olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Νεοκλής Σαρρής

Posted by olympiada στο Νοέμβριος 19, 2011

Η αποβίωση ενός μεγάλου ανθρώπου

Τον Νεοκλή θα τον θρηνήσει η οικογένειά του και θα λείψει στο αμούστακο παιδί του. Θα λείψει και σε όσους από εμάς έτυχε να τον γνωρίσουμε από κοντά και νοιώσαμε την ανθρωπολογική του βαθύτητα, τη δύναμη του πνεύματός του και τον τίμιο και ακέραιο χαρακτήρα του. Θα λείψει όμως και από όσους τον γνώρισαν σαν πανεπιστημιακό δάσκαλο, σαν πνευματική μορφή και σαν μοναδικά εμβριθή γνώστη της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σε δύσκολα πεδία όπου η γνώση σπανίζει και οι γνώμες κυριαρχούν. Όλοι όσοι τον γνωρίσαμε θα θυμόμαστε αυτό που συνολικά ήταν: Μια μεγάλη ανθρώπινη μορφή και ένα σπανίζων είδος προικισμένου φορέα της μακραίωνης ελληνικότητας.

Δύο λόγια μόνο θα πω όπως τον γνώρισα ως ακαδημαϊκό, ως άνθρωπο και ως φίλο. Συναντηθήκαμε πριν δύο περίπου δεκαετίες, όταν εντάχθηκα στο Πάντειον Πανεπιστήμιο όπου και αυτός δίδασκε. Ακαριαία με εντυπωσίασε η ευθύτητά του, η ειλικρίνειά του, η καλοσύνη του και η βαθιά πρωτογενής και βιωματική συνάμα και ακαδημαϊκή γνώση της Τουρκίας. Επίσης ο μετριοπαθής του χαρακτήρας και η μετριοφροσύνη του. Συνδυασμός προτερημάτων που δεν συναντάς εύκολα. Περισσότερο με εντυπωσίασε το γεγονός ότι ακόμη και γι’ αυτούς που του επιτίθονταν ανελέητα και άδικα δεν ένοιωθε μίσος. Λίγη πίκρα μόνο, συμπάθεια για την κατάντια τους και ετοιμότητα να συζητήσει μαζί με όλους και για όλα.

Πιο καλά, αν όχι πολύ καλά, τον γνώρισα όταν έκανε την επιμέλεια του βιβλίου του Αχμέτ Νταβούτογλου,Στρατηγικό Βάθος. Η διεθνής θέση της Τουρκίας το οποίο εγώ μεν πρότεινα να κυκλοφορήσει στην ελληνική γλώσσα, πλην τη μετάφρασή του ο Νεοκλής επιθυμούσε διακαώς. Πέραν της γνωστής θέσης «να γνωρίσουμε τον αντίπαλό μας» οι λόγοι είναι βαθύτεροι. Πρωτίστως ήθελε οι συμπατριώτες του να ακούσουν από έναν κορυφαίο τούρκο ηγέτη και ακαδημαϊκό αναλυτή τα ίδια πράγματα που ο ίδιος επί δεκαετίες τους έλεγε, όταν ανάλυε την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Ο Νεοκλής Σαρρής εδώ και πολλές δεκαετίες πρόσφερε στους νεοέλληνες κάτι ανεκτίμητο: Μια βαθιά, μοναδικά εξειδικευμένη και απίστευτα ακριβής γνώση της διαδρομής, της συγκρότησης, του χαρακτήρα, της φυσιογνωμίας και του τρόπου σκέψης των Τούρκων. Λαό που όχι μόνο δεν μισούσε αλλά και που ένοιωθε πως, αν και βαθύτατα Έλληνας, ο ίδιος υπήρξε γέννημα θρέμμα της ταραχώδους, αντιφατικής και τραγικής πορείας του νεοτουρκικού κράτους. Μαζί τους μεγάλωσε, βίωσε την τουρκική κοινωνία και τις αντιθέσεις της και μελέτησε επιστημονικά τη συγκρότησή της και την εξέλιξή της. Τελικά, όπως οι περισσότεροι Έλληνες της Ανατολής ξεριζώθηκε και βρέθηκε στο νεοελληνικό κράτος. Είχε την πνευματική και ηθική δύναμη, εν τούτοις, να μην βλέπει εχθρικά τον τουρκικό λαό. Παρέμεινε φίλος με όσους τούρκους γνώριζε και επικοινωνούσε συχνά μαζί τους. Ο Σαρρής ουσιαστικά βίωσε απέραντα την αντιφατική συγκρότηση του νεοτουρκικού κράτους, την επικινδυνότητά του, την ποικιλόμορφη ανθρωπολογική σύνθεση της κοινωνίας του και τις τραγικές αντιθέσεις της αλλά και τις συγγένειες μαζί μας. Αναμφίβολα, ο Νεοκλής Σαρρής όσο κανείς άλλος ήταν σπάνιος γνώστης της διαφοροποιημένης ανθρωπολογικής δομής του λαού του νεοτουρκικού κράτους και των ιδιομορφιών της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Τα δύο τελευταία χρόνια και κυρίως στη φάση της επιμέλειας τουΣτρατηγικού Βάθους είχαμε πολύωρες συζητήσεις, οπότε και τον κατάλαβα βαθύτερα και πλατύτερα. Ο Νεοκλής Σαρρής, συνθέτοντας με μοναδικό και απαράμιλλο τρόπο βιωματική γνώση και ακαδημαϊκή γνώση, πολλές φορές μου εξιστορούσε τη διαδρομή των προπάππων του, της οικογένειάς του, των φίλων του στη Μικρά Ασία μέχρι και τον ξεριζωμό τους. Μεταξύ σοβαρού και αστείου του πρότεινα να του πάρω συνέντευξη για να γράψω την προσωπική και πολιτική βιογραφία του. Θα άξιζε τον κόπο γιατί ο Νεοκλής Σαρρής, πνευματικά, βιωματικά και γνωστικά, κυριολεκτικά ενσάρκωνε τη νεότερη ιστορία των νεοελλήνων.

Ο Νεοκλής μιλούσε πάντοτε ισορροπημένα, δίκαια, σωστά και με ακρίβεια που τσάκιζε κόκκαλα. Έλαχε να βρεθώ μαζί του με τούρκους φίλους του και συναδέλφους του. Με άφησε άφωνο ο σεβασμός των Τούρκων για τον Σαρρή. Τον θεωρούσαν τον καλύτερο τουρκολόγο. Αυτό όμως ήταν και το πρόβλημα στην προσωπική και ακαδημαϊκή παρουσία του στο νεοελληνικό κράτος. Τα εγχώρια καθωσπρέπει τρωκτικά, τα ίδια που τελικά κατέστρεψαν το νεοελληνικό κράτος, τον κτυπούσαν ασταμάτητα και ανελέητα. Μιλούμε για τα γνωστά σε όλους μας τρωκτικά στα ποικίλα πεδία της πολιτικής, της επικοινωνίας και της δήθεν επιστήμης που δεν ήθελαν μια τέτοια φωνή να ακούγεται. Το εγχώριο ξενοκρατικό σύστημα που υιοθετούσε μια καταστροφική κατευναστική στάση απέναντι στην Άγκυρα, δεν ήθελε να ακούγεται η φωνή του Σαρρή. Ανθρώπους όπως τον Σαρρή η συμβατική σοφία επιχειρεί πάντοτε να τους κλείσει το στόμα. Είναι όμως σαν να προσπαθεί κανείς να δέσει έναν γίγαντα με κλωστές. Δεν κατάφεραν να τον καταδικάσουν σε σιωπή. Μόνο δολοφονούσαν τον χαρακτήρα του νυχθημερόν και είναι αλήθεια μερικές φορές τον εκνεύριζαν. Ο Νεοκλής παρέμεινε πάντα ο ίδιος: Ένας εγγενώς ήπιος άνθρωπος, γεμάτος καλοσύνη για όλους, ταυτόχρονα δυνατός, αδέκαστος και ακλόνητος, κύρια έγνοια του οποίου ήταν να διατυπώνει απερίφραστα εδραία και αληθή επιχειρήματα και να μην αδικεί κανέναν.

Μεγάλες ανθρώπινες μορφές όπως ο Νεοκλής Σαρρής, όταν αποχωρούν από τον γήινο κόσμο, συνεχίζουν να είναι μαζί μας με το πνεύμα τους, την πανίσχυρη προσωπικότητά τους και τις βαθυστόχαστες αναλύσεις τους. Η επιβλητική παρουσία του Νεοκλή Σαρρή ήταν πάντα ζωντανή και δυνατή και έτσι θα συνεχίσει να είναι. Ο Νεοκλης Σαρρής θα είναι πάντα μαζί μας. Καλό ταξίδι Νεοκλή.

Παναγιώτης Ήφαιστος 19.11.2011

43 Σχόλια to “Νεοκλής Σαρρής”

 1. Κλακαδόρος στο κάδρο said

  Πέθανε ο Σαρρής;;;;; Πλάκα κάνετε, έτσι;

  Μου αρέσει!

 2. Миша said

  Τεράστια απώλεια για τον Ελληνισμό ….

  Κακός, πολύ κακός οιωνός για την πατρίδα η απώλεια του σπάνιου , όσο και το όνομα του, καθηγητή ….

  που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα του στους δημοκρατικούς και εθνικούς αγώνες.

  Ο καλός Θεός ας αναπαύσει την ψυχή του κι ας δώσει την παρηγοριά, που μόνο Αυτός μπορεί, στους δικούς του….

  Μου αρέσει!

 3. Eleni said

  καλή του ὧρα … τοὐλάχιστον ἐκεῖ πού πηγαίνει θά συναντήσῃ Ἕλληνες … καί ὄχι ραγιᾶδες !

  Μου αρέσει!

 4. […] Πηγή… Σχετικά άρθρα Μετά το “όλοι οι Έλληνες είναι λαμόγια”, ο συκοφάντης μας παρουσίασε ως “Ευρωφοβικούς”! Η κυρία Πιπιλή, βλέπει και αυτή “ημέρες Δεκέμβρη” πίσω από την χθεσινή, λαϊκή διαμαρτυρία Τυχαίο; Μπήκε στην ολομέλεια ο ΓΑΠ όταν μιλούσε η Διαμαντοπούλου! Αντώνης Σαμαράς, η πιο Ελληνική ομιλία που έχει ακουστεί στην ΔΕΘ. Η πολιτική προοδευτική ορθότητα τελείωσε…! ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΚΡΊΣΙΜΗ ΨΗΦΟΦΟΡΊΑ Με Βορίδη και Γεωργιάδη ο Καρατζαφέρης στο Προεδρικό Μέγαρο! Δωρεάν διανομή φρούτων στο Σύνταγμα. Πράξη αλληλεγγύης και αντί για “μπροσούρες” και “ινστρούχτορες”, ροδάκινα της Μακεδονικής Γής. « ΚΑΛΗΜΕΡΑ […]

  Μου αρέσει!

 5. ΑΝΘΟΣΚΟΠΟΣ said

  Έφυγε ένα κομμάτι της ιστορίας μασ!!!!

  Μου αρέσει!

 6. Καλό ταξίδι ΕΛΛΗΝΑ!
  Λιγοστεύουν οι αξίες, σε μιαν ώρα που τις χρειαζόμαστε όσο ποτέ!

  Μου αρέσει!

 7. enaoum said

  τον γνωριζα απο την τηλεοραση .ειχε παντα ενα ξεκαρθαρο και ειλικρινη λογω .μας ειρθε καπως ξαφνικο .δυστυχως ο μθανατος καπως ετσι ερχετε. καλο ταξιδι

  Μου αρέσει!

 8. Σωτήριος Καλαμίτσης said

  Θα τον θυμάμαι για όλα όσα γράφονται ανωτέρω, αλλά προ πάντων για μία φράση του, στην οποία συμπυκνώνεται η βαθειά γνώση του για τον βάρβαρο γείτονα: «Η Τουρκία δεν έχει ιστορία. Έχει μόνον ποινικό μητρώο». Καλό ταξείδι…

  Μου αρέσει!

 9. ioannis tsiofas said

  δυστυχως οι γνωσεις αυτων των ανθρωπων,δεν μεταφερονται με στικακια……πρεπει ,και μεις, να, διαβαζουμε για να καταλαβαινουμε…………καλο ταξιδι …….

  Μου αρέσει!

 10. Κοινή Γαρ η Τύχη said

  Άριστος γνώστης των Ελληνοτουρκικών θεμάτων.

  Ο θεός να αναπαύσει την ψυχή του. Καλό παράδεισο.

  Μου αρέσει!

 11. KT said

  Ανήκει πλέον πάνθεο των ΕΛΛΗΝΩΝ.

  Αιωνία του η μνήμη!

  Μου αρέσει!

 12. Παύλος said

  Νεοκλής Σαρρής: Ένας σπουδαίος Έλληνας, που δεν υποδούλωσε την ψυχή του στον ψευτοθεό Μαμμωνά ( χρυσός και ασήμι ).
  Ο Θεός να αναπαύσει την καλοπροαίρετη ψυχή του.

  Στο επόμενο διαδικτυακό κανάλι, βρίσκονται πολλές τηλεοπτικές εκπομπές του Νεοκλή Σαρρή :

  http://www.youtube.com/profile_play_list?user=LoMak62

  Μου αρέσει!

 13. Ρωμηός(Δημήτρης) said

  O Θεός να τον αναπαύσει.
  Σπάνια Ελληνική μορφή. Γνώστης και αληθινός διδάσκαλος Πανεπιστημιακός. Από τους λίγους
  Έλληνες με τόση Ιστορική γνώση, ιδίως των απέναντι βαρβάρων…

  Μου αρέσει!

 14. ktsak said

  Ο Θεος ας τον αναπαυσει. Μεγαλος δασκαλος, σοφος ανθρωπος

  Μου αρέσει!

 15. Διγενής Ακρίτας said

  Κει ψηλά που θα σαι την Ελλάδα να θυμάσαι όπως πάντα έκανες στη γη, να την προστατεύεις και το δίκιο της να γυρεύεις ενώπιον Θεού και δαιμόνων.Εμείς με σεβασμό κλίνουμε την κεφαλή σε ένα σύγχρονο μεγάλο ΄Ελληνα αγωνιστή που με την στάση του σε αυτή την ζωή μας δίδαξε να έχουμε ψηλά την δικά μας κεφαλή για την Ελλάδα την ονειρική.

  Μου αρέσει!

 16. Antidraste said

  Η ανάρτηση αυτή αποτελεί κορυφαίο επικήδειο λόγο. Άλλωστε, μόνο τέτοιος άξιζε στο Νεοκλή Σαρρή. Να μην τον ξεχάσουμε όσο ζούμε. Καλό ταξίδι.

  Μου αρέσει!

 17. Πατρικιος said

  Αν η Πατριδα μας ειχε στα κοινα 50 Σαρρηδες και αλλους 50 Κ. Πλευρηδες ΔΕΝ θα ειμαστε στο χαλι που βρισκομαστε σημερα!

  Ο Θεος να αναπαυσει την ψυχη του Μεγαλου Ελληνα!

  Μου αρέσει!

 18. Velos said

  ΉΤΑΝ ΣΤΗΝ ΟΜΆΔΑ…ΕΛΛΗΝΑΣ, ΚΑΙ……ΣΤΗΝ ΆΛΛΗ ΖΩΉ, ΝΑ ΕΊΣΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΈΝΟΣ.
  ΚΑΙ ΑΠΌ ΕΚΕΊ…ΣΥΝΕΧΊΖΕΙΣ, ΑΓΩΝΊΖΕΣΑΙ…ΕΛΛΑΣ ΦΩΣ.

  Μου αρέσει!

 19. […] του Π. Ήφαιστου, […]

  Μου αρέσει!

 20. Haroula said

  Μεγαλη Απωλεια ο θανατος του Κου Κκαθηγητη. Υπηρξε ολα τα χρονια της μεταπολιτευσης ενας φαρος καθαρωτητας και ορθολογισμου λεγωντας τα πραγματα με το ονομα τους. Μεγας πατριωτης βαθυς γνωστης του Τουρκικου θεματος και της Τουρκιας γενικα προεβαλε ισχυρο λογο που η Αριστερη Πολιτιστικη Ηγεμονια του Τοπου που εσχει επιβαλει την ιδιοτυπη δικατορια προσπαθησε και στο τελος κατοθρωσε να περιθοριοποιησει.
  Ειρωνικα δε το Ακαδημαικο του Σπιτι η Παντειος ειναι πλεον η Σφηκοφωλια του καθε Λυσσασμενου Εθνομηδενιστη. Πολλοι απο τους οποιος τωρα σε μια τραγικη καταληξη των γεγονοτων να θεωρουνται οι φυσικοι ‘αντιμνημονιακοι’ συμμαχοι ολων αυτων που τολμουν να πουν τιμουν το εργο του Κου Σαρρη.

  Ας ειναι ελαφρυ το χωμα που θα τον σκεπασει !!!!

  Μου αρέσει!

 21. Миша said

  Μου αρέσει!

 22. ierapostoli said

  Ο Θεός να αναπαύσει τη ψυχούλα του. Καλό Παράδεισο, Καλή Ανάσταση
  κ. Νεοκλή. Ο Ελληνισμός απανταχού της γης σε ευγνωμονεί για τη προσφορά σου.
  Η Εκκλησία συμπροσεύχεται, κατευωδούσα τη ψυχή σου εν «σκηναίας δικαίων» !
  Να προσεύχεσαι για την κατεχόμενη Ελλάδα και Κύπρο μέχρι να πάρουμε
  «την ανηφοριά» , τα «σκαλοπάτια» Που παν στη Λευτεριά…

  Μου αρέσει!

 23. […] του Π. Ήφαιστου, […]

  Μου αρέσει!

 24. […] ( https://olympia.gr/2011/11/19/%ce%bd%ce%b5%ce%bf%ce%ba%ce%bb%ce%ae%cf%82-%cf%83%ce%b1%cf%81%cf%81%ce…/ ) […]

  Μου αρέσει!

 25. Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή του!!! Καλό Ταξίδι…

  Μου αρέσει!

 26. nina said

  Ηταν Τζέντλεμαν, Ελληνας κοσμοπολίτης, Δασκαλος, βαθύς γνώστης των ελληνοτουρκικών και μου άρεσε το χιούμορ του. Δεν τον σεβόμουν ΄μόνο αλλά τον αγαπούσα γι αυτό που πρέσβευε. θα μου λείψει ο λόγος του.

  Μου αρέσει!

 27. Μεντωρ Σκορδιάλος said

  Γιατί αυτή την στιγμή ;;; τώρα που περισσότερο απο ποτέ σε θέλαμε δίπλα μας!!!!!!
  Νεοκλή θα μας λείψεις ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ!!!!άνθρωποι και πνευματικοί του αναστήματός σου αλλά και βαθειά ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ σαν εσένα με τον αληθινό, ειλικρινή, και ευθύ λόγο, δυστυχώς λιγοστεύουν στην πατρίδα μας.
  Θα ζεις στις καρδιές μας για πάντα.
  Νεοκλή ….. ΠΕΡΑΣΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΘΑΝΑΤΟΥΣ

  Μου αρέσει!

 28. Αντώνης Λαμπίδης said

  Ο Νεοκλής Σαρρής υπήρξε ένα πανάξιο τέκνο της Βασιλεύουσας. Η παρρησία του, η τόλμη και το ασυμβίβαστο πνεύμα του ας αποτελέσει λαμπρό παράδειγμα και οδηγό σε μας τους Έλληνες.
  Νεοκλή, σε χάσαμε ! Αλοίμονο, η απώλεια σου δεν αναπληρώνεται.
  Όμως, η μορφή σου και ο λόγος σου θα μας συντροφεύουν σε όλη μας τη ζωή.
  Υποκλινόμαστε στη μνήμη σου …και συνεχίζουμε τον αγώνα για τη οριστική δικαίωση του Ελληνισμού της Πόλης.

  Μου αρέσει!

 29. ΑΒΓ said

  Καλόν παράδεισο!Ο Θεός να τον αναπαύσει!Συλληπητήρια στην οικογένειά του!Μεγάλος Έλληνας και σπουδαία η προσφορά του σε όλους μας.Ακόμη πιο λυπηρό,ακόμη πιο δύσκολο που φεύγει τέτοια εποχή,τώρα οι υπόλοιποι πρέπει να δουλέψουμε!

  Μου αρέσει!

 30. […] Πηγή […]

  Μου αρέσει!

 31. Ο μεγαλύτερος ευπατρίδης των τελευταίων χρόνων.Ο ουσιαστικώτερος αγωνιστής της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.Οι Πόντιοι και εγώ προσωπικά,που όχι μόνο προλόγισε το 14ο έργο των ντοκουμέντων της Γενοκτονίας,αλλά και στήριξε επιστημονικά,ηθικά και πολιτικά τον ευχαριστούμε και του υποσχόμαστε ότι θα είναι πάντα βαθιά μέσα στις καρδιές μας.Ευτύχησα να ταξιδέψω μαζί του στην Αμερική,στην Ευρώπη και στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας.Δώσαμε κοινούς αγώνες για τα εθνικά θέματα.Ήταν αστήρευτη πηγή γνώσεων.Δάσκαλος για όλους μας.Μόνο το μειωπικό αθηναϊκό κράτος αρνήθηκε να αξιοποιήσει τις ανεκτίμητες γνώσεις του στα καυτά ελληνοτουρκικά πολιτικά,στρατιωτικά και εθνικά προβλήματα.Φλώρα μου,μαζί με τον θησαυρό σας, τον Αλέξανδρο,να είσαστε περήφανοι για τον τραντέλλενα κοσμοπολίτη σύντροφο σου και πατέρα του μονάκριβού σου,γιατί ο Νεοκλής, σε όλη του τη ζωή, δεν αγωνίστηκε για την μίζερη Ελλάδα,αλλά για τον Οικουμενικό Ελληνισμό.Για την αγαπημένη του γενέτειρα, την Βασσιλεύουσα,την πολύπαθη Κύπρο,τον Παρευξείνιο και Μικρασιατικό Ελληνισμό,αλλά και τον Ελληνισμό Της Διασποράς,που τον αγάπησε πολύ.Αδελφέ,φίλε και δάσκαλε καλό ταξίδι.

  Μου αρέσει!

 32. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΣ said

  Δάσκαλέ μου και Μεγάλε μου Φίλε,είχες δύο ιδιότητες που αρχίζουν να σπανίζουν πια στην Πατρίδα: Υπήρξες ΄Ελληνας και ΄Αντρας.
  Και ποτέ σου, «νεοέλληνας».Ήσουν η ίδια η Συνέχεια της Φυλής ΜΑΣ.
  Νεοκλή,προστάτευε μας με την αγάπη σου,εκεί στα Μυστικά Τοπία της ΄Αλλης Όχθης που θα ταξιδεύει πλέον το συμπαντικό σου ισοδύναμο..
  Στ΄ορκίζομαι στα 48 χρόνια που μας δέσανε σ’ αυτό το άγιο ταξίδι της Ελληνίδας γης και μοίρας, θα ξημερώσει κάποτε, μια ημέρα αλλιώτικη. Κασι τότε θα ρθώ στον τάφο σου και θα σου δώσω αναφορά. Θαρθώ στον τάφο σου και θα σου πω Νεοκλή μου, το :Νενικήκαμεν,
  Καλό δρόμο εκεί, στις καινούργιες περιπέτειες που περιμένουν το πνεύμα Σου..

  Μου αρέσει!

 33. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΣ said

  Συγγνώμη..

  Και τότε θαρθώ στον τάφο σου,
  —————————————————–
  ήθελα να γράψω..
  Το πληκτρολόγιο,βλέπεις..

  Μου αρέσει!

 34. Χρήστος Κεχαγιάς said

  Καλό ταξίδι δάσκαλε. Σ’ ευχαριστώ για όλα.

  Μου αρέσει!

 35. Aισιοδοξείτε (: η ελληνική κατάθλιψη δεν φορολογήθηκε ακόμη!) said

  Αγαπητέ μου ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ ΝΕΟΚΛΗ!
  ΚΥΡΙΕ, πανεπιστημιακέ ΜΑΣ Διδάσκαλε,
  εμψυχωτή, γενναίε, σοφέ Ρωμηέ,
  Αθάνατε νεκρέ του Γένους,
  αναπαύσου, Καλέ μου, στην ειρήνη!
  Ποτίζω με το δάκρυ μου, τη γλυκυτάτη σου ανάμνηση,
  Καταθέτω ευλαβικό στεφάνι στους λόγους τους θεοπνευστους,
  εγερτήρια σαλπίσματα στις τεθαμμένες ψυχές ενός μοιρολάτρη κόσμου.

  Σε παρακαλούμε από πάνω, εκεί ψηλά,
  πρέσβευε στον καλό Θεό να σπλαγχνισθεί το Εθνος το ακουμαντάριστο.
  Με τις πρεσβείες της δύναμης και του πάθους σου του Ελληνικού
  να οδηγηθεί στον εύδιο λιμένα της Ειλικρίνειας και της Δικαιοσύνης!
  Οπως εσύ, υπήρξες, ετσι κι αυτό να πορευτεί:
  Aπλά… Ειλικρινά… και Δίκαια…

  Νίκος Ιατρ..

  Μου αρέσει!

 36. giannis said

  Πολὺ λυπᾶμαι.Πάρα πολὺ στενοχωριέμαι.
  Ἐγὼ γνώρισα τὸν Καθηγητὴ πρίν ἀπὸ 3 χρόνια στὸ youtube στὶς ἐκπομπές τῶν τομῶν.Μόνο μέσῳ αὐτὴς τῆς ἐκπομπῆς τὸν γνώρισα καὶ μέσῳ τῶν βιβλίων του.Ἀμέσως μὲ κέρδισε μὲ τὴ μόρφωση του καὶ μὲ τὸ λαμπρό πνεῦμα του.Μὲ τὰ ἄριστα ἑλληνικά,τὰ ὁποῖα μιλοῦσε καὶ μὲ τὴν ῥητορική του δεινότητα.Πάνω ἀπὸ ὅλα ὅμως μὲ τὴν ἀταλάντευτη προσήλωσή του στὴ Δημοκρατία.Στὴν πραγματική Δημοκρατία ὅπως τὴ γνώρισε ὁ λαός αὐτὸς ἀπὸ τὸν Κεντρῶο χῶρο,ἀπὸ τὴν Ἔνωση Κέντρου τοῦ Γέρου τῆς Δημοκρατίας.Ὄχι τοὺς δῆθεν προοδευτισμούς ποὺ συνοδεύονται ἀπὸ ἐθνικὴ μειοδοσία καὶ ποὺ ἂν τοὺς δεῖς στὶς πραγματικές τους διαστάσεις στεροῦνται πνεύματος δημοκρατίας,παρὰ εἶναι βαθιά ὁπισθοδρομικοί,σκοταδιστικοί,χαμερπεῖς,καὶ διέπονται καὶ κυβερνῶνται ἀπὸ τὸν φθόνο,τὸν ἀπροσμέτρητο φθόνο,σὲ κάθε τὶ ἑλληνικό, γι’αὐτὸ καὶ σὲ κάθε τὶ δημοκρατικό.
  Ἴσως σᾶς παραξενέψω,ἀλλὰ κάτι μὲ τραβοῦσε πάντα νὰ τὸν παρομοιάζω μὲ τὸν Στεπάν Τροφίμοβιτς Βερχοβένσκυ τῶν Δαιμονισμένων τοῦ μεγάλου Ντοστογιέφσκι.Ὄχι μὴν μὲ κατηγορήσετε,αὐτὴ ἡ παρομοίωση γεννήθηκε στὸ μυαλό μου ἀρχικῶς μόνο γιὰ τὸν πνευματώδη Νεοκλῆ Σαρρή τὶς ἀτάκες του στὶς ὁμιλίες του,ἂν ἀντικαταστήσουμε βέβαια τὶς ἀτάκες στὰ γαλλικά του Στεπάν Τροφίσμοβιτς μὲ τὶς τουρκικές ἀτάκες του Καθηγητή (βέβαια χρησιμοποιοῦσε καὶ τὰ γαλλικά κάποιες φορές).Ἀλλὰ μετὰ κατάλαβα πὼς ἔχουν μία ἀκόμη ὁμοιότητα ἀλλὰ καὶ μία τεράστια διαφορά.Ὅπως ὁ Στεπάν Τροφίμοβιτς ὑπέφερε ἀπὸ τὸν Πέτρο Βερχοβένσκυ,τὸν <> τοῦ μυθιστορήματος,αὐτὸν τὸν πολιτικό ἀπατεώνα,αὐτὴ τὴν χυδαία,τὴν καταραμένη ἔκφραση τῆς ἀνθρώπινης ὕπαρξης,ἔτσι καὶ ὁ καθηγητὴς ὑπέφερε ἀπὸ τοὺς δικοὺς μας Δαιμονισμένους,τοὺς δικοὺς μας Πέτρους Βερχοβένσκυ ποὺ,εἰρρήσθω ἐν παρόδῳ,δὲν διαφέρουν καθόλου άπὸ τὸ μυθιστόρημα,θὰ λεγες μάλιστα ὅτι ξεπήδησαν ἀπὸ αὐτὸ καὶ κουβαλήθηκαν ἀπὸ τὸ Σκβορέσνικι τοῦ μυθιστορήματος στὰ πανεπιστήμιά μας καὶ δημιούργησαν τὴν συνασπισμένη <> τίς <> καί <> δυνάμεις,καὶ σχημάτισαν αὐτὴ τὴν κατάσταση ποὺ ἐνσαρκώνεται στα <> μας,σὲ ὅλα αὐτὰ τὰ σκύβαλα ποὺ διδάσκουν Ἱστορία στὶς σχολές μας,ποὺ γράφουν τᾶ βιβλία ἱστορίας τῆς μέσης ἐκπαίδευσης,στὴ δημοσιογραφία,στὴν πολιτική,στὴν ἐξωτερική πολιτική,παντοῦ,παντοῦ,παντοῦ.
  Ἀλλὰ ἡ ἡ κολοσσιαία διαφορά τοῦ ἀποδημήσαντος Καθηγητοῦ μας μὲ τὸν διανοούμενο Στεπάν Τροφίμοβιτς εἶναι ὅτι στὸ μυθιστόρημα ὁ Πέτρος Βερχοβένσκυ ἦταν γιός του.Μὲ τὴν συμπεριφορά του,τὶς ταλαντεύσεις του,τόν,κάτω ἀπὸ τὸ προσωπεῖο τῆς διανόησης καὶ τῆς μόρφωσης,οὐσιαστικά φαιδρό χαρακτῆρα του,ὁδήγησε τὴν νἐα γενιά σὲ αὐτὸ τὸ χάλι.Ἐνὼ ὁ Καθηγητής μας εἶναι ἀμέτοχος αὐτὴς τῆς καταστροφῆς,τὴν ἑρμήνευσε μάλιστα ἱστορικῶς στὶς ἐκπομπές του.Κάτω ἀπὸ τὴν λάμψη του πνεύματός του,κάτω ἀπὸ τὴν μεγάλη μόρφωσή του δὲν βλέπεις τὴν φαιδρότητα τοῦ Στεπάν Τροφίμοβιτς.Ἀλλὰ μὲ κατάπληξη ἀντικρίζεις τὸν τόσο σπάνιο πιά κοινό νοῦ,τὸν ἀπαραίτητο ὅμως γιὰ νὰ ἀποφύγεις δογματισμούς καὶ ἰδεοληψίες ὅταν πετάξεις ψηλά μὲ τὰ φτερά τοὺ πνεύματος ὅπως ὁ Καθηγητής.
  Νεοκλῆ Σαρρῆ σᾶς εὐχαριστῶ ποὺ τώρα,νωρίς,στὰ εικοσιτέσσερά μου,μοῦ δώσατε νὰ καταλάβω τὶ εἶναι πραγματικά ἡ Ἑλλάδα καὶ γιὰ ποιὸ λόγο ἀξίζει νὰ εἶναι κανεὶς περήφανος γι’αυτήν.

  Αἰωνία ἡ μνήμη

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: