olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Το αμπέλι, ο τρύγος και το παραδοσιακό τσίπουρο στην καρδιά της Μακεδονίας

Posted by Βισάλτης στο Οκτώβριος 6, 2011

Απόσταγμα γνώσης και εμπειρίας αιώνων…

 Tο αμπέλι μαζί με το σταφύλι και τα παράγωγα του ήταν γνωστά ακόμη από την παλαιολιθική εποχή. Κουκούτσια σταφυλιών έχουν βρεθεί μετά από ανασκαφές σε κατοικίες που ανάγονται στην εποχή του χαλκού!

Κατά την μυθολογία, ο Στάφυλος ήταν γιος του Διονύσου και της Αριάδνης, και βοσκός του βασιλιά Οινέα. Ο Στάφυλος παρατήρησε ότι όταν έβοσκε τις κατσίκες του, κάποια από αυτές τρώγοντας τον καρπό των αμπελιών »τρελαινόταν»!Τότε ο Στάφυλος μάζεψε μερικά σταφύλια και τα πήγε στον βασιλιά του. Ο Οινέας παρασκεύασε τότε ένα χυμό τον οποίο ονόμασε «οίνο», ενώ στον καρπό έδωσε το όνομα του βοσκού του (σταφύλι) προς τιμήν του.

Αυτή την εποχή, από τέλη Σεπτεμβρίου ως και τα μέσα Οκτωβρίου όπως σε όλη την Μακεδονία έτσι και στην περιοχή της Βισαλτίας ξεκινάει ο τρύγος.Η γνώση της καλλιέργεια της αμπέλου είναι διαδεδομένη από τα βάθη της αρχαιότητας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την λατρεία του Διονύσου από τους αρχαίους κατοίκους της περιοχής.

Τα παλιότερα χρόνια ο τρύγος είχε περισσότερο την μορφή πανηγυριού παρά μιας αγροτικής εργασίας.Και σήμερα όμως η όλη διαδικασία από τον τρύγο και το πάτημα των σταφυλιών,μέχρι και την παρασκευή του παραδοσιακού τσίπουρου, αποτελεί μια ευχάριστη διαδικασία για ανθρώπους κάθε ηλικίας που φροντίζουν να βρίσκονται αυτές τις ημέρες σε όλες αυτές τις πραγματικές «τελετουργίες».

Μετά το πάτημα τα σταφύλια θα παραμείνουν στα βαρέλια για έναν περίπου μήνα,ως που να μεταφερθούν στα «καζάνια» για την παραγωγή και την απόσταξη του

τσίπουρου.Εκεί θα στηθεί η πραγματική γιορτή και το αποκορύφωμα της όλης διαδικασίας!!

Η διαδικασία της παραγωγής του τσίπουρου στην Βισαλτία,αποτελεί για τους κατοίκους μια πραγματική ιεροτελεστία,που τηρείτε κάθε χρόνο, σχεδόν με θρησκευτική ευλάβεια!

Εν μέσω αρωματικών αναθυμιάσεων σταφυλιού,μαστίχας, γλυκάνισου και Διονυσιακών ήχων, το απόσταγμα ρέει…

Απόσταγμα γνώσης και εμπειρίας αιώνων…

Μια πραγματική γιορτή..

Το φρέσκο τσίπουρο σε λίγο θα αρχίσει να ρέει από τους αποστακτήρες,και ένα πραγματικό γλέντι θα αρχίσει να στήνεται γύρω από κάθε «καζάνι», με τους μεζέδες από τα «κάρβουνα» ,ζουρνάδες και νταούλια,μέχρι… και λαϊκές ορχήστρες!!

Ο Διόνυσος αυτές τις νύχτες ξενυχτά στην Βισαλτία…!

www.visaltis.blogspot.

5 Σχόλια to “Το αμπέλι, ο τρύγος και το παραδοσιακό τσίπουρο στην καρδιά της Μακεδονίας”

  1. ΜΑΧΗΤΗΣ said

    να εισαι καλα Ελληνα βισαλτη.
    Μεσα στο θολωμενο μας μυαλο, εχουμε πραγματι ξεχασει τις Ελληνικες μας παραδοσεις.
    Να εισαι καλα να μας τις θυμιζεις
    και να μαθαινουν προ παντων τα νεωτερα Ελληνοπουλα..
    Μπορει καποια μερα να ..τις χρειαστουν,
    οσο και να ακουγεται αυτο ..παραξενο.

    Μου αρέσει!

    • Αυτά θέλουν να μας κλέψουν Μαχητή,την ψυχή,την παράδοση και τις μνήμες μας.Δεν μπορείς να φανταστείς την χαρά ενός παιδιού που θα ακουμπήσει στο πανέρι το πρώτο του σταφύλι,ή θα μπει στο πατητήρι.Δεν περιγράφεται η ικανοποίηση στο βλέμμα ενός 80χρονου όταν θα δοκιμάσει το πρώτο ποτήρι της σοδειάς.

      Οι ίδιες κινήσεις..τα ίδια βλέμματα…οι ίδιες σκέψεις… εδώ και χιλιάδες χρόνια..!.

      Δεν είναι εκπληκτικό;

      Μου αρέσει!

      • ΜΑΧΗΤΗΣ said

        Οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ Φιλε μου.
        Και θυμουνται τις παραδοσεις ακομα και μεσα στα στρατοπεδα πολεις.
        Κοιταξε καποιους ..Αθηναιους (!)
        που φευγουν μερικες ημερες για το χωριο!
        Ρωτησε τους τι πανε και κανουν!
        Ζητησε τους να σε κερασουν
        ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ (ειναι το συνθημα )
        Και μην ξαφνιαστεις αν σου φερουν μπουκαλι δικο τους κοκκινο!
        Και αυτο δειχνει …οτι υπαρχουν και ζουν οι ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ !

        Μου αρέσει!

  2. tsilivithras said

    Τα καζάνια στη Νάουσα καλά κρατάνε λέω εγώ και κανένας τρομπαρίφας Αλμπινος ευρω-μαλάκας δεν θα μας κλέψει ούτε παράδοση ούτε τίποτις.

    Διπλοβρασμένο και χωρίς γλυκάνισο παρακαλώ.

    χικ

    Μου αρέσει!

  3. EYOI EYAN!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: