olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

ΖΕΑ : ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ . ( Triticum dicoccum )

Posted by - στο Μαρτίου 23, 2011

Τό έτος 1928 απηγορεύθη σταδιακά και μέχρι το 1932 κατηργήθη τελείως η καλλιέργεια της Ζιάς στήν Ελλάδα. O Codex alimentarius μήπως άρχισε νωρίτερα;

Ζέα: Γνωστό λιμάνι του Πειραιά. Η μαρίνα Ζέας δεν είναι πασίγνωστη μόνο για τις αναχωρήσεις των γνωστών “Δελφινιών” και catamaran αλλά και για τις καφετέριες του, το ναυτικό μουσείο, τις περατζάδες δίπλα στα σκάφη και την θαλασσινή αύρα, που το καλοκαίρι ειδικά είναι βάλσαμο. Αυτό το λιμάνι λοιπόν είναι γνωστό από την αρχαιότητα και με αυτό το όνομα μάλιστα. Πιθανολογείται ότι ονομάστηκε έτσι λόγο της διακίνησης Ζέας μέσω του λιμανιού, ή λόγο της ύπαρξης Ζέας στην περιοχή.

Τι είναι η Ζέα; Το αρχαιότερο ίσως δημητριακό και βασικό συστατικό της διατροφής των αρχαίων. Αναφέρεται και ως Ζειά, βρίζα, όλυρα, Emmer και ορισμένες φορές συγχέεται με το ασπροσίτι (γερμαν. Dinkel), ή την Σίκαλη, ή ακόμα και με το καλαμπόκι, μια και η λέξη Zea (Zea mais) είναι η επιστημονική ονομασία του αραβοσίτου. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι ο ασπρόσιτος (ασπροσίτι) είναι το δημητριακό ζέα. Με το δημητριακό Dinkel αντί για το κριθάρι, φτιάχνεται η ομώνυμη μπύρα, όμως το δημητριακό αυτό δεν είναι η ζέα (όπως αναφέρεται σε ορισμένες πηγές), διότι η Λατινική του ονομασία είναι Triticum spelta. [www.germanbeerinstitute.com/Dinkelbier.html].

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Η Ζέα (Triticum dicoccum) είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο. Δείγματά του έχουν βρεθεί σε ανασκαφές προϊστορικών οικισμών σε όλο τον ελλαδικό χώρο με παλαιότερο αυτό της Μικράς Ασίας που χρονολογείται 12.000 χρόνια π.χ. Ήταν ένα από τα πρώτα δημητριακά που “εξημέρωσε” ο άνθρωπος και βασικό καλλιεργήσιμο είδος της πρώιμης γεωργίας της Εύφορης Ημισελήνου (Fertile Crescent), δηλαδή της Παλαιστίνης, της Συρίας, του Ευφράτη και του Τίγρη ως τον Περσικό κόλπο. Δείγματα της εκμετάλλευσης του που χρονολογούνται 10.000 χρόνια πριν, έχουν βρεθεί και στην Βόρεια Αφρική.

Για χιλιάδες χρόνια παρέμενε το κυριότερο δημητριακό της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Μετέπειτα αντικαταστάθηκε από το Triticum turgidum (Durum) το οποίο πιθανά να δημιουργήθηκε από το Triticum dicoccum με μετάλλαξη. Οι αγρότες προτίμησαν το νέο αυτό δημητριακό λόγο του ότι ο σπόρος αποχωριζόταν από το φλοιό με μεγαλύτερη ευκολία. Το δημητριακό Triticum dicoccum ή αλλιώς Emmer ή aja όπως ονομάζεται στην Αφρική, έφτασε στην Αιθιοπία πριν από 5.000 ή και περισσότερα χρόνια και έχει επιζήσει μέχρι τις μέρες μας. (Έχει επιζήσει επίσεις σε μικρής κλίμακας παραγωγή και στην πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία, Ινδία, Τουρκία, Γερμανία (Βαυαρία), Γαλλία και αλλού (σύμφωνα με τον J. Harlan)).

Αναφορά στην καλλιέργεια αυτού του δημητριακού στην Λακωνική πεδιάδα κάνει και ο Όμηρος λέγοντας: “πυροί τε ζειαί τ’ ήδ’ εύρυφανές κρί λευκόν”. Αλλά και στην Παλαιά Διαθήκη γίνεται αναφορά “31 Εκτυπήθησαν δέ το λινάριον και η κρίθη διότι η κρίθη ήτο σταχυωμένη, και το λινάριον καλαμωμένον 32 ο σίτος όμως και η ζέα δεν εκτυπήθησαν, διότι ήσαν όψιμα”. [Έξοδος 9: 31, 32]. Από βρίζα (όλυρα στο αρχαίο κείμενο) παρασκευαζόταν ψωμί, σε μέρες πείνας, καθώς ήταν είδος σιτηρού δεύτερης σειράς. Αυτό συνέβη κατά την έβδομη πληγή της Αιγύπτου. [Ησαΐας 28:25]

Χρησίμευε και ως τροφή των αλόγων, όταν ακόμα δεν είχε ωριμάσει. Μπορεί την ζέα να την χρησιμοποιούσαν ως τροφή για τα άλογα, αλλά για τους Ρωμαίους ήταν τροφή εκστρατείας. Κατά την Ομηρική εποχή πιθανολογείται ότι η Ζέα χρησιμοποιείτο ως ζωοτροφή. Ο Ηρόδοτος (5ος αι. π.Χ.) αναφέρει ότι οι Αιγύπτιοι παρασκεύαζαν ψωμί αποκλειστικά από ζέα και περιφρονούσαν το σιτάρι και το κριθάρι. Ο θεόφραστος (4ος αι. π.Χ.) διακρίνει σαφώς τη ζέα από την όλυρα, χαρακτηρίζοντας την πρώτη ως το πλέον αποδοτικότερο μεταξύ πολλών άλλων δημητριακών.

Σύμφωνα, με τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο και τον Διονύσιο τον Αλικαρνασσέα, η ζειά (όλυρα) είχε καλλιεργηθεί αποκλειστικά ως το μοναδικό δημητριακό από τους πρώτους Ρωμαίους στην αρχή της ιστορίας τους και αυτό αποδεικνύεται και από τη χρησιμοποίηση τους σε όλες τις θρησκευτικές τελετές τους. Ο γιατρός Γαληνός (2ος αι. π.Χ.) αναφέρει την όλυρα ως το τρίτο σε θρεπτική αξία δημητριακό μετά το κριθάρι και το σιτάρι, ενώ όπως μας πληροφορεί ο Διοσκουρίδης (1ος αι. μ.Χ.) στην εποχή του ήταν διαδεδομένη μια πανάρχαια συνήθεια των Ελλήνων και των Ρωμαίων: η μίξη χονδροαλεσμένων κόκκων ζέας και σιταριού, που λεγόταν “κρίμνον”, και το οποίο ήταν ένα παχύρρευστο θρεπτικό ρόφημα που ονομαζόταν “πολτός” (χυλός). Η θρεπτική του αξία είναι αδιαμφισβήτητη, άλλωστε δεν είναι τυχαίο που η ετυμολογία της λέξης “ζείδωρος” (αυτός που δωρίζει ζωή) προέρχεται από αυτό το δημητριακό. Ζει (ζειαί (πληθυντικός του ζειά)) + δώρος (δώρον) [Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας/ Γεώργιος Δ. Μπαμπινιώτης, Αθήνα, Κέντρο Λεξικολογίας, 1998]. (Ζειά + δωρέομαι) δωρούμενος (δίδων, παράγων) ζειάς [Λεξικόν Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης/ Ιωάννου Δρ. Σταματάκου, Αθήνα, Βιβλιοπρομηθευτική, 1994]. Μετά από μακρόχρονη λησμονιά, οι νεότεροι επιστήμονες το “ανακάλυψαν” ξανά και κυρίως μετά τις έρευνες του Άγγλου Allen. Οι έρευνες αυτές έδειξαν ότι η Ζέα περιέχει 40% περισσότερο μαγνήσιο από τα άλλα δημητριακά. Το συστατικό αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση των κραμπών που εμφανίζονται συνήθως μετά από πολύωρη ποδηλασία. Το μαγνήσιο επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού.

Περιέχει δε υψηλά ποσοστά του αμινοξέος λυσίνη που καθιστά τα ζυμαρικά που παράγονται από τη Ζέα, ιδιαίτερα εύπεπτα. Αυτό άλλωστε είναι και το κύριο ζητούμενο της “βελτίωσης” των σιτηρών. Τα ζυμαρικά αυτά μπορεί να τα αναζητήσει κανείς στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

immortality.gr

180 Σχόλια to “ΖΕΑ : ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ . ( Triticum dicoccum )”

 1. Διογένης said

  ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΥΦΑΝΤΗΣ

  Σ.Κ.Ε .. Π.

  Σ,ΤΡΑΤΗΓΊΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ‘
  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ

  ΕΛΛΗΝΙΚΗ AAfKH
  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

  ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΣ ΔΙΑ ΤΟ ΖΕΑ – ΖΕΙΑ

  προς πρόληψιν της εξαπατήσεως του Ελληνικού λαού

  Αγαπητοί μου συνέλληνες μετά την δημοσίευσιν εις το ΒιΒλίο μου «Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ» των μεγάλων
  ευεργετημάτων που δίδει στον άνθρωπον η διατροφή του με Ζέα-Ζειά ως προς την πνευματικήν του ανάπτυξιν την
  τόνωσιν του ανοσοποιητικού του συστήματος και την πρόληψιν του καρκίνου που του παρέχει το πολυτιμώτατο
  αμινοξύ «Λυσίνη- που περιέχει το Ζέα, ο Ελληνικός λαός ενδιαφέρθει φυσιολογικά διά να αντικαταστήσει τη διατροφή
  του με μεταλλαγμένα σιτηρά που περιέχουν την κακή ποικιλία της γλουτένης η οποία καταστρέφει τον οργανισμό και
  συμμετέχει και στην παχυσαρκία με Ζέα.

  Αυτό το άδραξαν μερικοί ασυνείδητοι όρωφοκυνηγοί διά τακύτατο και εύκολο πλουτισμό, και εισάγουν από το
  εξωτερικό κυρίως την Γερμανία συγγενείς ποικιλίες σιτηρών όπως Π.Χ. emmer και προσθέτουν στην συσκευασία των
  πρόίόντων των αλεύρι, μακαρόνια κ.λπ την λέξιν ΖΕΑ και σιγά σιγά τα προϊόντα των τα Βάπτισαν ελληνικά. Δεν
  επιτρέπεται να μας εφοδιάζουν με ξένα προϊόντα που τα πολιτογραφούν ελληνικά και να μας εξαπατούν διά να
  πλουτίσουν εύκολα και γρήγορα αδιαφορούντες διά το κακό που προξενούν στην ελπίδα των ελλήνων διά μια
  καλλίτερη διατροφή και στην υγεία των, διότι το emmer και τα παρόμοια που εισάγουν είναι μεν τύπου Ζέα δεν έχουν
  όμως όλα τα συστατικά του Ζέα, υπολείπονται του Ζέα εις ορισμένα συστατικά άνω του 50% και μερικά μάλιστα δεν τα
  περιέχουν καθόλου.

  Επειδή η πολιτεία δεν έλαΒε μέκρι σήμερα μέτρα διά την ενημέρωσιν του λαού και ενδέχεται να παρασυρθή από τους
  επιτήδειους και διαθέσει τα ελάχιστα οικονομικά του άσκοπα και ειιειδή είμαι ο άνθρωπος που ενημέρωσα τον
  Ελληνικό λαό περί του Ζέα-Ζειά αισθάνομαι την υηωφέωσιν να σας ενημερώσω πλήρως επ’ αυτού.

  Ζέα-Ζειά γνήσιο αρχαιοελληνικό καλλιεργεί μόνον ένας στην Ελλάδα ο Γεώργιος Αντωνόπουλος στο Δίλοφο Φαρσάλων
  και δεν επαρκεί η παραγωγή του να καλύψη όλες τις ανάγκες της αγοράς και αυτό εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι και
  πλουτίζουν εις Βάρος …..

  Το γιατί ο Γ. Αντωνόπουλος δεν δίδει ελεύθερα σπόρο εις όλους όσους ενδιαφέρονται ώστε να εξαπλωθεί η
  καλλιέργιά του εις όλην την Ελλάδα έγκειται εις την προστασίαν της γνησιότητος του πολιτιμώτατου αυτού προϊόντος,
  διότι πολλοί γύπες προσπαθούν να το εξαφανίσουν από την γην μελετήστε το «Ο Ιστορικός εμπαιγμός» και συνδιάστε
  το με το σκοηό του «Κώδικα Αλλιμεντάριους» και θα ΒεΒαιωθείτε περί αυτού.

  Εάν είχαμε . Ελληνας κυΒερνήτας ελευθέρους, ώστε να ενδιαφέρονται ελεύθερα για την προκοπήν αυτού του λαού θα
  μεριμνούσαν να διαδοθή η καλλιέργεια του Ζέα-Ζειά εις ολόκληρον την κώραν προστατευμένο από πολλές έξωθεν
  παρεμΒάσεις και νοθείες σκόπιμες ή εξ’ απερισκεψίας Π.Χ. να σπέρνης το Ζέα και γύρω-γύρω να είναι σπαρμένα
  σιτάρια μεταλλαγμένα (αυτά που σπέρνουμε σήμερα), τότε την άνοιξαν στον ανθό με τον αέρα η γύρις η οποία κάνει
  την γονιμοποίησιν πηγαίνει από τα γύρω σιτάρια στο κωράφι με το Ζέα τα γονιμοποιεί και σιγά-σιγά σε πολλά χρόνια,
  όχι σε ένα-δυο, το μεταλλάσσει και αυτό και έτσι απλά Χάνουμε την γνησιότητα, γι’ αυτό λοιπόν ο Αντωνόπουλος δεν
  δίδει ελεύθερα σπόρο σε όποιον του ζητά.

  http://aifantis-skephellas.gr/?page id= 13 3

  Μου αρέσει!

 2. Αντώνης Σιώρας said

  Αγαπητέ κ. Αυφαντή,
  Θέλω κατ αρχήν να σας συγχαρώ για το άρθρο σας. Είναι έτσι όπως ακριβως τα γραφετε. Το βάρος των γραπτών σας μετράει πολύ και θα έλεγα ότι τέτοιου είδους άρθρα θα πρέπει να αναρτώνται συχνά. Πράγματι, ο κόσμος αρχίζει να μπερδεύεται με τις γνωστές αλχημείες των εμπόρων, οι οποίοι μπρόστά στο πρόσκαιρο κέρδος, αδιαφορούν για τους κινδύνους που δημιουργούν. Αυτοί είναι άνθρωποι αδίστακτοι και δεν υπολογίζουν τις συνέπειες. Εσείς γνωρίζεται περισσότερο απο κάθε άλλο ότι αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας κοινωνίας που δεν γνωρίζει την καταγωγή της και το κυριώτερο είναι ότι δεν θέλει να την μάθει. Δεν θέλω να πω περισσότερα γιατί τα γνωρίζετε αρκετά καλά, δεν θα σας κάνω μάθημα! Το μόνο που θέλω είναι οι ενημερώσεις αυτές να γίνονται τακτικώτερα, μήπως και κάποιοι επανέλθουν στίς ρίζες τους. Να είστε καλά και ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ
  ΧΡΟΝΙΑ, με μια Ελλάδα αλλαγμένη, όπως την θέλει και η εποχή μας.

  Μου αρέσει!

 3. ΝΙΚΟΛΑΟΣ said

  ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΜΟΥ,ΚΥΡΙΕ ΣΙΩΡΑ ,ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΜΠΑΡΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΣΟΒΑΡΟ!!!.ΖΕΙΑ ΜΙΑ ΒΡΙΣΚΩ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΩ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΙΜΗΣ.ΠΙΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΥΠΟΥ ? ? Η΄ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΗΝ ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΗ ΖΩΟΤΡΟΦΗ???? ΒΡΙΖΑ?(ΒΡΙΖΩ)???=ΥΒΡΙΔΙΟΝ??? ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΠΟΥ ΝΑ ΤΗ ΒΡΩ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙΜΗ?ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΥΧΗ ΑΓΑΘΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΤΕΝΕΙΣ!!!

  Μου αρέσει!

  • Αντώνης Σιώρας said

   Αγαπητέ κ. Νικόλαε,
   Απο ότι καταλαβαίνω, τα έχετε πάρει στό κρανίο, με όσα λέγονται και γράφονται. Το θέμα είναι οτι κολήσαμε στην Ζέα και συνεχώς αναμασάμε μια υπόθεση που τραβάει τώρα πάνω απο χρόνο χωρίς ουσιώδες αποτέλεσμα. Είναι όμως ένα μικρό θεματάκι μπροστά στα τεράστια που υπάρχουν μπροστά μας και δεν τα βλέπουμε. Αφήστε τη Ζέα. Κρατήστε μόνο τα λεγόμενα του Σεβαστού Στρατηγού Αϋφαντή, τηρήστε ότι λέει, γιατί κάτι ξέρει σίγουρα και περιμένετε. Κάποια στιγμή όλα θα αλλάξουν και μ’αυτό και ο τρόπος σκέψης σας. Ολοι κάποια στιγμή θα αρχίσουμε να σκεπτόμαστε διαφορετικά και πιό σωστά. Οι καιροί αλλάζουν και μαζί οι απόψεις μας. Δεν έχει περισσότερο νόημα να ασχοληθούμε με τη Ζέα, ας κάνουμε γι αυτή ότι νομίζουμε ο καθένας μας πρός το παρόν. Περιμένετε λίγο καιρό η διαφορά θα φανεί ΟΤΑΝ ΤΟ 666 ΓΙΝΕΙ 667. Η όταν ο Ανθρακας 12 θα αρχίσει να μετατρέπεται σε Ανθρακα 7. Τοτε όλα θα αλλάξουν.
   Δεν γνωρίζω άν καταλάβατε, αλλά κάποια στιγμή, σίγουρα θα με καταλάβετε. Είναι θέμα χρόνου.
   Σε εσάς και στούς αγαπητούς μας Συνέλληνες
   Ούλε τε και μάλα χαίρε, θεοί δε τοι όλβια δοιείν.

   Μου αρέσει!

 4. Μαριάννα said

  Καλησπέρα σε όλους!!
  Πρίν ένα χρόνο ανακάλυψα τυχαία απο ενα άρθρο τη θαυματουργή ζέα ή ζειά ή οπως αλλιώς λέγεται..
  Καθώς έψαχνα λοιπόν για το που θα την προμηθευτώ βρήκα ενα σχόλιο στο οποίο ενας κύριος(Χρήστος Κοσμίδης) ανέφεραι πως διαθέτει σπόρους..
  Το τηλ.που εδινε ειναι 699 60 34 750
  Εγω αποφάσισα να προμηθευτώ αλεύρι κ ετσι δεν χρησιμοποιήσα ποτέ το τηλέφωνο του κυρίου Χρήστου..Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο..

  Μου αρέσει!

 5. ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ said

  Δεν μπορω να καταλαβω απο που τα αρπαζετε και στηριζετε τοσο πολυ τον Αντωνοπουλο.
  Αν σας δινει ποσοστο απο αυτα που κερδιζει χαλαλι σας
  Ξυπνηστε στο 2013 ειμαστε !!!!!
  Τα μονοπωλια πεθανανε
  Και σεις κορακια που τον γλυφετε θα μεινετε μονοι σας
  Επειδη καποιος ηλιθιος απο το Υπουργειο Εμποριου του κατοχυρωσε την λεξη Ζεα πριν χρονια αυτο δεν του δινει το δικαιωμα να μονοπωλει την λεξη ενος αρχαιου σπορου που ανηκει σε ολους τους Ελληνες
  Οσο αναφορα τον Κο Αυφαντη ας ενημερωθει πρωτα για τον κωδικα τροφιμων και μετα να εχει αποψη σχετικα με τα βαφτιζομενα προιοντα
  Οταν ενα προιον η βασικη του πρωτη υλη ειναι εισαγωγης π.χ αλευρι και το προιον παρασκευαστει(τροποποιηθει η υφη του ) στην Ελλαδα σε ζυμαρικο π.χ ο νομος παρεχει το δικαιωμα να γραφτει ως Ελληνικο προιον
  Μπορει να μας πει ο Κος Σιωρας που τα ξερει ολα αν το ταχινι που τρωει ειναι ελληνικο? ή τα κρητικα παξιμαδια παραγονται απο ελληνικο αλευρι?
  Αφηστε λοιπον τις ασυναρτησιες…… η αγορα θα αποφασισει ποιοι ειναι οι σωστοι και ποιοι κοροιδευουν, και σχετικα με τον Αντωνοπουλο να θυμαστε ο ψευτης και ο ……..τον πρωτο χρονο χαιρονται

  Μου αρέσει!

  • Αντ.Σιώρας said

   Μήν φοβάστε κ.Λεοντόκαρδε. Δεν τρώγω ούτε ταχίνια ούτε παξιμάδια αλλά συγκεκριμένα πράγματα τα οποία ελέγχω, και πολλά απο αυτά τα παράγω μόνος μου. Μήν βλέπετε ότι ότι κατοικώ στην Αθήνα, παράγω αρκετά πράγματα και θα έλεγα σε ικανό βαθμό είμαι αυτάρκης. Ξέρω τι τρώγω και τι δεν πρέπει, ούτε κανέναν Αντωνόπουλο γνωρίζω, αλλά μόνο το αλεύρι του το οποίο έχω ξεχωρίσει σαν καλύτερο. Ο οργανισμός μου επιλέγει μόνος του και εγώ ακολουθώ. Εν πάση περιπτώση κοιτάξτε τι θα κάνετε εσείς με το πρόβλημά σας, το Μεγάλο, που είναι ο κ. Αντωνόπουλος και αφήστε εμένα.
   Και κάτι άλλο. Δεν θα απαντήσω στό μέλλον σε κανέναν και αντ’ αυτού να απευθύνεστε στον κ.Αντωνόπουλο.
   Ετσι για να έχετε δουλειά να κάνετε! Αφού απο ότι καταλαβαίνω, σκοτώνετε το χρόνο σας, για ασήμαντον αφορμή.

   Μου αρέσει!

 6. makis pounentis said

  εχει δικιο ο λεοντοκαρδος αντι να πιανεστε κοροιδα με καποιον που καπηλευετε την λεξη κοιταξτε να ανοιξετε τα στραβα σας και να βοηθησετε να γινει κοινο αγαθο για ολους οχι για τον αντωνοπουλο που το παιζει εθνοσωτηρας
  Αν ηταν σωστος θα εδινε σπορο σε ολους τους ελληνες (παραμυθιαζει τον κοσμο οτι δινει στην τραπεζα σπορων)και να αφησει τις ψευτιες οτι τον βρηκε απο παλια λες και ανακαλλυψε τον τροχο
  Ολοι οι παραγωγοι απο καπου πρεπει να αγορασουν και να γινει μια αρχη ας ειναι και απο το εξωτερικο ….το προιον αφου παραχθει στην ελλαδα θα εχει τα χαρακτηριστικα της αρχαιας ελληνικης ζεας
  Οταν τρωμε τις εισαγωμενες αηδιες δεν μας πειραζει …..επειδη καποια λαμογια προστατευουν τον Αντωνοπουλο λενε οτι αυτος εχει το καλο και οι υπολοιποι ελληνες ειναι ηλιθιοι και δεν μπορουν να καλλιεργησουν …
  Ο σωστος και αληθινος Ελληνας μοιραζεται ιδεες και πραγματα το λαμογιο ποτε..

  Μου αρέσει!

  • Νάσος Ζενέττος said

   ΠΕΙΤΕ ΑΛΕΥΡΙ !!! ΚΑΙ ΣΥ ΚΥΡΙΕ ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΕ ΚΑΙ ΣΥ ΚΥΡΙΕ ΠΟΥΝΕΝΤΗ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΣΑΣ ΓΥΡΕΥΕΙ !!! ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ, ΚΡΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΩΣ ΕΙΣΘΕ ΤΕΤΟΙΟΙ. ΣΑΣ ΕΠΙΑΣΕ ΠΡΕΜΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΕΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΕΙΑ Η ΟΠΩΣ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΤΗ. ΑΚΟΥΣ ΕΚΕΙ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΙΝΟΥΝΕ ΣΤΟΝ ΛΑΟ. ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΟ. Η ΧΟΥΝΤΑ ΕΙΝΑΙ? ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΒΡΕΓΜΕΝΟ ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΚΟΠΤΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ? ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΣΟΥΡΟΥΠΩΣΕΙ ΤΡΕΧΕΤΕ ΚΟΙΛΑΡΑΔΕΣ ΓΙΑ ΚΟΨΙΔΙΑ ΣΤΙΣ ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΜΕ ΤΑ ΑΚΕΦΑΛΑ ΖΩΑ !! ΗΤΑΝ ΚΑΛΟΣ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΑΥΦΑΝΤΗΣ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑΤΕ , ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΑΔΟΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΤΟΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΕ !!! ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ ΔΡΑΧΜΟΚΥΝΗΓΟΙ . Επεται συνέχεια με ΠΑΜ καί Γρηγορίου. Εχει να πέσει πολύ γέλιο, γιατί δεν μπόρεσαν να βρούν αρχαιοελληνική Ζειά στην Ιταλία (δίκοκκο στάρι ανίδεοι) καί το γύρισαν καί έφεραν σπέλτα ή ντίνκελ από την Γερμανία, αλλά είναι τόσο άσχετοι γιατί το σπέλτα δέν είναι σκληρό σιτηρό είναι μαλακό άσχετοι καί χαζούληδες γιατί οι Γερμαναράδες τούς πούλησαν FRANKENCORN κλειδωμένο-ακτινοβολημένο, γιά να μην ξαναφυτρώνει , ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΔΗΛΑΔΗ, καί το μοίρασαν -πούλησαν στούης ευκολόπιστους αγρότες μας. Είναι δε ακόμη πιό χαζούληδες που περιφέρονται στα κανάλια, ραδιόφωνα και blogs και ημερίδες και το ομολογούν , νομίζοντας ότι μεταννοούν. ΟΧΙ ΚΎΡΙΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΣΥΓΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ ΘΑ ΣΑΣ ΑΓΝΟΗΣΟΥΜΕ, ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΡΟΜΠΕΣ. Αναμείνατε Κύριοι με νεώτερα, η έρευνα συνεχίζεται …

   Μου αρέσει!

  • Σαπφώ said

   Κύριοι, θα συμφωνείτε υποθέτω ότι αφού δεν είμαστε πολιτικοί καί δη Ελληνες, ότι δεν πρέπει να λογοκρίνουμε τις σκέψεις μας. Ισως έτσι γίνουμε καλύτεροι καί εμείς καί αυτοί στούς οποίους απευθυνόμαστε, ειδικά όταν είναι , αν είναι δημόσια πρόσωπα.
   Ετσι εσύ κ. Makis Pounentis , πού κόπτεσαι γιά τη διατροφική μας αποκατάσταση στα αρχαιοελληνικά πρότυπα με κάθε θυσία , ακόμα καί βαπτίζοντας τις Γερμανικές, Ιταλικές καί τώρα τελευταία τις Αφρικανικές τροφές ως Αρχαιοελληνικές, μήπως είσαι το ίδιο πρόσωπο με την τηλεοπτική και ραδιοφωνική persona πού αναβαπτίζει το πνεύμα των νεοελλήνων καί δη των νέων , όσον αφορά την «ψυχαγωγία» τους , δηλαδή την πολιτισμική τους ανέλιξη με τις εμπνευσμένες εκπομπές του; Εννοώ το life style, την καψούρα καί τις σύγχρονες τραγουδιάρες; Γιατί άν είσαι εσύ είσαι ρόμπα ξεκούμπωτη, μυκονιάτικη, πού νομίζεις ότι η Αρχαία Ελλάδα, επειδή από τη Μύκονο βλέπεις τη Δήλο, ήταν το νησί της Μυκόνου, ότι ο Περικλής ήταν από τα Ματογιάννια καί ο χρυσούς Αιώνας ξεκίνησε με το Λάκη Γαβαλά καί το Γαλάτη υπό τη μουσική υπόκρουση των ασμάτων τού διανοούμενου Φοίβου-Αγελάδα , Βανδή-αγοράστε μου ένα ξυραφάκι, Θεοδωρίδου-Γκμόχ, τού Σκύθη Θεοφάνους , τού Juseppe-Καρβέλλα -Verdi , υπό , βεβαίως την χορηγία τού Μαικήνα Κωστόπουλου. Α! Ξεχασα καί της Billy Holiday-Βίσση, πίσω από τούς οποίους τρέχεις καί υποστηρίζεις και φωτογραφίζεσαι. Αν δεν είσαι εσύ sorry, παραμένει όμως η διαπίστωση των υπολοίπων, Ελληναρά μου!

   Μου αρέσει!

 7. Δεμπιαζης Φωτης said

  ριξτε μια ματια και εδω….
  http://www.dicoccum-dikoko.blogspot.gr/

  Μου αρέσει!

 8. Γ. said

  ‘Εριξα μια ματιά στο τι γράφεται εδώ τα τελευταία χρόνια και έχω να πω δυο πράγματα ως γεωπόνος ασχολούμενος με τις τοπικές ποικιλίες και ως απλός άνθρωπος: τα περισσότερα είναι ανακρίβειες, συνομωσιολογικές μπούρδες και ημιμαθείς εκτιμήσεις. Έτσι απλά. Κοιτάξτε να έρθετε στα συγκαλά σας, και δεν το λέω με σκοπό να σας προσβάλλω, πιστέψτε με.

  Μου αρέσει!

  • Νάσος said

   Γράψτε αναλυτικά μερικά πράγματα κύριε Γ. Ως Γεωπόνος (καί βεβαίως ως απλός άνθρωπος) πού είσθε θα βοηθήσετε να ξεπεράσουν τις αφελείς τοποθετήσεις τους το ευκολόπιστο μα γοητευτικό κοινό καί συμμετέχοντες. Φωτίστε την ημιμάθεια καί μην διστάζετε. Διαπιστώνετε ότι υπάρχουν άνθρωποι με ευήκοα ώτα , έτοιμοι να μάθουν για να μην αναμασούν την έτοιμη γνώση πού τούς προσφέρουν ανώνυμοι συνομωσιολόγοι με κοινό χαρακτηριστκό την υποτιθεμενη «αγάπη» γιά την πατρίδα καί την Αρχαία Ελλάδα. Κι ας μην έχουν διαβάσει λέξη ούτε σε μετάφραση κάτι από αρχαία ελληνική γραμματεία, παρά μόνο το πασίγνωστο πλέον “πυροί τε ζειαί τ’ ήδ’ εύρυφανές κρί λευκόν” τού πάντα ίδιου συντάκτη , διανθιζόμενο με λίγες λέξεις από Ηρόδοτο καί Θεόφραστο. Αυτόν τον τελευταίο θα νομίζουν πως είναι ο Αρχιμανδρίτης της Μητρόπολής τους.

   Μου αρέσει!

 9. Ευριπ.... said

  Αγαπητέ κύριε Δεμπιαζή, έριξα μια ματιά στο site που αναφέρεσαι και σου απαντώ.

  Ο συγκεκριμένος εισαγωγέας-καλλιεργητής Δαμιανός Παχόπουλος και η ομάδα που βρίσκεται από πίσω του,συγκεκριμένων συμφερόντων»,πρώτα παρουσίαζαν τον σπόρο ως ΖΕΑ,μετά ως ΖΕΙΑ και τώρα ως τον Αρχαίο Ελληνικό Δημητριακό Triticum Dicoccum-Δίκοκκο Σιτάρι (Μάλιστα έχουν γίνει στον συγκεκριμενό χώρο μεγάλες τυμπανοκρουσίες και γιορτές ΖΕΑ.)
  Σε πληροφορώ όπως μας δηλώνει και ο ίδιος ότι ο συγκεκριμένος σπόρος είναι ένας εισαγόμενος ιταλικός σπόρος Φάρο-Δίκοκκο »ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ» όπως και τα περισσότερα.
  Σε πληροφορώ επίσης ότι στην Ιταλία υπάρχουν 300 ποικιλίες Φάρο-Δίκοκκο επίσημα καταγεγραμμένες και παγκοσμίως γύρω στις 17.000.Επίσης με έρευνες στην ίδια χώρα από επίσημα κρατικά ερευνητικά κέντρα έχει διαπιστωθεί ότι τα Triticum Dicoccum δίκοκκα σιτηρά είναι ένα ετερογενές είδοςμε μεγάλη διακύμανση, παραλλακτικότητα και αντικρουόμενες συνθέσεις πρωτεινών από ποικιλία σε ποικιλία.
  Αυτό σημαίνει ότι η μία ποικιλία ουδεμία σχέση έχει με άλλη. Επίσης στην Ιταλία ο σπόρος αυτός έχει κάποιο συγκεκριμένο όνομα. Γιατί ο κ. Παχόπουλος και η ομάδα του το βαπτίζει ως το αρχαίο Ελληνικό Δημητριακόν ΖΕΑ-ΖΕΙΑ και δεν χρησιμοποιεί το μητρικό του όνομα?
  Θέλω να τονίσω ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί γιατί εδώ είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα.Δεν έχει να κάνει μόνο με την εξαπάτηση των αγροτών μας, με την ευαίσθητη ομάδα ανθρώπων με την κατανάλωση των δημητριακών, αλλά και με την ιστορία μας.

  Μου αρέσει!

 10. STELIOS SIMEONIDIS said

  ΜΕ ΤΕΝΤΏΣΑΤΕ ΆΝΤΕ ΝΑ ΒΓΆΛΩ ΆΚΡΗ !!!!!?????@@@@&&
  ΒΟΉΘΕΙΑ……..

  Μου αρέσει!

 11. Stelio, geia.ftannhs pou ta Lagoudera???.

  Μου αρέσει!

 12. ΣΠΥΡΟΣ!! said

  ΠΑΙΔΕΣ ΑΚΟΥΣΤΕ ΣΠΟΡΟ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Κ ΑΛΕΥΡΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΑΤΙΘΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ <> ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 57 ΜΕ ΤΗΛ 2103210966 & 2103802161!!!! Κ ΕΝΑΣ ΓΕΩΡΓΟΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΕΙ ΣΠΟΡΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Ο Γιώργος Μιμήτος . τηλ. 6976763183. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΣ ΑΠΟΜΙΜΗΣΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!

  Μου αρέσει!

  • Δημητρης Δ said

   ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΠΥΡΟ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΜΗΤΟΣ ΟΨΙΜΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗΣ ΖΕΑ ΟΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ ΜΕ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ ΣΠΟΡΟ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΔΗΛΩΣΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ..
   ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΝΑΣ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΣ ΣΠΟΡΟΣ ΔΙΚΟΚΚΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΖΕΑ?
   ΔΙΚΟΚΚΑ ΣΙΤΑΡΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 17000 ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΛΑΞΕΙΣ!!!
   ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΜΙΜΗΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ!!!!!!!!!

   Μου αρέσει!

 13. καλησπερα σας , εχω βρει αλευρι ζεας στο site

  http://www.e-biogreek.gr/index.php?target=categories&category_id=1134

  η τιμη του ειναι περιπου η μιση απο οτι σε ολα τα αλλα μαγαζια .
  εχει και 25κιλα που πεφτει καποια λεπτα η τιμη .
  το εχετε υποψην ;; εχει ψωνισει κανεις απο εκει ;;
  επισης ενα αλευρι που κυκλοφορει με τον τιτλο Ολα Βιο (triticum dicoccum) (emmer) 500 γρ ( προιον Ιταλιας ) ημιολικης η ολικης ΕΙΝΑΙ ΖΕΑ ;;;;
  επισης η Ζεα γιατι να εχει γλουτενη ;;; αφου λενε οτι η αρχαια δεν ειχε καθολου !!! μηπως μας δουλευουν ομαδικως ;;;

  κι εφοσον εχει γλουτενη , ποση εχει ;;; πουθενα δεν το βρηκα . . .

  ευχαριστω

  Μου αρέσει!

  • ΣΤΑΘΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ said

   ΓΙΩΡΓΟ ΕΡΙΞΑ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ SITE ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΖΕΑΣ

   http://www.e-biogreek.gr/index.php?target=categories&category_id=1134

   ΚΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΙΤΑΛΙΚΟ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΟ ΠΡΟΙΟΝ ΠΟΥ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (e-blogreek.gr) ΤΟ ΕΧΕΙ ΒΑΠΤΙΣΕΙ ΖΕΑ ΠΡΟΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ
   ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΒΑΠΤΙΖΟΝΤΑΙ ΖΕΑ.

   Μου αρέσει!

   • Δηλαδη Σταθη το μονο ας πουμε γνησιο αλευρι Ζεας ειναι του Αντωνοπουλου ; Ολα τα αλλα ειναι μουφες ;;

    Μου αρέσει!

   • ΣΤΑΘΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ said

    Ενημέρωσις Δια το ΖΕΑ-ΖΕΙΑ προς πρόληψιν της εξαπατήσεως του Ελληνικού λαού.
    Επειδή η πολιτεία δεν έλαΒε μέχρι σήμερα μέτρα διά την ενημέρωσιν του λαού και ενδέχεται να παρασυρθή από τους
    επιτήδειους και διαθέσει τα ελάχιστα οικονομικά του άσκοπα και ειιειδή είμαι ο άνθρωπος που ενημέρωσα τον
    Ελληνικό λαό περί του Ζέα-Ζειά αισθάνομαι την υποχρέωσιν να σας ενημερώσω πλήρως επ’ αυτού.
    Ζέα-Ζειά γνήσιο αρχαιοελληνικό καλλιεργεί μόνον ένας στην Ελλάδα ο Γεώργιος Αντωνόπουλος στο Δίλοφο Φαρσάλων
    και δεν επαρκεί η παραγωγή του να καλύψη όλες τις ανάγκες της αγοράς και αυτό εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι και
    πλουτίζουν εις Βάρος …..
    Στρατηγός Γεώργιος Αυφαντής
    Σ.Κ.Ε.Π.
    Στρατηγικό Κέντρο ‘
    Ελληνικής Πολιτικής.

    Μου αρέσει!

 14. Αθανασιος Ματσουκας said

  Αγαπητη Κυρια Peggy Batoumi και Κύριε Αντώνη Σιωρα.
  Πρίν απο ένα χρόνο πληροφοριθής για την Ζεα αποφάσισα να σπείρω τον σπόρο για προσωπική κατανάλωση [Εχω τρία παιδιά κ οκτώ εγγόνια] , και για να τον διαδόσω σε άλλους συνέλληνες , με την πεποίθηση ότι θα προσφέρω κάτι καλό .
  Προσπαθώντας να βρώ τον σπόρο ήρθα σε τηλεφωνική επαφή με τον γνωστό πια για την Ζεα κύριο Αντωνόπουλο ο οποίος μου έδωσε την εντύπωση ότι κάθε άλλο παρά να βοηθήση ήθελε.
  Τέλος πάντων μέσω μιάς οικολογικής οργάνωσης προμηθεύτηκα σπόρο απο την Γερμανία και μέσω μιάς γεωπόνου απο την Κατερίνη προμηθεύτηκα σπόρο Φαρο απο την Ιταλία.
  Με την πεποίθηση ότι κάπιο απο τα δύο θα είναι το ποθούμενο και πολυδιαφημιζόμενο Ζέα έσπειρα σε δύο στρέματα γής και εχθές το θέρισα.
  Και εδώ εμφανίζεται το εξής πρόβλημα.
  Ο σπόρος δέν βγήκε απο την θεριζοαλωνιστική μηχανή όπως τα άλλα στάρια προκαλόντας την ‘έκπληξη του χειριστή. Ο σπόρος ειναι καλυμμένος απο τους χιτώνες του [το άγανο ] που λέμε.
  Η ερώτηση που θέλω να σας κάνω και αν μπορείτε να βοηθήσετε είναι.
  Τι κάνω τώρα. το αλέθω μαζί με το άγανο . Αν μπορείτε βοηθήστε με Ευχαριστω.

  Μου αρέσει!

  • Αντώνης Σιώρας said

   Aγαπητέ κ. Ματσούκα,
   Απο ότι γνωρίζω το δημητριακό αυτό δεν καθαρίζεται τελείως, μένουν κάποια κατάλοιπα επάνω του,
   γι αυτό και παρατηρούμε το σκούρι χρώμα του. Ετσι είναι και το ψωμί, δεν είναι σαν το σιτάρι. Το
   περίβλημά του καθαρίζεται ελάχιστα.
   Ολα αυτά τα συμπεραίνω και απο κάποιον που καλλιεργεί στην Κατερίνη και μου έγραψε ότι το
   πουλάει ακαθάριστο 1.70 λεπτά και ημιαποφλοιωμένο 2 ευρώ. Το πουλάει με το στρέμα και λέει
   ότι το στρέμα παράγει Ζέα αξίας 300 ευρώ και όποιος επιθυμεί να το δηλώσει, να παρευρεθεί στο
   θέρισμα και να το παραλάβει, με την μία ή την άλλη διαδικασία. Εγώ δεν ασχολίθηκα γιατί δεν έχω χρόνο
   και μετά δεν ρώτησα που θα το αλέσω, αλλά ούτε και φορτηγάκι έχω να το μεταφέρω.Ετσι δεν απάντησα.
   Πιστεύω λοιπόν ότι το δημιτριακό αυτό έτσι είναι. Δεν ξεκολάει όλο το αγανό απο τον πυρίνα του.

   Μου αρέσει!

   • Πηνελόπη Ιθακήσιου said

    Αγαπητοί Κύριοι θα αναφέρεσθε προφανώς στον αγαπητό , όντως ξενοδόχο, από την Κατερίνη τον κ. Παχόπουλο., ο οποίος διαφημίζει ότι πουλάει δίκοκκο στάρι (δεν το λέει ζέα) από το χωράφι καί κάνει γιορτή θερισμού. Κάνει γιορτή θερισμού γιά να πουλήσει με το στρέμμα το σπόρο τον αναποφλοίωτο, διότι απλούστατα δεν μπορεί και δεν ξέρει να συνεχίσει την διαδικασία. Ετσι ο κόσμος αγοράζει σαν τον κ. Ματσούκα κάτι πού χρειάζεται όχι ορυζόμυλο , αλλά μηχανουργικό τόρνο καί φράζα για να πάρει τελικό προϊόν, Τρομάρα του κοροϊδεύει όλον τον κόσμο. Εδώ καί ενάμιση χρόνο ανακάλυψε το δίκοκκο (πρώτα λέει έσπερνε μαυραγάνι), έφερε από την Ιταλία πέρσι και φέτος κορόϊδευε την αγροτιά ότι θα φέρει πιστοποιημένο σπόρο δίκοκκου , όπως ο Βιτάλης τού ΠΑΜ με τον Γρηγορίου (πέρσι το έλεγε ζειά) από Ιταλία, μάλιστα δε εγκεκριμένου από το Υπουργείο Γεωργίας. Λές καί δεν υπαρχει σε κοντινή απόσταση από την Κατερίνη , νόμιμη σποροπαραγωγική εταιρεία (την διευθύνει μάλιστα καί Ιταλός) γιά να προμηθευθεί νόμιμα καί γιά λογαριασμό άλλων δίκοκκο στάρι ή ποικιλία faro. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα, ότι δηλαδή η συναλλαγή πρέπει να γίνει με κάθε νομιμότητα καί η νομοθεσία είναι πολύ τυπολατρική καί ιδιαιτέρων προϋποθέσεων καί κατά πάσα πιθανότητα οι σπόροι (το πολλαπλασαιστικό υλικό) θα είναι στείροι, μεταλλαγμένοι δηλαδή. (Εχω την εντύπωση ότι εμπορεύσιμοι είναι μόνο οι σπόροι γιά όλα τα φυτικά είδη πού είναι εγγεγραμμένοι στούς Εθνικούς ή κοινοτικούς Καταλόγους). Κάποιος νομικός ή γεωπόνος θα μας έκανε πιό έγκυρο αυτό , ότι δηλαδή όσο και να φωνάζουν καί ο Παχόπουλος καί ο Βιτάλης καί όλοι οι άλλοι μικροί παραγωγοί ότι εισήγαγαν καί καλλιέργησαν ζειά , δίκοκκο καί κουραφέξαλα δέν είναι οχι ζειά , όχι δίκοκκο , αλλά οποιοδήποτε άλλο στάρι που ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΦΥΤΡΩΝΕΙ. Μόνο όποιος έχει από παλιά (το πόσο παλιά είναι το ερευνητέο) καί έχει αναπαράγει το σπόρο σε ικανές ποσότητες, μποεί να πολήσει σπόρους. Αλλά αγαπητοί άμα έχει τόσο πολύ σπόρο γιατί να πουλήσει καί να μην καλλιεργήσει, γελώντας κάτω από τα μουστάκια του (δεν γνωρίζω αν ο Αντωνόπουλος έχει μουστάκια) πού οι άλλοι ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΕΣ διά της ΖΕΙΑΣ, χτυπιούντια ότι εισήγαγαν αρχαιοελληνικό σπόρο; AYTH είναι η αλήθεια κύριοι , κανείς – μα κανείς δεν μπορεί να έχει σπόρους γιά τον επόμενο χρόνο από αγορασμένες μάνες. Αυτό σημαίνει ότι μόνο αν έχω κρατημένο σπόρο μπορώ να ξαναφυτέψω. Και άντε έχω κρατημένο , πόσο σπόρο στα κομμάτια θα έχω γιά να τροφοδοτήσω την αγροτιά; Είναι λογικό αυτό γιά τούς επαγγελματίες της αγοράς. Πως αλλιώς θα αγοράσει κάποιος καί τον άλλο χρόνο σπόρους. Θα έκλειναν τον επόμενο χρόνο οι σποροπαραγωγικές εταιρείες. Φυσικά δεν θα ήταν το faro των Ιταλών πού έχει ονομασία προελεύσεως καί το καλλιεργούν οι αγρότες τους σε συγκεκριμένη , πιστοποιημένη καί προστατευομένη περιοχή τους. Ας μην λέει λοιπόν ο κ. Παχόπουλος καί προτείνει ότι τάχα να δηλώσουν οι καλλιεργητές το σπόρο πού θα τούς πωλήσει καί ότι τάχα υπάρχει έγκριση από το Υπουργείο Γεωργίας. Ουδεμία έγκριση υπάρχει γιά δίκοκκο στάρι. Αν έχει, εδώ στα δημοκρατικά blogs είναι τα “λαϊκά δικαστήρια”, ας δημοσιεύσει την έγκριση καί το πιστοποιητικό τού βιολογικού δίκοκκου στταριού του. Φυσικά , όσον αφορά την αλευροποίηση , τα ψιλά γράμματα υπάρχουν καί στο site του (http://dicoccum-dikoko.blogspot.gr… λέει ανερυθρίαστα ότι …Η επί πλέον επιβάρυνση, που πρέπει να υπολογίσετε μέχρι να φτάσετε στο στάδιο της αλευροποίησης, υπάρχει μόνον στον καθαρισμό και την αποφλοίωση του, τα οποία ενδεικτικά κυμαίνονται μεταξύ 0,80 € και 1,20 €, ανάλογα την καθαρότητα, το μέγεθος του κόκκου και την ποσότητα του σιταριού….) Καί ο Βιτάλης τού ΠΑΜ πούλησε (παρανόμως κύριοι) στούς αγρότες , αντί γιά ζειά, dinkel καί μετά έτρεχε να τα μαζέψει πώς δεν ήξερε πως ήταν ακτινοβολημένοι-κλειδωμένοι οι σπόροι, μας κορόϊδεψαν είπε ο Γρηγορίου, οι Γερμανοί. Φέτος υπόσχεται ζειά από τη Ροδεσία. Ρε πίσσα καί πούπουλα. Δεν είναι όλοι κυτορνίθια κύριοι. Καλά τούς τάχε πεί ο Στρατηγός Αϋφαντής από τον ιστότοπό του (skephellas) τον περσμένο Ιούλιο , όπως αναδημοσιεύεται πατραπάνω στο 51, στο άρθρο του ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΣ ΔΙΑ ΤΟ ΖΕΑ-ΖΕΙΑ, ΠΡΌΣ ΠΡΌΛΗΨΙΝ ΕΞΑΠΑΤΉΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ καί τούς απεκάλεσε ασεινήδητους δραχμοκυνηγούς . Σε πολλά μπορεί κάποιος να έχει τις αντιρρήσεις του , την ανιδιοτέλειά του καί την οξυδέρκειά του καί εντιμότητα ουδείς πιστεύω.

    Μου αρέσει!

  • κωστης said

   κε ματσουκα καλησπερα
   ειμαι γιατρος και παραγωγος. Oι βιοχημικες μου γνωσεις(οσες)
   με βοηθουν να μην αρχισω να φωναζω οπως αλλος φιλος στο σαιτ..’βοηθεια δεν πιανω τιποτα»!!
   O των φαρσαλων, εχει αποκτησει πια την φημη του sto panellhnio ιδιως στην κρητη οπου ειχα μεγαλη επαφη.
   Το ζεα σαν βασικη ιδιοτητα εχει διπλο προστ κελυφος.οπως το τετραπλοειδες δινκελ-σπελτα(διπλασιο δνα περιπου kai το μπερδευουν με το Zea απο γυφτοπονηρια η αγνοια η και βολεμα)
   Η βρωμη το ρυζι κα επισης δεν καθαριζονται στο χωραφι.Αρα θελει σπαστηρα, ελληνικης εστω κατασκευης. Μετα ομως χρειαζεται λιχνισμα, αλλα αρκετοι σποροι θελουν παλι σπαστηρα για να μην χανετε παραγωγη. Το λιχνισμα το κανει οποια η διαχωρ. μηχανη με κοσκινα μεχρι και χρησης φωτοκυτταρων!! .Αυτο θελει καποιο ζεστο συνεταιρο λογω κοστους. Εχουμε πια το καθαρο σπορο στις χουφτες μας και γεμιζει η καρδια μας. Ομως τι εχει εκει μεσα το καθε σπορακι.Ποση γλοιαδινη ? ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑΡΙ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ !!!! Μα τι παρλαπιπες λενε οι παραγωγοι…
   (η γλοιαδινη εκ της πρωτεινικης γλουτενης ειναι που διαλυει το λεπτο εντερο επι κοιλιοκακης-ονομασια της αλλεργιας απο γλουτενη, στα ξενα γραφεται C.D.- και προκαλει φριχτη αναπηρια. Απο εναν αλλεργικο στους 2000 το ’60 φτανουμε στο ΕΝΑ στους εκατο στη λευκη φυλη!!τωρα και ολο και νεα παιδακια την εμφανιζουν…τι λεει αυτο?? οτι απο την εποχη που εφτιαξαν τα ΕΞΑΠΛΟΙΔΙΚΑ υβριδια (τριπλασιο δνα περ) του μοντερνου με πολυ γλουτενη σταριου, αρχισε το κακο) .Αρα…καλη βιοχημικη αναλυση του αλευριου του συγκεκριμενου σπορου, συγκριση με τα γνωστα κριτηρια και φυτεμα σε αποσταση απο αλλους παραγωγους, το δυνατον.
   ελπιζω να ημουν σαφης,αρα χρησιμος
   φιλικα , κωστης

   Μου αρέσει!

 15. dikoko said

  ΣΟΔΕΙΑ 2013 ——— ΕΜΑΙL dikoko@yahoo.gr

  Μου αρέσει!

 16. Αθανασιος Ματσουκας said

  Αγαπητέ Αντωνη Ζιώρα
  Σε Ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να μου απαντήσης.
  Τελικά ο σπόρος [triticum diticum] που είναι μάλλον ο πολυσυζητημένος σπόρος Ζεα,
  δεν αποφλοιώνεται απο τις θεριζοαλωνιστικές μηχανές.
  Απο τις πληροφορίες που μπόρεσα να συλλέξω αυτο μπορει να γίνη απο ορυζόμυλο
  αλλά πρέπει να έχης μεγάλες ποσότητες για να ασχοληθούν μαζί σου .
  Ετσι το άλεσα σε εναν ηλεκτρικό μύλο με πέτρα νάξου που έχω, και με διάφορα κόσκινα το καθάρισα το δυνατόν απο τα κελύφοι του. Το ψωμί τελικά έγινε καλό αλλά μυρίζει λίγο άχυρο
  όχι όμως δυσάρεστα.
  Σκέπτομαι να καλλιεργήσω του χρόνου τον σπόρο σε περισσότερα στρέμματα για νά γίνω υπολογίσιμος για τα μηχανήματα. Θα μπορώ έτσι να προμηθεύω και σένα με αλεύρι Ζέας
  Σε Ευχαριστώ και πάλι

  Μου αρέσει!

  • Ant.Sioras said

   Αγαπητέ φίλε,
   Όπως θα παρακολούθησες τις συζητήσεις περί Ζέας, καταλαβαίνεις ότι, αν κάτι καλό πηγαίνει να προκύψει στον τόπο μας, κάποιοι (Εθνοσωτήρες) αυτόκλητοι προφέσορες προσπαθούν να παραπλανήσουν τον κόσμο, σαν άλλοι ΘΕΟΜΠΑΙΧΤΕΣ πλουτίζοντας στη ράχη των υπολοίπων Ελλήνων.
   Αγαπητέ φίλε κ. Ματσούκα, κάνε μόνος σου ότι μπορείς και πράξε ανεπειρέαστος αυτό που άσχισες.
   Απο την πλευρά μου, ότι πληροφορία έχω, θα σου την διαβιβάζω. Απο όλλους πάντως στηρίξου στον Στρατιγό Αϋφαντή που δεινει περισσότερες και εγκυρώτερες πληροφορίες για το συγκεκκριμμένο προΪόν.
   Ευχαρίστως θα δεχτώ την πρότασή σου του χρόνου με το καλό και ότι άλλο θέλεις μπορούμε να τα λ’εμε και στο ….sioras.a@gmail.com
   Να είσαι καλά και πάντα να προσπαθείς για το καλύτερο.
   Αντ Σιώρας

   Μου αρέσει!

   • Νάσος said

    Αγαπητοί κκ Ματσούκα καί Σιώρρα,
    Το δίκοκκο στάρι έχει δυσκολία στην τελική του καλλιέργεια,όχι γιατί έχει τα άγανα, δηλαδή τα μουστάκια του , αλλά τα λέπυρα, το χονδρό περίβλημά του όπου μέσα κρβονται οι δύο κόκκοι του, τα σταράκια του. Δεν είναι εύκολη δουλειά η καλλιέργεια ντυμένων σιτηρών, γι’ αυτό καί τα καλλιεργούν λίγοι καί όπως λέει καί ο Στρατηγός Αϋφαντής παραπάνω, ζέα (μιά ποικιλία δίκοκκου λέω εγώ , αν μού επιτρέπει ο Στρατηγός καί ο Αντωνόπουλος) μόνο ο Αντωνόπουλος έχει καί εξηγεί γιατί δεν τον μοιράζει σε όποιον ζητήσει. Αρχίζω να καταλαβαίνω τα λόγια του. Οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τις δύσκολες ποικιλίες, γιατί νομίζουν πως εξελίσσονται καί αναζητούν την ευκολία τους. Μήπως το ίδιο δεν έγινε με όλα σχεδόν τα κηπευτικά; Βαρέθηκαν να μαζεύουν σπόρους από ντομάτες , μαρούλι κλπ , ακόμα καί από μαϊντανό καί σέλινο καί τώρα τρέχουν να αγοράσουν σπόρους μεταλλαγμένους καί ακτινοβολημένους , στείρους, μόνο γιά μιά χρονιά. Το δίκοκκο στάρι γιά να επανέλθω θέλει και άλλα πολλά έξοδα γιά να πάρεις αλεύρι,αν δεν θέλεις να το παίξεις Αφρικάνα μάνα κύριε Ματσούκη (ματσούκι πού τού χρειάζεται αυτουνού πού σού τον πούλησε-πού σίγουρα θάναι μεταλλαγμένος καί από πάνω) γιά να πάρεις το σπόρο του καί το αλεύρι του. Μάλλον φυλάγεται ο Αντωνόπουλος από τις κακοτοπιές . Θριαμβεύει ο άνθρωπος , γιατί να μπλέξει με τον καθένα μας πού θυμήθηκε να το παίξει αγρότης καί θα μπλέξει τους σπόρους των Αντωνοπουλαίων με τούς ήδη μεταλλαγμένους; μα δεν είδατε πως τα γράφει ο Στρατηγός; Δύσκολη η καλογερική γιά τον συνειδητό αγρότη και όποιος έχει αντιρρήσεις να μας το πεί. Οχι αγρότες των επιδοτήσεων καί των μοντέρνων καλλιεργειών , τάχα αποδοτικών. Εδώ δεν ξέρουν να καλλιεργήσουν απλούς σπόρους , θέλουν καί δύσκολους σπόρους καί δεν είναι μόνο το δίκοκκο στάρι. Είναι ας πούμε καί το μονόκοκκο (ποικιλία καπλουτζάς). Οποιος έχει κρατημένους σπόρους από παλιά καλλιεργεί , όποιος δεν έχει πού θα τούς βρεί, αν δεν τού δώσει ας πούμε ο αγρότης από το Κιλκίς, ο οποίος απηύδησε καί πρόκειται φέτος να σπείρει το διπλανό του χωράφι με μονόκοκκο πού ξεφλουδίζει εύκολα (τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμύδια, ακούς εκεί μονόκοκκο να ξεφλουδίζει εύκολα). Σε εκπομπή της πάλαι ποτέ ΕΤ3 τον είδα. Εχετε ακούσει κάποιον στο ιντερνετ να μιλάει γιά μονόκοκκο; Μακριά κ. Ματσούκη μου από μεταλλαγμένα υβρίδια. Κύριε Σιώρρα μου δεν ήταν συνωμοσιολογική η σκέψη σου στην προηγούμενη ανάρτηση , δυστυχώς η πραγματικότητα σε πρόλαβε. Θα ακούσουμε καί μονόκοκκο καί δίκοκκο να ξεφλουδίζουν εύκολα, όσο ακούμε τούς πατριδοκάπηλους να φέρνουν σπόρους από οπουδήποτε. Ρε αθεόφοβοι θα φέρετε ντοματάκι Σαντορίνης στην Κορινθία να φυτέψετε καί θα γίνει σαν την κολοκύθα της Χιονάτης. Θα φυτέψετε βερύκοκκο Μπεμπέκου από την Κορινθία στην Κάλυμνο καί θα μυρίζει ρίγανη καί φλισκούνι ο καρπός, καί θάναι σαν πενηνταράκι καί θα νομίζουμε πως το φτιάξαμε βιολογικό. Σας ήρθε στο νού κ. Σιώρρα το ΠΕΛΊΤΙ πού με τις άοκνες προσπάθειές του προσπαθεί να περισώσει ο,τι έχει απομείνει , όμως είναι ανοιχτοχέρικο και μοιράζει σ’ όλη την Ελλάδα καί σε όποιον ζητήσει. Δεν είναι έτσι, δεν μπορεί να είναι έτσι, κάθε σπόρος στον τόπο του παιδιά, θα επανέλθω όμως καί σε αυτό.

    Μου αρέσει!

 17. BILL said

  Ο ΒΙΤΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΦΕΡΝΑΝ ΖΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΜΕ 80 ΛΕΠΤΑ. ΤΕΛΙΚΑ ΕΦΕΡΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ 36 ΤΟΝΝΟΥΣ ΣΠΟΡΟ FRANKENCORN ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΗΜΕΝΟ –ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣΩΣ ΤΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟ ΖΕΑ-ΖΕΙΑ . ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ (ΡΟΔΕΣΙΑ) ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΠΤΙΖΕΙ ΠΑΛΙ ΕΤΣΙ. ΑΚΟΥΣ ΕΚΕΙ ΑΡΧΕΓΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ , ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ.
  ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΑΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΒΙΤΑΛΗ; ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ, ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ. ΕΙΣΘΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ .

  Μου αρέσει!

 18. Αντώνης Σιώρας said

  Aγαπητέ κ. Νάσο,
  Προφανώς είστε νεότερος στο χώρο αυτό και δεν γνωρίζετε ότι ήμουν απ τους πρώτους που έκανα γνωστό το Πελίτι σε κάποιους φίλους.Δεν διαφωνώ με αυτά που λέτε, αντίθετα σας καταλαβαίνω και άν γυρίσετε λίγο πιο πίσω στις ανακοινώσεις θα δείτε ότι γράφω πως άν βγεί κάτι καλό στην επιφάνεια, κάποιοι «εθνοσωτήρες» θα παρουσιαστούν να μπρεδέψουν την κατάσταση, γιατί η κατάσταση, ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ, είναι απο εκατονταετίες έτσι. Είναι οι άνθρωποι οι καλοί, που κάποιοι άλλοι τους ονομάζουν» Αυτοί που ζούν ανάμεσά μας». Καλοί άνθρωποι, δεν λέω, αλλά φροντίζουν με ένα δικό τους τρόπο την υγεία μας.
  Ο Στρατηγός Αϋφαντής τα λέει καλύτερα, όχι γιατί δεν μπορώ να τα πω και εγώ, μπορώ, αλλά εγώ δεν είμαι στρατηγός και είμαι περισσότερο εκτεθειμένος σ’ αυτούς. Δεν είμαι δηλαδή, Αλεξίσφαιρος. Κατάλαβες. Ετσι λοιπόν απο τις απλές συζητήσεις και άλλες πληροφορίες μπορεί ο καθένας να καταλάβει τι συμβαίνει και είναι στη δική του ευχέρεια να ακολουθήσει την πρέπουσα γραμμή.
  Ας συνεχίσουμε τις απλές συζητήσεις μας και κάποτε θα έχουμε, ύστερα φυσικά και απο όριμη σκέψη, την απάντηση που θέλουμε. Αυτό δηλαδή που ζητάμε. Την αλήθεια.
  Ο κ. Ματσούκας, απο ότι καταλαβαίνω, είναι ένας άνθρωπος που προσπαθεί, όπως όλοι μας άλλωστε, να αποκτήσει το ποθούμενο. Κάνει μία προσπάθεια και αυτό είναι καλό. Το άν πήρε λάθος σπόρο, το συζητάμε και τον ενημερώνουμε για το σωστό. Κατα την δική μας πάντα άποψη και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε.
  Κάποια στιγμή κ.Νάσο, γρήγορα νομίζω, όλα θα πάρουν το δρόμο τους, είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι κι αυτό γιατί η γνώση στην εποχή μας διπλασιάζεται κάθε μέρα, και του χρόνου θα διπλασιάζεται κάθε ώρα. Τιποτα δεν θα μείνει όπως το ξέρουμε και όπως το νομίζουμε. Καταλαβαίνεις τι εννοώ.
  Αγαπητέ κ.Νάσο να είσαι καλά.

  Μου αρέσει!

 19. marianna said

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!ΓΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΚΟΡΙΝΘΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩ ΤΟ ΣΠΟΡΟ ΖΕΑ??ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  Μου αρέσει!

  • Λασκαρίνα said

   Μαριάννα , δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να σού δώσει σπόρο ζέας, γιατι απλούστατα δεν έχει κανείς, γιατί απλουστετότερ δεν υπάρχει σπόρος ζέας. Μόνο μακαρόνια , κοχύλια, στριφτό κλπ πού λέγονται ζέας σαν εμπορική ονομασία έχω διαπιστώσει ότι υπάρχουν, πού γίνονται από κάποια ποικιλία τού είδους Triticum dicoccum. Αλλωστε γιά να βγεί η δικαστική απόφαση που βλέπουμε στον αριθμό 46 πιό πάνω , η οποία ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ τη χρησιμοποίηση της λέξης ΖΕΑ-ΖΕΙΑ καί τίς παράγωγες λέξεις στη ΒΙΟΥΓΕΙΑ (πού είναι κολοσσός στα βιολογικά) το θέμα είναι πιό σοβαρο απ’ ότι νομίζουμε. Δηλαδή ακόμα καί να βρείς σπόρο πού αυτός πού θα στον δώσει θα λέει ότι είναι ζέας (λέμε τώρα), κατά πάσα πιθανοτητα δεν θα ξαναφυτρώνει άλλη χρονιά, αυτό το συμπέρασμα βγάζω απ’ ότι έχω διαβάσει εδώ πέρα από σοβαρούς ανθρώπους, αλλά καί να βγάλεις στάρι, αν δεν τον θέλεις γιά δική σου διατροφή καί το θέλεις γιά εμπόριο καί μεταποίηση, χαιρέτα μου τον πλάτανο για το με τι όνομα θα τον πουλήσεις. Θα επανέλθω!

   Μου αρέσει!

 20. BILL said

  ΚΥΡΙΕ ΒΙΤΑΛΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, ΦΟΡΕΣΑΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΒΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΚΑΙ ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕΤΕ . ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΡΑΤΕ ΕΝΤΟΛΗ ΠΟΙΩΝ ΣΧΕΔΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΕ;
  ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΜΑΣ ΦΕΡΝΑΤΕ ΣΠΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΠΟΥ ΒΑΠΤΙΖΑΤΕ ΖΕΑ, ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΦΕΡΑΤΕ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ FRANKEKORN ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ 36 ΤΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ, ΕΞΑΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΡΧΕΓΟΝΟ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΖΕΑ. ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΦΕΡΕΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ (ΡΟΔΕΣΙΑ) ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΒΑΠΤΙΣΕΤΕ ΠΑΛΙ ΖΕΑ.
  ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΒΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΡΟΙΔΑ ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΤΕ;
  ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΣΑΣ;
  ΤΙ ΣΑΣ ΦΟΒΙΖΕΙ;

  Μου αρέσει!

 21. Ανωνυμος said

  ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΥΠΟΘΕΤΩ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΡΙΚΟΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΟΙ. Έτσι και ο Βιτάλης του ΠΑΜ(πρώην άνθρωπος των προηγούμενων καθεστωτικών κυβερνήσεων)στο δελτίο τύπου της 15-7-13,άρχισε να κάνει αυτό που έμαθε καλά.Ζητάει από τα blogs να αφαιρέσουν κάθε αντίθετη άποψη με τη δική του(βασανίστε μας κιόλας).Φαντασθείτε λοιπόν ναρχόταν στην εξουσία κι΄ όλας.Ο δειλός απειλεί και με μηνύσεις και με μάρτυρες κατηγορίας καθηγητές του πανεπιστημίου. Μάλλον σαν κι αυτούς που θα πιστοποιήσουν ότι οι ακτινοβολημένοι σπόροι από την Έρημο, τη Γερμανία είναι οι αρχαιοελληνικοί σπόροι.Ο αθεόφοβος ζήτησε και επιστολή από τον Peter Frank ,(που τον έχουν ξεμπροστιάσει όλοι οι blogers,για να πιστοποιήσει ότι το franckenkorn που έφερε ως ζειά είναι η αρχαία ζειά. Έβαλε δηλαδή το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Ιδού γιατί:
  http://wheatpedigree.net/sort/show/24032
  GRIS
  Genetic Resources Information System for Wheat and Triticale
  Last u[pdate:2013-01-12

  Accesion List FRANCKENKORN Pedigree
  FRANCKENKORN
  Page 1 Page 2
  Name FRANCKENKORN
  Acession number PI-587201
  Pedigree:MUTANT-D-24/2*ALTGOLD//ROUQUIN[2965];
  Species TR.SP(Σημείωση δική μου:Τα αρχικά TR σημαίνουν Τρίτικουμ-στάρι και SP Σπέλτα,δηλαδή Ντί νκελ κοινό όνομα.Ούτε δίκοκκο ούτε ζειά,ούτε σπαρτόν,ούτε αιγιλοπάς και σαχλαμάρες.Σημειωτέον το Ντίνκελ είναι μαλακό στάρι,το δίκοκκο σκληρό)
  Bot.variety
  Habit W
  Locality DEU
  Gene Glu-A1a,Glu-B1d,Glu-D1d[3703]
  Synonym
  Status CVR
  Year 1995
  Originator Dr.P.Franck Pflanzenzucht Oberlimpung

  Πρώρα στο http://parembasi1.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html του Ξηρόπερου αποκαλύφθηκε ότι η ζειά του Βιτάλη είναι υβρίδιο ακτινοβολημένο, δημιουργία του περισπούδαστου Peter Frank,o ο οποίος ευλογάει τα γένεια του, νομίζοντας ότι είμαστε τυφλοί και δε θα τον ψάξουμε..
  Δημιουργία του 1995 όπως γράφει το πιστοποιητικό του ίδιου οργανισμού πού επικαλείται ο Γερμανός κύριος,ιδιοκτήτης του σπόρου.Ξέρετε μήπως κανέναν άλλον ιδιοκτήτη σπόρου που να μην είναι υβρίδιο;Μηνύσεις λοιπόν κύριε Βιτάλη!καί ποιους θα έχεις μάρτυρες?Tον Γρηγορίου και τον Γερμανο?Έχει να πέσει πολύ γέλιο με τον αρχομανή.

  Μου αρέσει!

 22. 6977184100 said

  ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙ ??? ΠΗΓΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΟ ΧΗΜΕΙΟ ??ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΜΕ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ??? ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΟΛΟΙ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΟΥΣ ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ !!!!

  Μου αρέσει!

 23. Michalis K said

  Άρα διαβάζοντας εδώ καταλήγουμε οτι ο σπόρος ζέας δεν υπάρχει και πιθανώς μόνο ο Αντωνόπουλος να έχει – αν κ η μυστικότητα με βάζει σε υποψίες..αν έχεις τέτοιο προιον το προβάλλεις αφενός για να ξεχωρίσεις από τους ανταγωνιστές και αφετέρου για να δικαιολογήσεις τις τιμές που ζητάς. ή μήπως φοβάται οτι θα έρθει ο Βενιζέλος και θα του το πάρει;;; αν και άσχετος με το αντικείμενο διαβάζω οτι η μετάλλαξη μπορεί να γίνει κ με φυσικό τρόπο αν καλλιεργείς κ άλλες ποικιλίες σε χώρο δίπλα από την υποτιθέμενη καλλιέργεια ζέας.
  διαπιστώνουμε όλοι οτι υπάρχει μεγάλη νοθεία με εισαγωγές μεταλλαγμένων από Γερμανία και Ιταλία και ακόμα κ αν βρίσκαμε τον γνήσιο σπόρο η καλλιέργειά του δεν είναι τόσο απλή. θα είχε ενδιαφέρον για όσους πραγματικά θέλουν να γίνει κάποια οργάνωση και να κληθούν επιστήμονες και έμπειροι αγρότες για να καθοδηγήσουν μια ευρύτερη κίνηση απεξάρτησης από τα μεταλλαγμένα αλεύρια – ακόμα κ αν δεν μπορέσουμε να βρούμε τον αυθεντικό σπόρο ζέας.

  έχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον αλλά προσωπικά με ενδιαφέρει να μπορώ να ξέρω τι τρώω γιατί διαφορετικά με αυτά που διαβάζω για τις μεταλλάξεις αρχίζω να αποστασιωπιούμαι από τα προιόντα με βάση το συμβατικό – σουπερ μεταλλαγμένο αλεύρι. για όσους ενδιαφέρονται δείτε το βιβλίο – bestseller Wheat Belly – amazon link εδώ: http://bit.ly/wheatbellybestseller

  οι κινήσεις που θα μπορούσε να αναλάβει η κίνηση είναι πολλές με ωφέλη για όλους (δυνητικοί αγρότες, καταναλωτές ή επενδυτές):

  1. κατ’αρχάς ενημερωτικές για να σταματήσει αυτή η παραφιλολογία για τη ζέα. να μάθει όσο πιο πολύς κόσμος την αλήθεια κ τις τυχόν προοπτικές..όπως κάποιος ανέφερε παραπάνω ακόμα κ αν έχεις το σπόρο δεν είναι βέβαιο οτι θα επιτύχεις πολλά αν το έδαφος δεν έχει προετοιμαστεί κατάλληλα..ο στόχος δεν είναι το χρηματικό κέρδος αλλά το κέρδος από φάρμακα για να διορθώσουν τις βλάβες από τις μεταλλαγμένες τροφές που «ποτίζουν» το σώμα μας οι πολυεθνικές.
  2. θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε το ενδεχόμενο συνεταιριστισμού για εκμετάλλευση οικονομιών κλίμακας κ ο καθένας με την εμπειρία / γνώση να συμβάλλει στη δημιουργία ενός πρότυπου οργανισμού διαφύλαξης / παραγωγής / εκμετάλλευση αγνών ποικιλιών σιταρίου / ζέας
  3. ακόμα και αν δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε, θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε έναν έμπειρο αγρότη και να του προτείνουμε να χρηματοδοτήσουμε την προσπάθεια για να αυξηθεί η δυναμικότητα της παραγωγής και πάψουμε να ταϊζουμε τα παιδιά μας κ τους εαυτούς μας με κακής ποιότητας προιοντα κ με τρομερές συνέπειες για την υγεία μας. (διαβάστε το βιβλίο κ θα καταλάβετε)

  το ζήτημα δεν πρέπει να είναι η ζέα , ο αντωνόπουλος κτλ αλλά πως θα εκμεταλλευτούμε τη γνώση, το μεράκι , τη διάθεση για ρίσκο για να βελτιώσουμε τις ζωές μας..

  Μου αρέσει!

  • Αντώνης Σιώρας said

   Εχω παρατηρήσει ότι σε πολλά αρτοποιεία της χώρας, η αλευροβιομηχανία ΛΟΥΛΗΣ κυκλοφορει το ονομαζώμενο αλεύρι ΝΤΙΝΚΕΛ, λέγοντας το ΨΩΜΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ! Απίθανο! Πήρα ένα καρβελάκι του μισού κιλού, και βλέπω πως είναι άσπρο, όπως το σταρένιο και η φουρνάρισα μου λέει ότι δεν βρίσκει καμία διαφορά απο το κοινο αλεύρι. Εγώ βέβαια έχω καταλάβει τι συμβαίνει αλλά αυτά τα έχουμε ξαναπεί. Τι άλλο να πούμε; Ο κ.ΛΟΥΛΗΣ έχει γεμίσει τα φουρνάρικα με αφίσες που διαφημίζει το ΝΤΙΝΚΕΛ του και δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο, απο το να επαναλάβω περασμένες μου αναρτήσεις: Οταν πάει κάτι καλό να γίνει στη χώρα,κάποιοι εθνοσωτήρες πολύ καλλοί άνθρωποι, έρχονται να ( βάλουν μια τάξη) στα πράγματα…….. Ο θεός να τους έχει καλά…

   Μου αρέσει!

   • κωστης said

    κε Σιωρα καλησπερα.
    εχω εισαγει το ’94 ντικελ απο βιολ φαρμα του Μελανα Δρυμου γερμανιας οπου το πηρα μονος μου απο εκει. Καλλιεργουσα βρωμη για μια ειδικη συνθεση σε αθλητες μεγαλης κουρσας.
    Λογω του τεραστιου υψους του και του διπλου φλοιου το εδωσα σε βιοκαλλιεργητη Τσοκανη στα Λευκτρα, που αδυνατωντας να το κανει εμπορικο το εγκατελειψε με μεγαλη μου λυπη.
    ειναι μαλακο κοκκινοχρωμο σταρι τετραπλης ελικας DNA και κανει πολυ γευστικα ψωμια ΚΑΙ σαν ολικης. Λιγη περισ. γλουτενη απο το ζεα. ΝΟΘΕΥΕΤΑΙ με αισχρο τροπο.Παρακαλω παιρνετε μονο συσκευασιες αλευριου απο τους …μισητους γερμανους.!
    φιλικα , κωστης

    Μου αρέσει!

  • Βασάλτης said

   Αγαπητέ φίλε Michali K,
   Είναι πολύ καίρια η τοποθέτησή σου, θα μού επιτρέψεις όμως να την συμπληρώσω. Η παραφιλολογία για τη ζέα, όπως πολύ σωστά λές πρέπει να σταματήσει. Το ζήτημα δεν πρέπει να είναι η ζέα, ο Αντωνόπουλος κλπ, αλλά πως θα εκμεταλλευτούμε τη γνώση, το μεράκι, τη διάθεση για ρίσκο για να βελτιώσουμε τη ζωή μας (εννοείς υποθέτω τη γνώση καί το μεράκι παραγωγών σαν τον Αντωνόπουλο καί άλλους τέτοιους συνειδητούς εμπνευσμένους γεωργούς, όπως ας πούμε κάνα δυο ακόμα για να μην μονοπωλεί ο Αντωνόπουλος την κουβέντα, Καρράς στην Αρκαδία, Ζαργάνης στην Εύβοια , Φούγκας , Μερκούρη στην Ηλεία καί άλλοι πολλοί σε όλη την Ελλάδα (ας με συγχωρήσουν πού δεν τούς αναφέρω όλους, αλλά τα προϊόντα τού Αντωνόπουλου αναδείχθηκαν η πέτρα τού σκανδάλου) πού αρνούνται να καλλιεργήσουν έξυπνες ποικιλίες, υβρίδια καί μεταλλαγμένα, βιάζοντας τη φύση. Ομως για να σταματήσει κάτι πρέπει να αποκαλυφθεί η αιτία πού το δημιούργησε καί η ανάγκη πού το τρέφει. Καί σύ ο ίδιος, αν καί αποστασιοποιείσαι από το φαινόμενο ζέα το βρίσκεις συνεχώς μπροστά σου σαν φάντασμα. Είναι όντως φάντασμα. Να γιατί. Ποιός έβγαλε προϊόντα ζέας πρώτος πρίν από τουλάχιστον μία εικοσιετία αν δεν κάνω λάθος? Ο Αντωνόπουλος. Είδε ποτέ κανείς κάποιο σχόλιο , κάποια ανακοίνωση από τον Αντωνόπουλο? Φάντασμα ο Αντωνόπουλος. Μα ο Αντωνόπουλος παράγει καί φακές, φασόλια, φάβα, στάρι μαλακό , στάρι σκληρό, μονόκοκκο, στάρι ολικής, κριθάρι, πολλές ποικιλίες σίτου, ντομάτα, αλεύρι, μακαρόνια, εύκολα τα βρίσκεις όλα σε όλη την Ελλάδα. Ο Αντωνόπουλος σιωπηλός, χωρίς φανφάρες μεγαλουργεί μόνο με ντόπιες ποικιλίες. Δεν βγήκε κανείς από τούς σοβαρούς γεωργούς μας να καυχηθεί καί να ζητήσει τα εύσημα ότι τάχα ανακάλυψαν τις υπερτροφές πού θα μας σώσουν, πού θα μας ξανακάνουν ίδιους με τούς αρχαίους προγόνους μας. Μάλλον το άφησαν σε μας αυτό τούς ανόητους (ή μάλλον μας το υπέβαλαν κάνα δυό διαταραγμένοι) ότι τάχα υπάρχει η τροφή η απαγορευμένη πού πρέπει να επαναστατήσουμε γιά να μας την ξαναδώσουν πίσω οι κλέφτες. Καί να οι πανομοιότυπες επαναλήψεις: 1) οι Αρχαίοι δεν έτρωγαν στάρι, έτρωγαν ζέα, 2) Ο Ομηρος , ο Ηρόδοτος, Ο Γαληνός, Ο Διοσκουρίδης, Ο Θεόφραστος καί τά άλλα παιδιά, 3) Ο Μέγαλέξανδρος έτρεφε τη στρατιά του με ζειά, 4) Οι ρωμαίοι το ίδιο, 5) Το Λιμάνι Ζέας, 6) Ο Βενιζέλος (Μπενί Ζελόν) την απαγόρευσε, 7) Ζευγάρι γιατρών έφθασε στη Θεσσαλονίκη το 1922, 8)Γλουτένη, πρωτεϊνη στηρίξεως. Αυτά τα 8 σημεία σε όλες τις αναρτήσιες πανομοιότυπες, πάντα με την ίδια σειρά, (δεν ξεφεύγει ούτε ένας τόνος) όλες από τον ίδιο συντάκτη. Καί μετά ξύπνησαν καί οι όψιμοι Πολιτικοί πού ιδρωμένοι αναζητούν τη ζέα , πότε στούς Ιταλούς, πότε στούς Γερμανούς καί πότε στούς Μουσουλμάνους της Μεσοποταμίας. Εμείς πότε θα ξυπνήσουμε να τούς στείλουμε από κεί πού ήρθαν? γιατί αυτοί τουλάχιστον είναι ακόμα μικροί (καί δεν θα μεγαλώσουν) τούς καταφέρνουμε. Μα κανείς , ακόμα καί από τούς ψαγμένους στο μπλόγκ αυτό δεν αμφισβήτησε την ύπαρξή της. Την θεωρούν δεδομένη, καί ακόμα πιό δεδομένες τις ιδιότητές της . Μα καλοί μου άνθρωποι ποιός, μα ποιός ανέφερε ποτέ σε κάποιο σημείο των γραφομένων από τούς συγγραφείς πού στηρίζονται όσοι παραφιλολογούν ότι η ζέα ήταν αυτό πού ισχυρίζονται καί κυρίως ότι έχει τις ιδιότητες πού της αποδίδουν , μα κυριώτατα ότι ήταν κάτι ξεχωριστό στη διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων. Θα καταδείξουμε με μεγάλη σαφήνεια μέσα από τα κείμενα όλων των αναφερομένων συγγραφέων καί χωρίς μεγάλο κόπο , ότι η βλακεία , η ημιμάθεια η προπαγάνδα καί η σκοπουμένη παραποίηση μπορεί να δημιουργήσει Αστικούς Μύθους τουλάχιστον. Ισως η γνώση να μπορεί να σταματήσει την φρενιτώδη παραφιλολογία γιά ένα προϊόν , ας το πούμε δίκοκκο στάρι για να συνεννοούμαστε. Κάθε μέρα λοιπόν θα αναρτάται το κείμενο καί ενός αρχαίου συγγραφέα από όλους (μηδενός εξαιρουμένου) όσους στηρίζουν υποτίθεται την ύπαρξη της ζέας. Δεν είναι δυνατόν να συνεχισθεί αυτή η παράνοια. Καί στη συνέχεια θα αναρτάται σε όλα (μηδενός εξαιρουμένου) τα μπλόγκς, αυτούσια. Νομίζω ότι κάποιος ή κάποια εδώ έχει προσπαθήσει να το κάνει στο παρελθόν. Ισως ενεργοποιηθεί καί αυτός. Για να ευθυμήσουμε αναφέρω πως άν κάποιος με αναφορές τυχαίες – ψευδείς σε αρχαίους συγγραφείς ισχυριζόταν ότι το γλείψιμο των μαυροκαφεκτρινοπράσινων βοτσάλων στις παραλίες μας προσέδιδε υπερανθρώπινες ιδιότητες στούς ανθρώπους, όμως μια απαγόρευση (θα βρούμε έναν εβραίο πολιτικό) στέρησε την Ελληνική φυλή αυτής της εκπληκτικής συνήθειας καί δεν έφθανε μόνο αυτό μας τις έκλεψαν κιόλας από τις ακρογιαλιές μας, όλος ο κόσμος θα έτρεχε στις παραλίες (ευτυχώς πού είναι καλοκαίρι) καί θα αναζητούσε το αρχαίο βότσαλο γιά να το γλείψει.

   Μου αρέσει!

   • Βασάλτης said

    ΠΗΓΗ (επιχείρημα) 1. Από ΟΜΗΡΟΥ άρξασθαι: Μην πετάμε λέξεις σκόρπιες, ας δώσουμε καί τη σκηνή για να αντιληφθούμε το μέγεθος της ανοησίας (Οδύσσεια δ,37-41, ) όταν ο Τηλέμαχος με τον σύντροφό του Πεισίστρατο φθάνουν κουρασμένοι με τα ιδρωμένα αλογά τους στο παλάτι τού Μενέλαου , αυτός στέλνει τον Υπηρέτη του Ετωνέα να τούς προϋπαντήσει … Ετσι ο Ετωνέας έτρεξε να βγεί από το ανάκτορο , αφού πρόσταξε καί άλλους υυπηρέτες να τον ακολουθήσουν . Και αυτοί ξεπέζεψαν τα ιδρωμένα άλογα καί τα έδεσαν στα παχνιά των αλόγων καί έβαλαν μπροστά τους (γιά να φάνε) ζειάς ανά δε κρί λευκόν έμιξαν… ή (ο.π. δ, 602-605) ο Τηλέμαχος πρός τον Μενέλαο …Εσύ βασιλεύεις σε απέραντες πεδιάδες , όπου φυτρώνει άφθονος λωτός (τριφύλλι) καί μεγαλώνει κύπειρον, πυροί τε ζειαί τε ιδ’ ευρυφυές κρί λευκόν … Αυτά ΟΛΑ ΚΙ ΟΛΑ διηγείται ο Ομηρος. Βλέπετε πουθενά τις περίφημες ιδιότητες πού κόπτονται οι ημιμαθείς? Ναί ζωοτροφή ! Η περίφημη ζέα τού Ομήρου. Γιατί όχι καί το περίφημο κύπειρο τού Ομήρου, Γιατί όχι το περίφημο τριφύλλι τού Ομήρου, Γιατί όχι το περίφημο κεχρί τού Ομήρου, αγαπητοί μου! Δεν είναι θέμα μετάφρασης , όπως ισχυρίζονται σε κάποια μπλόγκς, είναι θέμα κοινής λογικής. Το διαπιστώνετε, αν όμως αμφιβάλλετε (καλό είναι), ανοίξτε το άγιο πρωτότυπο, δεν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις φιλολόγου.

    Μου αρέσει!

   • Βασάλτης said

    ΠΗΓΗ (επιχείρημα) 2. ΗΡΟΔΟΤΟΣ: όλοι ανεξαιρέτως πού επικαλούνται τον Ηρόδοτο δεν έχουν κάνει τον κόπο να διαβάσουν όλο το απόσπασμα από το βιβλίο ΙΙ, 36. Το έχει κάνει μία blogger στο http://alfeiospotamos.pblogs.gr/2013/00/zea-zeia-triticum-dicoccum-kapoioi-ellademporoi-kleftes-thn-pwlo.html Ο Ηρόδοτος μιλάει γιά τις παραξενιές των Αιγυπτίων καί όχι γιά τις ιδιότητες της υπερφυσικής ζειάς, πού μάλλον καλά – καλά δεν την ξέρει. Το διάβασα , το μελέτησα , είναι αξιόπιστο καί το συμπληρώνω: Οποιος διαβάσει όλο το απόσπασμα τού Ηροδότου ΙΙ, 36 θα σκάσει στα γέλια απο τον τρόπο πού περιγράφει ο Ηρόδοτος τις παραξενιές των Αιγυπτίων! (36) οἱ ἱρέες τῶν θεῶν τῇ μὲν ἄλλῃ κομῶσι, ἐν Αἰγύπτῳ δὲ ξυρῶνται. [2.36.1] τοῖσι ἄλλοισι ἀνθρώποισι νόμος ἅμα κήδεϊ κεκάρθαι τὰς κεφαλὰς τοὺς μάλιστα ἱκνέεται, Αἰγύπτιοι δὲ ὑπὸ τοὺς θανάτους ἀνιεῖσι τὰς τρίχας αὔξεσθαι τάς τε ἐν τῇ κεφαλῇ καὶ τῷ γενείῳ, τέως ἐξυρημένοι. [2.36.2] τοῖσι μὲν ἄλλοισι ἀνθρώποισι χωρὶς θηρίων ‹ἡ› δίαιτα ἀποκέκριται, Αἰγυπτίοισι δὲ ὁμοῦ θηρίοισι ἡ δίαιτά ἐστι. ἀπὸ πυρῶν καὶ κριθέων ὧλλοι ζώουσι, Αἰγυπτίων δὲ τῷ ποιευμένῳ ἀπὸ τούτων τὴν ζόην ὄνειδος μέγιστόν ἐστι, ἀλλὰ ἀπὸ ὀλυρέων ποιεῦνται σιτία, τὰς ζειὰς μετεξέτεροι καλέουσι. [2.36.3] φυρῶσι τὸ μὲν σταῖς τοῖσι ποσί, τὸν δὲ πηλὸν τῇσι χερσί {καὶ τὴν κόπρον ἀναιρέονται}. τὰ αἰδοῖα ὧλλοι μὲν ἐῶσι ὡς ἐγένοντο, πλὴν ὅσοι ἀπὸ τούτων ἔμαθον, Αἰγύπτιοι δὲ περιτάμνονται. εἵματα τῶν μὲν ἀνδρῶν ἕκαστος ἔχει δύο, τῶν δὲ γυναικῶν ἓν ἑκάστη. [2.36.4] τῶν ἱστίων τοὺς κρίκους καὶ τοὺς κάλους οἱ μὲν ἄλλοι ἔξωθεν προσδέουσι, Αἰγύπτιοι δὲ ἔσωθεν. γράμματα γράφουσι καὶ λογίζονται ψήφοισι Ἕλληνες μὲν ἀπὸ τῶν ἀριστερῶν ἐπὶ τὰ δεξιὰ φέροντες τὴν χεῖρα, Αἰγύπτιοι δὲ ἀπὸ τῶν δεξιῶν ἐπὶ τὰ ἀριστερά· καὶ ποιεῦντες ταῦτα αὐτοὶ μέν φασι ἐπιδέξια ποιέειν, Ἕλληνας δὲ ἐπαρίστερα. διφασίοισι δὲ γράμμασι χρέωνται, καὶ τὰ μὲν αὐτῶν ἱρά, τὰ δὲ δημοτικὰ καλέεται. Τώρα η μετάφραση : [36] Στους άλλους τόπους οι ιερείς των θεών αφήνουν μακριά τα μαλλιά τους, στην Αίγυπτο ξυρίζονται. Στους άλλους ανθρώπους συνηθίζεται, όταν υπάρχει πένθος, οι στενοί συγγενείς να κόβουν τα μαλλιά τους, ενώ οι Αιγύπτιοι ξυρισμένοι τον άλλο καιρό, μόλις πεθάνει κανείς, αφήνουν να μεγαλώνουν οι τρίχες στο κεφάλι και στα γένεια τους. [2] Οι άλλοι άνθρωποι ζουν χωριστά από τα ζώα, οι Αιγύπτιοι ζουν μαζί με τα ζώα. Οι άλλοι τρέφονται με σιτάρι και κριθάρι, αλλά για τους Αιγυπτίους είναι μεγάλη ντροπή να τρώει κανείς τέτοια πράγματα: οι ίδιοι σιτίζονται με ασπροσίταρο (εντάξει είναι θέμα μεταφραστή, οότε εμείς μεταφράζουμε ζειά) , αυτό που άλλοι το λένε (πάλι εμείς μεταφράζουμε ζειά) ασπροκαλάμποκο. [3] Τη ζύμη τη ζυμώνουν με τα πόδια, αλλά τον πηλό με τα χέρια, και την κοπριά τη φυλάνε. Τα γεννητικά τους όργανα οι άλλοι άνθρωποι τα αφήνουν όπως είναι καμωμένα, ενώ οι Αιγύπτιοι μόνο, καθώς και όσοι πήραν απ᾽ αυτούς τη συνήθεια, κάνουν περιτομή. Το ρούχο των ανδρών αποτελείται από δυο κομμάτια, των γυναικών από ένα. [4] Τους κρίκους και τα σχοινιά με τα πανιά οι άλλοι άνθρωποι τα δένουν απ᾽ έξω, οι Αιγύπτιοι από μέσα. Οι Έλληνες γράφουν τα γράμματα και κάνουν τους λογαριασμούς φέρνοντας το χέρι από τα αριστερά προς τα δεξιά, οι Αιγύπτιοι από τα δεξιά προς τα αριστερά· μολοντούτο, οι Αιγύπτιοι λένε ότι οι ίδιοι γράφουν προς τα δεξιά και οι Έλληνες προς τα αριστερά. Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούν δύο ειδών γράμματα, που λέγονται τα πρώτα ιερά, τα τα δεύτερα δημώδη.
    Πού είναι πατριώτες μου οι περίφημες ιδιότητες της ζειάς! Κάποιοι λέει τη λένε ζειά:! Επεται το τρίτο επιχείρημα.

    Μου αρέσει!

   • Βασάλτης said

    ΠΗΓΗ 3: ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ (Διάδοχος τού Αριστοτέλη στην διεύθυνση της Φιλοσοφικής Περιπατητικής Σχολής (370-287 πχ). Ο πρώτος ταξινομητής φυτών καί ζώων της Αρχαιότητος. ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ (1ος αι μχ) , ΓΑΛΗΝΟΣ (2ος αι μχ) καί (μερικοί επιφανέστατοι ιατροί της Αρχαιότητος τούς οποίους η Συνωμοσιολογική προπαγάνδα δεν τούς αναφέρει) ΔΙΟΚΛΗΣ ( 4ος αι. πχ-νέος Ιπποκράτης), ΠΡΑΞΑΓΟΡΑΣ (4ος αι πχ), ΜΝΗΣΙΘΕΟΣ (4ος αι πχ), ΠΛΕΙΣΤΑΡΧΟΣ (4ος αι πχ), ΦΥΛΟΤΙΜΟΣ (4ος αι πχ). Αντί να το κάνω εγώ καί να μήν μας φτάσουν 100 σελίδες , δεν υπάρχει νομίζω αντίρρηση να αφήσουμε τον μέγιστο ΓΑΛΗΝΟ να μας μιλήσει γιά την ζειά , τις ιδιότητές της καί γιά το πώς την ήξεραν , άν την ήξεραν, ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΩΤΕΡΩ ΜΕΓΑΛΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΟΛΟΓΟΙ πεντακόσια χρόνια (, χίλια χρόνια αν συμπεριλάβουμε καί τον Ομηρο, Ηρόδοτο τούς οποίους επίσης αναφέρει , αλλά εμείς τούς έχουμε εξαντλήσει στις προηγούμενες αναρτήσεις) πρίν από αυτόν ώς τις μέρες του. Στο περίφημο λοιπόν βιβλίο του ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΕΝ ΤΑΙΣ ΤΡΟΦΑΙΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ Α’, τιτλοφορεί το κεφάλαιο 13. «Περί τιφών καί ολυρών καί ζειών» . Μεταφράζω λοιπόν με την βοήθεια των εκδόσεων ΚΑΚΤΟΣ (κι ας μην με μαλώσει κανείς δογματικός φιλόλογος ότι δεν μεταφράζω καλά γιατί θα τον σηκώσουμε στον πίνακα!) από την μνημειώδη έκδοση τού K.G.Kuhn (Λειψία 1823). Α! ήταν τόσο έγκυρος ο Γαληνός κατά τον Μεσαίωνα (φαντάζομαι καί στις μέρες μας τουλάχιστον όσον αφορά τις ιστορικές καταγραφές, όπως αυτές της ζειάς) στα ιατρικά θέματα , ώστε καίονταν στην ΠΥΡΑ όσοι τον αμφισβητούσαν. Αρχίζω λοιπόν …. » Ο Μνησίθεος τοποθετεί μετά το στάρι καί το κριθάρι, στην τρίτη θέση την τίφη. Ο Διοκλής τα εξέτασε αμελέστερα , προτιμώντας την συντομία αντί της ακριβούς εξέτασης. Οντως έγραψε γιά το στάρι, το κριθάρι καί γιά πολλά άλλα, συντομεύοντας όσα ήθελε να πεί.. Πιό εκτενώς από το Διοκλή έγραψαν ο Πραξαγόρας καί ο Μνησίθεος καί αυτοί όμως με ελλείψεις. Ο Φυλότιμος έγραψε πολύ εκτενώς γιά κάποια καί ελλιπώς γιά άλλα , ενώ μερικά δεν τα μνημόνευσε καθόλου, όπως ακριβώς ούτε τη ζειά. Προφανώς ούτε καί ο Πραξαγόρας , ο Δάσκαλός του, πού δεν παρέλειψε (ο Φυλότιμος) τίποτε από όσα ο δάσκαλός του έγραψε … Είναι αξιοθαύμαστο ότι ούτε εκείνος πού συνέθεσε το έργο τού Ιπποκράτη, με τον τίτλο Περί Διαίτης, όποιος παλαιός άνδρας κι αν ήταν, δεν μνημόνευσε το όνομα της ζειάς . Ακόμα κι αν πίστευε ότι η τίφη αποκαλείται από μερικούς ως ζειά έπρεπε να το δηλώσει. Ας παραθέσουμε όμως τα λόγια τους. Ο Διοκλής λοιπόν στο πρώτο βιβλίο των Υγιεινών πρός Πλείσταρχο, πού εξετάζει τις δυνάμεις των τροφών λέει «Μετά το κριθάρι καί το σιτάρι επόμενα ως πρός τις αρετές από τα άλλα είναι η όλυρα, η τίφη , η ζειά, το ιταλικό κεχρί καί το κεχρί». Σε μερικά αντίγραφα δεν αναφέρεται καθόλου η ζειά (σημείωση μεταφραστή-δική μου: Μυρίζομαι αρχαία απαγόρευση αλά Βενιζέλου) … Αυτά γιά τον Διοκλή. Ο Μνησίθεος όμως στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη λεπτομερέστερη εξέταση , αφού πρώτα έγραψε γιά το σιτάρι καί το κριθάρι καί έπειτα γιά την τίφη περίπου κατά λέξη: «Από τούς υπόλοιπους σπόρους ο καλύτερος είναι η τίφη (γιατί τρέφει ικανοποιητικά καί χωνεύεται χωρίς πολύ κόπο), ενώ κάποιος πού τρώει σε μεγάλη ποσότητα ψωμί από ζειά δεν μπορεί να είναι υγιής, οι ασυνήθιστοι σε αυτήν δε , ακόμα καί άν φάνε λίγο, γιατί είναι δύσπεπτο καί βαρύ. Οσοι όμως επειδή ζούν σε ψυχρές χώρες, αναγκάζονται να τρέφονται με αυτό καί να το σπέρνουν , επειδή αντέχει πολύ στο κρύο, έτσι στην αρχή συνηθίζουν να τρώνε λίγο καί επειδή δεν έχει καλή μυρωδιά καί λόγω της έλλειψης καλής σοδειάς σε αυτές τις χώρες … γενικά όμως πρέπει να πούμε ότι η ζειά είναι βαρειά καί δύσπεπτη, σκληρή καί γεμάτη ίνες.» Στα λεγόμενά του αυτά ο Μνησίθεος έχει δηλώσει με σαφήνεια τι εἰδους σπόροι καλλιεργούνται σε ψυχρές χώρες καί θέλει να αποκαλείται ζειά. Εγώ όμως (ο Γαληνός) παρά το ότι δεν είδα ο ίδιος όλες τις ψυχρές χώρες, δεν άκουσα καί από κανέναν άλλον πού τις έχει δεί , ότι από τούς ντόπιους ονομάζεται κάποιο σιτηρό (τινά σιτηρόν καρπόν) ζειά ή ζέα. Γιατί βρίσκεται γραμμένο καί με τούς δύο τρόπους, καθώς αλλού η πρώτη συλλαβή τελειώνει με ει (ζει) καί αλλού σε ε (ζε). Σκέφθηκα λοιπόν ότι είναι δυνατόν οι Ελληνες να ονομάζουν έτσι αυτόν τον σπόρο καί οι βάρβαροι να έχουν καθιερώσει δική τους ονομασία καί καθώς είδα ότι στη Θράκη καί Μακεδονία πολλοί αγροί είχαν όχι μόνο το στάχυ , αλλά καί ολόκληρο το φυτό όμοιο με τη δική μας τίφη στην Ασία, ρώτησα ποιά ονομασία έχει σε εκείνους τούς ανθρώπους καί μού είπαν όλοι ότι αποκαλείται βρίζα, καθώς η πρώτη συλλαβή γράφεται καί προφέρεται με τρία γράμματα β,ρ, ι καί η επόμενή της με ζ καί α στην ονομαστική καί προφανώς με την προσθήκη τού ν στην αιτιατική πτώση.Το ψωμί δε πού φτιάχνεται από αυτόν τον σπόρο έχει άσχημη μυρωδιά καί είναι μαύρο, όπως έγραψε ο Μνησίθεος… Ετσι θα πίστευα , άν όντως είναι μαύρο, ότι αυτός ακριβώς είναι ο σπόρος πού ονομάζει ζειά. Στις πιό ψυχρές περιοχές της Βιθυνίας ένας σπόρος ονομάζεται ζεοσίταρον (ζεόπυρον) … καί όπως το όνομα αυτό έχει συντεθεί από τα δύο ονόματα ζέα καί σιτάρι καί η ουσία του είναι ανάμεσα σε αυτά τα δύο, σαν να έχουν αναμιχθεί. Οπότε είναι τόσο χειρότερο από το στάρι όσο είναι καλύτερο από τη Θρακιώτικη βρίζα. Τα ονόματα των πόλεων που παράγεται ο σπόρος αυτός είναι Νίκαια, Προύσα, Κράτεια, Κλαυδιόπολη , Ιουλιόπολη καί το Δορύλαιο καί … το ψωμί πού φτιάχνεται από το σπόρο αυτό είναι τόσο πιό καλό από το ψωμί της βρίζας , όσο πιό χειρότερο είναι από τού σταριού.
    Τη ζειά την έχει μνημονεύσει και ο Θεόφραστος στο έβδομο βιβλίο του έργου Περί φυτών λέγοντας τα εξής περίπου (οι παραπομπές στο έργο τού Θεόφραστου δικές μου, τού μεταφραστή, από την έκδοση τού Κάκτου, τόμος 454) :: «Από όσα μοιάζουν με το σιτάρι και το κριθάρι, όπως η ζειά, η τίφη, η όλυρα, η βρόμη και ο αιγίλωψ, το πιο ισχυρό και που αδυνατίζει περισσότερο το χώμα είναι ζειά. γιατί έχει βαθιές και πολλές ρίζες, και πολλά και παχιά καλάμια. Και ο καρπός της είναι πάρα πολύ ελαφρύς και αγαπητός σε όλα τα ζώα» (κεφ. ΙΧ, 2). . Και πάλι στη συνέχεια: «Η τίφη είναι το πιο ελαφρύ απ’ όλα. γιατί έχει ένα και λεπτό καλάμι, και γι’ αυτό χρειάζεται φτωχό έδαφος και όχι όπως η ζειά πλούσιο και εύφορο» (κεφ. ΙΧ, 2). Και στη συνέχεια αμέσως μετά από αυτά γράφει τα εξής: «Αυτά τα δύο είναι και τα πιο όμοια με το σιτάρι, η ζειά και η τίφη» (το ίδιο κεφ. ΙΧ, 2).
    Ο Διοσκουρίδης στο δεύτερο βιβλίο του έργου Περί ύλης (ιατρικής) γράφει τα εξής (οι παραπομπές στο έργο τού Διοσκουρίδη δικές μου, τού μεταφραστή, από την έκδοση τού K.G.Kuhn (Λειψία 1829).): «Η ζέα είναι δύο ειδών, γιατί άλλη αποκαλείται μονή και άλλη δίκοκκη, καθώς έχει τον σπόρο της ενωμένο μέσα σε δύο κάλυκες. είναι πιο θρεπτική από το κριθάρι και πιο νόστιμη, ενώ, όταν γίνεται ψωμί, είναι λιγότερο θρεπτική από το στάρι (κεφ. ρια’). Το κρίμνον (πλιγούρι) είναι πιο χονδροκομμένο από το αλεύρι στην επεξεργασία, φτιαγμένο από ζέα και σιτάρι, από το οποίο φτιάχνεται ο πόλτος (πολτός). Είναι αρκετά θρεπτικό και εύπεπτο. περισσότερο στυπτικό της κοιλιάς είναι αυτό που παρασκευάζεται από ζέα, και ειδικά αν αυτή προηγουμένως καβουρδιστεί (κεφ ριβ’). Και η όλυρα ανήκει στο ίδιο γένος με τη ζέα, αλλά είναι κάπως λιγότερο θρεπτική από εκείνη. Και αυτή γίνεται ψωμί, και παράγεται από αυτήν παρομοίως πλιγούρι (κρίμνον) (κεφ ριγ’). Η αθήρα φτιάχνεται από ψιλοαλεσμένη ζέα. Είναι ρόφημα που μοιάζει με υγρό πλιγούρι, κατάλληλο για παιδιά, ενώ κάνει και για καταπλάσματα (κεφ ριδ’). Ο τράγος είναι στο σχήμα όμοιος με το πλιγούρι, αλλά πολύ λιγότερο θρεπτικός από τη ζέα, επειδή έχει πολύ πίτουρο, και γι’ αυτό είναι πιο δύσπεπτος και μαλακτικός της κοιλιάς (κεφ ριε’) «. Αυτά, λοιπόν, είναι αρκετά γα τη ζειά.- » Εδώ τελειώνει ο Γαληνός όσα είδε καί όσα διάβασε γιά τη ζειά καί άν είδατε εσείς εκτός από την θολή καί αμφιλεγόμενη ύπαρξή της καμμία αξιολογική κρίση γιά ανωτερότητα έναντι των άλλων κυρίων σιτηρών (σίτου καί κριθής) ή παραινέσεις γιά τις ασύγκριτες ιδιότητές της «γράψτε μας». Κάποτε πρέπει να τελειώσει το παραμύθι της ζειάς, τουλάχιστον όπως μας το έχουν σερβίρει εδώ καί δυόμισι χρόνια από το διαδίκτυο κάποιοι τυχάρπαστοι, άς είναι καί γιατροί, άς είναι καί γεωπόνοι , άς είναι καί φιλόλογοι. Πάντως έχουμε υποσχεθεί καί συνέχεια περί των υπολοίπων, η οποία έπεται καί η οποία θα είναι σαφώς συντομότερη από την παρούσα. Η παρούσα έπρεπε να είναι εκτενής γιά να μην μείνει καμμία αμφιβολία. Γιά φινάλε καί γιά όποιον έχει το μεράκι να διαβάσει καί αριθμήσει, ο Θεόφραστος στο Θ’ βιβλίο του γιά τα σιτηρά αναφέρει 9 φορές τη λέξη ζειά , 48 φορές τη λέξη κριθάρι καί 81 φορές τη λέξη σιτάρι. Από τα παραπάνω βέβαια δεν πιστεύω κανείς να δίνει βάση στις σαχλαμαρίτσες πού γράφουν οι άσχετοι συνωμοσιολόγοι προγονόπληκτοι ότι οι Αρχαίοι Ελληνες δεν έτρωγαν στάρι αλλά ζειά.
    ΒΑΣΑΛΤΗΣ

    Μου αρέσει!

   • Βασάλτης said

    Με πληροφόρησε φίλος blogger ότι στο θαυμάσιο http://www.ftiaxno.gr/2010/12/blog-post.html, υπάρχει εδώ καί πολύ καιρό μία σπουδαία ανάρτηση ΠΟΥ ΑΝΤΙΚΡΟΥΕΙ τα συνωμοσιολογικά επιχειρήματα για τις ιδιότητες της ζειάς. Το αναφέρω γιά επανόρθωση, γιατί είναι μία καταπληκτική προσπάθεια, σε καιρό ακόμα πού οι αφέλειες καί οι σαχλαμάρες δεν μας είχαν καταπνίξει. Ηταν σύντομο όμως καί χρειαζόταν νομίζω η δική μας επέκταση των επιχειρημάτων.
    ΒΑΣΑΛΤΗΣ

    Μου αρέσει!

 24. ΠΡΟΚΟΠΗΣ said

  Αλίευσα από το site
  poulithragr.blogspot.com/2013/07/blog-post_15.html‎
  Στην αμυγδαλιά θέρισαν τη ζέα το αρχαίο δίκοκκο σιτάρι τα εξής σχόλια/
  ΑΝΑΡΤΗΣΗ 1,
  Με όλο το σεβασμό στούς συναδέλφους-αγρότες και επειδή θεωρώ ότι η ανάρτησή σας δεν έχει μόνο λαογραφικό-τουριστικό ενδιαφέρον , θα μου επιτρέψετε να διατυπώσω μερικές σκέψεις μου.
  Πολύ καλή η προσπάθεια με το μαυραγάνι. Είναι όμως το μαυραγάνι πού καλλιεργούσαν οι παππούδες σας στην περιοχή; Καθώς θα γνωρίζετε ειδικά το μαυραγάνι έχει γίνει αντικείμενο βελτίωσης και βρίθει η αγορά από ποικιλίες του πού είναι ιδιοκτησία τού δημιουργού, υβρίδια δηλαδή, πού τα αγοράζουμε από τούς γεωπόνους και τις εταιρείες σπόρων, με αποτέλεσμα ο γεωργός να μπορεί μεν να κρατήσει σπόρο, ο οποίος όμως βαίνει μειούμενος κάθε χρόνο. Παλιά υπήρχαν πολλές ποικιλίες, τόσο σε σκληρό όσο καί σε μαλακό στάρι καί κάθε περιοχή είχε τη δικιά της ποικιλία με τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Αν είναι το μαυραγάνι της περιοχής σας τότε τα αποτελέσματα θα είναι άριστα. Θυμίζω πως σήμερα 2013 την μεγαλύτερη καλλιέργεια σιτηρών κατέχουν τα υβρίδια της ποικιλίας μαυραγάνι, που δεν έχουν καμμιά σχέση με τα παλιά. Ειναι επίσης γνωστό ότι ο παλιός σπόρος δεν έχει ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ σε αντίθεση με τα υβρίδια, γιά να ξέρουμε τι λέμε. Είναι σαν να καλλιεργείς μαυραγάνι , όπως το ΒΟΒ τού Ζουλιάνη καί να θεωρείς πως καλλιεργείς παραδοσιακή ποικιλία, ντόπια. Απλά δεν γίνεται.ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ
  ΑΝΑΡΤΗΣΗ 2.Ερχόμαστε τώρα στο θερισμό σας της “ΖΕΑΣ”. Δυστυχώς πέσατε θύματα καί εσείς, όπως πολλοί από μας , της απάτης πού έχουν στήσει Ελλαδέμποροι , όπως πολλοί γεωργοί καί όψιμοι καλλιεργητές με αντίκτυπο καί στούς καταναλωτές. Δυστυχώς συμμετέχουν με τις “αναλύσεις τους“, οικονομικές καί γεωπονικές δημοσιογράφοι έγκριτων εφημερίδων, όπως ο κ. Νάνος στις αναρτήσεις σας. Με πρωτεργάτες το ΠΑΜ καί ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΝ τού κ. Βιτάλη, τον κ. Παχόπουλο από την Κατερίνη καί τον κ. Κοσμίδη, αποσχισθέντα από το ΠΑΜ (αν καί οι δύο τελευταίοι έπαψαν να το αποκαλούν ζέα, αλλά δίκοκκο στάρι) έχουν εισάγει σπόρους ύποπτους -ακτινοβολημένους – γενετικά βελτιωμένους -τροποποιημένους – μεταλλαγμένους τελικά, πού τούς έχουν βαπτίσει ως “ζέα-ζειά” καί με ψεύτικες υποσχέσεις καί τυχάρπαστες οικονομικές αναλύσεις, όπως ανέφερα καί καλλιεργητικές μεθόδους υπόσχονται πέραν της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΕΩΣ απατηλά κέρδη μέχρι 1.000 ευρώ το στρέμμα. Βεβαίως η αλήθεια θα λάμψει , αλλά μέχρι τότε θα έχουν πετύχει τούς σκοπούς τους. Δηλαδή την εξαφάνιση κάθε γηγενούς ποικιλίας, όχι μόνο τού δίκοκκου καί τού μονόκοκκου σταριού, αλλά κάι κάθε άλλης ντόπιας ποικιλίας.
  Αγαπητοί φίλοι οι αποδόσεις στούς αβελτίωτους ντόπιους σπόρους ήταν πάντα καί είναι μικρές (άλλωστε το γεγονός μαρτυρά και ο παραγκωνσιμός τους από τούς σύγχρονους αγρότες μας) . Το προϊόν αλωνίσματος , (ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΛΟΙΩΣΗ), πουθενά σε όλον τον κόσμο δεν πωλείται από τον αγρότη στην καλύτερη περίπτωση πάνω από 0,40 λεπτά/κιλό καί μάλιστα το βιολογικό. Το αξιοποιήσιμο τελικό προϊόν γιά άλευρα καί μετά γιά μεταποίηση θα προέλθει με την χρησιμοποίηση αλυσίδας πανάκριβων μηχανημάτων, ούτως ώστε να απομακρυνθούν τα λέπυρα, μουστάκια, σπασμένα, ατροφικά πού θα πάνε στα σκύβαλλα. Με την διαδικασία αυτή θα απομείνει από το αρχικό προϊόν το 30 με 40%. Η οικονομική ανάλυση τού δημοσιογράφου δεν είναι αληθής γιά τον τίμιο κουρασμένο αγρότη. Αφορά τα αρπακτικά πού μυρίστηκαν εθνική σωτηρία και χρήμα. Πουλάνε σπόρους από το χωράφι σε παγκόσμια πρωτοτυπία 1,70-5,00 ευρώ το κιλό άκουσον-άκουσον. Σπόρους πού τούς βαπτίζουν ως “ζεα-ζειά”, ενώ είναι εισαγόμενοι γενετικά βελτιωμένοι καί ακτινοβολημένοι. Αφού όλα είναι εισαγόμενα έχουν το καθένα το δικό του όνομα, γιατί λοιπόν δεν χρησιμοποιούν το όνομα αυτό; (emmer , αν είναι emmer, farro, αν είναι farro, dinkel, αν είναι dinkel και βεβαίως franckenkorn. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 3. ΑΝΑΡΤΗΣΗ 3. Στις φωτογραφίες σας μου θυμίζετε τις παλιές καλές εποχές της γεωργίας. Εμείς οι υποψιασμένοι όμως , μετά το πέρασμα της πρώτης εντύπωσης με τις αναμνήσεις πού προκαλούν δεν μπορούμε να μήν σταθούμε στην πραγματικότητα. Βλέπουμε λοιπόν να καλλιεργείτε ένα μαλακό στάρι, τύπου Dinkel. Δεν είναι βέβαια κάν ένα παραδοσιακό σιτηρό (από τις χιλιάδες ποικιλίες πού υπάρχουν), αλλά είναι ακτινοβολημένο υβρίδιο μεταλλαγμένο FRANCKENKORN. Το έχει δημιουργήσει ο Peter Franck Γερμανός δημιουργός ποικιλιών, το 1995, καταγεγραμμένο στον Γερμανικό Εθνικό Κατάλογο το 2000 με αριθμό καταχώρησης ΡΙ-587201 (http://parembasi1.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html) (http://wheatpedigree.net/sort/show/24032).
  Οι σπόροι αυτοί είναι άκρως επικίνδυνοι γιά αυτούς όπως εσείς πού θέλετε να καλλιεργήσετε καί να διατηρήσετε ντόπιες ποικιλίες, αλλά καί γιά τούς καταναλωτές. Οχι μόνο , λόγω επιθετικότητος πρός τις ντόπιες ποικιλίες, θα προσβάλλουν καί θα τροποποιήσουν αυτές, αλλά θα τις εξαφανίσουν.
  Εtσι νομίζω ότι πρέπει να ενημερωθείτε για τα παραπάνω καί να ενημερώσετε καί εμάς γιά την προέλευση των σπόρων.
  Υ.Γ. Ακόμα καί άν συνεχίσετε να καλλιεργείτε καί να καλλιεργούμε υβριδικούς σπόρους σαν “ζέα-ζειά” πως θα μπορέσουμε να μεταποιήσουμε τα προϊόντα μας; Με ποιό όνομα θα τα εμπορευτούμε αφού υπάρχει απαγόρευση τόσο από το επίσημο Κράτος , όσο καί από τα δικαστήρια, όπως αναφέρουν όλα τα σχετικά blogs, όπου υπάρχει κινητικότητα καί πραγματικός οργασμός γιά να ξεσκεπαστεί όλη αυτή η απατηλή φρενίτιδα περί “ζέας-ζειάς” καί το εύκολο χρήμα καί αποδοτικότητα, από σοβαρούς ανθρώπους , γεωργούς καί γεωπόνους (όχι από αυτούς πού μας γεμίζουν φυτοφάρμακα). Η καλλιέργεια ντόπιων ποικιλιών καί η οικολογική –παραδοσιακή γεωργία θα μας ανταποδώσει τούς κόπους μας σε βάθος χρόνου, πρέπει όμως να προηγηθούν οι κόποι μας.

  Μου αρέσει!

 25. Ανωνυμος said

  ΑΛΙΕΥΣΑ ΣΤΟ site diogeneis.blog spot. com/2012/10/blog-post-27.html
  ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΣΠΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΖΕΑΣ, ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΟΤΙ ΤΟ 99% ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΣΙΤΑΡΙΟΥ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΖΕΑ. ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΣΑΝΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ. ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΙ ΑΥΤΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΦΕΛΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ, ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΕΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ, ΕΤΣΙ ΣΕ ΛΙΓΑ ΕΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΝΗΣΙΟΣ ΑΡΧΑΙΟΣ ΣΠΟΡΟΣ!
  ΈΛΛΗΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙΣ ΑΛΛΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΤΡΙΠΤΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ, ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΑΦΕΛΗΣ, ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΕΤΡΕΠΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΔΙΑΔΟΘΟΥΝ ΞΑΝΑ ΓΝΗΣΙΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΖΕΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΙΔΑ! ΨΑΞΕ ΚΑΙ ΒΡΕΣ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΖΕΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΔΙΑΣΩΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΙΜΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΦΥΤΟ ΕΧΕΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΣΟΥ Η Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΣΟΥΣΤΟ ΧΩΡΙΟ, ΦΥΛΑΞΕ ΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΙΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ, ΚΡΑΤΑ ΤΟΝ ΑΛΗΘΙΝΟ ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΣΦΙΚΤΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΛΑΘΗ!

  Μου αρέσει!

 26. Ανωνυμος said

  Αλιαισα στο site Η αξια της Ζεας το εξης σχολειο
  Κυρία Τριανταφύλλου, μερικές ερωτήσεις καί μία διαπίστωση. Διαπίστωση: Μέση απόδοση στρέμματος 165 κιλα Χ 5 ευρώ = 850 ευρώ το στρέμμα Χ 20 στρέμματα =16.500 ευρώ με τρία ποστίσματα. Κατά τα άλλα ισψχυρίζεστε ότι είναι τσιμπημένοι οι άλλοι σπόροι.Δώσε καί μένα μπάρμπα καιπροσέξτε όταν τα λέτε δημόσια γιαττί κυκλοφορούνκαί ρουφιάνοι καί εφοριακοί. Επειδή τουλάχιστον γιά όσους είμαστε καλλιεργητές , σιτηρών καί όχι μόνο, μερικά πράγματα όπως τα παρακάτω είναι μη επιδεκτικά αντίρρησης. Ερωτήσεις: 1)Αν αγοράσω από σας δίκοκκο (ζέας) θα φυτρώσει πάλι του χρόνου γιά να τον πουλάω καί γώ? 2)Από που είναι πιστοποιημένος ο σπόρος καί με ποιά ονομασία, γιατί άν αναγράφει όχι ζέα (αυτό ξέρουμε όλοι ότι αποκλείεται), αλλά Triticum dicoccum (θα γνωρίζετε βέβαια γιατί το Τ του Triticum είναι κεφαλαίο, αν όχι σας βάζω εργασία αγροτική-ποιός είπε ότι οι αγρότες δεν πρέπει να διαβάζουν) θα έχετε συμβάλει στην ανακάλυψη της θεωρίας των πάντων. Δικαιολογώ γιατί: , βεβααίως είναι γνωστό, ότι Ελληνικός σπόρος δίκοκκου μόνο στον Αντωνόπουλο υπάρχει (όχι ζέα κύριε Αντωνόπουλε), ο οποίος μεταποιεί το τελικό προϊόν καί δεν πουλάει σπόρο καί καλά κάνει γιατί δεν είναι σποροπαραγωγική εταιρεία. farro από την Ιταλία δεν δίδουν οι Ιταλοί αφού είναι ΠΟΠ καί πουλάνε μόνο υβρίδια δίκοκκου (μεταλλαγμένη ΖΕΑ παρακαλώ, αν όντως γνωρίζετε από γεωργικές καλλιέργειες). Το emmer από τη Γερμανία ή θα το πάρεις σπόρο γιά κόλυβα, ή θα τον φυτέψεις επίσης μία χρονιά. 3) Το σπόρο πού θα σας ζητήσω θα μού τον δώσετε με τιμολόγιο, άντε απόδειξη? γιατί τότε θα είσθε υποχρεωμένη να αναγράφετε τι μού πουλάτε. Είμαι σίγουρος πως δεν θα απαντήσετε στα ερωτήματα αυτά καί δεν σας προβοκάρω. Ετσι κάνουν όλοι και όλες κυρία Τριανταφύλλου. Θέλετε να σας πώ ποιοί? Αμέσως, έχουμε καί λέμε Γιώργος Μιμητός, έχει κατακλύσει τα blogs με διαφημίσεις ο αφελής . Κοσμίδης ο ιωνοιατροφιλόσοφος καί καουμπόυ,, από τότε πού τα έσπασε με το ΠΑΜ τού Βιτάλη , δεν ξεχωρίζει μαλακό από σκληρό στάρι αλλά δεν πειράζει. Ο Βιτάλης βεβαίως, μεταλλαγμένο dinkel σε χιλιάδες σακκιά από Γερμανία. Παχόπουλος από Κατερίνη, Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις καί όψιμος καλλιεργητής σε Μαυραγάνι καί μεταλλαγμενο δίκοκκο από Ιταλία. Βησσαρόπουλος από Καρδίτσα, πού τον ψάχνουν ακόμα στις βιολογικές λαϊκές γιά τις χοντράδες του με τα βιολογικά, έχει αναρτήσει το αμίμητο … πουλάω ζεα , δηλαδή zea mays… (γιά όσους ξέρουν από καλαμπόκι). Υπάρχουν καί σοβαροί-ες. Ασ πούμε οι αδελφές Τσιαντή στα Φάρσαλα οργανική καλλιέργεια δίκοκκου, δεν τολμάει να το πεί ζέα, θα θυμώσουν οι Γερμανοί καί οι της Trinity farm απ’ το Εξωτερικό, γιατί είπαμε είναι σοβαρές κυρίες, μετρημένα λόγια, μετρημένες καλλιέργειες, γερμανικά προϊόντα βεβαίως, τώρα άν είναι μεταλλαγμένα – τροποποιημένα τα σποράκια τους ο μακαρίτης θεοσοφιστής Steiner γνωρίζει, εγώ πάντως δεν τσιμπάω σε όψιμους γεωργούς σαν καί σας καί αυτές καί στις hi tech συσκευαίες τους. Ασε πού είναι χειρότερες από τον Αντωνόπουλο, ακόμα περιμένουν τα μαγαζιά στην Αθήνα δίκοκκο, όλο έρχεται Α! Ξέχασα τούς Βορειοελλαδίτες από την Κομοτηνή με τις γιορτές δίκοκκου. Πως θα αγοράσω παιδιά τούς σπόρους σας πού φέρατε από την Ιταλία? Απάντηση, χωρίς τιμολόγιο φυσικά, γιατί τι θα γράψουμε πάνω? Το χαρακτηρισμό κόλυββα από εκεί τον άκουσα. Ειναι μικρή η πατρίδα μας γιά να χαθούμε.Τέλος οι Αν τωνόπουλοι, ζέα ξε ζέα , ούτε σπόρους πουλάνε ούτε φούμαρα λένε καί βεβαίως αν εσείς βγάζετε με είκοσι στρέμματα 20.000 ευρώ περίπου, φαντασθείτε αυτοί πόσα εκατομύρια ευρώ σε μία χρονιά θα βγάζανε από όλους τούς αφελείς πού από γραφιάδες θέλουν να γίνουν γεωργοί. Μην ξεχνάμε ότι καί τον άλλο χρόνο πάλι θα τούς πούλαγαν σπόρους γιατί οι όψιμοι αγρότες θα έρχονταν αντιμέτωποι με την δυσκολότερη καλλιέργιεα σιτηρών. Το ψιλολέτε καί σεις πού είσθε άσχετη με το χώμα. Μην μού πείτε το αντίθετο, θα εκτεθείτε. Τελικά δύο λόγια είπα να σας γράψω, χίλια είπα κυρία Τριανταφύλλου καί άλλα τόσα θα σας γράψω , όχι από την απάντησή σας πού δεν θα κάνετε αλλά σε όσα blogs (υπάρχουν πολλά φιλόξενα καί δημοκρατικά) με αναρτήσουν. Πιασάρικο το agronews γιά να δούμε όμως τι γίνεται με την αντίθετη άποψη. Ετσι κι αλλιώς θα γίνει αναδημοσίευση όπου δεί. Γιά να μπεί λίγο μέτρο καί στούς δημοσιογραφούντες καί στούς δημοσιογράφους (τύπου εσπρεσσο) που ανακάλυψαν την Αμερική καί τον Μεγαλέξανδρο. Α! Ξέχασα κυρία Τριαναταφύλλου, εσείς πού προέρχεσθε από παλιά οικογένεια σιτηροπαραγωγών δεν ρωτήσατε {τέτοιες ερωτήσεις έπρεπε να κάνει ο κ. Αλεξανδρής } τη γιαγιά ή τον παππού σας άν θυμούντε τη “Ζέα” , αλλά καί το μαυραγάνι, ποιό μαυραγάνι όμως ,το σύγχρονο μεταλλαγμένο υβρίδιο ή αυτό πού έκρυψαν στο μπαούλο γιά να το βρείτε εσεις? Τουλάχιστον να θυμούνταν την απαγόρευση τού Βενιζέλου να μας πούν με ποιό νόμο. Αλλη δουλειά δεν είχε ο Βενιζέλος να καταργήσει τη ζέα είχε στο νού του από τότε πού ήρθε από την Κρήτη, με ποιό νόμο ή διάταξη είπτατε? Δεν είμαστε όλοι βλαμμένοι κύριε Αλεξανδρή καί κυρία Τριαναταφύλλου . Εις το επανιδείν.

  Μου αρέσει!

 27. ΕΥΜΟΛΠΟΣ said

  ΑΓΑΠΗΤΗ ΚΥΡΙΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΑΤΕ ΟΤΙ ΒΡΗΚΑΤΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΜΗΔΕΝ. (ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ).
  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΛΕΥΡΙ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΕΥΚΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ, Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΣΟΠΑΝΗΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥΣ.
  ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΥΡΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΑΔΙΑ-ΓΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΤΑ.
  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ ΣΠΟΡΟ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΒΑΠΤΙΣΕΤΕ ΩΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΖΕΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΕ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ.

  Μου αρέσει!

 28. ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΑΣΙΟΣ said

  ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΓΙΝΕΙ.
  ΑΡΚΕΤΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ΨΩΜΙ ΠΟΥ ΤΟ ΒΑΠΤΙΖΟΥΝ ΩΣ ΖΕΑ(ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΩΣ ΖΕΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ) ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΟΨΙΜΟΙ
  ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΣΠΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΑΠΤΙΖΟΥΝ ΩΣ ΖΕΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΧΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΟΥ
  ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ
  ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΣΕΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ
  ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ. Ο ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗΣ ΟΜΩΣ ΒΗΣΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΠΟΥΛΑ ΤΟ ΜΕΤΑΛΑΓΜΕΝΟ ΥΒΡΙΔΙΟ
  ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΤΗΣ ΜΟΝΣΑΝΤΟ zea mays ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΕΓΟΝΟ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΠΟΡΟ ΖΕΑ ΤΟΥΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΙΔΟΥ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ.
  http://biovisaropoulos.gr/fields.html
  Βιολογική Γεωργία
  banner of viobisaropoulos
  Η βιολογική γεωργία είναι ένα σύστημα παραγωγής και διαχείρισης αγροτικών προϊόντων, που στοχεύει στην παραγωγή αγαθών ελαχιστοποιώντας την ανθρώπινη παρέμβαση και τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον, αυξάνοντας τον φυσικό τρόπο λειτουργίας της παραγωγικής διαδικασίας. Με απλά λόγια, η βιολογική γεωργία προσφέρει σε όλους μας φρέσκα, γευστικά και αγνά προϊόντα σε συνδυασμό πάντα με την προστασία του περιβάλλοντος.
  Με βάση τους επιστήμονες τα βιολογικά προϊόντα:
  Είναι εξαιρετικά ασφαλή, καθώς ελέγχονται στο σύνολό τους πριν φτάσουν στον καταναλωτή.
  Δεν περιέχουν επιβλαβείς για την υγεία και το περιβάλλον χημικές ουσίες, όπως ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα ή χημικά λιπάσματα.
  Περιέχουν περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σε σύγκριση με τα προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας. Έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, με αποτέλεσμα τα θρεπτικά στοιχεία να βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στα εδώδιμα μέρη των φυτών.
  Είναι λιγότερο επεξεργασμένα και συνεπώς πιο αγνά. Η ακτινοβόληση καθώς και άλλες διεργασίες, δεν επιτρέπονται.
  Δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Στη βιολογική γεωργία δεν επιτρέπεται η χρήση συστατικών από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
  Έχουν λιγότερα πρόσθετα. Καθώς πολλά πρόσθετα που είναι επικίνδυνα για την υγεία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στα βιολογικά προϊόντα.
  Ζέα μαϋς
  banner of viobisaropoulos Η Ζέα είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο. Δείγματά του έχουν βρεθεί σε ανασκαφές προϊστορικών οικισμών σε όλο τον ελλαδικό χώρο, με παλαιότερο αυτό της Μικράς Ασίας που χρονολογείται στα 12.000 χρόνια π.Χ. Αναφέρεται και ως Ζειά. Χαρακτηρίζεται από «al dente» υφή και καρποειδή γεύση, είναι χορταστική και ευκολοχώνευτη. Οι έρευνες έδειξαν ότι η Ζέα περιέχει 40% περισσότερο μαγνήσιο από τα άλλα δημητριακά. Το μαγνήσιο επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού. Περιέχει δε υψηλά ποσοστά του αμινοξέος λυσίνη που καθιστά τα ζυμαρικά που παράγονται από τη Ζέα, ιδιαίτερα εύπεπτα. Μόνο ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες (κυρίως του συμπλέγματος Β) και μεταλλικά στοιχεία. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν επίσης και προβιοτικές ιδιότητες. Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε προβιοτικά έχει συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου και άλλων νόσων του γαστρεντερικού, αλλά και με μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Τα δημητριακά Ζέας συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι απορροφώνται αργά και απελευθερώνουν μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα. Έτσι, μαζί με τις φυτικές ίνες, αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και διατηρούν το αίσθημα της πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ρυθμίζουν καλύτερα τη γλυκόζη στο αίμα, με αποτέλεσμα να αποτελούν όπλο στην πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη.

  Μου αρέσει!

  • κωστης said

   καλησπερα κε Γαστε.
   διαβασα τα κριτηρια που γραψατε για τον ορο »βιολογικο» προιον
   και ειδα οτι η εννοια βιολογικου ΚΑΙ οικολογικου σας ειναι ταυτοσημες. Το »οικολογικος» ειναι ξενοφερτος οπως και το bio
   (biological) και αποδιδεται ελληνικαμε την λεξη τσιχλα (πλεον) »παραδοσιακος» τ.ε. γνωστο στον ιδιο τοπο και απο αγνωστο χρονικο βαθος. Μπορει ναχει εκατο δηλητηρια, αλλα δεν παυει ναναι »παραδοσιακο-οικο-λογικο» προιον.
   ενας ινδικος π.χ. οιλκολογικος σπορος που φυτευετε στο χωραφισας, μετα χ φορες εγκλιματισμου, δεν γινεται και αυτος »οικολογικος» ? Τα κοπρανα των πουλιων δεν δημιοιυργησαν οικολογικους σπορους καπου απο μακρυνης προελευσης παραδοσιακους?
   ελπιζω να διευκρινησα κατι
   φιλικα, κωστης

   Μου αρέσει!

 29. Ζειά-Ζέα, ένα καλοφτιαγμένο παραμύθι
  http://rodosreport.gr/zea-zeia-ena-kaloftiagmeno-paramithi/

  Μου αρέσει!

 30. ΝΟΝΑΜΕ said

  Η ζειά από την αρχαιότητα ως σήμερα
  http://www.cerealinstitute.gr/index.php/el/antikeimena/sitari/589-zeia

  Μου αρέσει!

 31. Nestor said

  Μετά από όλα αυτά που διαβάζει κανείς πιο πάνω, βγαίνει αβίαστα ένα συμπέρασμα : ότι στην αρχαία Ελλάδα καλλιεργούσαν, μεταξύ άλλων, ένα ειδος σταριου δίκοκκου, το οποίο αποκαλούσαν ζέα/ζειά. Αυτό μόνο και τίποτε περισσότερο περί των ιδιοτήτων του.

  Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι σήμερα καλλιεργούνται σε αρκετές χώρες πάρα πολλές ποικιλίες δίκοκκου σταριού – περισσότερου ή λιγότερο συγγενείς μεταξύ τους όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε συγκεκριμένες ενώσεις και στοιχεία.

  Προφανώς, λοιπόν, σήμερα, μόνο μια συγκριτική εργαστηριακή ανάλυση του γενετικού υλικού των αρχαίων σπόρων (αν σώζονται) με το γενετικό υλικό των σύγχρονων σπόρων, που, εδώ και κάποια χρόνια, αρκετοί, ως φαίνεται, εμπορεύονται ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για αυθεντικό αμετάλλαχτο απόγονο του αρχαίου σπόρου, μπορεί να τεκμηριώσει την αλήθεια των ισχυρισμών τους (χωρίς μια τέτοια επιστημονικη τεκμηρίωση να δικαιολογεί από μόνη της την εξαιρετικά υψηλή τιμή των σπόρων αυτών και του αλεύρου τους σήμερα).

  Οσοι σήμερα δηλώνουν στον καταναλωτή ότι το προϊόν τους (σπόροι, αλεύρι, ζυμαρικά) είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που εκαλλιεργείτο κατά την Ελληνική αρχαιότητα, δεν επικαλούνται παρά την προσωπική τους ειλικρίνεια και αξιοπιστία, την οποία ζητούν να τους την αναγνωρίσει ο καταναλωτής χωρίς καμιά πιστοποίηση και, ακολούθως, τού ζητούν να προβεί στην εκταμίευση των υψηλών ποσών που ζητούν για τα (απιστοποίητα ως προς τη γενετική συγγένεια με την αρχαία ζέα/ζειά) προϊόντα τους. Ζητούν λοιπόν αυτοί οι έμποροι από τον καταναλωτή μια πράξη τυφλής εμπιστοσύνης.

  Καμιά επίσημη κρατική αρχή δεν έχει ενδιαφερθεί να θέσει σε τάξη το θέμα, διασαφηνίζοντας, όπως είναι απαραίτητο, αφενός άν και αφετέρου υπό ποιές προϋποθεσεις μπορει ένας έμπορος να διαφημίζει μη-επιδεκτικές επιβεβαίωσης (ή ανεπιβεβαίωτες) ιδιότητες των προϊόντων του. Με άλλα λόγια, αν διαθέσω στην αγορά ένα κρασί αναγράφοντας ότι πρόκειται ακριβώς για την ίδια εκλεκτή αρχαία ποικιλία από την οποία είχε γίνει το κρασί με το οποίο ο Οδυσσέας μέθυσε τον Κύκλωπα, δεν χρειάζεται αυτό να είναι τεκμηριωμένο; Δηλαδή μπορώ να επικαλούμαι εμπορικά χωρίς κανένα περιορισμό ότι τα προϊόντα μου είναι γενετικά αναλλοίωτα σε σχέση με αντίστοιχα προϊόντα από αρχαίες ή τις μυθικές εποχές και, για το λόγο αυτό, μοναδικά και πανάκριβα, χωρίς να χρειάζεται να αποδείξω ότι αυτό είναι αλήθεια? Τότε πώς ο καταναλωτής μπορεί να ξέρει αν τον εξαπατώ ή όχι;

  Αν μάλιστα αυτό που ισχυρίζομαι είναι εκ της φύσεώς του ανεξιχνίαστο και μη-αποδείξιμο (διότι π.χ. το γενετικό υλικό του αρχαίου δίκοκκου σταριού ή του σταφυλιού από το οποίο έγινε το κρασί του Κύκλωπα δεν είναι διαθέσιμο για συγκριτική ανάλυση), τότε η απάτη είναι ήδη, εκ των πραγμάτων, ενσωματωμένη στον ισχυρισμό του πωλητή – δεν απέχουμε δηλαδή πολύ από τους κυρίους που έξω από τα μοναστήρια πουλάνε σταυρουδάκια τα οποία ισχυρίζονται ότι είναι μοναδικά διότι τα είχαν ευλογήσει ενόσω ζούσαν κάποιοι άγιοι, οι οποίοι όμως απεβίωσαν και προφανώς δεν υπάρχει πλέον τρόπος οι ίδιοι ούτε να το επιβεβαιώσουν ούτε να το διαψεύσουν. Οποιος αγοράζει τέτοια προϊόντα (σταυρουδάκια κ.λ.π.) οφείλει, αν έχει λίγο μυαλό, να κατανοεί ότι μια τέτοια αγορά συνιστά, πρακτικά, άνευ όρων συναίνεσή του στο να εξαπατηθεί.

  Σημειώστε ότι ένας τέτοιος διαφημιστικός ισχυρισμός είναι ριζικά διαφορετικός, τόσο από ουσιαστική όσο και από νομική σκοπιά, από τον ισχυρισμό «κρασί από τη χώρα του Οδυσσέα» ή «κρασί σαν αυτό που τραγούδησε ο Ομηρος». Δηλαδή, είναι άλλο να ισχυρίζεται κανείς ταυτότητα γενετικού υλικού δύο προϊόντων κι άλλο να διαφημίζει το προϊόν του με αναφορά σε γνωστές ιστορικές ή μυθολογικές μορφές.

  Σε κάθε περίπτωση, ένας πρώτος πολύ απλός έλεγχος της διαφημιζόμενης αυθεντικότητας των προϊόντων ζέας/ζειάς ήδη προτάθηκε από έναν από τους συμμετέχοντες στον διάλογο (αλλά είναι αμφίβολο αν θα γίνει οικειοθελώς αποδεκτός ένας τέτοιος έλεγχος από όσους ισχυρίζονται ότι διαθέτουν την αυθεντική ζέα/ζειά) : αν ο σπόρος από τον οποίο γίνονται όλα αυτά τα προϊόντα είναι τέτοιος που να μπορεί να αναπαραχθεί, τουλάχιστον δεν είναι μεταλλαγμένη/«στειρωμένη» ποικιλία, άρα έχει, θεωρητικά, την πιθανότητα, ως «παλαιός σπόρος», να έχει συγγένεια με την αρχαία ζέα/ζειά. Αλλά και πάλι, ο βαθμός της γενετικής συγγένειας παραμένει ανεξιχνίαστος!!!

  Οσο για το εμπορικά κατοχυρωμενο σήμα «ζέα» ή «ζειά», αυτό προφανώς αποτελεί όνομα των προϊόντων κάποιας εταιρείας και από μόνο του δεν πιστοποιεί ότι η σύσταση των προϊόντων περιέχει την αυθεντική αρχαία ζέα/ζειά. Αν κάποιος ενοχλείται από την κατοχύρωση και θεωρεί ότι αυτή παραπλανά το κοινό ή ότι κακώς επετράπη να μονοπωλείται εμπορικά η επωνυμία ενός αρχαίου φυτού, υπάρχει πάντα η οδός της δικαστικής προσβολής.

  Ισως το μόνο χρήσιμο που μπορεί κανείς να συγκρατήσει από όλα αυτά είναι ότι το σιτάρι χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι, για ορισμένους οργανισμούς τουλάχιστον, πιο κατάλληλο διατροφικά και αξίζει να το δοκιμάσουμε. Αν μάλιστα προέρχεται και από ποικιλία μη-μεταλλαγμένη και είναι καλλιεργημένο με όσο γίνεται λιγότερη επιβάρυνση από φυτοφαρμακα κ.λ.π., τόσο το καλύτερο.

  Προσωπικά, πάντως, αν πρόκειται να διαθέσω χρήματα για να αγοράσω τέτοια προϊόντα, θα επιλέξω έναν παραγωγό ο οποίος δεν θα επιχειρεί να με εντυπωσιάσει ως καταναλωτή με ισχυρισμούς που είναι ανεπίδεκτοι εργαστηριακής/επιστημονικής επιβεβαίωσης και ο οποίος θα έχει την εντιμότητα και τον επαγγελματισμό να με πληροφορήσει ποια ακριβώς ποικιλία καλλιεργεί (με τη σωστή και πλήρη λατινική της ονομασία), να με βεβαιώσει ότι δεν είναι μεταλλαγμένη, να αναφέρει σε ποια περιοχή καλλιεργείται, να έχει πιστοποίηση από κάποιο σοβαρό διεθνή φορέα πιστοποίησης για τα ανωτέρω και ο οποίος, αν βρεθώ ποτέ στα μέρη του, θα με ξεναγήσει στις καλλιέργειές του και δεν θα φοβηθεί θα μού δώσει μερικά σποράκια να φυτέψω για να τα δει η κόρη μου να μεγαλώνουν…

  To χτίσιμο μύθων και η περιφρούρηση μυστικών είναι πρακτικές που χρησιμοποιούνται στο marketing όταν το προϊόν δεν είναι αρκετά δυνατό να σταθεί από μόνο του στο φως και στον ανταγωνισμό. Το ελληνικό μη-μεταλλαγμένο δίκοκκο στάρι μπορεί να κάνει καριέρα και χωρίς αυτά. Δεν μπορεί η Ελλάδα σήμερα να πουλήσει τα γεννήματα της γής της χωρίς να χρειάζεται μονίμως το δεκανίκι «των αρχαίων ημών προγόνων»;

  Μου αρέσει!

  • ΝΟΝΑΜΕ said

   Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι στην αρχαιότητα καλλιεργούσαν κάποιο σιτηρό (πες το αν θες δημητριακό) με το όνομα ζειά ή ζέα. Είναι αδιευκρίνιστο αν αυτό είναι το δίκοκκο, το μονόκοκκο, το σόργο, η σίκαλη ή κάτι άλλο.
   Το γενετικό υλικό που καλλιεργείται σήμερα, να είσαι σίγουρος ότι δεν είναι το αρχαίο. Έχουν γίνει στη διάρκεια των αιώνων πολλές επιλογές, αλλά και διασταυρώσεις φυσικές αλλά και τεχνητές.
   Όσον αφορά το γενετικό υλικό που εμπορεύονται οι διάφοροι επιτήδειοι (γιατί τέτοιοι είναι) είναι ποικιλίες σύγχρονες οι οποίες προήλθαν από διασταυρώσεις. Για παράδειγμα ευρέως κυκλοφορεί η ποικιλία δίκοκκου Padre Pio. Αυτή είναι διασταύρωση κάποιου ιταλικού πληθυσμού δίκοκκου με την ποικιλία σκληρού σιταριού Simeto. Από την άλλη μεριά, για την ποικιλία σπέλτα Frackenkorn, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο το pedigree της (το γενεαλογικό της δέντρο θα λέγαμε).
   Οι ιδιότητες όλων αυτών των ποικιλιών δίκοκκου, σπέλτα που κυκλοφορούν είναι λίγο πολύ ανάλογες με του σκληρού και του μαλακού σιταριού αντίστοιχα, γιατί πολύ απλά προέρχονται από διασταυρώσεις με τέτοια σιτάρια.
   Γλουτένη έχουν ΟΛΑ τα σιτάρια, μαλακό σκληρό, μονόκοκκο, δίκοκκο, σπέλτα, καμούτ κλπ.
   Οι τεχνολογικές ιδιότητες των κόκκων δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση την υψηλή τιμή τους. Η τελευταία ερμηνεύεται από το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, μεγάλη ζήτηση, μικρή προσφορά, υψηλή τιμή.
   Η τεράστια παραπληροφόρηση δυστυχώς αύξησε αδικαιολόγητα τη ζήτηση, δημιουργώντας άλλο ένα φαινόμενο φραπελιάς.

   Μου αρέσει!

 32. Ρεγγίνα said

  Ολα τα υπέροχα πράγματα πού διαβάζουμε εδώ μάλλον οδεύουν πρός την ιστορική αρχειοθέτησή τους. Παρατηρώ μιά μεγάλη αλλαγή στο κλίμα καί πως φανατικοί ζεϊστες (blogs – sites) κάνουν πίσω . Την πάτησαν άσχημα , βλέπουν καί το χάλι τού ΠΑΜ καί τού κ. Βιτάλη, πού τάχει χάσει καί φαντασιώνεται μηνύσεις καί δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος καί έχει τρομοκρατήσει κάποια άγουρα παιδιά στα blogs καί τού ετοιμάζουν μέχρι καί Επιθεώρηση. Χώρια οι μηνύσεις καί αγωγές. Καί από τούς bloggers καί από αγρότες με τούς ακτινοβολημένους σπόρους. Τα λέγαμε όσοι καταφέρουν να πάρουν παραγωγή θα τη στείλουν γιά ζωοτροφή με 5 λεπτά το κιλό. Οι πρώτες αναφορές έχουν φθάσει στο Υπουργείο Γεωργίας. Οι πρώτες μηνυτήριες (όχι κατά τού ιδίου) αναφορές έχουν ετοιμασθεί. Οι πρώτες αγωγές είναι έτοιμες, γιά εξαπάτηση καί διασπορά ψευδών ειδήσεων. Οι βιολογικοί οργανισμοί πιστοποίησης ετοιμάζονται να δράσουν. Η εφορία είναι πρό των πυλών. Οσο γιά τα παιδιά καί τις κυρίες των blogs! E καλά τώρα. Τι έκαναν γιά να φοβηθούν έναν τυχαίο? Η ελευθερία της γνώμης καί της έκφρασης δεν φιμώνονται , άσε πού άντε βρές τους. Κλεφτοπόλεμος καί αντάρτικο πόλεων από τούς ανώνυμους , κατά μέτωπο επίθεση από τούς επώνυμους.

  Μου αρέσει!

 33. Πηνελόπη said

  Μήπως εννοούμε καί αυτά?

  1) http://sarantakos.wordpress.com/2013/10/10/zeia/

  2)http://www.epirusinfo.com/%CF%83%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%80%CF%8C%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%AD%CE%B2%CE%B5%CE%B6%CE%B1%CF%82-%CE%B6%CE%B5%CE%B9%CE%AC-%CF%84%CE%BF-%CF%85/

  3)http://filonoi.gr/2013/10/18/f-h-eisbolh-ton-metallagmenon-apo-thn-kerkoporta-zeia/

  4)http://filonoi.gr/2013/10/18/f-ta-pseytika-ta-logia-ta-megala-gia-thn-zeia/

  Μου αρέσει!

 34. http://fytro.wordpress.com/2013/10/28/zεία-κωμωδία-ζέα/

  Μου αρέσει!

 35. Giorgos stavlakis said

  Αγαπητέ κ. Κοσμίδη το κείμενο (ενημέρωση για το ΖΕΑ-ΖΕΙΑ, προς ‘’πρόληψη’’ εξαπατήσεως του Ελληνικού Λαού).
  Βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Στρατηγού (Aifantis-Skephellas.gr) στην οποία ιστοσελίδα δεν μπορεί να γράψει κανείς άλλος παρά μόνο ο Στρατηγός. Επίσης διαπιστώνω ότι είσαι αρκετά άσχετος με την καλλιέργεια-ιστορία και εξέλιξη των σιτηρών. Παρόλα αυτά προσπαθείς να μας πείσεις ότι είσαι καλλιεργητής ΖΕΑ. Σε πληροφορώ ότι τα Δίκοκκα Σιτηρά είναι καταγεγραμμένα επίσημα αρκετές χιλιάδες ποικιλίες και με επίσημες έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι το Δίκοκκο Σιτάρι είναι ένα ετερογενές είδος με μεγάλη διακύμανση, παραλλαγές και αντίθετες συνθέσεις πρωτεινών από ποικιλία σε ποικιλία. Επίσης στο video που παρουσιάζεις ως αλωνισμός ΖΕΑ είναι ένα γερμανικό Ντίνκελ (από τα χιλιάδες που υπάρχουν) και δεν είναι καν ένα παραδοσιακό γερμανικό Ντίνκελ, αλλά ένας ‘’γενετικά βελτιωμένος’’ σπόρος Frankenkoth, σπόρο που έφτιαξε μετά από πολλές διασταυρώσεις ο Peter Franck. Τον ίδιο σπόρο που εισάγετε από την Γερμανία μαζί με το πατριωτικό μέτωπο και τον κ. Βιτάλη και εξαπατώντας τους αγρότες μας τους το παραδώσατε ως το Αρχαίο Ελληνικό σπόρο ΖΕΑ. Σε αυτή τη καμπάνια-φάρσα συμμετείχαν δημοσιογράφοι, κανάλια, εφημερίδες και ο αυτοαποκαλούμενος ερευνητής Μιχάλης Γρηγορίου. Γιατί άραγε? Γνωστές και οι αντιπαραθέσεις που προέκυψαν μεταξύ σας από την εκμετάλλευση του σπόρου και η διαγραφή σας από την συγκεκριμένη ομάδα. Σεω πληροφορώ δε ότι το ΖΕΑ ανήκει σε μια τελείως διαφορετική ομάδα δημητριακών με διαφορετικούς γόνους και διαφορετικά χρωματοσώματα. Επίσης σε πληροφορώ ότι τα μονόκκοκα σιτηρά είναι μια καταπληκτική ομάδα δημητριακών, αρκεί να μην είναι βελτιωμένα, με μια μοναδική Αρχαία Ελληνική ποικιλία που έχει διασωθεί και δενέχουν καμία σχέση με τα σημερινά σιτηρά που γράφεις στο κείμενό σου. (και στα μονόκκοκα έχουν εισαχθεί γενετικά βελτιωμένα σπόρια και παραδόθηκαν στους ανυποψίαστους αγρότες μας. Βλέπε την φάρσα-εκπομπή για το ΖΕΑ ‘’Αληθινά Σενάρια’’). Γιατί κ. Κοσμίδη ενώ έχουν εισαχθεί πάρα, πάρα πολλά ύποπτα σπόρια από πολλούς, με ‘’συγκεκριμένα συμφέροντα’’, προσπαθείτε όλοι να τα βαπτίσετε ότι είναι το Αρχαίο Ελληνικό Δημητριακό ΖΕΑ? Τα σπόρια όλα από την χώρα που έγινε η εισαγωγή έχουν ένα όνομα. Γιατί δεν χρησιμοποιούν το μητρικό τους όνομα και τα βαπτίζουν όλα ΖΕΑ-ΖΕΙΑ. Τώρα τελευταία βλέποντας ότι χάνουν το παιχνίδι υπάρχει μια μεγάλη καμπάνια για το Δίκοκκο σιτάρι (μάλιστα προβάλλοντας το ως το αρχαίο ελληνικό σιτάρι, χωρίς να δίνουν σημασία ότι τα πάντα είναι εισαγόμενα και ότι τα δίκοκκα είναι πολλές χιλιάδες ποικιλίες). Να σταματήσετε να ρίχνετε λάσπη στον ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ που χάριν σε αυτόν μετά από προσπάθειες 30 ετών κατάφερε να ξαναφέρει στην διατροφή μας τους ξεχασμένους ντόπιους και αρχαίους ελληνικούς σπόρους. Σε αυτόν θα οφείλουμε επίσης ότι είναι δυνατό να διασωθεί από την αλόγιστη εισαγωγή βελτιωμένων σπόρων δίκοκκου και μονόκοκκου που παρουσιάζονται ως ΖΕΑ.

  Μου αρέσει!

 36. Αμωνυμος said

  Για τη Ζέα και για τις αρχαίες ποικιλίες
  ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ ΤΗΝ 29-9-2013 ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ

  Στις 29 Σεπτεμβρίου 2013 επισκέφθηκα την ετήσια πανελλήνια οικολογική γιορτή στην Χαλκίδα σαν αντιπρόσωπος της Ευβιοτικής Μ.ΕΠΕ. Παραβρέθηκα και στη γενική συνέλευση και παίρνω την πρωτοβουλία να παραθέσω ένα κομμάτι από όσα ειπώθηκαν εκεί για τη ‘ΖΕΑ’, καθώς τα βρήκα ενδιαφέροντα.
  Μία πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα στην γιορτή , έκανε κριτική στον Γεώργιο Αντωνόπουλο για το θέμα της «Ζέας» και ζήτησε ακόμα και ψήφισμα για την αποπομπή του από την Οικολογική Γιορτή. Ο Αντωνόπουλος δεν ήταν παρών και ειδοποιούμενος προσήλθε στο συμβάν και ζήτησε να πάρει το λόγο επί προσωπικού. Μεταφέρω εν είδει δημηγορίας όσα συνέβησαν μαζί με την ομιλία – απολογία του Αντωνόπουλου, όσο πιο πιστά γίνεται. {…} «Αγαπητοί συνάδελφοι/ες βιοκαλλιεργητές, μετά από τόσες δεκαετίες , όλοι πια γνωριζόμαστε καλά. Η συγκεκριμένη νεοφώτιστη ομάδα βιοκαλλιεργητών , μάλλον στηρίζει τη γνώση της για τους ντόπιους σπόρους στο ιντερνέτ και όχι στα πεδία των μαχών , που για μας είναι τα χωράφια μας. Ας μιλήσει κάποιος από αυτούς μπροστά μου και να πει αν υπάρχει κάποιος μεταξύ τους , πού να καλλιεργεί έστω μία (1) ντόπια ποικιλία.»{…} Κανείς δεν απάντησε, κανείς δεν σηκώθηκε. Υπήρχε και κάποια Γεωπόνος μεταξύ τους , μάλλον πρωτοστατούσε στην ομάδα. Απευθύνθηκε σε αυτήν ο Αντωνόπουλος και την ρώτησε αν γνώριζε τις κατηγορίες των σιτηρών. Όσο και αν ακούγεται παράξενο, δεν απάντησε, ερχόμενη σε δύσκολη θέση, έτσι απευθυνόμενος σε αυτήν ο Αντωνόπουλος αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να μην γνωρίζει, ως όφειλε, βασικά πράγματα και να έχει λόγο για την διατήρηση-καθαρότητα και σταθεροποίηση των ποικιλιών . Συνέχισε την τοποθέτησή του ο Αντωνόπουλος και αναφέρθηκε στο θέμα της «Ζέας» και είπε {…} «Δέχομαι τα τελευταία 2 χρόνια μία μεγάλη επίθεση από μεγάλα συμφέροντα πού προσπαθούν να ελέγξουν τη διατροφή μας και με κάποιο τρόπο την Ιστορία μας. Ως προς την διατροφή , δυστυχώς, έχουν παρασύρει και ένα μέρος από το δικό μας χώρο. Από το 1985 πού δραστηριοποιούμαστε στον Οικολογικό χώρο και στην καλλιέργεια ΜΟΝΟ ντόπιων ποικιλιών που κινδυνεύουν από γενετική διάβρωση και εξαφάνιση, στο Αγρόκτημα Αντωνόπουλου τα προϊόντα πού παράγουμε δεν τα δίνουμε σε μεσάζοντες, σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ και ανώνυμα και αμφιβόλου ποιότητος μεγάλα καταστήματα, ούτε δίνουμε συνεντεύξεις και παρουσιάσεις σε ιντερνετικές εκπομπές και ιστοχώρους, παρά τις αλλεπάλληλες προτάσεις και προσκλήσεις. Αρνούμαστε να προχωρήσουμε σε εξαγωγές παρά το γεγονός ότι και εκεί οι προτάσεις είναι πολλές και «συμφέρουσες». Παρ’ όλα αυτά όχι μόνο έχουμε επιβιώσει , αλλά έχουμε αναπτυχθεί τόσο πολύ που τα προϊόντα μας σε όλη την Επικράτεια θεωρούνται συνώνυμο της ποιότητος και της καθαρότητος εδώ και πολλά χρόνια. Αντί λοιπόν, ειδικά οι νεοφώτιστοι, να αναζητούν οδηγίες και κατευθύνσεις από μας, προσπαθούν να μας ισοπεδώσουν. Θα τούς πληροφορούσαμε λοιπόν , αν είχαν σοβαρές ανησυχίες, πως σε βάθος 30 ετών έχουν ιδρυθεί ομάδες ανήσυχων καταναλωτών σε όλα τα πλάτη και μήκη της Ελλάδας, πως τους έχουμε μάθει ότι ο καλύτερος σύμβουλός μας είναι Ο ΑΡΓΟΣ-ΑΡΜΟΝΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, που όχι μόνο γυρίζουν την πλάτη στις ιντερνετικές αφέλειες , αλλά έρχονται επί τόπου στο Αγρόκτημά μας για να δουν τις φάσεις ανάπτυξης των φυτών , την συγκομιδή ή και την μεταποίηση.»» {…} Αμέσως μετά και αφού κατακλύσθηκε από ερωτήσεις για να τοποθετηθεί για το θέμα της «Ζέας» και παρά τον εμφανή δισταγμό του ενέδωσε . {…}» Ο μύθος της «Ζέας» και ταυτόχρονα το μεγάλο πρόβλημα, γνωρίζετε ότι ξεκίνησε μετά τη δημοσίευση τού βιβλίου «Ιστορικός εμπαιγμός» του στρατηγού Αϋφαντή τα τέλη του 2011 (αγνοώντας ο στρατηγός , παρά την ευφυΐα του, βασικούς κανόνες για την δημοσιοποίηση ανεξακρίβωτων πραγμάτων και «γνώσεων», πού μπορεί να δημιουργήσουν δυσάρεστες καταστάσεις , όπως και κατέληξαν ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες). Θέματά του η ενέργεια, η οικονομική κρίση , η διατροφή και φυσικά η «ζέα», που παρά το γεγονός ότι διαπραγματευόταν σε ελάχιστες σελίδες , έγινε στόχος διαρκούς αντιγραφής από το ιντερνέτ και από ανθρώπους που καμία σχέση δεν είχαν με το θέμα έστω και στην γενικότητά του, είχαν όμως σχέση με τα οικονομικά συμφέροντά τους (όχι πάντως ο συγγραφέας του βιβλίου). μυρίσθηκαν χρήμα και «εθνική σωτηρία». Αφού βρέθηκε η «θεωρητική» βάση , η οποία στήριξε την πρακτική της απόδειξη στα προϊόντα μου, άρχισε ο Γολγοθάς μου . Άρχισαν να εισάγονται από διάφορες εταιρείες και ύποπτα κέντρα , σπόροι και προϊόντα «Ζέας-ζειάς» από διάφορες και απίθανες χώρες τού κόσμου (Κίνα, Αμερική, Γερμανία, Αλβανία, Ινδία, Γαλλία, Ιταλία, Αιθιοπία, ), το κάθε τι βαπτιζόταν «ζέα-ζειά» και άρχισαν με την τρομερή παραπληροφόρηση τού διαδικτύου και την διαφήμιση ακόμα και από σοβαρά έντυπα και ιστοτόπους να τροφοδοτούν στους καταναλωτές , αλλά και στους ανυποψίαστους αγρότες ώστε να τα παρουσιάσουν ως ελληνικά την νέα καλλιεργητική περίοδο και μυρίσθηκαν εύκολη και αποδοτική καλλιέργεια. Τα περισσότερα σπόρια (επιεικώς δεν τα λέω όλα) ήταν ακτινοβολημένα και μεταλλαγμένα , σπόρια εργαστηρίου για μας τους βιοκαλλιεργητές. Γνωρίζουμε οι περισσότεροι από μας ότι με την διασταύρωση , την επικονίαση και με την προγραμματισμένη «επιθετική» εξολοθρευτική ικανότητα αυτών των σπόρων , κινδυνεύουν άμεσα προς εξαφάνιση οι ελάχιστες εναπομείνασες αρχαίες και ντόπιες ελληνικές ποικιλίες. Αυτό έγινε στην Ινδία και γίνεται από την «πίσω πόρτα» σε όλον τον κόσμο. Οι μεγάλες εισαγωγικές εταιρείες δημιούργησαν εκ του μηδενός ένα προϊόν σε μία έτοιμη αγορά αδημονούσα και φέρνουν τεράστιες ποσότητες προϊόντων και τα βαπτίζουν «ζέα» . Δεν περιορίσθηκαν μόνο στο δίκοκκο στάρι , αλλά και στο μονόκοκκο, που στην Ελλάδα έχει διασωθεί μία μόνο ποικιλία , ο Καπλουτζάς. Εισήγαγαν σπόρους μονόκοκκου βελτιωμένους , ύποπτους και τους πούλησαν στη Μακεδονία με υποσχέσες για μεγάλες παραγωγές που θα έχουν εύκολη αποφλοίωση (αν είναι δυνατόν). Τρανταχτό παράδειγμα βιοκαλλιεργητής από το Κιλκίς (είπε ονόματα με παρρησία, εγώ όμως δεν τα αναφέρω), που σήμερα εδώ στην Έκθεση μοιράζει σπόρο μονόκοκκου και τον ονομάζει και «ζέα». Ο σπόρος αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον Καπλουτζά. Δεν εξαπατήθηκε όπως πολλοί άλλοι αγρότες. Τον είδαμε στην εκπομπή του Ασλανίδη στην ΕΤ3 τον χειμώνα . 10 χρόνια καλλιεργεί την ντόπια γηγενή αρχαία ελληνική ποικιλία , αλλά η δυσκολία που έχει δεν τον άφησε να την αξιοποιήσει. Μας είχε προετοιμάσει λοιπόν στην εκπομπή αυτή , όταν έδειχνε πως στο διπλανό χωράφι του θα φύτευε την βελτιωμένη ποικιλία που ξεφλουδίζει εύκολα, όπως έλεγε. Το ίδιο κάνει και έτερος υποτίθεται βιοκαλλιεργητής από την Καρδίτσα, που είναι ανεπιθύμητος σε όλες τις βιολογικές αγορές και φιλοξενήθηκε κι αυτός στην ίδια εκπομπή και μπερδεύει τα σιτηρά με το καλαμπόκι.
  Οι έξυπνες , πολιτισμένες ποικιλίες, γνωρίζετε οι περισσότεροι ότι έχουν τις προγραμματισμένες πληροφορίες και εντολές τού εργαστηρίου , ενώ οι αρχαίες , παλαιές ποικιλίες έχουν αρχετυπικές πληροφορίες. Εύχομαι η «θεία πρόνοια» της Φύσης να μας προστατεύσει. Από την μεριά μας από την πρώτη στιγμή πράξαμε όπως μας υπαγόρευσε η συνείδησή μας ως αγρότες και Έλληνες. Παραδώσαμε σπόρους στην Τράπεζα διατήρησης πολλαπλασιαστικού υλικού στη Θεσσαλονίκη , με την οποία συνεργάζομαι εδώ και πολλά χρόνια για παρατήρηση , καλλιέργεια και μοριακή ανάλυση , καθώς και πλήρη φάκελο για το συγκεκριμένο φυτό , όπως και για πολλά άλλα , όπως επίσης και στο Ινστιτούτο Σιτηρών. Στο αγρόκτημα έχουμε πειραματισθεί με πάνω από 40-45 ντόπιες ποικιλίες μόνο στα σιτηρά. Κάθε μία ποικιλία είχε καλλιέργεια και παρατήρηση από 7-10 χρόνια . Όλες οι εργασίες σ’αυτήν την προσπάθεια γίνονται χειρωνακτικά (θερισμός , πάτημα στ’αλώνι κλπ) με έξοδα και κόστος δουλειάς τεράστιο. Οι ποικιλίες πού τελικά αναδείχθηκαν για τα καλλιεργητικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά τους ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΝ παλιά στον συγκεκριμένο τόπο από τούς παππούδες μας και τούς πατεράδες μας. Αυτό απέδειξε την ΤΟΠΙΚΟΠΟΙΗΣΗ των σπόρων. Κάθε σπόρος πρέπει να καλλιεργείται στον τόπο του. Είναι λάθος να καλλιεργείται η ντομάτα Σαντορίνης στη Μακεδονία και το Χάσικο και Κοκκινόσταρο της Κρήτης στην Ήπειρο, ή το Μαυραγάνι της Μακεδονίας στην Πελοπόννησο. Φανταζόμαστε την άνθιση μιας Γεωργίας που κάθε τόπος θα έχει τα εντελώς δικά του φυτά-δένδρα -ζώα-προϊόντα. Σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε σύμμαχο την ευλογημένη Ελληνική γη και το μοναδικό κλίμα το Ελληνικό. Θέλω να μοιρασθώ την αποκτηθείσα γνώση για αυτά τα πράγματα μαζί σας σήμερα. Σας πληροφορώ για μία ακόμη φορά ότι εδώ και τριάντα χρόνια , ΖΕΑ λέω τα προϊόντα μου πού παράγονται από την μοναδική ελληνική ποικιλία τού προϊστορικού σιτηρού triticcum dicoccum, που έχει διασωθεί από το Αγρόκτημά μας, που καλλιεργείται στον συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο , με την καλλιεργητική μέθοδο του Αγροκτήματος , με την δική μας μέθοδο μεταποίησης μέχρι το προϊόν να φθάσει στο πιάτο του καταναλωτή. Αν τα προϊόντα μου τα έλεγα με οποιοδήποτε άλλο όνομα θα μιλούσαμε σήμερα για αυτό το φαινόμενο. Με κατηγορούν ότι είμαι μονοπώλιο, γιατί δεν δίνω σπόρους σε όποιον μου ζητήσει. Αν πουλούσα τους σπόρους μου (βλέπετε τι γίνεται) και τα δικαιώματά μου , όλοι θα είχαν τούς σπόρους μου και γω θα ήμουν εκατομμυριούχος σε μία μόνο μέρα. Ομολογώ τα αυτονόητα, Όχι δεν δίνω σπόρους στον καθένα, όπως εσείς το εννοείτε, γιατί αυτό θα σήμαινε την καταστροφή, μετάλλαξη και εξαφάνιση των γηγενών ποικιλιών. Γνωρίζετε οι περισσότεροι , πληροφορώ και τους υπόλοιπους , ότι είμαστε μία μεγάλη ομάδα αγροτών που καλλιεργούμε μόνο με ντόπιες γηγενείς ποικιλίες, όχι μόνο την συγκεκριμένη ποικιλία δίκοκκου και όχι μόνο σιτηρά. Έχουν γίνει πολύ σοβαρές ενέργειες για την επέκταση της καλλιέργειας, πάντα σε συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια, γιατί έτσι επιβάλλεται, όπως σας είπα, να γίνει και εξηγούμαι πώς:
  1)Διατηρώντας πλήρη σεβασμό στη Φύση.
  2)Με τη διατήρηση καθαρότητας κάθε ποικιλίας.
  3)Με την πλήρη σταθεροποίηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών.
  4)Με την απόλυτη ασφάλεια τού αγρότη και την εξασφάλιση τού καταναλωτή με τρόπο και μέθοδο μεταποίησης μέχρι να φθάσει το τελικό προϊόν στον καταναλωτή.
  5)Με πλήρη αυστηρότητα , χωρίς να δημιουργούνται κενά και βάπτισμα , απάτη και αισχροκέρδεια.
  Μόνος μου, ουσιαστικά , όλα αυτά τα χρόνια , δουλεύω χωρίς την υποστήριξη κανενός και μόνος μου δίνω τον αγώνα αντιμέτωπος όχι μόνο με τούς γνωστούς εχθρούς , αλλά και με ένα κομμάτι δικό μας (το είδατε αυτό σήμερα), που είναι και το πιο δύσκολο.»{…}
  Τον επισκέφθηκα αργότερα στον πάγκο του και κάναμε μία προσωπική συζήτηση. Μου υπενθύμισε το χειμερινό ηλιοστάσιο και σταχυολογώ {…} «Με κατηγορούν διαρκώς ότι δεν δίνω τούς σπόρους μου. Φέτος έστειλα αρκετούς σπόρους στο Πελίτι, στο Συν’άλλοις, στον Σπόρο, στο Ινστιτούτο Σιτηρών 4 ποικιλίες , για έρευνα και μελέτη, όπως και σε πολλούς αγρότες όλα τα προηγούμενα χρόνια . Μάθε λοιπόν ότι κανείς ΔΕΝ ΑΝΕΔΕΙΞΕ, ή δεν προσπάθησε, να διατηρήσει μία έστω μία ποικιλία. Μόνο λόγια, δουλειά κανείς. Όμως ας τα αφήσουμε πίσω μας όλα αυτά. Σήμερα (23/9) είναι μιας μέρα σύμβολο της αστείρευτης δημιουργίας της Φύσης , της απόλυτης αρμονίας της Ψυχικής ενέργειας και του Εγώ. Κάθε τέτοια μέρα αναδεικνύεται και συμμετέχουν οι σπόροι που έχουν τις θείες πληροφορίες της Δημιουργίας και του Αρχέτυπου.» {…}
  Προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσω τα τελευταία λόγια του, ήξερα ότι δεν θα μπορούσε να είναι άλλος απ’ αυτόν που προσπαθεί να φέρει σε πέρας την δύσκολη αποστολή όλων στο Αγρόκτημα.

  Μου αρέσει!

  • ΓΙΑΝΝΗΣ said

   ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Ο ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ 29/9 ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗMENH ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΛΕΕΙ – ΣΗΜΕΡΑ 23/9 ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΑΣΤΕΙΡΕΥΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΓΩ. ΚΑΘΕ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΡΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΕΤΥΠΟΥ.

   Μου αρέσει!

 37. […] με αναπαράσταση της Ζέας ( Triticum dicoccum ) 6ος αιώνας πΧ  Το αρχαιότερο από τα δημητριακά στη λεκάνη της Μεσο… Με την κίνηση αυτή, στέλνουμε ένα σαφές και […]

  Μου αρέσει!

 38. למצוא מידע נוסף said

  What a stuff of un-ambiguity and preserveness of valuable
  familiarity on the topic of unpredicted feelings.

  Μου αρέσει!

 39. Hi, I think your blog might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog site in Firefox, it looks fine but when opening in Internet Explorer,
  it has some overlapping. I just wanted to give you a
  quick heads up! Other then that, very good blog!

  Μου αρέσει!

 40. ianis68 said

  http://eltraspor.wordpress.com/2014/09/18/%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1-18-%CF%83%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-2014-%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B9/#more-281

  Μου αρέσει!

 41. dikoko said

  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΔΙΚΟΚΚΟ ΣΙΤΑΡΙ ΖΕΑ (triticum dicoccum)
  https://www.facebook.com/profile.php?id=100006175809837

  Μου αρέσει!

 42. Hey there! I simply wsh tto give you a big thumbs up foor the excellent info
  you’ve got right here on this post. I amm returning to your website for more soon.

  Μου αρέσει!

 43. Αλεξάνδρα said

  Ουφ !!! επιτέλους , νομίζω πως ξεφούσκωσε η ζέα σας.

  Μου αρέσει!

 44. eyzein said

  ΠΕΡΙ ΖΕΑΣ,, ΑΠΑΝΤΗΣΗ στην παραπληροφόρηση της Υπέρβασης και των Χανιώτικων νέων. [nima-ypervasi.blogspot.gr/2016/06/blog-post_49.html], [http://www.haniotika-nea.gr/to-sitari-zea-sta-cheria-ton-…/…]

  Γιατί ονομάσθηκε το λιμάνι του Πειραιά Ζέα? Δώστε απαντήσεις.
  Γνωρίζετε ένα, μόνον ένα καλό που κάνει η Γλουτένη, στον οργανισμό?
  H ΓΛOYTENH ένας ύπουλος αντίπαλος. Το δηλητήριο που λέγεται ΓΛΟΥΤΈΝΗ.
  Στην εποχή μας η δυσανεξία στην γλουτένη έχουν πάρει μορφή επιδημίας. Καθημερινά συναντάμε ανθρώπους που η διατροφή τους επηρεάζεται από λίγο εώς τρομακτικά, από την ύπαρξη της στα τρόφιμα. Τι είναι όμως η γλουτένη και γιατί προκαλεί τόσο μεγάλο πρόβλημα;
  Η γλουτένη είναι πρωτεϊνη και βρίσκεται στα δημητριακά, κυρίως στο σιτάρι, αλλά και στο κριθάρι, την σίκαλη, την βρώμη. Ερεθίζει πολύ το λεπτό έντερο και ο βαθμός ερεθισμού είναι διαφορετικός από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αν πάρετε ένα πακέτο μακαρόνια χωρίς να τα βράσετε και τα βρέξετε, αμέσως θα παρατηρήσετε ότι αρχίζουν και κολλάνε, φανταστείτε λοιπόν, ότι αυτή η κολλώδης ουσία επικάθεται στο λεπτό έντερο και προκαλεί φλεγμονές με επακόλουθο διάφορα συμπτώματα, όπως αέρια, διάρροια, δερματικά προβλήματα, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα. Στη συνέχεια οι φλεγμονές, εμποδίζουν την απορρόφηση βιταμινών και ιχνοστοιχείων από το λεπτό έντερο κάτι που εξασθενεί τον οργανισμό και δεν του επιτρέπει να λειτουργεί σωστά.
  Για το κείμενο που βρίθει από ανακρίβειες, ο δημοσιογράφος [Χανιώτικα νέα, Υπέρβαση], θα τα πήρε χοντρά, θα έπρεπε να τουφεκίζονται, οι δημοσιογράφοι για διασπορά ψεύτικων ειδήσεων.
  Δυστυχώς δεν κυβερνούν Έλληνες πολιτικοί, κυβερνούν Οβρηοί, π.χ. Ελευθέριος Βενιζέλος <ντεμεκ εθνάρχης, πραγματικό όνομα Μπενύ Ζελόν, υπαίτιος της Μικρασιατικής καταστροφής, της καταστροφής των Ποντίων της Μικράς Ασίας, και της ψευτοσυνθήκης των 2 ηπείρων και των πέντε θαλασσών, καθώς και του ξεπουλήματος της Βορείου Ηπείρου, Το 1928 έγινε το μεγάλο φαγοπότι, από τσογλάνια, φίλους του Οβρηού Μπενύ Ζελόν [], έβγαλαν πολλά λεφτά, φέρνοντας υβρίδια [ύβρις του Διός] σιτηρά, με πάνω από 20 -36% γλουτένη, χρησιμοποιώντας σαν επιχείρημα την μεγαλύτερη παραγωγή, το μεγαλύτερο κέρδος και την εύκολη αποφλοίωση, μέχρι το 1932 έκανε το ακατόρθωτο, εξαφάνισε την παραγωγή του δίκοκκου σιταριού.
  Άλλοι πατριώτες Οβρηοί, ο Ανδρέας Παπανδρέου, και Γεώργιος Παπανδρέου το γένος Μινέϊκο, Σημίτης =.Ααρών Αβουρί, Σαμαράς =Μπεν χιράμ, τσίπρας Ντονμές Τούρκος, Βενιζέλος = Τούρκογλου, υπεύθυνοι για την σημερινή αισχρή κατάσταση της Ελλάδος. και το σύστημα καλά κρατεί, άλλος νομοθετεί, και ο επόμενος πράττει. Το 1926 ο παππούς του σημερινού παιδοβούβαλου Πάγκαλου, νομοθέτησε το ΦΕΚ 266 στις 5 ΑΥΓΟΎΣΤΟΥ, λινκ (http://www.scribd.com) όπου απαγορεύεται η καλλιέργεια και επεξεργασία σιτηρών που περιέχουν λιγώτερο από 26% ΓΛΟΥΤΕΝΗ. Δεν αναφέρεται συγκεκριμμένα στη Ζέα άμεσα αλλά έμμεσα. γιατί να καταργηθούν οι καλλιέργειες των σιτηρών που περιέχουν μηδαμινή γλουτένη? Ποιοί το αποφάσισαν? Ποιοί έδωσαν εντολές?
  Ισχυρίζεσθε, ότι όλα τα σιτηρά περιέχουν γλουτένη, ναι αλλά πόσο το καθένα? Το δίκοκκο σιτάρι τύπου Φάρο [Ζέα] περιέχει 2-4%, όσο και η μονόκοκκη Ζέα ο Καπλουτζάς [το τεστ δυσανεξίας βγήκε αρνητικό] [Το Φάρο και ο Καπλουτζάς περιέχουν τα ίδια ποσά σε πρωτεΐνες, μαγνήσιο, λυσίνη, γλουτένη. Το Γερμανικό Ντίνκελ, περιέχει 18%, και όλα τα υπόλοιπα από 20%, 36% και πάνω, σύμφωνα με αναλύσεις του εργαστηρίου Agrolab.στην διάθεση του καθενός οι αναλύσεις.για Καπλουτζά, για δίκοκκο σιτάρι Φάρο, Για το γεννετικά τροποποιημένο Γερμανικό Ντίνκελ, 6996034750.
  Εξαφάνισαν από τις εγκυκλοπαίδειες και τα λεξικά, οτιδήποτε είχε σχέση με το όνομα Ζέα, Η Βικιπάιδεια, [Εβραϊκών συμφερόντων], αρνήθηκε πριν από χρόνια, ‘άρθρο μου περί Ζέας.
  Αβίαστα κατηγορείται την Ζέα, σαν λιγώτερη χρήσιμη από το σιτάρι, από το κριθάρι, για διαβάστε λοιπόν παρακάτω.
  ΖΕΑ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ
  ” δ’ ἐν τῷ δευτέρῳ Περὶ ὕλης ταυτὶ γράφει· «ζέα |
  6.517.1
  δισσή· ἡ μὲν γὰρ ἁπλῆ, ἡ δὲ δίκοκκος καλεῖται, ἐν δυσὶν ἐλύτροις συν-
  εζευγμένον ἔχουσα τὸ σπέρμα. ἔστι δὲ τροφιμωτέρα μὲν κριθῆς καὶ
  εὐστόμαχος, ἀτροφωτέρα δὲ πυρῶν ἀρτοποιουμένη. κρίμνον δὲ ἁδρό-
  τερόν ἐστι τῇ κατεργασίᾳ τοῦ ἀλεύρου, γινόμενον ἔκ τε ζέας καὶ
  6.517.5
  πυροῦ, ἐξ οὗ ὁ πόλτος γίνεται. ἔστι δὲ ἱκανῶς τρόφιμον καὶ εὐκατ-
  έργαστον, σταλτικώτερον δὲ κοιλίας τὸ ἀπὸ τῆς ζέας, μάλιστα δὲ προ-
  φρυχθείσης. καὶ ἡ ὄλυρα δὲ ἐκ τοῦ αὐτοῦ γένους ἐστὶ τῆς ζέας, ἀτρο-
  φωτέρα δὲ κατὰ ποσὸν ἐκείνης. ἀρτοποιεῖται δὲ καὶ αὐτή, καὶ κρί-
  μνον ἐξ αὐτῆς ὡσαύτως γίνεται. ἀθήρα δὲ ἐκ τῆς ἀληλεσμένης εἰς
  6.517.10
  λεπτὸν ζέας σκευάζεται. ἔστι δὲ ῥόφημα ὥσπερ πολτάριον ὑγρόν, παι-
  δίοις ἁρμόζον, ποιεῖ δὲ καὶ εἰς καταπλάσματα. ὁ δὲ τράγος τὸ σχῆμα
  μὲν παραπλήσιος χόνδρῳ, ἀτροφώτερος δὲ παρὰ πολὺ ζέας, διὰ τὸ
  πολὺ ἔχειν τὸ ἀχυρῶδες, διὸ καὶ δυσκατέργαστός ἐστι καὶ κοιλίας
  μαλακτικός». περὶ μὲν οὖν τῶν ζειῶν ἱκανὰ καὶ ταῦτα.”
  Dioscorides Pedanius Med., De materia medica
  Book 2, section 96, line 1
  ” χόνδρος· οἱ δὲ δίκοκκον, οἱ δὲ ζέαν καλοῦσιν, Ῥω-
  μαῖοι φάρρεμ.”
  Etymologicum Gudianum, Etymologicum Gudianum (ζείδωρος – ὦμαι)
  “, εἶδος κριθώδους καρποῦ, ζειά· ἡ γὰρ κριθὴ
  ἑξάστιχος, ὁ σῖτος τετράστιχος· ἡ δὲ ὀλύρα δύστιχος
  καὶ ὄψιμος. ”
  Scholia In Oppianum, Scholia et glossae in halieutica
  “Φυσίζωον τὴν δωρουμένην τὰς ζειὰς, ἢ ἐκ τοῦ ἔχειν φύσιν ζωο-
  γονοῦσαν, φύουσα (αν) πρὸς τὸ ζῇν, ἡ δὲ λέξις σύνθετος.”
  Etymologicum Gudianum, Additamenta in Etymologicum Gudianum (ἀάλιον – ζειαί)
  “· αἱ ὄλυραι, αἱ τοῦ ζῆν αἴτιαι, ὡς παρὰ τὸ ζέω ζεαί καὶ ζειαί. “
  ΣΥΝΕΠΏΣ, Θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά και κατάλληλα για τον άνθρωπο δημητριακά.
  Έχει διπλάσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες από το σιτάρι.
  Η Ζειά [δίκκοκο σιτάρι], δεν φράσει τις αρτηρίες, όπως το αλεύρι από το σιτάρι που τρώμε, το οποίο περιέχει περισσότερη γλουτένη.
  Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα.
  Περιέχει 40% περισσότερο μαγνήσιο σε σύγκριση με τα άλλα δημητριακά. Το συστατικό αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση των κραμπών που εμφανίζονται συνήθως μετά από πολύωρη ποδηλασία. Το μαγνήσιο επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού.
  Περιέχει βιταμίνες A, B, C και Ε. Έχει πιο απλή δομή γλουτένης, γι΄ αυτό είναι πιο εύπεπτη.
  Περιέχει υψηλά ποσοστά του αμινοξέος λυσίνη.
  Τα δημητριακά Ζέας συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, βοηθούν τις κενώσεις, θεραπεύουν την δυσκοιλιότητα.
  Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι απορροφάται αργά και απελευθερώνει μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα. Έτσι, μαζί με τις φυτικές ίνες, αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού και διατηρεί το αίσθημα της πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  Τα προϊόντα από Ζειά είναι κατά γενική ομολογία πιο εύγευστα, σίγουρα πιο θρεπτικά και συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.
  Η κύρια διαφορά της με το κοινό, μοντέρνο σιτάρι είναι ότι η ζέα έχει πιο απλή γενετική δομή. Τα μοντέρνα δημητριακά έχουν υβριδοποιηθεί μέσω πολύχρονων ερευνών. Ο στόχος της υβριδοποίησης είναι η αύξηση της σοδειάς, η αντιμετώπιση των παράσιτων, των καιρικών συνθηκών κλπ. Και πολλοί βέβαια αρχίζουν να αναρωτιούνται εάν αυτή η μακρά ιστορία υβριδοποίησης είναι η εξήγηση για τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων με αλλεργίες ή δυσανεξία στην γλουτένη…

  Μου αρέσει!

 45. kalinda said

  Reblogged στις olympia.gr.

  Μου αρέσει!

 46. ΣΟΦΙΑ ΓΕΩΠΟΝΟΣ said

  Τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια από ύποπτα κέντρα που προσπαθούν να ελέγξουν τη διατροφή μας, παρασύροντας και αρκετούς αγρότες, να βαφτιστούν τα δίκοκκα σιτάρια σαν σιτάρι ζέας και τα προϊόντα από δίκοκκο σιτάρι σαν προϊόντα ζέας. Όσον αφορά το δίκοκκο σιτάρι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα υποψιασμένοι αφού όπως αναφέρει ο κατεξοχήν ειδικός στην Ελλάδα Νίκος Σταυρόπουλος, ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ και τέως Προϊστάμενος της Τράπεζας Γενετικού Υλικού, υπάρχουν περίπου πάνω από 15.000 ποικιλίες διεθνώς (4.253 δείγματα στο Μεξικό, 1.486 στην Αιθιοπία, 619 στις ΗΠΑ, 493 στη Ρωσία, 282 στην Ιταλία, 172 στην Ουκρανία, 123 στην Ινδία και 111 στην Ιαπωνία κλπ). Έχει διαπιστωθεί από επίσημες γεωπονικές, γενετικές και ιατρικές έρευνες ότι το δίκοκκο σιτάρι αντιπροσωπεύει ένα ετερογενές είδος με μεγάλες διαφορές τόσο ως προς τη διακύμανση των πρωτεϊνών όσο και ως προς την τοξικότητα των προλαμινών-γλουτένη από ποικιλία σε ποικιλία. Συνεπώς δεν μπορεί να υπάρχει ταύτιση ποικιλιών κάτω από τον γενικό όρο ‘’δικοκκο σιτάρι’’. Τα δίκοκκα που παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια δεν είναι τα παλιά ντόπια σπόρια αλλά σπόρια βελτιωμένα, σπόρια εργαστηρίου των οποίων ο γενετικός κώδικας κόβεται και ράβεται όπως οι σποροπαραγωγικές εταιρίες θέλουν σύμφωνα με τα συμφέροντά τους (ντόπια σπόρια απαγορεύεται να διακινηθούν). Αυτά τα ‘’βελτιωμένα’’ σπόρια δίκοκκου σιταριού καθώς και τα προϊόντα που παράγονται από αυτά όχι μόνο δεν είναι συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά αντίθετα προκαλούν μεγάλη τοξικότητα και τις περισσότερες φορές είναι πιο επικίνδυνα από τα κοινά σιτηρά.

  Σύμφωνα με την επίσημη θέση της ΚΕΣΠΥ και του Ινστιτούτου Σιτηρών που εξέτασαν τα ‘’πιστοποιημένα’’ δίκοκκα σιτηρά μας ενημερώνουν ότι δεν πιστοποιούνται από κανέναν επίσημο και υπεύθυνο κρατικό φορέα ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝ ΔΙΚΟΚΚΑ ΣΙΤΑΡΙΑ ΑΛΛΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ ΜΕ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΒΡΙΔΙΟ ΣΙΤΑΡΙ CEMETO. ΒΛΕΠΕ ΕΚΠΟΜΠΗ
  http://webtv.lamiastar.gr/index.php?view=videos&video_id=1383212632

  Αυτή η εκπομπή έγινε κατόπιν πίεσης του κόσμου, της ΚΕΣΠΥ και του Ινστιτούτου Σιτηρών για την αποκατάσταση της αλήθειας και για να σταματήσει η σύγχυση και η παραπληροφόρηση που επικρατούσε γύρω από τα δίκοκκα σιτάρια γιατί η κατάσταση είχε άρχισε να γίνεται άκρως επικίνδυνη παραπλανώντας αγρότες και θέτοντας σε κίνδυνο τη υγεία των καταναλωτών.

  Την προηγούμενη εβδομάδα είχε προηγηθεί στημένη εκπομπή για τα δίκοκκο σιτάρι (ΖΕΑ) με τον ομότιμο καθηγητή Γραβάνη Φώτη-εκπρόσωπο των μεγάλων συμφερόντων και πλέον όψιμο παραγωγό ‘’πιστοποιημένου βελτιωμένου’’ δίκοκκου σιταριού και προϊόντων. ΒΛΕΠΕ ΕΚΠΟΜΠΗ http://webtv.lamiastar.gr/index.php?view=videos&video_id=1412872687

  Τον τελευταίο καιρό επιστρατεύτηκαν ορισμένοι διαπλεκόμενοι καθηγητές (κυρίως συνταξιούχοι) από τους αλευροβιομηχάνους, τους ΜΥΛΟΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΛΟΥΛΗ) και τις μεγάλες εισαγωγικές εταιρίες κατακλύζοντας εφημερίδες και τηλεοράσεις δίνοντας μία σοβαροφάνεια και επιστημονικοφάνεια προσπαθώντας να μας πείσουν ότι τα δίκοκκα σιτηρά είναι το ελληνικό προϊστορικό δημητριακό ζέας, αποκρύπτοντας όμως σκόπιμα από τους αγρότες και τους καταναλωτές την επίσημη επιστημονική τεκμηριωμένη γνώση και έρευνα καθώς και συμπεράσματα από πάμπολλες γεωπονικές, βιοιατρικές και κλινικές μελέτες από τα επίσημα ερευνητικά κρατικά κέντρα, πανεπιστήμια και νοσοκομεία.

  Όπως από το Τμήμα Ασφάλειας Τροφίμων και Δημόσιας Υγείας, από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, την GRA-CQE ερευνητική μονάδα για την ποιότητα των δημητριακών, το Τμήμα Γαστρεντερολογίας και Εσωτερικής Παθολογίας, το Γενικό Νοσοκομείο Ρώμης, Τμήμα Παιδιατρικής του Νοσοκομείου Ρώμης.

  Μου αρέσει!

 47. Kostis said

  ΑΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ

  ΨΕΥΔΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΛΕΥΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ ΖΕΑΣ

  Στις 23.11.2016 o ιστότοπος agronews.gr με βαρύγδουπη ανάρτησή του επικαλούμενο ανακοίνωση των Ελλήνων αλευροβιομηχάνων, πού ουδέποτε ανήρτησαν οι ίδιοι αποφαίνεται: «Κοινόχρηστη η λέξη ΖΕΑ με απόφαση Δικαστηρίου» και παραθέτει την ανακοίνωση η οποία προτρέπει κάθε επιχειρηματία να καταθέσει σήματα με την ένδειξη αυτή και να κυκλοφορήσει επίσης προϊόντα , καθώς τα πολιτικά Δικαστήρια δεσμεύονται από την απόφαση της επιτροπής του Υπουργείου Εμπορίου. Τα ίδια ακριβώς αναρτά στην ιστοσελίδα της ως ανακοίνωση των αλευροβιομηχάνων, από την ημερομηνία αυτή και η εταιρεία Λούλη ΑΕ.
  Το ίδιο είχε κάνει λίγες μέρες πρίν και ο agrotypos.gr.
  Τα υποτιθέμανα «γεωργικά» αυτά sites αποδεχόμενα άκριτα, αντιδεοντολογικά και αντιδημοσιογραφικά τα αναφερόμενα, πλειοδότησαν και τα διακόσμησαν με βαρύγδουπους ψευδείς σχολιασμούς.
  Φυσικά η ιστοσελίδα αυτή δεν σκέφθηκε να ζητήσει και την άποψη τη δική μας. Ετσι ζητήσαμε επίσημα να δημοσιεύσουν και την δική μας θέση. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ΜΑΣ ΑΓΝΟΗΣΑΝ. ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΑΣ ΑΓΝΟΗΣΑΝ, ΕΜΑΣ, ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ, αλλά επανήλθαν και πλειοδότησαν με άλλο ένα ΤΕΡΑΤΩΔΕΣ ΨΕΜΜΑ, συμπληρώνοντας το κίτρινιο «ρεπορτάζ» τους με τεράστιους τίτλους στις 29-11-2016 : ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΑ κοινόχρηστη η λέξη ζέα-το τέλος μιάς κόντρας.
  Ας βάλουμε όμως τα πράγματα στην θέση τους:
  Ολοι οι καταναλωτές μας και όλη η Ελλάδα , στη στεριά και στα νησιά μας έχουν γνωρίσει εδώ και 35 χρόνια από το Αγρόκτημά μας το δίκοκκο στάρι. Ολοι γνωρίζουν πως τα προϊόντα μας από το στάρι αυτό τα ονομάζουμε ΖΕΑΣ (αλεύρι , ζυμαρικά, ψωμί, παξιμάδια κλπ).
  Από το 2009 έχουν καταχωρισθεί πλήθος σημάτων μας με την ένδειξη αυτή (ΑΛΕΥΡΑ ΖΕΑΣ, ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΖΕΑΣ κλπ), όπως βεβαίως και άλλα σήματα με άλλες ενδείξεις (Πτισάνη, Τουταγχαμών κα)
  Επίσης έχουμε και Κοινοτικό-Ευρωπαϊκό σήμα με την ένδειξη “ΑΛΕΥΡΑ ΖΕΑΣ” .
  Στα πλαίσια καταχώρησης του Κοινοτικού-Ευρωπαϊκού Σήματός μας το 2014 η εταιρεία ΛΟΥΛΗ ΑΕ μας πήγε στα Ευρωπαίκά Δικαστήρια και ΕΧΑΣΕ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΑ, με αποτέλεσμα να κατοχυρωθεί το Ευρωπαϊκό μας Σήμα.
  Εχουμε καταχωρημένα για τα προϊόντα μας ΔΩΔΕΚΑ (12) ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ .
  Το 2016 η ίδια εταιρεία ΛΟΥΛΗ ΑΕ μαζί με τούς αλευροβιομηχάνους μας πήγε στην Επιτροπή Σημάτων τού Υπουργείου ζητώντας να διαγραφούν όλα τα σήματά μας. ΕΧΑΣΑΝ και εκεί όλες τις υποθέσεις και η ΛΟΥΛΗΣ και οι αλευροβιομήχανοι, ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΜΕΝΑ ΣΗΜΑΤΑ ΜΑΣ.
  Ταυτόχρονα τούς πήγαμε και εμείς στη Επιτροπή σημάτων γιατί θέλανε να βγάλουν ετικέττα με την ένδειξη ΖΕΑΣ στο αλεύρι τους. Η επιτροπή τού Υπουργείου απέρριψε τις ανακοπές μας χωρίς να λάβει υπ’ όψη της ούτε την ιστορία των σημάτων μας ούτε το πλήθος των συντριπτικών μας επιστημονικών αποδείξεων. Αυτό μόνο τα Δικαστήρια θα το κάνουν. Αυτό ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ γιατί η απόφαση αυτή δεν είναι ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ, λέγεται ΑΤΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ και την προσβάλαμε ήδη στα Διοικητικά Δικαστήρια τα οποία είναι τα μόνα αρμόδια να αποφασίσουν. Τελεσίδικες λέγονται οι αποφάσεις των Δικαστηρίων μετά το Εφετείο και όχι βέβαια οι πράξεις των επιτροπών τού Δημοσίου.
  Κι όμως οι τίτλοι στις αναρτήσεις τους είναι τεράστιοι και κίτρινοι και μιλάνε για τελεσίδικες αποφάσεις. Ούτε οι ίδιοι οι αλευροβιομήχανοι δεν πιστεύουν στα μάτια τους με την διαστρέβλωση και τα ψεύδη.
  Ας αφήσουμε δε και τον μοναχικό στρατευμένο συνταξιούχο καθηγητή ΤΕΙ πού έχει πάρει σβάρνα τα ηλεκτρινικά sites, όποια τον δέχονται, και αναμασάει τις ψεύτικες ανακοινώσεις των αλευροβιομηχάνων.
  Μέχρι να αποφασίσουν τα ΔΙΚΑΣΤΉΡΙΑ, η Λούλης ΑΕ και οι αλευροβιομήχανοι δεν έχουν δικά τους Σήματα πού να γράφουν ΖΕΑΣ, ούτε πολύ περισσότερο μπορούν να τα βάλουν στις ετικέττες τους.
  Για το λόγο αυτό έχουν κυκλοφορήσει με άλλη ονομασία το αλεύρι τους , το λένε ΑΛΕΥΡΙ ΖΗΝ , όποιος το ξέρει, ΟΧΙ ΑΛΕΥΡΙ ΖΕΑΣ .
  Είναι κοινός τόπος ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής προσβάλλονται στα αρμόδια δικαστήρια. Εδώ προσβάλλονται αποφάσεις Δικαστηρίων στο Εφετείο και η πρωτόδικη απόφαση αλλάζει. Έτσι είναι οι Δημοκρατίες, έτσι είναι το Ελληνικό Δίκαιο , έτσι είναι το Δίκαιο όλης της πολιτισμένης ανθρωπότητος.
  Εύκολα καταλαβαίνει ο κόσμος ότι όταν τους συνέφερε (στην Ευρωπαϊκή Ενωση) η ένδειξη ΖΕΑΣ στα δικά μας σήματα πού είναι και παμπάλαια τους ενοχλούσε και ήθελαν να την κάνουν δική τους, ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΑΛΛΟΣ, ψευδόμενοι ότι είχαν παλαιότερα σήματα. Οταν δεν τους συνέφερε (στο Ελληνικό Υπουργείο Εμπορίου), η ένδειξη ΖΕΑΣ τάχα είναι κοινόχρηστη, γιατί υπάρχει τάχα το δημητριακό ΖΕΑΣ.
  Δεν υπάρχει τέτοιο δημητριακό , μόνο η ονομασία των προϊόντων μας. Εδώ δεν ξέρουν καλά-καλά το δίκοκκο στάρι και ρωτούν δεξιά και αριστερά. Βρήκαν, όπως λένε και από το Ινστιτούτο Σιτηρών, δίκοκκα με καρτελάκι, παράγωγα υβρίδια του σταριού simetto. Η επίσημη εμπορική ονομασία τους είναι Padre pio και antigola και μετά μιλάνε για συνέχεια από την αρχαιότητα.
  Ανακεφαλαιώνοντας : Σύμφωνα λοιπόν με το Ελληνικό Δίκαιο αρμόδια να κρίνουν κυριαρχικά τα θέματα σχετικά με την ένδειξη “ΖΕΑΣ” είναι τα Διοικητικά Δικαστήρια. Αυτό γίνεται με την λεγόμενη Προσφυγή, η οποία προϋποθέτει απορριπτική απόφαση της Επιτροπής Σημάτων, πού είναι ΑΤΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ.
  Μέχρι να τελειώσουν τα αρμόδια Διοικητικά Δικαστήρια , και αυτό παίρνει χρόνια, τα σήματά μας προστατεύονται καί ενώπιον των Πολιτικών Δικαστηρίων.
  Για αυτό άλλωστε κατά ρητή επιταγή τού Νόμου οι αποφάσεις της Διοικητικής Επιτροπής αναστέλλονται αυτοδικαίως με την άσκηση προσφυγής.

  Οι αλευροβιομήχανοι δεν έχουν σεβασθεί τον κόπο των αγροτών, θέλουν μόνο να επιβάλουν όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές στα προϊόντα πού παράγουν οι αγρότες. Πολύ περισσότερο όταν οι ίδιοι οι αγρότες ξεφεύγουν από τα χέρια τους και μεταποιούν και διακινούν τα προϊόντα τους μόνοι τους, όπως εμείς. Ακόμα δε περισσότερο δεν μπορούν να δεχθούν όταν ένας αγρότης , μία αγροτική επιχείρηση ανεξαρτητοποιήθηκε και αριστεύει στο χώρο της διατροφής.
  Είναι σίγουρο πως οποιοδήποτε όνομα και να είχαμε δώσει στα προϊόντα μας, όπως Γιώργο, Γιάννη, Μαρίτσα, πάλι θα ήθελαν να το οικειοποιηθούν. Έτυχε να είναι το ΖΕΑΣ.

  Δεκέμβριος 2016
  Αγρόκτημα Αντωνόπουλου
  Δίλοφο

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: