olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Posted by olympiada στο Απρίλιος 26, 2011

Γράφει ο Δρ. Ηλίας Καλλιώρας

Για να λυθεί ένα πρόβλημα (το κάθε πρόβλημα!) πρέπει πρώτα αυτό να αναλυθεί και να ορισθεί επακριβώς. Πολλές φορές οι άνθρωποι προσπαθούν να λύσουν, ή «λύνουν», λάθος ή άλλο μη υπαρκτό πρόβλημα. Δηλαδή, δίνουν τη «σωστή» λύση στο «λάθος»πρόβλημα! Τώρα ειδικότερα, μέσα στην κρίση, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη της χώρα μας(δηλαδή, έχοντας αυτό ως κεντρικό «πρόβλημα» προς λύση), πρέπει πρώτα να δούμε και να ορίσουμε τονσυγκεκριμένο «γρίφο». Πρέπει να καταγράψουμε με ακρίβεια τα διάφορα θέματα που σχετίζονται με το εν λόγω ζητούμενο, ή δηλαδή, της αιτούμενης οικονομικής ανάπτυξης. Με άλλα λόγια, πρέπει κατ’ αρχήν να αναλύσουμε και να αποδεχθούμε τους λόγους, που μας οδήγησαν μέχρι εδώ και, μετά, να προβούμε στον όποιοπροσεκτικό σχεδιασμό, σκέψεις και τελικέςαναπτυξιακές προτάσεις.

Δυστυχώς, εδώ, λόγω χωρικού περιορισμού, για την έξοδο από την κρίση, έχω να προτείνω τα εξής, με πέντε μόνο «τροχιοδεικτικές» λέξεις ή φράσεις-κλειδιά:ορισμός πηγής του προβλήματος, προτάσεις για ανάπτυξη, πολιτικό πρόγραμμα, σταθεροποίηση της οικονομίας, υλοποίηση αναπτυξιακών προτάσεων. Κατά την γνώμη μου, το πρόβλημα-πηγή του κακού, για της χώρας μας, «ακούει» ή ακουμπάει κυρίως πάνω σε τρεις λέξεις: διαφθορά, κομματισμός και αναξιοκρατία. Για τους ειδικούς λόγους που αποδίδει η σχέση «αίτιου-αιτιατού», που κρύβουν ή ενσωματώνουν αυτές οι τρεις λέξεις, πολλοί έλληνες έφτασαν σήμερα στα όρια της κατάθλιψης. Σύντομα θα εξεγερθούν. Κανένας κλέφτης ή απατεώνας εκτελεστικός δεν πήγε μέχρι σήμερα στην φυλακή, γιατί, ο «ένας κρατά τον άλλον», με έγγραφα-αποδείξεις, για αναγκαστική «ομερτά» ή άδηλο συμψηφισμό.

Επίσης, την ώρα που έλληνες έχουν 600 δισ. ευρώ σε καταθέσεις στην Ελβετία και πανάκριβα σπίτια στο Λονδίνο, η χώρα μας ταυτόχρονα είναι «πρώτη είδηση» για πτώχευση, για πάνω από ένα χρόνο, σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ. Εκεί καταντήσαμε! Κλέψανε τον μόχθο των ελλήνων έντιμων πολιτών και αυτοί, οι ίδιοι(!), σήμερα μιλάνε και πασχίζουνε να μειωθεί,δήθεν, η διαφθορά! Για να βγούμε από την σημερινή κρίση, υπάρχει μια βασική προϋπόθεση: δεν αρκούν οι προτάσεις για στροφή στην εναλλακτική οικονομική πολιτική και ατζέντα. Όχι! Δεν μπορούν οι άνθρωποι που μας έφεραν μέχρι εδώ να μας βγάλουν από την κρίση. Δεν μπορούν! Έχουν το νου τους στις Αλπικές καταθέσεις.

Το κάθε κόμμα, μέσα στην πρωτόγνωρη κρίση, με τα φωτεινότερα μυαλά, με το καλύτερο δυνατό προεκλογικό πρόγραμμα και με τις αρτιότερες προτάσεις εξόδου από την κρίση, θα αποτύχει, εάν δεν έχει τους έντιμους και άριστους εκείνους ηγήτορες, πουθα μετατρέψουν τη χώρα μας μια σύγχρονη ευρωπαϊκή οντότητα. Τα κόμματα πρέπει να βρουν και να τοποθετήσουν σε θέσεις κλειδιά όλους αυτούς που θαεισφέρουν τη νέα αντίληψη, τα νέα ήθη και τους νέους θεσμούς στον τόπο μας. Δυστυχώς, μετά το 1981, η Ελλάδα έγινε κοινωνικός «χυλός» και οι νέοι μας μέχρι και σήμερα ακόμη «ψάχνουν» για: τον γρήγορο πλουτισμό (ει δυνατόν σε μια ημέρα!), την ελάχιστη κατάρτιση (δηλ., αρκούν η εγγραφή σε κόμμα και οιαφισοκολλήσεις!) και την ανάληψη της ήσσονος προσφοράς (η δημόσια διοίκηση βρίθει από τέτοια παραδείγματα). Συμπέρασμα; Η απαρχή για την έξοδο από την κρίση απαιτεί, έντιμους ανθρώπους, φρέσκα μυαλά, βαθιά πίστη στις αρχές περί ήθους και ηθικών συμπεριφορών, ποτισμένη με πρόθεση για προσφοράστην Ελλάδα και τους έλληνες.

8 Σχόλια to “ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ”

 1. Αργύρης said

  ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

  1) άμεση και μονομερή έξοδο από την Ευρωζώνη (ΟΝΕ) και την ΕΕ για να μη δεσμευόμαστε πια από το Μάαστριχτ και το Σύμφωνο Σταθερότηταςκαι να μη μας διατάζει το Διευθυντήριο της ΕΕ,

  2) επανεισαγωγή της δραχμής, σε ισοτιμία με το Ευρώ και τα άλλα νομίσματα που θα συμφέρει τη χώρα μας,

  3) επαναδιαπραγμάτευση του Χρέους ώστε να επιμηκυνθεί η εξόφληση του μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα κατά των προνομιούχων στρωμάτων,

  4) άμεση επιβολή φόρου μεγάλης περιουσίας (ακίνητης και κινητής) στις ελίτ και τα προνομιούχα κοινωνικά στρώματα (καθώς και της αμύθητης εκκλησιαστικής περιουσίας), που πρέπει να κληθούν να πληρώσουν για τη μακροχρόνια κρίση στην οποία έριξαν την χώρα (με το αζημίωτο φυσικά!), μετά από γενική απογραφή της ώστε να μην μπορούν να την κρύβουν, και στη συνέχεια την επιβολή ενός φόρου π.χ. 10%, με κατάσχεση ανάλογης αξίας από την καταγραφείσα περιουσία σε περίπτωση άρνησης πληρωμής του φόρου, ώστε να ξεπληρωθεί άμεσα όλο το Δημόσιο Χρέος,

  5) εισαγωγή παράλληλων αυστηρών ελέγχων στη κίνηση κεφαλαίων για να μην μπλοκαριστούν τα παραπάνω μέτρα από τους κερδοσκόπους και τις ελίτ.

  • σε περίπτωσηπου οι ελίτ και η ΕΕ δεν δέχονται τα παραπάνω, τότε η πάλη του κινήματος θα έπρεπε να είναι:

  1) για την άμεση έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. και την κήρυξη χρεοκοπίας (δηλαδήτην προσωρινή στάση πληρωμών των τοκοχρεολύσιων {ΚΑΙ ΜΟΝΟ}), ώστε να προχωρήσουμε στην αναδιαπραγμάτευση των όρων πληρωμής του Χρέους και

  2) για την εθνικοποίηση των Τραπεζών που θησαύρισαν από τη σημερινή κρίση, ώστενα μην μπορούν να εκμεταλλευθούν την κήρυξη προσωρινής χρεοκοπίας του Κράτους.

  3) για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για μια αυτοδύναμη, άμεσα ελεγχόμενη από τους πολίτες οικονομία χωρίς καταναλωτισμό και χωρίς χρέη που θα ελέγχαν άμεσα οι ίδιοι οι πολίτες (οι «δήμοι») και όχι οι ντόπιες και ξένες ελίτ, για τη «δημοτικοποίηση» των μέσων παραγωγής (δηλαδή τον άμεσο συλλογικό τους ελέγχου από τους πολίτες, αντί της αποτυχημένης ιδιωτικοποίησης ή κρατικοποίησής τους) και, τέλος, για την συνομοσπονδιακή κατανομή των οικονομικών πόρων σε μια αποκεντρωμένη Ελληνική συνομοσπονδία «δήμων».

  Τάδε έφα Ο Τάκης Φωτόπουλος (http://www.inclusivedemocracy.org/fotopoulos/)

  Μου αρέσει!

 2. Maximilien said

  Όποιος έχει υπομονή ας παρακολουθήσει τη συνέντευξη του Καζάκη μέχρι τέλος. Θα επιβεβαιωθεί μέχρι κεραίας.

  Σε περίπτωση που δεν δουλεύει η ενσωμάτωση.

  Μου αρέσει!

 3. Maximilien said

  Και ένα σχόλιο για το άρθρο του Δόκτορα: Αυτό που προτείνει δεν είναι λύσεις για την έξοδο από την κρίση (έστω και με τη μορφή λέξεων-κλειδιών όπως γράφει ο ίδιος) αλλά ευχολόγιο επιπέδου έκθεσης λυκείου του στυλ: Να αποκτήσουμε πολιτικό πρόγραμμα, να βρούμε τους έντιμους πολιτικούς, να σταθεροποιήσουμε την οικονομία, να φέρουμε ανάπτυξη κτλ. Χαίρω πολύ! Αυτό είναι ευχολόγιο. Αυτά είναι το ζητούμενο. Έξοδος από τη λύση σημαίνει να προτείνει κανείς συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις για να φτάσουμε ώστε να αποκτήσουμε ανάπτυξη, πολιτικό πρόγραμμα, έντιμους ηγέτες και και και. Αυτά χρειαζόμαστε όχι ατάκες του τύπου: νέοι άνθρωποι, νέα ήθη, νέοι τρόποι μπλα μπλα μπλα. Σαν να ακούω το προεκλογικό σποτ της ΝΔ το 1990.

  Μου αρέσει!

 4. Αλέξανδρος said

  Τίμιες και ίσιες κουβέντες. Εύγε στον συγγραφέα, καθώς είναι από τους λίγους που μιλά και από τους πιο σωστούς κατά τη γνώμη μου. Η τιμιότητα είναι βασικό στοιχείο για την ανάκαμψη. Και υπάρχει στο πρόσωπο πολλών Ελλήνων που αρχίζουν σιγά σιγά να αφυπνίζονται.

  Μου αρέσει!

 5. […] ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ […]

  Μου αρέσει!

 6. […] ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ […]

  Μου αρέσει!

 7. […] ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ […]

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: