olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Στον δικαστικό αγώνα του Ιωάννη Μεταξά για την Ελλάδα στηρίχθηκε η Αργεντινή και έδιωξε το ΔΝΤ!

Posted by olympiada στο Ιουνίου 6, 2011

Το 1936 το Ελληνικό Κράτος (δηλαδή ο Ιωάννης Μεταξάς), αρνήθηκε να εξυπηρετήσει δάνειο που είχε συνάψει με την Βελγική Τράπεζα Societe Commerciale de Belgique.

Η κυβέρνηση του Βελγίου έσπευσε να συνδράμει την Βελγική Τράπεζα και προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο του Διεθνούς Δικαίου που είχε ιδρυθεί από την Κοινωνία των Εθνών (πρόδρομό του ΟΗΕ).

Στην προσφυγή της η Βελγική Κυβέρνηση κατηγορούσε την Ελλάδα ότι αθετεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Το Ελληνικό Κράτος (η κυβέρνηση Ιωάννη Μεταξά), απάντησε με υπόμνημα στο οποίο ανέφερε:

«Η Κυβέρνηση της Ελλάδος, ανήσυχη για τα ζωτικά συμφέροντα του Ελληνικού λαού και για τη διοίκηση, την οικονομική ζωή, την κατάσταση της υγείας και την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας, δεν θα μπορούσε να προβεί σε άλλη επιλογή. Όποια κυβέρνηση κι αν ήταν στην θέση της, θα έκανε το ίδιο»

(Yearbook of the International Law Commission, 1980, τομ. ΙΙ, μέρος Α., σελ. 25, 26)

Η δίκη έγινε το 1938 και ο νομικός εκπρόσωπος του Ελληνικού Κράτους (της κυβέρνησης Ιωάννη Μεταξά), κατέθεσε νέο υπόμνημα στο οποίο ανέφερε:

«Ενίοτε μπορεί να υπάρξει μια έκτακτη κατάσταση, η οποία κάνει αδύνατο για τις Κυβερνήσεις να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους δανειστές και προς τον Λαό τους. Οι πόροι της χώρας είναι ανεπαρκείς για να εκπληρώσουν και τις δύο υποχρεώσεις ταυτόχρονα. Είναι αδύνατον να πληρώσει μια Κυβέρνηση το χρέος, και την ίδια στιγμή να παρασχεθεί στον λαό η κατάλληλη διοίκηση και οι εγγυημένες συνθήκες για την ηθική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στα δύο. Και φυσικά, το καθήκον του Κράτους να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των βασικών δημοσίων υπηρεσιών, ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ έναντι της πληρωμής των χρεών της.

Από κανένα κράτος δεν απαιτείται να εκπληρώσει, μερικά ή ολικά, τις χρηματικές του υποχρεώσεις, αν αυτό ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών του, κι έχει σαν αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση της διοίκησης της χώρας.

Στην περίπτωση που η αποπληρωμή των χρεών θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ζωή και τη διοίκηση, η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διακόψει ή και να μειώσει την εξυπηρέτηση του χρέους».

Με βάση αυτά τα επιχειρήματα, το Διεθνές Δικαστήριο Διεθνούς Δικαίου της Κοινωνίας των Εθνών δικαίωσε την Ελλάδα.

Το σπουδαιότερο όμως είναι το εξής:

Σε αυτό το νομικό δεδομένο (Νομικά Επιχειρήματα, Δικαστική Απόφαση), στηρίχθηκε το 2003 ο Πρόεδρος της Αργεντινής Νέστωρ Κίρσνερ, για να διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του Δημόσιου Χρέους της Αργεντινής και να σώσει την χώρα του από τα νύχια του ΔΝΤ.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΣ

22 Σχόλια to “Στον δικαστικό αγώνα του Ιωάννη Μεταξά για την Ελλάδα στηρίχθηκε η Αργεντινή και έδιωξε το ΔΝΤ!”

