olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας.

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΠΑΖΩΣΟΥΝ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΑΟ!

Posted by olympiada on February 1, 2012

Δράση για την αποκατάσταση του ναού της Αφροδίτης

Ένα παράξενο μυστικό, ένα μοναδικό ντοκουμέντο κρύβεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αντιγονιδών. Το μοναδικό Ναό της Αφροδίτης που είχε στηθεί στην πλατεία των Ιερών, δηλαδή πριν από αιώνες στη θέση που βρίσκεται σήμερα η πλατεία. Πρόκειται για τον ύστερο-αρχαϊκό ναό της Αφροδίτης , στην πλατεία Αντιγονιδών στη Θεσσαλονίκη.

Ένα σημαντικό παράδειγμα ιωνικού ναού του 6ου αι. π.Χ. που μετακινήθηκε στη σημερινή του τοποθεσία στα ρωμαϊκά χρόνια, για να αποτελέσει τμήμα ενός προαστίου γεμάτου ιερά και δημόσια κτίρια. Τα θεμέλιά του, χαμένα κάπου μεταξύ της πυκνής βλάστησης και της άναρχης σύγχρονης δόμησης που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη πόλη είναι απροσπέλαστα και άγνωστα στον ανυποψίαστο περαστικό.

Μετά από ανασκαφές στο χώρο το 1936 ο ναός κέντρισε για λίγο το σύγχρονο ενδιαφέρον για να πέσει όμως και πάλι στην αφάνεια κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έπρεπε να φτάσουμε στο τέλος της χιλιετίας – το 2000 – για να ξαναρχίσουν οι έρευνες, από αρχαιολόγους. Τότε ήταν που αποκαλύφθηκαν, μετά και την κατεδάφιση σύγχρονου κτιρίου που τα κάλυπτε, τα κατάλοιπα του ναού: ελληνορωμαϊκά αγάλματα αλλά και σημαντικά αρχαιότερα αρχιτεκτονικά κομμάτια. Αυτό επέτρεψε στους αρχαιολόγους άλλη μια φορά για να ανασκάψει τη θέση. Ορισμένα από αυτά είναι που εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, εντυπωσιάζοντας αλλά παράλληλα αδυνατώντας να αποτυπώσουν το μεγαλείο του κτίσματος.

Σήμερα με μπάζωμα και εξαφάνιση απειλείται ο ύστερος-αρχαϊκός ναός της Αφροδίτης που ανακαλύφτηκε στη διάρκεια ανασκαφών κατά το παρελθόν σε αντίθεση με την κοινή γνώμη. Αρχικά επάνω στην ανακάλυψή της, μια αρχική απόφαση λήφθηκε να συνεχίσει την ανασκαφή της εντούτοις, η παρούσα απόφαση αργότερα ανατράπηκε.

Το θέμα της απαλλοτρίωσης, μετά από ένσταση των ιδιοκτητών του οικοπέδου, επρόκειτο να συζητηθεί τον Απρίλιο του 2011 σε συνεδρίαση της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία όμως αναβλήθηκε για το 2012. Αν η απαλλοτρίωση απορριφθεί και η ένσταση γίνει δεκτή, ο ναός θα μπαζωθεί!

Επομένως καλούμε όλους τους Έλληνες που ζουν εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς και όλους τους ξένους φιλέλληνες να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην διαμαρτυρία εναντίον αυτής της ιερόσυλης επίθεσης στην εθνική κληρονομιά μας. Πρέπει να διαμαρτυρηθούμε όλοι μαζί και δυναμικά. Ένας εύκολος τρόπος είναι να στείλτε -μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφώνου ή/και με fax – μια επιστολή στο δήμο της Θεσσαλονίκης για να να δοθεί επιτέλους ένα τέλος σε αυτή την αδικία.

Παρακαλώ αισθανθείτε ελεύθεροι να γράψετε την ηλεκτρονική ή ταχυδρομική σας διεύθυνση στην επιστολή διαμαρτυρίας . Μπορείτε επίσης και να χρησιμοποιήσετε μια επιστολή δείγμα όπως θα δείτε πιο κάτω. Μαζί μπορούμε να κάνουμε την διαφορά.

For further information please visit:
http://templeofvenus.gr/

CONTACT INFORMATION:
Municipality of Thermaikos
Region : Central Macedonia
Base : Perea
Mayor : Alexandris Ioannis
Phone 1 : (+30) 23923 30000
Phone 2 : (+30) 23923 30015
e-mail : mayor@thermaikos.gr
Address (of the Mayor’s Office) : Meg. Alexandrou 2
P.C. : 57019
City : Perea
Fax : 23920 22368
Url site : www.thermaikos.gr

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ
Αγαπητοί (όνομα ενθέτων εδώ),

Έρχομαι σε επαφή μαζί σας σχετικά με το ζήτημα του ναού της Αφροδίτης στην πλατεία Αντιγονιδών στην Θεσσαλονίκη . Έπεσε πρόσφατα στην προσοχή μου ότι αυτό το θαυμάσιο κομμάτι της Ελληνικής αρχαίας ιστορίας έχει πέσει θύμα της άναρχης δόμησης και σχεδιάζεται πάνω στο σημείο αυτό η ανέγερση νέου κτηρίου διαμερισμάτων.

Σε μια εποχή, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση μιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, αυτός ο αρχαίος ναός δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα δώρο των Θεών και μία πολιτιστική κληρονομία. Ο ναός της Αφροδίτης είναι ένας εθνικός θησαυρός ο οποίος θα μπορούσε να προσελκύσει Έλληνες και ξένους τουρίστες σαν μέγα αξιοθέατο και να παράσχει στην πόλη της Θεσσαλονίκης μία επιπλέον δυνατότητα εσόδων και οικονομικής αναζωογόνησης.

Σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Μεσογείου, η ανακάλυψη ενός τέτοιου αρχαίου ναού, παλαιότερο κατά 200 χρόνια από το Παρθενώνα, θα είχε καταστεί ανακάλυψη παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση προσπαθεί να αποκρύψει την ανακάλυψη του ναού αντί να ξεκινήσει ανασκαφές για να έρθει στην επιφάνεια; Η απόκρυψη και το θάψιμο του ναού κάτω από μία πολυκατοικία είναι ιεροσυλία η οποία θα οδηγήσει έναν αναντικατάστατο εθνικό θησαυρό να χαθεί.

Τέλος, σε μία περίοδο όπου οι Έλληνες πολίτες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τόσα βάρη και στερούνται τα αναγκαία, πόσο μάλλον να πληρώνουν ενοίκια ακριβών διαμερισμάτων ή να αγοράσουν , με τι σκεπτικό ο ιδιοκτήτης σκέφτεται ότι θα μπορέσει να τα νοικιάσει ή να τα πουλήσει και σε ποιούς αυτά τα νέα διαμερίσματα;
Αυτός είναι ο φόρος τιμής προς προγόνους μας με το θάψιμο των μεγάλων επιτευγμάτων τους αντί να τα αναδείξουμε σαν μέρος του πολιτισμού μας;
Είναι αλήθεια απλός μια σύμπτωση σε μία περίοδο στην οποία οι Έλληνες νιώθουν, απελπισμένοι και απογοητευμένοι ένας αρχαίος ναός της θεάς της αγάπης να αποκαλύπτεται σε μας; Υποθέτω πως όχι.

Για τον λόγο αυτό παρακαλώ όλους τους εμπλεκόμενους να μην αφήστε να συμβεί αυτό το έγκλημα όχι μόνο κατά της Ελλάδα και των Ελλήνων αλλά όλης της ανθρωπότητας.
Αποκαταστήστε λοιπόν το ναό της Αφροδίτης και μαζί με αυτόν και την εθνική υπερηφάνεια μας.
Με τιμή
(όνομα ενθέτων εδώ)

####

18 Responses to “ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΠΑΖΩΣΟΥΝ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΑΟ!”

 1. Zanglos said

  Συγχαρητήρια στην Ολυμπία για την ανάρτηση του άρθρου!
  Η αντίδραση μας θα πρέπει να είναι όπως θα ήταν για έναν ναό
  της παναγιας, και ακόμη περισσότερο γιατί έχει μεγάλη αρχαιοελληνική αξια!

  Like

 2. kota salonikiotiki said

  και εγω νομιζα οτι το καθαριζανε
  απο τα μπαζα
  και τα χορτα

  μετα το αρθρο στο ολυμπια πριν ενα μηνα

  Like

 3. ΗΛΕΚΤΡΑ said

  ΣΤΗΝ ΔΩΔΩΝΗ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΕΔΩ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΕΝΑΝ ΝΑΟ!! ΤΕΛΙΚΑ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΗΣ!! ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΑΥΤΟΥΣ ΕΠΕΛΕΞΕ Ο ΘΕΟΣ (Ο ΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΕΝΝΟΕΙΤΑ) ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΛΠ!! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΤΟΥ (ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥ) ΔΙΚΟΥ ΤΟΥΣ!!

  Like

  • Όντως ρίχνουν τσιμέντο στο θέατρο στη Δωδώνη;
   Στείλε μου Ηλέκτρα σε παρακαλώ ό,τι στοιχείο έχεις.
   Να ΄σαι καλά.

   Like

 4. ΑΝΔΡΕΑΣ said

  Συγχαρητήρια για την αποκάλυψη!!!
  ΗΛΕΚΤΡΑ, έχεις απόλυτο δίκιο.

  Διαβάστε και το παρακάτω, αν δεν το ξέρετε ήδη
  http://www.anti-ntp.blogspot.com/2012/01/130-25.html

  Like

 5. Κάποιος said

  Δυστυχώς το κάνουν ή σκέφτονται να το κάνουν σε πλήθος σημαντικών αρχαιολογικών μνημείων – ανασκαφών – ευρημάτων κλπ. Ο όρος που χρησιμοποιούν είναι “παράχωση”.ι

  Γνωρίζω περιπτώσεις όπου ενώ η τοπικές κοινωνίες – δήμοι – κοινότητες δηλώνουν εγγράφως ότι έχουν τα απαιτούμενα κονδύλια για να αξιοποιήσουν τα ευρήματα της έρευνας, και ενώ οι αρχαιολόγοι και οι τοπικές αρχαιολογικές υπηρεσίες εναντιώνονται τελικά τα μνημεία “παραχώνονται” μετά από αποφάσεις της κεντρικής αρχαιολογικής υπηρεσίας και του υπουργείου.

  Από τις τοπικές κοινωνίες και φυσικά από όλους εμάς εξαρτάται η διαφύλαξη των εθνικών μας μνημείων. Ήμαστε υποχρεωμένοι να τα υπερασπίσουμε αυτούς του θησαυρούς της ανθρωπότητας.

  Like

 6. Απολλώνιος said

  ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ!!

  Like

 7. ΜΑΧΗΤΗΣ said

  Οπως ..σωσαμε και εμεις το βωμο των Δωδεκα θεων….

  Ο ελληνακος ..εκπαιδευτηκε να κοιταζει το στομαχακι…

  Μιλαμε για αγωνες του ..στομαχου πλεον…

  Like

 8. Πελασγός said

  Σε αυτή τη χώρα “ανάπτυξη” ακόμα και σήμερα σημαίνει .. τσιμέντο και ..κατασκευαστικές.
  ΚΑι ακόμα χειρότερα αυτού τους είδους η “ανάπτυξη” που δίνει και δουλειές
  στο πόπολο…άρα είναι λαοφιλής , γίνεται άλλοθι για να θάβονται Ελληνικοί ναοί απο τους ίδιους
  τους Έλληνες.

  Like

 9. Βλέπω και η Αφροδίτη να κοιτάζει τα ραδίκια ανάποδα όπως και ο Δωδεκάθεος στο Μοναστηράκι…βέβαια λόγο έλειψης χώρου και σχεδίου πόλης θα μπαζωθούν πολλά αρχαία για να χτίσουμε απο πάνω καινούργιες πολυκατοικίες, πάρκινγκ κ.ο.κ
  Μας έχουν οδηγήσει στο να μισούμε τους Αρχαιολόγους όταν ανακαλύπτουν κάτι..

  Like

  • ΜΑΧΗΤΗΣ said

   Μαλλον οι αρχαιολογοι κοιταζουν χρονια το χρημα και οχι τα ..Αρχαια μας….

   που ησαν στο ..Βωμο?????

   Χιλιαδες οι διορισμενοι…..

   που ησαν να τον υπερασπισουμε, να πουν τη γνωμη τους που βαραινει μπροστα στις καμερες σε ολο το κοσμο…να κτυπησει η αστυνομια και εκεινος ο περιφημος Παντελης αξιωματικος και αρχαιολογους????

   να ξεσηκωσουν τουσς σωστους συναδελφους τους σε ολη τη πλαση?

   Οπως ειπες….ειμαστε για τα ..ραδικια!

   Like

 10. Εδω μετά απο 4 χρόνια ανύπαρκτης ανάπλασης ήρθαν στο κέντρο της ΑΘΗΝΑΣ και κατάφεραν και …………… μπάζώσαν την δασικότητα του ΠΕΔΊΟΥ του ΑΡΕΩς με τουλάχιστον επιμετρηθέν όγκο 6.000 κυβ.μέτρων μπετόν – οπλισμένου σκυροδέματος και σε έκταση πάνω απο το 1/4 της συνολικής των 235 στρεμμάτων δηλαδή αλλοίωση δασικής επιφάνειας πάνω απο 60 στρέμματα με αρνητικές συνέπειες στη συνεισφορά του ως πνεύμονα πρασίνου.

  Πολύκαρπος Μαρκαράς Αρχ.Μηχ.Παν.Ρώμης ΤΕΕ 46487
  Ms ΕΜΠ – Παν.Πειραιώς.

  κάτοικος

  http://kyameftopedioareos.blogspot.com

  Like

 11. lypon said

  Και μην πηγαίνετε μακριά… Το Ιερό της Αγροτέρας Αρτέμιδας, αναγνωρισμένος αρχαιολογικός τόπος απέναντι από τις στήλες του Ολύμπιου Δία, αλλά και οικόπεδο φιλέτο για το οποίο πολύς κόσμος ενδιαφέρεται, έχει περιφραχθεί μήνες τώρα και φοβούμαι πως το ετοιμάζουνε για σωστική ανασκαφή !

  Μα άλλα λόγια, έχει πιθανότατα αποχαρακτηριστεί και μας αφήνουνε να συνηθίζουμε στην ιδέα της μελλοντικής πολυκατοικίας…

  Like

 12. Κερκυραίος said

  Δεν θα πάρω θέση επί του συγκεκριμένου θέματος γιατί δεν το γνωρίζω.
  Θα κάνω μόνον κάποιες γενικές παρατηρήσεις, από την λίγη εμπειρεία μου σε απασχόληση με σύμβαση, προ δεκαετίας και πλέον, σε αρχαιολογικές υπηρεσίες. (περίπου 2 ἐτη συνολικά σε “κλασσικούς” και “βυζαντικούς”). Και αυτό για να μην βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα και να μην γίνονται άστοχα σχόλια.
  1) Για να γίνει οποιαδήποτε οικοδομή απαιτείται αρχαιολογική έρευνα του χώρου. Αρχικά με δοκιμαστικές τομές, ακολούθως (αν είναι θετικές) με πλήρη ανασκαφή (σωστική). Τα τυχόν αξιόλογα κινητά ευρήματα μεταφέρονται στην υπηρεσία, ενώ εξαντλείται η έρευνα του χώρου και των σταθερών ευρημάτων, τα οποία υποχρεωτικά ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΙ, ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ αναλυτικώς από τον αρχαιολόγο και ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΝΤΑΙ επίσης λεπτομερώς από τοπογράφους και σχεδιαστές ώστε να διαφυλαχθούν τα στοιχεία και για μελλοντική έρευνα.
  2) Όταν τα ευρήματα κριθούν ασήμαντα και υπόθεση “ρουτίνας” παραχωρείται άδεια οικοδόμησης, άλλως είτε παραπέμπονται στο Τοπικό Συμβούλιο, είτε μεταφέρεται σε ανώτερα όργανα της υπηρεσίας για να κριθούν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) με συμμετοχή πολλων παραγόντων και στις δύο περιπτώσεις.
  3) Η άδεια οικοδόμησης ενδεχομένως να συνοδεύεται από συστάσεις τροποποίησης της αρχικής μελέτης. Π.χ. κατάργηση υπογείου ορόφου, μεταβολή της μελέτης θεμελίωσης. Στην περίπτωση αυτή γίνεται κατάχωση του χώρου κατά υποδείξεις της υπηρεσίας, ώστε σε κάθε περίπτωση να μην επέλθη βλάβη στα ευρήματα, όποια και αν είναι αυτά. Ένα σωστό προληπτικό μέτρο ώστε και στην περίπτωση λάθος απόφασης ή διαφορετικών κρίσεων και συγκυριών του μέλλοντος, που θα θελήσουμε να τα ανακτήσουμε, αυτό να είναι εφικτό!
  4) Εάν η απόφαση των οργάνων είναι απορριπτική για την οικοδόμηση, σημαίνει ότι ο χώρος αυτός κρίνεται αξιόλογος εκ μέρους του κράτους ώστε να ενταχθεί στους αρχαιολογικούς χώρους ιδιαιτέρας σημασίας. Απώτερος στόχος, πέραν της μελέτης, η ανάδειξη και αξιοποίηση του σε επισκέψιμο χώρο.
  Αυτό όμως σημαίνει ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ του χώρου, εν ολίγοις ΑΓΟΡΑ του χώρου με καταβολή τιμήματος στους ιδιοκτήτες και όχι ΔΗΜΕΥΣΗ! Ως γνωστόν η δήμευση είναι ένα επαχθέστατο μέτρο που εφαρμοζόταν επί εσχάτη προδοσία, δεν γνωρίζω εάν σήμερα νομικά υφίσταται!
  Γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι με τόσες οικονομικές ανάγκες του Ελληνικού κράτους, την πολυτέλεια να “αγοράζει” γενικώς αρχαιολογικούς χώρους δεν την έχει, και μάλλον είναι άσκοπη κιόλας, παρά μόνον καθίσταται αυτονόητη για εξαιρετικής σημασίας ευρήματα, τα οποία όμως καθίστανται και ανταποδοτικά από την αξιοποίηση του χώρου (ανάδειξη & επισκεψιμότητα).

  Δεν μπορούμε λοιπόν να φωνάζουμε “εγκλημα” κάθε που παρατηρούμε κατάχωση αρχαίων, πρώτον διότι δεν θα βρούμε χώρο να κτίσουμε, αφού όλη η Ελλάδα είναι κατάσπαρτη από αρχαία, αλλά και το κόστος είναι αδιανόητο, και δεύτερον ποτέ δεν “τσιμεντοποιούνται”, αφού η οικοδόμηση γίνεται κατά τέτοιον τρόπο που να παραμένουν ακέραια στην θέση τους και μακάρι τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας να τα αποκαλύψουν αυτά και να τα αξιοποιήσουν. Τα στοιχεία τους ήδη διαφυλάσσονται.
  Η κατάχωση εξ’ άλλου είναι ένα προφυλακτικό μέσο και για διατήρηση αρχαίων που βρίσκονται ήδη στην κυριότητα του δημοσίου, αλλά δεν μπορούν να συντηρηθούν και να αναδειχθούν σήμερα (συνήθως για οικονομικούς λόγους). Η έκθεση στις ατμοσφαιρικές συνθήκες τα ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ και γίνεται κατάχωση για ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ και να αποκαλυφθούν στον μέλλον όταν θα είναι δυνατή η αξιοποίησή τους.
  Με αυτά τα κριτήρια λοιπόν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και η παραπάνων περίπτωση, χωρίς κραυγές, χωρίς οδυρμούς.
  Τώρα αν το κράτος έχει κάνει όντως σωστά την δουλειά του, είναι υπό διερεύνηση!

  Like

Σχολιάστε Ελεύθερα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: