Ούτε 16 δις δεν θα βγάλει η Ελλάδα από τις αποκρατικοποιήσεις λένε οι Financial Times! – Στηθείτε στην ουρά για το μεγάλο ξεπούλημα!

Ακόμα και αν η Ελλάδα πετύχει τις καλύτερες τιμές, δεν θα μπορέσει να αντλήσει παραπάνω από 16 δις έως το 2013 από αποκρατικοποιήσεις, αναφέρει η πολύ γνωστή στήλη LEX των Financial Times.

Μάλιστα, το άρθρο ξεκινάει λέγοντας: Στηθείτε στην ουρά για το μεγάλο ξεπούλημα!

Επίσης, αναφέρει ότι το μόνο που καταφέρνει η Ελλάδα είναι να κερδίσει χρόνο για να αποφύγει την αναδιάρθρωση ή ακόμα και την χρεοκοπία, ενώ λέει ότι “ο αρχικός στόχος των 50 δις δεν ξεγελάει κανέναν”

Εάν η κατάσταση δεν ήταν τόσο κρίσιμη, αυτό το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να προκαλέσει θαυμασμό.

Δεδομένης της κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όμως, το σχέδιο αυτό είναι συνορεύει με το ανέφικτο. Δεδομένου ότι οι επενδυτές αποφεύγουν τους κρατικούς τίτλους της χώρας (η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ανέρχεται στο 24,5%), δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς γιατί να αποκτήσουν ξαφνικά θετική διάθεση για άλλες τοποθετήσεις στην χώρα.

Βεβαίως, οι τιμές των μετοχών των ήδη εισηγμένων κρατικών εταιρειών, όπως ο ΟΤΕ και το ΤΤ ενισχύθηκαν την Τρίτη – κατά 6% και 8,5% αντιστοίχως. Πρόκειται όμως, για μικρές εταιρείες.

Το 16% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ που διατίθεται προς πώληση αξίζει μόλις 528 εκατ. ευρώ και η Deutsche Telekom ήδη έχει το 30%, κατά συνέπεια είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει ενδιαφέρον από άλλους ανταγωνιστές.

Το σαρωτικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει σχεδιαστεί κυρίως για να κερδίσει η Αθήνα χρόνο, ώστε να αποφύγει την αναδιάρθρωση ή τη χρεοκοπία. Οι επενδυτές φαίνεται πως αποδέχονται ως αναπόφευκτο ένα σημαντικό haircut: η Capital Economics εκτιμά ότι απαιτείται haircut της τάξεως του 60% για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Δύο σημεία παραμένουν μετέωρα: πότε θα γίνει η αναδιάρθρωση και πώς. Δεν υπάρχει καμία προοπτική επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές τον επόμενο χρόνο, όπως οραματίζεται το πρόγραμμα του πακέτου στήριξης των 110 δισ. ευρώ και η Αθήνα ενδέχεται να χρειαστεί επιπλέον 50 δισ. ευρώ για να τα καταφέρει μέχρι το 2013.

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της δεν έχουν πλέον άλλες επιλογές.

12 thoughts on “Ούτε 16 δις δεν θα βγάλει η Ελλάδα από τις αποκρατικοποιήσεις λένε οι Financial Times! – Στηθείτε στην ουρά για το μεγάλο ξεπούλημα!”

  1. To πολύ 10 δις είπε ο Ανδρουλάκης (ο γνωστός καθοδηγητής της ΚΝΕ που έγινε πάνα ακράτειας της τρόικας)

    Like

  2. ΘΑ ΤΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΟΛΑ….ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ “ΕΥΡΩ” Η ΕΛΛΑΔΑ”!!!! ΑΠΛΑ “ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ”!!!!ΓΙΑ ΝΑ “ΞΕΧΡΕΩΣΟΥΜΕ” ΤΟ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΧΡΕΟΣ!!!! ΔΕΙΤΕ “ΚΟNTRA CHANNEL”!!!(κ οχι μονο!!!!) ΔΙΝΟΥΜΕ “ΤΟΝ Κ*Λ* ΜΑΣ ΚΑΙ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!! ΜΗΝ ΤΟ ΑΦΗΣΕΤΕ “ΕΛΛΗΝΕΣ” ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ”!!!! ΜΗΝ ΤΟ ΑΦΗΣΕΤΕ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ!!! ΜΗΝ “ΑΦΗΣΕΤΕ” ΝΑ ΜΑΣ “ΞΕΠΟΥΛΟ-ΚΟΛΙΑΣΟΥΝ”!!!!!ΤΙ ΣΚΑΤΑ…. ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ;;; ΘΑ ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΩΝ “ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ” ΑΝΑ ΝΤΑΜ ΠΑΠΑΝΤΑΜ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ!!!! ΤΑ ΙΕΡΑ Κ ΟΣΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ!!!! ΠΡΟΔΟΤΕΣ “ΨΕΥΤΟΕΛΛΗΝΕΣ”!!!!ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ ΕΒΡΑΙΟΣΙΩΝΙΣΤΕΣ!!!!!ΑΦΥΠΝΙΣΤΗΤΕ “ΓΑΜΩΤΟ”!!!!! ΞΕΚΟΛΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΑΣ “ΞΕΚΟΛΙ*ΣΟΥΝ”!!!!!

    Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s