο θεός τού… «φωτός»), και τον έκανε μαύρο! (στο χρώμα, όχι στο ξύλο). Και ρατσιστής ο Απόλλωνας! (Άραγε αυτός μαύρισε και τους Αφρικάνους;;;)

   Η επόμενη κίνησή του ήταν να ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΕΙ την ερωμένη του (αυτή η δύστυχη ήταν ή η Κορωνίδα, ή η Αρσινόη, «παίζεται» στην αρχαία μυθολογία το ποια ήταν). Αλλά πρώτα γλύτωσε το μωρό του, και ΑΦΗΣΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ. Κανονικός δράκος ο «θεός» τού… φωτός! Θεωρεί τη γυναίκα χρηστικό αντικείμενο. Πρώτα τη γκαστρώνει παράνομα, και όταν αυτή θέλει να παντρευτεί, την καίει ζωντανή και τής παίρνει τι παιδί! Τι είναι μια θνητή για έναν δαίμονα; Χρηστικό αντικείμενο!

   Το παιδί ήταν ο Ασκληπιός, ο θεός τής ιατρικής. Όμως για τη συνέχεια τής ιστορίας, και πώς ο Δίας τον ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ επειδή… θεράπευε τους ανθρώπους, θα δούμε σε άλλο άρθρο περί τού άλλου δαίμονα, τού Δία. Ας δούμε εδώ και την ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΚΗ σχέση τού Απόλλωνα:

   «Τούτο μεν ουν τού Υακίνθου το άγαλμα έχον εστίν ήδη γένεια, Νικίας δε ο Νικομήδους περισσώς δη τι έγραψεν αυτόν ωραίον, τον επί Υακίνθω λεγόμενον Απόλλωνος έρωτα υποσημαίνων.» (Παυσανία, Ελλάδος Περιήγησις, Λακωνικά 19.4).

   Και μην πει κανείς: ο έρωτας του Απόλλωνος για το μικρό Υάκινθο ήταν «αλληγορικός» μύθος για την πίστη τών αρχαίων Ελλήνων. Αυτοί το δέχονταν ως ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ:

   «Του δέ αγάλματος το βάθρον παρέχεται μεν βωμού σχήμα, τεθάφθαι δε τον Υάκινθον λέγουσιν εν αυτώ, και Υακινθίοις προ τής τού Απόλλωνος θυσίας ες τούτον Υακίνθω τον βωμόν δια θύρας χαλκής εναγίζουσιν» (Παυσανία, Ελλάδος Περιήγησις, Λακωνικά 19.3).

   Αυτά τα ολίγα έτσι για αρχή, για τον δαίμονα τού σκότους Απόλλωνα. Σε άλλα άρθρα θα πούμε περισσότερο για την εγκληματική του φυσιογνωμία. Να τον χαίρονται οι απανταχού λάτρεις του, και βοήθειά τους το… ναζιστικό «απολλώνιο» φως τών συγχρόνων Ολυμπιάδων!

   Μου αρέσει!

   • Ζάγκλος said

    Διαβάζοντας το χυδαίο αυτό σχόλιο, κατά τα σεβάσματα των προγόνων μας,
    στο μυαλό μου έρχεται ένα σλόγκαν των αναρχικών όπου λέει:
    ”Με την βοήθεια της παναγιας, θα σας γαμήσουμε τον χριστό”
    Εγώ θα προσθέτω, τον ομοφυλόφιλο χριστό.

    Μου αρέσει!

   • Μάνια said

    ΝΙΚΟ Τ>ή ιΩΗΛ μηπως

    κοψε τις προβοκατσιες και τις μ@λ@κιες για τους Αρχαιους Θεους
    Ο Απολλωνας ηταν Θεςο του ΦΩτος

    ΕΣΥ ΖΑΓΚΛΕ ΚΟΨΕ ΤΙΣ ΥΒΡΕΙΣ
    ΓΙΑΤΙ ΕΣΥ ΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ
    ΜΗΝ ΞΑΝΑΜΠΑΙΝΕΙ΅Σ ΛΕΜΕ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΜΙΑ

    Μου αρέσει!

   • ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ said

    ΝΙΚΟΣ.Τ

    Το δωδεκάθεο,είναι κάτι άλλο από αυτά που εσύ μπορείς να αντιληφθείς.Κάθε κείμενο των προγόνων μας,όπως τα Αργοναυτικά,η Οδύσσεια,η Ιλιάδα,οι άθλοι του Ηρακλή κτλ,εμπεριέχουν μια κωδικοποιημένη γνώση που σταδιακά γίνεται και πάλι γνωστή.Πόσοι ήξεραν για παράδειγμα πριν μερικά χρόνια ότι το χρυσόμαλλο δέρας και η αργοναυτική εκστρατεία,ο υποτιθέμενος μύθος,εξιστορούσε την κατάκτηση των περιοχών της Κασπίας από τους Έλληνες;;Ποιος το έδωσε αυτό σαν γνώση στα ελληνόπουλα για να το μάθουν;;;Λοιπόν,περί δαιμόνων,κολάσεων κτλ σε παραπέμπω στα γραπτά της θρησκείας σου,θα βρεις πολλά εκεί.

    Μου αρέσει!

   • Νikos T. said

    Δεν σε παρεξηγώ, γιατί δεν μιλάς εσύ ρε Ζάγκλε αλλά το δαιμόνι που σε εξουσιάζει. Ο ΔΡΑΚΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ! Εμείς οι χριστιανοί παραθέτουμε πηγές αρχαίων συγγραφέων και επιστημόνων ενώ εσύ βρίζεις ασύστολα. Δεν το καταλαβαίνεις ότι θέλεις ψυχίατρο και ίσως και εξορκιστή;;; Αν νομίζεις ότι θα το βάλουμε ΚΑΤΩ ΕΙΣΑΙ ΒΑΘΙΑ ΝΥΧΤΩΜΕΝΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Μου αρέσει!

   • ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ said

    NIKOS.T

    ΠΕΡΙ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ ΑΓΑΠΗΤΕ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΣΗ ΑΝΑΙΔΕΙΑ ΥΒΡΙΖΕΙΣ…ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙΣ ΤΟ ΦΩΣ ΟΜΩΣ;;;

    ΑΠΟΛΛΩΝ
    Η ΛΑΜΠΕΡΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΟΝΤΟΣ

    Ατενίζοντας τον ναό του Φοίβου Απόλλωνος στους Δελφούς θα βρεθούμε μπροστά από τα γνωμικά που διακοσμούν την είσοδο του. «ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ» κάτω αριστερά «ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ» κάτω δεξιά και το γράμμα Ε που έχει τοποθετηθεί τρείς φορές στην κορυφή του αετώματος, την πρώτη από ξύλο μετά χάλκινο και τέλος από χρυσό.

    Ενώ κυριαρχεί η χρησμική ρήση « Ξένε να προσέρχεσαι με αγνότητα προς το ιερό ναό , και να πιείς από το παρθενικό νερό διότι για την αγαθή ψυχή λίγες σταγόνες του αρκούν, ενώ τον μιαρό άνθρωπο ολόκληρος ο ωκεανός δεν αρκεί για να τον καθάρει.»

    Η Δελφική ιδέα είναι συνυφασμένη με την αναγέννηση του Ελληνικού Πολιτισμού που γαλουχήθηκε με τα ύψιστα ιδεώδη και ο Απολλώνειος Λόγος οδηγεί στην ανάταση ψυχής τον Έλληνα και τον κάθε άνθρωπο, αφού το Δελφικό όραμα στηρίζεται στην φιλοσοφική αντίληψη για τον ίδιο τον άνθρωπο , το σύμπαν, τον μακρόκοσμο και μικρόκοσμο, σε συνδυασμό με την Αρμονία. Η Δελφική αντίληψη της Αρμονίας στηρίζεται στις ενοποιητικές δυνάμεις που αυτή περικλείει, η συνισταμένη των οποίων αγγίζει τα όρια της πληρότητας, ενώ η σύνθεση συμπαντικού στερεώματος ανάγεται σε έναν ανυπέρβλητο αρμονικό διακανονισμό.

    Στους Δελφούς λατρεύτηκε το ΦΩΣ και αναγνωρίστηκε η δύναμη της πνευματικής ενέργειας μέσα από τον Ολύμπιο θεό, τον ακτινοβόλο, τον αιώνιο Νομοθέτη , Θεματοφύλακα της Κοσμικής Τάξης και σύμβολο της πνευματικής διαύγειας , του αισθητού Κάλλους και της φυσικής Ρώμης με την αρμονική ψυχική ισορροπία και την καθαρτική του δύναμη.

    Η ύπαρξη δύο ισομεγέθως αγαλμάτων, του Δία και του Ομήρου, έξω από το Ιερό του Φοίβου έχει μεγάλη συμβολική αξία. Μας δηλώνει και υπενθυμίζει την αρμονική-ισότιμη σχέση και συνύπαρξη του Θεϊκού Ανθρώπου με τον Γεωμέτρη του Σύμπαντος, τον κοσμικό Δημιουργό.

    Ο Μύστης Όμηρος αποθανάτισε τις μεγάλες στιγμές για την ανθρωπότητα και μας διηγείται το κοσμοϊστορικό γεγονός , που είναι η γέννηση του Απόλλωνα. Επιτέλους ήρθε η ώρα να γεννηθεί το ΦΩΣ. Άστραψε ο νούς του ανθρώπου και φωτίστηκε η συνείδηση, φεγγοβόλησαν μέσα του τα πάντα, αντιλήφθηκε τον Ήλιο του μεσονυχτίου και διέλυσε το έρεβος της άγνοιας του.

    Ήταν τόση η αγάπη των Ελλήνων για τον Απόλλωνα που δεν υπήρχε πόλη χωρίς το άγαλμα του. Η λατρεία τους ήταν θερμή όπως και το σύμβολό του ο Ήλιος για αυτόν τον νέο θεό που ταίριαζε στον εξελιγμένο Έλληνα .

    Απόλλων ο θεός της συνείδησης! Ο γνωστικός αυτός ρυθμιστής των πράξεων του ανθρώπου, σε κάθε ζωή και ύπαρξη που θα αναζητήσει την αλήθεια και το νόημα της.
    Όταν η υπερβολή και η έλλειψη γίνει μέτρο και Επίγνωση της Συνείδησης μέσα από το ξετύλιγμα της ζωής και της εμπειρίας τότε ο θεός ανεβαίνει στον Όλυμπο μαζί με την Αρμονία και τις Μούσες, με το τόξο του ακτίνα-βίος-βέλος των δώδεκα ηλιακών-ηλικιακών σταθμών…

    Σύμφωνα με τον «Ομηρικό Ύμνο», ο Απόλλωνας ήταν μόνο τεσσάρων ημερών βρέφος, όταν όρμησε για το ταξίδι του προς τις πλαγιές του Παρνασσού, εκεί όπου βρισκόταν ο Πύθωνας και ρίχνει κατά του φριχτού αυτού τέρατος «ένα ακατανίκητο βέλος . Ο Δράκοντας Πύθων έθρεψε τον Τυφωέα, ένα τέρας αποκρουστικό και αηδές που η ίδια η Ήρα γέννησε όταν θύμωσε με τον Δία, και εκπροσωπεί όλη την βίαιη δύναμη και παράλογη που κρύβεται μέσα στον άνθρωπο. Το μεγαλείο της νίκης του Θεού του φωτός πάνω σε αυτό το δράκο, αποτελεί την νίκη του πνεύματος , την νίκη του φωτός πάνω στο σκοτάδι, την νίκη της Δικαιοσύνης πάνω στην αδικία. Είναι η νίκη της Ελευθερίας του Ανθρώπου πάνω στις δεισιδαιμονίες και τον δογματισμό.

    Έφυγε ο Απόλλωνας για να εξαγνιστεί, στην κοιλάδα των Τεμπών και όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου της ποινής του, γύρισε στους Δελφούς, στεφανωμένος με δάφνη και κρατώντας ένα κλαδί της στο χέρι.

    Η έλευση και κυριαρχία του Απόλλωνα, επιβίωσε σε εορταστικές αναπαραστάσεις, τα Σεπτήρια, τα Δελφίνια, τα Θαργήλεια, τα Θεοφάνεια που δήλωναν την έλευση του Απόλλωνα από τις Υπερβόρειες χώρες και ο ωδικός Κύκνος σηματοδοτεί τον ερχομό του. Η άφιξη του Απόλλωνα είναι συνυφασμένη με την Αναγέννηση της Ανοιξης και αποτελεί μία γιορτή γεμάτη από ΦΩΣ και έκδηλη ΑΡΜΟΝΙΑ.

    Ο Όμηρος στην Οδύσσεια περιγράφει την χώρα του υπερβορρά « Εγγύς γαρ νυκτός τε και η ματός είσι κελευθοι» Είναι τριγυρισμένη από ψηλά βουνά και έχει πάντα γλυκό κλίμα, σαν μία αιώνια Άνοιξη που κανείς δεν έχει δικαίωμα να φτάσει εκτός από τον γιό του Δία , τον φωτεινό Απόλλωνα.

    Τα Πύθια, είχαν αμιγώς πνευματική διάσταση, χάρη στην Μουσική και την ποίηση και ένα από τα πασίγνωστα αγάλματα που βρίσκεται στο Μουσείο των Δελφών, ο Ηνίοχος έχει σχέση με τους αγώνες αυτούς. Περιελάμβαναν μουσικούς διαγωνισμούς και γυμνικούς αγώνες. Τους πυθικούς αγώνες λέγεται ότι ίδρυσε και καθιέρωσε ο ίδιος ο θεός Απόλλων και ετελούντο αρχικά κάθε οχτώ χρόνια, ενώ αργότερα κάθε τέσσερα χρόνια. Στην τελική τους φάση τα Πύθια γίνονταν στο Στάδιο των Δελφών, λίγο πιο πάνω από το ιερό του Απόλλωνα. Το έπαθλο για κάθε νικητή ήταν ένα απλό στεφάνι δάφνης.

    Στους Δελφούς ως πρώτος Πυθιονίκης αναφέρεται ο Χρυσόθεμις .

    Δυστυχώς σταμάτησαν οριστικά το 394 μ.Χ. όταν ο βυζαντινός αυτοκράτορας Θεοδόσιος κατάργησε με διάταγμά του τους αθλητικούς αγώνες της αρχαιότητας.

    Τα Σεπτήρια, που τελούνταν κάθε εννιά χρόνια τα θέσπισαν οι κάτοικοι των Δελφών για να γιορτάσουν την επιστροφή του ΦΟΙΒΟΥ. Αναπαράσταινε τις φάσεις του αγώνα του θεού κατά του Πύθωνα . Ο νικητήριος παιάνας αφηγείται τη κοσμογονική θεομαχία κατά του πύθωνα και αποτυπώνει την αγαλλίαση των πιστών για τη νίκη του .

    Μια πομπή μ’ επικεφαλής ένα παιδί, βάδιζε προς το βορρά, στην κοιλάδα των Τεμπών, όπου και πρόσφεραν θυσία στο βωμό του θεού Απόλλωνα. Έκοβαν έπειτα όλα τα δάφνινα κλαδιά κι επέστρεφαν στους Δελφούς από την Ιερά Οδό, την Πυθιάδα Οδό, απ’ όπου ο Απόλλωνας είχε περάσει . Κι ονόμαζαν το δεύτερο μέρος της γιορτής των Σεπτηρίων «Δαφνηφόρια»

    στη Δήλο ο αρχαιότερος υμνωδός είναι ο Λύκειος. Υπάρχουν άσματα όπως είναι ο “Ύμνος στον Απόλλωνα τον Δήλειο”, ο αρχαιότερος των σωζόμενων Ομηρικών Ύμνων .

    Ο Φοίβος καθιερώθηκε και ως θεός της Μουσικής και ο Πλούταρχος στο “περί Μουσικής” (133) γράφει : “Ἡμεῖς δ’ οὐκ ἄνθρωπον τινα παρελάβομεν εὑρετὴν τῆς μουσικῆς ἀγαθῶν, ἀλλὰ τὸν πάσαις ταῖς ἀρεταῖς κεκοσμημένον θεὸν Ἀπόλλωνα”… Στη Δήλο ο αρχαιότερος υμνωδός είναι ο Λύκειος, και ο “Ύμνος στον Απόλλωνα τον Δήλειο” είναι ο αρχαιότερος των σωζόμενων Ομηρικών Ύμνων .

    Ο Ομηρικός ύμνος θέλει το θεό της Μουσικής να κρατάει με χάρη στα χέρια τη φόρμιγγα και να ακροπατεί κιθαρίζοντας ανέμελα (“Ἀπόλλων φόρμιγγ ἐν χείρεσσιν ἔχων χάριεν κιθάριζε καλὰ καὶ ὕψιβιβάς”) και ο Πίνδαρος θεωρεί το θεό : “χορευτή, βασιλιά της χαράς, με πλατιά φαρέτρα” (“ὀρχηστ’ ἀγλαΐας ἀνάσσων, εὐρυφάρετρ Ἄπολλον”)…

    Ο Απόλλων ονομάζεται και “Μουσαγέτης”, δηλαδή αρχηγός του χορού των Μουσών, που η μουσική τους παραλύει κάθε ωμή βία και φέρνει την αρμονία την έμπνευση και την ειρήνη . Διέμεναν μαζί με τον Απόλλωνα και ασχολούνταν με συνθέσεις ύμνων, χορεύοντας ασταμάτητα γύρω από το βωμό του, έψαλλαν με μελωδική αρμονία τα κατορθώματά του , τις ονόμαζαν δε και “Παρνασσίδες”.

    “Απόλλωνας ονομάζεται η αναλλοίωτη ύπαρξη και η ροή του γίγνεσθαι,. Τον Απόλλωνα τον συνοδεύουν οι Μούσες και η Μνημοσύνη και τον Πλούτωνα, η Λήθη και η Σιωπή. (Πλούταρχος, Περί του Εί του εν Δελφοίς)”.

    Οι τρείς χάριτες ,κόρες του Δία και της Ευρυνόμης, με τα ονόματα Αγλαΐα, Ευφροσύνη και Θάλεια, κάθονται συνήθως δίπλα στον Απόλλωνα πολύ συχνά μαζί με τις Μούσες και δοξολογούν τον Δία . Ο Κολοσσιαίος Απόλλων, έργο των Τεκταίου και Αγγελίωνα κρατά με το ένα χέρι τόξο και με το άλλο έφερε τις τρείς Χάριτες.

    Αγαπημένα ζώα συνδεδεμένα με τον Απόλλωνα είναι το Γεράκι και ο Κύκνος, ο Λύκος και το Δελφίνι.

    Ιερά φυτά του η Δάφνη, ο Ηλίανθος, , η Μυρίκη, το Ηλιοτρόπιο και ο Υάκινθος

    Ιερά σύμβολά του ο Τρίπους, η Κιθάρα , το τόξο με το βέλος και λατρευτικό χρώμα του το Χρυσό

    Το επτά είναι ο ιερός αριθμός του γιατί γέννησή του ήταν την έβδομη του μήνα, γι΄αυτό και τα επίθετα Εβδομαίος, Εβδομαγής και κάθε εβδόμη μέρα ήταν ιερή. Οι Κύκνοι της Μαιονίας κατά τον Αλεξανδρινό ποιητή Καλλίμαχο έκαναν επτά φορές τον γύρο της Δήλου, άδοντας την γέννηση του, και επτά χορδές έβαλε στην λύρα του

    ΙΕΡΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

    Κοντά στο Ηρώο του Πτώου στο Καστράκι , στη θέση Περδικόβρυση, είχε κτισθεί ο ναός του Απόλλωνα και μαζί με αυτό λειτουργούσε και το μαντείο του θεού που χαρακτηριζόταν «αψευδές», δηλαδή, αλάθητο στους χρησμούς.

    Το μαντείο αυτό, επειδή έδινε χρησμούς και σε μη Ελληνική γλώσσα, λεγόταν πολύφωνο. Ο Απόλλων στην περιοχή αυτή λεγόταν Πτώος και Ακραίφιος

    Το κτιριακό συγκρότημα του ιερού του Πτώου Απόλλωνα περιελάμβανε: Το ναό του Απόλλωνα, το μαντικό σπήλαιο, το ναό της Προναίας Αθηνάς, ένα θέατρο, μια μεγάλη δεξαμενή αποθήκευσης νερού, λουτρά, οικοδομήματα για τους ιερείς, δημοσίους λειτουργούς και επισκέπτες και ένα θόλο. Από επιγραφές μαθαίνουμε ότι το μαντείο αποτελούσε πνευματικό κέντρο προστατευόμενο από την ομοσπονδία των Βοιωτικών Πόλεων «Το κοινό των Βοιωτών».
    Τα Πτώϊα ήταν αγωνίσματα πνευματικού ενδιαφέροντος, που τελούνταν κάθε πέντε χρόνια. Υπήρχαν τα αθλήματα του Σαλπιστή, Κήρυκος, Ραψωδού, Ποιητή Επών, Αθλητή, και Κιθαρωδού.

    Με την έλευση του χριστιανισμού το Μαντείο σίγησε το 177 και μαζί του διακόπηκαν και οι αγώνες αυτοί.

    Στην Θήβα υπήρχε επίσης ένας ναός στον λόφο του Ισμηνίου και έχουν δρομολογηθεί ανασκαφές με έναρξη τον Ιούνιο 2011.

    Στη νότια πλευρά της Ιεράς Οδού, στην περιοχή Δαφνί υπήρχε το ιερό του Απόλλωνα και ήταν μία από τις πιο σημαντικές στάσεις της Ελευσινιακής πομπής, όπως μας γνωστοποιεί ο Παυσανίας.Γι΄αυτό χρησίμευε και για την λατρεία προς τιμήν της Δήμητρας και της Περσεφόνης. Ο Απόλλων εδώ είχε την προσωνυμία «Δαφνηφόρος», σύμφωνα με μία επιγραφή σε μαρμάρινη έδρα-θρόνο στο αθηναϊκό θέατρο του Διονύσου, «Ιερέως Απόλλωνος Δαφνηφόρο» .

    Ο ναός του Δαφνηφόρου Απόλλωνα που βρίσκεται στην Ερέτρια
    σαν πρώτος ναός χτίστηκε κατά την Γεωμετρική περίοδο και πρόκειται για εκατόμπεδο αψιδωτό, και είναι ο αρχαιότερος σύμφωνα με τον Όμηρο. Δίπλα του βρίσκεται το Δαφνηφορείο, που αποτελεί το αρχαιότερο αψιδωτό κτίσμα. Στο κέντρο του χώρου διατηρήθηκαν οι πήλινες βάσεις που κρατούσαν τους κορμούς της δάφνης και στήριζαν τη στέγη.
    Στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ., ένας άλλος ναός οικοδομήθηκε πάνω στον ήδη υπάρχοντα εκατόμπεδος αφιδωτός και αυτός . Ήταν ο μόνος ναός της Εύβοιας, μαζί με αυτόν της Αρτέμιδας στην Αυλίδα, που ήταν ιωνικής τεχνοτροπίας. Πάνω σε αυτόν ένας νέος ναός οικοδομήθηκε ξανά ο λαμπρότερος όλων. Ήταν ένας δωρικός περίπτερος ναός με 6 κίονες στην στενή πλευρά του και 14 στην μακριά του
    Στον ναό του Δαφνηφόρου Απόλλωνα τελούνταν τα Δάφναια ή Δαφνηφόρια. Τελούνταν κάθε οχτώ χρόνια και γινόταν σε ανάμνηση του καθαρμού του Απόλλωνα μετά το φόνο του Πύθωνα. Κατά τη διάρκεια τους γίνονταν θυσίες με χορούς, ενώ τα παιδιά φόραγαν στεφάνια από δάφνη και τραγούδαγαν τα “δαφνηφορικά”. Στα Δάφναια έπαιρναν μέρος προσκυνητές από όλη την Ελλάδα.

    Σώζονται τμήματα της ανάγλυφης παράστασης που κοσμούσε το δυτικό αέτωμα, και εικονίζεται η Αμαζονομαχία, όπου κεντρική θέση είχε η Αθηνά, της οποίας σώζεται ο κορμός με το γοργόνειο στο στήθος και το σύμπλεγμα του Θησέα με την Αντιόπη.

