Την οικονομική κρίση την έφεραν οι πολιτικοι των κομμάτων και δεν μπορούν να μας βγάλουν από αυτήν χωρίς την ενεργή παρουσία του λαού (3)

Στο προηγούμενο σημείωμα είπαμε πως ο πιο ακατάλληλος για να αναλάβει την έξοδο από την κρίση είναι το τωρινό διεφθαρμένο κομματικό καθεστώς της κοινοβουλευτικής ολιγαρχίας. Πως δεν έχει προς τούτο ούτε πρόθεση, ούτε κίνητρο. Ούτε και τον κατάλληλο χαρακτήρα.

Η έξοδος από την κρίση δεν είναι έργο που θα το κάνει η τωρινή πολιτική ολιγαρχία. Η έξοδος από την πολυ-ποίκιλη κρίση είνα έργο που περιμένει τον λαό. Τον απλό πολίτη. Οταν ο απλός πολίτης βρει τον τρόπο να αναγκάσει την τωρινή κομματική ολιγαρχία να του επιστρέψει, μέρος έστω, από την εξουσία, της οποίας είναι ο φυσικός ιδιοκτήτης, τότε θα έχει αρχίσει η έξοδός μας από την κρίση.

Θα έχουμε βγει από την κρίση, και όχι μόνο την οικονομική, όταν καταφέρουμε ως κοινωνία να επανακτήσουμε τα πολιτικά δικαιώματά μας, που τώρα δεν έχουμε, ως πολίτες. Εκτός κι αν θεωρεί κάποιος κάνα σοβαρό πολιτικό δικαίωμα να πηγαίνει μια στα τέσσερα χρόνια και να διαλέγει κάποιους από το μενού που μαγειρεύει και του παρουσιάζει η κοινοβουλευτική ολιγαρχία.

Αυτό δεν είναι δημοκρατία και πολιτικά δικαιώματα. Είναι one night stand, ξεπέτα που λένε και οι νέοι. Είναι προσβολή.

Και προκειμένου και περί ελλήνων, που διεκδικούν ιστορικά και την πατρότητα της πατέντας της δημοκρατίας, είναι πολύ βαριά προσβολή. Που ακόμη και τώρα οι κομματικοί πολιτικοί μας ισχυρίζονται ανενδοίαστα πως αυτή η μασκαράτα είναι και δημοκρατία, όταν είναι στην ελληνική γλώσσα που έχουν γραφτεί τα πρώτα κείμενα που περιγράφουν τι είναι και τι ΔΕΝ είναι δημοκρατία (μέχρι και για τον κοινοβουλευτισμό, την δι’ αντιπροσώπων δηλαδή “δημοκρατία” άφησε μια παράγραφο ο Αριστοτέλης, κι ας μην υπήρχε καν στην εποχή του, μόνο και μόνο για να την κατακρίνει, αυτός, ένας μοναρχικός), και που ευτυχώς κοστίζουν 15 ευρώ στο κοντινό βιβλιοπωλείο.

Θα βγούμε από την κρίση όταν μάθουμε τα πεντέξι απλά πράγματα που είναι η δημοκρατία και όταν θα την ασκήσουμε. Και δεν πρέπει να περιμένουμε να ασκηθούμε στην δημοκρατία όταν την έχουμε παλινορθώσει ως πολίτευμα στην χώρα. Αλλά από τώρα.

Θα πρέπει να φτιάξουμε οργανώσεις και εταιρίες πολιτών και όπως αλλιώς τις πούμε. Πολιτικές οργανώσεις με βάση το δημοκρατικό πρότυπο. Χωρίς αρχηγούς, χωρίς εκλογές. Αλλά με κλήρωση, όπως προβλέπει η πατέντα. Με λογοδοσία πριν και μετά. Με κοντές θητείες στα όργανα.

Και όταν μέσα στις οργανώσεις αυτές θα έχουμε ασκηθεί στην πολιτική διαπάλη, μέσα από τις πολιτικές μας συγκρούσεις στην ζωή της κάθε οργάνωσης, μέσα από την πάλη για το ποια απόφαση θα ψηφιστεί στη συνέλευση, όταν δηλαδή θα έχουμε αποκτήσει την στοιχειωδώς απαιτούμενη πολιτική παιδεία, τότε θα έχουμε συγκροτήσει και την μικρή μας “πολιτική κοινωνία“. Και θα μπορούμε μαζί με άλλες αδελφές οργανώσεις, σε ένα χαλαρό εθνικό δίκτυο, χωρίς κεντρική εστία, χωρίς κεντρικό ηγέτη και μεσσία, να παλινορθώσουμε και την δημοκρατία σαν πολίτευμα.

Δηλαδή, παιδεία μας χρειάζεται. Και προκειμένου περί πολιτικής, παιδεία σημαίνει πράξη. Μόνο στην πράξη εκπαιδεύεται ο πολίτης στην πολιτική αποτελεσματικά. Βοηθάνε και τα διαβάσματα αλλά δεν αρκούνε. Μόνο η πολιτική διαπάλη μας ψήνει πολιτικά. Μας πλουτίζει με τις ιδέες των άλλων που πολεμάμε, δεχόμαστε ή απορρίπτουμε. Μας κάνει σοφώτερους στο να αναγνωρίζουμε χαρακτήρες και τάσεις και κουσούρια και ιδιότητες ανθρώπινες. Και τα κρυμμένα πίσω από όλα αυτά συμφέροντα και προθέσεις και κίνητρα. Μας κάνει πολιτικούς ανθρώπους.

Οταν στοιχειωδώς θα έχουμε αποκτήσει αυτή την ελάχιστη γνώση που απαιτείται, και όταν μέσω αυτών των χαλαρών οργανώσεων δεν θα κινδυνεύουμε να μας ξεπουλήσει μια κεντρική ηγεσία, συνολικά σαν κίνημα, ακριβώς γιατί δεν θα έχουμε κεντρικό “αρχηγό” και ηγεμόνα γιατί η δημοκρατία ΔΕΝ προβλέπει καν τέτοιο φρούτο, τότε θα μπορούμε να κατεβούμε στην πλατεία και να μείνουμε εκεί, απαιτώντας να γίνουν οι Συνταγματικές αλλαγές που θα κάνουν το πολίτευμά μας το τωρινό να αρχίσει να μοιάζει με δημοκρατία.

Τεχνολογικά μέσα για να εφαρμοστεί μια αυθεντική μορφή δημοκρατίας ήδη υπάρχουν. Η τεχνολογία των δικτύων είναι ώριμη και ασφαλής. Απόδειξη το KINO που παίζουν online καθημερινά στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ και φυσικά τα ΑΤΜ στις τράπεζες, όπου με μια πλαστική κάρτα, ο καπιταλισμός επιτρέπει άμεση πρόσβαση στο φετίχ του, το χρήμα.

Και ίσως όσοι είμαστε τυχεροί να αξιωθούμε να ακούσουμε μια μέρα και την βροντερή φωνή του κήρυκα, δυόμισυ χιλιάδες χρόνια μετά, να ξαναλέει: “τις αγορεύειν βούλεται;

Θραξ Αναρμόδιος

7 thoughts on “Την οικονομική κρίση την έφεραν οι πολιτικοι των κομμάτων και δεν μπορούν να μας βγάλουν από αυτήν χωρίς την ενεργή παρουσία του λαού (3)”

 1. “Ακόμα και στα καφενεία να υπάρχει μεγαλύτερη “ευαισθησία” —και πιο γρήγορα “αντανακλαστικά”— από τις δικαστικές αίθουσες της χώρας.”
  Αυτό που προτείνεις προυποθέτει την λειτουργεία της δικαιοσύνης ως ακριβοδικία. Όσο λοιπόν οι διεφθαρμένοι δικαστές αισθάνονται ασφαλείς, θα εξακολουθούν να κάνουν τα “κορόιδα” με το αζημίωτο. Αυτό πρέπει ν’ αλλάξει. Θα πρέπει οι Έλληνες να τους “απειλήσουν” με τη συμπεριφορά τους. Να τους “ενημερώσουν” με τη μαχητική στάση τους ότι γνωρίζουν τι συμβαίνει και ποιος είναι ο ρόλος τους. Να τους αποδείξουν ότι μπορούν να τους κρίνουν. Να προοσαχθούν βιαίως οι διεφθαρμένοι πολιτικοί και να οριστούν δικάσιμοι. Αυτά δεν γίνονται με δημοκρατικές διαδικασίες.
  Το επόμενο ακέφαλο “κίνημα” θα πρέπει να είναι το “ΔΕΝ ΦΕΥΓΩ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΟΥ” μέχρι να μπουν φυλακή οι κλέφτες, οι “αλληλέγγυοι”, οι πολιτικές συμορίες και οι προδότες.
  Το τραγικό της σημερινής αθλιότητας είναι ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται με τον ίδιο απόλυτο τρόπο. Οι Γερμανοί και λοιποί κατακτητές καθημερινά αρπάζουν και λεηλατούν ό,τι βρίσκουν μπροστά τους και οι σύγχρονοι δωσίλογοι τρέχουν να τους εξυπηρετήσουν, καταστρέφοντας ό,τι έχει απομείνει όρθιο σ’ αυτό το κράτος.
  Τώρα μπορεί να καταλάβουμε πώς και με ποια κριτήρια πρέπει να οργανώσουμε την άμυνα των Ελλήνων, γιατί η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται μόνον στα άσχημα, αλλά και στα καλά.
  Κάποτε όλοι μαζί οι Έλληνες έφτιαξαν ένα ΕΑΜ και τους νίκησαν όλους αυτούς. Αυτό είναι κάτι, το οποίο μπορεί να επαναληφθεί, αλλά αυτό δεν έγινε με δημοκρατικές διαδικασίες.
  Ή έχουμε καταλάβει πως είμαστε υπό κατοχή ή όχι.

  Like

 2. Διόρθωση.
  Ενεργή παρουσία είχε ο λαός και με τις τρεις καταραμενες οικογένειες.
  Με την Επανασταση λοιπόν του λαού το ορθον.
  Δεν υπάρχει άλλη λύση πλέον!
  Μια απόφαση είναι και αλλάζει η ζωή μας!

  Like

 3. Φίλε Αναρμόδιε, ήδη τέτοιες ομάδες όπου λειτουργεί η δημοκρατία, λειτουργεί η κλήρωση, έχουν αρχίσει να ξεπετάγονται σαν τα μανιτάρια και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

  Ο κόσμος αυτός δείχνει ότι το ψάχνει, δεν θέλει ν΄ακούει για κόμματα, δεν θέλει ν΄ακούει για αριστερο-δεξιά, αλλά θέλει να μιλάει μόνο για δημοκρατία.
  Για την αληθινή δημοκρατία όμως και όχι για την ολιγαρχική κοινοβουλευτική χούντα που ζούμε σήμερα και μας σερβίρουν για δημοκρατία ….

  Like

 4. Μέσω των ιστοτόπων Απολλώνιο Φως .. Η Απολλώνια Αδελφότης Ελλήνων

  http://planitiko-diktyo-ellinwn.ning.com/,

  Η Απολλώνια Αδελφότης Ελλήνων

  http://diktyoellinwn.wordpress.com/

  και Δίκτυο κοινοτήτων Ελλήνων,

  http://diktyoellinwn.freeforums.org/index.php

  επιδιώκουμε την αφύπνιση, καλλιέργεια και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, παράσχοντας σφαιρική και ολιστική γνώση επί πολλών γνωστικών αντικειμένων και την οργάνωση Ελλήνων σε κοινότητες, δρώσες ως Εκκλησιες του Δήμου, όπου βιώνουμε την ελληνική λαϊκή Δημοκρατία, την Σοφια, Aρετήν, Aδελφότητα και Eνότητα.

  Η αφύπνισης μας είναι το πρώτο χρήσιμο και αναγκαίο, αλλα όχι επαρκές βήμα και η αφυπνιστική διαδικασία επίπονη και χρονοβόρα, λαμβάνοντας υπόψιν μας, ότι το ευρύ κοινό χειραγωγείται από τα ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης, και υπερπληροφορούμενο επί παντός ανούσιου, συγχύζεται και αποπροσανατολίζεται από το ουσιώδες και αληθές.

  Όμως το δεύτερο και αναγκαίο βήμα, παράλληλα με το πρώτο αυτό τις αφύπνισης, πρέπει να είναι η οργάνωση των Eλλήνων σε δρώσες κοινότητες, σε Eκκλησιες τους Δήμου, ατλώντας οργανωτικές πρακτικές και δομές από το πολιτιστικό τους περιβάλλον και το ιστορικό τους παρελθόν.

  Σε αυτές τις κοινότητες Εκκλησιες του Δήμου, οι Έλληνες διδάσκονται, βιώνουν και αναβιώσουν τον τρόπο οργάνωσης των διά τις αυτοδιοίκησης των.

  Like

 5. @ Αναρμοδιε, μπορεις σε παρακαλω να μου υποδειξεις πως μπορω να βρω το 1 και 2?
  Ο Παπους με ευχαριστιες εκ των προτερων

  Like

  1. @Ο Παπους

   Τα δημοσίευσα και εδώ, χθες και προχθες.

   Εδώ και τα τρία

   https://olympia.gr/2011/03/9/1-96/
   https://olympia.gr/2011/03/10/1-97/
   https://olympia.gr/2011/03/11/1-98/

   Ομως αν πατήσεις στο πρώτο λινκ που έχει το κείμενο, εκεί που λέει “στο προηγούενο σημείωμα” θα σε πάει στο προηγούμενο. Και για το (2) ισχύει το ίδιο.

   Θραξ Αναρμόδιος

   Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s