Ελλάδα παίρνει άλλο ενα Bailout … για τους Τραπεζιτες

Γράφει ο Πόρτα – Πόρτα

Τον Μάρτιο του 2011, η Moodys υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε μια χαμηλότερη βαθμολογία από εκείνη της Αιγύπτου, η  οποία είχε υποστεί πρόσφατα μια εξέγερση που οδήγησε στην παραίτηση του εδώ και καιρό δικτάτορα, Χόσνι Μουμπάρακ.
Η κίνηση από την Moody είναι “ώθησε τους επενδυτές να απορρίπτουν το χρέος των άλλων ευρωπαϊκών οικονομίών με πρόβλημα.”

– Τον Ιούνιο του 2011, η Ελλάδα είχε τη χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα ποτέ από την Standard & Poors, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι «όλο και πιο πιθανό” να αντιμετωπίσει μια αναδιάρθρωση του χρέους και να είναι η πρώτη κρατική χρεοκοπία στην ιστορία της Ευρωζώνης. Η S & P πιο συγκεκριμενα είπε, «το ρίσκο και οι Κίνδυνοι αυξάνονται οσον αφορά στην εφαρμογή του προγραμματος δανεισμού ΕΕ/ΔΝΤ , δεδομένης της αύξησης των χρηματοδοτικών αναγκών στην Ελλάδα και τη συνεχιζόμενες διαφωνίες σε εσωτερικό πολιτικό επίπεδο γύρω από τις προϋποθέσεις που απαιτούνταινα ακολουθηθουν .”

Την ίδια στιγμή, το Ελληνικό Δημόσιο προσπαθούσε να πουλήσει 1.800.000.000 δολάρια Ελληνικα Ομολογα , προκειμένου να συνεχίσει τη να καλύπτει τις ανάγκες του. Ωστόσο, η υποβάθμιση από την S & P έκανε τα Ελληνικα Ομολογα πολύ λιγότερο ελκυστικά ως επένδυση, και ως εκ τούτου, ώθησε την Ελλάδα σε μια ακόμη βαθύτερη κρίση….!!
Την ίδια στιγμή, τα CDS αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα επιδιώκει ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης, και ως εκ τούτου, η χαμηλότερη βαθμολογία θα κάνει τυχόν δάνεια (τα οποία θα φέρουν επιπλέον κίνδυνο λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας) θα συνδέονται με πολύ υψηλότερα επιτόκια, και η διασφάλιση της συνέχισης των μελλοντικών δημοσιονομικών και της κρισης χρέους για τη χώρα. Εν ολίγοις, η χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα βύθισε τη χώρα σε βαθύτερη κρίση, αν και αναλυτές της JP Morgan και αλλων τραπεζων, δήλωναν ότι οι φορείς πιστοληπτικής αξιολόγησης ήταν πράγματι πίσω από την αγορά, καθώς οι μεγάλες τράπεζες είχαν ήδη στοιχηματίσει εις βάρος της δυνατότητας στην Ελλάδα για την αποπληρωμή του χρέους (σε αυτούς,χωρις καμία αμφιβολία). 

Τον Ιούνιο, η ΕΕ και το ΔΝΤ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένας πιο σκληρός έλεγχος των οικονομικών Ελλάδα ως προϋπόθεση!!!! για να πάρει μια περαιτέρω δόση του προηγούμενου δανείου διάσωσης της ( την 5η ΔΟΣΗ!! ),  “υποσχόμενη περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησεων που έβγαλε ξανα σοτυς δρομους τις τοπικές συνδικαλιστικές οργανώσεις.
” Το Ελληνικό Υπουργείο », είπε ότι είχε συζητήσει με τους ελεγκτές ένα τετραετές πρόγραμμα για τη μείωση του ελληνικού δημόσιου ελλείμματος και του χρέους της, περίπου 350 δισ. ευρώ (504 δισεκατομμυρίων δολαρίων), μέσω της περαιτέρω μεταρρύθμισης και σαρωτικές, αμφιλεγόμενες ιδιωτικοποιήσεις,« το οποίο το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η ΕΕ εθεσαν ως «προϋπόθεση για περαιτέρω βοήθεια.« Η Ελλάδα ζητούσε επιπλέον 70 δισεκατομμύρια ευρώ διάσωσης, και η χώρα ανακοίνωσε την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων λιτότητας:

Έχει επίσης υποσχεθεί να προχωρησει σε pωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων αξιας 50 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της σχεδόν μονοπωλιακής θέσης των τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρικής ενέργειας, δύο βασικά λιμάνια της χώρας και ένα από τα καλύτερα-Τραπεζικά ιδρυματα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τον ΟΠΑΠ.

Στα μέσα του Ιουνίου 2011, η Moody προειδοποίησε ότι μπορεί να μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα από τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Γαλλίας, λόγω της έκθεσής τους στο ελληνικό χρέος, και να τοποθετηθούν οι,  “BNP Paribas, η Credit Agricole και Societe Generale, με αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.” !!!

Τον Ιούνιο, αναφέρθηκε ότι το ΔΝΤ άσκησε ισχυρές πιέσεις στη Γερμανία να δώσει άλλη μια διάσωση στην Ελλάδα , και απειλεί να προκαλέσει μια χρεοκοπία, εάν η Γερμανία δεν συμφωνήσει σε ένα σχέδιο διάσωσης.
Όπως αναφέρει η Guardian: «Το Ταμείο προειδοποίησε τους Γερμανούς κατά τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα παρακρατήσει επειγόντως κεφάλαια !!!!! και θα προκαλέσει Χρεοκοπια της Ελλαδας!!!!, εάν το Βερολίνο δεν σταμάτησει την καθυστέρηση, το δε Βερολινο ΑΜΕΣΑ υποσχέθηκε ακράδαντα ότι θα συμβάλλει στο πακετο διασωσης της Ελλάδας.”

 Στο πλαίσιο της το νέο σχέδιο διάσωσης, θα υπάρξει «άνευ προηγουμένου εξωτερική παρέμβαση στην ελληνική οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς συμμετοχής στην είσπραξη των φόρων και της ιδιωτικοποίησης των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, σε αντάλλαγμα για νέα Δάνεια-bail-out για την Αθήνα.” Επιπλέον, θα υπάρξουν συνθήκες στο πακέτο που θα παρέχουν κίνητρα για τους κατόχους του ελληνικού χρέους (δηλαδή, οι ευρωπαϊκές τράπεζες) να παρατείνουν οικειοθελώς την περίοδο αποπληρωμής απο την Ελλάδα, από το “rollover” του χρέους στο μέλλον ομόλογα (δηλαδή, ωθώντας το χρέος περαιτέρω – στο μέλλον , και φυσικά, το πακέτο Επίσης, θα περιλαμβάνει ένα νέο γύρο των μέτρων λιτότητας. Μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης αναμένεται να προέλθει από την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, με το ΔΝΤ και η ΕΕ παρέχει περίπου 43 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον.

Στα τέλη Ιουνίου, η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε ένα άλλο σκληρό πακέτο λιτότητας ( ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ+ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΣ ), προτρέποντας πιο μαζικές διαδηλώσεις, απεργίες και ταραχές.

Εν τω μεταξύ, τα hedge funds Κερδοσκοπούν στην αγορά παραγώγων και επιδιώκουν ΝΕΑ οικονομικά οφέλη μεσα στην εξελισσόμενη κρίση.

ΠΠ

10 thoughts on “Ελλάδα παίρνει άλλο ενα Bailout … για τους Τραπεζιτες”

 1. Ε,κιοποιος αντεξει…
  Αρα απαυτα βγαινει οτι η Γερμανια δεν ηθελε να συμβαλλει σε περαιτερω χρηματοδοτηση…
  Αλλα παλι ,ποια ειναι η Γερμανια;
  To θεμα ειναι ποιες ειναι οι αγορες…
  Και ποιες αλλες απο τις τραπεζες…
  Δηλαδη η Εθνικη Tραπεζα ειναι η αγορα…
  Και δεν νομιζω η Εθνικη να ειχε προβλημα να χρηματοδοτισει το Ελληνικο Δημοσιο…
  Και το αν θα χρηματοδοτουσε το Ελ.Δημοσιο εξαρταται απο το αν η Ε.Κ.Τ. θα δεχοταν τα ομολογα του Ελ.Δημοσιου ως εγγυηση.
  Ετσι μαλλον η Ε.Κ.Τ. φταιει…
  Δηλαδη ο Τρισε…
  Η Γερμανια απλα φωναζει γιατι οι Τραπεζες και τα ασφαλιστικα ταμεια της δεν θα παρουν τα κερδη εγκαιρως…θα χασουν δηλαδη λεφτα…αφου ο Τρισε δεν μας δινει αλλα δανεια κιουτε μας αφηνει να κοψουμε χρημα…
  Ετσι σου λεει η Γερμανια ,παρε μετρα λιτοτητας Ελλαδα…
  Αμ δε!!!
  Αεισιχτηρ κωλογερμαναραδες!
  Να παρετε εσεις τα δικα μας μετρα λιτοτητας επωμου….

  Like

  1. Και τους κουναμε τα 575 δις που μας χρωστανε αναδρομικα…
   Βουλωστε το ρε και φτιαξτε καμμια Cayenne…
   Θελω να ρολαρω ομορφα το Σαββατοκυριακο…

   Like

 2. Πολυ καλο αρθρο ΠΠ !Χαιρομαι που σε ξαναβρισκω στο πολυ αξιολογο post Ολυμπια .”Εν τω μεταξύ, τα hedge funds Κερδοσκοπούν στην αγορά παραγώγων και επιδιώκουν ΝΕΑ οικονομικά οφέλη μεσα στην εξελισσόμενη κρίση” Με την τελευταια φραση ταπες ολα εν μεσω θερους και ραστωνης ΟΛΩΝ των φυλακων με τον Μπενι να Βενιζελιζει ασυστολα θεττοντας υποθηκη παραπομπης του για το ειδικο δικαστηριο δικην Κοσκωτα – Τρ.Κρητης με το σκανδαλο της Λαυρεντιαδη – Proton Bank.!!

  Like

 3. Συν-κυβέρνηση ΝΔ·ΠαΣοΚ εμπόρων παραισθήσεων

  Πράσινα άλογα, πράσινη ανάπτυξη και πράσινες φούντες. Εντός Βουλής πωλούνται πάσης φύσεως υλικά…

  Και εκσυγχρονισμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης «μέσα στον γενικό χαμό, που αποποινικοποιείται και η χρήση ναρκωτικών και η καλλιέργεια κάνναβης για προσωπική χρήση, σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.»

  Άλλοι προσπαθούμε να βρούμε τρόπο ή, πρόταση έστω, για το πώς θα απονομιμοποιηθεί το σύστημα της κομματικής δικτατορίας. Άλλοι όμως σκέφτονται μήπως, μέσα στο πλαίσιο Εκσυγχρονισμού της Ανώτατης Εκπαίδευσης, πρέπει να επιβάλλεται η χρήση ναρκωτικών και η καλλιέργεια κάνναβης…

  Προσοχή στις λέξεις ‘αποποινικοποιείται’ και ‘απονομιμοποιηθεί’! Χμμ…

  Σχετικά με τα ‘bailout’ για τους… τραπεζίτες, προτείνω την αντικατάστασι του ελληνικού συντάγματος με ένα νέο, το οποίο θα περιέχει ένα και μόνον ένα άρθρο:

  Άρθρο 1 (και καλό): Είναι υποχρεωτικό ό,τι βλάπτει τον άνθρωπο και την ελληνική κοινωνία. Απαγορεύεται δε ό,τι έχει να κάνει με το κοινό καλό των ανθρώπων γενικά και της ελληνικής κοινωνίας ειδικά.

  Η πρόταση πρέπει να γίνει βέβαια από το ΠαΣοΚ. Η ΝΔ θα καταψηφίσει την όλη ιδέα με την σειρά της, αλλά μετά φυσικά θα υπερψηφίσει το εφαρμοστικό της κομμάτι.

  Μπου την Πατρίδα! Μπου την Ελλάδα.

  Ζήτω η δογματική ανομία και ο άναρχος καπιταλισμός! Ζήτω το ΝΔ·ΠαΣοΚ!

  Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s