olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Γέμισαν ανεμογεννήτριες τα καμμένα της Πάρνηθας! Ποιό fund “πράσινης ανάπτυξης” τις φύτεψε;

Posted by olympiada on July 26, 2011

Πέρυσι τέτοιον καιρό, μόλις είχαν μπει οι βάσεις...

ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ

Αλήθεια, εκείνο το “παρατηρητήριο του ΣΚΑΪ” δεν πήρε είδηση αυτό το έγκλημα;

Η ταχύτητα με την οποία στήθηκε το όλο έργο, εκτός από την κυβερνητική υποκρισία, φέρνει βάσιμες υπόνοιες για τις αιτίες της καταστροφής. Η ομερτά των βαρώνων, παροιμιώδης. Η σιωπή των εισαγγελέων, εκκωφαντική.

Γράφαμε πέρυσι, όταν μόλις είχαν τοποθετηθεί οι βάσεις: Εκεί που φύτρωναν δέντρα που “τυχαία” κάηκαν, φυτρώνουν ανεμογεννήτριες.

Δείτε λοιπόν τις φωτογραφίες – ντοκουμέντο. Να είστε σίγουροι ότι θα το πάμε μέχρι τέλους:

Πάρνηθα:τέσσερα χρόνια μέτα και το “πάρτυ” των εργολάβων…(φωτό)

Πόσοι θυμούνται την 27η προς 28η Ιουνίου του 2007,τις ημέρες εκείνες που η πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος των πιο όμορφων  και άγριων  τοπίων του βουνού της Πάρνηθας; Ο καιρός πέρασε και μέσα στο γενικό ζόφο των ημερών που ακολούθησαν ξεχάστηκε η Πάρνηθα όπως και όλα τα υπέροχα μέρη που χάθηκαν εκείνο το καταθλιπτικό καλοκαίρι.

Όμως για το κράτος και τα αφεντικά τα πάντα μπορούν να παράξουν κέρδος…και η στάχτη και η φωτιά!Είναι γνωστό πλέον πως ο καπιταλισμός είναι μια μηχανή καταστροφής και αυτή είναι η δύναμή του. Αφού λοιπόν έγινε σε πρώτη φάση το απαραίτητο σκύλεμα (επικοινωνιακό κυριως

μπίζνεσμεν,μμε,φορείς,παράγοντες,υπουργοί,παπαδαριό,κρατικοδίαιτοι οικολόγοι) πάνω στο κορμί του βουνού που ψυχορραγούσε, ήρθε και η “ουσία” αυτού που λέμε μπίζνα!Δηλαδή ακολούθησε το πλιάτσικο! Το καζίνο υστέρα από μια πολύμηνη στάση αναμονής ξαναβγαίνει στο προσκήνιο με το καλύτερο οικολογικό προφίλ ώστε οι εγκαταστάσεις του να ανακατασκευασθουν, άλλα κυρίως να επεκταθούν στην ήδη καμμένη περιοχή με τις ευλογίες του κράτους.

Χωροθετείται και εγκρίνεται  η κατασκευή τεχνολογικού “πάρκου” δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών στους πρόποδες του βουνού στη περιοχή των Αφιδνων. Και αυτά μπορεί να είναι τα πιο σημαντικά γεγονότα λεηλασίας του βουνού μετά τη φωτιά άλλα υπάρχουν και άλλα γεγονότα πολύ σημαντικά. Άρχισαν να παίζουν διάφορα άσχημα σενάρια σχετικά με τη χρήση των πρώην βασιλικών κτημάτων.

Γίνονται προσπάθειες, στους σχεδιασμούς αλλά και στη πράξη,ανάπλασης των πιο συχνά επισκεψιμων περιοχών του βουνού και η μετατροπή του από δρυμό απολύτου προστασίας σε περιαστικό δασός. Διανοίγονται νέοι “δασικοί” δρόμοι στις παρυφές του βουνού.  Μαζική εισβολή από αγέλες εντουραδων σε πολλά μονοπάτια του βουνού.  Φασίστες κυνηγοί συνεχίζουν ανενόχλητοι να δολοφονούν άγρια ζώα.

Αποτυχημένα σε μεγάλο βαθμό τα πολυδάπανα και πολυδιαφημισμένα έργα μετά τη φωτιά όπως επίσης και οι πρώτες αναδασώσεις. Οικοδομικός οργασμός σε Θρακομακεδόνες και ιππ.πολιτεία άλλα και κατασκευή εγκαταστάσεων άγνωστων λειτουργιών στα ανατολικά και βόρεια του βουνού. Απαξίωση του δασαρχείου και ανάληψη  της απόλυτης διαχείρισης από τον φορέα.Το μεγαλύτερο κακό όμως δεν είχε έρθει ακόμα άλλα όταν ξεκίνησε ήρθε γρήγορα.

Τέσσερα χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά και ένα χρόνο μετά την έναρξη των έργων το αιολικό εργοστάσιο είναι γεγονός. Και παρότι υπήρξε ενημέρωση και η καλύτερη δυνατή διακίνηση αυτής της πληροφορίας από την πρώτη στιγμή,κάνεις μα κάνεις δεν ασχολήθηκε.Και αν υπάρχουν κάποιοι που αυτές οι εικόνες τους εξοργίζουν τους πληροφορούμε ότι αυτό το εργοστάσιο φαντάζει σαν μακέτα μπροστά σ αυτό που θα γίνει σε πολλές άλλες περιοχές(όπως στην Εύβοια που την έχουν ήδη γαζώσει με ανεμογεννήτριες , στα νησιά  όλου του Αιγαίου ή στην ορεινή Ναυπακτία). Έτσι λοιπόν ορεινή γη παραχωρείται τζάμπα στους εργολάβους τους οποίους βέβαια δε τους νοιάζει η παραγωγή ρεύματος άλλα οι επιδοτήσεις και τα “παράπλευρα” έσοδα από τις εργολαβίες για τις “υποδομές”.


 

110 Responses to “ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Γέμισαν ανεμογεννήτριες τα καμμένα της Πάρνηθας! Ποιό fund “πράσινης ανάπτυξης” τις φύτεψε;”

 1. […] […]

  Like

 2. […] […]

  Like

 3. […] ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Γέμισαν ανεμογεννήτριες τα καμμένα της Πάρνηθας! Ποιό fund “πράσινης ανάπτυξης” τις φύτεψε; https://olympia.gr/2011/07/26/parnitha-photos/ […]

  Like

 4. “ΚΑΗΚΑΝ” …………………………. και

  Οι μελέτες

  Οργανωμένα συμφέροντα καταπατητών γης που διατηρούν στενούς δεσμούς με τα πολιτικά κόμματα που διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας μας την τελευταία 40ετία…..βρίσκονται πίσω απο την αξιοποίηση των μελετών που εκπόνησαν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όπως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), για την αποκατάσταση των 16 εκατ.στρεμμάτων που έγιναν αποκαίδια απο το 1981 μέχρι σήμερα.

  Πράγματι απο πλευράς των αρμοδίων υπουργών, όχι μόνο δέν εχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση με όραμα, σχέδιο και προοπτική, που θα επέτρεπε σε μικρό χρονικό διάστημα να αντιμετωπισθούν οι καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον και στις παραγωγικές δραστηριότητες, αλλά αντιθέτως υψώθηκαν ανυπέρβλητα γραφειοκρατικά εμπόδια ώστε να πνιγεί κάθε πρόταση για ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών.

  Την τύχη αυτή είχε η μελέτη 3,000 σελίδων του Γ.Π.Α, η πιο σοβαρή επιστημονική εργασία που εχει γίνει μέχρι στιγμής για την ………”Ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών απο τις πυρκαγιές”.

  Οι προτάσεις που περιέχονται σ’αυτή ποτέ δεν υλοποιήθηκαν και μαζί χάθηκε η ευκαιρία να αντιμετωπισθούν χρόνια προβλήματα, όπως ο εκσυγχρονισμός της κτηνοτροφίας, η ανακατασκευή σύγχρονων σταβλικών εγκαταστάσεων, η διευθέτηση χρήσεων γης, η σύνταξη επιτέλους ενός αποτελεσματικού δασολογίου, η χρήση βοσκοτόπων, το πρόγραμμα τουριστικής εκμετάλλευσης των ορεινών όγκων κ.λ.π.

  Καθοριστική ήταν η απόρριψη απο την Πολιτεία της ιδέας για σύσταση ενός ενιαίου φορέα που θα προέβλεπε ποιές δράσεις θα γίνουν στις πληγείσες περιοχές.

  Οσο για τα χρήματα, υπήρχαν και υπάρχουν και προέρχονται απο τα διάφορα επιχειρηματικά προγράμματ π.χ. Γ’ΚΠΣ – ΕΣΠΑ – ΠΕΠ – ΕΛΓΑ, το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαικής Ενωσης.

  Ιδιαίτερο αρνητικό ρόλο έπαιξε το υπουργείο Οικονομικών, οι υπηρεσίες του οποίου έκαναν τα πάντα προκειμένου να μην δοθούν τα κονδύλια που αρχικά είχαν εγκριθεί για αντιδιαβρωτικά – αντιπλημμυρικά έργα και για αναδασώσεις.

  Παράλληλα, κηρύχθηκαν αναδασωτέες σχεδόν οι μισές απο τις εκτάσεις που είχαν καεί, ανοίγοντας έτσι την όρεξη στους οικοπεδοφάγους να αρπάξουν δημόσια περιουσία, χωρίς πολλές φορές να διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας, επικαλούμενοι απλώς το δικαίωμα της χρησικτησίας και σε αρκετές περιπτώσεις προσκομίζοντας πλαστούς τίτλους ιδιοκτησίας που έφεραν την υπογραφή επίορκων κρατικών λειτουργών !!

  Οσο τα δένδρα καίγονται τόσο το δάσος των συμφερόντων θα φουντώνει…….αφου η οικιστική πίεση και η έξοδος των γηγενών απο τα αστικά κέντρα όπου έχουν δημιουργηθεί πολυάριθμα κέντρα λαθρομεταναστών, εξυπηρετεί τα σχέδια της κατοχικής κυβέρνησης Βενιζέλου – Σαμαρά για ψηφοθηρική εκμετάλλευση του θέματος των
  εκατοντάδων χιλιάδων καταπατήσεων κρατικής γης.

  Γ.ΦΡΑΓΚΟΣ

  Εφημερ.ΕΜΠΡΟΣ
  5/7/2014

  Like

 5. […] […]

  Like

 6. […] […]

  Like

 7. […] […]

  Like

 8. john john said

  το πηγατε μεχρι τελους;; .. ξεφτιλες

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: