Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάει για διάλυση….

Είναι πλέον πασιφανές σε όλο τον κόσμο ότι η ΕΕ και κυρίως ο συνεκτικός της κρίκος, δηλαδή το ΕΥΡΩ, έχουν γίνει στόχος των επιθετικών κερδοσκόπων. Για να το επιτύχουν αυτό οι κερδοσκόποι, κτυπούν το ευαίσθητο σημείο της ΕΕ που είναι οι λαοί της και κυρίως τους ασθενέστερους εξ αυτών. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η Ελλάδα θα ήταν και έγινε ο πρώτος στόχος. Φυσικά η κυβέρνηση Παπανδρέου βοήθησε άθελά της να επιτευχθεί πολύ εύκολα ο στόχος αυτός.

Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει μόνο για ομόλογα που λήγουν στα επόμενα τρία χρόνια 64 δις ΕΥΡΩ, τα οποία φυσικά δεν διαθέτει, ούτε μπορεί να τα δανειστεί από τις αγορές ή από οπουδήποτε αλλού, έτσι όπως τα έκανε με τα μνημόνια κ.λ.π. η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Επομένως, μόνο η τρόϊκα μπορεί τώρα πλέον να δώσει τα χρήματα αυτά και φυσικά και άλλα που θα χρειαστούν αργότερα. Οι κερδοσκόποι όμως, επειδή γνώριζαν από την αρχή ότι οι ευρωπαίοι δεν θα άφηναν την Ελλάδα να πτωχεύσει (η Ελλάδα άραγε γιατί δεν το γνώριζε;;;), φρόντισαν να διευρύνουν το κτύπημα για να είναι σίγουροι για το αποτέλεσμα. Κτύπησαν αρχικά την Ιρλανδία και αργότερα την Πορτογαλία και φυσικά σειρά παίρνει…. σιγά σιγά η Ισπανία που θα είναι και το φινάλε.

Για να το καταφέρουν αυτό οι κερδοσκόποι κτυπούν το μαλακό υπογάστριο της ΕΕ, δηλαδή τους λαούς της, μέσω της απομάκρυνσής τους από τις αγορές. Τα κράτη της ΕΕ όμως, ακόμα και η χώρα μας, από την αρχή αντιμετώπισαν το φαινόμενο αυτό καταβάλλοντας προσπάθεια να διασώσουν τις τράπεζες σε βάρος των λαών. Αν στην τακτική αυτή προσθέσουμε και τις προθέσεις των ισχυρών κρατών (Γερμανίας, Γαλλίας κ.λ.π.), σε ότι αφορά τα συμφέροντά τους, αντιλαμβάνεται κανείς το μπάχαλο που συμβαίνει και το αδιέξοδο που δημιουργείται.

Μέχρι τώρα η ΕΕ, ουσιαστικά μοίρασε πιστωτικές κάρτες σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία με συγκεκριμένο πλαφόν, πρακτική η οποία οξύνει το πρόβλημα αντί να το επιλύει. Ο σχεδιασμός για μετακύλιση χρονικά του χρέους με τη συμμετοχή ιδιωτών, δηλαδή το μεγάλο σχέδιο της Γερμανίας και της Γαλλίας ακυρώθηκε εν τη γενέσει του από τους οίκους αξιολόγησης.

Η ΕΕ λοιπόν έχει μόνο έναν δρόμο και αυτός δεν είναι άλλος από το δρόμο της αλήθειας, δηλαδή η προστασία των λαών της και όχι των τραπεζών. Θα πρέπει λοιπόνΠρώτον να παραμεριστούν τα συμφέροντα Γερμανίας, Γαλλίας κ.λ.π. και Δεύτερον να αρχίσουν μετακινήσεις κεφαλαίων από τις πλεονασματικές χώρας προς τις ελλειμματικές για επενδύσεις. Δηλαδή πλήρη ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης.

Θα γίνει αυτό;;

Μάλλον όχι.

Άρα η ΕΕ πάει για διάλυση, τουλάχιστον με τη μορφή που έχει σήμερα.  

 

hassapis-peter

 

27 thoughts on “Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάει για διάλυση….”

 1. “Φυσικά η κυβέρνηση Παπανδρέου βοήθησε άθελά της να επιτευχθεί πολύ εύκολα ο στόχος αυτός.”

  αυτο το “άθελα της” τι ηθελες και το εβαζες?

  Like

  1. άθελά της;; γενεές εξυπηρετούν υπερατλαντικά συμφέροντα…
   δεν έχουν καν ούτε το δικαιολογητικό της αφελούς συμπεριφοράς…

   Like

 2. ΕΣΥ PETER ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΚΕΥΝΣΙΑΝΙΣΜΟ . ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΚΕΥΝΣ ΗΤΑΝ ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΞ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ .

  Like

 3. Ορκίζομαι, με απόλυτη και ολοκληρωτική άρνηση σε οποιαδήποτε ξένη αρχή, ηγεμονία, κράτος ή κυριαρχία, στην οποία μέχρι τώρα ήμουν πολίτης, ότι θα υποστηρίξω και θα υπερασπίσω το Σύνταγμα και τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ενάντια σε όλους τους εχθρούς, ξένους και εσωτερικούς; ότι θα έχω αληθινή πίστη και υποταγή σε αυτά; ότι θα φέρω όπλα εξ ονόματος των Ηνωμένων Πολιτειών όταν απαιτείται από το νόμο; ότι θα εκτελέσω εργασία εθνικής σπουδαιόττηας υπό πολιτική καθοδήγηση όταν απαιτείται από το νόμο; και ότι αναλαμβάνω αυτή την υποχρέωση ελεύθερα χωρίς καμία νοερή επιφύλαξη ή πρόθεση υπεκφυγής; Θεέ βοήθησέ με.

  I hereby declare, on oath, that I absolutely and entirely renounce and abjure all allegiance and fidelity to any foreign prince, potentate, state, or sovereignty of whom or which I have heretofore been a subject or citizen; that I will support and defend the Constitution and laws of the United States of America against all enemies, foreign and domestic; that I will bear true faith and allegiance to the same; that I will bear arms on behalf of the United States when required by the law; that I will perform work of national importance under civilian direction when required by the law; and that I take this obligation freely without any mental reservation or purpose of evasion; so help me God.

  Ο όρκος υποταγής των ΗΠΑ ή για να το πούμε όπως και στο χωριό μου: το αίμα νερό δε γίνεται….

  Like

  1. Αφου τα εχουμε πει αυτα,το ζαβο ειναι πατριωτης!!!!Για κακη του τυχη ομως,το ιδιο και εμεις!!!!

   Like

 4. Βρε δε μπανα διαλυθει κι ευρωπη κι ασια,,,
  Οι αλβανοι θα φυγουν ποτε απαυτην την χωρα ;
  ‘H θα πρεπει να τρωμε στην μαπα ολο το καρακουτσολοσοι τους εφορου ζωης,επειδη καποιους συμφερει;

  Like

 5. Είναι εντελώς λάθος ο διαχωρισμός που γίνεται στο άρθρο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο διεθνές τραπεζικό καρτέλ, ή των “κερδοσκόπων” όπως έχει επικτρατήσει να τους αποκαλούν. Πρόκειται για το ίδιο και το αυτό. Η “ΕΕ των λαών”, το υποτιθέμενο Κάμελοτ της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και του διαφωτισμού, μας προέκυψε να είναι τελικά ο δούρειος ίππος της τραπεζικής και νεοφεουδαρχικής ελίτ και του μεσαιωνικού σκοταδισμού. Ο τελικός στόχος τους είναι η επικράτηση τους εις βάρος των κοινωνιών και η ολοκληρωτική αρπαγή του πλούτου τους. Αφετηρία απετέλεσαν η ΟΝΕ και το Σύμφωνο Σταθερότητας, τα οποία αναβάθμισαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Eurogroup κυριολεκτικά σε Κυβερνεία της Ένωσης, αλλά όπως αποδείχτηκε, στην ουσία έστειλαν το όνειρο της Ενωμένης Ευρώπης στο πυρ το εξώτερο.

  Έχετε δει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να νομοθετεί τελευταία πάνω σε σημαντικά θέματα; Σιγουρα όχι. Έχει την ίδια μοίρα με το εθνικό μας κοινοβούλιο. Οι ευρωβουλευτές είναι απλά όργανα των αφεντικών τραπεζιτών και υπακούουν τυφλά στις αποφάσεις της ΕΚΤ και του Eurogroup (Αλήθεια, όσον αφορά το τελευταίο, έχετε καταλάβει πως την Ένωση την διοικούν οι Υπουργοί Οικονομικών και οι Κεντρικοί Τραπεζίτες; Δεν σας παραξενεύει πόσο ειδικό βάρος έχει η οικονομία, σε σχέση με την πολιτική στην Ένωση; Δεν είναι τυχαίο.)

  Οι πραγματικοί λόγοι της διάλυσης που βλέπουμε στην ΕΕ είναι πολλοί, αλλά κυρίως συνοψίζονται στους εξής: Η Ευρώπη έχει αποδείξει περίτρανα πως δεν αποτελεί ενιαίο κράτος, αλλά πρωτίστως μια χαλαρή οικονομική ένωση με χαρακτηριστικά συνομοσπονδίας. Αυτό το μόρφωμα, που δεν τυπώνει καν το δικό του νόμισμα, αλλά έχει παραχωρήσει το δικαίωμα αυτό στην ιδιωτικών συμφερόντων Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έναντι κάποιου τόκου, χωρίς να επιτρέπει στα κράτη μέλη να ασκήσουν δημοσιονομική πολιτική και χωρίς να προσφέρει στήριξη και αλληλεγγύη, είναι καταδικασμένο να αποτύχει παταγωδώς.

  Το δε Ευρώ δεν είναι αξιόγραφο, αλλά χρεόγραφο και πλήττεται καθώς κυκλοφορούν πολύ μεγάλες ποσότητες από αυτό και κυρίως, δεν έχει κάποια πραγματική αξία, πέρα από αυτή που λέει η Ένωση πως έχει (fiat money). Το τελικό χτύπημα όμως στη Ευρώπη είναι η επίσημη στήριξη των τραπεζών εις βάρος των κοινωνιών και των λαών της Ευρώπης. Αυτό έγινε μέσω του απόλυτου colpo grosso της μετακύλισης (“κοινωνικοποιήσης”) των τιτάνιων ζημιών των τραπεζών αυτών στους “φορολογούμενους” και της είσπραξης τόκου από πάνω. Μετέτρεψαν τις δικές τους χασούρες σε χρέος των κρατών! Και τώρα, με το νέο κόλπο της “κοινωνικοποίησης της κοινωνικοποίησης”, δηλαδή της μετακύλισης των ζημιών και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές κοινωνίες, αφού η κακιά Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τους καημένους τραπεζίτες, τα πράγματα έχουν πάρει μια πολύ άσχημη τροπή, καθώς δεν είναι όλοι πειθήνιοι και πρόθυμοι σαν και τους δικούς μας κυβερνώντες.

  Μια φράση μπορεί να περιγράψει αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ: Αέρας κοπανιστός, με δυό φορές αέρα.

  Νομίζετε πως δεν βλέπουν τι μας κάνουν εμάς οι υπόλοιπες χώρες και τι “στήριξη” έχουμε λάβει από τους “φιλέλληνες” Γιούνκερ και Τρισέ; Η δε μυστηριώδης υπόθεση της Dexia, τι σημαίνει ακριβώς; Μήπως οι εταίροι ή Ευρωπαίοι πολιτικοί έπαιξαν κερδοσκοπικά παιχνίδια, εις βάρος της χώρας μας, με CDS; Αυτό αρκεί για να κάνει πολλούς εταίρους να φύγουν τρέχοντας όσο πιο μακριά γίνεται, σκούζοντας και τραβώντας τα μαλλιά τους, από την ξιπασμένη ψεύτρα ξεδοντιάρα κακισμένη γρια Ευρώπη, που θεωρούσαν ως τώρα καλοσυνάτη παιδούλα. Οι μόνοι ανόητοι είναι οι Κροάτες που θέλουν να μπουν σε αυτή την παγίδα την 1η Ιουλίου… Ποιος ξέρει τι παραμύθια για “ευημερία”, “δικαιοσύνη” και “δημοκρατία” θα τους πούλησαν.

  Ήδη η Συνθήκη του Σένγκεν έχει αρχίσει να καταρρέει, με την Δανία να αποχωρεί πρώτη και καλύτερη από αυτή. Σύντομα, θα φύγουν κι άλλοι. Το Ευρώ δεν τα πάει και πολύ καλά και το έσωσαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, προσωρινά, οι Κινέζοι(!), μόλις πριν λίγες μέρες. Όλα στηρίζονται πάνω σε παράγωγα, σε φούσκες και αέρα κοπανιστό, τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ το μέγεθος της πραγματικής οικονομίας. Δεν μπορούν όλα αυτά να αντέξουν το βάρος της χαλασμένης ασήκωτης μηχανής για πάντα, καθώς δεν υπάρχει το αεικίνητο όπως νόμιζαν για μια στιγμή.

  Η ΕΕ δεν είναι υπό κατάρρευση επειδή υπάρχει κάποια ισχυρή σατανική μυστική παγκόσμια διακυβέρνηση που την διαλύει. Αυτό είναι λάθος συλλογισμός και οδηγεί σε λάθος ανάλυση των πραγμάτων. Καταρρέει επειδή οι δυνάμεις του χρηματοπιστωτικού ολοκληρωτισμού δεν έχουν καταφέρει όλους τους σκοπούς τους, καθώς λόγω πολλών συγκυριών, έχουν χρεοκοπήσει. Επίσης, υπάρχουν πάρα πολλά αντικρουόμενα συμφέροντα και παίκτες οι οποίοι τους αντιμάχονται. Το χάος έχει εισέλθει μέσα στο σύστημα και κατατρώει τα πάντα, πλάι πλάι με την μνημειώδη απληστία των νεοφιλελεύθερων αργυραμοιβών και ραντιέριδων.

  Like

  1. Μ΄ολο τον σεβασμο ,το τι γινεται στην Ελλαδα ουδολλως αντιστοιχει με το τι γινεται στην Ευρωπη.
   Το τραπεζικο συστημα ζει επι της ουσιας απο τον δανεισμο ,κρατων και ανθρωπων.
   Με το κολπο του δανεισμου των τραπεζων απο την ΕΚΤ με 1% και επαναδανεισμου του Ελληνικου δημοσιου με >5% απλά το κρατος προσφερει χρημα-κερδη στις τραπεζες.
   Το ιδιο και με το κολπο των στεγαστικων και των καταναλωτικων δανειων…
   Ολοι εμεις οι ηλιθιοι προσφερουμε χρημα-κερδη στις τραπεζες.
   Αν δε δεν εχεις να επιστρεψεις το δανειο ,απλα η τραπεζα κατασχετει την περιουσια σου.
   Οταν λοιπον μια τραπεζα υπερδανειζει και ξαναυπερδανιζει π.χ. ενα ατομο στο μονο που προσβλεπει ειναι να κατασχεσει την ακινητη περιουσια του ατομου.
   Το ιδιο γινεται και με ενα κρατος…
   Αν δε αυτο αρνηθει να κατασχεθει η δημοσια περιουσια του, τοτε πολυ απλα του κυρησσουν τον πολεμο και του την παιρνουν με την βια….
   Οπως επισης και αν αρνηθει να δανειζεται…
   Ειναι τοσο απλο..
   Οταν λοιπον η Ελλαδα μπαινει στην ευρωζωνη και συμπεριφερεται ακομη οπως και οταν ειχε την δραχμη,ε τοτε υπαρχει προβλημα…
   Δεν κανει το σκληρο νομισμα την σκληρη χωρα,αλλα η σκληρη χωρα το σκληρο νομισμα…
   Κιεπειδη η Ελλαδα δεν ειναι σκληρη αλλα υποταγμενη χωρα,η εισοδος της στην ζωνη του σκληρου νομισματος απλα την κανει πιο υποταγμενη χωρις κανενα βαθμο πλεον ελευθεριας…

   Like

   1. Επισης οντας στο Ευρω ,δεν υπαρχει πια εξωτερικος και εσωτερικος δανεισμος.
    Ολοι οι δανεισμοι ειναι εξωτερικοι.Ειτε απο την Ε.Κ.Τ. ειτε απο την FED κ.ο.κ.

    Like

 6. Χμμ.. τώρα σοβαρά… ο τίτλος του άρθρου είναι για να μας τρομοκρατήσει? ή για να στήσουμε κάνα γλέντι τρικούβερτο??!!!!!! Αχαχααχαααα!!!!!
  Στα τσακίδια εκβιαστές των λαών.

  Like

 7. O Kαθηγητής Βαρουφάκης λέει πως οι ευρωπαιοι ηγέτες εξαθλιώνουν τους λαούς των πιο αδύνατων χωρών για να ταΐσουν το αδηφάγο τραπεζικό σύστημα.

  Προσέθεσε πως αν υπήρχε έλληνας ηγέτης να πει ένα «ΤΕΛΟΣ , ΣΤΟΠ , δεν θέλω άλλες δόσεις», θα είχε λυθεί το ελληνικό ζητημα μεσα σε ενα διωρο….

  ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ , ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΑΛΛΆ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΓΚΙΚΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΟΙ

  Like

  1. απλα με επιφυλαξη στα οσα λεει ο βαρουφακης γιατι συνεχιζει να επιμενει σε λυση εντος της ΕΕ και προτεινει τα ευροομολογα

   Like

   1. Ο Βαρουφακης ευλογως δεν ειναι υπερ της εξοδου μας απο το Ευρω γιατι ξερει τους κινδυνους.
    Απλα δεν τους λεει…και λεει αλλα αντι αλλων…νομιζω…

    Like

   2. Εχετε διαβάσει την προταση του στον ΓΑΠ;
    Νομίζω, χωρις να έχω σχέση με την οικονομολογία, πως είναι επαρκώς τεκμηριωμένη.

    Like

 8. hassapis-peter

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
  και ψεμα να μου το γραφετε , μεγαλη παρηγορια και χαρα για μενα!
  Ετσι, να το πετατε που και που1
  Να χαιρεται και να ελπιζει ο Μαχητης.
  Να ερχεται στα ισια του!
  Γιατι ειναι η..μοναδικη λυση που ..εβλεπε απο παλι και βλεπει και στο μελλον.
  ΝΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!
  ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ!
  ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΗΡΑΝ !
  Ε, ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΞΑΝΑΠΑΡΟΥΜΕ!
  ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΗ, ΚΙ ΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΩ ΓΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ1
  ΕΓΩ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΩ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΧΑΣΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΩΣΩ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΜΕΓΑΛΗ1
  γιατι ετσι που φανηκε το σχεδιο τους , ποσο την μισουσαν οι..αδελφοι ευρωπαιοι,
  ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΑΓΡΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
  ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ ,..
  ΤΩΡΑ ΘΑ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑ ΜΕΓΑΛΗ, ΕΠΕΙΔΗ ΘΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΑ ΣΑΝ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ!
  και ας ερχοσαστε τα χρωματιστα κομματοσκυλα να ξαναπαιξετε ..μαζι της!
  Ριπες , πολλες ριπες προς ολες τις κατευθυνσεις!
  τωρα που μας πονεσε, τωρα μπορουμε να την προσεξουμε περισσοτερο!

  Like

 9. ΜΠΟΡΟΥΜΕΝΟΜΙΜΩΣ, ΝΑ ΕΚΔΩΣΟΥΜΕ ΕΥΡΩ! Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!!!