    Στην Μίλητο ο Απόλλωνας λατρευόταν με το όνομα Διδυμαίος. Λέγεται ότι κτίστηκε από τον Βράγχο ιδιαίτερα αγαπητό από τον θεό. . Αναφέρεται πρώτη φορά στον Ομηρικό ύμνο του Απόλλωνα, γεγονός που αποδεικνύει πως το μαντείο υπήρχε πριν τον 7ο αιώνα Π.Ε ως δεύτερος μεγαλύτερος ιερός χώρος στην αρχαία Ελλάδα μετά τους Δελφούς και ενισχύθηκε ακόμη με τις περιγραφές του Ηρόδοτου του Αλικαρνασσέα για τις ιωνικές πόλεις. Υπήρχαν ιερά αγάλματα ζώων, όπως ένα Λιοντάρι αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα.

    Οι Πέρσες εκδίωξαν τους Βραγχίδες και έκαψαν τον ναό μεταφέροντας το χάλκινο άγαλμα του Απόλλωνα, έργο του Κάναχου του Σικυώνιου.

    Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος απελευθέρωσε τις Ιωνικές πόλεις, οι Μιλήσιοι ξαναέκτισαν τον ναό, δίπτερο και εντυπωσιακά μεγάλων διαστάσεων ο δε Σέλευκος επανέφερε το μπρούτζινο άγαλμα του Απόλλωνα πίσω στο ιερό. Από τον 2ο αιώνα Π.Ε εορταζόταν τα Διδύμεια, μία πανελλήνια γιορτή . Το μαντείο συνέχισε να λειτουργεί μέχρι τα τέλη του 4ου αιώνα οπότε και τερματίστηκε η λειτουργία του από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο. Πολλά από τα αγάλματα του ναού βρίσκονται, που αλλού , στο Βρετανικό Μουσείο.

    Στα παράλια της Μικράς Ασίας βρισκόταν το Μαντείο της Κλάρου, που το ίδρυσε η κόρη του Τειρεσία Μαντώ. Στην δε Λυκία υπήρχε το Μαντείο τα Πάταρα.

    Στην Πελοπόννησο έχουμε το Μαντείο του Άργους και στο χωριό Αμύκλες, πάνω σε έναν λόφο δέσποζε κάποτε ο θρόνος του Απόλλωνα Αμυκλαίου, ένας περίτεχνος και περίλαμπρος ναός αρκετών χιλιάδων χρόνων μαζί με το 13 Μέτρων άγαλμα του θεού. Δεν πρόκειται για έναν ακόμη αρχαίο ναό, αλλά ίσως για το σημαντικότερο ιερό τόπο της αρχαίας Πελοποννήσου. Πρόκειται για ένα μνημείο μοναδικό στην ιστορία της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, ήταν γεμάτος με μυθολογικές παραστάσεις που περιγράφονται λεπτομερώς από τον Παυσανία. Βρισκόταν ακριβώς επάνω από τον τάφο του Υακίνθου -τον οποίο λάτρευαν οι Σπαρτιάτες έχοντας χτίσει στο ίδιο σημείο παλαιότερα ένα ιερό.

    Το σχεδιασμό του πραγματοποίησε ο Ίωανας Βαθυκλής, διάσημος αρχιτέκτονας από τη Μαγνησία της Μ. Ασίας

    Με την κυριαρχία του Χριστιανισμού όμως μαζί με το πολυετές κύμα βανδαλισμών και καταστροφής των αρχαίων ιερών καταστράφηκε και το Αμυκλαίο εξαφανίζοντας από προσώπου γης το θαύμα με το θρόνο του Απόλλωνα…

    Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγάλειας είναι ένας από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους της αρχαιότητας ,πάνω στα βουνά στα 1.130 μέτρα μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας .

    Το μνημείο αυτό με την πανανθρώπινη σημασία είναι ένα από τα καλύτερα σωζόμενα της κλασικής αρχαιότητας περιλήφθηκε στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς ανεγέρθηκε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ μετά από υπόδειξη των ιερέων του Απόλλωνα από τους Δελφούς αποδίδεται στον Ικτίνο . Τμήμα της ζωφόρου του ναού αποσπάστηκε το 1814 και εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο .

    Η ζωφόρος που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Παιώνιος, δημιουργός της Νίκης αναπαριστά δύο θέματα: τη μάχη ανάμεσα στους Έλληνες, με αρχηγό τον Ηρακλή ο οποίος διακρίνεται από τη λεοντή του και τις Αμαζόνες και τη μάχη Λαπιθών και Κενταύρων. Οι γυναίκες των Λαπιθών απεικονίζονται να κρατούν σφιχτά τα μικρά παιδιά τους καθώς προσπαθούν να αντισταθούν.

    Ο Παυσανίας, θαμπώθηκε από την ομορφιά του και τον κατέταξε δεύτερο μετά της Τεγέας σε κάλλος και αρμονία. Ο ναός ξεχωρίζει γιατί δεν εμφανίζει ανατολικομεσημβρινό προσανατολισμό αλλά είναι κατασκευασμένος με διεύθυνση από βορρά προς νότο .

    Η πλαγιά που είναι χτισμένος ο ναός έχει διαμορφωθεί τεχνητά σε οριζόντιο επίπεδο και ο ναός τοποθετήθηκε κεντρικά πάνω σε αυτή Η είσοδος του ναού είναι στην βόρεια πλευρά του με προσανατολισμό τους Δελφούς.
    μία πέτρινη “ειδική” βάση που πάνω σε αυτή τοποθετήθηκε ο ναός. Η βάση αυτή είναι ειδική, και μοναδική στον κόσμο, διότι λόγω της μελετημένης κλίσης της, επιτρέπει στον ναό να ολισθαίνει πάνω σε αυτή κατά 50.2 δευτερόλεπτα της μοίρας κάθε χρόνο με σκοπό να στοχεύει διαρκώς στον ίδιο αστρικό σημείο, που είναι ο Σείριος ακολουθώντας την μετάπτωση των ισημεριών. Ο δεύτερος ναός στην κορυφή του βουνού Κωτύλιο έπαιζε τον ρόλο του δείκτη. Δηλαδή αν κάποιος στεκόταν στην είσοδο του μεγάλου ναού σε πλήρη στοίχιση με τον μικρό ναό της κορυφής, τότε έβλεπε το σημείο 0 του βορρά! Μία τεράστια πυξίδα δηλαδή κατασκευασμένη από γρανίτη και μάρμαρο!
    Αρχιτεκτονικά ο ναός συνδυάζει και τους τρεις βασικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς και είναι το μοναδικό αρχαίο οικοδόμημα που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο. Έτσι εξωτερικά είναι Δωρικού ρυθμού, στο εσωτερικό του είναι καθαρά Ιωνικού ρυθμού αλλά οι κίονες του κοσμούνται με Κορινθιακού ρυθμού κιονόκρανα.
    ΛΥΚΕΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ
    ΣΘΕΝΟΣ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ
    Το Λευκό Φώς είναι το Λύκειον Φώς του Απόλλωνα, από την λύκη του λυκαυγούς και του λυκό φωτός, προερχόμενο, απαιτεί προϋποθέσεις γνώσεων του πρωταρχικού απρόσωπου θείου Νόμου, που με μυστικό τρόπο μας παραδόθηκε διαμέσου της μυθολογίας μας . Αυτή η λαμπρή κληρονομιά μας που αποτελεί αρωγό στο μεγάλο έργο της Ηλιακής μετάλλαξης της ψυχής.
    Το θείον δεν εκδηλώνεται στον θνητό δια της απευθείας επαφής, δεν πληγώνει, δεν τραυματίζει την ψυχή αλλά μόνο την θωπεύει δια των σημείων.
    «… ο άναξ ο οποίος είναι ο κύριος του μαντείου των Δελφών, ούτε λέγει ούτε κρύπτει, αλλά σημαίνει… « ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ
    Ποία η σύνδεση του νοητού φωτός, της καθαρότητας της Νόησης του Απόλλωνα με την Δικαιοσύνη.
    Το Μαντείο ήταν αρχικά αφιερωμένο στην Γαία και στην συνέχεια στην κόρη της την Θέμιδα, επόπτρια των θεσμών. Η παράδοση του Μαντείου από την θέμιδα στον Απόλλωνα μεταφέρει την αρμοδιότητα απονομής της Δικαιοσύνης στον νέο θεό. Έτσι ο Απόλλωνας αναλαμβάνει την εφαρμογή του Νόμου και της Δικαιοσύνης, αφού διδάσκεται του θεσμούς από την ίδια την Θέμιδα.
    «Οὐρανόπαιδ᾽ ἁγνὴν καλέω Θέμιν εὐπατέρειαν, Γαίης τὸ βλάστημα, νέην καλυκώπιδα κούρην, ἣ πρώτη κατέδειξε βροτοῖς μαντήιον ἁγνὸν Δελφικῶι ἐν κευθμῶνι θεμιστεύουσα θεοῖσ Πυθίωι ἐν δαπέδωι, ὅθι Πύθων ἐμβασίλευεν· ἣ καὶ Φοῖβον ἄνακτα θεμιστοσύνας ἐδίδαξε·»
    «Την κόρην του Ουρανού την αγνήν προσκαλώ, την θέμιν με τον καλόν πατέρα, το νέον βλαστάρι της Γης την κόρην πού έχει πρόσωπον σαν άνθος,
    πού πρώτη έδειξε εις τους ανθρώπους το ιερόν μαντείον
    εις τον κρυψώνα των Δελφών και απέδιδε το δίκαιον εις τους θεούς εις τον ναόν του Απόλλωνος, ότε έβασίλευεν εις τους Δελφούς αυτή πού και τον Φοίβον τον άνακτα εδίδαξε τα δίκαια « ΟΡΦΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΘΕΜΙΔΑ
    Επίσης ο Απόλλων μόλις γεννήθηκε η Θέμις του πρόσφερε νέκταρ και αμβροσία, που επικυρώνει την ύψιστη λειτουργία την οποία αναλαμβάνει. Έτσι ο Απόλλων καθίσταται κάτοχος της σφραγίδας, η οποία επικυρώνει την ισχύ του επί του παντός και αφετέρου την χρυσή Λύρα, ως Χρυσολύρης, δια των δονήσεων του ήχου απλώνεται στο νοήμον σύμπαν, επικράτεια του Διός την Νοόσφαιρα του παντός, γιατί ο Νους είναι ο Ους.
    Ο Απόλλων κατέχει την Ουράνια Σφραγίδα διότι είναι το Νοητόν Σώμα του Σύμπαντος κόσμου και έχει το « πανδερκές φαεσίμβροτον όμμα»
    «… ούνεκα παντός έχεις κόσμου σφρηγίδα τυπώτιν..’’ Ορφικός Ύμνος Απόλλωνα
    Από τα Μνημεία και τους Ναούς του Απόλλωνα εκπέμπονται τα Φαεινά Σήματα που έχουν την δυνατότητα να θεραπεύσουν τον θνητό από τα τέρατα της ψυχής του, φωτίζοντας της τα πιο απόκρυφα σημεία της.
    ΤΟ ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ είναι το ισχυρότερο Απολλώνιο όπλο, αλλά και φάρμακο για την ψυχή, το οποίο ο ήρωας οφείλει να κατακτήσει.
    Τα βέλη του εκατηβελέτου Απόλλωνα αποκαθαίρουν για πάντα την ψυχή από την αταξία, δυσαρμονία, αρρυθμία, ασχήμια, της άνευ σχήματος όψης των πραγμάτων και των όντων και την αδικία, η οποία έτοιμη πια θα ανασύρει από την λήθη (Λητώ) τις Απολλώνιες Αποτυπώσεις.
    Αποτυπώσεις είναι τα γιγάντια όπλα, τα ψυχικά μας αντισώματα, η Απολλώνιος Σφραγίδα, η οποία καθεύδει, κοιμάται στο Διονυσιακό Λίκνο της ψυχής. Τα ουράνια αυτά αποτυπώματα θα καταπολεμήσουν τους ιούς της μαζικοποίησης, ηλιθιοποίησης και εξαφάνισης κάθε ατομικότητας από το θνητό όν και θα απαλλάξει τον εγκέφαλο από κάθε μορφής πλύσης, η οποία έντεχνα και δόλια παρεισφρέει στο υποσυνείδητο μέσω απατηλών εικόνων.
    Η κάθαρση θα επανδρώσει εκ των έσω την ψυχή με σθένος και ανδρεία ώστε να αντισταθεί σε όλον αυτόν τον ορυμαγδό, να συγκρατήσει την αυτοτέλεια της να παραμείνει στην ενσυνείδητο επιλογή των δικαίων αποφάσεων της.
    Ο Απόλλων , δια του φωτισμού της διάνοιας , είναι ο κατ΄εξοχήν θεός, ο κατέχων το σκήπτρο του συμβολισμού. Σε αυτόν ανήκει το λεξιλόγιο, το προκύπτον από τα πιο ισχυρά σύμβολα, το ΤΟΞΟ και ΤΑ ΒΕΛΗ ΤΟΥ.
    Η Ελληνική γλώσσα δια της Μυθολογίας αφιέρωσε στον θεό του Φωτός, το σύμ-βολον, το βάλλον δια τον βολών/βελών του τόξου την διάνοια, ενώ ταυτόχρονα την φωτίζει με αυτά. Και οι δύο επιδιώξεις, του φωτισμού, που χωρίς αυτό ο στόχος είναι δυσδιάκριτος και η αποτυχία αναπόφευκτος, και της επίτευξης του στόχου είναι της δικαιοδοσίας του θεού.
    Η τοξευτική τέχνη αποτελείται από τέσσερις σύνθετους συλλογισμούς , τέσσερις ιδιότητες του Θεού Απόλλωνα και αναφέρονται από τον Σωκράτη στον διάλογο «ΚΡΑΤΥΛΟΣ» του Πλάτωνα, και είναι Η ΤΟΞΕΥΤΙΚΗ, Η ΜΟΥΣΙΚΗ, Η ΜΑΝΤΙΚΗ , Η ΙΑΤΡΙΚΗ.
    Η πεμπτουσία της Απολλώνειας λατρείας που αποτελείται απο τρεις θεϊκές ιδιότητές του τη Μουσική, τη Μαντική και την Αυτοκριτική στοχεύει τον “εσωτερικό άνθρωπο” και οδηγούν και οι τρείς τους (μέσω “συν-κίνησης”) στην Έμπνευση και την Έκσταση και την κάθαρση για να επιτευχθεί η Υπέρβαση
    Ο Σωκράτης αναλύει τις Απολλώνιες ιδιότητες που συνοδεύουν την ψυχή του ικέτη με την κάθαρση, την εναρμόνιση, την πρόληψη και την υγεία.
    ΚΑΘΑΡΣΗ—— ΔΙΑ ΤΗΣ ΤΟΞΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
    ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ——-ΔΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
    ΠΡΟΓΝΩΣΗ——- ΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΤΙΚΗΣ.
    Η Ιατρική, η τέταρτη ιδιότητα του θεού απαιτεί την άσκηση και των τριών πρώτων ενσυνείδητων ενεργειών και που συμβολίζονται αντίστοιχα με το ΤΟΞΟ, ΛΥΡΑ και τον ΤΡΙΠΟΔΑ. Το αποτέλεσμα είναι η Υγεία, φυσική συνέπεια αυτών των τριών. Αθέατος και άνευ συμβόλου η Υγεία δεσπόζει υπέροχος, και παρούσα.
    Η ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ
    ΤΟΞΟ
    Σαν αντικείμενο στο υλικό πεδίο το τόξο όταν βάλλει δια των βελών του επιτυχώς τον στόχο τραυματίζει ή σκοτώνει. Ως σύμβολο, το ημερήσιο τόξο της διαδρομής του Ήλιου στον ουρανό, βάλλον δια των βελών του/ακτίνων του φωτίζει την Γή. Έτσι η νοητή εικόνα του τόξου μεταλλάσσεται σε Ιδέα και το τόξο από φονικό όπλο γίνεται το Φώς του Ζωοδότη Ήλιου, το σύμβολο του.
    Σαν αρχέτυπο, το τόξο μετουσιώνεται, όταν ο υπερφορτισμένος από συν-κινήσεις νους το χρησιμοποιεί σαν όπλο εξόντωσης της άγνοιας/δοκησισοφίας.
    ΛΥΡΑ
    Σαν αντικείμενο είναι το επτάχορδο μουσικό όργανο που συνοδεύει τα έπη και τις ωδές.
    Σαν σύμβολο, με τις επτά χορδές της αγγίζει το συναίσθημα και συγκινεί, συν-κινεί τους επτά ομοίους αιθερικούς χιτώνες του ανθρώπου. Παλμοδονεί στις ίδιες συχνότητες τον άνθρωπο με την μελωδία, την αρμονία και τον ρυθμό. Έχουμε λοιπόν την σύνδεση της αοράτου Μουσικής με τον ορατό άνθρωπο.
    Σαν αρχέτυπο, οι μελωδίες της Λύρας, σχηματίζουν αόρατους κύκλους στον αέρα δια των επτά τόνων και με αυτά μεταδίδονται κυκλικώς. Πρώτος ο Πυθαγόρας τους ανακάλυψε με το μονόχορδο. Μεταλλασσόμενοι νοητικώς οι κύκλοι της Λύρας στο αιθερικό διάστημα, εντός του οποίου όλα κινούνται κυκλικά, συν-κινούνται , και ο Απόλλων συντονίζει τις επτά τροχιές των πλανητών με τους επτά χιτώνες των αφυπνισθέντων θνητών. Η Λύρα κινείται και στο ορατό δια των χορδών της και στο αόρατο δια του ήχου, και ο Απόλλων συντονίζει.
    Τόξον και Λύρα και η χορδή συμμετέχει και στα δύο, χαρακτηρίζουσα δύο αντιθετικές έννοιες. Την έννοια του τόξου/πολέμου , με την έννοια της λύρας/αρμονίας/ζωή. Μία η χορδή του τόξου, στο νοητικό φορέα, επτά οι χορδές της λύρας, στο συναισθηματικό φορέα, εναρμονίζουν δια της φαντασίας τον ψυχονοητικό ορίζοντα του ανθρώπου.
    Στον Χ- ωροχρόνο ,οι 7 χορδές της λύρας έχουν αποκρύψει την ροή της ωδής, ενώ η μία χορδή του τόξου έχει φονεύσει την ορδή των σκέψεων.
    Χ Ο Ρ Δ Η= Χ+ ΡΟΗ+ ΩΔΗ Χ Ο Ρ Δ Η= Χ+ ΟΡΔΗ
    Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΤΡΙΠΟΔΟΣ
    Ο Τρίποδας σαν σκεύος χρησιμοποιείτο σε πολλές εργασίες, κατεργασμένοι με πολλή τέχνη τηρούντο σαν κόσμημα στον οίκο και προσφέρετο σαν τιμητικό δώρο.
    Σαν σύμβολο, αλλάζοντας επίπεδο από ένα απλό σκεύος σε ιερό Τρίποδα, αλληγορείται δια του σχήματος του ισόπλευρου τριγώνου, που έχει τις τρείς πλευρές και τις γωνίες ίσες. Η ισότης συμβολίζει την ίση σημασία που πρέπει να δίνουμε στα τρία σώματα/φορείς του ανθρώπινου όντος. Το Ενστικτώδες/Επιθυμητικό, το Συναισθηματικών/θυμοειδές, και το Νοητικόν/Λογιστικόν, σύμφωνα με την Πλατωνική ορολογία στον «Φαίδρο».
    Παράλληλα ο τρίποδας ανάγει στις τρείς θείες ιδιότητες, ΤΟ ΚΑΛΛΟΣ, ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ, και ΤΗΝ ΑΓΑΘΟΤΗΤΑ.
    Σαν αρχέτυπο, ο ιερός Τρίποδας μετουσιώνεται, όταν εκπροσωπεί τον χρόνο. ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ , ΜΕΛΛΟΝ. Η συνολική θέαση της αιωνιότητας, προνόμιο του θεού Απόλλωνα, θεού του Νοητού Φωτός, επιτρέπει δια της καθολικής γνώσης εις τον αεί χρόνο την πρόβλεψη δια της αμφισημίας.
    Ουδέν το προδιαγεγραμμένο. Τα πάντα εν τω γίγνεσθαι με την δυνατότητα της διπλής κατευθύνσεως, ΑΝΟΔΙΚΗΣ/ΚΑΘΟΔΙΚΗΣ, ΔΕΞΙΑΣ/ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ΘΕΤΙΚΗΣ/ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ. Ανάλογα του εξελικτικού επιπέδου του όντος, το οποίο υπέβαλλε την ικεσία στον θεό, θα πραγματοποιηθεί δια της ελεύθερης βούλησης του και η επιλογή των αποφάσεων του. Το συγκινησιακό επίπεδο του ικέτου, ο οποίος παραλαμβάνει τον χρησμό, έχει μετατρέψει τον Ιερό Τρίποδα σε Μέγιστο των Αρχετύπων της ψυχής, εφόσον ο ίδιος ο θεός του εξασφαλίζει την ελεύθερη επιλογή δια τις αποφάσεις του βίου του. ΔΕΝ ΤΟΥ ΤΙΣ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΖΕΙ. Γι΄αυτό και ο θεός είναι αμφίσημος στις προβλέψεις του.
    Ο Τρίποδας, δια της Μαντικής, αποσαφηνίζει ότι η πρόβλεψη προηγείται του αιτίου (Τόξο) και της θεραπείας (Λύρα), αφού ο ικέτης του Απόλλωνα γνωρίζει την χρήση των δύο αυτών συμβόλων του θεού. Με την συνειδητοποίηση του συνολικού χρόνου δια του μαντικού τρίποδα δεν θα ασθενήσει ποτέ στο μέλλον, αφού αναγνωρίζει εκ των προτέρων το αίτιον, το οποίον οδηγεί στο ορατό σύμπτωμα της ασθένειας. Οι κακές βλαβερές εν-τυπ-ώσεις εκδηλώνονται εξερχόμενες σαν εκ-τυπ-ώσεις πρώτον στην ψυχή και στην συνέχεια στο σώμα.

    Ο ΠΥΘΙΟΣ Απόλλων, αυτός που φωτίζει σαν προβολέας την ανθρώπινη διάνοια , είναι αυτός που παρέχει την δυνατότητα της ανέλιξης της μαντικής τέχνης στους θνητούς που επέλεξαν σαν σκοπό της ζωής τους την πραγμάτωση της εντολής του, «ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΌΝ».

    ΠΥΘΙΟΣ το πρώτο χαρακτηριστικό του γνώρισμα, που μπορεί να επικαλεστεί ο θνητός. Έχει δύο ρίζες εκ του ΠΥΝΘΑΝΟΜΑΙ που σημαίνει μαθαίνω κάτι ,πληροφορούμαι αφού ρωτήσω και η δεύτερη εκ του ΠΥΘΩ που σημαίνει επιφέρω την σήψη.

    Ο Πύθιος Απόλλων εκ του ρήματος πυνθάνομαι φονεύει την δράκαινα ΠΥΘΩ, δηλ. φονεύει την σήψη /άγνοια με την τοξευτική τέχνη, όταν δίνει τις απαντήσεις στις απορίες των ικετών του προβαίνοντας στην κάθαρση της ψυχής τους.

    Ο δράκων Πύθων τέκνο της Γαίας στην οποία ανήκε η δικαιοδοσία του μαντείου των Δελφών και εφρουρείτο από αυτόν. Στην συνέχεια μοιράστηκε με τον Ποσειδώνα, ακολούθως με την Θέμιδα, Φοίβη, Μούσες και κατέληξε με τους άνακτες εκ περιτροπής κατά την διάρκεια του Ηλιακού έτους τον Απόλλωνα και τον ετεροθαλή αδελφό του Διόνυσο. Η διαδοχή αυτή σημειολογεί και την πορεία του ανθρώπινου ψυχισμού, αφού η αρχή γίνεται με την Γαία /ένστικτα και τον Ποσειδώνα/συναισθήματα και καταλήγει με τους γιούς του Διός/Νου, τον Απόλλωνα/Γνώση/Μέτρο και τον Διόνυσο/απελευθερωτή των ψυχών/ ενθουσιασμός.

    Η ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ
    Πρώτον προμαντεύει το ενστικτώδες μέρος της ψυχής (ΓΑΙΑ). Είναι τα προμηνύματα της αρχέγονης μας φύσης, αφού δύσκολη η επιβίωση του ανθρώπινου είδους στην άγρια κατάσταση.
    Στην συνέχεια τα ένστικτα αποδέχονται την συγκυριαρχία με το συναίσθημα (ΠΟΣΕΙΔΩΝ). Τότε εκδηλώνονται οι τάσεις φιλίας συμπάθειας αγάπης, μίσους, μέσα από την ανάγκη για επαφές και σχέσεις με τους άλλους. Έτσι προκύπτουν τα πρώτα άλογα συναισθήματα που προέρχονται από τη μείξη των εξωτερικών υποκειμενικών εντυπώσεων και το συμφέρον για την επιβίωση.
    Προς όφελος τώρα των ομάδων που δημιουργούνται καθίστανται θεσμοί και νόμου που τελειοποιούνται σταδιακά με την Θέμιδα που με τον Δία αποκτούν τις ΩΡΕΣ, που ορίζουν την ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ,αιτία της ΕΥΝΟΜΙΑΣ με έπαθλο της ΕΙΡΗΝΗ, και τις ΜΟΙΡΕΣ που τις στηρίζουν στο διηνεκές του χρόνου.
    Ακολουθεί η προάγγελος του φωτισμού της διάνοιας μας, η Τιτανίς ΦΟΙΒΗ, κόρη της Γαίας και του Ουρανού, που αναλαμβάνει το μαντείο των Δελφών μαζί με τον Τιτάνα αδελφός της Κοίο, και που είναι οι γονείς της Αστερίας και της Λητούς.

    Ο ΚΟΙΟΣ είναι ο ΟΙΚΟΣ της Νόησης μας που φωτίζεται από την σύζυγό του ΦΟΙΒΗ/ΦΩΣ, γιαγιά του Απόλλωνα που του παρέχει το όνομά της, ενώνοντας το γένος των Τιτάνων με το γένος των Ολυμπίων. Κοινή μήτρα/μητέρα όλων μας η ΓΑΙΑ.
    Το Μαντείο συνδέεται με τις Μούσες, επέρχεται δηλ. η ανύψωση της ψυχή στο Όρος Ελικών. Θυγατέρες της Τιτανιδος Μνημοσύνης οι εννέα Μούσες/Μυήσεις είναι οι σταδιακές αποκαλύψεις των δυνατοτήτων της ψυχής μας που θα καταστούν εν ενεργεία, δια της Μνημοσύνης/ ΕΝΘΥΜΗΣΗΣ Η ΕΝΘΕΟΣ ΜΥΗΣΙΣ. Οι ετεροθαλείς αδελφές του Μουσαγέτη Απόλλωνα καθοδηγούν την διάνοια μας προς την κατανόηση των θείων οραμάτων και εξασκούν την ψυχή μας στην ενορατική σύλληψη του Σύμπαντος και των προτύπων Ιδεών.
    Κατά τον Ομηρικό Ύμνο, ήρθε το ΦΩΣ/ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ και σκότωσε το σκότος, αποκαθαίροντας την ψυχή από την δοκησισοφία, με όπλο ο Εκατηβελέτης το Τόξο του με τα εκατό βέλη.
    Και ήρθε και ο Διόνυσος , ο θεός μέσα μας, ο ενθουσιασμός που μοιράζεται το εν τέταρτο του χρόνου, δηλ. τους τρείς Χειμερινούς μήνες την κυριαρχία του Ιερού χώρου των Δελφών, αφού γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου, την πιο σκοτεινή νύχτα. Τέσσερις μέρες μετά έρχεται το Φως, και όπως μας γνωστοποιεί ο Όμηρος τέσσερις μέρες μετά την γέννησή του 7ην Θαργηλίωνος (21 Μαΐου), ο Απόλλων αποχωρεί από την Δήλο και φθάνει στους Δελφούς, όπου εξοντώνει την Δράκαινα. Το τέσσερα εκπροσωπεί την ΓΕΝΝΗΣΗ,ΑΝΑΠΤΥΞΗ,ΩΡΙΜΑΝΣΗ και ΑΦΟΜΟΙΩΣΗ, καθώς επίσης συμβολίζει και τα τέσσερα στοιχεία ΓΗ, ΥΔΩΡ,ΑΗΡ,ΠΥΡ, στον χώρο, τα οποία η ψυχή πρέπει να εξερευνήσει, γνωρίσει και κατανοήσει προτού προχωρήσει στην εξόντωση της εσωτερικής Δράκαινας. Η Πυθώ είναι συμβολική εικόνα της χρόνιας αοριστίας, αδράνειας, αδιαφορίας και άγνοιας, η οποία ενεδρεύει στην ψυχή μας, που αγνοεί την ύπαρξη των τεσσάρων στοιχείων αυτών καθώς και την ανάμειξή τους, και δεν είναι σε θέση, «καθεύδουσα γαρ» να εκφράσει ερωτήματα επί της ουσίας των όντων. Και χωρίς απορίες και ερωτήσεις δεν υπάρχουν και απαντήσεις και συνεπώς η άνοδος στα ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΠΕΔΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ είναι ανέφικτος.

    ΧΡΟΝΟΣ, Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ , Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ,ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, ΟΤΑΝ Η ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ ΨΥΧΗ ΕΞΟΝΤΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΒΥΣΣΟ ΤΗΣ ΑΓΝΩΣΙΑΣ.

    «…. Ο φίλος λοιπόν Απόλλων φαίνεται ότι τις απορίες της ζωής τις θεραπεύει και τις διαλύει, παρέχοντες χρησμούς προς εκείνους οι οποίοι τον συμβουλεύονται, τις απορίες όμως που αφορούν στο λογικό τις βάζει μέσα μας ο ίδιος και τις θέτει εμπρός στον εκ φύσεως ερευνητή της ψυχής, εμπνέοντας σε αυτόν διάθεση που οδηγεί στην αλήθεια, όπως αυτό είναι φανερό και σε άλλα πολλά, αλλά και στην καθιέρωση του ΕΙ. Διότι αυτό δηλ. το ΕΙ βέβαια δεν έγινε τυχαία ούτε με την εκτίναξη γραμμάτων μέσα από κληρωτίδα βρέθηκε σε πρώτη σειρά κοντά στον θεό, ώστε να λάβει την θέση ιερού αφιερώματος και θεάματος. Αντιθέτως , όσοι πρώτοι εξέτασαν την φύση του θεού το αποδέχθηκαν, όσοι πρώτοι εξέτασαν την φύση του θεού το αποδέχθηκαν αυτό, είτε επειδή ανεγνώρισαν σ΄αυτό ιδιαίτερη και έκτακτη δύναμη είτε επειδή το χρησιμοποίησαν ως σύμβολο προς κάτι άλλο άξιο μελέτης…» Πλούταρχος «Το περί του ΕΙ του εν Δελφοίς»
    «ΕΙ ΕΝ» ΕΙΣΑΙ ΕΝΑ
    Ήρθε ο καιρός για την Ελληνική συνειδητοποίηση ότι η αρχαία ψυχή ζει μέσα μας μαζί με όλα αυτά τα μεγάλα ιδεώδη. Ο Ανθρωπισμός υψώθηκε στο απόγειο της αναγνώρισής του με την ανύψωση της Δελφικής Ιδέας και την επικράτηση του ακτινοβόλου Απολλώνιου πνεύματος. Ο ανθρωπισμός ως μέγιστη ηθική αξία στοχεύει στη σύλληψη και κατανόηση που κατέχει η έννοια «Ανθρωπος» τόσο στην πνευματική του όσο και στην υλική του υπόσταση. Οι Έλληνες, σε αναζήτηση της θεϊκής τους υπόστασης μέσα από μία φιλοσοφική εμβάθυνση εισήλθαν στα άδυτα της Γνώσης και την αξιοποίησαν, την διαφύλαξαν και την ενσωμάτωσαν στους Μύθους τους.
    Είθε οι αξίες του Ελληνικού πολιτισμού σαν αείζωες πηγές του πνευματικού φωτός να αναζωπυρωθούν και να φωτίσουν ξανά τον κόσμο, που τόσο το περιμένει και το εύχεται, να ζωντανέψει το όραμα του μεγάλου μας ποιητή Άγγελου Σικελιανού θεματοφύλακα των υψιπετών Δελφικών ιδεωδών και να γίνει ένα κάλεσμα για εξύψωση όλων των δυνάμεων του Ελληνισμού. ΝΑ ΣΤΟΧΑΣΤΟΥΜΕ ΔΕΛΦΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ!
    ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΕΙΛΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΤΗΣ ΝΟΗΜΑ Η ΖΩΗ ΜΑΣ!!!
    « Η ΔΕΛΦΙΚΗ ΙΔΕΑ έχει δικαίωμα επιστροφής της σήμερα όσο ποτέ άλλοτε μέσα στον κόσμο, σαν απόρροια Κοσμικού προαιώνιου Λόγου, σαν εμπνεύστρια σκέψεων και πράξεων υπεράνω δογμάτων καιροσκοπικών θρησκειών και καθεστώτων. Η Ανθρώπινη Ψυχή ταλανίστηκε επί αιώνες μέσα σε μία πνευματική ένδεια, στο έρεβος της αμάθειας και του φόβου, δεσμεύτηκε οικτρά σε απολυταρχισμούς, δεισιδαιμονίες , παράλογους νόμους , απάνθρωπες και άδικες κοινωνίες.»

    Μου αρέσει!

   • Ζάγκλος said

    Διάλογο θέλεις ρε αλήτη όταν βρίζεις χυδαία τους προγόνους μας και τα σεβάσματα τους?
    ουστ ρε εβραϊκό απόβλητο, που τολμάς να αποκαλείσαι και Έλληνας, σιχαμερό σκουλήκι!

    Μου αρέσει!

   • ΜΑΡΙΑ said

    «Άντε ρε σουηδοέλληνα ζανκλισσεν αθεοφασιτα παγανιστομαλάκα που θα μου την πεις κιολας καραγκιοζοπαίχτη και πανηγυρτζή με την μαιμού και την λατέρνα στους δρόμους της στοκχόλμης!!!
    Βλάκα ε βλάκα
    Τσόγλανε !!

    Comment από Pingback | Ιανουαρίου 3, 2011 »

    Μιλᾶμε γιά πολύ φτύσιμο…..ρόμπα ξεκούμπωτη!!

    Μου αρέσει!

   • lavienciel said

    Μάνια
    για τους Χριστιανούς Θεός είναι η Αγία Τριάδα. Τα υπόλοιπα άστα.

    Μου αρέσει!

   • Γιώργης said

    ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ… ΤΕΛΟΣ!

    Μά τόν Νεφεληγερέτη καί τόν Διδυμαῖο…, θά πέσει φωτιά ἐξ Ὀλύμπου καί θά σᾶς κάνει στάχτη…, μέ τίς ἀπίστευτες
    προπαγανδιστικές ΑΗΔΙΕΣ πού γράφετε καί ἔχετε γεμίσει τό σύμπαν μέ δῆθεν «ελληνικά» μπλόγκ καί σάϊτ πού δέν τά ἔχει ξαναδεῖ οὔτε αὐτός πού τά ἀνέβασε… Ἐξαπατᾶτε καί παραπλανεῖτε ὅλον τόν κόσμο καί κυρίως τήν σημερινή νεολαία, ἀφοῦ πρῶτα φροντίσατε νά τήν ἀπομακρύνετε ἐσεῖς ἀπό τήν Ἀρχαῖα Ἑλληνική Ἱστορία καί Γραμματεία γιά νά μπορεῖτε τώρα νά διαστρεβλώνετε τά πάντα ἀνενόχλητοι…

    Χ Ο Ρ Δ Η= Χ+ ΡΟΗ+ ΩΔΗ Χ Ο Ρ Δ Η= Χ+ ΟΡΔΗ

    …καί κολοκύθια στό πάτερο…

    …!!!…!!!

    Ακόμα καί κάποιος πού δέν πῆγε ποτέ του σχολεῖο γελάει μέ τό καραγκιοζιλίκι σας νά προσπαθεῖτε νά «ἐξηγεῖτε»
    μέ μυστικοπαθή καί ἐμπορικά “χολυγουντιανό” -αλά “κώδικα ντα βίντσι”- τρόπο, δῆθεν διφορούμενες καί «ἀλληγορικές» πτυχές τῆς ἀρχαῖας ἰστορίας καί μυθολογίας.

    ==================================================

    χορδή |ἡ| = κ. νεωτ. χόρδα ἤ κόρδα, τὸ ἔντερον || πλέγμα ἐξ ἐντέρων μαγειρευόμενον 2) νεώτ. πᾶν ὅτι ἐξ ἐντέρου πεποίηται, οἴον νηματοειδές σῶμα έξ ἐντέρου, ὅπερ τεινόμενον ἐπί τοῦ ἠχείου μουσικοῦ τινος ὀργάνου παράγει ἦχον : Ὑμν. Ἐρμ.5| ἑπτά δέ συμφώνους ὁΐων ἐτανύσαντο χορδάς 3) νεώτ. ανατ. πάν τό ἔχον σχῆμα χορδῆς ὀργάνου.

    Μου αρέσει!

   • ΜΑΡΙΑ said

    Βλακεῖες Γιώργη,πού ἀνταλλάσουν μεταξύ τούς….. οἱ τρεῖς καί ὀ κοῦκος!!!

    «προπαγανδιστικές ΑΗΔΙΕΣ πού γράφετε καί ἔχετε γεμίσει τό σύμπαν μέ δῆθεν «ελληνικά» μπλόγκ καί σάϊτ πού δέν τά ἔχει ξαναδεῖ οὔτε αὐτός πού τά ἀνέβασε…»

    ΑΚΡΙΒΩΣ….καί ὅλως τυχαίως «ξεχνοῦν» νά ἀναφέρουν τό ὄνομα!!!

    Τούς ἔχουν πάρει χαμπάρι ΠΑΝΤΟΥ ὅμως…..
    ……………………………………………………………………………………………………………………………………………
    «Όλοι εσείς οι οι ελληναραδες δωδεκαθειστες που κατηγορείτε την ορθοδοξία και το βυζάντιο εξυπηρετείτε τα νεοταξικα σχέδια. κατηγορείτε ως ανθελληνικό το βυζάντιο. Δηλαδή χίλια χρόνια ανθελληνισμού!. Διασπάτε την πολυχιλιετη φυλετική συνέχεια του έθνους μας κάτι το οποίο επιχειρείται τόσο έντονα από τους νεοταξικούς (όπως ο Κίσσινγκερ). Εγκληματείτε σε βάρος του Γένους. Χωρίζετε τους Έλληνες σε ελληναραδες και ανθέλληνες(!) Ρωμιούς…
    Κοπρόσκυλα!!!!!

    Comment από Pingback | Ιανουαρίου 3, 2011

    Ακριβώς έτσι αγαπητέ pingback. Τά είπες όλα. Αποκάλυψες τόν διαβρωτικό ανθελληνικό ρόλο τού Ζάγκλου καί τών ”δωδεκαθειστών” προπαγανδιστών πρακτόρων τής νέας τάξης. Έχει μαλλιάσει ή γλώσσα μου, νά ξεσκεπάζω τό ρόλο του. Δόξα τώ θεώ ό αγώνας μου έπιασε τόπο καί αντιλαμβάνονται, οί συνομιλητές τό ρόλο του. Τό άτομο είναι αρρωστημένης ψυχοπαθολογίας [ τό λέω από επαγγελματική πείρα ώς ψυχολόγος θεραπευτής. Γιά νά συνέλθει θά χρειαστεί πολλές θεραπευτικές συνεδρίες]. Μέ έχει αποκαλέσει καντηλανάφτη ΤΙΜΗ ΜΟΥ. Έχω αφού τό λέει αυτός καί αυτή τήν ιδιότητα. ΌΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. Αυτός είναι Ζάγκλε ό ΠΑΝΟΣ Ο ΠΑΝΗΒΛΑΚΑΣ Ο ΠΑΝΗΛΙΘΙΟΣ Ο ΠΟΝΤΙΚΑΣ ΠΟΥ ΛΕΣ!

    Comment από ΠΑΝΟΣ | Ιανουαρίου 3, 2011 »
    ……………………………………………………………………………………………………………………………………………

    Μου αρέσει!

  • Κόριννα said

   Ἀπολλώνιε,

   συγγενὴς ποὺ πῆγε στὴν Μονή Μεγίστης Λαύρας,δηλώνει πώς δὲν ὑπάρχει τέτοια εἰκόνα.

   Γιὰ ὅ,τι ἄλλο γράφεις φέρε παραπομπές,
   συγγρὰμματα ἤ ὅ,τι ἄλλο δείχνει πώς λές ἀλήθεια.

   Μου αρέσει!

 7. ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ said

  Όσοι παριστάνουν ή είναι αντιστασιακοί σήμερα,αλλά με κάτι παρωπίδες ναααααα,ας ρίξουν μια ματιά σε αυτό το βιντεάκι και θα καταλάβουν πολλά!!!

  Μου αρέσει!

  • Νikos T. said

   Δηλαδή ο Μουστάκης εκπροσωπεί την Ορθοδοξία; Είμαστε με τα καλά μας; Είναι σαν να ισχυρίζομαι εγώ ότι ο συγχωρεμένος ο Ανέστης ο Κεραμυδάς αποτελεί την αυθεντία στον αρχαιοελληνισμό. Σοβαρέψου.

   Μου αρέσει!

   • ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ said

    ΝΙΚΟΣ.Τ

    Βολικά και χριστιανικά απέφυγες να σχολιάσεις την επιστολή (το τεκμήριο) και σχολίασες τον…σχολιαστή του τεκμηρίου!!!

    Μου αρέσει!

   • Νίκος Τ. said

    Πολύ καλά έκαναν και ευφυώς, βάση της διαχρονική ελληνικής διπλωματίας, έπραξαν οι αγιορείτες μας. Ταπεινώθηκαν μπρος στον βάρβαρο κατακτητή για να σώσουν τον τρισευλογημένο τούτο τόπο! Εσύ τι θα έκανες δηλαδή; Θα βάραγες μπουνιά στο μαχαίρι; Μάλλον όχι! Γιατί όπως και ο Ζάγκλος ΕΙΣΑΣΤΕ ΟΜΟΘΡΗΣΚΟΙ ΤΩΝ ΝΑΖΙΣΤΩΝ, λάτρεις του Μαύρου Δράκου Απόλλωνα, στο όνομα του οποίου οι Πυθίες στην εμφυλιοκρατούμενη αρχαία Ελλάδα αλλά και μετέπειτα οι Ναζί, αιματοκύλισαν πατρίδα και την Οικουμένη. Τις φωτογραφίες με το τεράστιο Άγαλμα της Αθηνάς στην παρέλαση στο Ναζιστικό Βερολίνο την έχετε δει; Για γκουγκλάρισέ και μετά πες μας την άποψή σου…

    Μου αρέσει!

   • ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ said

    ΝΙΚΟΣ Τ.

    Θα σου υπενθυμίσω ότι σχεδόν όλα τα σύμβολα που σήμερα χρησιμοποιούνται από θρησκείες,κράτη κτλ,έχουν κλαπεί από την αρχαία Ελλάδα.Η σελήνη,η πεντάλφα,η σβάστικα και χίλια δύο άλλα,έχουν κλαπέι και έχουν χρησιμοποιηθεί από τον κάθε ανώμαλο για να δώσει αίγλη στο επιχείρημά του.Δές το παράδειγμα της σβάστικας,που οι ναζί την χρησιμοποίησαν ανταστραμμένη για να συμβολίσουν τον θάνατο..Δες τον χαιρετισμό των ιερέων του Απόλλωνος,που τότε χρησιμοποιούνταν για την διέλευση της ηλιακής ενέργειας στα σώματα,ένας χαιρετισμός στον θεό του Φωτός..Όλα αυτά τα ωραία και φωτεινά,κάποιοι τα έκλεψαν,τους άλλαξαν τον συμβολισμο τους και τα παραποίησαν με τέτοιο τρόπο,ούτως ώστε σήμερα οι περισσότεροι,που δεν γνωρίζουν,να τα ταυτίζουν με κάτι το αρνητικό.Φταίνε τα σύμβολα γι αυτό,ή εκείνοι που τα χρησιμοποιούν προς όφελός τους;;;

    Μου αρέσει!

   • Ονόμαρχος said

    Χαχαχα… έσι είναι Νίκο Τ., τα καλά και συμφέροντα! Για αυτό αφορέσαμε και την Επανάσταση του ’21! Τώρα εξηγούνται όλα!
    Κωλοσφουγγάριοι, προδότες, υποταχτικοί, ραγιάδες μια ζωή και εις τον αιώνα τον άπαντα! Προσκυνημένοι σε κάθε αφέντη! «Ο πολυχρονεμένος Σουλτάνος μας είναι απεσταλμενος από το Θεό…», έγανε οι παπάδες, «για να μας τιμωρήσει για τις αμαρτίες μας»!
    Ακόμα και κείνους τους παπάδες που είχα πατριωτικά α…..δια κάτω από τα ράσα τους (Διονύσιος Τρίκκης, Ησαίας Σαλώνων κλπ.), τους αφορέσατε, τους στήσατε στα 3 μέτρα!
    Από πατριωτικοφανφάρες, γεμίζετε τόμους επί τόμων, από πατριωτισμό…τζούφιοι!!

    Μου αρέσει!

 8. Миша said

  Εύγε αγαπητέ Απελλή !!!

  Και ταλέντο μέγα στην ζωγραφική βλέπω!!!

  Στον ιερό Άθωνα πρωτοπήγα σχεδόν παιδί , την δεκαετία του 1980.

  Αυτά που συνάντησα με γοήτευσαν ανεπιστρόφως….

  Βεβαίως , και τα στραβά συνάντησα και αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν ίσως και αυξανόμενα….

  Αυτά δε, τα ενίοτε φαινομενικώς, αρνητικά, τείνουν να εντυπώονται και περισσότερο στα περίεργα μάτια ημών των κοσμικοφρονούντων, δεδομενου πως «η αρετή κρύπτεσθαι φιλεί»….

  Τα τελευταία χρόνια , οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις , η διευκόλυνση των επικοινωνιών , τα κινητά και τα wi fi , το μεγάλο τουριστικό ρεύμα στέρησαν από πολλους αγιορείτες την ατίμητης αξίας για την μοναστικη προκοπή, εξωτερική ησυχία και τους ενέπλεξαν σε περιττές μέριμνες…

  Η αλήθεια είναι πως το Αγιώνυμο όρος διέρχεται μια πολύ μεγάλη πνευματική κρίση, την οποία είχε περιγράψει ο γέρων Παΐσιος ως «έλλειψη καλής μαγιάς»…

  Πάντως, το Αγιονόρος κρύβει ακόμα μεγάλους θησαυρούς , τους οποίους χρειάζεται κανείς να έχει οξυμένα πνευματικά αισθητήρια, καλές πληροφορίες και …γερά ποδάρια, για να ανακαλύψει….

  Μου αρέσει!

  • Миша said

   «Το πολύ κοσμικό πνεύμα που επικρατεί στον σημερινό άνθρωπο,ο οποίος έχει στρέψει όλη την προσπάθεια στο πως θα ζήση καλύτερα,με μεγαλύτερη άνεση και λιγότερο κόπο… δυστυχώς έχει επιδράσει και στους περισσότερους πνευματικούς ανθρώπους,οι οποίοι προσπαθούν και αυτοί πως θα αγιάσουν με λιγότερο κόπο-πράγμα που δεν γίνεται ποτέ, γιατί «οι ΄Αγιοι έδιναν αίμα και ελάμβαναν πνεύμα».

   Και ενώ χαίρεται κανείς τώρα για την μεγάλη αυτή στροφή προς τους Αγίους Πατέρες και τον Μοναχισμό και θαυμάζει τους αξιόλογους νέους που αφιερώνονται με ιδανικά, συγχρόνως όμως και πονάει,γιατί βλέπει όλο αυτό το καλό υλικό να μη βρίσκη το ανάλογο πνευματικό προζύμι,και έτσι δεν ανεβαίνει η πνευματική αυτή ζύμη και καταλήγει να γίνη σαν λειψό ψωμί.»

   Το κείμενο του γέροντος Παΐσιου , γραμμένο κάπου γυρω στο 1990….

   Μου αρέσει!

 9. OMOGENIS/PATRIOTIS said

  Απέλλη συγχαρητήρια, έχεις γράψει καναδυό άρθρα, το ένα
  καλύτερο από το άλλο!!!!
  Το σημερινό σου είναι η αποθέωση!!!
  Νάσαι πάντα καλά ρε φίλε και πάντα τέτοια!!!!

  Μου αρέσει!

 10. apellis said

  @ Миша

  Αγαπητέ φίλε, συμφωνώ με όσα έγραψες.
  Ο γέρων Παίσιος είχε πεί:

  Η μέλισσα από τη φύση της πηγαίνει στα λουλούδια.
  η μύγα από τη φύση της πηγαίνει στις ακαθαρσίες.

  Ό,τι γυρεύεις βρίσκεις.

  Το Άγιον Όρος είναι παλαίστρα.
  Άλλοι νικούν και άλλοι ηττώνται…

  Κατά τη γνώμη μου, ένας άντρας, θα πρέπει για μια τουλάχιστον φορά στη ζωή του να επισκεφτεί το Άγιον Όρος.

  Μου αρέσει!

 11. Φαίη said

  Ένας γνωστός μου είχε επισκεφθεί το Άγιο Όρος σε μια πολύ δύσκολη φάση της ζωής του. Μου περιέγραψε πολλές στιγμές που ένοιωσε να τον αγγίζει η Θεία Χάρη. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια. Την τελευταία ημέρα συνομιλούσε με έναν γέροντα και αποχαιρετίστικαν. Καθώς απομακρυνόταν ένιωσε να τον διαπερνά από το σώμα του μια ενέργεια που τον πλημμύρισε με ανείπωτη ευτυχία. Ηταν τόσο δυνατή που ένιωσε σπρώξιμο και ενστικτωδώς γύρισε πίσω να δε τι συμβαίνει. Τότε είδε, τον γέροντα στο σημείο που τον είχε αφήσει να τον κοιτά και να κάνει στο σημείο του Σταυρού προς το μέρος του. Έφυγε συγκλονισμένος..

  Μου αρέσει!

  • DustOfRoad said

   Ισχύει Φαίη…από προσωπικό βίωμα στο γράφω…

   Μου αρέσει!

  • Миша said

   Φαίη

   εχω καταγεγραμμενη εμπειρία ομογενή ναυτικού , μονιμου κατοικου Ιαπωνιας , ο οποίος συνάντησε τον γέροντα Παΐσιο 10 χρόνια μετά την κοιμηση του, σε κάποιο μονοπατι του Αγίου Ορους.
   Αγνοουσε το ποιος ήταν και τον αναγνωρισε από φωτογραφίες που ειδε μόλις επέστρεψε στην Ιαπωνία.

   Μου αρέσει!

  • Αναστασία Μ. said

   Ευτυχώς Φαίη μου που οι πρόγονοί μας ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΑΒΙΑΣΤΑ εγκατέλειψαν την ΠΑΤΡΩΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ των δεισιδαιμόνων πολιτικάντηδων αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι ΑΥΤΟΙ εδίωξαν, φυλάκισαν, σκότωσαν και εξόντωσαν τους μονοθεϊστές προ Χριστού χριστιανούς φιλοσόφους μας… Για να συρρεύσουν κατά χιλιάδες στο Άγιο Χριστιανικό Βάπτισμα, σ’ αυτό το μέγα αλεξιτήριο των αρχαίων δαιμόνων και των παθών μας!
   Δόξα τω Αληθινώ Θεώ!

   Μου αρέσει!

   • ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ said

    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Μ..

    Νάσαι καλά,με έκανες και γέλασα με τα κακόγουστα ανέκδοτά σου!!!Πρώτη φορά συναντώ σε 2 προτάσεις,τόση βλακεία και ανακρίβεια συμπυκνωμένη.Την ευλογία μου να έχεις!!!!

    Μου αρέσει!

   • Αναστασία Μ. said

    Απολλώνιε έχεις να μάς παραθέσεις κάποια πηγή που να περιγράφει μια «κατά χιλιάδες» σφαγή των ελλήνων εθνικών από χριστιανούς; Ένα περιστατικό βίαιου εκχριστιανισμού δηλαδή. Αλλά με ΠΗΓΕΣ, ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ, ΣΕΛΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ ΕΚΔΟΣΗΣ;;;

    Μου αρέσει!

   • ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ said

    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Μ

    Σε παλαιότερες διαδικτυακές συνομιλίες,έχουν παρατεθεί πάμπολλες πηγές.Το θέμα δεν είναι εκεί όμως για τον απλούστατο λόγο ότι ένας πιστός,ακόμα και να τον μεταφέρεις στο παρελθόν με την μηχανή του χρόνου και να τα δει να διαδραματίζονται μπροστά του τα γεγονότα,πάλι δεν θα τα πιστέψει.Οι περισσότεροι χριστιανοί εδώ μέσα αναφέρουν ως πηγές ένα πλήθος παραποιημένων στοιχείων,από εκχριστιανισμένους »ιστορικούς» ,από προφητείες,ως τις σύβιλλες!!
    Κι εσύ μου ζητάς να σού δώσω μέχρι και αριθμό παραγράφου για ότι λέω.
    Θα σου πρότεινα να βρεις και να μελετήσεις βιβλία που αφορούν τις ακόλουθες γενοκτονίες των προγόνων μας

    1. της Αρμενίας : (252 μ.Χ.)
    2. της Νέας Ρώμης (Σκυθόπολη) : (341 μ.Χ.)
    3. της Πελοποννήσου : (397 μ.Χ.)
    4. των Ελλήνων επί Ιουστινιανού : (530 μ.Χ.)
    5. της Κρήτης, 9ος αι. μ.Χ. (960 μ.Χ.)

    Θα σου πρότεινα να μελετήσεις τους κώδικες του Ιουστινιανού και του Θεοδοσίου και να αναρωτηθείς γιατί χρειάστηκαν τόσοι σκληροί νόμοι εναντίον των Ελλήνων για να αλλαξοπιστήσουν,αφού η χριαστιανική προπαγάνδα σε έχει πείσει ότι η θρησκεία σου έγινε αποδεκτή…

    Και θα σου δώσω και μερικά κείμενα με πηγές για να μην έχεις παραπονο….

    Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Αρμενίας από Χριστιανούς.
    Το έτος 252 μ.Χ. ο βασιλιάς της Αρμενίας Τιριδάτης ο Γ΄ μέσω ενός καλοστημένου σχεδίου χριστιανών προσηλυτίσθηκε και με ένα αυτοκρατορικό διάταγμά του ανακήρυξε τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του κράτους.
    Υπό την ηγεσία του πατριάρχη τους Γρηγορίου του λεγόμενου και «Φωτιστή» ο στρατός του Τιριδάτη και οι ορδές των μοναχών του Γρηγορίου, θα γενοκτονήσουν τους Έλληνες της Αρμενίας και των γύρω περιοχών και θα ισοπεδώσουν όλα τα ελληνικά μνημεία και τους αρχαίους ναούς της χώρας, χτίζοντας επάνω τους ως ταφόπλακες τις χριστιανικές εκκλησίες. Πρόκειται για την βίαιη εγκαθίδρυση του πρώτου θεοκρατικού κράτους στον κόσμο και την δοκιμή για την ισοπέδωση του αρχαίου ελληνικού κόσμου, που ακολούθησε λίγα χρόνια μετά. Ο χριστιανός συγγραφέας Φαύστος ο Βυζάντιος στην «Εκκλησιαστική Ιστορία», κεφ. 3 παρ. 20, αναφέρει ότι οι εκχριστιανισμένοι Αρμένιοι «κατέστρεφαν για έξι (6) συναπτά έτη όλη την Ελληνική Επικράτεια σφάζοντας όλους τους Έλληνες, μην αφήνοντας κανέναν να τους ξεφύγει», και πως «ήταν απερίγραπτο το μέγεθος των θησαυρών που λεηλάτησαν απ’ αυτούς» (κεφ. 4 παρ. 11).
    Το χριστιανικό σχέδιο προέβλεπε τρόμο, θάνατο, καταστροφή, φυλακίσεις, εκτελέσεις, βασανιστήρια, καταλήστευση, δημεύσεις … : «Οίτινες όλοι (και μάλιστα ο βασιλεύς και οι πρόκριτοι), ίνα φανερώσουν, ότι επίστευσαν ολοψύχως εις τον Χριστόν, εχάλασαν από τα θεμέλια όλους τους ναούς των ειδώλων και λαβόντες από τα σκευοφυλάκια όλους τους θησαυρούς, ήτις χρυσίον, αργύριον, σκεύη αργυρά και χρυσοϋφαντα ιμάτια, τα αφιέρωσαν εις τας Εκκλησίας, τα οποίας εις δόξαν Χριστού οικοδόμησαν, και όχι μόνον τα κινητά αλλά και τα άκίνητα, ήτοι χωράφια και άλλα όμοια, και έκαμαν την άτιμον ύλην και ανωφελή, ύλην ψυχοφελή και πολύτιμον». (Συναξαριστής σελ. 673).
    Οι Αρμένιοι υπό τις ευλογίες πλέον της Ορθοδόξου Εκκλησίας διεξήγαγαν τους πρώτους ιερούς θρησκευτικούς πολέμους της Παγκοσμίου Ιστορίας, με σκπό το βίαιο εκχριστιανισμό των γύρω λαών και ειδικά στα εδάφη που κατοικούσαν οι τόσο μισητοί για τους χριστιανούς, οι «ειδωλολάτρες» Έλληνες.
    Η γενοκτονία γινόταν υπό την επίβλεψη και την συνεργία του βυζαντινού κράτους και Πατριαρχείου (Ιεροσολύμων).
    Η Ελληνική γενοκτονία και η ολοκληρωτική πολιτισμική καταστροφή της Αρμενίας ήταν χριστιανική συνωμοσία, σχέδιο, που όπως φαίνεται είχα μελετήσει και συμφωνήσει από κοινού προ ολίγων χρόνων ο Γρηγόριος και ο Τιριδάτης με τον Μέγαν Κωνσταντίνον.
    Αξίζει εδώ να διαβάσουμε το απόσπασμα του έργου του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Δοσιθέου από την «Δωδεκάβιβλον», σελ. 1218, όπου ο Δοσίθεος αναφέρεται στην στιγμή που ο Γρηγόριος και ο Τιριδατης πήγαν να ανακοινώσουν επίσημα στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, τα αποτελέσματα της Ελληνικής γενοκτονίας, επισκέπτες του Μέγα Κωνσταντίνου. Γράφει ο Δοσίθεος : «Προ της αναχωρήσεως αυτού, ό τε Γρηγόριος και ο Τιριδάτης επήγαν εις Κωνσταντινούπολιν προς τον Μέγαν Κωνσταντίνον και εφιλοξενήθησαν παρ’ αυτού ικανώς. Γενομένης δε της Αγίας Α΄ Συνόδου, επέμφθη προς αυτήν υπό του Τιριδάτου ο Αριστάνης, αγωνισάμενος δε μετά των εν αυτή συνελθόντων αγίων τιη΄ (318) θεοφόρων Πατέρων κατά του Αρείου, επέστρεψεν εις Αρμενίαν, φέρων και την απόφασιν της Συνόδου».
    Στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, όπως αποδείχθηκε, αποφασίσθηκε από κοινού η ολοκληρωτική πολιτισμική καταστροφή και γενοκτονία του Ελληνισμού όχι απλώς στην Αρμενία, αλλά σε όλα τα εδάφη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
    Η επιβολή του Χριστιανισμού ως επισήμου θρησκείας της Αρμενίας αποτελεί την δημιουργία του πρώτου θεοκρατικό κράτους στον κόσμο, αλλά και την πρώτη παγκοσμίως οργανωμένη καταστροφή και εκθεμελίωση ενός ολόκληρου πολιτισμού, του Ελληνικού, από την ιουδαιοχριστιανική θρησκεία.
    Κατά τα επόμενα χρόνια η πλήρης υποταγή όλων των λαών της αυτοκρατορίας στην Θεοκρατία και στον αυτοκράτορα θα επιτευχθή απόλυτα και ολοκληρωτικά.
    Η γέννηση του καισαροπαπικού και του βυζαντινού Ιμπεριαλισμού με την στήριξη και την ευλογία της Εκκλησίας είναι πλέον ιστορικό γεγονός.
    Η γενοκτονία των Ελλήνων – Σκυθόπολης.
    Οι Γενοκτονίες κατά των Ελλήνων :η καταστροφή του Ελληνικού ΄Εθνους, του Ελληνικού Πολιτισμού, της Ελληνικής Γραμματείας και της Ελληνικής Παιδείας.
    Ένα άλλο αποτρόπαιο έγκλημα κατά της Ελλάδος και σε συνέπεια κατά της ανθρωπότητας, ένα τραγικό θέατρο μίσους που και σήμερα αποκρύπτεται διασώζει ο Ρωμαίος ιστορικός Αμμιανός Μαρκελλίνος στο 19ο βιβλίο του έργου του («Rerum Gestarum Libri XXXI») 31 τόμων.
    Ο Αμμιανός Μαρκελλίνος ήταν ο ιστορικός του Ρωμαίου Χριστιανού αυτοκράτορα Κωνστάντιου του Β΄, κατά την εποχή του οποίου άρχισαν οι πιο αποτρόπαιοι διωγμοί εναντίον των Ελλήνων.
    Στην σημερινή πόλη του Δυτικού Ισραήλ την Beth Sian, γνωστή στους ΄Ελληνες όλους εκείνων των αιματοβαμένων χρόνων ως Σκυθόπολις, τον 4ο αι. μ.Χ. γύρω στο 341 λειτούργησε το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης για δύο δεκαετίες (20 έτη), δηλαδή καθ’όλην την διάρκεια της κατοχής του βυζαντινού θρόνου από τον δευτερότοκο γιο του Μεγάλου Κωνσταντίνου, τον Κωνστάντιο τον Δεύτερο.
    Η Σκυθόπολις υπήρξε ο τόπος συγκέντρωσης βασανισμού και θανάτωσης των Ελλήνων, όλων όσων δηλαδή αρνήθηκαν να ασπασθούν το δόγμα του Χριστιανισμού. Αναφερόμενος ο Εμμανουήλ Ροίδης στου Αμμιανού Μαρκελλίνου τα Ιστορικά, γράφει στο έργο του «Πάπισσα Ιωάννα» σημ. 200 : «Ήρκει να κατηγορηθή τις (κάποιος Έλληνας-Εθνικός) υπό κακόβουλου κατασκόπου ότι έφερε περί τον τράχηλο φυλακτήριον κατά του πυρετού, ή εφάνη παρακαθήμενος πλησίον τάφου ή ερειπίου ίνα καταδικασθή εις θάνατον ως ειδωλολάτρης ή νεκρομάντις. Εκ των απωτάτων άκρων της αυτοκρατορίας εσύροντο αλυσόδετοι πάσης τάξεως και ηλικίας πολίται (Έλληνες) ων οι μέν απέθνησκον καθ’ οδόν, οι δε εν τοις δεσμοτηρίοις, οι δε επιζώντες εστέλλοντο εις Σκυθόπολιν … πόλιν όπου είχον στηθή τα βασανιστήρια και το σφαγείον». Ammianus Marcellinus History Books 14-19 (Laesae Maiestatis multi arcessiti damnati (12) Constantius et Gallus. Harvard University Press. John C. Polfe).
    Το σφαγείον της Σκυθόπολις υπήρξε επινόηση ενός νοσηρού εγκεφάλου, του Επισκόπου Αλεξανδρίας Γεωργίου. Σκοπός του Γεωργίου ήταν η καθολική εξόντωση των Ελλήνων – η γενοκτονία αυτών – καθώς εκείνοι εστέκοντο ως αρνητές του Χριστιανισμού.
    Ο αυτοκράτορας Κωνστάντιος Β΄ δέχθηκε και έστειλε στην Ανατολή τον αρχιγραμματέα της Αυλής του τον Παύλο, περιβόητο για την σκληρότητά του, αποκαλούμενο και «Τάρταρο».
    Αυτός ο Παύλος και ο Γεώργιος σε συνεργασία οργάνωσαν το στρατόποδε συγκέντρωσης της Σκυθόπολης. Γράφει ο Αμμιανός Μαρκελλίνος : Το ανθρωπόμορφο αυτό κτήνος, ο Παύλος, διέθετε τόση εξουσία και δύναμη ώστε «με μία κίνηση του κεφαλιού του, με ένα νεύμα του μόνο εξηρτάτο η ζωή όλων όσων περπατούσαν στην γή». 19:12,13 Αναφέρει ο Ροίδης ανακαλώντας τα ιστορικά του Αμμιανού Μαρκελλίνου, μεθόδους βασανιστηρίων εναντίον των Ελλήνων : «Εις την Σκυθόπολιν όπου είχε στηθή το χριστιανικό κρεουργίον … Εκεί συνεδρίαζαν ευσεβεις δικασταί (χριστιανοί ευσεβείς) αμιλλώμενοι τους πλοίονας ειδωλολάτρας (Έλληνες Εθνικούς) να οπτήση επί σχάρας, να βράση εντός ζέοντος ελαίου, ή να κατακόψη μεληδόν».
    Η Σκυθόπολις και τα απάνθρωπα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκεί επί 20 συνεχή έτη αποκαλύπτουν :
    1ον : Τον τρόπο με τον οποίο επεβλήθη ο Χριστιανισμός στον Ελληνικό κόσμο,
    2ον : Τον λόγο, και τον βάρβαρο απάνθρωπο τρόπο με τον οποίο κατεστράφη ο λαμπρότερος πολιτισμός της γης και οι δημιουργοί αυτού – οι Έλληνες,
    3ον : Αποκαλύπτουν επίσης γιατί τα μετέπειτα Ρωμαϊκά (Βυζαντινά) αυτοκρατορικά διατάγματα που θεσμοθετούσαν την «επί Ελληνισμού θανατική καταδίκη» εφαρμόσθησαν χωρίς καμία αντίδραση ή εξέγερση, όπως χωρίς καμία αντίσταση από τους Έλληνες, επήλθε ο αφανισμός 80 και πλέον πόλεων της κυρίως Ελλάδος από τον Χριστιανό Αλάριχο, μετά βυζαντινής αυτοκρατορικής διαταγής, σαράντα (40) χρόνια αργότερα.
    4ον : Αποκαλύπτουν επίσης, αυτά τα απάνθρωπα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Σκυθόπολη ότι : δεν υπήρξε ποτέ Ελληνικότητα του Βυζαντίου, ούτε ποτέ Ελληνορωμαϊκό Κράτος, εφ’όσον ήταν οι εκχριστιανισμένοι Ρωμαίοι αυτοκράτορες του Βυζαντίου που άρχισαν τους διωγμούς κατά των Ελλήνων. Ούδε δε ποτέ υπήρξε Ελληνοχριστιανισμός, εφ΄ όσον ήταν οι ταγοί της χριστιανοσύνης και το εβραιογενές χριστιανικό δόγμα που έσβησαν τα Φώτα του Ελληνικού Πνεύματος, κατέστρεψαν την Ελληνική Παιδεία, κατεδάφισαν τα αμίμητα αρχαία Ελληνικά αριστουργήματα, χωρίς να αφήσουν ούτε μία πόλη όρθια, έκαψαν τις βιβλιοθήκες και εκατοντάδες χιλιάδες τόνων Ελληνικά επιτεύγματα εις όλους τους κλάδους των επιστημών, κατά 99,97% κατέστρεψαν ολάκερη την Ελληνική Γραμματεία, σχεδόν αφάνησαν την Ελληνική Φυλή από τον πλανήτη γή, επιφέροντας της πολλές γενοκτονίες, παρέδωσαν την σβήνουσα Ελλάδα στους Τούρκους, και κατάντησαν τους Έλληνες πολιτιστικά στείρους.
    Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, εκείνων των Ρωμαιοβυζαντινών χρόνων οι συνεχείς διώξεις και γενοκτονίες κατά των Ελλήνων πήραν την ζωή 19.000.000 +Ελλήνων από τα 20.000.000.

    Μου αρέσει!

   • ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ said

    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Μ.

    Πάμε και πιο κάτω…

    Γενοκτονίες Ελλήνων επί Ιουστινιανού.
    Τις σφαγές των Ελλήνων που άρχισαν προγενέστεροι του αυτοκράτορα Κωνστάντιου Β΄ (όπως ο πατέρας αυτού ο αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος – υπεύθυνος για την γενοκτονία των Ελλήνων της Αρμενίας με την συμμετοχή του βασιλιά Τιριδάτη Γ΄ και του πατριάρχη Γρηγορίου) συνέχισαν και μεταγενέστεροι όμοιοί του.
    Ο αυτοκράτωρ Ιουστινιανός – ο Σλαυοεβραίος το γένος, το όνομα του οποίου αρχικά ήταν Γιουτπράδα, αυτός ο αυτοκράτορας σύμβολο της ορθοδοξίας, εκείνος που οικοδόμησε την Αγία Σοφία – «το μέγα μοναστήρι» και ανακηρύχθηκε από τον Χριστιανισμό «Μέγας», αποκαλύπτεται μέσα από τα «Ανέκδοτα» κείμενα του επισήμου ιστορικού του Προκοπίου ως ένας αιμοβόρος τύραννος ο οποίος βύθισε ολόκληρους πληθυσμούς στην σφαγή και στο αίμα.
    Σύμφωνα με τον Προκόπιο, ο Ιουστινιανός άρχισε τις σφαγές στο όνομα της «μιάς και αληθούς πίστεως της Ορθοδοξίας». Σημαντικές επίσης είναι οι μαρτυρίες του Προκοπίου γύρω από τους διωγμούς, σφαγές και γενοκτονίες Ελλήνων (όσων Ελλήνων επέμεναν στους πατρώους ελληνικούς τρόπους) από την αιμοσταγή και αλαζονική διακυβέρνηση του Ιουστινιανού.
    Το «Ελληνοχριστιανικό» πλαστογράφημα καταρέει μπροστά στα κείμενα των ιστορικών εκείνης της εποχής. Αναφέρει ο Προκόπιος : «Μετά τους Σαμαρείτες άρχισε (ο Ιουστινιανός) να καταδιώκη τους αποκαλούμενους ΄Ελληνες υποβάλλοντάς τους σε σωματικά βασανιστήρια και αρπάζοντας τα χρήματά τους». Ο Προκόπιος αδυνατεί να θεωρήση τον τύραννο Ιουστινιανό ως ανθρώπινον όν και τον θεωρεί «ενσαρκωμένο δαίμονα». Αναφέρει ο Προκόπιος στα «Ανέκδοτα» : «Ότι ο Ιουστινιανός δεν ήταν ανθρώπινο πλάσμα αλλά ήταν … κάποιος δαίμονας ανθρωπόμορφος θα μπορούσε κανείς να το αποδείξη σταθμίζοντας το μέγεθος των κακών που έκανε στους ανθρώπους, γιατί η δύναμη του ανθρώπου που δρα φανερώνεται στο υπέρμετρο μέγεθος των πράξεών του. Ο άνθρωπος αυτός λοιπόν έχει σκοτώσει τόσους πολλούς, ώστε … πιο γρήγορα νομίζω μα μετρούσε κανείς τους κόκκους της άμμου όλου του κόσμου, παρά όσους σκότωσε ο αυτοκράτωρ αυτός. Υπολογίζοντας όμως κατά προσέγγιση τις περιοχές που κατήντησαν τελικά ακατοίκητες, λέω ότι χάθηκαν πολλά εκατομμύρια ανθρώπων ». (Προκόπιος «Ανέκδοτα» ιη΄ 1-6, μετάφραση Αλόης Σιδέρη, έκδ. «ΑΓΡΑ»),
    Σε ότι αφορά σε εμάς τους Έλληνες, ο Ιουστινιανός αποδείχθηκε μεγάλος διώκτης του Ελληνισμού, σφαγέας των Ελλήνων που αρνούνταν τον Χριστιανισμό εμμένοντες στις ελληνικές παραδόσεις. Άφησε δε αυτός την Ελλάδα απροστάτευτη στις βαρβαρικές επιδρομές, και ήταν ληστής του δημοσίου χρήματος των Ελληνικών πόλεων τις οποίες κατεδίκασε σε οικονομικό μαρασμό.
    Ο Ιουστινιανός ήταν εκείνος που έκλεισε την Πλατωνική Αδαδημία Αθηνών μετά από συνεχή λειτουργία 900 περίπου ετών. Ο ίδιος δε έσφαξε τους φιολοσόφους καθηγητές ή τους ανάγκασε να φύγουν από την Ελλάδα.
    Νηπιοβαπτισμός.
    Το χριστιανικό ιερατείο, την εποχή του αυτοκράτορα της Νέας Ρώμης (Βυζαντίου) Θεοδοσίου συνέλαβε την μέθοδο του ολοκληρωτικού αφελληνισμού της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
    Το χριστιανικό ιερατείο δηλαδή, κατά την διάρκεια της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου (392 μ.Χ.) όπου ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος μετείχε αυτής, ανάμεσα στις πολλές δόλιες και εγκληματικές αποφάσεις εναντίον του Ελληνισμού, συνέλαβαν τον νηπιοβαπτισμόν.
    Με ειδικό διάταγμα από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο, όλοι οι κάτοικοι της Ρωμαϊκής επικράτειας έπρεπε να βαπτίσουν τα παιδιά τους χριστιανούς. Όσοι δεν δέχονταν, θα έχαναν τα πολιτικά τους δικαιώματα, και τα παιδιά τους θα έχαναν το δικαίωμα της κληρονομιάς από τους γονείς τους.
    Τότε χιλιάδες ανυπότακτοι Έλληνες πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα ως δούλοι και αμέτρητες περιουσίες κατασχέθηκαν από την Εκκλησία. Παρά τα σκληρά μέτρα που επεβλήθησαν, οι Έλληνες αρνούνταν τον αφελληνισμό τους.
    Τότε ένα νέο διάταγμα ώρισε την θανατική ποινή τους παραβάτες. Οι διωγμοί συνεχίσθηκα με αμείωτη ένταση μέχρι την εποχή του Γιουτπράδα (Σλαυοεβραίου το γένος Ιουστινιανού).
    Διαβάζουμε εις τον «Ιουστιάνιος Κώδιξ» 1.11, ο οποίος ήταν σε ισχύ μέχρι της εποχής του Λέοντος του Θρακός : «Γνωρίζουμε, ότι αυτοί οι ειδωλολάτρες [Έλληνες] εγκατέλειψαν την προσκύνηση του μόνου και αληθινού Θεού και προσέφεραν θυσίες στα είδωλα εξ αιτίας ενός ασυλλόγιστου σφάλματος και πραγματοποίησαν ανόσιες εορτές.
    Αν αυτοί διέπραξαν αυτά τα αμαρτήματα, ενώ είχαν αξιωθή το άγιο βάπτισμα, θα υποβληθούν στην αντίστοιχη τιμωρία. Με τον παρόντα όμως νόμο ανακοινώνουμε, ότι εκείνοι μεν που έχουν γίνει χριστιανοί και έχουν αξιωθή το άγιο και σωτήριο βάπτισμα, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, αν φανούν ότι επιμένουν στην πλάνη των Ελλήνων, θα υποβληθούν στην εσχάτη των ποινών. ΄Οσοι δε δεν έχουν αξιωθή ακόμη το σεβαστό βάπτισμα, θα πρέπει να φανερωθούν στην βασιλεύουσα πόλη μας, είτε στις επαρχίες και να πάνε στις ιερώτατες εκκλησίες μαζί με τους συζύγους τους και τα παιδιά τους και όλα τα μέλη του οίκου τους και να διδαχθούν την αληθινή πίστη των χριστιανών. Αν δεν το κάνουν, θα χάσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα και την κινητή και ακίνητη περιουσία τους. Θα τους αφαιρεθούν τα πάντα και θα εγκαταλειφθούν στην ένδεια και θα υποβληθούν στις έσχατες τιμωρίες (…) όσοι πάσχουν απ’ την νόσο των ανόσιων Ελλήνων».
    Το 530 μ.Χ. ο Σλαυοεβραίος αυτοκράτωρ της Νέας Ρώμης ο Γιουτπράδα-Ιουστινιανός έδωσε την χαριστική βολή στον Ελληνικό Πολιτισμό και στους «αλιτήριους Έλληνες» όπως τους αποκαλεί ο Κώδικας του. Αυτός ο αυτοκράτωρ καθιέρωσε τον θεσμό του «νονού». Ο νονός ήταν κυριολεκτικά ένας χριστιανός πράκτορας, που τον όριζε αποκλειστικά και μόνον η Εκκλησία και αφιέρωνε την ζωή του στην παρακολούθησε του βίου του νεοβαπτισθέντος νηπίου.
    Αν οι γονείς και το νήπιο δεν τελούσαν τα χριστιανικά τους καθήκοντα, το κατέδιδε στην Εκκλησία, και τότε το παιδί και οι γονείς θανατώνονταν χωρίς δίκη και δημευόταν η περιουσία τους. Η βυζαντινή ταφόπλακα επί του Ελληνισμού είχε πλέον οριστικά θεμελιωθή. Εκατομμύρια Ελλήνων αφελληνίστηκαν ή κατακρεουργήθηκαν, κάτω από την χριστιανοβυζαντινή «Ιερά Εξέταση».
    Ο Ιουστινιανός στα διατάγματά του απαιτεί την εκτέλεση αυτών που εφαρμόζουν «… την ειδωλολατρία» (Corpus Juris Civilis). Στην νομοθεσία του Ιουστινιανού «Codex Justinianus» 1.11.8 διαβάζουμε : «κανείς να μην τολμήση να αποπειραθή αυτά που απαγορεύονται στους ανθρώπους που φυλάγονται από ειδωλολατρικές δεισιδαιμονίες, γνωρίζοντας ότι διαιωνίζει πράξη, που αποτελεί δημόσιο έγκλημα. Θέλουμε τέτοιες πράξεις να αποτραπούν, έτσι ώστε (ο ένοχος) (…) να αποπεμφθή από το αξίωμά του και να μην χάση μόνον την περιουσία του (…) αλλά αφού υποστή σωματικό βασανισμό με μεταλλικά όργανα (…) να οδηγηθή σε διαρκή εξορία».
    1.11.9 «Διατάζουμε τους άρχοντές μας (…) να αναζητούν σύμφωνα με τον νόμο όλες τις περιπτώσεις ασέβειας υπέρ της Ελληνικής Θρησκείας (…) και αν συμβαίνουν, να τιμωρούνται (…). Να μην έχει κανένας το δικαίωμα να κληροδοτή με διαθήκη ή να χαρίζη με δωρεά κάτι σε πρόσωπα ή τόπους, που έχει επισημανθή ότι διαπράττουν την ασέβεια του Ελληνισμού (…). Να διατηρηθούν (…) εν ισχύι όλες οι τιμωρίες με τις οποίες οι προηγούμενοι βασιλείς είχαν απειλήσει να τιμωρήσουν την Ελληνική πλάνη».
    1.11.10 «Επειδή έχουν συλληφθή μερικοί οι οποίοι διακατέχονται από την πλάνη των ανόσιων και μιαρών Ελλήνων (…) εκείνοι που έχουν γίνει χριστιανοί (…) αν φανούν και επιμένουν στην πλάνη των Ελλήνων, θα υποβληθούν στην εσχάτη των ποινών (…) θα παρεμποδίσουμε δε κάθε μάθημα που διδάσκεται από αυτούς, που πάσχουν από την νόσο των ανόσιων Ελλήνων (…) θεσπίζουμε τους ίδιους νόμους και για τους αλιτήριους Έλληνες ». «Codex Novellae, Constitutiones».
    Ενώ μεν είναι γνωστό ότι ο Ιουστινιανός ήταν αυτός που καθιέρωσε τον θεσμό της «Ιεράς Εξέτασης» και το αξίωμα του Εξεταστού, ο ιστορικός Θεοφάνης εις «Χρονογραφία» μας πληροφορεί ένα λιγότερο σε εμάς γνωστό τρόπο μαρτυρίου, ως μέθοδος επιβολής του χριστιανισμού. Αναφέρει αυτός ο ιστορικός ότι αρκετές φορές παρεδίδοντο «αιρετικοί» κρατούμενοι σε κομπογιαννίτες για να γίνουν ζωντανά πειραματόζωα σε θανατηφόρες αποτρόπαιες χειρουργικές επεμβάσεις. «… όν εν τω μώλω του Θωμά χειροκοπήσαντες και ποδοκοπήσαντες ήνεγκαν τοις ιατροίς και τούτον ανέτεμον ζώντα από ήβης έως του θώρακος προς το κατανοήσαι την του ανθρώπου κατασκευήν». («Χρονογραφία» σ. 436)
    Μαζικές εξοντώσεις Ελλήνων (Ελληνιστών) με σαδιστικό θάνατο διασώζει στα «Ανέκδοτα» ο ιστορικός Προκόπιος (20, 10-16) ως επίσης και ειδήσεις σύμφωνα με τις οποίες οι αίθουσες βυζαντινών δικαστηρίων γίνονταν και αίθουσες βασανιστηρίων.
    Ο Νικηφόρος Σκευοφύλαξ και ο Ιωάννης Λυδός (6ος αιών) αναφέρουν τις εξής αποτρόπαιες μεθόδους επιβολής του Χριστιανισμού : «απτέσθω πυρά, ετοιμαζέσθω στρεβλωτήριον και πρόθεσιν άπασα εκνικώσα και τρόπους μηχανημάτων παρατρέχοντα». Νικηφόρος Σκευοφύλακας «Βίος εν επιτόμω και εγκώμιον του Θεοφάνους της Σιγριανής» έκδ. Debour Λειψία σ. 24

    Μου αρέσει!

   • Akis said

    Απολλώνιε, γράφουν διάφοροι αρχαίοι συγγραφείς ότι «πατρώα θρησκεία» ήλθε από την Αύγυπτο;

    Ναι ή όχι;

    ΝΑΙ Η ΟΧΙ;

    Και πώς είναι «πατρώα» τότε;

    Και αν είναι «πατρώα» αυτή που κράτησε μερικούς αιώνες (για το δωδεκάθεο μιλάω) η Ορθοδοξία που τη διαδέχθηκε και κρατάει ήδη 2 χιλιετίες, γιατί δεν είναι «πατρώα»;

    Οι δικοί σου πρόγονοι (γονείς, παππούδες, προππάποι και ούτω κάθε εξής), σε τι πίστευαν;

    Μα είναι δυνατόν σοβαρός άνθρωπος σήμερα να πιστεύει ότι, με «άλμα στο διάστημα» 2.000 χρόνων προέκυψε από τους Αρχαίους Έλληνες;

    Ακριβώς τα ίδια μαθαίνουν και οι Σκοπιανοί στα σχολεία τους και με τον ίδο φανατισμό συμπεριφέρονται.

    Μου αρέσει!

   • ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ said

    AKIS

    1) Από που συμπέρανες ότι έκανα άλμα 1700 χρόνων;;Η κατοχή ενός τόπου,είτε είναι πνευματική,είτε είναι οικονομική,είτε στρατιωτική,δεν »εξαερώνει» τους κατοίκους του τόπου,έλεος πια με αυτό το «επιχείρημα».
    2)Κάτσε και διάβασε όσο μπορείς.Ρώτα γεωλόγους,αν έχεις στον κύκλο σου.Ρώτα και μερικούς ψαγμένους ιστορικούς.Και αν μετά μπορέσεις να μου απαντήσεις,πώς σε μιά γη που αναδύθηκε πρώτη από τα βάθη της θάλασσας,που πρώτα πάνω σε αυτήν εμφανίστηκε ζωή,νόηση,γλώσσα….στη συνέχεια υπήρξε εισαγωγή θρησκείας από την Αίγυπτο,εμένα να μου τρυπήσεις την μύτη!!!
    3)Για την δικιά σου θρησκεία,που είναι ένα μείγμα παλαιότερων έχεις να πεις κάτι;;Ξέρεις πόσοι αρχαίοι θεοί σταυρώθηκαν και αναστήθηκαν μετά από 3 μέρες;;Ξέρεις πόσοι έκαναν θαύματα;;Ξέρεις ποιος θεός είχε φωτοστέφανο;;Ξέρεις τα Αδώνια και το τελετουργικό τους;;

    Μου αρέσει!

   • Ζάγκλος said

    Ακη,
    Η Γαία όταν ήρθε σε επαφή με τον Ουρανό γέννησε τον Κρόνο (χρόνο) και μετέπειτα τον
    Δία στα βουνά της Kρήτης που είναι ο πατέρας όλων τών θεών και ανθρώπων.
    Ίσως μικρότεροι θεοί, δεν ξέρω, να ήρθαν από την Ασία και δεν είναι λάθος.
    Που βλέπεις εσύ ξένους θεούς?

    Στην περίπτωση του χριστιανισμού έχουμε κάτι εντελώς διαφορετικό!
    Αυτή η εβραϊκή αίρεση έχει βάλει ως σκοπό ακόμα πριν την γέννηση της,
    τον αφανισμό του ελληνισμού και το πράττει με όλα τα μέσα.
    Διάβασε παραπάνω σχόλια του φίλου Απολλώνιου.

    Μου αρέσει!

   • Akis said

    Αγαπητέ Ζάγκλε, δεν τους βλέπω εγώ, ο Ηρόδοτος (και άλλοι) τους είδαν. Τα γραπτά υπάρχουν για όποιον ενδιαφέρεται.

    Τα σχόλια του Απολλώνιου τα διάβασα και είναι οι γνωστές αναφορές σε ανθρώπινα εγκλήματα, τα οποία, ακόμα και όταν έχουν τελεστεί από (κατ’ όνομα) Χριστιανούς, καμμία σχέση δεν έχουν με τον Χριστιανισμό. Απαντώ, δε, αμέσως παρακάτω.

    Δηλαδή, για να καταλάβω: τα εγκλήματα κατά των Ελλήνων (ή άλλων λαών) ξεκίνησαν τον 1ο αιώνα μετά Χριστόν; Μα είμαστε σοβαροί τώρα; Έχει διαβάσει κανείς σας τους αρχαίους ιστορικούς για το τι συνέβαινε στον δούλο, στον αιχμάλωτο ή στον ηττημένο στα προχριστιανικά χρόνια;

    Αυτά που λες περί αιρέσεως και αφανισμού είναι τελείως ανεδαφικά. Τόσο πολύ θέλει να εξαφανίσει τον Ελληνισμό ο Χριστιανισμός, που στις εκκλησίες μας ακόμα αρχαία ελληνικά ακούμε! Τόσο πολύ!

    Αγαπητέ Απολλώνιε, θα είχε πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον η συζήτηση αν γινόταν χωρίς ύβρεις, όπως ακριβώς κάνεις στην απάντησή σου. (Η ίδια παρατήρηση ισχύει φυσικά για όλους μας, ανεξαρτήτως πεποιθήσεων.)

    Ως προς αυτά που απάντησες:

    1) Το άλμα συνίσταται στην καινοφανή θεωρία περί κατοχής! Μα είναι δυνατόν να πιστεύεις ότι επί τόσους αιώνες έχουμε κατοχή που δεν την κατάλαβε κανένας, παρά μόνον εσύ και μερικές χιλιάδες ομοϊδεάτες σου; Ειλικρινά, είναι δυνατόν; Τα 400-500 χρόνια της Τουρκοκρατίας, το 1912-1914, το 1940, όλοι αυτοί που έχυσαν το αίμα τους για την Ελλάδα αποκαλούσαν τους εαυτούς τους κάτι άλλο εκτός από Έλληνες;

    Με ποιο δικαίωμα ετεροπροσδιορίζεις έτσι τόσους και τέτοιους ανθρώπους; Ρώτησες κανέναν και σου είπε «ώπα! κατοχή! πώς δεν το είχα καταλάβει!»; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;

    2) Η επιστήμη έχει κοινώς αποδεκτή θέση περί της καταγωγής του ανθρώπου και των γεωφυσικών φαινομένων που έχουν λάβει χώρα στον πλανήτη. Η θέση αυτή, όπως πολύ καλά γνωρίζεις, δεν λέει ότι τα πάντα ξεκίνησαν από την Ελλάδα, ούτε ότι όλοι οι άνθρωποι είναι απόγονοι Ελλήνων. Το ότι υπάρχουν μεμονωμένα άτομα (συνήθως αδαείς ή καιροσκόποι, αλλά έστω και μορφωμένοι) που έχουν διαφορετική άποψη, δεν συνιστά επιστημονική θέση, αλλά ευσεβή πόθο.

    Αν ψάξεις στο Internet, θα βρεις πολλούς οπαδούς της θεωρίας της επίπεδης γης, με συνέδρια, δημοσιεύσεις και τα τοιαύτα. Σημαίνει αυτό ότι η γη είναι επίπεδη; Ή μήπως ότι είναι το κέντρο του σύμπαντος, όπως δίδασκε ο Αριστοτέλης;

    Λοιπόν, διάφοροι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν πολλά περί ξενικής καταγωγής του Δωδεκαθέου και μάλιστα κάποιοι (όπως ο Ηρόδοτος) λένε ρητώς ότι το συμπεραίνουν με βάση την προσωπική τους έρευνα. Εμείς σήμερα ζούμε 2.500 χρόνια μετά, λοιπόν κάτι μπορεί να ξέρουν περισσότερο.

    Επίσης, το Δωδεκάθεο δεν ήταν η πρώτη, ούτε η μόνη θρησκεία στην Αρχαία Ελλάδα. Από πού και ως πού είναι «πατρώα» θρησκεία, λοιπόν; Και τι είναι πιο πιθανό, να είσαι απόγονος των Χριστιανών προγόνων σου που προηγήθηκαν τα 500 προηγούμενα χρόνια, ή των δωδεκαθεϊστών που έζησαν πριν από 2.000 χρόνια;

    3) Για την δικιά μου θρησκεία έχω να σου πω ότι δεν μπαίνει σε διαγωνισμούς πρωτοτυπίας, ούτε έχει κατοχυρώσει πατέντες πρωτοτυπίας. Η Ορθοδοξία είναι βίωμα και τρόπος ζωής, τα οποία μπορείς πολύ (μα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ) εύκολα να τα δεις από κοντά, αρκεί να ψάξεις ελάχιστα.

    Γνωρίζω προσωπικά τόσα καταπληκτικά και υπερβατικά φαινόμενα, που μπορώ να γράφω με απόλυτη βεβαιότητα περί της Ορθόδοξης αλήθειας. Πολύς άλλος κόσμος έχει πολύ περισσότερες και εντονότερες εμπειρίες.

    Αλήθεια, δεν βρέθηκε κανείς να σου δείξει κάτι και εσένα; Από περιέργεια και μόνο, το έψαξες ποτέ, αντί να δηλητηριάζεις την ψυχή σου με τις κατευθυνόμενες ανοησίες (όπως απεκάλυψε και ο Ι. Φουράκης πριν από μερικούς μήνες) περί «αρχαίων θεών»;

    Μου αρέσει!

   • ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ said

    AKIS

    1)Η ρωμαική,όσο και η βυζαντινή περίοδος,αποτελεί σκλαβιά.Ανέλυσα τους λόγους παραπάνω.Το ότι ήταν σκλαβιά δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι σκλαβωμένοι ήταν οι Έλληνες,απορώ πως φτάνεις σε αυτό το σημείο.Όπως τα 400 χρόνια οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν σκλαβιά,έτσι ήταν και τα χρόνια της ρωμαικής αυτοκρατορίας και μετέπειτα.
    2)Στο θέμα το επιστημονικό δεν θα σου απαντήσω,προφανώς αγνοείς πολλά και βαριέμαι να εξηγώ.
    3)Στο θέμα της θρησκείας,σου ξαναλέω,άλλο η θρησκεία όπως την εννοείς εσύ και άλλο όπως την είχαν αντιληφθεί οι πρόγονοί μας.Και μόνο ότι η θρησκεία σου θεωρεί τον θεό ως εξωτερικό παράγοντα,ξένο προς το σύμπαν και όχι μέρος του,αλλά δημιουργό του,αν κάτσεις και το αναλύσεις σοβαρά,θα καταλάβεις την κατάντιά μας.
    4)Δεν μπαίνει σε διαγωνισμό πρωτοτυπίας γιατί είναι ένα (κακό κατά την γνώμη μου) αντίγραφο.
    5)Δεν δηλητηριάζεται η ψυχή και ο νους μου,γιατί έχω οδηγό την Λογική (αυτό που σου αφαιρεί η πίστη σου) και την Δικαιοσύνη,που οι προγονοί μας εξύμνησαν.Έχω και τα Δελφικά Παραγγέλματα…Μου αρκούν!

    Μου αρέσει!

   • Ζάγκλος said

    Ακη,
    πάντα όλες οι συζητήσεις στο θέμα καταλήγουν, άσχετα πως άρχισαν,
    με την σύγκριση Ελλήνων θεών και ασιατών! Αλλα γιατί αυτή η σύγκριση?

    Γιατί έτσι σας βολεύει, γιατί όταν μια θρησκεία, μια μυθολογία με 20 χιλ θεούς
    και με τά ανθρώπινα τους συμπλέγματα, είναι πολύ εύκολο να διακρίνουμε
    αδυναμίες, διαστροφές και επίσης ότι δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί υπάρχει
    πλήθος πληροφοριών από εκατοντάδες χιλ χρονια πριν, το εξηγούμε όπως μας συμφέρει.

    Όχι δεν θα κάνουμε σύγκριση, μιλάμε, και δεν θα ανατρέξω ανά μανά στην ιστορία,
    για τα εγκλήματα του χριστιανισμού κατά του Ελληνισμού, και επιτέλους να παραδεχθούμε
    ότι η γη δεν είναι τετράγωνη ούτε το κέντρο του κόσμου και παν απ’όλα δεν υπάρχει θεός
    δημιουργός, αυτά είναι παραμύθια για παιδιά και ενήλικους με IQ ραδικιού.

    Μου αρέσει!

   • Akis said

    Αγαπητέ Ζάγκλε, δίκιο έχεις περί συγκρίσεως, αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που την ξεκίνησε. Επίσης, οι ψευδοπατρώοι (δώδεκα) θεοί ήταν και εκείνοι ασιάτες, όπως λέει π.χ. ο Ηρόδοτος (που τους πίστευε κιόλας). Μην τα ξαναλέμε, το επιχείρημα περί καταγωγής είναι τελείως άτοπο.

    Δεν είπα εγώ ότι η γη είναι το κέντρο του κόσμου. Ο Αριστοτέλης το έλεγε. Άλλοι, πολύ κατώτεροι του (όντως τιτάνα του πνεύματος) Αριστοτέλη έλεγαν πολύ πιο φαιδρά πράγματα.

    Κατά τα λοιπά, υπάρχουν δύο είδη διαλόγου: η ανταλλαγή επιχειρημάτων και η ανταλλαγή αφορισμών (ύβρεων, απαξιωτικών σχολίων, στερεοτύπων και ούτω κάθε εξής).

    Προτιμώ ξεκάθαρα τον πρώτο. Ο «Απολλώνιος» κρατάει για τον ευατό του τις «επιστημονικές» γνώσεις και δεν θέλει να τις μοιραστεί μαζί μας. Όσον αφορά στα σχόλιά του, ειδικότερα:

    1) Η ρωμαϊκή κατοχή ήταν σκλαβιά, η βυζαντινή περίοδος όχι. Αλλιώς, καλό είναι να μας πεις, αγαπητέ Απολλώνιε, πότε εξεγέρθηκαν οι «σκλαβωμένοι» για εθνικούς λόγους. Διότι επί Τουρκοκρατίας που ήταν σκλαβιά όντως εξεγέρθηκαν πολλάκις και ΠΟΥΘΕΝΑ δεν το έκαναν για την αρχαιοελληνική θρησκεία, ενώ έδωσαν και τη ζωή τους ακόμα για την πολιτιστική κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας.

    2) Ούτε καν τις ψευδοεπιστημονικές «μελέτες» στυλ Λιακόπουλου δεν αγνοώ, αλλά σε κάθε περίπτωση γνωρίζω πολύ καλά τι λέει ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ (εντός και εκτός ελληνικών συνόρων) η επιστήμη. Σίγουρα δεν γράφει πουθενά αυτά περί «σκλαβιάς», τα οποία αναφέρουν μόνο κάποιοι γραφικοί (και όχι καλοπροαίρετοι) «απατεώνες» (κατά τον Ι. Φουράκη, εξέχον μέλος τους) για να θησαυρίζουν εις βάρος της Ελλάδας.

    3) Το πώς αντιλαμβάνεται τη θρησκεία του ο κάθε λαός φαίνεται πολύ καθαρότερα στα γραπτά μνημεία που αφήνει. Οι αρχαίοι συγγραφείς της ρωμαϊκής περιόδου και των πρώτων χριστιανικών χρόνων (πολύ προτού δηλαδή φτάσει ο Χριστιανισμός στην Ελλάδα) περιγράφουν εναργέστατα (έως και λοιδωρούν) τον εκφυλισμό της αρχαίας θρησκείας.

    4) Γνώμη σου και σεβαστή, αλλά διαφωνούμε.

    5) Η Λογική και η σχέση Αιτίας-Αιτιατού δεν συμφωνεί καθόλου με τα επιχειρήματα που επαναλαμβάνεις κατά του Χριστιανισμού. Κάθε τέτοιο επιχείρημα καταρρίπτεται παταγωδώς από τους ίδιους τους αρχαίους συγγραφείς, οι οποίοι αναφέρουν πολύ καθαρά αντίστοιχες ανθρώπινες συμπεριφορές πολύ πριν. Δεδομένου, λοιπόν, ότι αυτό συμβαίνει, η απόδοση στον Χριστιανισμό των ανθρώπινων πράξεων είναι τουλάχιστον άτοπη.

    Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι η Λογική που επικαλείσαι είναι απλώς πίστη και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό εμμονής, που να προσπερνάς ασχολίαστες τις ΚΡΑΥΓΑΛΕΕΣ αποδείξεις εναντίον των ίδιων σου των επιχειρημάτων από τους ίδιους τους ανθρώπους (αρχαίους) που θαυμάζεις.

    Μου αρέσει!

   • Γιώργης said

    Καί ἀμέσως …«ὑπάκουσε» αὐτός καί ἔφερε κανα δυό κατεβατά πού εἶχε εὔκαιρα…

    Ἀν νομίζετε ὅτι ξεγελᾶτε κανέναν μέ τό νά δημιουργεῖτε ΨΕΥΤΙΚΟΥΣ χρῆστες ποῦ ΔΗΘΕΝ φέρνουν «ἀντιρρήσεις» καί
    σᾶς «προκαλοῦν» ὥστε νά «ἀπαντᾶτε» κατόπιν ρίχνοντας κατεβατά προπαγάνδας…,
    ΕΙΣΤΕ ΠΟΛΥ ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΙ…!

    Μου αρέσει!

 12. ΑΝΕΜΟΣ said

  @Zαγκλε, ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ, και λοιποι..

  Εχω πει και θα το επαναλαβω:
  Εχετε καθε δικαιωμα να πιστευετε οτι θελετε,{Το σεβομαι αυτο }
  Ομως Η θρησκεια και η πιστη ενος λαου, μιας χωρας,
  Ειναι μια δυναμη που την κρατα Ενωμενη. (το σεβομαι και αυτο )
  Ποσο μαλλον, (οπως Εσεις και Μεις) ουρλιαζουμε εναντιων
  εβραιων, μουσουλμανων,και λοιπων, που οχι μονο μας περιτριγυριζουν..
  αλλα ειναι ηδη ..αναμεσα μας……

  Μαυτες της σκεψεις και μονο, ειναι προτιμοτερο να σιωπατε, για τετοια σχολια.
  Ισως αλλοι καιροι να εινα ποιο, προσφοροι για να αναπτυξετε τις ιδεες σας.
  Σαν αληθινοι Ελληνες λοιπον, η παρουσα σιωπη ειναι χρυσος..

  Μην αρχησετε παιδικες δικαιολογιες, Μα, μου, σου. του…

  Αυτα και ευχαριστω για τη προσοχη.

  Μου αρέσει!

  • Ζάγκλος said

   Τον κακό σου τον καιρό προσκυνημένε,
   κοίτα τι γραφει παραπάνω ο άθλιος χυδαιολόγος Νίκος T. για τα σεβάσματα των προγόνων μας

   Μου αρέσει!

   • Αθυρόστομος. said

    Καλά βρε Ζάγκλε, εσύ προχτές δεν μάς έλεγες ότι δεν πιστεύεις στην ύπαρξη των Ολυμπίων θεών ως νοήμονες και αυτεξούσιες οντότητες; Και μάς έλεγες ότι ήταν απρόσωπες Φυσικές Δυνάμεις του Σύμπαντος; Δηλαδή ή βαρύτητα, η πυρηνική, η πυρηνική ασθενής, τα πέντε στοχεία της φύσεως προσωποποιημένα; Κωλοτούμπα έ κωλοτούμπα!!!

    Λοιπόν, του τά έχεις πει αυτά του Απολλώνιου; Ο οποίος σαφέστατα και δικαίωμά του να πιστεύει ότι οι θεοί ήταν και είναι υπαρκτότατες οντότητες; Τί κοινό έχεις με τον καθόλα σεβαστό για τα πιστεύω του Απολλώνιο; Μπάς και σου αλλάξανε τα χαπάκια και πρέπει να σου δώσουμε λίγο χρόνο για να ισιώσεις;;;;

    Μου αρέσει!

   • Αναστασία Μ. said

    Χαχαχαχα!

    Μου αρέσει!

   • Ζάγκλος said

    Αθυρόστομος
    Όχι δεν άλλαξα καθόλου, δεν πιστεύω σε θεούς, αλλα σαν Έλληνας
    σέβομαι τα σεβάσματα των προγόνων μου και δεν επιτρέπω
    σε ανθέλληνες και γενίτσαρους να χυδαιολογούν ενάντιο.
    Πιστεύω ότι και ο Απολλώνιος είναι άθρησκος.
    Εσύ γιατί κόπτεσαι?
    Θέλεις να κανεις πλακίτσα ή είσαι μια μουσίτσα με παραλλαγή?

    Μου αρέσει!

   • Κόριννα said

    Ἐγώ ,μόλις διάβασα στὸν Ράνσιμαν,ὅτι:

    Οἱ ποινές στὶς περιπτώσεις ἐγκλημάτων ἦταν ἤ πρόστιμα καί δήμευσις περιουσίας ἤ ἀκρωτιριασμός.

    Τήν ποινή τοῦ θανάτου,μετὰ τὸν Λέοντα Γ΄,τὴν διατήρησαν μόνο γιὰ τὴν προδοσία,τὴν λίποταξία πρὸς τὸν ἐχθρὸ,τὸν φόνο καὶ τίς παρά φύσιν ἕξεις,ἀλλά καὶ τότε σπανίως τὴν ἐκτελοῦσαν.

    Ἐπί Ἰωάννου Β΄ δὲν τήν ἐπέβαλαν οὔτε μία φορά,οὔτε τὸν ἀκρωτιριασμὸ ὅπως ἀναφέρει ὁ Νικήτας Χωνιάτης.

    «Βυζαντινὸς Πολιτισμὸς»
    Στῆβεν Ράνσιμαν.
    Σελίς 119.

    Μου αρέσει!

   • Κόριννα said

    Διόρθωσις:
    ἀκρωτηριασμός.

    Μου αρέσει!

   • Akis said

    Ρε συ Ζάγκλε, πραγματικά φιλικά το ρωτάω: όλοι οι πρόγονοί σου (και όλων μας δηλαδή) που μπορείς να ταυτοποιήσεις ήσαν Χριστιανοί Ορθόδοξοι, και μάλιστα πιθανώς παληκάρια που αγωνίστηκαν κατά των Τούρκων και στους εθνικούς πολέμους του 20ού αιώνα.

    Δεν λέει κανείς ότι δεν κατάγεσαι και από αρχαίους Έλληνες, αλλά όλους αυτούς τους Χριστιανούς προγόνους σου, ή τουλάχιστον αυτούς από το 1821 και μετά, που κυκλοφορούσαν με το σπαθί στο ζωνάρι και «καθάριζαν» όποιον τους έλεγε προσκυνημένους, τους σέβεσαι καθόλου;

    Ποια «σεβάσματα προγόνων» επιμένεις να επαναλαμβάνεις;

    Ξέρεις κανέναν που να μπορεί να διαλέξει έτσι τους προγόνους του;

    Μου αρέσει!

   • Γιώργης said

    Akis,
    Δέν εἶναι Ἑλληνικό αὐτό τό κατασκεύασμα… Καί τά ”πράγματα” ξέρεις, δέν ἔχουν προγόνους…
    Ἁπλῶς φτιάχνονται καί μετά ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ…

    Μου αρέσει!

  • Τριαλαρίλαρίλαλό said

   Μωρέ μαζί με τον Μαρμαρωμένο μη τυχόν σκάσει μύτη και κανάς Μέγας Θεοδόσιος και σάς πάρει όλους τους δαιμονισμένους στο κυνήγι… Γιατί τα ίδια σκατά είσασταν και τότε, μια ζωή συνομώτες και υπονομευτές της εννόμου τάξεως και της ευημερίας αυτού του τόπου.

   Μου αρέσει!

   • Ονόμαρχος said

    Χαχαχα.. με αυτή ακριβώς την κατηγορία άρχισαν οι Ρωμαίοι τους διωγμούς κατά των Χριστιανών!
    Οι Χριστιανοί, με ποια δικαιολογία άρχισαν τους διωγμούς κατά των Ελλήνων;

    Μου αρέσει!

  • ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ said

   ΑΝΕΜΟΣ

   Το σκεπτικό σου,για μένα είναι λανθασμένο.Αν υποκρύπτει αγωνία για το μέλλον του τόπου δείχνει μεν την καλή σου πρόθεση,αλλά και πάλι η πρόθεση δεν επαρκεί για να καταστήσει ένα επιχείρημα σωστό.Σαφώς ουρλιάζουμε εναντίον Σιωνιστών,μουσουλμάνων και λοιπών δυνάμεων που είναι έτοιμοι να ορμήσουν κατά πάνω μας.ΌΜΩΣ….Το να αφήνεις την ιστορία σου και να συντάσσεσαι πίσω από ένα λάθος,προς χάριν μιας επίπλαστης ενότητας δεν μπορεί να σε οδηγήσει στην νίκη.Τό έχω και παλαιότερα και θα το ξαναπώ και τώρα.Στα 11 εκατομμύρια των κατοίκων αυτής της ιερής γης,λίγοι είναι αυτοί που ξεχωρίζουν,λίγοι είναι αυτοί που έχουν ιδανικά,λίγοι είναι αυτοί που έχουν ή προσπαθούν να αποκτήσουν ελληνική παιδεία.Αυτοί οι λίγοι θα είναι που θα μπουν μπροστά και θα ακυρώσουν τα σχέδια της ΝΤΠ.Μην περιμένεις να συστρατευτούν όλοι.Το κοπάδι και όσοι το αποτελούν,θα μείνει στην άκρη και θα ακολουθήσει όποιον νικήσει.Έτσι εκτιμώ,χωρίς να κατέχω την απόλυτη αλήθεια.

   Μου αρέσει!

   • ΑΝΕΜΟΣ said

    @ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ

    Θα ηθελα, μια συζητηση μαζι σου.
    Δυστυχως ειναι αδυνατη σαυτο το χωρο.
    Θα πω ομως κατι που πιστευω.
    Ολοι οσοι ειναι εδω μεσα (στο Ολυμπια, Απαξαπαντες)
    Δεν ειναι ο πραγματικος εχθρος..
    Ειναι απεξω, γελαει και χαιρετε.
    Αυτα.

    Μου αρέσει!

   • ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ said

    ΑΝΕΜΟΣ

    Συζήτηση μπορεί να γίνει ακόμη κι εδώ.Συμφωνώ μαζί σου ότι όλοι όσοι είναι εδώ μέσα δεν είναι ο εχθρός.Ουδέποτε είπα το αντίθετο.Ακόμη και όταν σκλήρυνε πολύ η αντιπαράθεση και είπαμε κάτι παραπάνω λόγω εκνευρισμού,ουδείς στην πραγματικότητα θεωρεί τον άλλον εχθρό του.Έτσι νομίζω.

    Μου αρέσει!

  • dyspistos said

   Ανεμε, μην πικραθείς από ανθρωπόμορφα τέρατα. Θάναι σα να τα λογαριάζεις ανθρώπους και δεν είναι.
   Εξαίρετο το σχόλιο κι η παραίνεσή σου.
   Αλλά, τα ώτα είναι μη ακουόντων.

   Απελλή φίλτατε, ακολούθησα τα βήματά σου, λέξη προς λέξη όπως με ξενάγησες στον επίγειο παράδεισο που, φευ, μου απαγορεύεται να επισκεφθώ, θήλυ γαρ.
   Ηταν συναρπαστικό το ταξίδι μου και λυτρωτική η ψυχική ανάταση που ένοιωσα, μέρες που ζούμε, μάλιστα.

   Τις ολόψυχες ευχαριστίες μου.

   Υ.Γ. παράκληση, το Απελλης τονίζεται στη λήγουσα -΄οπως θαρρώ εγώ-ή στην παραλήγουσα;
   Εχω τη γνώμη ότι αν υπάρχει διπλό σύμφωνο ο τόνος μπαίνει στη λήγουσα:Απελλής.
   Κάνω λάθος;

   Μου αρέσει!

   • apellis said

    Πολύ σωστά αγαπητή μου Δύσπιστη!

    Προφέρεται «Απελλής»

    Δεν διορθώνω όσους το λένε Απέλλης, για να μη δίνω την εντύπωση ότι κάνω συνεχώς τον έξυπνο.
    Να είσαι καλά που το επεσήμανες και σε ευχαριστώ πάρα πολύ που διάβασες το άρθρο.

    Μου αρέσει!

   • dyspistos said

    🙂 🙂

    Μου αρέσει!

   • Μιχαήλ said

    «Ανεμε, μην πικραθείς από ανθρωπόμορφα τέρατα. Θάναι σα να τα λογαριάζεις ανθρώπους και δεν είναι.»…

    Ἰδιαζόντως…»χριστιανική» προσέγγιση…

    «λυτρωτική η ψυχική ανάταση»…ἀτελῆ καί ψευδεπίγραφα φίλε/η Δύσπιστε…μέ

    βάση τήν ἀρχική σου τοποθέτηση…

    Ἴσιωσε λίγο τό τιμόνι γιατί πᾶς καταπάνω σέ…ὕπουλο ὕφαλο…

    Μέ κάθε σεβασμο οἱ παραπάνω παρατηρήσεις καί ἀγάπη…

    Ὑγίαινε

    Μου αρέσει!

   • Μάνια said

    Ο Απελλής ηταν αρχαίος Ελληνας ζωγράφος Δυσπιστη
    Απο τους καλυτερους!

    Απελλη
    χωρις καμια παρεξηγηση
    ειναι δυνατον μεχρι να περασουν αυτες οι Αγιες μερες να μην βαζετε θεματα Ορθοδοξιας;
    Λυσσομανανε οι ΑΝΘΕΛΛΗΝΕς
    και απο τι δυο πλευρες.
    Ειναι προκληση

    @ΜΙχαηλ
    Ντομπρε ουτρα
    ε
    Γκοσπαντι!

    Μου αρέσει!

   • Διηδάμεια said

    Τέτοια ώρα Μάνια ντομπαρ βετσερ λέμε….

    Σοβαρά τώρα…Τέτοιες μέρες να ΜΗ βάζουν τέτοια θέματα;;;;

    Μου αρέσει!

   • Μάνια said

    Ναι Διηδάμεια εχεις δικιο
    Αλλα δεν το χρησιμοποιώ πολυ αυτο και το ξέχασα,
    Εσυ απο που Διηδάμεια τα Ρωσικα
    Σειμ.Τα λατρευω
    Οτι εχει σχεση δηλαδη με Ρωσία

    Μου αρέσει!

   • Διηδάμεια said

    Ξανά ‘πα ότι αρκετοί Βόρειοι φροντίζουμε να ομιλούμε τη γλώσσα των γειτόνων μας. Είναι χρήσιμο.

    Μου αρέσει!

   • Μάνια said

    ΝΑι Διηδαμεια
    αλλα΄αλλο τα Βουλγαρικα και τα Σκοπιανα
    και αλλα τα Ρωσικα
    Εχουν αρκετες ομοιότητες
    φυσικα
    ως Κυριλλικες γλωσες.

    Μου αρέσει!

   • Διηδάμεια said

    Τα Ρώσικα εχουν πιο δύσκολη γραμματική.
    Κατα τα άλλα η συνεννόηση ιδιαίτερα η γραπτή είναι ανετότατη.

    ΥΓ: Τα Σκοπιανά είναι Βουλγάρικα.

    Μου αρέσει!

   • Μάνια said

    Σχετικα με τα θεματα
    αν είναι να βάζουν ας κοβουν τα σχολια Διηδαμεια
    Δεν μπορεις να φανταστεις τι ασχετα και τι ανθελληνικα γραφονται εκατερωθεν
    ΕΙναι προκληση λεμε!

    Μου αρέσει!

   • Μάνια said

    ΑΠο τα λιγα που διαβασα
    Γαιτι Δεν εχω σκοπο να κυλιστω στις λασπες με τα γουρουνια

    Μου αρέσει!

   • Διηδάμεια said

    Μπορώ και ξέρω.
    Πάντως μην ξεχνάς ότι είναι πολύ εύκολο να «χαθεί» το δίκιο μέσα στα πολλά λόγια…

    Μου αρέσει!

   • Ζάγκλος said

    ”..ανθρωπόμορφα τέρατα..” Δύσπιστη και δυσκοίλια προβατίνα είναι τα απαίσια
    τερατουργήματα που προσκυνάς και φιλάς στην εκκλησία, όπου συμβολίζουν
    κοκαλιάρηδες, μαυριδερούς, στραβομύτες και κακάσχημους εβραίους.

    Εμείς οι Έλληνες είμαστε όμορφη ράτσα και οι θεοί μας είναι αρρενωποί όμορφοι
    και όλος ο κόσμος θαυμάζει τα αριστουργήματα αυτά λαξευμένα στο άσπρο μάρμαρο,
    αυτά βεβαια που γλίτωσαν την μανία τον εβραιοχριστιανών, κατάλαβες προβατίνα?

    Μου αρέσει!

   • Μάνια said

    Εσυ ειδικα ΣΑχλε
    τετοια ομορφια
    Σπανια μιλάμε!
    ΑΚομα βλεπω εφιάλτες απο το γκράβαταρ σου

    Μου αρέσει!

   • ΜΑΡΙΑ said

    Ὅπως τά λές Dyspistos…..ἀκριβῶς!!

    Μου αρέσει!

 13. Μάνια said

  ΩΡΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ!

  ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΑΣ ΤΡΩΕΙ Ο Π@Π@Σ ΣΑΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΓΙΕς Ημερες

  ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ Ο ΧΥΔΑΙΟΛΟΓΟς ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟς ΖΑΓΚΛΟς

  ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΙ ΚΑΛΟΘΕΛΗΤΕς ΥΒΡΙΣΤΕς ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

  ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ
  ας ΤΟΥς Ν ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΖΗΜΙΑ ΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕς

  Μου αρέσει!

  • Μιχαήλ said

   Ὅλα καί ὅλοι «χρειάζονται» Μάνια…

   Ὅλα…καί ὅλοι!

   Μου αρέσει!

   • Μάνια said

    ΟΧι Μιχαηλ δεν συμφωνω
    Αυτα περιμενουν να ‘ορμηξουν»
    Και ποιος θα καθαριζει τις λάσπες εκατερωθεν
    Εγω βαρέθηκα

    Μου αρέσει!

   • Μιχαήλ said

    γενικά μιλῶντας Μάνια, βιάζεσαι νά διαφωνίσεις…

    εἶναι ἴδιον τῆς ἡλικίας σου καί τό καταλαβαίνω…

    Μου αρέσει!

   • Μάνια said

    ΚΑι που ξερεις βρε ποσο είμαι ; 🙂 :

    Μου αρέσει!

   • Μιχαήλ said

    ἔχω «ἐκπαιδευμένη»…ὄσφρηση, ὅπως ἔχω ξαναπεί…

    Μου αρέσει!

   • Μάνια said

    ΚΑι ποσο με κανεις καλε; 🙂

    Αλλα σ΄αυτο που λες δεν εχεις δικιο
    ΠΟτε βιαστηκα να διαφωνησω αλλου;
    Δεν θελω να παινευτω για τιποτα
    αλλα κΑτα βαθος ειμαι πολυ σωστη και εχω σφαιρικη αντιληψη των πραγματων.
    ΚΑτι που μου λειπει ευχαριστως να το δεχτω. .

    Μου αρέσει!

   • ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ said

    ΜΑΝΙΑ

    Μην παθαίνεις πανικό,διάλογο κάνουμε σε μια διαδικτυακή γωνίτσα.Δεν τρέχει τίποτα σπουδαίο.Χαλάρωσε.

    Μου αρέσει!

   • Μιχαήλ said

    ἄσε νά τό κρίνουν οἱ ἄλλοι αὐτό…καί κυρίως οἱ μεγαλύτεροι…

    «σφαιρική» ἀπό τά 24 – 26 πού σέ κόβω, λίγο δύσκολο…

    σημαίνει ὅτι…»ἔφτασες»…ἀλίμονο ἄν πέφτεις σέ τέτοια παγίδα…

    Υ.Γ. Πᾶμε γιά λίγο τρέξιμο καί γυμναστική…ἡ μέρα ἐδῶ «κάτω» εἶναι ὑπέροχη…

    τό βράδυ…πάλι…

    Μου αρέσει!

   • Μάνια said

    Ναι αμα αυτο είναι διαλογος σοβαρων ανθρωπων, διαβασμενων και πολιτισμενων και πανω απο ολα ΕΛΛΗΝΩΝ
    εγω ειμαι ΕΒραια.
    Υβρεις και ψευτιες εκατερωθεν και κατεβατα κοπι πειστ ,αγνωστου προελευσεως
    Εγω παντως δεν μπαινω σ αυτο το τρυπακι -ξανα.
    ΑΠλα συμβουλευω το Ολυμπια

    Μου αρέσει!

   • Μάνια said

    Που μενεις καλε
    Κρητη;
    Εχεις δικιο
    Επρεπε ηδη να το χα κανει
    αλλα εχω παθει λιγο Ολυμπιαση.
    ΘΑ την κοψω οσονουπω και αυτην την συνηθεια
    Παντως ειμια κατιτις παραπανω
    ΚΑι δεν είναι θαμε ηλικιας το σφαιρικη μονο
    Ειναι και θεμα κρασης
    σπουδων και εμπειριων .

    Μου αρέσει!

   • Μιχαήλ said

    συμπληρώνω…καθώς ντύνομαι…

    ἡ κράση βοηθάει στήν γρίππη, ἄντε στήν καλύτερη στήν…ἀποκατάσταση θλάσης…

    οἱ ὅποιες σπουδές πειθαρχοῦν τή σκέψη καί μόνο…πέρα ἀπό τήν ὅποια ἐξειδικευμένη, καί ἄρα περιωρισμένη, γνώση…

    γιά τίς ἐμπερίες ξέρουν καλύτερα τά χρόνια πού…»κουβαλᾶς»…

    ὑγίαινε

    Μου αρέσει!

   • Μάνια said

    Η κραση δεν είναι μονο για τα σωματικα Μιχαηλ
    ΝΑ το πω αλλιως το χεις ή δεν το χεις.

    ΟΙ σπουδες δεν πειθαρχουν την σκεψη μονο
    ΚΑι εξαρταταιΤΙ σπουδες εχεις κάνει
    ΠΟΥ και
    με ΠΟΙΟΥς.

    Και δεν εξαρτωνται οι εμπειριες μονο απο την ποσοτητα αλλά και απο την ποιοτητα.
    ΠΟσα και τι εχεις ζησει,

    Αν θεωρεις οτι αυτο που γινεται εδω προσφερει καπου
    ΠΑρακαλω
    μπες ομως στον κοπο ν΄απαντας στις λασπες , στα κοπυ πειστ αγνωστου προελευσεως και στις υβρεις ολων και απο τις δυο πλευρες.

    Μου αρέσει!

   • Ζάγκλος said

    Μανία είπε:
    ”..Δεν θελω να παινευτω για τιποτα αλλα κΑτα βαθος ειμαι
    πολυ σωστη και εχω σφαιρικη αντιληψη των πραγματων..”

    Θα συνοψίσω μια όψη της ψυχολογίας,
    ”Οι βλάκες και καθυστερημένοι, δεν το γνωρίζουν ότι είναι βλάκες! Γιατί ακριβώς
    είναι βλάκες! Οι σοβαροί άνθρωποι γνωρίζουν τις αδυναμίες τους και τα σύνορα τους!”

    Εσύ μανιακό ζωντόβολο είσαι για πατσαβούρες και γλαπατσες! 🙂

    Μου αρέσει!

   • Μάνια said

    ΠΟΡΝΟΓΕΡΕ
    ΜΗΝ ΠΑΙΡΝΕΙς ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ
    ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ 70 χρονων ,,, και ολη ημερα μεσα στο Ολυμπια
    να βρίζεις και να χυδαιολογεις.!
    Μπαινεις μεσα μονο για να βριζεις και να προκαλεις
    και τελικα να ακουγονται εκατερωθεν βρωμιες και λασπες για τον ΕΛληνισμο
    γΙΑΤΙ τΙποτα αλλο δεν κανεις εδω μεσα, τιποτα επικοδομητικο
    δεν προσφερεις
    ΓΥΦΤΟΣΚΟΠΙΑΝΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙ!

    Μου αρέσει!

   • Ζάγκλος said

    Νευράκια νευράκια?
    και δεν μου λες, σε φεύγουν και τα σαλια όταν νευριάζεις,
    κοκκινίζεις η κιτρινίζεις, σφίγγει η κωλ@τρ@πίδα σου, τρέμουν τα χερια σου?
    Έτσι γουστάρω παλιοπατσαβούρα να οργίζεσαι, θα στα χώνω ώσπου να βγάλει γιαούρτι ο πάτος σου! 🙂

    Μου αρέσει!

   • ΜΑΡΙΑ said

    «ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΖΑΓΚΛΟ ΝΑ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΝΑ ΤΟΥ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΔΕΚΑΡΙΑ ΒΩΜΟΥΣ ΝΑ ΘΥΣΙΑΖΕΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟ ΣΤΟΝ ΔΙΑ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΔΟΥΜΕ ΧΑΙΡΙ. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΓΙΑ ΚΡΑΣΟΚΑΤΑΝΥΞΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΙ ΑΜΑ ΤΟΝ ΤΡΩΕΙ Ο Κ….Σ ΤΟΥ ΤΟΥ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΕΝΕ ΜΠΕΡΤΑΚΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΤΟ ΥΠΟΚΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΖΑΓΚΛΟΥ ΕΙΝΑ ΤΟ ΣΑΛΟΜΗ ΔΙΟΤΙ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΟΤΙ ΤΗΝ ΚΟΥΝΑΕΙ ΤΗΝ ΑΧΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΤΡΩΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΣΥΚΑ . ΕΙΝΑΙ ΟΠΑΔΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΑΣ ΚΥΝΑΙΔΟΣ ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΒΑΖΕΛΙΝΟΥΧΟΣ ΟΣΦΥΟΚΑΜΠΤΗΣ . ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΘΑ ΕΠΙΖΗΣΕΙ ΣΑΝ ΕΝΑΣ ΔΩΔΕΚΑΘΕΙΣΤΗΣ ΕΥΝΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ Η ΣΑΝ ΜΙΑ ΠΑΛΑΚΙΔΑ ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ . ΓΙΑ ΣΑΣ .»

    Comment από ΣΑΤΑΝ | Ιανουαρίου 3, 2011

    Μονίμως στό φτύσιμο….ψοφίμι

    Μου αρέσει!

   • Μάνια said

    Τι να χωνεις ανωμαλε πορνογερε;
    Σ΄εχουν διωξει απο ολα τα μπλογκς και τις ιστοσελιδες
    και εχεις μεινει εδω αμανατι
    στο Ολυμπια
    μονο να χυδαιολογεις
    εκμεταλευομενος την πολυ Δημοκρατια τους.

    Αντε χασου ανωμαλε

    Μου αρέσει!

   • Ζάγκλος said

    Μαρίκα άργησες, που έκανες πιάτσα?
    Ο σχολιαστής SATAN με το επιχειρηματικό σχόλιο(!), είναι αυτός που έγραφε
    με τουλάχιστον 8-10 ονόματα και έγινε ban από το blog όπως και ο βασίλης
    και ο Ping και ο Φωτιά&Τσεκούρι, όλοι αυτοί οι χυδαιολόγοι έπαιρναν τις
    απαντήσεις που τους άξιζαν και τα βλέπεις και μονη σου στα τότε σχόλια.

    Τώρα με αυτήν την ανά μανά ανάρτηση τι θέλεις να σου απαντήσω?
    Ότι είσαι μια θλιβερή γεροντοκόρη που η στέρηση της έχει σαλέψει το μυαλό?
    Νομίζεις ότι με κανεις κακό? Λάθος, ανεβάζεις σχόλια από υβριστές μου όπου μονο βρίζουν,
    γιατί βρίζουν? Άγνωστο! Μπορείς να βρεις κάτι που έγραψα εγώ και είναι κατακριτέο? Δεν μπορείς!

    Ώρες ώρες σε λυπάμαι, αλλα περισσότερο σε σιχαίνομαι γιατί δεν έχεις αρχές, παρα είσαι μια κακια ψυχή!

    Μου αρέσει!

   • ΜΑΡΙΑ said

    «Ζάγκλο τουρκοχαφιέ ,
    Μιάσματα σαν εσένα ρυπαίνουν το ιστολόγιο
    Μπάσταρδες εντεταλμένες γραφίδες ΕΠΊ ΠΛΗΡΩΜΉ σαν εσένα διακινούν κεκαλυμμένα την δωδεκαθειστική προπαγάνδα.
    ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ!!!!! αλλά ένας μπάσταρδος ΚΟΜΙΤΑΤΖΉΣ.
    Άλλο Έλληνας όπως ΕΜΕΙΣ άλλο ΝΕΝΕΚΟΣ ΓΡΑΙΚΥΛΟΣ όπως εσύ.»

    Comment από GREVENA IQ | Ιανουαρίου 4, 2011

    Ἔχεις καταντήσει τό σούργελο τοῦ διαδικτύου….

    Μου αρέσει!

   • Ζάγκλος said

    Περιμένω να σκάσει και ο γιορικαν και η Ass, για να γίνετε πολλές! 🙂

    Μου αρέσει!

   • ΜΑΡΙΑ said

    «zanglos ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΚΟΣΜΟΣ ΣΕ ΑΠΟΡΙΠΤΕΙ ΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΥΔΑΙΟΣ ΕΙΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟΨΕΩΝ ΕΙΣΑΙ ΑΝΙΔΕΟΣ ΕΙΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΜΙΣΟΓΥΝΗΣ ΕΙΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΟΣ ΓΕΛΩΤΟΠΟΙΟΣ ΕΙΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΥΒΡΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΕΙΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΘΕΟΣ ΥΛΙΣΤΗΣ ΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙΣ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗΣ ΕΙΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΣ ΕΙΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΚΥΝΑΙΔΟΣ ΕΙΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΜΙΑΣΑΛΟΔΟΞΟΣ ΕΙΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΜΥΘΟΜΑΝΗΣ ΕΙΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟΒΡΑΣΜΑ ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΣΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΣΑΙ ΑΝΤΙΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΕΙΣΑΙ ΟΜΟΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΓΟΥΣΗ ΕΙΣΑΙ ΕΡΜΑΦΡΟΔΙΤΟΣ ΑΦΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙΣ ΑΝΔΡΑΣ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΟΥ.»

    Comment από ΕΩΣΦΟΡΟΣ | Ιανουαρίου 4, 2011

    Μου αρέσει!

   • Ζάγκλος said

    Μαρίκα ο ΓΡΕΒΕΝΑ είναι ο Ping,
    ένας πολύ αξιόλογος σχολιαστής
    Τα επιχειρήματα του ακτύπητα 🙂

    Τι κρίμα όμως, όλοι γίνανε ban, και εγώ τελευταίος βέβαια
    όταν είπα τον ιδιοκτητη του blog αυτό που είναι! 🙂

    Μου αρέσει!

   • ΜΑΡΙΑ said

    «ΠΑΛΙΟΤΟΜΑΡΟ ΖΑΓΚΛΕ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙΣ ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΙΣΕΙΣ Η ΝΑ ΑΠΕΙΛΗΣΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΞΕΚΟΜΠΙΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΜΕ , ΕΙΣΑΙ ΠΛΗΓΗ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΣΟΥ.ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΕΝΤΟΝΙ ΤΟΥ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ.»

    Comment από ΣΑΤΑΝ | Ιανουαρίου 5, 2011

    Μου αρέσει!

   • Ζάγκλος said

    Ο ΕΩΣΦΟΡΟΣ είναι ο SATAN καθώς και αλλα πολλά ονόματα
    έλα συνέχισε, μη σταματας, με φαγουρίζουν τα αρχ@δια μου,
    και καθώς σε διαβάζω τα χαϊδεύω 🙂

    Μου αρέσει!

   • Ζάγκλος said

    Έλα γράψε κάτι δικό σου τώρα!
    Να σου πω, το μαξιλαράκι το έχωσες στο φινιστρίνι?
    Δεν θέλω να το ξεχνάς γιατί η μπόχα έφτασε μέχρι Στοκχόλμη!
    Και κάτι ακόμα, το μουστακάκι το ψαλιδίζεις το ξυρίζεις
    ή το έχεις τσιγκελωτό αλλα Καραϊσκάκη? 🙂

    Μου αρέσει!

 14. Μάνια said

  ΝΙΚΟ Τ>ή ιΩΗΛ μηπως και λοιποι

  κοψε τις προβοκατσιες και τις μ@λ@κιες για τους Αρχαιους Θεους και την Αρχαια Ελλάδα

  ΕΣΥ ΖΑΓΚΛΕ ΚΟΨΕ ΤΙΣ ΥΒΡΕΙΣ
  ΓΙΑΤΙ ΕΣΥ ΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ
  ΜΗΝ ΞΑΝΑΜΠΑΙΝΕΙ΅Σ ΛΕΜΕ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
  ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΜΙΑ!

  Μου αρέσει!

 15. EMY said

  Φίλτατε Απελλή, το κάλλος της αθωνικής Πολιτείας που περιγράφεις και που, όπως πολύ ορθά επισημαίνεις, παρέχει μια αρκετά διαφωτιστική εικόνα και για την πολιτική συγκρότηση της Ελληνικής Χριστιανικής Αυτοκρατορίας, το ίδιο αυτό κάλλος αναδίδεται ατόφυο και μέσα από το δικό σου κείμενο. Να είσαι καλά.
  Υ.Γ. Δεν θα σχολιάσω τίποτα πάνω σε πράγματα που αφενός περίμενα και αφετέρου δεν τα θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικά. Είχα όμως την εντύπωση ότι η Αριστερά είχε πλέον αποστεί από κάτι παλαιολιθικούς και χονδροειδείς αφορισμούς που, αν μη τι άλλο, την εκθέτουν και στο αμιγώς ιστορικό και επιστημονικό πεδίο. Και αν κάποτε τέτοιοι αφορισμοί μπορούσαν να αιτιολογηθούν ως ενα βαθμό λογω της πόλωσης που υπήρχε και της συνεπακόλουθης σύγχυσης των φρενών ένθεν και ένθεν, σήμερα φαντάζουν απωθητικά σκέλεθρα. Άλλη Αριστερά επιτάσσουν οι ζοφεροί μας καιροί. Μια Αριστερά πολλαπλών υπερβάσεων, μια Αριστερά σύνδεσης με τις ζωντανές ρίζες του λαού, κι όχι μια Αριστερά-παπαγάλο χρεοκοπημένων τσιτάτων. Αλλιώς πάλι θα ξεσκονίσει το ράφι της γεροντοκόρης και τις συνέπειες θα τις υποστούμε όλοι.
  Εξυπακούεται ότι το υστερόγραφό μου δεν έχει καμιά σχέση με το κείμενο του Απελλή που, σαν αύρα λεπτή, μας μεταδίδει κάτι από τη χαρά για την οποία έγινε λόγος σε ένα εξαιρετικό σχόλιο πιο πάνω…

  Μου αρέσει!

  • apellis said

   Αγαπητή μου ΕΜΥ,

   Διακρίνω σε ποιον ακριβώς απευθύνεται το μήνυμα περί Αριστεράς.
   Έχεις πολύ δίκιο. Για αυτό η Αριστερά πασχίζει με το στανιό, να μπει στο περιθώριο της ιστορίας, όπως λέει και το γνωστό τραγουδάκι του Νταράλα. Εννοώ, ότι άλλη Αριστερά χρειάζεται σήμερα ο τόπος, μια Αριστερά που να εμπνέεται από την παράδοση και τα θέλω του λαού μας, που θα προσαρμόσει τα αριστερά της μηνύματα στην ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων! Δυστυχώς, αυτή δεν υπάρχει στα οργανωμένα κόμματα της Αριστεράς, που αναμασούν αλλοδαπές και τετριμμένες αριστερές ιδεοληψίες. Για αυτό και παραμένουν καθηλωμένα κάτω από 10% του εκλογικού σώματος.
   Αυτό δεν αφορά βεβαίως στα μεμονωμένα άτομα, όπου κάλλιστα θα βρεις αριστερούς ένθεους και πατριώτες.
   Σε ευχαριστώ πολύ, για μια ακόμη φορά, για τα καλά σου λόγια…

   Μου αρέσει!

   • EMY said

    Εμείς σε ευχαριστούμε (και σε αυτό είμαι σίγουρη ότι συμπλέω με τη μεγάλη πλειονότητα των αναγνωστών και σχολιαστών αυτού του μπλογκ) για τα πάντοτε φωτεινά και αναγωγικά κείμενα με τα οποία μας μεταφέρεις σε ανοιχτωσιές όπου μπορούμε να αναπνεύσουμε δροσερό αέρα.
    Με πόνο ψυχής τα γράφω αυτά για την Αριστερά κι ας ηχεί βαρύγδουπο. Όχι μόνο για λόγους προσωπικά πολιτικούς, αλλά και επειδή στην παρούσα κρίσιμη στιγμή, όπου κρινόμαστε όλοι, ψυχανεμίζομαι ότι και πάλι η Αριστερά αρνείται να διαδραματίσει το φυσικό της ρόλο. Μέχρι τελευταία στιγμή ελπίζω να διαψευστώ. Αλλά τα σημάδια δεν είναι καλά. Ακόμα κι αν κάτι αλλάζει, αυτό γίνεται με ρυθμό αραμπά, την ώρα που οι εφιάλτες του λαού μας παίρνουν σάρκα και οστά με ρυθμό πυραύλου. Για πόσο πια μπορούμε να τρεφόμαστε με βελανίδια; Ο λαός, όσο εξαχρειωμένος κι αν είναι, διατηρεί πάντα στο βάθος του ένα ένστικτο που τον προειδοποιεί πού είναι το δήθεν. Κι αν παντού το δήθεν βλέπει, επιλέγει προφανώς εκείνη την εκδοχή του που θα εξασφαλίσει και σ’ αυτόν το κατιτίς του…
    Από την άλλη, όπως πολύ ωραία το διατυπώνεις κι εσύ, υπάρχουν και τα πρόσωπα. Κι εγώ ανέκαθεν πίστευα ότι τα πρόσωπα διαθέτουν τεράστια δύναμη, πολύ μεγαλύτερη από τις μάζες (πάγια διαφωνία μου αυτή με την κρατούσα στην Αριστερά αντίληψη). Ένα πρόσωπο που δεν λογαριάζει τον εαυτό του μπροστά στο καλό των συνανθρώπων του μπορεί να φέρει τον κόσμο ανάποδα.
    Και από το κείμενό σου για το Όρος φαίνεται αυτό. Πόσες είναι οι αγιασμένες ψυχούλες στο Όρος, μπροστά στους εκατοντάδες χιλιάδες κακούργους που μας κατακλύζουν; Μια σταγόνα. 1070 χρόνια, μια σταγόνα….

    Μου αρέσει!

   • Ονόμαρχος said

    Apellis
    ΕΜΥ
    Πράγματι, Αριστερά που να κάνει τον… σταυρό της και να προσκυνά εικόνες και κομμένα χέρια, δεν…!
    Μια Αριστερά που αναγνωρίζει αληθινά πράγματα και όχι ιδεοληψίες και λιβανο-κοπανίσματα, θα την βρείτε.. λίγο ψυχικό θάρρος χρειάζεται … Κάντε και σεις μία φορά την υπέρβαση που ζητάτε από την Αριστερά, ε?
    Βέβαια, αν μας προσφέρεις ψηλότερα ποσοστά από το 10% με αντάλλαγμα τα σταυροκοπήματα και τα εικονο-προσκυνήματα, μπα… δεν θα πάρουμε! Αυτέ, τα έχουν ανάγκη τα λαμόγια, εκεί να πάτε!

    Γράφει ο/η ΕΜΥ: «Ο λαός, όσο εξαχρειωμένος κι αν είναι, διατηρεί πάντα στο βάθος του ένα ένστικτο που τον προειδοποιεί πού είναι το δήθεν. Κι αν παντού το δήθεν βλέπει, επιλέγει προφανώς εκείνη την εκδοχή του που θα εξασφαλίσει και σ’ αυτόν το κατιτίς του…». Χεχεχε.. καλά τα λες… να φυλαγόμαστε κιόλας γιατί ποτέ δεν ξέρεις! Άλλωστε, ως Χριστιανοί, για αυτό το «κατιτίς μας» ζούμε!

    Στο δε ερώτημα του/της ΕΜΥ «Για πόσο πια μπορούμε να τρεφόμαστε με βελανίδια;», η απάντηση είναι μία και απλή: για όσον καιρό εσείς θέλετε! Αν και αβίαστα προκύπτει η ερώτηση «τι είστε, για να τρώτε βελανίδια;» , εντούτοις δεν την κάνω.

    «Και από το κείμενό σου για το Όρος φαίνεται αυτό. Πόσες είναι οι αγιασμένες ψυχούλες στο Όρος, μπροστά στους εκατοντάδες χιλιάδες κακούργους που μας κατακλύζουν; Μια σταγόνα. 1070 χρόνια, μια σταγόνα….», αυτό ΕΜΥ, όντως είναι πολύ όμορφο.
    Μου δίνει αφορμή να κάνω και μία ιστορική υπέρβαση, και να πάω πίσω στον χρόνο, στον καιρό των Παλαιολόγων και να αναρωτηθώ… «πόσες να ήταν άραγε εκείνες οι ‘αγιασμένες’ ψυχούλες που αντί να πάνε να ταχθούν στο πλευρό του αυτοκράτορα για να πολεμήσουν τους Οθωμανούς, «για του Χριστού την Πίστη την Αγία», αυτές λάκιζαν μέσα στη νύχτα και κατέφευγαν στα μοναστήρια, αφήνοντας την Βασιλεύουσα, τον λαό και την Πίστη στο έλεος του Οθωμανού; Είναι βέβαιο, ότι αν σηκωθεί ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, καλόγερους και παπάδες σίγουρα δεν θα θέλει ούτε να τους βλέπει!!

    Η Αριστερά εμπνέεται από τις καλύτερες παραδόσεις του Λαού μας, τους αγώνες του για επιβίωση, για ελευθερία, για δημοκρατία & προκοπή. Βλέπεις, η Αριστερά ακολουθεί την παράδοση του Λαού μας που όταν υπάρχουν προβλήματα ρίχνεται στον αγώνα, μαζί με τον λαό, και δεν τρέχουν στα μοναστήρια να ξεκοκαλίζει ευρωπαϊκά κονδύλια, και με ιντερνέτ που πηγαίνει… πύραυλος! (μερικοί σκάνε μύτη και εδώ μέσα και …αυτολιβανίζονται ώρες ώρες).

    Ο/η ΕΜΥ εν τω μεταξύ ψυχανεμίζεται «ότι και πάλι η Αριστερά αρνείται να διαδραματίσει το φυσικό της ρόλο». Δεν την πάει, δεν την συμπαθεί, δεν θέλει να την βλέπει, αλλά έναν καημό για το αν θα διαδραματίσει τον …φυσικό της ρόλο, τον έχει! Ρε δεν πα να βρείτε κανένα λείψανο να το προσκυνήσετε λέω εγώ! Ο Λαός ΕΜΥ ψυλλιάζετε και τους δήθεν Χριστιανούς και τους δήθεν «υπέρ άνω» και «τάχα μου», κι όλους τους «περί πολλού» και από τηγανίτα τίποτα! Τζουφιό-χριστιανοί, ε τζουφιό-χριστιανοί!

    Μου αρέσει!

 16. ΕΛΛΗΝΑΣ said

  Ο προπαγανδιστής του βυζαντινοχριστιανισμού , και επισκέπτης των σκοταδιστικών
  μεσαιωνικών κέντρων Αφελλής ,έβγαλε για μία ακόμη φορά την μάσκα και μας απέδειξε περίτρανα τον στόχο
  των μοιχειων βλέψεων και επιδιώξεων του.
  Το θρησκολάγνο παραλλήρημα του όμως ,αυτή την φορά ,ξεπέρασε τα επιτρεπτά όρια. Χειροκροτούμενος από τους γνωστούς
  προσκυνημένους σκοταδιστές ανθέλληνες της ιστοσελίδας ,νομίζει ότι με τα ανιστόριτα και προπαγανδιστικά ,υπέρ των καταστροφέων του Ελληνικού πολιτισμού, αρθρίδια του ,μπορεί να τιθασεύσει το εβραιοχριστιανικό ποίμνιο,που καθημερινά
  μαθαίνοντας ,τα κατορθώματα των εκφραστών του,λακίζει από την στάνη ,αφυπνιζόμενο από την πλάνη,της εισαγώμενης εβραικής αιρέσεως.
  Για να δούμε όμως ορισμένες πτυχές της νεώτερης ιστορίας του «αγίου» ,με την χριστιανική προσέγγιση αυτού τόπου.Και θα αναφερθώ στην νεώτερη ανθελληνική ιστορία ,αυτου του κιφιναριού,γιατί για την παλαιότερη έχουν ήδη αναφερθεί ,ορισμένοι συνέλληνες.
  Με καμάρι και υπερηφάνεια ο προπαγανδιστής Αφελλής ,μας αναφέρει ότι… τις τρείς ευλογημένες φορές ,που αξιώθηκα να επισκευθώ το άγιον όρος ,εκείνο μου αφηγήθηκε ,όσα ήίθελα να μάθω…..
  Έτσι είναι κύριε …προσκυνητά,εκείνο σου αφηγήθηκε όλα όσα ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ. Οχι δ.λ.δ. ΟΛΑ ,αλλά αυτά που ΗΘΕΛΕΣ
  να μάθεις,για να μπορείς στην συνέχεια να παραμυθιάζεις και να εντυπωσιάζεις ,τους ανύποπτους ,αφελείς και αγράμματους χειροκροτητές σου.
  Ας δούμε ,λοιπόν,ΤΙ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ και ασφαλώς δεν μας είπες για την «αγιότητα»,των ανθελλήνων ρασοφόρων και την ανθελληνική δράση τους…
  Το 1941 ,όταν η Πατρίδα αντιμετώπιζε τους χιτλερικούς φασίστες ,όταν όλος ο Ελληνισμός μιά γροθιά ενωμένος ,έχυνε το αίμα του ,στα βουνά της Ηπείρου και της Μακεδονίας,οι εκλεκτοί σου τεμπέληδες ,πρόδιδαν στους εχθρούς μας ,την Πατρίδα ,σαν νέοι εφιάλτες ,μη σκεπτόμενοι τίποτε άλλο ,παρά την ησυχία τους και την ….ορθοδοξία !!!! και για του λόγου το αληθές….
  Εν Αγίω Όρει τη 13/26 Απριλίου 1941
  Πρός την αυτού ΕΞΟΧΟΤΗΤΑ τον Αρχικαγκελλάριον του ΕΝΔΟΞΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ,κύριον ΑΔΟΛΦΟΝ ΧΙΤΛΕΡ ,
  εις Βερολίνον.
  Οι βαθυσεβάστως υποσημειούμενοι αντιπρόσωποι των είκοσι ιερ’ων βασιλικών Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών μονών του
  Αγίου Όρους Άθω,λαμβάνομεν την ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΝ ΤΙΜΗΝ ν’απευθυνθώμεν πρός την υμετέραν ΕΞΟΧΟΤΗΤΑ και παρακαλέσωμεν ΑΥΤΗΝ θερμώς όπως ευαρεστηθή και αναλάβη υπό την ΥΨΗΛΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΝ ΑΥΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΝ και
  ΚΗΔΕΜΟΝΙΑΝ τον Ιερόν τούτον τόπον,του οποίου Ηγούμενοι και αντιπρόσωποι τυγχάνομεν,διαδεχόμενοι εν τούτω τους ιδρυτάςκαι ευεργέτας του Ιερού τούτου τόπου,ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ αυτοκράττωρας και διαδόχους τούτων…..Τον Βασιλέα των Βασιλευόντων και ΄Κύριον των Κυριευόντων,εξ όλης της ψυχής και καρδίας ΙΚΕΤΕΥΟΝΤΕΣ,όπως επιδαψιλεύση τη ΥΜΕΤΕΡΑ
  ΕΞΟΧΟΤΗΤΙ,ΥΓΕΙΑΝΚΑΙ ΜΑΚΡΟΗΜΕΡΕΥΣΙΝ,ΕΠ’ΑΓΑΘΩ ΤΟΥ ΕΝΔΟΞΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.

  ΠΗΓΗ. Ιστορικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών.

  Αλλά τα ανθελληνικά μηνύματα πρός τους αιμοσταγείς κατακτητές της ανθρωπότητας,δεν σταματούν εδώ.
  Οι φίλοι της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα,καλόγεροι του αγίου όρους ,με δεύτερη επιστολή πρός τον ΧΙΤΛΕΡ,τον ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΝ για » τας κατα των Σοβιετικών( και βέβαια κατά της αγωνιζόμενης υφηλίου) νίκας σας και ΑΓΑΛΛΟΜΕΝΟΙ κραυγάζομεν εν ΘΑΥΜΑΣΜΩ » ΕΠΕΣΕΝ
  ΤΟ ΖΙΤΟΜΙΡ και ΕΣΩΘΗ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗ , Κύριος ο Θεός κρατύνη την Υμετέραν εξουσίαν εις ΕΤΗ ΠΛΕΙΣΤΑ »
  Ακολουθούν οι υπογραφές των 20 εκλεγμένων αντιπροσώπων,των ισαρίθμων μονών της Αθωνικής πολιτείας.
  Η διαχρονική αυτή υποτέλεια των καλογέρων, τους εξασφάλιζε και τους εξασφαλίζει ( μην απατάσθε,σε ανάλογη περίπτωση,ασφαλώς και δεν θα δίσταζαν,να ξαναπροδώσουν την Πατρίδα,χάριν της ορθοδοξίας), τον αμύθητο πλούτο τους (βλέπε περίπτωση Εφραίμ) και την ακεραιότητα τους.
  Τα ίδια άλλωστε είχαν κάνει και προγενέστερα ,με τους Τούρκους κατακτητές,όταν τους επλήρωσαν,με αμύθητο ποσόν,ώστε να συνεχίσουν ανενόχλητοι την λειτουργία τους.
  Αν βέβαια σε όλα αυτά συν υπολογίσουμε και τον τρόπο καταστροφής του Άθω,για να τον μεταβάλλουν από Ιερό τόπο των Ελλήνων,σε τόπο λατρείας της Ιουδαικής αιρέσεως,θα ανακαλύψουμε τον διαχρονικό ρόλο του αθωνικού ασκηταριού,εις βάρος
  κάθε Ελληνικής αξίας και σεβάσματος.
  Να μήν παραλείψω να …θυμίσω ,στον ευτυχή για τα ….προσκυνήματα του Αφελλή,ότι μετά την κατάρρευση του Ελληνικού μετώπου και όταν οι Έλληνες εστερούντο ακόμη και του ψωμιού,οι αγιορείτες με τον πλούτο που διαθέτουν ,εξόπλισαν,ένα ολόκληρο στρατιώτικό σώμα,για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ τους,με τις ευλογίες των Γερμανικών αρχών !!!!
  Αυτή κι αν είναι ευτυχία και όνειρο ζωής Αφελλή,να συναγελάζεσαι ,με αυτούς που όταν οι Έλληνες στέναζαν κάτω από από την
  Γεμανική και Βουλγαρική μπότα,αυτοί ανέπτυσαν αγαστές σχέσεις και απεριόριστη σύμπνοια ,με τους χασάπηδες της Βέρμαχτ !!
  Αυτοί είναι λοιπόν ,που με τόση αγαλίαση και υπερηφάνεια επισκευθηκε ο κομπορρήμων Αφελλής.Στους χαρίζουμε και να τους χαίρεσε και όταν με το καλό θα ξαναπάς,ναμήν ξεχάσεις να ανακαλύψεις και την «διήγηση»,ως πρός τα άκρως ανθελληνικά πεπραγμένα τους. Αμήν…

  Μου αρέσει!

  • ..... said

   Συγκινητικό το παραλήρημα σου, αλλά κάτι τέτοια κατεβατά βρίσκουν ανταπόκριση μόνο αρχαιολάτρες να χαμε να λέγαμε που πάσχουν είτε, απο εκφυλισμένη αθεοπροτεσταντική και ναζιστική υστερία, είτε τσιριζιώτες , είτε άθεους με παγαναστικές τάσεις κ.α
   Στο copy – paste που έκανες ξέχασες να βάλεις ημερομήνια, η οποία ήταν… 13/26 Απριλίου 1941… Σαν ελληνάρας που είσαι θα έπρεπε να ξέρεις οτι εκείνες τις μέρες η πατρίδα μας, μολίς είχε περάσει το κατώφλι της γερμανικής κατοχής και θα πρέπε επίσης να ξέρεις οτι ο κίνδυνος να περάσει ολόκληρη η Μακεδονία στους Βούλγαρους (με νωπές τις μνήμες απο τον Α’ ΠΠ) ήταν μεγάλος και ανάλογες κινήσεις γίναν σε ευρύτερο πολιτικό επίπεδο, δεν ειναι κακό να μελετήσεις την γεγονοτολογία της εποχής.
   Ράβε – ξήλωνε για να πουλάμε πατριωτισμό και αντιναζισμό;;;;;;

   Μου αρέσει!

  • Καχύποπτος said

   ΣΟΥ ΖΗΤΑΜΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΟΙ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΤΟΝ ΠΑΝΣΛΑΒΙΣΜΟ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΩΝ, ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΑΡΕ.

   Μου αρέσει!

   • ΕΛΛΗΝΑΣ said

    Από όλο το κείμενο,αυτό κατάλαβες λοβοτομημένε ? Για τους προδότες ρασοφόρους τεμπέληδες,δεν κατάλαβες τίποτα πανύβλακα
    προσκυνημένε ? Άιντε χάσου βυζαντινορωμαίηκο πρόβατο.
    Συγνώμη θα πρέπει να ζητήσετε όλοι εσείς οι εβραιόπληκτοι,από την Ελλάδα που καταστρέψατε,ζωντανό…ε ζωντανό .

    Μου αρέσει!

  • ΕΛΛΗΝΑΣ said

   Για τον τυφλό και ανόητο …..είπε. Ειναι τόσο μεγάλη η συγχυσή σου και η βλακώδης προσπάθεια σου να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα των μαύρων ρασοφόρων ,που προσκυνάς,που η τύφλωση του ορθόδοξου φανατισμού σου,δεν σε άφησε να δείς την ημερομηνία ,που λές ότι δεν έβαλα ( 13/26 Απριλίου 1941 ),να φιγουράρει στο κείμενό μου ,βγάζοντας μάτια,ανόητε .
   Ε μείς ,όλοι οι Έλληνες,που αγωνιζόμαστε στην φιλόξενη αυτή ιστοσελίδα,για την Πατρίδα,δεν απευθυνόμεθα σε άρρωστους και φανατικούς εβραιοχριστιανούς ,που με την Γκαιμπελική τους προπαγάνδα και νοοτροπία,προσπαθούν να σώσουν ,ότι μπορεί να σωθεί.Εμείς οι Έλληνες ,ανατρέπουμε καθημερινά την ανθελληνική προπαγάνδα των πληρωμένων
   και μη αρθρογράφων,που με τερτίπια και ψευτιές,συνεχίζουν το ανθελληνικό έργο τους.
   Στην προσπάθεια μας αντιτάσσονται,άνθρωποι που μοναδικό τους στόχο έχουν θέσει την λοιδορία και την απαξίωση των
   προγονικών ηθών και εθίμων,πότε με χαλκευμένα ιστορικά ντοκουμέντα,πότε χρησιμοποιόντας πηγές από τους εχθρούς
   του Ελληνισμού,πότε με πληρωμένους κονδυλοφόρους και πότε με ανόητους και φανατικούς που άλλοτε μας βρίζουν,
   επειδή υπερασπιζόμαστε ,τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ και άλλοτε γράφουν εμπαθή αρθρίδια,με σκόπιμες
   ανακρίβειεςοι οποίες σαν στόχο έχουν να παραπλανήσουν
   και να φανατίσουν τους πρόθυμους χειροκροτητές του τύπου
   …..είπε,οι οποίοι από την βιασύνη τους να βρίσουν και να καπηλευθούν ,ότι είναι δυνατόν,γίνονται γελοίοι και συκοφάντες.
   Κλείνοντας ,θα ήθελα να απευθυνθώ σε κάθε καλόπιστο Έλληνα και να τον ρωτήσω,αφού διαβάσει το υπερκείμενο θέμα,
   να μου απαντήσει ,που σε καίρια ζητήματα που έθεσα ,εγώ και αρκετοί συνέλληνες,πήραμε απαντήσεις.
   Πουθενά,μόνο ύβρεις και ιστορικές ανακρίβειες εισπράξαμε .
   Ο τόπος δυστυχώς δεν μπορεί να πάει μπροστά ,με τους θρησκόληπτουςκαι φανατικούς σκοταδιστές,να κρατούν τα ηνία .
   Κάποτε σ’αυτόν τον τόπο θα πρέπει να επικρατήσει η λογική και η δικαιοσύνη,πρέπει να αποτινάξουμε τις θρησκόληπτες παρωπίδες που με το ζόρι μας επέβαλαν,εδώ και 1700 χρόνια,να αλλάξουμε την ρωμαίηκη νοοτροπία και να αποκαταστήσουμε τις αθάνατες Ελληνικές αξίες ,των προγόνων μας.

   Μου αρέσει!

   • ..... said

    Δεν περίμενα να μου απαντήσεις κάτι καλύτερο, στα ιστορικά δεδομένα που σου παράθετω εσυ απαντάς με ύβρεις, μπουρδολογίες και αοριστολογίες που καταδεικνύουν το διαβρώμενο σκέπτικο σου, ενώ και η ασχετοσύνη σου στα της αρχαίας Ελλάδος είναι δεδομένη, απλώς εσύ και το συνάφι σου χρησιμοποίειτε ως κάλυμμα την αρχαίολατρεία και απο πίσω κρύβονται μίγματα αθέιας, προτεσταντισμού, παγανισμού και σταλινοχιτλερικα ξεράσματα

    Μου αρέσει!

   • ΕΛΛΗΝΑΣ said

    Άσε τις αερολογίες και απάντησε στο αν έκανες λάθος ,στο ότι δεν έγραψα την ημερομηνία. Απάντησε αν οι
    τεμπελοκαλόγεροι έστειλαν τις προδοτικές επιστολές στον Χίτλερ…ΝΑΙ ή ΟΧΙ .
    Όσο για τα» ιστορικά «δεδομένα που μου παρέθεσες ,σ’αυτά κρύβονται η πονηριά ,η υποκρισία και η αλαζονία,του κάθε
    εβραιολάγνου χριστιανού και του κάθε δογματικού ανθέλληνα βυζαντινορωμιού,σαν και του λόγου σου.
    Κατά τα άλλα,είσαι πολύ μικρός ,εσύ ο λοβοτομημένος προσκυνητης της Σιών,για να κρίνεις Έλληνες που δεν τους γνωρίζεις.
    Εν τέλει είσαι ένα σκουπίδι,που παραμιλάει και λέει στον εαυτό του ,πόσο τρανό σκουπίδι είναι.Άντε στην μαμά σου ρε γελείε.

    Μου αρέσει!

   • ..... said

    Εγω μπορεί να μην είδα την ημερομηνία, εσύ ήξερες οτι μολις είχαμε περάσει υπο κατοχή;; Γνώριζεις το ιστορικό πλαίσιο της εποχής;; αντιναζισμός απο νεοναζιστάκια σαν και σενα;;;, είναι τουλάχιστον τραγικό !!!!!!! Και τραγικό επίσης είναι οτι στην νεοταξίτικη παραφύαδα σας υπάρχουν και αργυρώνητοι δήθεν διανοόυμενοι που κατεύθυνουν ταλαίπωρα τετράποδα σαν και σενα, για να βρίζεις και να χυδαιολογείς εναντίον συμπατριώτων σου, και εναντίον ενός σημαντικού τμήματος της ιστορίας και της παράδοσης της πατρίδας σου!!!! Τέτοιες ύβρεις ούτε οι μη Έλληνες. Η ιστορία ομως φροντίζει και δίνει τις απάντησεις της και ξεγυμνώνεστε απο τα αρχαιοελληνικά ενδύματα που χρησιμοποίειτε ως κάλυμμα σας και απο μέσα φαίνεται η νεοταξίτικη σαπίλα
    Καλό ειναι λοιπόν ταλαίπωρε ελλημα (και οχι Έλληνα) να το βουλώσεις, γιατί εσυ και το συνάφι σου είστε περίγελος ακόμη και των νηπιαγωγείων

    Μου αρέσει!

 17. γ.κ. said

  Απελλή, πάλι με το κείμενό σου μου άνοιξες την πόρτα και μπήκα σε ένα κήπο με ευωδιαστά λουλούδια!
  Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε τα πάθη του Χριστού. Και μετά την Ανάσταση. Ο καλύτερος χρόνος για μια τέτοια είσοδο στον κήπο αυτό.
  Διάβασα όλα τα σχόλια. Μερικά μου φάνηκαν αγκάθια. Μερικά ήσαν περισπούδαστα ζιζάνια, λες και κάποιοι θέλησαν να ασχημίσουν τον κήπο. Δεν πειράζει όμως. Όλα φτιάχτηκαν από τον Θεό. Εμείς είμαστε μικροί για να κρίνουμε το έργο Του.
  Σκέφτομαι όμως ότι αν, όλη η ενέργεια που χρειάστηκε για την αντιγραφή τόσων κειμένων, θετικών ή αρνητικών, μπορούσε να αφιερωθεί στην μελέτη της σημερινής φρικτής μας κατάστασης και στην αναζήτηση τρόπου απελευθέρωσης της πατρίδας μας ίσως μας χάριζε και την ελευθερία μας και την απόλαυση του κήπου.
  Πάντως σ’ ευχαριστώ.
  γ.κ.

  Μου αρέσει!

 18. ΑΝΕΜΟΣ said

  Δυστυχως ζαγκλε,, αυτο που βλεπω, εκ μερους σου,τουλαχιστον:..

  Προσπαθεις και βγαζεις ασχημα απωθημενα, εν ονοματι ,των ιδεων της παλαιας θρησκειας.
  Την οποιαν αν θες να την υπερασπισεις,νομιζω ,πως καταλαβαινεις…
  αυτος δεν ειναι ο τροπος που αρμοζει, να κανεις το κηρυγμα σου.
  Ξερω ποιος εισαι ,που εισαι, και τι κανεις…
  .Μην ανησυχεις θα παψω να ασχολουμε μαζι σου.
  Ξερεις γιατι ?
  Διοτι το ανθρωπινο επιπεδο σου, ακομα δεν εχει εξελιχθει.
  Οσο για το Ελληνικο επιπεδο.. καλυτερα να μη συζηταμε.

  Ο Απλλωνιος εχει ενα αλλο επιπιδο.
  «Σε αυτη τη διαδικτυακη γωνιτσα….»…
  Συμφωνα με της αποψεις σου, για να λυθουν τα θεματα αυτα,η πρεπει να γινει ενας πολεμος,
  (εμφυλιος) αλλη μια φορα και οποιος ..επικρατησει…
  Να κανουμε αυτο τον τοπο που (ζουμε) Ελλάδα, αρκετα κομματια,
  και αναλογα με το τι πιστευει καθενας , να πιασει θεση,
  πυροβολοντας, να περασει τις ιδεες του.

  ΟΙ καιροι ειναι αρκετα δυσμενεις, μεσα και εξω απο τη χωρα.

  Ομονοια δεν υπαρχει..
  Ε ! λοιπον επιτελους, αφηστε τις θεωριες…και της ιδεες,

  Τι διχονοια, με οιανδηποτε τροπο, αφ ενος θελουν, αφ εταιρου εκμεταλευονται οι εχθροι μας.

  Εδω που φτανουμε ..συζητοντας, αποφασηστε .. ?εχθροι της? η Υπερασπιστες της ?

  Τα υπολοιπα περισσευουν !! Και ειναι εκ του πονηρου.

  Μου αρέσει!

  • Ζάγκλος said

   Άνεμος,
   Λυπάμαι αλλα η κριτική σου είναι από τις θρησκευτικές σου προκαταλήψεις και όχι με βάση την λογική.
   Το επίπεδο μου φιλε μου, αστο, ναι αρπάζομαι εύκολα και δεν κάνω πίσω ούτε στον θάνατο,
   ποσο μάλλον με τις ανθελληνικές κατίνες που από τη μια κορδώνονται σαν Έλληνες
   και από την άλλη χυδαιολογούν κατά των Ελλήνων προγόνων μας.

   Και για πες μου εσύ που έχεις επίπεδο, είναι OK να χυδαιολογούμε κατά την θρησκεία των
   προγόνων μας και τον πολιτισμό μας? πάντα τα καλικαντζαρούδια του blog βρίσκου σημεία
   να κρίνουν και να χλευάσουν, λες και εγώ είμαι ο Έλληνας που θα απολογηθώ και
   αυτοί οί βάρβαροι που μου λένε τα λάθη μου!

   Όχι άνεμε, δεν θέλει κανεις τον εμφύλιο, εμφύλιο εναντια σε ποιον? Στους γονείς, συγγενείς και φίλους?
   Αυτό είναι άρρωστο που λες και το λες γιατί το σκέφτεσαι, η κριτική μας είναι κατά της επίσημης
   εκκλησίας και κατά πρώτον στους πρωτοχριστιανούς και τις καταστροφές που έκαναν στην Ελλάδα.

   Όταν λες να αφήσουμε τις θεωρίες εννοείς βεβαια να αποδεχθώ έναν αλήτη που βρίζει
   τους προγόνους μου και τα σεβάσματα του, όχι ρε φιλε, υπερασπιστές ναι, βουβοί όχι!
   Αυτά τα θρησκευόμενα αλητάκια που βρίζουν την Ελλάδα θα λαμβάνουν απαντήσεις.

   Μου αρέσει!

 19. ..... said

  Απελλή, μέσα σε λίγες γράμμες, αποτύπωσες σπουδαία πράγματα που αφορούν την Αθωνική πολιτεία και τον σημαντικό ρόλο που διεδραμάτισε στην πορεία του Ελληνισμού. Απλά συγχαρητήρια.

  Μου αρέσει!

 20. Καχύποπτος said

  ΚΑΛΑ, ΚΑΘΕΣΤΕ ΚΑΙ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ;;;

  ΠΑΡΤΕ ΝΑ’ΧΕΤΕ, «ΕΛΛΗΝΟΛΑΤΡΕΣ»:

  ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ:

  «Έκατσα που εσκαπέτισαν με τα μπαϊράκια τους απεκατέβηκα κάτω. Ήταν μιά εκκλησία εις τον δρόμον, η Παναγία στο Χρυσοβίτσι, και το καθησιό μου ήτο όπου έκλαιγα την Ελλάς…Σίμωσα, έδεσα το άλογό μου σ’ ένα δένδρο, μπήκα μέσα και γονάτισα. Παναγία μου είπα από τα βάθη της καρδιάς μου και τα μάτια μου δάκρυσαν. Παναγία μου βοήθησε και τούτη τη φορά τους Έλληνες να ψυχωθούν. Έκανα το Σταυρό μου, ασπάσθηκα την εικόνα της, βγήκα από το εκκλησάκι, πήδηξα στο άλογό μου και έφυγα. Σε λίγο μπροστά μου ξεπετάγονταν οχτώ αρματωμένοι, ο εξάδελφός μου ο Αντώνης Κολοκοτρώνης και επτά ανήψια του. – Κανείς δεν είναι στην Πιάνα, μου είπε ο Αντώνης. Ούτε στην Αλωνίσταινα. Είναι φευγάτοι. – Ας μη είναι κανείς αποκρίθηκα. Ο τόπος σε λίγο θα γιομίση παλληκάρια…Ο Θεός υπέγραψε την λευτεριά της Ελλάδος και δεν θα πάρη πίσω την υπογραφή του».

  ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ!!!

  Μου αρέσει!

 21. Καχύποπτος said

  ΣΚΥΛΙΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΡΩΜΟΣΚΥΛΑ!

  (ΑΛΗΘΕΙΑ, ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΠΑΜΕ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ;)

  Μου αρέσει!

 22. Καχύποπτος said

  ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΣΤΟΕΣ ΣΑΣ ΕΒΡΑΙΟΣΚΥΛΑ!

  Μου αρέσει!

 23. ΚΑΒΕΙΡΟΣ said

  Το Άγιο Όρος είναι μια ζωντανή παράδοση της ορθοδοξίας.
  Μέχρι εκεί.

  Μου αρέσει!

 24. Καχύποπτος said

  «Μονή Χρέπας-Κοίμηση Θεοτόκου-Τρίπολη»
  Στρατηγείο του Κολοκοτρώνη, από όπου ξεκίνησε στις 14 Σεπτεμβρίου 1821 η τελική έφοδος για την άλωση της Τρίπολης.

  ΜΙΣΟ ΛΕΠΤΟ…ΤΑ ΛΕΝΕ ΑΥΤΑ «ΑΙ ΠΗΓΑΙ» ΤΟΥ ΡΑΣΣΙΑ;;;

  ΧΑΧΑΧΑΧΑ ΓΕΛΟΙΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ!!!

  Μου αρέσει!

 25. stefanos said

  Θαυμάσια ανάρτηση, όποιος έχει πάει στο περιβόλι της Παναγιάς αγαλιάζει η ψυχή του και μεταφέρεται νοερά στην Ελληνική Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Αλλωστε όπως είπε ο Γέροντας Παϊσιος το Αγιο Ορος θα αναστήσει την Βυζαντινή ελληνορθόδοξη αυτοκρατορία και η ώρα έφτασε.Κλείνω με τα λόγια του Γέροντα Εφραιμ ,όταν τον συναντήσαμε δύο μήνες προτου μπει και αγιάσει τις φυλακές: » Η Ελλάδα είναι η άψυχη Ακρόπολη και το έμψυχο Αγιο Όρος, αμα χτυπήσεις αυτά χτυπάς την Ελλάδα».

  Μου αρέσει!

  • ΕΛΛΗΝΑΣ said

   Την Ελλάδα ,πρόβατο Στέφανε,τηνκτύπησαν αυτοί που εσύ προσκυνάς.Ξύπνα και άσε τον Παίσιο και τον Βησσαρίωνα
   που βρώμισε ,άσε τους βίους αγίων ,που σε παραμορφώνουν και άνοιξε κανένα βιβλίο ,μπάς και βγάλεις τις τσίμπλες
   από τα μάτια σου,για να μπορείς να ξεχωρίσεις τι κρύβετε πίσω απο τις «θαυμάσιες αναρτήσεις».

   Μου αρέσει!

 26. lavienciel said

  Απελλή -σωστά τονισμένο!-

  ακόμα μία εξαιρετική ανάρτηση, να είσαι καλά!

  Μου αρέσει!

 27. Χρήστος Βούλγαρης said

  ΤΕΣΤ ΓΝΩΣΕΩΝ
  Προς ονομαρχο κτλ. οι οποιοι αρνουνται την ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ του Βυζαντιου
  1)αληθεια μηπως ξερουν πως απακαλεσε ο Γοτθος απεσταλμενος `τα μελη της βυζαντινης φρουρας της Ρωμης συμφωνα με τον Προκοπιο Καισαριας (Ιστορια των Πολεμων βιβλιο Ε!)
  α)στρουμφακια β)ανατολιτες γ)Ελληνες
  2)Πως ονομαζει το Πρωταρχικο Ρωσικο Χρονικο τον Βυζαντινο θεολογο-απεσταλμενο
  α)Ντοναλτ Ντακ β)Ελληνα Φιλοσοφο γ)Ζαγγλο-τρελλο-και -αμετανοητο
  3)Πως ονομαζε ο Πετρος ο Ερημητης την Βυζαντινη Αυτοκτατορια
  α)Χωρα των Ελληνων β)Λιμνουπολη γ)αυτοκρατορια των αυτιστικων δαιμονισκων ZagloSS von Lustmord und SS-ApoloniuSS paganists κτλ
  4)Συμφωνα με τα ιπποτικα μυθιστορηματα του Αρθουριου κυκλου (14ος αιωνας) πως ονομαζονταν η πιο ανατολικη χωρα της Χριστιανοσυνης και ποια ηταν η πρωτευσουσα της
  α)Γκοθαμ σιτυ και στρομφοχωριο β)Οδος της τρελλας οικια ZaggloSS von Lustmord γ)Ελλαδα -Κωνσταντινουπολη
  Οι απαντησεις ας κατατεθουν μεχρι αυριο αυτην την ωρα

  Μου αρέσει!

 28. Χρήστος Βούλγαρης said

  Ειναι συγκηνητικο παντως τοι το ZaggloSS von lustmord ενω εχει φαει το ξεφτυλισμα`απο πολλους σχολιαστες (να μην κανω καταλογο γιατι θα χρειασω πολυ χωρο )εξακολουθει να μολυνει με την παρουσια τον χωρο.Τι να πω η πληρωνεται πολυ καλα η δεν εχει τιποτα αλλο να κανει στην ζωη του η απλα του αρεσει νατον ξεφτυλιζουν γουστα ειναι αυτα «de gustibus et fe coloribus non disputatum» η οπως λεει και ο σοφος λαος μας περι ορεξεως κολοκυθοπιτα….

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: