Η δημοκρατία δεν είναι τζάμπα. Αλλά κοστίζει λιγώτερο από την Ολιχαρχία του κοινοβουλευτισμού

Στις συζητήσεις, δια ζώσης και διαδικτυακές, έρχεται και επανέρχεται το ερώτημα: “Καλά τα λόγια και οι ρητορικές, καλές οι ιστορικές και οι θεωρητικές αναφορές στην δημοκρατία, καλές και οι επισημάνσεις του τι πήγε και πάει στραβά, αλλά τώρα τι κάνουμε;”.

Η δικιά μου γνώμη, την έχω ξαναπεί, είναι ότι απέχουμε βέβαια από το “τι να κάνουμε” και αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι το “τι να ξέρουμε”. Διότι το παρόν ολιγαρχικό καθεστώς (ο κοινοβουλευτισμός είναι Ολιγαρχία ελαφρώς ενδεδυμένη), φαίνεται να επιδιώκει να εξαγριώσει τον λαό και να τον κατεβάσει ανοργάνωτο και χωρίς στόχους στον δρόμο. Ωστε ορισμένοι, από τον λαό, θερμοκέφαλοι να προβούν σε ακρότητες πέραν των ορίων του νόμου. Και οι οποίες ακρότητες θα δώσουν στο καθεστώς την ευκαιρία και την αφορμή που ζητάει ώστε να “σφίξει τα λουριά” και έτσι να διασωθεί από την κατάρρευση που μόνο του έχει προκαλέσει.

Αυτό που πραγματικά θα απειλήσει την παρούσα ολιγαρχία, αυτό που το παρόν διεφθαρμένο καθεστώς φοβάται, είναι η πολιτική αυτο-οργάνωση του λαού. Εξω από τις παραδοσιακές στάνες, όπως κόμματα και συνδικάτα. Οργάνωση έξω από τις παραδοσιακές στάνες σημαίνει απώλεια του ελέγχου για το καθεστώς. Και ο μεγαλύτερός του βέβαια φόβος είναι μήπως αυτή η πολιτική αυτο-οργάνωση γίνει σε εθνική εμβέλεια. Πολιτική αυτο-οργάνωση που θα δώσει την δυνατότητα στον λαό να διεκδικήσει να γίνει σεβαστή η θέλησή του. Και μάλιστα να διεκδικήσει δυναμικά. Χωρίς όμως να ξεφύγει από τα όρια της νομιμότητας και να δώσει τις αφορμές που περιμένουν ώστε να αναστείλουν ελευθερίες και ίσως άρθρα του Συντάγματος.

Εδώ όμως, έχουμε ένα πρόβλημα να λύσουμε. Τι μορφή θα έχει αυτή η αυτο-οργάνωση; Θα έχει ηγέτες; Τοπικούς; Πανελλαδικούς; Πως θα επιλέγονται αυτοί οι ηγέτες; Τι ρόλο θα παίζουν; Και μια σειρά τέτοια.

Το πρόβλημα αυτό είναι κορυφαίο από πολλές απόψεις. Είναι σαν πρόβλημα-κρεμμύδι. Με πολλά στρώματα. Και στην καρδιά του προβλήματος αυτού βρίσκεται ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα: το πρόβλημα της επιλογής της ηγεσίας και του ελέγχου της. Και της ανανέωσης της ηγεσίας. Εχω ξαναγράψει πως αν ο πολίτης “πιστεύει πως χρειάζεται αρχηγό για να λευτερωθεί, τότε, χωρίς να το ξέρει, εργάζεται ξανά για την υποδούλωση και την σκλαβιά του. Τη δική του σκλαβιά.”

Εχω επιχειρηματολογήσει και αλλού πως υπάρχει “κίνδυνος να μεταβληθεί ο χαρισματικός εμψυχωτής σε άρχοντα και σε αφέντη” της κοινότητας που υποτίθεται οτι υπηρετεί.

Το μόνο φάρμακο εδώ είναι η δημοκρατία. Μόνο που απαιτεί από τον καθένα μας μια τεράστια αλλαγή ψυχολογικής στάσης. Ενα πολιτισμικό σοκ. Μια υπέρβαση της πολιτικής μας κουλτούρας μέσα στον καθένα από μας. Μια αλλαγή πολιτικής νοοτροπίας, που για μερικούς από μας θα είναι ίσως και αδύνατο να την επιτύχουν.

Για όλη την διάρκεια της ζωής μας, ο καθένας μας, έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε αντιπροσωπευτικά σχήματα παντού. Από το 15-μελες που είχαμε στα Γυμνάσια μέχρι την Βουλή, τους Δήμους, τα σωματεία, τα κόμματα εσωτερικά. Αντιπροσώπους με μακρές θητείες. Οι οποίοι αντιπρόσωποι -και προσοχή σε αυτό γιατί είναι πολύ σημαντικό- δεν εκτελούν αποφάσεις μιας, ας πούμε, γενικής συνέλευσης. Αλλά παίρνουν τις αποφάσεις. Αμ, αυτό ΔΕΝ είναι δημοκρατία. Είναι Ολιγαρχία. Ακόμη και σήμερα λέμε την κυβέρνηση Εκτελεστική εξουσία, διότι υποτίθεται “εκτελεί” τις αποφάσεις. Τίνος αποφάσεις εκτελεί η κυβέρνηση; Του λαού; Οχι φυσικά. Δικές της αποφάσεις εκτελεί. Και ο χαρακτηρισμός Εκτελεστική είναι ψευδεπίγραφος.

Το σημαντικό που πρέπει να κατανοήσουμε εδώ είναι πως όσο ψηφίζουμε, εκλέγουμε, επιλέγουμε κάποιον να μας αντιπροσωπεύει και να παίρνει αυτός τις αποφάσεις χωρίς εμάς, κι εμείς ξαναγυρνάμε στον καναπέ μας για ένα, δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια, δουλεύουμε για την καταστροφή μας.

Αν θέλουμε να πάνε καλά τα πράγματα για μας τους ίδιους, πρέπει να αποδεχθούμε πως η ιδιότητα του πολίτη δεν σημαίνει τεμπελιά. Είναι δουλειά ο πολίτης. Θέλει χρόνο. Οχι σε ψήφισα και τώρα πάω στον καναπέ, πιάνω το τηλεκοντρόλ, και περιμένω να κάνεις αυτά που μου έταξες. Το χάσαμε το παιχνίδι έτσι. Και σε επίπεδο πολιτεύματος και σε επίπεδο φυσιολατρικού ομίλου. Και φυσικά και στο ζήτημα της δικής μας αυτο-οργάνωσης. Αυτής της αυτο-οργάνωσης που πρέπει να γίνει ο στόχος μας.

Πρέπει να ετοιμαστούμε μπροστά στο ενδεχόμενο να πάρουμε αποφάσεις εμείς μαζί με όλους τους άλλους. Να συναποφασίσουμε. Και να αναθέσουμε έπειτα σε μια κληρωτή ομάδα ηγετική, μια ομάδα που προήλθε από κλήρωση ανάμεσα σε όλους μας, και με την κοντύτερη δυνατή θητεία, να εφαρμόσει τις αποφάσεις που πήραμε όλοι μαζί. Αυτό είναι η δημοκρατία.

Κι αυτό σημαίνει πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι και σε απογευματινές και βραδινές συνελεύσεις να πάρουμε μέρος, ίσως και μια φορά την εβδομάδα, ίσως και συχνώτερα, και να είμαστε έτοιμοι να κληρωθούμε για να εκτελέσουμε τις αποφάσεις που πήρε η συνέλευση. Η να κληρωθούμε σε μια επιτροπή ελέγχου που θα ελέγξει τα τιμολόγια, ναι τα τιμολόγια, τις αγορές και τις πληρωμές που διεκπαιρέωσε μια προηγούμενη ηγεσία. Και να χάσουμε μια ολόκληρη νύχτα μαζί με άλλους να φυλλομετράμε χαρτιά και να κάνουμε πράξεις.

Η δημοκρατία δεν είναι τζάμπα. Αλλά κοστίζει λιγώτερο από την Ολιχαρχία του κοινοβουλευτισμού.

Θραξ Αναρμόδιος

10 thoughts on “Η δημοκρατία δεν είναι τζάμπα. Αλλά κοστίζει λιγώτερο από την Ολιχαρχία του κοινοβουλευτισμού”

 1. Όλα ωραία και καλώς ειπωμένα.
  Αυτοοργάνωση;
  Εγώ επειδή είμαι λίγο ωμός θα το γράψω διαφορετικά…
  Αλίμονο σε αυτόν που θα τον βρουν ξαρμάτωτο…και ο νοών νοείτο…

  Like

  1. Βράχε καλημέρα.Εννοείς κάτι παρόμοιο με αυτό που είπε ο Τσάβεζ ?
   Ο Ούγο Τσάβεζ έχει πει ότι “ο δρόμος προς τον σοσιαλισμό στην Βενεζουέλα είναι ειρηνικός και δημοκρατικός αλλά έχει επίσης δηλώσει ότι ο λαός είναι ένοπλος”.
   Αυτή η δήλωσή του (για μένα προσωπικά) χρήζει τεράστιας συζήτησης.

   Like

   1. Ατελείωτης…
    Στα “αλώνια”, όμως.Όχι στα “σαλόνια” της μπουρζουαζίας ,χα,χα,χα,χα,χα…

    Like

 2. ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΑΝΑΡΜΟΔΙΕ, ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΜΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 43% ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ 33% ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝΤΩΝ.

  ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΥΠΕΞΑΙΡΟΝΤΑΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ.

  ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΤΟ 70% ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 30% ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΚΛΕΦΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΕΝΤΟΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΛΕΣΧΩΝ.

  ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΟΡΙΣΕΙ ΕΙΤΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΙΤΕ ΑΛΛΟΥ. ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΤΑ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ.

  ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.

  ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΕΡΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΥΠΗΘΕΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΑΝΩΤΑΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΠΩΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ Η ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΜΟΝΑΧΟΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

  Ο ΕΥΦΡΑΙΜ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΝ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΟΝ ΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑ.

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ.

  Like

 3. Εγώ περιμένω πως οι περισσότεροι πολιτικοί ή θα λιντσαριστούν(μόνο στην αθήνα) ή θα το σκάσουν με ελικόπτερα, κότερα, κτλ. Οι τράπεζες θα ισοπεδωθούν. Οι χρόνια ασθενείς θα πεθάνουν. Οι λαθρομετανάστες θα λεηλατήσουν ότι βρουν φεύγοντας.
  Μετά την αναταραχή ο κόσμος θα αυτο-οργανωθεί γύρω από την τοπική αυτοδιοίκηση, τους δημάρχους(συνήθως ανεξάρτητος πολιτικός με προσβασιμότητα από το λαό) και ένα διευρυμένο τοπικό συμβούλιο θα επιβλέπει τον δήμαρχο. Ένα άλλο συμβούλιο δημάρχων θα επιλέξει υπουργούς και πρόεδρο δημοκρατίας, και θα τους επιβλέπει.
  Φυσικά οι πολιτικοί θα είναι πολύ μαζεμένοι τότε γιατί ξέρουν τι τους περιμένει αν πουν π.χ. «ανθρώπινα δικαιώματα», «όχι στο τοίχος».

  Like

  1. @Dimitris D

   Κι ένας λόγος που τόσο δεν θέλουν να μιλήσουν για παύση πληρωμών του δημοσίου, δηλαδή πτώχευση του δημοσίου, είναι ο φόβος των αντιποίνων που μπορεί να προκαλέσει. Οχι φυσικά από την μεριά των πιστωτών και των εταίρων μας (ο θεός να τους το ξεπληρώσει) ή των “αγορών” που θα μας ανεβάσουν επιτόκια και spreads στο άκουσμα της στάσης πληρωμών και της πτώχευσης.

   Αλλά από την μεριά του λαού. Διότι αν και μετά από τις αιματηρές θυσίες αυτές τις οποίες επέβαλλαν και επιβάλλουν καθημερινά τον λαό, το εγχείρημά τους αποτύχει, (που θα αποτύχει σίγουρα), δεν θα έχουν καμμιά δικαιολογία απέναντι στην λαϊκή οργή, που θα γίνει εκρηκτική, εξαιτίας των δυσβάσταχτων μέτρων που τελικά αποδείχτηκαν άχρηστα και αναίτια.

   Διαισθάνομαι ότι δεν θα τελειώσει καλά όλο αυτό. Και πρέπει να έχουμε όλοι το νου μας.

   Θραξ Αναρμόδιος

   Like

  2. Δηλαδή προσπαθείστε να φανταστείτε αυτή την κυβέρνηση να ανακοινώνει την πτώχευση του δημοσίου. Πως θα την δικαιολογήσει στον λαό; Δικαιολογούνται τα αδικαιολόγητα;

   Και την αξιωματική αντιπολίτευση να δικαιολογεί την στάση της, μια και συναίνεσε ψηφίζοντας αρκετά από τα νομοσχέδια, παρότι είπε όχι στο Μνημόνιο. Ποια θα είναι η θέση της και πόσο πειστικό θα είναι το επιχείρημα “η κυβέρνηση τα έχει κάνει μούσκεμα” εκείνη τη στιγμή;

   Γι’ αυτό, το φυσιολογικώτερο που βλέπω, είναι πριν την πτώχευση, που φαίνεται να έρχεται τρέχοντας μια και ο λαός αλλά και η αγορά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις εισπρακτικές προσδοκίες τους πια, είναι να μας πάνε σε εκλογές λίγο πριν την πτώχευση. Οπου φυσικά το ΠαΣοΚ είναι σχεδόν αδύνατο να τις κερδίσει (αν και δεν παίρνω όρκο πάνω σ’ αυτό).

   Ωστε η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει να μην γίνει στόχος, τουλάχιστον, της επίφοβης λαϊκής οργής.

   Θραξ Αναρμόδιος

   Like

   1. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΥΚΛΟΣ. ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΥΝΕΒΑΙΝΑΝ ΠΡΙΝ ΤΟ 1967 ΚΑΙ ΗΡΘΕ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΔΩΣΕ ΦΙΛΙ ΖΩΗΣ ΓΙΑ 36 ΧΡΟΝΙΑ.

    ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΧΑΟΣ.

    Like

   2. @THEODORE

    Δεν θα το έλεγα “επανάσταση”. Οι μόνοι που “επαναστάτησαν” ήταν μια σχετικά περιορισμένη ομάδα στρατιωτικών. Και όπως η ιστορική συνέχεια μας έδειξε, ανεξάρτητα από το τι πίστευαν ή ήθελαν οι ίδιοι οι “επαναστάτες”, καταλήξαμε σε μία ακόμη εθνική καταστροφή. Με πρόσφυγες, αγνούμενους, νεκρούς και πολύ πόνο.

    Και με ποιο επιχείρημα “επαναστάτησαν”; Με το επιχείρημα ότι ο πολιτικός κόσμος και τα κόμματα και ο κοινοβουλευτισμός είχε οδηγηθεί στην φαυλότητα. Σιγά το νέο. Μα αυτό το ξέρουμε από την εποχή του Ροϊδη. Κι όσοι διαβάσαμε το “Η διαφθορά της εξουσίας”, του Κ. Σιμόπουλου, έχουμε πληροφορηθεί και τις λεπτομέρειες. Εν τέλει, με όρους τουλάχιστον καταπολέμησης της φαυλότητας, η “επανάσταση” αυτή, είχε πολύ μικρή αποτελεσματικότητα. Και με δυσβάσταχτο κόστος.

    Θραξ Αναρμόδιος

    Like

   3. ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΔΕΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΑΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΑΝ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΕΝΑΣ ΛΟΧΙΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΩΣΕΙ.

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΕΦΕΡΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

    Η ΧΟΥΝΤΑ ΚΥΝΗΓΗΣΕ ΜΟΝΟ ΟΣΟΥΣ ΤΑ ΗΘΕΛΕ Ο ΠΡΩΚΤΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΝ ΞΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ.

    ΜΕΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΚΑΙ ΕΠΕΣΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΟ 1974.

    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΜΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΩ ΟΤΙ ΧΑΡΙΣΕ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ.

    ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΦΕΡΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΕΦΤΙΑΞΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΜΟΜΑ ΚΑΙ ΕΒΑΛΕ ΦΩΣ ΚΑΙ ΝΕΡΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΩΡΙΟ.

    ΔΗΛΑΔΗ ΕΔΩΣΕ ΦΙΛΙ ΖΩΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 36 ΧΡΟΝΙΑ.

    ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΟΠΩΣ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΙΧΕ ΕΞΟΡΙΣΕΙ.

    Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s