Κοροϊδία με τους μισθούς!

Γράφει ο Βασίλης Αγγελόπουλος

Στην Δημοκρατία

Δραματικές μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, μέσω κατάργησης 13ου, 14ου μισθού και παγώματος μισθολογικών ωριμάνσεων, επεξεργάζεται η κυβέρνηση Παπαδήμου. Μάλιστα επιχειρείται για άλλη μια φορά η κοροϊδία των εργαζομένων, καθώς καλλιεργούνται φρούδες ελπίδες ότι πιθανόν να γλιτώσουν τα δώρα τα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει τη μείωσή τους σε επίπεδο έως και 50%. Να σημειωθεί ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί έχουν ανοίξει την όρεξη των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ), οι οποίοι συζήτησαν χθες τη μείωση ή και την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και επιδομάτων Πάσχα και διακοπών. Κατά τη συνάντησή τους, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος υποστήριξε τη μείωση του μέσου κόστους εργασίας και την κατάργηση των δώρων και των επιδομάτων για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που έχουν αποδοχές από ένα όριο και πάνω. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης ο οποίος, εμμέσως πλην σαφώς, υποστήριξε τη μείωση των δώρων και των επιδομάτων σε κλάδους της οικονομίας με υψηλό εργοδοτικό κόστος.

Τα βασικά σενάρια που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο αναφορικά με τον 13ο και τον 14ο μισθό καθώς και συνολικά τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα προβλέπουν:

1. Κατάργηση δώρων και επιδομάτων. Θα υπάρξει αντικατάσταση με ένα βοήθημα, όπως αυτό που χορηγείται στο Δημόσιο, δηλαδή 200 ευρώ δώρο Πάσχα, άλλα 200 επίδομα αδείας και 400 ευρώ δώρο Χριστουγέννων.

2. Ενσωμάτωση δώρων και επιδομάτων σε ποσοστό 50% στις τακτικές μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα θα καταργηθεί είτε ο 13ος είτε ο 14ος μισθός. Το πάγωμα στις τριετίες και τις αυξήσεις που προέβλεπε η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) θεωρείται επίσης δεδομένο, αλλά δεν θα υπάρξει καμία μετατροπή στον κατώτατο μισθό. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα υποστούν μείωση εισφορών ύψους 2,2 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ η πτώση της κατανάλωσης θα υπερβεί το 15%.

3. Πλήρης ενσωμάτωση δώρων και επιδομάτων στις μηνιαίες αποδοχές. Πρόκειται για λάιτ εκδοχή της κατάργησης των δώρων. Το μέτρο αυτό θα συνοδευτεί τουλάχιστον από το πάγωμα των ωριμάνσεων, αλλά και των αυξήσεων που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ και είναι 2,6% που έπρεπε να δοθεί έως το 2011 και όσο είναι το επίπεδο του πληθωρισμού της ευρωζώνης για το 2012. Οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 2,8 δισ. ευρώ τον χρόνο. Το ΙΚΑ θα υποστεί το 80% της συνολικής μείωσης εσόδων. Υπολογίζεται ότι η μείωση στην κατανάλωση θα ξεπεράσει το 10%.

4. Περικοπή δώρων και επιδομάτων από ένα χαμηλό όριο μηνιαίων αποδοχών και άνω. Πρόκειται για πρόταση του ΣΕΒ και εκφράστηκε χθες στη συνάντηση των εργοδοτών. Για παράδειγμα, για μισθούς έως 800 ευρώ θα χορηγούνται κανονικά τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, αλλά θα καταργηθούν για υψηλότερες αποδοχές. Το χρυσωμένο χάπι σε όλα τα σενάρια είναι η διατήρηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος όμως ήδη για τους νέους έως 26 ετών έχει μειωθεί στα 460 ευρώ καθαρά μέσω του θεσμού της εργασιακής μαθητείας.

Η ΓΣΕΕ, από την πλευρά της, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προσέλθει σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους εάν τεθεί θέμα μείωσης μισθών και κατάργησης δώρων.

5 thoughts on “Κοροϊδία με τους μισθούς!”

 1. τι σχέση έχει το δημοσιονομικό χρέος (λεφτά που έφαγαν οι Έλληνες πολιτικοί και ακόμα τρώνε – 107 συμβούλους έχει ο σατανιστής !!!!!!) με τον ιδιωτικό τομέα;;;;

  καμία σχέση

  η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα έχει άμεση σχέση με την ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ; ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ROTHSCHILD ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΜΟΙΩΝ ΤΟΥ

  Like

 2. Τα δωρα και τα επιδοματα ειναι σχεδιασμος απ[ο εποχης ..Μητσοτακη!

  Καταργηση της ΑΤΑ κλπ…του Καραμανλη Β!

  Σημιτης στο μεσον ως …σοσιαλιστης (!)

  Ειχε αναλαβει ..αλλα να κοβει ή να ..μετοχοποιει σιγα-σιγα….

  ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΗΣΑΝ!

  ΕΤΣΙ ΠΡΟΣΤΑΖΑΝ ΑΠΟ ΕΞΩ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ…

  Και ξεχναμε οτι…

  Σε ενα Δικαιο και Σωστο Κρατος (!)

  ΜΙΣΘΟΙ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΛΠ ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ…ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΧΩΡΙΣΤΑ!

  ΤΕΡΜΑ!

  ΔΕΝ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ!

  ΔΕΝ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ..ΧΩΡΙΣΤΑ, ΔΕΝ ΔΙΑΜΕΛΙΖΟΝΤΑΙ….!!!

  Like

 3. Ρωτήστε όσους πήραν τίς εντελώς πετσοκομένες συντάξεις Ιανουαρίου καί έχεις τό σαμαρά νά μας δουλεύει ότι δέν συμφωνεί
  μέ τό πετσόκομα τών επικουρικών συντάξεων….ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΨΕΥΤΕΣ καί ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ,απλά ο κόσμος τούς περιμένει
  στή γωνία,ΗΛΘΕ Η ΩΡΑ νά τρέμουν γιά τή σωματική τους ακεραιότητα.ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ……

  Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s