 1. […] Πηγή… […]

  Μου αρέσει!

 2. ΜΑΡΙΑ said

  Αυτο ειναι γνωστο,ομως σας διαφευγει μια «μικρη λεπτομερεια»,ο ΜΕΤΑΞΑΣ ηταν Ελληνας με ολη τη σημασια της λεξεως!

  Μου αρέσει!

 3. Ευστάθιος Σταθάκος said

  Οι σύμμαχοι μας από ανέκαθεν μας μεταχειρίζονταν σαν καναρίνια, και κανένας δεν ύψωσε ποτέ το ανάστημά του και να πει όχι.
  Εφ όσον υπάρχει το δεδικασμένο γιατί οι ανεγκέφαλοι οι δικοί μας δεν κάνουν το ίδιο; του Μεταξά και της Αργεντινής; Μήπως εξυπηρετούν άλλους σκοπούς;
  Ερώτηση κάνω.

  Μου αρέσει!

 4. ΜΑΡΙΑ said

  Ρητορικη υποθετω????????

  Μου αρέσει!

 5. ΕΛΛΗΝΙΔΑ ( said

  ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ! ΑΥΤΟΙ ΣΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΛΙΠΟΘΥΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ???ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ??? ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ (Ο ΜΕΤΑΞΑΣ) Η ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ Ο ΜΕΘΥΣΤΑΚΑΣ ΧΩΘΗΚΕ ΣΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ «ΚΟΛΠΑ», ΜΥΗΘΗΚΕ , ΠΛΟΥΤΙΣΕ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΚΟΡΟΙΔΩΝ, ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΛΟΓΩ….ΕΞΟΡΙΑΣ ,ΚΑΙ ΠΛΑΚΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ. ΑΥΤΑ ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ……

  Μου αρέσει!

 6. ΜΑΡΙΑ said

  Ελληνιδα μου,εχετε το σεβασμο μου!

  Μου αρέσει!

  • ΕΛΛΗΝΙΔΑ ( said

   ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΤΙΠΟΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ . ΥΠΟΜΟΝΗ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΠΟΥ ΕΔΩ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΚΑΤΑΡΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ…..

   Μου αρέσει!

 7. Nikos said

  Ένας είναι ο εχθρός: ο λαϊκισμός.

  http://nikosletter.blogspot.com/2011/05/blog-post_25.html

  Μου αρέσει!

 8. NIK KARAS said

  εστησε κοινωνικο κρατος και οι σημερινοι πολιτικοι,οι δημοκρατικοι, το διαλυουν! χωρις σχολια!

  Μου αρέσει!

 9. Ψυχίατρος said

  Μα ο Μεταξάς ήταν… δεξιός (άρα κατάπτυστος). Μα ο Μεταξάς καθιέρωσε το 8ωρο και έφτιαξε το… ΙΚΑ (της Κοινωνικής Ασφάλισης, άρα κατάπτυστος). Μα ο Μεταξάς έκτισε το Ρούπελ και τη γραμμή Μεταξά, θωρακίζοντας τη χώρα (φιλόπατρις, άρα κατάπτυστος). Μα ο Μεταξάς είπε το…ΟΧΙ στους εισβολείς (όρθωσε ανάστημα, άρα κατάπτυστος).

  Ναι, αλλά ο Μεταξάς έδωσε το 1938 συγχωροχάρτι στον καταδότη των τροτσκιστών συντρόφων του (μαρτυρία Κορνήλιου Καστοριάδη), Ανδρέα Παπανδρέου για τις ΗΠΑ. Με παρακάλια Γιώργου Παπανδρέου, διορισμένου (δ-ι-ο-ρ-ι-σ-μ-έ-ν-ο-υ) νομάρχη Χίου. Γι’ αυτό δεν είναι κατάπτυστος σύντροφοι;

  Μου αρέσει!

  • ΕΛΛΗΝΙΔΑ ( said

   ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΜΟΝΟ ΣΥΓΧΩΡΟΧΑΡΤΙ!! ΕΔΩΣΕ ΚΑΙ 200 ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ ΣΤΟ ΜΕΘΥΣΤΑΚΑ ΑΠΑΤΕΩΝΑ ΑΝΔΡΕΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΟΤΙ../ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ(!!!!`!) ΚΑΙ..ΤΕΤΟΙΑ! ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΝΟΜΑΡΧΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΕΙ ΣΤΗ ΜΥΥΙΛΗΝΗ ΓΙΑ …ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΝΕΑΡΩΝ ΑΓΟΡΙΩΝ!! ΑΜΑ ΣΑΣ ΛΕΩ, ΕΚΛΕΚΤΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΤΟ Ε Ν Ν Ο Ω………..

   Μου αρέσει!

   • Κόριννα said

    Μὰ θὰ πρέπει τὴν Ὀχιὰ νὰ τὴν ἀποτελειώνης διότι ἄν τὴν ἀφήσης μισοπεθαμένη θὰ σὲ κτυπήση μόλις ζωντανέψει.
    Ποῦ νὰ φαντασθῆ τὴν συνέχεια ὁ Μεταξᾶς;

    Μου αρέσει!

 10. fufutos said

  Μα ο ΓΑΠαρος είναι αριστερός σαν τον Στάλιν ή τον Μάο ένα πράγμα! Τι θέλατε δηλαδή να γίνει;;; «Φασίστας» σαν τον Μεταξά;;; Σε λίγο θα μας πείτε πως δεν πρέπει δώσει και την μισή Ελλάδα στα καρντάσια! Και που θα βρουν μωρέ καλούς Οθωμανούς επιβήτορες οι Καμίνης, Βαλιανάτος και Μπουτάρης;;;;;

  Μου αρέσει!

 11. ΜΑΡΙΑ said

  Μαλλον τελειωσαμε με τη βρωμοοικογενεια,τριτωσε το κακο με το ζαβο.

  Μου αρέσει!

 12. Le Goff said

  Αν κάποιος τολμήσει να υμνήσει το έργο του Μπαρμπα-Γιάννη θα κατηγορηθεί για τα παντα (Φασίστας, προδότης, εθνικιστής, κ.α.) θα του φορτώσουν ακόμη και το πρωπατορικό. Εδώ και 30 χρόνια προσπαθούν να μας πείσουν ότι το όχι δεν το είπε ο Μεταξάς αλλά ο ελληνικός λαός και ότι ο Μεταξάς και οι φασίστε φίλοι του αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν.
  Ξεχνάνε (και ξεχνάτε) όμως ότι ο Μεταξάς ήταν ΗΓΕΤΗΣ (με την αρχηκή έννοια της λέξης) δηλαδή αυτός που οδηγεί το λαό, όχι κάποιος που άγεται και φέρεται. Και φυσικά το έργο του (ΙΚΑ, πολεμική προπαρασκευή, Οχυρά, αποφυγή διχαστικών ενεργειών την κρίσιμη ώρα) είναι πολύ μεγαλύτερο. Πόσοι γνωρίζουν ότι το σχέδιο επιστράτευσης με ατομικά φύλλα πορείας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως στην Ελλάδα για να το υιοθετήσουν οι δυτικές χώρες μετά τον πόλεμο(έμπνευση του Μεταξά). Το σχέδιο για εις βάθος άμυνα και επιβράδυνση, που επέτρεψε την έγκαιρη κοινητοποίηση του ελληνικού στρατού και τον εγκλωβισμό των Ιταλών είχε αποφασιστεί από το 38 (Μεταξάς). Πόσοι τέλος θέλουν να αποδεχτούν ότι ο Μεταξάς θεωρώντας ότι η Ελλάδα είχε μάλλον να χάσει παρά να κερδίσει από τυχόν επίθεση των Γερμανών ζητούσε από τον Δεκέμβρη τη μεσολάβηση του Χίτλερ, υποσχόμενος να εκκενώσει την Β. Ήπειρο (αποστρατικοποίηση) και να διώξει τους Άγγλους (πέθανε ξαφνικά από μόλυνση στις αμυγδαλές το Γενάρη του 41…).
  Και για να ρθούμε στο δια ταύτα, επί Μεταξά δεν επιδιώχθηκε να ανέβει το βιωτικό επίπεδο, επί Μεταξά απαγορεύτηκαν οι απεργείες, ποινηκοποιήθηκε η χρήση μαλακών ναρκωτικών και φυσικά διώχθηκαν (μέχρι τα όρια της πλήρους διάλυσης) οι Κουμουνιστές. Παραλλήλως όμως διαγράφηκα τα αγροτικά χρέη, εγκρίθηκαν πιστώσεις για την επιδότηση της αγροτικής παραγωγής (στόχος να είναι η Ελλάδα αυτάρκης στην περίπτωση που θα ξεσπούσε ο πόλεμος) αλλά επιπλέον πιστώσεις για την ανάπτυξη μέσης και βαριάς βιομηχανίας (Η Χαλυβουργική, ο σχεδιασμός για τα μεγάλα Ναυπηγία έγιναν επί των ημερών του). Έδωσε λεφτά για την δημιουργία Ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας στον Μποδοσάκη. Βιομηχανία στην οποία το κράτος θα ήταν μέτοχος αλλά θα διοικούνταν από ιδιώτες, γιατί όπως δήλωνε σαφώς «αν το κράτος γίνιε βιομήχανος τότε απλά θα χάσει τα λεφτά του και θα καταστρέψει και τον πλούτο της χώρας» (Τί σας θυμίζει?).

  Αλλα επειδή ο Μεταξάς ήταν ο μόνος Έλλην πολιτικός που τόλμησε να ακολουθήσει ανεξάρτητη πολιτική και να χτυπήση τον Κουμουνισμό στη ρίζα του έχει καταδικαστεί στο πυρ το εξώτερον…

  Μου αρέσει!

 13. melostisneos said

  Ο Ιωάννης Μεταξάς κυβέρνησε το 1936-1940. Τότε δεν υπήρχε η παγκοσμιοποίησις, οι χώρες επέβαλαν δασμούς στην κίνησι των αγαθών και απηγόρευαν την ανεξέλεγκτη κίνησι κεφαλαίων. Σήμερα, παγκοσμιοποίησις γαρ, εάν σε ένα κεφαλαιοκράτη δεν αρέσουν οι συνθήκες στην Ελλάδα, πατάει ένα κουμπάκι στον υπολογιστή του το βράδυ και ΟΛΑ τα κεφάλαιά του πάνε όπου αλλού γουστάρει. Όλο αυτό σου λέει κάτι ή δεν το έχεις υπολογίσει καθόλου;

  Όπως αντιλαμβάνεστε οι ιστορικές συγκρίσεις με το 1936 είναι ατυχείς. Πρώτον η Ελλάς του 1936 δεν ήταν μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης είχε δικό της νόμισμα. Επίσης ο βαθμός αυτάρκειας ήταν μεγάλος σήμερα το 80% των τροφίμων είναι εισαγώμενο. Η κυριότερη όμως διαφορά απ’όλες είναι κάτι που ο φίλτατος κ. Καράς, στην αριστερή μανία που τον έπιασε οψίμως φαίνεται ότι αγνοεί την επίπτωσι της στάσης πληρωμών των ελληνικών ομολόγων στις ελληνικές Τράπεζες. Οι Τράπεζές μας έχουν 100 δις ομόλογα δικά μας. Ενδεχομένη παύσις πληρωμών των ομολόγων μας (δηλ των υποχρεωσεών μας) σημαίνει αυτόματη πτώχευσί τους και άρα αυτόματη απώλεια όλων μας των καταθέσεων. Είστε βέβαιοι ότι θα θέλατε κάτι τέτοιο;

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: