olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Όμορφη πρόταση αναγνώστη για αυτοοργάνωσ η – αποκέντρωση – δημιουργία οικισμών

Posted by olympiada στο Οκτώβριος 16, 2011

Γεια σας. Είμαι 25 χρόνων και εδώ και καιρό μια ιδέα τριγυρνάει στο μυαλό μου. 19 χρόνια τα πέρασα στα θρανία και έμαθα ένα σωρό πράγματα, όμως έχω ένα πρόβλημα. Δεν βλέπω που μπορώ να τα χρησιμοποιήσω, και, ακόμα περισσότερο, ακόμα και όταν/αν βρω μια δουλειά σχετική με αυτά που σπούδασα, δεν βλέπω να με γεμίζει σαν άνθρωπο. Δεν είμαι ο μόνος, πολλοί άνθρωποι της γενιάς μου μου λένε ακριβώς το ίδιο. Κατά έναν παράξενο τρόπο που όμως με κάνει και χαμογελάω, ακούω ένα σωρό ανθρώπους με μεταπτυχιακά να μου λένε «Ώρες ώρες σκέφτομαι να γίνω ψαράς». Φαινόμενα που άκουγα και πριν την κρίση, αλλά τώρα εντάθηκαν. Δεν πιστευω ότι φταει η κρίση για αυτήν την «τάση» μιας μερίδας μορφωμένων νέων, μάλλον φταίει ο γενικότερος δρόμος που πήρε ο κόσμος τις τελευταίες δεκαετίες. Λοιπόν φίλοι μου, δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε σ αυτόν τον στραβό δρόμο που έχει πάρει η «ανάπτυξη» αλλά δεν υπάρχει και λόγος να πετάξουμε στα σκουπίδια της γνώσεις που τόσα χρόνια αποκτήσαμε.

Η ιδέα που σκέφτομαι καιρό λοιπόν είναι η εξής: Μια ομάδα νέων ανθρώπων, που δε βλέπουν μέλλον ή ουσία στη ζωή στις πόλεις, ανθρώπων που σπούδασαν και κουράστηκαν, ανθρώπων με δεξιότητες που θέλουν να τις αξιοποιήσουν κάπου, να μετοικήσουν σε ένα χωριό της Ελλάδας. Ένα χωριό που είτε θα έχει ελάχιστους κατοίκους, είτε θα είναι εγκαταλελειμένο. Στην πρώτη περίπτωση μάλλον θα χρειαστεί να αγοραστούν τα σπίτια, στη δευτερη μάλλον θα υπάρξουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν με κάποια αρμόδια υπουργεία και μια πιο εκτεταμένη ανακαίνιση. Σε κάθε περίπτωση, όλα είναι πολύ ρευστά, καθώς δεν έχω κανένα πρόγραμμα να προτείνω ακόμη, θέλω μόνο να δώ την ανταπόκριση και αν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι σαν κι εμένα οι οποίοι θα έμπαιναν στον τρομερό κόπο μιας τέτοιας διαδικασίας. Είναι κάτι που εγώ θα το έκανα ευχαρίστως.

Νομίζω πως η δυναμική αυτού του σχεδίου είναι πολύ μεγάλη.
Κατ αρχάς θα μπορούσε με την ολοκλήρωση του να δώσει μια διέξοδο σε σας που είστε απογοητευμένοι απ τη ζωή στην πόλη, αλλά δεν έχετε και που άλλου να πάτε και τι να κάνετε. Έχετε μεράκι με τους φυσικούς ρυθμούς ζωής και τη φύση, άλλα δεν έχετε επιλογές.
Δεύτερον, ο καθένας με τις δεξιότητες του θα βοηθούσε στο να οργανωθεί η νέα ζωή εκεί. Οι μηχανικοί για τις ανακαινίσεις, ηλεκτρολόγοι, γεωπόνοι, ο καθένας ανάλογα με την ειδικότητα του θα μπορούσε να βοηθήσει κατά τη διαδικασία της μετοίκησης.
Τρίτον, ένας οικισμός με νέους και μορφωμένους ανθρώπους θα μπορούσε, ως κοινότητα, να κάνει θαυματα. Εκτός από τον τουρισμό και το ενδιαφέρον που θα προσέλκυε και που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί όχι μόνο στην Eλλάδα αλλά και στο εξωτερικό (παράδειγμα, το χωριό Φιλεττινο στην Ιταλία,http://www.pame.gr/news/kosmos/xorio-italia-autonomisi-euro.html#.ΤπμΣψρ2ςο), υπάρχουν πολλά επαγγέλματα που δεν χρειάζεται να είσαι κοντά σε αστικά κέντρα για να τα εξασκήσεις. Π.χ. το ΙΤ, οι καλές τέχνες, η γεωπονία και άλλα.

Έτσι για αστείο (σοβαρά όμως) έχω ήδη βρει το μελλοντικό δάσκαλο του χωριού, οπότε και πιτσιρίκια αν έχετε μη διστάσετε!

Θα είναι μια πολύ επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία, και μόνο άνθρωποι με όρεξη και μεράκι θα φτάσουν μέχρι το τέλος. Το σημαντικό είναι να μεζευτούμε 50-100 άνθρωποι με τον ίδιο σκοπό και να γίνει η αρχή. Τα υπόλοιπα θα ‘ρθουν από μόνα τους. Για την ώρα, θέλω να επικοινωνησουνε μαζί μου άνθρωποι που έχουνε το ίδιο πάθος και:

#Έχουνε χρόνο και διάθεση να ασχοληθούνε με τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας όπου θα παρουσιάζουμε τον σκοπό, θα δείχνουμε τα υποψήφια μέρη, και θα περιέχει επίσης φόρουμ για συζήτηση σχετικών θεμάτων όπως των υπέρ και κατά καθε μέρους, πιθανούς τρόπους οργάνωσης της μετοίκησης, νομικά θέματα, κτλ.

#Μπορούν να παρέχουν ιδέες και φωτογραφίες για πιθανά μέρη, καθώς και όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες γι αυτά. Π.χ. το ιδιοκτησιακό καθεστός του τόπου και τον σπιτιών, την γύρω περιοχή, άλλοι κοντινοί κατοικημένοι οικισμοί, κατάσταση των δρόμων, εάν υπάρχουν κοντινές εκτάσεις κατάλληλες για καλλιέργεια καθώς και το ιδιοκτησιακό καθεστός αυτών.

#Έχουν τα μέσα και την διάθεση να ψάξουν για το νομικό καθεστός των οικισμών υπό συζήτηση. Δηλαδή να ψάξουν μέσω αρμοδίων υπουργείων (Τουρισμού, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και ο,τιδήποτε άλλο σχετικό) τι ισχυει για τα μέρη αυτά και κατά πόσο είναι νομικά δυνατή μια μαζική ανακατασκευή και μετοίκηση σε αυτά.

#Αργότερα θα χρειάσουμε και δικηγόρους που θα μπορούν να συμβουλεύσουνε σχετικά με τη σύσταση μια εταιρίας με την ίση συμμετοχή όλων όσων συμμετέχουν στη μετοίκηση, ώστε με ασφάλεια να διαχειρίζονται από κοινού τα σεβαστά έξοδα που θα προκήψουνε.

#Kαι τελευταίο μα πιο σημαντικό: ΞΕΡΟΥΝΕ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΝΑΚΤΙΚH ΔΟΥΛΕΙΑ και, τουλάχιστον στην αρχή, στερήσεις, αναποδιές, επίπονες ανακαινίσεις, χτίσιμο, διαμονή στο υπαίθρο μέχρι να φτάσουν τα σπίτια σε κατοικίσιμο στάδιο, καλλιέργεια, κάλους στα χέρια, υπομονή ή χρήματα ώστε να τη βγάλουνε μέχρι να βγει ή πρώτη σοδειά, δημιουργία απ την αρχή μιας βιώσιμης οικονομίας, και γενικά καμία σχέση με τις ανέσεις της πόλης (Επίσης αν το χωριό είναι εγκαταλελειμένο έλλειψη ρευματος και νερό από πηγάδια για σεβαστό χρονικό διάστημα).

Μερικές φωτογραφίες από χωριά που θα μπορούσαν να είναι υποψήφια
http://www.greekscapes.gr//images/stories/landscapes_IMAGES/22.N.KASTORIAS/WEB_IMAGES_KASTORIA.KRANIONAS/01.jpg
http://www.cyberotsarka.gr/images/stories/tsarkes/palio_kostarazi/palio_kostarazi_19.jpg
http://www.cyberotsarka.gr/images/stories/tsarkes/kotyli/kotyli_11.jpg
http://www.cyberotsarka.gr/images/stories/tsarkes/zerma/zerma_13.jpg
http://www.bloglife.gr/pid/5576

Και μια ενδιαφέρουσα κίνηση του Υπουργείου Πολιτισμού
http://www.ltcnews.gr/epikairotita/politiki/touristikes-ependisis-se-1-000-egkatalelimmena-choria/

Περιμένω τις απόψεις σας και τις ιδέες με μέιλ στο:npgeor ή στα σχόλια του άρθρου.

Αναγνώστης

62 Σχόλια to “Όμορφη πρόταση αναγνώστη για αυτοοργάνωσ η – αποκέντρωση – δημιουργία οικισμών”

 1. σταυρούλα πετρίδου said

  Πολύ ωραία ιδέα και σαφώς πραγματοποιήσιμη.
  Η αλήθεια είναι, ότι οι άνθρωποι της πόλης εκτιμούν περισσότερο την επαρχία ,ενώ οι επαρχιώτες εκτιμούν περισσότερο την μεγάλη πόλη εξ ου και η αστυφιλία.
  Μακάρι να ξαναγυρίσουν οι άνθρωποι στην ελληνική επαρχία.
  Αυτή την φορά μορφωμένοι, ώριμοι και γνωρίζοντας πολύ καλά τι θέλουν να κάνουν, πως θα το κάνουν και κυρίως γεμάτοι αγάπη για την φύση και το περιβάλλον.
  Ετσι ο αλληλοσεβασμός θα είναι δεδομένος και τα αποτελέσματα κάτι παραπάνω από καλά, για όλους μας.

  Μου αρέσει!

 2. […] Πηγή… […]

  Μου αρέσει!

 3. Vpower said

  Είναι πολύ καλή η ιδέα σου αλλα ξεχνάς κάτι…..
  το να ξεκινήσουν κάποιοι άνθρωποι απο το μηδέν και να αποκτήσουν την υποδομή που χρειάζεται για να επιζήσουν απαιτεί εκτός απο μεγάλη υπομονή, και ένα μεγάλο χρηματικό κεφάλαιο…………
  με πιο απλά λόγια μόνο όποιος έχει στην άκρη 100.000 € μπορεί να ενταχθεί στο σχέδιό σου

  Μου αρέσει!

 4. Δευκαλίων Κωνστ. Βατιμπέλλας said

  Η αρχή της επιτυχίας είναι η ΦΑΝΤΑΣΙΑ η ΠΙΣΤΙΣ και τέλος η ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ. Εμπρός λοιπόν νιάτα της Ελλάδος, φαντασθείτε την κοινότητα, πιστέψτε το και να είσθε σίγουροι ότι θα πετύχετε !!! Λόγω ηλικίας και πείρας θα σας κάνω μερικές συστάσεις.
  Στα παιδιά σας να δώσετε ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ και με γλώσσα την Αττική Διάλεκτο !!!
  Να μην βάλετε παπάδες στην κοινότητά σας, θα σας διδάξουν την υποταγή και ότι ήσαστε δούλοι και πρόβατα και αυτοί ότι είναι οι βοσκοί !!!
  Μεταξύ σας να καταργήστε την κυκλοφορία χαρτονομισμάτων, αυτά θα σας διαλύσουν !!!
  Αποφάσεις να παίρνετε από κοινού διά το καλό της κοινότητος. ΄Όχι αρχηγοί, θα κοιτάξουν να σας υποδουλώσουν και να γίνουν αφεντικά
  Οι παραβάτες των κανόνων της κοινότητος, να θανατώνονται ή να εξορίζονται, όχι φυλάκιση !!!
  Η ειρήνη και η ευτυχία θα εγκατασταθούν στις οικογένειές σας, εάν σας αφήσουν, γιατί θα γίνεται παράδειγμα για όλους τους άλλους !!!
  Ολόψυχα σας εύχομαι κάθε επιτυχία
  Δευκαλίων Κωνστ. Βατιμπέλλας

  Μου αρέσει!

  • Κύριε Βατιμπέλλα ΤΙ ΛΕΤΕ: Καταρχήν σαφώς και σέβομαι το διακίωμά σας να λέτε τη γνώμη σας αλλά σε ποιά εποχή ζείτε; »

   Οι παραβάτες των κανόνων της κοινότητος, να θανατώνονται ή να εξορίζονται»;;;; Το ξέρετε ότι η θανατική ποινή που ισχύει στις σύγχρονες κοινωνίες δεν μείωσε ούτε 0,5% τις παράνομες πράξεις;

   Αναφορικά με τα χαρτονομίσματα, με ποιό τρόπο θα φέρνουν προς χρήση προϊόντα τα οποία δεν μπορούν παραχθούν εντός της κοινότητας;

   Για το 1ο θέμα που θίξατε είμαι ΚΑΘΕΤΟΣ και ΚΑΤΗΡΟΡΗΜΑΤΙΚΟΣ. Για τα υπόλοιπα, από λίγο έως πολύ, με βρίσκετε απόλυτα σύμφωνο.

   Ένας 26άρης.

   Μου αρέσει!

  • ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ said

   http://lofos.info.laloslal/biocall.html

   Μου αρέσει!

 5. clio said

  Χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα για την αγορά και την αναπαλαίωση των πέτρινων σπιτιών.Είναι καλή ιδέα,όμως το χωριό πρέπει να βρίσκεται σε σημείο που να έχει καλλιεργήσιμη γή και να είναι κοντά σε θάλασσα για την εύκολη λύση της τροφής με τα ψάρια.Η μετοίκηση στην επαρχία από την πόλη το πρώτο καιρό είναι δύσκολη.Όμως «όπου γης πατρίς». Άμα υπάρχει η θέληση και το όραμα όλα γίνονται.Καλή επιτυχία.

  Μου αρέσει!

  • kiki 1 said

   Κλειω,
   στα δικα μας χωρια της Μανης που ειναι ερημα και καταρρεουν τα σπιτια,
   δεν νομιζω οτι ειναι πολυ ακριβα τα σπιτια,
   οσο για την επισκευη νομιζω οτι απο αποφασισμενους για ολα νεους , γινεται και απο αυτους,
   ενας να εχει γνωση , το κανουν μονοι τους.
   Και γη εχουμε και θαλασσα εχουμε και αυταρκεια σε νερο εχουμε, [ το κρατος που θελει να μας το παρει, θα εχει να αντιμετωπισει εμας], τα παντα φυτρωνουν,
   θεληση να υπαρχει

   Μου αρέσει!

 6. Πελοπίδας said

  Ωραία όσα γράφει ο αναγνώστης, αλλά πρέπει να υπάρχουν σαφείς κανόνες οι οποίοι να είναι απαράβατοι. Έπειτα, κάποια στιγμή, θα τεθεί το πρόβλημα της «Ωραίας Ελένης». Άντε, στήσαμε τον οικισμό, καλλιεργούμε για φαγητό (μήπως γίνουμε και κυνηγοί;). Το ένστικτο για τη διαιώνιση του είδους με τι κανόνες θα διευθετείται;

  Μου αρέσει!

 7. Αλιρτοδυσσεβής said

  Τα σχόλια δείχνουν πώς μπορεί κανείς να σκοτώσει μία καταπληκτική ιδέα και τον ενθουσιασμό ενός νέου. Παντού βρίσκουμε προβλήματα ξεχνώντας ότι μία τέτοια ιδέα θα υλοποιηθεί από νέους, οι οποίοι θα βρουν τις λύσεις. Δεν είναι δυνατόν να προγραμματισθούν τα πάντα. Δεν είναι δυνατόν να προβλέψει κανείς όλες τις αναποδιές, αλλ’ούτε και τις καλοτυχίες. Ο πολυμήχανος έλληνας θα βρει λύσεις. Το μόνο αγκάθι στο εγχείρημα θα είναι το ίδιο το κράτος με τη γραφειοκρατία του. Αν βρεθεί το εγκαταλελειμμένο χωριό και λυθούν τα νομικά ζητήματα ιδιοκτησίας [αναζήτηση ιδιοκτητών και σύναψη συμβάσεων με αυτούς] το εγχείρημα είναι απολύως εφικτό.

  Μου αρέσει!

  • Νancy said

   Καλημέρα Αλιρτοδυσσεβή και φίλοι μας.
   Ο νεαρός 25άρης εχει παραθέσει και ενα λινκ του ΥΠΠΟ για επανεγκατάσταση σε χίλιους οικισμούς που είναι εγκαταλελειμένοι. Είναι μια πολύ ωραία ιδέα για όσους έχουν απορρίψει τον αστικό τρόπο διαβίωσης και θέλουν να κάνουν ενα νέο ξεκίνημα με επιστροφή σε πιο ανθρωπινες αξίες και να επιστρέψουν στη φυσική ζωή. Το θέμα είναι εαν χρηματοδοτείται απο το ΥΠΠΟ ενα τέτοιο εγχείρημα και πώς, και επίσης εαν υπάγεται σε άλλο μεγάλο δήμο μέσω Καλλικράτη. Η Ανάβρα Μαγνησίας ήδη αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα απο την υπαγωγή της στο δήμο Αλμυρου και χάνει σιγά σιγά την δυναμικότητα και την αυτονομία της.
   Θα εκτιμούσα και εγώ συμπληρωματικές απόψεις απο όσους θέλουν να ενισχύσουν αυτή την ιδέα και να συμπληρώσω οτι αυτά που εμείς απορρίπτουμε σαν ανέφικτα, έρχονται οι ξένοι και τα πραγματοποιούν με μεγάλο μεράκι, φροντίδα και όρεξη γιατι τα οφέλη της πατριδας μας τα εκτιμάνε περισσότερο απο εμάς τους ίδιους ως μη δεδομένα στις πατριδες τους, αλλα αποκτηθέντα με τον κόπο τους εδώ. Είναι καιρός πια να διδαχτούμε απο το παράδειγμά τους πριν γίνουμε πραγματικά τα γκαρσόνια τους, κατα τη ρήση του αλησμόνητου πολιτικάντη με τους προδοτικούς και ανήθικους απογόνους του.

   Μου αρέσει!

  • Κ. Κωνσταντίνος said

   «Το μόνο αγκάθι στο εγχείρημα θα είναι το ίδιο το κράτος με τη γραφειοκρατία του.»
   Τα είπες σχεδόν όλα.

   Μου αρέσει!

 8. costas said

  Καλημέρα παιδιά…Την πρόταση την βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα. Εγώ αυτό που πιστεύω είναι οτι όλα γίνονται αρκεί να το θέλεις.Δυσκολίες πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν σε ότι και αν αποφασίσει ο καθένας να κάνει στη ζωή του.
  Θέλει πολύ συζήτηση αυτό το θέμα..Εδώ που έχει φτάσει η ζωή μας πρέπει να τα σκεφτόμαστε όλα.

  Μου αρέσει!

 9. […] Όμορφη πρόταση αναγνώστη για αυτοοργάνωσ η – αποκέντρ… […]

  Μου αρέσει!

 10. Πασχόπουλος Γεώργιος Φ said

  Ένα μπράβο στα νιάτα της Ελλάδας που μπορούν να δουν μπροστά και να δημιουργήσουν ΟΡΑΜΑ ζωής ώστε να ξεπεράσουν την κατάσταση της μιζέριας και ταπείνωσης που μας έχουν βάλει οι πολιτικοί και το καλά οργανωμένο σύστημά τους.
  Μόνο έτσι ο άνθρωπος γίνεται ξανά άνθρωπος και βρίσκει πραγματικά την έννοια και το νόημα της ζωής. Η προσήλωσή μας όλα αυτά τα χρόνια στις υλικές μόνο απολαβές χωρίς συναίσθημα και »τροφή» που δίνει νόημα στις ανθρώπινες αξίες.
  Η υλοποίηση βέβαια του εγχειρήματος θα είναι δύσκολη στην αρχή και χρειάζεται ανθρώπους με πίστη, κουράγιο και επιμονή σε αυτό που θέλουν να κάνουν. Μετά όλα θα είναι πολύ πιο απλά και ευχάριστα.
  Πραγματικά εύχομαι σε όλους να βρούμε το δρόμο που οφείλουμε για εμάς και τα παιδιά μας.

  Μου αρέσει!

 11. Α.Μ said

  Συμφωνώ απόλυτα με τον «Αναγνώστη». Το να αρχίσει κάποιος απο το 0 είναι μία εμπειρία που φαίρνει μεγάλη ευχαρίστηση και δίνει σκοπό.. Μπορώ να σας πω ότι απο μελέτες ότι δίνοντας σε κάποιον ένα πάζλ η ευχαρίστηση του είναι πάρα πολύ ψηλά στην αρχή και στην μέση ενώ χαμηλότερα προς το τέλος. Η Ελλάδα χρειάζεται οπωςδήποτε αποκέντροση απο την Αθήνα.. Είναι ένα βασικό συστατικό της νέας αρχής που χρειαζόμαστε σαν χώρα..

  Και έχω και ένα τρόπο με τον οποίο αυτό μπορεί να γίνει/ χρηματοδοτηθει… Απλούστατα θα κάνουμε αυτά τα χωριά πόλο ελξης προς ανθρώπους που ασχολούνται με το ιντερνετ και τον προγραματισμό… Είναι μία δουλειά που θέλει εμπνευση και δεν χρειάζεται να είσαι στο γραφείο.. Για κάθε ξένο (Ευρωπαίο εννοειται) που θα έρθει είται για να αγοράσει ένα εξοχικό είται για να νοικιάσει ένα σπίτι για να ξεφύγει απο την πόλη και το γραφείο στο οποίο δουλεύει , μπορούμε άνετα να χρηματοδοτήσουμε 10 Έλληνες με τα υλικά τα οποία χρειάζονται..

  Η google έχει ξοδέψει τεράστια ποσά στην διαχείρηση ανθρώπινων πόρων για να κάνει το περιβάλον εργασίας όσο πιο πολύ ευχάριστο γίνεται.. Κάνει συνεχώς μελέτες για το κατα πόσο αλλαγή περιβάλοντος αυξάνει την αποδοτικότητα (τα αποτελέσματα τείνουν να είναι θετικά).. Οπότε με λίγη σκέψη και δημιουργηκότητα μπορούμε να κάνουμε χωριά «εργοστάσια» χωρίς να αλλάξουμε τίποτα απο το αυθεντικό τους «look».

  Χαίρομαι ιδιαίτερα διότι και εγώ δούλευα πάνω σε παρόμοιο μοντελο αποκέντρωσης της Αθήνας και βρίσκω την ιδέα ότι και άλλοι είναι στο ίδιο μήκος σκέψης πολύ ενθαρυντικό.

  Σαν πολίτες έχουμε το καθήκον να μην περιμένουμε απο 300 να μας βρούνε λύσεις.. Έχουμε το καθήκον να προσπαθούμε με ότι δυνάμεις κατέχει ο καθένας μας να προσπαθούμε να τις βρούμε εμείς.. Οι 300 έχουν το καθήκον να μας ακούσουν και να τις πραγματοποιήσουνε. Και αν δεν τότε μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Είναι χαζό σχεδό 10.999.700 άτομα να περιμένουμε 300. Εμείς είμαστε το κράτος.. Το σύνολο έχει την δύναμη και την ΕΥΘΥΝΗ σε μία «Δημοκρατία».

  Φιλικά

  Α.Μ

  Υ.Γ: Δεν κοστίζει τόσα πολλά μία αποκατάσταση σπιτιού εάν 1 το πάρεις δωρεάν ή πολύ φτηνά και 2 Αν κάνεις την περισσότερη δουλειά μόνος σου και με την βοήθεια των γειτονων..

  Μου αρέσει!

  • Eυάγγελος said

   «…μπορούμε να κάνουμε χωριά “εργοστάσια” χωρίς να αλλάξουμε τίποτα απο το αυθεντικό τους “look…”Λάθος,λάθος,λάθος!Αυτός είναι ο τρόπος σκέψης καπιταλιστικών πολυεθνικών που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος!Εκεί θα καταντήσουν τα σημερινά χωριά εξαιτίας της ερήμωσης!Θα γίνουν τουριστικά θέρετρα,μόνο που αυτή τη φορά θα υπάρχει «ξενοδόχος/αφεντικό» και οι κάτοικοι θα είναι απλά εργαζόμενοι μέσα στα ίδια τους τα σπίτια!Κάθε χωριό και μια κλειστή τουριστική μονάδα!

   Μου αρέσει!

 12. Obamias said

  Να παμε ολοι στα χωρια να αφησουμε τους αλλοδαπους να παιρνουν τις δουλειες μας στη πολη.
  Δεν κανει να εναντιωθουμε! Το λεει η Αριστερα! Ενω το ΠΑΣΟΚ περναει και νομο! Σωπατε ρατσιστες!
  Τις πολεις υπαρχει καποιος λογος που τις εφτιαξαν και δεν ειναι για να αδειαζουν αλλα για να γεμιζουν.

  Μου αρέσει!

  • Obamias said

   Γεια σας ειμαι 25 χρονων..Σκεφτωμαι να φυγω στο χωριο. (ε τωρα με το Καλικρατη..)

   Γεια σας ειμαι 25 χρονων. Σκεφτωμαι να φυγω στο εξωτερικο. (ε τωρα με τις βιζες)

   Γεια σας ειμαι 25 χρονων κι ειμαι ηλιθιος. Δε τραβαω κανενα ζορι που βλεπω τους αλλοδαπους να μου παιρνουν τη δουλεια. Φοβαμαι να ανοιξω το στομα μου να βρισω καταμουτρα οσους με λενε συνεχεια ρατσιστη και ξενοφοβο. Κρυβω το κεφαλι μου στην αμμο και κανω οτι δεν καταλαβαινω ποιος καταστρεψε τη γειτονια μου και τη πολη μου.

   Γειας σας, ειμαι 25 χρονων και ψαχνω μια λυση χωρις κοπο. Ετσι μου εμαθαν.

   Μου αρέσει!

  • Obamias said

   Γεια σας ειμαι 25 χρονων και τωρα με το νεο νομο για το «ρατσισμο» λεω να το βουλωσω.

   Μου αρέσει!

   • Arhontia said

    Δε νομίζω πως αναφέρει καμιά λύση χωρίς κόπο – η ζωή στην επαρχία είναι πολύ δύσκολη πόσο μάλλον να πρέπει να χτίσεις το σπίτι σου μόνος σου.
    Έπειτα για ποιες δουλείες μιλάς που μας παίρνουν οι αλλοδαποί; Οι αλλοδαποί πήραν τις δουλειές που δεν καταδεχόμασταν να κάνουμε: καθαρίστριες, εργάτες, να κουβαλάνε, τέτοια. Τώρα που δεν υπάρχουν δουλειές στην οικοδομή δεν έχουν ούτε αυτοί.

    Μου αρέσει!

 13. Είμαι μέσα !!!! Εαν θελεις γράψε μου στο mail alexandros39gr@hotmail.gr

  Μου αρέσει!

 14. Κ. Κωνσταντίνος said

  Δηλαδή να κάνουμε το παγώνι σε όλα τα αντεθνικά σχέδια της νέας τάξης;
  Δηλαδή να φτύσουμε στα μούτρα όλους τους αγώνες των προηγούμενων γεννεών;
  Κάτι σχετικό είχαν κάνει και οι επικούριοι, αναζητώντας την αυτονομία και την αυτάρκεια, μέχρι που αντιμετώπισαν τις Ρωμαικές λεγεώνες.
  Εδώ υπάρχουν χιλιάδες νέοι και μεγαλύτεροι που δεν έχουν καμμιά δυνατότητα για τέτοιο εγχείρημα.
  Το ζήτημα λοιπόν είναι να επιβιώσουμε λαθραία, σώζωντας το τομάρι μας;
  Πως αλλοιώς λέγεται ο σύγχρονος «ρίψασπις»;

  Μου αρέσει!