  H λύση του προβλήματος της Ελλάδος είναι κατά 50% το πότε θα γίνουμε ταμειακά βιώσιμοι και κατά 50% όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή η αναδιάρθρωση του κράτους, η δημοσιονομική προσαρμογή, πως θα γίνουμε ανταγωνιστικοί, η αναδιάρθρωση του πολιτικού μας συστήματος.
  Αν τα έβαζα στη σειρά, θα έλεγα πρώτα να διασφαλιστεί η φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος, στη συνέχεια η αναδιάρθρωση του χρέους (κούρεμα κτλ) και μετά όλα τα άλλα ταυτόχρονα. Σήμερα λοιπόν θα αναφερθώ σε αυτό που θα πρέπει να γίνει πρώτο από όλα, ακόμα και πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες για μια αναδιάρθρωση. Τούτο είναι να θωρακιστεί το τραπεζικό σύστημα.
  Η ελληνική κυβέρνηση φτιάχνει ένα επενδυτικό σχήμα με το όνομα GRBD με αποκλειστικό σκοπό να ανακεφαλαιοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα πριν από ένα πιστωτικό γεγονός. Η εκτίμηση μου είναι ότι απαιτείται να διαγραφεί το 65% του ελληνικού χρέους για να καταστούμε βιώσιμοι. Υπόψη, επί των ομολόγων της αγοράς και όχι της τρόικας.
  Στη συνέχεια η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) χορηγεί πιστώσεις αξίας περίπου 40 δισ. στο σχήμα GRBD. Το σχήμα αυτό στη συνέχεια συμμετέχει σε αυξήσεις κεφαλαίου στο τραπεζικό σύστημα, έτσι ώστε να καλυφτούν οι ζημιές έπεται από ένα ελληνικό default.
  Ίσως απαιτηθεί το ποσό των 40 δισ. για την κάλυψη ζημιών από απομειώσεις ομολόγων και διαγραφή προβληματικών δανείων. Το ποσό των 40 δισ. είναι ένας πολύ πρόχειρος υπολογισμός, ίσως χρειαστούν λιγότερα, ίσως και περισσότερα. Μετά το πέρας αυτών των αυξήσεων κεφαλαίου, ουσιαστικά θα έχει κρατικοποιηθεί σχεδόν το σύνολο του τραπεζικού συστήματος.
  Το τραπεζικό σύστημα απαλλαγμένο πλέον από όλα τα βάρη θα είναι σε άριστη οικονομική κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι από την πρώτη μέρα θα έχει κέρδη. Το 1,25 επιτόκιο που θα πληρώνει το GRBD στην ΤτΕ άνετα μπορεί να υπερκαλυφτεί μόνο από τα μερίσματα που θα πληρώνουν οι τράπεζες στο GRBD, τα οποία θα καλύπτουν τους τόκους αλλά και την αποπληρωμή κεφαλαίου προς την ΤτΕ.
  Οι μέτοχοι, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να αντιστρέψουν το dilution effect των αυξήσεων αυτών, θα έχουν την ευκαιρία να αγοράζουν και να διαγράφουν τις μετοχές που κατέχει το GRBD με ίδια κεφάλαια των τραπεζών, σε τιμές όμως αρκετά πάνω από την τιμή της αύξησης που έγινε από το GRBD. Τέλος, θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του GRBD να πουλήσει τις μετοχές που κατέχει στη χρηματιστηριακή αγορά όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες.
  Όπως το S&L πρόβλημα που προέκυψε στις ΗΠΑ την δεκαετία του ‘80, έτσι και αυτό το πρόβλημα ίσως χρειαστεί μια δεκαετία να ξεδιπλώσει. Να είστε σίγουροι όμως ότι θα ξεδιπλώσει και είμαι απολύτως σίγουρος ότι το ελληνικό δημόσιο θα βγάλει και ένα αρκετά μεγάλο κέρδος. Εκτιμώ περίπου 10-20 δισ. αν η διαδικασία διαρκέσει μια δεκαετία.
  Πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής
  – Μετά το πέρας της πιο πάνω διαδικασίας, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα έχει καθόλου επιβαρύνσεις και οι ισολογισμοί των τραπεζών θα είναι ατόφιοι. Το τραπεζικό σύστημα θα είναι παντελώς έτοιμο και για τους καινούργιους κανόνες BASEL III. Επίσης η χώρα θα είναι έτοιμη για την επόμενη φάση που θα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους μας.
  – Δεν χρησιμοποιούνται κεφάλαια φορολογουμένων (Ελλήνων ή Ευρωπαίων) καθώς οι πιστώσεις προέρχονται έναντι ενεχύρου από την Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης, οι μόνοι που τιμωρούνται είναι οι μέτοχοι των τραπεζών και κανένας άλλος.
  – Διασφαλίζεται το τραπεζικό σύστημα και διασφαλίζονται όλες οι καταθέσεις.
  – Οι τράπεζες πλέον θα μπορούν να δανείζουν -απαραίτητο συστατικό για να μπορεί να αναπτυχτεί η ελληνική οικονομία.
  – Η ελληνική κυβέρνηση θα κερδίσει συντηρητικά μεταξύ 10-20 δισ. ευρώ σε μια δεκαετία. Το κέρδος θα είναι λιγότερο αν αποφασιστεί να πουληθούν οι μετοχές στην αγορά σύντομα.
  – Η ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού είναι στη διακριτική ευχέρεια της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Επίσης, η ΤτΕ μπορεί να παρακάμψει τους κανόνες της ΕΚΤ και να λάβει ως ενέχυρο ότι αυτή θεώρει πρέπον. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα είναι κοινές μετοχές.
  Είναι δε μια καλή ευκαιρία να γίνει χρήση του μηχανισμού του ELA, αφού έτσι και αλλιώς έπειτα από ένα πιστωτικό γεγονός, η ΕΚΤ έχει πει ότι δεν θα χρηματοδοτεί πλέον ελληνικά ομόλογα. Η ΕΚΤ μόνο εκ των υστέρων πρέπει να δώσει έγκριση και όχι πριν. Μόνο με αρνητικό ψήφισμα των 2/3 των μελών του συμβουλίου της ΕΚΤ μπορεί να καταδικαστεί η πράξη. Λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι μια αντιστροφή αυτού θα δημιουργούσε αφόρητα προβλήματα στο ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών και το ότι πολιτικά θα περάσει στις αγορές ότι υπάρχει διαφορά άποψης μεταξύ της κεντρικής και της περιφερικής τράπεζας, είναι δεδομένο ότι θα πάρει και την τυπική έγκριση.
  Η χρήση του μηχανισμού αυτού είναι μόνο για έκτατες περιστάσεις. Πιο έκτατες από αυτές που ζούμε δεν νομίζω να υπάρχουν.
  Επίσης σύμφωνα με τον κύριο Παναγιώτη Οικονομόπουλο (Καθηγητή οικονομικών) που έχει κάνει αρκετή έρευνα πάνω στο θέμα, τα ποσά που μπορεί να εκταμιεύσει το GRBD από την ΤτΕ μπορούν να αυξηθούν έως το ποσό των 110 ή ακόμα περισσότερα. Αυτό σημαίνει ότι το σχήμα μπορεί να αγοράσει και τα διακρατικά δάνεια της τρόικας, ή ένα μεγάλο μέρος αυτών.
  Η κατάληξη είναι ότι η χρήση του μηχανισμού αυτού από την ΤτΕ, σε συνδυασμό με μια αναδιάρθρωση, είναι ικανή να μας μειώσει το χρηματοοικονομικό κόστος με σκοπό να πάρει ανάσα η Ελλάδα για να μπορεί να συγκεντρωθεί σε άλλα θέματα, όπως η αναδιάρθρωση του κράτους, η δημοσιονομική προσαρμογή καθώς και θέματα ανταγωνιστικότητας και συνταγματικών αλλαγών που απαιτούνται, αν η Ελλάδα θέλει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που είναι μπροστά μας.

  Έγγραφα σχετικά με την νομιμότητα της διαδικασίας

  PROTOCOL ON THE STATUTE OF THE EUROPEAN SYSTEM OF CENTRAL BANKS AND OF THE EUROPEAN CENTRAL BANK
  http://www.ecb.int/ecb/legal/pdf/en_statute_2.pdf
  14.4. National central banks may perform functions other than those specified in this Statute unless the Governing Council finds, by a majority of two thirds of the votes cast, that these interfere with the objectives and tasks of the ESCB. Such functions shall be performed on the responsibility and liability of national central banks and shall not be regarded as being part of the functions of the ESCB.

  The Lisbon Treaty
  http://www.lisbon-treaty.org/wcm/the-lisbon-treaty/treaty-on-the-functioning-of-the-european-union-and-comments/part-3-union-policies-and-internal-actions/title-viii-economic-and-monetary-policy/chapter-1-economic-policy/391-article-123.html
  Article 123
  1. Overdraft facilities or any other type of credit facility with the European Central Bank or with the central banks of the Member States (hereinafter referred to as ‘national central banks’) in favor of Union institutions, bodies, offices or agencies, central governments, regional, local or other public authorities, other bodies governed by public law, or public undertakings of Member States shall be prohibited, as shall the purchase directly from them by the European Central Bank or national central banks of debt instruments.
  2. Paragraph 1 shall not apply to publicly owned credit institutions which, in the context of the supply of reserves by central banks, shall be given the same treatment by national central banks and the European Central Bank as private credit institutions.

  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ: ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΚΟΜΜΑ ΛΥΣΕΩΝ

  (Η πατρότητα της ιδέας ανήκει στον κ. Γιώργο Καισάριο, ο οποίος ανάρτησε το σχετικό κείμενο στο http://www.capital.gr)

  Like

  1. Ε,αμα η τραπεζα Ελλαδος μπορει να κοβει Ευρω οποτε της λεει το Ελληνικο κρατος, τοτε …νταξει.
   Βαλτε την μηχανη μπροστα …
   Το προβλημα ομως ειναι οτι θενε να ξεπουλησουνε…
   Και ολοι οσοι υπερχρεωσαν (εννοω απτους Ελληνες πολιτικους) την χωρα ,ειναι υπευθυνοι γιαυτο…
   Οι υπολοιποι απλα προβατα…

   Like

   1. Αλλα αν η Τραπεζα της Ελλαδος μπορει να εκδοσει ευρω που οπως φαινεται μπορει,τοτε προς τι η ολη φασαρια;

    Like

 10. εχουν εκδωσει οι ιρλανδοι 49,50 δις,κατι λεγανε και για μας δεν καταλαβα καλα.χρημα ψηφιακο νομιζω.

  Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s