Σαπφώ

182201_147752535286003_100001537711820_292663_3791437_n.jpg

Γράφει η Κόριννα

Ένα ακόμη θύμα της σκυφτής θρησκείας, αλλά και μετέπειτα διεστραμμένων "εγκεφάλων"….
Σήμερα το όνομα της Σαπφούς είναι συνώνυμο του λεσβιακού έρωτα. Πώς όμως με πoιά βάση, ποιά λογική και για ποιούς σκοπούς μια αρχαία Ελληνίδα, μοναδική στον κόσμο, θεϊκή ποιήτρια, ισάξια του Ομήρου απορρίπτεται ως λεσβία; Στα φράγματα της ποίησής της δεν υπάρχει σαφές ίχνος λεσβιανισμού ούτε ξέρουμε αν υπήρχε ρομαντικός έρωτας μεταξύ γυναικών εκείνη την εποχή. Η Σαπφώ ζούσε σε μια κοινωνία που λάτρευε την φύση – όχι το παρά φύσιν, όπου το μέτρο και ο έντιμος βίος ήταν τρόπος ζωής "παν μέτρον άριστον". Πώς λοιπόν ήταν λεσβία η δασκάλα που αριστοκρατικές οικογένειες από όλη την Ελλάδα εμπιστεύονταν στα χέρια της τις κόρες τους να τις διδάξει; Η γυναίκα, που όπως λέγεται, τρελά ερωτευμένη με τον Φάωνα αυτοκτόνησε πέφτοντας από ένα βράχο; Η μάνα που έγραφε στίχους για την κόρη, η ποιήτρια που ύμνησε τον γάμο περιγράφοντας τα αισθήματα των κοριτσιών που ήταν έτοιμα να γίνουν σύζυγοι και μητέρες; Που εξυμνούσε τα προτερήματα του γαμπρού και της νύφης, την αγάπη, και τον σεβασμό μεταξύ των συζύγων, την παρθενιά σαν σύμβολο τιμής των νεαρών κοριτσιών, τους θεούς; Γιατί εικασίες και υποθέσεις υπερβαίνουν του καλλιτεχνικού της έργου;
Η ποίηση της Σαπφούς με την βαθειά γνώση της ανθρώπινης ψυχής φαίνεται ενοχλούσε αυτούς που δεν συμπαθούσαν τον Ελληνισμό. Η φήμη της Σαπφούς σαν λεσβία δημιουργήθηκε ήδη από τους Ρωμαϊκούς χρόνους, τον 1 αιώνα μ.Χ., με ένα ποίημα του Οβίδιου. Οι χριστιανοί έκαψαν όλα τα ποιήματά της στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το 380 μ.Χ., πιθανόν κατά διαταγή του Πάπα Γρηγορίου Ναζιανζηνού. Άλλοι λένε ότι τον 7ο αιώνα μ.Χ μερικά ποιήματά της σώθηκαν και διαβάζονταν στην Αίγυπτο και στην Πατριαρχική σχολή επί Κομνηνών. Προσπάθεια τελειωτικής εξαφάνισης κάθε ίχνους του έργου της έγινε σε μια δεύτερη μεγάλη φωτιά το 1073 μ.Χ με διαταγή του Πάπα Γρηγορίου 7ου. Το παράξενο είναι ότι τον μεσαίωνα υπήρχε ομοφυλοφιλία, με την ανεκτικότητα της εκκλησίας. Άρα τα βιβλία της Σαπφούς δεν κάηκαν επειδή η ίδια ήταν δήθεν λεσβία ή επειδή εξυμνούσε την ομοφυλοφιλία – τα βιβλία της κάηκαν και τα αγάλματα που την απεικόνιζαν καταστράφηκαν, γιατί η Σαπφώ ήταν Ελληνίδα, ελεύθερη εκφράστρια των γυναικείων αισθημάτων, του ελληνικού πνεύματος και του παγανισμού, που ήταν σε τέλεια αντίθεση με την καινούργια θρησκεία και ηθική.
Αργότερα με το ομοφυλοφιλικό κίνημα του 19ου αιώνα, ο μύθος της λεσβίας Σαπφούς αναζωπυρώθηκε. Ο Βaudelaire έγραψε το ποίημα Λέσβος και ο Verlaine το ποίημα Σαπφώ. Επειδή όμως τα ποιήματά της Σαπφούς δεν παρουσίαζαν καθαρό λεσβιακό περιεχόμενο, ήταν αναγκαίο να εφεύρουν κάποια άλλη φανταστική ποιήτρια, δήθεν σύγχρονη της Σαπφούς, που τα ποιήματα της παρείχαν αποδείξεις. Το έργο της ανεύρεσης ανέλαβε ο Βέλγος Pierre Louÿs, ποιητής και ρομαντικός συγγραφέας με γνώσεις αρχαίων Ελληνικών, στενός φίλος τους Αndre Gide, του πρώτου υπέρμαχου για τα Δικαιώματα των Ομοφυλοφίλων. Ο Louÿs διέδωσε ότι ανακάλυψε αρχαίους πάπυρους με τα ποιήματα της Μπιλίτης, σύγχρονης της Σαπφούς. Έγραψε μάλιστα και ένα βιβλίο "Τα ποιήματα της Μπιλίτης" με δήθεν μεταφράσεις των ποιημάτων της, που στην πραγματικότητα ήταν τα δικά του ποιήματα.
Το βιβλίο όχι μόνο έγινε ανάρπαστο, αλλά απετέλεσε την καινούργια λεσβιακή βίβλο της εποχής. Αργότερα η απάτη του ξεσκεπάστηκε, αλλά η ρετσινιά έμεινε και η φήμη της Σαπφούς ως λεσβία και της ομοφυλοφιλίας σαν δεδομένο στην αρχαία Ελλάδα παρέμειναν. Το 1955 η πρώτη οργάνωση για λεσβίες στην Αμερική πήρε το όνομα "Κόρες της Μπιλίτης". Μέχρι και σήμερα η Σαπφώ και ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας χρησιμοποιούνται σαν κάλυμμα, που δίνει κύρος και αξία στην προώθηση των εκάστοτε απάνθρωπων ή ποταπών σκοπών και συμφερόντων.

174 σκέψεις σχετικά με το “Σαπφώ”

 1. ΑΓΑΠΗΤΗ ΚΟΡΙΝΝΑ, ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ. ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ, ΖΥΜΩΝΕΤΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΣΤΩ ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΡΑΠΤΟ ΤΟΥ ΛΟΓΟ, ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΝΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ.
  ΕΑΝ ΟΛΟΙ ΚΑΤΑΛΗΞΑΤΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΕΝΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΑΠΦΩ ? ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΝΤΩΣ ΙΔΕΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ? ΚΑΙ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ, ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΗΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΚΑΘΕ ΠΤΥΧΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ? ΝΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο Ε’ ΗΤΑΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ, ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΧΑΜΟΣ !
  ΩΡΑΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ. ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΟΥ, ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ?
  ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΑΝΑΞΙΟΙ, ΩΣΤΕ Ο ΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΩΤΙΚΟΣ ? ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΡΟΠΟ, ΜΠΛΕΞΑΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΔΟΞΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ !
  ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ?
  ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΣΕΝΤΟΝΙΑ ΟΤΑΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΠΕΡΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ, ΟΠΩΣ Ο ΜΟΥΡΟΥΤΗΣ Ο ΣΙΔΗΡΟΥΝΤΙΟΣ ΚΑΙ Ο G ? ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ ?
  ΕΙΜΑΣΤΕ ή ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ? Ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΟΙ, ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΣΠΑΣΟΥΝ.
  ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΓΑΠ ? ΤΟΝ ΑΚΟΥΩ ΝΑ ΛΕΕΙ : ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟΣΟ ΥΨΗΛΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ? ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ? ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΦΟΒΟ ! ΣΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΕΡΔΕΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΟΥ ΝΟΥ ΜΑΣ. ΑΛΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΓΑΠ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ : ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΤΟ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΙΟΔΙΑ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΣΤΟΝ ΙΑΤΡΟ, ΣΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΚΛΠ. !! ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΤΕ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ? ΚΑΤΩ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΗΜΑΙΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΕΝΤΕΧΝΑ ΟΛΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΝΑ ΜΑΧΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ή ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΝΣΟ ή ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ. ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ. ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΑΚΑΙΩΜΑΤΑ ? ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ? ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΣΤΟΧΟ ? ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΟΦΟΥΣ ΜΑΣ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΤΑΣΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΝΑ ή ΣΤΟ ΑΛΛΑΟ ΒΑΘΡΟ ! ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΨΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΒΑΘΡΟ. ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΒΑΘΡΟ. ΓΕΝΝΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΔΙΑΥΛΟΥΣ, ΑΟΡΑΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΙΣΤΟΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ! ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΜΑΣ ?
  ΓΙΝΑΜΕ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟΙ ή ΜΕΝΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΠΑΡΑΝΟΜΑΣΤΗ ? ΕΡΜΑΙΟΙ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΑΙΜΟΝΩΝ ΜΑΣ ?
  ή ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΝΟΕΣ ΝΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ, ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΕΝΟΙ ΟΜΟΥ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ?

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s