Η πιο μεγάλη ώρα για τον Σαμαρά…

(της Χρύσας Ταβουλάρη)
Δεν είναι γνωστό αν ο Αντώνης Σαμαράς παίζει πόκερ, γεγονός πάντως είναι ότι αυτά τα Χριστούγεννα ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα πρέπει να μετρήσει καλά τα χαρτιά των άλλων, εντός και εκτός Ελλάδας να προβλέψει με ακρίβεια, να μπλοφάρει και κυρίως να ρισκάρει. Αυτά είναι τα δυσκολότερα Χριστούγεννα του Αντ. Σαμαρά, ακόμη και από εκείνα άλλων εποχών.
Ο Αντ. Σαμαράς δεν «παίζει» απλώς το πολιτικό του μέλλον. Παίζει μια πρωθυπουργία, τη συνοχή και τη συνέχεια της κεντροδεξιάς παράταξης και σε μεγάλο βαθμό και την επιβίωση της χώρας. Καθοριστικός μήνας ο Ιανουάριος με πολλούς αστάθμητους παράγοντες με την τρόικα να πιέζει, με το PSI σε εξέλιξη, με το φάσμα της χρεωκοπίας μπροστά και την κοινωνία στα πρόθυρα έκρηξης. Ο Αντ. Σαμαράς αμέσως μετά τις γιορτές θα πρέπει να πει το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι και το γνωρίζει. Σημείο «Χ» η έλευση της τρόικας και τα νέα μέτρα που θα ζητήσει, εκβιάζοντας αυτή τη φορά για την πρώτη δόση της νέας δανειακής σύμβασης. Και μπορεί δημοσίως οι επιτελείς της Συγγρού να λένε ότι η δανειακή είναι δεδομένη και η Ν.Δ. έχει δεσμευτεί ότι θα την υπερψηφίσει, όμως γνωρίζουν ότι μια σειρά απαιτήσεων θα είναι εκτός της δανειακής σύμβασης και καμία τρόικα δεν θα δεχθεί να διαπραγματευτεί… αργότερα.
Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει και ποια θα είναι η στάση της Ν.Δ., όταν στα μέσα Ιανουαρίου ολόκληρη η χώρα θα βρεθεί μπροστά σε ακόμη ένα εκβιαστικό δίλημμα, με τη χρεωκοπία πιο κοντά παρά ποτέ. Ένας δυναμικός πυρήνας στενών συνεργατών του Αντ. Σαμαρά θεωρεί άνευ σημασίας την όλη συζήτηση περί εκλογών και προτείνει ευθέως σπάσιμο της κυβερνητικής συμφωνίας αν χρειαστεί και πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου, διενέργεια εκλογών και στρατηγική διάσωσης της χώρας. Είναι ο πυρήνας που πιέζει να αντιταχθεί ο Αντ. Σαμαράς ανοιχτά και κάθετα σε νέα μέτρα, αλλά και σε νέες δεσμεύσεις της χώρας «χωρίς αντίκρισμα» , όπως λένε χαρακτηριστικά. Ο Αντ. Σαμαράς γνωρίζει ήδη και τις πιέσεις και τους συσχετισμούς εντός και εκτός Ελλάδας γνωρίζει πολύ καλά και τις πιέσεις στο εσωτερικό του κόμματός του και τις αντιδράσεις της κοινωνικής βάσης. Στους συνομιλητές του το τελευταίο διάστημα συνηθίζει να λέει ότι, ειδικά αν η χώρα οδηγηθεί στο χειρότερο σενάριο, χρειάζεται μια πολιτική σταθερά και αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από τη Ν.Δ.
Οι επιτελείς της Συγγρού αντιμετωπίζουν επί χάρτου και το σενάριο της χρεωκοπίας σημειώνοντας ότι τότε ειδικά η Ν.Δ. πρέπει να μείνει όρθια . Με βάση αυτό το… σύνθημα και συνυπολογίζοντας όλα τα σενάρια εξελίξεων, η Ν.Δ. χαράζει ή προσπαθεί να χαράξει και την τακτική και τη στρατηγική της. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και ειδικά οι μη δημοσιοποιημένες τις οποίες παρακολουθεί το επιτελείο της Συγγρού δεν δημιούργησαν κλίμα ευφορίας όπως πολλοί θα ανέμεναν. Μπορεί η Ν.Δ. να είναι πρώτο κόμμα, μπορεί η δημοφιλία Σαμαρά να είναι σε πολύ καλό επίπεδο, αλλά τα λεγόμενα ποιοτικά στοιχεία έδιναν μια αξιοσημείωτη σταθερότητα του υπάρχοντος πυρήνα ψηφοφόρων. Κυριολεκτικά στην πόρτα της Ν.Δ. βρίσκονται μεγάλες ομάδες ψηφοφόρων, χωρίς να κάνουν το βήμα να περάσουν μέσα. Οι επιμέρους έρευνες και η ανάλυσή τους βεβαιώνουν ότι η συμμετοχή της Ν.Δ. στην κυβέρνηση Παπαδήμου μπορεί να άνοιξε τον διάλογο με τους κεντρώους ψηφοφόρους δημιούργησε όμως αντιστάσεις στη λαϊκή βάση της Κεντροδεξιάς. Ύστερα από μια πολύωρη σύσκεψη στις αρχές της περασμένης εβδομάδας η Ν.Δ. -συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω – πέρασε ή μάλλον αποφάσισε να περάσει στη φάση της μετωπικής σύγκρουσης με κύριο στόχο να διαφοροποιηθεί, να κρατήσει τη δυναμική της αντιπολίτευσης και να αποτρέψει όσο το δυνατόν τον κίνδυνο να ταυτιστεί με τις «μνημονιακές δυνάμεις» // RealNews

online-press

23 thoughts on “Η πιο μεγάλη ώρα για τον Σαμαρά…”

  1. Νάτανε και ωραία η ώρα του Σαμαρά, καλά θάτανε. Αλλά μόνον μεγάλη μάλλον είναι, όχι ωραία.

   Αλλά: ΟΥΚ ΕΝ ΤΩ ΠΟΛΛΩ ΤΟ ΕΥ ΑΛΛΑ ΕΝ ΤΩ ΕΥ ΤΟ ΠΟΛΥ!

   Like

 1. Για τους μη δεξιούς ψηφοφόρους, όλα αυτά ειναι κουβέντες. Η φοραει η δεν φοραει παντελονια ο Σαμαράς! Μνημόνια επιχρυσωμένα σημαινει φουστα , το αντιθετο σημαινει ΕΛΛΗΝΑΣ. Αντε γεια!!!!

  Like

 2. ”Παίζει μια πρωθυπουργία, τη συνοχή και τη συνέχεια της κεντροδεξιάς παράταξης και σε μεγάλο βαθμό και την επιβίωση της χώρας.”

  κατά σειρά ….προτεραιότητας;;;
  ρε ουστ

  πρώτα η επιβίωση της χώρας, μετά η συνοχή της ”παράταξης” και τελευταία η πρωθυπουργία

  Like

 3. Για το Σαμαρά είναι σίγουρα μεγάλη ώρα, δύσκολα τα Χριστούγεννα και κρίσιμη για το πολιτικό του μέλλον η αντίδρασή του

  Για τους Έλληνες είναι δύσκολα τα Χριστούγεννα και τα δυσκολότερα έπονται και είναι πιθανό να μη μάθουμε πότε τι συμφωνήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες των συσκέψεών τους…

  όσο για τη δημοφιλία Σαμαρά! με τα χάλια του ΠΑΣΟΚ μόνο υψηλή δεν μπορεί να θεωρηθεί! απλά έχουμε μάθει να μας κυβερνούν μειοψηφίες

  Καλά Χριστούγεννα σε όλους και ας μην ελπίζουμε σε πολιτικά απολιθώματα

  Like

 4. Για τον Σαμαρά και …..φούστες μπλέ!!!
  Το θέμα είναι τι υπάρχει μέσα στο παντελόνι!!!
  Αν υπάρχει τρύπα….τα πράγματα πάνε ως έχουν.
  Αν κρεμάνε κάτι…..ρίχτους ,ξεκίνα και όπου βγεί.
  Όπως τάχουν κάνει …σαν τα μούτρα τους….. τι
  χειρότερο μπορεί να βγεί???

  Like

  1. Καλησπέρα Σοφία,επειδή ο ΣΚΑΙ παραπληροφορεί κατά την γνώμη μου ο κ.Σαμαράς πρέπει να τους πετάξει στα μούτρα το video με την συνάντηση με τον ΦΙΓΙΟΝ.
   Την στάση του δεν την καταλαβαίνω,όμως εκείνο που καταλαβαίνω είναι ότι θα συνεχίσουμε να πληρώμουμε τον τραπεζίτη-πρωθυπουργό που δεν εκλέξαμε,με τους 50 υπουργούς+μετακλητούς υπαλλήλους+1000 συμβούλους που τους χρυσοπληρώνουμε.Θα κόβουν από εμάς και θα τρώνε αυτοί.
   Με τα εξωτερικά μας (Σκόπια και Τουρκία) τι γίνετε;ΧΑΛΙΑ!!!!!!!!!
   Οι Σκοπιανοί ετοιμάζουν ταινία,οι Τούρκοι ένας θεός ξέρει και οι Γερμανοί συνεχίζουν τις κατηγόριες.
   Δύστυχη Ελλάς ………σε πουλήσανε………..δεν σε αγαπάνε……….
   Γιατί δεν παραιτούνται,τόσο αγαπούν το χρήμα και την καρέκλα;

   Like

 5. “Δεν είναι γνωστό αν ο Αντώνης Σαμαράς παίζει πόκερ, …”

  Ο Σαμαράς κάτι άλλο παίζει…
  Θα φταίμε λοιπόν εμείς,
  αν κρατήσουμε και γι’ αυτόν
  ένα …κλαρί γερό;;;

  Like

  1. Των φρονιμων τα παιδια
   Πριν πεινασουν μαγειρευουν!
   Παρε απο τωρα κλαδι λυγαριας να μην σπαζει!

   Like

 6. ΚΥΡΙΕ ΣΑΜΑΡΑ ΗΛΘΕ Η ΩΡΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ 40 ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΟΧΙ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ. ΕΑΝ ΘΕΛΕΙΣ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΕΦΑΛΙ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ ΄ΚΑΙ ΑΝΟΙΞΕ ΟΛΑ ΤΑ Κ΄ΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΑΞΙ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΥΜΦΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΟΧΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΑΙΔΙΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ

  Like

 7. Οι ΑΛΗΘΙΝΟΙ ηγέτες τα κάνουν ΟΛΑ, έχοντας σαν ΜΟΝΑΔΙΚΟ σκοπό τους το καλό ολόκληρου του ΔΙΚΟΥ ΤΟΥΣ λαού.
  Τα πολιτικά κόμματα, ΔΕΝ είναι αυτοσκοπός, αλλά υπάρχουν ΜΟΝΟ για να ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ολόκληρο τον Ελληνικό λαό.

  Τα προηγούμενα λόγια είναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ, μέσα σε μια υγιή κοινωνία.
  Δεν είναι όμως αυτονόητα, όταν κάποιες διεστραμμένες ιδέες προσπαθούν επίμονα να επιβληθούν πάνω στην κοινωνία σαν «σωστές».

  Like

  1. Πολύ πολύ σωστός!
   Και δεν “προσπαθούν” να επιβληθούν οι διεστραμμένες ιδέες, έχουν ήδη επιβληθεί! Το ζητούμενο είναι να τις ξεφορτωθούμε.

   Like

 8. ΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙ ΠΕΤΑΞΕ ΟΤΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΔΟΤΟΥΣ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (ΕΙΤΕ ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ -ΕΙΤΕ ΒΛΑΞ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΙΝΑΙ) . ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΜΑΓΑΖΑΚΙ (ΕΙΤΕ ΠΡΑΣΙΝΟ-ΕΙΤΕ ΓΑΛΑΖΙΟ-ΕΙΤΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΛΙ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΕΙΝΑΙ) .
  Χτες και σήμερα ίδια κι όμοια, χρόνος μπρος, χρόνια μετά…
  Η ύπαρξή σου σε σκοτάδι όλο πηχτότερο βουτά.
  Τάχα η θέλησή σου λίγη, τάχα ο πόνος σου μεγάλος;
  Αχ, πού σαι, νιότη, που δειχνες πως θα γινόμουν άλλος!
  Κώστας Βάρναλης

  Like

 9. Κάποιοι συνεχίζουν να ζουν σε ονειρεμένες γυάλες. Η στάση της ΝΔ υπήρξε καταστροφική για την χώρα. Τα χειρότερα έπονται. Όνειρα γλυκά..

  Like

 10. Αγαπητη Χρυσα,

  Ο Σαμαρας μια χαρα Χριστουγεννα θα περασει. Εμας μας κλαιω.

  Like

 11. Η ΝΔ για να κυβερνήσει μόνη πρέπει:
  1) να ζητήσει συγνώμη για το 2πλασιασμό του χρέους επί κυβέρνησης καραμανλή
  2) να διώξει όλα τα σχεδόν στελέχη της περιόδου αυτής
  3) να κάνει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα μεταρυθμίσεων για τον πραγματικό εκσυγχρονοσμό της Ελληνικής οικονομίας-κοινωνίας και όχι βέβαια μπαρούφες του τύπου Ζαπειο Ι,ΙΙ κλπ (έμφαση στην …οικοδομή και λοιπές μπούρδες)

  Δυστυχώς ο Σαμαράς΄είναι ένας άκρως συντηρητικός πολιτικός, με την έννοια ότι θέλει να αναδομήσει το αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο που μας χρεωκόπησε και όχι να το αντικαταστήσει με νέο. Επίσης οι συνεργάτες του είναι άστα να πάνε (Μηταράκης και σια) ή οι ίδιοι με της “νέας διακυβέρνησης”.
  Γιαυτο η μόνη λύση είναι κυβέρνηση εθνικής ενότηατς τεχνοκρατών και πολιτικών.

  Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s