Ελληνικό το πρώτο αλφάβητο στον κόσμο

pinakida.jpgΜΑΘΕΤΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΚΗΦΗΝΕΣ ΛΟΙΠΟΝ. ΔΕΝ ΔΙΟΙΚΕΙΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΚΕΜΑΛΙΚΗ ΟΡΔΗ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ.

Η θεωρία ότι το Αλφάβητο είναι εφεύρεση των Φοινίκων συντηρήθηκε εκτός των άλλων με το επιχείρημα ότι ωρισμένα σύμβολα της φοινικικής γραφής μοιάζουν με τα αλφαβητικά γράμματα, π.χ. το (άλεφ) είναι αντεστραμμένο ή πλαγιαστό το ελληνικό Α κλπ. Το επιχείρημα αυτό φαινόταν ισχυρό μέχρι προ 100 ετών περίπου.

Οι γλωσσολόγοι και οι ιστορικοί ισχυρίζονταν ακόμη ότι οι Ελληνες δεν εγνώριζαν γραφή προ του 800 π.Χ. Γύρω στο 1900 όμως ο Αρθούρος Εβανς ανέσκαψε την ελληνική Μινωική Κρήτη και ανεκάλυψε τις ελληνικές Γραμμικές Γραφές, των οποίων σύμβολα ήταν ως σχήματα πανομοιότυπα προς τα 17 τουλάχιστον εκ των 24 γραμμάτων του ελληνικού Αλφαβήτου.

Με δεδομένα α) ότι τα αρχαιότερα δείγματα των ελληνικών αυτών γραφών (Γραμμική Α και Β), που στη συνέχεια ανακαλύφθηκαν και στην Πύλο, στις Μυκήνες, στο Μενίδι, στη Θήβα, αλλά και βορειότερα, μέχρι τη γραμμή του Δούναβη και χρονολογήθηκαν τότε πριν από το 1500 π.Χ. και β) ότι οι Φοίνικες και η γραφή τους εμφανίζονται στην ιστορία όχι πριν το 1300 π.Χ. Ο Εβανς στο έργο του Scripta Minoa διετύπωσε, πρώτος αυτός, αμφιβολίες για την αλήθεια της θεωρίας ότι οι Ελληνες έλαβαν τη γραφή από τους Φοίνικες, εκφράζοντας ταυτόχρονα την επιστημονική υποψία ότι μάλλον συνέβη το αντίθετο.

800px-PhaistosDiskLarge.jpg

Οι αμφιβολίες για την μη προτεραιότητα των Φοινίκων έναντι των Ελλήνων στην ανακάλυψη της γραφής έγιναν βεβαιότητα, όταν ο καθηγητής Πωλ Φωρ, διεθνής αυθεντία της Προϊστορικής Αρχαιολογίας, δημοσίευσε στο αμερικάνικο αρχαιολογικό περιοδικό, εκδόσεως του Πανεπιστημίου της Ινδιάνας, Nestor (έτος 16ον,1989,σελ.2288) ανακοίνωση, στην οποία παραθέτει και αποκρυπτογραφεί πινακίδες ελληνικής Γραμμικής Γραφής, που βρέθηκαν σε ανασκαφές στο κυκλώπειο τείχος των Πιλικάτων της Ιθάκης και χρονολογήθηκαν με σύγχρονες μεθόδους στο 2700 π.Χ.

Γλώσσα των πινακίδων είναι η Ελληνική και η αποκρυπτογράφηση του Φωρ απέδωσε φωνητικά το συλλαβικό κείμενο ως εξής: Α]RE-DA-TI. DA-MI-U-A-. A-TE-NA-KA-NA-RE(ija)-TE. Η φωνητική αυτή απόδοση μεταφράζεται, κατά τον Γάλλο καθηγητή πάντοτε :«Ιδού τι εγώ η Αρεδάτις δίδω εις την άνασσαν, την θεάν Ρέαν:100 αίγας, 10 πρόβατα, 3 χοίρους». Ετσι ο Φωρ απέδειξε, ότι οι Ελληνες έγραφαν και μιλούσαν ελληνικά τουλάχιστον 1400 χρόνια πριν από την εμφάνιση των Φοινίκων και της γραφής τους στην ιστορία.

239126201_7666c0225b.jpg

Αλλά οι αρχαιολογικές ανασκαφές στον ελληνικό χώρο την τελευταία 12ετία απέδωσαν και άλλες πολλές και μεγάλες εκπλήξεις: Οι Ελληνες έγραφαν όχι μόνο τις συλλαβικές Γραμμική Α και Β Γραφές τους αλλά και ένα είδος γραφής πανομοιότυπης με εκείνη του Αλφαβήτου τουλάχιστον από το 6000π.Χ. Πράγματι στο Δισπηλιό, μέσα στα νερά της λίμνης της Καστοριάς, ο καθηγητής Γ. Χουρμουζιάδης ανεκάλυψε ενεπίγραφη πινακίδα με γραφή σχεδόν όμοια με την αλφαβητική, η οποία χρονολογήθηκε με τις σύγχρονες μεθόδους του ραδιενεργού άνθρακα (C14) και της οπτικής θερμοφωταύγειας στο 5250π.Χ.

Τρία χρόνια αργότερα ο έφορος Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Ν. Σάμψων, ανασκάπτοντας το "Σπήλαιο του Κύκλωπα" της ερημονησίδας Γιούρα Αλοννήσου (Βόρειες Σποράδες), ανακάλυψε θραύσματα αγγείων ("όστρακα") με γράμματα πανομοιότυπα με εκείνα του σημερινού ελληνικού Αλφαβήτου, τα οποία χρονολογήθηκαν με τις ίδιες μεθόδους στο 5500-6000π.Χ.

Ο ίδιος αρχαιολόγος διενεργώντας το 1995 ανασκαφές στη Μήλο, ανεκάλυψε "πρωτοκυκλαδικά αγγεία" των μέσων της 3ης χιλιετίας π.Χ., που έφεραν πανομοιότυπα τα γράμματα του Ελληνικού Αλφαβήτου Χ,Ν,Μ,Κ,Ξ,Π,Ο,Ε. Είναι πρόδηλο, ότι οι αρχαιολογικές αυτές ανακαλύψεις όχι απλώς προσέδωσαν ήδη το χαρακτήρα του κωμικού στη λεγόμενη "Φοινικική Θεωρία" περί ανακαλύψεως της γραφής, αλλά ανατρέπουν εκ βάθρων ολόκληρη την επίσημη χρονολόγηση της ελληνικής Ιστορίας, όπως αυτή διδάσκεται, αλλά και την επίσημη παγκόσμια Ιστορία του Πολιτισμού.
http://www.knossopolis.com/section-blog-layout/1-2010-09-07-21-46-09/42-2010-09-07-21-51-33.html

26 σκέψεις σχετικά με το “Ελληνικό το πρώτο αλφάβητο στον κόσμο”

 1. Αυτές τις μαύρες μέρες που περνάμε, αδέρφια, αν κατόρθωσα ν΄ αποφύγω την κατάθλιψη και την τρέλλα, ίσως, είναι χάρη σε αναρτήσεις σαν τούτη εδώ.
  Οποτε διαβάζω σχόλια για τη γλώσσα μας, για τους αγώνες των προγόνων μας, για τους συγγραφείς, ποιητές, μουσικούς, εικαστικούς που εκόσμησαν με τα έργα τους την Ιστορία μας, παίρνω δύναμη, ακατάβλητη δύναμη.
  Και πεισμώνω κι επαναλαμβάνω στον εαυτό μου για εκατομυριοστή φορά : ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ, ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ.

  Μου αρέσει!

   1. MENIO ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΣΟΥ ΑΝ ΕΝΝΟΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΕΓΩ, ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ ΣΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΩ ΌΤΙ ΤΟΥ ΕΧΩ ΠΕΡΑΣΕΙ …ΜΑΣΣΕΛΑ ,ΟΠΟΤΕ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙΣ ΝΑ ΓΊΝΕΙΣ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ!

    Μου αρέσει!

 2. Στην πραγματικότητα συνυπήρχαν για μια μεγάλη περίοδο η αλφαβητική και η γραμμική γραφή, η χρήση τους ήταν διαφορετική, η γραμμική χρησιμοποιόταν σε επίσημες απογραφές, αναφορές στα ανάκτορα κτλπ. και γενικά λαξευμένη στη πέτρα, ενώ η αλφαβητική στο ξύλο ως μια πιο απλή και καθημερινή, επί χιλιάδες ετών…από κάποια στιγμή και μετά παραπαίει η χρήση της γραμμική και υιοθετείτε η αλφαβητική γραφή και για επίσημη χρήση.
  Είναι οι ανατολίτες που υιοθέτησαν μια απλουστοποιημένη μορφή του ελληνικού αλφαβήτου όχι το ανάποδο όπως λανθασμένα ισχυρίζονται τα περισσότερα βιβλία ιστορίας…κάτι που θα ήταν και πιο λογικό…
  Δυστυχώς κάνουν τα πάντα για να φιμώμουν τις ανακαλύψεις για την προιστορία των Ελλήνων….

  Μου αρέσει!

   1. Αγαπητέ φίλε gadaros

    Όπως καταλαβαίνεις είχα πάει για ύπνο χθες και έτσι δεν απάντησα.

    Τι να απαντήσω στην ερώτηση σου; Έχουμε όλα τα στοιχεία ή μας κρύβουν κάποια; Διότι αν είναι έτσι, οποιαδήποτε χρονολόγηση που βασίζεται σε ελλειπή στοιχεία θα είναι μόνο σχετική.
    Ευχαριστώ τον Χρ. Βούλγαρη για τις πληροφορίες περί Καδμηίων γραμμάτων, που και αυτά περιλαμβάνονται ως μέρος της ελληνικής μυθολογίας στα σχετικά περί της ίδρυσης της Θήβας και άρα πρέπει να τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν, αφού δεν είναι σωστό, άλλα μεν της μυθολογίας να τα δεχόμαστε, ενώ άλλα να τα απορρίπτουμε, αναλόγως τι θέλουμε να αποδείξουμε.
    Στο κείμενο υπάρχουν τρεις φωτογραφίες, ας μιλήσουμε για αυτές και όσα περιέχουν.
    1) Το πρώτο είναι μια πινακίδα, όπου αναπαριστώνται διάφορα εγχάρακτα σύμβολα, παρόμοια με όσα υπάρχουν σε σφραγιδόλιθους.
    2) Οι Δίσκοι της Φαιστού που αναπαριστούν κάποια ιδεογράμματα (όπως η αιγυπτιακή ιερογλυφική)
    3) Μια πήλινη πινακίδα με εγχάρακτα σύμβολα της Γραμμικής.

    Πρόκειται για γραπτές γλώσσες; Η απάντηση είναι ΝΑΙ!
    Είναι όμως αλφάβητα με την τρέχουσα έννοια του όρου; Φοβάμαι πως όχι!
    Πρόκειται για σχηματικές γραφές, αλλά πάντως είναι γραφές, που διαβάστηκαν από τον Έβανς ως Ελληνικές.

    Οι Γραμμικές Α και Β είναι εξέλιξη η μία της άλλης και είναι όντως ελληνικές γραφές, που η χρονολόγηση τους φτάνει στα 1800-1500 π.Χ. Μυκηναίκή εποχή.
    Όπως είπε κάποιος φίλος, αποκλείεται το αλφάβητο να εισήχθη γύρω στα 800 π.Χ και κατευθείαν ο Όμηρος να έγραψε τα Έπη.
    Στα 800 π.Χ, είναι σίγουρο πως υπήρχε ακόμη προγενέστερη γραμματεία και λογοτεχνική παράδοση την οποία είχε υπόψιν του και ο Όμηρος. Άλλωστε πριν τα Ομηρικά Έπη υπήρχαν ακόμη αρχαιότερα έργα, όπως π.χ, αυτό του Θηβαϊκού κύκλου κ.αλλ.
    Πώς όμως συμβιβάζεται από τη μια η ύπαρξη ελληνικών γραμμικών γραφών όπως είπαμε, και από την άλλη η εμφάνιση του μεταγενέστερου αλφαβήτου με τα γνωστά γράμματα; Διότι οπτικά οι δύο γραφές μεταξύ τους έχουν τεράστια διαφορά.
    Πρέπει ακόμη να συνυπολογίσουμε ότι ανάμεσα τους μεσολαβεί περίπου μια χιλιετία.
    Εδώ λοιπόν συμβαίνουν δύο τινά.

    α) Ή το λεγόμενο «Φοινικικό» Αλφάβητο, είναι ελληνικό και αποτελεί μια μετεξέλιξη των δύο ελληνικών Γραμμικών γραφών. (άρα αυτό που μένει είναι να βρεθούν ενδιάμεσα στοιχεία αυτής της μετάβασης που να το επιβεβαιώνουν)

    β) Ή το λεγόμενο «Φοινικικό» Αλφάβητο, είναι όντως φοινικικό, αλλά η εισαγωγή του έγινε πολύ πριν το 800 π.Χ, οπότε υπήρξε αρκετός χρόνος κατά τον οποίο το επεξεργάστηκαν οι Έλληνες.

    Το σίγουρο είναι, πως είτε έτσι είτε αλλιώς, οι γραμμικές γραφές ως γραπτές γλώσσες είναι αρχαιότερες του αλφαβήτου. Άρα οι Έλληνες δεν στερούνταν γλωσσικού εργαλείου. Όμως γραπτή γλώσσα, δε σημαίνει απαραίτητα αλφάβητο. Από αυτή την άποψη ο τίτλος θα ήταν πιο ουσιαστικός αν έγραφε ότι η γραμμική γραφή είναι αρχαιότερη του αλφαβήτου, πράγμα που είναι και αληθές. Σχετικά με το Δισπηλιό δεν γνωρίζω μορφολογικές λεπτομέρειες, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι πρόκειται για πρόδρομη γραφή της γραμμικής.

    Τέλος, δεν θεωρώ ότι είναι τόσο σημαντικό να αποδείξουμε κάτι τέτοιο, από τη στιγμή, που ακόμη και αν ήταν «φοινικικό» το αλφάβητο, οι Έλληνες του έδωσαν τελικά μια τέτοια υπεραξία που οι Φοίνικες ποτέ δεν μπόρεσαν να του δώσουν.

    Προσπαθώ να αναζητώ πάντα την αλήθεια και να μην υποκύπτω στις συναισθηματικές μου προτιμήσεις, λαμβάνοντας υπόψιν ότι είναι πολλά αυτά που αγνοούμε. Προσπαθώ για παράδειγμα να βρώ την ετυμολογία του ονόματος «Σαλαμίς», που είναι παλαιότερο του Σόλωνα και δε μπορώ να βρω από ποια ελληνική λέξη προέρχεται. Όπως λέει και ο αρχαίος λόγος: «φίλος μεν Πλάτων αλλά φιλτέρα η αλήθεια»

    Μου αρέσει!

  1. Καδιμια γραμματα ειναι το το ειδος γρσφης το οποιο συμφωνα με την παραδοση εφερε ο Καδμος ο αδελφος της Ευρωπης και ιδρυτης της Θηβας μαζξι του. στην αρχαιοητα σωζουτουσαν κατι χαλικνες λεκανες με αυτους τους χαρατηρες (αν θυμαμαι καλα το αναφερει ο Ζακ Ρισπεν στην ‘Ελληνικη Μυθολογια» εκδοσεως 1979).Ηι ισχυουυσα μεχρι τωρα εξηγηση ηταν οτι τα καδιμια γραμματα ηταν το φοινικικο αλφαβητο 9και πιο συγκεκριμενα η παραλαγη της βορειας Φοινικης) καθως συμγωνα με την παρασοη ο Καδμος ειχε ερθει στην Ελλαδα ψαχνοντας την αδελφη του που ειχε αρπακει ο α Διας. Βεβαια οσα παρατθενται εδν περα μαλλον` θετουν εν αμφιβολω αυτη την θεωρια.Αλλα ετσι και αλλιως οι επισητμομικες θεωριες δεν ειναι θρησκευτικα δογματα και μπορουν να αντικατασταθουν εν αναγκη οπως π.χ. σ΄οτι αφορα τις επιδοσεις των Μκυναιων στην κατεργασια του σιδηρου

   Μου αρέσει!

   1. Απάντηση στον Apellis.

    Φίλε κάνεις λάθος. Άλλη είναι η αλήθεια.
    Η Σαλαμίνα και τα σχήματα των γραμμάτων δεν έχουν σημασία. Πανάρχαια λατρευτικά σύμβολα μετατράπηκαν σε χαρακτήρες προβαθμίδων και συστημάτων γραφής και τελικά σε χαρακτήρες του αλφαβήτου. Σύμβολα προβαθμίδων γραφής μοιάζουν με μινωικούς χαρακτήρες και με γράμματα του αλφαβήτου περισσότερο και από τα φοινικικά και από τα γράμματα της ελληνικής κυπριακής γραφής. Και τα φοινικικά κατάγονται από πανάρχαια ιερογλυφικά και άλλα λατρευτικά σύμβολα, προέρχονται όμως άμεσα από την αιγυπτιακή γραφή και τις μινωικές γραφές. Γράμματα του αλφαβήτου μοιάζουν και με φοινικικά και με μινωικά, και με κυπρομινωικά και με ελληνικά κυπριακά γράμματα. Αλλά η ομοιότητα των αλφαβητικών γραμμάτων με τα φοινικικά είναι περιορισμένη. Τα φοινικικά ήταν μικρά γράμματα . Τα μινωικά, τα ελληνικά -κυπριακά και τα αλφαβητικά ήταν κεφαλαία. Και το σημαντικό δεν είναι τα γράμματα. Η ουγγαριτική γραφή γράφτηκε με σφηνοειδείς χαρακτήρες, όπως οι βαβυλωνιακές γραφές, λειτουργικά όμως δεν διέφερε από τις υπόλοιπες σημιτικές γραφές και σημιτική γραφή λογίζεται.
    Και δεν ήταν η φοινικική πιο λειτουργική ούτε από την προγενέστερή της γραμμική Β ούτε από τη μεταγενέστερή της ελληνική κυπριακή συλλαβική γραφή (κυπριακό συλλαβάριο) Το αντίθετο είναι αλήθεια. Με τη φοινικική γραφή η ανάγνωση ήταν πολύ δύσκολη και αμφίβολη και η ανάγνωση άγνωστων λέξεων ήταν αδύνατη. Οι σημιτικές γραφές λειτουργικά δεν εξελίχθηκαν παρά μόνο αργότερα υπό την επιρροή όμως ης αλφαβητικής γραφής .Λειτουργικά είχαν παραμείνει ίδιες και με τις πρωτοσυναϊτικές γραφές και με το χρονολογούμενο από το 2700 π.Χ αιγυπτιακό σύστημα γραφής συλλαβών του τύπου σύμφωνο +φωνήεν. Αντιθέτως στον Ελλαδικό χώρο αναπτύχθηκαν πέντε σύστήματα γραφής που εμφανίζουν συνεχή εξέλιξη από πλευράς λειτουργίας και καταλήγουν στο αλφάβητο . Και ξεκίνησαν με τα κρητικά ιερογλυφικά και τη γραμμική Α , γραφές πολύ προγενέστερες αλλά και πολύ πιο εξελιγμένες από τις πρωτοσιναϊτικές. Στον ελλαδικό χώρο , από Μινωίτες αρχικά και από Έλληνες αργότερα, αναπτύχθηκαν οι διεργασίες που οδήγησαν στο αλφάβητο. Πρέπει όμως να συντομεύσω. Θα σταθώστο θέμα του αλφαβήτου και της αλφαβητικής γραφής όσο γίνεται πιο συνοπτικά.
    1. Αλφάβητο μιας γλώσσας είναι το σύνολο των απλών ήχων από τους οποίους σχηματίζονται όλοι οι γλωσσικοί ήχοι αυτής της γλώσσας.
    Οι συλλαβές δεν είναι απλοί αλλά σύνθετοι γλωσσικοί ήχοι. Η ανακάλυψη του αλφαβήτου είναι η ανακάλυψη αυτού του γεγονότος και εύρεση και καταγραφή των απλών γλωσσικών ήχων, μέσω της ανάλυσης των συλλαβικών ήχων στους απλούς συμφωνικούς και φωνηεντικούς ήχους από τους οποίους αποτελούνται.
    Αλφαβητική είναι η γραφή στην οποία οι συλλαβές καταγράφονται πλήρως με γράμματα που παριστάνουν τους απλούς συμφωνικούς και φωνηεντικούς ήχους από τους οποίους συντίθενται. Η σειρά γραφής των γραμμάτων των συλλαβών ταυτίζεται με τη σειρά εκφοράς των΄ήχων που παριστάνουν.
    2.Η φοινικική γραφή δεν ήταν αλφαβητική. Στη φοινικική γραφή γράφεται ένα γράμμα για κάθε συλλαβή και κατά την ανάγνωση για κάθε γράμμα ψάχνουμε ποια συλλαβή θα διαβάσουμε. Πρόκειται για εξαιρετικά οικονομική συλλαβική γραφή. Η αρχή της οικονομίας στις συλλαβικές γραφές περιγράφει τη συνήθεια να παριστάνει ένα γράμμα περισσότερες από μια συλλαβές με στόχο να μειωθεί ο αριθμός των απαιτουμένων συλλαβογραμμάτων. Ήταν φαινόμενο που παρουσιάστηκε σε όλες τις συλλαβικές γραφές. Οι πιο οικονομικές από αυτές εισήγαγαν και την μεγαλύτερη αμφιβολία και δυσκολία κατά την ανάγνωση. Μεταξύ αυτών πρωταθλήτρια η φοινικική.
    3. Στις σημιτικές γλώσσες τα φωνήεντα δεν σχηματίζουν συλλαβές μόνα τους, και επειδή οι Σημίτες με τα γράμματα συλλαβές παρίσταναν, στις σημιτικές γραφές δεν υπήρχαν γράμματα για φωνήεντα-συλλαβές. Εξαίρεση η ουγγαριτική γραφή που εχρησιμοποιείτο όμως για τη γραφή μιας σημιτικής γλώσσας καθώς και μιας χουριτικής γλώσσας στην οποία τα φωνήεντα σχημάτιζαν συλλαβές μόνα τους. Τα φωνηεντικά γράμματα τα χρησιμοποιούσαν μόνο όταν έγραφαν φωνηεντικές συλλαβές και επομένως μόνο για τη γραφή της χουριτικής γλώσσας. Το γεγονός αυτό βεβαιώνει ότι με τα γράμματα συλλαβές έγραφαν.
    Στην ελληνική γλώσσα, και από ότι εικάζεται και στη μινωική γλώσσα, τα φωνήεντα σχηματίζουν συλλαβές μόνα τους και για αυτόν το λόγο στις συλλαβικές γραφές γραμμική Α και γραμμική Β υπάρχουν και γράμματα που παριστάνουν φωνηεντικές συλλαβές και μόνο (όχι φωνηεντικούς ήχους που αποτελούν μέρος μόνο του ήχου συλλαβών). Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει το συλλαβικό χαρακτήρα και αυτών των γραφών.
    3.Το ελληνικό αλφαβητικό σύστημα γραφής είναι εντελώς διαφορετικό σύστημα γραφής από οτιδήποτε προϋπήρξε. Δεν προέκυψε από την προσθήκη φωνηέντων στη φοινικική γραφή. Με την προσθήκή φωνηέντων στη φοινικική γραφή δημιουργείται γραφή έντελώς όμοια με την ουγγαριτική όπως αυτή χρησιμοποιήθηκε για τη γραφή της χουριτικής γλώσσας. Αν γράφαμε έτσι, τη λέξη ΚΑΚΟ θα την γράφαμε ΚΚ όπως επίσης θα γράφαμε και τη λέξη ΚΟΥΚΙ, ενώ τη λέξη ΚΑΚΙΑ θα τη γράφαμε ΚΚΑ.
    4.Οι Έλληνες των σκοτεινών χρόνων δεν δημιούργησαν απλά ένα νέο σύστημα γραφής αλλά ανακάλυψαν το αλφάβητο των γλωσσικών ήχων αναλύοντας τους ήχους των συλλαβών στουςαπλούς ήχους από τους οποίους αποτελούνται και δημιούργησαν ένα νέο είδος συστημάτων γραφής, τον αλφαβητικό τρόπο γραφής που αποτελεί φυσικά ελληνικό δημιούργημα αλλά και μείζον πολιτιστικό επίτευγμα. Ο αλφαβητικός τρόπος γραφής αποτέλεσε μια απολύτως επιτυχή και επαναστατική καινοτομία στα συστήματα γραφής που επειδή ήταν απολύτως επιτυχής τερμάτισε ουσιαστικά την εξέλιξη τους. Ο αλφαβητικός τρόπος γραφής παραμένει επί σχεδόν 3000 χρόνια ένα μοναδικό στην απλότητά του, στην επάρκειά του και στην προσαρμοστικότητά του μέσο έκφρασης, επικοινωνίας και ανάλυσης σκέψεων ιδεών και απόψεων. Αποδείχθηκε επίσης μέσο που συνέβαλε τα μέγιστα στην εξειδίκευση του λεξιλογίου και του συντακτικού της γλώσσας και στο πέρασμα άπό τη χρήση του ελλειπτικού και ευμνημόνευτου ποιητικού λόγου στη χρήση του αναλυτικού και επεξηγηματικού πεζού λόγου.
    5. Η γραμμή εξέλιξης προς το αλφάβητο δεν είναι αυτή που έχουμε συνηθίσει να ακούμε. Η γραμμή εξέλιξης είναι από τις μινωικές γραφές προς τις ελληνικές συλλαβικές γραφές γραμμική Β και κυπριακή, και από εκεί προς το αλφάβητο και τη αλφαβητική γραφή. Η φοινικική γραφή έπαιξε συμπληρωματικό ρόλο στην όλη διαδικασία. Το πώς, πού , πότε και γιατί, καθώς και όλες τις σχετικές λεπτομέρειες και φυσικά την πλήρη και απολύτως αξιόπιστη τεκμηρίωση των παραπάνω θα τα βρείτε στις Περιηγήσεις στο κείμενο μου «αλφάβητο και αλφαβητική γραφή».[http://diadromesgr.blogspot.com/2010/03/1.html]

    Και θα τελειώσω με την Britannica (άρθρο γραφή)

    «Alphabetic writing systems represent the phonological structure of the language. The smallest pronounceable segment of speech is a syllable, but a syllable may be analyzed into the distinctive underlying constituents called phonemes. The syllable pa is produced by passing a column of air through the vocal chords, an action that constitutes the vocalic element, bounded at the outset by sudden release of air through the lips, an action that constitutes the consonantal element. The achievement of the alphabet is to analyze the syllable into its underlying consonant and vowel constituents.»
    «Historical accounts of the evolution of writing systems have until recently concentrated on a single aspect, increased efficiency, with ==the Greek invention of the alphabet== being regarded as the culmination of a long historical evolution.»
    «The invention of the alphabet is a major achievement of Western culture. == It is also unique; the alphabet was invented only once, == though it has been borrowed by many cultures. It is a model of analytic thinking, breaking down perceptible qualities like syllables into more basic constituents. And because it is capable of conveying subtle differences in meaning, it has come to be used for the expression of a great many of the functions served by speech.»

    Μου αρέσει!

   2. Η Θήβα κτίστηκε το 1700 π.Χ.. Οι Φοίνικες το 1700 π.Χ. δεν είχαν γραφή. Πως λοιπόν ο θεμελιωτής της Θήβας έφερε φοινικικά γράμματα;
    Ο καθηγητής και ακαδημαΙκός Μιχαήλ Σακελλαρίου είχε γράψει, (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους τόμος 1, σελίδα 361), ότι οι Καδμείοι ή Φοίνικες που είχαν φτάσει στη Θήβα από τη Φοινίκη δεν προέρχονταν από την πόλη των Σημιτών Φοινίκων του Λιβάνου, αλλά από τη Φοινίκη της Ηπείρου. Και προσθέτει ότι η έννοια εξέχω του ρήματος κέκαδμαι ταιριάζει με το ύψος και η έννοια λάμπω ανταποκρίνεται στην αντανάκλαση του φωτός στα νερά. Αυτό εξηγεί γιατί το όνομα δόθηκε σε βράχους και σε ποτάμια. Στην περιοχή Φοινίκη της Ηπείρου βρίσκεται παραπόταμος του Καλαμά που ονομαζόταν Κάδμος. Επίσης το εθνικό Φοίνικες έχει θέμα που απαντάται στην ελληνική.[ φοινός (= βαθυκόκκινος) και φοινίξαι (= αιμάσαι). Και η πρώτη σημασία της λέξης φόνος ήταν αίμα]. Και έχει επίσης ένα επίθημα (-ικες), γνωστό από άλλα ονόματα ινδοευρωπαΙκών φύλων (Αίθικες, Γράϊκες ή Γραικοί, Τέμμικες , Θράικες).
    Ακόμη το όνομα Φοινίκη είχε δοθεί στην Καρία και το όνομα Φοίνιξ δήλωνε ένα βουνό και ένα οχυρό της ίδιας χώρας καθώς και ένα ποτάμι της Λυκίας, όπου ποτέ δεν εισχώρησαν Σημίτες Φοίνικες. Εξ αιτίας αυτών των ονομασιών βουνού και οχυρού της Καρίας και ποταμού της Λυκίας, οι Φοίνικες που εγκαταστάθηκαν στη Θήβα δεν πρέπει να θεωρηθούν ελληνικό φύλλο λέει ο Μιχαήλ Σακελλαρίου. Είναι όμως λέει, ινδοευρωπαϊκό φύλο που καμμιά σχέση δεν έχει με τους Σημίτες Φοίνικες του Λιβάνου. Φυσικά, ούτε με τα γράμματα που χρησιμοποιούσαν οι Φοίνικες του Λιβάνου έχει καμιά σχέση.
    Για τους Φοίνικες ή Καδμείους της Ηπείρου που εγκαταστάθηκαν στη Θήβα ο καθηγητής Μιχαήλ Σακελλαρίου δευκρινίζει ότι έφτασαν στη Θήβα περίπου το 1600 π.Χ. και ότι σύμφωνα με τις ελληνικές παραδόσεις εκτόπισαν από τη Βοιωτία τους Τέμμικες και τους Άονες και κρατήθηκαν εκεί, στη Βοιωτία δηλαδή, μέχρι το 1250π.Χ. περίπου. Οι Άονες και οι Τέμμικες αναφέρονται από τον κ. καθηγητή ως φύλα ινδοευρωπαϊκά αλλά όχι ελληνικά. Και φυσικά με όλες αυτές τις πληροφορίες το θέμα κλείνει .
    Αλλά γιατί οι Έλληνες η πολλοί Έλληνες θεωρουσαν τα αλφαβητικά γράμματα φοινικικά και γιατί ακόμη περισσότεροι τα έλεγαν φοινικήια;
    Γιατί την εποχή του Ηρόδοτου οι Έλληνες υιοθετούσαν την άποψη του Εκαταίου του Μιλησίου (6ος αιώνας π.Χ. ), ότι ο πολιτισμός και το καινούργιο έρχονταν στην Ελλάδα από την Ανατολή . Και πολλοί διακατέχονταν από αυτήν την άποψη και εξ αιτίας αυτού, πολλοί Έλληνες θεωρούσαν τα γράμματα ως φοινικικά και μεταξύ αυτών και ο Ηρόδοτος.
    Όμως πρέπει να πούμε ότι αυτή η κοινή πεποίθηση ότι ο πολιτισμός και το καινούργιο έρχονταν στην Ελλάδα από την ανατολή ήταν εσφαλμένη τουλάχιστον όσον αφορά το από πού προέρχονταν τα νέα συστήματα γραφής και το από που προέρχονταν τα γράμματά τους ως σχήματα στην εποχή από το 1600 π.Χ. μέχρι τον Ηρόδοτο. Γιατί ναι μεν τα πρώτα δείγματα προβαθμίδων γραφής ήταν Σουμεριακά και εμφανίστηκαν στη Μεσοποταμία και το πρώτο σχετικά ολοκληρωμένο σύστημα γραφής εμφανίστηκε επίσης από τους Σουμέριους στην ίδια περιοχή περί το 3500 π.Χ., αλλά η συνέχεια εμφανίζει πολυπλοκότητες.
    Το 1600 π.Χ. οι πρώτοι μεγάλοι πολιτισμοί (Σουμεριακός και Αιγυπτιακός), δεν άκμαζαν πλέον. Βρισκόταν σε ακμή ένας νεότερος πολιτισμός, ο μινωικός πολιτισμός της Κρήτης, που είχε αναπτύξει δύο δικά του και πρωτότυπα συστήματα γραφής. Από την Κρητική γραμμική Α προέρχονται τα προαλφαβητικά συστήματα γραφής που δημιουργήθηκαν ή χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στις σημιτικές ακτές της Μεσογείου. Το αλφάβητο ανεδύθη από τα ελληνικά προαλφαβητικά συστήματα. Και η πρώτη γραφή της φοινικικής πόλης Βύβλος συνολικά και η γραφή των Φιλισταίων της Παλαιστίνης και η χιτιτική γραφή από τις κυπρομινωικές γραφές προήλθαν. Και η δεύτερη γραφή της Βύβλου ήταν σύστημα πανομοιότυπο με τον αιγυπτιακό οδηγό προφοράς του 2700 π.Χ. και πολύ πρωτόγονο., αλλά τα γράμματα της δεύτερης γραφής της Βύβλου ήταν παρόμοια κατά το σχήμα με γράμματα της πρώτης γραφής της Βύβλου που ήταν παρόμοια κατάτη μορφή με τα γράμματα των κυπρομινωικών γραφών. Δεν είχαμε επομένως μεταφορά γραμμάτων από τις ακτές της Παλαιστίνης προς τον ελλαδικό χώρο αλλα αντιθέτως χρησιμοποίηση στις μεσογειακές σημιτικές ακτές γραφών προερχόμενων από τη γραμμική Α. Η άποψη ότι τάχα ο πολιτισμός και επομένως και τα γράμματα είχαν έρθει από την ανατολή ήταν εντελώς εσφαλμένη.
    Αλλά οι αρχαίοι, και οι Έλληνες και άλλοι, έλεγαν πολλά.
    Οι Αγύπτιοι έλεγαν ότι τα φοινικικά γράμματα ήταν αιγυπτιακής αρχής.
    Ο Πλάτων αναφέρει ότι ο Αιγύπτιος θεός Θευθ ή Θωθ πρώτος τα φωνήεντα (την ποικιλία των φωνών) κατενόησεν (Πλάτωνος Φαίδρος). Στη συνέχεια βρήκε και άλλο είδος γλωσσικών ήχων, αυτούς που στην εποχή του Πλάτωνα τους ονόμαζαν άφωνα. Για τον Θωθ αναφέρεται ακόμη ότι βρήκε και τους αριθμούς και τον λογισμό και τη γεωμετρία και την αστρονομία και παιγχνίδια όπως οι πεσσοί και οι κύβοι (ζάρια) και κυρίως τα γράμματα. Στην Ελλάδα ο θεός ο αντίστοιχος του θεού Θωθ ήταν ο θεός Ερμής. Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης και ο Πλούταρχος αναφέρουν ότι ο Ερμής πρώτος εφεύρε τα γράμματα, και μερικοί λένε ότι οι χαρακτήρες των γραμμάτων εστάλησαν στους ανθρώπους από τον Ερμή, καταγεγραμμένοι σε φύλλα φοίνικος.
    Οι Έλληνες έχουν πει ακόμη ότι το αλφάβητο έχει εφευρεθεί από την Αθηνά, από τον Ορφέα, από τον Προμηθέα όπως λέει ο ο Αισχύλος, από τον Μουσαίο, από τον Σίσυφο, από τον Φοίνικα ή την θυγατέρα του, από τις εννέα Μούσες που το παρέλαβαν από τον Δία.
    Φοινικήια δε καλούνται τα γράμματα επειδή ως λέγει ο Ηρόδοτος, οι Φοίνικες τα ανακάλυψαν.
    Φοινικήια τα γράμματα επειδή γράφονταν με κόκκινο χρώμα λέει ο Ευφρόνιος, ή επειδή γράφονταν σε φοινικικά πέταλα λέει ο Μένανδρος, ή επειδή εστάλησαν στους ανθρώπους από τον Ερμή γραμμένα σε φύλλα φοίνικα, ή από το όνομα της Φοινίκης της θυγατέρας του Ακταίωνος όπως λέει ο Μενεκράτης ο Ολύνθιος.
    Είχε ειπωθεί ότι ο Κάδμος ο Φοίνικας ανακάλυψε τα γράμματα αλλά και ότι ο Κάδμος μόνο μετέφερε τα γράμματα στην Ελλάδα και ότι άλλοι τα ανακάλυψαν. Έχει ομως ειπωθεί και ότι ο Παλαμήδης ο υιός του Ναύπλιου τα ανακάλυψε. Και είδαμε ότι υπάρχει και άλλη εκδοχή για τον Κάδμο πολύ πειστική που δεν βαρύνεται με ανεξήγητα
    Και δεν αναφέρει κανείς σήμερα για το πότε και πώς κάποιοι – όχι Έλληνες υποτίθεται- ανακάλυψαν τάχα το αλφάβητο. Και δεν υπάρχουν ούτε μύθοι ούτε θρύλοι άλλων λαών που αναφέρονται στο θέμα του αλφαβήτου. Έχετε ακούσει το όνομα κάποιου Φοίνικα; Μόνον ελληνικοί μύθοι, μόνον ελληνικοί θρύλοι, μόνον ελληνικές αναφορές υπάρχουν. Το θέμα δεν απασχόλησε άλλους λαούς. Και η Βίβλος τίποτε σχετικό δεν αναφέρει. Και απίστευτη και αιφνίδια άνοδος του πολιτισμού μόνο στην Ελλάδα υπήρξε. Και όλα αυτά είναι σοβαρότατα και δεν μπορεί να παραμερισθούν διά της σιωπής.
    Αισθάνομαι ότι έχω γράψει ήδη πολύ περισσότερα από όσα περιμένει κανείς να διαβάσει σε ένα σχόλιο. Το θέμα είναι βέβαια ανεξάντλητο αλλά και μέχρις εδώ πολύ το τράβηξα.

    Μου αρέσει!

  1. Αν μαθαινες οτι εισαι ο δευτερος η ο τριτος που πηδαει την γυναικα σου τι θα αλλαζε στον μικροκοσμο της οικογενειάς σου, προοδευτικέ;
   .Τερμα οι ανθελληνικές προοδευτικές χαζομάρες.
   Εχουμε γεμισει Νταλάρες.

   Μου αρέσει!

  2. Έλαχε να γεννηθούμε σ’αυτή τη γωνιά του πλανήτη, τη πιο ευλογημένη και την ιστορικά πιο πλούσια στο κόσμο.
   Είτε διαλέγεις να τιμάς τον τόπο σου και τους προγόνους σου, είτε γυρίζεις την πλάτη στις απαρχές αυτού του πολιτισμού, και παύεις πλέον να ονομάζεσαι Έλληνας . Γίνεσαι Νταλάρας, γίνεσαι ΓΑΠ. Εμείς διαλέγουμε το πρώτο. Τόσο απλό.

   Μου αρέσει!

 3. Kαταπλητκτικο το άρθρο και πολύ κατατοπιστικό.
  Πράγματι, οι Επιστημονικές ανακαλύψεις μας τροφοδοτούν συνεχώς με αρχαιότατα δείγματα ελληνικής γραφής, που αποδεικνύουν ότι, το ελληνικό αλβάβητο ειναι το πρώτο αλφάβητο στο κόσμο. Τα εν λόγω ευρήματα περνούν από κόσκινο, γίνονται αντικειμενο επιστημονικής μελέτης και διαξιφισμών, αναλύονται και εκπονούνται κατά καιρούς σχετικές μελέτες που το αποδεικνύουν.
  Παρά ταύτα, παραμένει μέχρι σήμερα εδραιωμένη η άποψη στο κατεστημένο, ότι το ελληνικό αλφάβητο προέρχεται από τους Φοίνικες. Το Υπουργείο Φωτοτυπίας αυτό διδάσκει σήμερα στα Ελληνόπουλα.
  Ποιά είναι λοιπόν αυτά τα πανάρχαια γραπτά ( γραπτά επιμένω) ευρήματα Φοινικικού αλφαβήτου,πού βρέθηκαν, από ποιούς βρέθηκαν, από πότε χρονολογούνται και σε ποιό μουσείο του πλανήτη φυλάσσονται για να πάμε αύριο κιόλας να τα θαυμάσουμε?
  Αν κάποιος γνωρίζει κάτι, παρακαλώ να μου απαντήσει και τον ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  Μου αρέσει!

  1. Μαρία συμφωνώ μαζί σου.Το ελληνικό ΑΒήτο(Του Παλλαμίδη)Ηταν το πρώτο ΣΥΓΧΡΟΝΟ ακόμα και σήμερα ανθρώπινο εφεύρημα ,που άφησε πίσω του όλους τους δύσκολους τρόπους επέκτασης της ανθρώπινης γνώσης γιά ΟΛΟΥΣ ,με την εισαγωγή φωνηέντων-συμφώνων.Ολα τ’άλλα απλώς υπήρξαν .

   Μου αρέσει!

 4. Γράφει ο συγγραφέας Γιώργος Εχέδωρος

  Το πρώτο γραπτό κείμενο στην Ευρώπη – Το 1998 ο καθηγητής κ. Γ. Χουρμουζιάδης δήλωσε πως είναι αδύνατη η δημοσίευση του κειμένου του Δισπηλιού που ήρθε στο φως το 1994, λόγω του ότι η ξύλινη επιγραφή …καταστράφηκε.
  Το περίεργο είναι πως 7. 258 χρόνια περίμενε η …επιγραφή για να τη δει ο κ. καθηγητής και μόλις την είδε …κονιορτοποιήθηκε.
  Είναι εμφανές πως η όποια επίσημη δημοσίευσή της θα ανέτρεπε όλο το …ιστορικό σκηνικό περί ανακάλυψης της γραφής, της αποτύπωσης της έναρθρης φωνής του ανθρώπου με γράμματα (και όχι με ιδεογράμματα) και μάλιστα στο γεωγραφικό χώρο της Ελλάδας, στο γεωγραφικό χώρο της Ευρώπης…
  Θα ανατρέπονταν δηλαδή η θεωρία πως οι Έλληνες- όπως μας διδάσκουν- έλαβαν και αυτοί, το φως εξ …ανατολάς ( από βαβυλώνιους, σουμέριους, φοίνικες κλπ. !!) και θα έπρεπε να καλύψουν το μεγάλο κενό των τεσσάρων χιλιάδων χρόνων, όταν δηλαδή, οι ανατολικοί λαοί εκφράζονταν με ιδεογράμματα, οι Έλληνες έγραφαν με συλλαβές όπως σήμερα… Είναι καταφανές ότι αυτό δηλώνει πρώιμο στάδιο σκέψης και πολιτισμού.
  Σύμφωνα με τη σημερινή θεωρία – αυτή που διδάσκεται και στα ελληνικά σχολεία – οι Έλληνες έμαθαν γραφή περί το 800 π.Χ. από τους …Φοίνικες.
  Εκείνο που δεν μπορούν να μας εξηγήσουν πως είναι δυνατόν η ελληνική γλώσσα να έχει 800.000 λήμματα, πρώτη γλώσσα στον πλανήτη, όταν η αμέσως επόμενη έχει 250.000 λήμματα.
  Πως είναι δυνατόν να γράφηκαν τα Ομηρικά έπη περί το 800 π.Χ. όταν δηλαδή έμαθαν να γράφουν οι Έλληνες; Παρουσιάστηκαν ξαφνικά οι αρχαίοι Έλληνες στο ιστορικό προσκήνιο τον 8ο αιώνα π.Χ., με γλώσσα εκατοντάδων χιλιάδων λημμάτων, που για να δημιουργηθεί απαιτείται γλωσσική προϊστορία τουλάχιστον 10.000 ετών (σύμφωνα με επίσημη αμερικανική γλωσσολογική έκθεση).
  Η αγγλική γλώσσα είναι 1.600 ετών και έχει 48% ελληνικές λέξεις με σύνολο λημμάτων 240.000. Η γερμανική είναι 1.700 ετών και έχει 250.000 λήμματα με ελληνικές λέξεις 46%.
  Η ομηρική γλώσσα τι ηλικία έχει;
  Έμαθαν να γράφουν οι Έλληνες από τους ανατολικούς λαούς και ξαφνικά έγραψαν τα ομηρικά έπη που έχουν ιστορικό βάθος τριών χιλιάδων ετών;
  Τι είναι αυτό που φοβίζει τους ιστορικούς; Μήπως γιατί δεν χάθηκαν στη σκόνη της ιστορίας και οι Έλληνες όπως οι Χαναναίοι, οι Σουμέριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Φοίνικες κλπ.; Μήπως η αλήθεια, η πραγματικότητα, αποτελεί εμπόδιο και φόβος στα σχέδια κάποιων ‘εκλεκτών’ που επιδιώκουν την τύφλωση των λαών;

  Το παλιότερο οργανωμένο γραπτό κείμενο που βρέθηκε στη γη της Ευρώπης και χρονολογείται πριν από 7.254 χρόνια(!) από σήμερα αποκαλύφθηκε στη λίμνη της Καστοριάς.Το παλιότερο οργανωμένο γραπτό κείμενο που βρέθηκε στη γη της Ευρώπης και χρονολογείται πριν από 7.254 χρόνια(!) από σήμερα αποκαλύφθηκε στη λίμνη της Καστοριάς.
  Είναι μια ξύλινη πινακίδα με άγνωστο μήνυμα χαραγμένο από ένα νεολιθικό ψαρά ή έμπορο λιμνιαίου προϊστορικού οικισμού στο Δισπηλιό Καστοριάς, γραμμένο δύο χιλιάδες χρόνια (2.000) πριν από τα γραπτά ευρήματα των Σουμερίων και τέσσερις χιλιάδες χρόνια (4.000) πριν από τις κρητομυκηναϊκές πήλινες πινακίδες της γραμμικής γραφής.
  Τη συγκλονιστική ανακοίνωση έκανε χθες στη διάρκεια του αρχαιολογικού συνεδρίου για το φετινό ανασκαφικό έργο στη Βόρεια Ελλάδα ο καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ κ. Γιώργος Χουρμουζιάδης, που αποκάλυψε το ντοκουμέντο στη διάρκεια ανασκαφικής έρευνας το περασμένο καλοκαίρι.
  Η ξύλινη πινακίδα με την επιγραφή χρονολογήθηκε επακριβώς με τη μέθοδο του άνθρακα-14 στον «Δημόκριτο» στο 5260 (!) π.Χ., δηλαδή στο τέλος της μέσης νεολιθικής περιόδου.
  Ο κ. Χουρμουζιάδης με επιστημονικά επιχειρήματα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα χαράγματα της επιγραφής, που είναι οργανωμένα σε στίχους, δεν πρέπει να είναι διακοσμητικά, αλλά «γράμματα» που μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα της παλαιοευρωπαϊκής γραφής και μάλιστα στην πρώιμη φάση της.

  Μου αρέσει!

 5. Ξεχνάτε ότι οι Φοίνικες ήταν Ελληνικό φύλο ,και δεν έχουν σχέση με τους Σημιτο-φοίνικες που ήρθαν αργότερα ώς επήλυδες , οικειοποιόντας το όνομα Φοίνικας !! Το ίδιο συμβαίνει και στην Κύπρο ,με τους αποκαλούμενους Τουρκο-Κυπρίους επήλυδες ,που δεν είναι Κύπριοι, συνεπώς δεν είναι και Έλληνες !! Τα Ορφικά κείμενα είναι του 11835 προ του μηδέν περιγράφοντας αστρονομικές παρατηρήσεις ,λέτε τότε να μην γνώριζαν την γραφή οι πρόγονοι μας ?? Οι Αθηναίοι το 9000 προ του μηδέν είχαν κοσμοκρατορία ,λέτε να μην γνώριζαν την γραφή ??? Όταν έφτιαχναν της Πυραμίδες σε όλον τον πλανήτη ,λέτε να μην γνώριζαν την γραφή και τριγωνομετρία ?? Η γλώσσα μας και το αλφάβητο μας είναι μαθηματική ,μουσική ,και θεϊκή !! Όπως πολύ σωστά το έγραψε ο APOLLO 11 το αλφάβητο αυτό θέλει μυριάδες χιλιάδες χρόνια για να εξελιχθεί σε αυτή την μορφή που την είχαν οι πρόγονοι μας !!!! Φίλε APELLIS ,δεν βρίσκεις στοιχεία,διότι όπως είπε και ο Αιγύπτιος ιερέας στον Σόλωνα ,στον Ελλαδικό χώρο ,είχαν γίνει μεγάλες καταστροφές και κατακλυσμοί ,και χάθηκαν τα γραπτά μας ,ενώ αντιθέτως οι Αιγύπτιοι τα είχαν καταγεγραμμένα ! Ακόμα και ο Εβραίος ΔΡ Γιαχούντα είχε αναγνωρίσει με την μελέτη του ότι καί τα Εβραϊκά κατάγονται από τα Ελληνικά ,και όχι το αντίθετο ……. http://blogs.sch.gr/kpoulianou/2014/03/18/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1/

  Μου αρέσει!

 6. Γιατί νομίζετε δεν έχει μεταφραστεί η γραμμική γραφη Α επειδή αν μεταφραστεί, αμέσως η ελληνική γλώσσα φαίνεται η αρχαιότερη και μάλιστα πολυ πιο πριν απο το «φοινηκικο αλφαβητο» κατι που ολοι θέλουν να κρύψουν Γιατί δηλαδή δε μας το κάνουν στα σχολεία ότι υπάρχει πιθανότητα η γλώσσα μας να μη στηρίζεται στο φοινηκικο αλφαβητο αλλά το αντίστροφο!! Ολα στημένα, ολα ζούμε μια ζωη ακούγοντας μόνο αυτα που θέλουν να ακούσουμε!!

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s