Εύγε Πάσχο Μανδραβέλη. Η ορθότερη τοποθέτ ηση για την ανωνυμία.

mandravelis.gif

Τον έχουμε στην μπούκα λόγω της μνημονιακής του στάσης. Η (σταθερή) θέση όμως που εκφράζει για το διαδίκτυο αξίζει συγχαρητήρια.

Όχι μόνο επειδή υπεραμύνεται για το δικαίωμα της ανωνυμίας, αλλά κυρίως επειδή τολμά και φωτογραφίζει τους πραγματικούς ενόχους που χρησιμοποιούν την ανωνυμία για εγκληματικές ενέργειες: Μα φυσικά, συναδέλφους του δημοσιογράφους!

Διαβάστε το άρθρο του.

Το Διαδίκτυο είναι εκ κατασκευής του το πιο παγκοσμιοποιημένο εργαλείο που ανέπτυξε ποτέ ο άνθρωπος. Χτίστηκε έτσι, ώστε πολίτες από κάθε γωνιά της Γης, να μπορούν να ανταλλάσσουν απρόσκοπτα πληροφορίες. Είναι ταυτόχρονα και το πιο αποκεντρωμένο εργαλείο, το πλέον δημοκρατικό. Μπορεί οι προτιμήσεις των χρηστών να φτιάχνουν οιονεί ιεραρχίες, τεχνολογικά όμως, κάθε κόμβος έχει το ίδιο βάρος και κάθε ηλεκτρονική διεύθυνση έχει τις ίδιες ευκαιρίες για τη μετάδοση της πληροφορίας.

Η αποκεντρωμένη δομή του Διαδικτύου είναι το χαρακτηριστικό που το κάνει άτρωτο σε κάθε επίθεση. Ακόμη και περιορισμού του. Ο γκουρού του Διαδικτύου είχε πει κάποτε ότι το Internet «βλέπει τη λογοκρισία σαν ελάττωμα και την παρακάμπτει».

Εκεί εδράζεται η αδυναμία των κοινοβουλευτικών κυβερνήσεων να επιβάλλουν τις εθνικές νόρμες στο τι είναι αποδεκτό να κοινολογείται. Για παράδειγμα στην Ελλάδα η συκοφαντική ή η απλή δυσφήμιση είναι αδίκημα και τιμωρείται. Στις ΗΠΑ, όμως, που υπάρχει μια ρωμαλέα παράδοση ελευθερίας του λόγου είναι ανεκτές στο πλαίσιο του «ζωηρού κι ανεμπόδιστου διαλόγου». Δεν μπορούν να ποινικοποιηθούν, και ο ανώνυμος λόγος είναι επιτρεπτός. Σε ένα αποκεντρωμένο και δικτυωμένο σύστημα η παραγωγή της πληροφορίας τείνει να συγκεντρώνεται εκεί που υπάρχουν οι ελάχιστοι περιορισμοί. Οπως κατά το δεύτερο ήμισυ της προηγούμενης χιλιετίας τα «αιρετικά» κείμενα τυπώνονταν στις Κάτω Χώρες, έτσι και σήμερα (και για τεχνολογικούς-οικονομικούς λόγους) τα ιστολόγια «τυπώνονται» στις ΗΠΑ και βρίσκονται υπό την αμερικανική νομοθεσία. Επομένως, κάθε απόπειρα υποχρεωτικής ταυτοποίησης των blogers ή κάθε τύπος λογοκρισίας ακόμη και των χειρότερων blogs (αυτών που δυστυχώς βαφτίστηκαν «ενημερωτικά») θα πέσει στο κενό, εκεί όπου κατέληξε και η απειλή του αείμνηστου Δημήτρη Μαρούδα για κατάρριψη των δορυφόρων. Η παγκοσμιοποίηση του Διαδικτύου, εκ των πραγμάτων, δημιουργεί ένα μέγιστο κοινό παρονομαστή ελευθερίας.

Ποινικά αδικήματα

Σε περιπτώσεις όμως ποινικών αδικημάτων η ανωνυμία αίρεται και με τον (αμερικανικό) νόμο. Οπου υπήρξαν απτές ενδείξεις π.χ. εκβιασμών η ανωνυμία έπαψε να είναι ασπίδα προστασίας και οι υποθέσεις πήραν τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Τι μπορεί να γίνει με τα blogs που συκοφαντούν ασυστόλως ή εκβιάζουν χωρίς να αφήνουν ίχνη; Η πρώτη λύση είναι η στάση του Γεωργίου Παπανδρέου σε κάποιον υβριστή του: «Ποιος το είπε αυτό;… Α, δεν έχει καμιά σημασία» Η δεύτερη λύση είναι πιο απλή – κάτι σαν reverse engineering ολόκληρου του ενημερωτικού συστήματος σε θέματα ελευθερίας του λόγου. Αυτά τα «ενημερωτικά» -τρομάρα μας!- blogs συντηρούν την αίγλη τους στα κενά πληροφόρησης που αφήνουν τα επίσημα Μέσα Ενημέρωσης, δηλαδή τα ΜΜΕ που έχουν ονόματα και υπογραφές.

Τα κενά αυτά, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα δεν οφείλονται σε κάποια «μυστηριώδη συμφέροντα». Συμφέροντα βέβαια υπάρχουν, αλλά είναι διάσπαρτα κι αντικρουόμενα, και επομένως την είδηση που πνίγει ένα μέσο την προβάλλει κάποιο άλλο. Τα κενά δημιουργούνται από το ασφυκτικό νομικό πλαίσιο ανελευθερίας του Τύπου που υπάρχει σ’ αυτή τη χώρα. Ειδήσεις, που ο νόμος δεν επιτρέπει να δημοσιοποιηθούν επισήμως και με υπογραφή, διοχετεύονται (ακόμη κι από επαγγελματίες δημοσιογράφους) σ’ αυτά τα blogs προσφέροντάς τους αίγλη που δεν αξίζουν και επιτρέποντάς τους στο μεταξύ και κάνουν και τους όποιους εκβιασμούς. Γι’ αυτό η λύση στην ασυδοσία κάποιων των blogs δεν είναι παρά η μεγαλύτερη ελευθερία στον Τύπο. Δεν είναι δυνατόν να τρέχουμε για να διαβάσουμε σε κάποιο ύποπτο δικτυακό τόπο ποιον κατηγορεί το ελληνικό κράτος (επίσημα μάλιστα!) για κάποιο αδίκημα, επειδή ο νόμος απαγορεύει να το γράψουμε με την υπογραφή μας. Η δημοσίευση αυτής της αληθούς (κι ενδιαφέρουσας για τους πολίτες) πληροφορίας προσφέρει την αίγλη της εγκυρότητας και στις παραδίπλα ψευδείς πληροφορίες που μπορεί να έχουν αλλότριους και όχι τόσο αγαθούς σκοπούς.

Σε ένα κόσμο, όπου και τα κινητά τηλέφωνα γίνονται πομποδέκτες πληροφόρησης, κάθε προσπάθεια ελέγχου θα πέσει στο κενό. Τα προβλήματα της ενημέρωσης δεν λύνονται με απαγορεύσεις, αλλά απελευθερώνοντας την έγκυρη ενημέρωση να πνίξει τα ζιζάνια στο χωράφι της.

*Ο Πάσχος Μανδραβέλης είναι δημοσιογράφος, μέλος της επιτροπής που συστάθηκε πρόσφτα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, για την άρση της ανωνυμίας στο Διαδίκτυο

**Δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή της Κυριακής, 07/08/2011

54 thoughts on “Εύγε Πάσχο Μανδραβέλη. Η ορθότερη τοποθέτ ηση για την ανωνυμία.”

 1. Μπαααα!!!!!!
  Ειναι ετοιμος για διακοπες το λαμογιο και πριν βγει απ το σπιτι του προετοιμαζει ενα “αγιαουρτωτο” και χωρις δυσαρεστες εκλπηξεις 20ημερο!

  Ξεεεεερει αυτος!

  Like

  1. Τσ,τσ,τσ…κακιοῦλες.
   Βρέθηκε κι ἕνας σωστός κι ἀμέσως νά πιάσης τό φτυάρι.
   Δέν φτάνει πού βάζη τό κεφάλι του στόν ντορβᾶ;
   Γιά νά σέ δῶ,τί θά λές σέ κανά μῆνα,πού θά τόν “άπειλήσουν” κι αὐτόν γιά νά ψηφίση κατά τῆς ἀνωνυμίας…

   Like

   1. Μεγαλη μπουκια φαε! Μεγαλη κουβεντα μη λες, Αντρικο!

    Παντως σου δινω “πιστη” γιατι βλεπω οτι με ξερεις!

    Like

   1. Αντρικο!
    Μην “πασχιζεις”!
    Χωριο που φαινεται….Πασχους δεν θελει!

    Καλο απογιομα!

    ΥΓ
    Το φτυαρι το κραταω παρα ποδαν για αποσυνθετημενα πτωματα τυπου Πασχου!

    Like

   2. Έκεῖ πού ἔλεγα πώς εἶχα “πιάση” τό νόημα,μοῦ πετᾶς ἕναν Πάσχο καί μέ ἀποπροσανατολίζης πλήρως.

    Χρειάζομαι ἐπεξήγησι,ἐπειγόντως.

