olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Ο αρνητικός απολογισμός του κ.Παπακώστα…

Posted by olympiada στο Ιουλίου 12, 2011

Γράφει ο Ι.Σ. Λάμπρου

, Πολιτικός Επιστήμων

Ο μέχρι πρότινος Υπουργός Αμύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κώστας Παπακώστας ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη Φεβρουαρίου 2008. Υπέβαλλε την παραίτηση του χθες, 11 Ιουλίου 2011. Ακολουθεί ένας πρόχειρος απολογισμός:

Ενιαίος Αμυντικός Χώρος: Ο Υπουργός Αμύνης Κώστας Παπακώστας έχει χαρακτηρίσει το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου «πυροτέχνημα». Ποτέ του δεν πίστεψε σε αυτόν και ίσως εμφορούμενος από ακελικόκυπριωτισμό να μην τον επιθυμούσε καν.

Ισχνοί αμυντικοίπροϋπολογισμοί: Ο αμυντικός προϋπολογισμός για το 2011 δεν προβλέπει καμία αγορά στρατιωτικού εξοπλιστικού πέραν από πυρομαχικά καιπαρελκόμενα υφιστάμενων εξοπλιστικών προγραμμάτων περασμένων ετών. Για το τρέχον έτος προβλέπεται το ιλιγγιώδες ποσό των 63 εκατ. ευρώ για εξόφληση δόσεων οπλικών συστημάτων που αγοράστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. «Πάγωσαν» μεταξύ άλλων η αγοράεκτοξευτών αντιαεροπορικών πυραύλων και πυροβόλων όπλων ( ρυμουλκούμενων και αυτοκινούμενων) όπως επίσης και η αναβάθμιση αντιαρματικών πυραύλων και η εγκατάσταση στο σύστημα αυτό, θερμικών καμερών. Στην ΤΑΜΣ ”Δήμητρα 2011” δεν χρησιμοποιήθηκε πτητικό μέσο για τους σκοπούς της άσκησης λόγω της ανάγκης για εξοικονομήσεις, όπως είχε δηλώσει ο κ. Παπακώστας. Επίσης, λόγω οικονομικής στενότητας, όπως υποστηρίζεται, δεν γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι στα οχήματα με τα οποία μεταφέρεται το στρατιωτικό προσωπικό της Εθνικής Φρουράς με αποτέλεσμα συχνά ατυχήματα, όπως το θανατηφόρο δυστύχημα τον Σεπτέμβριο του 2009 στο οποίο έχασε την ζωή του έφεδρος υπολοχαγός. Και όμως, λεφτά υπάρχουν ( όντως υπάρχουν). Πέραν της τακτικής φορολογίας οι Κύπριοι πολίτες καταβάλλουν επιπλέον έκτακτησυνεισφορά για την άμυνα η οποία επιβλήθηκε για να στηρίξει την αμυντική προσπάθεια και δυστυχώς ενώ αρχικά έπαιξε αυτό τον ρόλο τα, έκτοτε χρησιμοποιείται για να καλύπτει τρύπες του τακτικού προϋπολογισμού λόγω της κρατικής κακοδιαχείρισης. Πέραν των 63 εκ. ευρώ τα οποία αναφέρθηκαν παραπάνω ο αμυντικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει και άλλα 42 εκ. για τις τακτικές δαπάνες του στρατεύματος. Αξίζει να αναφερθεί ότι η έκτακτη συνεισφορά για την άμυνα το έτος 2011 προβλέπεται να ξεπεράσει τα 400 εκ. ευρώ, ποσό τετραπλάσιο του αμυντικού προϋπολογισμού, ποσό το οποίο θα έπρεπε εξ’ ολοκλήρου να αφιερώνεται για αμυντικές δαπάνες. Η πολιτική αυτή δυστυχώς αποτελεί συνέχεια προηγούμενων κυβερνήσεων.

Περιστατικό ξυλοδαρμού ναύτη, Ιούνιος 2009: Τον Ιούνιο του 2009 έλαβε χώραπεριστατικό ξυλοδαρμού ναύτη, στη ναυτικήβάση ‘Ευάγγελος Φλωράκης’ . Το περιστατικόείχε επιβεβαιώσει ο κ. Παπακώστας , προειδοποιώντας παράλληλα ότι δεν θα διστάσει να κλείσει την μονάδα, εάν σημειωθεί ξανά παρόμοιο περιστατικό (!!!).

Συνθήματα: Στην εκπαίδευση έχουν αφαιρεθεί όλα τα συνθήματα υα οποία κάνουν αναφοράγια απελευθέρωση της κατεχόμενης γης μας και όποιος τα εκφωνήσει τιμωρείται. Επίσης, ο κ. Παπακώστας απευθυνόμενος στους νεοσύλλεκτους είχε τονίσει ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να εκφωνούν συνθήματα που τους διατάζουν οι εκπαιδευτές τους και τα οποία βρίσκονται εκτός πάγιας διαταγής. Σε τέτοια περίπτωση οι νεοσύλλεκτοι έχουν το δικαίωμα να παρακάμψουν την ιεραρχία(!) και να αναφέρουν στο διοικητή του ΚΕΝκαταγγέλλοντας τον όποιον εκπαιδευτή παραβιάζει τον κώδικα.

Αχρείαστη Καταστροφή όπλων: Στις αρχές Αυγούστου 2009, το Υπουργικό Συμβούλιο της κυπριακής κυβέρνησης αποφάσισε την αχρήστευση των βομβών με πολύ μεγάλη εκρηκτικότητα, αποδυναμώνοντας περαιτέρω την άμυνα των ελεύθερων περιοχών. Το ΓΕΕΦ, σε απόρρητο σημείωμά του στην Κυβέρνηση,είχε αναλύσει τα πλεονεκτήματα χρήσης των βομβών απέναντι σε άρματα μάχης της κατοχικής δύναμης, σε περίπτωση νέας προέλασης. Τονίζεται ότι, το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας είχε απορρίψει ανάλογη εισήγηση για αχρήστευση παρόμοιων εκρηκτικών υλών.

Ακριτικά φυλάκια: Παύση λειτουργίας ακριτικών φυλακίων στη περιοχή της Τυλληρίαςκαι αφαίρεση ατομικών όπλων από έφεδρουςστην περιοχή Πόλεως Χρυσοχούς. Περιττό να αναφερθεί πως καμία κίνηση αμοιβαιότητας δεν σημειώθηκε στις κατεχόμενες περιοχές.

Κλοπή στρατιωτικού υλικού από στρατόπεδα, Ιούλιος-Αύγουστος 2010:Συνέπεια της νωθρότητας η οποία επικρατεί σε αρκετά στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς είναι να έχουν χαλαρώσει τα μέτρα φύλαξης με αποτέλεσμα να λάβουν χώρα περιστατικά κλοπής στρατιωτικού εξοπλισμού: Χαρακτηριστικά παραδείγματα η κλοπή 172 κιλών εκρηκτικής ύλης PG2 από το στρατόπεδο της Παλώδιας τον Ιούλιο του 2010 και η κλοπήεμπρόσθιου τμήματος αντιαρματικού RPG, το οποίο εκλάπη από αποθήκη της Εθνικής Φρουράς στην Επαρχία Λευκωσίας τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

Μεταφορά ΕλικόπτερωνΓκαζέλ, 2010: Πέντε τουλάχιστον Αρχηγοί της Ε.Φ. είχαν γνωμοδοτήσει ότι η παρουσία των ελικοπτέρωνΓκαζέλ στη Λακατάμια επιβάλλεται από επιχειρησιακούς λόγους. Το Υπουργείο Άμυνας, όμως, αδιαφορώντας για την σύσταση της Εθνικής Φρουράς μετέφερε τα ελικόπτερα στην Πάφο.

Καταστροφή ναυτικής Βάσης ‘Ευάγγελος Φλωράκης’, Ιούλιος 2011: Από την πρώτη στιγμή ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κληρίδης είχε δηλώσει ότι το ζήτημα εκφόρτωσης και φύλαξης του υλικού ήταν πολιτικό. Πολιτική ήταν και η απόφαση στην τελευταία σύσκεψη τον Μάιο του 2011 να παραμείνει το πολεμικό υλικό στην ναυτική βάση. Τον Φεβρουάριο του 2009 ο κ. Παπακώστας διαβεβαίωνε σχετικά με την φύλαξη του στρατιωτικού υλικού ότι το συγκεκριμένο υλικό ήταν απολύτως ασφαλές, δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος, και ότι θα μπορούσε να τοποθετηθεί και σε κατοικημένες περιοχές (!) χωρίς να υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος. Πολιτική απόφαση, πολιτικές και οι ευθύνες.

Το μόνο θετικό στοιχείο επί υπουργίας Παπακώστα ήταν η νομοθετική ρύθμιση η οποία εφαρμοζόμενη θα περιορίσει το φαινόμενο της φυγοστρατίας. Κίνηση θετική αλλά τραγικά μικρή για να δώσει συγχωροχάρτι για τις υπόλοιπες αστοχίες και παραλείψεις…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: