Φόροι γονικών παροχών. Κάτι βρωμάει πολύ άσχημα στην υπόθεση!

Όσοι Έλληνες ήθελαν να τακτοποιήσουν τα θέματα των οικογενειακών ακινήτων τους, με  γονικές παροχές και μεταβιβάσεις προς τα παιδιά τους, γνωρίζοντας ότι είχαν περιθώριο μέχρι τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκαν μπροστά σε μια από τις πρώτες επίσημες ληστείες του ΠΑΣΟΚΙΚΟΥ κράτους που τους αφαίρεσε με δόλιο τρόπο πολλά χρήματα από την τσέπη τους.
Οι πολίτες λοιπόν που γνώριζαν από επίσημες δηλώσεις πως είχαν κάποιο χρονικό διάστημα για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες των ακινήτων τους, ΕΞΑΠΑΤΗΘΗΚΑΝ από τον τότε ”τσάρο” της οικονομίας, όταν αιφνιδίως ένα πρωί του Ιανουαρίου και μάλιστα με τη διαδικασία του ”κατεπείγοντος” εισήχθη στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αλλαγή της φορολογίας σε γονικές παροχές με αναδρομική ισχύ από τις 8 Ιανουαρίου 2010!!
Το κατεπείγον οφειλόταν, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, στο γεγονός ότι «από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2009, παρατηρήθηκε τεράστια αύξηση στις διενεργούμενες γονικές παροχές, ιδιαίτερα σε ΔΟΥ που υπάγονται ακίνητα μεγάλης αντικειμενικής αξίας» με τις οποίες «είναι προφανές ότι επιδιώκεται από τους λίγους και κατέχοντες η κατακερμάτιση της ακίνητης περιουσίας τους και η αποφυγή υπαγωγής» στο απώτερο μέλλον σε νέο φορολογικό καθεστώς.
Αντιλαμβάνεστε, ότι όλοι οι δικοί τους ήταν τακτοποιημένοι και αυτοί που την πάτησαν ήταν κάποιοι μικροί που  άργησαν σχετικά να κάνουν τις μεταβιβάσεις στα

παιδιά τους, προσπαθώντας ενδεχομένως να μαζέψουν τα ανάλογα χρήματα που απαιτούν οι συμβολαιογραφικές πράξεις Αυτοί λοιπόν τιμωρήθηκαν αναδρομικά, πληρώνοντας τρελά ποσά στο κράτος.

Πέρασε 1.5 χρόνος, που ενώ το ΠΑΣΟΚΙΚΟ κράτος μας ληστεύει πλέον όσο και όπως μπορεί, χωρίς να  κρατάει ούτε τα προσχήματα σε κανένα θέμα, ανακοινώνει ΞΑΦΝΙΚΑ ότι
θα γίνει επιστροφή των χρημάτων που κατέβαλαν οι πολίτες για φόρο δωρεάς ή γονικής παροχής, προκειμένου να ανεγερθεί πρώτη κατοικία,  Το μέτρο αφορά δωρεές που πραγματοποιήθηκαν από τις 17 Δεκεμβρίου του 2010 και μετά, εφόσον καταβλήθηκε φόρος δωρεάς για ανέγερση πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
Το ποσό θα πρέπει να επιστραφεί από τις εφορίες στους δικαιούχους. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι λόγω της αναδρομικής ισχύος της εγκυκλίου, παρακαλούνται οι εφορίες να προβούν, οίκοθεν ή κατόπιν αιτήσεως ή υποβολής ανακλητικής δήλωσης του φορολογουμένου, στη διαγραφή του βεβαιωθέντος και επιστροφή τού τυχόν καταβληθέντος φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής, για δηλώσεις οι οποίες υποβλήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3899/2010 και αφορούσαν δωρηθέν χρηματικό ποσό για αγορά/ανέγερση πρώτης κατοικίας. Η απαλλαγή φόρου θα ισχύσει μέχρι τέλους 2013.
Επίσης με τον ίδιο στόχο -την τόνωση της οικοδομής- αναστέλλεται μέχρι το τέλος του 2012 η εφαρμογή του «πόθεν έσχες» για την απόκτηση (αγορά ή ανέγερση ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση) όλων των ακινήτων.
Ρωτώ λοιπόν: Τι  άλλο νόημα είχε το περσινό 8/1/2010 εκτός από την ”εξυπηρέτηση” των δικών τους στο μεσοδιάστημα από 1-8 του μηνός και τι νόημα έχει το μετέπειτα σκανδαλώδες από…17/12/2010, πέρα από το ότι εμφανώς θέλουν να ”εξυπηρετήσουν” κάποιον που έκανε μεταβιβάσεις στις 18 Δεκεμβρίου ή στις 19?
Αυτά μου θυμίζουν το νόμο του Παπαδόπουλου, επί χούντας, που ψηφίστηκε και τέθηκε σε ισχύ για ένα βράδυ, μόνο και μόνο μέχρι να βγάλει το διαζύγιό του και να παντρευτεί το αίσθημα.
Αλήθεια, το ”αίσθημα” της παρούσας χούντας που απαιτεί τέτοιες σκανδαλώδεις φωτογραφικές διατάξεις, ποιός μεγαλοεπιχειρηματίας είναι;;;;

4 thoughts on “Φόροι γονικών παροχών. Κάτι βρωμάει πολύ άσχημα στην υπόθεση!”

  1. ΔΕΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕ Ο ΓΟΝΙΟΣΜΟΥ ΔΕΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΥΤΩ ΛΕΩΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΔΩ ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΩΣΘΑ ΧΑΣΗ

    Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s