    Καλημέρα 🙂

    Like

   3. Αντρεα

    Πολλες φορες αντικαθιστω την Πυθια!
    Οποτε τους χρησμους πρεπει να στους επεξηγουν αλλοι!
    —————
    Απο το Περιβολι της Παναγιας στο Αθως ευχομαι!
    Χρονια πολλα σε ολους τους Ορθοδοξους Χριστιανους!
    Ειδικα στις Μαριες, τους Παναγηδες, και τις Δεσποινες!

    Like

   4. Πατρίκιε
    άλλο πυθία άλλο πύθωνας καλέεεε

    Καλημέρα

    στον Αθως εεεε;;;
    α ρε γραμματικούλα μου
    είναι μην πέσεις σε … πυθίες 😦

    Like

   5. Θηλυκε Σατανα πυθιακοπηθικε!
    τετοια μερα σ’ εχει βαλει ο διαλος να με κολασεις!
    Υπαγε!

    και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! Στελλιτσα!

    Like

  2. Ο Μανδραβέλης ομολογεί την αδυναμία εκτελέσεως της κυβερνητικής εντολής για την εύρεση τρόπου ταυτοποίησης των bloggers.

   Η ειδική(sic!) νομοπαρασκευστική επιτροπή αντιλήφθηκε, ευτυχώς νωρίς, ότι η γελοία απαίτηση των τεχνολογικά αναλφάβητων κυβερνητικών δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, χωρίς την εισήγηση ενός εξίσου γελοίου νόμου, που θα γελοιοποιούσε όσους απαρτίζουν την επιτροπή.

   Ο λόγος, για την αδυναμία ταυτοποίησης των bloggers, δεν είναι μόνο το γεγονός ότι τα περισσότερα blogs «τυπώνονται» στις Η.Π.Α. Διότι, η αλήθεια είναι ότι ούτε οι διαχειριστές της Google δεν γνωρίζουν σε πόσους servers της, ανά την υφήλιο, βρίσκονται ταυτόχρονα οι πληροφορίες που δημιουργούν και ανταλλάσσουν οι χρήστες των υπηρεσιών της. (Δεν θα ασχοληθούμε με περισσότερες λεπτομέρειες γι αυτό το θέμα.) Ο κυριότερος λόγος είναι ότι η ανωνυμία ή/και η ψευδωνυμία είναι δικαιώματα της ελεύθερης έκφρασης που αναγνωρίζονται σε όλες της δημοκρατίες του κόσμου, και η μεμονομένη κατάργησή τους, μόνο για το Διαδίκτυο, δεν είναι τόσο εύκολη.

   Αυτό που θα πρέπει να προσεχθεί στο άρθρο του είναι η άποψή του για την άρση του απορρήτου. Εκεί (η πονηρή… η αλεπού) διαπλέκει δύο τελείως διαφορετικά αδικήματα: την «συκοφαντία» με την «εκβίαση», και η άποψή του είναι θολή. Ενώ ο ισχύων Νόμος 2225, είναι ξεκάθαρος. Άρση απορρήτου κάνουμε μόνο για κακουργήματα: παιδική πορνογραφία, ανθρωποκτονία, εκβίαση, ναρκωτικά, τρομοκρατία, οργανωμένο έγκλημα.

   Άρα, όσοι εφαρμόζουν τις γνωμοδοτήσεις για την άρση του απορρήτου των εισαγγελέων του Αρείου Πάγου, παρανομούν βάσει του Νόμου 2225. Αν, δε, έχουν εκδοθεί εντάλματα (που δεν το πιστεύουμε) εισαγγελέων για άρση απορρήτου, βασισμένα στις προαναφερόμενες γνωμοδοτήσεις, τότε έχουμε κατάχρηση εξουσίας αυτών.

   Η γελοιοποίηση της επιτροπής εξακολουθεί ως ενδεχόμενο, για το θέμα που αφορά το πότε θα γίνεται η άρση του απορρήτου.

   (Και μια «προφητεία»: Μέχρι τις 30/9/2011, τα ΜΜΕ θα μας πρήζουν με τις επιτυχίες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς επίσης με απάτες του Διαδικτύου, θύματα των οποίων θα έχουν πέσει γνωστοί και άγνωστοι τηλε-αστέρες… Γιατί άραγε;)

   Like

  3. Ο τύπος πάντα λειτουργούσε ως ένας πράκτωρ προώθησης συμφερόντων μη Ελληνικών. Και στο παρελθόν έχει πει – γράψει πράματα που μας γαργαλάν τα αυτιά και μας αρέσουν αλλά στα πιο καίρια σημεία, εθνικά θέματα, μνημόνια κτλπ λειτουργεί επικίνδυνα και τώρα που μας γαργάλισε τα αυτιά ως ιστολόγους τοοουυυπ να τον ψιλοχαϊδέψουμε και μεις…

   Like

 2. τί θά πῇ συκοφαντῶ ;
  δηλαδή μποροῦν οἱ οἶκοι ἀξιολόγησης νά συκοφαντοῦν ὁλόκληρες χῶρες…νά παίζουν μέ τίς ζωές λαῶν … ἀλλά νά καλύπτονται πίσω ἀπό τήν ἐλευθερία τῆς γνῶμης καί τοῦ λόγου ;;;;
  … ἀλλά δέν μπορεῖ κάποιος νά ἀναρωτηθῇ … ποῦ βρῆκες τά φρᾶγκα ρέ φίλε ἀφοῦ ἲσαμε χθές δέν εἶχες βρακί στόν κῶλο σου ; ἢ νά στηλιτεύσῃ μία κατά τήν γνῶμι του πάντα λανθασμένη κίνηση ἢ ἀπόφασι ;
  θά λαλήσουμε τελείως ;
  μήπως θά ἦταν καλλίτερα νά καταθέσουμε μία μήνυση κατά τοῦ κάθε τουφεκαλεύρη πού βιάζει τήν λογική μας ; μπᾶς καί βγάλουν τόν σκασμό ἐπί τέλους ;

  Like

  1. καί μήπως νά ζητήσουμε νά δοῦμε τά ἒνσημα τοῦ μουσιού Παπαϊωάννου ; ἂντε γιατί μᾶς τά παραέχει πρήξει !!!

   Like

   1. Κί ἄλλες κακιοῦλες…

    Τί τοῦ φορτώνεις καλοκαιριάτικα;
    Μά μέχρι νά μαζέψη ὅσα τοῦ χρειάζονται γιά τήν βασική,θά χάση τά μπάνια του (μήν σοῦ πῶ θά κοντεύουν χριστούγεννα).

    Like

 3. Εκτος και αν με απατα η μνημη μου αυτος δεν ηταν που εγραφε στη “Καθημερινη” για εκεινους τους 153 ηρωες που ψηφισαν το μεσοπροθεσμο και εσωσαν την Ελλαδα ?

  Τι εγινε? Κουτουλησε πανω σε κανα επιπλο και ξεκινησε να λειτουργει ο εγκεφαλος του η’ ηταν οντως το χιουμορ του τοσο προχωρημενο τοτε και εγω ειμαι ο βλαξ που δεν το’πιασα με την πρωτη ?

  Like

  1. Λαθος φιλε μου!
   Προσπαθει να το παιξει “καλος μπατσος-κακος μπατσος” …….μονος του!
   Ειναι τοσο “μανδραβελης” που δεν καταλαβαινει ο κοπανος, οτι αυτου του ειδους ο “παπας” παιζεται με δυο ατομα!

   Φοβαται τα γιαουρτωματα!
   Ουκ εα τον καθευδει το του Πρετεντερη τροπαιον!
   Ακου που σου λεω.

   Like

  2. ΟΧΙ, ΚΑΘΟΛΟΥ!
   ΑΥΤΟΣ εἶναι πού ΓΛΥΦΕΙ ἐκεῖ πού ΦΤΥΝΕΙ !
   Μιά στὸ καρφί καί μιά στό πέταλο…
   Γιά νά «τσιμπᾶνε» τά …ἀγαθιάρικα τῆς κάθε πλευρᾶς…
   Δέν τούς ἔχετε πάρει χαμπάρι ἀκόμα πῶς λειτουργεῖ ἡ ράτσα τους ;
   Ὑπεισέρχονται καί ὑποβόσκουν μέχρι νά χτυπήσουν σάν τίς ὀχιές.
   Μέχρι τότε βέβαια βρίθουν ἁπό «ἀντικειμενικότητα» καί «σωστή κρίση»…

   Like

   1. Γιωργη
    Προσεχε λιγουλακι οταν χρεισημοποιεις την λεξη “οχιες”
    Υπαρχουν και καλες οχιες με “εκλεκτικο” δηλητηριο!
    Δαγκωνουν και σκοτωνουν εκει που θελουν!
    Το θυμα παθαινει ασφυξια ακαριαια.
    Ρωτα το Ζαγκλο και κατι αλλα ασπονδυλα που τρεχαλανε τα βραδια στο “Ολυμπια”

    Εσυ Κοριννα τι λες;

    Like

   2. Δλδ ρε Πάτρικ,
    το επιμύθιο είναι
    “Φοβού τας (επιλεκτικάς) εχίδνας
    και δή τας …πολυτονικάς”;;; 😆

    Like

   3. Γιασάν
    Γορτυνιε!

    Δεν εχει ακουστει ακομα!

    Λες ναχει παει στην Τηνο;

    Like

 4. Σαν να μην πέρασε μιά μέρα , από ΤΟΤΕ. Από κείνο το ζοφερό απόβραδο,

  που κάλπαζε ολόισια, στο βολικό του σκότος.Στο ασφαλές του έρεβος, στο προστατευτικό του κουκούλι.

  Ιούλιος 1974. Η είδηση κυκλοφορούσε,από στόμα σε στόμα. Από το μεσημέρι.

  ”Πέφτει η χούντα,έρχεται ο Καραμανλής”.

  ”Τ’όπε το ράδιο” λέγαν κάποιοι.Κάποιοι άλλοι λέγανε ” Μα τ’ άκουσα στο BBC”. ” Ναί,ναί, τ’όπε και

  η Ντόιτσε Βέλε ”, λέγανε πολλοί. Ωσπου η Αθήνα, χάθηκε σ’ένα βουητό. Που έμοιαζε με τραγούδι,

  αλλά και με λυγμό. Το φώς που ερχόταν από δυτικά, φόβισε κάποιους.Δυστυχώς όχι λίγους.

  Στους χρόνους που ακολούθησαν,θ’αποδεικνύονταν πολλοί. Αμέτρητοι. Μιλιούνια. Γιατί το φως, προβάλλει,

  δείχνει,αποκαλύπτει,μεγεθύνει. Και τώρα ; Τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους ; Οι άνθρωποι αυτοί,

  ήσαν μιά κάποια λύση. Προφητικός ο Αλεξανδρινός. Πως θα βολεύονταν όλοι τούτοι ; Πως θα ξεπλένονταν ;

  Πως θα κυκλοφορούσαν πάλι στο γραφείο ,στον καφενέ,στην πλατεία,στα Πανεπιστήμια στις παρέες ;Πως ; ; ;

  Μα είναι απλό,απλούστατο.Σαν το αβγό του Κολόμβου. Με μεταμφίεση ασφαλώς. Με στολές παραλλαγής..

  Και ελευκάνθη η νύξ, βρήκε ο τυφλός το φώς του. Κι κουφός,αρχίνισε ν’ακούει.Μόνον που το άλας,εμωράνθη.

  Και οι μνήμες ,κόντυναν, μίκραναν,έσβυσαν,χάθηκαν.Κι έγινε, το έλα να δείς. Δώσε κι εμένα μπάρμπα.

  Δέκα εκατομμύρια οι Ελληνες ; ; ; Ε, έντεκα εκατομμύρια οι αντιστασιακοί.Τόόόόσο απλό,τόόόσο βολικό,

  τόόόόσο φθηνό,τόόόόσο αστραπιαία. Ψεκάστε,σκουπίστε,τελειώσατε.Οχι δύο σε ένα,σαν το σαμπουάν.

  Ολα σε ένα. Και νοικοκυρεμένα.Και φθηνά κι αποδοτικά.

  Τα λίγα δάκρυα των εκτοπισμένων,των βασανισμένων,των ορφανεμένων,δεν βρήκαν πόρο να κυλήσουν

  πρός τα έξω. Και κύλησαν μέσα τους.Στάλλαξαν στην καρδιά και στην ψυχούλα τους.Την ΗΡΩΙΚΗ,

  την ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΗ,την ΑΝΕΠΙΤΗΔΕΥΤΗ. Κι έγιναν διαμαντόπετρες.Που φώτισαν τους σαλτιμπάγκους,

  τους καμποτίνους,τους μιδίσαντες.Και μας τους έδειξαν ολόγδυτους. Με τις ανύπαρκτες καρδιές τους,

  με τις πουλημένες τους συνειδήσεις,με τ’ατροφικά τους αχαμνά.

  Και πέρασαν οι ώρες,οι μέρες,οι μήνες και τα χρόνια.Κι αδρανήσαμε.Και συνηθίσαμε.Και συγχωρήσαμε.

  Και τώρα ;;;; Τώρα, νάτους ξανά μπροστά μας. Με άλλες στολές. Ακόμα πιό φασιστικές.

  ‘Δημοκρατικιές’.’Κουλτουριάρικιες’.”Παγκοσμιοποιημένες”. Comme il faut. En vogue.In, βρέ αδερφέ .

  Μιά ζωή Γκόλφω. Περάστε κόσμε.Ο γύρος του θανάτου,τρείς δραχμές και δυό αβγά.

  Σέβας, ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ.

  Like

  1. Δέν θά διαφωνήσω…
   Ἀλλά ἑδῶ ὑπάρχει μιά ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά :
   Δέν ἔρχονται «μεταμφιεσμένοι» … Ἓρχονται μέ τήν πραγματική τους ταυτότητα. Μέ περίσσιο ΘΡΑΣΟΣ, ολοφάνερα καί κατάμουτρα…

   Like

 5. Εντάξυ.
  Τώρα ησύχασα.
  Αφου στην κουκουλο-επιτροπή
  θα είναι ετούτος ο λεβέντης,
  που σήμερα μας τα λέει σωστά,
  τότε να δεχτούμε τις όποιες αποφάσεις της!!!!

  Ρε σείς, …Πάσχετε;;;
  Μπας και ο αλαφούζενμπεργκ
  πάει για …οικονομία χαρτιού
  και ετοιμάζει κι αυτός
  κανένα σούπερ-τρομπα-κτικό;;;;

  Like

  1. Πάλι “Εντάξυ.”
   τώρα ησύχασα
   οι κλώνοι πήγαν διακοπές
   Βρε δεν ενδρέπεσαι αινς στάλα;;
   τι είναι αυτάαααα;;;;
   ε;;;
   τι είναι;;;
   Καλησπέρες παραμονιάτικες

   Like

  2. Αστυ μου, συχώρα με.
   Είδες οτι τον αράπη κι αν τον πλύνεις, …
   Ντάξ;;;

   Λοιπόν,
   για να ζδείξου οτι δεν είμι αφλότμου,
   αρχίζω μόνος μου τιμωρευτικό:

   Εντάξει,Εντάξει,Εντάξει,Εντάξει,Εντάξει
   Εντάξει,Εντάξει,Εντάξει,Εντάξει,Εντάξει
   Εντάξει,Εντάξει,Εντάξει,Εντάξει,Εντάξει

   Ντάξ;;
   (Πάντως, αν είναι να λειτουργεί
   …ως παρασύνθημα,
   να συνεχίσω να κάνω το λάθος,
   ώστε να ξέρεις οτι δεν βλέπεις
   …κλωνάρι! 😆 )

   Επι της ουσίας τώρα,
   τι ακριβώς θέλει να πεί ο
   …ολυμπιακός σχολιο-σχολιαστής;;;

   Like

   1. Αν κατάλαβα
    θα πήγε να κάνει τρομπακτικό
    και έγινε τρόμπας; δρόμπας;;
    μμμ θα σε γελάσω 😦
    Τσίμπα 😆

    Like

   2. Πατρίδα έτσι και σου ξανακάνει
    παρατήρηση για ορθογραφικό,
    αντί να το διορθώσεις
    στείλε της φιλάκια μουτς,μουτς,
    βραχυκυκλωνει μετά και το ξεχνάει.
    Σου λέω το κόλπο τώρα που δεν μας βλέπει.
    Καλησπέρες πολλές.
    😈

    Like

   3. Δηλαδή πατρίδα,
    τί ακριβώς προτείνεις;;;
    Με ένα άσμα,
    γλυτώνω ακόμα πιό μεγάλα τιμωρευτικά;;;
    Για να δούμε,
    έχεις δικιο;; 😉

    Like

   4. Πατρίδα!!! ωραίο το τραγουδάκι,
    αλλα αυτό το Στέλλα
    βρε παιδί μου,τόσο κοντά της
    οσο ο η Πίνδος απ τον Ταϋγετο μας.
    Δεν σε βλέπω να γλυτώνεις
    απ τα τιμωρευτικά
    😈
    xexexexexexe

    Δεν ξαναμπαίνω στην μέση
    γιατί βαράει άγρια.

    Like

 6. Σιγά πού θά τοῦ ποῦμε καί μπράβο,τοῦ ἄχρηστου!
  Αὐτό πού λέει ὁ Πατρίκιος εἶναι,ἀντιγιαουρτική προστασία!!!

  Like

 7. Δεδομένο 1ο
  [Α] Υπερσύνολο: Ελευθερία του Τύπου
  [Β] Υποσύνολο: Ελευθερία των Blog

  Δεδομένο 2ο
  [Α] Δικαίωμα γνώμης για το υπερσύνολο ως απλός δημοσιογράφος
  [Β] Δικαίωμα γνώμης για το υποσύνολο ως μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής

  Δεδομένο 3ο
  [Α] Έκφραση γνώμης για το υπερσύνολο (“η λύση στην ασυδοσία κάποιων των blogs δεν είναι παρά η μεγαλύτερη ελευθερία στον Τύπο.”).
  [Β] Έκφραση γνώμης για το υποσύνολο (“Τι μπορεί να γίνει με τα blogs που συκοφαντούν ασυστόλως ή εκβιάζουν χωρίς να αφήνουν ίχνη; […] Η δεύτερη λύση είναι πιο απλή – κάτι σαν reverse engineering ολόκληρου του ενημερωτικού συστήματος σε θέματα ελευθερίας του λόγου. [σημ. παραπομπή στη γνώμη για το υπερσύνολο ΚΑΙ:] Σε περιπτώσεις όμως ποινικών αδικημάτων η ανωνυμία αίρεται και με τον (αμερικανικό) νόμο. Οπου υπήρξαν απτές ενδείξεις π.χ. εκβιασμών η ανωνυμία έπαψε να είναι ασπίδα προστασίας και οι υποθέσεις πήραν τον δρόμο της Δικαιοσύνης.”)

  Συμπέρασμα:
  [Α] Ως απλός δημοσιογράφος έχει μια εύλογη και κοινώς αποδεκτή από τους bloggers θέση σχετικά με την ελευθερία του Τύπου.
  [Β] Ως μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής θα κριθεί από το αποτέλεσμα των εισηγήσεών της σχετικά με το αντικείμενο που έχει αναλάβει και μόνο αυτό.

  Ελπίζω το άρθρο να μην είναι προάγγελος θεωρίας “ναι μεν θα … τους bloggers, αλλά θα έχουμε γενικότερη ελευθερία του Τύπου για να το ισοσταθμίζουμε”.

  Λεπτομέρεια: Η παραπάνω θεωρία θα εξυπηρετούσε αποκλειστικά και μόνο δημοσιογράφους, όχι τη συνταγματικά κατοχυρωμένη συμμετοχή στην Κοινωνία της Πληροφορίας από τον ΚΑΘΕΝΑ πολίτη, όχι μόνο δημοσιογράφο (Άρθρο 5Α).

  Η μη συμμετοχή απλού πολίτη-blogger στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή είναι ενδεικτική είτε πρόθεσης καταστρατήγησης του Συντάγματος με σκοπό την εφαρμογή της εν λόγω θεωρίας για προφανείς σκοπούς είτε της άγνοιάς του είτε απλά προχειρότητας.

  Like

  1. @Ανακόντα,

   « Η παραπάνω θεωρία θα εξυπηρετούσε αποκλειστικά και μόνο δημοσιογράφους, όχι τη συνταγματικά κατοχυρωμένη συμμετοχή στην Κοινωνία της Πληροφορίας από τον ΚΑΘΕΝΑ πολίτη, όχι μόνο δημοσιογράφο (Άρθρο 5Α). »

   Δέν εἶναι ΚΑΘΟΛΟΥ λεπτομέρεια.
   Μόλις ἔδωσες μέ πλήρη σαφήνεια τήν πραγματική διάσταση τοῦ ἐγχειρήματος.
   Καί ΔΕΝ πρόκειται ΟΥΤΕ γιά ἄγνοια ΟΥΤΕ γιά προχειρότητα… Πρόκειται γιά ΔΟΛΟ!
   Ἠ παροῦσα πλιατσικοσυμμορία πού εἶναι τό ὐπ.ἀριθμ.1 ὐποκατάστημα τῆς Ν.Τ.Π. στήν Εὐρώπη,
   έκτελεῖ μέ χαρακτηριστική συνέπεια ΟΛΕΣ τίς ἐντολές της.

   @Όλυμπιάδα,
   Τουλάχιστον ἐπιπόλαιη ἠ συγκεκριμένη άναφορά…
   Ἄν ψάχνετε γιά τέτοιου εἴδους στηρίγματα, ἔχετε ἤδη βγάλει τά μάτια σας μέ τά ἴδια σας τά χέρια.
   Καί λυπᾶμαι πολύ…

   Like

   1. “@Όλυμπιάδα,
    Τουλάχιστον ἐπιπόλαιη ἠ συγκεκριμένη άναφορά…
    Ἄν ψάχνετε γιά τέτοιου εἴδους στηρίγματα, ἔχετε ἤδη βγάλει τά μάτια σας μέ τά ἴδια σας τά χέρια.
    Καί λυπᾶμαι πολύ…”
    —————————
    Γιωργη,
    Και να τον χαιρεται η “Ολυμπω μας”!
    Ας το παρει πορτα για το Χειμωνα!

    Like

   2. Ο …φίδαρος έχει δίκιο.
    (Και ο Γιώργης)

    Αλλά εσύ ρε Πάτρικ
    μην κολλάς στην Ολύμπω
    επειδή της άρεσε
    η συγκεκριμένη φωτό
    του …Τζώρτζ Κλούνεϋ!!! 😉

    Like

 8. Μανδραγόρα,
  εσύ που ξέρεις…
  (μπορεί να δουλεύεις αμισθί εκεί στην επιτροπή, αλλά κάτι θα έχει πάρει το αυτί σου)

  “Η δημόσια πρόκληση για τέλεση τρομοκρατικού αδικήματος”,
  που θέλουν να βάλουν τα αφεντικά σου στον ποινικό κώδικα,
  θα άρει την ανωνυμία, έτσι δεν είναι;

  Αν γράψω ότι αυτή η “κυβέρνηση” πρέπει να “πέσει”… με κάθε τρόπο (αυτό το γράφω για να σε βοηθήσω)
  τώρα την γλυτώνω…

  τον άλλο μήνα, τι θα γίνει, ρε (μελλοντικέ) πάσχοντα;

  Like

 9. Μπλοφάρει και ψεύδεται. Αυτοί που τον τοποθέτησαν εκεί που τον τοποθέτησαν ξέρουν πολύ καλά με ποιου τη γραμμή θα συνταχτεί. Ο κύριος αυτός είναι από τις κτηνωδέστερες εμπαθείς μορφές της καθεστωτικής δημοσιογραφίας. Σιγά λοιπόν που θα πάρει θέση για ελεύθερο, ακηδεμόνευτο και αλογόκριτο μπλόγκινγκ. Κατασκευάζει μια πλασματική εικόνα για νάχει άλλοθι και να προσφέρει σ’αυτούς που τον διόρισαν τις σκληρότερες προτάσεις. Δεν έχω καμιά αμφιβολία για το άτομο.

  Like

   1. Εβραιοφάγε με την πληβεία σκέψη και το μίζερο ψυχισμό δώσε λινκ αντιγραφής.

    Like

   2. κυριε e-Koen-ology!

    Απεφευγε ιδιως σημερα, τα σαντουϊτς με κομματια χοιρινου, μπεϊκον, η χαμ!
    Μπορει να σου κατσει κανα κομματι λιπος στον ισοφαγο!

    Απ οτι ακουω ο “αντισιμητης” Αγιος του Πειραια πνεει τα μενεα που τολμας να εμφανιζεσαι στο διαδυκτιο και να το μαγαριζεις ανημερα 15Αυγουστο!!

    Like

   3. Από πότε η αγιοσύνη φοράει στριγκάκι και μάλιστα κάτω στο Πειραιά στο λιμάνι με τα πολλά “παιδιά” του τα λιμανίσια; Κάτι τέτοιους τράγους πολυμολυσματικούς ούτε στη σούβλα δεν τους ανασκολοπίζουμε: θα μας μαγαρίσουν με την τοξικότητα τους ακόμη και το μέταλλο της. Τον δεκαπεντάυγουστο τον μαγαρίζει αυτός και η δαιμονόμορφη αποτροπιαστική φιγούρα του.

    Like

   4. Αχρειε!
    Τουλαχιστον το αντι-Χριστιανικο σου μενος δεν δυνασαι να το κρυψεις!
    Ουτε χρειαστικες πολυ κουρδισμα!
    Παντως σ’ ευχαριστω που επαληθευσες τα λογια μου οτι βρωμιζεις το διαδυκτιο!
    Και οπως λεν’ οι Αμερικανοι “once βρωμιαρης always βρωμιαρης”!
    ***

    Like

 10. Μολις επιασε “καρεκλα” εγινε ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ κ αυτος.

  Η γλωσσα σου ΠΑΣΧΕ, εχει φτασει στις σολες. Δε μασαμε… θα φας το στοιχειοθετημενο ΚΡΑΞΙΜΟ που σου ανηκει.

  ΕΑΝ κανουν ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΚΡΕΙΑΣ τα μπλογκς τι θα σχολιασεις ρε γυφτο???

  ” ειναι παρανομη και καταχρηστικη? να γινει πολιτικη μπλογκοεπιστρατευση? να ερθεις εσυ να μας ενημερωσεις?
  μιλα ρε δημοκρατη – ρουφιανε του payroll.

  ΠΠ

  Like

 11. “Φωτογραφίζοντας” την έχει βάψει και το ξέρει… Θα ακολουθήσουν κι άλλες επιδιορθωτικές τοποθετήσεις του. Καμμία πονόψυχη Ολυμπία δεν τονε σώνει, τον ρουφιάνο. Ως στρατιώτης του κακού δημοσίως αυτοεξουδετερώθηκε ! ))

  Like

 12. Ο τύπος πάντα λειτουργούσε ως ένας πράκτωρ προώθησης συμφερόντων μη Ελληνικών. Και στο παρελθόν έχει πει – γράψει πράματα που μας γαργαλάν τα αυτιά και μας αρέσουν αλλά στα πιο καίρια σημεία, εθνικά θέματα, μνημόνια κτλπ λειτουργεί επικίνδυνα και τώρα που μας γαργάλισε τα αυτιά ως ιστολόγους τοοουυυπ να τον ψιλοχαϊδέψουμε και μεις, ακόμα και με αυτό το κείμενό του λειτουργεί επικίνδυνα ο τύπος. Μήν τσιμπάτε…

  Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s