 15. Κ. Κωνσταντίνος said

  «Εγώ, είμαι ο καλύτερος, οι άλλοι φταίνε… οι ξένοι, οι σιωνιστές, οι εξωγήινοι, οι γείτονες, οι πολιτικοί, οι δεξιοί, οι πασόκοι, οι γάβροι, τα χανούμια…». Όπως ο Καραγκιόζης, που δεν βλέπει ποτέ τη δική του καμπούρα, παρά σατυρίζει τις καμπούρες των άλλων…, που κοιτάει μόνο πως να επιβιώσει, παραβλέποντας την Πλατωνική ρήση πως: «την ατομική ευτυχία τη βρίσκεις μόνο στην ευημερία του κοινωνικού συνόλου».

  Μου αρέσει!

 16. tsilivithras said

  Mάλιστα…

  Ενδιαφέρον να βλέπεις ότι τελικά δεν έχει λοβοτομηθεί ολόκληρη η γενιά των 20ρηδων που κυνηγάνε φωτοσοπαρισμένα βυζιά στα μπουσουξίδικα…!!

  Αγαπητέ Ανγνώστη τα 50-100 άτομα ξέχνα τα…δεν θα τα βρεις ποτέ, είναι ανέφικτο νούμερο.Βρες καμμιά δεκαριά σαν κι εσένα (αν είσαι αποφασισμένος όντως) και ξεκίνα.
  Οι άνθρωποι βλέπουν αυτές τις προοπτικές όπως βλέπουν τις φωτο στα λινκ που εβαλες…συμπαθητικά και γυαλιστερά.
  Ούτε ξέρουν ούτε θέλουν οι περισσότεροι να απομακρυνθούν από τις ανέσεις τις πόλης (και ποιος να τους κατηγορήσει άλλωστε…).
  Η ζωή στην ύπαιθρο είναι εντελώς διαφορετική από ότι έχει μάθει ο μέσος Ελληνας.
  Η ψυχολογία είναι διαφορετική και -το κυριότερο- απαιτεί ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΓΕΙΤΟΝΑ…σεβασμός στην σύγχρονη Ελληνική πολη σήμερα δεν υπάρχει ούτε για αστείο.
  Μετοικίζω δεν σημαίνει παίρνω την αθλιότητά μου και την πάω αλλού…σημαίνει αλλάζω τους τρόπους μου και αλλάζω την ζωη μου έτσι ώστε να είμαι χρήσιμος σητν κοινότητά μου.
  Ούτε όπλα γνωρίζουν οι Ελληνες σήμερα, ούτε αυτοάμυνα γνωρίζουν, ούτε πρώτες βοήθειες, ούτε θα έκαναν ποτέ περίπολα βοηθείας ή θα ήταν on call κάθε βράδυ εκ περιτροπής μήπως κάποιος χρειαστεί κάτι.
  Μόνο μετρημένοι παλαβοί είναι αυτοί που μπορούν, ξέρουν και θέλουν να ζήσουν έτσι.
  Μια τέτοια κοινότητα θα γίνει στόχος πολυεθνικών που θα κυνηγάνε φυσικές πηγές, στόχος προπαγάνδας από ΜΜΕ, στόχος κομματόσκυλων και πολιτικάντηδων, στόχος χαφιέδων και λοιπών οπαδών της κρατικής εξουσίας.
  Ο codex alimentarious περιμένει στην γωνία να ρημάξει κοινότητες διατροφικά αυτόνομες.
  Οι κώδικες περί »δικαιωμάτων των παιδιών» και »υποχρεωτικής εκπαίδευσης» θα πολεμήσουν αισχρά κάθε προσπάθεια αφύπνισης και Ελληνικής παιδείας.
  Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από χομπίστες πολίτες ούτε από χαριτωμένους που νομίζουν ότι η ζωή στην ύπαιθρο είναι όπως στις ταινίες

  Μετά….ξέχνα το κράτος.
  Αυτό που σκέφτεσαι (και το χουμε σκεφτεί πολλοί πριν από σένα) είναι »αντι-πολιτισμός» για τα σημερινά δεδομένα.
  Είναι αντίθετο στην ροή της παγκοσμιοποίησης και ως τέτοιο θα υπονομευτεί παντοιοτρόπως από το κράτος.
  Ότι επιδοτεί το κράτος το ελέγχει…τέλος.
  Αν δημιουργήσεις »ρεύμα» γύρω από το θέμα σου θα γίνει μια χαριτωμενιά στο facebook με like και group και συνθήματα και μπλα μπλα μπλα….ξέχνα το…αν το θες πραγματικά βρες τις επαφές με λίγα αποφασισμένα άτομα και ξεκίνα.
  Μην ανακατεύεις το κράτος, μην μπερδευτείς με δήθεν »επενδύσεις» τουριστικών καταλυμάτων κτλ..
  Ή είναι σχέδιο ζωής ή δεν είναι τίποτα.
  Κι αν είναι σχέδιο ζωής δεν χρειάζεται τίποτε άλλο παρά αποφασισμένους ανθρώπους.

  Τέλος…

  Αυτό που σκέφτεσαι, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, είναι Φάλαγγα.
  Και Φάλαγγα σημαίνει ΕΥΘΥΝΗ για τον δίπλα..από όλους.
  Σκέψου το καλά.
  Αυτό που σκέφτεσαι είναι επαναστατική δράση δεν είναι παίξε-γέλασε.

  Μου αρέσει!

 17. FOTINI said

  Καλησπέρα! Συμφωνώ απόλυτα με το φίλο tsilivithra.
  Ένα τέτοιο σχέδιο δεν χρειάζεται την εμπλοκή του κράτους
  καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ούτε δημοσιοποίηση.
  Χρειάζεται γνώστες και αποφασισμένους πολίτες με
  συντονισμένη δράση και σκέψη. Σίγουρα ένα τέτοιο σχέδιο
  θα πολεμηθεί από χίλιες μεριές και γι’ αυτό χρειάζεται να μην υπάρχει κανένα κενό απ’ όπου θα εισχωρήσουν ζιζάνια για την αλλοτρίωσή του.

  Μου αρέσει!

 18. Που θα πατε ΩΡΕ ;;

  Χανεται η πατρίδα σας και εσεις ψάχνετε πώς θα πάτε απο την Αθήνα λίγο παραπέρα-στο χωριό ;;;;;;;;;;;;;;;
  Εκεί δεν ειναι πατρίδα Ελλάδα;;;;;;;;;;;;

  κοιτάξτε πώς θα ψάξετε να σώσουμε την πατρίδα μας και η Κυριακή στο χωρίο μπορει να περιμένει

  ΞΥΠΝΕΙΣΤΕ

  Μου αρέσει!

 19. Ντινος Τριανταφυλλιδης said

  ..οσο υπαρχουν μπασταρδοι πολιτικοι … πρωθηπουργοι … υπουργοι … βουλευτες ..δημαρχοι ..που δεν τολμησαν ποτε και δεν ηθελαν στην ουσια να καταπολεμησουν την γραφειοκρατια που τους ΒΟΛΕΥΕΙ για την υφαρπαγη της μιζας, η οποιες ιδεες που σε αλλα κρατη θα ηταν και εφικτες και υλοποιησημες στην δικη μας χωρα ετσι οπως την καταντησανε δεν το βλεπω ….

  Μου αρέσει!

 20. http://aftarkia.wordpress.com

  Μου αρέσει!

 21. sxoliastes said

  Αγαπητέ Αναγνώστη, θα μπορούσες να δημοσιεύσεις κάποια συγκεκριμένη διεύθυνση για να επικοινωνήσει μαζί σου όποιος ενδιαφέρεται; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την ανταπόκρισή σου.

  Μου αρέσει!

 22. […] Όμορφη πρόταση αναγνώστη για αυτοοργάνωσ η – αποκέντρ… […]

  Μου αρέσει!

 23. Миша said

  Καλημέρα σε όλους.

  Υπάρχει ήδη στα σκαριά μια τέτοια προσπάθεια σαν αυτή που έχει κατά νού ο φίλος που έγραψε τη δημοσίευση:

  http://kykeon.ning.com/profiles/blogs/khalesma-gia-ten-demioyrghia

  Ο Παναγιώτης ο Σαϊνατούδης, γνωστός από την εμπνευσμένη κίνηση του ΠΕΛΙΤΙ για την διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών σπόρων, έχει ξεκινήσει με τη γυναίκα του μια ανάλογη προσπάθεια στο ονειρικό Παρανέστι της Δράμας.

  Μια παρέα καμμιά 10αριά ανθρώπων είχε κάνει παλιότερα κάτι ανάλογο στη Β.Εύβοια.

  Νομίζω πως αν κάτι τέτοιο επιχειρηθεί , καλό θα είναι να γίνει σε χώρο με ήπιο κλίμα, δημοκρατική παράδοση ή παράδοση αυτονομίας και να υπάρχουν διαθέσιμες καλλιεργήσιμες εκτάσεις που μπορούν να αποδώσουν σύντομα …Σκέφτομαι πως στην Ικαριά ή στη Μυτιλήνη θα κάνουν τούμπες οι κάτοικοι αν προκύψει κάτι τέτοιο….

  Μου αρέσει!

  • Νancy said

   Εύγε Misha, να μια πρόταση που αξίζει να δεί κανείς με μεγάλο ενδιαφέρον! Ας τη μελετήσει καλά κάθε ενδιαφερόμενος και αν έχει τα ίδια πιστεύω, ας βάλει και το δικό του σπόρο με τη συμμετοχή του σε μια αξιόλογη εναλλακτική κοινότητα. Πιθανόν τα οφέλη στη ζωή του να είναι πολύ μεγαλύτερα απο αυτά που έχει στο νού του με την κλασσική έννοια της διαβίωσης. Το πιο σημαντικό είναι να αγαπάει τη φύση και τα δώρα της και το ξεκίνημα να το κάνει με ευχαρίστηση. Μπράβο και πάλι φίλε.

   Μου αρέσει!

 24. ανδρεας said

  καλημερα,ενδιαφερον προταση και πραγματικα ασυνήθιστη απο ενα νεο 25 ετων!στο face εχω τη σελιδα φυσικο αγροκτημα και περιμενω την ολυμπιαδα αλλα και αλλους ανθρωπους να τη δουν να μιλησουμε και γιατι οχι να ξεκινησουμε κατι!ανδρεας

  Μου αρέσει!

 25. Αγαπητέ αναγνώστη η πρόταση μου εδώ…

  http://koinotita-utopia.blogspot.com/

  Μου αρέσει!

 26. tsilivithras said

  O Kαραμανλής ανεβάζει κάθε φορά πάνω από 150 σχόλια και ένα σοβαρό θέμα σαν αυτό υποτιμάται και αντιμετωπίζεται σαν αστειάκι και δήθεν αποφυγή αστικών ευθυνών…(!!!)…

  Anyways…πάλι καλά που έχει ιδέες ο κόσμος και ασχολείται έστω και χίπικα με το θέμα.

  Μου αρέσει!

 27. Λεωνίδας Σπύρογλου said

  Φίλε μου είσαι άψογος. Μπορείς να υπολογίζεις και σε μένα…

  Μου αρέσει!

 28. Arhontia said

  Και γω είμαι μέσα, στα σοβαρά! Ειδικά η φράση με τον δάσκαλο μου κάνει «κλικ». Και έχω και όρεξη και ιδέες και ικανότητες. Λοιπόν βάζουμε κάτω τί ξέρουμε να κάνουμε ο καθένας;

  Μου αρέσει!

 29. Η ΑΠΟΔΑΣΩΤΙΚΗ-ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΤΙΚΗ γεωργία τού Κάιν, δε θα γλιτώσει 7 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΑ εξαρτημένους σποροφάγους, άμα ξεσπάσει ο ΑΠΟΤΡΕΨΙΜΟΣ αναμενόμενος-ισοπεδωτικός για τις πεδιάδες ηφαιστειακός χειμώνας, για τον οποίο ο Φουκουόκα δεν είχε ιδέα, ενώ οι ψευτοικολόγοι γενίτσαροι ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ γι΄αυτό.

  Μου αρέσει!

 30. Arhontia said

  http://www.cyberotsarka.gr/afierwmata/xwria-fantasmata/216-palio-kwstarazi.html

  Μου αρέσει!

 31. Arhontia said

  http://www.cyberotsarka.gr/afierwmata/xwria-fantasmata/163-palia-kotili.html

  Μου αρέσει!

 32. Arhontia said

  http://iridamariasnowqueen.blogspot.com/2011/03/blog-post_7033.html

  Μου αρέσει!

 33. Arhontia said

  Τα παραπάνω είναι εγκαταλελειμμένα χωριά που βρήκα με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο. Υπάρχουν και στο Πήλιο και σίγουρα σε πολλά άλλα μέρη.

  Μου αρέσει!

 34. Arhontia said

  http://www.greekscapes.gr/index.php/2010-01-21-16-47-29/landscapescat/58/107-kranionas.html

  Μου αρέσει!

 35. ανδρεας said

  arhontia γεια σου,δωσε μου περισσοτερα στοιχεια για σενα,εγω εχω σελιδα στο face ως φυσικο αγροκτημα με τα τηλεφωνα μου,θα χαρω να τα πουμε κ εκει.αυτο ισχυει και για ολους τους ενδιαφερομενους….

  Μου αρέσει!

 36. Ενοικίαση αγροτικής γης. Δημοσιεύτηκαν τα πρώτα 833 αγροτεμάχια. Μέχρι 18 Νοεμβρίου οι αιτήσεις:
  http://www.dimosvisaltias.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=303&Itemid=295

  Αίτηση Μίσθωσης Δημόσιας Γεωργικής και Κτηνοτροφικής Γης

  Η γη θα διανεμηθεί σε ανέργους, νέους αγρότες, πτυχιούχους Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής και επαγγελματίες αγρότες με αντίτιμο 5 ευρώ το στρέμμα ανά καλλιεργητική περίοδο και ανώτατο όριο τα 100 στρέμματα ανά φυσικό πρόσωπο (στα 100 στρέμματα συμπεριλαμβάνεται η γη που έχει ή μισθώνει σήμερα ο αγρότης εφόσον δραστηριοποιείται ήδη στη γεωργία και τα επιπλέον στρέμματα που μπορεί να αποκτήσει από την διαδικασία μίσθωσης δημόσιας γης). http://www.opekepe.gr/agrotemaxia.asp

  Μου αρέσει!

 37. Arhontia said

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63367136

  Μου αρέσει!

 38. Arhontia said

  Λοιπόν;; Ποιος έγραψε την αρχική πρόταση;
  Αντρέα με το φυσικό αγρόκτημα είμαστε ήδη φίλοι στο face. Αλλά νόμιζα πως είναι άλλος.

  Μου αρέσει!

 39. ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ said

  Προς olympiada : http://lofos.info/laloslal/biocall.html

  Μου αρέσει!

 40. andreas said

  απο το 2011 που εχει γίνει αυτη η ανάρτηση εχουμε φτάσει στο 2013 και παμε απο το κακό στο χειρότερο σα χώρα.Η πρόταση αυτή θα μείνει τελικά μόνο στο νού μας?έδωσα κάποια στοιχεία για να βρεθούμε όσοι πραγματικά θέλουμε να αλλάξουμε τη ψευτοζωή μας στη πόλη.Το καλύτερο για μένα θα είναι να υλοποιήσω το όνειρο μου στην Ελλάδα,στη πατρίδα μου δηλαδή,αλλά δεν έχω κανένα πρόβλημα να μεταναστεύσω για αυτό το σκοπό.Μια χώρα που εχω ψάξει είναι το Μαυροβούνιο,γειτονική χώρα με ωραία κουλτούρα όχι στο δικό μας γραφειοκρατικό και διαφθορικό χάλι και πολύ όμορφη και ανέγγιχτη φύση!!εκεί ακόμα δε τα καίνε τα δάση τους…επίσης χαμηλό κόστος ζωής.Το Σεπτέμβρη του 2013 θα αποφασίσω τελικά για το μέλλον μου όσοι ενδιαφέρονται ας μου στηλουν στο fysikoagroktima@gmail.com ανδρεας

  Μου αρέσει!

 41. Panos said

  όλα ωραία και καλά με τα όνειρα αλλά χωρίς δράση μένουν μόνο λόγια, θέτεται πολλές και μεγάλες αλλαγές όπου θεωρώ είναι αδύνατων να γίνουν αμέσως και πιστέψτε με διότι ήδη έχω κάνει την μεγάλη αλλαγή εδώ και 2 χρόνια, όποιος λοιπόν έχει όρεξη για πολλή δουλεία και όχι για ουτοπικά όνειρα ας επικοινωνήσει μαζί μου. stamatiou.p@hotmail.com

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: