olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Νέου τύπου αναψυκτικά αναστατώνουν τους Ευρωπαίους

Posted by olympiada στο Απρίλιος 15, 2011

Γράφει η Στελίνα Μαργαριτίδου 

Ήταν Οκτώβριος του 2010 όταν ο 17χρονος γιος μου εμφανίζεται σπίτι με ένα …περίεργο αναψυκτικό που αγόρασε από το περίπτερο της γειτονιάς.

«Είναι για να μείνω ξύπνιος όλη τη νύχτα. Έχω διάβασμα» είπε και άφησε το τενεκεδένιο κουτάκι με το σήμα του τριφυλλιού και την ονομασία Canνavis πάνω στο τραπέζι…
-Ρε μαμά , τα ναρκωτικά απαγορεύονται; Ρώτησε πηγαίνοντας προς το δωμάτιό του.
Φυσικά δεν περίμενε απάντηση, αντίθετα εγώ παίρνοντας εμβρόντητη το κουτί στα χέρια μου ήμουν γεμάτη απορίες.

 1. Πώς γίνεται να κυκλοφορεί στο εμπόριο χωρίς κανέναν έλεγχο ένα αναψυκτικό που περιέχει 0.2% εκχύλισμα κάνναβης;
 2. Πώς είναι δυνατόν να αγοράζουν τέτοιου είδους αναψυκτικά ανήλικοι χωρίς κανέναν έλεγχο, όταν  για παράδειγμα σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ πρέπει να είσαι πάνω από 18 χρονών ακόμη και για ν αγοράσεις ενεργειακά ποτά όπως αυτά που …δίνουν φτερά κι εμείς τα καταπίνουμε σαν…καραμέλες;

Οι ουσιαστικές απορίες ή μάλλον οι προβληματισμοί μου ήρθαν όταν πήγα μια …διαδικτυακή βόλτα.  Εκεί διαπίστωσα ότι τα motivation drinks που περιέχουν εκχύλισμα κάνναβης, όχι μόνο είναι ακίνδυνα αλλά είναι υγιεινά , απόλυτα ασφαλή αφού περιέχουν φυσικές ουσίες και –το καλύτερο-χαρίζουν ευεξία, τόνωση, ενέργεια…
Όμορφες εικόνες με κατάκλυσαν μέσα από την οθόνη του υπολογιστή μαζί με τα talks στα forums των νεαρών που αναζητούσαν τρόπους να καταναλώσουν το συγκεκριμένο αναψυκτικό διότι σε μερικές χώρες απαγορεύεται η πώλησή του.
Τότε βέβαια άρχισα ν αναρωτιέμαι και εγώ όπως ο γιος μου «πώς είναι δυνατόν να συλλαμβάνεται κάποιος όταν καπνίζει ένα τσιγάρο με κάνναβη κι όταν πίνει αναψυκτικό που την περιέχει όχι; Μήπως το κάπνισμα γενικώς είναι που ενοχοποιείται; Μήπως πάλι εξαρτάται από τα μιλιγκράμ της ουσίας και όχι από την ίδια την ουσία;»
Αναζητώντας μία απάντηση από τη Διεύθυνση Εμπορίου της Νομαρχίας, έμαθα ότι το αναψυκτικό πωλείται κανονικότατα και νομιμότατα στη Θεσσαλονίκη, αφού έτσι γίνεται και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Άρα οποιαδήποτε καταγγελία από την πλευρά των καταναλωτών αμέσως πέφτει στο…κενό.
Ευτυχώς όμως αποδείχθηκε ότι ορισμένοι έχουν πιο γυμνασμένα και ευαίσθητα  αντανακλαστικά.
Η νομικός Αγγελική Καλλία θέτει και μία ακόμη παράμετρο του όλου θέματος , δίνοντας  νέα τροφή για προβληματισμό στον απροστάτευτο καταναλωτή: « Εάν αυτά τα αναψυκτικά χαρίζουν ευεξία όπως υπόσχονται ποιες επιστημονικές μελέτες έχουν πιστοποιήσει τα διαφημιζόμενα ευεργετικά αποτελέσματα στο συγκεκριμένο προϊόν;» Διότι η κ Καλλία ειδικευμένη σε θέματα ευρωπαϊκής νομοθεσίας επισημαίνει και το άλλο: «Το άρθρο 2 της Οδηγίας επιβάλλει η σήμανση να μην είναι τέτοιας φύσεως , ώστε να οδηγεί σε πλάνη τον αγοραστή».
Από την επικοινωνία που ξεκίνησε με τις αρμόδιες αρχές ένας άλλος υποψιασμένος καταναλωτής στο μεταξύ διαπιστώνει το εξής παράδοξο:  Στη Θεσσαλονίκη το συγκεκριμένο προίόν κυκλοφορεί κανονικά χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει χημική ανάλυση. Βέβαια το προϊόν κυκλοφορεί και σε άλλες  χώρες της Ευρώπης αλλά αυτό σημαίνει αυτόματα ότι δεν πρέπει να ελεγχθεί;  Πόσες ανάλογες οδηγίες ή απαγορεύσεις όπως για παράδειγμα ότι δεν πρέπει να καταναλώνονται τα ενεργειακά ποτά μαζί με αλκοόλ ισχύουν και στην Ελλάδα; Ποιος τα ελέγχει; Μετά τις σχετικές καταγγελίες το αναψυκτικό ελέγχθηκε από την υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και βρέθηκε ότι τα «δείγματα ήταν κανονικά στα στοιχεία που εξετάστηκαν». Άρα να υποθέσουμε εμείς οι καταναλωτές  ότι  κακώς  αναγράφει  το αναψυκτικό ότι περιέχει έστω μικροποσότητα κάνναβης , η οποία παρεπιπτόντως μάς χαρίζει ευεξία…Ή μήπως όχι;
Κι όμως. Οι ανησυχίες καταναλωτών αλλά και το σχετικό δημοσίευμα της  εφημερίδας «Μακεδονία» έφτασε μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο.
«Άν και τα ποτά που χρησιμοποιούν κάνναβη περιέχουν απειροελάχιστες ποσότητες από τη δραστική ναρκωτική ουσία, οι εταιρείες που τα κατασκευάζουν προβάλλουν έντονα τις υποτιθέμενες μαγικές ιδιότητές τους που βασίζονται σε αυτήν. Οι εταιρείες  κερδίζουν πουλώντας στους νέους μια –κατά πάσα πιθανότητα ακίνδυνη- εκδοχή ενός ναρκωτικού. Εκχυλίσματα κάνναβης αναμειγνύονται με χυμούς φρούτων, ζάχαρη και άλλα συστατικά, παρουσιάζοντας μια ναρκωτική ουσία που είναι απαγορευμένη στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, σαν ένα εύγεστο αναψυκτικό, απενοχοποιώντας την στα μάτια των νέων», τόνισε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ καθηγητής  Ιωάννης Τσουκαλάς, χτυπώντας καμπανάκι στον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών κ Ντάλι.
Το αποτέλεσμα είναι  να επανεξετάζεται πλέον (ελπίζουμε) ο κανονισμός της κυκλοφορίας στην αγορά σε εθνικό επίπεδο τέτοιων προϊόντων.
Συγκεκριμένα ο κ Ντάλι απάντησε: «Η Επιτροπή κατακρίνει κάθε παράνομη  ή παραπλανητική πρακτική, η οποία θα μπορούσε να καταστήσει την έννοια «ναρκωτική ουσία» μέρος της καθημερινής ζωής και να επηρεάζει νεαρούς πολίτες. Η Επιτροπή θα εξετάσει  και θα συζητήσει , μαζί με τα κράτη μέλη, τον κανονισμό της κυκλοφορίας στην αγορά, σε εθνικό επίπεδο, προϊόντων που περιέχουν κάνναβη και θα εξετάσει την ενδεχόμενη ανάγκη για περαιτέρω δράση».
Τι δείχνουν τα παραπάνω;
-Ότι ακόμη και μία φωνή κάποιες φορές είναι αρκετή για να αλλάξει (έστω και λίγο) την κατάσταση.
-Ότι κάτω από τη …μύτη μας περνούν «τέρατα και σημεία» εις βάρος των καταναλωτών.
-Ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι σχεδόν ανύπαρκτοι.
-Ότι η μόνη μας δύναμη είμαστε εμείς: Οι …ζαλισμένοι καταναλωτές, οι υποψιασμένοι πολίτες.

13 Σχόλια to “Νέου τύπου αναψυκτικά αναστατώνουν τους Ευρωπαίους”

 1. olympianduke said

  Η κάνναβη βασικά δεν είναι ναρκωτική ουσία(η THC η οποία δύναται να παραχθεί από αυτή όμως ναι).
  Αν ήταν έτσι τότε θα καίγανε ιστιοφόρα…

  Μου αρέσει!

 2. xoirosima said

  Υπάρχει και μπύρα όχι μόνο αναψυκτικό
  Η ποσότητες που περιέχει σε κάνναβη είναι αστείες,μάλλον μόνο για λόγους marketing το κάνουν
  Ας φρικάρουμε πρώτα με όλα τα αναψυκτικά όπως η Κόκα Κόλα που είναι αργός θάνατος,τις χλωρίνες που μόνο τα δόντια μας δεν πλένουμε μ’αυτή και άλλα πολλά πολλά
  Τόση χημεία υπάρχει θανατηφόρα ελεύθερη στα ράφια που κατάντησε η απλή κάνναβη να είναι χορταράκι του θεού

  Μου αρέσει!

 3. ΟΜΑΔΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΔΕΛΤΑ said

  Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΝΑΒΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ , ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΕΧΕΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ.
  ΣΑΝ ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΙΤΕΡΗ ΚΑΙ Η ΦΘΗΝΟΤΕΡΗ , ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ , ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΑ , ΚΑΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΙΝΩΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΝΑΒΗΣ ΣΤΗΝ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ.
  ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΣΤΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ ΟΛΗ Η ΠΑΡΑΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠ ΤΗΝ ΚΑΝΑΒΗ.
  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΚΑΛΙΕΡΓΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΕΣΟΔΑ….

  Μου αρέσει!

 4. σταυρούλα πετρίδου said

  Eπίσης τα ενεργειακά ποτά μπορούν σε ορισμένους οργανισμούς να δημιουργήσουν κολπική μαρμαρυγή, όπως δημιούργησαν σε περίπτωση πολύ δικού μου προσώπου.
  Μπορεί, εάν κανείς, κάνει μακροχρόνια χρήση,η βλάβη στην καρδιά να είναι μόνιμη, απ΄ότι του εξήγησε ο καρδιολόγος.
  Εάν παρατηρήσει ο χρήστης του ποτού,η καρδιά του κτυπάει πολύ δυνατά και άρρυθμα για αρκετό χρόνο.
  Μπορεί να μην οφείλεται αποκλειστικά στην κάνναβι, αλλά και σε άλλες περίεργες ουσίες, που περιέχουν αυτά τα ποτά.

  Μου αρέσει!

  • olympianduke said

   Δεν απορείτε πού μία …αυστριακή εταιρία από το πουθενά αυτή τη στιγμή είναι πρωταθλήτρια σε όλα τα μηχανοκίνητα σπορ και προβάλλεται παντού(Red Bull).
   Αυτοί φτιάχνουν δηλητήρια, πώς φτιάχνουν αυτοκίνητα; Πως από τα ρεντ μπουλ, βγάζει τόσα ώστε να δίνει δις σε μονοθέσια της F1;

   Μου αρέσει!

   • σταυρούλα πετρίδου said

    Νομίζω ότι το red bull περιέχει ταυρίνη πολύ διεγερτική ουσία ,που σίγουρα πειράζει ορισμένους; ή όλους; οργανισμούς, γι΄αυτό και απαγορεύθηκε κάποια εποχή.
    Το red bull το έφερνε πριν 10 χρόνια, ο γαμπρός ενός πολιτικού.Η εταιρεία ήταν στον Ασπρόπυργο.
    Τώρα δεν ξέρω ποιος το φέρνει.Πιθανόν ο ίδιος.
    Οπως καταλαβαίνετε οι γονείς επιτελούν τεράστιο έργο, όταν φέρνουν ένα παιδί στον κόσμο.Πρέπει να είναι συνεχώς σε αναμμένα κάρβουνα γιατί τίποτα πια δεν είναι αθώο και πρέπει να είμαστε πολύ πολύ καχύποπτοι, ιδίως σε θέματα διατροφής, μήπως μπορέσουμε να γλυτώσουμε τα παιδιά μας.

    Μου αρέσει!

   • Kimwn said

    Ποιος γαμπρός ποιανού ??????
    Μας αφήνεις απορίες ????
    Μήπως τέως βουλευτού θεσσαλικού νομού ?????????????

    Μου αρέσει!

 5. Σοκοσπα said

  Ανάφτε για να ξεπεράσουμε την πραγματικότητα…

  Μου αρέσει!

 6. kapoia said

  Για να μείνει ξύπνιος όλη νύχτα, λίγο δύσκολο γιατί η Κάνναβις είναι μυοχαλαρωτική ουσία. Φαρμακευτικά, χρησιμοποιείται για να ανακουφίζει νευρογενείς πόνους σε ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.
  Το κουτάκι με το αναψυκτικό μάλλον δημιουργεί φαινόμενο «placebo» :))

  Μου αρέσει!

 7. xoirosima said

  Για να διαβάσει όλη την νύχτα πείρε αναψυκτικό και μετά ρωτάει αν τα ναρκωτικά απαγορεύονται!!!!!
  Τρομερό παιδί!!!!
  Διαβαστερός μαθητής και δεν ξέρεις ότι τα ναρκωτικά απαγορεύονται!!!!!!
  Θα πέσουμε από την ταράτσα μ’αυτά που διαβάζουμε,έλεος.
  Μάλλον με τσόντες στο internet θα την έβγαλε όλο το βράδυ ή με κάνα video game και πούλαγε παραμύθες περί διαβάσματος,γιατί για να κάνεις τέτοια ερώτηση ή πρέπει να είσαι από άλλο πλανήτη ή να είσαι εντελώς αποβλακωμένος νεαρός.

  Μου αρέσει!

 8. ΜΑΧΗΤΗΣ said

  Μηπως αντιθετα αυτες τις θλιβερες εποχες, πρεπει να ζητησουμε να αυξησουν τις δοσεις?
  Μηπως ο Γιωργος εβλεπε μπροστα οταν ελεγε πριν χρονια,
  βαλτε 2-3 γλαστρουλες στο μπαλκονι σας!
  Και ευτυχισμενοι και χωρις σπαταλη χρηματων για αναψυκτικα!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: