Κίνα σε Ε.Ε: “Δεν μπορεί να εξαρτάστε από την Κίνα και μόνο για να διασώσετε την Ελλάδα.”

Βρυξέλλες euobserver – Ένα “συνηθισμένο” τηλεφώνημα μεταξύ του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και του κινέζου πρωθυπουργού Wen Jiabao, έγινε την Παρασκευή το πρωί (2 Σεπτεμβρίου) και είχε ως στόχο να καθησυχάσει τις αγορές ότι η Κίνα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωζώνη.
Στην τακτική ενημέρωση Τύπου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Alejandro Ulzurrun είπε για το τηλεφώνημα ότι…

επικεντρώθηκε στα τρέχοντα μέτρα που λαμβάνονται για την παγίωση της ευρωζώνης και για την επικείμενη συνάντηση κορυφής ΕΕ-Κίνας στις 25 Οκτωβρίου.
“Ο Wen εξέφρασε την υποστήριξή του για τις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ευρώπη,” δήλωσε ο Ulzurrun, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Από την αρχή της κρίσης του ευρώ-χρέους, η Κίνα έχει βοηθήσει χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, μέσω των αγορών ομολόγων.
Αλλά, καθώς η συμφωνία του Ιουλίου για μια νέα ελληνική διάσωση έδωσε τη δυνατότητα των επενδυτών, να κάνουν ένα “εθελοντικό κούρεμα” για τις επενδύσεις τους, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν χαμηλώσει τις προσδοκίες τους για άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, το μπλοκ της τρίτης και τέταρτης από τις μεγαλύτερες οικονομίες, λόγω του φόβου ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μια «μερική» χρεοκοπία.
Μιλώντας στο EUobserver, ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας Wang Ξινίνγκ είπε ότι, η κυβέρνησή του προτίθεται «να αγοράσει περισσότερα ομόλογα, αλλά αυτό εξαρτάται από την απόδοση των ομολόγων αυτών, σε εμπορικά κριτήρια».
«Θέλουμε να δούμε ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε καλή κατάσταση και είναι πρόθυμη να προσφέρει βοήθεια σε διάφορες μορφές, αλλά τεράστια ποσά για ομόλογα δεν είναι ρεαλιστικά.
Δεν μπορεί να εξαρτάστε από την Κίνα και μόνο για να διασώσετε την Ελλάδα.”
Όσον αφορά στην ιδέα των ευρωομολόγων, προοπτική που απέκρουσε η Γερμανία, ο Wang είπε ότι η Κίνα θα ενδιαφερόταν για την αγορά τους, όταν και αν θα προσφέρονται. “Όμως, κάθε συμφωνία θα αποφασιστεί σε οικονομική βάση”, πρόσθεσε.
Στην αξιολόγησή της, να αγοράσει ένα συγκεκριμένο ομόλογο ή όχι, η κινεζική κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τις συστάσεις της αξιολόγησης του πιστωτικού κινδύνου, αλλά «και την πολιτική βούληση να κάνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και τις συμβουλές από κεντρικούς τραπεζίτες. «Είναι σοφότερο να προβεί σε κρίσεις με βάση τις ευρύτερες απόψεις, όχι μόνο από τους οίκους αξιολόγησης,” τόνισε.

7 thoughts on “Κίνα σε Ε.Ε: “Δεν μπορεί να εξαρτάστε από την Κίνα και μόνο για να διασώσετε την Ελλάδα.””

 1. Εἶναι σαφέστατο τὸ σχόλιο τῶν Κινέζων, ἀγοράζουν εὐρωπαϊκὰ ὁμόλογα γιὰ τὴν ὑποστήριξη τῆς Εὐρωζώνης, ὅπως κάνουν καὶ μὲ τὰ ἀμερικανικά. Ἀλλά ἔχουν στὰ χέρια τους 1,3 τρὶς δολλάρια ἀμερικανικὰ ὁμόλογα καὶ μόνο λίγες ἑκατοντάδες εὐρωπαϊκά, δηλαδὴ ἔχουν περιθώριο μεγάλο γιὰ ἀγορὰ εὐρωπαϊκῶν ὁμολόγων. Αὐτὰ σὲ ἐπίπεδο Εὐρωζώνης, διότι ἡ Κίνα ἔχει προτείνει στὴν χωρα μας ἐπανειλημμένως τὴν ἀγορὰ ὁμολόγων μας, μὲ πιὸ ἐπίσημη μορφὴ πέρυσι ἀπ’ τὸν πρωθυπουργό της Βὲν Γιμπάο, ἀλλὰ ἡ ἑλληνικὴ κυβέρνηση ἀγνοεῖ μεγαλοπρεπῶς τὶς προτάσεις αὐτές. Ὁ Κώστας Καραμανλῆς, τὸν Δεκέμβριο τοῦ 2008 καὶ τὸν Μάρτιο τοῦ 2009, εἶχε ἀποδεχθεῖ τὴν προσφορά, κι ἦταν κι αὐτὸς ἕνας ἀπ’ τοὺς λόγους τῆς “περιποιήσεώς” του ἀπ’ τὴν ἀμερικανικὰ πρεσβεία. Ἀπὸ τὴν ἄλλη, ἡ Εὐρωζώνη εἶναι ὁ πρῶτος ἐμπορικὸς ἑταῖρος τῆς Κίνας, ἐνῶ συμφωνοῦν μεταξύ τους γιὰ τὴν ἀναθεώρηση τοῦ διεθνοῦς νομισματικοῦ συστήματος καὶ τὴν ἀποδέσμευση τῆς διεθνοῦς οίκονομίας ἀπ’ τὸ δολλάριο ὡς ἀποθεματικὸ νόμισμα. Δὲν εἶναι τυχαῖο ὅτι δὲν γράφεται τίποτε στὸν ἑλληνικὸ “τὐπο” γιὰ τὸ θέμα. Ὁ πόλεμος κατὰ τῆς Ἑλλάδος, ἀπ’ τὴν ἀμερικανικὴ διαπλοκή, μὲ τὴν ὁλόψυχη ὑποστήριξη καὶ τῆς σοσιαλιστικῆς μας κυβερνήσεως, ἔχει τώρα πλέον ὡς κύριο στόχο τὴν ἀποτροπὴ τῆς ἀντικαταστάσεως τοῦ δολλαρίου ὡς ἀποθεματικοῦ νομίσματος, ὁπότε ὡς πολιορκητικὸ κριὸ ἔχουν τὴν Ἑλλάδα μὲ τὸν πρωθυπουργό της ὡς Δούρειο Ἵππο…

  Like

 2. Οι Κινέζοι έχουν κάτι τσουβάλια (μάλλον … bytes) δολλαρίων χωρίς κανένα αντίκρυσμα, οπότε το να αγοράσουν τα ευρώχαρτα τους φαίνεται προτιμότερο. Για όσο ακόμη θα ζήσει η Ευρωζώνη. Έτσι κι αλλιώς χαμένοι είναι…ό,τι αρπάξουν

  Like

 3. Απαντες ξερουν οτι ο κατηφορος που εχει παρει η ευρωζωνη δεν σταματαει παρα μονο με την διασπαση της , αλλα οι καρεκλοκενταυροι των βρυξελλων το χαβα τους , κλεινουν τα αυτια τους και δεν δεχονται καμμια λογικη προταση η σχεδιο
  Νομιζουν οτι τα ξερουν ολα αυτα και κανενας αλλος
  Ειναι ακριβως οπως κυβερναει ο γιωργακης εδω
  Τελικα εχουν πολλες ομοιοτητες

  Like

  1. Άπαντες; Πολύ αισιόδοξο σε βρίσκω, αγαπητέ. Ο πολύς κόσμος σε πληροφορώ ακόμη τρώει το παραμύθι του “ευρωμονόδρομου”. Τι σημασία έχει που μία μία οι χώρες μέλη του ευρώ χρεοκοπούν; Ο κ. Χατζηνικολάου κι ο κ. Πρετεντέρης τους διαβεβαιώνουν ότι το να χύσουμε το αίμα μας για το αποθνήσκον ευρώ είναι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε. Μακάρι με τα νέα “μέτρα” να ξυπνήσει ο κόσμος επιτέλους. Αρκεί να μην ξυπνήσει πολύ απότομα και τον πατήσουν με τα τανκς. Που μάλλον είναι η επιλογή τους. Να ολοκληρώσουν τη Λεηλασία της Ελλάδας ακόμη κι αν χρειαστεί αιματοκύλισμα για να το πετύχουν. Το αιματοκύλισμα μόνο αυτούς συμφέρει, τη Συμμορία των ΠαπανδρεοΣαμαράδων και Κολλητηρίων ή “Ευρωμονόδρομος ΑΕ”. Την Ελλάδα και τους Έλληνες με τίποτε.

   Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s